PALUBA

RV i PVO => Ostala tematika iz oblasti RV i PVO => Topic started by: dexy on April 10, 2009, 03:26:23 pmTitle: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: dexy on April 10, 2009, 03:26:23 pm
1. Avgusta 2001. zvanicno je poceo tender za nabavku novog aviona pod nazivom F-X. Tada je objavljen poziv svetskim proizvodjacima borbenih aviona da dostave ponude za 12 do 24 borbenih aviona, a sve to u okviru budzeta namenjenog za taj program koji je procenjivan na 700 miliona dolara. Na tenderu su se pojavili sledeci avioni:
    * F-16 (http://www.Paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/f-16-fighting-falcon/)
    * F-18
    * Su-35 (http://www.Paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/sukhoi-su-35-bm-%27superflanker%27/)
    * MiG-29 (http://www.Paluba.info/smf/avioni-176/mig-29/)
    * Mirage 2000 (http://www.paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/dassault-mirage-2000-t6337/)
    * JAS 39 Gripen (http://www.Paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/saab-jas-39-gripen/)
Svaki od ovih aviona je imao prednosti i mane, a ono sto je najvise interesovalo brazilce je svakako transfer tehnologije. Tokom septembra iste godine Lockheed Martin se povlaci sa tendera, uz obrazlozenje da ne mogu da proizvedu F-18 u toj kolicini po tako niskoj ceni.
Konacna odluka se ocekivala u junu 2001. ali je prvo odlozena za kraj godine a potom za jos godinu dana uz poziv svim ponudjacima da dopune svoje ponude.
Medjutim, nedostatak finansijskih sredstava je odlozio restart programa, tako da je nadjeno prelazno resenje da se popune praznine u zastarelom vazduhoplovstvu Brazila. Kupljeno je 12 polovnih Miraza 2000 (10 C i 2 B).
U tom momentu FAB se oslanjao na polovne Mirage 2000C (http://www.paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/dassault-mirage-2000-t6337/), Mirage III i F-5 iz ere 60-ih i koji ce uskoro izaci iz upotrebe, kao i AMX, tucano i SuperTucano avione. Bilo je jasno da je potrebno hitno resenje, ali i dugorocno, a uz ekonomski rast koji su doziveli proteklih godina, stvorili su se i uslovi za to.

4. Novembra 2007. Brazil odlucuje da ponovo startuje program FX, uz izmenjene uslove i novo ime - F-X2!
U januaru 2008. brazilski predsednik Lula daje ovlascenje komandantu RV-a Juniti Saitou da ponovo pokrene program FX, da bi tokom juna bili upuceni zahtevi za ponude proizvodjacima. Ono sto Brazil trazi je 36 aviona u prvoj seriji, po ceni od 2.2 milijarde dolara, uz potpuni transfer tehnologije i verovatnu nabavku (licencnu proizvodnju) ukupno oko 120 letelica. Program ocigledno ima strateski znacaj, i tezi da zemlju dovede u poziciju ne samo regionalne, vec i sile na koju se mora racunati i na globalnom planu. Da bi ostvarili zeljenu poziciju, predlozeno je povecanje vojnog budzeta za citavih 50%.

Do septembra 2008. stizu ponude svih proizvodjaca koji su pozvani da ucestvuju na tenderu, da bi u oktobru bila izabrana tri finalista; F/A-18E/F, SAAB JAS-39NG (http://www.Paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/saab-jas-39-gripen/) i Rafale (http://www.Paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/dassault-rafale-t5596/). Evo i kratkog pregleda svih ucesnika:

Eurofighter Typhoon (http://www.Paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/efa-2000/) (EADS/EU – eliminisan)


[attachment=1]

Svakako najskuplji ponudjen avion sa cenom od 110-130 miliona dolara po komadu, sto ga stavlja u problem zbog ogranicenja od 2.2 milijarde dolara za 36 komada. Takodje problematican je bio i transfer tehnologije, a nije ponudjen ni AESA radar koji ce Tranche 3 imati. Ono sto je islo u prilog ovom avionu da udje u uzi izbor su svakako dobre manevarske karakteristike, cinjenica da je dvomotorac, mogucnost superkrstarenja kao i veliki dolet sto je bitno za zemlju kao Brazil koja ima velika i vodena i kopnena prostranstva koja treba da nadzire. Isto tako u prilog ovom avionu je isla i cinjenica da je Brazil vec saradjivao sa EADS kompanijom, nedavno je kupljen Eurocopter Cougar, a bila je potencirana i saradnja oko A400M vojnog transportera.


JAS-39NG Gripen (http://www.Paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/saab-jas-39-gripen/) (Saab/BAE)

[attachment=2]

SAAB nudi potpunu saradnju kada je u pitanju transfer tehnologije, sto je vec delimicno demonstrirano prilikom prodaje Juznoafrickoj Republici koja je partner i politicki saveznik Brazila, i sa kojom Brazil zajednicki razvija raketu V-V kratkog dometa A-Darter. Avion je visokih manevarskih sposobnosti, lak i jeftin za odrzavanje, ima mogucnost poletanja sa autoputeva sto je od znacaja za Brazil i naravno ima nisku cenu. Takodje bice ponudjen Selex Galileo Vixen 500 AESA radar. Ovaj zajednicki projekt su preduzeli Selex i Galileo zato sto je Thales odbio da proda SAAB-u RBE2 AESA radar nakon sto je Dassault kupio veliki udeo akcija Thalesa.
Ovaj avion ima dobre sanse, ali i problem sto odredjeni delovi i naoruzanje poticu iz SAD, sto znaci da njihova isporuka zavisi od njih, a to se Brazilu ne dopada, obzirom da je poznato da je SAD na taj nacin umeo da politicki ucenjuje druge zemlje koje su kupovale naoruzanje i opremu od njih.
Jos jedna mana moze biti to sto je avion jednomotorac i malog doleta.


F-35 Lightning II/ F-16BR (http://www.Paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/f-16-fighting-falcon/) (Lockheed Martin – eliminisan)

[attachment=3]
[attachment=4]

Ucesce F-35 je pre svega bila zelja brazilaca, medjutim zbog nemogucnosti ostvarenja industrijske saradnje i transfera tehnologije, ovej avion je ipak otpao, a Lockheed Martin je ponudio varijantu F-16 (http://www.Paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/f-16-fighting-falcon/) block 70 BR (BR= Brazil). U sustini, to je isti avion koji je ponudjen Indiji, sa AESA radarom, ugradjenim IRST-om (Infra Red Search and Track), poboljsanim motorom i td. Poput Indije, i Brazil preferira izraelsku avioniku i naoruzanje, pa je verovatno i ovo implementirano u ponudu F-16BR (http://www.Paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/f-16-fighting-falcon/).
Ono sto su svakako plusevi za ovaj avion su cena, AESA radar, sirok spektar senzora, kao i kompatibilnost sa mnogobrojnim korisnicima ovog aviona.
Minusi su losije manevarske karakteristike, cinjenica da je jednomotorac, kao i cinjenica da amerikanci znaju da politicki ucenjuju uskracivanjem tehnicke podrske i/ili zabranom prodaje/isporuke naoruzanja za avion.


