PALUBA

Vesti => Srbija => Topic started by: Dreadnought on March 31, 2009, 12:39:46 pmTitle: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on March 31, 2009, 12:39:46 pm
31.03.2009
Kомандант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић обишао је припаднике јединица Копнене војске који изводе колективну обуку у логорским условима на Интервидовском полигону “Пасуљанске ливаде“.

[attachment=1]
Извор: Сајт Војске Србије

На колективној обуци у логорским условима налази се око хиљаду и сто старешина и војника пешадијских, оклопних, механизованих, артиљеријских, ПВО, инжињеријских, извиђачких и логистичких састава Прве, Друге, Треће и Четврте бригаде Копнене војске и Мешовите артиљеријске бригаде. Они су реализовали деведесет бојних гађања из стрељачког наоружања, минобацача свих калибара, противоклопних ракетних система, тенкова, борбених возила пешадије, артиљеријских система за ватрену подршку, топова „Бофорс“ Л-70 и наоружања специјалних јединица и остварили врло добре резултате. Изведено је и 40 тактичких вежби на нивоу одељења.

[attachment=2]
Извор: Сајт Војске Србије

Команда Копнене војске четири пута годишње реализује колективну обуку јединица у логорским условима, а почев од 21. марта па до 2. априла изводи се обука на интервидовском полигону “Пасуљанске ливаде”, чији је носилац Прва бригаде Копнене војске. Посебна пажња током обуке посвећује се бојним гађањима и мерама заштите људства на полигону.

[attachment=3]
Извор: Сајт Војске Србије

Према речима команданта Прве бригаде КоВ бригадног генерала Ђокице Петровића, обука се изводи у изузетно сложеним условима, и такви услови захтевали су добре припреме, плански и организован рад на логорској просторији.

“Ово је прилика - рекао је генерал Петровић - да део јединица први пут у пракси опитује ново Упутство за управљање обуком и сигурно је да ће стечена искуства и запажања са обуке значајно допринети да у наредном периоду унапредимо процес обуке. Реализацијом овог задатка не завршава се процес оспособљавања, и један део војника и старешина ће искуства са колективне обуке применити и у наредним вежбама које ће реализовати Прва бригадa и остале јединице Копнене војске”.

Извор: Сајт Војске Србије


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on August 11, 2009, 03:39:19 pm
Dolaze i stranci na vežbu

10.08.2009
Pripadnike Vojske Srbije na jesen očekuju vežbe na poligonima širom zemlje. Prema ustaljenoj praksi, naše oružane snage, zajedno s partnerima iz sveta, uvežbavaće taktiku, medicinsku osposobljenost, dejstva Vazduhoplovstva i PVO...

Prema rečima načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnika Miloja Miletića, jesenju "sezonu", u rejonu Niša, krajem meseca otvoriće međunarodna medicinska vežba "Medceur 2009", koja se organizuje zajedno sa Evropskom komandom oružanih snaga SAD i državama članicama programa "Partnerstvo za mir". U njoj će učestvovati 250 domaćih i isto toliko stranih učesnika iz 14 zemalja.

Kako objašnjavaju u Vojsci, ova vežba biće jedna od najznačajnijih aktivnosti vojnog saniteta i sistema odbrane u ovoj godini. Vežba se već nekoliko godina organizuje u različitim zemljama, a naši predstavnici su učestvovali u njoj u Moldaviji 2007. i Hrvatskoj 2008.

- Za početak oktobra planirana je i združena taktička vežba na Pešterskoj visoravni - navodi Miletić. - U njoj će učestvovati deo snaga Kopnene vojske, vazduhoplovstva i MUP.

Vojska Srbije planira da nastavi i saradnju sa oružanim snagama Rumunije i da zajedno s ratnim vazduhoplovstvom ove zemlje održi zajedničku vežbu, sličnu prošlogodišnjoj, koja je održana na aerodromu u Batajnici.

Izvor: Večernje Novosti


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: DEMON on September 04, 2009, 02:55:25 pm
  04.09.2009.

  У Команди Копнене војске се од 1. до 9.септембра одржава штабна ратна вежба “Одлучан одговор 09”. Основни циљ вежбе је увежбавање припадника команде Копнене војске у радњама и поступцима за штабни процес рада, планирање операција и почетну употребу снага при извршавању задатака прве и треће мисије Војске Србије. Вежбом руководи начелник Штаба Команде Копнене војске бригадни генерал Војин Ч. Јондић.   

  Извор: Сајт Војске Србије


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: DEMON on October 02, 2009, 02:14:42 pm
  02.10.2009.

  На полигону „Пештер“ код Сјенице, јуче је, свечаним постројавањем јединица, отворена Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем „Одлучан одговор 2009“.

  Вежбу је отворио заменик руководиоца вежбе бригадни генерал Војин Ч. Јондић.
  
[attachment=1]

  Извор: Сајт Војске Србије


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: DEMON on October 02, 2009, 02:16:17 pm
  02.10.2009.

  НАЈАВА ДОГАЂАЈА - Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем „Одлучан одговор 2009“

  Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем „Одлучан одговор 2009“ одржава се од 1. до 9. октобра на полигону ''Пештер''.

  „Одлучан одговор 2009“ је највећа и најзначајнија вежба команди и јединица Војске Србије у 2009. години, која се изводи у циљу увежбавања и даљег оспособљавања команди и јединица Војске Србије за реализацију задатака из прве мисије Војске. На вежби учествује око 1000 припадника Друге бригаде Копнене војске, Специјалне бригаде, Мешовите артиљеријске бригаде, 246. батаљона АБХО, 98. и 204. авијацијске базе Ваздухопловства и противваздухопловне одбране, као и Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије МУП-а Србије.

  Извор: Сајт Војске Србије


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: DEMON on October 05, 2009, 02:41:42 pm
  05.10.2009.

  НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ОБИШАО УЧЕСНИКЕ ВЕЖБЕ „ОДЛУЧАН ОДГОВОР 2009“

  Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић обишао је учеснике Здружене тактичке вежбе на терену са бојевим гађањем „Одлучан одговор 2009“. Том приликом, генерал Милетић је руководиоцу вежбе, бригадном генералу Милану Мојсиловићу, команданту Друге бригаде Копнене војске, пуковнику Душану Стојановићу, и свим учесницима вежбе, честитао успешно извођење досадашњих вежбовних активности.

[attachment=1]
 
  Током вежбе „Одлучан одговор 2009“ изводе се тактичке радње са бојевим гађањем копнених, ваздухопловних и специјалних снага. Гађања врше ловачко-бомбардерска авијација, хеликоптери, артиљеријска оруђа, оклопна борбена возила и пешадијски састави.

[attachment=2]

  На вежби, која се одржава од 1. до 9. октобра на полигону ''Пештер'', учествује око 1000 припадника Друге бригаде Копнене војске, Специјалне бригаде, Мешовите артиљеријске бригаде, Бригаде везе, 246. батаљона АБХО, 98. и 204. авијацијске базе Ваздухопловства и противваздухопловне одбране, као и Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије МУП-а Србије.

  Извор: Сајт Војске Србије
  


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: DEMON on October 06, 2009, 11:12:00 am
  06.10.2009.

  НАЈАВА ДОГАЂАЈА - „ОДЛУЧАН ОДГОВОР 2009“


  Председник Републике Србије Борис Тадић, министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић присуствоваће сутра, 7. октобра здруженој тактичкој вежби „Одлучан одговор 2009“, која се одржава на полигону „Пештер“. Почетак вежбе је у 12 часова.

  Вежби ће присуствовати представници Владе Србије, државних институција, амбасадори и страни војни изасланици.

  „Одлучан одговор 2009“ је највећа и најзначајнија вежба команди и јединица Војске Србије у овој години на којој, поред припадника Војске, учествују и припадници Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије МУП-а Србије.

  Извор: Сајт Војске Србије


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on October 07, 2009, 03:06:35 pm
Tadić: Srbija nezaobilazni bezbednosni činilac

07.10.2009

Vojno-policijska vežba "Odlučan odgovor 2009" pokazala da je Srbija nezaobilazan politički i bezbednosni činilac u jugoistočnoj Evropi, rekao predsednik Tadić. Poručio je da Srbija nikada više ne sme biti izolovana, već da mora biti u središtu integracionih procesa. Visok nivo obučenosti vojske i policije, ocenili Šutanovac i Dačić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je današnja vojno-policijska vežba "Odlučan odgovor 2009" pokazala da je Srbija nezaobilazan politički i bezbednosni činilac u jugoistočnoj Evropi.

Po završetku vežbe na poligonu "Pešter" u kojoj je učestvovalo oko 1.200 pripadnika vojske i policije, Tadić je poručio da Srbija nikada više ne sme biti izolovana, već da mora biti u središtu integracionih procesa.

"Srbija je zemlja čiji je parlament usvojio dokument o vojnoj neutralnosti i to je činjenica koju ćemo uvek imati na umu. Istovremeno imaćemo aktivnu bezbednosnu politiku i u skladu sa bezbednosnim procesima u regionu u budućnosti donositi odluke strateškog karaktera - deo kojih integracija će biti Srbija i kako ćemo se vladati u skladu sa postojećim i budućim bezbednosnim pretnjama i rizicima", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, osnovna obaveza bezbednosnih snaga u Srbiji je odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ali i učešće u podizanju međunarodnog kredibiliteta države.

"Samo zemlja za snažnim međunarodnim kredibilitetom može braniti svoje granice punom snagom i računati na međunarodnu podršku", rekao je Tadić, i dodao da će srpska vojska i policija nastaviti da doprinose i međunarodnoj bezbednosti učešćem u mirovnim misijama.

Prema njegovim rečima, samo Srbija koja je deo rešenja, a ne problem po sebi može braniti vlastiti interes, i samo takva Srbija jeste na dobrobit vlastitih građana.

Predsednik Srbije izrazio je uverenje da će donošenje paketa zakona iz oblasti odbrane i bezbednosti, koji se u ovom trenutku razmatra u parlamentu, doprineti daljem osavremenjivanju i poboljšanju efikasnosti Vojske Srbije.


"Odlučan odgovor 2009"

Najviši državni zvaničnici i vojni vrh Srbije prisustvovali su danas na poligonu "Pešter" združenoj taktičkoj vežbi "Odlučan odgovor 2009".

U okviru najveće intervidovske vežbe organizovavne u poslednjih 15 godina izvedena su bojeva gađanja i prikazana dejstva lovačko-bombarderske avijacije, helikopterskih jedinica, oklopnih i pešadijskih sastava, artiljerije i specijalnih snaga Vojske Srbije i MUP-a.

U okviru vežbe je za predstavnike državnog vrha i diplomatskog kora priređena izložba vojnih sredstava i naoružanja u razvoju.

Vežbi su pored predsednika Tadića, prirustvovali i ministar odbrane Dragan Šutanovac, zamenik predsednika vlade i ministar policije Ivica Dačić, kao i ministri Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin.

Na vežbi su učestvovali pripadnici 2. brigade Kopnene vojske, Specijalne brigade, Mešovite artiljerijske brigade, Brigade veze, Petog bataljonan vojne policije, 246. bataljona ABHO, 98. i 204. avijacijske baze Vazduhoplovstva i Protivvazduhoplovne odbrane i Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije MUP-a Srbije.

Proces planiranja vežbe trajao je tri meseca, a u procesu pripreme učestvovalo je više od dve hiljade pripadnika Vojske Srbije.

Vežbom je rukovodio zamenik komandanta Združene operativne komande, brigadni general Milan Mojsilović.Visok nivo obučenosti vojske i policije

Zvaničnici ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova ocenili su da je združena taktička vežba "Odlučan odgovor 2009", dokazala visok nivo obučenosti i borbene sposobnosti bezbednosnih snaga Srbije.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je izrazio zadovoljstvo zbog pokazanog visokog nivoa "interoperabilnosti vojske i policije". O značaju vežbe, kako je rekao, svedoči i činjenica da joj je prisustvovao i veliki broj predstavnika diplomatskog kora, kao i predstavnici generalštabova Crne Gore, BiH i Turske.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da vežba pokazuje da u Srbiji postoji jedinstveni sistem odbrane i bezbednosti.

"Naše snage odbrane i bezbednosti pokazale su da su u stanju da svoje ustavne obaveze ispunjavaju na pravi način", rekao je Dačić.


Izvor: RTS


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on October 08, 2009, 02:18:21 pm
Ovo je za prethoden godine kvantni skok za VS ali 1000 ucesnika (tu se racuna i zandarmerija, SAJ, pozadisnko osoblje) je i dalje malo.

Jeste lepo sto je vezba intervidovska sa ucescem svih (vecine) rodova i sluzbi + policiaj i zandarmerija ali vojsci treba barem jednom u 2-3 godine i vezba gde bi izveli na poligon nekogiko bataljnosnkih borebneih grupa i proigrali vise scenaraija upotrebe u vezbi koja bi trajala 2-3 nedelje.

Ovakve vezbe bi trebale da budu standardne za sve brigade VS i da ih izvode svake godine. Znaci da brigada oformi borbenu grupu jacine bataljnona i da uz podrsku ostalih rodva i sluzbi + recimo lokalna jedinica zandarmerije sa podrcja odgovornosti brigade odrade vezbu.

Svake godine druge cete da formiraju borbenu grupu da bi se za nekoliko godina svi prosli ovakve vezbe.

Tako bi to trebalo da se radi - a ovako se radi kad nemas para tj imas malo para pa hoces i mediski da se izreklamiras.

Ali da ponovim za prethodni perido ovo je stvarno veliki napredak.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: DEMON on October 08, 2009, 05:23:53 pm
  08.10.2009.

  Здружена тактичка вежба „Одлучан одговор 2009“

  Здружена тактичка вежба јединица Војске Србије „Одлучан одговор 2009“ изводи се од 26.септембра до 13. октобра на Пештерској висоравни. Главном делу вежбе где су обједињени сви најзначајнији садржаји данас су присуствовали: председник Републике Србије Борис Тадић, заменик председника Владе Србије Ивица Дачић, министар одбране Драган Шутановац, министар рада и социјалне политике Расим Љајић, министар без портфеља Сулејман Угљанин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, начелник Штаба Војске Црне Горе генерал-мајор Драган Милосављевић,начелник Здруженог генералштаба ОС БиХ генерал-пуковник Миладин Милојчић, изасланик начелника ГШ ОС Турске бригадни генерал Шенол Алпарслан, чланови Одбора за одбрану и безбедност Скупштине Републике Србије, полазници Школе националне одбране ВА, представници локалних самоуправа, амбасадори, представници војнодипломатског кора и бројни гости.
 
[attachment=1]

  Председник Републике Србије Борис Тадић, по завршетку вежбе, рекао је да ће се након усвајања стратешких докумената у Скупштини Србије наставити рад на реформама оружаних снага. Та реформа треба да укључи не само модернизацију технике и обуке, већ и обезбеђивање најбољег стандарда за припаднике Војске и Полиције.

  Тадић је нагласио да је Србија земља чији је парламент усвојио документ о војној неутралности те да је то чињеница коју ће се увек имати на уму. Он је рекао да ће држава истовремено водити активну безбедносну политику, сагледавати све безбедносне процесе у региону и у складу са тим процесима донети одлуку о суочавању са постојећим и будућим безбедносним претњама и ризицима.

[attachment=2]
  
  Председник Републике захвалио се припадницима Војске, Полиције и локалне самоуправе на вежби која је показала, како је подвукао, изузетан потенцијал наших безбедносних снага. Он се захвалио и представницима међународних институција који су својим присуством показали да је Србија незаобилазан чинилац стабилности у jугоисточној Европи и да је демократија у Србији предвидив политички фактор на који свет може рачунати.

  Тадић је оценио да смо данас показали да имамо изузетан безбедносни потенцијал да одговоримо на сваки изазов. Он је изразио задовољство резултатима вежбе „Одлучан одговор 2009“ и честитао свим њеним учесницима.

  Министар Шутановац рекао је да вежба „Одлучан одговор 2009“ представља круну свега што је Војска радила током протеклих годину дана. Он је оценио да је данашња вежба приказала висок ниво оперативних способности Војске и интероперабилност Полиције и Војске и изразио захвалност посматрачима из инстранства и локалној самоуправи. Министар одбране наглaсио је да ће као нaставак цивилно-војне сарадње са грађанима који живе на Пештеру Војска на том простору изградити један пут.

[attachment=3]

  Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић рекао је да je данашња вежбa уствари први резултaт професионализације и још једна потврда да реформа система одбране иде у правом смеру.

  Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да вежба показује да у Србији постоји јединствен систем безбедности. Он је истакао да су Војска и Полиција способне да испуне своје уставне обавезе и надлежности.

  Вежбом је руководио заменик командата Здружене оперативне команде бригадни генерал Милан Мојсиловић, док јединицом која изводи вежбовне активности командовао је пуковник Душан Стојановић, командант Друге бригаде Копнене војске.

  Бригадни генерал Милан Мојсиловић рекао је да је „Одлучан одговор 2009“ највећа вежба Војске Србије у 2009. години.

  - Вежба је планирана и изводи се у складу са системски имплементираним концептом управљања обуком, који је у употреби од ове године и представља у целини примену евалуацијског процеса у изградњи способности јединица. У процес планирања и реализације укључени су и састави МУП што је у многоме проширило карактер и квалитет вежбе – рекао је Мојсиловић. Према његовим речима одлука Генералштаба да реализује овако сложену вежбу указује да је обука и изградња оперативних способности ВС приоритет и тежиште у укупној реформи система одбране.
 
[attachment=4]

  Министарство одбране Републике Србије и Генералштаб Војске Србије планирали су извођење здружене вежбе на терену са бојевим гађањем, као један од тежишних задатака Војске Србије у 2009. години. Циљ вежбе био је увежбавање и провера способности штабног рада и рада јединица Војске Србије у теренским условима и бојних гађања наменских тактичких снага при извршавању задатака прве мисије.

  На вежби је учествовало око 1.000 припадника 2. бригаде КоВ, Специјалне бригаде, Мешовите артиљеријске бригаде, Бригаде везе, 5. батаљона војне полиције, 246. батаљона АБХО, 98. и 204. авијацијске базе ВиПВО, Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерија МУП-а Републике Србије.

  Тактичка претпоставка вежбе било је угрожавање територијалног интегритета Србије провокацијама и пограничним инцидентима уз паралелне терористичке акције у дубини територије. Фиктивна одлука председника Републике о ангажовању јединица Војске Србије, означила је почетак вежбе. „Одлучан одговор 2009“ показао је ефикасно садејство различитих родова и служби Војске Србије у извођењу борбених дејстава. Током вежбе коришћена је бојева муниција, а све тактичке радње приказане су реално.

  Извор: Сајт Војске Србије


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on October 08, 2009, 07:09:09 pm
Иако је Pvanja у праву, ипак је ово добар искорак у том правцу. Прво, вежба је реална. Друго, после дугог низа година изведена је изван устаљеног полигона за овакве вежбе - Пасуљанских ливада. Треће изведена је на  простору који одсликава главну географску каратеристику Србије што још више дочарава реалност тактичке ситуације. И четврто, изведена је на простору који је скоро до јуче смтарано неуралгичним, при том су и локални политичари и становништво вежбу и војску доживели као "нашу".


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: DEMON on October 09, 2009, 12:48:54 pm
  09.10.2009.

  ЗАТВОРЕНА ЗДРУЖЕНА ТАКТИЧКА ВЕЖБА СА БОЈЕВИМ ГАЂАЊЕМ „ОДЛУЧАН ОДГОВОР 2009“

  На Пештерској висоравни, код Сјенице, јуче је, свечаним постројавањем јединица, затворена Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем „Одлучан одговор 2009“.

  Одавши признање свим учесницима, вежбу је затворио заменик руководиоца вежбе бригадни генерал Војин Ч. Јондић.

  У наредном периоду, како је то најавио министар одбране Драган Шутановац, Војска Србије ће становницима овог краја изградити пут од села Цетановићи до Буђева.
[attachment=1]
  Извор: Сајт Војске Србије


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Brok on September 14, 2010, 07:32:41 am
Здружена командно-штабна вежба „Здружени подухват 2010“

13.09.2010

Данас је у Војсци Србије започела здружена командно-штабна вежба „Здружени подухват 2010“. Циљ вежбе је провера обучености и увежбавање команди на стратегијском, оперативном и тактичком нивоу.

[attachment=1]

Официр за планирање здружене командно-штабне вежбе „Здружени подухват 2010“ је генерал-потпуковник Младен Ћирковић, руководилац вежбе је генерал-мајор Петар Ћорнаков а командант вежбе је бригадни генерал Милан Мојсиловић. Планирано је да вежба траје до 30. септембра.
 
[attachment=2]


Извор: сајт Војске Србије


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on October 05, 2010, 08:13:18 am
Počela združena vežba na terenu sa bojnim gađanjem „Združeni poduhvat 2010“


04.10.2010.

Danas je na intervidovskom poligonu Vojske Srbije „Pasuljanske livade“ kod Ćuprije, otpočela Združena vežba na terenu sa bojnim gađanjem „Združeni poduhvat 2010“.  


[attachment=1]

Vežba se održava od 4. do 9. oktobra i na njoj će oko hiljadu pripadnika Vojske Srbije izvesti taktičke vežbe sa bojnim gađanjem kopnenih, vazduhoplovnih i specijalnih snaga. Cilj vežbe  je prikaz osposobljenosti za praktičan rad jedinica na terenu, sa težištem na modelovanju i borbenoj organizaciji snaga za izvođenje operacija.

Vežbom  rukovodi zamenik komandanta Združene operativne komande Vojske Srbije brigadni general Milan Mojsilović, sa pomoćnicima za Kopnenu vojsku brigadnim generalom Vojin Č. Jondićem, i za Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu pukovnikom Draganom Todorovićem, dok je komandant vežbe komandant Treće brigade KoV pukovnik Čedomir Branković.

Izvor: Sajt VS
 


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dexy on October 08, 2010, 07:11:29 pm
08. 10. 2010.

Vežba “Združeni poduhvat 2010“ na Pasuljanskim livadama


Na poligonu „Pasuljanske livade“ danas je izvedena vežba sa bojnim gađanjem “Združeni poduhvat 2010“.

Vežbi su prisustvovali: predsednik Republike Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, narodni poslanici i predstavnici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Miloje Miletić, inostrani vojni izaslanici akreditovani u Srbiji, polaznici Škole nacionalne odbrane i brojni gosti.

[attachment=1]
Na vežbi, na kojoj je učestvovalo oko 1000 pripadnika Vojske Srbije, izvedene su taktičke radnje sa bojnim gađanjem kopnenih, vazduhoplovnih i specijalnih snaga uz korišćenje lovaca-bombardera, helikoptera, artiljerijskih oruđa, oklopnih borbenih vozila i pešadijskog naoružanja.

Cilj vežbe bio je da se prikažu sposobnosti taktičkog rada jedinica na terenu sa težištem na modelovanju i borbenoj organizaciji snaga za izvođenje operacija u uslovima profesionalizacije jedinica.

[attachment=2]
Zamenik komandanta Združene operativne komande GŠ VS brigadni general Milan Mojsilović, koji je rukovodio vežbom, naglasio je da „Združeni poduhvat 2010“ ima za cilj izgradnju i utvrđivanje operativnih sposobnosti profesionalnih sastava angažovanih na zadacima iz domena prve i treće misije VS.

[attachment=3]
Predsednik Srbije Boris Tadić je izrazio zadovoljstvo održanom vežbom istakavši da je Vojska Srbije još jednom pokazala visoku borbenu gotovost, obučenost i ovladavanje veštinama važnim za bezbednost zemlje i čitavog regiona.

On je čestitao ministru Šutanovcu i generalu Miletiću na uspešno izvedenoj vežbi.

Predsednik Srbije je rekao da se vide rezultati nakon godina reformi u vojsci, istakavši da sada u VS nakon profesionalizacije postoji novi kvalitet i obučenost njenih pripadnika.

"Profesionalizacija vojske podiže kvalitet naših oružanih snaga, ali će svi oni koji žele i dalje moći da služe vojni rok, čime će civilna kontrola vojske i dalje ostati, kao i veza između naroda i vojske", rekao je Tadić. On je kazao da je osnova za stabilnost i bezbednost zemlje veoma dobra saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane.

[attachment=4]
Predsednik Srbije je rekao da će država u budućnosti i dalje nastaviti da oprema Vojsku Srbije i podiže standard njenih pripadnika.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je, ističući da se radi o prvoj vežbi tog obima, u kojoj učestvuju isključivo profesionalni vojnici, ocenio da je vežba izvedena u teškim vremenskim uslovima i da je ono što je prikazano impozantno.

Ministar Šutanovac je izjavio da Vojska Srbije teži da bude organizovana po najboljim standardima i otvorena je za saradnju sa svim državama koje to žele.

"Vojska Srbije danas teži najboljem standardu koji postoji na svetu i to je NATO standard", rekao je ministar. On je dodao da Ministarstvo odbrane u ovom trenutku ima saradnju sa više od 55 zemalja, a da je u prethodnih nekoliko godina potpisano više od 35 ugovora o saradnji.

[attachment=5]
"Ako neko iz ove države uspostavlja saradnju sa inostranstvom to su vojska i policija" rekao je Šutanovac.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je da su, pripadnici vojske Srbije, uspešno izvedenom vežbom, pokazali da je reforma sistema odbrane i bezbednosti dala dobre rezultate.

Dačić je naglasio da je vežba pokazala da Srbija ima respektabilne snage koje su u stanju da zaštite teritorijalni integritet i suverenitet zemlje.

On je podvukao da je saradnja dva ministarstva, kao i vojske i policije sada veoma dobra, odnosno mnogo bolja "nego što je bila u nekim proteklim vremenima".


Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dexy on October 08, 2010, 07:14:16 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dexy on October 08, 2010, 07:16:13 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dexy on October 08, 2010, 07:18:16 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on October 08, 2010, 09:49:45 pm
Пре три месеца сми их искритиковали због лоших униформи заставаног вода. Сада почасни вод у новим. Није нешто, али је боље.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dexy on October 08, 2010, 10:47:02 pm
Dobro i to je neki napredak, mali, ali napredak, a možda i znak da prate i uvažavaju naše kritike.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Brok on October 09, 2010, 10:29:44 am
Izgleda da se čita Paluba. I treba ...


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on October 09, 2010, 06:59:36 pm
Да,да, опасно се сикирају када их критикујемо.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on October 09, 2010, 08:41:32 pm
@dzumba
Zvis su se pojeli :)

Velika je razlika izmedju zastavnog voda jedne avio baze i GARDE!

Ali mislim da ni onaj zastavni vod na Ladjevcima nije prosao neprimeceno.
Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dizastr2 on October 10, 2010, 04:32:11 pm
Vreme je bilo ocajno kao i uvek na Pasuljanama, 4 godisnja doba za 4 sata :D
Sve u svemu jedno veliko iskustvo, a i moglo se po nesto nauciti, videti... Vezba je naravno uspela i svi smo se srecni i zadovoljni vratili kucama. ;)


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on October 10, 2010, 09:43:47 pm
И наравно, оцењена је врло добром оценом. То је "омиљена" оцена за све  успеле вежбе.  Шалу на страну, свака вежба са толико учесника и средстава захтева поприличан труд и организацију. Зато учесници и заслуже похвале.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Nešo on October 10, 2010, 11:30:53 pm
Da li je ovo vojna vežba ili politički marketing? Pošto u dnevniku i na slikama ima više političara nego vojske.

Drago mi je kad vidim ove M-84-vorke. Barem ima nečemu čovek da se divi. Ja nažalost opet moram nešto da se zapitam i da kritikujem. Kako to da svaka vojna vežba VS prođe sa ocenom "vrlo dobra" ?

Evo grešaka:

U napadu helikopteri gazele iz ranih sedamdesetih, sa protivoklopnim raketama iz šezdesetih. Nadleće par miga 21 (1 par od ukupno 2 koja su inače u dežurstvu). Orlove nešto nisam ni primetio. Neprijatelj kao uvek, ne pomera se i ne uzvraća udarac. Jedina pametna stvar koju sam ovde video je borbena pratnja tenkovske čete pomoću helikoptera.

Na veliku žalost nigde borbenih aviona, lovaca bombardera da ispale ceo plotun raketa ili da dejstvuju po liniji proboja. Nigde lovaca tipa mig 29 da fiktivno obezbeđuju vazdušni prostor i pruže pratnju tokom vazdušnog desanta.
Lovci tenkova BOV M-83 sa raketama "maljutka" pucaju sa otvorene distance umesto iz zaklona. Isto važi i za gazele. Sa takvom podrškom pešadija nema šanse da izvši brz i efektivan napad bez većih gubitaka, pre svega što u ovakvom brdskom terenu odnos snaga branioca i napadača stoji negde oko 4:1.

Evo mog predloga:

Dva miga 21, svaki u rastojanju od 2 minuta, u brišućem letu identifikuju zonu aktivnosti i privlače pažnju protivnika. U vazduhu dežura par miga 29 obezbeđujući vazdušni prostor, kao i jedan mig 29UB naoružan sa višecevnim raketnim bacačima i nevođenim raketama, za slučaj brze intervencije i uništavanje težih ciljeva. Nakon identifikacije borbenih položaja i moguće PVO protivnika, sledi dvominutna paljba sa 2 baterije tipa gvozdika (razmak paljbe 6 sekundi). U zaklonu čekaju izviđačka vozila tipa BRDM-2, prateći pokrete i kontramere protivnika. Sa njima su u pratnji vozila BOV M-83 i BVP M-80 za neposrednu vatrenu podršku. U svakom vozilu M-80 po dva mobilna lansera "bumbar", za slučaj odvraćanja kontranapada oklopnih jedinica protivnika u pokretu.
Sad sledi glavni napad. Tri para bombardera, tipa orao, u brišućem letu napadaju položaje. Iza njih dolazi desantna jedinica sa 4 helikoptera tipa Mil Mi 8/17, naoružani raketnim bacačima radi kontrole zone iskrcavanja. Neposrednu podršku daju helikopteri Mil Mi 24. U tom trenutku kreću dve tenkovske čete u proboj, praćene od pešadije i 4 gazele.
Ovo je samo deo jedne takve vežbe koju bi trebali izvesti, a ne samo da se provetre uniforme, predsednik prošeta i popune sadržaji u dnevniku. Cilj vežbe treba biti: Masivnim i brzim udarom, potencijalnog neprijatelja u što kraćem vremenu uništiti. Efektivno sadejstvo RV, oklopnih, desantnih i artiljerijskih jedinica u složenim uslovima brdsko planinskog ratovanja. Samo na osnovu takve vežbe vojno rukovodstvo može da uoči nedostatke i slabosti jedne strukture i da jasno definiše neophodnu opremu i oružje za brzo i efektivno izvođenje napada. Stoga cilj vojne vežbe treba da glasi: "Uništiti i trajno poraziti nepijatelja". Sve ostalo vam je vežba po fazonu "kreni stani".  ;)

Nadam se da nisam preterao i da mi nećete zameriti na ovom izlaganju. Sve u svemu smatram da je ova vežba zaslužila samo ocenu 3. Ako je ovo potencijal VS i udarna moć onda laku noć.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on October 11, 2010, 10:10:52 am
Evo jos par slika sa vezebe. Izvor je sajt MO RS. Iz nekog razloga na sajtu ministarstva ima vise slika nego na sajtu VS.

[attachment=5]

Izgleda da M-21 polako ulazi u trupu.
Ovo je M-21 sa optickim nisanom o ramenu ovog vojnika. Nisam bas oduzevljen sa ovim "nasim" optickim nisanom bolje bi bilo da su se odluzili na neki kolimatorski nisan ali i to je bolje nego da ga nema.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Brok on October 11, 2010, 11:59:35 am
Sve u svemu smatram da je ova vežba zaslužila samo ocenu 3. Ako je ovo potencijal VS i udarna moć onda laku noć.

99-te je VS koja je danas dobrim i većim delom činala VJ pokazala šta zna i šta može agresorima poput SAD, Britanije, Nemačke i ostalih. Pa kada su videli šta je tehnike i MTS-a izvučeno i sačuvano onda su se hvatali za glavu od neverice.
A nismo imali ni približno ovakve vežbe, a ovu vežbu ma koliko to bilo čudno ubrajam u kompleksniju. Imali smo najobičnija gađanja tenkovski vod u napadu. Vrhunac vežbi je bio mešoviti mehanizovani vod u napadu. Znači idu tri tenka i dva BVP i to je vrhunac, pa se kasnije dogodilo ono što jeste sa nato-om.

Imali smo i jednu vežbu gde smo samo bili statisti sa Gazelama na Pešterskoj visoravni, sve tenkove su simulativnim gađanjem pogodili a da Gazele nismo čak ni uočili. Za mene je i to kao statisti (M-84 ukupan u rov) bilo jako dobro iskustvo.

I ovo je uspeh što je izvedeno jel je Srbija u jako teškom ekonomskom položaju.
Šta misliš koliko košta jedna podkalibarna granata, samo jedna za top tenka M-84, a naši oficiri kako mlađi tako i oni koji su u penziji žive kao podstanari. Znam lično barem desetak takvih slučajeva, a ima ih ...
Sasvim je ovo dobro što je uopšte izvedeno.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dizastr2 on October 11, 2010, 12:46:42 pm
Slike su vrh! Pozdrav za momke sa slika :D


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on October 11, 2010, 02:58:54 pm
@Nešo

Poenta ovakvih vezbi nije izvodjenje nekih spektakularnih taktickih zamisli to se radi na komando stabnim vezbama (na karti - sad i uz pomoc racunara) gde se proigravanju razne varijante (i to nije bas za javnost) ili na nekim taktickim vezbama bez gadjanja gde se uigravaju razni postupci (ceta-bataljon - za nase uslove).

Poenta ovih vezbi je da se sinhronizuje bojevo gadjanje vise jedinica u jednu celinu i to na bezbedan nacin, jer ipak se tu preplece i pesadija, artiljerija, oklopne jedinice, avijacija  itd i to sve na jako malom prostoru a svi su u pokretu i tu cak i mala greska moze da bude katastrofalna. Gadjanje u takvim uslovima i recimo na strelistu je totalno druga prica.

Ovakav vid vezbi dugo nije radjen kod nas (tek su poceli pre par godina) tako da je ovo u svakom slucaju uspeh i jos jedna kvalitet vise. Pretpostavljam da ce vremenom ove vezbe biti sve bolje i bolje pogotovu ako bude novaca.

Sto se tice ucinka - koliko para toliko i muzike. Iskreno mislim da Srbija dobija dosta muzike za kolicnu para koju ulaze u vojsku.

E sad ako neko misli da tako moze doveka taj se bas debelo z......


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dizastr2 on October 11, 2010, 04:00:39 pm
10 dana gadjati non stop bojevom municijom (razlicitog kalibra), nije sve jedno. Niko nije povredjen tokom vezbe i sto se mene tice ja sam vezbom zadovoljan, kao i druzenjem. Uslovi su bili podnosljivi. Vreme je bilo lose ali nista toliko strasno i nepodnosljivo kako zna da bude na Pasuljanama.
Treba se doziveti ovako nesto pa tek onda suditi. Posle bitke svi su generali ;)


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Brok on October 11, 2010, 04:20:15 pm
I meni su Livade u dragoj uspomeni, kao i Međa, mada Pasuljaske više.
Tamo sam se vatreno krstio sa topom 125 mm.

Bio sam na Livadama više puta po više dana. Jednom me je gore zatekla uzbuna, ali ne vežbovna, pa onda trči sa tehnikom u kasarnu.
To bi baš i nije bilo prijatno, mada o takvim stvarima se i ne razmišlja, barem ne puno.

To za vremenske uslove Dizastr, pa takve su ti Livade uvek. Čas si u košulju čas u vetrovci, ništa čudno za taj poligon.

Imaš u temi, a i ostale koga zanima, moje viđenje uspešnog bojevog gađanja sa M-84, na strani:
http://www.paluba.info/smf/oklopno-mehanizovane-jedinice/tenk-m-84/
Šesti post po redu, sa podnaslovom "Iskustva sa strelišta".


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on October 11, 2010, 04:34:19 pm
Као прво ја сам у шали поменуо да је оцена вежбе "врло добар". Нико званићно није дао неко конкретну оцену. То је шала на начин како старешине похваљују восјку: "врло добро - служим народу" (у ЈНА некад). Никад одлично,чак и када јесте јер се не римује.

Као друго, не знам колико си Нешо организовао оваквих вежби, али чисто сумњам да би нешто овако причао да јеси, бар неку озбиљнију. Вежба се одвија са живим људима, не играчкама. Тенкови су прави, хеликоптери такође, гранате такође. Ем што кошта "ђаво ипо", ем што може да убије ако погрешиш и то твоје људе. Зона сигурности за дејство авијације у подршци пешадијиу рату је минимум 400 метара. Као што и сам знаш у Авганистану, , а и код нас из (члана 11) авијација је "млатила" по својима. Не мора то на вежбама. Дакле зоне сигурности на вежбама су веће. Друго, забрањено је у миру дејство преко глава властитих јединица, посебно стрељачком ватром, из истог разлога.

На сајту, ни у тексту нема такозване "ситуације", односно замисли вежбе. Не знамо тачно шта је симулирано и како је замишљено да тече дејство. Поставка вежбе је обично реална, али се онда каже: због мера безбедности хеликоптери ће...,а тенкови..... Незнам да ли сакада био поред тенка када опали. Ако би се пешадинац нашао испред цеви тенковског топа, чак и да лежи на 5-6, па и више метара погинуо би од притиска барутних гасова. Наравно да се раде такве вежбе које  помињеш ( са реално предпостављеном ситуацијом). Обично се раде до нивоа чете, ретко батаљона(мислим са живом јединицим). Преко тога то је врло, врло скупо и тешко је организовати. Неко је то већ помену. За то постоје Штабне вежбе и тзв. ратне игре које су симулација правих дејстава. Припрема такве вежбе (штабне), посебно почетних позција је мукотрпан посао и нико се одофицира не утркује да то ради.То ради тимод бар десетак људи. Треба то све ускладити и погодити.

Зато је оваква вежба, сложена за организацијуи реализацију.свашта може да крене наопако. Неки дан падоше два МИГ-а РВ Хрватске. Замисли да су пали на људе. То, узгред буду речено свакој војсци може да се деси.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Rade on October 11, 2010, 04:47:46 pm
Evo grešaka:

Pošto nalaziš greške, možeš li nam pojasniti koja je bila supozicija, tj. koji je bio scenario vežbe, koja je bila vrsta vežbe, sa kojim ograničenjima i slično?

Voleo bih da nas konačno ovde malo "prosvetliš", nije fer da samo ti uvidjaš koje su im greške, a mi da tapkamo u mraku.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Brok on October 11, 2010, 05:02:17 pm
Као друго, не знам колико си Нешо организовао оваквих вежби, али чисто сумњам да би нешто овако причао да јеси, бар неку озбиљнију. Вежба се одвија са живим људима, не играчкама. Тенкови су прави, хеликоптери такође, гранате такође.
(http://www.mycity.rs/images/smiles/43.gif)

Зона сигурности за дејство авијације у подршци пешадијиу рату је минимум 400 метара. Као што и сам знаш у Авганистану, , а и код нас из (члана 11) авијација је "млатила" по својима. Не мора то на вежбама. Дакле зоне сигурности на вежбама су веће. Друго, забрањено је у миру дејство преко глава властитих јединица, посебно стрељачком ватром, из истог разлога.

Za ovo znam, i mesto i vreme, čak i odgovornog zbog ovog dejstva avijace po sopstvenim snagama.
Čudi me da dotični nije izveden pred vojni sud, pošto je vojno sudstvo i tužilaštvo tada postojalo.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: vathra on October 11, 2010, 05:03:50 pm
Да додам и коментар на Нешин пост:
Било би лепо да је сва техника коју је навео у листи жеља у наоружању или у употребљивом стању. Пошто није, ради се са оним чега има. Боље него да се не ради уопште.
А Газела са маљуткама и данас није за потцењивање, како је Брокер објаснио своје искуство. Предност је што је мала и тиха, а слабија пробојност ракете се лако да поправити.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Nešo on October 11, 2010, 07:49:42 pm
Pozdrav momci,

kao prvo da se obratim Džumbi. Cilj svake vežbe jeste harmonizacija svih rodova vojske i usavršavanje taktike. Međutim ako se neko napravi mnogo potentan i još dovede kamere da bi zabeležio dešavanja, onda je to dodatni zadatak za kontraobaveštajnu službu. Naime kamere i gosti, bilo domaći ili strani, beleže svaki pokret kao i upotrebljena sredstva. Ako nastupate sa jednom vežbom na ovakvom nivou, onda će strani eksperti brzo doći do zaključka, da u ovom regionu ili delu Balkanu nema ozbiljnije vojne konkurentnosti ili "pretnje". Ja skidam kapu svim učesnicima ove združene vežbe i naporima koje su činili da ovakvo nešto omoguće.

Veoma dobro znam da se u vojnoj vežbi nalaze živi ljudi. A čemu inače treba, po mišljenju nekih naših stručnjaka, da služi ovakva vežba ? Da li treba uvežbavati teoretski moguće okolnosti sa pravom bojevom municijom i živom silom, ili će se i dalje odvijati igre "plavi" i "crveni", lete ćorci na sve strane ?

Vojna vežba mora pod najrealnijim uslovima da dočara situaciju koja bi mogla da se odvija tokom jednog konflikta. U jednoj vojnoj vežbi, koja je pristupna javnosti, moraju biti upotrebljena najmodernija i najubitačnija sredstva naoružanja svih rodova armije. Taktika vojne vežbe mora da se zasniva na isključivo agresivnom aspektu vođenja rata, bez ikakvih teorija o defanzivnom vođenju bitke. U takvim okolnostima i sa takvim potencijalom znatno se podiže borbeni moral svakog pojedinca i jača borbena spremnost i uvežbanost jedinica.
De facto treba napraviti pravi holivudski scenario, vešto vođen i organizovan, a pre svega uhvaćen okom kamere.
Vežba treba da ubedi pripadnike o odlučnosti i snazi sopstvene armije. Mora da im zada poslednji šlif, kao što bi Nemci rekli, da ih bukvalno okali. Da budući profesionalni vojnik bude svestan šta može da ga čeka i na koji način bi to izgledalo.
Šta je trebalo zapravo uraditi ? Kao prvo trebalo je osposobiti sva moguća vozila i letelice koja bi učestvovala na ovakvoj vežbi, remont neophodnih resursa i oružja tipa Mil Mi 24 i Mil Mi 8/17. Intenzivnije uvežbavanje pilota lovaca i bombardera. Nabaviti makar 4-5 nova borbena vozila ili novu tehniku čisto ofanzivnog karaktera. Oružje VS ili bivše JNA je više bilo defanzivnog karaktera. Ko kaže da sam lud ili da lažem neka sagleda okolnosti sukoba i način upotrebe raspoloživih sredstava tokom raspada SFRJ. Pojedine jedinice su bukvalno bile paralisane, pošto im je u odgovarajućem trenutku nedostajala čisto ofanzivna tehnika veće udarne moći i uništenja.
Vojnicima, oficirima, generalštabu i rukovodstvu treba konačno da bude jasna jedna stvar. Svaka vojna vežba i rat mora da se zasniva na ideologiji potpunog i brzog uništavanja neprijateljskih snaga. Na ovakvoj vežbi je trebala da gori zemlja, u pravom smislu reči, sa kako god to tehnikom raspolagale jedinice. E, onda gospoda političari mogu da izađu pred javnost i da se prse. Na ovakav način kako se odvilo, i uz najbolje namere, trud i zalaganje pripadnika, VS je javno udaren šamar. VS ima veoma sposobne ljude, mislim vojnike, ali neusklađenu strukturu organizacije sistema odbrane i napada.

VS je momentalno samo deo onog što je predstavljao krnji sastav JNA u obliku VJ iz 2000 godine.Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Rade on October 11, 2010, 07:55:09 pm
Nešo, prema Uputstvu  o vežbama, kakva je bila prikazana vežba? Koji je bio scenario vežbe?

Kad odgovoriš na ta dva pitanja, možemo dalje da diskutujemo.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Boro Prodanic on October 11, 2010, 08:01:04 pm
Nešo, ako nije suviše indiskretno, koju Vojnu Akademiju si ti završio?


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: brodarski on October 11, 2010, 08:12:28 pm
Mene zanima logistička potpora na vježbi. Opskrba gorivom, streljivom, hranom. Na koji je način to organizirano. Kako je tu logistika bila uključena? Ako nije tajna.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Boro Prodanic on October 11, 2010, 08:14:25 pm
Mene zanima logistička potpora na vježbi. Opskrba gorivom, streljivom, hranom. Na koji je način to organizirano. Kako je tu logistika bila uključena? Ako nije tajna.

Strpi se pet minuta, sad će to naš specijalista proračunati sve učas.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Nešo on October 11, 2010, 08:20:26 pm
Rade izvoli, ovo je zvanična izjava generalštaba VS kojoj ja ništa nemam da pridodam:

"Prikaz sposobnosti taktičkog rada jedinica na terenu sa težištem na modelovanju i borbenoj organizaciji snaga za izvođenje operacija u uslovima profesionalizacije jedinica."
„Združeni poduhvat 2010“ ima za cilj izgradnju i utvrđivanje operativnih sposobnosti profesionalnih sastava angažovanih na zadacima iz domena prve i treće misije VS.

Obe izjave u suštini imaju isto značenje.

A evo i jednog objektivnog izveštaja cele vežbe. Kontraproduktivne reakcije i zapažanja cele vežbe. Da ne bi ispalo da ja ovde iznosim nebuloze, neistine i mlatim ko Maksim po diviziji. Nisam jedini kome je ova vežba na negativan način zapala za oko. Čovek je ušao u malo dublju analizu, pa izvolite pročitajte, ko je dobre volje!


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Boro Prodanic on October 11, 2010, 08:26:04 pm
A evo i jednog objektivnog izveštaja cele vežbe. Kontraproduktivne reakcije i zapažanja cele vežbe. Da ne bi ispalo da ja ovde iznosim nebuloze, neistine i mlatim ko Maksim po diviziji. Nisam jedini kome je ova vežba na negativan način zapala za oko. Čovek je ušao u malo dublju analizu, pa izvolite pročitajte, ko je dobre volje!


Nešo, molim te uozbilji se. Kako samo možeš reći da je to i sa tog izvora objektivno? Da mi odatle kažu da je ponedeljak, u tri kalendara bih proverio pre nego poverujem.

Reč "objektivno" je mnogo, mnogo ozbiljna reč...


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: brodarski on October 11, 2010, 08:36:36 pm
Navedeni prikaz stanja i ocjene vježbe su malo zbrkani. Je li vježba zadovoljila ili nije?


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Nešo on October 11, 2010, 08:47:26 pm
Elitu i rukovodstvo jeste, za sigurno. Stručni kadar VS verovatno ima drugačije mišljenje, ako im je uopšte još i dozvoljeno da misle. Vojsko ne daj se !


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: brodarski on October 11, 2010, 08:54:24 pm
Nešto meni nije jasno. Svaka vježba ima početak i svršetak. Početak je u Godišnjem planu, a završetak je na raščlambi
( analizi ) i zbrajanjem cifre konačne cijene koštanja vježbe. Ovdje ima barem desetak ljudi koji su na razini bataljuna i brigade planirali i izvodili razne vježbe. Njih se ne može vozati nikakvim parolama.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Rade on October 11, 2010, 09:02:16 pm
Rade izvoli, ovo je zvanična izjava generalštaba VS kojoj ja ništa nemam da pridodam:

"Prikaz sposobnosti taktičkog rada jedinica na terenu sa težištem na modelovanju i borbenoj organizaciji snaga za izvođenje operacija u uslovima profesionalizacije jedinica."
„Združeni poduhvat 2010“ ima za cilj izgradnju i utvrđivanje operativnih sposobnosti profesionalnih sastava angažovanih na zadacima iz domena prve i treće misije VS.

Obe izjave u suštini imaju isto značenje.

A evo i jednog objektivnog izveštaja cele vežbe. Kontraproduktivne reakcije i zapažanja cele vežbe. Da ne bi ispalo da ja ovde iznosim nebuloze, neistine i mlatim ko Maksim po diviziji. Nisam jedini kome je ova vežba na negativan način zapala za oko. Čovek je ušao u malo dublju analizu, pa izvolite pročitajte, ko je dobre volje!


Nešo, još uvek nisi dao odgovor na pitranja iznad. Nemoj da širiš dalje priču, jer se još više zaplićeš.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Rade on October 11, 2010, 09:02:57 pm
Nešto meni nije jasno. Svaka vježba ima početak i svršetak. Početak je u Godišnjem planu, a završetak je na raščlambi
( analizi ) i zbrajanjem cifre konačne cijene koštanja vježbe. Ovdje ima barem desetak ljudi koji su na razini bataljuna i brigade planirali i izvodili razne vježbe. Njih se ne može vozati nikakvim parolama.

Analiza vežbe sa svim pokazateljima sigurno nije radjena na Pasuljanskim Livadama.... doći će i analiza na red. Valjda.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Boro Prodanic on October 11, 2010, 09:06:35 pm
Nešto meni nije jasno. Svaka vježba ima početak i svršetak. Početak je u Godišnjem planu, a završetak je na raščlambi
( analizi ) i zbrajanjem cifre konačne cijene koštanja vježbe. Ovdje ima barem desetak ljudi koji su na razini bataljuna i brigade planirali i izvodili razne vježbe. Njih se ne može vozati nikakvim parolama.

Bravo Brodarski! Svaka čast! :klap :klap


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dizastr2 on October 11, 2010, 09:10:33 pm
Neso, aman, ne pričaj vise!


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on October 12, 2010, 10:30:14 pm
Ја нисам био на овој вежби. Нисам је планирао, организовао ни извео. Нисам је чак ни гледао осим на сликама. Не могу да оцењујем да ли је или није успела, да ли је или није објективно постављена.Чак не знам ништа о логистици вежбе, па ни то да ли је пасуљ био са ребарцима или клот. Само сам навео пар ограничења која условљавају сваку вежбу. Чак и у рату има ограничења. Нешто мало знам о томе, мислим вежбама и на несрећу о ратовима. Некад сам и испланирао понеку вежбицу, чак сам на неким и учествовао у разним улогама, од борца- појединца до ... Али џаба. Изгледа да нисам довољно научио.

Из онога што прочитах од Неше могу да закључим:
- учествовао је у планирању ове вежбе, али је дао оставку јер се није сложио са концептом;
- присуствовао је самој вежби, односно посматрао из прикрајка планирање и организацију и сагледао све проблеме;
- тренутно ради на анализи вежбе;
- план вежбе, њен концепт не може да саопшти из контраобавештајних разлога.Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Nenad on October 13, 2010, 03:56:26 pm
Haha...u potpunosti delim misljenje sa tobom @Dzumba! :D


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Boro Prodanic on October 13, 2010, 05:35:42 pm
He, Neša je banovan pa ćete pričekati odgovor sedam dana, dok on malo ohladi misli i sabere se za finalizaciju Plana odbrane Srbije... :)


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on October 13, 2010, 07:49:24 pm
Нисам одговорни модератор па ћу мало либералније да судим. Неша мени није сметао нити ме је увредио. Неша мисли да зна и то је добро. Невоља је у томе што и други знају шта ваља али знају да не може или тешко да може и да они сами не знају како. Имао сам прилике да гледам у МО разне стручњаке који су дошли са убеђењем да је решење једноставно а да га "ограничени" војници не схватају. Када крену да делују брзо закључе да то баш и није тако какосумислили. Проблем је томе што се не држе изреке старог грчког филозофа "ја знам шта не знам". Мислим да би Неша, ако хоће да постане струњак морао од тога да крене. Онда и да понешто научи из заната ове бранше. Припрема и организација вежби са бојним гађањем је занат и морада се научи. Није војска, само "јуриш - замном". Знам и ја како ради струг.

