PALUBA

Vesti => Srbija => Topic started by: Dreadnought on February 04, 2009, 03:45:39 pmTitle: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Dreadnought on February 04, 2009, 03:45:39 pm
04.02.2009
Добру сарадњу са мештанима има велики број јединица Војске Србије које су смештене на базама уз административној линији према Косову и Метохији, али база “Боранце” је по нечему ипак јединствена. Наиме, на невеликом простору базе, поред војника и припадника МУП-а Србије, смештена је и сеоска школа са два ђака. Та чињеница ни у чему не омета живот и рад војника, полицајаца и ђака, што командир базе капетан Слободан Шећковић објашњава речима из народне пословице: ”Где чељад нису бесна, кућа није тесна”.

На бази “Боранце”, смештеној у близини копаоничких села Блажево и Витоше, налазе се припадници Друге бригаде Копнене војске, који обезбеђују тридесет километара административне линије према Косову и Метохији, почев од Панчићевог врха па до врха Пилатовице. Лоши путеви и ћудљиве зиме су амбијент у којем војници извршавају своје редовне задатке.

У истуреном одељењу ОШ “Вук Караџић” из Блажева ради учитељица Славица Милосављевић, која је захвална припадницима базе на свему што чине да њој и ђацима олакшају свакодневни рад. И учитељица и ђаци сваког дана пешаче до школе, и то ђаци из села Витоше, удаљеног три километара, а учитељица из још удаљенијег Блажева. Ђаци су непрекидно у друштву војника, тако да и не чуди што десетогодишњи Александар Микић жели да постане војни пилот, а његов вршњак Стевица Спасић волео би да буде пуковник.

Осим што су добри домаћини школарцима Александру и Стевици и њиховој учитељици, припадници Друге бригаде Копнене војске са базе “Боранце” помажу мештанима и на друге начине. Пре неколико година пружили су велику помоћ становницима села Блажево, Витоше, Ковизла, Градац и Боранце при изградњи водовода, а и захвални мештани прискачу у помоћ војницима кад год је то потребно.

Извор:Сајт Војске Србије


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dexy on May 26, 2009, 03:24:58 pm
26.05.2009.

Stevanović: Šumadiji treba aerodrom

Kragujevac -- Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je rekao da je Kragujevac odobrio 22.000 dolara za suinvestiranje studije izvodljivosti aerodroma "Lađevci".

Gradonačelnik Kragujevca izjavio je da je Gradsko veće Kragujevca odobrilo 22.000 dolara za suinvestiranje izrade ekonomsko-saobraćajne studije izvodljivosti aerodroma "Lađevci" koji se nalazi na tromeđi Kragujevca, Kraljeva i Čačka.

"Odluka da Kragujevac uđe u projekat finansiranja studije izvodljivosti aerodroma 'Lađevci' je doneta jer smo procenili da je Šumadiji potreban poslovno-civilni aerodrom ovog kapaciteta", rekao je Stevanović.

Ekonomsko-saobraćajnu studiju o izvodljivosti aerodroma "Lađevci", koja košta 178.000 dolara, finansira američka vladina organizacija USAID sa 85.000 dolara, a pored Kragujevca, novac su izdvojile i ostale opštine regiona, srazmerno broju stanovnika i ekonomskoj razvijenosti.

Pokrenuta inicijativa

Predstavnici četiri grada i sedam opština centralne Srbije pokrenuli su inicijativu da se vojni aerodrom Lađevci kod Kraljeva koristi i kao civilna vazdušna luka.

Član Gradskog veća Kragujevca za privredu Vlado Vučković kazao je da projekat podržavaju gradovi Kragujevac, Kraljevo, Čačak i Novi Pazar i opštine Raška, Gornji Milanovac, Vrnjačka Banja, Ivanjica, Knić, Lučani i Trstenik.

"Ideju su podržali i predstavnici Ministarstva odbrane i Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije", rekao je Vučković.

On je ocenio da je izuzetno značajna inicijativa da se aerodrom Lađevci otvori i za civilni saobraćaj jer bi nova vazdušna luka mogla da opslužuje područje od oko dva miliona stanovnika centralne Srbije.

U prvoj fazi rada aerodrom u Lađevcima bi primao manje avione u klasi do 60 putnika.


Izvor: B92, Beta


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Dreadnought on August 05, 2009, 09:12:01 am
Danas u Srbiju dolazi 17 pripadnika nacionalne garde Ohaja koji će biti angažovani na ovim radovima
 
05/08/2009
Prokuplje – Prokupačka predškolska ustanova „Neven” ovoga leta je veliko gradilište. Po rečima direktorke Dušanke Pavlović, na objektu „Bambi” menjaju se krov i stolarija, a, ako bude para, biće zamenjena i stolarija na objektu „Biseri”. Ovu rekonstrukciju pomogla je i američka vlada sa 65.000 dolara.

Ove stare zgrade u centru grada dobijaju tako nov izgled, ali i više od toga. Na popravci fasade objekta „Bambi” radiće zajedno vojnici SAD i Srbije.

Kako je za „Politiku” rekao Ivan Tasić, savetnik Devina Brauna, šefa kancelarije za bilateralnu saradnju američke ambasade u Beogradu, danas se očekuje dolazak 17 pripadnika Nacionalne garde ove američke savezne države, koje predvodi major Danijel Tek.

Već u petak oni će se u Prokuplju pridružiti pripadnicima Vojske Srbije iz ovdašnjeg garnizona i zajedno početi da rade na skidanju stare i postavljanju nove fasade sa termičkom izolacijom na objektu „Bambi”. Američki gardisti biće smešteni u Sportskom centru, ali će sa našim vojnicima na samom gradilištu imati zajednički ručak, kao što rade svuda pravi dunđeri. Naravno, ovde kažu da, osim korisnog posla, svi očekuju istinsko druženje pripadnika dveju armija, koje su pre 10 godina bile u ratu.  Time se, još jednom aktivnošću, ostvaruje sporazum o saradnji Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije.

– Nema sumnje da ćemo sve učiniti da američke vojnike dočekamo u duhu i tradiciji našeg naroda – kaže direktorka Dušanka. – Mi, naravno, ne zaboravljamo šta smo preživeli 1999. godine, kada su i moja dva sina bila u ratu na Kosmetu, ali moramo i da praštamo. I da se saglasimo sa gospodinom Braunom, koji je prilikom obilaska naše ustanove rekao da nas razume, ali da je on tu da popravlja odnose između naših naroda.

D. Borisavljević
Izvor: Politika Online


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Dreadnought on August 08, 2009, 05:34:25 pm
Gardisti iz Ohaja oduševljeni Srbijom

Ne bavim se politikom, ali mislim da će obnova vrtića doprineti i poboljšanju političkih odnosa dveju država, kaže major Danijel Tak
 
Major Danijel Tak i kapetan prve klase Vladica Đorđević
predvode vojnike angažovane na saniranju
zgrade obdaništa u Prokuplju (Foto D. Borisavljević)


[attachment=1]
08.08.2009
Prokuplje – Predvođena majorom Danijelom Takom, prva grupa od 17 pripadnika Nacionalne garde države Ohajo (SAD) pristigla je juče u Prokuplje i odmah, sa vojnicima našeg 310. inženjerijskog bataljona, prionula na posao. Oni, naime, zajedno rade na obnovi fasade objekta „Bambi” predškolske ustanove „Neven”. Ovde će, kako je planirano, ova grupa američkih vojnika ostati do 21. avgusta, kada će ih smeniti novi gardisti. Inače, popravku objekata prokupačkog obdaništa vlada SAD pomaže i finansijski – do sada je uložila 65.000 dolara.

Prema rečima majora Taka, pripadnici njihove vojske rade na školskim objektima i u Sokobanji i Lapovu, što je deo programa saradnje dveju armija. On kaže da je među njegovim vojnicima postojalo izuzetno interesovanje za dolazak u Srbiju i da ih se prijavilo mnogo više nego što je potrebno.

– Neverovatno je kako smo prijateljski toplo ovde primljeni. Osećam se kao kod kuće. Ja se ne bavim politikom, ali mislim da će ovo druženje vojnika i koristan posao koji radimo doprineti i poboljšanju političkih odnosa dveju država – kaže major Tak.

On objašnjava da pripadnici Nacionalne garde Ohaja pet dana u nedelji obavljaju svoje civilne poslove, a subotom i nedeljom se posvećuju vojsci. Među njima ima raznih struka –tehničari, inženjeri, lekari, službenici... Ovamo su došli uglavnom oni koji se razumeju u građevinarstvo.

Zastavnik Džej Kembel se ovde, kao i u domovini, bavi administracijom – vodi građevinski dnevnik.

– Prijavio sam se da dođem ovamo jer sam želeo da vidim Srbiju. Sve što sam znao o njoj jeste ono što je saopštavao Bi-Bi-Si ili što sam video na Internetu. Oduševljen sam prijateljskim dočekom – rekao je Kembel.

Bob Svanson „u civilstvu” je biznismen iz Boling Grina. Ima dve ćerke, objasniće im kako je ovde tako da će i one, veruje, poželeti da dođu.

– Napišite slobodno: ovo je naš mali doprinos za poboljšanje prijateljstva. I blagotvorni lek za narušene odnose, koji su pre toga kroz istoriju uvek bili saveznički, naročito u oba svetska rata – naglašava Svanson.

Sledio je mali odmor. Stigla je kafa. Jedan američki vojnik podeli cigarete svojim kolegama, kao što se radi svuda i u svim vojskama. Naši vojnici ističu da je od prvih trenutaka sve počelo sa iskrenim poverenjem i drugarstvom. Američki major Tak i srpski kapetan prve klase Vladica Đorđević razgovaraju kao da se odavno poznaju i druže. Od velike pomoći vojnicima je Petar Vesović, učenik prokupačke Medicinske škole, koji se, iako volonter, sav uneo u posao prevodioca.

Izvor: Politika Online


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Dreadnought on August 13, 2009, 02:50:47 pm
Vojnici Srbije i SAD zajedno grade

12. avgust 2009.
Lapovo -- Američki gardisti i pripadnici kopnene vojske Srbije zajedničkim snagama rade na rekonstrukciji Osnovne škole "Svetozar Marković" u Lapovu.

Posle nedelju dana boravka u ovoj varoši gardisti iz američke države Ohajo kažu da se u Lapovu osećaju kao kod kuće, naglašavajući da su već sklopili brojna prijateljstva sa meštanima.

Izvor: B92


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Dreadnought on August 21, 2009, 08:08:14 am
21.08.2009
Заменик команданта Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије, бригадни генерал Милан Мојсиловић, и заменик команданта Националне Гарде Охајо, генерал-мајор Метју Кембик, у протекла два дана обишли су радове на реконструкцији школа у Лапову и Соко Бањи и обданишта у Прокупљу, у оквиру пројекта ,,Хуманитарна асистенција''.

[attachment=1]

Генерали Мојсиловић и Кембик изразили су задовољство што се радови одвијају по динамичком плану. И овом прилоком потврђено је чврсто пријатељство између припадника Војске Србије и Националне Гарде Охајо. Посебно радује чињеница да су успостављени добри односи између гардиста из Охаја и локалног становништва.

,,Хуманитарна асистенција'', пројекат у коме се изводе грађевинско-инжињеријски радови на основној школи ,,Светозар Марковић'' у Лапову, обданишту ,,Бамби'' у Прокупљу и основној школи у сокобањским селима Трубаревац и Блендија, резултат је билатералне војне сарадње Републике Србије и државе Охајо – САД, у оквиру програма државног партнерства.
[attachment=2]

Замену кровне конструкције, инсталација, врата и прозора на свим објектима, обавиле су локалне грађевинске фирме у јулу, а потребан новац обезбедила је америчка страна. То је омогућило припадницима Националне Гарде Охаја и Војске Србије да, заједничким снагама, отпочну са радовима на фасадама. Укупна вредност изведених радова је 385 хиљада долара.

 Гости из САД су имали прилику и да се упознају са знаменитостима ових крајева Србије, а у слободно време припадници Војске Србије и Националне Гарде Охаја организовали су спортске сусрете.

Извор: Сајт Војске Србије
 


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Dreadnought on August 26, 2009, 04:02:09 pm
Министар Шутановац у Прокупљу

24.08.2009
Министар одбране Републике Србије Драган Шутановац обишао је данас обданиште "Бамби" у Прокупљу, на коме припадници Националне гарде Охајо и Војске Србије изводе радове реконструкције и адаптације.

Градилиште су обишли и командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић, заменик команданта Здружене оперативне команде бригадни генерал Милан Мојсиловић, начелник Одељења за цивилно-војну сарадњу Генералштаба Војске пуковник Миленко Лаловић, отправник послова амбасаде САД у Београду Џенифер Браш, начелник Топличког округа Срђан Јордачијевић и представници локалне самоуправе.

[attachment=1]

– Ово је само један од пројеката које спроводимо од септембра 2006. године, када смо са Националном гардом Охајо потписали споразум о сарадњи и, практично, посатли партнери. Иза нас је више од 30 заједничких активности, а реч је, углавном, о војно-војној сарадњи. Ово је први пројекат у оквиру цивилно-војне сарадње. Америчка војска има велико искуство у области цивилно-војне сарадње, а ми желимо да то искуство користимо и са њима изграђујемо партнерство. Током активности у Прокупљу и Соко Бањи око 70 припадника Националне гарде реконструише обданишта и школе. То није велики корак за човечанство, али је велики корак за децу из школа и вртића, имајући у виду да услови за њихов живот и рад нису били добри – рекао је министар Шутановац пошто је обишао обданиште у Прокупљу. 

Пројекат ”Хуманитарна асистенција”, у оквиру кога се реконструишу вртићи и школе, представља једну од активности у склопу билатералне сарадње са САД. Носиоци пројекта су Европска команда САД и Национална гарда Охајо, Генералштаб Војске Србије и Копнене војска. Изводи се од 6. августа до 2. септембра у општинама Прокупље, Соко Бања и Лапово. У њему је ангажовано и 22 припадника наше војске. Укупна вредност изведених радова износи 385.000 долара.

– Током мог тридесепетогодишњег рада у Србији, ово је један од најиспуњенијих дана. И као мајка могу рећи да су радови на оваквој установи изузетно вредни. Припадницима Гарде Охајо захваљујем што су дошли да виде како Србија данас изгледа, а припадницима Војске Србије и грађанима Прокупља што су се лепо опходили према припадницима америчке војске – нагласла је Џенифер Браш.

Директорка ”Бамбија” Душанка Павловић истакла је да пројекат много значи за вртић и да ће он сада бити много топлији не само због боље изолације већ због нових пријатеља из САД и Војске Србије.

Милан Арсовић, председник општине Прокупље, рекао је да ће, захваљујући раду и вољи америчких пријатеља и припадника српске војске, деца имати нов простор за игру и образовање. Министар Шутановац истакао је да је вредност пројекта у Прокупљу онолика колико деца вртића буду задовољна.

Одговарајући на новинарско питање о смањењу броја припадника Кфора на Космету, министар одбране Драган Шутановац рекао је – Таква одлука требала је да буде донета у договору са српским властима. Имамо уверавања да се доноси на основу озбиљних анализа. Кфор је уверен да је стање на Космету стабилизовано и да ће 10.000 војника бити довољно да спрече евентуалне терористичке активности. Чињеница је да је то озбиљна војна сила, али смо инсистирали да уколико дође до дестабилизације Кфор испољи први и највећи утицај. 

Извор: Сајт В.С.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Dreadnought on September 03, 2009, 05:34:57 pm
Američki vojnici završili obnovu vrtića

Nadam se da će naš doprinos pomoći da postanemo iskrena braća, kao što smo bili u dva svetska rata, kaže major Danijel Šenk
 
02.09.2009
Prokuplje – Kad su juče ujutru predškolci došli u dečju ustanovu „Neven”, bili su prijatno iznenađeni. Njihovi stari objekti dobili su nov izgled, kako spolja, tako i unutra. Sve blista u pastelnim bojama: fasade, prozori, nameštaj... Prezadovoljni su i pripadnici Nacionalne garde američke Savezne države Ohajo, koji su ovde mesec dana radili zajedno sa vojnicima 310. bataljona Treće brigade Vojske Srbije. Američka vlada finansirala je obnovu dve zgrade vrtića sa preko 100.000 dolara.

Dušanka Pavlović, direktorka predškolske ustanove „Neven” zahvalila je vojnicima obe zemlje, a američkim poručila: „Nama vaspitačima, deci i roditeljima ostaje da pamtimo veliku pomoć gardista iz Ohaja i naših vojnika.”

Deca iz ovdašnjeg obdaništa darivala su svojim crtežima sve vojnike i priredili im malu priredbu. Potom je otkrivena ploča koja podseća na rad vojnike Srbije i SAD, a zasađeno je i drvo prijateljstva.

O svojim najlepšim utiscima iz Prokuplja govorili su za naš list major Majkl Horenšio, rukovodilac radova uz Prokuplju, vodnik Tomas Stefen, inače poštar u Bolingrinu, vojnik Jerek Kensela... Svi oni ističu drugarstvo sa srpskim vojnicima, ljubaznost Prokupčana, izuzetnu okolinu, dobru zabavu, hranu i iznad svega – srpsku rakiju i lepe žene. „Ne smem ženi da pričam koliko su Srpkinje lepe, a o rakiji hoću” – kaže Stefen. Kensela na to dodaje da nema devojku u Americi, sigurno bi jednu poveo odavde.