Rafale (http://www.Paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/dassault-rafale-t5596/) (Dassault)

[attachment=5]

Iako ovaj avion do sada nije imao izvozne uspehe, ovo je prilika da to postigne. Avion moze igrati na kartu nosaca aviona sa kojim je kompatibilan, obzirom da je Sao Paolo bivsi FNS Foch kupljen 2000. trenutno sa ovog nosaca lete A-4 kojima su istekli resursi, tako da je tokom 2008. na vezbi od 12 samo jedan mogao da ucestvuje jer nisu bila obezbedjena sredstva za remont ostalih 11. Iz tog razloga Sao Paolo nije ucestvovao na toj vezbi. Znaci potreba za avionom koji bi poletao sa ovog nosaca je velika, sto je i velika prednost Rafala.
Takodje postoji vec saradnja Dassaulta i Embraera od ranije kada su zajednicki nastupili promocijom Mirage2000BR (http://www.paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/dassault-mirage-2000-t6337/) na FX tenderu. A pored toga Brazil je vec korisnik Mirage 2000B/C (http://www.paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/dassault-mirage-2000-t6337/) sto znaci da su brazilci vec upoznati sa francuskom tehnikom. Isto tako, poznato je da francuzi ne ucenjuju svoje musterije neisporucivanjem oruzja i tehnicke podrske kako bi vrsili politicki pritisak na njih, a i spremni su za transfer tehnologija.
Sa druge strane Rafale (http://www.Paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/dassault-rafale-t5596/) ima veoma mali broj integrisanih senzora, ali bi se to moglo prevazici. ovo je jedinstvena prilika za francuze, i u boljoj su poziciji nego na bilo kom tenderu pre, sigurno se nece lako predati.


Su-35 (http://www.Paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/sukhoi-su-35-bm-%27superflanker%27/) (Sukhoi/ Rosoboronexport – eliminisan?)

[attachment=6]

Ovaj avion ima sjajne manevarske sposobnosti, odlican radar i veoma veliki dolet, sto je od znacaja za siroka prostranstva koja treba kontrolisati kada je u pitanju Brazil. Isto tako moguce je obezbediti transfer tehnologije, ali je tu uvek bio problem motora koje rusi radije isporucuju nego da daju licencu za proizvodnju. Takodje rusi se ne mesaju u nacin upotrebe tih aviona i ne vrse politicki pritisak neisporucivanjem delova i tehnicke podrske.
medjutim, veliki je problem losas tehnicka podrska i problem kontrole kvaliteta kod rusa.


F/A-18E/F Super Hornet, Block II (Boeing)

[attachment=7]

Superhornet je avion koji je pre svega pravljen za baziranje na nosacu aviona, sto mu daje mogucnost da ga za tu ulogu, izmedju ostalog, upotrebe i brazilci. medjutim Sao Paolo je mali nosac i pitanje je da li bi mogao da se upotrebi na njemu. kada je u pitanju ofset, boeing nudi saradnju u civilnom razvoju putnickih aviona. AESA radar koji se nudi (APG-79 Block II) je takodje veoma primamljiva ponuda, kao i cinjenica da slabljenjem dolara se prakticno snizava cena aviona. medjutim, i pored toga, ovaj avion je veoma skup, 75-90 miliona dolara po primerku, sto je drugi najskuplji avion na tenderu, odmah iza Eurofighter Typhoon (http://[url=http://www.Paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/efa-2000/)]Eurofighter[/url]-a.
pored toga ovaj avion ima nesto losiju aerodinamiku od konkurencije, kao i jedan veliki minus, a to je mogucnost upotrebe sankcija na izvoz naoruzanja koji amerika cesto namece neposlusnim zemljama.
I pored svega, ovaj avion je usao u finale tendera.


Nakon odluke o eliminisanju odredjenih ponudjaca, finalistima je stigao zahtev za ponude koje su ponudjaci imali da dostave do 2. februara ove godine, kako bi se do kraja godine mogao izabrati pobednika. Ponudjaci su morali u svojim ponudama da detaljno objasne operacione, logisticke, industrijske i komercijalne aspekte, mogucnosti ofseta kao i transfera tehnologije.
Do isteka roka, sva tri ponudjaca su dostavila svoje ponude, i borba je pocela, ali su poceli i niski udarci. SAAB je ponudio JAS-39NG Gripen (http://www.Paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/saab-jas-39-gripen/) koji je trebao imati Thalesov AESA radar, kao i velike mogucnosti transfera tehnologije, zajednickog razvoja i pristupa tzv. "source codes" sto malo koji proizvodjac zeli da ponudi. Kao odgovor na ovo, Dassault kupuje akcije Thalesa i nakon toga Thales odbija da proda RBE2 radar SAAB-u, sto znaci da JAS-39NG (http://www.Paluba.info/smf/avioni-i-helikopteri/saab-jas-39-gripen/) ostaje bez kljucne AESA tehnologije. U SAAB-u nisu hteli da im zbog toga propadne ceo projekat, pa ubrzo potpisuju ugovor sa SELEX Galileo firmom za razvoj i proizvodnju AESA radara.

Ovo ipak nije sve. Pocetkom aprila, nakon uspeha u tenderu za borbeni helikopter Brazila, javljaju se i okurazeni rusi, koji nisu finalisti. Direktor ruskog federalnog servisa za vojno-tehnicku saradnju daje izjavu 6. aprila povodom uspeha ruskog Mi-35 na brazilskom tenderu. U toj izjavi navodi podatke o vrednosti ugovora i dinamici isporuke, sto je uobicajeno, medjutim pominje i F-X2 tender, u kontekstu koji je zbunjujuci obzirom da su rusi zvanicno eliminisani. Naime, on kaze da oni aktivno ucestvuju na tenderu, koji ima stroge uslove i podrazumeva ne samo prodaju, vec i transfer tehnologije. Ovaj poslednji uslov je po njemu kljucan i Rusija je spremna da ga zadovolji... Takodje on navodi da aktivno pregovaraju sa firmom Embraer oko transfera tehnologije i izgradnje postrojenja za licencnu proizvodnju. Isto tako on navodi da bi ova postrojenja mogla biti koriscena i za proizvodnju PAK-FA aviona. Vec narednog dana se pojavljuje vest da ce Rusija saradjivati sa Brazilom na proizvodnji PAK-FA ukoliko Moskva odluci da potpise takav ugovor. Na kraju, dva dana kasnije se pojavljuje clanak koji govori o tome da Rusija i Brazil pergovaraju o ucescu Brazila u razvoju novog aviona. Rusi su ocigledno izbaceni zbog nedovoljne spremnosti za potpuni transfer tehnologije i omogucavanje pristupa "source" kodovima, koji bi omogucili da domace firme vrse modernizaciju i implementaciju novih tehnologija i naoruzanja. Ovi poslednji izvestaji pokazuju da su sada spremniji na sve to, ali ostaje pitanje, nije li sada prekasno?


