PALUBA

Kopnena vojska => Oklopno mehanizovane jedinice => Topic started by: Brok on July 06, 2009, 03:22:34 pmTitle: Tenk Leclerc
Post by: Brok on July 06, 2009, 03:22:34 pm
Razvojni put

Razvoj tenka Lecelerca je započeo davne 1977. godine (radna grupa osnovana 1975. g,  a o studijama novog tenka razgovarano je još 1964. g.) kao naslednik francuskog tenka AMX-30 pod nazivom EPC (Engin Principal de combat). Prvi protopit (šest komada) ugledao je svetslost dana 1986. kada i službeno dobija naziv Leclerc u čast generala Philippe Leclerc de Hautecloque, komadanta francuske 2. oklopne divizije za vreme Drugog svetskog rata.
Ti prototipovi se kompletno završavaju 1989. godine i prikazani su javnosti na Satory izložbi opreme za obranu 1990, te godine i započinje proizvodnja tenka Leclerc AMX-56. Masovna proizvodnja počinje 1991- 1992. godine. Prvi Leclerc je dovršen u decembru 1991. i predat francuskoj armiji 14. januara 1992. godine.

[attachment=1]

U februaru 1980. god. Francuska potpisuje sa tadašnjom Zapadnom Nemačkom Memorandum o razumevanju, tako da je projekat konstrukcije tenka trebao da bude zajednički, pri tome da se francuski zove Napoleon 1, a nemački Kampfpanzer III, ali se od toga odustalo zbog velikih razlika u pogledu konstrukcije konfiguracije tenka, tako da je u decembru 1982. g. ta saradnja raskinuta. Tako da su Francuzi nastavili da rade na isključivo svom projektu EPC (Engin Principal de combat) i može se reći da je nastanak Leclerca započet odnosno nastavljen opet 1983 godine.
Uopšte sredinom 80-tih godina je bila da tako kažem trka u konstrukciji što boljeg tenka nametnuta zbog Hladnog rata i sve veće dominacije sovjetskih tenkova. Tako je Britanija izbacila osnovni borbeni tenk (dalje u tekstu OBT) Challanger 2, Nemačka OBT Leopard 2, SAD OBT Abrams M1A1, a Sovjeti su već odavno izbacili svoj tenk T-72 i njegove derivate. Ne može se ne pomenuti i jugoslovenski tenk M-84.
Francuska je morala da da svoj odgovor na ove izazove, pri tome ne koristeći ni jedno rešenje od pomenutih tenkova. Znači sve je rađeno u domaćoj režiji.
Danas francuski tenk Leclerc sa svojim varijantama važi (moram dodati sa punom pravom) za jedan od boljih, ako ne i najbolji na svetu.

Tako je od 1991. do 1996. godine proizvedeno 132 tenka koji su kategorizovani kao serija 1. Od 1997. do 2003. godine počinje proizvodnja serije 2 od 178 tenkova, koja je poboljšana.
Modernija verzija Leclerca je serija XXI sa novim poboljšanim oklopom i poboljšanim sistemom upravljanje vatre.
Kasnije će Francuska naći velikog partnera u Ujedinjenim Arapskim Emiratima što će unapređivanje tenka koštati manje, a i Emirati su ujedno i najveći kupci francuskog tenka Leclerc. Zadnja serija Leclerca je završena 2007. godine pod oznakom SXXI.


Posada

Posadu Leclerca čine tri člana. Vozač koji se nalazi u prednjem levom delu tenka, komandir i nišandžija koji se nalaze u kupoli u malim odvojenim prostorima, što znači da nemaju vizuelni kontakt kako je obično rešen raspored posade na gro tenkova današnjice. To na izgled je benigna stvar, ali nije baš tako, u borbenim uslovima psihološki pritisak je znato veći baš zbog te separacije, članovi posade imaju utisak da su sami uparvi zbog te odvojenosti u zasebnim i malim prostorima.
Treba napomenuti da se komandir tenka nalazi desno a nišandžija levo što je suprotno na primer familiji tenkova T-72.

