PALUBA

Vesti => Ostale vesti => Topic started by: Dreadnought on March 20, 2009, 02:19:02 pmTitle: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on March 20, 2009, 02:19:02 pm
20.03.2009
Švedska vlada desnog centra najavila je veliku reformu vojske, u okviru koje će za pet godina biti ukinuta obavezna regrutacija, i povećan broj mobilnih trupa u zemlji i u međunarodnim operacijama.
 
Švedska će na taj način postati prva skandinavska zemlja koja će vojsku zasnivati na doborovoljcima i profesionalcima, prenose agencije.

„Razvili smo potpuno nov pristup u oblasti odbrambene politke i pripremamo se za veliko obnavljenje vojske”, izjavio je švedski ministar odbrane Sten Tolgfors na pres konferenciji.

U Švedskoj, koja ima devet miliona stanovnika, danas ima 30.000 oficira i vojnika, ali je potrebno godinu dana da se trećina od tog broja vojnika rasporedi. Ambicija ministra Tolgforsa je da može mobilisati 650.000 vojnika za jednu sedmicu za neku nacionalnu operaciju, ili operaciju u inonstranstvu.

Izvor:TanjugTitle: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on September 10, 2009, 04:30:07 pm
Stokholm poveo raspravu o novom sistemu odbrane EU

10.09.2009
Stokholm - Švedska, koja trenutno predsedava Evropskoj uniji, želi da detaljnije razmotri snage bloka za brze intervencije, koje do sada nikada nisu angažovane zbog odsustva konsenzusa među državama članicama EU.

[attachment=1]
Neophodan konsenzus:
Oznaka na uniformi nordijske borbene trupe


„Zamisao o borbenim trupama EU je dobra, ali one do sada nisu raspoređivane. Želimo da povedemo političku raspravu o tome zašto je to tako“, rekao je Olof Skug, diplomata u ime predsedništva Švedske EU, članovima komiteta bezbednosti i odbrane u Evropskom parlamentu. Od januara 2007. EU u teoriji ima na raspolaganju dve borbene jedinice koje su u stanju pripravnosti, i svaka od njih se sastoji od najmanje 1.500 vojnika iz jedne ili više država članica Unije.

Dve borbene trupe u stanju pripravnosti biraju se od ukupno 18 i rotiraju se na svakih šest meseci. One su spremne za raspoređivanje u vremenskom periodu od pet do deset dana i osmišljene su kao snage za brze intervencije koje treba da reaguju u vanrednim situacijama, kada UN ili NATO ne mogu da intervenišu dovoljno brzo. Za njihovo delovanje potrebno je jednoglasno odobrenje svih država članica EU, što je glavni razlog zašto do sada nikada nisu bile angažovane.

Ministri odbrane će o tom pitanju razgovarati krajem meseca kada će verovatno razmotriti načine pomoću kojih se mehanizmi mogu učiniti „fleksibilnim“, na primer, tako što će se raspoređivati samo delovi borbene trupe kada je to potrebno. Švedski diplomata je govorio o „varijacijama“ političke obavezanosti država članica kada je reč o formiranju borbene trupe čijem angažmanu one doprinose. Budući da su većina država članica NATO takođe i članice EU, očito je da vojnika i tehničke ekipe nema dovoljno i za borbene trupe EU i misije NATO, smatraju pojedini članovi Evropskog parlamenta.

„Saradnja sa NATO od suštinskog je značaja za funkcionisanje borbenih trupa“, rekao je Joan Mirčea Pašku, član Evropskog parlamenta iz redova socijalista i bivši ministar odbrane Rumunije, „Isti vojnici se angažuju u snagama NATO i u borbenim trupama EU, tako da bi vojni stratezi imali pravu noćnu moru ukoliko nemaju podataka o tome na koje vojnike mogu da računaju“. Član Evropskog parlamenta iz redova britanskih konzervativaca Džefri van Orden nazvao je borbene trupe EU kao i celokupnu evropsku politiku odbrane i bezbednosti, odvraćanjem od NATO i osudio je Evropu zato što se malo interesuje za Avganistan.

Stokholm je prošle godine koordinisao formiranje nordijske borbene trupe koju čini 2.800 vojnika uglavnom iz Švedske, ali i iz Finske, Norveške, Irske i Estonije. Ta inicijativa je Švedsku koštala više od 100 miliona evra. Švedska se tada nadala da će nordijska grupa biti angažovana u cilju rešenja krize u Darfuru, ali države članice EU nisu mogle da postignu saglasnost u vezi s tim. Umesto toga, Uniji je bilo potrebno nekoliko meseci da aktivira misiju EUFOR u Čadu i Centralnojafričkoj Republici.

Autor: S. D. M.
Izvor: Danas Online


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: švercer011 on September 15, 2011, 11:15:56 pm
Švedska istražuje "sumnjive aktivnosti" u moru

15. 09. 2011.

STOKHOLM - Švedska mornarica istražuje "sumnjive aktivnosti" duž obale drugog po veličini skandinavskog grada, Geteborga.

Komandant mornarice Jan Tornkvist rekao je da je istraga otvorena nakon što su dobijene informacije iz pouzdanih izvora o podvodnim aktivnostima, što uključuje mogućnost da je povređen suverenitet švedske teritorije. Tornkvist dodaje da u istrazi učestvuje više vojnih zvaničnika iz mornarice, ali i pomorski ratni brodovi. On, međutim, nije želeo da precizira kada su dobijene te informacije niti da li je reč o špijunaži.
Švedski mediji spekulišu da je moguće da se u švedskim teritorijalnim vodama nalazi strana podmornica.

Izvor: Blic


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on September 16, 2011, 05:20:40 am
Rusi možda "zalutali" :)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Vladimir Ivanović on September 16, 2011, 05:34:53 am
Nije prvi put.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Boro Prodanic on September 16, 2011, 06:32:46 am
I nisu zalutali.  ;)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on July 27, 2013, 06:01:57 am
Vir: Defender
http://www.defender.hr/

Švedska predlaže plan organizacije Nordijske bojne

Datum objave:
26.07.2013
 
Plan osnivanja zajedničke Nordijske bojne (NBF) pojavit će se na stolu ove jeseni tijekom sastanka ministara obrane i zapovjednika iz Švedske, Finske, Norveške i Danske, prenosi Defense News. Koncept za uspostavu modularne Nordijske bojne je od temeljne važnosti za što bližu i svrhovitiju nordijsku obrambenu suradnju, rekao je zapovjednik švedskih oružanih snaga general Sverker Goransson.

NBF bi mogao biti aktiviran tijekom 2016.godine, rekao je Goransson. Modularni koncepti bi omogućavao njegovu primjenu u širokom rasponu zadaća i misija zračnih, pomorskih i snaga za specijalne operacije kada je to potrebno.

Švedski prijedlog je dobio mješoviti odaziv u nordijskim metropolama. Finska je rekla da pozdravlja švedsku inicijativu, ali je dodala da će sudjelovanje zemlje ovisiti o tome hoće li NBF-u - osim što bude pravilno ustrojen, financiran i opremljen - biti dodijeljena vrijedna uloga u jačanju nordijske i baltičke obrane.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on October 02, 2013, 01:11:21 pm
Vir: Defender
http://www.defender.hr/

Proračun će prisiliti švedske postrojbe na raspuštanje
 
Datum objave:
02.10.2013

Zapovjednik švedskih oružanih snaga Sverker Göranson izjavio je za agenciju TT da Švedska mora dopustiti Oružanim snagama ( Försarsmakten ) ulaganje u kvalitetu prije nego u količinu . Vojni istraživači nedavno su završili izvješće sa pogledom na švedske oružane snage u razdoblju 2020-2030, a kao referenca poslužio im je proračunski okvir za oružane snage usvojen u parlamentu još 2009.. "Na dugi rok, ako ne promijenimo našu ulogu i mandat te planirana sredstva, morat ćemo raspustiti određene postrojbe", rekao je Göranson.

Sa sadašnjim raspoloživim sredstvima, Švedska bi trebala težiti manjim, ali učinkovitijim postrojbama, rekao je Goranson. On je također rekao da će u slučaju sadašnje razine proračuna, biti manje taktičkih transportnih zrakoplova i helikoptera u budućnosti, manje brodova i podmornica. Novo izvješće, naručeno po nalogu vlade, zaključuje da takve reforme ne bi narušile borbenu spremnost, ali bi dovele do slabijih borbenih kapaciteta.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on October 17, 2013, 01:43:10 pm
Vir: Defender
http://www.defender.hr/

Švedska pristupila NATO snagama brzog odgovora (NATO Response Force)
 
Datum objave:
17.10.2013

Sjevernoatlantsko vijeće NATO saveza pozdravilo je švedsku ponudu da se pridruži NATO Response Force (NRF) kao i da sudjeluje na predstojećoj multinacionalnoj vježbe NRF snaga "Steadfast Jazz", priopćio je NATO. Švedska, Finska i Ukrajina kao partnerske zemlje NATO saveza dobile su zeleno svjetlo da sudjeluju u spomenutoj vježbi. Vježbe će se održati na različitim lokacijama početkom studenog.

Najveći dio snaga biti će razmješten u Latviji i Poljskoj. "Steadfast Jazz" je veliko finale niza provedenih vježbi NRF-a u svrhu certificiranja snaga. NRF snage se sastoje od kopnene, zračne i pomorske komponente te specijalnih snaga čiji sastav osiguravaju zemlje članice na period od 12 mjeseci. Partnerske zemlje također mogu davati snage u NRF ako to odobri Sjevernoatlantsko vijeće. Švedska je ponudila značajne snage za iduće četiri NRF rotacije, uključujući zrakoplove, brodove i kopnene snage, priopćio je NATO savez.


http://www.youtube.com/watch?v=1A5pF3yT4dA


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on October 06, 2014, 01:15:22 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Švedska gasi agenciju za izvoz vojne opreme FXM
 
Datum objave:
06.10.2014

Planirano zatvaranje švedske obrambene i izvozne agencije (FXM) očekuje se da će biti okidač za veliki "remont" švedske regulative koja se veže uz trgovinu vojnom opremom i naoružanjem. Operirajući kao odjel ministarstva obrane, primarno za poticanje izvoza obrambene industrije, FXM je došao u fokus interesa kroz pregovore između Socijaldemokratske partije (SDP) i Stranke zelenih, nakon parlamentarnih izbora održanih 14. rujna. Sudbina FXM-a je zapečaćena na zahtjev Zelenih koji su tražili oštrija pravila koja uređuju međunarodnu vojnu trgovinu te su zatražili reformu izvoza oružja 2015-16.

Zatvaranje FXM nastalo je kao kompromis između zelenih i SDP-a, pod kojima su Zeleni prihvatili mjere SDP-a za jačanjem vojnog proračuna ako će SDP podržati gašenje FXM-a. Središnji dio novog vladinog jačanja obrane uključuje nabavu do 80 borbenih aviona Gripen-E, nabava novog tipa podmornice i modernizacija dvije podmornice klase Gotland.

"Brojne temeljne funkcije FXM-a će se prenijeti na druge državne agencije. Kako će to biti učinjeno, i u kojem vremenskom okviru, postat će poznat u sljedećim tjednima ", rekla je Maria Ferm, voditeljica skupine Zelenih u parlamentu.

Zatvaranje FXM-a neće ugroziti švedske mogućnosti izvoza obrambenih sustava poput borbenih aviona, podmornica ili radara, rekla je Ferm. "Ova odluka neće naškoditi našim naporima prodaje Gripena u Brazil ili Slovačku, ali nadamo se da će gašenje dovesti do pooštravanja u izvozu oružja, pogotovo u nedemokratske države", rekla je Ferm.Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 17, 2014, 11:17:34 pm
Švedska istražuje sumnjive podvodne aktivnosti
Beta   17.10.2014.

Švedska vojska saopštila je danas da je poslala brodove, avione i kopnenu vojsku da istraži navode o "stranim podvodnim aktivnostima" u Stokholmskom arhipelagu.

