PALUBA

Vojna istorija => Sukobi => Topic started by: Rade on January 05, 2008, 02:11:53 pmTitle: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Rade on January 05, 2008, 02:11:53 pm
O сукобу
Фокландски или Малвински рат је назив за рат вођен у периоду од 02. априла 1982. године до 14. јуна 1982. године између Аргентине и Велике Британије.
Фокландска острва, или Фокланди, се састоје из два већа и много мањих острва у јужном Атлантику, источно од Аргентине, чији се сверенитет над острвима дуго „разматрао“.
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Falkland_Islands_map.png)
Рат је инициран заузимањем Јужне Џорџије од стране аргентинских снага 19. марта 1982. године, након чега су окупирани Фокланди. Рат званично није објавила ни једна зараћена страна у овом сукобу. Првобитна инвазија је са аргентинске стране гледана као повратак аргентинске територије, док је то Британцима значио напад на британски суверенитет.
У времену непосредно пред сукоб, Аргентина је била у сред разарајуће економске кризе и великим унутрашњим немирима против војне хунте која је управљала земљом. Аргентинска војна управа, предвођена генералом Леополдом Галатијеријем (Leopoldo Galtieri) одлучила да заигра на карту националних осећања Аргентинаца заузимањем острва. Тензије су почеле да расту када је 50 аргентинских војника искрцано на Јужну Џорџију и истакло аргентинску заставу 19. марта 1982. године. Тај чин се сматтра првом офанзивном акцијом у овом сукобу. 2. априла генерал Галтијери наређује инвазију на Фокландска острва, чиме и започиње рат.
Британија је у почетку била збуњена аргентинским нападом на острва, али је упутила оперативну групу у сусрет аргентинској флоти како би повратила територије десантном операцијом. Након борби које су резултирале са 258 британских и 649 аргентинских жртава, Британија је повратила владавину и острва су остала под њеном контролом. Како било, Аргентина ни данас не одустаје од тврдње о припадности Фокландских острва.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Rade on January 05, 2008, 02:13:06 pm
РАТ

До средине априла РАФ је оформио своју базу у Вајдвејку (Wideawake) на острву Асенсион (Ascension), где су се налазили бомбардери Avro Vulcan B Mk 2, авио-танкери Handley Page Victor K Mk 2 и ловци McDonnell Douglas Phantom FGR Mk 2. У међувремену на острво је стигао и флотни састав како би се припремио за рат. Мале снаге су већ биле послате да заузму острво Јужну Џорџију.
Сукоби су почели у априлу; британска ударна група је приметио аргентински Боинг 707 током свог лета на југ. Један од оваквих летова је био пресретнут од стране британског Си Херијера, али до обарања није дошло, јер је дипломатија још увек „радила“. Велика Британија још увек није чврсто решила да уђе у рат.


Поновно заузимање Јужне Џорџије и напад на Санта Фе

Снаге за заузимање Јужне Џорџије, односно снаге за извршење опрације Paraquat, под командом мајора Гаја Шеридана (Guy Sheridan), састојале су се од маринаца из 42 командо батаљона (3. командо бригада), чланова САС и специјалне пловне јединице (СБС) које су требале да се искрцају у циљу прикупљања података на терену за даљу акцију краљевских маринаца. Десант је био укрцан на броду Тајдспринг (Tidespring). 19. априла у воде око Фокландских острва допловљава британска подморница класе Черчил (Churchill), ХМС Конкверор (HMS Conqueror), а 20. априла терен надлеће и мапира Хендли Пејџ Виктор. Прво искрцавање маринаца је изведено 21. априла, али су метео прилике омеле даље искрацавање и дотур материјала.
23. априла је оглашена опасност од подморница, те су се британски бродови повукли у „дубље“ воде. Сутрадан су се британски бродови прегруписали и кренули у тражење подморница.
Хеликоптер Вестланд Весекс Мк3 који је полетео са разарача Антрим (HMS Antrim) је приметио аргентинску подморницу Санта Фе (бивша америчка Кетфиш) и напао је дубинским бомбама. Фрегата Плимут (HMS Plymouth) је у акцију такође послала хеликоптер, Вестланд Весекс Мк1, док је фрегата Брилијант (HMS Briliant) упутила хеликоптер Вестланд Линкс Мк2 који је извео торпедни напад на подморницу. Сва три хеликоптера су лансирали своје противбродске ракете AS-12. Од укупно испаљених 9 ракета на подморницу која је сада била заробљена на површини мора (испод ње је кружило противподморничко торпедо), 4 су погодиле, 4 промашиле, а 1 ракета је отказалапри лансирању. Од 4 поготка, 2 ракете нису експлодирале при удару у оплату подморнице, већ по излааску на супротној страни. Оштећена у тој мери да не може да зарони, посада је напустила подморницу у луци Кинг Едвард Поинт и придружила се аргентинским војницима у луци. Иако је Тајдспринг, брод са укрцаним десантом био далеко од обале, а аргентинци појачани посадом уништене подморнице, мајор Шеридан одлучује да изведе напад на град још истог дана. Након усиљеног марша и артиљеријске припреме бродском артиљеријом, аргентински војници су се предали без борбе.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Rade on January 05, 2008, 02:13:23 pm
„Black Buck рејдови“

„Black Buck raids“ је назив за серију од пет ваздушних напада на острва које су извели авиони РАФ-а типа Avro Vulcan из састава 44. сквадрона који су базирали у ваздушној бази Вајдвејк на острву Асенсион, близу екватора.
Први ваздушни напад, назван „Black Buck 1“ је изведен 1. маја на аеродром на Стенлију. Авиони Вулкан су у бити намењени за средње даљине тако да нису имали радијус којим би могли да досегну Фокланде. Раф-ови авиони танкери су били модификовани Вулкани тако да су и они захтевали попуну у ваздуху. Тако је 11 авиона танкера било потребно да задовољи услове за употребу 2 авиона бомбардера. Напад је за резултат имао један погодак на полетно слетној стази аеродрома. У литератури се овим нападима придаје важност у смислу да су Аргентинци због оваквих напада били приморани да повуку авионе типа Мираж за потребе одбране од напада на континентални део земље.  Како било, према аргентинским изворима, они су још пре напада повукли своју Групу 8 бна аеродром у Рио Гаљегосу у циљу заштите од потенцијалних чилеанских напада и као резерву за формирање оперативне групе. Њихов мањак у  капацитетима за допуњавање горивом у ваздуху спречило их је да буду ефикасно употребљени изнад Фокланда, што је и „приказано“ њиховим јединим ангажовањем 1. маја. Забринути од могућих напада чилеанских снага или САС јединица, аргентинско РВ је било приморано да изврши дисперзију авиона на аеродроме на југу земље. Као пример се наводи и употреба дела аутопута број 3 као полетно слетне стазе.

[attachment=1]
Неколико минута након бомбардовања Авро Вулкана, 9 морнаричких Си Херијера са носача авиона Хермес је бомбардовало Стенли аеродром кластер бомбама и мању травнату писту у Гус Грину (Goose Green). Херијери су уништили један авион Пукара на аеродрому Гус Грин и причинили мању штету на инфраструктури аеродрома Стенли. Преостале полетно слетне стазе остале су у употреби преостало време рата.
Преостали Си Херијери који су узели учешће у акцији полетели су са носача авиона Инвинсибл (HMS Invincible) и обављали су задатак ваздушне подршке.
Од укупно 5 изведена ваздушна напада бомбардерима, три су била усмерена на бомбардовање аеродрома Стенли, док су преостала два била усмерена на уништење радарских инсталација.


Даљи ток рата

На Фокландима су постојала три аеродрома. Најдужа писта ( једина бетонирана), била је у главном граду, Порт Стенлију. Била је прекратка за полетање млазних авиона, тако да је аргентинско РВ морало да упућује авионе у акцију са континента. Ова околност је спречила аргентинске авионе да учествују у борби за ваздушну превласт над острвима.
Први велики напад је извршио састав од 36 авиона (авиони McDonnell Douglas A-4 Skyhawk, Israel Aircraft Industries Dagger, English Electric B Mk 62 Canberra и Dassault Mirage III), 1. маја, у уверењу да је британска инвазија у току. Једино је део групе 6 ( са авионима израелске производње ) пронашла бродове који су дејствовали по аргентинским снагама одбране. Авиони су извели напад и безбедно се вратили. То је повратило морал пилотима који су увидели да се може извести напад на бродове и преживети га, користећи ометање радара (са острва) и користећи низак профил лета до самог доласка пред циљ.
У међувремену, остали аргентински авиони су били пресретнути од стране британских Херијера који су базирали на носачу Инвинсибл. „Бодежи“ и Канбере су оборене.
Борба се водила и између Херијера из 801 сквадрона  и Миража III из Групе 8. Обе стране су избегавале да се боре на висинама које одговарају противнику, све док се Миражи нису одлучили да нападну. Један је оборен ракетом AIM-9L, док су се остали повукли због недостатка горива. Кренули су на Стенли, али су тамо оборени пријатељском ватром.  
Поучени овим искуством, команданти аргентинског РВ су одлучили да авионе Dagger употребљавају искључиво као ударне снаге, авионе Canberra ноћу, а Мираже (без допуњавања горивом у лету и ракета ваздух-ваздух) као мамце за Херијере. У једном од проигравања варијанти „мамаца“ оборен је Лир џет у коме се налазио командант аргентинских ваздушних снага, вице комодор Родолфо де Ла Колина (Rodolfo De La Colina).
Стенли је сво време рата коришћен као упориште аргентинских снага. Упркос нападима из ваздуха и ноћним бомбардовањем са деташованих бродова, аеродром Стенли је остајао у функцији. Био је брањен мешавином ракетних система земља-ваздух и двоцевних топова калибра 35 мм. Помоћ и залихе су достављани ноћним летовима. Истим летовима је вршена и евакуација рањеника. Једини Херкулес аргентинског РВ је оборен дању, док је трагао за британском флотом. Британци су Херијере сматрали сувише вредним, али и неподесним за ангажовање ноћу.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Rade on January 05, 2008, 02:13:35 pm
Потапање аргентинске крстарице "Генерал Белграно", 2. мај 1982. године

Брод „Генерал Белграно“ (ARA General Belgrano) је аргентинска крстарица потопљена  у контроверзном инциденту током Фокландског рата, уз велики број жртава. Губици са Белграна представљају више од половине укупних аргентинских губитака у току рата.
Ова крстарица је изграђена као америчка крстарица Феникс (USS Phoenix, CL-46), из класе Бруклин (Brooklyn) 1938. године. Преживела је јапански напад на Перл Харбур 1941. године. Из оперативне употребе је избачена јула 1946. године, да би октобра 1951. године са још једним бродом исте класе (USS Boise) био продат аргентинској морнарици по цени од 78 милиона долара. Крстарица USS Phoenix је добила име „17 de Octubre“ по важном датуму за партију тадашњег председника Перона, али је после преврата 1955. године брод добио име Генерал Белграно, по генералу Мануелу Белграну који се борио за аргентинску независност 1816. године.
У раној фази Фоккландског рата, већина аргентинске флоте је избегавала сукобе. „Генерал Белграно“ је испловио 26. априла 1982. године са пратњом од два разарача,
D-29 ( ARA Piedra Buena) i D-26 (ARA Bouchard) kao operativna grupa 79. Два разарача из пратње су били такође пореклом бивши бродови америчке морнарице.

[attachment=1]
29. априла састав је патролирао јужно од острва. Дан касније га открива британска подморница Конкверор. Иако се аргентински састав налазио ван ЕЕЗ коју је Британија прогласила око острва, означени су као претња. Након консултације са Кабинетом, премијер Маргарет Тачер је одобрила напад.
Према аргентинској влади, Белграно се налазио на позицији 55º 24´ S, 61º 32´ W. У 1557 часова, 2. маја, Конкверор је лансирао три торпеда Мк8 Мод2, свако са оп 363 кг експлозива Торпекс у бојевој глави. Два торпеда су погодила циљ. Конкверор је у свом арсеналу поседовао и далеко модернија торпеда типа Марк 24 Тајгерфиш (Tigerfish), али командант подморнице изгледа није имао пуно поверење у њих па се стога одлучио за побољшану верзију торпеда из Другог светског рата.
Након погодака, вода је почела брзо да продире и није се могла избацивати дренажним системом јер није било електричне енергије за погон пумпи. Брод се нагнуо на леви бок и добио прамчани трим. 20 минута након напада, у 1624, командант крстарице је наредио посади да напусти брод. Сплавови за спашаванје су бачени у море и започела је евакуација без панике.
Разарачи из пратње су започели лов на подморницу. Док су увидели да Белграно тоне, веч је било мрачно а невреме је ометало спашавање посаде. Аргентински и чилеански бродови су спасили 770 чланова посаде у времену од 3. до 5. маја. Укупно је страдало 323 чланова посаде.

[attachment=2]
Још увек постоје извесне контроверзе око потапања ове крстарице...

ТТ подаци брода:
Депласман:     9575 т (стандардни), 12242 т (пуни)
Дужина:          185 м
Ширина:         18.9 м
Газ:                 59 м
Брзина:          32,5 чв
Посада:          1138 чланова
Наоружање:  15 топова калибра 152 мм, 8 топа 127 мм и терцијалне батерије калибра 40 и 20 мм, 2 ПАР Sea Cat, 2 хеликоптера


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Rade on January 05, 2008, 02:13:46 pm
Потапање разарача "Шефилд"

Нико није могао ни да наслути да ће „Генерал Белграно“ бити „освећен“ само два дана касније, док се још трагало за преживелим члановима посаде. Наиме, британци су 4. маја 1982. године изгубили Шефилд (HMS Sheffield), разарач типа 42. Шефилд је са још два разарача истог типа послат као претходница како би пружао заштиту носачаима авиона. Након откривања британских разарача од стране аргентинског патролног авиона P-2 Neptune, два Супеер Етендарда (серијски броојеви 202 и 203) полећу из базе  Рио Гранде, сваки наоружан са по једном Егзосет (Exocet) противбродском ракетом. након допуњавања горивом у ваздуху, Етендарди прелазе на низак профил лета и на неких 20-30 миља од циља лансирају ракете.
Глазгов (HMS Glasgow), најсевернији од три разарача у саставу, открио је Етендарде при њиховом првом „искакању“ и упозорио координатора ПВО састава на носачу „Инвинсибл“. Ово упозорење је схваћено као лажно и сходно таквој процени, занемарено. Гзазгов је нааставио осматрање у том смеру и приметио и друго „искакање“. При другом искакању је откривен и радар са Егзосета. Инвинсибл је поново занемарио упозорење са Глазгова, али је Глазгов наставио да емитује кодну ознаку за опасност од ракете Егзосет.
Прва ракета је промашила Јармаут (HMS Yarmouth) пошто је озбиљно схватила поруке са Глазгова и применила контрамере. Глазгов је покушао да обори другу ракетама  Си  Дарт, али безуспешно. Чудно је да је Инвинсибл и даље остајао „глув“ на сва упозорења.
Шефилд није био у могућности да детектује долазак Егзосета, пошто је тада коришћен систем сателитске комуникације који је правио сметње на бродској електроници. Још увек није познато зашто није детектована ракета помоћу радара, или зашто није одговорио на упозорења са Глазгова и предузео контрамере. Бродски аларм се огласио свега неколико секунди пред удар ракете о оплату брода, када је ракета откривена визуелно од осматрача на мосту.  
Шефилд је погођен у средину трупа. Ракета није експлодирала, али се погонско гориво разлило и запалило. Пожар је био разарајући. Брод је напуштен неколико часова касније, деформисан од пожара који је беснео још шест дана касније. Потонуо је 10. маја, док је тегљен од разарача Јармаут. Посматрано са једне стране, Шефилд је испунио свој задатак,: примио је ракету намењену носачу авиона.

[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Rade on January 05, 2008, 02:13:58 pm
Као једна успешна акција јединица САС се наводи напад на острво Пебл који се одиграо 14. и 15. маја 1982. године.
Наиме, након што су аргентинци заузели острво Пебл, на њему су одмах формирали авио базу на којој су базирали лаки јуришни авиони Пукара (FMA IA-58 Pucara). Ови авиони су представљали потенцијалну опасност за британске снаге које би се искрцале на острво. Јединицама САС, које су базирале на носачу авиона Хермес (класа Кентаур), дат је задатак да елиминишу претњу. Као подршку су имали бродску артиљерију с фрегате типа 22 (HMS Broadsword) из пратње носача авиона Хермес и разарача Гламорган (класе Каунти).
Почетни план се састојао у томе да се искрца јединица еквивалента чете. Она ће уништити авионе на писти, радарски положај и посаду гарнизона пре него што се извуче хеликоптерима. Све је планирано да траје најкасније до сумрака.
Обавештајни подаци са терена за потребе извођења мисије су долазили од припадника који су инфилтрирани на острво кануима. Због добијених информација са терена (јак чеони ветар који ће успорити лет хеликоптера до места искрцавања и тиме пореметити целу сатницу) одлучено је да је уништење авиона примарни, док је уништење посаде секундарни циљ.
Током ноћи 14. маја, два хеликоптера Sea King су искрцали 45 сасоваца на позицији која је удаљена неких 6 км од полетно слетне стазе на острву. Планинска јединица је имала задатак да нападне и уништи авионе, док је преостало људство из групе образовало оперативну резерву и служило као подршка. Група је са собом понела преко 100 мина за минобацач 81 мм, експлозив, ракетне бацаче 66 мм. Од пешадијског наоружања се ту „нашла“ пушка М16, неке са потцевним бацачем граната М203.
 У прилажењу мети, сасовци су приметили стражу али су остали неоткривени. Када се указала прилика, постављен је експлозив на свих 7 авиона. Када су сви авиони били спремни за уништење, отворена је ватра из лаког наоружања и ракетних бацача. Све летелице су биле оштећене. Убрзо је започела артиљеријска ватра са британских бродова. (Према неким изворима, експлозив је постављан за време артиљеријске ватре са брода која је присилила аргентинске војнике да остану у заклонима)
Снаге за подршку нису отварале ватру док се и послењи сасовац није извукао са аеродрома. У размени ватре са посадом гарнизона је рањен један сасовац.
Рањеник је извучен на место предвиђено за извлачење. Донета је одлука да се продужи са извлачењем, јер је примарни задатак мисије испуњен.

Искрцавање је могло да почне...