Vozač ima tri preiskopa za osmatranje od kojih centralni Thomson-CSF Optronique ima dnevni i noćni kanal.
Upravljanje Leclercom je sigurno najlakše na svetu kada ga uporedimo sa drugim tenkovima. Vozač ima mali upravljač u obliku volana gde su smeštene sve komande, a prenošenje komandi na motorno-transmisiono odeljenje se vrši eletričnim putem ("fly-by-wire"), mada je obezbeđeeno i mehaničko upravljanje kao rezervna opcija ako bi elektronika otkazala.
U sklopu vozačkom mesta je i panel koji daje info vozaču o parametrima (temperature, pritisci i sl.) motora. Tu je smeštena i ručica birača stepena prenosa. Menjač je potpuno automatizovan, što još više olakašva upravljanje tenkom.

Firma SAGEM se pobrinula da nišandžija ima stabilizovan nišan SAVAN 20, uvećanja od 2.5 do 10.5 puta, tu je i nezaobilazan laserski daljinometear Nd-YAG, takođe nišandžija ima na raspolaganju i termovizijsku kameru koja može preneti sliku i na komandirski displej.
Za osmatranje tu su još tri periskopa ali postoji mrtvi uglovi, desno i ispred tenka koje nišandžija ne može da vidi.

[attachment=2]
Nišandžija na tenku Leclerc

Komandir ispred sebe ima tri panela računaraske jedinice vozila (VDU), ima glavni panel, kao i panele za upravljanjem naoružanja i radio vezom.
Pošto nišandžija ima neke tačke koje ne vidi, to je rešeno tako da komandir ima izuzetno dobru preglednonst, ima čak osam periskopa koji i sa svakim od njih može pritiskom na prekidač dovesti tj. navesti nišandžiju na cilj.
Komadirova panoramska osmatračka sprava SFIM HL-70 koja je montirana na krovu tenka (vidno štrči) ima i dnevni i noćni kanal za osmatranje. U režimu noćnog osmatranja postoji pojačivač druge genracije. Takođe kao i kod nišandžije komandir u sklopu svoje sprave ima laserski daljinometar. Ciljeve je moguće preopznati na 4 KM.

[attachment=3]
Komandir tenka Leclerc

Treba napomenuti da digitalnim upravljačkim sitemom vatre može nezavisno upravljati kako nišandžija tako i komandir tenka. Takođe treba istaći da je Leclercov sistem za upravljanje vatre sposoban da u istom momentu prati čak šest različitih ciljeva, što je urađeno po uzoru na SUV britanskog tenka Challenger 2. Naravo tu je i meteo sensor.


Naoružanje i oprema

Glavno naoružanje tenka Leclerc čini top GIAT (Nexter) CN120-26 (F1)  u kalibru 120 x 52 mm. Cev je glatka. Punjač topa je atomatski i sasvim je jednostavan ali jako efikasan. Automatski punjač je specijalno razvijen za tenk Leclerc od firma Creusot-Loire. Kao što ste primetili Leclerc ima tri člana posade baš iz razloga jel ima automatski punjač topa koji menja jednog člana posade. Efikasnost automatskog punjača topa se najbolje pokazuje da Leclerc može da ispali 10 projektila (neki izvori navode čak 12 ili 15 granata mada je to po meni prilično nerelano) u minti. U spremnik za automatsko punjenje topa koji se nalzi na zadnjem delu kupole staje 22 granate i šest različitih tipova projektila. Ukupno borbeni komplet Leclercka je 40 granata, od toga 22 staju u spremnik za automatsko punjenje topa, a preostalih 18 se nalaze u prednjem delu tenka.
Spremnik za automatsko punjenje topa se može popuniti na dva načina, kada je spremnik na tenku, znači popunom kroz kroz luk, ili kada se spremnik skine sa kupole. Popuna spremnika se završi dosta brzo za nekih 15-tak minuta (brzina popune spremnika municijom zavisi od ljudskog faktora, tj, od uvežbanosti).
U slučaju da automatski punjač topa otkaže, mada je dosta pouzdan, top se može naputi i ručno, ali dosta teško i sporo.

