PALUBA

RV i PVO => Lovačka avijacija => Topic started by: MOTORISTA on June 17, 2009, 03:37:55 pmTitle: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on June 17, 2009, 03:37:55 pm
   Kompanija Hawker iz Kingstona, nedaleko Londona, je tokom 30-ih godina konstruisala i proizvela veliki broj dvokrilaca koji su spadali u sami svetski vrh po dizajnu i kvalitetu. Čovek odgovoran za ovo je bio glavni inžinjer i tehnički direktor Sidni Kam. Kao i većina kompanija iz V.Britanije koje su se bavile proizvodnjom letelica, i Hawker se teško odlučivao da napravi moderan lovački avion od metala, a sve se menja objavljivanjem specifikacije Ministarstva Vazduhoplovstva F.36/34 kojom je traženo da novi lovac bude jednokrilac sa motorom PV-12 ( Rolls-Royce Merlin), naoružan sa 8 mitraljeza kalibra 7.7 mm.

          [attachment=1]
          Prvi prototip aviona Hawker Hurricane

   Prilikom konstruisanja aviona, Kam je pošao od toga da avion mora da bude što jednostavniji za proizvodnju i održavanje. Zbog toga je odlučeno da se iskoristi što je više moguće alata koji se koristio za avion Hawker Fury. Avion je bio mešovite konstrukcije tipa monokok, sa trupom izrađenim od čeličnoh cevi spojenih zakovicama ( po sistemu Warren) umesto varenjem, a prekrivenim metalom ( motor i pilotska kabina) i platnom ( zadnji deo aviona). Krila su takođe bila izrađena od metala prekrivenog platnom, relativno velike debljine kako bi bilo moguće u njih ugraditi traženo naoružanje od 8 mitraljeza kalibra 7.7 mm, kao i hidrauliku i delove uvlačećeg stajnog trapa. Ova konstrukcija je omogućila da Hariken bude veoma otporan avion koji je mogao da preživi teška oštećenja, a opet bude brzo popravljen na samom aerodromu. Pilotska kabina je bila zatvorena, ali postavljena visoko, što je pilotima omogućilo odličnu preglednost, a avion je dobio karakterističnu "grbu". Presek aviona hawker Hurricane (http://img220.imageshack.us/img220/608/hurr12.gif)

          [attachment=2]]

   Prvi prototip novog aviona ( K5083) je poleteo 6 novembra 1935 godine, a već u junu sledeće godine je naručena prva serija za potrebe RAF-a. Prvi avion ulazi u sastav 111 skvadrona 12 oktobra 1937 godine, a do početka rata je bilo proizvedeno ukupno oko 500 letelica. Ovo je bilo moguće zahvaljujući hrabroj odluci kompanije da pripremi dovoljno materijala za proizvodnju 1000 aviona još pre nego što je avion uopšte naručen od strane RAF-a.
   Kako je Hawker 1938 godine dobio izvoznu dozvolu za izvoz uspeo je da proda određeni broj Harikena. Tako su ove lovce nabavili Belgija ( 15 komada), Finska ( 15 komada), Jugoslavija ( 24 komada i licencu za proizvodnju još 100 aviona u fabrikama Zmaj i Rogožarski), Rumunija ( 12 komada) i Turska ( 15 komada).

          [attachment=3]
          Hawker Hurricane Mk I u službi VVKJ

   Kako se sam dizajn aviona smatrao zastarelim već 1939 godine, počele su modernizacije koje su se uglavnom odnosile na pogonsku grupu. Tako se počelo sa ugradnjom novog motora Merlin III kod kojeg se za hlađenje umesto 100% glikola koristila mešavina od 30% glikola i 70% vode. Ovo je dovelo do smanjenja radne temperaure motora i poboljšanja pouzdanosti. Ugrađuje se nova trokraka elisa promenljivog koraka umesto dvokrake drvene, nova krila koja su u potpunosti od metala.

  Na početku rata ovi avioni čine okosnicu Lovačke komande RAF-a i nalaze se u naoružanju 32 skvadrona, od kojih je 10 ( 1, 3, 73, 79, 85, 87, 501, 504, 607, 615) poslato u Francusku zajedno sa Britanskim Ekspedicionim Snagama kojima je trebalo da pruže vazdušnu zaštitu.Tokom prvih borbi se došlo do spoznaje da su Harikeni sporiji od Bf-109, ali da su na manjim visinama pokretljiviji i da mogu da se nose sa njima. O žestini borbi govori i podatak da su već 17 maja od 10 poslatih skvadrona, samo 3 bila 100% operativna. Međutim tek po padu Francuske i početku Bitke za Britaniju su došla prava iskušenja za ove avione i njihove posade.

          [attachment=4]

   Krajem juna 1940 godine većina skvadrona RAF-a je bila opremljena Harikenima. Iako je tokom Bitke za Britaniju najveću slavu požnjeo Spitfajer, piloti Harikena su zvanično oborili 1593 od 2739 uništenih neprijateljskih letelica. Najveći As Bitke za Britaniju Jozef František je leteo na Harikenu u 303 skvadronu, dok je još jedna legenda Daglas Bader komandovao 242 skvadronom koji je takođe bio opremljen ovim letelicama.
   Već početkom 1941 godine je postalo jasno da nikakvim modifikacijama i ugradnjom novih i jačih motora nije moguće značajno poboljšati performanse, tako da se fabrika okrenula proizvodnji novih modela čiji je glavni zadatak bio napad na ciljeve na zemlji. U skladu sa svojom novom ulogom na avione se ugrađuju nosači za bombe i rakete a u krila se smeštaju topovi kalibra 20 i 40 mm. Ovako modifikovani avioni su označeni kao Hurricane Mk II i prefiksom A, B, C ili D u zavisnosti od ugrađenog naoružanja. Na kraju se pojavila i verzija Mk IV koja je uglavnom bila naoružana sa 8 NRZ RP-3 mase 60 lb ( 27 kg).


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on June 17, 2009, 06:24:44 pm
   Hariken se koristio u velikom broju i na drugim frontovima. Na Mediteranu se pokazao bolje od svojih protivnika iz redova Regia Aeronautica ( Italijansko RV) C.R. 32, C.R.42, G.50 i M.C.200, tako da je tu bio glavni lovački avion RAF-a do dolaska Nemaca. Koristio se i na dalekom istoku, ali sa malim uspehom jer je bio totalno nedorastao Japanskim Zeroima. Veliki broj ovih aviona ( 2952) je isporučen kao pomoć SSSR-u.
   Tokom bitke za Atrlantik, veliku pretnju za trgovačke brodove su pretstavljali nemački avioni FW200 Kondor. Kako bi se nekako izborili sa ovom pretnjim Britanci počinju da prave takozvane CAM (Catapult Aircraft Merchantman) brodove, kojima je na pramcu ugrađivan katapult sa jednim avionom Hariken. Na pojavu aviona FW200, Hariken bi bio katapultiran i po obavljanju zadatka bi sleteo na neki kopneni aerodrom ili bi pilot iskočio iz aviona u blizini nekog trgovačkog broda koji bi ga pokupio.

          [attachment=1]
          CAM brod sa Harikenom

   Kako je FAA ( Fleet Air Arm) bila u manjku sa savremenim lovcima, počelo se sa ugradnjim arester kuka na standardne Harikene Mk IIA koji dobijaju naziv „Hooked Hurricane“, a kasnije počinje i proizvodnja pravih mornaričkih lovaca pod oznakom „Sea Hurricane“ koji nikada nisu dobili preklopiva krila.

          [attachment=2]
          Hawker Sea Hurricane

   Ovi avioni su sa ponosom služili u RAF-u do 1947 godine kada izlaze iz upotrebe, dok su u drugim zemljama ostali da služe do početka 50-ih. Prema velikom vazduhoplovnom stručnjaku Bilu gunstonu, proizvedeno je ukupno 14533 aviona ovog tipa.

                                                    VARIJANTE AVIONA

     Mk I - Prva proizvodna verzija, sa krilima prekrivenim platnom i motorima Merlin II ili III. Proizvođeni između 1937 i 1939 godine.

          [attachment=3]

     Mk IA – Standardni avioni Mk I kod kojih su ugrađene trokrake elise de Havilland ili Rotol umesto prvobitnih drvenih dvokrakih. Krila su presvučena metalom i postavljen je dodatni oklop. RAF je u ovu verziju modernizovao oko 500 letelica Mk I.

     Mk IIA – Standardni avioni Mk I sa ugrađenim motorom Merlin XX.

     Mk IIB – Na avion su ugrađeni nosači za dve bombe od 500 lb ( 227 kg) ili tankove za gorivo kapaciteta 205 l. Takođe su u krila ugrađena još 4 mitraljeza kalibra 7.7 mm, tako da je avion imao ukupno naoružanje od 12x7.7 mm. Na avionima koji su bili u severnoj Africi ugrađivani su i filteri za pesak, a ova podvarijanta je bila poznata kao Mk IIB Trop.

     Mk IIC – Verzija sa novim krilima u koja su smeštena 4 topa kalibra 20 mm.

          [attachment=4]

          Mk IID – Verzija sa dva topa kalibra 40 mm, koju su piloti zvali „flying can opener“. U početku su bili naoružani sa dva topa Rolls-Royce ( svaki sa po 12 granata), a kasnije topovima Vickers ( 15 granata svaki).

          [attachment=5]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on June 18, 2009, 08:02:08 pm
     Mk IIE – Još jedna verzija sa modifikovanim krilom, kako su modifikacije bile obimne dodeljena je nova oznaka avionu Mk IV

     Mk T.IIC – Trenažni dvosed, napravljena su samo dva primerka koja si isporučena Persijskom vazduhoplovstvu.

          [attachment=1]

     Mk III – Verzija Mk II sa motorima Pakard ( Američka verzija Merlina), od ove verzije se odustalo jer je uskoro bilo dovoljno motora Merlin.

     Mk IV – Verzija aviona sa univerzalnim krilom u koje je bilo moguće montirati sve dotadašnje verzije streljačkog i bombarderskog naoružanja, kao i raketa RP-3. Takođe je ugrađen i novi motor Merlin 24 ili 27, kao i dodatni oklop.

          [attachment=2]

     Mk V – Finalna verzija od koje su samo tri aviona bila napravljena. Ugrađen je jači motor Merlin 32 i četvorokraka elisa. Bio je namenjen za službu na dalekom istoku.

     Mk X – Kanadska verzija Mk I sa motorom Pakard Merlin 28. Napravljeno je 490 primeraka.

     Mk XI – Kanadska verzija sa minornim modifikacijama u odnosu na prethodnu. Napravljeno je 150 primeraka.

     Mk XII – Kanadska verzija Mk II sa motorom Pakard Merlin 29, u početku naoružana sa 12 mitraljeza 7.7 mm, a kasnije sa 4 topa 20 mm.

     Mk XIIA – Kanadska verzija Mk II sa 8 mitraljeza 7.7 mm.

     Sea Hurricane Mk IA – Standardni Harikeni Mk I modifikovani za katapultiranje sa trgovačkih brodova ( CAM). Bili su poznati i pod imenom „Hurricats“, a ukupno je modifikovano 250 letelica od strane firme General Aircraft Ltd.

          [attachment=3]
          Katapultiranje Hurricata

     Sea Hurricane Mk IB – Modifikacija aviona Mk IIA, sa opremom za katapultiranje i arester kukom, koja je služila naMAC brodovima ( Merchant Aircraft Carrier). Ukupno je modifikovano oko 340 aviona.

     Sea Hurricane Mk IIC – Verzija Mk IIC opremljena mornaričkim radio uređajima i ugrađenim arester kukama. Ovako je modifikovano oko 400 letelica koje su služile na flotnim nosačima.

     Sea Hurricane Mk XIIA – Kanadski Harikeni Mk XIIA, modifikovani u mornaričke letelice.

     Hillson F.40 ( F.H.40) – Jedan avion prepravljen u „dvokrilca“ sa mogućnošću odbacivanja gornjeg krila. Posle nekoliko letova eksperiment je otkazan zbog loših performansi.

          [attachment=4]
     LVT-1 – nastao ugradnjom motora D.B 601Aa na standardni hariken VVKJ Mk I. Zbog nedostatka motora Merlin III i nemogućnosti dopremanja rezervnih delova iz V.Britanije, odlučeno je da se pristupi ovoj modifikaciji.

          [attachment=5]

     Hurricane PR – Zbog nedostatka brzih izviđača u Severnoj Africi, u januaru i martu 1941 godine, na 10 aviona Mk I su ugrađene fotokamere F24 sa objektivima od 8 ( 203 mm) i 14 ( 356 mm) inča. U oktobru 1941 godine na ovaj način je modifikovano još 6 aviona Mk II.