Није проблем у томе што Неша није професионални војник. Ипак, мало је признатих војних теоретичара који нису били успешни војници,а то већ нешто говори о томе. Један од ређих који није био генерал, чак ни пуковник, је Лидил Харт који је, нека ме неко исправи ако грешим, догурао до  капетана, али је постао признати војни теоретичар и историчар. Препоручујем Неши да прочита неку његову књигу. Код нас је објављене једна под насловом "Мач и перо". Можда тамо има нешто о офанзиви и дефанзиви. Тек да подсетим Нешу и остале да је у 20.веку био један набеђени војсковођа који је "прописао" да његова војска неће никад бити у одбрани, само у офанзиви и да ће његова војска увек ратовати на противничкој територији. И када је дошло да о рата (непријатељ га напао) нису умели да се бранедобро, бар у почетку.

А када су вежбе у питању сложио бих се да су најбоље оне типа: "као у рату" или у стварности. Неша помиње холивудске сценарија, аутентичност терена,верност симулираних ситуација и тд. Да то се некад и ради (и на овим нашим просторима), али такве вежбе су врло скупе, посебно са већим саставима. Није да нико у војци не зна за то (американци бар део снага тако припремају за Ирак и Авганисатн), него то кошта,а пара нема на претек. Направити један полигон који омогучује обуку у урбаној средини кошта као да правише једно стамбено насеље (јер тај полигон то и јесте). 

Један од проблема управљања војском је тзв. буџетрирање, односно уклапаље свих трошкова и потреба. Није то само ја хоћу најбољи авион на свету. Нема те земље која има свега довољног. И најабогатији штеде. Као да нико о војци (заправа свим војскама на овим просторима) не зна да требају бољи авиони, савремениа опрема и наоружање. Једино има проблемчић. Као наћи паре.  Многи кажу,ма само да ја дођем на власт наћићемо паре. А кад дођу...одговор већ спада у ону чивени тачку Правилника Палубе.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Boro Prodanic on October 13, 2010, 07:55:20 pm
U svom prethodnom postu nisam iznosio svoje lično mišljenje da li mi je Neša smetao ili ne (ni jedan član Palube mi nikada nije smetao, a ubeđen sam da je tako i sa ostalim kolegama iz Uredništva, ponekad mi je smetao nekorektan post, član kao ličnost nikada), samo sam hteo da Vas obavestim jer očigledno niste u temi http://www.paluba.info/smf/o-forumu/parcijalno-banovani-clanovi/ videli da je odlukom Uredništva banovan na sedam dana.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dizastr2 on October 14, 2010, 07:06:34 pm
Ma videli smo, kako nismo.  :)
Svaka njemu cast na svim filmovima koje je odgledao. Ali sto @Dzumba kaze ima dosta knjiga da se on nacita dok stigne do toga da organizuje neku vojnu vezbu ;)
Ima na you tube par klipova ove vezbe. Lik koji je snimao je uglavnom snimao 84-ke, ali sve u svemu nije lose odgledati.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Brok on October 14, 2010, 07:14:27 pm
Što ne postaviš te klipove sa vežbe?


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: GAGI on October 14, 2010, 09:35:24 pm
Жао ми је што нисам стигао да прочитам онај објективни (или "објективни ") извештај што га је Неша поставио пре него што је обрисан. Да ли може неко да постави линк до тог текста, или ако је забрањено да ми пошаље линк на пм (ако је то у складу са прописима)?


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Nešo on October 19, 2010, 06:57:18 pm
Evo vratio sam se opet i neću mnogo da ulazim u polemiku i diskusije.

Quote
Ma videli smo, kako nismo.   :)
Svaka njemu cast na svim filmovima koje je odgledao.
Na komentar Dizastr2-a mogu samo reći jedno: Krajnje je nekulturno nekome reći da prestane da lupa. Šta se tiče holivudskih filmova, nisam ih mnogo gledao, već sam hteo da ukažem na neophodnost spektakularnog insciniranja jedne takve vežbe koja se na kraju plasira javnosti, sa ciljem da eventulni protivnici ili agresori sa načinom vežbe budu zbunjeni i ubeđeni u neku vojnu silu, koja možda i ne postoji u tom opsegu i jačini kako je prikazana.
Žalosno je sve to ako se uzme u obzir da nisam ni služio vojsku ( ko hoće da zna razlog neka upita preko PM-a), a u stanju sam da dam neke procene koje nisu baš po fazonu "lupetanje".

Pošto se sve desilo kako se desilo kontaktirao sam jednog dobrog druga Nemca. Završio je oficrisku školu u NVA (vojska ex DDR-a), poslednji čin 1990 godine mu je bio major, nakon toga je prešao u policiju i sada ima čin pukovnika. Poslao sam mu javne snimke ove vežbe sa YouTub-a i ostalih izvora na internetu. Preveo sam mu moje izlaganje na nemački jezik. Nakon samo 4 sata on me je pozvao telefonom i rekao da sam do 80% u pravu sa svojim argumentima. Ko sada misli šta znaju oni Nemci i da se Srbima ismejavaju, grdno se vara. Bivša vojska DDR-a je nakon izdavanja uzbune trebala nešto manje od 4 minuta da bude u punoj ratnoj opremi i spremna da udari punom silom u bilo kojem pravcu, bez podrške SSSR-a ! Ko mi ne veruje neka se raspita. Starijim oficirma bivše JNA će ovaj detalj sigurno biti poznat.

Šta se tiče plana odbrane, nemam namere da ga ovde iznosim. Razlog je sledeći:

PV i RVO, kao i ukupna VS nema jasno definisan koncept oko nabavke novog naoružanja. Hoće se u NATO, oružje da se kupuje od Rusa, a sa Kinezima da se intenzivira vojna saradnja na najvišim nivoima. Država para nema ni za pristojne plate profesionalnim oficirima. Ako i tu lažem onda me ispravite. Moj plan RV i PVO odbrane,  oko nabavke modernog i efikasnog naoružanja kao i lociranja pojedinih sistema, eskadrila i jedinica, sadži poveću sumu od preko 2,6 milijardi Eura (zbir svih neophodnih aviona, logistike i prateće opreme, raketni sistemi i sistemi za navođenje i osmatranje vazdušnog prostora). Taj plan podrazumeva totalno kontrolu vazdušnog prostora nad Srbijom i odbranu od "stealth" aviona, kao i bespilotne letelice, uništavanje Awaks aviona sa sigurne daljine i ofanzivno prodiranje u vazdušni prostor bilo kojeg neprijatelja, sa maksimalnom efikasnošću i očuvanja vojne tehnike. To je bio moj stav oko plana RV i PVO.

Za kopnene jedinice ne mogu postaviti nikakav koncept ili plan, pošto u strukturi VS ne postoji najobičniji unitarni standard oko kamuflažnog farbanja i označavanja vozila, a o čemu onda dalje da pričamo? JNA je bila jedna priča, ovo je međutim sasvim drugi roman. I ovde je ista priča oko NATO, Rusa i Kineza. Dobri tenkovi tipa M-84 i M-84A nisu dalje modernizovani, novih projekata nema, a pare za nove savremene nabavke ne postoje. Da ja ovde pravim plan sa nekim vozilima, koje VS ne poseduje ili bi trebalo da budu u savremenijem stanju, nije potrebno već suludo i suvišno. A i nema potrebe pošto očigledno lupetam i sve se više uplićem. Samo ne znam u šta se to uplićem ?

Ja sam već jednom rekao i ponoviću to: Svim pripadnicima VS skidam kapu jer su pokazali da su više nego sposobni vojnici u izvršavanju postavljenih zadataka. Prošlost je to dokazala.

Moje razmišljanje je išlo čistom logikom i bilo je plod humanog odnosa prema svakom ljudksom biću zvanom "vojnik".
Moja ideja se zasniva na stvaranju efektivnog i modernog vojnika, koji treba da ima na raspolaganju pristojnu tehniku, od koje mu na kraju zavisi i život i uspeh zadatka, kao i odbrana zemlje. Neću više da vas zamaram i da se oglašavam povodom bilo koje slične teme.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Rade on October 19, 2010, 07:04:08 pm
Evo vratio sam se opet i neću mnogo da ulazim u polemiku i diskusije.

Quote
Ma videli smo, kako nismo.   :)
Svaka njemu cast na svim filmovima koje je odgledao.
Na komentar Dizastr2-a mogu samo reći jedno: Krajnje je nekulturno nekome reći da prestane da lupa. Šta se tiče holivudskih filmova, nisam ih mnogo gledao, već sam hteo da ukažem na neophodnost spektakularnog insciniranja jedne takve vežbe koja se na kraju plasira javnosti, sa ciljem da eventulni protivnici ili agresori sa načinom vežbe budu zbunjeni i ubeđeni u neku vojnu silu, koja možda i ne postoji u tom opsegu i jačini kako je prikazana.
Žalosno je sve to ako se uzme u obzir da nisam ni služio vojsku ( ko hoće da zna razlog neka upita preko PM-a), a u stanju sam da dam neke procene koje nisu baš po fazonu "lupetanje".

Pošto se sve desilo kako se desilo kontaktirao sam jednog dobrog druga Nemca. Završio je oficrisku školu u NVA (vojska ex DDR-a), poslednji čin 1990 godine mu je bio major, nakon toga je prešao u policiju i sada ima čin pukovnika. Poslao sam mu javne snimke ove vežbe sa YouTub-a i ostalih izvora na internetu. Preveo sam mu moje izlaganje na nemački jezik. Nakon samo 4 sata on me je pozvao telefonom i rekao da sam do 80% u pravu sa svojim argumentima. Ko sada misli šta znaju oni Nemci i da se Srbima ismejavaju, grdno se vara. Bivša vojska DDR-a je nakon izdavanja uzbune trebala nešto manje od 4 minuta da bude u punoj ratnoj opremi i spremna da udari punom silom u bilo kojem pravcu, bez podrške SSSR-a ! Ko mi ne veruje neka se raspita. Starijim oficirma bivše JNA će ovaj detalj sigurno biti poznat.


Nešo, isto kao što su oni za 4 minuta bili spremni da udare, i JNA je bila četvrta sila  u Evropi tako da to nećemo da elaboriramo dalje.
Sa druge strane, zar stvarno misliš da jednom vežbom možeš da "nasamariš" inostranu javnost i ljude koji svakodnevno vrše procene i analize odredjene zemlje?

Ako tako misliš, onda stvarno nemamo šta dalje da razgovaramo...

Drugi deo tvog posta ne bih da komentarišem, jer je to, što bi reko jedan od načih članova "da se presamitiš".


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Boro Prodanic on October 19, 2010, 07:07:46 pm
Nešo, mi čekali tvoj plan odbrane, kad ono - ništa!

Plan odbrane se pravi sa onim što se ima, a ne onim što se namerava kupiti za 10 ili ko zna koliko godina Nešo, tu nešto ne štima, nešto mnogo veće od kamuflažne šare za sredstva KoV.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Rade on October 19, 2010, 07:12:12 pm
Ma ajde Boro, bez kamuflažne šare na kamionima nema ništa....


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Boro Prodanic on October 19, 2010, 07:14:56 pm
Ma ajde Boro, bez kamuflažne šare na kamionima nema ništa....

Ma vidim. Džabe sve, ne možemo se odbraniti.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: brodarski on October 19, 2010, 07:21:34 pm
Nećeš Boro Plan obrane nikad dočekati. Bolje očekuj Plan uzbunjivanja.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Boro Prodanic on October 19, 2010, 07:23:09 pm
Nećeš Boro Plan obrane nikad dočekati. Bolje očekuj Plan uzbunjivanja.

Nema ništa ni od toga: prvo novi avioni i kamuflažna šara, onda sve po redu.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Nešo on October 19, 2010, 07:37:15 pm
Rade, JNA je bila sam četvrta vojna sila u Evropi samo nekih 10-15-ak godina nakon drugog svetskog rata. To je istorijska činjenica! Jedino ako neko misli da je neophodno krojiti drugačiju istoriju. Rang lista je valjda bila poznata: SSSR, Francuska, DDR, Nemačka, Engleska, Poljska, pa tek onda JNA. JNA je možda imala dosta nagomilane tehnike i oružja, delom iz drugog svetskog rata, ali nikako kvalitetne. Tenkovske jedinice, većinski sastavljene od T-55-ica, RV sa nekih 180 migova 21, skromne 29-ke i PVO sistemi tipa SA-2, SA-3 i skromnim delom SA-6. Jel' to neko smatra vojnom silom? Jeste ako kreneš na nenaoružane civile ili dileje od vojnika.
Šta se tiče DDR-a to je bila činjenica. Na svakoj većoj vežbi Varšavskog Pakta ova vojska je dobijala najbolje ocene u izvodljivosti zadataka i discipline. Šta se tiče njihovog naoružanje pregledajte malo internet, ne vikipediju. Ima da se krstite kad vidite njihovu opremu, količinu i ubojnu moć. O tome je JNA mogla samo da sanja. SFRJ je imala nekih 22,6 miliona stanovnika, a DDR 16,675 miliona. Bio je sasvim drugi odnos snaga i zastupljenost naoružanja po glavi stanovnika. Bila je i druga disciplina, a pre svega narod je bio jedan, nepodeljiv !

Vi sad slobodno uzmite pa se zezajte na osnovu primera koji sam dao oko kamuflaže. Evo bolji primer ako niste baš shvatili. U svakom preduzeću postoje jasno definisani standardi, strategija i cilj koji se ispunjavaju i kojima se teži. Kad znate šta hoćete, onda ste u stanju da napravite investicioni plan, da znate šta hoćete da kupite od mašina i čemu one trebaju da vam služe. E to vam je standard. Prosta stvar uspešnog poslovanja, bilo u preduzeću,u sopstevnom domu ili u vojsci. Kad nema mačke, miševi kolo vode.

Ako sam ja toliko glup, onda molim vas kolege, iznesite vi vaša vojnička zapažanja i ocenite celu vežbu. Nemojte samo druge da ismejavate i da kritikujete. Dajte nepristrasnu analizu !


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Rade on October 19, 2010, 07:39:20 pm
Hoćemo, čim vidimo tu uzbunu od 4 minuta.... :krsta :krsta :krsta


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Boro Prodanic on October 19, 2010, 07:45:52 pm
Stvarno se ne osećam dovoljno kvalifikovanim da bi dalje diskutovao u ovoj temi.

Predajem se. :zid


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: brodarski on October 19, 2010, 08:00:31 pm
Stvarno se ne osećam dovoljno kvalifikovanim da bi dalje diskutovao u ovoj temi.

Predajem se. :zid
Nemoj, sjeti se signala za uzbunjivanje. Pa identifikacijska provjera, pa onda Plan pozivanja, adresar, dolazak na zborište, čitanje zapovijedi, izuzimanje MTS-a i MES-a, formiranje kolone i izlazak izvan kapije. To je moguće i u 3 i pol minute. Dok kresneš Tatru na +3 ujutro, to je dok rečeš keks. A dok nađeš čizme.......


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Vladimir Ivanović on October 19, 2010, 08:02:22 pm
Ko sa djecom liježe, upišan se budi.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Boro Prodanic on October 19, 2010, 08:06:19 pm
Ko sa djecom liježe, upišan se budi.

Vala baš.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on October 19, 2010, 09:20:01 pm
Нешо, ценим твоју упорност и рекао бих добру намеру али ипак помало наивну. Ево ти неколико напомена из руковођења, реал-политике и стратегије а на основу твојих исказа:

1. Организацију рада као науку је устројила управо војска. Руковођење, командовање, да се "модерно" изразим и менаџмент, "створила" је војска. Кад кажем "војска" мислим уопштено јер су војне процедуре руковођења мање-више сличне у свим војскама. Дакле, твоје знање организације рада у предузећу је потекло из војске. И драги мој Нешо немој мислити да се и сада у војним школама учи нешто друго друго. Значи, официр имају солидна знања да знају организовати свој посао. И организују га, некад мање, а некад више успешно.
2. Војска ДДР-а је пропала са ДДР-ом. А свака војска која пропадне не ваља. То је чињеница. Није она пропала због тога што су имали или нису имали најбољу, односно најгору опрему , нити зато што су били спремни за дејство за 4 минута или можда за 4 дана, већ зато што су били део државне политике која је била губитничка. ДДР-а нема. Џаба опрема, авиони, тенкови,артиљерија, ракете, брзина, реалне вежбе, специјалци, џу-џицу, карате и слично. Тај рат за који су се припремали  се није десио. Тотални промашај. А све зато што политика није поправљала, кориговали, прилагођавала "визију". Остали су "слепци", без визије и државе. Уосталом тако нешто је било и код нас (да не кршим члан 11).
3. Војска је део државне политике. Рат је вођење политике оружаним средствима, а војска служи за рат (односно ту "врсту" политике). Војска није сама себи сврха и увек дели судбину државе и политике која је води. Нема добре војске без успешне "визионарске политике". А нема такве политике без јаке економије. "Визионарска" је она политика која државу и нацију води у економски просперитет и одржава тај просперитет (да грађани добро и задовољно живе). Ако тога нема наступа "ентропија друштвених система" (државе), као у термодинамици.  Војска служи (између осталих елемената система) да јој то омогући (да не наступи ентропија). Не обратно, да јој неразумним и нерационалним захтевима за наоружањем, расипањем пара на којекаве глупости успорава економски просперитет. Војска мора и може да се "пружи" само према економској моћи државе. Оде ли преко тога, руши саму државу и друштво уопште.
4. У твом плану си можда све предвидео осим једне "ситнице" - како и где наћи паре. Ја сам ти у шали предложио неке од начина: стрељање војних пензионере (много их је брате и шта ће нам), смањење ионако малих пензија (тих је још више ионако су их самоуслуге и пијаце пуне свако јутро у потрази за јефтиним хлебом и млеком), укидање свих видова социјалне помоћи сл.). Паре се могу и позајмити. Али, као што знаш из обичног живота ако позајмица иде на трошење (а војска је то), а не у развој и оплођивање, "обрао си зелен бостан" - падаш у зеленашко ропство.
5. Смисли ти план економског и одрживог развоја и ето добре војске.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Nešo on October 20, 2010, 05:44:19 pm
Zdravo Džumba,

sve što si naveo u komentaru stoji i slažem se 100%.  :klap :klap :klap


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Vladimir Ivanović on October 20, 2010, 05:53:52 pm
Imam osječaj da je Dzumba bolje naučio andragogiju, opštu psihologiju, taktiku i ostalo od drugih na ovome forumu. Ipak treba naći pravi pristup.

Vidi se napredak u/na članovima foruma.

Vlado


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on October 20, 2010, 06:34:54 pm
Ја сам по природи скептик, али је било и биће: на младима свет остаје. Они су будућност. Научиће то Неша. Ја, Боро, Бродарски и још по неки смо прошлост. Наравно за иновације у стратегији, тактици, организацији рада и тако тим озбиљним стварима, али се још  не дамо у неким у неким чулним активностима. А што се андрагогије тиче, као што сам негде поменуо, пред пензију ме послали на "андрагошко-дидактички курс за наставнике почетнике". Куд-ћу шта ћу, отишао, мучио се, трудио се и "борио" са капетанима и мајорима. Ипак, показао сам им како наставу изводи стара гарда и то сад примењујем на Палуби.

Ипак, осећам да Неша то из куртоазије аплаудира. Али, за једно 20-так година и он ће бити у позицији да дели лекције, као што су их уосталом и мени делили. Бунио сам се и ја тада да они немају појма и да "кад ја будем на њиховом месту ја ћу...". Дошао сам на једно од тих места и ...  схватио да је једно шта ја хоћу, да је реалност неумољива и да не зависи све од мене. Да цитирам Маркса, кога у време ове економске кризе многи економисти на Западу "призивају" у помоћ: "не одређује свест људи њихово друштвено биће, већ обрнуто, њихово друштвено биће одређује њихову свест".   Револуције су (иако некад неминовне) само повремена убрзања еволуција када квантитет очигледно прераста у квалитет.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: brodarski on October 20, 2010, 06:40:21 pm
Hvala Dzumba. Mojima ću dati popis uzvanika kad mi budu otkrivali spomenik. Pozivnica te neće mimoići. Hrana i smještaj osigurani uz putni trošak. Dnevnica nema.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on October 20, 2010, 06:57:59 pm
Када сам видео нека твоја фото-"злодјела", она у делу за уредништво, закључио сам да организација једног таквог "здруженог подухвата" захтева озбиљне и дуге припреме у чулној свфери и да стара гарда није још за споменике од камена.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Bozo13 on October 21, 2010, 08:24:07 am
...Ja sam po prirodi skeptik, ali je bilo i biće: na mladima svet ostaje. Oni su budućnost. Naučiće to Neša. Ja, Boro, Brodarski i još po neki smo prošlost...
:jok
Jedan pametan čovek je jednom rekao: Svijet pripada snazi mladih i mudrosti starih.

LPB


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Boro Prodanic on October 21, 2010, 09:09:35 am
Odosmo malo u off, ali moram reći ovo:

Jedan mudrac je rekao da je čovek star onoliko koliko se oseća starim.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: madmitch on October 21, 2010, 09:13:08 am
Odosmo malo u off, ali moram reći ovo:

Jedan mudrac je rekao da je čovek star onoliko koliko se oseća starim.
Posve se slažem, u mojim dokumentima piše 42 godina, glava tvrdi nekih 30, ono dole 22 a kičma 65. Pa sada zbroji i oduzmi.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dexy on October 21, 2010, 02:08:38 pm
U proseku, taman kako treba, samo kičma malo kvari prosek, ali ne može sve biti idealno :)


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Rade on June 28, 2011, 05:04:10 pm
28.06.2011.
mod.gov.rs

U niškoj kasarni „Knjaz Mihailo“ danas je održana vežba „Zajednički poduhvat“ na kojoj su pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova prikazali dostignuti nivo osposobljenosti jedinica za pružanje podrške civilnim vlastima u suprotstavljanju pretnjama bezbednosti i izvršavanju namenskih zadataka. Vežbi su prisustvovali ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, gradonačelnik Niša Miloš Simonović, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, predstavnici lokalne vlasti i brojni građani Niša.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, tom prilikom, rekao je da je vežba pokazala da su sistemi odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova integrisani u zajednički sistem bezbednosti koji na sve rizike, izazove i pretnje mogu jedinstveno da odgovore. On je izrazio zadovoljstvo zbog velikog prisustva građna i najavio da će slične vežbe biti organizovane i u drugim gradovima Srbije.

Prema Šutanovčevim rečima, to će biti urađeno kako bi se promovisali i popularisali vojska i policija, koji su dva sistema sa bezbednosnog aspekta izuzetno značajna za svaku državu. On je pozvao javnost da prisustvuje i u četvtak, 30. juna, izvođenju vežbe kadeta Vojne akademije “Diplomac“.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić podvukao je da je saradnja MUP-a sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije na veoma visokom nivou. On je naglasio da i na vežbi građani mogu da vide potencijale dva ministarstva, dodavši da je to što je prikazano najbolji pokazatelj da su odbrambene snage sposobne i spremne da odbrane zemlju.

Prema njegovim rečima, prikaz dela osposobljenosti vojske i policije pokazao je i da su naše odbrambene snage, policija u Vojska, spremne da osiguraju javni red i mir, da se bore protiv kriminala i terorizma i da zaštite ličnu i imovinsku sigurnost građana. Dačić je naglasio da su dva bezbednosna sistema - MUP i Vojska Srbije pokazali da mogu zajednički da deluju i u oprerativnim akcijama.

Govoreći o Centru za vanredne situacije, Dačić je rekao da se radi o dugoročnom projektu koji bi trebalo da obezbedi evropski sistem zaštite i spasavanja ljudi, odnosno, reagovanja u vanrednoj situaciji.

Na vežbi je učestvovalo više od 450 starešina i vojnika Vojske Srbije iz Specijalne brigade, Treće brigade KoV, Garde, 98. i 204. vazduhoplovne brigade, 250. raketne brigade za PVD, Brigade veze, Centra za obuku logistike, bataljona vojne policije specijalne namene „Kobre“, 3. bataljona vojne policije i 246. bataljona ABHO, dok je iz Ministarstva unutrašnjih poslova angažovano 200 pripadnika Sektora za vanredne situacije, Žandarmerije, policijske brigade Beograda, saobraćajne policije, protivterorističke jedinice, SAJ-a, helikopterske jedinice, orkestra MUP-a i konjičke jedinice.

Cilj vežbe je bio da jedinice Vojske Srbije i MUP-a, pre svega one koje su namenjene za izvršavanje zadataka u suprostavljanju unutrašnjim pretnjama bezbednosti, pokažu sposobnost da pomognu civilnim strukturama u borbi protiv terorizma, separatizma i organizovanog kriminala i u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća.

Kroz izvođenje prikaza sposobnosti, demonstrirano je i zajedništvo pripadnika Vojske i policije, koje je i ove godine već dokazano pri izvršavanju zadataka u Kopnenoj zoni bezbednosti i u situacijama kada su vojnici i policijaci pritekli u pomoć građanima prilikom poplava i zemljotresa.

Vežba „Zajednički poduhvat“ započela je letom para aviona lovačke avijacije tipa MiG-29, radi kontrole i ostvarivanja prevlasti u vazduhoplovnom prostoru, da bi se potom posetioci uverili u efikasnost dejstva protivterorističkih timova Specijalne brigade, Žandarmerije i Protivterorističke jedinice MUP-a u urbanim sredinama i pri oslobađanju talaca iz vozila u pokretu. Pažnju publike privukao je prikaz sadržaja obuke protivterorističkih jedincia i rad na mešovitom kontrolnom punktu sa otvaranjem vatre, angažovanjem službenog psa pri otkrivanju eksploziva u kartonskoj kutiji i korišćenjem robota za prenošenje eksploziva do mesta za uništavanje.