Tvrdi se da je preciznost pogađanja oko 95 % sa potkalibarnim (APFSDS) projektilom početne brzine 1750 m/s, na udaljensti od 2000 m, a sa kumulativnim (HEAT) projektilom početne brzine 1100 m/s na 1500 m.
Pored topa na teknu se nalaze i dva mitraljeza. Jedan spregut sa topom u kalibru 12.7 mm, i drugi protivavionski mitraljez koji se nalazui na vrhu kupole u kalibru 7.6 mm sa kojim se može desjtvovati iz tenka, znači ne izlazeći na luk.
 
Na Leclerkovoj kupoli postavljene su 18 Galix bacača razvijenih od firme Nexter Lacroix Tous Artifices, po 9 sa svake strane kupole u kalibru 80 mm, one ispaljiju  dimne kutije za maskiranje tenka, IC mamce kao i protivpešadijske parčadne bombe.
Leclerc je opremljen i uređjem za NHB zaštitom, kao i sa automatski protivpožarnim sistemom.
Leclerc može da savlada vodenu prepreku dubine do 4 metara.

[attachment=4]
Leclerc spreman za savlađivanje vodene prepreke dubine do 4 metra


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Brok on July 06, 2009, 04:11:37 pm
Oklopna zaštita

Oklopna zaštita Leclercka čini napredni modularni oklop. Višeslojan sendvič oklop za vazdušnim međuslojevima u kobinaciji sa čelikom, keramikom i armiranim vlaknima.
Dosta bitna stvar je da je oklop modularnog tipa te da se oštećeni delovi mogu lako zamenti. Takođe modularnost oklopa je dosta bitna prilikom menjanja oklopa sa jačim ili dodavanja tj. nadograđivanja sa naprednijim modularnim oklopom. Kasnije (2001.) Leclerc je u daljoj trci sa komšijskim Leopardom 2A4 i po uzoru na njega unapređuje svoj oklop tako što uvodi još jači oklop baziran na leguri titan-volframu.
Leclerc ima dosta veliku kupolu koja prekriva veći deo tela tenka, a ceo tenk je tako konstruijasn da ima jako male napadne uglove tako da je mogućnost odbijanja projektila dosta velika.
Telo tenka ima sa obe strane široke zaštitne suknje, kod nas poznati kao kumulativni štitnici.
Ako pogledamo sliku Leclerka videćemo da ima jako velike otvore za osmatranje što komandirski, što nišandžijin, zato se predviđeni poklopci otvora za osmatranja kao zaštita istih.

Kako bi Leclerc bio zaštićeniji kada je u dejstvu u urbanim sredinama razvijena je urbana vezija Leclerca pod nazivom Leclerc Azur (Action en Zone Urbaine). Prednost tenka Azur se sastoji u nizu poboljšanja za urabanu borbu. Tu je zapažena još jedna zanimljiva stvar. Leclerc u terenskim uslovima se može opremiti ako bi trebao da sa terenskih uslova pređe na urbane. Drugim rečima terenski Leclerc može postati urbani Leclerc Azur za samo nekoliko sati rada na njemu.
Izmene se sastoje u sledećim stavkama:
-poboljšanje vatretene moći
-poboljšanje osmatranja iz tenka
-poboljšanje okopne zaštite sa bokova i sa zadnje strane tenka
-ugradnja aktivne zaštite ugradnjom Galix sistema za blisku obranu (osigurava zaštitu za svih 360 stepeni) te dodatna zaštita svih otvora od zapaljivih tekućina
- ugradnja bežiènih sistema komunikacije za jedinice u neposrednoj blizini.