Veliko hvala @ZastavnikDjemo koji je doprineo stvaranju teme svojim strucnim komentarima i prevodima sa portugalskog.


Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: 80sBoy on April 15, 2009, 07:43:15 am
Quote
F/A-18E/F Super Hornet, Block II (Boeing) ...pored toga ovaj avion ima nesto losiju aerodinamiku od konkurencije,


Kako onda objasnjvaju ovo?

This gun kill picture is from the HUD recorder of a VFA-11 Super Hornet taken during a Red Air exercise. The black box on the top left is an event marker to show that the trigger was squeezed.

[attachment=1]


Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: dexy on April 15, 2009, 01:52:10 pm
Nemam objasnjenje, ali imam jos jednu zanimljivu storiju na temu EA-18G koji je "oborio" F-22:
http://www.flightglobal.com/blogs/the-dewline/2009/02/growler-power-ea-18g-boasts-f-.html
Kada sam napisao da je nesto losija aerodinamika, mislio sam na manevarsku borbu za koju je nesto losiji od konkurencije, a to sam zakljucio na osnovu maksimalnog dozvoljenog optrecenja od 7.5G.

Inace, Lockheed Martin i Suhoi se nadaju da ce ponovo moci da ucestvuju na tenderu, iako su zvanicno ispali pocetkom februara. naime, zbog svetske ekonomske krize, moguce je da ce FX-2 usporiti ili cak otici ponovo pod led na neko vreme, tako da ce F-35 biti spreman za ponudu, dok se rusi nadaju da ce ponuda zajednickog razvoja PAK-FA sa Brazilom moze obezbediti prodaju Su-35. Problem je bio nedovoljna spremnost rusa za transfer tehnologija, na sta su sada, cini se, daleko spremniji.


Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: 80sBoy on April 15, 2009, 02:41:38 pm
Borba protiv F-22 u dog fightu je vise nego reprezentativan primer kakav je neki avion.F-22 ima vektorisan potisak i u kombinaciji s mocnim motorima i  odlicnoj aerodinamici takvog protivnika morate postovati.Sto se tice 7.5G na to nemoj obracati paznju jer to vazi za sve palubne lovce iz razloga za koje mislim da su svima ocigledni s obzirom na uslove koristenja.Tomket je takodje  imao ta ogranicenja ,medjutim oni koji su imali tu privilegiju da ga drajvaju vele da su s njim potezali i do 11G.Da bude stvar gora u pitanju je avion s promenljivom geometrijom krila,tako da mehanicari nakon jednog takvog leta imaju pune ruka posla.

Znam s kog sajta ste preuzeli tekst i preveli ga,u pitanju je jako jako dobar sajt.


____________________

(http://i33.tinypic.com/ilw3r9.gif)


Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: 80sBoy on April 15, 2009, 02:50:17 pm
I ovde se prica o tome

http://www.f-16.net/f-16_forum_viewtopic-t-7605.html


Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: dexy on April 15, 2009, 03:14:10 pm
Kada su u pitanju trening vezbe tu se cesto postavljaju ogranicenja, tzv. hendikepi, kako bi se videlo kako ce se avion i posada hendikepiranog aviona ponasati u jednoj kriticnoj situaciji.  Siguran sam da dogfight o kojem govorimo nije bio jedan na jedan (vecina vezbi za koje sam cuo vezanih za ucesce F-22 ih stavlja u situaciju kada su brojcano inferiorni), jer u tom slucaju avion koji nema vektor potiska nema velike sanse, bez obzira koliko je sposoban za manevar, ogranicenja su ocigledna. Pre bih rekao da je ovaj F-22 bio izlozen koordinisanom napadu veceg broja protivnika da bi jedan od njih dosao u poziciju da ostvari pogodak. Ali ne mora da znaci, mozda je bilo i jedan na jedan, jer dogfight je ipak stvar umesnosti pilota koliko i tehnike koju koristi. Pokusacu da pronadjem uslove simulacije pa cemo onda moci da diskutujemo o tome.

Bilo kako bilo, opterecenje kao ogranicavajuci faktor opterecenja je bitna stavka, obzirom da je kod F-18 Horneta primecen veliki broj ostecenja u korenu krila zbog cega su im svojevremeno ogranicili maksimalno dozvoljeno opterecenje na 8 cini mi se, ali mislim da su kod SuperHorneta to ogranicili elektronski, racunar ne dozvoljava da se predje 7.5G, ili mozda samo daje upozorenje u ovo nisam siguran. Znam da je kod Rafala dozvoljeno dovesti ga u kriticnim situacijama do 11G, ali nije preporucljivo.

Cinjenica je da su SAAB i Raafle nesto manji avioni od Super Horneta, i da su verovatno okretniji u manevarskoj borbi.
Medjutim svakako je prednost Super Horneta u BWR borbi, gde raspolaze AESA radarom koji se vec godinama koristi, dok druga dva aviona treba da koriste AESA radare koji nisu dokazani, pa su cak jos uvek u razvojnoj fazi.


Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on April 15, 2009, 07:50:38 pm
Da se vratimo na temu :)
Šta god izabrali, Brazilci jednostavno ne mogu da dobiju loš i nekompletan proizvod (ah, slatkih li muka), jer je ključni uslov za njih - transfer tehnologije, pre svega u domenu proizvodnje avionskih motora i avionike. Zapravo, dvostruko dobijaju. Transferom tehnologije bi zatvorili krug i postali potpuno samostalni što se tiče proizvodnje aviona, jer ne treba zaboraviti da imaju već više nego respektabilnu avio-industriju (EMBRAER). Danas je počeo sajam NVO u Rio de Žaneiru LAAD 2009, i, koliko sam uspeo da pročitam, počelo je veoma žustro. Brazilski ministar odbrane, Nelson Žobim je na otvaranju govorio o potrebi da "Brazil bude arogantan pri izboru", i da će beskompromisno ustrajati na zahtevu za licencnom proizvodnjom i transferom tehnologije.

Boeing je izložio simulator za F-18, i američki ambasador u Brazilu, Clifford Sobel je na novinarski upit o problemima oko transfera tehnologija izjavio da je Vašington odobrio transfer tehnologije za 99% komponenti za F-18. Pominjao je i parterstvo Boeinga i Embraera. Francuzi pregovaraju "iza kulisa", kao i obično, i verovatno igraju na strateško partnerstvo između Brazila i Francuske, nedavno ustanovljeno, prilikom Sarkozijeve posete Brazilu. Rusi nezvanično nude učešće Brazila u razvoju PAK-FA, kao što je već navedeno, ali za sada ništa konkretno nije došlo sa njihove strane, nijedan zvanični dokument. Doduše sajam je tek otvoren, narednih par dana će biti više nego interesantni. ;)
  


Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: Bane on April 15, 2009, 11:37:57 pm
U taj američki 1% koji ne bi dali se nalazi i ono najvažnije - računarsko srce aviona sa kompletnim softverom neophodnim za rad aviona. Pristup ovome Amerikanci nisu nikom dali.


Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on April 23, 2009, 11:18:13 pm
U taj američki 1% koji ne bi dali se nalazi i ono najvažnije - računarsko srce aviona sa kompletnim softverom neophodnim za rad aviona. Pristup ovome Amerikanci nisu nikom dali.

To je tačno, mada su Brazilci već razvili svoj softver, koji je korišćen prilikom modernizacije F-5, i Embraer ALX Tucano, i insistiraju na prilagođavanju njihovom softveru. Sve u svemu, ovo postaje zanimljivo, jer se u Brazilu već priča da BAe prodaje svojih 20% vlasništva u konzorcijumu Saab Gripen, i da bi tih 20% mogao da kupi upravo EMBRAER. Stav RV Brazila je da bi u tom slučaju moralo da se ide na drugu pogonsku grupu, jer ni pod razno ne žele američki F404, koji se po licenci rade u Švedskoj. Sa druge strane, Francuzi nude i novi radar, RBE-2 AESA uz Rafale. Uskoro će da bude svežih vesti. 


Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on July 01, 2009, 09:57:14 pm
Po svemu sudeći, barem po onome što se drvi na njihovim forumima, trenutno se vodi borba između F/A-18E/F Super Hornet i Rafala. Boeing je pristao i na instalaciju softvera. Uskoro možemo da očekujemo mnogo interesantnih vesti ;)


Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on August 03, 2009, 09:10:33 pm
Proglašenje pobednika se očekuje do 25. Avgusta, a najveće šanse sada ima F/A-18E/F Super Hornet, zahvaljujući činjenici da je doređen broj komponenata ugrađenih Rafale made in US of A; Ameri insistiraju da ako postoji i najmanji komad američke opreme, prodaja Rafala može da se izvrši samo posle odobrenja američkog kongresa. Amerikanci nude čak i participaciju u programu za F-35, a da "podmažu" posao, u sklopu programa "Imminient Fury", gde RV SAD kupuje 100 protivgerilskih aviona, EMB-314 Super Tucano je jedan od favorita.


Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on August 08, 2009, 01:10:08 pm
Švedski državni sekretar za trgovinu Hans Gustaff Wessberg stiže sledeće nedelje u Braziliju na pregovore sa ministrom odbrane Brazila Nelsonom Jobimom, kako bi poboljšao izglede Gripena u izboru za novi višenamenski lovac za RV Brazila. Sa druge strane, francuski predsednik Nicolas Sarkozy je najavio da će doći u Braziliju 7. Septembra, gde će prisustvovati paradi koja se priređuje povodom dana nezavisnosti Brazila. Ni Ameri ne miruju, tako da je američka Agencija za saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti već najavila Kongresu moguću prodaju F/A-18E/F, sa pripadajućim naoružanjem i opremom, u vrednosti od 7 milijardi US$.

Quote
WASHINGTON, August 6, 2009 – Today the Defense Security Cooperation Agency (DSCA) notified Congress of a possible Foreign Military Sale to the Government of Brazil of 28 F/A-18E Super Hornet Aircraft, eight F/A-18F Super Hornet Aircraft, 72 F414-GE-400 installed engines, a host of spare parts and munitions at an estimated value of $7.0 billion.

The Government of Brazil has requested proposals from several foreign suppliers, including the United States, to provide the next generation fighter for the Brazilian Air Force. In this “FX-2” competition, the Government of Brazil has yet to select the United States Navy-Boeing proposal.

This notification is being made in advance of receipt of a letter of request so that, in the event that the US Navy-Boeing proposal is selected, the United States might move as quickly as possible to implement the sale.

If the Government of Brazil selects the U.S. Navy-Boeing proposal, the Government of Brazil will request a possible sale of:

- 28 F/A-18E Super Hornet Aircraft
- eight F/A-18F Super Hornet Aircraft,
- 72 F414-GE-400 installed engines,
- four F414-GE-400 spare engines,
- 36 AN/APG-79 Radar Systems,
- 36 M61A2 20mm Gun Systems,
- 36 AN/ALR-67(V) three Radar Warning Receivers,
- 144 LAU-127 Launchers,
- 44 Joint Helmet Mounted Cueing Systems (JHMCS),
- 28 AIM-120C-7 Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM),
- 28 AIM-9M SIDEWINDER Missiles,
- 60 GBU-31/32 Joint Direct Attack Munitions (JDAM),
- 36 AGM-154 Joint Standoff Weapons (JSOW),
- 10 AGM-88B HARM Missiles, and
- 36 AN/ASQ-228 (V2) Advanced Targeting Forward-Looking Infrared (ATFLIR) Pods,
- 36 AN/ALQ-214 Radio Frequency Countermeasures,
- 40 AN/ALE-47 Electronic Warfare Countermeasures Systems,
- 112 AN/ALE-50 Towed Decoys,
- More Joint Mission Planning System, support equipment, spare and repair parts, personnel training and training equipment, ferry and tanker support, flight test, software support, publications and technical documents, U.S. Government and contractor engineering, technical and logistics support services, and other related elements of logistics and program support.

This proposed sale will contribute to the foreign policy and national security of the United States by helping to improve the security of a friendly country that has been, and continues to be, an important force for political stability and economic progress in South America. Brazil needs these aircraft to meet current and future threats.

The proposed sale of F/A-18E/F aircraft will enhance Brazil’s tactical aviation capabilities. An increase in capability will be accrued primarily due to the larger number of aircraft and the larger range and endurance of the F/A-18E/F. Brazil will have no difficulty absorbing these aircraft into its aircraft inventory.

The proposed sale of this equipment and support will not alter the basic military balance in the region.

The principal contractors will be:

The Boeing Company St. Louis, Mo.
General Electric Aircraft Engines Lynn, Mass.
Northrup Grumman Corporation El Segundo, Calif.
Raytheon Corporation El Segundo, Calif.
Lockheed Martin Bethesda, Md.

Offsets agreements associated with this proposed sale are expected; however, specific agreements are undetermined and will be defined during negotiations between the purchaser and contractor.

Implementation of this sale will require approximately eight contractor representatives to provide technical and logistics support in Brazil for two years. U.S. Government and contractor representatives will also participate in program management and technical reviews for one-week intervals twice semi-annually.

There will be no adverse impact on U.S. defense readiness as a result of this proposed sale. This notice of a potential sale is required by law and does not mean the sale has been concluded.


Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on August 26, 2009, 05:26:41 pm
O, slatkih li muka brazilskih...  ;D
Boeing je ponovo "zašećerio" ponudu, da bi pobedio Rafala.
Izvor: Wired
Quote
It’s budget time, and Boeing must be smelling blood, because they’re going for what they think may be the most vulnerable of the Pentagon’s aircraft programs, the Lockheed Martin-built F-35 Joint Strike Fighter. Boeing says it’s got a nifty plan to offer something just short of a fifth generation aircraft– a souped-up Super Hornet — to tide everyone over till it can build a sixth-generation fighter. This would allow the Pentagon (and foreign militaries) to skip the fifth-generation F-35, which has many shortcomings, according to Boeing (the biggest apparently being that’s it not built by Boeing):

What sixth-generation fighter you ask? I’ll get to that later. This is Boeing’s sales pitch, as Aviation Week reports:

The idea is that customers could buy 4.5-generation Super Hornets (perhaps 4.75-generation with the planned extra forward stealth and extra range of Block 3 aircraft) and then switch to a new, sixth generation faster than if they bought the fifth-generation Joint Strike Fighter. To be available circa 2024, the sixth-generation aircraft would feature a combat radius of more than 1,000 miles and stealth against a much wider spectrum of radars.