Osposobljenost vojnika i policajaca za pružanje pomoći civilnim strukturama u slučaju prirodnih nepogoda i drugih nesreća najbolje se videla u segmentima vežbe sa prikazima gašenja požara iz vazduha helikopterima, upotrebom opreme za pretraživanje i sredstava za spasavanje i transport spasavanjem lica sa krova uz upotrebu vazdušnog jastuka kao i povređenog lica sa visokospratnica uz upotrebu hidraulično teleskopske platforme.

Saniranje posledica tehničko-tehnoloških nesreća demonstrirali su pripadnici 246. bataljona ABHO i ekipe Sektora za vanredne situacije MUP-a, koji su prikazali i veštinu u gašenju požara i spašavanju povređenih iz saobraćajnog sredstva.

Za gledaoce je, ipak, najatraktivnija bila demonstracija dejstva neposrednog obezbeđenja štićene ličnosti na ispoljenu pretnju, tokom koje su pripadnici bataljona vojne policije specijalne namene „Kobre“ prikazali spretnost i sposobnost da zaštite štićenu ličnost od dejstva iz mase i odgovore na vatru.

Građani Niša su posle vežbe mogli da obiđu izloženo naoružanje i opremu Vojske Srbije i MUP-a Republike Srbije i vide veliki broj sredstava, naoružanja, vojne i policijske opreme.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on June 28, 2011, 08:32:52 pm
Ovo sam vidjao na nekoliko prethodnih vezbi VS pa me interesuje sta ce ovaj snajperista da pogdi iz helikoptera koji se stalno krece gore dole levo desno (bez obzir koliko vest bio pilot) sa puskom repetirkom koja uzgred ima prilocno veliko uvecanje (ok verovatno ima varijabilno) ali u svakom slucaju usko vidno polje pogotovu za daljunu koja je oko 100 metara max ?
Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on June 28, 2011, 09:05:12 pm
Прво гледам слике а онда читам текст. Прво што сам помислио је управо то што си написао. Али, то је вежба, делује атркативно (као на филму) а они што гледају одозду не загледају такве детаље. У стварности, можда нешто о потрефи, "не се знаје Заре игра" (гађа).


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on June 29, 2011, 12:42:16 pm
Прво гледам слике а онда читам текст. Прво што сам помислио је управо то што си написао. Али, то је вежба, делује атркативно (као на филму) а они што гледају одозду не загледају такве детаље. У стварности, можда нешто о потрефи, "не се знаје Заре игра" (гађа).

Ma to sam i ja kontao ali njima je to preslo u naviku na svakoj vezbi je tu gazelica sa snajperistom. Vremenom nekom moze da pande napamet da je to ok i da ode tako u akciju.

Za tu platformu i daljnu bolje bi dosao neki PM ili AP eventualno M76 sa kolimatorskim nisanom.

Bode mi oci i to sto oni nemaju slusalice i mikrofon da mogu da komuniciraju sa pilotom.

Nadam se samo da su dobro vezani.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on June 29, 2011, 04:11:35 pm
Истине ради, на једној вежби 1997. године снајпериста (из тадашњег 2.бВП) је гађао из Газеле у лебдењу и погађао циљ (фронтално-трчећу мету бр.8) на око 50-так метара даљине. Не знам колико су то вежбали, али погађао је.

Можда је ПМ примереније оружје за погађање - обарање циља који се креће за дејство из хеликоптера, на пример у некој потрази и сл, али то оружје није подесно за гађање из Газеле, посебно не из руке, јер може лако да се "отме контроли" и погоди елису и сл. Морао би да постоји неки носач са граничницима поља десјтва.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on July 12, 2011, 12:09:06 pm
Истине ради, на једној вежби 1997. године снајпериста (из тадашњег 2.бВП) је гађао из Газеле у лебдењу и погађао циљ (фронтално-трчећу мету бр.8) на око 50-так метара даљине. Не знам колико су то вежбали, али погађао је.

Можда је ПМ примереније оружје за погађање - обарање циља који се креће за дејство из хеликоптера, на пример у некој потрази и сл, али то оружје није подесно за гађање из Газеле, посебно не из руке, јер може лако да се "отме контроли" и погоди елису и сл. Морао би да постоји неки носач са граничницима поља десјтва.

Pa moze i nosac da se relativno lako postavi i na gazelu ali u svakom slucaju snajperska puska repetirka, sa onakvom optikom nije bas primerena takvom zadatku.
Najednostavnije resenje je M76/M91 sa kolimatorskim nisanom.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Rade on November 04, 2011, 08:34:39 pm
02.11.2011.
www.vs.rs

Prva vežba samoevaluacije jedinica deklarisanih za učešće u multinacionalnim operacijama, nivoa 1, po Konceptu operativnih sposobnosti održava se ove sedmice u bazi „Jug“ kod Bujanovca.

[attachment=1]

 Vežbi pod nazivom „Štit 01“ danas su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane dr Zoran Jeftić, načelnici uprava Generalštaba, komandanti vidova i brigada Vojske Srbije i drugi gosti.

 Cilj vežbe, čiji je direktor pukovnik Nikola Žulović,  je evaluacija deklarisane motorizovane čete, voda vojne policije i voda ABHO. Pripadnici ovih jedinica demonstriraju sposobnost da praktično primene standardizovane postupke koje su kroz obuku usvojili.

 U vežbi učestvuje 330 pripadnika oba vida Vojske Srbije, a nosilac pripreme i organizacije je Komanda Kopnene vojske.

[attachment=2]

Obraćajući se učesnicima i posmatračima vežbe, načelnik Generalštaba general Miloje Miletić istakao je da su jedinice deklarisane za učešće u multinacionalnim operacijama danas prezentovale visok nivo osposobljenosti.

 - Po prvi put smo izveli jednu ovakvu vežbu, koristeći karakterističan model koji primenjuju sve savremene svetske armije pri proveravnju pripremljenosti jedinica za multinacionalne operacije. Značajno je i što smo bazu „Jug“ priveli svojoj nameni i što se ona koristi za pripremu naših, a nadam se uskoro i vojnika partnerskih zemalja, za učešće u multinacionalnim operacijama. Očekujemo da ocene budu povoljne i da naše jedinice mogu da pređu na viši nivo osposobljavanja i evaluacije za izvršavanje zadataka, usavršavanje i rad u međunarodnom okruženju, zaključio je general Miletić.

[attachment=3]

 Državni sekretar u Ministarstvu odbrane dr Zoran Jeftić naglasio je da je današnja vežba dobar primer kako se baza „Jug“ može koristiti i upotrebiti u pravom funkcionalnom smislu.

- U narednom periodu ćemo, u skladu sa već usvojenim planom razvoja baze, dograditi potrebnu infrastrukturu baze, izvršiti adaptaciju strelišta „Vrtogoš“ i tako za 5 do 7 godina  dobiti savremen centar, po svim standardima koji postoje u Evropi. Tako ćemo, polazeći od potreba Vojske Srbije, težiti ka regionalnom centru, a verovatno u perspektivi i centru Partnerstva za mir. Sigurno je da imamo kapacitete da ovde ne bude samo Vojska Srbije, već da se angažuju i civilni eksperti, koji bi se uključivali u mirovne operacije. Jasno je da baza mora da živi, kako bi se sama razvijala i kako bi postojao interes da se u nju ulaže, rekao je državni sekretar Jeftić.

[attachment=4]

 Rad na vežbi ocenjuju evaluatori Vojske Srbije, ojačani delom oficira iz partnerskih zemalja Švedske, Nemačke i Francuske, na osnovu liste sa unapred pripremljenim pitanjima i primenom metoda posmatranja i intervjua.

Na samoj vežbi na poligonu „Borovac“ prikazane su mnogobrojne radnje i postupci, poput obezbeđenja baze, blokade i pretresa, rada na kontrolnom punktu i intervencije jedinice za dekontaminaciju.

[attachment=5]

 Prvi nivo koncepta operativnih sposobnosti podrazumeva elemente interoperabilnosti koji su u međusobnoj zavisnosti, poput organizacije, strukture, opreme, obuke i usavršavanja, i uvek se izvodi kroz vežbu na terenu.

 Od petnaest zemalja iz programa „Partnerstvo za mir“ koje su prihvatile Koncept operativnih sposobnosti, do sada je ukupno deklarisano 85 jedinica sa preko 13.000 vojnika.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on June 13, 2012, 11:39:19 am
Izvor VS (http://www.vs.rs/index.php?news_article=38818b44-0523-1030-8d2f-000c29270931)

Kontrolno-trenažna gađanja na aerodromu Batajnica


POGLEDAJTE FOTOGALERIJU (http://www.vs.rs/index.php?gallery=da90d370-0520-1030-8d2f-000c29270931)

Artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije, malog dometa, izvode, od 3. do 13. juna na poligonu aerodroma Batajnica, kontrolno-trenažna gađanja.

 Gađanja izvode artiljerijsko-raketni divizioni za protivvazduhoplovna dejstva iz sastava 204. i 98. vazduhoplovne brigade, 1, 2, 3. i 4. brigade Kopnene vojske i Centra za obuku Vazduhoplovstva i PVO.

[attachment=1]

 Divizioni naoružani protivavionskim topovima „bofors“ 40 mm i raketnim sistemima malog dometa „strela 1M“ i „strela 10M“, uvežbavaju praćenje stvarnog cilja u približno realnim uslovima u vazdušnom prostoru.

 Uspešno izvedena kontrolno-trenažna gađanja predstavljaju uslov za izlazak na bojeva gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on June 13, 2012, 11:41:30 am
Radar Zirafa


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on June 13, 2012, 11:45:31 am
LSRS PVO Strele 1 (http://www.vs.rs/index.php?content=fdb55cd7-0336-102c-8859-e480d5acdc4a)

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

LSRS PVO Strele-10
 (http://www.vs.rs/index.php?content=a5d46cc0-0335-102c-8859-e480d5acdc4a)
[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on June 13, 2012, 11:50:48 am
Bofors 40mm L70 (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=4536.0)Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on June 13, 2012, 11:54:47 am
Komandno vozilo

[attachment=1]

[attachment=2]

Ovo je pretpostavljam aparat za snimanje tj ocenjivanje nisandzija (rasa nam moze reci vise).

[attachment=3]


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on September 15, 2012, 06:01:58 pm
Realizovana vežba “Štit 02“ u Somboru


14.09.2012.

U kasarni "Aerodrom" u Somboru, danas je realizovana vežba „Štit 02“ u okviru evaluacije 1. nivoa. Ciljevi vežbe bili su – sagledati dostignuti nivo interoperabilnosti i izvršiti evaluaciju deklarisanih jedinica za učešće u multunacionalnim operacijama, poboljšati interoperabilnost tih jedinica, steći neophodna iskustva u planiranju vežbi po NATO standardima i izvršiti pripreme za nacionalnu evaluaciju deklarisanih jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama.

[attachment=1]

U vežbi su učestvovale tri vežbajuće jedinice – motorizovana pešadijska četa, vod vojne policije i vod ABHO. Izvođenje vežbe trajalo je od 5. do 14. septembra, a evaluacija deklarisanih jedinica izvedena je od 11. do 13. septembra.

Vežbi su prisustvovali načelnik Uprave za obuku i doktrinu general-major Jovica Draganić, zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Vojin Jondić, komandant 1. brigade Kopnene vojske brigadni general Đokica Petrović i komandant Centra za obuku u Somboru potpukovnik Lazar Ostojić.

O vežbi je govorio načelnik odeljenja za planiranje i razvoj Komande Kopnene Vojske, inače direktor vežbe, potpukovnik Dragan Antić.

[attachment=2]

General Draganić rekao je da je vežba pokazala dobru organizaciju, da je kvalitetno izvedena i da su postignuti visoki rezultati u ostvarivanju operativih sposobnosti Vojske Srbije.

Zamenik komandanta Kopnene vojske general Jondić rekao je da su jedinice Kopnene vojske koje su učestvovale u pripremi, organizovanju i izvođenju vežbe, pokazale i dokazale svoju interoperabilnost s NATO standardima.

[attachment=3]

[attachment=4]

Posle uvodnog izlaganja o vežbi, prisutni su obišli rukovodstvo vežbe, privremenu komandu bataljona, istureni bazni kamp, potom je organizovan prikaz dela sposobnosti deklarisanih jedinica za izvršavanje zadataka u multinacionalnim operacijama, i na kraju su obišli prostorije za rad u kojima je kurs za evaluatore realizovan.

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije (http://www.mod.gov.rs)


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on September 16, 2012, 11:25:31 am
Evo i na slikama sa sajta Vojske Srbije (http://www.vs.rs) kako je izgledala vežba.


[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on September 16, 2012, 11:31:08 am
"Snagama reda" se pridružuju vozila BOV Vojne policije i "demonstranti" su brzo potisnuti  :)


[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on September 16, 2012, 11:34:21 am
Najmilitantniji "demonstranti" su privedeni, a protest je uspešno razbijen. Povređeni u sukobu su evakuisani helikopterom Mi-8.


[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on October 23, 2012, 01:11:23 pm
Počela združena vežba „Reka 2012“


23.10.2012.

Vojska Srbije, Sektor za vanredne operacije MUP, Crveni krst Srbije i Gorska služba spasavanja izvode od 22. do 25. oktobra združenu vežbu „Reka 2012“.

[attachment=1]

Na vežbi, koja se izvodi na 48 lokacija širom Srbije, učestvuje oko 1.300 ljudi.

Rukovodilac vežbe je general-major Goran Radovanović a komandant vežbe pukovnik Saša Stefanović.

Opšti cilj vežbe je obučavanje i uvežbavanje komandi i jedinica za planiranje operacije podrške civilnim organima u suprotstavljanju neoružanim pretnjama bezbednosti; komandovanje snagama u operaciji; koordinacija aktivnosti sa snagama Sektora za vanredne situacije, Crvenog krsta Srbije i Gorske službe spasavanja na pripremi i izvođenju zajedničkih operacija iz domena 3. misije Vojske Srbije, kao i upoznavanje javnosti sa dostignutim nivoom obučenosti.

[attachment=2]

U četvrtak, 25. oktobra kod Titela, organizuje se dan visokih zvanica na kome će državnom rukovodstvu, stranim vojnim predstavnicima, medijima i građanima biti predstavljen deo sposobnosti učesnika vežbe u zaštiti i spasavanju stanovništva od posledica i nesreća izazvanih poplavama. Na danu visokih zvanica biće angažovani i pripadnici Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP-a.

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije (http://www.mod.gov.rs)


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on October 24, 2012, 11:41:27 am
Održana generalna proba za Dan visokih zvanica na vežbi „Reka 2012“


23.10.2012.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković sa zamenikom načelnika GŠ VS general-majorom Milanom Bjelicom i saradnicima obišao je danas deo jedinica Vojske Srbije raspoređenih u Titelu, gde je realizovana generalna proba Dana visokih zvanica, koji će se u okviru združene vežbe „Reka 2012“ održati u Titelu, u četvrtak 25. oktobra.

[attachment=1]

Učesnici vežbe, koja se realizuje na 48 lokacija širom Srbije, tada će državnom rukovodstvu, stranim vojnim predstavnicima, medijima i građanima predstaviti deo sposobnosti u zaštiti i spasavanju stanovništva od posledica i nesreća izazvanih poplavama.

General Diković odao je priznanje svim učesnicima, napomenuvši da je reč o vežbi visokog rizika, te da u prikazu sposobnosti svi angažovani pre svega moraju voditi računa o bezbednosti.

U vežbi učestvuju pripadnici Vojske, Sektora za vanredne situacije MUP, Crvenog krsta Srbije i Gorske službe spašavanja, a u vežbi planiranoj za Dan visokih zvanica biće angažovani i pripadnici Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP.

[attachment=2]

Hiljadu i tri stotine ljudi, od 22. do 25. oktobra, obučava se i uvežbava u operacijama podrške civilnim organima u suprotstavljanju neoružanim pretnjama bezednosti, komandovanju snagama u operacijama i koordinaciji aktivnosti u sprovođenju zajedničkih operacija iz domena treće misije Vojske Srbije.

Rukovodilac vežbe „Reka 2012“ je general-major Goran Radovanović, komandant vežbe je pukovnik Saša Stefanović, a snagama angažovanim u prikazu operativnih sposobnosti na Danu visokih zvanica komandovaće pukovnik Željko Petrović, pomoćnik za operacije Združene operativne komande VS.

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije (http://www.mod.gov.rs)


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on October 25, 2012, 01:17:49 pm
Združena vežba "Reka 2012"


25.10.2012

U prisustvu državnog vrha, na Tisi kod Titela održana združena vežba "Reka 2012", čiji je cilj provera obučenosti za odgovor na vanredne situacije, nastale usled prirodnih katastrofa. Predsednik Tomislav Nikolić najavio da će država uložiti mnogo napora da zaštiti građane i imovinu od nabujalih reka.

[attachment=1]

Nekoliko stotina pripadnika Vojske Srbije, MUP-a, Crvenog krsta i Gorske službe spasavanja, u prisustvu najviših državnih zvaničnika, demonstrirali su svoje sposobnosti u okviru višednevne združene vežbe "Reka 2012", čiji je cilj provera obučenosti za odgovor na vanredne situacije, nastale usled prirodnih katastrofa.

Današnja demonstracija sposobnosti u Titelu, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar odbrane Aleksandar Vučić, predstavlja finale vežbe "Reka 2012", koja je od 22. oktobra sprovedena na 48 lokacija širom zemlje.

Vežbi su, između ostalih, prisustvovali i načenik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić i komandant Žandarmerije Bratislav Dikić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će država uložiti mnogo napora da zaštiti građane i imovinu od nabujalih reka i da će nadležnim službama obezbediti tehničku opremu, neophodnu za zaštitu od poplava.

"Nijedna tehnika, vežba i priprema nije skupa kada se dogode posledice nabujalih reka, posebno u proleće nakon topljenja snega", rekao je Nikolić u obraćanju učesnicima združene vežbe "Reke 2012" u Titelu.

Istakao da se posle današnje vežbe oseća sigurnije nego do sada i da veruje da će građani umeti da shvate da, kada izdvajaju sredstva za ove namene, u stvari izdvajaju za sebe.

Nikolić je pohvalio vežbu "Reka 2012", ocenio da su njeni učesnici funkcionisali izvanredno i da mu je bilo zadovoljstvo posmatrati organizaciju dejstava u veoma teškim okolnostima u situacijama, koje su u Srbiji gotovo svakodnevno događaju.


Ulaganje u opremu, tehniku i ljude

Ministar Vučić je poručio da je neophodno da se na najbolji način opreme oni koji zajedno treba da rade u slučajevima elementarnih nepogoda, kako bi njihovi rezultati bili što bolji.

[attachment=2]

"Svako ulaganje u opremu, tehniku, a pre svega u ljude, svih onih koji zajedno treba da rade u slučajevima elementarne nepogode, moraju biti opremljeni na najbolji mogući način, kako bi rezultati bili što bolji, jer ovo što uradimo danas, znači da ćemo mnogo manje da izgubimo sutra", rekao je Vučić.

Ministar je ocenio da je dobro što je državno rukovodstvo videlo kako su obučeni pripadnici Vojske Srbije, policije, Žandarmerije, Gorske službe spasavanja, Sektora za vanredne situacije, Crvenog krsta, koji su izveli pokaznu vežbu.

"Videli su kako su ljudi obučeni, spremni, hrabri i požrtvovani, a ljudi su naša najveća snaga", rekao je Vučić i zaključio da je zadatak države da ih što bolje tehnički i u svakom drugom smislu opremi, kako bi mogli da se nose sa problemima.

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da se nada da će oni koji su učestvovali u vežbi i dalje samo vežbati, ali i naglasio da nije optimista po tom pitanju.

Pokazna vežba u Titelu odigrala se na ušću Begeja u Tisu. Oko 430 učesnika, uz pomoć velikog broja vozila i plovila specijalne namene, demonstrirali su operaciju evakuacije stanovništva i pokretnih materijalnih dobara sa poplavljenih područja, spasavanja i zbrinjavanja raseljenih, popravke oštećenih nasipa i asanacije terena.

Scenario vežbe predvideo je združivanje intervidovskih sastava Vojske Srbije u odgovoru na potencijalne krizne situacije u slučaju elementarnih nepogoda i akcidenata i proveru mogućnosti zajedničkog delovanja sa ostalim strukturama u organizaciji zaštite i spasavanja.

Krajnji efekat ove vežbe trebalo bi da bude povećanje otpornosti Srbije na svaki oblik pretnje izazvan prirodnim katastrofama.

Izvor: RTS (http://www.rts.rs)


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Рашо on June 29, 2013, 08:29:03 am
Војна вежба "Ресава 2013"

субота, 29. јун 2013, 07:30

Припадници Војске Србије ће у присуству државног врха на полигону "Пасуљанске ливаде" извести највећу овогодишњу вежбу "Ресава 2013" са бојевим гађањем.

На полигону "Пасуљанске ливаде" крај Ћуприје припадници Војске Србије данас ће у присуству државног врха извести највећу овогодишњу вежбу "Ресава 2013" са бојевим гађањем.

Вежби ће присуствовати председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић и председник Скупштине Србије Небојша Стефановић, најављено је из Министарства одбране.

Вежбу ће извести око хиљаду припадника Копнене војске и Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије.

"Ресава 2013" је највећа, једнострана показно тактичка вежба коју Војска Србије изводи ове године, наводи Министарство одбране.

Izvor: www.rts.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on June 29, 2013, 01:54:07 pm
Izvor: Tanjug


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on June 29, 2013, 01:58:47 pm
.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Рашо on June 29, 2013, 02:13:34 pm
O vježbi sa zvaničnog sajta Srpske vojske (http://www.vs.rs/index.php?news_article=fc83849c-e0ad-11e2-9157-00163e135009):


Quote
На полигону „Пасуљанске ливаде“ данас је изведена вежба са бојним гађањем „Ресава 2013“. Највећој вежби, коју Војска Србије изводи ове године са око хиљаду војника и старешина Копнене војске и Ваздухопловства и ПВО, присуствовали су председник Републике Србије Томислав Николић, први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, страни војни представници и представници Министарства одбране и Војске Србије.

Окупљенима се на почетку вежбе обратио командант Копнене војске генерал-потпуковник Александар Живковић, а командант 2. бригаде Копнене војске бригадни генерал Маринко Павловић коментарисао је вежбу.  Командант вежбе био је пуковник Мухарем Фазлић, начелник штаба Друге бригаде.

Након вежбе, делегација је обишла тактички оперативни центар команде 2. бригаде Копнене војске, осматрачницу команданта батаљона са које је командовано јединицама на вежби и артиљеријску осматрачницу, након чега је председник Републике Србије Томислав Николић обишао учеснике вежбе.

- За успешно изведену вежбу - врло добро! - рекао је председник Николић након обиласка строја.

Показну једнострану тактичку вежбу по теми „Ојачани пешадијски батаљон у одбрани са преласком у противнапад“ на интервидовском полигону у близини Ћуприје извели су припадници 2. бригаде Копнене војске  уз подршку Специјалне и 98. ваздухопловне бригаде, а у току вежбе гађано је 57 циљева, означених са 597 мета.

Циљ вежбе „Ресава 2013“ је  да се прикаже обученост команде бригаде и команде батаљона у планирању, припреми и извођењу вежбе, као и обученост јединица у припреми, организовању и извођењу борбених дејстава у одбрани и противнападу.

Најатрактивнији сегмент данашњег увежбавања било је дејство извиђачке авијације, у оквиру акције када пилот авиона орао врши налет ради извиђања простора и уочава колону непријатељских моторних и борбених возила, као и у делу када пилот „орла“ дејствује по уоченом непријатељском циљу ради подршке извлачења борбеног осигурања.

Пажњу гледалаца привукло је и дејствовање по непријатељу средствима артиљеријске ватрене подршке, и то самоходне хаубичко-артиљеријске батерије 122мм  („гвоздика“), батерија самоходних вишецевних лансера ракета  („огањ“),  као и два противоклопна хеликоптера „гама“ са по једном противоклопном вођеном ракетом.

Вежба је завршена симулацијом акције ангажовања санитетског борбеног возила пешадије и тенка за извлачење оштећеног борбеног возила пешадије М80А и евакуације повређених и рањених употребом хеликоптера.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Рашо on June 29, 2013, 02:15:40 pm
I fotogalerija (http://www.vs.rs/index.php?gallery=c9aacf4a-e0b1-11e2-9157-00163e135009) sa vježbe.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Solaris on June 29, 2013, 04:13:03 pm
Koja je ovo jedinica u crnim uniformama, čini mi se osiguranje predsjednika i ministra ?
Dali je inače uobičajeno da predsjednik nosi uniformu ? Tehnika općenito ne izgleda loše.

poz.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Рашо on June 29, 2013, 04:22:23 pm
Koja je ovo jedinica u crnim uniformama, čini mi se osiguranje predsjednika i ministra ?
Dali je inače uobičajeno da predsjednik nosi uniformu ? Tehnika općenito ne izgleda loše.

poz.

Ovi u crnim uniformama imaju amblem "Kobri" na desnom rukavu.

Što se tiče Nikolića, čini mi se da je ovo prvi put da se predsjednik republike pojavio u uniformi kao vrhovni komandant. Sa sve pripadajućim oznakama na desnom rukavu i grudima.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on June 29, 2013, 04:28:55 pm
Раша ме је предухитрио. Ови у црним униформама су припадници обезбеђења. Они су из Батаљона војне полиције специјалне намене "Кобре". Председник, као врховни комадант Војске, може да носи униформу са  ознаком Врховног комаданта (мислим да је то нешто државни грб). До сада није било уобичајено, али није необично.