[attachment=1]
Leclerc AZUR

[attachment=2]
[attachment=3]
Svetloplavom bojom označene su modifikacije tenka Leclerc AZUR


Motor i transmisija

Leclercka pokreće Hyperbar dizel motor Wartsila (ex SACM) V8X-1500, pri 2500 obrataja daje 1500 ks. Uz Hyperbar dizelski motor tu je  i SESM ESM500 automatski mjenjač sa pet stepena prenosa za vožnju unapred i dva za vožnju unazad.
Službena maksimalna brzina je 71 km/h, dok van puta razvija brzinu od 50 km/h. Nezvanični podaci kažu da je Leclerc dostigao brzinu od 80 km/h na putu, ali tih podataka nema u zvaničnim izveštajima. Ovde treba istaći da Leclerc ako nije zvanično najbrži tenk na svetu (a sve govori da jeste), zvanični i provereni podaci ubrzanja Leclerca od 0 do 32 km/h su inpresivnih 5.5 sekundi, ali to nije sve, Leclerc ne samo da ima najbolje ubrzanje već ima i najbrži zaustavni put, i to sve pri njegovoj borbenoj težini od 56 tona.
Akcioni radius kretanja je 550 km, a može doseći i do 650 km ako bi imao dodtne buriće sa gorivom na zadnjem delu tenka. Rezervari Leclerca primaju 1.300 litara goriva plus 200 litara ako bi bili montirani dodatni burići.

[attachment=4]
Dodati burići za gorivo na zadnjem delu Leclerca

Još jedna bitna stavka je da je moguće zameniti motor u terenskim uslovima čak za rekordnih 30 minuta. Zamena motora za tako kratko vreme u terenskim uslovima je moguća iz razloga što je Leclercov motor manji u odnosu na svramene tenkove i dosta je kompaktan.

[attachment=5]


Angažovanja

Tenk Lecler je angažovan u više mirovnih misija na svetu.
Na Kosovu i Metohiji u sklopu KFOR-a 15 tenkova Leclerc, mada sam nailazio na podatak od 40 tenkova.
U sklopu UNIFIL-a u južnom Libanu 13 tenkova Leclerc.

[attachment=6]
Francuski tenkovi Leclerc na KiM-u u mestu Srbica

[attachment=7]
[attachment=8]
[attachment=9]
U mirovnoj misiji u Libanu


Glavne varijante tenka AMX-56 Leclerc:

-Leclerc AZUR:Action en Zone Urbaine, "Poboljšati sposobnost borbe u urbanim sredinama"
-Leclerc EPG: Engin Principal du Génie ", glavni inženjerstvo vozilo": oklopno inženjerstvo
-Leclerc DNG: Dépanneur Nouvelle Génération: “Oporavak oklopnih vozila”
-Leclerc MARS: Moyen Adapté de Remorquage Spécifique.  “tegljač tenka”
-Leclerc EAU: "Tropicalised" verzija Ujedinjeni Arapski Emirati


Brojno stanje

Francuska: 406 + 20 tenkova za oporavakm rashodovano 82 komada, najstarije varijante tenka Leclerc.
Ujedinjeni Arapski Emirati: 388 + 46 tenkova za oporavak + 2 obuku vozača tenkova
Ovi podaci su prilično stari i ne traba ih uzimati zdravo za gotovo.

[attachment=10]
Leclerc u sastavu armije Ujedinjenih Arapskih Emirata


Zaključak

Tenk Leclerc kao što je već pomenutu u tekstu se ubraja u sam vrh tenkovske elite na svetu. Jedini ili među retkim zapadnim tenkovima ima automatski punjač topa koji se odražava da brzinu paljbe i sve ukupne vatrene moći, smanjeuje mesto za jednog člana posade i samim tim oslobođa mesto za još oklopne zaštite, nižu siluetu tenka itd... Pored toga Leclerc ima jako visoke manevarske sposobnosti, brzina, ubrzanje, zaustavni put, sve su to elementi koji čine Leclerka jako pokretnjivim tenkom pored njegovih 56 tona.
Ako pogledamo juznokorejski tenk K-2 Crni Panterp (http://www.paluba.info/smf/oklopno-mehanizovane-jedinice/novi-juznokorejski-tenk-k-2-crni-panter-(-heukpyo)/), primetićemo da je spoljna konstrikcija jako slična Leclercu, takođe rešenje automatskog punjenja topa su gotovo identičana. Može se reći da je K-2 Crni Panter postao ozbiljna konkurencija Leclercu, sa tim da konstruktori tenka K-2 sarađuju i sa Rusima ali i sa zapadom, tako da od svega uzimaju najbolje. Ali time trka nije završena niti će ikada biti, čeka se sledeći potez Francuza, naravno i Rusa koji će po svojoj prilici ipak oživeti svoj projekat Crno Orao ili neka njegova revolucionarna rešenja ugraditi (ili su to već uradili) u tenk T-95, tako da će biti vrelo u narednih nekoliko godina.
Dodao bih još da se o Leclercu sredinom 90-tih dosta pričalo u VJ, i da se njemu u to vreme posvećivala pažnja kao jednom od najboljih tenkova na svetu u to vreme.