[attachment=1]

Oružane snage Švedske su navele da su danas pokrenule obaveštajnu operaciju u tom arhipelagu pošto su primile informacije "iz pouzdanih izvora". Portparol oružanih snaga Jesper Tengort nije hteo da kaže da li je viđena neka podmornica niti da otkrije druge detalje. Šef operacija Jonas Vikstrom rekao je na konferenciji za štampu da u istrazi učestvuje više stotina ljudi. Ova najava podseća na doba Hladnog rata, kada je švedska vojska redovno izvodila potrage za sovjetskim podmornicama u svojim vodama. Zbog jedne sovjetske podmornice s nuklearnim oružjem, 1981. godine je 11 dana trajao diplomatski spor pre nego što su švedske vlasti dale dozvolu da ta podmornica otplovi.

[attachment=2]

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Solaris on October 19, 2014, 05:17:04 pm
Najveća potraga od završetka Hladnog rata: Šveđani su u lovu na rusku podmornicu

Šveđani su u lovu na rusku podmornicu. Provode najveću potragu od završetka Hladnog rata. Iz pouzdanog izvora dobili su informacije o stranim podvodnim aktivnostima u njihovim vodama, a mediji prenose da je ulovljen poziv za pomoć na ruskom jeziku.

Operacija se događa u vrijeme zategnutih odnosa zbog krize u Ukrajini iz koje stiže dobra vijest. Kijev i Moskva postigli su dogovor o isporuci plina u zimskom razdoblju. To je konačno potvrdio i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko. Još prije dva dana ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je kako je dogovor postignut, ali je Porošenko i dalje tvrdio kako to nije isitna.

'Mogu reći da će Ukrajina imati plin i grijanje. To smo se dogovorili u petak. Dogovorom smo zaštitili ukrajinske nacionalne interese', rekao j ukrajinski predsjednik Ptero Porošenko.

Inače, vode Stockholma pretražuju švedski brodovi, helikopteri i vojnici. Tragaju za onim što je službeno opisano kao 'strana podvodna aktivnost'. Prema nekim izvješćima, ruska podmornica možda je naletjela na mehaničke probleme tijekom tajne misije.

Mobilizirano je više od 200 ljudi zajedno s helikopterima, minolovcima i ostalom opremom. Operacija je počela kasno u petak, a časnik koji vodi operaciju odbio je dati više pojedinosti, rekavši samo da nije bilo oružanog kontakta.

Prema pisanju lista Svenska Dagbladet uljez je vjerojatno ruska podmornica ili minipodmornica koja je možda oštećena. U četvrtak su švedski obavještajni operateri presreli radio razgovor na ruskom jeziku na frekvenciji koja je obično rezervirana za hitne slučajeve. Još jedan signal presreli su u petak navečer, ali taj put sadržaj je bio kodiran, piše Guardian.

Ipak, švedski obavještajci bili su u mogućnosti odrediti položaj sudionika. Jedan je bio u vodama Stockholma, dok je drugi bio u Kaliningradu, luci koja je dom ruske blatičke flote.

Vojni izvori ne žele potvrditi da je rusko plovilo u nevolji, a i Rusija navodno nema minipodmornice u Kalinigradu. Neki nagađaju da je podmornica možda zamjenjivala staru špijunsku opremu ili pratila švedsku pomorsku vježbu.

http://dnevnik.hr/


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 19, 2014, 05:46:20 pm
Švedska nastavlja potragu za "stranim podmornicama" u Baltiku
Beta   18.10.2014.

Švedska vojska nastavlja i danas široku akciju kojom istražuje "inostrane podmorske aktivnosti" u Štokholmskom arhiprelagu.

[attachment=1]

U potrazi se koriste visokotehnološki opremljena plovila, avioni i snage dobrovoljaca. Švedski zapovednik operacije Jonas Vikstrom rekao je da se informacije dobijene od "poverljivog izvora" koje su juče i pokrenule akciju još uvek smatraju "vrednim truda". Vikstrom je odbio da da bliže informacije o potrazi osim što je naglasio da se radi o proveri da li se pod vodom odvijala ili se još odvija strana podvodna aktivnost. Takođe je odbio da kaže da li su švedske vlasti povodom toga u kontaktu sa nekom stranom državom.

[attachment=2]

Ima i mišljenja u okviru švedske vojske da se radi o prirodnom fenomenu. Akcija je ostatak Hladnog rata kada su švedske vlasti konstantno sprovodile potragu za sovjetskim podmornicama u svojim vodama. Zbog jedne sovjetske podmornice s nuklearnim oružjem 1981. godine je 11 dana trajao diplomatski spor pre nego što su švedske vlasti dale dozvolu da ta podmornica otplovi. Pre nedelju dana Finski institut za čovekovu okolinu iz Helsinkija saopštio je da je u međunarodnim vodama Baltičkog mora njihov brod Aranda u avgustu dva puta bio presretnut od strane ruskih bojnih brodova u pratnji helikoptera i primoravan da promeni kurs. Dodali su da se brod oglušio o te naredbe i da je nastavio da vrši.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: ORIĆAREB on October 19, 2014, 05:57:10 pm

Švedska posla. Uvijek, već decenijama ista fora. Kad god trebaju podići izdatke za odbranu
počnu da jure Ruse ispod mora. Isto je i sada sto-posto.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 19, 2014, 08:29:13 pm
Rusija demantuje vesti o incidentu sa "podmornicom" kod obala Švedske
Tanjug   19.10.2014.

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je danas informacije o incidentu koji se navodno dogodio sa ruskom podmornicom kod obala Švedske.

[attachment=1]

Prema izjavi neimenovanog predstavnika tog ministarstva koju prenosi agencija Tas, "podmornice ruske mornarice kao i drugi brodovi izvršavaju zadatke u okeanima u skladu sa planom" i "nikakvih vanrednih situacija, tim pre ni havarija, sa ruskim vojnim brodovima nije bilo i nema". Ruska agencija podseća da je sinoć načelnik pres službe Oružanih snaga Švedske Erik Lagersten rekao da švedska vojska proverava vode u oblasti Stokholmskog arhipelaga kako bi utvrdili postojanje "strane podvodne aktivnosti" u toj oblasti. BBC navodi da je Švedska pojačala snage u teritorijalnim vodama nedaleko od glavnog grada i da su u operaciju uključeni brodovi, helikopteri i kopnena vojska. Potraga se vodi u prečniku 50 kilometara od Stokholma u Baltičkom moru. "Mi i dalje smatramo da dobijena informacija zaslužuje poverenje, a ja sam kao šef operacije potrage naložio da se poveća broj brodova u zoni traženja", rekao je kapetan Jonas Vikstrem, odbijajući da daje detaljnije objašnjenje o toku operacije. BBC prenosi pisanje švedske štampe da je, najverovatnije, ruska podmornica ta koja se našla u nevolji. List "Svenska dagbladet", pozivajući se na izvor u vojnim krugovima, piše da je ranije u toj oblasti presretnut radio-signal na ruskom jeziku, a u petak drugi, šifrovan. Taj list tvrdi da je radio-komunikacija održavana između oblasti u Stokholmskom arhipelagu i Kalinjingradske oblasti.

[attachment=2]

Prema informacijama novina, vojnici prate i naftni tanker "NS Konkord" ruske kompanije koja plovi pod liberijskom zastavom, koji se nalazi nekoliko dana nedaleko od arhipelaga a obavlja "čudne manevre", prenosi britanska radiodifuzna mreža. Međutim, u petak je švedsko Ministarstvo odbrane naglasilo da se ne radi o stranom vojnom mešanju i nisu komentarisali informacije o tome koja bi zemlja mogla biti umešana u događaje, kao i to da li je objekat pod vodom podmornica, dodaje BBC. Tas prenosi iz Helsinkija izjavu ministra odbrane Finske Karla Haglunda da Švedska samostalno sprovodi potragu, a da pomoć od njegove zemlje nije tražena. "Brojni eksperti iznosiće mnoštvo teorija i ideja povodom toga. Međutim, razumno bi bilo mirno sačekati. Kada budemo znali o čemu se radilo, tada ćemo nešto preduzeti", rekao je on.

Izlaz na Baltičko more ima devet država - pored Švedske, Nemačka, Danska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rusija, Finska i Estonija, dok podmorničku flotu imaju samo Nemačka, Poljska, Rusija i Švedska.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Рашо on October 19, 2014, 09:20:29 pm
Никакве ту подморнице нема. Иако није члан НАТО-а, Шведска има своју улогу у читавом овом замешатељству око Украјине у склопу притисака на Русију и дизању тензија...


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on October 19, 2014, 09:53:58 pm
Никакве ту подморнице нема. Иако није члан НАТО-а, Шведска има своју улогу у читавом овом замешатељству око Украјине у склопу притисака на Русију и дизању тензија...

А и Карл Билт има "пик" на Русе.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on October 21, 2014, 07:00:34 am
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Švedska zatvorila kanale i zračni prostor u potrazi za neprijateljskom podmornicom

Datum objave:
20.10.2014

Švedske su vlasti proglasile sigurnosnu udaljenost od 10.000 metara (5,4 nautičkih milja) od svih vojnih brodova koji sudjeluju u potrazi za stranom podmornicom u arhipelagu Stockholma, izvijestili su lokalni mediji u ponedjeljak.
Prema švedskim novinama, zračni promet nad područjem traganja je obustavljen. Takva velika površina švedskog zračnog prostora nije bila ograničena od 80-tih, dodaju novine.

Zona zabrane letenja neće utjecati na putničke letove. Osim toga, švedski brodovi navodno su zatvorili kanal između Nynäshamna i otoka Nattaro južno od Stockholma. Veliki broj vojnih brodova i helikoptera se kreće prema jugu.  Švedske oružane snage pokrenulu su veliku operaciju kod obala Stockholmu u petak nakon primitka informacije, navodno od civila, da je u području zamjećen nepoznati podvodni objekt.Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on October 21, 2014, 07:31:36 am
Fotografije na tu temu su iz revije "Obramba" SLO. Oni pišu, da bi nepoznato plovilo moglo biti ruska ili nizozemska podmornica.
http://www.obramba.com/


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 21, 2014, 08:40:57 am
Rusi tvrde da je misteriozna podmornica holandska, Hag demantuje
Tanjug   20.10.2014.

Misteriozna strana podmornica kod Stokholma, koju švedska vojska pretresa, mozda pripada Holandiji, izjavio je danas izvor iz ruskog ministarstva odbrane.

[attachment=1]

"Da bi se smirile tenzije u vodama Baltičkog mora i uštedeo novac švedskih poreskih obveznika, mi preporučujemo Švedskoj da traži objašnjenje od Holandije", rekao je izvor u Moskvi za ruske novinske agencije. Ovaj izvor je kazao da je holandska podmornica Bruinis prošle nedelje sprovodila zadatke u blizini Stokholma, prenosi AFP. Podmornica je u petak bila u glavnom gradu Estonije Talinu i trebalo je da se vrati u ponedeljak, dodao je izvor. Holandska vojska demantovala je da je misteriozna podmornica koju traži Švedska u Baltičkom moru njena, kao što je to ranije danas saopšteno u Moskvi. "Holandska podmornica nije uključena u to i nemamo nikakve veze sa operacijom potrage koju vodi švedska vojska", izjavio je portparol holandskog Ministarstva odbrane Marnes Viser. Prema njegovim rečima, Holandija je učestvovala u vojnoj vežbi zajedno sa Švedskom ali je ta vežba završena prošlog utorka. Viser je precizirao da je posle vežbe, holandska podmornica "Bruinvis" bila u Talinu gde se zadržala tokom proteklog vikenda.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 22, 2014, 08:32:18 am
Švedska upozorila da će silom "izroniti" stranu podmornicu
Tanjug   21.10.2014.

Vrhovni komandant švedskih oružanih snaga, general Sverker Jeranson, upozorio je danas da bi mogao da upotrebi silu kako bi na površinu izveo, kako se sumnja, stranu mini-podmornicu, koju švedska mornarica "juri" već nekoliko dana.