Major Danijel Šenk, rukovodilac celokupnog projekta pomoći Srbiji, kaže da je već treći put u Srbiji, ali da mu niko nije pomenuo bombardovanje 1999. godine. Na naše pitanje da li ovi poslovi koje rade zajedno sa našom vojskom doprinose prevazilaženju posledica toga, on je rekao: „Nadam se da će naš doprinos pomoći da se nesporazumi prevaziđu i da postanemo iskrena braća, kao što smo bili u dva svetska rata.”

D. Borisavljević
Izvor: Politika
 


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: DEMON on November 24, 2009, 03:28:20 pm
  24.11.2009.

  Министар одбране Драган Шутановац и градоначелник Ужица Јован Марковић потписали су данас Протокол о конверзији војног аеродрома Поникве ради коришћења и у цивилне сврхе.

  Министар Шутановац је истакао да је ово још један вид сарадње Министарства одбране са локалном самоуправом и да потписивање протокола даје развојну шансу Ужицу и околини. Шутановац је рекао да ужички крај има значајне привредне и туристичке потенцијале и да му је зато неопходан пројекат какав је стављање аеродрома у цивилну употребу. Он је изразио наду да ће се убрзо наћи средства како би се та идеја спровела у дело.

  Министар је додао да постоји прецизна евиденција о броју неексплодираних убојних средстава и авионима који су затрпани у капонирима те да ће њихово уклањање и уништавање бити веома сложен подухват.

  Градоначелник Ужица Јован Марковић рекао је да су захтеви града и околине Влади Србије да се обезбеди боља саобраћајна комуникација са Београдом и светом и истакао да је први и најважнији корак ка томе потписивање овог протокола. Према његовим речима потребно је уложити доста напора како би се довршило разминирање аеродрома и његова адаптација за цивилни ваздушни саобраћај.

  Директор Агенције за разминирање Петар Михајловић рекао је да ће се та институција обратити за помоћ међународној заједници за обављање тог сложеног и скупог посла.

  Аеродром Поникве код Ужица завршен је почетком осамдесетих, а у функцију је стављен 1992. године. Располаже најдужом пистом на Балкану од 3.150 метара ширине 45 метара. Аеродром је значајно оштећен током бомбардовања 1999. године када су на њега пала 702 пројектила. Писта и појас око ње у ширини од 50 метара потпуно су очишћени од убојних средстава док је обновљено око 2.300 метара писте.

  Извор: Сајт Министарства одбране Републике Србије


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Dreadnought on March 19, 2010, 08:30:25 am
Civilno-Vojna saradnja Vojske Srbije i oružanih snaga SAD


18.03.2010.

Delegacija Evropske komade Oružanih snaga Sjedinjenih američkih država predvođena pukovnikom Stivenom Zefirom, zaduženim za civilno-vojnu saradnju, boravi u poseti Vojsci Srbije.  

[attachment=1]

Tokom četvorodnevne posete predstavnici Oružanih snaga SAD upoznati su sa realizacijom aktivnosti i projekata civilno-vojne saradnje Druge i Četvrte brigade Kopnene vojske.

Zajedno sa domaćinima iz Vojske Srbije, gosti iz Evropske komande američke vojske obišli su projkete realizovane sa opštinom Sjenica, kao i lokacije projekta “Humanitarna asistencija” - Onovnu školu “Svetozar Marković” u Lapovu i školu u selu Trubarevac kod Soko Banje.
Ove škole obnovljene su tokom prošle godine zahvaljujući saradnji Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja, koja je u potpunosti finansirala posao vredan 200.000 dolara, i čiji su vojnici i lično izvodili građevinske radove.  


Izvor: Sajt VS


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Dreadnought on June 01, 2010, 05:23:06 pm
Lađevci će postati i civilni aerodrom


01.06.2010.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas da će Vlada početkom ovog meseca doneti odluku o projektovanju i izgradnji regionalnog civilnog aerodroma Lađevci u Kraljevu, u koji će biti uloženo 22 miliona evra.

Dinkić je prilikom obilaska vojnog aerodroma u Lađevcima kazao da će taj aerodrom biti otvoren i za civilni saobraćaj, jer centralna Srbija nema regionalnu vazdušnu luku.

"Važno je da u Lađevcima stvorimo uslove za jedan civilni aerodrom koji će pomoći privredi čitave Srbije, razvoju turizma i poljoprivrede, kroz brži transport poljoprivrednih proizvoda iz regiona na tržište Zapadne Evrope", kazao je on.

Dinkić, koji je i ministar ekonomije Srbije, kazao je da je dogovoreno da se do kraja sledeće godine završi kompletan projekat pripreme i otvaranja civilnog aerodroma u Lađevcima.

On je izrazio očekivanje da će prvi civilni letovi sa tog aerodromoa biti obavljeni polovinom 2011. godine.

Prema njegovim rečima, tim aerodromom zajednički će upravljati Vojska Srbije i beogradski aerodrom "Nikola Tesla", koji će dati stručnu, tehničku i finansijsku podršku i dodao da će zajednički deliti dobit.

"U projektu će učestvovati Vlada Srbije i Ministarstvo odbrane kao investitor, Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan daće jedan deo novca, dok će uz podršku Kontrole letenja iz Beograda biti izgrađen kontrolni toranj", rekao je Dinkić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije napomenuo je da je Vojska Srbije planirala da radovi na aerodromu Lađevci budu završeni do kraja 2013. godine, ali da je dogovoreno da se novac obezbedi iz budžeta, kako bi se intenzivirali projektovanje i izgradnja.

"Okvirna vrednost projekta iznosi oko 22 miliona evra zajedno sa pratećom opremom, kao i objektom za kontrolu leta, čija vrednost iznosi oko četiri miliona evra", kazao je Dinkić.

On je kazao da strateško partnerstvo sa inostranim partnerima neće biti potrebno, pošto će Vlada i Aerodrom "Nikola Tesla" obezbediti sva neophodna sredstva da se projekat u Lađevcima realizuje.

Ukoliko neko tokom projekta bude želeo da u budućnosti unapredi aerodrom Lađevci, biće dobrodošao da izvrši dokapitalizacije, kazao je Dinkić.

"Najveću korist od tog aerodroma imaće građani čitavog regiona zbog ukupnog razvoja", rekao je Dinkić.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Srbije Verica Kalanović kazala je da će to ministarstvo za projekat izgradnje civilnog aerodroma u Lađevcima obezbediti "početni zamah, odnosno uslove da projekat u 2010. godini može da krene".

"U ovoj godini smo predvideli kompletiranje projektne dokumentacije, sa čim bi paralelno trebalo da krenu i određeni infrastrukturni projekti oko proširenja i produženja piste, pripreme početka izgradnje pristanišne zgrade", kazala je Kalanovićeva.


Izvor: Beta


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Brok on June 01, 2010, 08:31:54 pm
Uh ala će da se leti. :pilot
Koliko li će trebati od Lađevaca do Nikole Tesle putničkim avionom.
Verujem ne više od 20-tak minuta. I onda mi treba od Nikole Tesle do grada jedno tri sata u špicu. :)

Dobro će ovo biti za dalje destinacije.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dexy on July 22, 2010, 09:54:15 pm
Lađevci za civilne letove

FoNet | 22. 07. 2010. - 21:38h | Foto: FoNet |

Vojni aerodrom u Lađevcima trebalo bi do jeseni 2011. godine da bude delimično osposobljen za sletanje i poletanje civilnih aviona, a konverziju njegove namene podržaće gradovi Kragujevac i Kraljevo, sa još devet gradova i opština iz Centralne Srbije.

[attachment=1]
Ukupna investicija neophodna za pretvaranje vojnog aerodoroma Lađevcima u civilni je oko 22 miliona evra, a sredstva će, prema ranijim najavama, obezbediti Vlada Srbije i aerodrom Beograd.

Američka organizacija USAID - MEGA, finansiraće više od 80 odsto izrade Ekonomsko saobraćajne studije opravdanosti konverzije vojnog aerodroma u mešoviti, a ostatak sredstava za te namene obezbediće zainteresovane lokalne samouprave.

Studija bi, prema rečima člana Gradskog veća za privredu i privatizaciju Vlada Vučkovića trebalo da bude završena do kraja avgusta ove godine.


Izvor: Blic


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dexy on August 16, 2010, 01:10:57 am
15. avgust 2010.

Lađevci: Prvi let idućeg leta
D. Stojić

Vojna vazdušna luka kod Kraljeva sve bliže civilima i privredi. Preuređenje ”Lađevaca” u ”Moravu” koštaće 2,5 milijarde dinara

[attachment=1]
Ako sve bude u skladu s najnovijim odlukama, planovima i obećanjima, na koje se čeka već celu deceniju, sa vojnog aerodroma ”Lađevci” kod Kraljeva, koji je sagrađen 1965. godine, prvi civilni avioni poleteće - idućeg leta.

To je 2. avgusta, na proslavi Dana roda avijacije Vojske Srbije, obećao i ministar odbrane Dragan Šutanovac. I, to baš u 98. avijacijskoj bazi u Lađevcima, selu između Kraljeva i Čačka međusobno udaljenih tridesetak kilometara, tek nešto udaljenijeg Kragujevca.

Inače, Vlada Srbije je , uz saglasnost Ministarstva odbrane, prihvatila inicijativu o konverziji ovog vojnog aerodroma u civilni. To će, kako se procenjuje, koštati oko 22 miliona evra (2,5 milijardi dinara).

Tako će se, u skladu sa inicijativom pokrenutom još 2001. godine, vazdušna luka u Lađevcima ”podeliti” na dva dela - vojni aerodrom ”Lađevci”, i civilni koji će se zvati ”Morava”, po reci koja protiče u neposrednoj blizini.

Inicijativi Kraljevčana, koju su najpre podržali Čačani i Kragujevčani, u međuvremenu se pridružilo još osam gradova i opština iz četiri okruga - Novi Pazar, Raška, Ivanjica, Lučani, Gornji Milanovac, Knić, Vrnjačka Banja i Trstenik, na čijem području živi oko milion stanovnika. Uz pomoć američke agencije USAID, oni sada zajednički finansiraju i studiju o izvodljivosti, čiji se završetak očekuje krajem ovog meseca.

- Vlada Srbije je 17. juna ne samo usvojila zaključak o konverziji aerodroma ”Lađevci”, kao projektu od nacionalnog značaja za avio-saobraćaj, već je donela i plan aktivnosti koji će se realizovati po fazama, u skladu sa investicionim programom i finansijskim sredstvima - pojašnjava Mateja Mijatović, načelnik Raškog okruga.

Prema tom planu, za koji je Vlada već obezbedila 400 miliona dinara - pola iz NIP, a pola iz dela dobiti Aerodroma ”Nikola Tesla” za ovu godinu - 200 miliona biće uloženo u plansku i tehničku dokumentaciju, pripremu zemljišta, uređenje poletno-sletne staze, energetski blok i prateću infrastrukturu. Druga polovina, od još 200 miliona, biće uložena u izgradnju putničkog terminala sa pristanišnom platformom i spojnicama.

Uz novi kontrolni toranj čija izgradnja počinje uskoro (stari je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine), aerodrom u Lađevcima, i ovakav kakav je, može da prihvati kargo i putničke avione veličine B-737 i A-320. Sa produženjem poletno-sletne staze za 300 metara, odnosno na 2.500 metara moći će da sleću i daleko veće letelice, koje željno očekuju i meštani, i (poljo)privrednici, i turistički poslenici celog ovog kraja.


BELGIJANCI PRVI

MADA se planira da prvi civilni avion iz Lađevaca zvanično poleti iduće godine u ovo vreme, prvi komercijalni let na ovom kraljevačkom aerodromu, zapravo, obavljen je još 2. jula 2003. godine. Tog dana je, naime, na inicijativu tadašnjeg načelnika Raškog okruga, sada počivšeg Mila Korićanca, a uz dozvolu vojnih vlasti, turbomlaznom ”cesnom 550” kompanije ”Skaj servis” u Lađevce doleteo jedan belgijski biznismen koji je u obližnjem selu Vrdilima (sa)gradio - hladnjaču za voće.


VOJSKA - ZADOVOLjNA

- IMAMO najmanje dva razloga da budemo zadovoljni ”podelom” aerodroma sa civilnim vazduhoplovcima. Prvi dobar razlog je sve ono što, kao građani Srbije, dobijamo korišćenjem ovog aerodroma u civilne svrhe, a drugi je što ćemo i mi imati bolje uslove za rad na aerodromu - kaže pukovnik Dejan Joksimović, komandant 98. avijacijske baze u Lađevcima. On podseća da je ministar Šutanovac najavio i konverziju vojnih aerodroma u Batajnici, Kovinu i Ponikvama.


Izvor: Večernje novosti


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Brok on August 16, 2010, 03:44:21 pm
Lepo. :)


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dzumba on August 16, 2010, 07:07:31 pm
Ја сам нешто скептичан по питању стварног коришћења аеродрома за цивилне сврхе.Бар за сада.

Нишки аеродром је одавно двонаменски, шта више, претежно цивилни. Изграђена сва инфраструктура (писта , навигациони системи, зграда аеродрома, постављени скенери за преглед путника)  и ... нема ко да слети и полети. Цивилни аеродром прави велике губитке а зараде неме ни за воду и струју што потроши. Нема шта да вози када привреда не ради. Слети неки авион са путницима, углавном када је београдски или приштински затворен и то је то. Ко ће ту у Лађевцима да слеће и узлеће. Када неко дође да прави хладњачу за воће? Ако на тај аеродром не слети и излети сваки дан бар 4-5 авиона, и то оних великих путничких, џаба посао.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Rade on August 16, 2010, 07:10:42 pm
Da ali nekome lepo zvuči "prenamena", "neće više biti vojni", "služiće civilnim strukturama".... itd. A treba samo zbrojiti dva i dva i videti da od tog sira gibanice nema. Neodrživa stvar. Više bi im se isplatilo da urede "Borski aerodrom", dolazili bi gastarbajteri...


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dexy on August 16, 2010, 07:12:29 pm
Problem je i JAT koji ne želi da se niški aerodrom otvori za low cost kompanije čime bi postao mnogo frekventniji, ali bi to bila konkurencija kojoj JAT ne može i ne želi da parira.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dzumba on August 16, 2010, 07:35:18 pm
И шта ће да раде те нискобуџетне компаније? Нишлије навалиле да путују авионима? Па они једва преживљавају. Није им до путовања авионима. Ако нема привреде нема и путничких авиона. Са друге стране ко ће да дође у Ниш и околину? Због туризма? За сад ништа од тога. Једино ако их не покрене , бар мало, обележавање 1700 година Миланског едикта чије ће обележавање почети у Нишу, родном месту цара Константина.  Осим тога, као и ЈАТ, биће их (нискобуџетних компанија) можда само за време туристичке сезоне и то је то, а и то 1-2 авиона дневно, "уврх главе". Од тога се не живи.  Нишки аеродром је класично "Потемкиново село". Биће то и Лађевци. Само ако се покрене привреда то има смисла.Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: pvanja on August 16, 2010, 08:00:51 pm
@dzumba

Low cost kompanije traze jeftine aerodrome. To Surcin sigurno nije. Ako se organizuje dobara veza izmedju Nisa i Bg, Ns-a recimo i budu jeftinije karete recimo 20, 50 evra do 100e u pretprodaji onda ce se mnogima isplatiti da se provozaju busem do Nis-a.

Tu je problem JAT I Aerodrom Nikola Tesla, koji zbog svog prezivljavanja na drzavnim jaslama guse svu potencijalnu konkurenciju.

Dosta ljud putuje iz Srbije putuje iz Osjeka jer su karte znacajno jeftinije pa imaju racunicu.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dzumba on August 16, 2010, 08:14:20 pm
Не спорим ја то. Него не видим да ће то баш тако лако да функционише. Атобуска карта до Ниша је и сада релативно јефтина (мислим да је око 900 динара у једном правцу) и брзо се стиже, посебно колима из Бг или НС. Нишки аеродром је државни (градско јавно предузеће), гломазна апаратура, не могу му трошкове покрити ни 100 нискобуџетних авиона. Понављам ,ако привреди крене народ ће имати паре па ће авиони летети, овако пусти снови.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dexy on August 16, 2010, 08:19:05 pm
Samo treba pustiti niskobudžetnim kompanijama pristup aerodromu i videće se da li je isplativo ili ne vrlo brzo, sigurno je isplativije nego sada kada im pristup našem tržištu nije dozvoljen na taj način. Međutim strukture koje profitiraju od JAT-a ovakvog kakav je blokiraju taj proces.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Brok on August 16, 2010, 09:28:18 pm
Da li sam dobro razumeo. Pošto opet renoviraju pistu i za civilne avione, sagrade novi toranj i sve što prati civilni aerodrom, znači on više neče biti vojni? Jel tako ili grešim?

Ako je tako onda povlačim komentar da je ovo lepo.

Ja sam mislio da će aerodrom biti nalik onom u Golubovcima, pista i toranj zajednički resto sve odvojeno.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: brka-65 on August 16, 2010, 09:59:24 pm
Civilni aerodrom je mnogo ozbiljnija stvar od vojnog,a samim tim i troskovi odrzavanja su ogromni...Neko je spomenuo aerodrom u Nisu,odlican primer.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dzumba on August 17, 2010, 07:23:40 am
Ако је аеродром двонаменски (цивилно-војни), користи ће га и војска и цивили. Вероватно ће такав бити у Лађевцима. Такав је био подгорички. Такав је сада и нишки. Нишки ће то све мање то бити јер је по уговору са Градом Нишем скоро сво земљиште војног дела уступљено а за узврат ће се у касарни Комрен добити још земљишта како би се од те касарне направила јединствена касарна (база) за све војне јединице у Нишу.Такође, добиће се и 20% станова који се буду градили на уступљеном земљишту (не само на аредрому него и у граду).