Prilikom gledanja nekih video klipova oduševio sam se kako je cev topa stabilisana, baš su odradili odličan posao.
http://www.youtube.com/watch?v=L-_oVNuyTJM


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: dexy on July 06, 2009, 04:37:40 pm
Impresivna mašina, interesuje me da li postoje podaci o maksimalnoj debljini oklopa na ovom tenku, tj. koji nivo zaštite pruža, i interesuje me koja je probojna moć potkalibarnog zrna na 2000m.


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Brok on July 07, 2009, 09:36:16 pm
Odgovore na tvoja pitanja nažalost nisam našao. Postoje podaci koji potkalibarni projektil Lecrec koristi ali ne i njegovu moć penetracije na 4.000 ili manje metara. Takođe i za njegov oklop. Odnosno za Leclercov oklop sam našao neke podatke ali su toliko nerealni da ih neću postavljati dok ne dobijem još neku potvrdu i budem potpuno siguran.
Od projektila su najzatupljeniji: APFSDS-OFL-120 TS F1, volfram-APFSDS OFL DU-120 F2 jezgre sa osiromašenim uranijumom, eksplozivnih projektil HE OE-120 F1 i višenamensko navođeni projektil POLYNEGE. Pored toga može koristiti i projektile u kalibru 120 mm u skladu sa standardima STANAG 4385 i MOPI AEP 26. Svaki od projektila je obeležen sa barkod na sebi pomoću kojeg ga identifikuje automatski punjač topa.

[attachment=1]
Francuska potkalibarna granata

[attachment=2]
Snimak prilikom odvajanja segmenata kod pokalibarne granate u letu


Dodao bih još neke elemente koje sam izostavio u temi.


Spregnuti mitraljez u kalibru 12.7 mm naziva Browning M2 HB ili van tenka je to ustvari mitraljez Ametralladora M2 12,7 mm i njegov borbeni komplet u tenku je 950 metaka.

[attachment=3]
Mitraljez Ametralladora M2 12.7 mm


[attachment=4]
Protivavionski miraljez - ANF1 7.62 mm


[attachment=5]
Bacači - dimnih kutija, IC mamaca i protivpešadijskih parčadnih bombi


[attachment=6]

[attachment=7]
Motor Leclerca sa transmisijom

Motor je zapremine V 16,47 litara (16.470 cm ³), ima težinu od 2100 kg, a transmisija teži 1800 kg.


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Brok on July 07, 2009, 09:36:45 pm
Sistem upravljanja vatrom je potpuno digitalizovan i spada u četvrtu generaciju SUV-a. SUV se sastoji od više sistema i svi su povezani i integrisani, sistem komunikacije kako unutar posade tenka tako i van sa drugim tenkom ili komandom, te navigacije i propulzije. Sve to ovom SUV-u obezbeđuje čak 15 računara koji se nalaze u njegovom sklopu koji ga svrstava u jedan od boljih u svetu. Čak pojedini autori porede Leclercovu elektroniku sa borbenim avionom Rafale, ipak je to napumpano. ;)