[attachment=1]

Ratni brodovi, minolovci, helikopteri i više od 200 vojnika pretražuju od petka oblast ka otvorenom moru oko 70 kilometara jugoistočno od Stokholma, nakon izveštaja da je u vodi uočen nepoznati objekat. Jeranson je rekao da "verovatno postoje podvodne aktivnosti" u moru kod Stokholma i da je spreman da upotrebi oružanu silu da taj objekat istera na površinu, preneo je AFP. Švedska vlada je u nedelju objavila nejasnu fotografiju objekta koji bi mogao biti mini podmornica. "Najznačajnija stvar operacije, bez obzira da li ćemo nešto pronaći, jeste da pošaljemo veoma jasnu poruku da Švedska i njene oružane snage deluju i da su spremne da dejstvuju u momentu kada smatramo da takva vrsta aktivnosti narušava naše granice", rekao je general. Švedski mediji su spekulisali da se možda radi o ruskom plovilu, što je švedska vojska demantovala, a Rusija je nagovestila da bi podmornica mogla pripadati Holandiji, što je ta zemlja odmah demantovala. Portparol holandskog ministarstva odbrane Marloes Viser izjavio je u nedelju da strana podmornica, uočena kod Stokholma, ne pripada holandskoj mornarici. "Imali smo jednu flotu u Baltičkom moru u skladu sa međunarodnom praksom. Naši brodovi su krajem prošle nedelje otplovili u Talin i sada su na putu kući", rekao je on, prenela je agencija RIA Novosti. Švedske oružane snage su u petak pokrenule veliku operaciju kod obale Stokholma, nakon što su dobile informaciju, navodno od jednog civila, da se u toj oblasti nalazi nepoznati podvodni objekat. Rusko ministarstvo odbrane je 19. oktobra za RIA Novosti kazalo da bi neidentifikovani objekat, za koji se pretpostavlja da je strana podmornica, mogao pripadati holandskoj mornarici.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: jadran2 on October 22, 2014, 09:10:28 am
Nije bas neko mjesto za skrivanje podmornice u tom arhipelagu; dubine su male....
[attachment=1]


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: pvanja on October 22, 2014, 04:29:59 pm
Pa valjda bi sa svom to tehnikom nasli podmornicu na tako malom prostur do sad.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Рашо on October 22, 2014, 05:05:26 pm
Pa valjda bi sa svom to tehnikom nasli podmornicu na tako malom prostur do sad.

Што значи да или подморнице нема (што је готово сигурно) или су противподморничке способности шведске РМ јадне. Па сад, или ће испасти смијешни (с овом непотребном драмом ако подморнице нема) или неспособни (ако је има).


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on October 22, 2014, 06:03:38 pm

Mogućnosti PPD švedske mornarice verovatno su danas manje nego što su bile krajem 80ih. Danak uljuljkanosti u "kraj istorije".


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: jadran2 on October 22, 2014, 07:13:47 pm
Da nije...........?  :)
[attachment=1]


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Bozo13 on October 22, 2014, 07:42:59 pm
Ipak nebi toliko podcenivao šveđane. Pitanje šta je u pozadini..


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on October 22, 2014, 08:03:36 pm
Ipak nebi toliko podcenivao šveđane. Pitanje šta je u pozadini..

Ne potcenjujem Šveđane uopšte, ali činjenica je  da je i njih zakačila "bolest" bacanja brodova u staro gvožđe. 1990. Švedska je imala 12 operativnih podmornica, danas ih ima tri operativne, a program A-26 debelo kasni i još više poskupjuje.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Karlo on October 22, 2014, 08:06:09 pm
Jeste @Bozo,

netko je naveo da je možda u pitanju novac za vojsku a možda i još nešta što mi neznamo.Ipak zbog diskusije mogu navesti da imam dosta rođaka u Švedskoj i da su mi oni,još oko 1970-te,kad su dolazili u Split,pričali da Šveđani imaju imaju paranoičan strah od Rusa.Sjećam se da su i onda pričali da su se plašili da se ne pojave u kadi kupatila.
Poz.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Jester on October 22, 2014, 08:36:46 pm
Na kraju će ispasti kakva mini podmornica iz kućne radinosti za krijumčarenje alkoholnih pića, ili je netko pak omamljen blagodatima destilata od kojekakvih žitarica onako u sumrak dobio nekakvo priviđenje no šalu na stranu da je tu bilo ičega pronašlo bi se ali sve je moguće...


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Trifko on October 22, 2014, 08:56:09 pm
Pošto nisu još pronašli podmornici, agencije javljaju da su zato "pronašli" Ruski špijunski avion u svom vazdušnom prostoru... Takođe su Danci i Estonci uočili ist avion u svojim vazdušnim prostorima. 


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: švercer011 on October 22, 2014, 09:08:47 pm
Jurcali su se oni po Svedskoj 86-e (11:15 min)stavljali su mreze,mine pustali su torpeda itd,pogledajte izjavu nacelnika mornarice SSSR-a na 1:25min

http://www.youtube.com/watch?v=fjuuvESwWLc


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: vathra on October 22, 2014, 10:23:09 pm
Шта ли би тек радили швеђани да су им комшије северни корејанци,  који су мини подморницама отимали људе са плажа у околним земљама.. .


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 22, 2014, 10:51:29 pm
Tokom 80-ih su Šveđani zaista imali problema sa nepoznatim podmornicama, viđali ih u svojim vodama, lovili ih i nalazili tragove na dnu. Tada su čak par puta bili u prilici da gađaju nepriajteljsku podmornicu, ali su odustali zbog mogućih posledica po posadu podmornice. Veliki problem im danas predstavlja to što imaju protivpodmorničke kapacitete Regia Marine iz doba PSR-a, odnosno glavno protivpodmorničko naoružanje na brodovima im se sastoji od lansera ERMA.

http://www.youtube.com/watch?v=6rXc9FUGfEU


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on October 22, 2014, 11:46:52 pm

ELMA je zanimljivo PP oružje. Uprkos onome što se u videu govori, nije namenjeno za uništenje podmornice, već za njeno oštećenje do mere koja bi je naterala da izroni i prekine misiju, bude zarobljena, itd. Zamisli sramote da podmornica bude zarobljena na takav način! ELMA 600 i 601 su minobacačkog tipa, kalibra 127mm, sa kumulativnom b/g od oko 4-5 kg, a najnoviji model Alecto ima raketni motor i težu b/g. Ovo je praktično i jednostavno oružje, a ne verujem da su Šveđani glupi da koriste nešto što ne radi kako treba.

Pored ovih bacača Šveđani imaju izuzetno dobra laka torpeda 400mm, a valjda i dubinske bombe raznih tipova.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: motorista 57 klasa on October 23, 2014, 07:55:37 am
šveđani su po scenariju morali da počnu sa galamom"eno ga lopov" i tu ulogu su odigrali, gledaoci se nisu baš primili na predstavu
tako da su im ostale nerasprodate karte za reprizu .


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 24, 2014, 09:47:40 am
Švedska obustavila potragu za sumnjivom podmornicom
Beta   24.10.2014.

Švedske vlasti obustavile su višednevnu potragu za sumnjivom podmornicom kod Stokholma, saopštila je švedska vojska.

Vojska je naredila snagama mornarice da obustave potragu za podmornicom, ali su neke kopnene trupe ipak ostale angažovane. Švedska vojska pokrenula je u Baltickom moru prošlog petka najveću operaciju potrage za podmornicom od doba Hladnog rata pošto jeprethodno registrovala stranu podvodnu aktivnost kod Stokholma. Vojni zvaničnici nisu okrivili nijednu zemlju za ovaj navodni upad u njene vode, iako su analitičari tvrdili da bi Rusija mogla da bude najverovatniji krivac. Rusija je odbila svaku vezu sa navodnom podmornicom u švedskim vodama.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Dreadnought on October 24, 2014, 01:38:46 pm
Rusija: Švedska potrošila 2,2 miliona evra tražeći podmornicu
 

24.10.2014.

Švedska je uložila čitavih nedelju dana i potrošila 2,2 miliona evra u potrazi za misterioznom stranom podmornicom da bi na kraju priznala da sumnjivih stranih podvodnih aktivnosti nije ni bilo, tvrdi ruska novinska agencija TAS.
 
Admiral Anders Grenstad
[attachment=1]

Švedska vojska je angažovala mornaričke brodove i marince koji su sedam dana tražili sumnjivi objekat. Ona je danas objavila da je potraga završena, a Švedska nije predstavila nikakav dokaz o nedozvoljenom stranom prisustvu u njenim teritorijalnim vodama, navodi ruska agencija.

U operaciji nije potvrđen tip niti poreklo aktivnosti neke strane zemlje, izjavio je danas admiral Anders Grenstad na konferenciji za novinare.

Čitava operacija potrage koštala je državnu kasu 2,2 miliona evra. Poređenja radi, vatrogasci su potrošili istu sumu za sedam dana borbe sa šumskim požarima, rekao je Grenstad.

Švedska vojska je ranije danas saopštila da je posle nedelju dana traganja obustavila potragu za nepoznatim objektom u vodama kod obale Stokholma, za koji se pretpostavlja da je strana podmornica, čime je okončana najveća vojna mobilizacija posle hladnog rata u Švedskoj.

Više od 200 vojnika, brodova i helikoptera pretraživalo je vode kod Stokholma od petka prošle nedelje, nakon izveštaja da je uočena strana "podvodna aktivnost", za koju se sumnjalo da je ruska podmornica.
   
"To znači da su se brodovi i snage za dejstva i na kopnu i u vodi vratili u luku", poručila je vojska u saopštenju, dodajući da će manje snage ostati u toj oblasti.
   
Nerazjašnjeni slučaj o pojavi mestiroznog stranog plovila kod Stokholma
[attachment=2]

Vojska je dobila, kako je navela, verodostojne izveštaje o aktivnosti stranih podmornica ili ronilaca koji koriste podvodno sredstvo. Plovilo nije identifikovano, ali se zna da je švedska mornarica 80-ih godina u svojim teritorijalnim vodama povremeno hvatala podmornice za koje se pretpostavljalo da su sovjetske.

Ovaj incident je podigao tenzije u regionu u kome su vlade sve zabrinutije zbog sve veće ruske odvažnosti od kada je izbila kriza u Ukrajini, navodi Rojters.
 
Švedski i NATO borbeni avioni su pokušali da presretnu ruski avion za prikupljanje obaveštajnih podataka koji je u utorak na kratko ušao u vazdušni prostor Estonije.

Ministarstvo spoljnjih poslova Estonije je zbog toga uputilo formalni protest Rusiji.

Tanjug (http://www.tanjug.rs)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: lovac on October 24, 2014, 08:25:01 pm
Švedska je veoma ozbiljna zemlja i brine se isključivo za sebe, svoje građane i njihovu bezbednost!

To su dokazali i za vreme 2. sv rata. Bili su vojno neutralni - ali su do kraja rata izvozili železnu rudu u Nemačku, pod izgovorom, da su se plašili moguće Hitlerove invazije.
Da bi eventualnu invaziju sprečili prodavali su 3. rajhu železnu rudu za zlato! I na taj način su sačuvali svoju zemlju od ratnih razaranja. Koliko su takvim svojim stavom i trgovinom produžili rat i stradanje ostalih evropljana - to njih uopšte nije bilo briga.
 
Očito je da su i sada procenili da im neko brka identitet pa su pokrenuli akciju potrage, kao do sada bezbroj puta. Ako je u pitanju bila neka nepoznata podmornica - verovatno je zbrisala odmah čim je primećena.

Verujem da ni Rusi nisu sasvim nevini u ovom incidentu!


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 24, 2014, 09:54:56 pm
Svega po malo (kuknjave, drame i akcije) i eto švedima povećanje vojnog budžeta (http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,23560.msg361407.html#msg361407).  ;)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on October 25, 2014, 05:55:05 am
Švedska prekinula potragu za nepoznatom podmornicom.

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/
 
Švedska vojska končala iskanje neznane podmornice

ŠVEDSKI “LOV NA RDEČI OKTOBER” NEUSPEŠEN

Švedska mornarica je po tednu dni v petek 24. oktobra 2014 prenehala iskalno akcijo neznane tuje podmornice v švedskih teritorialnih vodah v bližini Stockholma, odločitve pa zaenkrat še niso pojasnili. Vsekakor pa novica preseneča, saj je Švedska vojska le dva dni pred tem napovedala vstop v “novo fazo” iskalne operacije, ki se bo nadaljevala tako dolgo, kot bo potrebno. Ob tem so prvič sporočili, da bi proti neznani podmornici lahko uporabili tudi orožje.