[attachment=1]
На овој слици се види ознака "Кобри" на рукаву припадника обезбеђења. Иначе на слици су, осим председника Николића и његов саветник, генерал полиције у пензији Симић (у цивилној одећи), комадант бригаде, бригадни генерал Павловић, комаднат Граде, бригадни генерал Тодоровић, и НГШ ВС генерал Диковић.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on June 29, 2013, 04:35:38 pm
Предсеник Николић није баш увежбан у војничким радњама. Војинички поздрав му је мало "комотнији", а капу држи на "поладванаест", као прави србијанац :laugh:. Мало се шалим, али сам сигуран да че то следећи пут боље урадити.  Иначе, лично ми се допада што се Председник појавио на војној вежби у униформи са ознакама.

[attachment=1]
На рукаву је ознака у облику "стандарте" (заставе Врховног комаданта).


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Solaris on June 29, 2013, 04:47:00 pm
Hvala obojici.  :)

poz.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Brok on June 30, 2013, 04:46:13 pm
Vidi predsednika Srbije u uniformi. :)


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: oficir neaktivne rezerve on July 01, 2013, 08:56:37 am
Nije loše da posle posle 33 godine ponovo vidimo predsednika države u uniformi.

Da li je po novom pravilu predviđena oznaka za funkciju vrhovnog komandanta umesto čina, grb Vojske Srbije ili grb Srbije i da li je uopšte predviđena ili je za ove potrebe na brzinu izmišljena? Inače na desnom rukavu košulje je amblem-standarta predsednika Srbije.Na levom rukavu je amblem VS.

Ne znam ni da li je postojala posebna oznaka vrhovnog komandanta za epolete u SFRJ, jer podsećam da je J.B.Tito kao vrhovni komandant nosio epoletuške sa činom Maršala Jugoslavije.Moguće da je takva oznaka postojala nakon njegove smrti?

Takođe ne znam kako je pravilo regulisalo odnos čina u rezervi i oznake vrhovnog komandanta što se tiče nošenja, jer po pravilu oznaka čina se uvek mora nositi ukoliko je čin dodeljen? Jedan od predhodnih predsednika SRJ je bio kapetan u rezervi na primer.

Kapa bi trebalo da se bolje namesti (što kaže Džumba stvar iskustva) ali čudi me komandant garde (na slici sa plavom beretkom) kome oznaka na beretki malte-ne stoji skoro po sred čela umesto iznad leve obrve, kako je propisano.
(Pade mi napamet, ima li predsednik VS šefa vojnog kabineta?).

Na ovim slikama svetao primer odličnog vojničkog držanja-nošenja uniforme je komandant KOV.Izgleda da je još uvek u dobroj kondiciji.

Čudno mi je malo što niko od visokih oficira u pratnji predsednika nije nosio futrolu sa pištoljem kao ličnim naoružanjem, što nekako priliči ovakvoj vežbi i ratnoj uniformi (možda sam suviše militantnih shvatanja ili staromodan).
Komandant KOV ima nekakvu futrolu ali ne vidi se baš kakvu.

Na novoj uniformi deluje ne praktično rešenje da se opasač provlači kroz gajke na pantalonama.Da li to znači da se kaiš ne nosi na pantalonama kada se nosi i opasač ili je optička varka u pitanju?

Ukoliko neko ima krupniju sliku oznake funkcije vrhovnog komandanta VS ili onu iz vremena SFRJ-SRJ bilo bi dobro da je postavi da je imamo ili čak možda da imamo i posebnu temu sa slikama tih oznaka.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: oficir neaktivne rezerve on July 02, 2013, 09:38:25 am
A evo još slika sa vežbe.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: oficir neaktivne rezerve on July 02, 2013, 09:40:13 am
I oznaka dužnosti Vrhovnog komandanta.

Grb vojske Srbije je u pitanju.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: oficir neaktivne rezerve on July 02, 2013, 09:44:44 am
Po meni starešina ovako ne bi trebalo da izgleda.

Za naočare postoji jedino opravdanje da su dioptrijske sa fotogrej staklima.

Za pozciju šlema nema nekog opravdanja.

Takođe i ovde se primećuje šarolikost opreme: čizme, torbice........, itd.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: oficir neaktivne rezerve on July 02, 2013, 09:48:14 am
Zna li neko da mi kaže da li je predviđeno da predsednik Srbije pri obavljanju dužnosti Vrhovnog komandanta kao pratioca ima ličnog ađutanta?

Na ovim slikama nisam primetio da takva dužnost postoji.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on July 02, 2013, 06:09:10 pm
Као прво шта подразумеваш под појмом "лични ађутант"? То сигурно није нешто као технички или лични асистент који постоји код директора предузећа.

Председници држава, односно врховни комаданти обично имају ађутанте који стоји уз њих више у протоколарне и почасне сврхе него што су помоћници, секретари или лични пратиоци (што све ађутант може да буде). Када је у питању Председник Републике Србије он има Војни кабинет који обавља секретарске послове за Председника из области руковођења Војском. Има и саветника за питања одбране. И ранија, а како видим и садашња пракса је да се у протоколарне сврхе, као ађутант са Председником појављује комадант Граде.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Brok on July 02, 2013, 11:41:12 pm
Za naočare postoji jedino opravdanje da su dioptrijske sa fotogrej staklima.
Mislim da smo već o tome negde pisali. Znam da u PS-u, barem onom iz doba VJ nije regulisano da li sme nositi naočare za sunce ili ne?
Znači ne pitam za ovu varijantu naočara sa dioptrijskom fotogrej staklima već baš klasične naočare za sunce.

Drugo, mislim da je dobro za oružane snage da se predsednik iste pojavi u uniformi ako je to tako propisano, a u Srbiji odnosno VS jeste.
Dobro je za moral vojnika, barem to moj lični doživljaj.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: oficir neaktivne rezerve on July 03, 2013, 08:33:55 am
И ранија, а како видим и садашња пракса је да се у протоколарне сврхе, као ађутант са Председником појављује комадант Граде.

Džumba upravo sam na ovo mislio.

Ali i na ovo:

" Председник Републике Србије Томислав Николић, на основу Закона о Војсци Србије, донео је указе о постављењима на нове дужности и разрешењима генерала и пуковника Војске Србије.

Распоређују се и постављају на нову дужност:

1. Бригадни генерал Васо Гујић, за начелника Војног кабинета председника Републике Србије (досадашњи начелник Кабинета министра одбране). "


Što znači da zvanično postoji i načelnik vojnog kabineta predsednika Srbije.

Takođe kao što se iz jednog od mojih predhodnih postova vidi i ja mislim da je dobro što se predsednik države pojavio u uniformi vršeći dužnost Vrhovnog komandanta.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Brok on July 03, 2013, 09:54:39 pm
Drugo, mislim da je dobro za oružane snage da se predsednik iste pojavi u uniformi ako je to tako propisano,
a u Srbiji odnosno VS jeste.
Dobro je za moral vojnika, barem to moj lični doživljaj.

Naravno da je dobro. Svaki vojnik voli da mu se pridruži glavni komandujući i to u istoj uniformi. To ih i
psiholiški približava i "poistovećuje".

Upravo to, slično je kada Putin uđe u tenk, podmornicu, pa jel' beše i leteo lovačkim mlaznim avioonom ili sam to pomešao.
Dobro to i ako je leteo borbenim mlaznim avionom, kao kopilot naravno, i nije nešto za moral vojske, ali kada ti predsednik države uđe na podmornicu ili u tenk, ma ima da pevaš narednih pola godine. :)


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on October 10, 2013, 06:13:20 pm
Вежба спасавања пилота на Власини


Припадници 63. падобранског батаљона и 119. мешовите хеликоптерске ескадриле данас су у рејону Власинског језера успешно извршили задатак у оквиру тактичке супозиције – „пад војног ваздухоплова“. Тиме је настављена вежба „Гром 2013“ која траје од 7. до 11. октобра и представља најкомплексију вежбовну активност Војске Србије у овој години.

[attachment=4]

Служба трагања и спасавања (СТС) на аеродорму Ниш добила је у 11.30 часова сигнал да је пилот Војске Србије из непознатих разлога био принуђен да напусти авион и њихов задатак био је да га у што краћем року пронађу и врате у базу. Припадници падобранске чете СТС у року од неколико минута укрцали су се у хеликоптер Ми-8 из састава 119. мешовите хеликоптерске ескадриле и већ за двадесетак минута лоцирали и прихватили пилота уз адекватно медицинско збрињавање.

[attachment=3]

Тактичка супозиција претпоставила је да у рејону пада авиона делују и непријатељске диверзантско-терористичке групе, што је рад припаника СТС чинило сложенијим.

[attachment=2]

Официр за планирање вежбе „Гром 2013“, заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Горан Радовановић оценио је као веома успешан данашњи рад припадника 63. падобранског батаљона и 98. ваздухопловне бригаде. Он је нагласио да је данас реализована једна од укупно 16 тактичких супозиција које су планиране у оквиру вежбе „Гром 2013“.

[attachment=1]

– Вежба се реализује с циљем планирања и ангажовања снага са хитно реаговање Војске Србије. Здружена оперативна команда је разрадила процедуре за хитно реаговање и ми управо сада проверавамo исправност тих процедура у смислу нормирања времена за реализацију таквих задатака као и правилности поступака на терену – изјавио је генерал Радовановић.

Извор: www.vs.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on July 06, 2014, 04:09:57 pm
05.07.2014
Бојна гађања артиљеријских јединица за противваздухопловна дејства

Артиљеријско-ракетне јединице за противваздухопловна дејства, наоружане противавионским топовима 40 мм Л-70 „Бофорс“, извеле су данас одењенска бојна гађања циљева на земљи и бојна гађања циљева у ваздушном простору.

[attachment=1]

Јединице које су изводиле гађања на Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ обишао је заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић.

[attachment=2]

Бојна гађања циљева на земљи и у ваздушном простору уследила су након десетодневних припрема, тренажних и контролно-тренажних гађања на аеродрому Батајница.
Своје умеће у гађању „Бофорсима“ показали су припадници 98. и 177. артиљеријско-ракетног дивизиона за ПВД из ваздухопловних бригада Ваздухопловства и ПВО, припадници 25. и 35. артиљеријско-ракетног дивизиона из Копнене војске, као и припадници Центра за обуку Ваздухопловства и ПВО.

[attachment=3]
- Бојно гађање циљева у ваздушном простору коме смо данас присуствовали представља врхунац борбене обуке артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства, где је у само неколико минута ватреног дејства преточено све оно што сте радили у учионицама, на вежбалиштима и полигонима пре изласка на бојно гађање, рекао је генерал Драганић старешинама и војницима на „Пасуљанским ливадама“.

[attachment=4]

- Одлични резултати које сте остварили никако не треба да вас заварају, јер је гађање изведено по унапред познатим параметрима лета циља, а реална ситуација на бојишту, у борбеној ситуацији, вишеструко је сложенија. Због тога је важно да у наредном периоду, поред одличне ватрене оспособљености коју имате, наставите са тактичким увежбавањем водова и батерија, истакао је генерал Драганић.

[attachment=5]

Гађању су присуствовали и начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба генерал-мајор Горан Зековић, заменик команданта Ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Миодраг Гордић, начелник штаба Копнене војске бригадни генерал Жарко Лазаревић, начелник штаба Команде за обуку бригадни генерал Станко Васиљевић и командант Треће бригаде Копнене војске бригадни генерал Желимир Глишовић.

Izvor: www.vs.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Solaris on July 06, 2014, 05:04:43 pm
Kad se izvode ova gadjanja nalazi li se negdje u blizini "zirafa" ili je ovo manovale ?

poz.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Mika.Mitrovic on July 06, 2014, 05:13:09 pm
Bila je i žirafa, ovo su fotografije iz istog albuma:
[attachment=1][attachment=2]

Mete je vukao sveže remontovani tegljač meta, u novoj šemi bojenja:
[attachment=3]


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Solaris on July 06, 2014, 05:26:20 pm
Ko da gledam BOC na RTop, hvala.

poz.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Рашо on July 06, 2014, 05:37:47 pm
Kad se izvode ova gadjanja...?

poz.

Док сам ја излазио на та гађања, то је било увјек крај маја/почетак јуна и крај августа/почетак септембра.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on November 18, 2015, 02:52:16 pm
VELIKA VEŽBA ORUŽANIH SNAGA "Štit" protiv terorizma u Beogradu u subotu
Tanjug   17.11.2015.

Premijer Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavili su veliku združenu vežbu svih oružanih snaga Srbije.

[attachment=1]

Kako je premijer rekao, vežba će pokazati našim građanima da je država odlučna u borbi protiv terorizma. Stefanović je rekao da će centralna manifestacija biti održana kod Palate Srbije na Novom Beogradu. "Imaćemo veliku akciju u kojoj će sve naše bezbednosne snage, policija, vojska, BIA pokazati kakav je odgovor Srbije na izazove terorizma, šta je to što su naše snage sposobene da urade", dodao je Stefanović. Kako Tanjug saznaje na nekoliko lokacija u Beogradu biće u subotu održana do sada najveća anti-teroristička pokazna vežba svih bezbednosnih službi Srbije, a građani će imati priliku da vide opremljenost i borbenu spremnost svih bezbednosnih struktura, u trenutku kada se mnoge države suočavaju sa terorističkim pretnjama. U zajedničkoj akciji svih oružanih snaga pod operativnim nazivom "Štit", kod Palate Srbija u 11.00 časova, i na još nekoliko lokacija u gradu, biće prikazane najzahtevnije i najsloženije taktičke vežbe u rešavanju talačkih kriza i odbrane od terorističkih napada. Kako je najavljeno, u toj akciji učestvovaće pripadnici MUP-a Srbije, Vojske Srbije, BIA, ali i drugih službi, a biće pokazana snaga celokupnog sistema odbrane i suprotstavljanja svim bezbednosnim pretnjama. Cilj vežbe je i da se pošalje jasna poruka jedinstva Srbije i njenih bezbednosnih struktura u odbrani od svih remetilačkih faktora.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on November 18, 2015, 07:22:41 pm
Штета, нећу ићи да гледам вежбу. Морам на славу чак у Н. Пазову.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Milan (longtrip) on December 08, 2015, 03:43:16 pm
У Центру за обуку путем симулација Управе за обуку и доктрину (Ј-7) од 7. до 11. децембра одржава сe вежба „Трагач 2015“.

Тема вежбе је „Батаљон војне полиције у блокирању и уништењу побуњеничке групе“. Носилац вежбе је Команда Копнене војске, а изводи је команда Трећег батаљона војне полиције.

– Операцијама које се изводе у симулационом оперативном окружењу унапређује се обученост у процесу оперативног планирања у фази њиховог извођења и проверава способност команди батаљона за организацију садејства и сарадње са снагама ангажованим у операцији.
Таквим вежбама, за разлику од оних тактичких, које се одвијају на терену, штеде се паре, људи, опрема, муниција, а постижу изузетни резултати – истиче руководилац вежбе пуковник Дејан Петковић, начелник Одељења за обуку Команде Копнене војске.
Према његовим речима, вежба се одвија планираном динамиком, уз максимално залагање и високу мотивисаност свих учесника.

– Мислим да су овакве вежбе изузетно корисне за рад команде и овде се види колико се људи сналазе у новонасталим ситуацијама, јер се све дешава у реалном времену. Сматрам да ћемо одавде изаћи са драгоценим искуством, које ће нам убудуће користити. Другачије ћемо размишљати када будемо радили следећу вежбу – каже командант Трећег батаљона војне полиције потпуковник Светомир Џолић.
Овакве вежбе се изводе од 2011, када је из америчке донације добијен симулациони софтвер JCATS. Такав систем обучавања су, према речима пуковника Петковића, прошле готово све јединице Копнене војске, чак и команде бригада.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on May 23, 2017, 08:24:45 pm
Гађање артиљераца и ракеташа на „Пасуљанским ливадама”
Аутор: Л.Л. уторак, 23.05.2017.

[attachment=1]

Завршним бојевим гађањем које су извели у оквиру осмодневне тактичке вежбе „Ватрени скок 2017” на Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде”, припадници Првог топовско-хаубичког дивизиона и Мешовитог ракетног артиљеријског дивизиона Мешовите артиљеријске бригаде из Ниша, окончано је вишедневно покретно логоровање припадника те јединице, саопштило је Министарство одбране.

[attachment=2]

Период интензивне обуке окончан је покретним логоровањем које се одвијало на потезу Ртањ - Интервидовски полигон „Пасуљанске ливаде”. Артиљерци су увежбавали заузимање елемената борбеног распореда, поседање ватрених положаја, рад по командама за гађање, премештање са једног на други положај, док су припадници 69. логистичког батаљона правовремено и редовно обезбеђивали исхрану, водоснабдевање, здравствену заштиту, техничку подршку...

[attachment=3]

Током боравка на полигону „Пасуљанске ливаде” припадници Првог топовско-хаубичког дивизиона су у оквиру тактичке вежбе на терену извели велики број вежбовних и испитних батеријских гађања и испалили више стотина пројектила — гађали су из уметнуте цеви 20 милиметара, а потом је изведено бојево гађање из хаубица 152 милиметра и топова 130 милиметара. Такође, припадници Мешовитог ракетног артиљеријског дивизиона су дејствовали из вежбовних уређаја за гађање на скраћеном растојању из лансера ракета самоходног четвороцевног оруђа „оркан” калибра 262 милиметра.

[attachment=4]

Ове године је, трећи пут заредом, у склопу покретног логоровања  интегрисана обука сталног и резервног састава. Поред тога, у саставу јединица стажирали су и кадети Војне академије на дужностима  командира водова, који ове године завршавају школовање и од којих ће неки бити распоређени у Мешовиту артиљеријску бригаду.

[attachment=5]

По завршетку артиљеријских бојевих гађања, командант бригаде пуковник Звонко Стојковић је рекао да су у склопу логоровања поставили неколико циљева –  да се њихове команде увежбају у руковођењу и командовању јединицама у току извођења борбених дејстава и да увежбају и провере оспособљеност јединица у извођењу борбених дејстава у сложеним метео, временским и земљишним условима.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on May 23, 2017, 09:20:03 pm
Snimak vezbe.

https://youtu.be/0EPBWdRdUwU


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Milan (longtrip) on June 25, 2017, 08:55:43 pm
25.06.2017

Провера стално задејствованих снага и снага за хитно реаговањеПо наређењу начелника Генералштаба Војске Србије јуче у току дана почела је провера оперативних способности дела стално задејствованих снага и снага за хитно реаговање Војске Србије


У питању је делимична, ванредна и ненајављена теренска провера дела стално задејствованих снага и снага за хитно реаговање која ће се реализовати до 27. јуна на више локација у Србији.

За време трајања провере биће проверавана спремност јединица да у најкраћем року одговоре на постављене задатке у оквиру предвиђених сценарија кризне ситуације. У оквиру вежбовних активности биће реализовано решавање различитих борбених супозиција са извођењем специјалних дејстава, извршење ваздухопловне подршке, а провераваће се и оспособљеност за интервенцију ка угроженим објектима, одбрану од изненадног напада на објекат или рејон размештаја јединице.

Циљ провере је сагледавање степена оспособљености и унапређење оспособљености и борбене спремности јединица Војске Србије за реаговање на могуће евентуалне ризике и претње по безбедност.

Провера оперативних способности почела је узбуњивањем дела јединица Специјалне бригаде, које се налазе на обуци у летњим условима на Власинском језеру, и интервенцијом ка угроженом објекту.

У наставку је извршена провера снага за интервенцију ка угроженим објектима на бази „Језерска Махала“, поседнутом објекту „Горњи Вртогош“, као и на бази „Југ“ уз ангажовање снага ојачања састављених од специјалних тимова који су ваздушним путем превежени са Власинског језера на базу „Југ“.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

фотогалерија (http://www.mod.gov.rs/cir/11188/provera-stalno-zadejstvovanih-snaga-i-snaga-za-hitno-reagovanje-11188)


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on June 27, 2017, 04:57:43 pm
Завршена провера снага за хитно реаговање Војске Србије
Аутор: М.Г.уторак, 27.06.2017.

Провером снага за интервенцију ка угроженим објектима из дела јединица Команде за обуку и вежбовним активностима на аеродрому „Ковин“ данас је завршена тродневна, ванредна и ненајављена провера способности дела стално задејствованих снага и снага за хитно реаговање Војске Србије.

Како је саопштено из Војске Србије, на аеродрому „Ковин“ реализоване су вежбовне активности које су обухватале блокаду и уништење терористичке групе и решавање талачке ситуације ангажовањем по два противтерористичка тима из Специјалне бригаде и батаљона Војне полиције специјалне намене „Кобре“, једног извиђачко-диверзантског тима и одељења беспилотних летелица. Увежбавана је и медицинска евакуација ваздушним путем. Завршној вежби присуствовао је начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић са сарадницима. Обраћајући се учесницима вежбе, начелник Генералштаба је истакао да је суштина ове провере способности била да се провере снаге за хитно реаговање које треба да реше почетне задатке и да створе услове да у одређеним дејствима ми имамо иницијативу и да на сваки безбедносни ризик адекватно одговоримо.

– У данашњим условима ко реагује брже и спретније, ко примени изненађење, и то исто изненађење спречи, долази у тактичку предност и побеђује. Ви сте те снаге које треба да створе почетну предност, да заштите главне снаге које у коначном решавају безбедносне проблеме – рекао је генерал Диковић.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on October 25, 2017, 04:29:22 pm
Вежба „Гром 2017” почела ноћном узбуном за команде ВС
Аутор: Л.Л. среда, 25.10.2017.

Узбуњивањем снага за командовање снагама за реаговање Војске Србије, у ноћним сатима 24. октобра, почела је командно-штабна вежба „Гром 2017”. Вежба се до 26. октобра изводи на мирнодопским и вежбовним локацијама снага за командовање, на свим нивоима командовања, на више локација на територији Србије, саопштило је Министарство одбране.

Вежбом се проверавају, увежбавају и изграђују способности снага за командовање у успешном и ефикасном командовању, провођењу процеса оперативног планирања и ефикасном вођењу операција, уз брзо и организовано поседање и премештање командних места.

На вежби учествује део Генералштаба Војске Србије, Команде Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, Команде за обуку, Гарде и њима непосредно потчињени састави намењени за подршку и обезбеђење, наводи се у саопштењу.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on December 16, 2017, 10:34:49 am
Вежба "Зима 2017" – садејство копнене војске и авијације
ПЕТАК, 15. ДЕЦ 2017,
ТАНЈУГ

Показна тактичка вежба Прве бригаде са бојним гађањем "Зима 2017" одржана је на Интервидовском полигону "Пасуљанске ливаде".

Догађају су присуствовали министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, с члановима колегијума.

[attachment=1]

Циљ здружене вежбе, нивоа батаљона, чија је тема била – борбена група у одбрани са преласком у напад, био је приказивање обучености снага за командовање и потчињених јединица борбене групе у припреми, организовању и извођењу борбене операције у свим временским условима. Кроз реализацију активности приказан је начин организовања и извођења тактичке вежбе са бојним гађањем са борбеном групом, као и потребан ниво обучености јединица за извршавање постављених задатака у току извођења операције.

https://youtu.be/0UDhZshIJDs

У обраћању након вежбе, Вулин је рекао да је данашња вежба показала да су припадници Копнене војске, у овом случају Прве бригаде, на највишем могућем нивоу и да наша земља може да буде мирна и сигурна, а да свака претња већ унапред може да буде отклоњена. "Овако снажна војска је највећи гарант мира. Овако спремна војска је гарант да рата неће бити", поручио је он. Како је додао, у складу са наређењима врховног команданта ВС Александра Вучића, Војска ће у наредној години имати неколико тежишних задатака. "На првом месту то је унапређење наше обучености и даљи рад на бољој обуци наших војника, на повећању борбене готовости и спремности баш сваког нашег припадника", каже он.

[attachment=2]

Министарство одбране ће са своје стране наставити да ради на опремању Војске, на њеној модернизацији и на побољшању материјалног положаја наших припадника, додао је он. Такође, изразио је задовољство због тога што јавност може да види у каквим условима вежбају војници."Драго ми је што јавност може да види да се сваки уложени динар у припаднике наше војске враћа изузетним људима, и враћа се Војсци, која може да гарантује безбедност и сигурност на сваком делу наше територије", рекао је Вулин.

https://youtu.be/4JbW3bry3ug

Официр за планирање вежбе и командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Петровић рекао је да су данашњим даном двонедељне вежбовне активности на полигону "Пасуљанске ливаде", у оквиру обуке борбене групе, успешно завршене. Вежба "Зима 2017" показала је успешно садејство јединица и родова и интеграцију обуке родова Копнене војске, као и интеграцију два вида – Копнене војске и Ратног ваздухопловства.

Izvor: www.rts.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on December 23, 2017, 04:20:02 pm
Reportaza o vezbi "Zima 2017".

Ima par zanimljivih detalja. Gadjanje iz VBR-a Plamen-S, sanitetska verzija BVP-a M80, PVO sistem Strela-10.
Takodje je interesanto da je k-dir voda za podrskuk potporucnik Mirjna Novakovic.


https://youtu.be/ejolRUpN-ag


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on March 29, 2018, 12:39:17 pm
Sadejstvo 2018 - Vojska Srbije vežba na Pasuljanskim livadama
Tanjug  29.03.2018.

Taktička vežba sa bojnim gađanjem ''Sadejstvo 2018'' počela je danas na poligonu Pasuljanske livade, u izvođenju Četvrte brigade Kopnene vojske, vazduhoplovne brigade i Specijalne brigade.