"The [Navy] C-version of the F-35 doesn’t buy you a lot that the Super Hornet doesn’t provide," says Bob Gower, Boeing’s vice president for F/A-18 and EA-18G programs. "Our strategy is to create a compelling reason for the services to go to the next [sixth] generation platform. How do you bridge F/A-18E/F to get us there? We want to convince customers to stay with [Super Hornet] a few years longer — by adding advanced capabilities and lowering price — so that they can get to the sixth generation faster. If you go to JSF first, it’s going to be a long time."

Another part of Boeing’s argument is that the "Navy is comfortable with the Super Hornet against the highest [enemy] threat through 2024, with the [improved] capabilities we have in the flight plan," Gower says. "The ability to counter the threat gets you to about the point that [Boeing's] sixth generation is available."


There’s a few problems with this marketing campaign.  Actually, there are many problems.

The Super Hornet may be a fine aircraft, but if you kill the F-35, you’ll have a lot of explaining to do to all the international partners that have invested in it and planned their Air Force modernization around it. That includes the United Kingdom, Italy, the Netherlands, Canada, Norway, Denmark, Australia and Turkey. Oh well, allies, schmallies. We’ll always have the coalition of the willing.

More important, where the heck is this sixth generation fighter? Did I miss something in the budget cycle? The article quotes the Boeing official as saying: "The U.S. Air Force and Navy are now talking a lot more about where they need to go with sixth generation to get beyond JSF. It could be unmanned, but I think you will see a combination of missions — some manned, some unmanned."

Talk is cheap, aircraft are expensive.

As far as I can see, Boeing is pitching one real aircraft and one imaginary aircraft, and hoping that this equals up to one developmental aircraft. Actually, if you weight the imaginary aircraft as a zero, a real aircraft as a one, and a development aircraft as a .5, Boeing might have a point. Maybe it’s a wash?

Anyhow, all I know is that a sixth generation aircraft ain’t going to happen by 2024.

Link: http://www.wired.com/dangerroom/2008/01/boeing-pitches/


Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on September 07, 2009, 03:40:03 pm
Francuski predsednik Sarkozy je u Brazilu; ipak se očekuje kupovina Rafala, jer, kako javlja dnevnik Folha de São Paulo, predsednik Brazila Lula da Silva je izjavio kako su pregovori o nabavci Rafala napredovali.
Link: http://www1.folha.uol.com.br/folha/brasil/ult96u620220.shtml 


Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: dexy on September 07, 2009, 03:45:03 pm
To je dobra vest za francuze, ali da sam na mestu francuza, sačekao bih da se ugovor potpiše pre otvaranja šampanjca. U pitanju je veliki posao i sigurno je da konkurencija neće mirovati do samog kraja.


Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: MOTORISTA on September 07, 2009, 07:28:14 pm
Postoji velika verovatnoća da će se ovaj ugovor vezati za ugovor o nabavci podmornica Scorpene i gradnju nuklearne podmornice.Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on September 07, 2009, 09:42:27 pm
Bingo!  ;)
Pobedio Rafale, vest će uskoro biti objavljena, a Francuska kupuje 12 brazilskih transportnih aviona/tankera Embraer KC-390.
 


Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: MOTORISTA on September 07, 2009, 09:47:19 pm
Dakle ipak su vezali ugovore na obostranu korist..."malo" više u korist Francuza, ali opet...


Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on September 07, 2009, 09:58:22 pm
Pa znanje i tehnologija su najskuplja roba! :)
Prvih 36 aviona će biti proizvedeno u Francuskoj, a ostali u Brazilu. Transfer tehnologije će biti sveobuhvatan, i podrazumevaće i proizvodnju avionskih motora u Brazilu, kao i zajednički razvoj mlaznih motora za Embraer C-390, što Brazilce najviše zanima, kako bi u potpunosti zaokružili proizvodnju aviona. Štaviše, Brazilcima se nudi i ravnopravno učešće u programu EU za satelitsku navigaciju Galileo. Ukratko, i jedni i drugi imaju razloga za otvaranje šampanjca. ;D
EDIT: Prvi avion stiže 2014.
I evo današnje slike Sarkozija, kada je saznao da je Francuska dobila ugovor:
[attachment=1]
 ;D ;D ;D


Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on October 02, 2009, 06:47:04 pm
Brazilska sapunica se nastavlja...  ::)
I pored otvorenog favoriziranja Dassault Rafale, MO Brazila je produžilo rok za dostavljanje novih, povoljnijih uslova proizvođača aviona, koji ističe danas, 2. Oktobra. Danas je u Braziliji održana konferencija za štampu SAAB Aerospace, u kojoj učestvuju direktor Åke Svensson, švedski Ministar odbrane Håkan Jevrell, kao i General-pukovnik Mats Nillson.
 http://www.gripen.com/en/MediaRelations/News/2009/saab_delivers_the_perfect_match_to_brazil.htm


Title: RE: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: dexy on January 06, 2010, 04:39:31 pm
15. decembra brazilski predsednik Lula da Silva je objavio da odlaže konačnu odluku o kupovini novog borbenog aviona za proleće 2010.godine.

Juče je, međutim, došlo do obrta koji bi mogao poremetiti slavlje u Parizu. Naime, juče je komisija brazilskog RV-a objavila da je predala brazilskoj vladi tehničku procenu kandidata baziranu na performansama letelica, ceni letelica kao i o ceni održavanja i upotrebe tokom životnog veka letelica, i na osnovu industrijskih benefita koje će Brazil imati od kupovine pojedinih letelica. Ovaj izveštaj je potvrđen od strane komande brazilskog RV-a 18. decembra, a medijski izveštaji govore da je po njima SAAB Gripen prvi izbor, Super Hornet drugi, dok je Rafale tek na trećem mestu.

Finalnu odluku će svakako doneti predsednik Lula, ali ovaj izveštaj će mu svakako stvoriti političke probleme ukoliko nastavi da insistira na Rafalu. Obzirom na to da se pojavljivanje ovog izveštaja poklapa sa odlukom o pomeranju datuma finalne odluke predsednika Lule (sredina decembra), očigledno je da može doći do dramatičnog zaokreta kada je u pitanju projekat F-X2.
Cena koštanja tokom životnog veka letelice je veoma značajno pitanje za brazilsko RV, koje shvata da može doći do zaokreta u brazilskoj ekonomiji, što se automatski odražava i na vojni budžet. Saab trenutno nudi svoj avion po ceni od 70 miliona dolara (oko 50 miliona eura), što je 60-70% cene koju traži Dassault za svoj Rafale. Dassault je opovrgao tvrdnje da bi cena Rafala mogla biti 40-50% viša od cene Gripena, a takođe je osporio tvrdnju iz Saaba da će cena održavanja Gripena NG biti svega 25% od cene održavanja Rafala. Brazilsko RV je takođe navelo da bi industrijski benefiti bili daleko veći za Brazil ukoliko bi se odlučili za Gripen NG, obzirom da je Gripen NG projekat u razvoju i stoga smatraju da može više da doprinese razvoju brazilske industrije i novih tehnologija, od gotovog proizvoda kakav je Rafale.

