PALUBA

Vojna istorija => Pojmovi i izrazi => Topic started by: Dreadnought on February 26, 2009, 06:30:12 pm

Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.

Title: Revelin
Post by: Dreadnought on February 26, 2009, 06:30:12 pm
Revelin ili ravelin (tal. rivelino; franc. ravelin) u fortifikacijskom graditeljstvu označava vrstu utvrde postavljene da brani njene najslabije tačke ili pojedina vrata. Ako se nalazi pred vratima utvrde, revelin je najčešće povezan s njom mostom.

Kao istureni fortifikacioni objekt, građen ispred bastione kurtine i tvrđavske kapije, svojim položajem je sprečavao eventualno probijanje breše u tvrđavskom frontu, naročito štiteci kapiju. U okviru Beogradske tvrđave posebno je uočljiv tzv. Veliki revelin ispred jugoistocnog fronta sa bastionima i Stambol kapijom II kao glavnim ulazom u tvrdjavu. Pojmu revelina odgovara i: tabija.

[attachment=1]
Revelin tvrđava u Dubrovniku

[attachment=2]
Revelin tvrđava u Dubrovniku, iz drugog ugla

Revelin je trouglasta fortifikacija ili samostalna isturena utvrda ispred bastiona tvrđave. Izvorni naziv za revelin bio je demiluna (franc. demi-lune) što potiče od reči luneta. Revelin se postavljao izvan tvrđave na strani suprotnoj od fortifikacijske celine. Ivice Revelina su postavljene tako da topovi mogu lako otvarati vatru na trupe koje moraju prolaziti duž fortifikacijske celine. Zid koji je okrenut dvorcu/tvrđavi je nizak, a uglovi ostalih su postavljeni tako da revelin ne pruža nikakv zaklon napadačkim snagama ako ga osvoje napadači ili ga napuste branitelji.

[attachment=3]
Revelin tvrđava Oštro, Prevlaka

[attachment=4]
Revelin tvrđavaTitle: Re: Revelin
Post by: Dreadnought on August 02, 2010, 05:08:12 pm
[attachment=1]