U izvođenju vežbe učestvuje ukupno 923 pripadnika vojske, a upotrebiće se različite vrste naoružanja i pokretnih sredstava. Između ostalog, u vežbi će učestvovati tenkovi, borbena vozila pešadije M-80A, samohodne haubice, tenk za izvlačenje i, tenk nosač mosta, višecevni bacači raketa, minobacači, jurišni avioni ''Orao'', kao i helikopteri HN-42M ''Gama'' i helikopter Mi-8, Hameri, bespilotna letelica "Orbiter"... Taktična vežba sa bojnim gađanjem ''Sadejstvo 2018'' izvodi se u okviru godišnjeg plana realizacije vežbi u Vojsci Srbije za 2018.godinu. Cilj vežbe, čija je tema izvođenje pobunjeničke operacije, je da se kroz izvodjenje taktičnih vežbi sa bojnim gađanjem unapredi taktična i vatrena osposobljenost posada, posluga i odeljenja i da se kroz kolektivnu obuku proveri osposobljenost jedinica za izvršenje namenskih zadataka. Vežba se realizuje kroz posedanje linija blokade, zatim blokadu naseljenog mesta, izvođenje napada, poziv na predaju i neutralisanje pobunjenika u naseljenom mestu. Vojnoj vežbi "Sadejstvo 2018" prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: gocemk on March 29, 2018, 02:31:30 pm
http://www.youtube.com/watch?v=G9xSe9RYwD4


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on March 29, 2018, 07:51:01 pm
Rojters: Srpska vojska pokazala mišiće
Tanjug  29.03.2018.
 
Pod budnim okom predsednika Aleksandra Vučića i stranih diplomata vojska Srbije pokazala je danas mišiće, pucanjem iz bojeve municije u simuliranom napadu na položaje pobunjenika na poligonu Pasuljanske livade, izvestila je danas agencija Rojters o vežbi "Sadejstvo 2018."

Taktička vežba "Sadejstvo 2018" usledila je tri dana nakon što je kosovska policija upotrebila silu da rastera srpske demonstrante u Kosovskoj Mitrovici na nemirnom severu Kosova i na kratko privela zvaničnika srpske vlade, piše britanska agencija. Taj incident je, kako se ocenjuje, pojačao već napete odnose između Srbije i Kosova. Vežba, u kojoj je učestvovalo više od 900 vojnika, deo je planirane obuke za 2018. godinu, a Rojters citira Vučićevu izjavu novinarima da smo "uvek bili dobri vojnici, želimo da imamo više takvih... želimo da budu još bolje obučeni". Srpski vojni budžet u 2018. je 70,5 milijardi dinara odnosno 595 miliona evra, što je 23,6 procenta više nego prošle godine, napominje agencija i dodaje da srpska vojska uglavnom koristi sovjetsku tehnologiju iz 80-tih godina, ali da Beograd želi da modernizuje svoju opremu. Britanska agencija navodi i da je Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali i jedna od malobrojnih država Balkana koja nije članica NATO saveza, krajnje nepopularnog, kako ističe, među Srbima od bombardovanja čiji je cilj bio proterivanje srpskih snaga sa Kosova. Srbija koja je proglasila vojnu neutralnost, pridružila se 2006. godine programu NATO Partnerstvo za mir i 2015. potpisala Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) - najviši stepen saradnje Alijanse i jedne zemlje koja nema aspiracije da joj se pridruži, navodi Rojters. Agencija napominje da Srbija takođe gaji i bliske vojne veze sa Rusijom, svojim tradicionalnim pravoslavnim i slovenskim saveznikom.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on March 29, 2018, 09:36:29 pm
Јел то правац дејства оружја (им правац напада) на овој вежби мало "окренуто" од до сада уобичајеног или се то мени само чини?


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Elminstter on March 29, 2018, 09:54:26 pm
Kako se vama cini, ali na onim slikama u blicu, i b92  vecina malo buckili :)

101 dalmatinac uniforme bez snega nisu bas prikladne :)


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: gocemk on March 29, 2018, 11:59:35 pm
Kako se vama cini, ali na onim slikama u blicu, i b92  vecina malo buckili :)

101 dalmatinac uniforme bez snega nisu bas prikladne :)

На тенковите забележав дека токму тие маскирни бели навлаки некако повеке го откриват тенкото одошто што го кријат во таа жолта трева .


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on March 30, 2018, 03:27:04 pm
Kako se vama cini, ali na onim slikama u blicu, i b92  vecina malo buckili :)

101 dalmatinac uniforme bez snega nisu bas prikladne :)

To sto su buckasti to se da dovesti u red ali so si svi u godinama to je vec problem.

Posto je jos bilo snega uniforme nisu mnogo strcale.

Neka nova uniforma PT jedinica VS.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on March 30, 2018, 07:24:31 pm
Ostade VS bez posteljine. ;D


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Elminstter on March 30, 2018, 09:42:55 pm
Kako se vama cini, ali na onim slikama u blicu, i b92  vecina malo buckili :)

101 dalmatinac uniforme bez snega nisu bas prikladne :)

To sto su buckasti to se da dovesti u red ali so si svi u godinama to je vec problem.


da da isto misljenje, ima bas ljudi u godinama :(


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: gocemk on April 01, 2018, 08:27:14 pm
http://www.youtube.com/watch?v=PkwfrrpZ91g


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on April 01, 2018, 09:38:35 pm
А где је то и када снимљено? На You Tube постављач каже да снимак није његов и да је преузет са Фејсбука. Може бити и снимак превожења до Пасуљанских ливада.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: gocemk on April 02, 2018, 02:04:12 pm
transport ot  za vezba

http://www.youtube.com/watch?v=PwAY-mHnQRg


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on April 02, 2018, 07:45:26 pm
Vežba pripadnika IV brigade KoV na Pasuljanskim livadama 26.03.2018.

https://youtu.be/zvJlwVdSMRU


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: davi on May 02, 2018, 07:59:20 pm
Припадници Прве бригаде копнене војске и Речне флотиле извели су јуче у Шапцу, на Сави, заједничко увежбавање у успостављању и одржавању скелског места преласка и нападу тактичке групе са насилним преласком реке.

Током увежбавања садејства јединица, којим је руководио потпуковник Синиша Мариновић, командант Првог понтонирског батаљона Речне флотиле, уз учешће више од 200 старешина и војника, ангажовани су тенкови М-84, борбена возила пешадије БВП М-80А, самоходне хаубице 122 милиметра, самоходни вишецевни лансери ракета „огањ“, извиђачка оклопна борбена возила БРДМ-2, скеле носивости 40 и 70 тона, реморкери и амфибијски транспортери.

Приказана лична и колективна оспособљеност и усклађена дејства ангажованих снага и средстава припадника двају састава Копнене војске показали су како ни велика водена препрека као што је река Сава, ширине око 700 метара, не представља несавладив изазов.

Заједничко увежбавање на савлађивању водене препреке пратили су команданти Прве бригаде копнене војске и Речне флотиле бригадни генерал Жељко Петровић и капетан бојног брода Андрија Андрић.

[attachment=1]

Izvor: www.vs.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Kuzma® on May 02, 2018, 09:07:00 pm
Nije mi bas najjasnije zbog cega skela od 70 tona za prevoz tenka od 40-ak? U moje vreme to se radilo sa skelom od 60 tona a krajnji plovni clanak je koristen samo prilikom izrade mostova.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: micha on May 02, 2018, 09:26:19 pm    Možda zato što se krajnji članak koristi za lakši prilaz obali.
Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Kuzma® on May 03, 2018, 08:09:13 am
I onda kada dodju na drugu obalu izlaze u rikverc? Drug moj, ako je to bila osnovna namera onda na obe strane treba da je krajnji plovni clanak, jer time sto je olaksano penjanje na skelu u ovom slucaju nije olaksan silazak. Dakle postoje dve varijante: da na drugoj obali pristanu plovnim clanakom i za istovar koristili obicne rampe, ili da pristanu krajnjim clankom i da izlaze u rikverc. U prvom slucaju je dodatna komplikacija jer taj tenk prilikom utovara treba da bude centriran da se bez velikih bocnih pomeranja pri istovaru dovede na rampe koje su siroke koliko i gusenice. U drugom slucaju nisam siguran koliko je prilikom forsiranja vodene prepreke (ovde kaze nasilno, mada ne znam koje pravilo predvidja naslino forsiranje na ovaj nacin) normalno da se istovar tenka vrsi u rikverc.

P.S
Da ne bih bio pogresno shvacen,  krajnji plovni clanci se koriste i u skelama, ali koliko se secam posle toliko godina to su skele od 110 tona i vise ali se takve skele retko ili gotovo nikada ne rade na vezbama. Jednom je tako nesto bilo kada su iz Sapca dolazili na Lido da postavljaju most, tada je transport sredstava bio vodom pa su koriscene cini mi se dve skele po 190 tona.
I na kraju, izrada i koriscnje 70-tonske skele za prevoz TMS cija je tezina 40-50 tona je bespotrebno razvlacenje raspolozive tehnike., To je otprilike isto kao kada bi za prevoz 500 kila konzervi iz jednog u drugi magacin na daljinu od 5km koristili transportni helikopter a imamo Tamic.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on May 13, 2018, 06:22:20 pm
Вулин обишао припаднике ВС на вежби „Видра 2018"
недеља, 13.05.2018.

Министар одбране Александар Вулин обишао је рано јутрос припаднике Војске Србије који изводе Тактичку вежбу са бојевим гађањем ВИДРА 2018 у Тарашу, надомак Зрењанина.

У вежби су учествовале извиђачке, пешадијске, механизоване и ракетне јединице Прве бригаде Копнене војске и понтонирске, амфибијске и пловне јединице Речне флотиле. Према речима Вулина, сви родови и видови наше војске морају да буду унапређени, осавремењени и морају да буду у стању да испуњавају све своје задатке. „Управо због тога и наша Речна флотила је у фази модернизације и даљег унапређивања и са задовољством могу да кажем да је ово највеће осавремењавање Речне флотиле у последњих 25 година”, рекао је он. Обезбедили смо да се четири наша миноловца подигну на значајно виши ниво, да добију ново наоружање, нове системе за управљање ватром, нове радарске системе и све оно што их чини савременим и способним да спроводе своје задатке, додаје Вулин. „Сваки део наше територије мора и јесте заштићен од стране Војске Србије и свако наше средство мора бити спремно да одговори на изазове који су пред нама”, поручио је министар Вулин.

Командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић истакао је да су јединице Прве бригаде и Речне флотиле данас извеле напад са насилним преласком реке са десне на леву обалу реке Тисе. „Циљ вежбе је оспособити команде и јединице речних одреда и понтонирског батаљона за припрему извођења речног десанта и одбране водног пута јединица за напад са насилним преласком реке, нагласио је командант Речне флотиле”, рекао је он. Вежби је претходило вишедневно увежбавање извиђачких, пешадијских, механизованих и тенковских јединица Прве бригаде и понтонирских, амфибијских и пловних јединица Речне флотиле на полигону Маршовски партизански одред на реци Сава, у рејону Шапца, саопштило је Министарство одбране. (Танјуг)

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Kuzma® on May 13, 2018, 08:47:11 pm
на полигону Маршовски партизански одред на реци Сава, у рејону Шапца,

Koji odred?  :o :krsta :krsta :krsta


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Rade on May 13, 2018, 08:50:27 pm
"Мачвански", који би био? :)


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Kuzma® on May 13, 2018, 08:54:36 pm
Znam da je nekad bio Mačvanski ali reko da nije promenio ime pa mi nije jasno po čemu dobi ovo ime u vesti. A mogao je ispasti i Marsovski partizanski odred.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on May 14, 2018, 09:28:49 am
https://youtu.be/GIP0EzvA_Qk


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on May 14, 2018, 02:37:40 pm
Osavremljivanja Recna flotila na vezbi Vidra 2018

НЕДЕЉА, 13.5.2018, www.vs.rs

Министар одбране Александар Вулин обишао је данас, у раним јутарњим часовима, припаднике Војске Србије који изводе тактичку вежбу са бојевим гађањем „Видра 2018“ у Тарашу, надомак Зрењанина.

Министар одбране Александар Вулин обишао је данас, у пратњи команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића, у раним јутарњим часовима, припаднике Војске Србије који изводе тактичку вежбу са бојевим гађањем „Видра 2018“ у Тарашу, надомак Зрењанина.

У вежби су учествовале извиђачке, пешадијске, механизоване и ракетне јединице Прве бригаде копнене војске и понтонирске, амфибијске и пловне јединице Речне флотиле.

Према речима министра одбране, а у складу с наређењем врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, сви родови и видови наше војске морају да буду унапређени, осавремењени и морају да буду у стању да испуњавају све своје задатке.

– Управо због тога и наша Речна флотила је у фази модернизације и даљег унапређивања и са задовољством могу да кажем да је ово највеће осавремењавање Речне флотиле у последњих 25 година. Обезбедили смо да се четири наша миноловца подигну на значајно виши ниво, да добију ново наоружање, нове системе за управљање ватром, нове радарске системе и све оно што их чини савременим и способним да спроводе своје задатке. Сваки део наше територије мора и јесте заштићен од стране Војске Србије и свако наше средство мора бити спремно да одговори на изазове који су пред нама, поручио је министар Вулин.

Командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић истакао је да су јединице Прве бригаде и Речне флотиле данас извеле напад са насилним преласком реке са десне на леву обалу реке Тисе.

– Циљ вежбе је оспособити команде и јединице речних одреда и понтонирског батаљона за припрему извођења речног десанта и одбране водног пута јединица за напад са насилним преласком реке, нагласио је командант Речне флотиле и додао да је вежби претходило вишедневно увежбавање извиђачких, пешадијских, механизованих и тенковских јединица Прве бригаде и понтонирских, амфибијских и пловних јединица Речне флотиле на полигону „Мачвански партизански одред“ на реци Сава, у рејону Шапца.

Сања Килибарда, МЦ Одбрана


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on May 15, 2018, 09:34:36 pm
Вежба ВС – узбуна за Генералштаб
Аутор: М.Г. уторак, 15.05.2018.

Тактичко увежбавање Генералштаба Војске Србије под називом „Рудник 2018“, у оквиру којег ће организацијске јединице Генералштаба бити размештене ван мирнодопских локација, почело је рано јутрос сигналом за узбуну, саопштила је Војска Србије.

Старешине и војни службеници Генералштаба Војске Србије ће данас и сутра увежбавати припрему, премештање ван мирнодопских локација и организацију рада на вежбовним местима размештаја. Током дводневног увежбавања тим за контролу ће пратити рад организацијских целина приликом изласка на место за узбуну, припреме за премештање, затим формирање маршевских колона, маршевање и поседање места размештаја уз успостављање елемената обезбеђења и телекомуникационо-информатичке подршке. Руководилац тактичког увежбавања је начелник Управе за оперативне послове бригадни генерал Душко Жарковић, наводи се у саопштењу.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on June 25, 2018, 11:22:17 am
Zajednicki udar 2018.

Ponovo malo hleba i igara za siroke narodne mase Kraljevo 27.06.2018.

Valjda je bilo i boljih nacina da se utrose drzavne pare.

U vezbi ucestvuje VS i MUP. Ovog puta Lazare i koristi VS.

https://youtu.be/uv9GYCQh6r0


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Rade on June 25, 2018, 12:23:05 pm
Изгледа да су се жандари поиграли мало са Лазарима, па дали мало и војсци да се она поигра. Вратиће када се поигра, неће их појести :)


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on June 27, 2018, 08:26:40 pm
26.06.2018. generalna proba

https://youtu.be/JD2DQ2L9pk0

https://youtu.be/mRh3h_b7sZATitle: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on June 27, 2018, 09:03:00 pm
Snimak cele "vezbe".

https://youtu.be/LWuYYDVIaj0


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on July 11, 2018, 07:26:13 am
Vežbe Vojske Srbije bojnim sredstvima na poligonu Mogila
10.07.2018.

Jedinice Vojske Srbije izvodiće vežbe bojnim minsko-eksplozivnim sredstvima na poligonu "Mogila" u okolini Požarevca 26. jula od 7 do 18 časova.

Kako je saopšteno iz Vojske Srbije, poligon "Mogila" zahvata objekte Ciganske livade, Mogila i Gradsko brdo i na tom prostoru će biti zabranjeno kretanje, zadržavanje i boravak ljudi, stoke, motornih vozila i stočnih zaprega.  Poligonsko – vežbovni prostor u kome će se izvoditi vežbe biće obeležen crvenim barjačićima i tablicama sa natpisom "Ne idi dalje – mine" i obezbeđen stražarima.

Iz Vojske Srbije podsećaju da je najstrože zabranjeno svako prikupljanje i diranje neeskplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, a svako lice koje nađe neeksplodirana sredstva dužno je da o tome odmah obavesti najbliže organe policije ili Komandu Centra za obuku kopnene vojske (CO KoV) u Požarevcu.  Dodaju da VS neće snositi odgovornost za nesrećne slučajeve koji mogu nastati diranjem neeksplodiranih mihsko-eksplozivnih sredstava i njihovih delova.

Sve informacije o realizaciji gađanja mogu se dobiti u Komandi Vojske Srbije u Požarevcu.

Izvor: www.n1info.com


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Rade on July 11, 2018, 05:19:33 pm
U jbt, vežba sa bojnim MES došla na N1. :krsta


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on July 11, 2018, 07:59:55 pm
ПАСАРС положио испит
среда, 11.07.2018.

ПАСУЉАНСКЕ ЛИВАДЕ – На Пасуљанским ливадама је данас успешно изведено гађање циљева у ваздушном простору модернизованим системом топа 40 милиметара ПАСАРС 16, којем је присуствовао министар одбране Александар Вулин, који је том приликом поручио да је развој домаће технике на првом месту од сопствених средстава и од сопствене памети.

[attachment=1]

Министар је казао да се модернизована верзија нашег ПАСАРС-а од 40 милиметара на овом гађању показала као изванредно оруђе и као нешто што ће значајно допринети већој борбеној готовости наше РВ и ПВО, али и наше Копнене војске. Истакао је да очекује да ће до краја године не само ПАСАРС, већ и више десетина различитих борбених система, оружја и оруђа, ући у наоружање наше војске, на чему ће се интензивно радити. „Све оно што је уништавано током деценија планског и намерног уништавања Војске Србије ми поново стављамо у функцију, поправљамо, модернизујемо, чинимо да наша Војска буде на највећем могућем нивоу.„, рекао је министар. Он је честитао припадницима 98. ваздухопловне бригаде који су извели изванредно гађање и који су за ово гађање добили одличну оцену, што, како је рекао, такође говори да се поред технике, морају имати и добро обучени људи. „Обука је нешто што јесте приоритет и Војске Србије и Министарства одбране и то је нешто на чему ћемо и даље инсистирати”, поручио је министар Вулин.

[attachment=2]

Према речима помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненада Милорадовића данашње гађање циљева у ваздушном простору ПАСАРС-ом 16, извршено је у оквиру плана испитивања на путу ка увођењу у наоружање овог система. „ Задовољни смо резултатима које је постигла посада из 98. ваздухопловне бригаде заједно са стручњацима из Војнотехничког института. Планирано је да тај систем уђе у наоружање Војске Србије до краја године и да започне серијска модернизација. Видели смо могућност оруђа да буде аутоматски навођено са модернизованим системом радара 'Жирафа', да прати циљеве у ваздуху и да на време отвара ватру”, рекао је Милорадовић. Са том модернизацијом, казао је Милорадовић, наша трупна ПВО добија далеко веће могућности и добија средство које ће моћи да потпуно, заштићено, са врло високим нивоом мобилности, прати механизоване јединице и да им пружи заштиту од циљева у ваздушном простору.

„Ово оруђе, такође, треба да буде окосница одбране наше Копнене војске и од нове генерације савремених циљева, као што су дронови и беспилотне летелице, а у наредној фази и од вођене муниције противника”, рекао је Милорадовић. Гађању на полигону Пасуљанске ливаде присуствовао је и командант РВ и ПВО бригадни генерал Душко Жарковић, саопштено је из Министарства одбране. (Танјуг)

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on July 11, 2018, 10:18:58 pm
Snimak vezbe gadjanja PASAR16 i izjave

https://www.youtube.com/watch?time_continue=96&v=I8E866uiAOc

https://www.youtube.com/watch?v=lklS96vOdZ8


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on July 26, 2018, 10:30:41 pm
Бојно гађање „маљуткама” на Пасуљанским ливадама
четвртак, 26.07.2018.

ЋУПРИЈА - Припадници противоклопних јединица 17. механизованог и 11. пешадијског батаљона Прве бригаде Копнене војске извршили су на Интервидовском полигону Пасуљанске ливаде бојно гађање с борбених возила пешадије БВП М-80 противоклопним вођеним ракетама „маљутка” и „фагот”.

[attachment=1]

Оператери нишанџије на БВП припремали су се за ватрено крштење, својеврсну круну обуке више од два месеца, саопштило је Министарство одбране. Изражавајући задовољство постигнутим резултатима, командант Прве бригаде бригадни генерал Жељко Петровић, који је обишао учеснике гађања, нагласио је да само најбољи оператери, они који се докажу за тренажером, излазе на бојево гађање.

[attachment=2]

„Гађање противоклопним навођеним ракетама с борбеног возила пешадије једно је од најсложенијих гађања у пешадијским и механизованим јединицама”, рекао је Петровић и додао да је обука која претходи реализацији гађања интензивна и веома сложена, а они који су у току вишемесечне обуке постигли најбоље резултате имају прилику да осете шта значи бојево гађање и лансирање „маљутке”, противоклопне ракете која се на циљ наводи ручно. „Ово гађање извели су професионални војници који су први пут лансирали бојеве ракете. Постигли су изузетне резултате, поготово две даме које су одлично погодиле мету. Иначе, ово је први пут у Војсци Србије да и жене војници лансирају противоклопне вођене ракете”, истакао је генерал Петровић.

[attachment=3]

Командант противоклопне ракетне чете 11. пешадијског батаљона мајор Бобан Петровић рекао је да су нишанџије те јединице после обуке у матичној касарни у Панчеву провели петнаест дана у Пожаревцу, где су увежбавали вођење ракете на тренажерима, док су припадници 17. пешадијског батаљона, према речима заменика команданта батаљона мајора Адама Хорвата, више од два и по месеца интензивне обуке провели у касарни у Бачкој Тополи.

[attachment=4]

За резултате постигнуте у лансирању „маљутки”, како су рекли, најзаслужнији је заставник Рајко Марковић, дугогодишњи инструктор оператера на БВП, од кога су училе и разводници Дарија Опала и Рајка Владетић, најбоље на гађању. (Танјуг)

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on July 27, 2018, 10:26:37 pm
https://youtu.be/p9Ay6rm28y0


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on July 29, 2018, 12:03:58 pm
Projekat "1.500+" - Vojna vežba u Nikincima
Tanjug  29.07.2018.

Na poligonu Nikinci danas je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, počela pokazna vežba gađanja iz streljačkog naoružanja, koje koristi Vojska Srbje, ali i koje je u razvoju.

https://youtu.be/0n76OzPlhQc

Vežbi prisustvuju i ministar odbrane Aleksandar Vulin, predstavnici Vojske Srbije, direktor BIA Bratislav Gašić... Na poligonu u Nikincima biće predstavljen deo naoružanja iz projekta "1.500+". Podsećanja radi, po naređenju predsednika Vučića projekat „1.500" je nastavljen projektom „1.500+“. Reč je o novoj generaciji streljačkog naoružanja, ali i novoj balističkoj zaštiti i opremi.

Projekat „1.500+“ obuhvata naoružanje i vojnu opremu iz domaćeg razvoja, u koje spada nova generacija streljačkog naoružanja povećane efikasnosti, koja obuhvata modularne automatske puške M17, snajperske puške repetirke M07 i poluautomatske M91/16, dalekometne snajperske puške i taktički pištolji - što su sve proizvodi „Zastava oružja a.d. Kragujevac“ i RBGR 40mm, koji proizvodi „PPT Namenska“. Biće predstavljene i belgijske jurišne puške SKAR-L.

Opremu čini i nova generacija municije, kao i nova generacija nišanskih sistema za automatske puške (optički i refleksni nišan) i optoelektronski video-nišan, kao i osmatračko-nišanskih monokulara i binokulara za noća dejstva.  Sredstva kojima se jedinice Vojske Srbije opremaju u okviru projekta „1.500+“ su i savremeni komplet zaštitne balističke i taktičke opreme, naoružana daljinski upravljana bezposadna platforma „Miloš“, nova generacija osmatračkih optoelektronskih sistema „MIP 1“ kao i oklopna borbena vozila „Lazar 3“.

Osim toga, projekat „1500+“ obuhvata i set komunikaciono-informatičke opreme sa odgovarajućim softverima komandno-informacionog sistema, izvidjačke bespilotne vazduhoplovne platforme „Vrabac“ i „Kvadrokopter“ i nova neborbena vozila „Zastava NTV“.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on September 14, 2018, 04:19:20 pm
Takmicenje pripadnika KoV VS

http://media.rtv.rs/sr_lat/postrojavanje/40205


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Kuzma® on October 13, 2018, 11:28:46 am
VEK OD POBEDE: Kanonada od Titela do Peštera

R. DRAGOVIĆ | 13. oktobar 2018. 12:02 | Komentara: 0

Vojnom vežbom biće obeležen vek od pobede u Velikom ratu. hiljade vojnika, tenkovi i avijacija učestvovaće u manevrima u novembru. Predviđeno je istovremeno gađanje bojnom municijom na više lokacija

STOGODIŠNjICU pobede u Prvom svetskom ratu Vojska Srbije obeležiće grandioznom vežbom koja će sredinom novembra biti održana na najmanje pet lokacija širom zemlje. U manevrima, u kojima će učestvovati više hiljada oficira, podoficira i vojnika, dejstvovaće avijacija, desetine tenkova i oklopnih vozila, artiljerijske i raketne jednice...