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Rade on January 05, 2008, 02:14:16 pm
Током ноћи 21. маја Британци су извели искрцавање у рејону Сан Карлоса, на северној обали Фокланда. Залив, међу британским војницима познат као „Bomb Alley“, постао је мета честих напада аргентинске авијације.
Искрцавању су претходиле акције група САС које су неутралисале аргентинске положаје на будућој десантној просторији. Као подршку су имали артиљерију са разарача Антрим (HMS Antrim) и фрегате Ардент (HMS Ardent).
Десантиране су јединице из 3. командо бригаде( 40., 42. и 45. батаљон) и  Падобранске регименте (2. и 3. батаљон). Јединице су се искрцале по следећем: на „плаву плажу“ (Сан Карлос) су искрцани 40. командо батаљон, штаб 3. командо бригаде и 2. падобрански батаљон; на „црвену плажу“ (залив Ајакс) су искрцани 45. командо батаљон са артиљеријском јединицом и логистиком; на „зелену плажу“ (лука Сан Карлос) су искрцани 42. командо батаљон, 3. падобрански батаљон и артиљерија.
Други падобрански батаљон је одмох по искрцавању добио задатак да напредује 5 миља ка Сасекс планинама како би спречио евентуални напад аргентинских снага које ми могле да угрозе даље искрцавање.
До зоре следећег дана формиран је сигуран мостобран одакле ће се покретати даље акције.
Искрцавање у заливу Сан Карлос предтавља велики успех у смислу да је искрцано све што је планирано да се искрца. Али, за бродове који су учествовали у првој фази искрцавања, или ће учествовати у наредним фазама искрцавања, то је био почетак веома опасног и ризичног периода. Мањи транспортни бродови су лежали усидрени у заливу Сан Карлос, док су већи ескортни бродови сидрили у Фокландском мореузу. Непокретни бродови су представљали „лепу“ мету за аргентинске авионе. Стога су Британци распоредили 12 батерија ПАР „Rapier“ у циљу одбране од очекујућих напада из ваздуха. Командант, бригадир Томпсон је био задовољан јер је сада имао искрцаних 2400 војника. Његов следећи задатак је био заузимање Порт Стенлија. Пре тога је требало заузети Дарвин (Darwin ) и Гус Грин (Goose Green). За припаднике Краљевских маринаца и Падобранске регименте то је значило да ће морати даље пешице, носећи сву своју опрему са собом.
Сада, када су се британске снаге искрцале, аргентинско РВ покреће серију ноћних бомбардовања употребом „Канбера“. Бомбардовања су трајала до краја рата, 14. јуна.

На мору, недостатак квалитетне ПВО, узео је свој данак... 21. маја су потопљени фрегата „Ардент“ (HMS Ardent), „Антилоп“ (HMS Antelope) и 25. маја теретни брод „Атлантик Конвејер“ (Atlantic Conveyor) који је на себи носио хеликоптере, опрему за градњу аеродромске писте и шаторе. На тај дан су потопљени и разарач „Ковентери“ (HMS Coventry), док су тешко оштећене фрегате „Аргонаут“ (HMS Argonaut) и „Брилијант“( HMS Brilliant). Како било, многи британски бродови су избегли оштећења услед тактике бомбардовања коју су примењивали аргентински пилоти. Наиме, како би избегли велику густину ватре са бродова, аргентински пилоти су нападали са веома малих висина. Велики број бомби избачених са тако малих висина није експлодирао јер није било времена за армирање упаљача. Касније се прешло на употребу гравитационих бомби, што је доводило пилоте у велики ризк јер нису имали времена за извлачење на безбедну висину (тек касније је додат успорач упаљача).

У овим ваздушним нападима аргентинско РВ је изгубило скоро 20 авиона.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: ZastavnikDjemo on April 02, 2008, 09:57:51 pm
Jedna od najkrvavijih scena ovog rata je bilo potapanje HMS Sir Galahad, gde je poginulo dosta pripadnika Velskih strelaca. Pilot aviona koji ih je roknuo je Carlos Cachon (tada porucnik, penzionisao se kao potpukovnik, sada ima firmu za prodaju nekretnina), i jedan od prezivelih, Simon Weston (preziveo, ali "izrostiljan") ga je video 1991. u Buenos Airesu, i tome napisao veoma interesantnu knjigu. Koga interesuje, imam je...
Evo i njegovog intervjua, sa uz pomoc google-a preveden sa Spanskog: http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=es&u=http://www.porsiempremalvinas.com.ar/cachon.htm&sa=X&oi=translate&resnum=7&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dcarlos%2Bcachon%26start%3D10%26hl%3Den%26rlz%3D1T4SNYK_en-GBBE252BE252%26sa%3DN


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 07, 2011, 04:46:05 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 07, 2011, 04:47:23 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 07, 2011, 04:49:26 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 07, 2011, 04:57:57 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: batik on September 08, 2011, 10:18:14 am
[attachment=1]
Barake u kojima su nakon rata držani argentinski POW

[attachment=2]
Argentinski radar na otočju

[attachment=3]
Svuda po Argentini..

[attachment=4]
napad A-4 FAA na britanski brod. Bombe su odskočile od morske površine i oštetili Lynxa na palubi. Avioni nisu oštećeni.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Topola on September 08, 2011, 03:13:08 pm
Не успевам да јасно видим скенове из ВП јер је текст нечитак, па можда ћу поновити нешто што ту већ пише: углавном, требало би да су потомци хрватских исељеника у Аргентину били и у посадама Локид Нептуна који су служили за навођење аргентинских авио напада на британску флоту. Супер Етендар који је испалио фамозни пројектил Егзосе на ХМС Шефилд, што је можда био медијски најчувенији погодак у том рату, био је навођен од стране Нептуна са посадама у којима је било Аргентинаца хрватског порекла....  

Један од тих авиона, снимак из периода рата:

[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Topola on September 08, 2011, 03:20:58 pm
Још фотографија из овог рата:

А4 Скајхок

[attachment=1]

Слетање Херкулеса на аеродром на остврљу:

[attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Topola on September 08, 2011, 03:24:49 pm
Дејство на британску флоту:

1) можда најчувенији снимак из читаве ове кампање, аргентински Дагер пролеће и буквално кроз британску флоту, у изузетно рискантном нападу са мале висине

[attachment=1]

2) ХМС Ардент гори након поготка

[attachment=2]

3) ХМС Ковентри тоне

[attachment=3]Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Topola on September 08, 2011, 03:28:39 pm
Снимак напада британски брод који по близини циља делује као да је из Другог светског рата. А фотографија је из аргентинског суперсоничног Дагера:

[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Topola on September 08, 2011, 03:32:00 pm
и две врло егзотичне:

1) снимак из аргентинског Боинга 707

[attachment=1]

2) Транспортни Ц130 Херкулес наоружан бомбама од по 250килограма... Нестварно.

[attachment=2]

Храброст аргентинских пилота у овом рату је била изузетна, готово неописива. Био је то пример врхунског хероизма.Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Topola on September 08, 2011, 03:45:42 pm
Палуба ХМС Гламорган након што је пробила авио бомба која није експлодирала

[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Рашо on September 08, 2011, 03:54:09 pm
Палуба ХМС Гламорган након што је пробила авио бомба која није експлодирала

[attachment=1]

Glamorgan je pogođen vođenom protivbrodskom raketom Egzose, lansiranom sa obale sa improvizovanog lansera.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: batik on September 08, 2011, 03:57:40 pm
Не успевам да јасно видим скенове из ВП јер је текст нечитак, па можда ћу поновити нешто што ту већ пише: углавном, требало би да су потомци хрватских исељеника у Аргентину били и у посадама Локид Нептуна који су служили за навођење аргентинских авио напада на британску флоту. Супер Етендар који је испалио фамозни пројектил Егзосе на ХМС Шефилд, што је можда био медијски најчувенији погодак у том рату, био је навођен од стране Нептуна са посадама у којима је било Аргентинаца хрватског порекла....  

Један од тих авиона, снимак из периода рата:

[attachment=1]

Da, u pravu si, ali mislim da će o tome pisati u drugom dijelu ovog feljtona. Čovjek se zove/zvao Sepetić.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: batik on September 08, 2011, 04:03:30 pm
[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Rade on September 08, 2011, 04:27:20 pm
Дејство на британску флоту:

1) можда најчувенији снимак из читаве ове кампање, аргентински Дагер пролеће и буквално кроз британску флоту, у изузетно рискантном нападу са мале висине

[attachment=1]

2) ХМС Ардент гори након поготка

[attachment=2]

3) ХМС Ковентри тоне

[attachment=3]Ova prva mi liči na montažu...


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 08, 2011, 04:45:46 pm
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Gazda on September 08, 2011, 04:53:30 pm
ova slika dovoljno govori o tome kakav je ovaj rat bio logistička noćna mora za veliku britaniju.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: ORIĆAREB on September 08, 2011, 05:04:18 pm

Ova prva mi liči na montažu...
Da, i meni se čini, da je montaža u pitanju....


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 08, 2011, 05:05:31 pm
U tekstu se spominje i učešče strateškog bombardera "Vulcan-B.2" u napadu na aerodrom Port Stanley/Port Argentino.A gdje su otišli nakon napada!?Da li su bili stacionirani na aerodromu Port Stanley nakon što su ga Britanci vratili pod svoju kontrolu?[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 08, 2011, 05:07:42 pm
Bitka za Falklande[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Solaris on September 08, 2011, 05:09:47 pm
U tekstu se spominje i učešče strateškog bombardera "Vulcan-B.2" u napadu na aerodrom Port Stanley/Port Argentino.A gdje su otišli nakon napada!?

Vratio se natrag u Britaniju.A di će drugo.

poz.

Dopuna ,ustvari da malo ovo pojasnim
Jesam lin tipkat pa to je čudo

Desant britanaca počeo je nakon šta je teški bombarder, koji je poletjeo iz VB uništio poletnu pistu aerodroma.
U stvari jako ju je oštetio da njegova avijacija ne može djelovati.
I tada počima napad harijera i sve ostalo .Nakon bombardiranja vulkan se vraća u VB bez ikakvog sljetanja.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Gazda on September 08, 2011, 05:29:13 pm
U tekstu se spominje i učešče strateškog bombardera "Vulcan-B.2" u napadu na aerodrom Port Stanley/Port Argentino.A gdje su otišli nakon napada!?

Vratio se natrag u Britaniju.A di će drugo.

poz.

vratili su se na Anscension otočje,odakle su i krenuli u napad.i da bi to izveli,11 tankera je trebalo angažirati da samo 2 vulcana dođu do Port Stanley-a i nazad.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: batik on September 08, 2011, 06:48:44 pm
U tekstu se spominje i učešče strateškog bombardera "Vulcan-B.2" u napadu na aerodrom Port Stanley/Port Argentino.A gdje su otišli nakon napada!?

Vratio se natrag u Britaniju.A di će drugo.

poz.

Dopuna ,ustvari da malo ovo pojasnim
Jesam lin tipkat pa to je čudo

Desant britanaca počeo je nakon šta je teški bombarder, koji je poletjeo iz VB uništio poletnu pistu aerodroma.
U stvari jako ju je oštetio da njegova avijacija ne može djelovati.
I tada počima napad harijera i sve ostalo .Nakon bombardiranja vulkan se vraća u VB bez ikakvog sljetanja.Pista skoro pa da i nije bila oštećena, tj, samo je jedna bomba pogodila sami tartan.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 08, 2011, 06:55:04 pm
U tekstu se spominje i učešče strateškog bombardera "Vulcan-B.2" u napadu na aerodrom Port Stanley/Port Argentino.A gdje su otišli nakon napada!?

Vratio se natrag u Britaniju.A di će drugo.

poz.

Dopuna ,ustvari da malo ovo pojasnim
Jesam lin tipkat pa to je čudo

Desant britanaca počeo je nakon šta je teški bombarder, koji je poletjeo iz VB uništio poletnu pistu aerodroma.
U stvari jako ju je oštetio da njegova avijacija ne može djelovati.
I tada počima napad harijera i sve ostalo .Nakon bombardiranja vulkan se vraća u VB bez ikakvog sljetanja.Pista skoro pa da i nije bila oštećena, tj, samo je jedna bomba pogodila sami tartan.
Izgleda da je "Vulcan" imao više ulogu psihološkog oružja za Argentince i Britance,nego bombardera.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Topola on September 08, 2011, 07:50:06 pm
Дејство на британску флоту:

1) можда најчувенији снимак из читаве ове кампање, аргентински Дагер пролеће и буквално кроз британску флоту, у изузетно рискантном нападу са мале висине

[attachment=1]

2) ХМС Ардент гори након поготка

[attachment=2]

3) ХМС Ковентри тоне

[attachment=3]Ova prva mi liči na montažu...

Nije montaza, ovo je cuveni snimak koji je bio na naslovnim stranama mnogih novina u to vreme. Iako je nestvarno kuda I kako leti ovaj avion, ovo nije jedini takav snimak iz ovog rata: postoji jos nekoliko manje ili vise poznatih fotografija gde argentinski jurisnici na istovetan nacin prolecu kroz britansku flotu na svega stotinak metara udaljenosti od brodova I desetak metara visine od morske povrsine...


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Solaris on September 08, 2011, 08:49:25 pm

Pista skoro pa da i nije bila oštećena, tj, samo je jedna bomba pogodila sami tartan.

Ovo je navodno slika tog bombardiranja.

[attachment=1]

Kad sam gledao onaj dokumentarac o ovome ,bila je slična snimka.
Sasvim dovoljno da se privremeno onesposobi pistu kako bi avioni sa nosača odradili ostatak posla.

poz.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: batik on September 08, 2011, 09:01:07 pm
He, he, upravo si nadigran, kao i Britanci '82.
 :-*

Naime, Argentinci su nasuli pjesak da bi izgledao kao krater i postigli kod Britanaca, ali i kod tebe taj efekt. Pista je cijelo vrijeme rata ostala otvorena.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: ORIĆAREB on September 08, 2011, 09:05:56 pm
He, he, upravo si nadigran, kao i Britanci '82.
 :-*

Naime, Argentinci su nasuli pjesak da bi izgledao kao krater i postigli kod Britanaca, ali i kod tebe taj efekt. Pista je cijelo vrijeme rata ostala otvorena.
Mož' biti, a i nemora. Volio bi malo više i teksta i slike o toj tvrdnji. ;)


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Solaris on September 08, 2011, 09:08:00 pm
He, he, upravo si nadigran, kao i Britanci '82.
 :-*

Naime, Argentinci su nasuli pjesak da bi izgledao kao krater i postigli kod Britanaca, ali i kod tebe taj efekt. Pista je cijelo vrijeme rata ostala otvorena.

Otvoreni za nove teorije ,samo udri.

poz.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Рашо on September 08, 2011, 09:15:09 pm
Vazdušni snimak aerodroma u Port Stenliju. Vide se posledice prva dva napada, odnosno misija Black Buck One & Two:

[attachment=1]

Krateri na lijevoj strani su iz druge misije, dok su krateri koji se nalaze nekako po sredini slike i rijeđi su, iz prvog napada.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on September 09, 2011, 08:44:12 am
U tekstu se spominje i učešče strateškog bombardera "Vulcan-B.2" u napadu na aerodrom Port Stanley/Port Argentino.A gdje su otišli nakon napada!?

Možda ti ovaj tekst pomogne.

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Black_Buck


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on September 09, 2011, 09:45:39 am
Što se tiče letenja argentinaca:

http://www.youtube.com/watch?v=v0FfIb4U_Uo

http://www.youtube.com/watch?v=8h4XrEcOlfk


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: ORIĆAREB on September 09, 2011, 09:54:05 am
Aргентинска крстарица Генерал Белграно, ветеран из Другог светског рата, потопљена је дејством британске нуклеарне подморнице ХМС Конкверор, која је у нападу користила торпеда такође из Другог светског рата зато што модерна торпеда Тајгерфиш нису била довољно поуздана. У овој акцији живот је изгубио 321 аргентински морнар.

[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: ORIĆAREB on September 09, 2011, 10:03:59 am
Два дана након потапања аргентинске крстарице Белграно, 4. маја британски разарач ХМС Шефилд погодила је аргентинска противбродска ракета Егзосет, француске производње.

[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: ORIĆAREB on September 09, 2011, 10:14:07 am
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Рашо on September 09, 2011, 10:15:27 am
A evo ga i Atlantik Konvejer, trgovački brod rekviriran od strane RN i korišten za prevoz zaliha. Pogođen sa dva projektila Egzose lansirana sa aviona Super Etendar...

[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: ORIĆAREB on September 09, 2011, 10:26:31 am
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: batik on September 09, 2011, 10:59:52 am
A evo ga i Atlantik Konvejer, trgovački brod rekviriran od strane RN i korišten za prevoz zaliha. Pogođen sa dva projektila Egzose lansirana sa aviona Super Etendar...

[attachment=1]

Ovoga je skinula naša 'rvatina ;D


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Рашо on September 09, 2011, 11:10:11 am
A evo ga i Atlantik Konvejer, trgovački brod rekviriran od strane RN i korišten za prevoz zaliha. Pogođen sa dva projektila Egzose lansirana sa aviona Super Etendar...

[attachment=1]

Ovoga je skinula naša 'rvatina ;D

Vođa Roberto Čurilović, pozivni znak "Tito", pratilac Hulio Baraca, pozivni znak "Leo".


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: jadran2 on September 09, 2011, 11:18:31 am
http://www.britains-smallwars.com/Falklands/Exocet.html


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: ORIĆAREB on September 09, 2011, 11:41:59 am
KLIK  (http://www.britains-smallwars.com/Falklands/Exocet.html)
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: ORIĆAREB on September 09, 2011, 12:04:32 pm
Arkentinski piloti i tip aviona s kojim su "probužali" Britanski HMS_Sheffield.

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: batik on September 09, 2011, 01:57:14 pm
A evo ga i Atlantik Konvejer, trgovački brod rekviriran od strane RN i korišten za prevoz zaliha. Pogođen sa dva projektila Egzose lansirana sa aviona Super Etendar...

[attachment=1]

Ovoga je skinula naša 'rvatina ;D

Vođa Roberto Čurilović, pozivni znak "Tito", pratilac Hulio Baraca, pozivni znak "Leo".

M
Vođa Roberto Čurilović, pozivni znak "Tito", pratilac Hulio Baraca, pozivni znak "Leo".

Meko "Ć" i pogrešan mu je pozivni znak..:)
Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Рашо on September 09, 2011, 02:21:22 pm
A evo ga i Atlantik Konvejer, trgovački brod rekviriran od strane RN i korišten za prevoz zaliha. Pogođen sa dva projektila Egzose lansirana sa aviona Super Etendar...

[attachment=1]

Ovoga je skinula naša 'rvatina ;D

Vođa Roberto Čurilović, pozivni znak "Tito", pratilac Hulio Baraca, pozivni znak "Leo".

M
Vođa Roberto Čurilović, pozivni znak "Tito", pratilac Hulio Baraca, pozivni znak "Leo".

Meko "Ć" i pogrešan mu je pozivni znak..:)

Što se tiče pozivnih znakova, oslanjao sam se na argentinske izvore: http://www.reconquistaydefensa.org.ar/_historia/malvinas/atlantic.htm
Valjda oni najbolje znaju.
Što se tiče mekog "Č", to ne znam da napišem.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: batik on September 09, 2011, 04:54:07 pm
Dakle, pošto neznaš, Ćurilović, a pogrešan ti je pozivni znak....a i Argentinci griješe...


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Rade on September 09, 2011, 05:00:52 pm
I , na kraju, koji je bio pozivni znak?