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: pvanja on August 17, 2010, 03:44:46 pm
Nije valjda da ce se vojska iseliti sa niskog aerodroma.

Ipak i sad tamo ima dosta vojske, padobranci, PO he esk, transportni helikopteri (da li samostalna eskadrila ili deo sa batajnice).

Greneralno gledano jedni drugima nesmetaju. Svako je sa "svoje" strane piste :)

A sto se tice prostora mislim da na Niskom jos uvek ima dosta prostora i za civilni i za vojni deo aerodroma.
Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dzumba on August 17, 2010, 05:08:06 pm
Нисам рекао да ће се све иселити већ да ће се скоро сво земљиште предате цивилима (заменити у ствари за простор на локацији "Комрен"). Шта и колико ће остати и где не знам.  Оно што је јасно (из писања штампе, јучерашање Новости например) то је да ће касарна у Комрену бити уређена и проширене да прими скоро све јединице из разних нишких касарни и омогући им смештај и обуку. И сада је то једна од бољих и већих (по простору) касарни али нема капацитете за смештај људи и опреме.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Dreadnought on November 06, 2010, 02:27:49 pm
Škole se sele u kasarne


03.11.2010.

Razmenom dobara sa vojskom, grad Niš dobio oko 170 hektara građevinskog zemljišta u kompleksu aerodroma, u dve kasarne smestiće škole, fakultete i državne i gradske službe

 
Između dva svetska rata Kasarna „Filip Kljajić” nosila je ime „365 dana”
jer ima vrata i prozora, koliko i dana u godini Foto S. Lazarević

[attachment=1]

Grad Niš postao je vlasnik velikog građevinskog zemljišta, ali i vojnih objekata čime će se rešiti prostorni problemi škola i administracije. Posle punih osam godina potpisan je ugovor o razmeni dobara i nepokretnosti između Ministarstva odbrane Srbije i grada Niša.

– Ugovorom o razmeni, osim što je konkretno realizovan dogovor da grad postane vlasnik zemljišta u kompleksu aerodroma što je preko 170 hektara, i što će doprineti da se strani i domaći investitori dovedu u Niš, za nas u gradu najvažnije je što smo dobili u vlasništvo dve velike kasarne i Klub Vojske. Na prostorima Kasarne „Bubanjski heroji” je 15 hektara zemljišta i veliki broj postojećih objekata, ali i mogućnost stambene izgradnje u narednih nekoliko godina. Preko puta je i veliki kompleks Kasarne „Filip Kljajić”. To je jedna od najlepših kasarni u Srbiji i veoma brzo donećemo odluku da se adaptira i renovira kako bi se u nju preselile srednje škole ili neki fakulteti – rekao je za „Politiku” gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

Između dva svetska rata izuzetno arhitektonsko rešenje Kasarne „Filip Kljajić” nosilo je ime „365 dana”. To ime dobilo je još posle usvajanja idejnog projekta i odluke da se gradi kao veliki dvorac sa svim sadržajima, što su finansijski pomogli članovi dinastije Karađorđević, jer ima 365 otvora – vrata i prozora, koliko i dana u godini.

U bivše kasarne u Nišu, ističe Miloš Simonović, biće prebačene i administrativne i druge službe gradskih i državnih organa, koji nemaju odgovarajući prostor i uslove za rad. Poznato je da su pojedini poreski organi, uprave, finansijska policija ili predstavništva i filijale republičkih direkcija i fondova smešteni u skučenim i neuslovnim prostorijama i objektima.

– Za nas će biti poseban izazov i rekonstrukcija objekta Kluba Vojske u najužem centru Niša, preko puta Palate pravde i Narodnog pozorišta, gde smo planirali veliki kongresni centar. Objekat kluba je takav da u svom velikom delu ima prostora za prenamenu u hotel – kaže on.

Prema postignutom dogovoru sa Ministarstvom odbrane Srbije, grad Niš će za nepokretnosti koje dobije za pripadnike vojske obezbediti 32 stana u stambenoj zgradu u Ulici Majakovskog, kao i 21 odsto sagrađenih stambenih kapaciteta u Kasarni „Bubanjski heroji”.

T. Todorović
Izvor: Politika


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dexy on March 09, 2011, 07:35:45 pm
9.03.2011.

Aerodrom Lađevci i za civile

Izvor: Tanjug

Kraljevo -- Ministar odbrane Dragan Šutanovac je na aerodromu u Lađevcima izjavio da bi krajem septembra ovaj aerodrom mogao da bude spreman za civilni saobraćaj.

[attachment=1]
Ministar Šutanovac i načelnik generalštaba Miloje Miletić obišli su radove na preuređenju vojnog aerodroma u civilni, koji će nositi ime "Morava".

Ministar odbrane je rekao da će sa oko 400 miliona dinara, koje će obezbediti Vlada Srbije i Aerodrom "Beograd", krajem septembra biti završena prva faza prilagođavanja aerodroma za civilni saobraćaj.

"Time ćemo omogućiti letove aviona koji mogu da prevezu do stotinu putnika. Uveren sam da će civilni aerodrom biti isplativ, a to ćemo dobiti već ako budemo imali nekoliko letova nedeljno", rekao je ministar odbrane Dragan Šutanovac u Lađevcima.

Civilni i vojni deo aerodroma biće infrastrukturno odvojeni. Na civilnom delu u toku je izgradnja objekata tehničko-ekonomskog bloka, a do jeseni će biti izgrađene pristanišna zgrada i platforma.

Ministar Šutanovac je istakao da ovom aerodormu gravitira oko dva miliona ljudi.

"Očekujem da će ovo biti značajan podsticaj privredi, posebno poljoprivredi i turizmu. Zainteresovan je i veliki broj naših Bošnjaka za bržu vezu sa Turskom. Vojska, s druge strane, dobija rehabilitovan aerodrom sa većim nivoom operativnosti", naglasio je Šutanovac.

On je najavio da je i Turska zainteresovana za ulaganje u aerodrom "Morava" i da će premijer Mirko Cvetković, prilikom predstojeće posete Turskoj, i o tome ragovarati sa domaćinima.

Da bi na aerodrom "Morava" mogli da sleću svi avioni, bez obzira na veličinu i vremenske uslove, potrebno je oko 23 miliona evra. U drugu fazu konverzije ući će se ako aerodrom bude isplativ, dodao je Šutanovac.


Izvor: B92


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Brok on March 10, 2011, 06:50:09 am
Dobro je, ipak ostaje vojni, barem za sada.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Rade on February 10, 2012, 11:59:19 am
09.02.2012
www.vs.rs

Juče, u toku predsednikovog obilaska opštine Crna Trava, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković ponudio je da Služba traganja i spasavanja Vojske Srbije pomogne opštini Crna Trava da uspostavi kontakt sa svojim žiteljem Bratislavom Kocićem iz sela Ostrozub na Čemerniku, sa kojim niko nije imao kontakt već 40 dana, i pruži mu potrebnu pomoć.

[attachment=1]

 Trinaestočlani tim Službe traganja i spasavanja 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade, koji su predvodili majori Dejan Stošić i Goran Stojanović, danas je uspeo da dođe do Bratislava Kocića i donese mu potrebne lekove i hranu.

[attachment=2]

Akcija je počela iz Predejana, odakle su se pripadnici Vojske Srbije prevezli do sela Ruplje. Odatle su dva tima motornim sankama i jedan poseban tim peške krenula ka selu Ostrozub. Zbog visine i osobina snežnog pokrivača i konfiguracije terena motornim sankama moglo je da se priđe na dva kilometra od ovog sela.

[attachment=3]

 Pripadnici Vojske Srbije konačiće u selu Ostrozub, a sutra ujutru počeće evakuaciju pomoću nosila i motornih sanki.

Četa službe traganja i spasavanja 63. padobranskog bataljona opremljena je motornim sankama JETY PRO V-800, model LYNX, finske proizvodnje. Rukovaoci motornih sanki su osposobljeni za prevoženje borbenih timova i snabdevanje jedinica do nepristupačnih terena u zimskim uslovima.

[attachment=4]

Motorne sanke se od decembra do aprila koriste često. Rukovaoci su završili posebnu obuku u upotrebi i održavanju motornih sanki na Kopaoniku 2009.godine, a znanja su stekli od instruktora specijalizovane firme iz Slovenije. Tada stečena znanja unapređena su stalnom upotrebom i trenažima. Značaj sanki se do sada najviše zapažao tokom obuke u skijanju na Kopaoniku i obuke u zimskim uslovima na Jastrepcu i Vlasini, u situacijama kada bi se krenulo u pružanje pomoći i evakuaciju povređenih na skijaškim stazama. Ovogodišnje teške meteo situacije i današnja akcija pokazali su kako pripadnici Čete službe traganja i spasavanja i njihove motorne sanke zlata vrede u kritičnim situacijama.

[attachment=5]


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Dreadnought on August 13, 2012, 12:39:34 pm
Pukovnik Zvonimir Pešić za "Politiku": Vojska selu u pohode


13.08.2012

Vojska Srbije počela je sa sprovođenjem akcije radno nazvane „Selu u pohode”, nastalom nakon što su uočene potrebe stanovništva u slabo pristupačnim krajevima tokom akcije „Vojni lekar na selu” (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=18916.0), s tim što sada sa pripadnicima VS na teren odlaze i predstavnici civilnih struktura kao što su agronomi, veterinari, predstavnici Ministarstva zdravlja, aktivisti Crvenog krsta Srbije... Reč je o jednoj od mnogobrojnih aktivnosti civilo-vojne saradnje koje vojska razvija poslednjih godina, obavljajući, kako se to kaže stručno, svoju treću misiju – a to je podrška civilnim strukturama vlasti koja se najčešće realizuje kroz pružanje pomoći u slučaju prirodnih nepogoda i drugih nesreća.

[attachment=1]

– Počeli smo sa udaljenim krajevima, u kojima stanovništvo živi daleko od lekara. Uglavnom su to područja juga Srbije, Pešteri pa i nekih delova Vojvodine. Ubrzo smo shvatili da to nije samo neposredno pružanje pomoći, već i ulivanje nade ljudima koji žive u tim krajevima jer ih retko bilo ko obilazi. Mnogo se govori o selima koja izumiru, a mi smo odlučili da preduzmemo nešto konkretno pa smo pozvali predstavnike drugih institucija da nam se priključe i zadovoljni smo što je naša inicijativa prihvaćena – kaže pukovnik Zvonimir Pešić, načelnik Odeljenja za civilno-vojnu saradnju Generalštaba VS.

Prve akcije „Selu u pohode” nedavno su sproveli pripadnici Kopnene vojske, kao i Timočke brigade iz Zaječara i Rasinske brigade iz Kruševca iz sastava Komande za obuku. Inače, do sada je od početka godine sprovedeno 15 akcija „Vojni lekar na selu” tokom kojih je pregledano 811 građana uz izvršeni EKG i osnovni laboratorijski pregled krvi u poljskim uslovima. U hitnim slučajevima su podeljene odgovarajući medikamenti. Vojno zdravstveno osoblje je istovremeno vršilo i medicinsko savetovanje. Posebna pažnja se posvećuje učenicima u pogledu preventivnih mera na očuvanju zdravlja zuba.

Tokom leta uobičajeni su problemi u vodosnabdevanju, pa su u Novom Pazaru od kraja jula kao ispomoć stanovništvu angažovane cisterne kojima je do sada prevezeno više desetina hiljada litara vode. Vojska Srbije je vojna vozila za istu namenu koristila u Kruševcu i selu Mala Remeta kod Iriga...

– Važno je istaći da se vojska na ovim zadacima angažuje kada se iscrpe mogućnosti civilnih struktura. Mi se angažujemo u dogovoru sa lokalnim organima vlasti, najčešće su to opštine. Organi lokalne uprave se za pomoć mogu obratiti najbližim komandama jedinica Vojske Srbije, ali odobravanje angažovanja kapaciteta Vojske Srbije je u nadležnosti isključivo ministra odbrane, kako je to regulisano zakonskom i podzakonskom regulativom u sistemu odbrane – objašnjava pukovnik Pešić.

On ističe da, u skladu sa novim pravilom službe, komandanti brigade imaju pravo da u hitnim slučajevima, kada su ugroženi životi i zdravlje stanovništva kao i njihova imovina, angažuju svoju jedinicu na pružanju pomoći civilnom stanovništvu.

– Zimus smo bili vrlo aktivni tokom vanredne situacije proglašene zbog obilnih snežnih padavina. Angažovali smo ukupno 9.177 pripadnika VS, preko 100 inženjerijskih mašina razne namene, 326 motornih vozila i jedan helikopter. U dva slučaja aktivirali smo našu Službu traganja i spasavanja. Pri tome smo se ponašali racionalno, vodeći računa o troškovima – ističe pukovnik Pešić.

VS je raspoložena da pomogne kada treba, ali troškovi uvek postoje i neko mora da ih pokrije. Do sada je ta pomoć najčešće realizovana na uštrb odobrenih sredstava za ostale redovne potrebe Vojske. Kada je reč o podršci civilima, ona se sprovodi na tri načina: besplatno, naplatom stvarnih troškova i pod komercijalnim uslovima. Odluku o načinu angažovanja vojnih kapaciteta za potrebe civilnog stanovništva i eventualnom ustupanju vojnih materijalnih resursa donosi ministar odbrane.

M. Galović
Izvor: Vojska Srbije (http://www.vs.rs)


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Kuzma® on February 06, 2013, 06:41:39 pm
Subotica traži da joj Vojska vrati Prvu kasarnu


SRBIJA, 15:07, 05.02.2013.Autor: Agencija TANJUG

Pronađeni su dokumenti koji nedvosmisleno dokazuju da je grad Subotica finansirao izgradnju kasarne na sopstvenom zemljištu


SUBOTICA - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić uputiće u ime grada zahtev Ministarstvu odbrane i Direkciji za imovinu Republike Srbije da kompleks "Prve kasarne" ustupi gradu Subotici, bez nadoknade, s obzirom da je, svojevremeno, ovu kasarnu grad podigao na svom zemljištu i o sopstvenom trošku.

"Iako Republika Srbija traži više od pet miliona evra za kompleks "Prve kasarne", proverom podataka u Istorijskom arhivu grada Subotice, pronađeni su dokumenti koji nedvosmisleno dokazuju da je grad Subotica finansirao izgradnju kasarne na sopstvenom zemljištu, te stoga gradonačelnik Subotice smatra da je Republika dužna da gradu Subotici preda zemljište i objekte, bez naknade", stoji u saopštenju izdatom iz Dulićevog kabineta.

Kompleks "Prve kasarne", nekadašnje "Kosta Nađ", na površini od oko 9 hektara, sa brojnim objektima, predstavljao bi idealnu lokaciju za smeštaj novih visokoškolskih institucija, novih fakulteta i istraživačkih stanica, kompatibilnih sa drugim razvojnim potencijalima grada, navedeno je u saopštenju.

"Subotica zaslužuje univerzitetski centar, a pravo na fakultetsko obrazovanje dostupno svima je obaveza koju smo zadali sebi kako bismo obezbedili razvoj Subotice u kojoj će mladi stručnjaci imati šansu za kreiranje sopstvene i zajedničke bolje budućnosti", smatra gradonačelnik.

Vojska Srbije ponudila je u septembru prošle godine subotičkoj lokalnoj samoupravi na prodaju dva vojna objekta koji se nalaze u ovom gradu za ukupnu sumu od oko 10 miliona evra, gde je pored ove kasarne ponuđen i Dom vojske u centru grada.Dulić je tada izjavio da je lokalna samouprava zainteresovana samo za kasarnu, jer je ona "komercijalno interesantna".

"Taj prostor može biti jako bitan za dalji razvoj grada. Tako možemo u perspektivi izgraditi univerzitetski kampus, stambeno naselje, sportsku infrastrukturu. Jednostavno, dobijamo jedan lep prostor za širenje grada prema Paliću, uz mogućnost komercijalizacije, što znači da možemo dobro prodati neke delove", rekao je tada Dulić.

Inače, subotička lokalna samouprava, kao prva u Srbiji, 2010. godine za 1,85 miliona evra od republičke Direkcije za imovinu kupila nekadašnju kasarnu Vojske Jugoslavije "Petar Drapšin", poznatiju kao "Druga kasarna", kao i vojni poligon "Radanovac" ukupne površine 144 hektara.

Nakon infrastrukturnog opremanja, dve godine kasnije, austrijski "Štraser", odnosno preduzeće "Tirolijan ril istejt", kupilo je na lokaciji "Druga kasarna" četiri hektara zemljišta za 1,28 miliona evra.

Po pitanju Doma vojske, Dulić je ranije izjavio da je vrednost od oko pet miliona evra precenjena, te da grad u ovom momentu nema toliko sredstava.


Izvor; http://www.kurir-info.rs


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: ssekir75 on February 06, 2013, 08:02:47 pm
dobice to univerzitetsku primenu kad ja dobijem titove lovacke puske... lepo pise da ce se dobro prodati. sto je mozda i bolje nego da propada ko mnoge druge kasarne.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: topalovicdj on February 07, 2013, 12:15:38 pm
dobice to univerzitetsku primenu kad ja dobijem titove lovacke puske... lepo pise da ce se dobro prodati. sto je mozda i bolje nego da propada ko mnoge druge kasarne.
slazem se sa Sekirom.A kako g-din Dulic nije znao sta je svojina grada dok mu je rodjak bio ministar


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Kuzma® on June 11, 2013, 03:43:22 pm
DRUŽETIĆI BLOKIRALI TENKOVE: Uništićete nam puteve

SRBIJA, 14:23, 11.06.2013.Autor: Agencija BETA


Mi smo za izgradnju puta utrošili 30.000 evra naših para i ako bi prošao ovaj vučni voz, put bio neupotrebljiv, kazao je predsednik Mesne zajednice Dragić Babić


GORNJI MILANOVAC - Meštani sela Družetići na padinam Maljena danas su oko podne blokirali put i zaustavili vučni voz koji je prevozio tenk Vojske Srbije ne dozvoljavajući mu da prođe do poligona.