Specifičnost vežbe, koja će u čast pobede predaka u Velikom ratu izvesti iz kasarni hiljade pripadnika Vojske, biće scenario koji podrazumeva istovremeno kretanje snaga i gađanje na nekoliko poligona i terena u Srbiji.

- Reč je o taktičkoj vežbi sa bojnim gađanjem, a borbena sredstva će dejstvovati istovremeno - objašnjava sagovornik “Novosti” iz vrha Vojske Srbije. - Cilj ovih složenih manevara jeste da proverimo svoje mogućnosti, ali i da pošaljemo poruku da Vojska danas raspolaže istom odlučnošću i spremnošću koja je pre tačno jednog veka krasila naše pretke.

Prema planu ovog događaja, Rečna flotila, u sadejstvu sa bliskim jedinicama, pokazaće svoje umeće nedaleko od Titela. Mornari će, između ostalog, gađati ciljeve sa svojih plovila, a inžinjerijske jedinice u najkraćem roku premostiće Tisu. Poligon “Pasuljanske livade” ugostiće oklopne jednice i ciljeve za gađanje avijacije, a sličan scenario odvijaće se i na prostoru Pešterske visoravni, gde će punom snagom dejstvovati i artiljerija i vojni “raketaši”. U rejonu Niša i na vojnom strelištu “Međa” svoju sposobnost odmeriće pripadnici Specijalne brigade i čuvenog 63. padobranskog bataljona, koji će izvesti desantiranje iz aviona i stupanje u borbu na tlu.

U Vojsci Srbije navode da je prvobitna zamisao državnog i vojnog vrha bila da se vek od završetka Velikog rata obeleži paradom i defileom ljudstva i tehnike, ali da je prednost data praktičnom uvežbavanju jedinica.

- Neuporedivo veći efekat biće postignut izvođenjem tenkova i posada na poligone nego na beogradski asfalt. Građani Srbije videće moć sredstava kojima raspolažu naše oružane snage, ali ne u ceremonijalnoj, već u svojoj prirodnoj ulozi. Rešeni smo da sve ono što bi bilo viđeno na paradi bude uključeno u predstojeće manevre - navode u Vojsci Srbije.

Sastavni deo vežbe biće i dejstvo najsavremenijih sredstava naoružanja iz proizvodnog programa domaće namenske industrije. To se pre svega odnosi na tehniku koja ulazi u naoružanje VS, među kojom su savremene haubice “nora”, borbena oklopna vozila “lazar” i “miloš”...

SPREMNI ZA IZAZOVE

DODATNI motiv za ceremonijalno obeležavanje veka od trijumfa 1918. jeste i karakter srpske vojske koja je svoje sposobnosti oduvek pokazivala više na delu, a manje u protokolarnim aktivnostima.

- Građani Srbije imaju poverenje u svoju vojsku, koje je izgrađeno na njenoj jakoj vezi sa narodom. Velikom vojnom vežbom poručićemo da, uprkos globalnim i regionalnim bezbednosnim gibanjima, građani nemaju razloga za zabrinutost. Hrabrost i žrtve predaka i te kako dobro pamtimo, a njihova obaveza - briga o Srbiji - jeste i obaveza današnje vojske - ističu u VS.

Izvor: Vecernje novosti online


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on November 01, 2018, 08:19:25 am
Војска се на Пештеру припрема за вежбу „Век победника”
Аутор: М.Г.среда, 31.10.2018.

Највећа вежба у последњих двадесетак година биће изведена 9. и 10. новембра на десет локација

[attachment=1]

Припреме за најављену велику војну вежбу „Век победника 1918-2018”, која ће бити одржана 9. и 10. новембра поводом обележавања 100. годишњице завршетка Првог светског рата, су почеле. Биће то највећа војна вежба у последњих двадесетак година, а припадници Војске Србије извешће је на 10 локација широм Србије, у славу и част српских јунака који су војевали велике битке и одлучили исход Великог рата победонососним походом од Солунског фронта до слободе за целу Србију.

[attachment=2]

Припаднике Војске Србије на Пештеру, који се већ припремају за предстојећу вежбу су обишли министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић. Министар Вулин рекао је за Танјуг да је „Век победника” вежба која треба да покаже право стање наше војске и њену пуну способност да заштити територијални интегритет и суверенитет наше земље и да одговори „на баш сваку претњу”. „Око 8. 000 припадника Војске Србије вежбаће 9. и 10. новембра на око 600 борбених возила и 24 ваздухоплова”, рекао је Вулин који је уверен да је „Век победника” вежба коју ће врло пажљиво посматрати читав свет.

[attachment=3]

„Морал војника, ангажованих на вежби, на веома је високом нивоу. Очекујем успешну реализацију и испуњавање свих циљева које је државно руководство поставило пред нас”, рекао је начелник Генералштаба за Танјуг. Заменик начелника Генералштаба Војске Србије, генерал-мајор Петар Цветковић, претходно је обишао јединице на војном полигону „Пасуљанске ливаде” код Ћуприје, где ће бити реализован део ове велике вежбе.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Припреме на Пасуљанским ливадама за вежбу „Век победника”

Аутор: М.Г.среда, 31.10.2018.

Заменик начелника Генералштаба Војске Србије, генерал-мајор Петар Цветковић, обишао је део јединица Треће бригаде Копнене војске на војном комплексу „Пасуљанске ливаде” код Ћуприје, саопштила је Војска Србије.

[attachment=4]

Он је обишао полигон на коме ће бити реализован део тактичке вежбе са бојним гађањем „Век победника 1918-2018“. Генерал Цветковић је изразио задовољство достигнутим степеном припремљености јединица за извођење предстојећих вежбовних активности.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on November 05, 2018, 07:51:32 am
Вулин обишао учеснике предстојеће војне вежбе
недеља, 04.11.2018.

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да ће предстојећа вежба „Век победника 1918-2018” бити изведена у реалним условима и да ће Војска Србије за то време утрошити 103 тоне убојних средстава.

[attachment=1]

Како се наводи у саопштењу Министарства одбране, Вулин је данас, у пратњи начелника Генералштаба ВС Милана Мојсиловића, команданта Копнене војске Милосава Симовића и начелника Управе за обавештајно-извиђачке послове Илије Тодорова, обишао припаднике 5. батаљона Војне полиције који се на војном комплексу „Орешац” припремају за предстојећу вежбу, преноси Танјуг. Командант батаљона Владимир Петрић истакао је да је данас приказана провера припремљености те јединице за извођење тактичке вежбе с бојевим гађањем по теми „Батаљон Војне полиције у блокади, окружењу и уништењу терористичке групе”.

[attachment=2]

„На данашњој вежби батаљон је употребио јединице на борбеним возилима Војне полиције М-86 са којих су нишанџије дејствовале митраљезом М-86. Имали сте прилику да видите дејство снајперских парова, дејство стрелаца с аутоматским пушкама 5,56 мм М-21, аутоматима „Хеклер и Кох” 9 мм МП5 и пиштољима ЦЗ 99,9 мм”, рекао је потпуковник Петрић. Додао је да је јединица којом командује приказала и дејство ручних ракетних бацача 64 мм М80. Он је навео да је током демонстрације обучености приказан и рад на контролном пункту, начин на који се врши заустављање возила с траком за заустављање, рад службених паса на савлађивању терориста, као и рад противдиверзантске екипе на извршењу противдиверзионог прегледа возила употребом службених паса и заштитне опреме.

Вежба „Век победника 1918-2018” биће одржана од 8. до 11. новембра у част обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата.

[attachment=3]

У два вежбовна дана око 8.000 припадника Војске Србије на око 600 борбених система и 24 ваздухоплова показаће каквим све знањима и вештинама владају српске старешине и војници. Реч је о највећој војној вежби у последњих неколико година, коју Војска Србије организује на 10 локација широм Србије, у славу и част српских јунака који су војевали велике битке и одлучили исход Првог светског рата победоносним походом од Солунског фронта до слободе за целу Србију, подсећа се у саопштењу Министарства одбране Србије.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on November 06, 2018, 07:22:41 am
U čast pobede snagu Srbije pokazaće čak 8.000 vojnika
R. Dragović   05. novembar 2018.

Najveća vojna vežba naših oružanih snaga biće održana od 8. do 11. novembra na 10 lokacija

[attachment=1]

PRVI plotuni u čast završetka Prvog svetskog rata na velikoj združenoj vežbi Vojske Srbije “Vek pobednika” odjeknuće u četvrtak na čak deset lokacija širom zemlje. Ovim manevrima naše oružane snage odaće poštu slavnim precima, ali i u najsloženijim uslovima proveriti svoju borbenu gotovost. Vojnički kriterijumi - broj učesnika, količina korišćene tehnike, zahtevnost terena, složenost scenarija - “Vek pobednika” svrstavaju u najsloženije vežbe, kakve vojske u ovom delu Evrope retko izvode. Tokom tri dana, od 8. do 11. novembra, Vojska Srbije “zadejstvovaće” najvećim delom borbenih sredstava koje poseduje.

Svoje moći, između ostalog, proveriće čak stotinu tenkova, isto toliko oklopnih borbenih vozila, 100 artiljerijskih i zemljanih i protivvazdušnih raketnih sredstava... Podršku snagama na zemlji iz vazduha proveriće i avioni “mig 29”, helikopteri “Mi 17”, “gama” i “gazela”. U vežbi će učestvovati ukupno 8.000 pripadnika VS, od čega će većinu činiti pripadnici Kopnene vojske, među kojima i snage za brza dejstva iz projekta “1.500 plus”.

- Na vežbi će biti i rečna flotila, kao i šira paleta naoružanja koja se uvodi u opremanje Vojske Srbije. Reč je o “lazaru”, samohodnim haubicama “nora”, PVO sistemu PASARS-16, malom i velikom “milošu”, a biće i novih čamaca i veliki broj pešadijskog i streljačkog naoružanja, optoelektronskih sklopova i zaštitne balističke opreme - najavljuju iz Generalštaba Vojske Srbije.

[attachment=2]

Vojni vrh podvlači da će ova vežba biti specifična po simulaciji ratne ugroženosti zemlje i istovremenom bojevom gađanju na više lokacija na državnoj teritoriji. Tokom četiri dana vežbe grmeće na poligonima “Pasuljanske livade”, “Pešter”, “Titel”, “Međa”, “Borovac”, “Orešac”, na Velikom Jastrepcu, Zvorničkom jezeru i u okolini Sremske Mitrovice.

- Sve skupa, u vežbi će učestvovati 645 borbenih sistema. Ovo naoružanje najozbiljnije se računa u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje - podvlače u vrhu Vojske Srbije, i naglašavaju da će udarnu snagu na ovoj vežbi činiti stotinu tenkova. - Ruska armija, primera radi, iako neuporedivo veća i moćnija često organizuje manevre na kojima učestvuje po 300-400 tenkova. Naših stotinu, spram veličine države i njene ekonomske moći, dobro ilustruje snagu oružanih snaga Srbije.

U gotovo svim jedinicama Vojske Srbije u toku je puna mobilizacija ljudstva i tehnike. Jedinice koje će učestvovati u vežbi već nekoliko dana su na terenu. Na lokacijama manevara u toku su pripreme za vežbu. Svoje pozicije prve su zauzele jedinice logistike, koje su uspostavile sistem komunikacija, podigle bivake za smeštaj ljudi i tehnike, poljske kuhinje i ambulante. U toku je razrada scenarija i poslednje brušenje zadataka koje će čete, vodovi i odeljenja izvršavati.

U Vojsci Srbije naglašavaju da će se vežba odigrati u uslovima koji su verni ratnim. Svoju kulminaciju “Vek pobednika” imaće 10. novembra, za kada je predviđeno finalno polaganje vojničkog ispita. Tog dana će biti upriličen i tzv. Dan visokih zvanica, a veliki deo manevara biće prikazan i građanima. Tog dana u pogonu će biti svi borbeni efektivi predviđeni da učestvuju u vežbi.

[attachment=3]

Akcenat će i ovog puta biti stavljen na snage za brzo reagovanje, koje poslednjih godina postaju okosnica oružanih snaga u suprotstavljanju mogućoj agresiji. Reč je o najbolje utreniranim i opremljenim jedinicama, koje za veoma kratko vreme mogu da reaguju na svakoj tački Srbije. U ovom korpusu su i padobranci 63. padobranskog bataljona iz Niša, koji će i na ovoj vežbi testirati brzinu i umeće desantiranja iz vazduha.

- Gađanja su bojeva, što je jedina prava provera umešnosti posada. Terenska dejstva su vrlo često nepredvidiva i puno je toga što se mora na vreme obezbediti. Dobra ocena na vežbi zavisi od mnogo parametara. Iza snaga koje neposredno učestvuju, praktično, stoji cela Vojska Srbije - ističu u Generalštabu. Vojni vrh, povodom veka pobede u Prvom svetskom ratu, za razliku od uobičajene prakse, odrekao se svečanog i ceremonijalnog obeležavanja velikog jubileja. Procenjeno je da je korisnije da Vojska Srbije oda počast slavnim precima ne paradama i manifestacijama već - proverom realnih snaga na terenu. U vežbi “Vek pobednika” svoju rolu dobiće najbolje naoružanje kojim raspolaže Vojska Srbije.

VULIN OBIŠAO UČESNIKE VEŽBE

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da će predstojeća vežba “Vek pobednika 1918-2018” biti izvedena u realnim uslovima i da će Vojska Srbije za to vreme utrošiti 103 tone ubojnih sredstava. Vulin je u nedelju, u pratnji načelnika Generalštaba VS Milana Mojsilovića, komandanta Kopnene vojske Milosava Simovića i načelnika Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Ilije Todorova, obišao pripadnike Petog bataljona Vojne policije koji se u vojnom kompleksu “Orešac” pripremaju za predstojeću vežbu.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on November 06, 2018, 07:32:21 am
Специјалци спремни за вежбу „Век победника”
Аутор: М.Г.понедељак, 05.11.2018.

Министар одбране Александар Вулин, у пратњи команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића и начелника Управе за обавештајно-извиђачке послове генерал-мајора Илије Тодорова, обишао је припаднике Специјалне бригаде и Речне флотиле који се на Зворничком језеру припремају за предстојећу вежбу „Век победника 1918-2018”, саопштило је Министарство одбране. Припадници Специјалне бригаде и Речне флотиле су у рејону  Зворничког језера приказали диверзантски напад на елементе бробеног распореда непријатеља.

[attachment=1]

Вулин је, након приказа који је оценио оценом „врло добро“, истакако да је „Век победника“ сигурно једна од најзахтевнијих вежби коју је Војска Србије икада радила, додајући да је чак и за време ЈНА тешко наћи примере тако великих и сложених операција које изводи једна војска.

- Све припреме за тај најважнији дан, за 10. новембар, иду по плану, техника је исправна, људи су спремни, морал је на највишем нивоу. Ова вежба је показатељ да је Војска Србије у стању да на сваком делу своје територије обезбеди поштвање закона, обезбеди мир, стабилност, сачува наш територијални интегритет, и не само на нашем простору - нагласио је Вулин додајући да је овако снажна и организована Војска Србије гарант да ће читав регион бити миран и стабилан и да смо у стању да одговоримо баш на сваку претњу.

[attachment=2]

У име Команде Копнене војске, генерал Симовић је захвалио председнику општине Мали Зворник Зорану Јевтићу и свим грађанима на гостопримству.

- Специјална бригада је део Копнене војске Војске Србије и та јединица је намењена да штити и брани државу Србију и обезбеди мир свим грађанима Србије без обзира на националну, верску и политичку припадност – нагласио је генерал Симовић. Комадант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан изразио је посебну захвалност државном и војном руководству што је указала част Специјалној бригади, да у оквиру вежбе и обележавања тако важног јубилеја, прикаже на Зворничком језеру оспообљеност за решавање најсложенијих диверзантских задатака.

[attachment=3]

- Овде смо приказали врхунску тактичку оспособљеност, ватрену оспособљеност и ефикасност и ефекте дејстава извиђачко-диверзантских група – нагласио је генерал Талијан. Председник Општине Мали Зворник Зоран Јевтић истакао је да је велика част што су становници тог краја били у прилици да виде део капацитета Војска Србије .

[attachment=4]

Специфичност вежбе „Век победника 1918-2018”, која ће бити одржана од 8. до 11. новембра у част обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата, огледа се и у томе што ће се једновремено, на свих 10 локација истовремено изводити планске, вежбовне и борбене активности. Око 8.000 припадника Војске Србије на око 600 борбених система и 24 ваздухоплова показаће каквим знањима и вештинама владају.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on November 06, 2018, 06:06:26 pm
Snimak pripreme za vezbu Vek pobednika - RRF-a i Spec. br. - Zvornicko jezerno.

https://youtu.be/idFTsSseFVk


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on November 06, 2018, 06:17:18 pm
Priprema za vezbu Vek pobednika - privremeni poligon Pester

https://youtu.be/mJZnx3uRQMM


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on November 06, 2018, 06:28:13 pm
Ministar Vulin i general Mojisilovic na Pasuljanskim livadama i Pesteru u susret vezbi Vek pobednika 1918-2018

УТОРАК, 6.11.2018

Izvor: Sajt VS (http://www.vs.rs/sr_cyr/vesti/4FE4FAB7E1CF11E8A50F0050568F5424/ministar-vulin-i-general-mojsilovic-na-pasuljanskim-livadama-i-pesteru-u-susret-vezbi-vek-pobednika-1918-2018)

Припаднике Војске Србије који се на полигонима „Пасуљанске ливаде“ и на Пештеру припремају за предстојећу вежбу „Век победника 1918-2018“ обишли су данас министар Вулин и генерал Мојсиловић.Припаднике Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противаздухопловне одбране који се на полигонима „Пасуљанске ливаде“ и на Пештеру припремају за предстојећу вежбу „Век победника 1918-2018“ обишли су данас министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, где су се уверили у степен припремљености припадника Војске Србије за предстојећу вежбу.

Након обиласка, министар Вулин је истакао да је на „Пасуљанским ливадама“ и на полигону на Пештеру данас вежбало више од 3.600 војника са великим бројем технике и ваздухоплова.
 
– На овај начин потврдили смо нашу спремност за коначно извођење вежбе и да можемо да пређемо на виши стратегијски ниво – оценио је министар Вулин.
 
У оквиру припрема, на полигону „Пасуљанске ливаде“ припадници Треће бригаде, у садејству са РВ и ПВО реализовали су данас сегмент вежбе по теми „Борбена група у нападу“. Руководилац вежбе командант Треће бригаде пуковник Слађан Стаменковић истакао је да је данашњи приказ био прилика да се сагледа садејство авијације, техничких и оклопних јединица, као и осталих јединица које учествују у вежби.
 
– Данас су припадници Треће бригаде, Мешовите артиљеријске бригаде, 98. и 204. ваздухопловне бригаде, приказали обученост у руковању најсавременијим наоружањем и осталим средствима која су у употреби у јединицама Војске Србије – нагласио је пуковник Стаменковић.
 
На Пештерској висоравни припадници Друге бригаде и РВ и ПВО приказали су сегменте увежбавања по теми „Борбена група на маршу са преласком у напад“. Командант Друге бригаде копнене Војске бригадни генерал Жељко Кузмановић истакао је да је данас на простору привременог полигона „Пештер“ демонстрирана припрема за реализацију предстојеће вежбе.
 
– У току припреме за предстојећу вежбу, јединице Друге бригаде копнене војске уз подршку дела јединица РВиПВО и уз подршку артиљеријских средстава  Друге бригаде, као и средстава која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије, остваривале су дејство по замишљеном непријатељу у простору. У току данашњег дана могли сте да видите дејства ловачке авијације, ловачко-бомбардерске авијације, артиљеријских средстава и тенкова М-84 – нагласио је генерал Кузмановић.

Данашњем обиласку присуствовали су и в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Петар Цветковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић и начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове генерал-мајор Илија Тодоров.
 
Вежба „Век победника 1918-2018“ изводиће се у реалним условима и Војска Србије ће током два вежбовна дана, са око 8.000 припадника на више од 600 борбених система и 24 ваздухоплова приказати ниво своје оперативне оспособљености. Током вежбе ће, како је планирано, биће утрошено 103 тоне убојних средстава.
 
Реч је о највећој војној вежби у последњих неколико година, коју Војска Србије организује на 10 локација широм Србије, у славу и част српских јунака који су војевали велике битке и одлучили исход Првог светског рата победоносним походом од Солунског фронта до слободе за целу Србију.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on November 06, 2018, 06:54:06 pm
Jos malo slika sa pestera.

VBR Oganj

Prve dve slike su preuzete sa foruma MyCity

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on November 06, 2018, 06:59:32 pm
Jos jedan snimak danasnje pripreme za vezbu Vek pobednika.

https://www.facebook.com/217288163671/videos/1461052737362094/


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: pvanja on November 06, 2018, 07:13:26 pm
Orlovi

[attachment=1]

[attachment=2]

Mig-29

[attachment=3]

[attachment=4]

Game

[attachment=5]

[attachment=6]

[attachment=7]

[attachment=8]

[attachment=9]Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on November 08, 2018, 08:00:08 am
Завршне припреме за вежбу „Век победника”
среда, 07.11.2018.

Војни врх Србије, с министром одбране Александром Вулином и начелником Генералштаба ВС генерал-потпуковником Миланом Мојсиловићем на челу, обишао је јединице размештене на полигонима „Међа” код Лесковца и „Тител” на Тиси где се припремају за предстојећу вежбу „Век победника”.

[attachment=1]

„На полигону ’Међа’ и у Тителу вежба око 2.000 припадника Војске Србије, 15 ваздухоплова, као и више од 35 различитих пловила. Сви наши припадници су спремни, високо мотивисани, техника је исправна и све припреме за вежбу теку по плану. Ја сам задовољан, као што су задовољни и сви наши припадници што могу да учествују у овако великој вежби, вежби коју нисмо видели још од времена ЈНА”, рекао је Вулин.

На полигону код Лесковца изведен је падобрански десант,

[attachment=2]

приказано је дејство против терористичких група по различитим сценаријима, употребљавана су возила „хамер” са којих је дејствовано митраљезима,

[attachment=3]

специјалци су се низ уже искрцавали из хеликоптера који лебди…

[attachment=4]

Бродови и низ других пловила груписани су на Тиси код Титела.

[attachment=5]

Изведено је гађање са бродова, као и форсирање реке преко понтонског моста пре којег су на другу обалу прешли тенкови и друга борбена техника.

[attachment=6]

[attachment=7]


Свој део посла обавили су и рониоци и претраживали су дно, приказали су постављање минских препрека и противдиверзантска дејства подводним оружјем. Подршку трупама из ваздуха давали су авиони „миг 29” и Г-4. На овом полигону ангажовани су и припадници Жандармерије.

[attachment=8]

Војска Србије ће стогодишњицу победе у Првом светском рату обележити вежбом која почиње у четвртак и трајаће до суботе на чак десет локација – војним комплексима „Пасуљанске ливаде”, „Међа”, „Орешац”, „Боровац”, затим на привременим полигонима „Пештер” и „Тител”, као и у рејонима Јастрепца, Зворничког језера и Сремске Митровице.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on November 08, 2018, 08:05:12 am
За „Век победника” биће потрошене 103 тоне муниције
Аутор: Милан Галовић среда, 07.11.2018.

Предстојећа вежба Војске Србије највећа је на овим просторима још од великих маневара ЈНА

[attachment=1]

Војска Србије је већ десетак дана у покрету, пешадијске и оклопно-механизоване јединице су на полигонима, Речна флотила је груписана на Тиси, увежбава се и авијација – грађани су јуче над подручјем Београда могли да виде шест „мигова 29” у ваздуху, што је призор који дуго није виђен. Разлог за ове активности је предстојећа вежба „Век победника 1918–2018”, која ће се одржати у четвртак, петак и суботу на десет локација широм Србије.

https://youtu.be/j9a69MTYU5s

Како „Политика” сазнаје, високе званице вежбу ће посматрати у суботу, а условно речено, главна места збивања биће полигони Пасуљанске ливаде, Пештер, Међа и на Тиси код Титела. На вежби ће, како је најављено, учествовати око 8.000 војника, 600 борбених возила и оруђа и 24 авиона и хеликоптера. Изводиће се бојево гађање, потрошиће се чак 103 тоне муниције. Реч је о највећој вежби коју изводи Војска Србије, а може се рећи и Војске Југославије. Са овом вежбом могу да се пореде само велики маневри које је изводила ЈНА.

[attachment=2]

Чак и у међународним оквирима „Век победника” ће оставити јак утисак. Поређења ради, НАТО у Норвешкој изводи вежбу „Спој трозупца”, где је ангажовано 50.000 војника из чак 31 државе (29 чланица алијансе плус Шведска и Финска). У Хрватској је недавно изведена велика вежба „Велебит 2018”, на више локација, уз дејство ваздухопловства и морнарице, на којој је учествовало око 5.000 војника. ОДКБ, војни и безбедносни савез који предводи Русија, управо је у Русији извео вежбу „Неуништиво братство”, на којој је учествовало 1.300 војника из шест држава чланица, док је на њиховој вежби „Садејство 2018” било ангажовано око 2.000 војника.

https://youtu.be/CWOrCaSt3SI

Министар одбране Александар Вулин, начелник генералштаба генерал-потпуковник Милан Мојсиловић и његов заменик генерал-мајор Петар Цветковић већ данима обилазе војнике на терену, односно спровођење припрема за „Век победника”. Војни врх јуче је био на Пасуљанским ливадама и Пештери, локацијама на којима је груписано чак 3.600 војника. Летели су „мигови 29”, размештен је противваздухопловни ракетни систем „куб”, а посебно је занимљиво што се на полигонима налазе и нови артиљеријски ПВО систем ПАСАРС и самоходна хаубица НОРА Б52.