Očigledno je da se zakuvalo, videćemo kako će se završiti cela priča, ovo može biti jedan od manevara za snižavanje cene Rafala ili postizanje boljih ugovornih uslova po Brazil, ali isto tako može biti i ozbiljan zaokret kada je u pitanju ceo projekat. U svakom slučaju, francuzi neće mirno spavati narednih nekoliko meseci do konačne odluke i potpisivanja ugovora.


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on January 07, 2010, 07:22:02 pm
Moglo bi se reći da se sada Brazilci malo igraju sa Francuzima, i njihovim nervima. Zapelo je ne oko cene već oko nekih detalja za licencnu proizvodnju motora, pa gledaju malo da ih "omekšaju". Generalno, o projektu FX-2, kao i o nekim karakteristikama tri finalista:
1. Brazilu treba avion koji će biti u stanju istovremeno da bude i kičma RV Brazila i palubni lovac istovremeno;
2. Od sva tri lovca, samo je jedan palubni lovac uspešno testiran na "Fochu" (koji je sada u RM Brazila), a to je Rafale;
3. Gripen NG još uvek nije avion, već je samo koncept. Šveđani puštaju u etar glasine da "punom parom" rade na projektu Sea Gripen, što je vrlo providan pokušaj uvlačenja EMBRAER-a u vlasničku strukturu Saab Aerospace, i koje bi dotičnoj firmi obezbedilo kakve-takve šanse za preživljavanje;
4. Iako su Ameri ponudili sve što Brazilci žele, postoji velika doza rezerve u Brazilu prema F/A-18E/F i političkih uslovljavanja kupovine američkih aviona, naoružanja, rez. delova i sl;
5. Konačno, Gripen NG u startu otpada, jer ima američki motor, što bi moglo da bude predmet embarga SAD.

Drugi momenat oko ovog odlaganja je činjenica da se u Brazilu ove godine održavaju predsednički izbori, a ondašnja javnost nije baš radosno dočekala vest o ovoj kupovini, jer je podložna demagoškim glupostima o kupovini aviona kao o "bacanju novca". Znači, vesti možemo da očekujemo odmah posle izbora u Oktobru. ;)


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: dexy on February 05, 2010, 03:45:39 am
Mediji u Brazilu su izvestili da je nakon sastanka održanog 30. januara predsednika Brazila i ministra odbrane sa predstavnicima Dassaulta i francuske vlade došlo do konačne odluke o kupovini Rafala. Međutim već 4. februara su ovo demantovali iz ministarstva odbrane. Takođe se u lokalnim medijima pojavila informacija da je došlo do značajnog smanjenja cene programa sa 8.2 na 6.2 milijarde dolara.

[attachment=1]


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on February 05, 2010, 11:49:32 pm
U Brazilu traje sukob Predsednika Da Silve (i naročito njegove potencijalne naslednice, Dilme Rousseff) i vojske, oko komisije za utvrđivanje odgovornosti oko zločina počinjenih za vreme vojne hunte tokom 70-ih. Vojska traži da budu istraženi i zločini komunističkih gerilaca, a Predsednik želi da se istraže isključivo zločini vojske. Tako da je RV, u ime vojske, rešilo malo da sapliće druga Predsednika u njegovom poslu veka. Pored toga, u samom RV Brazila postoji određena količina skepse oko Rafala, jer, kako su im francuske kolege rekle, preskup je za održavanje, i guta preveliki deo budžeta RV Francuske. Ali, to je politička odluka, i ona je već donesena, sigurno se kupuje Rafale.


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: dexy on February 20, 2010, 03:59:24 pm
19.02.2010.

Predstavnici CIESP (http://www.ciesp.com.br/ciesp/)-a (Centro das Indústrias do Estado de São Paulo) su se oglasili i izjasnili izrazito protiv Rafala, tvrdeći da je to najskuplji, a industrijski najlošiji izbor koji bi doneo najmanje novih radnih mesta.
Objavili su i cifre koje bi, uključujući održavanje, trebalo da budu izdvojene za kandidate na tenderu:
Dassault Rafale - 10.2 milijardi dolara;
Boeing Super Hornet - 7.7 milijardi dolara;
SAAB Gripen NG - 6 milijardi dolara.
Ovo su komentarisali jedino predstavnici Boeinga koji smatraju da bi pobednik tendera morao biti avion koji je finansijski prihvatljiv, a pri tom obezbeđuje superiornost vazdušnih snaga Brazila u regionu, garantuje bezbednost i industrijski napredak. Sve ovo je, po Boeing-u, sadržano u njihovoj ponudi.
Druge dve kompanije (SAAB i Dassault) su odbile da komentarišu navode CIESP-a.

Možda bi Zastavniče mogao da nam kažeš koliko je ova organizacija CIESP (http://CIESP) uticajna, ipak si više upućen u dešavanja u Brazilu :)

[attachment=1]

Quote
Brazil's F-X2 contest prompts further dispute

A São Paulo-based body that represents almost 60% of Brazil's aerospace and defence companies has issued a scathing attack on the government's open support for the Dassault Rafale in its 36-aircraft F-X2 fighter contest.

In a public letter, the board of the CIESP organisation says it "is concerned with the conclusion of this [selection] process in which the meticulous, professional and serious work developed by the air force may be cast aside". The service's recommendations should "be abided and respected by the federal government", it adds.

The statement comes after local media reports early this month claimed that Brazilian president Luiz Inácio Lula da Silva and defence minister Nelson Jobim had made a final choice after meeting Dassault and French government representatives on 30 January. The defence ministry denies the claim, and says it is still analysing "the political, strategic and financial aspects" of the Rafale offer, plus bids based on the Boeing F/A-18E/F Super Hornet and Saab Gripen NG.

Declaring that "the French fighter, if chosen, represents a defeat", the CIESP has released unconfirmed details on the bids.

Including maintenance costs, these total $10.2 billion for the Rafale, $7.7 billion for the Super Hornet and $6 billion for the Gripen NG, it claims. At just 2,500 positions, the Dassault-led proposal would also provide the smallest number of new jobs, while forging yet-closer defence industrial links with Paris would be "a grievous error for a country that wishes to assure its sovereignty", it alleges.

Boeing manager of international business development Michael Coggins says: "The right solution for Brazil's F-X2 programme must be affordable, while guaranteeing air force supremacy in the region, national autonomy, and aerospace industrial development opportunities. Boeing believes the best way to achieve that solution is with the selection of the Super Hornet."

Dassault and Saab declined to comment.