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Solaris on September 09, 2011, 05:32:09 pm
http://www.youtube.com/watch?v=Rn51K4yCppg

http://www.youtube.com/watch?v=55Sv_GEopy8

http://www.youtube.com/watch?v=J2o4r7dHTKQ


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: jadran2 on September 09, 2011, 08:06:06 pm
Два дана након потапања аргентинске крстарице Белграно, 4. маја британски разарач ХМС Шефилд погодила је аргентинска противбродска ракета Егзосет, француске производње.

[attachment=1]

Exocet AM39, manja kolicina dobijena direktno od Francuske (cini mi se pet komada) i dvanaest komada, kako je pokazano, preko Perua .....


http://video.search.yahoo.com/search/video?p=guerra+malvinas+1982&tnr=20&b=1

-- bas mi ne ide postavljanje, ali to je predposljednji film u donjem redu, pod naslovom : OPERACION EXOCET EN LA GUERRA DE LAS MALVINAS......


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: rotring on September 09, 2011, 08:17:42 pm
Britanci su trazili da im Francuzi dostave frekvencije rada Exocet-a......sto im ovi naravno nisu dali.
Svega pet komada, cini mi se, su isporucene pre pocetka rata.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Zaslon on September 09, 2011, 10:23:26 pm
I , na kraju, koji je bio pozivni znak?

Pošto se prozvani (ili niko drugi) ne javlja evo ja ću napaisati, pozivni znak pilota Roberta bio je TORO.

A za "Exocet" ako se dobro sećam pored pet isporučenih Argentina nije raspolagala sa više raketa i čini mi se da sam čitao kako su Francuzi stopirali (naravno na nagovor VB) u isto vreme isporuku raketa Peru kako one ne bi završile u Argentini. E sad koliko je istina ovo za Peru ... ko će ga znati?!   


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Рашо on September 10, 2011, 10:10:39 am
I , na kraju, koji je bio pozivni znak?

Pošto se prozvani (ili niko drugi) ne javlja evo ja ću napaisati, pozivni znak pilota Roberta bio je TORO.

Zaslon, a to si pročitao gdje?
I ja sam našao podatak da je jednome pozivni znak bio "Toro", a drugome "Mate", ali to ne smatram vjerodostojnom informacijom.
I dalje ću više da vjerujem Argentincima. Još jedan njihov link: http://www.zonamilitar.com.ar/foros/threads/destrucci%C3%B3n-del-atlantic-conveyor.11048/#post-461119


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on September 10, 2011, 07:57:40 pm
ja nigde nisam uspeo da nađem da mu je pozivni znak bio TORO. Gde god da sam tražio, našao sam da je bio TITO.

On May 25th 1982, the Argentine radars in Puerto Argentino could define a possible target placed 176 kms (110 miles) Northeast of Puerto Argentino. At 7:30 this data arrived at Río Grande, and a mission was programmed for 9:00 hrs, but it was delayed until the evening due to the lack of a KC-130H to refuel the planes in flight. Finally both Super Etendards took off from Río Grande at 14:28 hrs and set their course to a meeting point with the KC-130H at 256 kms (160 miles) East of Puerto Deseado. The Argentine leader, Corvette Captain Roberto Curilovic, (call sign 'Tito') flew the Super Etendard 0753/3-A-203, and the wingman, Warship Lieutenant Julio Barraza, (call sign 'Leo') did so with the 0754/3-A-204.

http://www.britains-smallwars.com/Falklands/Exocet.html

[attachment=1]

Cuando Curilovic y Barraza se hallaban en sus cabinas, supervisando los controles y efectuando las últimas verificaciones, se les comunicó desde la torre de mando que el Hércules cisterna de la FAA que debía reaprovisionarlos, no estaba disponible aun, razón por la cual, la misión fue pospuesta. Recién a las 14:30Z horas (17:30 hora argentina) los aviones carretearon hasta la cabecera de la pista y poniendo máxima potencia despegaron sin problemas, Curilovic con el indicativo “Tito” y Barraza con el de "Leo”. Bajo una de sus alas, llevaba cada uno un mortífero “Exocet”.

http://www.fotolog.com/malvianas/69364802Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: jadran2 on September 10, 2011, 08:38:13 pm
I , na kraju, koji je bio pozivni znak?

Pošto se prozvani (ili niko drugi) ne javlja evo ja ću napaisati, pozivni znak pilota Roberta bio je TORO.

A za "Exocet" ako se dobro sećam pored pet isporučenih Argentina nije raspolagala sa više raketa i čini mi se da sam čitao kako su Francuzi stopirali (naravno na nagovor VB) u isto vreme isporuku raketa Peru kako one ne bi završile u Argentini. E sad koliko je istina ovo za Peru ... ko će ga znati?!  

---- sto se tice raketa (tih dodatnih 12), ako je u otvorenom intervjuu (umirovljeni) generalmajor Jose Spinosa (koji je osamdesetih bio visokopostavljeno lice avijacije Perua u Washingtonu) izjavio da  je Peru dostavio Argentini dodatnih 12 Exoceta AM39, nema razloga da se ne vjeruje. Nekim istinama treba puno godina da izadju na vidjelo.http://www.youtube.com/watch?v=KgYp-BZzumc


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on September 10, 2011, 08:53:17 pm
Moguće je da su peruanci isporučili tih 12 raketa, ali posle sukoba. Da su ih isporučili za vreme njegovog trajanja, siguran sam da bi ih argentinci iskoristili i naneli britancima još veće gubitke.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: švercer011 on September 10, 2011, 08:58:14 pm
Audio snimak krece od 1:20

http://www.youtube.com/watch?v=mYOW1a8Dzkk


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: rotring on September 10, 2011, 09:45:34 pm
Ne verujem da su im rakete isporucene u toku trajanja rata, ako su im uopste isporucene i posle. Nema nikakvog konkretnog dokaza o tome, bar ja ga nemam. Rekla kazala ne racunam.
Moje misljenje jeste, da je prica oko tih dodatnih dvanaest komada obicna patka, tako da se izrazim, kako bi se uterao strah u britance i naterao ih u brigu.
Takve tehnike ratovanja, dezinformacijama, su uvek dobro dosle slabijoj strani a jedna je uvek takva, pa se i ovaj vid medijskog rata mozda....mozda i vise koristi nego bojeva municija. A, i stedi bojevu municiju.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on September 10, 2011, 10:33:45 pm
http://www.youtube.com/watch?v=XVS1YoGO058

http://www.youtube.com/watch?v=IUZu8bvxJs4


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on September 10, 2011, 10:36:03 pm
http://www.youtube.com/watch?v=iCrl1mzOuYA


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Рашо on September 11, 2011, 01:56:16 pm
Britanci su trazili da im Francuzi dostave frekvencije rada Exocet-a......sto im ovi naravno nisu dali.
Svega pet komada, cini mi se, su isporucene pre pocetka rata.

Britanci su u to doba bili veliki korisnici Egzosea, 15-tak brodova RN angažovanih u ratu bilo je naoružano tim raketama. Tako da mislim da nije bilo potrebe da bilo šta traže od Francuza.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: rotring on September 11, 2011, 02:26:24 pm
Britanci su trazili da im Francuzi dostave frekvencije rada Exocet-a......sto im ovi naravno nisu dali.
Svega pet komada, cini mi se, su isporucene pre pocetka rata.

Britanci su u to doba bili veliki korisnici Egzosea, 15-tak brodova RN angažovanih u ratu bilo je naoružano tim raketama. Tako da mislim da nije bilo potrebe da bilo šta traže od Francuza.

Postoji razlika izmedju A.M 38 i M.M 38, a obe su Exocet. :)
Britanci su imali sve do 2002. god. M.M verziju, namenjenu za dejstvo sa kopna i mora.
Argentinci su u vreme Foklandskog rata imali obe verzije.....i avionsku i ovu drugu.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Рашо on September 11, 2011, 03:42:58 pm
Britanci su trazili da im Francuzi dostave frekvencije rada Exocet-a......sto im ovi naravno nisu dali.
Svega pet komada, cini mi se, su isporucene pre pocetka rata.

Britanci su u to doba bili veliki korisnici Egzosea, 15-tak brodova RN angažovanih u ratu bilo je naoružano tim raketama. Tako da mislim da nije bilo potrebe da bilo šta traže od Francuza.

Postoji razlika izmedju A.M 38 i M.M 38, a obe su Exocet. :)
Britanci su imali sve do 2002. god. M.M verziju, namenjenu za dejstvo sa kopna i mora.
Argentinci su u vreme Foklandskog rata imali obe verzije.....i avionsku i ovu drugu.


Varijante su se razlikovale zbog platforme sa koje su se lansirale, a najveće razlike su bile u izvedbi pogona. Ali vođenje je bilo isto za obije verzije, inercijalno na srednjem dijelu putanje i aktivno radarsko samonavođenje u završnici. :)


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on September 11, 2011, 06:18:23 pm
Argentinci su u naoružanju imali dve verzije rakete Exocet, MM-38 i AM-39. Na brodovima je bilo instalirano ukupno 22 lansera za rakete MM-38 ( 8 na razaračima tipa 42, ARA Hércules i ARA Santísima Trinidad i ostalih 14 na razaračima ARA Piedra Buena, ARA Hipólito Bouchard, ARA Comodoro Segui i ARA Comodoro Py). Od ovih lansera su dva skinuta sa razarača Comodoro Segui i postavljena na improvizovani obalni lanser.

[attachment=1]

Sa ovog lansera je ispaljena raketa koja je pogodila, i teško oštetila, razarač Glamorgan 12 juna.

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: rotring on September 11, 2011, 11:24:04 pm
Varijante su se razlikovale zbog platforme sa koje su se lansirale, a najveće razlike su bile u izvedbi pogona. Ali vođenje je bilo isto za obije verzije, inercijalno na srednjem dijelu putanje i aktivno radarsko samonavođenje u završnici. :)

Sistem navodjenja je isti kod obe verzije i sem nekih strukturnih ojacanja i razlike u pogonskom delu i nema velike sustinske razlike izmedju verzija. "Programiran" nacin letenja je nesto sto je tad izdvajalo exocet od konkurencije.  Mala razlika postoji i u krilnom delu. Uzimajuci u obzir brzinu aviona + pocetnu brzinu rakete, A.M. verzija moze dostici nadzvucnu brzinu.
Tek 1981 je uveden poboljsani radarski prijemnik za exocet u verziji M.M. 40.

"First development began in 1967 the ship launched version, called MM-38 (Mer-Mer 38 for
38 kilometers). French Navy indeed awarded the Aerospatiale company (now MBDA France) to
produce a stand-off guided weapon able to destroy large warships. The MM-38 entered service on
French navy in 1975, being the world first anti-ship missile with the sea-skimming capability.
Study on a airborne variant began in 1972, with tests conducted on a modified MM-38 to allow
them to be carried under pylons of helicopters and jets. Since the concept proved itself to be
successful, a new missile using a modified rocket motor with longer burn time, greater thrust and
adapted airframe for travelling at supersonic speed, was born, the AM-39. It entered service in the
French naval air forces in 1979."

Britanci nisu davali ni pet para oko mogucnosti pet argetinskih Exoceta A.M. 38. Obilo im se u glavu a jos su dobro i prosli.

http://docfoualier.free.fr/exocet.pdf
http://www.missilethreat.com/cruise/id.5/cruise_detail.asp
http://www.missilethreat.com/cruise/id.9/cruise_detail.asp
Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: ZastavnikDjemo on September 12, 2011, 02:43:46 am
Argentinci su u naoružanju imali dve verzije rakete Exocet, MM-38 i AM-39. Na brodovima je bilo instalirano ukupno 22 lansera za rakete MM-38 ( 8 na razaračima tipa 42, ARA Hércules i ARA Santísima Trinidad i ostalih 14 na razaračima ARA Piedra Buena, ARA Hipólito Bouchard, ARA Comodoro Segui i ARA Comodoro Py). Od ovih lansera su dva skinuta sa razarača Comodoro Segui i postavljena na improvizovani obalni lanser.

[attachment=1]

Sa ovog lansera je ispaljena raketa koja je pogodila, i teško oštetila, razarač Glamorgan 12 juna.

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

Da, a za navođenje korišćen je radar "RASIT". Ceo ad hoc sistem je nazvan "Instalacion de tiro Beretta" (ITB).


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on September 12, 2011, 09:11:59 am
Evo su i učesnici tog događaja. Nažalost priča je na španskom.

http://www.youtube.com/watch?v=bqOLZqlCi4E

Na ovom snimku se vidi podvešavanje rakete AM-39 na Super Etendard.

http://www.youtube.com/watch?v=MZ9wZzerEZU


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 22, 2011, 10:28:23 am
[attachment=1]
[attachment=2]

http://www.conflictomalvinas.com.ar/blog/?page_id=180


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 22, 2011, 11:02:17 am
Argentinske zračne snage u Foklandskom ratu.[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Рашо on September 22, 2011, 02:21:03 pm
Argentinske zračne snage u Foklandskom ratu.[attachment=1][attachment=2]

Kad će više da dokuče koliko je "ptica" obaljeno... :zid


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 22, 2011, 02:37:37 pm
Popis argentinskih vojnika kojima je 1998.god posthumno dodjeljen naziv narodnog heroja.[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 22, 2011, 02:41:34 pm
Za sudjelovanje u ratu Britancima je dodjeljivana ova medalja.[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 22, 2011, 02:50:38 pm
Britanski brodovi koji su bili meta argentinskog zrakoplovstva.[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 22, 2011, 02:54:51 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 22, 2011, 03:00:05 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]http://www.fuerzaaerea.mil.ar/conflicto/las_cifras.html


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 22, 2011, 03:21:54 pm
U sastavu britanske flote plovila je i SS Canberra,koja je prija rata plovila kao kruzer po Mediteranu.Mobilizirana je u Kraljevsku mornaricu i plovila je kao transportni brod.[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Рашо on September 22, 2011, 03:23:27 pm
Interesantno da se Argentinci odlučno drže priče da su oštetili nosače aviona. Šta li je istina u tome...


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 22, 2011, 03:29:45 pm
Evo što je SS Canberra prevozila za Foklande.[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 22, 2011, 03:31:35 pm
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 22, 2011, 03:33:22 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 22, 2011, 03:41:38 pm
Oprema britankog "prašinara" za vrijeme rata za Foklande.[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 22, 2011, 04:00:42 pm
Interesantno da se Argentinci odlučno drže priče da su oštetili nosače aviona. Šta li je istina u tome...
Moguče je da ima istine,samo Britanci ne žele priznati.To bi značilo da su im Argentinci probili cijeli sistem obrane.To nijedna mornarica na svijetu koja ima nosače nebi priznala ako može svojim informacijama osporavati suprotnu stranu.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 22, 2011, 04:22:18 pm
Argentinska podmornica "Santa Fe" oštečena i zarobljena sa posadom.[attachment=1][attachment=2][attachment=3] Zastava sa argentinske podmornice.[attachment=4]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on September 24, 2011, 11:44:01 am
Ja iskreno sumnjam da su argentinci uspeli da ga pogode, ali oni i dalje tvrde da jesu. Ako su ga i pogodili, britanci su to mogli da skrivaju, možda, par godina, ali posle toga bi neko od članova posade rekao nekome u poverenju, a posle taj neko nekome i sve bi izašlo na videlo.

Ovde ima interesantna rasprava jeli se to dogodilo ili ne:

http://www.ww2incolor.com/forum/showthread.php?3241-The-Invincible!

A ovde govori jedan od argentinskih pilota koji su učestvovali u tom napadu:

http://www.youtube.com/watch?v=-belVjN_4x4

Na ovom snimku ima i fotografija nosača obavijenog dimom, ali kao što svi znamo Fotoshop je čudo. ;)

http://www.youtube.com/watch?v=Pcb_n_AncD0

Na ovom se vide oštećenja raznih britanskih brodova i nudi se objašnjenje da je HMS Illustrious glumio HMS Invincible prilikom povratka u V.Britaniju.

http://www.youtube.com/watch?v=vkN0ItuZCwk

Šta je od svega ovoga tačno, pokazaće vreme....


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on September 24, 2011, 02:00:03 pm
Dokumentarac.

http://www.youtube.com/watch?v=EZircpEsbws


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on September 24, 2011, 02:24:26 pm
Slika napada iz argentinskog aviona, na jedan od britanskih transportnih brodova ( najverovatnije RFA Sir Bedivere).

[attachment=1]

Bitka u zalivu San Karlos, između argentinskih aviona i britanskih brodova, od 21 do 25 maja.

21. maj

10:15 COAN MB339 4-A-115. Lt Guillermo Owen Crippa in a reconnaissance flight flew over the landing force twice to determine the exact composition of the fleet, earning the highest national military decoration, the Argentine Nation to the Heroic Valour in Combat Cross. He attacked HMS Argonaut and an unidentified RFA ship with guns and rockets, then withdrew. Painting of Lt Crippas solo attack on the frigate "Argonaut"

[attachment=2]

10:15 FAA Pucara Tigre. Three (of four) planes scrambled from Goose Green and were engaged by gunfire from HMS Ardent. Cpt Benítez was shot down by a Stinger missile fired by the Special Air Service; he ejected and walked back to his base, arriving at 19:00. The other two pilots, Mj Tomba and 1st Lt Micheloud, fired 2.75 inch rockets at a shed apparently used by British forces as an observation post, but were intercepted by two Sea Harriers during their escape. Mj Tomba was shot down (ejecting safely) by pilot Nigel Ward, while Lt Micheloud escaped and landed at Port Stanley's airfield.

10:20 FAA MIIIEA. Four aircraft made a diversion north of the islands.

10:25 FAA Dagger Leon. From San Julian, Cpt Dimeglio and Lt Castillo attacked HMS Antrim with their 30mm cannon. Their 1,000 lb (450 kg) bombs failed to explode.

10:30 FAA Dagger Ñandu. From Rio Grande, Tierra del Fuego, Cpt Rodhe and Lt Bean attacked HMS Argonaut, Lt Bean was shot down by a Sea Wolf SAM from HMS Broadsword; Broadsword was attacked by pilot Cpt Janet.

10:35 FAA Dagger Zorro. Cpt Dellepine, Cpt Diaz and Cpt Aguirre-Faget bombed and strafed HMS Brilliant but the bombs hang-up.

10:50 FAA Dagger Perro. Mj Martinez, Cpt Moreno and Lt Volponi attacked HMS Antrim. Their 1,000 lb (450 kg) bombs did not explode, but one of them hit the stern of the destroyer, which also received damage from 30 mm strafing. During their escape, Sea Harriers launched Sidewinders against the Daggers but they fell short.

12:45 FAA A-4C Pato. Cpt Almoño, Cpt Garcia, 1st Lt Daniel Manzotti and Lt Nestor Lopez were intercepted by Sea Harriers; Manzotti and López were shot down and killed by Sidewinders.

12:45 FAA A-4B Mula. Cpt Carballo and Ensign Carmona. Mula 2 attacked an unknown ship, most probably the abandoned Argentine cargo vessel Rio Carcaraña, and withdrew, Carballo continued alone and attacked HMS Ardent straddling her with two bombs, both of which failed to explode.

