PALUBA

Vojna istorija => Pojmovi i izrazi => Topic started by: Dreadnought on February 24, 2009, 12:06:42 pm

Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.

Title: Bedem
Post by: Dreadnought on February 24, 2009, 12:06:42 pm
Bedemi su korišćeni da bi povezali kule i kapije u zatvorenu celinu koja je štitila zgrade i ljude u svojoj unutrašnjosti od spoljašnjih napadača. Bili su praktično neprobojni zbog čega su se napadači najčešće okretali pokušajima da osvoje kapije. U srednjem veku nije postojao nikakav građevinski standard zbog čega je nemoguće pričati o standardnim dimenzijama, ali su ovde izneti neki najčešći podaci. Nikakva retkost nisu dimenzije koje skroz odudaraju od onih koje su ovde iznete. Bedem je istovremeno prepreka za napadača i zaklon za branioca.

[attachment=2]
Severoistočni bedem Kalemegdanske tvrđave
          

Delovi bedema


Bedeme su činili zidovi na čijim su se ravnim vrhovima nalazili grudobrani okrenuti ka spolja iza kojih se nalazila staza za posadu.

(http://img20.imageshack.us/img20/9868/bedemi.th.jpg) (http://img20.imageshack.us/i/bedemi.jpg/)


Grudobran

Grudobrani su pružali zaštitu braniocima od strela i omogućavali su im lakši napad na protivnika.

Grudobrani su bili široki 45 cm, a činili su ih naizmenično poređani niži (dužine 45 cm, visine 55 cm) i viši (dužine 155 cm, visine 165cm) delovi. Viši delovi su često u sebi imali male proreze (tzv. puškarnice) koje su služile za izviđanje i ispaljivanje raznih projektila (strela, kasnije metaka) na protivnike.

Staze iza grudobrana bile su široke 150 cm,a često i šire. Ka unutrašnjosti obično nije bilo nikakve ograde, ali nije bio redak niski zid ili čak drvena ograda.

Zid

[attachment=3]
Zidovi Kalemegdana

Zidovi su bili visoki tri i više spratova, dok im je širina bila preko 2 m. Njihova visina zavisila je od visine sprata u kulama koje su povezivali i njihov vrh se poklapao sa podom četvrtog sprata kule. Obično je visina sprata u kulama bila 190 cm.

[attachment=4]
Zidovi Aureliana

[attachment=5]
Zidovi grada Avila, Španija

Masikula


Masikula (fr. mashicoulis) je odbrambena galerija ili balkon na gornjem delu glavnog bedema, sluzila za veritkalnu odbranu (kroz otvore u podu) prilaza podnozju bedema.


Osvajanje bedema

Tuneli

Često su napadači kopali tunele do temelja bedema da bi ih urušili i otvorili prolaz u unutrašnjost.

Bombardovanje

[attachment=6]

Tokom opsada korišćene su razne sprave (katapulti, trebušeti, kasnije topovi) koje su ispaljivale projektile (kamene blokove, kasnije đulad) sa ciljem da poruše bedeme i time otvore prolaz.

Lestve

Prilikom juriša na bedeme korišćene su i lestve koje su prislanjane uz njih da bi se vojska popela na bedeme i prodrla u utvrdu.

Poznati bedemi

 -Veliki kineski zid
 -Dvostruki bedemi Teodosija II
 -Hadrijanov zid
 -Mažino linija
 -Berlinski zidTitle: Re: Bedem
Post by: Dreadnought on February 25, 2009, 08:22:53 pm
Još nekoliko primera bedema...

[attachment=1]
Kula Jakšića sa bedemom

[attachment=2]
Severni bedem Beogradske tvrđave

[attachment=3]
Severni bedem Beogradske tvrđave, obrati pažnju na debljinu zida

[attachment=4]
Bedemi Kladovske tvrđave Fetislam
Oglasi za poslove na Jooble.org