Izvor: Flightglobal


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on February 21, 2010, 10:34:27 pm
CIESP je dosta uticajan, otprilike nešto kao Unija poslodavaca kod nas, pre svega zato što je SP najindustrijalizovanija savezna država. Pošto ceo projekat oko Rafala podržava Predsednik lično, a uskoro su izbori, verovatno da to ima veze sa pokušajem da diskredituju njegovu kandidatkinju Dilmu Rousseff, nego što ima neke veze sa kupovinom aviona. I ona je levičarka, pa je logično da je industrijalci i poslodavci nešto i ne "mirišu". ;D
Politička odluka je već doneta, i izabran je Rafal. Prema onome što mogu da pročitam po ondašnjim forumima, neke pripadnike RV Brazila brine činjenica da je Rafale izuzetno skup za održavanje, jer su u neformalnim kontaktima sa francuskim pilotima čuli da im Rafale bukvalno "proždire" budžet. Po svemu sudeći, Rafale je praktično već izabran. 


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: miodrag2 on February 22, 2010, 06:58:07 am
Pa , zasto onda favorizuju Gripen i F/A-18 , pokazujuci da su isplativiji ?


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on February 22, 2010, 07:03:20 pm
Ko favorizuje Gripen i F/A-18?


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: dexy on February 22, 2010, 07:08:13 pm
CIESP, u onom članku su kritikovali odluku da se uzme Rafale.


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on February 22, 2010, 07:28:08 pm
CIESP je interesna grupa lokalnih industrijalaca iz Sao Paula, i vrlo je moguće da imaju određeni interes da se uzme neki drugi avion, a ne Rafale. Ostaje nam samo da sačekamo kraj ove sapunice, ali sve izgleda kao da je Rafale već odabran, što se ogleda i u čestim putovanjima francuskih zvaničnika u Braziliju, zajedničkim vežbama sa Francuzima, itd.


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on April 08, 2010, 06:40:04 pm
Objavljivanje konačne odluke se odlaže za Maj.


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on September 08, 2010, 06:40:21 am
Došao je i ovaj čas, konačno! ;D Posle izbora zakazanih za 3. Oktobar, kupuje se prvih 36 Rafala.
Izvor: Agência Brasil


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on November 01, 2010, 01:45:21 am
Na izborima pobedila Dilma Roussef, naslednica Luiz Inácia da Silve, zvanog Lula (Lignja), prva Predsednica Brazila! Čestitamo i njoj, kao i kompaniji Dassault! ;) Ministar odbrane Brazila izgleda da i već lobira za Rafale po arapskim zemljama. Link: http://www.aereo.jor.br/2010/10/21/jobim-ajuda-dassault-a-vender-o-rafale-aos-arabes/


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on November 01, 2010, 02:08:26 am
Evo i slike novog vrhovnog komandanta OS Brazila. Link: http://www.aereo.jor.br/
Sada još samo fali izbor i za KC-X, i slika budućeg RV Brazila je kompletirana. Osim, ako ne ulete u ugovor o zajedničkom razvoju Su-PAK-Fa sa Rusijom i Indijom, što je vrlo moguće u narednih nekoliko meseci.
 


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: dexy on November 01, 2010, 03:40:22 am
Jedno pitanje, da li se nova predsednica izjasnila po pitanju Rafala da je za ili protiv tog ugovora?
Ako se odluče za PAK FA ne verujem da će uzimati Rafala, ne deluje mi logično.


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on November 01, 2010, 11:36:57 pm
Nova drugarica Predsednica se nije izjašnjavala oko izbora novog aviona, izjasnilo se RV Brazila. I to pitanje se i nije baš potenciralo tokom kampanje. Međutim, njen protivkandidat, José Serra, koji je gradonačelnik Sao Paula, je potajno navijao za Gripen, jer je dole pomenuti CIESP delimično finansirao njegovu kampanju, a dosta veliku ulogu u CIESP-u igra i Akaer (http://www.akaer.com.br/ingles/programs/gripen.php), kome je poveren razvoj delova zmaja i vrata stajnog trapa za Gripen NG, pa im je u interesu da Gripen NG bude razvijen i uveden u proizvodnju. Ali, koliko sam uspeo da pročitam, Gripen ima ozbiljan problem sa krilom, pojavljuju se neki strukturni nedostaci. F-18 otpada, jer je pretežak za liftove na nosaču aviona "São Paulo", i ima neuporedivo veći radarski odraz od Rafala kada je "natovaren" ubojnim sredstvima, i predstavlja intelektualno vlasništvo vlade SAD, a vlada SAD nije ovlašćena da nudi offset programe, već samo individualne firme, dok Sea Gripen postoji samo na Power Point prezentacijama. Rafale može da poleti sa "São Paula", ali, ako nosi puni komplet ubojnih sredstava, samo sa ograničenom količinom goriva, i zato je RM Brazila kupila C-1 Tradere, koji će služiti za popunu aviona gorivom u vazduhu. Treća prednost Rafala je ta što je opremljen raketama MICA, koje imaju veoma respektabilan domet, od oko 60 km, i koje mogu da budu navođene od strane aviona za rano upozoravanje, bez uključivanja radara Rafala, a nudi se i mogućnost proizvodnje radara RBE-2 u Brazilu, po licenci. Što se SU PAK-FA tiče, potpisan je memorandum o saradnji između Brazila i Rusije, i koji dopušta mogućnost saradnje u razvoju, tako da ni to nije isključeno. Ali, tu bih bio malo skeptičniji, jer jedan Su PAK-FA će da košta oko sto miliona današnjih US$ po komadu, i to bez troškova naoružanja i opreme. 


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: leut on November 03, 2010, 02:11:41 pm
O izboru novog lovca za Brazil pisao je i Igor Skenderović u posljednjem broju Hrvatskog vojnika (http://www.hrvatski-vojnik.hr/hrvatski-vojnik/Hrv_pages/br.asp)

Quote

Novi lovac za Brazil?


Brazil je jedna od država koja će u skorije vrijeme nabaviti novi nadzvučni borbeni avion. Prvi pokušaj početkom XXI. stoljeća zaustavljen je, novi program, F-X2 trebao bi brazilskom zrakoplovstvu osigurati moderan borbeni avion

Najvažnija komponenta brazilskog ratnog zrakoplovstva (Forca Aerea Brasileira - FAB) su nadzvučni borbeni avioni. Ono što trenutačno imaju u operativnoj uporabi ne zadovoljava brazilske potrebe. Za kupnju 36 novih aviona razmatraju se većinom avioni 4. generacije koji su bili sudionici i posljednjeg natječaja: Boeing F/A-18 E/F Super Hornet, Dassault Rafale, EADS Eurofighter, Lockheed Martin F-16 E/F Block 60, Saab JAS-39 Gripen NG, te Suhoj SU-35.

...

