PALUBA

Vojna istorija => Pojmovi i izrazi => Topic started by: Dreadnought on March 04, 2009, 09:19:48 pm

Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.

Title: Abatis
Post by: Dreadnought on March 04, 2009, 09:19:48 pm
Abatis (franc. abatis, abattis ili abbattis - gomila bačenog materijala) je termin u poljskoj fortifikaciji kojim se označava prepreka napravljena od grana drveća polegnutih u jednom redu tako da vrhovi budu usmereni prema neprijatelju. Drveće je obično isprepleteno ili povezano žicom. Abatis se može koristi posebno ili u kombinaciji sa žičanim spletovima i drugim preprekama.

[attachment=1]
Abatis

Iako se koristi od vremena Rimskog Carstva, danas se abatis retko može videti, jer su ga u velikoj meri zamenile žičane prepreke. Ipak, može se koristiti kao zamena ili dodatak kada ponestane bodljikave žice. Oblik divovskog abatisa u kojem se koriste čitava stabla umjesto grana može se koristiti kao improvizovana protivtenkovska prepreka.

Najveća mana za razliku od bodljikave žice, leži u činjenici da je lako uništiv požarom. Štaviše, ako je isprepleten užetom umesto žicom, uže se vrlo brzo može uništiti takvim požarom da se kasnije abatis može brzo ukloniti kukama koje će ga povući sa sigurne udaljenosti.

[attachment=2]
Improvizovani Japanski abatis iz II sv.rata

Važna prednost je da se improviziovani abatis može relativno brzo formirati na šumovitim područjima. To se može napraviti jednostavnom sečom redova drveća tako da ona padnu vrhovima okrenutim prema neprijatelju. Alternativa seči je postavljanje eksploziva radi rušenja drveća.

[attachment=3]
Protivtenkovski abatis


Title: Re: Abatis
Post by: rileman on April 27, 2009, 09:00:46 pm
pozdrav Vama i velika zahvalnost na odlicnim opisima i fotografijama.
da li ste dosada pisali o turmflak utvrdjenjima iz II svetkog rata?
zahvaljujem na eventualnom opisu.
Oglasi za poslove na Jooble.org