V petek 24. oktobra 2014 zjutraj pa je predstavnik Švedske mornarice na lokalni televiziji dal izjavo: “Ob 8. uri po lokalnem času (06:00 GMT) se je končala velika pomorska iskalna operacija, ki se je začela na območju stockholmskega arhipelaga prejšnji petek.” Razloga za opustitev iskanja neznane tuje podmornice v švedskih vodah niso navedli. Vse od petka 17. oktobra 2014, ko je Švedska vojska prejela prva obvestila očividcev o neznani tuji podmornici približno 50 km stran od glavnega mesta Stockholm, so na dan prihajale nove informacije in tudi fotografije neznanega plovila. Ob tem so namigovali, da naj bi šlo za poškodovan rusko podmornico, prestregli so celo pogovore v ruskem jeziku, obstajala pa je tudi možnost, da podmornica pripada Nizozemski mornarici. Kot vse kaže bodo ugibanja še nekaj časa prisotna, javnost pa resnice še dolgo ne bo izvedela.

Pripravil: A. Knific, foto: ABC NewsTitle: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 25, 2014, 03:30:50 pm
Rusija:Š Švedska potroššila 2,2 miliona evra tražžeći podmornicu
Tanjug   24.10.2014.

Švedska je uložila čitavih nedelju dana i potrošila 2,2 miliona evra u potrazi za misterioznom stranom podmornicom da bi na kraju priznala da sumnjivih stranih podvodnih aktivnosti nije ni bilo, tvrdi ruska novinska agencija TAS.

[attachment=1]

Švedska vojska je angažovala mornaričke brodove i marince koji su sedam dana tražili sumnjivi objekat. Ona je danas objavila da je potraga završena, a Švedska nije predstavila nikakav dokaz o nedozvoljenom stranom prisustvu u njenim teritorijalnim vodama, navodi ruska agencija. U operaciji nije potvrđen tip niti poreklo aktivnosti neke strane zemlje, izjavio je danas admiral Anders Grenstad na konferenciji za novinare. Čitava operacija potrage koštala je državnu kasu 2,2 miliona evra. Poređenja radi, vatrogasci su potrošili istu sumu za sedam dana borbe sa šumskim požarima, rekao je Grenstad. Švedska vojska je ranije danas saopštila da je posle nedelju dana traganja obustavila potragu za nepoznatim objektom u vodama kod obale Stokholma, za koji se pretpostavlja da je strana podmornica, čime je okončana najveća vojna mobilizacija posle hladnog rata u Švedskoj. Više od 200 vojnika, brodova i helikoptera pretraživalo je vode kod Stokholma od petka prošle nedelje, nakon izveštaja da je uočena strana "podvodna aktivnost", za koju se sumnjalo da je ruska podmornica. "To znači da su se brodovi i snage za dejstva i na kopnu i u vodi vratili u luku", poručila je vojska u saopštenju, dodajući da će manje snage ostati u toj oblasti.

[attachment=2]

Vojska je dobila, kako je navela, verodostojne izveštaje o aktivnosti stranih podmornica ili ronilaca koji koriste podvodno sredstvo. Plovilo nije identifikovano, ali se zna da je švedska mornarica 80-ih godina u svojim teritorijalnim vodama povremeno hvatala podmornice za koje se pretpostavljalo da su sovjetske. Ovaj incident je podigao tenzije u regionu u kome su vlade sve zabrinutije zbog sve veće ruske odvažnosti od kada je izbila kriza u Ukrajini, navodi Rojters. Švedski i NATO borbeni avioni su pokušali da presretnu ruski avion za prikupljanje obaveštajnih podataka koji je u utorak na kratko ušao u vazdušni prostor Estonije. Ministarstvo spoljnjih poslova Estonije je zbog toga uputilo formalni protest Rusiji.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Solaris on October 26, 2014, 12:28:49 pm
PIŠE VOJNI ANALITIČAR JAN IVANJEK
ŠVEDSKI NEUSPJEH U LOVU NA CRVENE U OKTOBRU Nepoznata podmornica im je umaknula

Švedska ratna mornarica okončala je prekjučer tjedan dana dugu potragu za nepoznatom podmornicom u švedskim teritorijalnim vodama, u zaljevu Kanholmsfjärden, 50-ak kilometara od Stockholma. Ta je potraga dobila kolokvijalni naziv “lov na crvene u oktobru”, prema hladnoratovskom podmorničkom trileru “Lov na Crveni oktobar”. U spomenutoj operaciji sudjelovao je veći broj ratnih brodova, helikoptera, ali i marinaca koji su pretraživali otoke u zoni djelovanja, tragajući za mogućim diverzantima. Iako švedska vojska operaciju karakterizira kao obavještajnu akciju, izvjesno je da je bila riječ o lovu na stranu podmornicu koja joj je uspjela umaknuti.

General Göranson, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Kraljevine Švedske, u srijedu je priopćio da uočene podmorske aktivnosti “provodi strana sila”, što mu je neprihvatljivo. Većina promatrača smatra da je ta strana sila Rusija. Na ovaj zaključak navodi povećana agresivnost ruskih snaga na području Baltika, prvenstveno zbog nedavnih incidenata koji su uključivali presretanje švedskih zrakoplova od strane ruskih lovaca, pa čak i simulirane nuklearne udare bombarderima Tu-22M na Švedsku. Otprije je poznato da su sovjetske podmornice desetljećima upadale u švedsko teritorijalno more. Kako bilo, Rusija poriče bilo kakvu povezanost s tajanstvenom podmornicom. Premda su švedske snage uspjele prikupiti izvjesnu količinu podataka koji će biti analizirani, one nisu ostvarile konačnu pobjedu, koja se u mirnodopskim uvjetima postiže istjerivanjem nepoznate podmornice na površinu.

Lov je otežavala činjenica da Švedska ne raspolaže protupodmorničkim helikopterima, koji su povučeni iz uporabe prije šest godina, a inače su od najveće važnosti u protupodmorničkom djelovanju. Njenoj mornarici do danas nisu isporučeni zamjenski helikopteri NH-90, naručeni prije više od desetljeća. Njihove prve protupodmorničke varijante neće biti u službi prije 2020., što predstavlja ozbiljan manjak obrambenih sposobnosti. Teško je procijeniti o kakvoj se podmornici radilo zato što je fotografija koju je objavila vojska loše kvalitete. Sa sigurnošću se može reći da to nije bila nuklearna podmornica. One su prevelike i prebučne da bi se mogle sakriti u plitkom Baltičkom moru. Stoga je vjerojatnije da je to bila mini-podmornica ili konvencionalna napadačka podmornica.

Ruska Baltička flota raspolaže s dvije starije konvencionalne podmornice klase Kilo i jednom modernom klase Lada, što se koristi samo eksperimentalno zato što ne zadovoljava operativne zahtjeve ruske mornarice. Eventualni motivi Rusije za podmorski upad u švedske teritorijalne vode zasad su nepoznati. Puno se spekuliralo o mogućoj nezgodi na nekoj ruskoj podmornici jer je švedska vojska presrela poziv u pomoć odaslan iz zone potrage; navodno je bio primljen u Kaliningradu, ruskoj enklavi i zapovjedništvu ruske Baltičke flote. Švedska je vojska opovrgnula navode o presretanju poruke. Ako je riječ o ruskoj podmornici, može se pretpostaviti da je pratila vojnu vježbu Northern Archer, održanu prije desetak dana. U njoj su sudjelovale oružane snage Švedske, Danske, Poljske i Nizozemske, koje su uvježbavale protupodmorničko ratovanje.

Slični podmorski upadi događali su se i ranije od 2000. Prije tri godine nekoliko je švedskih ratnih brodova isplovilo kako bi provjerili dojave građana o nepoznatoj podmornici u blizini Gothenburga. Međutim, proteklih je dana prvi put nakon hladnog rata pokrenuta operacija ovako velikih razmjera. Švedska je, dakle, tolerirala strane upade u svoje vode dulje od desetljeća jer ih nije smatrala previše opasnima. Sadašnji sukobi i incidenti s Rusijom i njenim oružanim snagama postaju sve ozbiljniji pa je Švedska, koja nije članica NATO-a, vjerojatno procijenila kako je došlo vrijeme da pokaže mišiće i demonstrira Rusiji svoju odlučnost.

Incidenti s podmornicama, uglavnom sovjetskim, događaju se u Švedskoj od početka 60-ih. Među njima je najpoznatiji i najopasniji incident što se zbio 27. listopada 1981. Tada se sovjetska podmornica S-363 nasukala na hridi nekoliko kilometara od mornaričke baze Karlskrona. Kako je S-363 bila podmornica klase Whiskey, tako se ovaj incident kolokvijalno nazivao “Whiskey on the rocks”, što se prevodi kao viski s ledom. Incident je gotovo doveo do rata između Švedske i Sovjetskog Saveza.

Sasvim je izvjesno da će Švedska ubuduće vrlo oštro braniti svoj suverenitet, što je izjavio i general Göranson. Ona će poduzeti sve potrebne korake kako bi osigurala svoj teritorijalni integritet i suverenitet. S druge strane, vjerojatno je da će Rusija nastaviti svoje operacije, pa će se slični incidenti ponavljati. Prema svemu sudeći, i sjeverna Europa klizi u novi hladni rat.

http://www.jutarnji.hr/


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: ORIĆAREB on October 26, 2014, 12:52:17 pm

Ovaj analitičar je obična truba. Samo lupendra, nikakve podmornice ovoga puta nije bilo.
Drugi su motivi ovakve harange.... ::)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Solaris on October 26, 2014, 02:50:15 pm
Teško je ovako na osnovu novinarskih članaka zaključiti o čemu se radi.
Dali je zbilja postojala prijetnja ili je ovo izmišljeno za domaću/vanjsku upotrebu.

Čisto sumnjam da Šveđani ovise samo o PP helikopterima, imaju oni nešto za slušanje mora.
Vjerovatno tipa SOKS (nisam siguran dali je tačna skraćenica) još iz doba hladnog rata.
Suviše je prometno gore, nisu oni naivni.

poz.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on October 26, 2014, 02:55:02 pm
Kao i obično, vojni komentator (krmeljtator) Ivanjek (poreklom Poljak, Ukrajinac...?) stavlja u usta Goeransonu nešto što što on, kao nadam se ozbiljan čovek, verovatno nije rekao. Vojni krmeljtator polazi kao od dokazane činjenice da je "neobične podvodne aktivnosti" bilo, da je svakako u pitanju podmornica, a ako je već tako, ta je podmornica bez svake sumnje ruska. Pažljivo se traži bilo kakva suluda indicija protiv Rusa, ona se potom naduvava, naduvava i spinuje, kako bi se obični Šveđani vratili u paranoične godine kada su tražili ruske podmornice svuda, pa i u kadi, WC šolji... A mi smo svi, kao, budale, pametni k`o veverice.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 26, 2014, 09:07:24 pm
Lavrov: Švedska nije kontaktirala Moskvu zbog podmornice
Tanjug   25.10.2014.

Švedsko ministarstvo spoljnih poslova nije kontaktiralo Moskvu posredstvom diplomatskih kanala zbog situacije sa podmornicom, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je za program Vesti u subotu na TV kanalu Rusija 1 rekao da on nema predstavu kakva je podmornica primećena kod obale Švedske. "Video sam neku sliku kako se vrti na TV. Nisam siguran da liči na podmornicu", kazao je Lavrov i dodao da bi to mogao da bude balvan ili nešto drugo. Lavrov je rekao da je rusko ministarstvo odbrane već izdalo saopštenje po tom pitanju. "Mi smo imali informaciju da bi holandska podmornica mogla da bude tamo u to vreme, koja je kasnije otišla u estonsku luku" kazao je Lavrov, a preneo TASS. Šef ruske diplomatije je, takodje, rekao da je iznenadjen pomamom švedskih medija oko fantomske podmornice. Prema rečima Lavrova, samo su mediji spekulisali da je podmornica ruska. "Švedske vlasti to nisu potvdile", dodao je Lavrov. Potraga za podmornicom je počela prošlog petka, a švedski dnevnik "Svenska dagbladet" je čak izneo informaciju da se podmornica nalazi u nevolji. U medjuvremenu, jedan zvaničnik ruskog ministarstva odbrane je rekao da je potraga za ruskom podmornicom neuspešna zato što podmornice nema. Švedska vojska pokrenula je u petak najveću operaciju potrage za stranom podmornicom, nakon izveštaja da su primećene "podvodne aktivnosti" u arhipelagu koji se proteže od prestonice Stokholma u Baltičko more. U potrazi 70 kilometara jugoistočno od Stokholma angažovani su ratni brodovi, minolovci, helikopteri i više od 200 vojnika. Švedska vlada je u nedelju objavila nejasnu fotografiju objekta koji bi mogao biti mini podmornica, naveo je AFP. Švedski mediji su spekulisali da se možda radi o ruskom plovilu, medjutim, rusko ministarstvo odbrane odbacilo je tu tvrdnju, navodeći da bi neidentifikovani objekat, mogao da pripada holandskoj mornarici, što je holandska strana demantovala.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on October 26, 2014, 09:17:14 pm
Ovo je podmornica koja je otkrila koliko Evropa DRHTI od Putina
Biznis insajder/M. Pejić   25.10.2014.