Kako je izjavio predsednik Mesne zajednice Dragić Babić, oko 50 meštana je stalo ispred voza ne dozvoljvajući mu prolazak jer je njegova širina mnogo veća od širine puta.

"Mi smo za izgradnju puta utrošili 30.000 evra naših para i ako bi prošao ovaj vučni voz, put bio neupotrebljiv", rekao je Babić.

Predstavnici Vojske tvde da imaju dozvolu za prolazak voza do poligona i najavili su da će tražiti intervenciju nadležnih državnih organa.

Broj meštana koji sprečaju prolazak voza se povećava, a odbornik u Skupštini opštine Gornji Milanovac Boško Milovanović je rekao da oni neće otići s puta jer u svesni da posle prolaska voza ne bi mogli da priđu svojim kućama. Vučni voz je kamion velike nosivosti koji saobraća drumom a ne prugom, vukući prikolicu na kojoj je naoružanje.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: duje on June 11, 2013, 06:22:42 pm
To se dešavalo u Sloveniji. Ima sela kroz koje vojska ne može (dok nema rata), jer remeti mir a pogotovo uništava puteve. Ni pješke se nije moglo preko nekih livada (bile su pokošene), tako da se nebi seljaci ljutili.....


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Рашо on June 11, 2013, 06:35:31 pm
Svašta... Ne znam zašto fino ne spuste tenk s vučnog voza i neka se sam proveze mimo puta. I problem riješen.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: duje on June 11, 2013, 06:42:27 pm
Svašta... Ne znam zašto fino ne spuste tenk s vučnog voza i neka se sam proveze mimo puta. I problem riješen.

Privatna zemlja, najprije neka se plati odšteta..... da, da tako to ide sada. Pa se treba najavit, onda ne može između  npr. 14.00 i 17.00 itd :-X


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: ORIĆAREB on June 11, 2013, 06:58:10 pm
Ako su mjestani, svojevremeno dali za taj put krv, znoj i pare, te im to i dalje zivot znaci,
onda su u pravu. Nije red da im tek tako vojska jednim vozilom to sve urnise. Otkud sad
odjednom da je bas taj pravac od  zivotne vaznosti. I kakve su to dozvole da bi se moglo
to olako razbucati.

Ponavljam, ukoliko je to u pitanju, a ne nesto drugo... :(


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: barbakan on June 11, 2013, 07:11:09 pm
A kojim su putem ranije prolazili do poligona ?


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: BrRista on June 11, 2013, 09:29:18 pm
Valjda vojska ima jos neki inzinjeriski bataljon. Neka naprave novi put.
Mada bih ja licno protero tenk preko livada pa neka se buni ko hoce i koliko hoce  ;D


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: mikii on June 11, 2013, 10:34:19 pm
Evo i video.
LINK (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81/1341050/%D0%94%D0%B0%D1%99%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D1%9B%D0%B5%D1%88+%D0%BC%D0%BE%D1%9B%D0%B8%21.html)


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: oficir neaktivne rezerve on June 13, 2013, 11:02:32 am
Koliko ja znam putevi izgrađeni samodoprinosom ili državnim parama, svejedno, kad se izgrade postaju javna dobra odnosno moraju da se predaju na staranje državi.

Nema privatnih puteva na javnim površinama.

Prema tome seljaci nisu u pravu što se prava tiče.
Inat je u pitanju.

Ja bih isto krenuo prečicom preko livada i njiva a ođšteta će im biti regulisana kad komisija naknadno "snimi" štetu jer ne plaća se isto za usev i za livadu ili utrinu pa još dok geometar odredi preko čije je pređeno a preko čije nije.

Za kratko vreme bi shvatili da im je jeftinije da puštaju voz da prođe.
Kao da tuda non stop prolaze tenkovski vučni vozovi.

Jesu li tako pažlijivi kad direktno iz njive izađu traktorom na drum pa ostave haos iza sebe a neko naiđe kolima i završi u jendeku ili ne dao bog izgubi glavu?
Gde su tad da oni nadoknade svoje?

Taj vučni voz je imao zadatak da prebaci taj tenk i nema razlike da li je zadatak mirnodopski ili ratni, mora da se izvrši i tačka.

Grupa seljaka u stilu seljačke bune sprečava vojsku u izvršenju zadatka i za to postoje valjda još neki zakoni u državi.

Pa da vidiš kad bi malo okopavali lukac i krompir ali na njivi u "Padinjaku" i to bez traktora kako bi se naučili redu i disciplini.

Jedan od njih kuka za uloženim kajmakom i sirom, valjda istim onim koji nam naplaćuju na pijacama kao da su od suvog zlata a ne od kravljega mleka koje krava daje pasući seno.Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Rade on June 13, 2013, 11:11:18 am
U celoj SFRJ nema vukojebine gde ondašnja vojska nije put probila i napravila.

Definitivno je nekim krajevima neophodna poplava, zemljotres i slična muka svaka dva meseca kako bi cenili i poštovali vojsku. Inače se sete vojske kada im dogori do doopeta.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: JASON on June 13, 2013, 11:17:05 am
...а сада кад видим да се незна ни куј пије ни куј плаћа, узећу ствар у своје руке, извадићу штету макар црко...


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Rocker on June 13, 2013, 03:37:54 pm
Svaka čast vojsci što nije htela po svaku cenu tuda da "protera" voz. Neki se sprdaju, pa kažu na šta nam je spala vojska kad je šačica seljaka zaustavi. A nije im palo na pamet da nisu hteli protiv svog naroda i da im se zameraju i izazovu lavinu medijskih napada koja bi neminovno usledila, s obzirom da su nam mediji ionako u službi podrivanja države.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: vitez koja on June 13, 2013, 03:40:24 pm
U celoj SFRJ nema vukojebine gde ondašnja vojska nije put probila i napravila.

Definitivno je nekim krajevima neophodna poplava, zemljotres i slična muka svaka dva meseca kako bi cenili i poštovali vojsku. Inače se sete vojske kada im dogori do doopeta.

Da,da... po onoj narodnoj "kad je muka,gde si Djuka, kad ...... Djuku ne zovete"!


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: ORIĆAREB on June 13, 2013, 04:53:22 pm
Ako iko životno razumije i poštuje vojsku onda sam to ja. Uostalom, moj život je bio vojska - Mornarica.
Ali niste do kraja u pravu. Pa nemože se seljacima tek tako razbucati put, koji im život znači. I koji su,
ako je tačno sami finacirali. A to da je put državni i kad ga sami izgrade, te da poslije i država to održava,
to je na štapu svirala. Pa okrenite se oko sebe. Ko te puteve održava, kako neko reče u vukojebinama.
Da nije možda država. Sve se ubi od održavanja.

Ta vojska i narod (mislim na Srbiju) je jedno. Nije to strana vojska. Ali očito se ovde radi o inatu i vjerovatno
nerazumnim potezima, i s jedne i druge strane.

To može da riješi samo neko "treći" sa krajnje raumnim pristupom, uvažavajući svačije interese. Pa nije rat, majku mu.... :zid


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: vitez koja on June 13, 2013, 05:04:14 pm

Ma cist inat!...

A mediji jedva docekali, da dignu nepotrebno prasinu i naprave pricu...


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Jester on June 13, 2013, 05:09:09 pm
Neke stvari uvijek ostaju iste...
http://www.youtube.com/watch?v=rkY2Eq9lco8


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: ORIĆAREB on June 13, 2013, 05:24:31 pm
Neke stvari uvijek ostaju iste...


 :klap :klap :klap


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Zaslon on June 13, 2013, 05:50:22 pm
Quote
Nije bilo dozvole za prevoz tenka

Pripadnici Vojske Srbije nisu imali dozvolu za prevoz tenka, koji je juče zaustavljen na ulazu u selo Družetić, saopšteno je iz Vojske. Protiv odgovornih biće preduzete odgovarajuće mere, navela je VS.

Vojska Srbije saopštila je da će protiv svojih pripadnika preduzeti odgovarajuće mere, jer od nadležnih nisu pribavili odobrenje za prolaz tegljača sa tenkom lokalim putem, na kojem su ga meštani zaustavili.

Ostatka na sajtu RTS-a http://skr.rs/x0j


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: oficir neaktivne rezerve on June 14, 2013, 09:49:46 am
Seljaci bi se prema vučnom vozu opet odnosili na isti način i da je postojala "dozvola" za transport.

Meni ovo više liči na uljuljkivanje priče da bi se amnestirali seljaci i spustila tenzija a prikrila nemoć države pokazana u datom slučaju.

Kao, seljaci  su bili u pravu što su sprečili vojsku da obavi zadatak jer eto nije bilo "dozvole".

Transport u drumskom saobraćaju tereta i sredstvima koji su van propisanih gabarita se smatraju "specijalnim transportima" i verovatno da je kao takav trebao da bude prijavljen civilnim vlastima sa odobrenom maršutom i pretpostavljam ništa više od toga.

Po ovome kako je napisano ispada da sva vojna vozila moraju da dobiju neku "dozvolu" pre nego što kroče na put.
Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Milan (longtrip) on June 14, 2013, 11:51:01 am
Postoji neka druga priča zašto se sve tako odigralo.Elem,neki od pripadnika VJ koji su bili u konvoju potiču baš sa tog područja.Da se oni lično ne bi zamerali rodbini,komšijama...prijateljima,odustalo se od "forsiranja seoskog puta" !
A možda su i oni sami (nek od pripadnika VJ) davali priloge za izgradnju tog puta, pa su ih meštani prizvali pameti tipa :" A šta posle...kad prođete? Hoćete opet da skupljamo pare za put?
Naravno svega ovoga ne bi ni bilo da je "Pera otišao pravo u policiju"


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: oficir neaktivne rezerve on June 14, 2013, 12:07:03 pm
Seljaci su pošto-poto rešili da zaustave voz.

Oni sigurno nisu imali pojima ima li voz saglasnost lokalnih saobraćajnih autoriteta ili ne.

Zato i tvrdim da bi se odigrao isti scenario blokade.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: pvanja on June 14, 2013, 12:15:23 pm
Evo i zvanicnog saopstenja VS

http://vs.rs/index.php?news_article=36b64d58-d36f-11e2-9157-00163e135009


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: oficir neaktivne rezerve on June 14, 2013, 12:53:37 pm
"Тегљач који је заустављен јуче, на улазу у село Дружетић, превозио је тенк М-84, ради извршења задатка. Извршилац задатка није од надлежног органа локалне управе прибавио одобрење, које је по Закону о јавним путевима неопходно за ванредни превоз, то јест превоз возилом које осовинским оптерећењем, укупном масом, ширином, дужином и висином прекорачује прописане мере.

Након што је констатовано да тегљач не поседује потребно одобрење, донета је одлука о прекиду извршења задатка и тегљач је враћен у Технички ремонтни завод „Чачак“.

Против одговорних лица биће предузете одговарајуће мере."

Objašnjava pribavljanje odobrenja od lokalnih vlasti za transporte koji su vangabaritni, baš kako sam i rekao.Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: kumbor on July 06, 2013, 09:12:00 pm

Ако пут није расквашен, вучни воз, који има нормалне гумене точкове не би требало да оштети пут, ако је иоле нормални макадам. Ако је пут земљани можда га може и оштетити, нарочито ивице.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: lovac on July 06, 2013, 09:25:51 pm
Taj put kod Držetića je u očajnom stanju. Ne znam kako vučni voz može još više da ga uništi?!


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Рашо on January 31, 2014, 01:11:36 pm
Пошто је зима опет изненадила надлежне службе и јавна предузећа у Србији, Војска је опет ангажована на деблокади путних праваца и евакуацији завејаних. Вијест са сајта српске војске (http://www.vs.rs/):Quote
Војска Србије укључила се у акцију деблокаде путних праваца, након што су снежни наноси и јаки удари ветра завејали људе и возила на више локација.

Прва бригада Копнене војске, Специјална бригада, 333. инжињеријски батаљон Ваздухопловства и ПВО  и Команда за развој Банатске бригаде ангажоваће расположиво људство, инжињеријске машине и другу механизацију и материјална средства за помоћ завејаним грађанима.

Ка најкритичнијем правцу, Перлез–Стајићево, упућена је механизација 333. инжињеријског батаљона, а на путу Бачка Топола – Кула већ су ангажоване инжињеријске машине Прве бригаде.

Центар за обуку Копнене војске упутио је санитетско возило у село Кличевац код Великог Градишта, које је такође задесило невреме.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: kumbor on January 31, 2014, 02:42:22 pm

Као и увек, ВС је ту да помаже. Можда би у перспективи требало преименовати ВС у Министарство ванредних ситуација. Када почне даљи драстичан отпис тешке војне технике после 2020. ВС ће и постати упоредива са цивилном заштитом.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dzumba on January 31, 2014, 06:16:49 pm
31.01.2014


Војска помаже у деблокади путних праваца

Војска Србије укључила се у акцију деблокаде путних праваца, након што су снежни наноси и јаки удари ветра завејали људе и возила на више локација.

[attachment=1]

Транспортни хеликоптер 204. ваздухопловне бригаде Ми-17 (ХТ-48) превози до болнице у Зрењанину грађане који су од синоћ завејани у околини Стајићева. До краја дана, у пет наврата, превезене су 84 особе.

[attachment=2]

На лице места били су министар одбране Небојша Родић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и начелник Сектора за ванредне ситуације МУП Србије, Предраг Марић.

На правцу Бачка Топола – Суботица код Новог Орахова Прва бригада ангажовала је тенк за извлачење. Тенком је рашчишћен снег и ослобођена колона завејаних возила. До промрзлих путника стигло је и војно возило с топлим чајем за промрзле путнике. На лицу места су и командант Прве бригаде бригадни генерал Стојан Батинић и командант гарнизона Бачка Топола потпуковник Арсенић Бојан.

[attachment=3]

Ка најкритичнијем правцу, Перлез–Стајићево, упућена је механизација 333. инжињеријског батаљона, као и хеликоптер „газела“ који извиђа терен, док су на путу Бачка Топола – Кула већ ангажоване инжињеријске машине Прве бригаде Копнене војске.

Две инжињеријске машине налазе се на релацији Панчево – Банатско Ново Село – Владимировац, где одржавају проходност пута.

[attachment=4]

Припадници Прве и Специјалне бригаде Копнене војске и Команда за развој Банатске бригаде обезбедили су за угрожене грађане вреће за спавање, ћебад, одећу за утопљавање и топле напитке.

Центар за обуку Копнене војске упутио је санитетско возило у село Кличевац код Великог Градишта, које је такође задесило невреме.

Izvor: www.mod.gov.rs


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dzumba on January 31, 2014, 06:52:56 pm
Evo par upravo objavljenih slika sa zavejanog područja o aktivnostima Vojske:

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

Izvor: www.vs.rs


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dzumba on January 31, 2014, 06:56:57 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: jadran2 on January 31, 2014, 07:15:37 pm
Pa ovo je kao u Sibiru.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dzumba on January 31, 2014, 07:20:38 pm
Kako firma u kojoj radim na ovim područjima ima objekte i zaposlene kažu mi da kada se očisti put u roku od 10-15 minuta izgleda kao da nije čišćeno. Odmah vetar nanese sneg. Inače, nema snega, odnosnoi nema padavina. To je sneg koji vetar nanosi sa okolnih polja.

Područje Banata (odlakle su ovi snimci), posebno oko Vršca, pa i Zrenjanina je poznato po jakim vetrovima (košava).


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: brodarski on January 31, 2014, 08:19:58 pm
Lipo je napadalo. Biće dobra godina.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Boro Prodanic on January 31, 2014, 09:24:53 pm
Lipo je napadalo. Biće dobra godina.
Ma i nije, samo vetar goni sneg tamo - vamo...


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: ssekir75 on February 01, 2014, 12:02:47 am
није, бродарски, слабо је то... није било ни 20цм снега, али кошава убија јуче и данас. ноћас многи нису могли да спавају од лупања и фијукања


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: BrRista on February 01, 2014, 08:48:19 am
Valjda je ovo pokazatelj da treba malo uloziti u vojsku, srediti tenkove za izvlacenje, kupiti jos koji helikopter Mi-8 i nove teske gradjevisnke masine. Nije to velika cifra za drzavu (pogotovu ako uzmemo u obzir koliko se kralo i trosile pare na gluposti). Mozda je ta logisticko - inzinjerska komponenta na periferiji finansiranja ali je cinjenica da obicni naord od nje ima najvise koristi.

Mali of.
Nas Uzicane jos uvek vodom snadbevaju cisterne VJ. Cesto idem po vodu i uvek su vojnici kulturni, spremni da pomognu i natoce i sami koji balon. Spavaju u komandi u centru grada (tu sam jedno vreme sluzio vojsku pa znam da je sve pristojno i toplo) a hrane se u hotelu.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Rade on February 01, 2014, 09:58:20 am
Malo bi država morala da se trgne i uredi, tj. ponovo zasadi pojas drveća - vetrobrane. Jeste da će se morati sačekati koja godina da profunkcionišu, ali bolje ikad nego nikad.Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Рашо on February 01, 2014, 01:16:55 pm
Како јавља РТС, код Фекетића је стање тешко, Војска започела евакуацију угрожених:

Quote
У снежним сметовима код Фекетића заробљено око 1.000 људи у 200 возила. Војни хеликоптери ангажовани у акцији спасавања. Путни правац према Суботици и даље блокиран. Хоргош затворен за теретни саобраћај. Жандармерија евакуисала око 100 путнике из међународног воза код Врбаса. Затворен пут Зрењанин–Кикинда.