13:37 FAA A-4B Leo. 1st Lt Filippini, Lt Autiero, Lt Osses, Lt Robledo and Ensign Vottero hit HMS Argonaut with 1,000 lb (450 kg) bombs which did not explode, with one crashing through her Sea Cat magazine, detonating two missiles and causing damage.

14:30 FAA MIIIEA. Two aircraft took off as a diversion.

14:35 FAA Dagger Cueca Cpt Mir Gonzales, Cpt Robles, 1st Lt Luna and Lt Bernhard were intercepted by Sea Harriers, and Lt Luna was hit by a Sidewinder but ejected safely. The other three pilots attacked HMS Ardent and return to base.

14:53 FAA Dagger Laucha Mj Puga, 1st Lt Román attack HMS Brilliant. The third pilot attacked an unknown ship, probably HMS Antrim.

14:58 FAA Dagger Raton Mj Piuma, Cpt Donadille and 1st lt Senn were intercepted by Sea Harriers of Nigel Ward and Lt Thomas. The Daggers dropped their ordnance -2 fuel tanks and one 1,000 lb (450 kg)- and tried to escape, but the three were shot down by Sidewinders, with all pilots ejecting safely. After recovering the pilots, the FAA realized that the San Julian-based Daggers' approach corridor had been discovered and made efforts to correct the situation.

15:15 COAN A-4Q Tabanos. Cpt Philipi, Lt Arca and Lt Marquez hit HMS Ardent with several 500 lb (230 kg) retarding tail bombs and cannon fire. Two aircraft were shot down by Sea Harriers during their escape, killing Lt Marcelo Márquez. Lt. Philippi ejected safely and, after being sheltered by local farmer Tony Blake during the night, he rejoined the Argentine forces. The third A-4Q, Lt Arca, was damaged and the pilot baled out into the sea approximately 800 to 1,000 meters off Cape Pembroke, Port Stanley. Arca was rescued from the water by Capt. Jorge “Picho” Svendsen's Huey UH-1H from the Army's 601 Helicopter Battalion. Both crew were decorated with the Valour in Combat Medal.

17:02 FAA A-4C : No ships found.

17:12 FAA A-4B : No ships found.

22. maj

Zbog lošeg vremena, samo je nekoliko letelica A-4 doletelo do ostrva, ali nije dejstvovalo.

23. maj

13:30 FAA A-4B Nene. Four A-4Bs (Carballo, 1st Lt Guadagnini, Lt Rinke and Ensign Gomez) attacked HMS Broadsword and HMS Antelope. Carballo's plane was damaged by a Sea Cat missile, fired from Antelope, during his bombing run, so he broke off the attack and returned to Rio Gallegos. A second Argentine plane dropped a 1,000 lb (450 kg) bomb on Antelopes starboard side, killing Crewman Mark R. Stephens. Lieutenant Guadagnini was hit and killed by HMS Antelope's 20mm cannon and crashed through her main mast while carrying out his bombing run; his bombs pierced the frigate's hull without exploding. After the attack, one of these detonated while being defused, sinking the ship.

13:45 COAN A-4Q Tabanos. Cpt Castro Fox, Cpt Zubizarreta and Lt Benitez attacked HMS Broadsword, HMS Yarmouth and HMS Antelope without visible success. Cpt Carlos María Zubizarreta was killed in Rio Grande, Tierra del Fuego when his parachute did not fully open after he ejected from his A-4Q due to a tyre bursting on landing with his bombs still loaded. The plane stopped by itself and did not suffer any damage.

15:10 FAA Dagger Puñal. Mj Martinez and Lt Volponi intercepted by Sea Harriers, which shot down the second aircraft, whilst Martinez returned to base.

15:10 FAA Dagger Daga. Struck targets inside Ajax Bay.

15:10 FAA Dagger Coral. Struck targets inside Ajax Bay.

24. maj

10:15 FAA A-4B Chispa. Four A-4Bs (Com Mariel, 1st Lt Sanchez, Lt Roca, Lt Cervera and Ensign Moroni) attacked ships inside the bay. RFA Sir Lancelot was hit by a 1,000 lb (450 kg) bomb, which did not explode. Two LCUs are also attacked.

11:02 FAA Dagger Azul. Cpt Mir Gonzalez, Cpt Maffeis, Cpt Robles and Lt Bernhardt attacked unidentified ships, probably RFA Sir Bedivere, inside the bay.

11:07 FAA Dagger Plata. Cpt Dellepiane, 1st Lt Musso and Lt Callejo stroke ground targets with 500 lb (230 kg) retarding tail bombs.

11:08 FAA Dagger Oro. Mj Puga, Cpt Diaz and 1st Lt Castillo were intercepted and shot down by Sea Harriers. Castillo was killed and the other two ejected safely.

11:20 FAA A-4C Halcon. Cpt Pierini, 1st Lt Ureta and Lt Mendez were intercepted by Sea Harriers but managed to return to base.

11:30 FAA A-4C Jaguar. 1st Lt Vazquez, Lt Bono and Ensign Martinez attacked unidentified ships, possibly RFA Sir Galahad, inside the bay. The three aircraft all received battle damage with Bono's aircraft crashing during the return flight. The other two Skyhawks were rescued by a KC-130 tanker, which approached the islands and delivered 30,000 litres of fuel while accompanying them to the airfield at San Julian.

25. maj

09:00 FAA A-4B Marte. Cpt Hugo Palaver's aircraft was damaged in a friendly fire incident when he and Lt Daniel Gálvez accidentally flew over Goose Green and strafed the pier there, in the belief that they were over Ajax Bay. The main anti-aircraft artillery identified the fighters as friendly and did not fire, but soldiers on the ground engaged with small arms fire. When they returned to the strait, Palaver was shot down by a Sea Dart missile fired by HMS Coventry.

12:25 FAA A-4C Toro. Cpt Garcia, Lt Lucero, Lt Paredi and Ensign Issac attacked ships inside the bay, probably RFA Sir Lancelot; after the attack Lucero was shot down by a Sea Cat missile fired from HMS Yarmouth. He successfully ejected over the landing force, was rescued and then transferred to the hospital ship SS Uganda. Another Sea Dart, fired by HMS Coventry, shot down Garcia, whose aircraft had been damaged by small arms fire during the attack, to the North of San Carlos. Cpt Garcia ejected, but was not recovered and died. Ensign Isaac was losing fuel but was rescued by the KC-130, which accompanied him to his base while refuelling him in flight.

15:20 FAA A-4B Vulcano. Cpt Carballo and Lt Carlos Rinke attacked HMS Broadsword,picture from shipdamaging the frigate's communication systems and hydraulics and electrics and shattering the nose of her Sea Lynx helicopter.

15:20 FAA A-4B Zeus. 1st Lt Velazco and Ensign Barrionuevo sank destroyer HMS Coventry after hitting the ship with three 500 lb (230 kg) bombs.Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 24, 2011, 06:14:47 pm
Argentinske podmornice u Foklandskom ratu.

http://www.youtube.com/watch?v=3T375pC19PM


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 24, 2011, 07:15:09 pm
Intervju sa zapovjednikom argentinske podmornice "Santa Fe".[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]Izvor:http://www.elsnorkel.com/historia/malvinas-1982.html


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 24, 2011, 08:01:12 pm
SSSR i Falklandski rat.[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 24, 2011, 08:03:30 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 24, 2011, 08:06:13 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 24, 2011, 08:08:26 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 24, 2011, 08:10:55 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on September 24, 2011, 08:13:34 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]

Izvor: http://www.elsnorkel.com/historia/malvinas-1982/1667-sovieticos-en-malvinas.html


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on September 28, 2011, 09:29:49 am
I druga strana izlaže dokaze da HMS Invincible nije ni okrznut.

http://www.youtube.com/watch?v=LTs5ZUkjOAQ


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on September 28, 2011, 10:46:45 pm
Francuski strip o argentinskim pilotima za vreme ovog sukoba.

http://www.youtube.com/watch?v=44e5lOoFqy8


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 02, 2011, 07:37:15 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 02, 2011, 08:07:32 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 02, 2011, 08:11:31 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 02, 2011, 08:32:34 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 02, 2011, 08:36:15 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 02, 2011, 08:54:04 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 03, 2011, 09:50:34 am
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 06, 2011, 06:27:25 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 06, 2011, 06:29:46 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 06, 2011, 06:31:52 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 06, 2011, 07:15:29 pm
Argentinski zrakoplovi u sukobu.[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 06, 2011, 07:19:00 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 06, 2011, 07:20:37 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 06, 2011, 07:23:03 pm
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 06, 2011, 07:32:18 pm
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 06, 2011, 07:36:18 pm
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 06, 2011, 07:41:16 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 06, 2011, 07:47:48 pm
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 06, 2011, 07:58:32 pm
Pješačko naoružanje Argentinske vojske.[attachment=1] Činovi u argentinskim OS.[attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 06, 2011, 08:18:59 pm
Pomorske snage u sukobu.[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 06, 2011, 08:26:17 pm
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 12, 2011, 02:59:10 pm
Argentinci kreču u invaziju na Falklande/Malvine.[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 12, 2011, 03:04:50 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 12, 2011, 03:09:57 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 12, 2011, 03:15:35 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 12, 2011, 03:19:43 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 12, 2011, 03:24:55 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 12, 2011, 03:30:48 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 12, 2011, 03:36:17 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 12, 2011, 03:40:50 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 12, 2011, 04:03:18 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 12, 2011, 04:07:17 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 12, 2011, 04:11:37 pm
Pregovori Argentinske vojske i engleske civilne vlasti.[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 12, 2011, 04:17:40 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 12, 2011, 04:24:38 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 12, 2011, 04:30:06 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on October 12, 2011, 04:39:32 pm
[attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: ZastavnikDjemo on November 29, 2011, 09:56:35 pm
Izvinjavam se na kasnom odgovoru, ali tek sada sam pogledao ove fotografije. Argentinci su time zadali auto-gol, jer su doveli britansko javno mnjenje do konsternacije, uprkos činjenici da su se strogo pridržavali svih pravila ratovanja. Zanimljivo je da su Argentinci prvo zauzeli lokalnu TV stanicu KTV, koja je počela da emituje argentinski ratni kanal 24 Horas Malvinas Argentinas.

Većina emisija je sačuvana:

http://www.youtube.com/watch?v=JvdvPksaT6U


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: bizmark on January 27, 2012, 10:03:44 am
http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Kirsner-Argentina-nije-bila-spremna-za-rat-1982-godine.sr.html


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: leut on January 29, 2012, 02:17:54 am
London - Susret bivših protivnika

[attachment=1]
Od Falklandskog rata prošlo je trideset godina, ali čini se da rane polako zacjeljuju. Svojim susretom to su pokazali Neil Wilkinson, bivši britanski, i Mariano Velasco, bivši argentinski vojnik. Tijekom rata, Britanac je kao topnik na brodu HMS Intrepid oborio lovački zrakoplov Skyhawk kojim je upravljao Velasco. Misao o poginulom čovjeku opteretila je Wilkinsonovu savjest i godinama, iako je zapravo obavljao svoju dužnost, nije mogao prestati misliti na oboreni avion i čovjeka u njemu. No kad je 2007. vidio dokumentarac sa svjedočanstvom u kojem je Velasco ispričao kako je oboren i preživio, u njemu se probudila nada. Uspio je dobiti potvrdu i naposljetku se našao s Velascom u njegovu domu u Argentini. Susret je zabilježen na dokumentarcu koji je BBC prikazao 16. siječnja.

Izvor: Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr/)


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: ZastavnikDjemo on February 02, 2012, 01:06:29 am
Sretali su se oni i ranije! Na primer, pilot aviona koji je pogodio HMS "Sir Galahad" Carlos Cachon je postao prijatelj sa jednim od najtezih ranjenika sa tog broda, Simonom Westonom. Sada jedni drugom idu u goste, a Simon Weston je napisao jednu fenomenalnu knjigu o svom prvom susretu sa Cachonom.
Video prilog:
http://www.youtube.com/watch?v=qJXAKGPYTn4


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on February 02, 2012, 11:39:15 am
Priče argentinskih veterana.

http://www.youtube.com/watch?v=3tuO56KK47c

http://www.youtube.com/watch?v=pujWUlihSAc


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: proxy1969 on February 02, 2012, 12:37:14 pm
London - Susret bivših protivnika
Od Falklandskog rata prošlo je trideset godina, ali čini se da rane polako zacjeljuju..........

Čuj, evo prošlo je tri dana od tvog posta, a ono: http://www.jutarnji.hr/na-falklande-poslani-najskuplji-razarac-u-povijesti-i-princ-william/1003851/


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on February 02, 2012, 01:25:46 pm
Ko je pažljivo pogledao prethodna dva klipa, razumeo je da su Malvini stvar velikog patriotizma u argentini. Isto tako argentinski vojni i politički vrh ne mogu da se uporede sa onim iz 1982, tako da od svega toga nema ništa. S argentinske strane malo patriotske retorike kako bi predsednica bilo još omiljenija među narodom, a s britanske čisto da se pokaže da su jači. Da se dole sprema neki karambol, ne bi poslali princa Vilijama, jer je on ( posle svih gluposti koje je njegov tata napravio) najzad doneo pozitivnu sliku o monarhiji u UK.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Љуба on February 02, 2012, 01:53:47 pm
Британци на Малвинска острва шаљу своје најбоље авионе и бродове:
заправо, авиони су одавно тамо
[attachment=1]

а брод, ето га
[attachment=2]

Међутим, то није новост. И 1984. после заузимања острава, базирали су за оно време, такође, савремени авиони
[attachment=3]

Љуба


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Dreadnought on February 03, 2012, 10:17:37 am
[attachment=1]

Quote
Argentine army soldiers read newspapers in Port Stanley during the Falklands War (Guerra de las Malvinas) between Argentina and Britain, in this April 1982 file photo. Argentina said on March 27, 2007, that it has ended an agreement with Britain to explore for oil near the Falkland Islands, just days before Argentines mark the 25th anniversary of the war over the South Atlantic archipelago. The decision halts a 1995 accord between the two countries aimed at encouraging cooperation on oil prospecting around the islands.[attachment=2]

Quote
A wounded Argentine soldier is placed into the icebreaker Admiral Irizar during the Falkland War (Guerra de Las Malvinas) between Argentina and Britain in this May 1982 file photo.[attachment=3]

Quote
Argentina's military personnel of the 601 Company get ready to board a helicopter in the Strait of San Carlos, during the Falkland War between Argentina and Britain, May 1982.

Foto: www.reuters.com


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Dreadnought on February 03, 2012, 10:23:06 am
[attachment=1]

Quote
Argentina's army soldiers place a mortar in Port Howard during the Falkland War (Guerra de Las Malvinas) between Argentina and Britain, April, 1982.


[attachment=2]

Quote
Argentinian soldiers carry brushes as they walk along Ross Road in Port Stanley during the Falkland War (Guerra de Las Malvinas) between Argentina and Britain, May 4, 1982.


[attachment=3]

Quote
Argentine soldiers patrol along Ross Road in Port Stanley during the Falklands War (Guerra de Las Malvinas) between Argentina and Britain in Port Stanley in this 4 May, 1982 file photo.


[attachment=4]

Quote
Argentine Army General Mario Benjamin Menendez who ruled as governor for the 73 days during the Falkland War (Guerra de Las Malvinas)

Foto: www.reuters.com


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Dreadnought on February 03, 2012, 10:26:59 am
[attachment=1]

Quote
Loved ones of Argentinian soldiers who died in the 1982 Falklands War between Britain and Argentina visit their gravesites at the Darwin cemetery in the Falklands Islands for the first time after the conflict, March 19, 1991


[attachment=2]

Quote
Argentine military personnel of the 601 Company take their position in the Strait of San Carlos during the Falklands War (Guerra de Las Malvinas) between Argentina and Britain, in this May 1982 file photo.


[attachment=3]

Quote
Argentina's Army General Mario Benjamin Menendez (1st L) walls beside Argentina's President Leopoldo Fortunato Galtieri (2nd L) during the Falkland War

Foto: www.reuters.com


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: duje on March 07, 2012, 05:48:33 pm
Zanimljivo razmišljanje generala vojske Velike Britanije, sudionika rata 1982. godine

"Večernji list"
http://www.vecernji.hr/

BEZ NOSAČA ZRAKOPLOVA BRITANIJA NE MOŽE ZADRŽATI OTOČJE U NOVOM RATU
General Thompson predviđa da će Argentinci ipak osvojiti Falklande
Kada Argentinci pregaze naše postrojbe, možemo ih istjerati samo uz pomoć nosača. A njega sada nemamo, tvrdi britanski general.

Argentina će ponovno napasti Falklande, ali ovaj će put tamo i ostati jer Velika Britanija jednostavno neće imati snage da ih ponovno istjera kao što se to dogodilo prije trideset godina! Nije to zaključak nekog od salonskih analitičara ili tvrdnja argentinske propagandne službe, već hladna, trijezna procjena britanskog generala Juliana Thompsona, koji je na Falklandima 1982. porazio argentinske trupe i izbacio ih s otoka.

– Ni argentinska ni britanska vojska nisu više što su nekad bile. Argentinci danas imaju marinsku brigadu, vrhunske padobrance i izvrsne specijalne postrojbe koje ratuju prema sasvim drugačijim načelima u odnosu na jedinice koje su koristili osamdesetih godina prošlog stoljeća – kaže general Thompson, koji je tijekom Falklandskog rata zapovijedao Kraljevskim marincima. Ne samo da su Argentinci drastično poboljšali svoje trupe već je zbog štednje oslabljena i britanska vojska, koja više ne može niti pomišljati na odgovor kakav je izvela 1982.

– Kada Argentinci izvedu invaziju, pregazit će našu postrojbu na Falklandima i zauzeti zračnu bazu RAF-a u kojoj se danas nalaze lovački avioni. Jedino moguće vojno rješenje jest slanje nosača zrakoplova u područje otočja koje bi dalo podršku trupama na terenu. Tih nosača danas Britanija nema, a bez zračne potpore nema ni ponovnog preuzimanja otoka ni odbijanja invazije. Kraj priče – kaže general Thompson, napominjući da je britanski kontingent na otoku sa samo 1300 vojnika i četiri ratna zrakoplova lak plijen za napadače.

Falklandski otoci, iako 12.000 kilometara udaljeni od V. Britanije, već su stoljećima dio britanskog imperija, ali i kamen smutnje odnosa između Londona i Buenos Airesa. Posljednjih dana tenzije oko otočja dodatno su narasle nakon što je britanski princ William počeo, kao pilot vojnog helikoptera, služiti dio vojnog roka u bazi na Falklandskom otočju koje je površinom oko pet puta veće od površine svih hrvatskih otoka zajedno, no ima samo oko 3000 stanovnika.