     Hurricane Tac R – modifikacija Mk IIC za taktičko izviđanje.

     Hurricane II Hercules – Zanimljiva varijanta sa ugrađenim motorim Hecules, koja je proizašla iz straha da neće biti dovoljno motora Merlin. Samo je jedan avion ovako modifikovan, jer su uskoro rešeni svi problemi sa proizvodnjom motora Merlin.

          [attachment=6]Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on June 18, 2009, 08:12:42 pm
KORISNICI

Australija – Korišteni su u tri skvadrona DAF ( Desert Air Force) 3, 450 i 451.

Belgija – 20 kupljenih primeraka i dv napravljena po licenci. Većina ih je uništena tokom Nemačke ofanzive na Zapad. Posle rata dobila 3 aviona.

Kanada – Korišteni u sastavu 9 skvadrona RCAF, 1, 2, 401, 402, 417, 421, 438, 439 i 440.

Čehoslovačka – U sastavu dva skvadrona Čeških snaga u egzilu u sastavu RAF-a, 310 i 312.

Egipat – U sastavu egipatskog vazduhoplovstva, nepoznat broj aviona.

Francuska – U sastavu snaga Slobodnih Francuza i to EC1, EC2 i GC II/3 Alsace

Finska – Avioni se nalazili u sastavu 7 eskadrila, 10, 22, 26, 28, 30, 32 i 34.

Nemačka – Koristila nekoliko zarobljenih aviona za obuku pilota i upoznavanje sa neprijateljskom tehnikom.

[attachment=1]

Grčka – Korišteni u dve eskadrile, 335 i 336.

Indija – U sastavu 8 skvadrona, 1, 2, 3, 4, 6, 7, 9 i 10.

Iran – Ukupno korišteno 29 aviona.

Irska – Korišteno nekoliko aviona koji su greškom sleteli u tada neutralnu Irsku.

Italija – Korišćeno nekoliko zarobljenih primeraka ( među njima i Hariken Mk I proizveden u Zmaju VE broj 2337), za trenažu pilota i upoznavanje sa tehnikom neprijatelja.

Japan – Korištena dva primerka zarobljena u Singapuru ( BE208 i BM900)

[attachment=2]

Holandija – Korišteni na Dalekom Istoku.

Novi Zeland – Korišteni u dva skvadrona, 486 i 488.

Norveška – Korišteni u dva skvadrona, 331 i 332.

Poljska – Korišteni u ukupno 9 Poljskih skvadrona u V.Britaniji, 302, 303, 306, 308. 309, 315, 316, 317 i 318.

Portugal – U 3 eskadrile RV, BA2, BA i BA Lisabon.

Rumunija – Kupljeno pred rat 12 aviona i od nemaca dobijeno još 6 bivših aviona VVKJ. Korišteni protiv SSSR-a.

Južna Afrika – Korišteni u 7 skvadrona, 1, 2, 3, 7, 40, 41 i 43.

SSSR – Putem pomoći dobijeno 2952 aviona raznih podvarijanti.

Turska – Kupljeno 15 aviona pred početak rata 1939 godine.

Velika Britanija – Korišten u 129 skvadrona RAF-a i 4 skvadrona FAA.

Jugoslavija – Do početka Aprilskog rata kupljena 24 aviona i još 16 prouzvedeno po licenci u fabrici Zmaj. Na početku rata avioni su bili rasporđeni u 163 i 164 eskadrili, 52 grupe 2 Lovačkog puka, 105 i 106 eskadrili, 33 grupe i 108 eskadrili 34 grupe 4 Lovačkog puka, i u 3 odelenju 3 pilotske škole u Mostaru. Naši piloti na Harikenima su imali 6 sigurnih i 4 verovatne pobede, a u tim borbama je 6 naših pilota poginulo a 4 su ranjena.

Nemci su zarobili 6 aviona ovog tipa i predali su ih Rumunskom ratnom vazduhoplovstvu (FARR-Fortele Aeriene Regale ale Romaniei), nije poznata njihova dalja sudbina.Italijani su zarobili jedan avion (VE broj 2337) koji su koristili u svojoj školi za pilote lovačkih aviona.

Po formiranju 351 skvadrona RAF-a ( 2 eskadrila NOVJ) ova je dinica je u prvo vreme bila opremljena avionima Mk IIC, a zatim i avionima Mk IV RP sa kojima i završava svoj ratni put. Avioni su korišteni još neko vreme, a onda su kanibalizovani kako bi se produžio radni vek aviona Spitfajer.

[attachment=3]

[attachment=4]          
tip:lovac, lovac-bombarder jednosed
motor:jedan redni V-12, tečnošću hlađeni Rolls-Royce Merlin III sa 1030 KS na Mk I,
Merlin XX sa 1280 KS na Mk II,
Merlin 24 ili 27 sa 1620 KS na Mk IV,
a na Kanadskim avionima jedan Pakard V-1650-1 ( Merlin 28 ili 29) sa 1300 KS.
dužina:Mk I 9.55 m, ostali 9.81 m
razmah:12.19 m
površina krila:23.97 m2
težina:prazan Mk I 2260kg, Mk IIC 2566 kg, Mk IV RP 2790 kg,
maksimalna poletna Mk I 3397 kg, Mk IIC 3742 kg, Mk IV RP 3833 kg
brzina:522 km/h Mk I,
547 km/h Mk IIC,
531 km/h Mk IV RP
( sa raketama 330 km/h)
penjanje:762 m/min Mk I, 838 m/min Mk IIC, 770 m/min Mk IV RP
plafon leta:10500 m Mk I, 9800 m Mk IC, 10365 m Mk IV RP
dolet:845 km Mk I, 740 km Mk IIC, 795 km Mk IV RP
naoružanje:MK I 8x7.7 mm Browning Mk II,
Mk IIA 8x7.7 mm Browning Mk II i dve bombe od 500 lb ( 227 kg),
Mk IIB 12x7.7 mm Browning Mk II i dve bombe od 500 lb ( 227 kg),
Mk IIC 4x20 mm hispano Mk II i dve bombe od 500 lb ( 227 kg),
Mk IID 2x40 mm Vickers S i 2x7.7 mm Browning Mk II,
Mk IV sve opcije naoružanja verzije Mk II i 8 raketa RP-3


Aerodorm Cerklje 01.10.1940 godine
[attachment=5]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Dreadnought on October 24, 2010, 12:55:56 pm
Hurricane Mk.I Ev.br.2347 zaplenjen na aerodromu Zemun.


[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: jadran2 on October 26, 2010, 08:58:13 am
spada li ovdje ?
[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: TNT024 on December 04, 2010, 11:27:33 pm
MOTORISTA mala dopuna
Do početka rata Hawker Hurricane I je isporučen 24 primerka Jugoslaviji sa licencom, Belgiji, Iranu, Poljskoj, Rumuniji i Turskoj. Belgija je takođe dobila licencu ali je fabrika Avions Fairey kako kažeš proizvela samo dva primerka. U Kanadi se proizvodio u fabrici Canadian Car and Foundry Co. i prvi avion je poleteo 09.01.1940.

(Finska – Avioni se nalazili u sastavu 7 eskadrila, 10, 22, 26, 28, 30, 32 i 34.) ????
(Irska – Korišteno nekoliko aviona koji su greškom sleteli u tada neutralnu Irsku.) ???
Da sada ne prevodim. "Other wartime deliveries, most made at a time when it was difficult to spare a single aircraft, went to Egypt (20), Finland (12), India (300), Irish Air Corps (12), Persia (1), and Turkey (14).
Operators:Belgium, Eire, Finland, (Italy), (Luftwafe), Netherlands, Persia, RAAF, RAF, RCAF, RNZAF, SAAF, Soviet Union, Turkey.
 
(Mk IIB 12x7.7 mm Browning Mk II i dve bombe od 500 lb ( 227 kg))???

12 x 0.303-in (7,7 mm) + 2 x 250-lb (113 kg) ili 500-lb (227 kg)

Toliko za sada.
Podaci iz knjige "British Aircraft of World War II"
 :pilot


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Рашо on December 04, 2010, 11:59:50 pm
(Finska – Avioni se nalazili u sastavu 7 eskadrila, 10, 22, 26, 28, 30, 32 i 34.) ????
(Irska – Korišteno nekoliko aviona koji su greškom sleteli u tada neutralnu Irsku.) ???

Finska je primila dvanaest aviona u okviru vojne pomoći u toku Zimskog rata sa SSSR. Premalo da bi išta značajno postigli.
Irska je, kao neutralna zemlja, plijenila sve avione koji bi sletjeli na njenu teritoriju i uvrštavala ih u svoje vazduhoplovstvo, a posade bi slala u internaciju.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: TNT024 on December 05, 2010, 08:53:54 am
Za Finsku sam napisao jer sam prevideo da piše 7 eskadrila a za Irsku čisto poznati broj aviona. Samo zbog toga.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on December 08, 2010, 10:34:29 am
[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: airsuba on December 08, 2010, 12:24:39 pm
nije pilot 'Harikena' nego Spitfajera  ;D


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Interflug on December 15, 2010, 09:16:07 pm
Lepa tema i fini opšti podaci, no primetio bih jednu prilično smešnu ilustraciju koja nema veze sa stvarnošću. To je ilustracija sa potpisom letletlet. Ne znam ko je crtao taj profil al garant je u tom trenutku bio prilično HIGH  8) Majstori farbari u kraljevskom vazduhoplovstvu kao i oni u fabrikama su bili vični u poslu kao i oni koji su sistematski proučavali kamuflažne boje i sheme, tako da ovakva diletantska nabuloza ne bi mogla da prođe nikada. Nažalost, primetio sam da se spomenuta ilustracija pojavljuje na mnogim domaćim i stranim sajtovima i publikacijama. Baš smo neobrazovana rulja kada tako nešto dopuštamo. Hariken je bio odličan avion. Na njemu su leteli i naši piloti pa zbog toga treba istrajavati u preciznosti i tačnosti kako u tehničkim pojedinostima i istorijskim događajima tako i u tačnosti kolornih prikaza.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on December 16, 2010, 09:21:09 am
Pilot Tugomir Prebeg i njegov Hariken posle akcije.

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on December 26, 2010, 06:03:54 pm
[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on March 15, 2011, 09:40:16 am
[attachment=1]

Nadam se da ovaj profil VVKJ Harikena ne uzimate za ozbiljno?

Kao ni ova dva ispod,dve interpretacije br 2310-X, obe pogresne, istog autora ,

[attachment=4]

[attachment=2]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: kosta1961 on May 30, 2011, 06:11:23 pm
Interesantno,barem za mene,da nigde nisam našao sliku jugoslovenskog Harikena snjimljenu posle 2 S.R.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on July 09, 2011, 09:04:09 pm
[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on October 27, 2011, 10:45:31 pm
Presek aviona Hurricane Mk I.

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: lovac on October 28, 2011, 08:11:30 pm
Tek sam danas nabasao na ovu temu - mogu vam reći da me je oduševila isto kao i priča o spitfajeru!


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: cerepovec on October 28, 2011, 11:16:31 pm
koliko sam razumeo ovo "kljuse" je iznelo teret bitke za britaniju?


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on October 28, 2011, 11:34:27 pm
koliko sam razumeo ovo "kljuse" je iznelo teret bitke za britaniju?

Tačno tako, a lepotan je pokupio skoro svu slavu. ;)


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: kumbor on October 29, 2011, 02:28:50 pm
Hariken je bio efikasniji u napadu na bombardere, dakle kao presretač. Nije bio toliko okretan kao Spitfajer, ali je bio veći, teži i stabilniji, sa nešto većim doletom. Spitfajer je bio bolji kao "čistokrvni" lovački avion za prevlast u vazduhu u lovačkim duelima, jer je ipak znatno bolje manevrisao.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Рашо on October 29, 2011, 02:40:41 pm
Nenadmašan u grupnom presretanju, robustan i izdržljiv kao konj...


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: bojanSDK1 on October 30, 2011, 03:07:43 pm
Samo da podsetim drustvo da je na Harikenima B flajta 94. skvadrona (na fotografiji i crtezu gore, kodna slova GO) letelo jugoslovensko ljudstvo u periodu 1943/1944. godine.

B.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on October 30, 2011, 03:14:48 pm
A na ovim Harikenima Mk IIc iz sastava 94. skvadrona, su poginula dva naša pilota, pbb Igor Beran i poručnik Radomir Matejić, 14 novembra 1943. godine.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Dreadnought on October 30, 2011, 05:50:34 pm
Tehnički sastav 1. lovačke eskadrile NOVJ priprema avion za izvršenje borbenog zadatka.