Nedelju dana pošto je uočena moguća ruska podmornica kod Stokholma, švedske vlasti obustavile su potragu za misterioznim plovilom, ali su Skandinavci svetu jasno stavili do znanja da imaju strah od Rusije.

[attachment=1]

Nije da Šveđani nisu jurnili nešto što ne postoji. Tokom napora da uđu u trag podmornici, švedski vojni zvaničnici izrazili su potpunu sigurnost da je strano plovilo nasilno upalo u njihove teritorijalne vode, a najviši državni vojni komadant situaciju je nazvao “zaje****”, piše "Biznis insajder". Bezuspešna potera za neprijateljskom podmornicom pokazala se kao jedan od najtežih podviga kojeg se svi pribojavaju, a Švedska je iz svega izašla praznih ruku. Ipak, i pored svog neslavnog završetka incident je i te kako značajan iako Šveđani nisu otkrili ni kakvo polovilo su lovili, a kamoli njegovu svrhu i odredište. Pretpostavimo da su Šveđani zaista tragali za ruskom podmornicom, nešto što nisu ni u jednom momentu direktno priznali, ali su pojedini anonimni zvaničnici ovu tezu izneli kao "nešto što se podrazumeva". U poslednjih nekoliko meseci, Rusija je testirala suverenitet nekoliko svojih komšija i geopolitičkih rivala. Otet je estonski tajni agent i njihovi brodovi umešali su se u misiju finskog istraživačkog broda u međunarodnim vodama. Takođe, ruski avioni upali su u neuobičajeno napete konfrontacije sa američkom, estonskom, pa čak i japanskom vojskom. Ovi icidenti podigli su nivo napetosti i upalili nekoliko alarma, ali švedski lov na podmornicu bila je najveća mobilizacija u skandinavskoj zemlji još od Hladnog rata. U pitanju je bila potpuna vojna reakcija na moguće rusko kršenje suvereniteta jedne evropske nacije. "Ali, da si zaista uhvatili podmornicu, antiputinovksi blok imao bi neprocenjive pa čak i bez presedana motive da se suprotstavi Moskvi. To bi dovelo do hvatanja visoko pozicioniranih ruskih vojnih obaveštajaca ili tajnih agenata, zajedno sa opremom i informacijama koje su se nalazile na plovilu. I povrh svega, dokazalo bi se bez sumnje da Rusija nesmotreno krši suverenitet jedne evropske države sa kojom čak i ne deli granicu" piše sajt. 

[attachment=2]

Ali, lov nije osramotio Kremlj. Ako ništa drugo, otkrilo se koliko pojedine evropske zemlje veruju da im Rusija predstavlja unutrašnju pretnju. Švedska je pokazala nervozu kada je reč o ruskoj politici, da je čak i mogućnost strane podmornice u svojom vodama bila dovoljan okidač da se krene u višednevnu potragu i utroše milioni. Ne postoje dokazi da je ono za čim su tragali došlo iz Rusije, a čak nije posve sigurno ni da je u pitanju bila podmornica. Ali, izgleda da je predsednik Vladimir Putin odgovoran za strahove koji očigledno leže ispod čitavog incidenta. "Putin izgleda može da natera evropske vojne komadante da opsuju čak i ako im se učinilo da je došlo do kršenja suvereniteta" navodi Biznis insajder. 

[attachment=3]

Čak je i eminentna novinska agencija Rojters, čitavu švedsku potragu okarakterisala kao “farsu” razdvajajući brigu Šveđana od stvarnih dokaza i napretka u pronalaženju plovila. Putin ima i tu sposobnost da svoje potencijalne poraze pretvori u opipljive pobede - ili barem da nametne svoju volju na način koji ranije nije uspevao. Rusiki predsednik u februaru je uzvratio Ukrajincima zbacivanje Viktora Janukoviča tako što je pripojio Krim. Rušenje malezijskog aviona MH17 za koje se sumnjiče proruski separatisti na istoku Ukrajine, sa oružjem iz Moskve, navuklo je gnev internacionalne zajednice, ali ni to nije sprečilo Kremlj da pošalje 5.000 vojnika na istok Ukrajine. Takođe, veliki prozapadni lider izabran je da preuzme vlast u Kijevu (Petro Porošenko), a Putin je odgovorio tako što je okrenuo Donbas u najnoviji “zamrznuti konflikt”. "Švedski lov na podmornicu samo je mikrokosmos nečeg šireg. Ovoga puta Moskva je je odnela prednost, ali pobednički niz ne može da traje neograničeno, bumerang se jednom mora vratiti" zaključuje sajt.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: ORIĆAREB on October 28, 2014, 10:15:55 pm


Шведска признала да је руска подморница измишљена


15:17 28. октобар 2014.Из војно-поморске обавештајне службе Шведске саопштено је да крај обала Скандинавског полуострва није било никакве руске подморнице, а нема је ни сад, и да је вест о трагању за њом само новинарска патка. Ово преноси главни лист у земљи „Dagens Nyheter‟, позивајући се на војни ресор.

У току последњих неколико недеља пристизала су саопштења о томе да су шведске обавештајне службе покушавале да уђу у траг некој подморници у Стокхолмском заливу, са које је наводно послат позив у помоћ на руском језику.

Новинари су покушали да добију записе детектованих позива, преноси телевизијски канал „Русија 24‟. Али из обавештајне службе су саопштили да би и сами хтели да прочитају нешто о руској подморници, и да немају никакве информације о томе.

Министар одбране Финске Карл Хаглунд је раније изјавио да је потрага за траговима „стране подводне активности‟ у близини Стокхолма била „фарса‟. „Ако се претпоставке не могу потврдити, нећемо правити фарсу. То није начин да се повећа ауторитет наших одбрамбених снага...‟, рекао је он.

http://ruskarec.ru


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: dzumba on October 28, 2014, 11:02:46 pm
Znači tražili su "pilote bespilotnih letelica". U sve u cilju da se strah od Rusa ne zaboravi i još malo podstakne. Tako se "kreira" javno mnjenje.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on November 15, 2014, 12:05:53 am
Švedska potvrdila upad strane podmornice
Beta   14.11.2014.

Švedska je danas potvrdila da je mala strana podmornica prošlog meseca nelegalno ušla u njene vode, mada je i dalje nejasno čija je to podmornica bila.

[attachment=1]

Premijer Stefan Lofvren oštro je upozorio da takvi upadi na švedsku teritoriju predstavljaju "ogroman rizik" za umešane zemlje i da će Švedska braniti svoje granice "svim dostupnim sredstvima". Švedska je 17. oktobra pokrenula najveću potragu za podmornicom od Hladnog rata, pošto su očevici prijavili da su videli nešto pod povodom u Stokholmskom arhipelagu. Potraga je obustavljena posle nedelju dana, uz navode da je podmornica verovatno otišla u drugi deo Baltičkog mora. Vojni zvaničnici nisu okrivili nijednu zemlju, ali je većina analitičara u Švedskoj navodila da je verovatno reč o ruskoj pomornici. Moskva je demantovala da je to bila njena podmornica, dok su izvori iz ruskog Ministarstva odbrane sugerisali da je podmornica holandska što je demantovala vojska te zemlje. "Nemoguće je... potvrditi poreklo. Ali, možmo potvrditi činjenicu da je bila tamo", rekao je komandant švedske vojske Sverker Goranson na konferenciji za novinare s premijerom Lofvrenom i ministrom odbrane Peterom Hultkvistom. Goranson je rekao da je sama vojska zabeležila upad, ali nije izneo detalje. Lovfren je rekao da je razuđena švedska obala dugačka kao istočna obala SAD, zbog čega je teško nadzirati je, i obećao da će ojačati službe za nalaženje i identifikovanje upada. "Dozvolite mi da kažem ovo, glasno i jasno, svima odgovornima: ovako nešto je potpuno neprihvatljivo", rekao je Lofvren. Švedska je obrazovala protivpodmorničke snage pošto je sovjetska podmornica s nuklearnim oružjem ušla u njene vode 1981, ali je počela da raspušta te snage posle Hladnog rata, u okviru smanjenja troškova. Protvipodmornički helikopteri su ukinuti 2008, a zamena se ne očekuje do 2018. godine.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on November 15, 2014, 12:17:22 am

A npr., bilo bi mi potpuno logično da Ameri vrše takve provokacije, jer za to imaju gotov motiv ... ubediti Švedsku da stupi u NATO ili da zaključi poseban sporazum sa NATO.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on November 15, 2014, 12:19:34 am
Dzumba je u pravu kad kaze da je ova situacija iskoriscena za uterivanje strah od Rusa, jer su se slicne situacije i pre desavale, ali je ovo prvi put da privuce toliko veliku medijsku paznju. O ovome se prilicno dugo pisalo, i svaki dan je optuzivana Rusija, najcesce indirektno, ali par puta i direktno.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: dzumba on November 15, 2014, 01:18:46 pm
Утеривање страха од Русије је вероватно у функцији војно-индустријског и трговачког лобија у самој Шведској како би се подстакла већа издвајања за опремање војске (морнарице) и набавка војне опреме и то у самој Шведској. Продаја авиона не иде, продаје остале опреме не иде, па да се мало покрене... Ето прилике да се поново набаве противподморнички хеликоптери, разни радари, сонари и тд.

Ова задња вест ми делује неозбиљно. Ми знамо ко су икао их нисмо идентификовали. Ми знамо да је то била подморница, иако је  нико није ни снимио ни видео. Наводно неко је видео, али се не зна ко је то видео. Можда "Србин1" зна из писања шведске штампе ко је то видео "нешто" што је сигурно подморница.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on November 16, 2014, 04:00:18 am
Bas tako. Odmah nakon ove situacije je nova vlast predlozila povecavanje budzeta Ministarstva Odbrane za 2,21 milijardu svedskih kruna (~240 miliona evra), od kojih ce 210 miliona biti namenjeno za osoblje i nove regrutacije, a 2 milijarde za novu tehniku.

Ovo je slika u pitanju:
[attachment=1]

Navodno ju je slikao covek po imenu "Erik", i prema njegovim recima je to "bez sumnje bila podmornica". Inace je potraga pocela kad je svedska obavestajna sluzba upecala radio komunikaciju izmedju nekoga sa svedske teritorije i Kaliningrada na ruskom.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: dzumba on November 16, 2014, 04:11:59 pm
И која би корст била од тога (за Русе) што би руска подморница пришла на 100-тинак метара од шведске обале? Осим да се негде у плитком мору, пуном острваца, насуче или удари у неку хрид? Тек не разумем шта би ту тражила нуклеарна подморница која испаљује пројектиле не пар хиљада километара удаљености.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on November 16, 2014, 07:38:58 pm
Pa upravo tako, bas nikakva. Nemaju oni potrebu da pokazuju misice Svedjanima, narocito kad je i Svedski nacelnik Generalstaba priznao da bi Svedska mogla izdrzati maksimalno nedelju dana ako bi je "neka" strana sila napala.
Svedjani jednostavno mrze Ruse, i za sve lose u svetu njih okrivljuju. Jedan od mojih najboljih prijatelja je u Vojsci ovde, i da vi samo cujete kakve oni borbene pesme pevaju na vezbama...to je blago receno bolesno.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: motorista 57 klasa on November 17, 2014, 08:03:18 am
Plašenje naroda mogućim napadom od strane neke sile, je put da se opravda više novca koji se troši u vojne svrhe.
U najrazvijenijim zemljama to daje najviše rezultata. Oni imaju za šta da se plaše (standard, zaposlenost itd..) pa su
spremni da odvoje više novaca. Kod nas to mnogo ne pali, da je situacija bar slična keramičari bi lepili pločice
i nebi se metali tamo gde im nije mesto.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Trifko on November 17, 2014, 05:54:24 pm
Ovim se samo skreće s nekog drugog "lopovluka", aferie ili nečeg trećeg što se dešava u zemlji, a mi nismo u Švedskoj da bi znali šta se to drugo dešava. Ovakve vijesti bacaju sve druge u sjenu...