Mine oko otoka

Najžešće razdoblje u povijesti arhipelaga ipak je 1982. godina kada su u 74-dnevnom ratu na Falklandima bjesnjele bitke u kojima je poginulo više od 900 vojnika s obje strane. Na kraju se desetkovana argentinska mornarica povukla, ostavivši za sobom između 18 i 25 tisuća podvodnih mina koje i danas plutaju u vodama oko otoka.

– Ne treba očekivati da će Argentina sutra napasti Falklande jer sada je budnost na visokoj razini. Ali za dvije ili tri godine iskoristit će naš trenutak nepažnje, a to će biti kraj britanske vladavine ovim otočjem – kaže general Thompson, koji je danas u mirovini. Aktivni pak zapovjednici smatraju da situacija, unatoč gubitku britanskog nosača zrakoplova u Atlantiku, koji je odbačen zbog štednje, nije tako crna te da će obraniti otočje ako ustreba.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Solaris on April 02, 2012, 05:34:35 pm
Na današnji dan prije 30 godina argentinske trupe iskrcale su se na otočje Falkland da bi petstotinjak kilometara udaljen arhipelag pripojile Argentini.

Bolna rana

Otočje, koje na južnoj poluci nazivaju Les Malvinas, udaljeno 13.000 kilometara od Ujedinjenog Kraljevstva pod čijom je jurisdikcijom, za Argentince predstavlja slabu točku od početka 19. stoljeća, kada su ih Britanci zuzeli.

No na invaziju Argentine Britanci su reagirali nepopustljivo - nakon 74 dana i više od tisuću poginulih Argentinci su se predali i otočje je bilo vraćeno Britancima. Damas argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner traži pregovore o budućnosti otočja. Britanci to sustavno odbijaju; David Cameron poziva se na volju otočana - koje čine britanski doseljenici. No za Britaniju, osim naftnih rezervi i britanskog stanovništva, otočje ima simboličku važnost - ono je podsjetnik na pobjedu, pod vodstvom Margaret Thatcher , u razdoblju velike ekonomske krize kada se svaki trijumf činio malo vjerojatnim.

[attachment=1]
Britansko vojno groblje na Falklandskim otocima

Simbolička važnost

Podsvjesno, udaljeni Falklandi ostaju podsjetnik da je Britanija još uvijek kraljevstvo, a ne tek otočna zemlje Europe.

5 stvari zbog kojih sukob i dalje traje

POVIJEST

Kome otočje pripada na povijesnoj osnovi nešto je s čim se sukobljene strane ne mogu složiti. Naime, Argentinci tvrde da su otoci Les Malvinas otkriveni 1520. u sklopu ekspedicije Ferdinanda Magellana, Portugalca koji je plovio u službi Španjolske. Ipak, on nikada nije pristao na otočje, za razliku od britanskog kapetana Johna Stronga koji ga je 1690. zauzeo i nazvao ga prema vikontu Falklandu, svom pokrovitelju. Stotinjak godina kasnije osnovana je francuska kolonija Port Louis, koju su potom preuzeli Španjolci. Istovremeno, stotinjak Britanaca osnovalo je Port Egmont, prema argentinskoj teoriji, “tajnom” ekspedicijom Britanaca. Britanci tvrde da je istočni dio otoka koji su zauzeli bio napušten.

VOJNA PRISUTNOST

Unatoč novim napetostima, stručnjaci s obje sukobljene strane tvrde da je 2. falklandski rat malo izgledan. Sve, čini se, ostaje na diplomatskoj razmirici.

- Britanija ostaje čvrsto predana održavanju prava falklandskih otočana, i samo njih, da odrede svoju budućnost. To je bio temeljni princip prije 30 godina, to ostaje princip kojeg se predano držimo i danas - rekao je jučer David Cameron i izrazio ponos zbog uloge Britanije u ratu. Kirchner nastavlja voditi diplomatsku borbu za Malvinas, koja joj donosi dodatnu popularnost u zemlji. U svojoj borbi ona je odlučna; od političko-ekonomske grupacije Mercosur koju, osim Argentine, čine Urugvaj, Brazil i Paragvaj, već je zatražila zabranu pristanka brodova koji plove pod falklandskom zastavom u svoje luke, što ima velik utjecaj na otočane koji su itekako ovisni o plovidbi susjednim teritorijima. Istovremeno, Britanci ostaju uporni u poruci da je sve odlučeno prije 30 godina. Iako tvrde da se radi o slučajnosti, boravak prestolonasljednika britanske krune princa Williama na Falklandu za vrijeme tridesete godišnjice rata nosi jasnu simboliku.

STANOVNIŠTVO

Stanovništvo Falklandskog otočja više je puta izrazilo neupitnu želju da ostane pod krunom Ujedinjenog Kraljevstva. Godine 1994., na zahtjev Argentine, provedena je anketa s poražavajućim rezultatima za argentinsku ideju - naime, čak 87 posto stanovnika bilo je protiv bilo kakvih pregovora s Argentinom.

Na otocima je nešto više od 3000 stanovnika, uglavnom britanskog podrijetla. Otočani tvrde da se osjećaju Britancima, bez obzira na udaljenost od Ujedinjenog Kraljevstva.

LEGALNO PRAVO

Komplicirano. Argentinci se pozivaju na pravo nasljedstva. Naime, otočje su dobili od Španjolske kojoj je pripadalo. Britanci negiraju to pravo tvrdeći da je otočje bilo napušteno u trenutku kad su ga naselili. Međunarodno pravo ne zauzima strane jer su obje tvrdnje koliko točne, toliko i upitne.

NAFTNA POLJA

Falklandski otoci sastoje se od dva glavna otoka, Zapadnog Falklanda i Istočnog Falklanda, te 776 manjih otoka. Stanovništvo se uglavno bavi ribolovom, poljoprivredom i turizmom. Milijuni pingvina jedna su od glavnih atrakcija otočja. No ono što je dodatno uznemirio Argentince, Britance i stanovnike Falklanda krije se pod oceanom. U podmorju su pronađeni naftni izvori, a kad je prije dvije godine Britanija po njima počela kopati, to je izazvalo novi val nezadovoljstva Argentinaca.

   JL (http://www.jutarnji.hr/)


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 21, 2012, 07:47:34 pm
HMS Cardiff.

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Gazda on April 21, 2012, 08:17:04 pm
odlično,ima li još :) ?


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: lovac on April 21, 2012, 09:50:07 pm
Odlične slike.

Oružje je pravljeno da se iz njega puca - a ne za paradu!


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Рашо on April 21, 2012, 10:16:32 pm
Oružje je pravljeno da se iz njega puca - a ne za paradu!

Dobro zboriš! Vala su s Kardifa muški pržili!


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 22, 2012, 08:18:41 pm
Ima nešto malo.

HMS Exiter ispaljuje raketu Sea Dart u blizini San Carlosa.

[attachment=1]

HMS Glamorgan u noćnoj akciji.

[attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 22, 2012, 08:23:54 pm
Oštećenja na razaraču HMS Glamorgan:

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 22, 2012, 08:26:19 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

Kontejner iz kojeg je ispaljena raketa MM-38 na Glamorgan.

[attachment=3]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 22, 2012, 08:34:50 pm
Oštećenja na fregati HMS Broadsword.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 22, 2012, 08:38:17 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 22, 2012, 08:41:24 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 22, 2012, 08:46:21 pm
[attachment=1]

HMS Broadsword pod vatrom argentinskih aviona:

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Gazda on April 22, 2012, 08:53:20 pm
Samo da pojasnimo ostalima HMS Broadsword je pogođen bombom bačenom sa srgentinskog skyhawka,koja nije eksplodirala nego samo proletjela kroz helikopterski hangar.Inače,dosta bombi kojima su argentinci pogađali britanske brodove nije eksplodiralo.A tebi motorista hvala na izvrsnim slikama!


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 22, 2012, 09:01:38 pm
Nema na čemu Gazda. :)


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: lovac on April 22, 2012, 09:13:29 pm
Jedno pitanje:

Na svim slikama britanskih artiljeraca počev od 2. sv. rata pa naovamo, vidim da su posade artiljerijskih oruđa obučene istovetno. Posebno ih izdvaja ova bela kapuljača. Znam, da se radi o nekoj vrsti zaštitnih odela, koja (verovatno) u te specifične kapuljače imaju ugrađene i antifone i slušalice i mikrofon (verovatno laringofon), ipak bih molio neko dodatno objašnjenje, obzirom da se radi o naoko identičnom kostimu.

Da li neko od palubaraca ima objašnjenja o kakvoj vrsti zaštitnih odela se radi .....

Jeste da nije potpuno u temi, ali nije ni sasvim off topic!


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 22, 2012, 09:19:09 pm
Ove bele kapuljače i rukavice su takozvana Anti-flash (http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-flash_gear) oprema, koja služi da zaštiti članove posade od kratkotrajnog izlaganja vrelini i vatri.

[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: lovac on April 22, 2012, 09:31:10 pm
Hvala na objašnjenju (svašta ima na Wikipediji!), sve je sada puno jasnije.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Рашо on April 22, 2012, 09:51:47 pm
Samo da pojasnimo ostalima HMS Broadsword je pogođen bombom bačenom sa srgentinskog skyhawka,koja nije eksplodirala nego samo proletjela kroz helikopterski hangar.Inače,dosta bombi kojima su argentinci pogađali britanske brodove nije eksplodiralo.A tebi motorista hvala na izvrsnim slikama!

Argentinci su bili ludo hrabri napadajući iz velike blizine i sa male visine, a Britanci su imali ludu sreću da upaljači na bombama nisu imali vremena da se armiraju pri takvim napadima.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: ORIĆAREB on April 22, 2012, 10:58:29 pm
Samo da pojasnimo ostalima HMS Broadsword je pogođen bombom bačenom sa srgentinskog skyhawka,koja nije eksplodirala nego samo proletjela kroz helikopterski hangar.Inače,dosta bombi kojima su argentinci pogađali britanske brodove nije eksplodiralo.A tebi motorista hvala na izvrsnim slikama!

Argentinci su bili ludo hrabri napadajući iz velike blizine i sa male visine, a Britanci su imali ludu sreću da upaljači na bombama nisu imali vremena da se armiraju pri takvim napadima.
Bogami, ovi su se dobrano "kefali" i nisu se štedeli. Prave borčuge. Što jes, jes... ;)


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 23, 2012, 08:42:54 am
Samo da pojasnimo ostalima HMS Broadsword je pogođen bombom bačenom sa srgentinskog skyhawka,koja nije eksplodirala nego samo proletjela kroz helikopterski hangar.Inače,dosta bombi kojima su argentinci pogađali britanske brodove nije eksplodiralo.A tebi motorista hvala na izvrsnim slikama!

Argentinci su bili ludo hrabri napadajući iz velike blizine i sa male visine, a Britanci su imali ludu sreću da upaljači na bombama nisu imali vremena da se armiraju pri takvim napadima.

Bomba koja je pogodila HMS Broadsword je rikošetirala od površine mora, pogodila fregatu u krmu, izašla kroz palubu, uništila helikopter i tek onda eksplodirala.

HMS Coventry lansira Sea Dart 25. maja 1982.

[attachment=1]

Argentinski A-4 u napadu na HMS Broadsword.

[attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 23, 2012, 08:50:36 am
Oštećenja na fregati HMS Plymouth.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 23, 2012, 08:52:30 am
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: ORIĆAREB on April 23, 2012, 09:24:51 am
Quote
Bomba koja je pogodila HMS Broadsword je rikošetirala od površine mora, pogodila fregatu u krmu, izašla kroz palubu, uništila helikopter i tek onda eksplodirala.


Malo pitanjce.... ;D

Jeli ova bomba specijalno takve namjene ili je to slučajno tako ispalo?

Vražja bomba, baš je napravila pravi ršum.. :-\


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 23, 2012, 09:40:13 am
Quote
Bomba koja je pogodila HMS Broadsword je rikošetirala od površine mora, pogodila fregatu u krmu, izašla kroz palubu, uništila helikopter i tek onda eksplodirala.


Malo pitanjce.... ;D

Jeli ova bomba specijalno takve namjene ili je to slučajno tako ispalo?

Vražja bomba, baš je napravila pravi ršum.. :-\

Slučajno je tako ispalo. Zbog male visine izbacivanja bombi, upaljači na njima nisu stigli da se armiraju, tako da ih većina nije eksplodirala pri udaru u brod. Na početku sukoba su argentinci koristili bombe Mk.17 od 1.000 funti i M117 od 750 funti, ali su se one loše pokazale. Kasnije su počeli da koriste bombe Mk 82 mase 500 funti, koje su se bolje pokazale, te je s njima potopljen HMS Coventry.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: ORIĆAREB on April 23, 2012, 09:48:46 am

Quote

Slučajno je tako ispalo. Zbog male visine izbacivanja bombi, upaljači na njima nisu stigli da se armiraju, tako da ih većina nije eksplodirala pri udaru u brod. Na početku sukoba su argentinci koristili bombe Mk.17 od 1.000 funti i M117 od 750 funti, ali su se one loše pokazale. Kasnije su počeli da koriste bombe Mk 82 mase 500 funti, koje su se bolje pokazale, te je s njima potopljen HMS Coventry.

Hvala druže.. ;)


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: vathra on April 23, 2012, 11:26:16 am
Сваки пут кад видим ове слике напада и неуспеле поготке бомби, помислим да су аргентинци камиказа нападима могли да потопе више британских бродова - и уз мање средстава и уз мање жртве него што је испало. Самим тим, и рат би се одвијао повољније по њих...


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 23, 2012, 11:38:58 am
Najveća greška je bila što nisu krenuli odmah da bombarduju transportne brodove. Da su njih nekoliko potopili i ovako izbušili, pobedili bi.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: dexy on April 23, 2012, 01:53:56 pm
Kako su se pokazale rakete Sea Dart u ovom sukobu, koliko su uspeha imale?


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Рашо on April 23, 2012, 02:32:37 pm
Najveća greška je bila što nisu krenuli odmah da bombarduju transportne brodove. Da su njih nekoliko potopili i ovako izbušili, pobedili bi.

Bi sigurno.


Kako su se pokazale rakete Sea Dart u ovom sukobu, koliko su uspeha imale?

Po zvaničnim podacima, raketama Si Dart je oboreno sedam argentinskih vazduhoplova i jedan britanski helikopter, greškom. Ispaljeno je oko trideset raketa.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 24, 2012, 08:32:27 am
Što se tiče britanske raketne PVO:

Sea Slug

Za vreme rata samo je jedna raketa ispaljena na vazdušni cilj sa razarača HMS Antrim, ali je promašila. Sledeće gađanje je izveo razarač HMS Glamorgan i to na argentinski radar kod Port Stanley-a, ali nema podataka da je bilo šta postignuto ovim gađanjem. isti brod je kasnije ispalio još nekoliko raketa na aerodromsku pistu, kako bi je onesposobio za upotrebu, opet bez rezultata.

http://www.youtube.com/watch?v=DwPb-uWLXMA

Sea Cat

Za vreme rata ispaljeno je preko 80 ovih raketa i potvrđeno jedno obaranje. 25. maja 1982. sa fregata HMS Yarmouth je ispaljena jedna raketa koja je oborila A-4C poručnika Tomása Lucera, koji je kasnije izvučen živ iz vode i sproveden na HMS Fearless.

http://www.youtube.com/watch?v=LlxH1Dt6mwA

Sea Wolf

Tokom sukoba su samo dve fregate, HMS Brilliant i HMS Broadsword, bile naoružane ovim raketama. Ukupno je ispaljeno 8 projektila, kojima su potvrđena 2 obaranja.

http://www.youtube.com/watch?v=udl2gFh9ufA

Sea Dart (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=6101.0)

Prva borbena upotreba ovih raketa se odigrala tokom Foklandskog rata 1982 godine. Tada je mornarica V.Britanije na Južnom Atlantiku raspolagala sa sedam brodova koji su imali ove rakete u svom naoružanju, to su bili: nosač aviona HMS Invincibile i razarači HMS Bristol, HMS Coventry, HMS Glasgow, HMS Cardiff, HMS Sheffield i HMS Exeter. Tokom ovog sukoba je potvrđeno obaranje šest letelica ovim raketama, od kojih je i jedan Britanski helikopter tipa Gazela koji je oboren prijateljskom vatrom.

Prvi put su ove rakete upotrebljene 9 maja, kada su tri lansirane sa razarača Coventry na dva Argentinska izviđačka aviona Learjet koji su leteli na velikoj visini. Sve tri rakete su promašile svoje ciljeve, tako da početak njihove upotrebe nije bio obećavajući. K-dant razarača Coventry Kapetan Hart-Dyke je svojevremeno tvrdio da je ipak njegov brod sa ovim raketama oborio dva Argentinska aviona Skyhawk ( sa brojevima  C-303 i C-313), ali je kasnije utvrđeno da su ovi avioni izgubljeni usled lošeg vremena i navigacijske greške. Prvo potvrđeno obaranje ovim raketama se dogodilo istog dana, kada je razarač Coventry sa jednom raketom oborio Argentinski helikopter Super Puma.
Sledeće lansiranje ovih raketa se dogodilo 25 maja prilikom potapanja razarača Coventry. Tada je na dolazeće Argentinske avione Skyhawk ispaljena jedna raketa Sea Dart, ali na slepo jer nije bilo vremena da se ciljevi nanišane. Ovo je bilo urađeno da bi se Argentinski avioni omeli prilikom bombardovanja, ali je raketa promašila, a razarač Coventry je pogođen sa tri bombe, zapaljen i uskoro je potonuo. Istog dana sa nosača aviona Invincibile je ispaljeno 6 raketa na Argentinske avione Super Etendard koji su potopili popisni nosač aviona Atlantic Coveyer, ali su svi projektili promašili.

Tokom 30 maja je zabeležena i najuspešnija akcija ovih raketa, kada je razarač Exeter oborio dva Argentinska aviona Skyhawk koji su leteli na maloj visini. Razarč Exeter je 6 juna oborio i jedan izviđački Learjet koji je leteo na visini od 12000 m, a 13 juna je oborena i jedna izviđačka Canberra, koja je takođe letela na visini od oko 12000 m.