[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Dreadnought on November 01, 2011, 05:49:37 pm
Kraljevski Harikeni

[attachment=1]

[attachment=2]Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Bozo13 on November 03, 2011, 11:05:52 am
KOliko znam, to "kljuse" je bilo lako za održavanje, ali je največa konstruktorska greška, ili bolje rečeno stvar, koja je onemučavala daljni razvoj aviona bila je debljina krila.

Možda mali OT na temu.

JKV imalo je i Huricane i BF109e i IK-3.
Dali je to samo slučaj, ili su imali različiti tipi lovaca razlitite uloge?

Dali je Hurican nabavljen posle Bf 109, ili je največa prednost Huricana bila mogučnost licenčnog sklapanja aviona? Dali se mogla dobiti istotako licenca za Bf 109?
Koliko znam, glavna zamerka Ik3 bila je složena proizvodnja i održavanje.


Hvala
LPB


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: tihi on December 31, 2011, 07:54:03 pm
 Pored hvalospeva koje pisete, hurcan je ipak bio jedan skroman avion,kada se poredi sa direktnim konkurentima iz datog vremena. Svoj skor je "naduvao" (ako se tako moze reci) obaranjem lakih i srednjih bombardera u BoB-u dok su spitfajeri zamajavali lovce,sto ipak,imajuci u obzir koliko je bilo tesko oboriti stuku ili HE 111, ili bilo koj drugi bombarder koji su koristili. Moje misljenje je da je bilo koj avion u datom okolnostima mogao da postigne slicne performanse. U aprilskom ratu od svih oborenih aviona huricane je oborio samo 6,sa obzirom na raspolazuci broj,labav rezultat. U SSSR sovjetski piloti ga nisu voleli previse,i da nije puka sujeta, voleli su P 39. Takodje nije bio dobra platforma za unapredjivanje, i ako se ne varam imao je atmosferski karburator (mada vecina aviona tog vremena je imala isto). Jedini + je kolicina naoruzanja koju je nosio,te je mogao prilicno brzo da obori neprijatelja.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: lord sir giga on December 31, 2011, 09:30:23 pm
Mozete pisati sta god hocete ali Uragan je avion koji je doneo pobedu britancima nad nemcima u danima bitke za britaniju.
Spitova je bilo malo dok su hjuriji bili sila koja je unistavala.
Prvi bombarder koji je oboren bio je Ju-88 i to ga je oborio Piter Tausend svojim Harikenom.
A nije on kriv sto je bacen u drugu stranu u korist spitfajera ipak je bilo lakse proizvoditi spita.
Netreba zaboraviti i preterivati sto se tice kraljevskog vazduhoplovstva.
Kao prvo najveca mana je bilo to sto nisu imali zapaljivu municiju, kao drugo dok se bila bitka za beograd i za makedoniju i crnu goru avioni saaerodroma koji su bili dublje su leteli u svojim reonima i nisu prilazili u pomoc.
Tako da je podosta ovih letelica koje su mahom letele ili same ili u paru oboreno u vazduhu izbombardovano na zemlji ili zapaljeno da ne bi pali u ruke neprijatelju.
Treba pogledati koliko ih je unisteno kako i gde, ajde pogledacu u nekim knjigamapa javim


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Љуба on January 01, 2012, 10:03:53 am
......................................
A nije on kriv sto je bacen u drugu stranu u korist spitfajera ipak je bilo lakse proizvoditi spita.
.....................................


Поздрав за уваженог "lord sir giga"

Било би лепо да документујете ову тврдњу. Ето ја сам свих ових година у заблуди, па сам мислио да је ситуација супротна по питању сложености производње.

 

   Prilikom konstruisanja aviona, Kam je pošao od toga da avion mora da bude što jednostavniji za proizvodnju i održavanje. Zbog toga je odlučeno da se iskoristi što je više moguće alata koji se koristio za avion Hawker Fury. Avion je bio mešovite konstrukcije tipa monokok, sa trupom izrađenim od čeličnoh cevi spojenih zakovicama ( po sistemu Warren) umesto varenjem, a prekrivenim metalom ( motor i pilotska kabina) i platnom ( zadnji deo aviona). Krila su takođe bila izrađena od metala prekrivenog platnom, relativno velike debljine kako bi bilo moguće u njih ugraditi traženo naoružanje od 8 mitraljeza kalibra 7.7 mm, kao i hidrauliku i delove uvlačećeg stajnog trapa. Ova konstrukcija je omogućila da Hariken bude veoma otporan avion koji je mogao da preživi teška oštećenja, a opet bude brzo popravljen na samom aerodromu. Pilotska kabina je bila zatvorena, ali postavljena visoko, što je pilotima omogućilo odličnu preglednost, a avion je dobio karakterističnu "grbu".
Што би значило да ова тврдња, која стоји већ дуже време на нашем форуму, треба бити оповргнута

Унапред захваљујем. Љуба


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on January 01, 2012, 10:45:28 am
Wing Commander Robert Francis Thomas "Bob" Doe, jedan od asova Bitke za Britaniju je tokom iste leteo i na Spitfajeru i na Harikenu.

On je jednostavno opisao oba, Spitfajer je bio muzicki instrument, leteo je kao san, dok je Hariken bio efikasan majstorski alat, koji je odradjivao posao.
rekao je i sledece:
Hariken , za pola generacije stariji od Spitfajera, jeste bio inferiorniji sporiji i slabije brzine penjanja,  ali je bio dobar u manevrima, robusan, dobro je podnosio ostecenja i za razliku od Spitfajera, bio je potpuno operativna masina, sposobna za upotrebu sa svih terena, i u svako vreme.

Jos vaznija stvar je da je iz Harikena i prosecan pilot mogao da izvuce maksimum i bude borbeno upotrebljiv, dok je Spitfajer zahtevao vrhunske pilote da bi bio upotrebljen kao oruzije.

Od   2739 oborenih aviona, Hariken je "uradio" 1593.  Ostatak otpada na Spitfajera, i ostale .

Nemci su izbegavali dog fight sa Harikenima, jer ih je (poput naseg IK-3), lako dobijao u horizontalnoj ravni, uzim radijusom zaokreta, dok nisu poceli da primenjuju Zoom& Climb, napad iz obrusavanja.

Koga zanima kompletnija prica, ima je ovde;
http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/world-war-2/battle-of-britain/7851030/Battle-of-Britain-without-the-hurricane-the-battle-would-have-been-lost.html


P.S.
Lord Sir Giga... :help :help :helpTitle: Re: Hawker Hurricane
Post by: lord sir giga on January 01, 2012, 11:22:25 am
Pa ajde da to pojednostavimo ovako prilikom rada na spitfajeru inzinjeri su uradili nesto ne svakidasnje za to doba napravili su delove da budu jednostavniji za serisku proizvodnju i sve je islo brze.
Ima emisija bas o tome mislim da je radio ili history ili diskavery.
A sada gledah na youtubu kako je bilo potrebno tri puta vise radnih sati da se odradi u odnosu na Me-109.
MA ko ce ga vise znati a u toj emisiji je bilo lakse sklapati spita :komp.
Danas svi prave svasta od emisija, tako da neke postaju komicne
Ali nema veze najbitnija inovacija kako na Spitu tako i na harikenu su bili mitraljezi  i to 8 komada, a zasto. jednostavnim ispitivanjem doslo se do rezultata da pilot lovac neprijatelja moze da drzi u nisanu oko 2 sekunde i da je zato potrebna veca vatrena moc zarad unistavanja.
Mada se naoruzanje razlikovalo od serije ili podserije, ali najbitnija je bila sama obuka za pilote, tako da su isti prvo vozili bicikl i tako se obucavali, deluje smesno ali je dalo rezultata.
Tako je kasnije dosla srega topova i mitraljeza, da bi se dobilo kako na distanci tako i na snazi.
Ali je jako interesantno da postoji okodac koji povlacenjem na gore puca topovima, a na dole mitraljezima.
Verovatno se pitate zasto, e pa ovako kada su pucali zajednickim snagama desavalo se da avion smanji brzinu za 50km/h.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on January 01, 2012, 11:35:10 am
Spitfajer je imao komplikovano krilo za proizvodnju i to je bio najveći problem u početku, do se majstori nisu izčuli. U isto vreme Hariken je imao klasično krilo i bilo ga je lako proizvoditi. Što se tiče broja oborenih aviona od strane Harikena i tvrdnje da je obarao "lake" ciljeve kao što su bombarderi, mora da se shvati jedno. Bombarder nije laka meta. On možda ne može da manevriše kao lovac, ali zato ima mitraljeze na nekoliko pozicija u trupu koji gađaju lovca u napadu. Piloti RAF-a su to lepo osetili na svojoj koži kada su napadali bombardere na školski način s repa, te su neki bili oboreni a mnogi ranjeni. Oni najsretniji su se izvukli samo sa oštećenim letelicama. Kasnije je uvedena taktika "lomljenja kičme", to jest napad na bombardere iz obrušavanja i dejstvo po gornjim površinama trupa i krila. Inače najveći zagovornik ove taktike je bio Daglas Bader. Uostalom najveći as iz BoB-a je bio Jozef františek sa 17+1 pobedom, od kojih 9 nad Bf-109, a koji je leteo na Harikenu u sastavu 303. ( Poljskog) skvadrona RAF-a.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: lord sir giga on January 01, 2012, 01:05:52 pm
Ovako koristicu podatke iz Knige Vojislava V Mikica Nemacka avijacija u jugoslaviji 41-45
U jugoslovenskom Vazduhoplovstvu je bilo 35 aviona tipa Hoker Hariken.
Od ovog broja:
1 Vazduhoplovna Brigada imala je u 2 lovackom puku na aerodromu Knic 15 Harikena
2 Vazduhoplovna brigada imala je u 4 lovackom puku na aerodromu Bosanski Aleksandrovac 18 Harikena
Dok je samostalna vazduhoplovna brigada imala  u lovackoj eskadrili 2 aparata tipa Hariken na Mostarskom aerodromu.
Imam podatak o obaranju dva harikena sa aerodroma Bosanski Aleksandrovac, koji su sa jos nekoliko (a tvrdi se da su prvo poleteli 5 HArikena a posle jos nekoliko) IK-2 napali  Dve eskadrile lovaca Me-109 koji su kretali da napadnu aerodrome Cerklje i Rovine na kojima su bili bazirani avioni tipa Blenhajm.
Dok je bilo zaplenjeno 84 aviona od cega jedan sigurno je bio Hariken, a sigurno ih je bilo vise.
Netreba zaboraviti ni Let aviona tipa LVT-1 koji je u stvari Bio Hariken sa DB-601 motorom koji je pilot ostavio na cuvanje vojsci dok se on vratio u jedinicu, a sudbina aparata je dalje nejasna.
Iz podataka se nevidi kako su prosli ostali Harikeni barem zvanicno, ali pogledacu da nema podataka u drugim knjigama pa javim


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on January 01, 2012, 01:34:01 pm
LVT-1 je izveo prinudno sletanje na njivi zbog pregrevanja motora. Dalaj sudbina mu nije poznata, za sada.

Što se tiče rasporeda aviona ovog tipa u sastavu VVKJ:

VVKJ Order of battle 06.04.1941. (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=15502.0)


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on January 01, 2012, 01:34:58 pm
Ovako koristicu podatke iz Knige Vojislava V Mikica Nemacka avijacija u jugoslaviji 41-45
U jugoslovenskom Vazduhoplovstvu je bilo 35 aviona tipa Hoker Hariken.

Gigo, brate, ako ti nije tesko, prestani molim te... da se trpas u stvari kojima nisi dorastao. Ne moras na svakom forumu i na svakoj temi da prosipas mudrosti i smaras nas svojim komentarima.

Harikena je kod nas bilo 48 , 12+12 uvoznih i 24  domaca iz ZMAJ-a. LVT-1 mozemo i ne moramo dodati na taj spisak, jer je on napravljen konverzijom prvog isporucenog .
U rat se uslo sa 46, jedan je izgubljen u udesu 1939. a jedan je preradjen u LVT-1.