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on November 17, 2014, 09:28:09 pm
Evo ovako. Skoro je bila smena vlasti ovde u Svedskoj, doduse neuspesna, jer niko ne moze da napravi vecinsku koaliciju bez saradnje sa Svedskim Demokratama (patriotska stranka, koju su svi zigovali kao rasisticku), a niko nece zajedno s njima. Tu se digla velika vrka, koja jos uvek traje, ali da ne zalazimo u politiku i krsenje Pravilnika, recicu samo da je sve to ostalo po strani zbog ove vesti.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Trifko on November 17, 2014, 09:36:39 pm
@srbin1 e to je onda se ovo uklapa. Malo da se skrene s toga, a usput strani "agresor" uvjek dobro dođe za ujedinjenje pa možda se desi kakav neočekivana koalicija i onda svojim biračima svoj postupak možeš opravdati...


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on November 18, 2014, 12:54:58 am
Bas tako! Ovo im je sad doslo kao desetka na keca, cisto da narod zaboravi kako ce Svedska sledece godine primiti preko 100.000 azilanata za kojih naravno nece biti posla nego ce mesecno primati 2500 - 3000 evra po porodici iz budzeta drzave, sto drzava u ovom trenutku nema. Onda je bolje pustiti ovu pricu, kako bi narod na to zaboravio i zabavljao se "vecitim neprijateljem" Svedske - Rusijom. :)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Karlo on November 18, 2014, 07:08:17 am

Evo još jedan dokaz.Treba imati na umu vijest i demanti.Kad jednom "prospete perje" nemožete ga uspješno pokupiti.
Izvor RTRS juče.

Шведска: Оптужили Русе, али авион је француски
Шведске војне власти су данас објавиле како је "руски" авион који је у недјељу ушао у шведски ваздушни простор у ствари француски авион.
Борбени авиони -
Борбени авиони

Шведски Експресен је претходно објавио, како се сада испоставило, нетачну вијест, да се руски авион нашао "пар километара с погрешне стране границе", преноси Раша тудеј.

Представник за штампу шведске армије Јеспер Тенгрот је данас објавио како је авион био француски и како ће бити спроведена истрага о томе откуд тај авион у шведском ваздушном простору. Нагласио је и како би Експресен "морао да преузме одговорност за своје изворе".

Представник за штампу француске амбасаде у Стокхолму Лионел Фабр је изјавио како засад немају никакву информацију о овом случају и да су у контакту са Паризом како би се разјаснило о чему је ријеч.
Вијести из исте рубрике

Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on November 21, 2014, 11:34:50 am
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Švedska vojska preuzela preuređeni radarski objekt 871

Datum objave:
21.11.2014

Obnovljena i nadograđena radarska baza za zračni nadzor predana je na korištenje švedskim oružanim snagama. Predaju radarske baze 871 obavila je švedska obrambena agencija za nabave FMV. Rad na renoviranju i modernizaciji objekta započeo je u 2007. godini "Ovo je nadograđena verzija radarske baze 870 koje su oružane snage koristile za nadzor zračnog prostora i površine", rekao je Mattias Alfredsson, direktor FMV projekta.Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: duje on February 27, 2015, 01:42:50 pm
Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Švedski vojni izvoz u 2014. manji za 33 % u odnosu na godinu prije

Datum objave:
27.02.2015

Švedska je izvezla vojne opreme i naoružanja 2014. godine u vrijednosti SEK8 milijardi (USD 1 milijarda), što predstavlja pad od 33%, izvjestio je švedski Inspektorat strateških proizvoda (ISP).  ISP je nacionalno tijelo odgovorno za kontrolu izvoza. Oko 78% vojnog izvoza se odnosi na članice unutar Europske unije te partnere poput Australije, Kanade i SAD-a. Od preostalih 22%, najviše je otišlo u Indiju i Tajland. SAD su najveći švedski međunarodni kupac u vrijednosti robe od oko SEK1.5 milijarde, a sljede susjed Norveška sa SEK1.3 milijardi te Tajland sa SEK0.5 milijardi. Tajland je vezan za ugovor iz 2008. prema kojem nabavlja 12 borbenih aviona Gripen.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on March 23, 2015, 09:57:36 am
Švedsko ostrvo se sprema za odbranu od Rusa
dw.de   22.03.2015.

Gotland je jedno od najlepših švedskih ostrva. Ujedno i strateški važno, ali do sada na njemu nije bilo vojske. Samo je narodna odbrana vežbala u slučaju invazije. Ali sada dolaze vojnici - zbog napetosti s Rusijom.

[attachment=1]

Na švedskom ostrvu Gotland na Baltičkom moru čuje se pucnjava. Naoružani pripadnici narodne odbrane provlače se kroz grmlje. Vežbaju, kako bi bili spremni da reaguju u slučaju opasnosti. Konkretno: ukoliko vojska neke zemlje okupira ostrvo. Narodna odbrana na Gotlandu broji oko 500 pripadnika vojske, koji samo u svoje slobodno vreme učestvuju u vežbama.

"Mala - ali efikasna jedinica"

Na ovom turističkom ostrvu već deset godina nema pripadnika švedske vojske. Kada su nestale političke napetosti u Evropi, vlada je povukla vojsku i prepustila odbranu stanovnicima. "To je mala, ali efikasna ekipa", kaže general Karl Engelsbrehtson. Jedinicu čini 500 ljudi naoružani modernim oružjem. Dakle, ostrvo bi trebalo da brani 500 dobrovoljaca, od kojih neki i nisu spremni za akciju u svako doba. Brigadir Roland Ekenberg, pod čijim se zapovedništvom nalazi narodna odbrana, smatra da to ne predstavlja problem.

[attachment=2]

"To su vrlo angažovani ljudi. Oni ne učestvuju samo u regularnim vežbama, nego vežbaju i samostalno kako bi bili što spremniji" objasnio je Ekenberg.

Strateški važan položaj

Gotland ima strateški važan položaj između švedskog kopna i baltičkih država. Obala Letonije je gotovo isto toliko udaljena kao i Stokholm. Svi brodovi koji iz Finske ili ruskog Sankt Peterburga plove za Poljsku ili Nemačku moraju da prođu pored švedskog ostrva. "Ovaj položaj je važan za trgovinu sa našim prijateljima, ali može biti i vojno značajan. I zanimljiv za naše neprijatelje" pojašnjava Ekenberg. Zbog napetosti između Zapada i Rusije švedska vlada je odlučila bolje da zaštiti Gotland. Na ostrvo bi trebalo da bude premešteno 150 vojnika. Švedski ministar obrane Peter Hultkvist ističe da se mora adekvatno odreagovati na promenjenu geopolitičku situaciju. "Ranije smo bili koncentrisani na međunarodne vojne misije. Sada želimo više da usredsredimo na odbranu naše zemlje." rekao je Hultkvist. On kao razloge navodi aneksiju Krima, sukob u Ukrajini, ruske interese na Arktiku i, kako kaže, "najnovije aktivnosti Rusije koja je svoje avione slala i do Islanda i Velike Britanije". Vlada sada više novca izdvaja za odbranu. U modernizaciju i naoružanje biće uloženo oko 600 miliona evra, a zato će biti smanjena sredstva za učestvovanje u međunarodnim misijama.

Ostrvljani se raduju

Gradonačelnik Gotlanda Bjirn Janson se nada da će njegovo ostrvo imati koristi od vojnih ulaganja. Kaže da bi za lokalnu privredu bilo dobro ukoliko bi im se pridružilo oko 150 vojnika sa svojim porodicama. On priznaje da će to značiti i mnoge izazove: za nove stanovnike je neophodno izgraditi stanove i povećati kapaciteti vrtića, škola i drugih ustanova. "To neće biti lako, ali će biti dobro za nas" uveren je gradonačelnik. Njegovo mišljenje deli i predstavnica Turističke zajednice Gotlanda Karin Sjoberg. Više vojnika znači i više radnih mesta i bolju infrastrukturu. "Mislim da će to za nas biti dobro. Jer za ostrvo je važno da dobije investicije" dodaje Sjoberg.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: jeremijaljesina on July 28, 2015, 07:49:25 am
Dali su Rusi dolijali napokon ili su supjeli jos jednum umaknuti? Ili su Ameri? Jal su labudovi  :pirat ?

Uglavnom pojavile su se fotografije neke izgleda podmornice, ne vidim doduse da nesto pise na cirilici...

http://www.dw.com/en/swedish-military-investigating-report-of-russian-submarine-wreck/a-18610923


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: jeremijaljesina on July 28, 2015, 07:52:08 am
Evo i youtube filmic
https://www.youtube.com/watch?v=p6ChGrVJtg0

Podmornica je iz 1916  :marinero :klap


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: HrcAk47 on July 28, 2015, 09:27:56 am
Ali Rusi jednostavno nemaju male podmornice, pr.636 Varsavyanka dodje jos i najmanja...


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: jeremijaljesina on July 28, 2015, 10:24:11 am
... ruska podmornica iz 1916, vele... :-)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Karlo on July 28, 2015, 10:44:47 am
I ako nisam stručnjak za brodogradnju a ako se radi o podmornici na videu,zaista se vidi "oštri" pramac što je i kod nas prevaziđeno već negdje 70-tih pa imamo da su nove tip "Sava" imale zaobljeni(kalota) oblik.Ovo je bilo i na malim diverzantskim P,znači neovisno o veličini P.Predpostavljam da se na videu zaista radi o nekoj staroj podmornici.Čija je,netko bi trebao da zna,da nema veze sa sadašnjošću i to je jasno.

Poz.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Karlo on July 28, 2015, 06:08:39 pm

Ispravka!Na videu 07 se vidi nešto slično pramcu što sam očito pogrešno prepoznao.Naleteo sam slučajno na sliku makete te podmornice i tu se vidi da su i te podmornice imale obli pramac(kalota).
Izvinjavam se na grešci.

Poz.
[attachment=1]


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: dzumba on July 28, 2015, 07:00:58 pm
Па шта кажу они "стручњаци"? Колико видим "подморницу" су снимили неки аматери. Или можда грешим? На крају зашто је не заробише, уништише, не позваше војску упомоћ? И још као има ћирилички натпис на трупу брода? Још само да прочитају? Или и Шведској нико не зна ћирилицу? И на крају, не разумем шта би руске подморнице уопште тражиле у Шведским водама, а не на пример у Данским или Немачким? Тамо их још нису "видели"?


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: motorista 57 klasa on July 28, 2015, 07:08:06 pm
Traži se razlog da "čačkaju mečku" vreme im je da stave prst na čelo. Diktat koji očigledno dobijaju može nam se
svima obiti o glavu.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on July 28, 2015, 10:32:13 pm
Mnogo je dobro očuvana za podmornicu iz 1916, a Rusi su izgubili samoi podmornicu Bars u Švedskim vodama.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Барс_(подводная_лодка)

Edit:

Moja greška, izgubili su i malu podmornicu Som.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: dzumba on July 28, 2015, 11:04:22 pm
Možda je to ta?


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on July 29, 2015, 01:01:24 am
Ministarstvo odbrane Svedske je potvrdilo da se najverovatnije radi o podmornici "Som" koja je potonula 1916. godine.