Quote
12.30 - Хеликоптери слетели код Фекетића. Почиње евакуација деце, јавља репортер РТС-а са лица места.

Quote
11.50 - Хеликоптери Војске Србије са Батајнице упутили се према завејаним путницима код Фекетића. Приоритет евакуација деце. Репортери РТС-а на лицу места.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Kaćo on February 01, 2014, 01:21:52 pm
[attachment=1]
9.decembar 2012,Srbija.
Da se podsjetimo kako je bilo prije dvije godine.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Rade on February 01, 2014, 01:23:12 pm
Ma bilo je isto. Što je najgore, nisu izvukli pouke.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: kumbor on February 01, 2014, 02:07:17 pm
A šta su mogli učiniti u međuvremenu? Ne mogu učiniti da vetar prestane da duva.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Rade on February 01, 2014, 02:30:17 pm
Šta su mogli da urade? Dosta toga. Za početak, mogli su da zatvore kritične pravce za prolaz vozila, a ne da sada imaju grupu ćurana koji srljaju jedan za drugim vozilima po smetovima. A ima dosta toga što su još mogli da urade.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Kuzma® on February 01, 2014, 02:48:04 pm
Malopre u vestima na RTS rekose da su zandarmerija i vojna policija zatvorili neke putne pravce.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Eskimko on February 01, 2014, 03:31:13 pm
Malo licnog promovisanja  :angel:  :police:


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dzumba on February 01, 2014, 03:40:10 pm
Па, молбе грађанима да без преке потребе не крећу на пут, посебно на угроженим правцима, нису помогле па мора да се примени присила. Неки, уместо да се склоне, односно евакуишу то одбијају. Потом иду за машинама за чишћење снега, па опет западају у сметове и заглаве се, себе и друге доводе у опасну ситуацију, а онда кукају. Пречи им аутомобили од живота.

Не ради се овде (само) о малом броју тенкова за извлачење или машина за чишћење, већ пре свега о недисциплини људи и неспособности МУП-а и општинских управа да на време предвиде догађаја, односно, када се десе реагују како треба. Формира се штаб за ванредне ситуације (заправо они већ постоји), али га прво грађани, потом и локални функционери не зарезују за црвљиву шљиву. Код нас је, као и увек свако најпаметнији и зна шта треба или се, кад затреба извлачи да није "надлежан".

Ипак, надам се да су из овога министар Родић и актуелни ("технички") потпредседник и будући председник владе Вучић схватили где је приоритет у опремању ваздухопловства и осталих делова војске.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: treci puk on February 01, 2014, 06:04:02 pm
Не ради се овде (само) о малом броју тенкова за извлачење или машина за чишћење.

Koliko sam cuo u medijima problem je bio sa vucnim vozovima, naime TZI nisu mogli biti prevezeni na ugrozeno podrucje.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Wallberg on February 01, 2014, 07:33:45 pm
Malo licnog promovisanja  :angel:  :police:


Ja ne vjerujem da ovo gledam....


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: MOTORISTA on February 01, 2014, 07:35:48 pm
Pojavilo se par klipova sa tom tematikom na Youtube, ali su svi ekspresno uklonjeni. ;)


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: jadran2 on February 01, 2014, 08:42:47 pm
Malo prije gledao na vijestima; apel gore slikanog da nitko u Srbiji ne izlazi iz kuca, s brzom korekcijom na Vojvodinu.
Ali, zanimljivo da pri takvoj hladnoci/vjetru doticni nije adekvatno odjeven, niti pokrivalo za glavu nema. On ipak predstavlja drzavu............


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: brodarski on February 01, 2014, 08:58:55 pm
Priroda je nepredvidiv protivnik. Ovo je nevrijeme žestoko i dok traje nijedna služba nije u stanju otkloniti niti ublažiti posljedice. Za nekoliko dana sve će biti u najboljem redu. Neka se političari slikavaju dok ne dobiju plauritu.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Wallberg on February 01, 2014, 09:35:49 pm
Pojavilo se par klipova sa tom tematikom na Youtube, ali su svi ekspresno uklonjeni. ;)

ovakvih

http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,22843.15/topicseen.html

 ;D


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: kumbor on February 01, 2014, 10:54:44 pm
Не ради се овде (само) о малом броју тенкова за извлачење или машина за чишћење.

Koliko sam cuo u medijima problem je bio sa vucnim vozovima, naime TZI nisu mogli biti prevezeni na ugrozeno podrucje.

Pa VS ima ne više od desetak TZI ukupno? A neki putevi su zatvoreni još juče.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Honkytonky on February 01, 2014, 11:02:46 pm
Lijep primjer kako su transportni helihopteri vrlo korisna stvar i u miru.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: ssekir75 on February 02, 2014, 01:12:13 am
Malo bi država morala da se trgne i uredi, tj. ponovo zasadi pojas drveća - vetrobrane. Jeste da će se morati sačekati koja godina da profunkcionišu, ali bolje ikad nego nikad.па још је аустрија за време марије терезије и јозефа II наређивала утврђивање путева дрворедима (који су имали још понеку намену). добар део њих постоји и данас, али очигледно да се нико не сећа да би то требало урадити и на деоницама које су сада у проблему. сибирски брест би рецимо одговарао овоме јер јако брзо расте и има густу крошњу. али проблем је што ће то заклањати нечију њиву, а и мораће да се одузме метар-два земље :zid


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: švercer011 on February 02, 2014, 01:16:29 am
Не ради се овде (само) о малом броју тенкова за извлачење или машина за чишћење.

Koliko sam cuo u medijima problem je bio sa vucnim vozovima, naime TZI nisu mogli biti prevezeni na ugrozeno podrucje.

Pa VS ima ne više od desetak TZI ukupno? A neki putevi su zatvoreni još juče.
Pa gde su ostali,nije moguce da ih ima samo desetak :krsta

[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dzumba on February 02, 2014, 12:14:22 pm
Војска и трећи дан помаже угроженим грађанима


Војска Србије наставља са пружањем неопходне помоћи у деблокади путева и евакуацији угрожених грађана.

Тенк за извлачење и потребно људство из састава Прве бригаде Копнене војске кренули су ка месту где се, на локалном путу М22 Бачка Топола – Суботица, преврнуо шлепер и направио застој. Ка овом месту упутио се и командант 17. механизованог батаљона из Бачке Тополе потпуковник Слађан Арсенић.

[attachment=1]
[attachment=2]

– Ситуација је била нарочито критична код Зобнатице, где су високи сметови блокирали колону возила. Извукли смо трактор и четири камиона, међу којима и ватрогасна возила. Шлепер је у међувремену извучен, а ми остајемо у приправности за даље ангажовање – каже потпуковник Арсенић.

Припадници Петог батаљона војне полиције били су и током ноћи ангажовани на шест  пунктова на ауто-путу Нови Сад – Суботица, ради затварања прилазних саобраћајница.

У готовости су и транспортни хеликоптери Војске Србије.

Извор:http://www.mod.gov.rs , а део слика преузет са сајта ВС: www.vs.rs

Пар слика од синоћ или прексиноћ:

[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Solaris on February 02, 2014, 12:19:32 pm
Jedno malo naivno pitanje ali ako je u pitanju tako olujan vjetar, kako helikopteri mogu raditi ?
Takođe postavlja se pitanje koliko će gusjeničari oštetiti asfalt ?

poz.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dzumba on February 02, 2014, 12:50:42 pm
Највећа штета на ауто-путу је на оградама и оним браници који деле две траке, мање на асфалту. За хеликоптере не знам које је ограничење за брзину ветра.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dzumba on February 02, 2014, 01:49:36 pm
Quote
Поједини аутомобили који су остали на завејаним путевима обијени су и опљачкани, а са неких су поскидани и точкови. Полиција испитује те случајеве. 

Извор: www.rts.rs

Ипак, некима не смета ништа да раде свој "посао". >:(.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: kumbor on February 02, 2014, 01:55:59 pm
Највећа штета на ауто-путу је на оградама и оним браници који деле две траке, мање на асфалту. За хеликоптере не знам које је ограничење за брзину ветра.

Зависи и од типа гусеничара - ТЗИ су на бази Т-55 и имају гусенице са отвореним шарниром, који више оштећују коловоз. М-84 има другачије гусенице и штета од њега је мања, мада ниједан модел возила у наоружању ВС нема гумене улошке на гусеницама налик западним возилима.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: ssekir75 on February 02, 2014, 02:38:11 pm
чисто да се види о чему се ради. слике тв панчево скинуте са фејса

1) пут ка банатском новом селу
2ц и 3) пут ка долову


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: švercer011 on February 02, 2014, 03:03:35 pm
Znam te puteve po Banatu vise nego odlicno,imam kucu tamo i idem veoma cesto,ko nije vozio ravnicom moze veoma lako glavu da izgubi.U jesen moras da budes veoma obazriv ako je asfalt mokar i naletis na zemlju na putu koju ostavljaju traktori kad izadju posle oranja,kad naletis na to kao da si na ledu i veoma je magla zahebana samo naletis na beton ne vidis vise od 20 metara pa sam x puta vozio sa pozicionim svetlima jer se bolje vidi.Zimi kad udari Kosava napravi smet od dva metra za pola sata jos ako krene da duva sa Karpata onda je veselo ne izlazis iz kuce danima..............


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Jester on February 02, 2014, 03:34:19 pm
Pretpostavljam da u krajevima di su ono nedavno zagrađivali putove vojsci nije palo ni centimetra snjega ?


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: MOTORISTA on February 02, 2014, 03:50:26 pm
Pretpostavljam da u krajevima di su ono nedavno zagrađivali putove vojsci nije palo ni centimetra snjega ?

Palo je, ali malo...


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Boris P on February 02, 2014, 04:51:21 pm
S R A M N O

Drugar mi je javio da su neki zavejani automobili opljačkani.

Da je sve ko" što Bog zapoveda, bila bi proglašena vanredna situacija, a tada nadležni ovo "REŠAVAJU" odmah, jednostavno na licu mesta.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Rade on February 02, 2014, 04:58:42 pm
Vanredna situacija je, beše, proglašena?


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Boris P on February 02, 2014, 05:19:01 pm
Verovatno da je tako, podsvesno to sam i čuo pa napisao.

Mislim da se samo u "vanrednom stanju" ovakva degenerisana ponašanja rešavaju efikasno.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Wallberg on February 02, 2014, 06:00:07 pm
Znam te puteve po Banatu vise nego odlicno,imam kucu tamo i idem veoma cesto,ko nije vozio ravnicom moze veoma lako glavu da izgubi.U jesen moras da budes veoma obazriv ako je asfalt mokar i naletis na zemlju na putu koju ostavljaju traktori kad izadju posle oranja,kad naletis na to kao da si na ledu i veoma je magla zahebana samo naletis na beton ne vidis vise od 20 metara pa sam x puta vozio sa pozicionim svetlima jer se bolje vidi.Zimi kad udari Kosava napravi smet od dva metra za pola sata jos ako krene da duva sa Karpata onda je veselo ne izlazis iz kuce danima..............

Slazem se.
Voznja po Banatu zna da bude zeznuta, i ako na prvi pogled covjek bi rekao da tu nema nista posebno. Pored ovoga cesto se desi da se odjednom uleti u gustu maglu gdje je vidljivost jedva 20-ak metara, a do tad sve bilo ok.
Jednom sam odvozao dionicu Pancevo-Banatsko Novo Selo, gdje je cijela dionica bila prekrivena ledom kao na klizalistu....to nikad nisam nigdje vidjeo.
Ko je zakazao ne znam, ali ovo je strasno.

PS
vidim da mi se link o supermenu pretvorio u link ka ovoj stranici, a nema smisla da ponovo ostujem
pobrisase na netu sve klipove sa supermenom...Bjelorusijo eto nas :)


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Brok on February 02, 2014, 06:01:12 pm
Galerija, VS u službi naroda (http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,22867.msg315882.html#msg315882)


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Kuzma® on February 03, 2014, 09:14:48 am
Ekipa 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, koja je evakuisala najviše ugroženih

[attachment=1]


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: kumbor on February 03, 2014, 09:51:49 am
Vanredna situacija je, beše, proglašena?

Vanredna situacija je proglašena u dve opštine, jedna je Zrenjanin, druga Pančevo.

Sinoć su pokazali i par opljačkanih automobila. Sramota, ali takav smo svet.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: crki on February 03, 2014, 12:16:54 pm
Nije mi jasno šta se trefilo sa državom i ljudima?Ja sam 1974.godište i sećam se da je sneg padao u decembru i topio se u februaru.Oduvek je bila ta košava,ali puteve nije čistila vojska.Nego preduzeće zaduženo za to.I putevi su uglavnom bili prohodni,neznam možda sam bio mali pa se ne sećam?Sad malo vetra,mrazića i odjednom vanredno stanje,imao sam 10-ak godina i pratio temperaturu išla je i ispod -20.Možda ima veze sa tim kakav mi građani imamo odnos prema državi i institucijama te države.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Kuzma® on February 03, 2014, 12:37:16 pm
Sta se desilo i sta se desava sa vremenom to je veliko pitanje. A evo sa fejsbuka fotografije kao izgleda kod Bajse.

[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Dreadnought on July 21, 2014, 12:31:33 pm
Vojska prva uputila cisterne s vodom u Užice


21.07.2014

Nakon što je proglašena vanredna situacija u Užicu zbog neispravnosti vode za piće, Vojska Srbije uputila je juče u taj grad deset cisterni s pijaćom vodom.

Cisterne Vojske Srbije biće na raspolaganju građanima Užica dok god to bude bilo potrebno.

Zbog cvetanja algi i pojave cijanobakterija u užičkoj vodovodskoj mreži, krajem decembra prošle godine zabranjeno je korišćenje vode iz jezera Vrutci. Vojska Srbije je potom, uz pomoć neimara užičkog „Jedinstva“, za svega 18 dana izgradila novi vodovod (http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,22647.0.html) za snabdevanje Užica, od Sušičkog vrela do sela Stapari.

Vojska Srbije (http://www.vs.rs)


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Solaris on July 26, 2014, 10:34:17 am
Tu nesto debelo nevalja u vodovodnoj mrezi kad se to ponavlja.
Ili neznaju tehnoloski pripremit vodu ili je tehnika zastarjela, vjerovatnije ovo drugo.

poz.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Рашо on July 26, 2014, 01:53:27 pm
Мени се, пак, чини да у читавој тој причи има најмање алги и тих цијанобактерија, а највише политике и политичких обрачунавања...


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Kuzma® on September 10, 2014, 07:44:02 am
VOJSKA SRBIJE I NIS: Gašić i Kravčenko potpisali Memorandum o saradnji

DRUŠTVO15:38, 09.09.2014.Autor: Agencija TANJUG

Posle poptisivanja Memoranduma, na aerodoromu Batajnica kraj Beograda, Gašić i Kravčenko su izrazili zadovoljstvo nastavkom i do sada uspešne saradnje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i NIS

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko danas su potpisali Memorandum o saradnji, čijom realizacijom će biti povećana bezbednost u saobraćaju, kao i unapređenje, skladišetnje i transport opasnih i eksplozivnih materija.

Posle poptisivanja Memoranduma, na aerodoromu Batajnica kraj Beograda, Gašić i Kravčenko su izrazili zadovoljstvo nastavkom i do sada uspešne saradnje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i NIS.

Gašić je istakao da Vojska Srbije ima sposobne kadrove - školovane i iskusne koji mogu svoje znanje da prenesu i ovako velikoj kompaniji kao što je NIS. On je zahvalio NIS-u na poverenju koje je ukazao Vojsci Srbije izraživši uverenje da će saradnja i u budćnosti biti uspešna i na obostranu korist.

Gašić je podsetio i da je NIS, tokom majskih poplava, pružio veliku pomoć Vojsci Srbije čime je pokazao i da je društveno odgovorna kompanija. Kravčenko, je podsetivši na reči rimskog državnika i čuvenog besednika Cicerona da "bezbednost ljudi treba da bude najviši zakon" istakao da je to i sada istina.

NIS sa svoje strane puno ulaže u bezbednost svojih radnika i u preteklih pet godina za 60 odsto je smanjen broj saobraćajnih nezgoda ...i stalno tražimo nešto novo da bi pojačali kampanju u tom pravcu, rekao je on.
Kravčenko je rekao i da je potpisani Memorandum "predstavlja korak napred" u dugogodišnjoj uspešnoj saradnji NIS-a i Ministarstva odbrane.


Memorandum predviđa razmenu znanja i iskustava u oblasti organizacije, tehnologije i korišćenja vozila u drumskom transportu, kao i primenu savremenih informacionih tehnologija u transportu i u oblasti troškova prevoza.

Tim dokumentom predviđena je obuka i trening vozača putničkih i transportnih vozila NIS-a na poligonima Vojske Srbije, kao i zajedničko učešće u naučno-istarživačkim projektima.