Link na članak: http://www.hrvatski-vojnik.hr/hrvatski-vojnik/Hrv_pages/br.asp (http://www.hrvatski-vojnik.hr/hrvatski-vojnik/Hrv_pages/br.asp)


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on November 03, 2010, 09:01:37 pm
-EADS Eurofighter je čistokrvni lovac, znači nije višenamenski borbeni avion, i više puta sam pročitao na brazilskom web-prostoru da ima ogromnih problema sa softverom; otpada.
-JAS-39 NG nije naručilo čak ni RV Švedske, i postoji samo na papiru; i on otpada.
Ostaje samo Rafale. ;)
Program F-X je otkazan zbog proceduralnih problema, kao i zbog činjenice da je Dassault nudio Mirage 2000-9, sa određenim poboljšanjima, koji bi bio poznat kao Mirage-2000BR. Tada je bila planirana kupovina 24 aviona, koji bi zamenili Mirage-III, ali čak i da je taj program ostvaren, moralo bi ponovo da dođe do zanavljanja borbene avijacije u kratkom roku, pa je nabavka samo 24 aviona ocenjena kao neisplativa. 


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on November 19, 2010, 12:27:52 am
U sledećih nekoliko dana možemo da očekujemo objavu izbora Rafala, samim tim i poslednju epizodu ove brazilske sapunice. ;D Juče je počela vežba RV Brazila "Cruzex", na kojoj učestvuju i Francuzi sa Rafalom.


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: dexy on January 20, 2011, 03:46:23 am
Brazilska nova predsednica je objavila kako će doći do ponovnog razmatranja izbora aviona u F-X2 programu. Čak se pominje mogućnost da se među tri već izabrana finalista uključe još neki, među kojima su glavni kandidati Eurofighter i Su-35.
Sa druge strane izvori iz brazilskog RV-a navode da se neće kretati od početka i da se neće menjati izbor finalista već da će samo doći do razmatranja konačne odluke, te da će definitivna odluka biti doneta najkasnije u junu ove godine.


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on January 22, 2011, 10:14:29 pm
Rafale je već praktično izabran, i to pre svega zbog činjenice da je u stanju da poleće isleće sa nosača aviona "São Paulo", jer i RM i RV traže jedan tip aviona, kako bi smanjili troškove eksploatacije. Sada se traži način da se u dotični program proguraju i Rusi sa SU-PAK-FA, pa im treba malo vremena. Eurofighter nema šanse, jer, prema njihovim rečima, ima previše problema sa standardizacijom softvera i nije stealth, Su-35 je zastareo, a Gripen NG postoji samo na papiru. Treba napomenuti da Brazilce pre svega interesuje osvajanje tehnologije, i ništa više, što znači i da pregovori duže traju.


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: dexy on April 15, 2011, 01:57:19 am
Suhoj se i dalje nada da može da se vrati u trku, a tvrde da je njihov pulen Su-27 ne samo bolji od tri konkurenta koji su ušli u uži izbor, već da je po pojedinim karakteristikama bolji i od PAK FA:

Quote
LAAD11: Sukhoi still making push for F-X2 bid in Brazil
By Stephen Trimble

Sukhoi is still pushing for a chance to compete for Brazil's F-X2 fighter contract despite being dropped from the air force's short-list two years ago.

"We still apply all possible efforts open to us to get back" in the competition, says Mikhail Bregman, first deputy general of Sukhoi for sales and marketing, speaking through an interpreter.

Bregman says he thinks Sukhoi's bid based on the Su-35 is "better by far" compared to the F-X2 competitors, which now include the Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Dassault Rafale and Saab Gripen.

The Su-35 possesses some capabilities even superior to Sukhoi's design for a fifth-generation fighter, which is called the promising front-line fighter aircraft (PAK-FA).

So far, Brazil has not officially re-opened the competition to new bidders.

President Dilma Rousseff, who was inaugurated on 1 January, has launched a comprehensive review of the air force's two-year-old evaluation process for F-X2, which possibly further delays contract award to next year.

But Rousseff's review is considering only the existing three bids.

"Since we don't have any final decision [by the Brazilian government], we can't exclude any options at this time," says Sergei Goreslaveskiy, head of the Russian delegation to the Latin America Aerospace and Defense 2011 conference in Rio de Janeiro.

Meanwhile, Boeing, Dassault and Saab continued making their case in Brazil this week for the 36-aircraft contract.


Izvor: Flightglobal


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on April 15, 2011, 10:23:24 pm
Teško da će uspeti, jer za sada postoje dva aviona na tržištu koji bi udovoljili njihovim zahtevima, a to su Rafale i F-18.
Ono što Brazilce zaista zanima iz Rusije je Su PAK-FA, tj. pomoć Rusije u razvoju novog stealth lovca domaće proizvodnje, ali prvo treba da reše FX-2.


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: dogfight on September 10, 2011, 05:56:43 pm
- Nivo profi marketinga i same prezentacije koju radi Dassault je izuzetan. Kada se dobro pogleda prezentacija Dassault Rafala za brazilsko tržite, isti argumentima potire konkurente.

- Ispred Dassault Rafala se otvaraju 4. moguća velika izvozna kolača - ( Indija, Brazil, UAE, i zadnji Qatar). Izvoz u Ujedinjene arapske emirate je skoro izvestan. Dassault Rafal je već avion 4+ generacije na granici stealth i lično verujem da će pre sa Franskuskom naći daljeg ozbiljnog kooperanta za avion 5. generacije stealth karakteristika nego putem Rusije.Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: ZastavnikDjemo on September 12, 2011, 02:00:06 am
Pa, nije baš kompletna, ali, tu je negde... ;)
Rafale je pobedio, sada se samo još međusobno ucenjuju oko transfera tehnologije, i cene. Brazilci su dobili ono što su želeli (samostalna prozivodnja motora, to njih najviše zanima), a sada žele i sve ostalo, plus i offset (kupovina većeg broja C-390, da bi se proizvodnja u potpunosti isplatila). Francuska je u dugovima, pa je došlo idealno vreme za ucenjivanje! ;)


Title: Re: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV
Post by: leut on July 11, 2012, 02:45:08 pm
09.07.2012.

Brazil još jednom odgodio odluku o nabavi borbenih zrakoplova

[attachment=1]
Brazilsko ratno zrakoplovstvo još jednom je zatražilo od ponuditelja obnovu svojih ponuda za 36 borbenih zrakoplova nove generacije, te je tako produžilo na još šest mjeseci utrku između američkih, francuskih i švedskih ponuditelja, prenosi AFP. Francuski Rafale, kojeg proizvodi tvrtka Dassault Aviation, se natječe protiv američke tvrtke Boeing sa zrakoplovom F/A-18 Super Hornet i švedskog  Saab Gripena za ugovor u vrijednosti između četiri i sedam milijardi USD dolara.

Brazilsko ratno zrakoplovstvo tako traži od ponuđača obnovu svojih ponuda svakih šest mjeseci. Posljednji krug ponuda je završio 30. lipnja, a novi će završiti 31. prosinca.

U izjavi poslanoj agenciji AFP, brazilsko zrakoplovstvo je priopćilo kako se radi o "normalnoj proceduri" za proširenje ponuda koje će vlada razmatrati sve dok se ne donese konačna odluka.

Brazil, šesta najveća gospodarska sila, inzistira na transferu tehnologije u svim svojim obrambenim sporazumima.

Defender.hr (http://defender.hr/)