[attachment=3]

Специјална бригада Војске Србије, уз подршку Речне флотиле, увежбава се на Зворничком језеру. Ови војници опремљени су у протеклом периоду савременим пушкама СКАР-Л белгијске производње, пиштољима „глок” опто-електронским средствима за осматрање ноћу и другом опремом у складу са пројектом „1.500”, који се односи на 1.500 најбоље наоружаних и опремљених припадника Војске Србије. У склопу припрема за вежбу, на Зворничком језеру изведен је и десант на обалу помоћу амфибијских возила, што јавност дуже време није могла да види.

На Пештери се такође припремају посаде тенкова, оклопних транспортера и пешадија, пилоти „орлова” у ниском лету надлећу полигон, а изводе се и хеликоптерски десанти. На полигону Орешац припрема се војна полиција, обавља се гађање целокупним стрељачким наоружањем – из пиштоља, аутоматских и снајперских пушака и митраљеза. Користе се борбена оклопна возила, обављају се противдиверзантски прегледи возила, за шта се користе савремена техника и службени пси. Вежба „Век победника” изводи се поводом стогодишњице победе Србије и савезника у Првом светском рату, у част српске војске која је пробојем Солунског фронта и победоносним походом одлучујуће утицала на исход Великог рата.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on November 08, 2018, 08:46:43 am
https://youtu.be/QUOFtHs80ys


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on November 09, 2018, 07:07:09 pm
Još malo fotografija.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

[attachment=6]

[attachment=7]

[attachment=8]

[attachment=9]

[attachment=10]

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on November 09, 2018, 07:22:44 pm
Сто тенкова на вежби „Век победника”
Аутор: М.Г.петак, 09.11.2018.

Војска Србије спремна је за завршну фазу вежбе „Век победника 1918-2018” која ће се у суботу извести на десет локација широм Србије. Војници су већ данима на терену, све што је предвиђено сценаријем вежбе је уиграно.

[attachment=1]

Министар одбране Александар Вулин обишао је у рејону Сремске Митровице тенкисте, припаднике Прве бригаде Војске Србије, где је присуствовао тактичкој вежби „Тенковски батаљон на маршу”.

[attachment=2]

– Све што радимо, радимо у реалном времену и реалним условима, баш као што би ова јединица то радила у случају рата. Наши тенкисти имају веома запажено место и у нашој војсци и у вежби где ће учествовати 100 тенкова са комплетним посадама без позивања резерве, већ искључиво од наших снага. Сви су спремни и организовани, морал је на веома високом нивоу, техника је апсолутно исправна, дакле, све што је потребно да покажемо колико је наша војска сигурна, снажна и колико можемо да се ослонимо на њу –
закључио је министар Вулин.

[attachment=3]

Командант 15. тенковског батаљона потпуковник Борислав Крњајић нагласио је да су тенкисти Прве бригаде добили част да учествују на предстојећој вежби.

– Циљ данашњег приказа је да се тенковски батаљон оспособи за реализацију марша у условима равничарског предела како би јединица била спремна да одговори на евентуалне изазове, ризике и претње по безбедност Републике Србије – рекао је потпуковник Крњајић и поручио грађанима да могу да имају пуно поверење у тенкисте Прве бригаде и Војску Србије.

[attachment=4]

Припадници Четврте бригаде Копнене војске и Центра за обуку јединица за мултинационалне операције налазе се на Војном комплексу Боровац код Бујановца. Њих је обишао командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић.

[attachment=5]

Командант Четврте бригаде Копнене војске бригадни генерал Слободан Стопа изјавио је да су снаге за реаговање Четврте бригаде Копнене војске „у потпуности обучене и оспособљене за извршавање наменских задатака у зони своје одговорности”.

[attachment=6]

Вежба „Век победника 1918–2018” одржава се у част обележавања стогодишњице победе у Првом светском рату и изводи истовремено на 10 локација по теми „Припрема и употреба снага за реаговање Војске Србије“.

[attachment=7]

Око 8.000 припадника на више од 600 борбених система и 24 ваздухоплова учествује у вежби а у суботу ће приказати ниво оперативне оспособљености Војске Србије. Током вежбе ће, како је планирано, бити утрошено 103 тоне убојних средстава.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on November 10, 2018, 03:11:17 pm

Vučić: U regionu niko ravan Vojsci Srbije


Niko u regionu ne može da se poredi sa Vojskom Srbije, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što je prisustvovao vojnoj vežbi koja je izvedena na Pasuljanskim livadama, i najavio nova ulaganja u Vojsku Srbije, kako u naoružanju i opremi, tako i u podizanju standarda njenih pripadnika.

Vučić je podsetio da je Vojska Srbije, kada je on preuzeo resor odbrane, 2012. godine, imala jedan neispravan Mig 29, a da ih je danas letelo osam, da ih ima10, a da će do kraja 2019. Vojska Srbije imati i svih 14 letelica u svom sastavu.


[attachment=1]

Naveo je da se danas moglo videti 100 tenkova, haubica Nora koja „tuče” po prvi put, helikopteri, izviđači koji su tako obučeni da se nisu mogli primetiti ni kada im se prišlo na manje od 10 metara. . . i naglasio da u današnoj vežbi na deset lokacija učestvuje 8.000 vojnika, svi iz aktivnog sastava.

Što se tenkova tiče, dodao je, problem je bio u posadama, a sada ih ima 100, takođe svi u aktivnom sastavu.

„Tenkove će videti Sremci, Banaćani, 13 će ih preći inženjerijski most između Titela i Perleza, i kroz Kraljevo, a na Pešteru će ih biti 25, koji deluju jedinstveno kao četa u napadu”, dodao je Vučić, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, generali su pripremili vežbu tako da artiljerija tuče bojevom municijom preko tenkova.

„Zadovoljan sam kako je Mojsilović pripremio kopnenu vojsku”, rekao je Vučić.

On je ukazao na potrebu daljeg jačanja ratnog vazduhoplovstva, a naročito protivvazduhoplovne odbrane, ali i dodao i da očekujemo još oklopnih vozila i tenkova iz sporazuma sa Rusijom, ali i da radimo na našim oklopnjacima te naveo da je danas dejstvovao i „Lazar 3”.

Međutim, ukazao je da se mora rešiti pitanje opreme, čizama kojih mora biti više od dva para, zatim uniformi, majica. . . i podvukao da će i to sve brzo biti rešeno, uz angažman i napore Vlade Srbije.

Vojska će imati i novi dizajn uniformi, kaže i ističe da Jumko radi u tri smene.

On je podvukao da se moraju pojačati ofanzivne mogućnosti vojske i ukazao da prednost ima onaj ko je za takva dejstva osposobljeniji.

Objasnio je da smo stoga od kineskih prijatelja naručili bespilotne letelice, naoružane, koje mogu da izviđaju, ali i da dejstvuju raketama i dodao da je reč o dve baterije sa po tri letelice i da je vrednost posla oko 30 miliona evra.

Prema njegovim rečima, na osnovu toga videćemo da i dalje razvijemo naše takve sisteme, koje imamo.

Na pitanje gde je VS vojska u odnosu na one u regionu Vučić je rekao da se, osim vojske Rumunije, koja ima mnogo veću vojsku, niko u regionu ne može porediti sa nama.

„Mi i Mađari smo tu negde, a ostali daleko iza”, rekao je predsednik Srbije.

Istakao je da napredujemo koracima od sedam milja i to potvrdio činjenicom da smo imali „nula”, a imaćemo 14 migova 29, da se kupuju novi helikopteri, da se radi na Programu 1.500, najsavremenije opreme.

On je rekao i da se radi na standardu pripadnika VS, ali i policije i BIA, podsetio da će plata vojnicima biti povećana devet odsto, da se povećavala i prethodnih godina i da će se nastaviti i ubuduće, da je reč o ljudima koji rade najteži posao, te da će prosečna plata u BIA biti 100.000 dinara...

Vojska Srbije je ozbiljna vojska i sve je ozbiljnija, nastaviće se velika ulaganja i u narednom periodu će se videti i ono što je već naručeno, dodao je predsednik Srbije.

„Stići će još nešto”, rekao je u razgovoru s vojnicima jedne jedinice kojima je govorio o nabavci nove opreme i naoružanja, ističući da je to već plaćeno, ali da ne može detaljnije da govori, jer bi nam, dodao je, neki uveli sankcije.

Na Pasuljanskim livadama je održana vežba „Borbena grupa u napadu”, u kojoj je učestvovalo više od 1.200 vojnika i više od 100 sredstava ratne tehnike - tenkovi M-84, borbena vozila, haubice, lanseri raketa, minobacači, kao i avioni Mig-29, „Orao” i protivoklopni helikopteri.

Delovi velike vojne vežbe „Vek pobednika” održaće se i na Zvorničkom jezeru, na Pešterskoj visoravni, poligonu „Međa” kod Leskovca, u Titelu će biti prikazano i forsiranje reke i prevoz tenkova preko pontonskog mosta.

Komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, podneo je raport predsedniku i zvanicama u kome je izneo šta će se sve videti tokom taktičke vežbe.

On je objasnio da je vežba počela 8. novembra, a da će se završiti danas kada je dan visokih zvanica, da se danas izvodi na devet lokacija, a da je juče izvedena jedna u Beogradu.

„Na vežbi učestvuje oko 8.000 vojnika i 24 vazduhoplova, među 645 borbenih sredstava i sistema nalazi se i 100 tenkova, simbolično 100, zbog 100 godina od završetka Prvog svetskog rata”, rekao je Simović.

Kako je rekao, posebna pažnja i u toku priprema i u vežbi posvećena je „sadejstvu između redova vojske”, kao i „sadejstvu naša dva vida kopnene vojske”, Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

„Vatrom, pokretom i silinom udara pripadnici kopnene vojske prikazaće sposobnosti u izvršavanju vatrenih zadataka i spremnost da čuvaju otadžbinu Srbiju, obezbede mir svim građanima bez obzira na nacionalnu, versku i političku pripadnost”, rekao je general Simović, prenosi Tanjug.

izvor (http://www.politika.rs/sr/clanak/415441/Vucic-U-regionu-niko-ravan-Vojsci-Srbije)


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on November 10, 2018, 03:19:12 pm

Snimak od danas, akcija počinje od 8. minuta.


https://youtu.be/cj5O2d6zELg
Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on November 10, 2018, 03:21:19 pm

Još nekoliko kraćih priloga od danas.


https://youtu.be/NM4hAHxQnGw


https://youtu.be/GwkHfBrBHSI
Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on November 10, 2018, 03:23:55 pm

...


https://youtu.be/FfgcEp1zBzY


https://youtu.be/R6GEn2IJbSY


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Preki on November 10, 2018, 06:26:08 pm
Prvo što uočavam da su malo više obratili pažnju na kadrove iz kojih se snima, vidim da su se koristili i dronovi za snimanje pa ovako deluje malo i kao na filmu. U svakom slučaju ovo sve mi izgleda neuporedivo ozbiljnije nego iz doba kada sam služio vojsku, kada je ovakva vežba, što obimom a što i tehnikom, bila nezamisliva.
Nisam ljubitelj ovog režima,do duše ni onih prethodnih, ali eto da se bar negde vidi da se nešto poboljšalo.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on November 10, 2018, 07:36:28 pm

Isto ...


https://youtu.be/DQIN1DJK8CM


https://youtu.be/Hf24bRq1aJA


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on November 10, 2018, 07:38:24 pm

...

https://youtu.be/xtYTZsQnHIc


https://youtu.be/GSSL5XDLZCE


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on November 10, 2018, 07:43:21 pm

https://youtu.be/5JIS_sNIlvoU ovom drugom snimku je vežba "Kobri".

https://youtu.be/Sk_wjy_VQ_o


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on November 10, 2018, 08:17:44 pm

Izjave ...


https://youtu.be/FRS7MV96XZA


https://youtu.be/lyQTap0IT_w
Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Dreadnought on November 10, 2018, 08:20:11 pm

...

https://youtu.be/CvK_KhUyHQ8


https://youtu.be/ECilDYwDrQc
Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: lovac on November 10, 2018, 08:36:27 pm
Svaka čast svim učesnicima u vežbi.
Bio sam nekada vojnik i znam koliki napor su uložili, tokom priprema i za vreme izvođenja vežebe. Svi učesnici - od običnih vojnika do najviših oficira u komandom lancu.

Zamerke mogu uputiti samo političarima koji su se pojavili na vežbi. Oni su svojim izjavama sav napor vojske sveli na običnu političku pretnju, zveckanje oružjem, zna se kome uperenu. No, svakome ozbiljnom je jasno da su njihove priče samo pucanj u prazno, običan ćorak.
 
Prvenstveno zameram ministru vojnom (bruka države koja ga ima među svojim ministrima), koji je svojim ispraznim frazama, i glupim govorancijama samo kvario opšti utisak.

AV tvrdi da je Srpska vojska najjača u regionu. Slažem se delimično sa tom činjenicom, ali džaba sva ta moć - bez jakog, istinskog i moćnog saveznika koji će podržati sve napore države i vojske. Bez moćnog saveznika snaga sprske vojske ne znači ništa. Niko tu snagu ne poštuje (mislim na one prema kojima bi ta snaga mogla biti uperena), jer Srbija praktično nema nikog iza sebe, a njeni najbliži neprijatelji imaju iza sebe najmoćnije zemlje sveta.
AV očito ne priznaje da u ovom trenutku moć srpske vojske ne znači puno, bez političkih saveznika države - a obezbeđenje istih je njegov posao.  

I još jednom: sve čestitke učesnicima vežbe. Zaista odrađeno profesionalno!


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: fazan on November 10, 2018, 09:06:53 pm
Видим да сви носе беретке, да ли се одустало од оних качкета?


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: upreiser on November 10, 2018, 11:15:40 pm
Svaka čast svim učesnicima u vežbi.
Bio sam nekada vojnik i znam koliki napor su uložili, tokom priprema i za vreme izvođenja vežebe. Svi učesnici - od običnih vojnika do najviših oficira u komandom lancu.

Zamerke mogu uputiti samo političarima koji su se pojavili na vežbi. Oni su svojim izjavama sav napor vojske sveli na običnu političku pretnju, zveckanje oružjem, zna se kome uperenu. No, svakome ozbiljnom je jasno da su njihove priče samo pucanj u prazno, običan ćorak.
 
Prvenstveno zameram ministru vojnom (bruka države koja ga ima među svojim ministrima), koji je svojim ispraznim frazama, i glupim govorancijama samo kvario opšti utisak.

AV tvrdi da je Srpska vojska najjača u regionu. Slažem se delimično sa tom činjenicom, ali džaba sva ta moć - bez jakog, istinskog i moćnog saveznika koji će podržati sve napore države i vojske. Bez moćnog saveznika snaga sprske vojske ne znači ništa. Niko tu snagu ne poštuje (mislim na one prema kojima bi ta snaga mogla biti uperena), jer Srbija praktično nema nikog iza sebe, a njeni najbliži neprijatelji imaju iza sebe najmoćnije zemlje sveta.
AV očito ne priznaje da u ovom trenutku moć srpske vojske ne znači puno, bez političkih saveznika države - a obezbeđenje istih je njegov posao.  

I još jednom: sve čestitke učesnicima vežbe. Zaista odrađeno profesionalno!

Vježba je odrađena vrlo profesionalno i efektno sve u svemu! Čestitka i sa moje strane.

Ipak i ja mislim da su  dojam  pokvarile populističke i fatalističke tvrdnje i usporedbe sa "regionom". Niti itko iz "regiona" ima razloga napadati R.Srbiju niti to itko u "regionu" i šire ozbiljno, čak i neozbiljno i spominje??

Ali kada se ne može nečim pametnim narodu pomoći u svakodnenom životu ,dobro je ,pa rezonu ponekih srpskih političara na ovoj vježbi, podgrijavati paranoju i izmišljati neprijatelje.

Glede Kosova - tu ništa ne pomaže u smislu viđenog na ovoj vježbi -  jel je večina zapadne međunarodne zajednice kao i večina EU a u koju Srbija želi ući , tu rekla svoje. To se promijeniti neće i vodstvo Srbije to zna.Pitanje je samo trenutka i načina saopćenja narodu ( ili onom dijelu kojem to nije još jasno).

Inače glede same vježbe - nisam vidio djelovanja noću , koordinirana djelovanja artiljerije sa bespilotnim sustavima npr., cyber djelovanja i sl. tj. aktivnosti koje su več neki standard u modernih vojski.Glede sredstava, očekivao sam veću prisutnost BOV "Lazar" bar na pasuljanskim livadama , no osim M-84A BRDM2 i BVP i BOVa nije bio.
Nore su također prikazane u minimalnom broju kao i samohodni BOFI. No dobro što je tu je.
Sam broj ne znaći nužno i jačinu jedne armije kao što znamo (osim g. Vučića očito :-) )


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Rade on November 11, 2018, 08:11:36 am
Видим да сви носе беретке, да ли се одустало од оних качкета?

Bogu hvala, jeste.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on November 11, 2018, 10:04:19 am
Мене је пријатно изненадила прецизност гађања противоклопним ракетама, посебно из хеликоптера.

Политичари ко политичари, причају празне приче и дају бомбастичне изјаве зарад себе...Ипак, неке поруке , без обзира што су можда грубо речене имају своју сврху. Овде се ради о поруци некима да ће било какав покрет оружаних формација на северни део КиМ, бити на исти начин одговорено. Уосталом НАТО је и обећао да се то неће догодити, али познато је да се често крше договори.... Јесте НАТО је јачи, много јачи, али сумњам да било коме у овом моменту одговара оружани сукоб у Европи. Нешто се мало променила ситуација. Зато је најбоље да се све реши дипломатијом и уради оно што се и предлаже: разграничење, размена територија или какао се год то већ називало, формирање ЗСО са свим надлежностима које су већ договорене или шта већ...има доста опција...Нема компромиса ни решења за КиМ где Србија не добија ништа. И нема војног решења. Србија не жели војно решење, али ће на њега одговорити ако га друга страна "понуди".

Такође, било је критика у смислу да је вежба без правог смисла и да је утрошена велика количина убојних средстава, мимо неких норми и сл. Моје мишљење је да је свака вежба корисна, посебно кориснија од лежања у касарнама. Друго, увек сам сматрао да за неке гађања не требају да постоје прецизне норме, односно ограничења у погледу броја испаљених метака, пројектила и сл. Наравно, ако има довољно муниције па се не мора штедети.  Правдање се ради тачном евиденцијом утрошка у дневницима гађања и за то нико никада није одговарао.  Што се више гађа, макар на истим полигонима и стрелиштима постиже се рутина и боља спремност команди, послуга и војника. Такође, ова вежба, због покрета већег броја јединица и борбених средстава је посебан изазов командама и логистици.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: bristova on November 11, 2018, 12:38:18 pm
Puno je pametnije na vježbi utrošiti UbS pri kraju životnog vijeka nego ga ubzo skupo delaborirati.

Međutim, tu se može javiti mali problem ako se intenzivnim gađanjem previše troše cijevi oruđa i oružja. To istrošenje i nastali trošak može znatno poskupiti tu dodatno dostignutu obučenost vojske.
Treba u svemu naći pravu mjeru.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: lovac on November 11, 2018, 02:29:22 pm
Nije mi jasno zašto ministar vojni nosi uniformu, ako je svojevremeno bio nesposoban za vojsku.
Je li sada postao sposoban?  ;D


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Kuzma® on November 11, 2018, 02:30:49 pm
Zato sto je ministar i zato sto mu se moze.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Solaris on November 11, 2018, 06:18:08 pm
Komentirao sam vježbe po RH, pa ću i ovdje, manevri JNA ranih devedesetih.
I kome li je palo napamet mazati riječne brodove u digitalnu šaru, božesačuvaj.

Gdje se lupaju pare da se vidi čiji je veći dok narod bježi odavde.

NHF

poz.

Ps : Navikao sam na pljuvačinu, pa slobodno.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Boro Prodanic on November 11, 2018, 07:48:27 pm
A ko te pljuje? I zašto, ako većina misli kao i ti?


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: fazan on November 11, 2018, 08:25:48 pm
Видим да сви носе беретке, да ли се одустало од оних качкета?

Bogu hvala, jeste.

Мени су били симпатични јер су помало подсећали на шајкаче. Међутим, не знам колико су били угодни за ношење. Оно што ми смета је што се визуелни идентитет војске превише често мења.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: fazan on November 11, 2018, 08:35:58 pm
Nije mi jasno zašto ministar vojni nosi uniformu, ako je svojevremeno bio nesposoban za vojsku.
Je li sada postao sposoban?  ;D
Нисам сигуран да ли је то што носи униформа, или нешто што треба да подсећа на униформу. Униформе су прављене да буду практичне и њихов утицај на мушку моду је поприлично велик. Са друге стране, није необично да политичари приликом посете војним јединицама добијају делове униформи да носе. Гледао сам америчке, канадске, па и хрватске политичаре у војним јакнама. Они их у таквим ситуацијама носе да би показали да су део истог тима.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: lovac on November 11, 2018, 09:05:49 pm
Они их у таквим ситуацијама носе да би показали да су део истог тима.

Aha, sad mi je jasno!
Video sam svojevremeno i Kolindu u uniformi - ili barem u nečemu što podseća na uniformu!  8)  :o :( :'(
Bolje joj stoji nego ministru vojnom.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: fazan on November 11, 2018, 10:21:33 pm
Они их у таквим ситуацијама носе да би показали да су део истог тима.

Aha, sad mi je jasno!
Video sam svojevremeno i Kolindu u uniformi - ili barem u nečemu što podseća na uniformu!  8)  :o :( :'(
Bolje joj stoji nego ministru vojnom.
Уз ризик да ми замере на недостатку патриотизма, али ја бих радије на вечеру са Колиндом него са Вулином. И у униформи и без ње  ;D


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: relja on November 11, 2018, 10:55:27 pm
Видим да сви носе беретке, да ли се одустало од оних качкета?

Bogu hvala, jeste.

Мени су били симпатични јер су помало подсећали на шајкаче. Међутим, не знам колико су били угодни за ношење. Оно што ми смета је што се визуелни идентитет војске превише често мења.

Kako to da su "šajkačketi" dobro stajali glumcima u TV seriji Vojna akdemija, a nisu aktivnim starešinama i vojnicima?
Doduše, isto se može primetiti i za beretke...


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: vodnik policije on November 12, 2018, 11:06:41 pm
Komentirao sam vježbe po RH, pa ću i ovdje, manevri JNA ranih devedesetih.
I kome li je palo napamet mazati riječne brodove u digitalnu šaru, božesačuvaj.

Gdje se lupaju pare da se vidi čiji je veći dok narod bježi odavde.

NHF

poz.

Ps : Navikao sam na pljuvačinu, pa slobodno.
Čamac, ofarban u digitalnu šaru pripada MUPu. Tačnije, ronilačkoj jedinici Žandarmerije. Kada je čamac uveden, urbana uniforma Žandarmerije je bila digitalna. Čak su oklopna vozila farbali digitalno. Takva moda...


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: MOTORISTA on February 28, 2019, 06:38:37 am
Војска још једном показала високу спремност
среда, 27.02.2019.

НИШ - Припадници Трећег батаљона Војне полиције, у оквиру редовних планираних активности, извели су данас у поподневним и вечерњим часовима кондициони марш у дужини од 20 километара у рејону града Ниша, у коме је учествовао и министар одбране Александар Вулин.

Марш је био прилика да се у изазовним временским условима провери ниво оспособљености припадника Војне полиције, а уз поштовање свих кондиционих норми у Војсци Србије, саопштило је Министарство одбране. Марш је реализован у прописаном времену које износи пет километара на час током комплетне стазе. По изласку из нишке касарне „Књаз Михаило”, припадници Трећег батаљона Војне полиције марширали су сложеном стазом - кроз урбану и ненасељену средину, преноси Танјуг. Обраћајући се припадницима Војне полиције након марша, министар Вулин изразио је задовољство што су они још једном показали колико су спремни и колико на њих Србија може да рачуна, наводи се у саопштењу.

- Докле је год Војска Србије спремна, опремљена и мотивисана мир је ту. Јака војска је најбољи гарант мира. Препознајући то држава чини све како би побољшала материјални положај припадника Војске Србије и учинила је модернијом и опремљенијом по питању наоружања и војне опреме - рекао је Вулин који је оценио данашњи марш врлодобром оценом и захвалио припадницима Трећег батаљона Војне полиције на раду, стрпљењу и упорности. Према речима команданта Трећег батаљона Војне полиције мајора Стевана Вучића, данашњи кондициони марш је планска активност која се периодично реализује.

- Циљ ове активности је подизање физичке кондиције припадника батаљона и припрема за реализацију наменских задатака. Марш је реализован на непознатом терену уз тактичку претпоставку и то делом на асфалту, а делом колским путем. Данас је са нама маршевао и министар одбране Александар Вулин свих 20 километара што нам је представљало посебну част и задовољство јер је имао прилику да види како војни полицајци извршавају задатке на терену у реалним условима - рекао је мајор Вучић и истакао да је задовољан реализацијом марша, залагањем свих припадника и постигнутим резултатима. Он је нагласио да ће се с реализацијом оваквих активности наставити и у будућности како би батаљон био припремљен и способан за извршавање свих наменских задатака који се пред њега постављају.

Након доласка на завршну тачку марша, припадници Војне полиције су се борбеним оклопним возилима вратили у матичну касарну.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on March 01, 2019, 08:36:03 pm
Како се нека редовна, обична активност претвара у "вест".


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Kuzma® on March 01, 2019, 08:58:43 pm
Obicna bi aktivnost bila da su pozvali rezerviste koji su sluzili vojni rok, koliko kontam ovo ce biti prvu put da se u rezervu pozivaju oni koji nisu sluzili vojni rok. A to i jeste na neki nacin vest.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: dzumba on March 02, 2019, 09:57:04 pm
Мој коментар се односи на марш 3.бВП а не на позивање резервиста.


Title: Re: Vezbe komandi i zdruzenih sastava - vesti
Post by: Kuzma® on March 02, 2019, 10:11:46 pm
Упали резервисти између па направили забуну.