Što se tiče zaštite propustio sam da napomenem da je Leclerc tako konstrujisan da u slučaju pogodka od strane neprijatelja u velikom stepenu čuva život posade nalik američkom Abramsu ili nemačkom Leopradu, što nije jača strana kod ruskih tenkova. Ako bi i kada granata pogodi u automatski punjač ili spremnik sa municijom odakle automatski punjač uzima projektile, mlaz eksplozije je usmeren suprotno od posade tako da posada ima velike šanse da preživi. Ali se ne kaže šta bi se desilo ako bi pogodak bio u predelu gde se nalazi ostalih 18 projektila van spremnika za automatsko punjenje topa, koji se nalaze u prednjem delu tenka, tačnije desno od vozača.
Ovo je moguće po meni rešiti jako jednostavo, ne popunjavati tenk sa municijom van spremnika, pošto je predviđeno da u dejstvu Leclerc samo zameni prazan spremnik sa već popunjenim, i to se završava za nekih pet minuta.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
Još par prikaza unutrašnjosti tenka sa bogatom elektronikom


[attachment=4]
[attachment=5]
Leclerc DNG (Dépanneur Nouvelle Génération) Leclerc TZI


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Bandzi on July 08, 2009, 12:26:55 am
Nije mi jasno otkud im ideja da PAM bude 7,62mm. Malo deluje i smešno da neko mitraljez kalibra 7,62mm naziva protivavionskim (mislim na Francuze).
Postavljanjem 12,7mm za spregnuti mitraljez povećana je vatrena moć, ali koliko staje metaka u jednu municijsku kutiju za ovaj mitraljez? Ona je ili veoma velika ili komandir veoma često izigrava DJ-a. Možda je taj problem rešen ugradnjom nekog spremnika u kojem je smešten čitav borbeni komplet.


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Brok on July 08, 2009, 08:02:24 am
Da jeste čudno što odstupa od konvencionalnosti i mislim da ovo nije jedini tenk sa takvom postavkom mitraljeza ali bih morao da proverim.
Kada se malo bolje razmisli, kada je neko sa PAM-om gađao avion ili neki niskoleteći objekat, tipa helikoptera ili bespilotne letelice, nema šta da traži tenk kada nađe RV, jedino može da se što bolje maskira i pomoli. :angel:

Primer, učestvovao sam na zdurženoj vežbi oklopnih i helikopterskih jedinica. Niti smo videli niti čulu helikoptere, reč je bilo o helikopterima Gazela. Samo su nam javljali koji je broj tenka pogođen. Kasnije u toku vežbe su nam pokazali u kojoj oblasti su helikopteri i tražili smo ih na nišanskim spravama ali od toga ništa, samo da pomenem da smo svi bili propisno ukopani. Jedan tenk nisu pogodili ali to je sada druga tema. Ovim primerom hoću da kažem da nema neke potrebe uopšte za tolikim kalibrom i da je taj takozvani spoljnji mitraljez PAM mnogo bolji za ciljeve na zemlji što je praksa i pokazala a cilj na zemlji ću lakše pogoditi sa spregnutim mitraljezom.
Oba mitraljeza su koaksialno vezana što znači da se sa njima može dejstvovati iz ututrašnjosti tenka ne izlazeći na luk i time se izlagati opasanosti. Ne znam da li ti je poznato koliko je naših komadira poginulo dejstvujući sa PAM-om na ciljeve na zemlji, da im je PKT bio u kalibru 12.7 mm danas bi bili verovatno živi. Kada se malo bolje razmisli više se upotrebljava spregnuti mitraljez nego takozvani PAM, barem su to moja iskustva. I prema tome onda bih baš i sam izabrao pre ovu kombinaciju nego onu konvencijalnu. Odnosno ja bih stavio dva potpuno ista mitraljeza i na kupolu i kao spregnut sa topom, ista municija, isti kalibar, isti punjač redenika, isti delovi, isto održavanje i teraj, i to sve u kalibru 12.7 mm. Francuzima ovo nije novina, oni su čak imali na predhodniku Leclerca tenku AMX-30 spregnuti mitraljez odnosno top u kalibru 20 mm, a naoružanja u u tom kalibru se tretiraju kao topovi a ne mitraljezi.


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: janezek67 on July 08, 2009, 09:47:23 am
Največa mana mu je pogon koji nije pouzdan. Emirati su uzeli Europack, ali mu je taga podvozje nešto duže, pa gubi na ideji kračeg podvozja sa pogonom od 1500 ks. Neznam kako bi u ovaj tenk išao najnoviji njemački motor od 1500 ks.