Aprila 41 bilo ih je ukupno 38, 20 u 4. Lovackom puku, 15 u 2. lovackom puku i tri u Pilotskoj skoli u Mostaru i jedan LVT-1 u Vazd. Opitnoj Grupi.Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on January 01, 2012, 01:38:53 pm
Još dva su izgubljena tokom rata u sudaru, a na jednom od ova dva aviona, koja su se sudarila, poginuo je i kapetan Ivo Oštrić.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on January 01, 2012, 01:59:33 pm
1939 -
Narednik Vodnik, Isailo M. Vicevac, poginuo

1941.
Kapetan Bajagic Milos , poginuo
Probni Pilot Cijan Boris- Zarobljen u Zemunu
Kapetan Franjo Godec, oboren
Kapetan Grbic Danilo , poginuo
Kapetan Milijevic Dragisa , poginuo
Kapetan Ivo Ostric, poginuo
Porucnik Momcinovic Mato, poginuo
NVT cinovnik III klase Vujicic Veljko, poginuo
Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: lord sir giga on January 01, 2012, 03:16:27 pm
Potsetio bih vas kolege da je jedno stvar na papiru koliko imate aviona a drugo stvaran broj operativnih aviona.
Znam za taj broj metalnih kao i za ove nase drvenokrilne avione, ali nisam znao za ovaj sudar hvala na saznanju kolega MOTORISTA.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on January 01, 2012, 03:38:30 pm
Potsetio bih vas kolege da je jedno stvar na papiru koliko imate aviona a drugo stvaran broj operativnih aviona.
Znam za taj broj metalnih kao i za ove nase drvenokrilne avione, ali nisam znao za ovaj sudar hvala na saznanju kolega MOTORISTA.

Nismo mi kolege, daleko bilo.
I Bogu hvala.

Citiracu jednog mog "pravog kolegu", i reci, po cenu da posle ovoga ne napisem ni slovce na Palubi.

"Lik je car za obesmisljavanje svakog topika."

Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: lord sir giga on January 01, 2012, 04:46:04 pm
Nisam ni mislio da smo kolege u privatnom ziveotu vec ovde na kutku vi ste clan a i ja sam pa zbog toga sam vam rekao kolega nizbogcega drugog, vasa stvar vas problem.
Zna li neko sta se desilo sa Zarobljenim harikenima RYAF, posto su ih nemci ispitali, posto im je obicaj kada  ispitaju avione oni ih daju nekoj prijateljskoj zemlji u razmenu za novac ili kao pomoc


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: TNT024 on January 01, 2012, 05:36:40 pm
Ako nekoga posebno zanima, odnos Spitfajer - Hariken i Bf-109 u BoB ovde moze naci interesantne podatke:

http://members.tripod.com/Rush_9/OoBob1.htmTitle: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on January 01, 2012, 08:29:46 pm
Nisam ni mislio da smo kolege u privatnom ziveotu vec ovde na kutku vi ste clan a i ja sam pa zbog toga sam vam rekao kolega nizbogcega drugog, vasa stvar vas problem.
Zna li neko sta se desilo sa Zarobljenim harikenima RYAF, posto su ih nemci ispitali, posto im je obicaj kada  ispitaju avione oni ih daju nekoj prijateljskoj zemlji u razmenu za novac ili kao pomoc
Ma ni na forumu nismo kolege, ne ide to tako, ali , da ne ostanes uskracen za odgovor, evo ga.

Zasto bi Nemci ispitivali nase Harikene?Imali su tuce iz Bob i Belgije/Francuske, vec uredno testirane u Rechlinu.

VVKJ zarobljeni Harikeni i njihova sudbina,

Jedan  otisao u RA
Dva otisla  u  Luftflotte 4.
Tri prodata u ARR + 3 nekompletna, za deloveTitle: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on January 13, 2012, 10:04:03 pm
Znam za taj broj metalnih kao i za ove nase drvenokrilne avione, ali nisam znao za ovaj sudar hvala na saznanju kolega MOTORISTA.

U sudaru su poginuli kapetan Ivo Oštrić i njegov pratioc, poručnik Mato Momčilović.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on February 21, 2012, 02:59:51 pm
Još jedna fotka koja nije bila do sada.

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Рашо on February 22, 2012, 11:12:27 am
Još nismo imali našeg Harikena viđenog iz ove perspektive...

[attachment=1]

Lovac na repu, gotova propast...


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: madmitch on February 22, 2012, 11:39:23 am
Još nismo imali našeg Harikena viđenog iz ove perspektive...

Mislim da niko nije ni želio taj pogled na njega.  :o


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on February 22, 2012, 01:18:52 pm
Još nismo imali našeg Harikena viđenog iz ove perspektive...

[attachment=1]

Lovac na repu, gotova propast...

Sjajna fotka rasho. :klap :klap :klap

Evo i ovu nemamo. Pet naših Harikena, poređanih za neku smotru.

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on February 24, 2012, 07:54:18 am
Sve rečeno...

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Рашо on February 29, 2012, 08:03:48 am
Jedan naš Hariken koji je dopao šaka Italijanima na mostarskom aerodromu. Kasnije je prebačen u Italiju u vazduhoplovni opitni centar u Guidoniji, gdje je i nastala fotografija. Vozikali su ga, pokazivali, "glumio" je u propagandnim filmovima dok ga nisu razlupali početkom 1943. godine.

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on February 29, 2012, 08:52:34 pm
I još jedan naš ispred hangara.

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: momo PT61 on March 20, 2012, 12:28:41 pm
[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: kumbor on March 21, 2012, 12:40:56 am
Evo i mog priloga vizurama harikena iz MJV.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: T.G.Mapplebeck on March 21, 2012, 02:32:20 pm
E, ljudi, fotografije muzejskog Harikena su zaista predivne i ne bih želeo da budem sada neki "party breaker", ali nije li ovaj topic pod temom Jugoslovensko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo !? Pozdrav  :)


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: T.G.Mapplebeck on March 21, 2012, 09:07:01 pm
Evo da se iskupim za onu prethodnu kritiku  :)

Kolega "rasho" je već postovao jednu fotku iz ove serije na četvrtoj stranici. Jedino što bi trebalo da je zaplenjen na aerodromu u Nikšiću, a potom preko Tirane prebačen u Italiju, na aerodrom Guidonia kao što je rečeno.

Ako se ne varam, trebalo bi da sam sve ove fotografije skinuo sa LEMB-a

(Zmaj) Hoker Hariken I BR.2337

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: T.G.Mapplebeck on March 21, 2012, 09:09:13 pm
(Zmaj) Hoker Hariken I BR.2337

[attachment=1]

[attachment=2]

Cari amici soldati...

[attachment=3]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: T.G.Mapplebeck on March 21, 2012, 09:16:38 pm
(Zmaj) Hoker Hariken I BR.2337

Nakon izvršene revizije i farbanja u nove boje:

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

Musolini pored zaplenjenog Harikena (našao sam negde podatak da je bio ujedno i jedini koji je RA koristila)

[attachment=4]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: T.G.Mapplebeck on March 22, 2012, 06:49:10 pm
(Zmaj) Hoker Hariken I BR.2337

Jedna od mnogobrojnih ilustracija ovoga Harikena koja po obliku i rasporedu kamuflažnih fleka deluje najpribližnije originalu - iako prema gornjoj fotografiji može da se uoči da ove fleke nisu raspoređene u tako pravilnom rasteru kao što je to slučaj na profilu.

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: T.G.Mapplebeck on March 22, 2012, 07:04:49 pm
Zapazih sad jedan zanimljiv detalj na koji nisam obraćao pažnju kada sam postovao fotografije. Žuta oplata motora je naknadno prefarbana, i to sitnijim kamuflažnim flekama i potpuno nepravilnog oblika u kojima dominira najtamnija boja.

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on March 31, 2012, 02:11:34 pm
http://www.youtube.com/watch?v=Bg7Dxy7GBsI

http://www.youtube.com/watch?v=MACbgf4xF2g

http://www.youtube.com/watch?v=Pe_mHveCsos

http://www.youtube.com/watch?v=zMz5wz3Mtow

http://www.youtube.com/watch?v=sIpCqvysaaU


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: vrabac on March 09, 2013, 01:05:39 am
Da li su nekome poznati eskadrilske oznake i serijski brojevi Harikena (samostalne) lovačke eskadrile 3. Pilotske škole (prebazirala 5.aprila 1941 iz Niša u Mostar), u jednom od njih je leteo i moj deda-stric.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on March 09, 2013, 12:49:19 pm
3. Pilotska Skola  imala je u svom sastavu 3 Harikena  engleske proizvodnje, sa platnenom presvlakom krila, znaci, neki u rasponu od 2301-2312, izuzimajuci 2301(preradjen u LVT) i 2307 ( unisten u udesu 1939).
Sva tri su unistena u Mostaru, dva u borbi , Kapetan Danilo M. Grbic, ranjen, iskocio, umro od gubitka krvi, drugi, narednik Milan Delic, prinudno sleteo, avion izgoreo, i jedan na aerodromu, prilikom mitraljiranja.
Vise od toga, trenutno nije poznato i ne moze se naci u dostupnoj literaturi.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on March 09, 2013, 04:24:58 pm
Malopre dobih komentar drugara, znalca ove tematike, da je treci Hariken iz  Mostara u stvari oboren tokom napada na Ju-88 , pilot je bio Franjo Godec, koji je iskocio.
Negde se pominje da je pri doskoku slomio nogu i bio povredjen.
Tako da deo price o jednom unistenom na zemlji, vise ne stoji.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: proxy1969 on March 19, 2013, 11:46:40 pm
Ovih aviona nema na slikama nakon WW II u sastavu Rv i PVO iz razloga što su nakon rata kanibalizirani u korist Spitfirea i nisu se dugo zadržali u naoružanju, njegova glavna odlika u bitci za Britaniju je u tome što je za razliku od Spitfirea koji je imao potpuno metalnu konstrukciju Hurrican imao trup pokriven nategnutim platnom, te je stoga njegov popravak i povrat u eskadrile išao daleko brže, to je imalo i još jednu prednost, često su ga njemačke granate i metci jednostavno "bušili" i prolazili kroz njega bez kidanja konstrukcije to kaže BBC, pa valjda znaju.... BTW evo i jedna nova onog zaplijenjenog ex KRV ..

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: vozdushniy on March 20, 2013, 12:31:36 am
Kadar je iz italijanskog igranog filma iz 1942. reditelja Roberta Roselinija.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on April 29, 2013, 10:13:31 pm
[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Рашо on June 19, 2013, 02:21:05 pm
MOTORISTA je već postavio ovu sliku ali evo je još jednom, znatno veća i u većoj rezoluciji...

[attachment=1]

Dakle, pet Harikena, u prvom planu 2310/X...


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Рашо on June 19, 2013, 02:28:13 pm
Da "repetiramo" i ovu:

I još jedan naš ispred hangara.

[attachment=1]


Lakše oštećeni, i zarobljeni, 2347...

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Dreadnought on June 19, 2013, 02:59:16 pm
Dakle, pet Harikena, u prvom planu 2310/X...

Šest Harikena?  :)

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Рашо on June 19, 2013, 03:07:12 pm
Dakle, pet Harikena, u prvom planu 2310/X...

Šest Harikena?  :)

[attachment=1]

Eh, šta ti je "oko sokolovo"... :)


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Dreadnought on June 19, 2013, 03:25:08 pm
 ;)

Ima nešto još na kraju reda, malo odvojeno skroz levo, ali se ne vidi dobro šta je u pitanju.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Bozo13 on June 19, 2013, 07:56:10 pm
Vidim da imaju dvokraku elisu. Menjali su jih kasnije ili su neki bili sa dvokrakima a neki sa trokrakima ?


@Dread
detaili.. detaili.. :)

LPB


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on June 19, 2013, 11:14:08 pm
Prvi isporučeni iz fabrike Hawker su imali drvene dvokrake elise fiksnog koraka, a kasnije su svi dobili trokrake sa promenjlivim korakom.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Љуба on June 22, 2013, 12:55:27 pm
Prvi isporučeni iz fabrike Hawker su imali drvene dvokrake elise fiksnog koraka, a kasnije su svi dobili trokrake sa promenjlivim korakom.
Nemoj tako decidno:
[attachment=1]

Izvini, ali nisam izdržao da ne dodam komentar. ;D

ЉубаTitle: Re: Hawker Hurricane
Post by: Dreadnought on June 22, 2013, 04:10:16 pm
Prvi isporučeni iz fabrike Hawker su imali drvene dvokrake elise fiksnog koraka, a kasnije su svi dobili trokrake sa promenjlivim korakom.
Nemoj tako decidno:
[attachment=1]

Izvini, ali nisam izdržao da ne dodam komentar. ;D

ЉубаReč je o modernizaciji Harikena koji su bili u naoružanju Kraljevine Jugoslavije, Motorista je mislio na njih.

