PALUBA

Vojna istorija => Pojmovi i izrazi => Topic started by: Dreadnought on February 28, 2009, 05:24:24 pm

Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.

Title: Gabion
Post by: Dreadnought on February 28, 2009, 05:24:24 pm
Gabioni ( od Italijanskog "Gabbione" što znači "Veliki kavez"; Od Italijanske reči "gabbia" i Latinskog "cavea" što znači Kavez) su kavezi, cilindri ili kutije napunjene sa zemljom ili peskom koje su korišćene za zaštitu artiljerijskih posada

[attachment=1]
Gabioni sa topovima, ilustracija sa kraja XVI veka

U srednjevekovnom periodu, gabioni su bili okrugli kavezi sa otvorenim dnom i bez poklopca napravljeni od upletenog pruća i napunjeni sa zemljom i korišćeni kao vojna fortifikacija. Rani vojni gabioni su korišćeni za zaštitu artiljeraca pri opsadi i napadu na utvrde.Cilindri od pletenog pruća su bili laki i relativno jednostavni za transport zajedno sa artiljerijom. Pravljeni su u više dimenzija radi lakšeg uklapanja. Pri dolasku na artiljeriski položaj, bili su stavljani sa strane, postavljani na poziciju, i punjeni zemljom, tako da su činili efektivni zid oko topa.
 
Oglasi za poslove na Jooble.org