Od ukupno 24 rakete lansirane tokom ovog sukoba ( 18 sa razarača i 6 sa nosača aviona), 5 je lansirano na helikoptere i visokoleteće ciljeve ( 4 su pogodile), dok je 19 lansirano na niskoleteće ciljeve, sa dva potvrđena pogotka. Ipak treba napomenuti da je nekoliko projektila ispaljeno „na slepo“, bez radarskog vođenja, u cilju zbunjivanja Argentinskih pilota i pokušaja da se primoraju na odustajanje od izvršenja borbenog zadatka. Kako su i  Argentinci raspolagali ovim raketama ( pred rat su od V.Britanije kupili dva razarača Type 42), bile su im poznate sve njihove karakteristike, tako da su njihovi piloti leteli i napadali svoje mete sa malih visina, što je dovelo do toga da na mnogim bombama upaljači nisu stigli da se armiraju, čime su mnogi Britanski brodovi preživeli direktne pogotke koji bi inače bili kobni po njih.

http://www.youtube.com/watch?v=TJ3-2kwPZxQ


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 25, 2012, 11:51:56 am
Dokumentarac BBC-a o Foklandskom ratu.

http://www.youtube.com/watch?v=_XsI8CkwU64

http://www.youtube.com/watch?v=HFWR1LCp6AU

http://www.youtube.com/watch?v=ILgaurLeepE

http://www.youtube.com/watch?v=FvdGLVjzJcQ

http://www.youtube.com/watch?v=SHYUgdlK-Bg

http://www.youtube.com/watch?v=UUd3sDVOfsg

http://www.youtube.com/watch?v=1XAGzjAMAZ8

http://www.youtube.com/watch?v=XheTc0fNVT0


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on April 25, 2012, 01:19:05 pm
Evo još slika o sukobu.Slike su postavljene kronološki,isto kao i u prijašnjim mojim postovima.[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on April 25, 2012, 02:20:49 pm
Podizanje Argentinske zastave u Port Stanleyu.[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on April 25, 2012, 02:35:45 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on April 25, 2012, 02:49:11 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on April 25, 2012, 02:54:51 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 25, 2012, 05:05:19 pm
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on April 25, 2012, 05:17:09 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on April 25, 2012, 05:21:57 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kanader41 on April 25, 2012, 05:28:04 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Рашо on April 26, 2012, 09:59:07 am
Neko je snimio trenutak kada se Koventri susreo sa svojom sudbinom...

[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on May 01, 2012, 08:57:48 pm
http://www.youtube.com/watch?v=Yf-t3gFA9JI

Na 02:55 se vidi David Morgan. Oborio 2 aviona A-4, 1 helikopter Augusta A-109 i jedan helikopter Puma.Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: duje on June 13, 2012, 02:24:41 pm
"Slobodna Dalmacija" Split
http://www.slobodnadalmacija.hr/default.aspx

Objavljeno 12.06.2012. u 21:27

Falklandi 2013. organiziraju referendum o samoodređenju

Nakon višemjesečnih napetosti englesko-argentinskih odnosa, vlasti Falkandskih otoka su u utorak najavile organiziranje referenduma o samoodređenju 2013. kako bi potvrdili pripadnost engleskoj kruni, a Argentini osporili suverenitet nad otocima.

"Ne želimo da otocima vlada Buenos Aires", prema priopćenju predsjednika mjesne parlamentarne skupštine Gavina Shorta.

On je objasnio je da su oni uz podršku britanske vlade odlučili organizirati referendum o Falklandima, koje Argentinci nazivaju Malvinima, kako bi uklonili svaku sumnju i potvrdili želju da ostanu prekomorski teritorij Ujedinjenog kraljevstva s autonomnom vladom.

Referendum će biti organiziran u prvoj polovici 2013. i otvoren za sve neovisne međunarodne promatrače. Gavin Short je najavio referendum u jeku obilježavanja 30. godišnjice rata 1982. godine između Britanije i Argentine u kojem je poginulo više od 900 osoba.

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez planira inzistirati na argentinskom suverenitetu nad Falklandima na sastanku UN-ovog odbora o dekolonizaciji koji će se održati u četvrtak u New Yorku.

Short se nada da će referendum pomoći da građani Falklanda "pošalju snažnu poruku svijetu" o njihovoj želji da zadrže veze s Londonom. Britanski premijer David Cameron izjavio je da će Velika Britanija poštovati svaku odluku koju otočani donesu na referendumu i isto tražio od Argentine.

Argentina tvrdi da je Britanija ilegalno okupirala otoke, a Britanija optužuje Argentinu da ne poštuje volju 3.000 stanovnika Falklandskih otoka.Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on June 14, 2012, 09:24:07 am
David Morgan pored repa svog Hariera, koji je pogođen jednim zrnom kalibra 20 mm argentinske PAA, prilikom napada na Port Stanley.

[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: wermez on August 12, 2012, 11:52:55 am
http://www.youtube.com/watch?v=8YuFCtKoHCs

napad Harrera na aerodrom Port Stanley.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Solaris on December 29, 2012, 05:15:41 pm
Deklasificirani dokumenti otkrivaju drugu stranu priče
Thatcher: Argentinski napad na Falklande bio je glup

Argentinska invazija Falklandskih ostrva 1982. godine, koje službeni Buenos Aires naziva Malvinima, zapanjila je tadašnju britansku premijerku Margaret Thatcher za koju je taj dan bio najgori u životu, otkrivaju službeni dokumenti o 74-dnevnom sukobu s kojih je u petak skinuta oznaka tajnosti, prenosi BBC.
"Nikad, baš nikad, nisam pomislila da bi Argentina mogla izravno napasti Falklande. Bilo je to toliko glupo", rekla je Thatcher britanskom istražnom povjerenstvu četiri mjeseca poslije sukoba.
Dva dana prije invazije, 31. marta 1982., Thatcher je doznala od britanske obavještajne službe da će uslijediti argentinski napad.
"Bio je to najgori dan u mom životu", povjerila je u oktobru 1982. istražnom povjerenstvu pod vodstvom lorda Lord Franksa i kazala kako te noći "nitko nije mogao reći hoćemo li uspjeti vratiti Falklande".
Pred povjerenstvom je svjedočio i tadašnji ministar vanjskih poslova lord Peter Carrington koji je bio optužen u parlamentu i medijima da je "svjesno ignorirao znakove da se priprema napad". Carrington je ustvrdio da takvih znakova nije bilo i podnio je ostavku, a premijerka je to doživjela kao težak udarac.

Francuzi htjeli prodati rakete Argentini

 Dokumenti s kojih je skinuta oznaka tajnosti otkrivaju da je Thatcher činila sve kako bi spriječila prodaju francuskih raketa zrak-voda Exocet Peruu, u strahu da oružje ne dospije u argentinske ruke.
Upozorila je da bi to bilo "katastrofalno po NATO savez" i Francuska je odustala od prodaje, piše agencija AFP.
Dokumenti otkrivaju i da se Thatcher oduprijela pritiscima američkog predsjednika Ronalda Reagana koji ju je pokušao nagovoriti da prihvati međunarodnu mirovne snage na ostrvima.
"Ujedinjeno Kraljevstvo nije izgubilo dragocjene živote u bitki i poslalo ondje goleme snage da bi danas Kraljičine otoke predalo kontaktnoj skupini", odgovorila je Thatcher Reaganu.
Britansko-argentinski sukob trajao je od 2. aprila do 14. juna 1982., a završio je porazom Argentine.
U sukobu je poginulo 255 britanskih vojnika, troje civila s Falklanda i oko 650 argentinskih vojnika.
Ostrva u vodama oko Patagonije na jugu Argentine i dalje su pod britanskom upravom. Argentina i dalje polaže pravo na suverenitet nad ostrvima i tvrdi da su britanski kolonisti silom 1833. godine protjerali argentinske vlasti i tako narušili argentinski teritorijalni integritet.

  Dnevni avaz (http://www.avaz.ba/)

http://www.youtube.com/watch?v=3Uk-4gROYiI


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: ZastavnikDjemo on January 11, 2013, 02:40:45 pm
Quote
Što se tiče britanske raketne PVO:

Sea Slug

Za vreme rata samo je jedna raketa ispaljena na vazdušni cilj sa razarača HMS Antrim, ali je promašila. Sledeće gađanje je izveo razarač HMS Glamorgan i to na argentinski radar kod Port Stanley-a, ali nema podataka da je bilo šta postignuto ovim gađanjem. isti brod je kasnije ispalio još nekoliko raketa na aerodromsku pistu, kako bi je onesposobio za upotrebu, opet bez rezultata.

Gađali su argentinnski radar Rasit, koji je navodio rakete Exocet sa lansera na obali. Napad nije bio uspešan. Inače, razvoj MOL MM-38 Exocet je počeo još kasnih 70-ih, a operacija na Foklandima je bila poznata kao Uka-Uka.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Solaris on January 13, 2013, 05:14:11 pm
Čitam malo temu i čini mi se da ovaj sukob ima još par zanimljivih priča.

Потапање разарача "Шефилд"

Шефилд није био у могућности да детектује долазак Егзосета, пошто је тада коришћен систем сателитске комуникације који је правио сметње на бродској електроници. Још увек није познато зашто није детектована ракета помоћу радара, или зашто није одговорио на упозорења са Глазгова и предузео контрамере. Бродски аларм се огласио свега неколико секунди пред удар ракете о оплату брода, када је ракета откривена визуелно од осматрача на мосту.  


Negdje sam čitao da je radar morao biti isključen kad se uključivala satelitska komunikacija.

Стога су Британци распоредили 12 батерија ПАР „Rapier“ у циљу одбране од очекујућих напада из ваздуха.

Ovaj sistem PVO se malo spominje premda se pokazao dosta dobar, premda su svi sumnjali u koncepciju rakete direktnog pogotka.

Sukob je otkrio još jednu zanimljivu stranu ratovanja.
Naime pokazalo se da je kvaliteta obuće ko Britanske vojske dosta loša i kao posljedica toga je nagli uspon t.z.v. Gore tech obuće.

poz.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on January 20, 2013, 04:36:08 pm
http://www.youtube.com/watch?v=GhzhN8KRxC0


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on February 14, 2013, 07:11:31 pm
http://www.youtube.com/watch?v=imnCF8ck1gk


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: lovac on February 14, 2013, 09:25:03 pm
Propagandni film Argentine;

interesantno je pogledati proces podvešenja exocet na avion - na početku videa.
Sve ostalo je gluma, i montaža, isečci iz starih filmova, raketnih gađanja, dokumentarnih filmova i sl. ....


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Solaris on March 10, 2013, 04:40:41 pm
Falklandska uprava organizira dvodnevni referendum o statusu otočja u trenutku kada Argentina sve više i glasnije traži njegov povrat pod svoje okrilje, a referendum smatra 'nelegalnim'.

Stanovnici Falklandskog otočja glasuju u nedjelju na referendumu o suverenosti kojemu je cilj suprotstaviti se sve snažnijim posezanjima Argentine nad tim teritorijem pod upravom Velike Britanije.

Falklandski otoci, britansko otočje u južnom Atlantiku, ispred argentinske Patagonije, ima oko 2.500 stanovnika. Ondje je 1982. izbio munjeviti rat između Velike Britanije i Argentine a 30. obljetnica sukoba potaknula je lani porast napetosti između dviju zemalja.

U atmosferi naglašenih patriotskih osjećaja, otočani će na dvodnevnom referendumu odgovoriti na pitanje žele li ostati britanski prekomorski teritorij.

Rezultati glasovanja očekuju se u ponedjeljak oko 24 sata po srednjeeuropskom vremenu. Očekuje se gotovo stopostotni odgovor "da", što je Argentinu navelo da referendum odbaci kao besmislen. Također se očekuje i velika izlaznost, jer ga otočani vide kao priliku da se snažnije čuje njihov glas.

U glavnom gradu Falklanda Stanleyu postavljeni su veliki posteri sa sloganom "Naši otoci, naš izbor", a pošta je za tu prigodu izdala posebnu poštansku marku.
tanovnici Falklandskog otočja glasuju u nedjelju na referendumu o suverenosti kojemu je cilj suprotstaviti se sve snažnijim posezanjima Argentine nad tim teritorijem pod upravom Velike Britanije.

Falklandski otoci, britansko otočje u južnom Atlantiku, ispred argentinske Patagonije, ima oko 2.500 stanovnika. Ondje je 1982. izbio munjeviti rat između Velike Britanije i Argentine a 30. obljetnica sukoba potaknula je lani porast napetosti između dviju zemalja.

U atmosferi naglašenih patriotskih osjećaja, otočani će na dvodnevnom referendumu odgovoriti na pitanje žele li ostati britanski prekomorski teritorij.

Rezultati glasovanja očekuju se u ponedjeljak oko 24 sata po srednjeeuropskom vremenu. Očekuje se gotovo stopostotni odgovor "da", što je Argentinu navelo da referendum odbaci kao besmislen. Također se očekuje i velika izlaznost, jer ga otočani vide kao priliku da se snažnije čuje njihov glas.

U glavnom gradu Falklanda Stanleyu postavljeni su veliki posteri sa sloganom "Naši otoci, naš izbor", a pošta je za tu prigodu izdala posebnu poštansku marku.

Godine 1986. za britansku je suverenost nad Falklandima glasovalo 96 posto otočana.

  Dnevnik hr (http://dnevnik.hr/)


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on March 12, 2013, 10:39:00 am
Rezultati referenduma su očekivani. Od 1.672 upisana birača, na referendim je izašlo njih 1.517. Od ovih 1.517, za ostanak u sastavu V.Britanije, glasalo je 1.513, 3 su bila protiv i 1 listić je bio nevažeći.

Jedna Argentinska Pukara.

[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: batik on March 12, 2013, 03:06:00 pm
Svih 24 Pucare koje su prebačene, su ili uništene ili pak zarobljene na otočju. Dio je stradao u napadu SAS-a, dio u zračnim borbama, dio kao poslijedica loših vremenskih uvjeta, dio pak od bombardiranja iz britanskih aviona. Šest ih je u britanskim muzejima.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on September 28, 2013, 06:37:33 pm
Gvardian je već postavio ovaj film u forumu o podmornicama, alipripadai ovde.

http://www.youtube.com/watch?v=djBF56LbAh8


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on October 09, 2013, 09:17:44 am
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kumbor on October 09, 2013, 10:16:24 am

Kad bi se danas ponovo zakuvala kriza oko Foklanda, Rojal Nejvi ne bi imala čime da uzvrati. Nema nosača, nema bombardera velikog doleta... tada je RN imala oko 50 većih ratnih brodova, danas ima 19.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: wermez on October 09, 2013, 10:37:25 am
Na njihovu sreću, ni Argentincima n cvetaju ruže. Osim Pukara i A4, nemaju borbenih letelica, zadnji Etendar im je povučen. Uskoro kupuju tuce polovnih Mirage F1 od Španaca, koji, iako su jedni od najmodernijih modela ovog tipa, ipak zaostaju za Tajfunima. Ne znam kakvo je stanje u mornarici.

Ali da, Britanci su trenutno svučenih gaća. Barem dok im ne stigne HMS QE AC. Tamo negde 2020.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kumbor on October 09, 2013, 10:43:51 am

A jedan brod, mada će sagraditi dva, ali nemaju para da oba drže u službi, ne može ništa uraditi. Za nosač je poterbno oformiti udarnu eskadrenu grupu, a to neće biti moguće pre ulaska u službu prvih "globalnih fregata" tipa 26.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: wermez on October 09, 2013, 10:45:58 am
Kakvo je stanje kod Argentinaca? Da li je njihova mornarica modernizovana u odnosu na 1982.? Koje je njihovo najjače oružje, posle Brazila?


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on October 09, 2013, 01:45:20 pm
Hmmm...

Aktivni brodovi u sastavu

Royal Navy:

Invincible-class
HMS Illustrious (R06)

Albion-class
HMS Albion (L14)
HMS Bulwark (L15)

HMS Ocean (L12)

Astute-class
HMS Astute (S119)
HMS Ambush (S120)

Trafalgar-class
HMS Tireless (S88)
HMS Torbay (S90)
HMS Trenchant (S91)
HMS Talent (S92)
HMS Triumph (S93)

Vanguard-class
HMS Vanguard (S28)
HMS Victorious (S29)
HMS Vigilant (S30)
HMS Vengeance (S31)

Type 45 or Daring-class
HMS Daring (D32)
HMS Dauntless (D33)
HMS Diamond (D34)
HMS Dragon (D35)
HMS Defender (D36)
HMS Duncan (D37)

Type 23 or Duke-class
HMS Argyll (F231)
HMS Lancaster (F229)
HMS Iron Duke (F234)
HMS Monmouth (F235)
HMS Montrose (F236)
HMS Westminster (F237)
HMS Northumberland (F238)
HMS Richmond (F239)
HMS Somerset (F82)
HMS Sutherland (F81)
HMS Kent (F78)
HMS Portland (F79)
HMS St Albans (F83)

Hunt-class
HMS Ledbury (M30)
HMS Cattistock (M31)
HMS Brocklesby (M33)
HMS Middleton (M34)
HMS Chiddingfold (M37)
HMS Atherstone (M38)
HMS Hurworth (M39)
HMS Quorn (M41)

Sandown-class
HMS Penzance (M106)
HMS Pembroke (M107)
HMS Grimsby (M108)
HMS Bangor (M109)
HMS Ramsey (M110)
HMS Blyth (M111)
HMS Shoreham (M112)

Fleet Air Arm

Lockheed Martin Lightning II   3
Beechcraft Avenger   4
BAE Systems Hawk   14
Grob Tutor   5   
Westland Lynx   37
AgustaWestland Wildcat   4
Westland Sea King
HC4   34
HU5   15
ASaC7   13
AgustaWestland Merlin
HM1   25
HM2   5
Eurocopter Dauphin   3

Armada de la República Argentina

Santa Cruz class
Santa Cruz S-41
San Juan S-42

Salta class   
SaltaS-31

Almirante Brown class
Almirante Brown D-10
La Argentina D-11
Heroína D-12
Sarandí D-13

Type 42 Sheffield class
Hércules B-52

Costa Sur Mod class
Bahía San Blas B-4

Espora class
Espora P-41
Rosales P-42
Spiro P-43
Parker P-44
Robinson P-45
Gómez Roca P-46

Drummond class
Drummond P-31
Guerrico P-32
Granville P-33

Intrépida class
Intrépida P-85
Indómita P-86

Murature class
Murature P-20
King P-21

Baradero class
Baradero P-61
Barranqueras P-62
Clorinda P-63
Concepción del Uruguay P-64

Comando de Aviación Naval Argentina

Dassault-Breguet Super Étendard   8
Lockheed P-3 Orion   5
Grumman S-2T Turbo Tracker   3
Beechcraft Super King Air Cormoran   6   
Fokker F28 Fellowship   2   
Pilatus PC-6 Turbo-Porter   1   
Beechcraft T-34C-1 Mentor   10
Sikorsky S-61 Sea King   4   
Eurocopter AS 555 Fennec   4Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: gvardian on October 09, 2013, 02:09:00 pm
Armada de la República Argentina

Santa Cruz class
Santa Cruz S-41
San Juan S-42

Salta class   
SaltaS-31

Almirante Brown class
Almirante Brown D-10
La Argentina D-11
Heroína D-12
Sarandí D-13

Type 42 Sheffield class
Hércules B-52

Costa Sur Mod class
Bahía San Blas B-4

Espora class
Espora P-41
Rosales P-42
Spiro P-43
Parker P-44
Robinson P-45
Gómez Roca P-46

Drummond class
Drummond P-31
Guerrico P-32
Granville P-33

Intrépida class
Intrépida P-85
Indómita P-86

Murature class
Murature P-20
King P-21

Baradero class
Baradero P-61
Barranqueras P-62
Clorinda P-63
Concepción del Uruguay P-64

....Papir je jedno a stanje na terenu drugo , od ovoga sto je navedeno 60% nije operativno sposobno , od podmornica samo je Salta operativna ,i od velikih povrsinskih brodova 50% je mozda operativno (i to mozda) .... Argentinska RM , kao i cijela Armija jos nisu na listi financijskog oporavka - i ne zna se kada ce biti.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on October 09, 2013, 05:03:24 pm
....Papir je jedno a stanje na terenu drugo , od ovoga sto je navedeno 60% nije operativno sposobno , od podmornica samo je Salta operativna ,i od velikih povrsinskih brodova 50% je mozda operativno (i to mozda) .... Argentinska RM , kao i cijela Armija jos nisu na listi financijskog oporavka - i ne zna se kada ce biti.