Angažovanje i razmena stručnjaka i eksperata iz oblasti transporta i bezbednosti saobraćaja, takođe su oblasti u kojima će saradnjivati sistem odbrane i NIS.Dogovorena je i međusobna razmena slobodnih transportnih kapaciteta, prvenstveno vojnih terenskih vozila NIS-u i malih kombija i putničkih vozila za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Na aerodromu Batajnica, Gašić i Kravčenko prisustvili su i demonstraciji sposobnosti vojnih vozača, kao i načinima njihove saradnje sa kolegama iz NIS-a. NIS je, u proteklih pet godina, u oblast zaštite životne sredine, bezbednosti i zdravlja na radu uložio više od 115 miliona dolara.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Adler on September 29, 2014, 09:24:37 pm
PANČEVO, 17. septembar 2014. (TV Pančevo) – Radnici „Utve avioni“ prošle nedelje su najavili, pa posle dogovora oko isplate dela dugova, odložili štrajk, u koji je trebalo da stupe početkom ove nedelje. Prema dogovoru, radnici bi u toku ove nedelje trebalo da dobiju drugi deo julskih plata, a trebalo bi da počne i isplata zarada za rad u Iraku. „Utva avioni“ su na državnom spisku 502 preduzeća za privatizaciju, a Kostić kao strateškog partnera spominje „Jugoimport SDPR“.

Zaposleni u „Utva avionima“ prošle nedelje nisu mogli da čekaju. Kasnile su plate za jul, kao i zarade zaposlenima koji su bili u Iraku, pa su održali štrajk upozorenja i najavili generalni štrajk za početak ove nedelje. Predsednik Sindikata Slobodan Kostić kaže da su prilike bile takve da su kolege koje rade preko ugovora već sebe videle bez posla, a ostali sa platama smanjenim na 65 odsto. Posle ozbiljne najave štrajka, ozbiljno se i razgovaralo – dogovor je postignut, a štrajk odložen.

- U toku nedelje smo održali sastanak sa poslodavcem i sa svim radnicima. U ovome nisu učestvovali samo članovi Sindikata već svi radnici. Doneli smo zajedničku odluku. Predočio sam šta su nam rekli poslodavci i strateški partneri i Agencija za privatizaciju, gde smo imali sastanak 5. septembra. Doneli smo odluku da se štrajk odloži. Dobili smo polovinu julske plate, a ove nedelje ćemo dobiti drugu polovinu, kako su obećali. I ove nedelje će početi isplata dnevnica radnicima koji su bili u Iraku, rekao je Slobodan Kostić, predsednik Sindikata „Utva avioni“.

I ranije su zaposleni u „Utva avionima“ štrajkovali, ali poslednjih godina bilo je samo štrajkova upozorenja. Kompanija je na listi od 502 preduzeća, na čijoj privatizaciji država Srbija insistira. Štajkova, a ni najava, u tim preduzećima do sada nije bilo.

- Mislim da firme koje su na spisku Agencije za privatizaciju iščekuju pisma o namerama. Svi čekaju da se ovo završi, rekao je Slobodan Kostić.
„Utva“ je već pod delimičnom upravom državnog trgovca naoružanjem i proizvodima namenske industrije „Jugoimport SDPR-a“, a presednik Utvinog sindikata, Kostić, pominje mogućnost da oni budu i strateški partneri ove fabrike.

- Jedan od njihovih savetnika direktora je naš predsednik Skupštine. Izrazili su spremnost da pošalju pismo o namerama u Agenciju za privatizaciju. Agencija je obavestila naše dosadašnje stateške partnere – Izraelce i jednu američku firmu – da smo na licitaciji, tako da možda se pojavi još neka zainteresovana strana firma. Premijer je još prošle godine najavio da će „Mubadala“ doći u „Utvu“ i da je to vrlo ozbiljna stvar. Oni jesu dolazili tri puta, a mi nikad nismo saznali o čemu se tada razgovaralo, kaže Kostić.

Osnovni proizvod „Utve aviona“ su avioni „lasta“. Kostić kaže da su „utvaši“, a tamo je sada oko 300 zaposlenih zajedno sa kolegama koji rade na osnovu ugovora, malo mirniji zato što su u najavi neki poslovi. U Iraku Utvine „laste“ lete već nekoliko godina, a oni ovih dana u Srbiji potpisuju nove ugovore, istakao je Kostić.

- Krajem nedelje očekujemo predstavnike iz Namibije, s kojima smo već dugo u kontaktu. Burma je još uvek aktuelna. Nisu se složili sa prvom cenom aviona kao izraelska firma, koja je bila u poseti pre desetak dana. Izvršili smo korekciju cena, u dogovoru sa „Jugoimportom“ i „Petoletkom“, koja radi delove. Svi su snizili cene i poslali novu ponudu Burmi, rekao je Kostić.

„Utva avioni“ je do skora opstajala zahvaljujući i zaštićenoj poziciji kompanije u restrukturiranju. Kako saznajemo, takva državna zaštita u međuvremenu za „Utvu“ na važi, što može samo otežati dane pred privatizaciju i ubrzati njen tok, a ishod učiniti neizvesnijim.

RTV Pančevo (http://rtvpancevo.rs/Vesti/Ekonomija/utvasi-u-ocekivanju-plata-i-strateskog-partnera.html)

http://www.youtube.com/watch?v=e_QpyrmDrRc


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: wermez on September 29, 2014, 09:31:13 pm
Kakva li je ta izraelska firma?


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Adler on September 30, 2014, 11:03:26 am
Neki Izraelci su se pominjali i 2006. kao kupci "Utve".

Inače, pre rata i razaranja fabrike, "Utva" je sarađivala sa IAI-em. Trebalo je valjda da proizvode neke delove za poslovni avion Galaxy.

VI "Utva" (nova fabrika) nekada

[attachment=1]


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Kuzma® on March 03, 2015, 04:52:02 pm
ОБУКА ВОЗАЧА НАФТНЕ ИНДУСТРИЈЕ СРБИЈЕ

У оквиру сарадње Војске Србије са Нафтном индустријом Србије, на полигону „Берановац“ код Краљева, припадници батаљона за обуку саобраћајне службе Центра за обуку логистике реализују обуку у управљању лаким теренским моторним возилима, у различитим условима, за потребе те компаније.

[attachment=1]

Обука се реализује према наставним садржајима Војске Србије који су усаглашени са потребама „Нафтагас – Транспорта“, и реализоваће се од фебруара до новембра ове године, на полигонима и у касарнама Војске Србије, као и на локацијама где се налазе возила – „Нафтагас – Транспорта“.

Оспособљавање ће се реализовати кроз 6 основних курсева и обухвата теоретску и практичну обуку.  У теоретском делу, полазници се упознају са специфичностима теренских возила, утицајем услова експлоатације на управљање возилом, командама у возилу, уређајем за повећање проходности и употребом зимске опреме. У оквиру практичног дела, полазници су, између остлог, на теренском полигону морали да савладају 23 различите препреке и да савладају теренску стазу дужине 2196 метара која се претежно простире по шумовитом делу полигона без асфалтне површине.

[attachment=2]

Обука кадра компаније „НИС“ А.Д. Нови Сад – „Нафтагас – Транспорт“ Д.О.О., у области безбедности саобраћаја, реализује се на основу уговора између Министарства одбране и Нафтне индустрије Србије.

Извор: Сајт Војске Србије (http://www.vs.rs/)


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Kuzma® on June 22, 2015, 08:02:12 pm
Министар Гашић у Прешеву поводом актуелне ситуације са азиланатима


Министар одбране Братислав Гашић обишао је данас општину Прешево која се претходних дана суочава са великим приливом имиграната из афричких и блискоисточних земаља који илегално прелазе државну границу у потрази за азилом у нашој земљи. Гашић је на састанку са представницима Министарства унутрашњих послова, локалне самоуправе и Црвеног крста покренуо питање боље организације прихвата лица која у највећем броју са територије Македоније улазе на југ Србије. Војна болница из Ниша организовала је од јутрос, недалеко од полицијске станице у Прешеву, пункт за тријажу и хитну медицинску помоћ лицима која се српским властима обраћају за издавање докумената потребних за добијање азила.

Са министром одбране у Прешеву били су и бригадни генерал Славољуб Дабић, директор Војнообавештајне агенције, бригадни генерал Жељко Нинковић, начелник Управе за логистику Ј-4 Генералштаба и командант 4. бригаде КоВ бригадни генерал Зоран Лубура.

– Република Србија у потпуности поштује све међународне конвенције када је реч о правима и положају лица која захтевају азил, за разлику од неких наших суседа који се у односу на овај проблем понашају прилично неодговорно. Влада са посебном пажњом прати овај проблем и јутрос је одржан састанак координационог тела састављеног од представника свих надлежних министарстава и стручних служби како би се нашла одговарајућа решења. Војска Србије са МУП-ом и другим службама гарантује безбедност, пре свега грађана Републике Србије, али и ових несрећних људи који спас од ратних разарања траже у земљама Европе – рекао је Гашић.

Министар одбране иницирао је да се прихватни пункт за азиланте који су се до сада спонтано окупљали на простору између џамије и полицијске станице измести на локацију напуштене фабрике Дуванске индустрије „Врање“ у Прешеву. Према Гашићевим речима тиме би се значајно побољшали услови за прихват тих људи, а предузели би се и превентивни кораци у правцу сузбијања могућих појава епидемија заразних болести или безбедносних ризика. Јединице 4. бригаде Војске Србије добиле су задатак да уреде локацију где би биле ангажоване војне медицинске екипе, Полиција и Црвени Крст.

Министар Гашић позвао је представнике локалне самоуправе да помогну припадницима Војске и Министарства унутрашњих послова који се боре са проблемом азиланата како би се грађанима Прешева омогућио нормалан живот.

Ахмет Алими, секретар Црвеног крста у Прешеву рекао је да новоуспостављени медицински пункт Војске Србије има велики значај будући да су до сада азиланти хитну медицинску помоћ добијали у локалном дому здравља који нема довољне капацитете за тај посао.

Медицински пункт Војне болнице Ниш који воде потпуковник Тихомир Коцић специјалиста интерне медицине и мајор Драган Татић, трансфузиолог, до поднева је указао помоћ неколико десетина азиланата. Потпуковник Коцић каже да ће војни лекари учинити све што могу како би помогли људима који очекују медицинску помоћ, али да неки од њих захтевају озбиљније медицинско збрињавање што морају обезбедити друге надлежне здравствене установе.

Само у току јучерашњег дана границу између Србије и Македоније покушало је да пређе скоро 2.000 људи од чега је око 1.600 спречено у тој намери, али је ипак више од 300 њих успело да се домогне Прешева. Командант Жандармерије пуковник Горан Драговић објаснио је министру одбране да припадници те јединице и Граничне полиције не могу да затворе границу у потпуности, нарочито када покушавају да је прелазе мање групе азиланата, што представља озбиљан проблем.

Према речима Авдија Бајрамија, начелника Полицијске станице Прешево, од почетка маја у тој општини је захтев за азил поднело око 4.800 људи махом из афричких земаља и са Блиског истока, док је само током претходног викенда забележено 900 нових захтева. Надлежни кажу да се одређен број азиланата не задржава у Прешеву, него се одмах упућује даље и захтеве за азил подноси у другим градовима централне Србије.


Izvor:Sajt MO RS


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dzumba on June 22, 2015, 08:10:19 pm
Мигранти само навиру. НАТО се још спрема да активира ону операцију заустављања миграната на Средоземљу. За копнени део се још нису ни договорили. Мађарска (чланица и НАТО и ЕУ) ће да поставља ограде. Очигледно нису чули да ни један "лимес" у историји није зауставио масовне најезде гладних и жедних. А они хрле код оних што су им донели "пролеће" како би на изворишту практиковали демократију и бољи живот. Док тамо не стигну ето их код нас.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: CheefCoach on June 23, 2015, 07:51:32 pm
Мигранти само навиру. НАТО се још спрема да активира ону операцију заустављања миграната на Средоземљу. За копнени део се још нису ни договорили. Мађарска (чланица и НАТО и ЕУ) ће да поставља ограде. Очигледно нису чули да ни један "лимес" у историји није зауставио масовне најезде гладних и жедних. А они хрле код оних што су им донели "пролеће" како би на изворишту практиковали демократију и бољи живот. Док тамо не стигну ето их код нас.

Penn i Teller su u jednoj emisiji napravili eksperiment. Napravili su komad ograde, isti onakav kakav korisi Americka vlada na granici sa Meskikom. Onda su radnike-Meksikance podelili u tri grupe, jednu koja se probija ispod ograde-potkopavanjem, drugu koja preskace ogradu i treca koja probija ogradu pajserom i sekacicom za zicu. Rekli su im da se takmice koja grupa ce prva savladati ogradu. I pobednik je bila grupa koja je probijala ogradu pajserom.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dzumba on July 01, 2015, 06:43:19 pm
У Прешеву је припремљен прихватни центар за избеглице који навиру из Македоније, уређен у напуштеној фабрици дувана. Јуче су га обишли министри Гашић и Вулин. Ту је и санитетска екипа Војне болнице из Ниша која пружа прву помоћ емигрантима. Каква је ситуација биће ту још посла за војску.

Ministri Gašić i Vulin obišli prihvatni centar za migrante u Preševu


Ministri Gašić i Vulin obišli prihavtni centar za migrante u Preševu Ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišli su danas opštinu Preševo i upoznali se sa situacijom vezanom za zbrinjavanje migranata iz afričkih i bliskoistočnih zemalja koji ilegalno prelaze državnu granicu u potrazi za azilom u našoj zemlji.

[attachment=1]

Ministri Gašić i Vulin obišli su radove na privremenom prihvatnom centru u staroj upravnoj zgradi Preduzeća za obradu duvana u Preševu kao i sanitetski tim Vojne bolnice Niš, posle čega su razgovarali sa migranima iz Sirije, Avganistana, Eritreje i drugih zemalja, kojima je Srbija usputna stanica do država Evropske unije.

[attachment=2]

Ministar Gašić rekao je da se Republika Srbija na adekvatan način stara o azilantima i da preduzima sve kako bi oni bili i zdravstveno i na sve druge načine zbrinuti. On je negirao navode da se Srbija ne stara adekvatno o migrantima.

- Vojska Srbije, sa ostalim bezbednosnim strukturama, nastavlja sa zdravstvenim zbrinjavanjem velikog broja migranata, a naš Ministri Gašić i Vulin obišli prihavtni centar za migrante u Preševu osnovni zadatak je da svi zajedno garantujemo bezbednost pre svega Republike Srbije i njenih građana, a onda i ovih ljudi ovde – rekao je Gašić.

[attachment=3]

Ministar Vulin je poručio da Srbija čuva svoje granice i da će svim azilantima grantovati ljudska i zakonska prava, ali da niko ne može da prelazi granicu gde hoće i kako hoće.

- U bivšoj fabrici duvana, Vojska je već sve sredila i objekat koji osam godina nije bio u funkciji, za par dana je uređen, MUP danas oprema objekat informatičkom opremom, tako da očekujem već sutra ili prekosutra da će centar biti u funkciji, dodao je ministar Vulin.

[attachment=4]

Prema rečima majora Dušana Tatića iz Vojne bolnice Niš, sanitetski tim koji je angažovan od prošlog ponedeljka u Preševu obavio je do sada više od 250 pregleda i ukazao pomoć svim migrantima kojima je ona bila neophodna.

[attachment=5]

- Najčešći problemi su bolovi koji se javljaju usled iscrpljenosti i premora od dugog hoda, neadekvatne ishrane, neredovnog unosa hrane i vode, rekao je Tatić.

Ministri Gašić i Vulin obišli prihavtni centar za migrante u Preševu Na inicijativu ministra odbrane formiran je prihvatni punkt za azilante na lokaciji napuštene fabrike Duvanske industrije „Vranje“ u Preševu, koji su uredili pripadnici 4. brigade KoV, a osposobiće ga pripadnici Crvenog krsta i MUP. Kapacitet prihvatnog centra trebalo bi da bude do 300 osoba.

Sa ministrom odbrane u Preševu bili su i general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Kopnene vojske, brigadni general Zoran Lubura, komandant 4. brigade KoV i pukovnik Branko Ilić, vršilac dužnosti načelnika Uprave za vojno zdravstvo.

Извор: http://www.mod.gov.rs


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Kuzma® on July 28, 2015, 10:29:37 am
ВОЈСКА ПОМАЖЕ ИЗГРАДЊУ ВОДОВОДА У ОПШТИНИ МАЛИ ЗВОРНИК

Припадници 210. инжињеријског батаљона Друге бригаде Копнене војске већ десетак дана неуморно раде на ископавању трасе водовода у општини Мали Зворник. Одлуком министра одбране, инжињерци Друге бригаде ангажовани су на овом задатку од 17. јула, како би се створили услови за постављање цевовода и снабдевањe становништва пијаћом водом.

Водовод у дужини од четири километра биће изграђен на деоници Доња Трешњица – Амајић – Доњи Читлук – Цулине. Изградња водовода је од великог значаја за мештане ових села, будући да у овом делу општине Мали Зворник тренутно не постоји водоводна мрежа, а због веома отежаног снабдевања водом, ванредна ситација је на снази још од 14. маја 2014. године.

До сада је ископано 1.120 метара трасе водовода.

Izvor: sajt VS


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Kuzma® on July 28, 2015, 10:30:09 am
ВОЈСКА ПОМАЖЕ У СНАБДЕВАЊУ ВОДОМ СЈЕНИЧКОГ КРАЈА

Након проглашене ванредне ситуације у општини Сјеница пре пет дана, а због проблема на водоводној мрежи, Војска Србије данас је, на основу одлуке министра одбране, упутила једну цистерну од 7000 литара као помоћ мештанима пештерских села која су остала без воде за пиће. Цистерна је упућена из 28. механизованог батаљона Друге бригаде Копнене војске из Новог Пазара.