Kad bi se barem neke od zemalja bivše Juge odlučile za novi tenk (Slovenija ili Hrvatska), bolji bi bio Leopard 2 nego Leclerc, pošto je Leopard jednostavniji za održavanje. Mada bi bio Leclerc zbog manje mase na našim područjima pogodniji. Samo kad bi i radio. Nama sigurno nebi, pošto za ovako kompliciran tenk nema dovoljno tehničke kulture.Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Bandzi on July 08, 2009, 10:06:19 am
Broker slažem se ja u potpunosti sa tobom u vezi PAM-a. U današnjem vremenu PAM na tenku je izgubio svoj klasičan smisao upotrebe, već se sa njim uglavnom dejstvuje po ciljevima na zemlji i to po mogućstvu dejstvovanja iz unutrašnjosti tenka. Ova kombinacija mitraljeskih kalibara na Leklerku je u najmanju ruku čudna, ako se uzme u obzir da je spregnuti mitraljez u kalibru 12,7mm. Ili oba u kalibru 12,7 ili skinuti onaj na kupoli.


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Brok on July 08, 2009, 10:44:31 am
@janezek67
Bolje Leclerc, ko da puni top ručno, fizikalija je to. ;)

@Bandzi
Mitraljez koji na kupoli takozvani PAM je neophodan iz razloga, zato što spregnuti mitraljez (nebitno u kom kalibru, dal`12.7 ili 7.6 mm) ne može da postigne dovoljnu depresiju cevi kada se gađa nešto u blizini tenka. Zato je PAM u tako malom kalibru (i sam mitraljez je manji) jel je samim tako okretniji od robusnijeg PAM-a u kalibru 12.7 mm i može postići veću depresiju cevi te da dejstvuje po cilju u blizini tenka.


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: trpe grozni on July 08, 2009, 11:55:54 am
Negde sam procitao da se za vreme sukoba u na teritoriji bivse Juge , desavalo se da se na tenkovima zameni mitraljez od 12,7 sa PKT-om bas radi ovih razloga.


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Brok on July 08, 2009, 05:14:30 pm
Ne znam o kome tenku govoriš Trpe, ako je u pitanju M-84 ili T-72 PKT je nekako moguće staviti na mesto PAM-a, mada i tu treba da se budži, ali PAM ne bi mogao nikako da stane fizički i da se uglavi na mesto PKT-a. Jedino ako nisu rađene temeljnije izmene za PKT, a to bi bilo menjanje ležišta, razbušivanje većeg otvora zbog većeg kalibra pa treba rešiti sve u vezi elektronike, znači prilagoditi koaksijalni kabl, hvatač čaura kao i prilagoditi municisku kutiju i štošta još. Nije ništa nemoguće napraviti pa ni to, ali ne u terenskim uslovima.

Evo još nekoliko šema radi boljeg uvida u tenk Leclerc.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
[attachment=6]

I jedna sa posadom na lukovima:
[attachment=7]


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: trpe grozni on July 08, 2009, 06:54:16 pm
Mislio sam da se PAM zameni za PKT i to mislim da se pricalo bas o M-84.
Odavno je to bilo , mislim da sam o tome citao u hrvatskoj reviji Delta , kod mene u Tetovu su dosli samo tri broja te revije , ali dva sam dao nekome i sada su nepovratno izgubljeni. :(


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Vladimir Ivanović on July 09, 2009, 08:32:40 am
Ima li negdje snimak npr youtube gdje se vidi na kolikom bočnom nagibu tenk ide (bočno otklizavanje). To nigdje nisam našao. To je jedan od obaveznih testova kod prezentacija. Gađanje na bočnom nagibu, većem od 10 stepeni, prelazak preko ispresjecanog terena sa topom naprijed (na nekoliko snimaka top je uvijek bočno). To je jedna od onih četiri modifikacije na M84, poboljšanje stabilizacije u vertikalnoj ravni o kojoj sam pisao prije nekog vremena. Na snimcima prelazak preko prepreka top je uvijek bočno. Nisam našao kompletan proces rada automata punjenja.