Prvih 12 isporučenih (u periodu sredina decembra 1938. pa do proleća 1939.) je imalo dvokraku drvenu elisu. Sledećih 12 isporučenih (polovina aprila 1940.) se razlikovalo od prve serije po tome što su imali metalno krilo, trokraku elisu i motor verzije Merlin III. Prvih meseci 1941. godine je izvršena standardizacija prve isporučene serije (11 komada, jer je Hariken No. VII imao kraksu u kojoj je poginuo pilot Isailo Vićevac) sa drugom isporučenom serijom ugradnjom trokrakih elisa domaće proizvodnje, kao i motora Merlin III.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on August 19, 2013, 10:55:39 pm
[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Topola on September 25, 2013, 01:35:48 pm
[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on September 29, 2013, 08:31:47 am
Imaš li neki podatak o kojem se Harikenu radi?


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Рашо on September 29, 2013, 10:04:47 am
A ovo su valjda naši Harikeni namjenjeni Rumunima, kao dio ranog plijena...

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Topola on September 29, 2013, 12:11:08 pm
Imaš li neki podatak o kojem se Harikenu radi?

Ne, nazalost. Nema opisa na slici.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: kumbor on September 29, 2013, 11:41:36 pm
A nemački natpis na slici je igrarija vlasnika fotke, jer je taj natpis bio na nosu Me-163 eksperimentalnog puka. "K`o buva, ali OHO!".

Ein strahl Floh - mlazna (raketna) buva. Amblem 2./JG 400 Komet staffel.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on October 02, 2013, 10:55:47 am
Jesu lu Italijani zarobili još koji Hariken ili samo onaj naš 2337?

Naleteh na ovu fotku, a zna se da su 2337 koristili do 1943, dok ga nisu razlupali, e sada...ovom Harikenu je neko "pomogao" da se slupa.

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on October 10, 2013, 08:02:28 pm
Imaš li neki podatak o kojem se Harikenu radi?

Ne, nazalost. Nema opisa na slici.
A ima li podatak za izvor odakle je slika, neka publikacija, forum, arhiv, EBAY?
Mozda u boljoj rezoluciji?
Lokacija verujem takodje nije poznata, i to bi pomoglo da se resi koji je Hariken u pitanju.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Topola on October 11, 2013, 12:05:19 pm
Slika je u privatnom vlasnistvu jednog kolekcionara iz Nemacke. Kupljena je u lotu fotografija u kojem nije bilo nikakvih drugih slika tog harikena, niti bilo kojih drugih aviona. Nazalost, to je sve o tome. Mozda oko utvrdjivanja mesta na kome je ovaj prizor zabelezen moze da pomogne jedan detalj: kada sam preneo sliku na Palubu u zelji da se sto bolje vide detalji kropovao sam sken, ali mi je u tome leva ivica otisla predaleko pa se tu ne vidi jedini detalj koji bi mozda mogao da preciznije ukaze na lokaciju pada. To je ova visoka gradjevina u selu u daljini. Mozda je crkveni zvonik, meni je, da budem skroz iskren, zalicila na minaret neke dzamije, sto uopste ne mora da znaci da zaista i jeste.

Koliko znam, ovde ima daleko vecih poznavalaca istorije nase avijacije koji imaju pretpostavku o lokaciji, pa bi mozda mogli da prokomentarisu  ;)

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: kumbor on October 11, 2013, 12:52:57 pm

Možda Mostar. Ono brdo iza može biti Velež? Što se tiče kropovanja, ja uvek prvo naparvim kopiju slike, pa onda kopiju kropujem. Uslovni original ostavljam u stanju u kome sam ga dobio/našao.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Topola on October 12, 2013, 07:20:06 pm
Gde je pao avion I.Ostrica?

Edit: Ok, posto ne poznajem materiju previse, sad sam pogledao malo sajtove: dakle, kako mi je saopstio vlasnik fotografije, Stefan Z., ovo bi trebalo da je avion kapetana Ive Ostrica. Kako stoji da je on pao zbog sudara tokom preleta za Bosnu, onda ovo u pozadini zaista moze da bude minaret neke dzamije u Bosni.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on October 12, 2013, 07:41:43 pm
164. LE je bila stacionirana na aerodromu Knić, a kapetan Oštrić i poručnik Momčilović su se sudarili na poletanju preama Bosanskom Aleksandrovcu.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Topola on October 12, 2013, 07:48:51 pm
Onda sam ocito "preforsirao" ovaj detalj, pa sam presiroko krenuo da zakljucujem. Hvala Motorista na objasnjenju.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on October 12, 2013, 07:53:09 pm
Nema na čemu, nego je pitanje je koliko je haših Harikena palo u Bosni?


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Jester on October 18, 2013, 10:51:17 am
Ovaj na drugoj slici je ?
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Dreadnought on October 18, 2013, 10:57:53 am
Ovaj na drugoj je photoshop Me-109E.
A i ovaj na prvoj nije Hariken, već IK-3  :)


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Jester on October 18, 2013, 10:59:35 am
Hvala ,vidiš ti podvale :)


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Topola on October 21, 2013, 12:39:37 pm
[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on October 21, 2013, 02:19:50 pm
Ok, posto ne poznajem materiju previse, sad sam pogledao malo sajtove: dakle, kako mi je saopstio vlasnik fotografije, Stefan Z., ovo bi trebalo da je avion kapetana Ive Ostrica. Kako stoji da je on pao zbog sudara tokom preleta za Bosnu, onda ovo u pozadini zaista moze da bude minaret neke dzamije u Bosni.

Dva Harikena iz sastava 4.LAP su izgubljena 09.04. u vazdušnoj borbi. Na jednom je poginuo komandir 106. LAE kapetan Dragiša Milijević, dok je na drugom leteo narednik Pešić koji se spasio iskakanjem.

Pitanje je koliko je Harikena stradalo iz sastava III pilotske škole.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Topola on October 31, 2013, 02:44:25 pm
[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on May 16, 2014, 11:34:33 am
Ok, posto ne poznajem materiju previse, sad sam pogledao malo sajtove: dakle, kako mi je saopstio vlasnik fotografije, Stefan Z., ovo bi trebalo da je avion kapetana Ive Ostrica. Kako stoji da je on pao zbog sudara tokom preleta za Bosnu, onda ovo u pozadini zaista moze da bude minaret neke dzamije u Bosni.


Pitanje je koliko je Harikena stradalo iz sastava III pilotske škole.

Kapetan Ivo Ostric definitivno nije odmakao dalje od 10 km od Knica,  i pao je posle sudara sa Momcinovicem sa vece visine, tako da ovaj ocito na sletanju prevrnuti Hariken nije njegov.
Za pretpostaviti je da je u pitanju jedan od aviona 164. esk. prevrnut na sletanju posle povratka iz patrole,iz rejona Beograda, 6. aprila.
(Za oba navoda, videti Nasa Krila, br 10/1996, str 11)

Na pitanje koliko Harikena 3. PS  iz Mostara je stradalo, odgovor je  = svi.
Vec pomenuti u prethodnim postovima, Grbic(Danilo)/Godec/Delic. videti Reply #65

Dva Harikena iz sastava 4.LAP su izgubljena 09.04. u vazdušnoj borbi. Na jednom je poginuo komandir 106. LAE kapetan Dragiša Milijević, dok je na drugom leteo narednik Pešić koji se spasio iskakanjem.
Pominju se jos i oboreni  porucnik "Vlajo" Milojevic i Narednik Milan Mitic ( videti FRONT" "Hokerova Oluja-Sime Ostric), ako je to uopste relevantan podatak.
Takodje i Vojislav Grbic, 13.april, na sletanju ga napao ME110 , unisten na sletanju na Bosanskom Aleksandrovcu

Na pitanje, koliko ih je palo u Bosni, matematika je jasna, 3 (3.PS) +5 (4 LP)  + jos neki ? Spaljeno je jos 5 na Bosanskom Aleksandrovcu pre povlacenja ka Sarajevu.

Da se osvrnem i na crticu iz ranijeg posta, istine radi, Reply #42
>>"Quote from: lord sir giga on January 01, 2012, 03:16:27 pm
Znam za taj broj metalnih kao i za ove nase drvenokrilne avione, ali nisam znao za ovaj sudar hvala na saznanju kolega MOTORISTA."<<

Drvenokrilni Harikeni ne postoje. Postoje Harikeni sa krilom presvucenim platnom i Harikeni sa krilom presvucenim duraluminijumom. I svi imaju metalnu strukturu krila. Deo rebara i stringera u trupu i grba iza kabine  su jedino sto je na Karikenu bilo od drveta , nevezano, i na fabric wing i na metal wing verzijama.

Toliko za ovaj put , cisto da ne ostane nedoreceno.Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on August 24, 2014, 01:18:45 pm
Ove nisam primetio na prethodnim stranama

[attachment=1]

[attachment=2]

(ebay.de, naravno)


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on August 24, 2014, 09:13:51 pm
Za ovu fotografiju mašine br 2347 mižemo da zahvalimo "mos"-u sa "Maketarskog kutka", koji završava maketu u istim bojama i oznakama

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on August 24, 2014, 11:46:42 pm
Ovo nije 2347.
I ne , nema malu oznaku na levom krilu gore...
Postoji jos jedna slika iz drugog ugla, gde se oba krila vide.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on August 25, 2014, 08:08:13 am
Ima nešto još na kraju reda, malo odvojeno skroz levo, ali se ne vidi dobro šta je u pitanju.

Ala sam brz... :P

Ako misliš na ovo uokvireno, onda je to jedan od Blenhajma.

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on August 25, 2014, 08:18:51 am
Ovo nije 2347.
I ne , nema malu oznaku na levom krilu gore...
Postoji jos jedna slika iz drugog ugla, gde se oba krila vide.

Tačno je da se broj na repu ne vidi najbolje.
Da li možemo da vidimo tu sliku na kojoj se vide oba krila sa gornje strane?


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on August 25, 2014, 08:48:19 am
Samo krop levog krila istog aviona, zadovoljan?

[attachment=1]

2347 je avion koji je doleteo iz Kraljeva, sa malim ostecenjem (vatra sa zemlje) iza pilotske kabine , desno, na hrbatu , ali kompletan.

Bar jos dva Zmaj Harikena su zarobljena raskupusana, bez delova kapotaza, oplate,sa izbusenim gumama a ovaj ima ostecenja na oba krila, u predelu korena elerona , dok je 2347, kao sto se iz brojnih slika vidi, imao neostecena krila.

Pratim topik na Kutku, ali ne mogu da ti repliciram tamo, nisam clan, kod nasih aviona, pravilo je, da pravila nema.
Bilo je propisano, bilo je uglavnom i postovano, ali postoje odstupanja i nedoslednosti, izazvane brzinom da se sto vise aviona isporuci jedinicama pred i u toku samog aprilskog rata.
Stoga , propisano oznacavanje gore levo dole desno, jeste pravilo ali dokumentovano je i da je svaki avion iz kasne serije, prica za sebe, pa se prema tome i ravnaj, Onaj iz Niksica na primer ima samo dole levo jednu rondelu i to je sve.
Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on August 25, 2014, 09:22:17 am
OK, dokazao si tvrdnju za ovu mašinu (mene zanima kako nešto jeste, a ne da se dokazujem), a ja ću preneti ovaj crop na Kutak, da čovek dobije celu informaciju.
Moram da pitam - i nije provokacija: zašto samo "crop", zašto ne cela fotografija? Tvoja fotografija - tvoja stvar, naravno, ali - ne razumem...

I da raščistimo za ovak konkretan avion: kolike su šanse da negativ nije razvijen naopako, "u ogledalu"? Na osnovu krakova elise ja ne mogu da budem siguran,a brda u pozadini mi nisu neki reper, natpis na repu je nečitljiv...

Video sam dovoljno fotografija zarobljenih aviona VVKJ da razumem da pravilo o označavanju nije ispoštovano (npr dvokrilci koji na gornjem krilu imaju samo desnu rondelu - i sasvim sigurno nisu u pitanju negativi razvijeni naopako).

mali off:
kojem avionu pripada ovo krilo:

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on August 25, 2014, 10:01:17 am
Nema tu sta da se dokazuje, slozis slike i dokumenta na sto, pregledas i izvuces zakljucak.
Sve sto je do sada publikovano, EBAY je uspeo da dovede u pitanje, ali sa sve vecim brojem podataka, nalazi se da u tom haosu ima i neke logike, samo jos nemamo crno na belo da je nesto naredjeno, uradjeno i isporuceno jedinicama onako kako smo mmi zamisljali da treba da bude.