Ja sam postavio šta imaju, a koliko toga je operativno i kod jednih i kod drugih je pravo pitanje. Iskreno mislim da danas ni jedni ni drugi nemaju kapacitete da izvedu ono što su izveli 1982.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on October 10, 2013, 09:37:52 am
Koliko je jedno stanje u Argentinskoj mornarici govori i podatak da se razarač ARA Santísima Trinidad u februaru ovegodine prevrnuo posle pucanja ventila. Inače je zadnju vožnju imao 1989 godine i od tada služi za skidanje rezervnih delova za drugi razarač iste klase ARA Hércules.

Satelit (https://maps.google.co.za/maps?q=-38.895108,-62.104734&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x95ed9d95daa7897b:0x73bef93c88b057f5,-38.895108,-62.104734&gl=za&ei=iyeeUe70N4eX7Qbj3oDIBw&ved=0CC8Q8gEwAA)

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Solaris on October 10, 2013, 11:34:59 am
Pa da stavimo i sličicu vojne baze i aerodroma Mt Pleasant na istočnom Faklandu danas.

[attachment=1]
poz.Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Bozo13 on October 10, 2013, 11:37:35 am
Koliko je jedno stanje u Argentinskoj mornarici govori i podatak da se razarač ARA Santísima Trinidad u februaru ovegodine prevrnuo posle pucanja ventila. Inače je zadnju vožnju imao 1989 godine i od tada služi za skidanje rezervnih delova za drugi razarač iste klase ARA Hércules.

Satelit (https://maps.google.co.za/maps?q=-38.895108,-62.104734&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x95ed9d95daa7897b:0x73bef93c88b057f5,-38.895108,-62.104734&gl=za&ei=iyeeUe70N4eX7Qbj3oDIBw&ved=0CC8Q8gEwAA)

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: pvanja on October 10, 2013, 01:05:31 pm
Pa da stavimo i sličicu vojne baze i aerodroma Mt Pleasant na istočnom Faklandu danas.

[attachment=1]
poz.U ovoj bazi su stalno stacinirana 4 aviona tipa Tajfun poji pruzaju PVO zastitu ostrvima kao po jedan avio tanker i transportni herkules i dva Sae King helikoptera.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kumbor on October 10, 2013, 02:11:45 pm
А сама авиобаза изгледа има и капонире! Мада само четири авиона тешко могу нешто урадити - две паре. Ипак, Аргентина данас више нема чиме да нападне острва и супротстави се адекватно и том малом броју авиона.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: wermez on October 10, 2013, 09:41:20 pm
A iskrcavanje diverzanata podmornicama? Hm?


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on October 11, 2013, 11:55:12 am
A iskrcavanje diverzanata podmornicama? Hm?

I šta se dobija time?


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: gvardian on October 11, 2013, 08:30:22 pm
Odlican dokumentarni film iz 3 dijela o ratu na Faklandima/Malvinima .....

1dio

http://youtu.be/cYO5nfMLTKo

2dio

http://youtu.be/RaHBevZT23c

3dio

http://youtu.be/A44HHf5f73M


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: wermez on October 11, 2013, 09:52:22 pm
A iskrcavanje diverzanata podmornicama? Hm?

I šta se dobija time?

Scenario za novu igricu?  :)


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: gvardian on October 11, 2013, 10:13:43 pm
A iskrcavanje diverzanata podmornicama? Hm?
Kojim podmornicama ? "Busos Tacticos" su trenutacno u policijskim operacijama po Buenos Airesu , barem ono sto je ostalo od njih. Argentina Malvine moze samo sanjati , cak i sa velikom financijskom injekcijom Argentinske Oruzane Snage se nece oporaviti za sljedecih 30 godina , a za tih 30 godina Royal Navy ce imati 2 velika nova nosaca aviona u upotrebi .......
Argentina Malvine ili Faklande moze dobiti jedino politickim ustupcima ili dijalogom a ne oruzanom akcijom , a to ce joj V.Britanija vrlo tesko prepustiti , zbog naftnog bogatstva u EEZ Faklanda i ribljeg fonda .


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on October 12, 2013, 07:50:04 pm
A iskrcavanje diverzanata podmornicama? Hm?

I šta se dobija time?

Scenario za novu igricu?  :)

Jedino za to.

Inače vazduhoplovstvo im je u najgorem stanju od osnivanja. Jedini borbeno sposobni avioni su im sledeći:
FMA IA 58 Pucara   32
A-4AR Fightinghawk   23
Embraer Tucano   26
FMA IA 63 Pampa   19Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on October 13, 2013, 10:47:27 am
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: batik on October 16, 2013, 11:16:44 am
[attachment=1]
Šetah ovom ulicom. Ono u daljini je protestantska crkva ili kako Kelperi (otočani) vole reći, "katedrala".


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Рашо on October 16, 2013, 03:18:51 pm
Inače vazduhoplovstvo im je u najgorem stanju od osnivanja. Jedini borbeno sposobni avioni su im sledeći:
FMA IA 58 Pucara   32
A-4AR Fightinghawk   23
Embraer Tucano   26
FMA IA 63 Pampa   19

To zaista jeste premalo za državu te veličine i značaja. Ali ipak mislim da im je vazduhoplovstvo u boljem stanju nego prije, recimo, deset godina. Barem su uklonili "mrtvo tkivo" i ne računaju više na stare Miraže i Dagere koji su jedino služili za popunjavanje stajanki i brojnog stanja. A-4AR je odličan avion, Pampe bi trebale konačno da uđu u proces modernizacije na standard AT-63 uz obnavljanje proizvodnje, a i isporuka španskih Miraža F1 je sve izvjesnija. Čini se da su u procesu ozdravljenja i obnove.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kumbor on October 16, 2013, 05:11:38 pm
Svakako, ali sa takvim sastavom ne mogu računati na bilo kakve ofanzivne akcije protiv Foklanda / Malvina. I bolje nek` je mir, pa ma kakav.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on November 03, 2013, 07:32:40 pm
Ima "malo više preterivanja" ali bože moj...Discovery klasika.

http://www.youtube.com/watch?v=5dHsYhuXeZw


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on November 03, 2013, 09:08:38 pm
Operacija Black Buck.

http://www.youtube.com/watch?v=PBJ99bIhAVk


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Wallberg on November 03, 2013, 10:51:50 pm
Ima "malo više preterivanja" ali bože moj...Discovery klasika.

http://www.youtube.com/watch?v=5dHsYhuXeZw

Zanimljiv video, bar meni laiku, a posebno sistem kako se prilazi cilju i samo nisanjenje i lansiranje


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on November 04, 2013, 12:35:15 pm
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Solaris on April 03, 2014, 05:09:14 pm
Godišnjica početka argentinsko-britanskog sukoba
Kirchner: Foklandi su nuklearna baza NATO-a

Predsjednica Argentine Christina Fernandez Kirchner izjavila je u srijedu da Foklandska ostrva služe kao nuklearna baza NATO-a u Južnom Atlantiku.

- Ova ostrva predstavljaju vojnu nuklearnu bazu NATO-a u Južnom Atlantiku, i to je istina koju oni (Foklandi) više ne mogu da kriju - rekla je Kirchner na ceremoniji povodom obilježavanja 32. godišnjice početka argentinsko-britanskog sukoba zbog Foklandskih ostrva, a prenosi AFP.

Taj arhipelag je "među najmilitariziranijim oblastima u svijetu", s oko 1.500 vojnika i 2.000 članova civilnog vojnog osoblja koji su stacionirani na toj teritoriji, a koja ima samo 1.000 stanovnika.

Argentina, koja Foklandska ostrva naziva Malvinima, tvrdi da taj arhipelag pripada njenoj teritoriji, dok i Velika Britanija polaže pravo na ta ostrva, zbog čega su dvije zemlje vodile kratkotrajan, ali krvavi rat 1982. godine.

Argentinska predsjednica, koja je poznata po kontroverznim izjavama o Foklandskim ostrvima, rekla je, također, da britanska vojska odatle upravlja cjelokupnim svojim snagama raspoređenim u Južnom Atlantiku i svojim elektronskim obavještajnim sistemima.

Kirchner je to izjavila tokom svečanog obilježavanja sjećanja na argentinske žrtve povodom 32. godišnjice početka argentinsko-britanskog sukoba zbog Foklandskih ostrva.

Argentinske snage su izvele invaziju na Foklande 2. aprila 1982. godine, ali su bile primorane da se predaju 74 dana kasnije, pošto su britanske ekspeditivne snage povratile kontrolu nad arhipelagom, prenosi Tanjug.

Tokom tog sukoba ubijeno je 649 argentinskih vojnika, među kojima veliki broj regruta, dok je na britanskoj strani poginulo 255 vojnika, kao i troje ostrvljana, podsjeća francuska agencija.

   Dnevni avaz (http://www.avaz.ba/)


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: batik on April 29, 2014, 01:26:43 pm
Godišnjica početka argentinsko-britanskog sukoba
Kirchner: Foklandi su nuklearna baza NATO-a

Predsjednica Argentine Christina Fernandez Kirchner izjavila je u srijedu da Foklandska ostrva služe kao nuklearna baza NATO-a u Južnom Atlantiku.

- Ova ostrva predstavljaju vojnu nuklearnu bazu NATO-a u Južnom Atlantiku, i to je istina koju oni (Foklandi) više ne mogu da kriju - rekla je Kirchner na ceremoniji povodom obilježavanja 32. godišnjice početka argentinsko-britanskog sukoba zbog Foklandskih ostrva, a prenosi AFP.

Taj arhipelag je "među najmilitariziranijim oblastima u svijetu", s oko 1.500 vojnika i 2.000 članova civilnog vojnog osoblja koji su stacionirani na toj teritoriji, a koja ima samo 1.000 stanovnika.

Argentina, koja Foklandska ostrva naziva Malvinima, tvrdi da taj arhipelag pripada njenoj teritoriji, dok i Velika Britanija polaže pravo na ta ostrva, zbog čega su dvije zemlje vodile kratkotrajan, ali krvavi rat 1982. godine.

Argentinska predsjednica, koja je poznata po kontroverznim izjavama o Foklandskim ostrvima, rekla je, također, da britanska vojska odatle upravlja cjelokupnim svojim snagama raspoređenim u Južnom Atlantiku i svojim elektronskim obavještajnim sistemima.

Kirchner je to izjavila tokom svečanog obilježavanja sjećanja na argentinske žrtve povodom 32. godišnjice početka argentinsko-britanskog sukoba zbog Foklandskih ostrva.

Argentinske snage su izvele invaziju na Foklande 2. aprila 1982. godine, ali su bile primorane da se predaju 74 dana kasnije, pošto su britanske ekspeditivne snage povratile kontrolu nad arhipelagom, prenosi Tanjug.

Tokom tog sukoba ubijeno je 649 argentinskih vojnika, među kojima veliki broj regruta, dok je na britanskoj strani poginulo 255 vojnika, kao i troje ostrvljana, podsjeća francuska agencija.

   Dnevni avaz (http://www.avaz.ba/)

Budalaština, otočje broji 3200 stanovnika...


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: lovac on April 29, 2014, 02:27:43 pm
Batik, je li to misliš ili tvrdiš?


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: batik on April 29, 2014, 02:33:22 pm
Batik, je li to misliš ili tvrdiš?

Skoro sam ih sve upoznao:)
Šalim se, ali da, ima ih 3200 i skoro milijun ovaca.
Nećeš vjerovati, ali sam upoznao jednu Bosanku koja se udala za britanskog vojnika i potom su se trajno naselili na otočju. Stalni stanovnik je i Mario Žuvić rođen na Braču i oženjen za domorotkinju. U oboje sam bio pozvan na večeru.
Na lopatici glavnog rotora jednog oborenog argentinskog helića pročitao sam pak: "Dario- Montenegro".


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Jester on April 29, 2014, 04:11:06 pm
Naših ljudi stvarno ima na svakom kraju zemaljske kugle ;

https://www.youtube.com/watch?v=-vLyRx-2d6A


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: batik on April 29, 2014, 06:07:02 pm
Naših ljudi stvarno ima na svakom kraju zemaljske kugle ;

https://www.youtube.com/watch?v=-vLyRx-2d6A

A Curilovica sam interviuirao 2008. u Buenos Airesu. Interviju od oko 2 sata.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: lovac on April 29, 2014, 07:40:38 pm
Interesantni su detalji podvešenja exocet na avione!

Raketa je u kontejner spakovana bez stabilizatora, tako je podvešavaju na avion, a stabilizatori se postavljaju tek kada je podvešena.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on June 07, 2014, 09:27:04 pm
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on June 20, 2014, 09:01:19 am
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on July 06, 2014, 08:33:08 am
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on January 01, 2015, 07:47:22 pm
Jedan oboreni Harier.

[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: brodarski on January 01, 2015, 07:59:54 pm
Kakav je to rat bez mornarice?


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: wermez on January 29, 2015, 11:31:03 pm
https://www.youtube.com/watch?v=58wl5VMZDYo


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: duje on March 26, 2015, 05:10:33 pm
Posljedice rata 1982. traže.....


Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Velika Britanija će uložiti 269 milijuna USD za jačanje vojne moći na Falklandima
 
Datum objave:
26.03.2015

Velika Britanija je spremna uložiti oko 269 milijuna USD tijekom sljedećih 10 godina kako bi pojačala svoju vojnu prisutnost na Falklandskom otočju te je krenula u potragu za dobavljačem izgradnje sustava PZO na otočju, prenosi Defense News. Govoreći u parlamentu u utorak, ministar obrane Michael Fallon naveo je planove za razmještaj helikoptera i nadogradnju lučkih objekata uz sustav PZO radi jačanja sposobnosti britanskih snaga na otocima. Dva Chinook helikoptera za potporu će biti operativna na otocima od sredine iduće godine, zajedno sa komunikacijskim sposobnostima za britanski stožer na aerodromu Mount Pleasant.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on July 04, 2015, 09:41:22 pm
HMS Yarmouth pri povratku kući.

[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Karlo on July 04, 2015, 10:06:51 pm

Sjećam se tog rata dobro.Mislim da je tu "gvozdena ledi" i dobila nadimak.Također sjećam se da je u sredstvima informisanja išlo da su SAD protiv VB u to vrijeme.Međutim,znalo se da to nije tako,kao što se i pokazalo.
Mislim da je taj svijet,sa Španskim "porijeklom",ali i dalje u svijetu,tada zamrzeo Engleze a naročito  njihovu "gvozdenu ledi".Zaista je nevjerojatno prisvajati teritoriju nekoliko hiljda kilometara daleko i to ratom.

Poz.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: švercer011 on July 04, 2015, 10:10:19 pm
HMS Yarmouth pri povratku kući.

[attachment=1]

Gledam ovu sliku i pitam se jel su mogli vecu olupinu da posalju u borbu,ipak su englezi bili solidna pomorska sila pa mi je malo cudno da im je brod ovako zapusten ili je bio pred otpis pa ako ga izgube da ne bude velika steta!


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Rade on July 04, 2015, 10:23:18 pm
Pojela ga so, nisu Foklandi blizu. Inace je praksa da se pred uplovljenje u luku izvrsi dealjno odsoljavanje broda i zamazivanje ostecenja, tako da svi u luku ulaze k'о lutke.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Gazda on July 05, 2015, 05:46:57 am
HMS Yarmouth pri povratku kući.

[attachment=1]

Gledam ovu sliku i pitam se jel su mogli vecu olupinu da posalju u borbu,ipak su englezi bili solidna pomorska sila pa mi je malo cudno da im je brod ovako zapusten ili je bio pred otpis pa ako ga izgube da ne bude velika steta!
Inače u taj rat su poslali sve što je plovilo,tako da je ovo još dobro.Pogledaj malo po temi slike auxilliary flote pri povratku u domovinu,ovo je još odlično!


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kumbor on July 05, 2015, 09:30:38 am

HMS Yarmouth bio je poslednji aktivni iz klase Rothesay, Type 12 (Whitby) Mod. Bio je mesecima u južnom Atlantiku, tučen solju i nepogodama tog surovog mora ne tako daleko od Antarktika, tako da izgleda u skladu sa okolnostima koje je prošao. Kad se vratio, odmah je dokovan i umiven, a potom je otpisan. I Hermes je ubrzo završio karijeru, prodat Indiji, koja ga još uvek nekako drži na površini, posle 33 godine!


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kumbor on July 05, 2015, 09:33:11 am
Posljedice rata 1982. traže.....


Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Velika Britanija će uložiti 269 milijuna USD za jačanje vojne moći na Falklandima
 
Datum objave:
26.03.2015

Velika Britanija je spremna uložiti oko 269 milijuna USD tijekom sljedećih 10 godina kako bi pojačala svoju vojnu prisutnost na Falklandskom otočju te je krenula u potragu za dobavljačem izgradnje sustava PZO na otočju, prenosi Defense News. Govoreći u parlamentu u utorak, ministar obrane Michael Fallon naveo je planove za razmještaj helikoptera i nadogradnju lučkih objekata uz sustav PZO radi jačanja sposobnosti britanskih snaga na otocima. Dva Chinook helikoptera za potporu će biti operativna na otocima od sredine iduće godine, zajedno sa komunikacijskim sposobnostima za britanski stožer na aerodromu Mount Pleasant.

Na slici je Laserfire Rapier, sad već prilično zastareo. Čime li će ga zameniti, kad i matična ostrva kubure sa PVO?!


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on July 05, 2015, 10:36:08 am
Na slici je Laserfire Rapier, sad već prilično zastareo. Čime li će ga zameniti, kad i matična ostrva kubure sa PVO?!

Kakav im je protivnik, ovo je i više nego dovoljno.Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Dreadnought on July 24, 2015, 11:10:01 am
Fregata klase Rothesay, HMS Plymouth je bio jedan od prvih brodova Royal Navy-a koji su stigli na intervenciju kod Foklanda. Tokom rata je pretrpeo oštećenja, rekonstruisan je i bio u funkciji do 1988. godina nakon čega je povučen iz službe. Do prošle godine je bio otvoren za javne posete u raznim lukama Velike Britanije, ali i pored više pokušaja skupljanja sredstava da se brod sačuva kao muzej, u tome se nije uspelo, pa je HMS Plymouth  prošle godine završio isečen u Turskoj.