Цистерна је ангажована у селу Гиљева где је према речима представника општине Сјеница најтежа ситуација. Они напомињу да ситуација није боља ни у другим местима у тој општини која нису у првој висинској зони.
 

Izvor: sajt VS


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: MOTORISTA on October 08, 2016, 09:17:53 am
Vojni i policijski sindikati za reformu vojnog zdravstva: Samo višak kapaciteta može za civile
Tanjug   07.10.2016.

Vojni sindikat Srbije i Policijski sindikat Srbije podneli su danas Vladi Srbije inicijativu za reformu vojnog zdravstva u cilju, kako navode, unapređenja zdravstvene zaštite pripadnika VS i policije i članova njihovih porodica.

Predlog i model za moderan i efikasan zdravstveni sistem, koji je izradio Vojni sindikat Srbije sa kolegama iz Policijskog sindikata, podrazumeva transformaciju vojnog zdravstva po kome bi ono u perspektivi bilo namenjeno službama u odbrani i bezbednosti - vojsci, policiji, vatrogasnoj službi, sektoru za vanredne situacije i Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA). Takav model bi opsluživao ukupno oko 270.000 postojećih vojnih osiguranika, civilna lica i članove porodica zaposlenih u sistemu odbrane, pripadnike MUP-a (policija, vatrogasci, sektor za vanredne situacije sa članovima porodica) i pripadnike BIA, što je, kako se navodi, optimum za postojeće kapacitete kojima raspolaže vojno zdravstvo. Višak kapaciteta, ako ih ima, bio bi komercijalno ustupljen i dostupan ostalim osiguranicima RFZO, piše u obrazloženju inicijative, koja je upućena ministru odbrane Zoranu Đorđeviću i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, kao i predlog i model reforme vojnog zdravstva i njegove transformacije u zdravstvo u službi sektora odbrane i bezbednosti.

Skup i teško održiv sistem

Navodeći da vojno zdravstvo ima tradiciju dugu 170 godina i da uživa veliko poverenje kako pripadnika VS tako i građana Srbije i regiona, potpisnici inicijative u obraloženju ocenjuju da vojno zdravstvo sada predstavlja skup i teško održiv sistem, koji zbog velikih rashoda neminovno gubi na kavlitetu usluga i samoj svojoj funkciji.

- Pozivamo ministre odbrane i unutrašnjih poslova, a tako i Vladu Srbije, da podrže ovu inicijativu i službama bezbednosti, odnosno onima koji čine te službe i od čijeg zdravlja i sposobnosti zavisi i spokoj svih građana Srbije, omoguće moderan i efikasan zdravstveni sistem u potpunosti usaglašen sa ulogom kojoj treba da se odgovori - navodi se u inicijativi koju su potpisali predsednici reprezentativnih sindikata Novica Antić i Veljko Mijailović.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dzumba on October 09, 2016, 08:24:42 pm
Предлог ми делује логично и реално. Да ли ће га прихватити друго је питање. Мислим да ће највећи отпор бити код цивилног здравства јер ће остати без уплата доприноса који се издваја за здравство кроз плате запослених у МУП и БИА, што је око 40000 корисника.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Kuzma® on April 02, 2018, 08:34:48 pm
02.04.2018
Престанак ангажовања Заједничких снага Војске Србије и МУП


После више од 20 месеци ангажовања, Заједничке снаге Војске Србије и МУП, предале су надлежност обезбеђења државне границе ка Бугарској и Македонији Министарству унутрашњих послова.
 
Заједничке снаге за обезбеђење државне границе формиране су Одлуком Владе Србије 19. јула 2016. године и до данас су онемогућиле илегални прелазак државне границе за више од 23.000 илегалних миграната. У истом периоду, спречена су 154 случаја кријумчарења 2.177 лица. Органима правосуђа приведене су 172 особе, највише из Србије, њих 134, затим 17 држављана Бугарске и други из Пакистана, Авганистана, Ирака, Холандије, Аустрије, Молдавије и Босне и Херцеговине. Надлежни органи одредили су притвор у трајању до 30 дана за 122 особе, а против 39 је поднета кривична пријава у редовном поступку и исти се бране са слободе. За две малолетне особе поднета је прекршајна пријава, а за девет особа је поступак обустављен.
 
Поверене задатке од стране Владе Србије, спречавање илегалних прелазака миграната на територију Републике Србије, спречавање кријумчарења људи преко државне и привођење правди особа које се баве тим пословима, Заједничке снаге су успешно обављале под командом пет команданта које је овластио председник Републике Србије. Команданти Заједничких снага за обезбеђење државне границе, од њеног формирања до данас су били: генерал-мајор Желимир Глишовић, бригадни генерал Миле Јелић, бригадни генерал Дејан Јанковић, пуковник Владета Балтић и пуковник Саша Недељковић.
 
Заједничке снаге су биле састављене од припадника Војске Србије и Министраства унутрашњих послова. Из јединица Војске, ангажоване су претежно јединице Војне полиције и пешадијске јединице, док су из МУП ангажовани припадници Управе граничне полиције, Жандармерије, Интервентне јединице полиције и друге. У току ангажовања Заједничких снага, помоћ у обезбеђењу државне границе пружила је и Европска унија ангажовањем полицијских службеника из Чешке, Словачке, Словеније, Француске, Мађарске и Аустрије, а Оружане снаге Аустрије донирале су  30 двогледа за ноћно осматрање Заједничким снагама за обезбеђење државне границе.
 
Заједничке снаге обављале су задатке ангажовањем својих органа, првенствено патрола, заседа и осматрачница, на делу државне границе према Републикама Бугарској и Македонији. У једном мањем делу ангажовања док је постојала реална потреба за тим, снаге су обезбеђивале и део границе према Републици Црној Гори. Осим оваквог, линијског начина обезбеђења границе, Заједничке снаге ангажовале су своје органе по дубини територије, пре свега организовањем контролних пунктова али и спровођењем другачијих контрола комуникација у дубини територије.
 
Комбиновањем линијског и дубинског начина обезбеђења, од самог почетка ангажовања постигнути су изузетни резултати, који се пре свега огледају у броју особа спречених у покушајима илегалног преласка, као и броју осумњичених приведених правди.

Izvor: sajt MO RS
 


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: MOTORISTA on April 20, 2018, 07:02:55 am
Vojska ustupila prostor vrtićima
B. Borisavljević  19. april 2018.

Ministarstvo odbrane će ustupiti prostore za smeštaj mališana. Reč je o ukupno 400 kvadrata u Zemunu i Novom Beogradu. Za obdaništa 2017. adaptirane škole na Zvezdari i Starom gradu


MINISTARSTVO odbrane prihvatilo je inicijativu Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, i ustupiće Gradu tri svoja poslovna objekta koja će biti adaptirana u vrtiće. Reč je o prostoru u Zemunu i Novom Beogradu, ukupne površine oko 400 metara kvadratnih. Da bi ova ideja i praktično "zaživela", potrebna je saglasnost Vlade Srbije, kojoj će biti upućen zaključak na odobrenje. Prema rečima Gaka, Ministarstvo odbrane saglasno je da 112 metara kvadratnih na Novom Beogradu i dva poslovna prostora od 134 i 152 metra kvadratna u Zemunu, ustupi bez naknade na period do pet godina. On se zahvalio Ministarstvu odbrane na razumevanju na koje su predstavnici Grada naišli.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: MOTORISTA on August 06, 2018, 10:15:41 pm
Војска помаже у санирању последица поплава у Жагубици
Аутор: П.О. понедељак, 06.08.2018.

Припадници Војске Србије из зајечарског гарнизона су ангажовани у Жагубици на санирању последица поплава које су претходних дана нанеле велику штету у овој општини, саопштила је Војска Србије.

Тридесетак припадника Команде за развој Тимочке бригаде из Команде за обуку и 31. пешадијског батаљона Треће бригаде копнене војске помаже у рашчишћавању најугроженијих домаћинстава од муља и бујичних наноса. Радна група Војске Србије, којом командује капетан Лазар Вујанац из Команде за развој Тимочке бригаде, пружаће помоћ мештанима Жагубице и наредних дана, истиче се у саопштењу.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: MOTORISTA on March 17, 2020, 06:49:55 am
Војска Србије у трећој мисији
Аутор: Милан Галовић понедељак, 16.03.2020.

Војно здравство може лечити заражене, војна полиција може помоћи у обезбеђивању контроле кретања и заштити државне границе а јединице АБХО могу обавити дезинфекцију

Војници у комбинезонима, херметички заштићени од главе до пете, односно од гумених чизама до гас маске и капуљаче, стрпљиво су посебним хемијским средством, распршеним кроз црево помоћу прскалица, дезинфиковали заражене површине. Призор није замишљен, већ је био стварност приликом санирања последица мајских поплава 2014. године, када је војска употребљена као подршка цивилним стручњацима.

Можда ће се сличан призор видети и у наредним недељама, ако дође до ескалације ширења вируса корона у Србији. У сваком случају, извесно је да ће бити посла пре свега за лекаре и друго особље војног здравства.

Уз одбрану земље и ангажовање у мировним операцијама, сврха постојања Војске Србије је и подршка цивилним структурама у случају потребе. Реч је о такозваној трећој мисији (прва је одбрана државе, друга учешће у мултинационалним операцијама), а све оне су утврђене Стратегијом одбране Републике Србије.

У овом акту наводи се да је трећа мисија „подршка цивилним властима у супротстављању претњама безбедности”. У образложењу се прецизира да се ова подршка остварује кроз помоћ цивилним властима у супротстављању тероризму, сепаратизму, организованом криминалу и другим облицима унутрашњег угрожавања безбедности, као и путем помоћи цивилним властима у случају природних непогода и техничко-технолошких и других несрећа.

Под „друге облике унутрашњег угрожавања безбедности” свакако се може подвести здравствена криза у Србији, изазвана пандемијом вируса корона. Министарство одбране, односно војно здравство, направило је процену ризика по здравље становништва, на основу чега је министар одбране Александар Вулин предложио председнику Србије Александру Вучићу да, на основу својих надлежности, предузме све мере на заштити становништва. Тиме су, у формално-правној процедури одлучивања, створени услови за проглашење ванредног стања па и за ангажовање војске у цивилне сврхе.

Како би ВС могла помоћи у сузбијању пандемије вируса ковид 19 на подручју Србије? Свакако, ангажовањем свих капацитета војног здравства, пре свега Војномедицинске академије која у свом саставу има Клинику за инфективне и тропске болести, а на располагању су и војне болнице у Новом Саду и Нишу као и војне амбуланте широм Србије.

Војни лекари, осим кроз свакодневни посао, значајно искуство у лечењу инфективних болести су стекли у мировним мисијама, посебно у Чаду и Централноафричкој Републици, где су се сретали и с већим изазовима од вируса корона. Осим тога, систем одбране располаже објектима који би се, у случају потребе, могли преуредити за лечење заражених.

Војска може помоћи и транспортом оболелих. Занимљиво је да располаже извесним бројем санитетских возила која су донација Кине, земље из које је пандемија кренула али која је до сада поднела највећи терет у њеном сузбијању. Као и политичка, и војна сарадња Београда и Пекинга је на високом нивоу, а у Кини је у сузбијању вируса корона изузетну улогу одиграло њихово војно здравство, тако да би и по тој линији могло доћи до значајне размене искустава.

За најхитније случајеве на располагању су и војни хеликоптери, посебно они намењени за санитетски транспорт који су набављени последњих година као што су Ми-17 и Х-145М.

Војска има и, на почетку текста поменуте, јединице Атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО), где би овај „биолошки” сегмент могао помоћи при спречавању ширења епидемије.

Војници би могли асистирати полицији на задацима контроле кретања и заштити државне границе, као што је то било 2016. и 2017. године, када је мигрантска криза била на врхунцу. Тада су формиране Заједничке снаге војске и полиције које су тај задатак, оцена је, успешно обавиле.

Војска је, у мањем обиму, као подршка цивилним структурама, била ангажована и током ванредног стања уведеног после убиства премијера Зорана Ђинђића 2003. године.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: dzumba on March 18, 2020, 06:16:12 pm
Quote
Војска је, у мањем обиму, као подршка цивилним структурама, била ангажована и током ванредног стања уведеног после убиства премијера Зорана Ђинђића 2003. године.

На ово сам већ помало заборавио. Тачна је констатиција. Углавном је ангажована војна полиција и Спбр.


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: MOTORISTA on March 27, 2020, 05:59:56 am
Појачане мере Војске Србије на сузбијању коронавируса у Ваљеву
Аутор: Л. Л.четвртак, 26.03.2020.

Војска Србије пружа појачану подршку на сузбијању ковида-19 у Ваљеву, које је једно од жаришта ове заразне болести.

Снаге Војске Србије су ангажоване на обезбеђењу Здравственог центра у том граду, контроли уласка и изласка и спречавању неконтролисаног кретања грађана у кругу болнице, са циљем спречавања ширења заразе, наводи се у саопштењу Министарства одбране Србије.

Почев од данас, припадници Војске Србије вршиће дезинфекцију улица, тргова и других јавних површина у Ваљеву у време када је на снази забранa кретања на јавним местима. Приоритетно ће се дезинфиковати површине у близини дома здравља, опште болнице и амбуланте.

Војска Србије ће наставити да пружа подршку локалним самоуправама, здравственом систему и другим државним органима, и спремна је за реализацију задатака на сузбијању и спречавању ширења заразне болести ковид-19.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Brok on April 08, 2020, 02:57:47 pm
Jedinica iz Kruševca: Vojska dezinfikovala dva naselja u Kraljevu

08.04.2020.

Ekipe Vojske Srbije iz Kruševca, sa dva specijalizovana vozila ABHO, JKP "Čistoća" i pripadnici Odeljenja za poslove civilne zaštite vršili su dezinfekciju Romskog naselja u gradu i prigradskog naselja Ribnica.

Deo jedinica 246. bataljona atomsko-biološko-hemijske odbrane iz Kruševca, kojim komanduje major Vladimir Filipović, angažovani su da u Kraljevu, sa dve cisterne za dezinfekciju, vrše biološku dezinfekciju ulica, trotoara i javnih gradskih površina.

Dezinfekcija se vrši rastvorom odgovarajuće koncentracije natrijum-hipohlorita koji se pokazao izuzetno efikasnim sredstvom u borbi protiv virusa korona, objavljeno je na zvaničnom sajtu tog grada.

Pripadnici tog bataljona angažovani su, osim u gradu Kraljevu, na teritoriji cele Srbije.

"Zadatke sprovodimo, za sada, dosta efikasno. Osim na biološkoj dezinfekciji u Kraljevu, trenutno zadatke izavršavamo i u Novom Sadu, Beogradu, Nišu. Pripadnici bataljona obučeni su, znatno osposobljeni i motivisani za izvršavanje zadataka. Imamo iskustva i nadamo se da ćemo u saradnji sa ostalim državnim institucijama i službama što pre situaciju staviti pod kontrolom", naveo je Filipović.

Prema rečima direktora Zavoda za javno zdravlje Kraljevo Aleksandra Macana, sa jučerašnjim danom, na teritoriji grada Kraljeva je registrovano sedam pozitivnih na virus korona, u Raškoj osam i u Vrnjačkoj Banji tri, što je ukupno 18 na teritoriji koju pokriva Zavod za javno zdravlje Kraljevo.

Iz Zavoda za javno zdravlje Kraljeva poslato je, do sada, 102 uzorka na testiranje, od čega je 18 pozitivno.

Macan je dodao i da je pod nadzorom 1.200 ljudi, odnosno kontakata.

Izvor: Tanjug


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: MOTORISTA on April 11, 2020, 07:04:02 am
Bataljon ABHO ušao u bolnicu, dezinfikuju ceo Kruševac
Novosti online / S. BABOVIĆ   10. april 2020.

KRUŠEVAC - Pripadnici 246.bataljona ABHO,čije je sedište u Kruševcu krenuli su danas sa dezinfekcijom kruga Opšte bolnice i ulica grada. Za“Novosti” svedoče da će se boriti protiv epidemije sve dok bude bilo potrebno.

https://youtu.be/B-AXtDQLrdc

Dezinfekciju puteva i javnih površina obavljaju sa cisternom za dekontaminaciju M-78, uz upotrebu natrijum-hipohlorita.

- Od proglašenja vanrednog stanja, jedinice 246.bataljona Atomsko-biološko-hemijske odbrane iz sastava Kopnene vojske angažovane su na zadacima biološke dezinfekcije u najugroženijim gradovima i opštinama na teritoriji zemlje, a od danas smo u Kruševcu gde radimo dezinfekciju kruga Opšte bolnice,ulica i drugih javnih površina - napominje za “Novosti” major Vladimir Filipović, komandant 246.bataljona ABHO u Kruševcu.-Cilj je da u saradnji sa ostalim gradskim i državnim službama i organima što pre situaciju stavimo pod kontrolu. Oprema sa kojom raspolaže vojnici omogućava da se na najefikasniji i najbezbedniji način obavi dezinfekcija.

- Mi smo maksimalno spremni za ovakvu situaciju, ljudstvo je obučeno i motivisano i nadam se da ćemo uspešnoizvršiti zadatak - navodi major Filipović.