Samo krop jer cela fotka treba da izadje u jednoj publikaciji, da je stavim na forum, izgubio bih ekskluzivu i za 24 minuta bila bi na devet foruma i pet blogova po internetu.
Fotka je ispravno orijentisana, elisa ti lepo stoji u "right hand tractor" poziciji koraka.
Taj Hariken vec imas na slikama na ovom istom topiku.
Na Radincima je ostala gomila spaljenih Harikena 105 Esk, bar jedan od njih ima oznaku na levom krilu gore, a bar dva uopste nemaju oznake na gornjim povrsinama.
Krilo i oznaka na slici su sa Blenhajma.

Imaju Briti jedan lep termin "Armchair theorizing" , koji  predivno odslikava ovo sto se kod nas na  maketarsko/vazduhoplovnoj sceni desava , a to je da se sedenjem pred tastaturom, surfom po internetu napabirce poluinformacije i onda se na osnovu njih i par musavih fotki izvlace teorije koje se brzinom svojstvenom ovom elektronskom mediju, rasprse na sve strane, i postanu "validna" informacija koja se sama multiplicira.
Posle treba da se umazes do lakata da opovrgnes svakakve nebuloze, da ne nabrajam sta i gde ...


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on August 25, 2014, 10:15:24 am
Slažem se, i upravo zato sam na "kutku" i napisao

Quote
Mos, imam jednu "radikalnu" teoriju o oznakama na krilu Zmajevog Harijena 2347, a veći znalci od mene mogu slobodno da je ospore.

Avioni su u Zemunu stajali nakon ratnih zadataka, oštećeni u borbi, oštećeni od svojih posada, čerupani bog te pita od koga i posle krpljeni kako je Nemcima odgovaralo. A nemački vojnici su ih fotografisali između čerupanja, premeštanja po aerodromu, krpljenja... Još ako su naši pred rat i u toku samog rata petljali sa oznakama, dobijamo ovakve fotografije (zapravo ne fotografije, već mutne skenove sa "žigovima"). Šta da radimo, nemamo drugačiji materijal, takav je bio Aprilski rat.


Nadam se da će ta publikacija uskoro moći da se kupi.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on August 25, 2014, 10:37:44 am
2347 dole desno nema oznaku, gore desno, mozda, sudeci po toj mrlji na gornjaci

[attachment=1]

2347 dole levo ima veliku rondelu.

[attachment=2]

2347 gore levo, nema oznaku.

[attachment=3]

Avioni su svakako bili plen lovaca na suvenire, ali ne i predmet prefarbavanja od strane Nemaca, sve dok tri Zmaj Harikena ( i nesto delova) nisu kompletno remontovani i prebojeni i isporuceni Rumunima.
EDIT:
Avioni Hariken u Zemunu, ne pripadaju toj lokaciji, ili su doleteli iz Kraljeva ( 2347 i jos jedan) ili su isporuceni iz fabrike Zmaj. Svi ostali su bili na svom ratnom rasporedu, u Bosni i centralnoj Srbiji. I tamo su uglavnom i zavrsili osim gruoe iz 105. eskadrile koja je preletela na Radince i tamo spaljena.
Tri aviona iz Kraljeva su preletela tokom rata, jedan (Bajagicev), produzio do Valjeva gde je i prevrnut na sletanju, i gde je siroti bajagic i poginuo.
Odakle je treci Hariken u Zemunu,  za sada ne znam.Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on August 25, 2014, 10:52:33 am
Da li se znaju "naši" brojevi ta tri Harikena koji su prodata Rumunima?

[attachment=1]

A moja ideja je bila su fotografije nastajale dok su se avioni spremali za predaju Rumunima (analogno slučaju serije fotografija 2337 na kojima avion postepeno dobija italijanske oznake). Da li je tačna - ne znam (pa i ne želim da dokazujem).


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on August 29, 2014, 03:01:18 pm
U knjizi "Naši piloti u borbi" se spominje i ovaj incident sa Harikenom iz 351 skavdrona:

[attachment=1]

Danas su naslovne strane Life-a dostupne na internetu, kao i bogata foto arhiva, ali ovakvu fotografiju nisam pronašao.
Da li je neko video tu fotografiju, ili zna nešto više o priči?
Meni priča o fotografiji deluje neuverljivo, a čudno mi je da posle ošćenja kod Zadra pilot leti do Barija, umesto na Vis (kada je 351 skvadron počeo da desjtvuje aerodrom na Visu je već bio u upotrebi, a Vis je na pola puta od Zadra  do Barija).


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: jadran2 on August 29, 2014, 04:06:24 pm
............u nastavku gornjeg teksta (LIFE, za sada, nista ne pokazuje) "Također je poznat i pothvat vodnika Antončiča koji je u napadu na brodovlje u Tihom kanalu proletio kroz eksploziju broda kojeg je netom prije raketirao. Usprkos velikim oštećenjima na avionu uspio je doletjeti do aerodroma Škabrnje i tamo sigurno sletjeti."
http://www.hrcappuccino.org/articles/recenzije/Hasegawa%20Hurricane%20IV.htm


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on August 29, 2014, 06:18:09 pm
Danas su naslovne strane Life-a dostupne na internetu, kao i bogata foto arhiva, ali ovakvu fotografiju nisam pronašao.

Nema je za tu godinu: http://2neatmagazines.com/life/1944.html
A ni za sledeću: http://2neatmagazines.com/life/1945.html


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on September 02, 2014, 09:02:32 pm
2337 kao glumac u filmu "Il pilota ritorna" iz 1942 godine.

http://www.youtube.com/watch?v=_CkN_VSTqJM


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: globetrotter on September 04, 2014, 11:48:33 am
Pozdrav svima,

Pitanje za VP1159:

Prema kojim podacima/dokumentima je 2347 doleteo iz Kraljeva za Zemun?
Predpostavljam da je u istim spomenuto dejstvo PA vatre sa zemlje koje ga je oštetilo?
Nadam se da je spomenuto i ime pilota koji ga je preleteo na Zemun i kog datuma?

Pozdrav
GT


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on September 04, 2014, 01:40:43 pm
Greska prijatelju, greska... Ko radi, taj... je umoran...

Miss-interpretation, 2347 je izguran iz fabrike , dobio rafal iz Messera (ona rupa iza kabine) i ostao na aerodromu.
Curgus otisao "stopom" na Radince  a Adum  sa drugim ( pretpostavljam 2348) preleteo na Radince.

Source, jedan nas zajednicki drugar, reci cu ti ime u e-mailu.

Pozzdrav za Globea...

P.S.(Globe only)
Kad cemo da sastavljamo onog Messera za izlozbu?Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Topola on September 15, 2014, 02:26:13 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

ovo bi trebalo da je u Mostaru nakon italijanskog bombardovanja aerodroma.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on September 15, 2014, 07:22:42 pm
Aha, Mostar.

Italijani stavili arhivu na internet, svašta tu ima, pa i fotografija iz Aprilskog rata.
http://dati.acs.beniculturali.it/SecondaGuerraMondiale/


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: globetrotter on September 17, 2014, 09:31:35 am
Obe fotke prikazuju avion Milana Delića u Mostaru. Posle povratka pet lovaca 3.PŠ iz okršaja sa Kantovima i Makijima, na sletanju napadnut od zadnje pomenutih i zapaljen. Pilot koji se jedva izvukao iz kabine, takođe je mitraljiran prilikom bekstva u zaklon i lakše ranjen.
Sve se dešavalo u prepodnevnim satima 6.aprila 1941.

GT


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: kumbor on September 17, 2014, 09:57:48 am
Obe fotke prikazuju avion Milana Delića u Mostaru. Posle povratka pet lovaca 3.PŠ iz okršaja sa Kantovima i Makijima, na sletanju napadnut od zadnje pomenutih i zapaljen. Pilot koji se jedva izvukao iz kabine, takođe je mitraljiran prilikom bekstva u zaklon i lakše ranjen.
Sve se dešavalo u prepodnevnim satima 6.aprila 1941.

GT

Iz ove vizure spiner i poklopac motora liče na Bf-109.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on September 17, 2014, 11:49:56 am
Možda na prvi pogled zbog senke i slabijeg kvaliteta fotografije, ali motor na Bf-109 je bio "obrnuti v-12", tj izduvne cevi su se nalazile dole, za razliku od Harikena na slici.

U istoj arhivi se mogu videti i fotografije ostataka našeg Me-109E, br 2802 "L-2", takođe u Mostaru (da ne postavljam na temu o Harikenima).Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: brodarski on September 28, 2014, 07:58:28 am
Lipo se vide oznake.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: jadran2 on September 28, 2014, 09:28:37 am
Mozda mi je promaklo da su ove dvije fotografije vec postavljene....
[attachment=1]
[attachment=2]

(kad malo bolje pogledam, izgleda da je to isti avion ....)


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on June 12, 2015, 11:08:47 pm
Ovo se na ebay prodaje kao "Beograd"...
[attachment=2]

[attachment=1]

Ovo je sasvim sigurno isti avion sa slika koje je Topola postavio ovde:
http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,5383.msg300640.html#msg300640
gde na poleđini jasno piše "Valjevo".

Po prelazu između kamuflažnih polja se može zaključiti da da je ovaj avion proizveden u "Zmaju".
Spiner nije crne boje - da li je to onaj "domaći" propeler?


PS - fotografije su naslovljene sa "Bajagić". Pd tim nazivom sam ih sačuvao, misleći da je ovo avion na kojem je poginuo Miloš Bajagić, ali ne tvrdim da je to zaista tako.
Na ovoj temi možemo da vidimo fotografije dva Harikena "na leđima" - kažem dva, pošto imaju različite spinere sa različitim oštećenjima...


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on June 21, 2015, 04:42:13 pm
Flight, 8. jun 1939
[attachment=1]Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on June 21, 2015, 04:56:28 pm
Prelep!


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Icey on July 13, 2015, 01:14:37 pm
Zanimljiva je ova neuredna orjentacija kokardi na gornjoj strani krila. To se iz onih ranije poznatih fotografija nije ovako uočavalo.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Icey on November 01, 2015, 12:01:18 am
Već se duže spremam ovo napisati i odnosi se zapravo na sve rubrike, a ne samo na ovu.
Nije mi jasno zašto se uporno objavljuju fotografije ili drugi podaci koji nisu u skladu s temom.
Konkretno, ako je ovdje glavna tema VVKJ, unutar nje podrgrupa lovačka avijacija, pa Hawker Hurricane, onda ovdje nemaju što raditi fotografije ili videozapisi Hurricanea izvan VVKJ.
Fotografija naših aviona nema previše i kad god vidim da je tema boldana i da je novi post, poveselim se nekom novom otkriću, a onda slijedi razočaranje i po meni nova glupost van teme.
Moram priznati da me to off-topic svaštarenje sve više živcira i molio bih moderatore da to doslovno moderiraju.
Kažem, dugo sam se spremao ovo napisati, a sada stvarno više ne mogu šutiti.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Bozo13 on November 01, 2015, 10:12:25 am
@Icey

Drago mi je , da si pomenuo to. Več part puta u razgovoru pričali oko toga. Po jednoj strani se slažem sa tobom, a po drugoj ne. Sve ima svoj za i protiv.

Jedna tema, gde je sve oko aviona, od razvoja do upotrebe kod nas u raznim državama (lakše traženje, sve na jednom mestu), do 5 različitih tema (tehnična, VVKJ, partizanski, JNA, galerija), gde se drobi materijal, ali je delen tematski.

Volio bi, da je dovolno materijala da se tema drži živom samo sa osnovnim parametrima (Hurrican u VVKJ). Ali kao što si sam video, materijala je malo, pa u vremenskim intervalima osvežujem temu, da ne zamre, i da iskoči kao "nova". Možda tko u to vreme dobije/nađe koju novu sliku, i zaboravi da je postavi.

Ako gledamo postove vremenski:
28 09 2014 slika Hurricane iz VVKJ
12 06 2015 slika Hurricane iz VVKJ
21 06 2015 slika Hurricane iz VVKJ
17 07 2015 osvežena tema sa "vanjskom" slikom
27 07 2015 osvežena tema sa "vanjskom" slikom
21 08 2015 osvežena tema sa "vanjskom" slikom
30 10 2015 osvežena tema sa "vanjskom" slikom

Nadam se da sam uspeo da osvetlim i drugu stranu, zašto je sve u jednoj temi. Još uvek se može podeliti po temama, ako se vidi potreba i dobije više slika. Radili to u delu mornarice.

LPBTitle: Re: Hawker Hurricane
Post by: vrabac on November 03, 2015, 02:07:36 am
Obe fotke prikazuju avion Milana Delića u Mostaru. Posle povratka pet lovaca 3.PŠ iz okršaja sa Kantovima i Makijima, na sletanju napadnut od zadnje pomenutih i zapaljen. Pilot koji se jedva izvukao iz kabine, takođe je mitraljiran prilikom bekstva u zaklon i lakše ranjen.
Sve se dešavalo u prepodnevnim satima 6.aprila 1941.