Izvor je na svedskom, ali u sustini pisu da je Ministarstvo inostranih poslova kontaktiralo rusku ambasadu u Stockholmu sa gore navedenom informacijom. Dalje sledi intervju sa pronalazacima iz Ocean X Team-a.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvaret-ubaten-av-allt-att-doma-fran-1916/


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Karlo on July 29, 2015, 07:02:31 am

Hvala prijatelju za direktne informacije.Na fotci koja se vidi na Vašem linku vidi se da je nadgrađe (laki trup)ipak sa "oštrim" pramcem.Međutim na fotci makete se to ne vidi tako da možda i nisam napravio grešku.Da ne odemo previše OFF "idealistički " jeste Ruska carska P i tko ne ide u detalje može se upotrebiti za "zamajavanje" kako je eto otkrivena Ruska podmornica (iz kog vremena nije bitno).Važno je da je Ruska i da je otkrivena u Švedskim vodama i da "zamajavanje" da bi se prikrilo nešto drugo može da traje.
Da pređem na meni interesantniju oblast.Imao sam zaista popriličan broj rođaka u Švedskoj.Neki su i u braku sa Šveđanima.Slabije održavam vezu jer su moja generacija ili "izumrli" ili se ne bave informatikom.Sa preostalim se čujem ponekad telefonom.
Znam da su se Šveđani plašili i ranije "Rusa" ali to nije bila paranoja.
Šveđane sam video kao izuzetno razuman i tolerantan narod.Sjećam se da da sam smatrao da su oni više socijalisti nego mi i za vrujeme Tita, i ako su Kraljevina.Nisu išli na taj liberalni kapitalizam nego im je bila razvijena srednja klasa (bogatstvo raspoređeno na veći broj ljudi itd.).
Da ne "razvlačim" dalje objašnjiva mi je i "mržnja" prema  doseljenicaima ali i ne prema Slovenima.Nemam zvanična istraživanja ali mislim da su doseljeni daleko brojniji sa "muhamedanskim"religijskim uvjerenjima nego Slaveni(katolici,pravoslavci itd.).
Ovo izvalačim iz izjave K.Bilta da su Sloveni najveći problem Europe, i aktuelne da u Donbasu treba izvršiti etničko čišćenje od "Rusa".
Bilo bi interesantno znati  kojem opredeljenju pripada K.Bilt.Možda znate više,no koliko sam pratio informacije,zadnji izbori za Europski parlament su u dobrome označeni kao nacionalistički,čak su neke partije morale da mijenjaju ime na izborima,da bi mogle učestvovati.
Pošto pretjerujem sa dužinom posta,Vi ste dali da se na vlasti u Švedskoj nalaze i desničari-nacionalisti.Da li je na toj strani i navedeni K.Bilt?

Poz


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on July 29, 2015, 07:41:59 am

Руска мала подморница "Сом", класе "Белуга", од којих је направљено 7, потонула је у судару 10. маја 1916. године. Пошто Балтичко море има смањен салинитет у односу на нпр. Средоземно (купао сам се у Ростоку, па знам да је бљутаво), рђање трупа је успорено, па је то разлог што је подморница прилично добро очувана.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on July 29, 2015, 11:26:49 am
Važno je da je Ruska i da je otkrivena u Švedskim vodama i da "zamajavanje" da bi se prikrilo nešto drugo može da traje.

Ovo je sama sustina svega i glavni razlog zasto se ova vest vrti po medijima vec nekoliko dana. A to "nesto drugo" je ovde u Svedskoj jedna ogromna tabu tema, i previse je opsirna da bi se se mogla svesti na samo par recenica, tako da u nju necu da zalazim.

Sto se tice Carl Bildt-a, on pripada Moderatima, koji su zvanicno liberalno-konzervativni ali u sustini zesci kapitalisti. Na vlasti trenutno nisu Svedske Demokrate (nacionalisti), nego su socijalisti zajedno sa moderatima napravili sporazum u decembru prosle godine cime je fakticki ukinuta prava demokratija u Svedskoj, mada iskreno ne znam ni da li je uopste i bilo poslednjih 8-10 godina. Ali sad sam vec skrenuo s toga sto sam nameravao da napisem.
Carl Bildt vise nije aktivan  u svedskoj politici jer je presao da radi za ICG (International Crysis Group) u Briselu. Njegove izjave koje ste naveli su zadnji trzaji bivseg politicara kako bi pokazao Svedjanima da je jos uvek "tu", iako fakticki nije. Inace mislim da je on "covek" koji je najvise anti-ruski nastrojen na celokupnoj svedskoj politickoj sceni, i zato ga obavezno zovu iz medija cim su Rusi u pitanju.

A sto se tice desnicara-nacionalista, tu prvenstveno mislim na SD (Sverigedemokraterna), oni su vise protiv svedskog pristupanja NATO-paktu nego protiv Rusije, sto je dosta interesantno.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Karlo on July 30, 2015, 06:31:41 am

Hvala Vam @srbin 1!

Drago mi je da ste mi pojasnili situaciju.I moj je stav da ovo izgleda malo vezano za temu ali samo površno.Samo zašto što se "često" Švedska javlja koja je ugrožena od "Rusa",Vaše objašnjenje ipak doprinosi razumijevanju ZAŠTO je to tako.

Imam problema pristupu internetu naročito naveče,pa se izvinjavam što nisam reagovao ranije.Nastojat ću pročitati i ovo o Međunarodnoj Kriznoj Grupi u kojoj je g.K.Bilt,jer mi je naziv poznat ali se ne sjećam uloge te organizacije.

Na kraju,Vaša zadnja rječenica u vezi desničara-nacionalista,ne treba da Vas "opterećuje".Nema tu pravila,pogledajte recimo Francusku(Le Pen)i vidjet će te sličnu situaciju.Politika zaista nije nauka i nemože se "uhvatiti" ništa kao realno.Negdje važi jedno a negdje drugo.Postoje nacionalisti koji vole svoju državu i ne vole da im drugi upravljaju,postoje također i oni kojima je nacionalizam samo sredstvo da se "uvuku" velikima u d***pe
misleći da će tako dobro proći-profitirati.

Poz.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Karlo on July 30, 2015, 06:57:35 am
PS,da dodam u vezi sa "nejasnoćom" političkih naziva-definicije i nauke.Vidite da se ni socijalisti nisu više socijalisti sa Palme-om,koji je valda i eliminisan zato što je smatrao,iskreno,da ako se nešta radi,onda to nemože biti samo formalno(to se samo naziva tako a iza iza toga,suština nemora biti to).Imamo da je i cio svjetski sistem urušen zbog te lažne moralnosti koja u sebi krije ljudsku pohlepu i tko zna kako će se to završiti.

Poz.Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on July 30, 2015, 06:40:26 pm
Nema na cemu! Ako imate jos pitanje, rado cu na njih odgovoriti ako budem mogao! Sto se tice cele price u vezi sa podmornicom, daljih informacija nije bilo. Glavna vest je finsko naoruzavanje zbog "moguce ruske agresije"  ;D

A za politicke struje se slazem, ima ih svakakvih. :)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on November 07, 2015, 06:07:07 pm
Podvodno vozilo primećeno blizu gasovoda Severni tok
Tanjug   07.11.2015.

Bespilotno podvodno vojno vozilo na daljinsko upravljanje, na kojem ima ekploziva, otkriveno je prilikom rutinske kontrole na morskom dnu u Baltiku, u blizini gasovoda Severni tok, objavili su danas švedski mediji.

[attachment=1]

Kako je saopštio portparol švedske vojske Jesper Stolpe podvodni drom, koji je juče otkriven u međunarodnim vodama, severno od ostrva Gotland, ne može da se deaktivira pre 9. novembra, ali se procenjuje da ne predstavlja opasnost ni za brodove ni za gasovod, tim pre što je odsečen kabl preko kojeg se njime upravlja, prenosi Raša tudej. Ovakva vrsta podvodnih dronova se uobičajeno koristi za uništavanje eksplozivnih sredstava koja se ne mogu izvući s morskog dna. Prilikom te operacije biva uništen i sam dron. Pošto na dronu nema oznaka nijedne zemlje, ne zna se kome bi mogao da pripada jer armije mnogih država koriste takva sredstva. Švedska armija, inače, isključuje mogućnost da je u pitanju planirana sabotaža na gasovodu Severni tok koji povezuje Rusiju i Nemačku. Taj gasovod je izgradio ruski energetski gigant Gasprom u saradnji sa nemačkim, francuskim i holandskim kompanijama.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Karlo on November 07, 2015, 08:19:33 pm
Meni je ovo interesantniji članak nego neki predhodni sa "neotkrivenim" ili podmornicama iz WWI.

Pošto se radi o novinarskom članku ne može se niti očekivati veći broj podataka.Ipak evo nekoliko više pitanja nego odgovora.

Kako to da Šveđani znaju da se ne smije izvaditi prije navedenog datuma?(sem ako nije njihov).Možda griješim jer je fotka samo ilustracija ali mislim da je ovo prevelika dimenzija za bilo koju TC na podmornicama.Možda se koristila paluba za prenos do odredišta,ali i sami priključak i kabl (koji treba da se odmotava)trebali bi imati posebnu  pregradnju za te svrhe.Prema tome,vjerojatno se koristi površinski brod za kontrolu drona. Onda je interesantno,kako se nezna čiji je dron jer brod nije mogao ostati neotkriven.
Interesantna je i tvrdnja da Švedski nije i ako se "motao" oko gasovoda koji su pored "Rusije" gradile i Njemačka itd.Dakle,ne bi to (diverziju)oni uradili zbog ovih drugih.Mislim da je ovo samo na prvi pogled tako,jer se sjetite šta je sve rađeno za Južni tok i ako nije građen samo od strane "Rusa",pa su morali preći na Turski tok,a znate kako je to prošlo,i na kraju i rat u Siriji se dobrim djelom vodi zbog zbog drugog gasovoda,koji bi trebao da "odstrani" zavisnost od "ruskog" gasa.
Moguće da ovaj dron i nije imao taj destruktivni dio,ali bar izviđanje za kasnije,je imao.Možda to i nisu Šveđani, nego zna se tko,ali to nije bilo bez njihovog znanja.Nelogično je da "Rusi" žele da oštete sami sebi gasovod.

Poz.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Gazda on November 08, 2015, 12:34:48 pm
Ovo je ROV(remote operated underwater vehicle).Otpušta se s broda,ne iz podmornice,danas u vrlo širokoj primjeni u offshore industriji,no isto tako koristi ih i vojska.Vjerujem da je ova fotografija samo ilustracija.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: fazan on September 29, 2016, 06:53:25 am

ŠVEDSKA je u srijedu objavila da od 2018. ponovo uvodi obvezno služenje vojnog roka, osam godina nakon njegovog ukidanja.

Ta skandinavska zemlja, koja nije iskusila nikakav oružani sukob na svom teritoriju unazad dva stoljeća, novačenje je ukinula 2010., ocijenivši da to nije dobar način stvaranja moderne vojske.

"Nadam se da ćemo naći put prema postojanijem, funkcionalnijem i snažnijem načinu regrutiranja", kazao je ministar obrane Peter Hultqvist. Nova politika zahvatit će švedske mladiće rođene nakon 1999. Očekuje se da će u vojsku nakon 2018. svake godine biti pozvano oko 4000 mladića. Ministar je objasnio da broj dobrovoljaca nije dovoljan da bi se održala zadovoljavajuća kvaliteta vojne spreme.

Tu odluku bi trebao usvojiti i parlament, a očekuje se da će lijeva vlada dobiti potporu oporbe desnog centra.

Izvor: Hina / www.index.hr (http://www.index.hr)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on September 29, 2016, 08:45:06 am
Regrutacija bi trebala da pocne od jula sledece godine. Uz obavezni vojni rok, i dalje ce se moci prijaviti i dobrovoljno. Cifra od 4000 regruta vazi samo za prvu godina, nakon toga je plan da se postepeno povecava, i do 2022. godine se planira godisnja regrutacija od 8000 ljudi.