[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on September 24, 2015, 01:26:34 pm
ARA General Belgrano

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on September 27, 2015, 08:59:32 pm
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on November 02, 2015, 07:28:11 pm
https://www.youtube.com/watch?v=720lj4O_5lw


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on November 25, 2015, 09:56:59 am
https://www.youtube.com/watch?v=XVS1YoGO058


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: lovac on November 25, 2015, 09:38:00 pm
Ima li negde bilans obostranih gubitaka (brodvi, avioni - od čega) u ovom ratu?


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on December 20, 2015, 09:00:51 pm
Jedan argentinski oklopni automobil uništen 1982 na ostrvu.

[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on December 27, 2015, 06:16:18 pm
https://www.youtube.com/watch?v=AA8jdvrkyjI


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on January 14, 2016, 09:04:25 am
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 10, 2016, 07:05:28 pm
https://www.youtube.com/watch?v=eGJTGM1aEoE


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: duje on May 06, 2016, 09:16:00 pm
Vir: "Večernji list" Zagreb
http://www.vecernji.hr/
06.05.2016.

Kako je započeo Falklandski rat?

Argentinske snage napale su Port Stanley 2. travnja 1982. godine te je tako započeo desetotjedni rat koji je odnio 655 argentinskih i 255 britanskih života.
 
Napetosti oko Falklandskog otočja ili Malvinskog otočja kako ih nazivaju Argentinci, nastavljaju rasti, a svijet je prošao 34. godišnjicu sukoba, piše britanski TheWeek.
 
Britanske su snage objavile svoju pobjedu nakon što su se Argentinci predali u lipnju. Došlo je do referenduma na Falklandskom otočju te su stanovnici odlučili da ostanu dio Velike Britanije. Argentinska bivša predsjednica Cristina Fernandez De Kirchner na prošlim je obilježavanjima godišnjica često znala napasti Veliku Britaniju, ali njezin nasljednik, Mauricio Macri obećao da će Argentina zauzeti manje agresivan položaj u budućnosti, barem što se tiče teme Falklandskog otočja.

Ovdje ćemo objasniti neke od uzroka i povoda ovoga sukoba te što je značio za vođe Argentine i Velike Britanije.

Kako je započeo Falklandski rat?


Neovisnost otoka bila je tema različitih političkih sukoba tijekom vremena. Ujedinjeno Kraljevstvo vladalo je otocima 150 godina, ali je Argentina, koja ih naziva Malvinskim otocima, vjerovala da ih je naslijedila od Španjolske 1800-ih godina te ih je svojatala zbog udaljenosti od Južne Amerike.

Godine 1982. Argentinom je vladala vojna hunta. Zemlja je bila pred ekonomskom krizom. General Leopoldo Galtieri nadao se invaziji koja bi mu donijela veću popularnost u državi. Napetosti su započele kada je mala skupina argentinskih radnika podigla državnu zastavu na otocima South Georgia, 1 300 kilometara udaljenim od Falklanda. Dana 2. travnja oko 3 000 argentinskih specijalaca napalo je Port Stanley, glavni grad otoka.

Je li Argentina očekivala britanski ulazak u rat?

Invazija je itekako uhvatila Britance na krivoj nozi, bili su nespremni. Samo šest mjeseci ranije, britanska obavještajna služba utvrdila je kako Argentina neće napasti otoke. "Argentinska vlada će pokušati izboriti svoju neovisnost mirovnim akcijama", vjerovali su šefovi obavještajnih službi.

U siječnju 1982. godine, vlada Margaret Thatcher poslala je signal da se ne želi boriti s Argentinom jer je povukla svoj jedini brod u blizini - HMS Endurance. Argentinsko je samopouzdanje još više naraslo nakon što je Velika Britanija uskratila državljanstvo stanovnicima otoka. SAD je također indirektno tjerao Galtierija da napadne. Kasnije je šef CIA-e vjerovao kako je Argentina ipak krivo protumačila američku pomoć tajnih službi u Srednjoj Americi, tako su mislili da im SAD daje zeleno svijetlo za Falklande.

Zašto je onda Velika Britanija išla u rat zbog otoka?

Kao njezin protivnik u Argentini, Thatcher je bila zabrinuta o svojoj popularnosti kod kuće. Tada je još bila u svom prvom mandatu te je Socijaldemokratska stranka bila daleko ispred nje u anketama. Bile su čak i oklade oko njezinog novog mandata. Simon Jenkins iz Guardiana izjavio je da se premijerka kockala s činjenicom da bi joj pobjeda mogla donijeti popularnost. Kada je napokon shvatila da je izvršena invazija na Port Stanley, objavila je da 1 800 stanovnika otoka dijeli britansku tradiciju i podrijetlo s matičnom zemljom. Poslala je operativnu grupu na putovanje od 13 000 kilometara te ponovno zauzela otoke.

Nakon što je Velika Britanija pobijedila u ratu, moglo se vidjeti da joj se kocka ipak isplatila. Ostvarila je najjaču izbornu pobjedu još od pobjede laburista 1945. godine. "Sjaj je pobjede zapravo sakrio činjenicu koliko je rat bio izjednačen", pisalo je u novinama. Zaključak većine vojnih analitičara je bio da su Argentinci trebali dobiti rat, samo da su pričekali lipanjske oluje Atlantskog oceana.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kumbor on June 18, 2016, 08:33:17 am
HMS Sheffield neposredno posle pogotka Exocetom. iako BG nije eksplodirala, požar je brod osudio na potonuće.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on November 17, 2016, 12:52:59 pm
https://youtu.be/EtWxbpI66_w


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on January 27, 2017, 09:42:17 am
Interesantan članak.

http://belgranoinquiry.com/article-archive/british-use-of-nuclear-weapons

Podmornice u Foklandsko ratu.
Analiza Lt.Cdr. Steven R. Harper USN.

[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Preki on January 31, 2017, 03:09:19 pm
https://www.youtube.com/watch?v=720lj4O_5lw
Negde u 32-om minutu snimka pominje se kako je jedan teretni brod prepravljen u improvizovani nosač aviona i helikoptera, do duše nebi bio košišćen kao klasični nosač već bi ih samo preneo do određenog odredišta. Čudi me da se niko posle toga nije setio da na isti način prepravi neki veliki kargo brod umesto da prave nov nosač aviona. Verujem da je ovo jeftinija varijanta.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: lovac on January 31, 2017, 03:42:02 pm
Do sada nisam verovao, ali iz priče ovog filma mislim da li sam dobro shvatio: Britanci su tražili od USA odobrenje za intervenciju na Malvinima.
Ovo potvrđuje moju tezu da su svi sukobi i sav jad u zadnjih pedesetak godina rezultat Britanske pameti i USA sile. Što britanski  ''bolesni'' umovi smisle, USA sila napravi!
To je dokaz da su Britanci još uvek bolesni i frustrirani što nisu imperija No1 na našoj kugli, i sve čine da bi napakostili bilo kome ko se ne slaže sa njihovim pogledom na probleme. Naravno, ovo njihovo ''ku.čenje'' je usmereno isključivo protiv slabih, nejakih država, koji im se ne mogu suprotstaviti nikako.

Još jedan izraz mi je privukao pažnju u ovom filmu: ''argentin invaders'', spominje se često.
Mislim da bi bilo logičnije da se kaže: ''british invaders'' 


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on July 23, 2017, 06:05:18 am
https://youtu.be/_fg5amio4jU


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: kumbor on July 23, 2017, 09:26:29 am
https://www.youtube.com/watch?v=720lj4O_5lw
Negde u 32-om minutu snimka pominje se kako je jedan teretni brod prepravljen u improvizovani nosač aviona i helikoptera, do duše nebi bio košišćen kao klasični nosač već bi ih samo preneo do određenog odredišta. Čudi me da se niko posle toga nije setio da na isti način prepravi neki veliki kargo brod umesto da prave nov nosač aviona. Verujem da je ovo jeftinija varijanta.

Reč je o pregrađenom kontejnerskom brodu "Atlantic Conveyor". Posle WWII su pregradnje "trgovaca" u NA bile vrlo retke, jer je bilo dovoljno starih NA. Atlantic Conveyor je i potopljen kod Falklanda Exocetom. Cilj je bio HMS Hermes, što bi bilo katastrofa, ali se Conveyor napenalio ispred i dobio raketu. Izbio je požar, Harrieri u skladištu su izgoreli,a brod potonuo.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Kuzma® on September 09, 2017, 07:27:12 am
"Ne volimo kolonijaliste iz Londona": Britanska torpeda su RAZORILA argentinski brod, mornari su se davili, a onda je stigla POMOĆ SA ISTOKA

Ruska reč , Haime Nogera , | 08. 09. 2017 - 21:21h

Kada je 2. maja 1982. godine, tokom Foklandskog rata, britanska nuklearna podmornica HMS Konkeror potopila krstaricu „General Belgrano“, u spasilačkoj akciji Argentinaca učestvovao je samo jedan strani brod – sovjetski, piše “Rusija bejond”.


[attachment=1]
"General Belgrano"
Foto: Histarmar.com / WikipediaKrstarica je 16. aprila 1982, pod komandom Hektora Bonzoa, išla ka ostrvu Estados radi nadzora neprijateljskih jedinica. Argentinska vojna hunta istog meseca je okupirala Folklandska ostrva. Ni Argentina ni Britanija nisu objavile rat, ali Britanci su počeli da obnavljaju svoju koloniju i poslali dodatne vojne jedinice, navodi portal "Ruska reč".

Kapetan nuklearne podmornice HMS Konkeror Kris Vreford Braun naredio je 2. maja po nalogu Margaret Tačer napad na brod „General Belgrano“, koji se nalazio van neutralne zone od 200 nautičkih milja oko spornog južnog arhipelaga.

Dva torpeda su pogodila brod koji je počeo da tone. U tom trenutku na njemu se nalazio 1091 član posade.

- Nismo znali šta da radimo, nismo znali gde smo pogođeni. Čekali smo komandu koja nije ni stigla, jer torpeda su zaustavila rad svih generatora - ispričao je kasnije jedan od preživelih Alehandro Peres.

Brod je potonuo za svega 15 minuta, u 17 sati. Poginula su 323 argentinska mornara. Preživeli su proveli sate, a neki i više od jednog dana, plutajući na pretrpanim čamcima, u žestokoj oluji, na temperaturi ispod nule.

Četiri aviona i argentinski brodovi krenuli su u pomoć nakon vesti o napadu. U zoru 5. maja prvi preživeli stigli su u luku Ušuaje. Potraga za izgubljenima mornarima i telima pokojnika nastavljena je do 9. maja. Ukupno su spašena 793 člana posade, navodi RB.

Nekoliko ribarskih brodova, koji su saznali o incidentu, krenuli su u pomoć.

Brod BMRT „Belokamensk“, pod komandom kapetana Revkova, bio je prvi koji je stigao na to područje. Govorilo se da je to bio špijunski brod, ali to nikada nije potvrđeno.


[attachment=2]
Spomenik poginulim mornarima u Argentini
Foto: Profimedia

Sovjetski ribari uspeli su da izvuku iz vode samo leševe trojice mornara u crvenim prslucima za spašavanje i i još tri takva prsluka. Tela su bila u užasnom stanju -  galebovi su im pojeli oči i usne. Bili su premešteni u hladnjaču kada je iz Moskve stiglo naređenje da se potraga zaustavi.

Ruski brod je otplovio do najbliže luke u Argentini gde su mornarima zabranili da se iskrcaju. Iako je u Foklandskom ratu SSSR primenio načelo „neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj”, odnosi između argentinske desničarske diktature i Sovjeta nisu mogli da budu u gorem stanju, ističe portal.

Pronađena tela su tako prebačena na argentinski brod koji ih je preneo u luku.

- Sovjetski savez se protivi kolonijalizmu u bilo kom obliku i uveren je da je obnova kolonijalnog statusa na Folklandskim ostrvima nedopustiva. Ostrva pripadaju Argentini, i SSSR se protivi agresivnom i kolonijalističkom stavu Londona iskazanom u vojnoj avanturi Margaret Tačer i njene konzervativne vlade - objavila je tada ruska agencija Tas.

Krstarica argentinske mornarice je pod američkom zastavom i drugim imenom – “USS Feniks”, učestvovala u Drugom svetskom ratu, uključujući napad na Perl Harbor i operacije u Tihom okeanu.

Godine 1951. prodata je Argentini i služila je pod imenom ARA 17. oktobar. Četiri godine kasnije dobila je ime „General Belgrano“, u čast argentinskog vojskovođe i jednog od vođa borbe za nezavisnost Manuela Belgrana, koji je 1799. osnovao Pomorsku školu ove zemlje, navodi RB.


Извор: Блиц.рс


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on December 01, 2017, 08:37:29 pm
На Фокландима идентификовани посмртни остаци 88 аргентинских војника
петак, 01.12.2017.

Буенос Ајрес - Тим форензичких експерата Црвеног крста саопштио је данас да је идентификовао остатке 88 аргентинских војника, сахрањених на Фокландксим острвима после рата Аргентине и Велике Британије 1982. године.

Аргентина је изгубила кратак, али крвав конфликт, започет пошто су њени војници извршили инвазију на тај архипелаг у јужном Атлантику. Обе земље су прошле године постигле договор о идентификацији остатака страдалих војника.

Црвени крст је данас навео да је изузетно успешно окончан процес идентификације тела из 123 гроба који је почео у јуну, али није појаснио шта ће бити са преосталим неидентификованим телима.

Аргентина и даље полаже право на острва која назива Малвинским, док је став Велике Британије да су Фокландска острва самоуправни ентитет под британском заштитом. (Бета-АП)

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Bozo13 on December 16, 2017, 10:25:28 am
[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on December 16, 2017, 10:37:14 am
I Skajhokovi u pozadini.

Sjajno!


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Bozo13 on December 24, 2017, 08:37:41 am
Iskrcanje argentinaca

[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: leut on December 26, 2017, 06:49:50 pm
Koji su ovo gusjeničari na slici?


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Bozo13 on December 26, 2017, 07:01:33 pm
Americki Assault Amphibious Vehicle - AAVP7. Koristila jih argentinska mornarica


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: leut on December 26, 2017, 07:11:10 pm
Americki Assault Amphibious Vehicle - AAVP7. Koristila jih argentinska mornarica

Hvala, Božo.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on January 02, 2018, 05:52:01 pm
https://youtu.be/_skYYdS2rGY


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on March 27, 2018, 07:15:55 am
Porodice argentinskih vojnika obišle grobove na Foklandima
Tanjug  27.03.2018.

Porodice 90 argentinskih vojnika poginulih 1982. godine tokom rata sa Velikom Britanijom, otputovale su danas na Foklandska ostrva kako bi obišli grobove svojih najmilijih, koji su nedavno identifikovani u sklopu sporazuma između dve države.


Forenzičkom studijom, koju je predvodio Međunarodni komitet Crvenog krsta, identifikovani su ostaci ekshumiranih vojnika, prenosi AP. Kako se navodi, više od 200 rođaka vojnika otputovalo je na Foklandska ostrva gde se nalazi vojničko groblje na kome je do skoro pisalo "Argentinski vojnici poznati jedino Bogu". Eksperti su ekshumirali, analizirali, sakupili i dokumentovali ostatke iz humki na groblju Darvin, koje je poznato po grobovima sa belim krstovima i tamno sivim nadgrobnim spomenicima. Uzorci su analizirani i upoređeni sa DNK uzorcima članova porodica u laboratoriji u Argentini, dok su laboratorije u Španiji i Velikoj Britaniji kontrolisale kvalitet DNK analize. Crveni krst je saopštio da je proces identifikacije više od 120 grobova bio više nego uspešan. Ap podseća da je Argentina izgubila rat od Velike Britanije oko Foklandskih ostrva, u kome je živote izgubilo 649 argentinskih i 255 britanskih vojnika. Nakon decenija "napetih odnosa", dve države su se 2016. godine složile da ukinu neka ograničenja za izvlačenje prirodnih resursa, brodske i ribolačke industrije na Foklandskim ostrvima i povećanje broja letova između ostrva i Južne Amerike.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on June 19, 2018, 09:22:12 am
https://youtu.be/WTaj-PyTrxE


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on June 19, 2018, 09:38:53 am
https://youtu.be/gVHjKLIDAUY


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Рашо on April 08, 2019, 05:39:45 pm
HMS Antelope...

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on May 02, 2019, 07:34:23 am
Na današnji dan potopljena krstarica Belgrano.

[attachment=1]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Dreadnought on June 11, 2019, 03:51:54 pm


Quote
Forgotten story of how 22 Royal Marines faced down an Argentine invasion of a remote British Antarctic colony in April 1982.https://youtu.be/FTRHJQFbN8oQuote
Operation Paraquet was the British operation to retake the Antarctic island of South Georgia from Argentina in April 1982.https://youtu.be/LLrT8mtE8SoTitle: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on July 05, 2019, 12:23:49 pm
Koliko je jedno stanje u Argentinskoj mornarici govori i podatak da se razarač ARA Santísima Trinidad u februaru ovegodine prevrnuo posle pucanja ventila. Inače je zadnju vožnju imao 1989 godine i od tada služi za skidanje rezervnih delova za drugi razarač iste klase ARA Hércules.

Argentinci su, najzad, izvadili ostatke razarača Santisima Trinidad i, prema nekim izvorima, planiraju da ga pretvore u muzej.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Boro Prodanic on July 05, 2019, 01:41:23 pm
Potonuće im opet ili će počupati bitve... kao da ne ispumpavaju vodu kako treba.


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Dreadnought on July 29, 2019, 06:38:11 pm


Quote
Britain's famed SAS took out a large number of Argentine aircraft on the remote Pebble Island in 1982, during one of the most daring raid's in the regiment's history.https://youtu.be/tuSXwOKsjdA


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Dreadnought on August 01, 2019, 12:31:22 pm


Quote
In 1982, the the Falklands conflict, Britain had to stop Argentina's Exocet missile armed Super Etendard squadron and hatched a daring plan to eliminate them at their base in Argentina. Codenamed Operation Mikado, the first stage, insertion of an SAS observation post, was mounted, Operation Plum Duff.https://youtu.be/tfmzTz8yjFc


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on August 06, 2019, 04:55:51 pm
https://youtu.be/PwEW6RrHzTg


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Dreadnought on January 16, 2020, 08:19:34 pmhttps://youtu.be/ng_X2dHJpZ4


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: MOTORISTA on April 06, 2020, 08:25:33 am
https://youtu.be/V887sYcmIAc


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Dreadnought on April 14, 2020, 07:56:19 am


Quote
The secret British mission to find and destroy the Veinticinco de Mayo, Argentina's only aircraft carrier, that threatened the Royal Navy's Task Force sent to recapture the Falkland Islands.


https://www.youtube.com/watch?v=EvvLxC1rvrQ


Title: Re: Foklandski rat 1982. godine
Post by: Dreadnought on June 18, 2020, 01:27:15 pm


Neki manje poznati detalji, ko ima vremena i zanima ga tema, vredi da se odsluša ...https://youtu.be/7DVy3D2eglE