GT
sa Italijanskog foruma. Meni liči na Delićev avion snimljen od pozadi.[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: vrabac on November 03, 2015, 02:11:00 am
... mada kada se uporedi položaj kraka elise možda i nije?


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on November 03, 2015, 10:27:04 am
Nije, desno krilo nije izgorelo i avion stoji pravilno. Na Topolinoj fotografiji je ceo avion izgoreo i nakrivljen je na levu stranu, kao da je pretrpeo lom leve noge stajnog trapa.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: woya on November 03, 2015, 11:05:13 am
Nisu isti avioni.

Ovaj je sa metalnim krilima a onaj prethodni sa platnenim.

.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: vrabac on November 03, 2015, 10:10:47 pm
 Bravo  :klap  i hvala!

Kada se pažljivije uporede slike ( a ne u 2 ujutru kao ja) jasno se uočava razlika.
E sada je za mene je misterija koji bi to Hariken mogao biti? Ako verujemo  Italijanima ( u potpisu slike stoji ostaci spaljenog aviona na aerodromu Mostar u proleće 1941), linke je ispod:

http://dati.acs.beniculturali.it/media/SecondaGuerraMondiale/SecondaGuerraMondiale/20318.jpg

... onda nije ni jedan iz III pilotske škole (svi iz prve serije, sa platnenom oplatom krila), Delićev videli, Grbić i Godec oboreni, dakle van aerodroma i ne u ovakvom stanju.
Ima li podataka da je neki Hariken  sa metalnim krilima (druga serija ili licencni sa metalnim krilima) preleto u toku rata na mostarski aerodrom i tu uništen?


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on November 03, 2015, 11:07:38 pm
A ovo liči na rep 109-ke.

[attachment=1]

Verovatno je onda ovo Hariken iz 2. Lovačkog puka.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on November 03, 2015, 11:21:43 pm
A ovo liči na rep 109-ke.

[attachment=1]

Verovatno je onda ovo Hariken iz 2. Lovačkog puka.

Zapravo, to bi bio samo još jedan argument da je fotografija iz Mostara. Ovo je takođe slikano na mostarskom aerodromu (L-2, pretpostavljam)

[attachment=1]
Olupina je kasnije odvučena u jedan od hangara, takođe postoje fotografije.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on November 04, 2015, 11:13:48 pm
[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: vrabac on November 05, 2015, 04:54:15 pm
A ovo liči na rep 109-ke.

[attachment=1]

Verovatno je onda ovo Hariken iz 2. Lovačkog puka.

Zapravo, to bi bio samo još jedan argument da je fotografija iz Mostara. Ovo je takođe slikano na mostarskom aerodromu (L-2, pretpostavljam)

[attachment=1]
Olupina je kasnije odvučena u jedan od hangara, takođe postoje fotografije.


definitivno L-2, nazire se natpis. Isto to navodi i Šime Oštrić u članku o jugoslovenskim meseršmitima (Avions HSdefinitivno L-2, nazire se natpis. Isto to navodi i Šime Oštrić u članku o jugoslovenskim meseršmitima (Avions HS26). Slika iz hangara je takođe zanimljiva jer se iz L-2 vide ostaci (bolje reći kostur) jednog harikena.[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Bozo13 on March 20, 2016, 05:06:48 pm
Jedan naš Hariken koji je dopao šaka Italijanima na mostarskom aerodromu. Kasnije je prebačen u Italiju u vazduhoplovni opitni centar u Guidoniji, gdje je i nastala fotografija. Vozikali su ga, pokazivali, "glumio" je u propagandnim filmovima dok ga nisu razlupali početkom 1943. godine.

[attachment=1]

Izgleda ista, samo okrenuta slika. MOžda tko od znalaca zna kako je pravilno okrenuta.

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Рашо on March 20, 2016, 05:12:45 pm
Jedan naš Hariken koji je dopao šaka Italijanima na mostarskom aerodromu. Kasnije je prebačen u Italiju u vazduhoplovni opitni centar u Guidoniji, gdje je i nastala fotografija. Vozikali su ga, pokazivali, "glumio" je u propagandnim filmovima dok ga nisu razlupali početkom 1943. godine.

[attachment=1]

Izgleda ista, samo okrenuta slika. MOžda tko od znalaca zna kako je pravilno okrenuta.

[attachment=1]

Правилно је окренута на овој фотографији коју си ти поставио Божо.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Bozo13 on March 20, 2016, 05:23:12 pm
Hvala na dopuni Rašo. Slučajno naleteo na tu sliku, pa se setio da smo negde pričali o našim Hurricane kod Italijana.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: brodarski on March 20, 2016, 06:42:36 pm
Jeli ovaj bio?


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Dreadnought on March 20, 2016, 06:55:40 pm
Ne više od tri do četri puta  :)


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: brodarski on March 20, 2016, 09:51:05 pm
uhhh


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on September 02, 2016, 10:33:15 pm
[attachment=1]

Sa ebay.de


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on September 03, 2016, 08:19:45 am
Sjajno!

Zna li se gde je nastala fotografija?


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Bozo13 on September 03, 2016, 08:21:25 am
Proverio si ime slike?  ;D


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on September 03, 2016, 08:31:22 am
Proverio si ime slike?  ;D

:zid   :zid   :zid


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on September 03, 2016, 10:25:53 am
Evo i poledjine fotografije
[attachment=1]
i linka ka ebay

http://www.ebay.de/itm/Foto-Serbien-Flugplatz-Semlin-engl-Flugzeug-Hurricane-Balkan-bei-Belgrad/272356037326?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D38631%26meid%3Dbf0ae88fbc334fc2a33c5e1b7df8bba0%26pid%3D100005%26rk%3D2%26rkt%3D6%26sd%3D282152477542


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: proxy1969 on September 03, 2016, 11:03:11 pm
Pa piše Vam na slici Zemun....... (Semlin auf Deutsch)


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: djnik on September 30, 2016, 11:53:54 pm
Zavrsila je u pravim rukama ;)


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on November 22, 2016, 02:37:08 pm
[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on April 20, 2017, 08:21:36 pm
[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on May 22, 2017, 09:06:13 pm
[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: gocemk on May 31, 2017, 01:23:03 pm
Kралстовото  имаше целосна лиценца за  хурикан или само се составуаше тој авион во земун ?


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on June 02, 2017, 12:15:24 pm
Fabrika Zmaj je imala komplet licencu za avion. Jedino su RR motori uvoženi.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: kumbor on June 02, 2017, 01:23:11 pm
Fabrika Zmaj je imala komplet licencu za avion. Jedino su RR motori uvoženi.

Mislim da KJ nije mogla da napravi stajni trap. Takođe, možda smo mogli napraviti dvokraki propeler, ali su trokraki promenljivog koraka bili Hamilton Standard, ili Rotol, ne znam tačno koja je firma engleska, a koja američka, jedna od te dve.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on June 03, 2017, 05:24:33 pm
Na našim Hariekenima je ugrađivan trokraki De Havilland propeler, ali se može naći i podatak da je na nekim primercima proizvedenim u Zmaju ugrađivan i propeler domaće izrade (ne znam ništa više o tome).


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on June 03, 2017, 06:07:31 pm
Pokojni Petar Bosnić u prepisci sa časopisom Naša Krila a na temu Harikena , elisa, trapova... je napisao

" Problem trokrakih metalnih elisa, kao vrlo akutan, postavio se i u toku fabrikacije licencnih Harikena u fabrici Rogožarski. Nemogućnost kompletiranja uvoznih komponenti iz Velike Britanije 1941. godine usled ratnih dejstava, nagnalo je našu vazduhoplovnu industriju i njene stručnjake da izgubljeno nadoknade sopstvenim znanjem i rukama. Tako je, između ostalog, nastao stajni trap za Harikene u saradnji Rogožarskog i Ikarusa i trokraka metalna elisa u Rogožarskom u saradnji sa Industrijom motora iz Rakovice.
 Trokraka metalna elisa sa promenljivim korakom u letu (sa više položaja) kodne oznake U-21 imala je mehaničku komandu i pogon. Konstrukcija elise bazirala se na rešenju elise Gnom-Ron (Gnôme-Rhône) predviđene za motore K-14N koji su ugrađivane u naše Do-17. Iz komisijskog izveštaja štabu vazduhoplovstva 07.12.1940. u vezi druge serije aviona IK-3, vidi se da je za konstrukciju mehaničkog pogona elise konstruktorima (imena se ne navode) isplaćena licenca.
 Na osnovu računa firme Rogožarski Br. 508/41 može se saznati da je 25.03.1941. godine Tehničkom slagalištu vazduhoplovstva u Zemunu, između ostalih delova, isporučeno i pet metalnih elisa U-21 za avione Hariken. U vezi s tim realno je predpostaviti da su poslednji Harikeni opremljeni trokrakim metalnim elisama krajem poslednje dekade marta 1941. godine i to domaće proizvodnje. "


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on June 04, 2017, 05:00:35 am
Sjajno! :super :super :super


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on July 04, 2017, 07:59:22 pm
[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Topola on July 11, 2017, 08:59:15 am
[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on July 12, 2017, 07:39:00 am
Štab JG54?


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Topola on July 12, 2017, 08:39:16 am
Da, izgleda da je to napisano rukom na trupu aviona.

Ovo bi trebalo da je jugoslovenski hariken neporedno po zarobljavanju, prefarban već delimično u boje Luftvafe (žuti nos i rep), u Milankovićevom hangaru na zemunskom aerodromu.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on July 12, 2017, 09:01:12 am
Jedan od dva zarobljena Zmajevca ,Stab JG54 ih prisvoio inapravio par letova,  uništen u udesu 24. aprila u Zemunu.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on July 12, 2017, 10:39:01 am
Hvala.

Znaju li se njihovi brojevi i šta se desilo sa drugim Harikenom?


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on July 12, 2017, 11:12:08 am
Ne znaju se, za sada. U pitanju su dva Harikena koja su bila u Zmaju u Zemunu, na remontu, jedan od njih gotovo sigurno iz 4. LP , druga uvozna serija sa krilom presvučenim metalom a drugi, ovaj domaći, sa slike. Sliku tog iz 4. LP imate u knjizi "RATNI DNEVNIK VAZDUHOPLOVSTVA KRALJEVINE JUGOSLAVIJE" Aleksandra Ognjevića,
[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on July 12, 2017, 01:58:30 pm
Zar nije 2347 zarobljen od strane Nemaca? Takav podatak sam našao na internetu, uz fotografiju...


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on July 12, 2017, 03:08:27 pm
2437 je otišao Rumunima.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on July 12, 2017, 03:16:08 pm
Tri su otišla Rumunima i kod njih su dobili brojeve 13, 14 i 15. Samo i Rumuni kukaju na svojim forumima da nemaju fotke tih letelica.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: djordjekec on July 12, 2017, 08:44:50 pm
Evo naseg...

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on July 12, 2017, 09:56:12 pm
Sjajno!


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on July 13, 2017, 08:55:43 am
Još jedan Zmaj iz Rumunije, kažu No15 , uništen na zemlji, mitraljiranjem ruskih lovaca.
[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on July 13, 2017, 11:00:12 am
Vrlo moguće da je ovo jedan od naših. Rumuni su kupili 12 Harikena od Hokera sa krilima koja su bila presvučena metalom.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on July 29, 2017, 04:19:42 pm
Još jedna sa našim Harikenom  spremljenim za Rumune.

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Рашо on July 30, 2017, 07:18:32 am
Još jedan Zmaj iz Rumunije, kažu No15 , uništen na zemlji, mitraljiranjem ruskih lovaca.
[attachment=1]


Исти авион, из два угла...

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on July 30, 2017, 09:04:13 am
Sjajno!!!

:super :super :super


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: djordjekec on July 30, 2017, 04:45:24 pm
Imate li ,mozda ,link do ovih fotografija ?


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: kosmonaut on July 30, 2017, 05:14:58 pm
Ima ovdje nesto
http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234951133-yugoslav-hurricanes-recommended-schemes/


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Рашо on July 30, 2017, 05:29:51 pm
Imate li ,mozda ,link do ovih fotografija ?

Један румунски форум: http://www.cartula.ro/forum/topic/11954-hawker-hurricane-aeronautica-regala-romana/


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: vrabac on July 30, 2017, 08:58:57 pm
Još jedan Zmaj iz Rumunije, kažu No15 , uništen na zemlji, mitraljiranjem ruskih lovaca.

