PALUBA

Vesti => RV i PVO => Topic started by: Dreadnought on June 27, 2009, 02:03:50 pmTitle: Hrvatski "migovi" narušili vazdušni prostor Slovenije
Post by: Dreadnought on June 27, 2009, 02:03:50 pm
27.06.2009.
Dva hrvatska borbena aviona, koja su bila u pratnji jedne strane delegacije, narušila su vazdušni prostor Slovenije 19. juna, zbog čega je Slovenija uputila protestnu notu hrvatskom ambasadoru u Ljubljani, rečeno je agenciji STA u slovenačkom ministarstvu spoljnih poslova

Protestna nota je upućena hrvatskom ambasadoru Svjetlanu Berkoviću i zvanična Ljubljana čeka na odgovor, navodi agencija.

Slovenački "Dnevnik" danas je preneo da su se dva hrvatska "miga" identifikovala odmah pošto su primila upozorenja slovenačkih vlasti i napustila vazdušni prostor te zemlje na istoj tački, odakle su se i pojavili.
U skladu da procedurom, slovenačko ministarstvo odbrane odmah je prijavilo narušavanje vazdušnog prostora zemlje ministartvu spoljnih i unutrašnjih poslova, kao i Centru za združene operacije, koji brine o vazdušnom prostoru Slovenije, u skladu sa funkcionisanjem NATO.

"Dnevnik" prenosi da Ljubljana na ovaj događaj gleda kao na incident, a ne kao na pretnju ili provokaciju susedne zemlje pošto su se hrvatski avioni identifikovali slovenačkoj kontroli leta i veoma brzo napustili vazdušni prostor Slovenije.

Prema nepotvrđenim informacijama, dva aviona su ušla u Sloveniju kod mesta Lendava i vratila se posle nekih osam pređenih kilometara u vazdušnom prostoru te zemlje. Hrvatski borbeni avioni su trebalo da prate avion kineskog predsednika Hu Đintaoa, koji je dolazio u Zagreb iz pravca Bratislave.

Izvor: Tanjug


Title: Re: Hrvatski "migovi" narušili vazdušni prostor Slovenije
Post by: duje on June 27, 2009, 02:31:34 pm
Dobro, da si to ti stavio. Ja sam razmišljao, pa ipak odustao. Možda stvarno nije bio cilj izazivanje, nego pratnja kineskog predsjednika, pa su malo "zabluzili" u naš zračni prostor.
Pozdrav
Duje


Title: Re: Hrvatski "migovi" narušili vazdušni prostor Slovenije
Post by: Rocker on June 28, 2009, 12:46:38 am
8Km? Stvarno beznačajno...toliko im treba da se okrenu, bukvalno! ;D A i regularno su se identifikovali kontroli letenja, ne znam čemu protesna nota ambasadoru, provokacija se ne obavlja sa dva 21-keca (29-ke nemaju koliko znam) na tako malom prostoru. Novinarska patka.  :dosada