Jedinice ABHO neprekidno rade u KOVID bolnicama na Beogradskom i Novosadskom sajmu, u Hali “Čapir” u Nišu. Zaduženi su za dezinfekciju ljudi i pokretnih stvari. Više mobilnih ekipa angažovano je u Nišu, Ćupriji, Kraljevu, Raškoj, Novom Pazaru kao i drugim manjim mestima. Iste zadatke obavljaju i objektima Generalštaba, kasarnama i drugim objektima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

- Pripadnici 246.bABHO su angažovani i i na higijenskom tretiranju državljana naše zemlje koji dolaze iz inostranstva u karantinima u Subotici,Moroviću i na Fruškoj Gori - predočavaju za “Novosti” u komandi ABHO, odakle je na zadacima mobilisano više od 90 pripadnika, sa 15 specijalnih motornih vozila ACD M-78, uređajima za dekontaminaciju novije generacije i više od 13 ostalih motornih vozila kao logistička podrška.

https://youtu.be/zXB6Yg4lvNw

- Iako je to pripadnicima bataljona životni poziv, na svakom terenu vidi se koliko su požrtvovani, humani i spremni da pomognu - kaže kapetan Saša Petrović.

U OKRUGU 108 SLUČAJEVA,PRIPADNIK BATALjONA LEČI SE U KCV

KAKO je potvrđeno “Novostima” u 246.b ABHO, jedan pripadnik ovog bataljona je pozitivan na virus KOVID-19. Zbrinut je u KC Vojvovida i njegovo opšte zdrastveno stanje je stabilno. Major Vladimir Filipović navodi da je virus dobio na zadatku, kao i da se očekuju njegov skoriji povratak u jedinicu.Prema poslednjim podacima ZZJZ, na teritoriji Rasinskog okruga ima 108 potvrđenih slučajeva korona virusa, od čega je u Kruševcu-78.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: MOTORISTA on April 14, 2020, 01:04:29 pm
Где су све ангажоване јединице АБХО Војске Србије
Аутор: М.Г.уторак, 14.04.2020.

Широм Србије, припадници јединица атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) Војске Србије настављају ангажовање на спровођењу мера у циљу спречавања ширења вирусне инфекције ковид 19, саопштила је Војска Србије.

Код привремених болница у Београду, Новом Саду и Нишу, припадници АБХО успоставили су и дезинфекционе пунктове, где је ангажован највећи број припадника тих јединица. Одељења за деконтаминацију распоређена су на Београдском сајму, са задатком дезинфекције медицинског и осталог особља које ради унутар хале 1, а врши се и дезинфекција свих прилазних путева и површина.

Дезинфекциони пункт оформљен је и у Новом Саду, где припадници АБХО, такође, врше дезинфекцију медицинског и немедицинског особља које ради са пацијентима у привременој болници на Новосадском сајму. Иста екипа ангажована је и на дезинфекцији осталих површина око сајма.

Два одељења ангажована су на дезинфекционом пункту оформљеном испред спортске хале „Чаир” у Нишу, где је, такође, привремена болница за смештај пацијената оболелих од ковида 19. Биће постављен и привремени пункт у виду једне дезинфекционе станице на улазу у Клинички центар Ниш.

Као и претходних дана, више мобилних екипа ради на различитим правцима са задатком превентивне дезинфекције комуникација и јавних површина. Припадници АБХО врше и дезинфекцију путева и јавних површина у Сврљигу, Алексинцу и Крушевцу, а две екипе ангажоване су на истом задатку и у Лесковцу.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Dreadnought on April 18, 2020, 11:50:42 amhttps://youtu.be/_cJ6zh7InoU


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Dreadnought on April 18, 2020, 03:01:35 pm


Quote
Mobilni timovi jedinica atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Srbije i vojni stručnjaci ABHO jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije danas su na teritoriji Grada Beograda prvi put zajedno angažovani na sprovođenju mera u cilju sprečavanja širenja virusne infekcije Kovid-19.


https://youtu.be/nSnYAjADnhI


https://youtu.be/1T4XgYjWo00


https://youtu.be/ZGIf6TA5_eY
Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: MOTORISTA on April 19, 2020, 05:42:44 am
Српски и руски АБХО тимови дезинфиковали 19 објеката на територији Београда
субота, 18.04.2020.

Мобилни тимови јединица атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) Војске Србије (ВС) и војни стручњаци АБХО јединица руске војске данас су у оквиру мера за сузбијање епидемије коронавируса, извршили дезинфекцију објеката на 19 локација у Београду.

Како је саопштено из Министарства одбране, ангажоване су три АБХО екипе на дезинфекцији домова здравља и здравствених установа у различитим деловима Београда.

Говорећи о заједничком ангажовању, руководилац АБХО тима Оружаних снага Русије капетан Сергеј Шорупов навео је да се данас у Београду врши дезинфекција на више локација и објеката, јавља Бета.

„Када је реч о техници, карактеристике су сличне и због тога можемо да вршимо дезинфекцију на много већем броју објеката, за исто време. Екипе из Русије врше дезинфекцију унутрашњости објеката, а екипе АБХО Војске Србије дезинфикују све оно што се налази споља”, навео је Шорупов и оценио да су припадници јединица АБХО Војске Србије „добро организовани и професионални”.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: Dreadnought on April 26, 2020, 08:15:46 amhttps://youtu.be/DRUopnUoBDY


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: MOTORISTA on April 26, 2020, 11:23:06 am
Храбро против коронавируса
недеља, 26.04.2020.

Увођење ванредног стања у Републици Србији због пандемије коронавируса, Војсци Србије донело је бројне ванредне задатке. Захваљујући храбрим и одважним припадницима који је чине, војска је успешно савладала нове изазове, не губећи ни делић своје борбене готовости и показавши да, као и увек када је тешко, грађани Србије могу да се ослоне на главни стуб одбране

Међу бројним припадницима Војске Србије који су се истакли у извршавању задатака у борби против коронавируса јесу и мајор Иван Стефановић из 72. бригаде за специјалне операције, поручник Кристина Иклозан из Треће бригаде копнене војске и водник прве класе Милош Недељковић из Четвртог батаљона везе Бригаде везе. Ово су њихове приче о искуству из борбе са коронавирусом.
 
Моја и жеља и дужност су да помогнем пацијентима
 
Поручник Кристина Иклозан пре две године завршила је Медицински факултет Војномедицинске академије и од тада ради као лекар опште праксе у амбуланти касарне "Књаз Михаило" у Нишу, у саставу Треће бригаде копнене војске. Иако млада и једини лекар у тој амбуланти, колеге кажу да се истакла брзим и правовременим реаговањем на збрињавању припадника војске заражених вирусом ковид 19.

- Сећам се дана када ми је јављено да је неколико наших припадника позитивно на вирус. За колеге које су најпре тестирани у ковид, организовала сам транспорт нашим санитетом до привремене болнице у хали „Чаир”, с обзиром на то да су имали лакше симптоме инфекције. Следеће вечери тамо је на лечење упућен још један наш колега, такође са лакшом клиничком сликом – присећа се поручник Кристина Иклозан, која се редовно распитивала за здравље својих колега, сада већ пуштених кућама, будући да су резултати тестирања након хоспитализације показали да су излечени.
 
Кристина истиче да се у овом тренутку цео свет сусреће са непријатељем којег не познаје и да је утолико борба против њега тежа.
 
- У циљу мера превенције и ефикаснијег рада оформила сам тријажни пункт испред амбуланте и раздвојила хитне пацијенте од оних који су за хроничну терапију. На улазу је обавезно мерење температуре, а свима се дају маска и рукавице. Све за које посумњам да имају ковид 19, упућујем у војну ковид амбуланту „Шивара“, где се даље раде лабораторијска испитивања и по потреби снимају плућа и врше тестирања. Пацијентима сам дала и број свог приватног телефона, како би могли у било које доба да ме позову и да се посаветују – каже Кристина. На питање како се носи са страхом да би и сама могла да буде заражена вирусом, као и са професионалним изазовима, одговара да јој у томе много помажу искусније колеге.
 
- Постоји доза страха да бих могла бити заражена, али ме то не спречава да помогнем пацијентима, јер је то моја дужност. Иако сам једини лекар у амбуланти, не осећам да сам сама, јер су у мом тиму техничари, болничари, фармацеути, возач. Сви смо заједно и подршка смо једни другима. Као младом лекару, у новонасталој ситуацији много ми значе савети колега који су дуго у војсци и колега из других амбуланти – каже Кристина и напомиње да јесте да је маска, рукавице, визир и заштитно одело које свакодневно носи на послу жуљају, али да би могла да помогне другима, свесна је да мора заштитити себе. А када све ово прође, најбоља поука за њу биће искуство које управо стиче.

- Не знам да ли се на срећу или несрећу са овим сусрећем на почетку своје каријере, али знам да је то животно искуство које поручује да ништа не узимамо здраво за готово. После свега овога, мислим да ћу више ценити своју слободу и време проведено са породицом и пријатељима – каже поручник Кристина Иклозан.
 
Међу мигрантима нема заражених од коронавируса
 
Мајор Иван Стефановић, заједно са својим колегама из 72. бригаде за специјалне операције, од проглашења ванредног стања ангажован је на задацима обезбеђења Центра за азил „Крњача“ и Прихватног центра „Адашевци“, као и виталних објеката у Београду и Панчеву. Обезбеђење објеката у којима бораве мигранти нова су задужења са којима се сусрела Војска Србије. Време за припрему било је кратко, али мајор Стефановић наглашава да су припадници бригаде обучени да брзо реагују на све изазове пред којима се нађу.
 
- И у Адашевцима и у Крњачи имамо исти задатак, а то је спречавање миграната да напусте центар – каже мајор Стефановић. У центрима, контакт припадника војске са мигрантима сведен је на минимум, а за сва објашњења војска их упућује на запослене у Комесаријату за избеглице, са којима, према речима мајора Стефановића, постоји одлична сарадња и разумевање.
 
Обезбеђење мигрантских центара захтеван је посао. Смене припадника 72. бригаде за специјалне операције трају по 14 дана и по потреби више, а за смештај, који је у непосредној близини самог центра, користи се формацијска логорска опрема или постојећи зидани објекти. Могућност избијања нереда у кампу, ризик је са којим се војска спремно суочава.
 
- У Центру за азил у Крњачи био је случај туче међу мигрантима. Као реакција на ту ситуацију, ангажоване су снаге у приправности и извршена блокада целог центра, чиме је онемогућен покушај бекства из Центра. Одмах је контантиран МУП Републике Србије, чије су снаге такође интервенисале, након чега је ситуација у Центру стављена под контролу. У оба центра које обезбеђујемо било је покушаја бекства који су успешно спречени, уз минималну употребу силе, а у складу са стандардним оперативним процедурама и правилима употребе – објашњава мајор Стефановић.

За више од 8.000 миграната, колико их борави у 20 прихватних и центара за азил у Србији, режим забране кретања важи 24 часа. Захваљујући благовременом предузимању мера заштите, међу мигрантима нема заражених од коронавируса.
 
- Припадници наше јединице свесни су да штитећи мигранте, штите и грађане Републике Србије, а тиме и своје породице. Јединицу попут наше мора да краси јак колектив. Успешност реализације задатака који су пред нама зависи управо од тога. Подразумева се да је подршка међу колегама потпуна и безусловна, јер смо сви на истом задатку. Што се тиче разумевања од стране чланова породица, они су свесни нашег доприноса у чувању и њих и осталих грађане Србије, тако да потпуно разумеју дуже одсуство својих очева и мужева – поручује мајор Стефановић.
 
Подухват за понос

Водник прве класе Милош Недељковић из Четвртог батаљона везе Бригаде везе, своје редовне задатке обезбеђења телекомуникације, у доба борбе на сузбијању вируса ковид 19 привремено је заменио задацима на реконструкцији и изградњи нове болнице у оквиру Војномедицинског центра „Карабурма“, за које се добровољно пријавио.

- Под мојом непосредном командом били су професионални војници из Четвртог батаљона везе, као и цео наставни вод војника на добровољном служењу војног рока. Морам да кажем да су се од почетка ванредног стања војници на добровољном служењу војног рока распитивали хоће ли бити прилике за њихово ангажовање којим би у овом тешком тренутку помогли грађанима Србије и да су касније, када смо учествовали у изградњи нове ковид болнице, иако нису имали искуства за те послове, показали изузетно висок ниво мотивације и добро сарађивали са професионалним војницима.
 
На месту оронулог магацина резервних средстава у рекордном времену изникла је нова ковид болница намењена за лечење пацијената са тежом клиничком сликом. Водник прве класе Недељковић сматра да су такви резултати плод изузетне организације људства из фирми донатора болнице, „Термомонта“ и партнера, затим медицинског особља ангажованог у ВМЦ „Карабурма“ и усклађене сарадње са припадницима других јединица, међу којима посебно истиче јединице Команде за обуку.
 
- Веома сам задовољан радом свог људства и поносан што упркос захтевним задацима није било ни повређених ни заражених коронавирусом. Строго се водило рачуна о мерама заштите и лично сам се старао да буду поштоване – истиче Недељковић.
 
Брзина изградње и опремања нове ковид болнице Војномедицинског центра „Карабурма“ подухват је који ће памтити цела Србија, а поготово они који су учествовали у његовој реализацији.
 
- Срећан сам што сам заједно са својим колегама уткао рад у темеље нове ковид болнице и што ће по завршетку ванредног стања и окончања епидемије, она наставити да служи за лечење грађана Србије – наглашава водник прве класе Недељковић.

По завршетку изградње нове болнице он се вратио својим редовним задацима у бригади, али каже да је, уколико затреба, вољан да се поново одазове активностима које ће допринети тријумфу над вирусом Ковид-19. Поручује да су припадници војске свесни да постоји могућност да се заразе на послу, али да се он тога не плаши јер је „војни позив такав да једноставно прихватите одговорност и водите се осећајем да ћете својим радом помоћи људима".

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu
Post by: MOTORISTA on May 02, 2020, 05:10:14 am
Првомајске битке против ковида 19
Аутор: М. Г.петак, 01.05.2020.

Да је Војска Србије увек ту за своје грађане, показали су и доказали припадници Војске Србије који су већ 47. дан од увођења ванредног стања ангажовани тамо где су најпотребнији.

Првомајски празници затекли су на својим дужностима заменика команданта Првог ракетног дивизиона за ПВД у 250. ракетној бригади за ПВД Ратног ваздухопловства и ПВО мајора Петера Робара, командира Одељења за здравствену заштиту 310. инжињеријског батаљона Треће бригаде копнене војске у Прокупљу поручника Барбару Ђорђевић и разводника Марију Зарић из Командног батаљона Команде за обуку, спремне да са нашим читаоцима поделе своје искуство стечено током ванредног стања.

Мајор Петер Робар ангажован је на задацима са стручњацима медицинских и АБХО тимова Оружаних снага Руске Федерације на најугроженијим подручјима и у ковид болницама широм Србије.

- Рад на терену са медицинским и АБХО тимовима подразумева сусретање с нечим непознатим и представља велики изазов у сваком смислу. Сваки дан ангажовања је специфичан и потпуно различит од претходног. Разлог томе јесте разноликост послова које обављају тимови Руске Федерације и чињеница да је свака од посећених установа посебна на свој начин, првенствено по броју људи заражених вирусом, а затим по организацији рада и начину примене мера за сузбијање вируса ковид 19 – каже мајор Робар. Он је говорио и о томе како изгледа дан проведен са медицинским, а како са АБХО тимовима из Руске Федерације.

- Када сам ангажован са медицинским тимом све активности реализују се у ковид болницама. Посебно интересовање медицинских тимова Руске Федерације јесу пацијенти с најтежим обилицима обољевања и због тога наши и руски лекари свакодневно улазе у одељења интензивне неге тих болница. То подразумева облачење комплетне заштитне опреме и поштовање свих прописаних мера заштите. Када сам ангажован са АБХО тимом активности подразумевају дезинфекцију објеката у којима су били или ће бити смештени оболели пацијенти и улазак у те објекте ради прецизног сагледавања и дефинисања свих просторија за дезинфекцију – истакао је мајор Робар.

Поручник Барбара Ђорђевић својим радом и залагањем током тријаже, транспорта и смештаја пацијената у привременим болницама допринела је у борби против ширења коронавируса. Током ванредног стања осим рада са пацијентима и организације рада Одељења за здравствену заштиту, поручник Ђорђевић припадницима јединице представља начине и мере превенције и сузбијања инфекције коронавирусом и правилну употребу заштитне опреме.

- Одржавам редован контакт са епидемиолошким заводима и сарадњу са цивилним здравственим установама. Водим евиденцију о свим зараженим и потенцијално зараженим припадницима и њиховом здравственом стању, као и свим припадницима који се налазе у изолацији, а потом их упућујем на тестирање и водим евиденцију о резултатима тестирања. Наше одељење организује превожење ковид позитивних пацијената до других здравствених установа или привремених болница и доставу лекова војним пензионерима – објашњава  поручник Ђорђевић.

Разводник Марија Зарић свакодневно је била ангажована на уређењу привремених болница за смештај и лечење заражених коронавирусом на Београдском сајму, на Карабурми, у Штарк арени и у спортским халама „Ранко Жеравица“ и „Александар Николић“. Како кажу њене колеге, приликом ангажовања у борби против ширења вируса није штедела себе, предњачила је у раду и била је прави пример како треба поступати при реализацији додељених задатака.

- Привремене болнице у Београду уређене су веома организовано и без икаквих потешкоћа. Те задатке сам обављала заједно са својим колегама и старешинама и уложили смо максималан напор да бисмо, у што краћем временском року, омогућили смештај пацијентима у привременим болницама – рекла је разводник Зарић.

Учествовала је у извођењу радова како би нова привремена болница и реновирана болница у Војномедицинском центру Карабурма на време биле спремне за прихват инфицираних пацијената, што јој, како је истакла, представља посебну част. У слободно време ангажована је као волонтер и нашим најстаријим суграђанима дели пакете с храном и неопходним намирницама на територији општина Звездара и Раковица.

Izvor: www.politika.rs