Ako je 15 onda je prema Rumunskoj knjizi izgledao ovako u boji.

https://www.scribd.com/document/276931128/Romanian-Fighter-Colours-1941-1945
[attachment=1]
[attachment=2]Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: djordjekec on August 05, 2017, 09:09:25 pm
Imate li ,mozda ,link do ovih fotografija ?

Један румунски форум: http://www.cartula.ro/forum/topic/11954-hawker-hurricane-aeronautica-regala-romana/

Mnogo hvala na linku...


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on September 03, 2017, 04:50:42 pm
Pregled zarobljenog Harikena.

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: djordjekec on September 15, 2017, 08:44:28 pm
Na ovoj slici mislim da je nas Hariken,...

[attachment=1]

Ako se pogleda na donjoj slici zgrada sasvim desno,lici na ovu gore...

[attachment=2]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on September 15, 2017, 10:47:19 pm
Znam da liči, ali na EBAYU piše:
Orig. Foto englische Hawker Hurricane Flugzeug Wrack Le Touquet Frankreich 1940
I sa par klikova na Googlu, evo ga, lokacija je ta, kako kaže EBAY
http://www.anciens-aerodromes.com/?p=2140


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: djordjekec on September 15, 2017, 10:55:49 pm
Ma ,na E-bay-u svasta pise,zato sam i postavio...steta...a skoro sam bio ubedjen...


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: kosta1961 on September 25, 2017, 04:17:00 pm
Ne znam da li imamo ovu sliku.
Nov ,tek isporučen Hariken 1941g.Broj na repu 2347

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on December 24, 2017, 10:20:06 am
[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: kosta1961 on December 26, 2017, 04:48:55 pm
Jedan crtež iz knjige za modelare.Šta mislite da li je tačan!

[attachment=1]

Navodno nas slikan aprila 1941g

[attachment=2]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on December 26, 2017, 08:35:13 pm
Šta mislite da li je tačan!

Nešto mi horizontalac ne pije vodu.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on December 26, 2017, 10:16:31 pm
Šta mislite da li je tačan!

Nešto mi horizontalac ne pije vodu.
Eno vam ga u Muzeju, pa poredite...
[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: kosta1961 on December 27, 2017, 04:06:33 pm
Svi ste pomislili na bojanje.Ali zar nisu jugoslovenski imali filtere ispod motora.

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: kosta1961 on December 28, 2017, 04:26:49 pm
Jedan Hariken i iza njega još po neki avion.Snimak 1939/40 Zemun

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: kosta1961 on January 08, 2018, 07:29:04 pm
Avioni snimljeni na kraju rata.

[attachment=1]

[attachment=2]

I jedan snimljen krajem čertdesetih.

[attachment=3]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: draggan on January 08, 2018, 08:35:14 pm
Avioni snimljeni na kraju rata.

[attachment=1]

[attachment=2]

I jedan snimljen krajem čertdesetih.

[attachment=3]

Srednja fotografija je iz 44. Mk.IIc (LD116 / A) na a.Benina. Prva je s kraja rata 45. na a.Prkos Mk.IVRP (LF459 / G). Treći bi trebao da je MK.IVRP sa novim JRV ev.br.9539


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on January 09, 2018, 11:17:00 am
Ova poslednja je najverovatnije snimljena na Kalemegdanu.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: kosta1961 on January 11, 2018, 06:05:33 pm
Ne znam da li imamo ovu

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Icey on January 11, 2018, 11:14:51 pm
Vi koji postate fotografije Hurricanea s partizanskim i poslijeratnim oznakama ovdje - jeste li uopće pročitali naslov teme pod koju ovo stavljate ili vas jednostavno nije briga?


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on January 12, 2018, 12:50:26 pm
Vi koji postate fotografije Hurricanea s partizanskim i poslijeratnim oznakama ovdje - jeste li uopće pročitali naslov teme pod koju ovo stavljate ili vas jednostavno nije briga?

Daleko od toga da nas je briga, ali je još davno raspravljalo uredništvo o tome da li da se tema deli na kraljevske  i partizanske Harikene. Tada smo se dogovorili da sve bude ovde kako se tema ne bi razvodnjavala i zbunjivala članove. Jeste da nije najsretnije rešenja, ali šta da se radi.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on January 20, 2018, 08:00:58 am
Jedna prelepa fotografija kraljevskog Harikena.

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on February 25, 2018, 08:44:14 am
[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on March 18, 2018, 10:53:12 pm
Iz knjige "Ratni dnevnik Vazduhoplovstva Vojske Kraljevine Jugoslavije".

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on April 07, 2018, 02:31:21 pm
https://youtu.be/U7KXW4lKSPM


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Icey on April 07, 2018, 08:32:50 pm
Partizanski Hurricane pod temom kraljevskog zrakoplovstva, svaka čast!


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Рашо on April 07, 2018, 08:37:40 pm
Partizanski Hurricane pod temom kraljevskog zrakoplovstva, svaka čast!

У чему је проблем?

У питању су југословенски Харикени, и један и други. Да смо правили одвојене теме за краљевске и НОВЈ, биле би прилично мршаве.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Icey on April 09, 2018, 08:51:51 am
U tome što je ovo VVKJ, a partizanski Hurricanei po mom shvaćanju (a i njihovoj službi) spadaju u JRV za koji postoji tema.
Sva sreća da nisu završili pod Austro-ugarskom mornaricom...:)


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: proxy1969 on April 09, 2018, 04:53:36 pm
Vi koji postate fotografije Hurricanea s partizanskim i poslijeratnim oznakama ovdje - jeste li uopće pročitali naslov teme pod koju ovo stavljate ili vas jednostavno nije briga?

Daleko od toga da nas je briga, ali je još davno raspravljalo uredništvo o tome da li da se tema deli na kraljevske  i partizanske Harikene. Tada smo se dogovorili da sve bude ovde kako se tema ne bi razvodnjavala i zbunjivala članove. Jeste da nije najsretnije rešenja, ali šta da se radi.

a da napravite pdf zrakoplovi/vazduhoplovi NOVJ i tamo prebacite sve što ima veze s avionima od Franje Kluza do kraja 1945-te....


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: proxy1969 on April 09, 2018, 04:56:58 pm
Partizanski Hurricane pod temom kraljevskog zrakoplovstva, svaka čast!

У чему је проблем?

У питању су југословенски Харикени, и један и други. Да смо правили одвојене теме за краљевске и НОВЈ, биле би прилично мршаве.

Gle ti si moderator i uređuješ forum kako ti je "gazda" dozvolio, ali zbog svojih političkih stavova da ne kažem indoktrinacije ne možeš ili jednostavno ne želiš vidjeti u čemu je problem, nije isto JKRV i NOVJ....


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Рашо on April 09, 2018, 05:31:19 pm
Partizanski Hurricane pod temom kraljevskog zrakoplovstva, svaka čast!

У чему је проблем?

У питању су југословенски Харикени, и један и други. Да смо правили одвојене теме за краљевске и НОВЈ, биле би прилично мршаве.

Gle ti si moderator i uređuješ forum kako ti je "gazda" dozvolio, ali zbog svojih političkih stavova da ne kažem indoktrinacije ne možeš ili jednostavno ne želiš vidjeti u čemu je problem, nije isto JKRV i NOVJ....

Прије бих рекао да ти, због твоје политичко-идеолошко-националне орјентације, или пак индоктринације, у свему видиш политику и/или идеологију. Као у примјеру ових Харикена. Лијепо је објашњено зашто су и једни и други у истој теми. Није најсрећније рјешење, али је за сада тако. Ја бих први волио да има довољно материјала за двије одвојене теме. Е сад, одакле сад политика у свему томе, то вјероватно само ти знаш.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on June 21, 2018, 08:01:20 pm
Smotra 2. ekadrile NOVJ.

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on January 26, 2019, 09:41:23 pm
Još dve fotke 2337.

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: djordjekec on March 24, 2019, 06:30:52 am
Nasa ''14''-ica...Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on March 24, 2019, 06:33:34 am
Sjajno.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: jugins on March 24, 2019, 07:20:46 am
Moze nesto vise o oznakama na aeroplanu?


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: tihi on March 24, 2019, 07:55:06 am
Koliko vidim nosi oznake Rumunskog ratnog vazduhoplovstva.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Рашо on March 24, 2019, 08:37:34 am
Предан Румунима након Априлског рата...


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: globetrotter on July 18, 2019, 08:58:07 am
Predat sigurno nije...
Kod Nemaca nije bilo predavanja, ustupanja i poklanjanja. Samo za lovu!
Iako je ukorenjeno mišljenje kako su ovi svojim saveznicima "poklanjali i ustupali" ratnu tehniku...
To se najbolje vidi u izveštaju vojnog atašea Finske u Beogradu, koji je u ime svoje vlade pregovarao o kupovini delova za Blenhajme iz Ikarusa i Harikene iz Rogožarskog. Stalno se žali kako Nemci u nekoliko navrata ozbiljno podižu prodajnu cenu...


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Topola on July 23, 2019, 01:11:32 pm
Negde ne uspevam da se otrgnem utisku da oznaka na trupu ne stoji prirodno, pod adekvatnim uglom... kao da je naknadno ubacena na snimak.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: olujnik on August 15, 2019, 05:36:53 pm
jedno pitanje kako su harikeni rasporedjeni kada su primeljeni u JKRV u kojoj jedinici su bili Harikeni sa belim VI i X na nekim dekalima pise da se radi o oznakama lovaca 6.lovačkog puka u Zemunu pa me to buni


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: djordjekec on September 05, 2019, 03:13:09 pm
Da li neko zna kad je ovo snimljeno i kojom prilikom ?
Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on September 05, 2019, 03:50:12 pm
Bravo.
Nazire se vrh kraka "Kosovskog krsta" na levom krilu!


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: relja on September 05, 2019, 08:07:14 pm
Da li neko zna kad je ovo snimljeno i kojom prilikom ?

Moram da se ispravim, u medjuvremenu sam dobio poruku od istinskog autoriteta :)
Radi se montaži, na ovu fotografiju je neko dodao rep Do-17.

(http://www.paluba.info/smf/index.php?action=dlattach;topic=5383.0;attach=398765;image)


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: djnik on September 08, 2019, 06:49:02 pm
jedno pitanje kako su harikeni rasporedjeni kada su primeljeni u JKRV u kojoj jedinici su bili Harikeni sa belim VI i X na nekim dekalima pise da se radi o oznakama lovaca 6.lovačkog puka u Zemunu pa me to buni


British made Hurricanes were introduced in service with 6.LP and after the arrival of Me-109 and IK-3 fighters to that unit, the first 12 machines were transferred from the spring of 1940 until July of 1940 to 4.LP, while the remaining 12 imported machines were delivered directly to Zagreb. The license produced airplanes were introduced at the beginning of 1941 in 52.VG, and on 1 March 1941 2.LP was created. The regiment was completed a month later, and it included 52.VG with its Hurricanes.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: LXV on October 26, 2019, 02:31:17 am
iz nemačke publikacije "Flugsport" iz 1938. (kopirali su je iz engleskog časopisa) - zanimljivi detalji

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: daliborsky on December 16, 2019, 06:10:53 pm
superiška!

http://leadenskybooks.com/hawker-the-yugoslav-story


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: Dreadnought on December 16, 2019, 06:12:51 pm


Danas sam čuo da je ušla u štampu  :)


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on December 17, 2019, 09:16:24 am
Sjajno! :super :super :super


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: daliborsky on February 06, 2020, 04:27:09 pm
imam je, knjiga je sjajna.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on September 28, 2020, 08:55:41 am
Jedna kolorizovana.

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on October 26, 2020, 11:00:57 am
Pilot Borivoj Majcen ispred svog Harikena.

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: MOTORISTA on November 03, 2020, 02:30:40 pm
Već postavio Dred, ali je ova malo veća:

[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: djordjekec on December 27, 2020, 04:52:26 pm
Vec je bila.ali evo je bolja...nasa 14-ca...


[attachment=1]


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: VP1159 on December 27, 2020, 08:20:19 pm
Jedna kolorizovana.

[attachment=1]

Lep rad, samo, ovo je Hariken iz druge uvozne partije, sa metalnim krilom, donjake krila su bile bojene belo i crno, donjaka horizontalca i trupa, srebrno , takozvana Minhenska Kriza šema posle 1938.
Ovde je sve svetloplavo.


Title: Re: Hawker Hurricane
Post by: kumbor on December 27, 2020, 09:21:52 pm
Vec je bila.ali evo je bolja...nasa 14-ca...


[attachment=1]

... u rumunskom RV.