Problem u Svedskoj vojsci su realno niske plate za ovaj standard. Prosecna plata u Svedskoj, za uzrast 18-24, iznosi otprilike 22.000 SEK, dok je vojnicka plata 18.000 SEK, s tim sto se na godisnjem nivou nikako ne moze ocekivati neka velika povisnica. Zbog toga su sad odlucili da krenu sa novim "beneficijama" kako bi se vojnici zadrzali u Vojsci. To je takodje jedan razlog zbog cega se razmatra uvodjenje obavezne vojne obaveze, jer je to nacin da se vise ljudi prikljuci Vojsci, a da se troskovi realno svode na minimum. Takodje, regruti na vojnom roku mesecno dobijaju 4500 SEK.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: fazan on March 03, 2017, 07:30:13 am
Како преносе BBC и званични сајт шведске владе, Шведска поново уводи обавезни војни рок. На регрутацију ће бити позвано око 13000 младића и девојака рођених 1999. године. Међу њима ће бити изабрано 4000 који ће након 1. јануара 2018. бити упућени на служење војног рока у трајању од 9 до 12 месеци. Од 2020. године број регрута ће се повећати на 5000 у 2020, 6000 у 2021. и по 8000 у периоду од 2022. до 2025.

Ова одлука се образлаже погоршањем безбедоносне ситуације у окружењу, али и недовољним одзивом добровољаца који су након 2010. попуњавали јединице шведских оружаних снага. Током прошле године, Шведској је недостајало око 1000 људи у активном саставу и око 7000 резервиста.

Интересантно је да Шведска није укинула обавезни војни рок, него га је 2010. само суспендовала. Том приликом је влади остављена могућност да је поново уведе. Током претходне две године парламентарна комисија се бавила проблемом попуњавања оружаних снага и крајем септембра прошле године објавила свој извештај, који између осталог препоручује и врађање војног рока као једну од мера за попуњавање оружаних снага.

Извори: BBC (http://www.bbc.com/news/world-europe-39140100), www.government.se (http://www.government.se/articles/2017/03/re-activation-of-enrolment-and-the-conscription/)

(http://www.government.se/globalassets/government/bilder/forsvarsdepartementet/dsc_2031_helnyb01-690.jpg?preset=Landscape_3x2_690x460)


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Solaris on March 03, 2017, 10:12:35 am
Ovo mi ne izgleda kao klasicni vojni rok, vec ce popunjavati brojno stanje pozivima.
Vjerovatno ako netko odbije (iz bilo kog razloga) nece biti sankcioniran.

poz.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on March 03, 2017, 10:32:22 am

Prema prethodno provedenoj širokoj društvenoj anketi, preko 72% Šveđana je za vraćanje vojne obaveze, a samo 16% je izričito protiv. Obaveza će važiti i za osobe ženskog pola. Još se razmatraju modaliteti kako treba da izgleda taj "vojni rok".


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on March 03, 2017, 11:51:13 am
Kao sto je napisao Solaris, cilj ovoga je popunjavanje praznih mesta zbog malog dobrovoljnog odziva. Medjutim, ako si pozvan na regrutaciju, a odbijes, sledi novcana kazna. Ako nakon regrutacije budes izabran za vojni rok, a to izbegavas, mogu da te osude na godinu dana zatvora.

Medjutim, prema recima bivseg nacelnika GS, i drugih vojnih lica, 4000 novih regruta godisnje nije dovoljno. Trenutno Svedska ima 40.000 aktivnih vojnika i oficira, ukljucujuci i Hemvärnet (https://en.wikipedia.org/wiki/Home_Guard_%28Sweden%29?wprov=sfla1). Zasto onda samo 4000 novih regruta godisnje? Zato sto je Svedska ukinula 90% centra za obuku, niti ima dovoljno materijalnih sredstava za veci obim obuke. Mada to ce se valjda promeniti narednih godina, ko li ce ga znati...sve u svemu, dobro je sto su opet uveli obavezni vojni rok, nisu ni trebali da ga ukidaju.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on March 03, 2017, 12:37:03 pm

Ма, уплашили се злих Руса! Иако су сва спорна питања  између Русије и Шведске решена још пре триста година. Како!? Петар Велики им је код Гангута уништио флоту, у копненим биткама избачени су потпуно из Прибалтика. Пошто им је Русија "одсекла рогове", отада су мање више неутрални. Ипак, Трећи рајх би капитулирао много брже без шведских руда. Е, докле је дошло, да Шведска нема пара и центара за обуку за пар хиљада додатних регрута годишње!


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Nenad on March 03, 2017, 05:26:48 pm
Mali OT...
Ova brada uz uniformu nikako ne ide. Jbg...morao sam da napisem...


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Solaris on March 04, 2017, 12:10:21 pm
Medjutim, ako si pozvan na regrutaciju, a odbijes, sledi novcana kazna. Ako nakon regrutacije budes izabran za vojni rok, a to izbegavas, mogu da te osude na godinu dana zatvora. 

Postoji li mogucnost "prigovora savjesti"?

poz.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: kumbor on March 04, 2017, 12:14:48 pm
Medjutim, ako si pozvan na regrutaciju, a odbijes, sledi novcana kazna. Ako nakon regrutacije budes izabran za vojni rok, a to izbegavas, mogu da te osude na godinu dana zatvora. 

Postoji li mogucnost "prigovora savjesti"?

poz.

S obzirom na razvijenu socijalnu svest u Švedskoj, verovatno postoji mogućnost prigovora savesti, ali mislim da je rano davati ocene.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: Milan (longtrip) on March 04, 2017, 01:07:40 pm
Mali OT...u Svajcarskoj su to resili na sledeci nacin. Ako neces da ides u vojsku , moras da placas " vojnicki porez" od navrsenih 20 godina starosti.Iznos se proracunava po godisnjem prihodu i moras da placas 3% od tog isnosa ( minimum 400 franaka). Oni koji odlazu odsluzenje vojnog roka  iz raznoraznih razloga ( studije, porodicne obaveze, " nespremnost" ,...mogu to da prolongiraju do 30 godina starosti. Potpuno isto vazi i za vojne obveznike koji nece da idu u vojsku, ali placaju porez do 34 godine starosti.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: srbin1 on April 04, 2017, 10:43:13 am
Medjutim, ako si pozvan na regrutaciju, a odbijes, sledi novcana kazna. Ako nakon regrutacije budes izabran za vojni rok, a to izbegavas, mogu da te osude na godinu dana zatvora. 

Postoji li mogucnost "prigovora savjesti"?

poz.

S obzirom na razvijenu socijalnu svest u Švedskoj, verovatno postoji mogućnost prigovora savesti, ali mislim da je rano davati ocene.

Pa jedino da kazes kako se osecas "povredjenim" (kränkt) time sto moras da sluzis vojsku, to im je sada omiljena rec. Tad bi mozda i mogli da popuste, jer ne daj Boze da se neko oseca "povredjenim", to bi vec bio slucaj za medije, bez zezanja.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on September 24, 2017, 09:02:59 pm
Šta se kuva Švedskoj? Tajne vojne vežbe na ostrvu blizu Rusije, počinje regrutacija
T. Č.   24.09.2017.

Stanovnici švedskog ostrva Gotland kažu da nisu sigurni šta se tačno dešava na njihovom ostrvu. Vojnici sa puškama se šetaju, dok im helikopteri lete nad glavama, a tu su i oklopna vozila, kao i radarska stanica usred tržnog centra.

Hiljade vojnika iz SAD, Finske, Francuske i drugih zemlja učestvuje u vojnim vežbama "Aurora 17". Švedska vlada smatra da je uspavano ostrvo gotovo neprijatno blizu Rusiji, pa su zato tu smestili veliki broj vojnika zbog operacije zvane "Aurora 17". Ova vežba je velika, a dokaz za to je i činjenica da Šveđani u poslednjih 23 godine nisu u ovako nečemu učestvovali, a sada su na ostrvo rasporedili ministra odbrane, koji je viđen kako ćaska sa finskim regrutima na Gotlandu. Posle Hladnog rata švedska armija je brojala oko 850.000 ljudi, a danas taj broj iznosi svega 50.000. Trupama su potrebne vežbe, kao i vazduhoplovne američke jedinice koje su došle na Gotland da pomognu, piše Sky News. Međutim, postoji jedan problem koji Vlada Švedske možda neće moći da reši: mladi u toj zemlji nisu zainteresovni za vojsku. Suočeni sa manjkom volontera, Vlada će sledeći mesec početi regrutaciju, osam godina nakon njenog ukidanja. Pokrenuta je nacionalna reklamna kampanja pod nazivom: "Sada svako može da vežba sa odbrambenim snagama", međutim, nije baš svako "progutao" ovaj marketinški pokušaj.

- Mislim da ljudi neće biti srećni koji se pridruže vojsci. Mnogi sada imaju svoje živote. Ranije ste odlazili u vojsku kad biste napustili školu - rekao je Johan Valsten za Sky News. Vojska će 100.000 ljudi da "pregleda" da li su odgovarajući za vojnu službu, a onda će da regrutuju 4.000 njih, a taj broj će se deliti pola-pola, na muškarce i žene. Četransetogodišnji Bendžamin Sener je za medije izjavio da se nada da će biti regrutovan.

- Mislim da je to dobra stvar, budiš se rano, radite svi sve zajedno, to je dobro za sve - kaže on.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on June 07, 2018, 05:19:11 pm
Strahuju od Rusije - Prvi put od završetka Hladnog rata Švedska mobilisala sve vojne volontere
I.Z.K.  07.06.2018.

Švedska je pozvala sve svoje vojne volontere da se mobilišu, što je prvi put da je to učinila u više od četiri decenije, što mnogi analitičari vide kao rastući strah od ruske agresije.

Država koja ima reputaciju neutralne, posldenji put je učestvovala u nekom ratu pre više od dva veka. Međutim u poslednje vreme sve više radi na jačanju svoje bezbednosti, otkako je Rusija anektirala Krim. Švedske oružane snage su ove nedelje uputile iznenadan poziv svim volonterima da moraju hitno da učestvuju na testiranju spremnosti. Oko 22.000 volontera je juče, u toku dana državnosti Švedske patroliralo i vršilo dužnosti stražara, navela je vojska u saopštenju, prenosi "Juronjuz". General Mikael Biden, vrhovni komandant švedskih oružanih snaga, rekao je da je ovo prvi put od 1975. godine da je cela armija volontera testirana.

- Posvećeni smo jačanju švedske odbrane i povećanju naših operativnih mogućnosti - rekao je general. Švedska je prošle nedelje uputila instrukcije svojim građanima o tome kako da izađu na kraj u slučaju rata. U pamfletu na 20 strana pod nazivom "U slučaju rata ili krize" daju se saveti kako doći do čiste vode, kako uočiti propagandu i pronaći sklonište od bombi. Ovo je prva kampanja ove vrste u Švedskoj od Hladnog rata. Takođe, u pamfletu se navodi da su Šveđani obavezni da deluju ako je njihova zemlja ugrožena.

- Ako je druga zemlja napala Švedsku, mi nikada nećemo odustati - navodi se u pamfletu.

Ozvor: www.blic.rs


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: lovac on June 07, 2018, 07:54:57 pm
Nije mijasno zašto tolika antiruska histerija u Švedskoj, kada je svima jasno da Rusi nemaju nameru da je napadnu.
Zapravo, svima je jasno da Rusi neće nikoga napasti, dok oni sami ne budu direktno napadnuti.


Title: Re: Vesti - Švedska
Post by: MOTORISTA on February 25, 2019, 10:31:37 am
Zašto je vaš avion proleteo na samo 20 metara od našeg borbenog aviona
Tanjug   24. februar 2019.

Švedsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će pozvati na razgovor ruskog ambasadora da bi objasnio zašto je ranije ove nedelje ruski borbeni avion proleteo na samo 20 metara od švedskog izviđačkog aviona iznad Baltičkog mora.

[attachment=1]

Portparolka švedskog ministarstva Dijana Kudhaib je za švedsku tv stanicu SVT rekla da Švedska ovaj incident smatra ozbiljnim, navodeći da je ruski "Su-27" manevrisao "nekorektno i neprofesionalno, na način koji je ugrozio bezbednost leta". Incident se odigrao u utorak. Švedski avion "galfstrim" je bio u rutinskoj misiji izviđanja kada je pored njega na maloj razdaljini proleteo ruski avion, prenosi AP. Švedska vojska je objavila i fotografiju ovog incidenta.

Izvor: www.novosti.rs