Tenk ima nemogućnost prelaska topa preko motora u depresiji, pa mora da diže top kada prelazi preko motora. To isto imaju i američki tenkovi. Imaju ugrađene kontakte u VKU, koji ima automatski izvlače top iz depresije kad top naiđe na motor.

Na ruskim tenkovima dimne kutije puno brže reaguju sa puno više dima.

Nisam vidio auspuh i oblik auspuha. Termički odraz je bitna stvar. T80 ima auspuh velik skoro pola kvadratnog metra. Nema ventilatora za hlađenje motora koji stvara buku, nego hladi motor vazdušno, bez vode, cjevima koje idu oko motora i kraj tih cijevi je u auspuhu koji pravi potpritisak i izvlači vazduh i tako hladi motor. Dim iz auspuha je puno hladniji nego iz drugih tenkova.

Na svim snimcima ima neka muzika. Nisam čuo buku motora.  Kad se stoji okrenut leđima tenku T80 na tri metra motor se gotovo i ne čuje.

Imam osjećaj da se na svim snimcima kriju slabosti koje namjerno nisu prikazane.

Ipak im je tenk odličan. A svaka se cura prije izlaska u grad našminka, bez obzira koliko je dobra.


Pozdrav

Vlado


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Brok on July 09, 2009, 04:09:45 pm
Zvanični podaci kažu da je maksimalni nagib 30 posto a uspon 60, ali to je pitanje svašta se može napisati ali pitanje šta od toga sprovesti u praksi. Negde sam video takav snimak i evo baš ga tražim ali kao za inat ne mogu da gsa nađem.
Ovaj sam našao gde se nešto duže vidi sekvenca automatskog punjenja topa.

http://www.youtube.com/watch?v=rawWnDRtQv8

Pojašnjenjne nekih detalja iz ovog videa za članove koji su manje upućeni u oklop, mada pored Vlade svi izgledamo (a i jesmo) totalni laici. :)

-35 - 38 s - automatsko punjenje topa
-48 - 51 s -popuna spremnik za automatsko punjenje topa spolja
-58 - 1:01 s - prikaz mehanizma za antitrzaj topa pri opaljenju
-01:16 -1:24 s - prikaz poboljšanog PAM-a kao i dejstvovanje nišandžije sa spregnutim mitraljezom/topom 12.7 mm
-03:14 - 3:29 s - prikaz upotrebe dimnih kutija, ali koliko sam primetio da je ispaljeni više njih, najmanje četiri ako ne i više
-03:30 - 3:53 s - pirkaz odabira vrste projektila iz spremnika, dovođenje cevi topa na ugao za punjenje i automatsko punjenje topa

http://www.liveleak.com/view?i=4ed_1186339418

-01:26 - 01:50 s - kamera na cevki, dok je tenk u pokretu, po tom detalju sam došao do nekog zaključka da je cev dobro stabilisana.

Na tom snimku kojeg ne mogu da pronađem, (on je ili na sajtu You Tube ili na sajtu http://www.liveleak.com, na njega sam naišao dok sam pisao o Leclercu negde je bio okačen, a temu sam radio iz preko 80 izvora pa nije baš lako naći ga) je prikazano kako Leclerc silazi sa uzvišenja i pri tome je zadao maksimalnu elevaciju, potom se spušta na ravno i okreće kupolu za 360 stepeni, pri tome je prilično zadao depresiju, da li je to uradio do samog kraja ne znam niti bih mogao da ocenim i da ga sada opet pogledam (- 8 stepeni mu je maksimalna depresija), i pri tome je glatko prošao ceo krug.

Što se tiče auspuha mislim da mu je ovo auspuh (ovaj solundar :)), i ako se pogleda poslednja slika u prvom gde je tank spremljen za podvodnu vožnju (dubine do 4 metara, a bez priprema do 1 metra) može se videti da mu je u tom predelu cev za dovod vazduha odnosno odvod dimnih isparenja, a druga cev je namenjena da bi posada imala vazduh.

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Vladimir Ivanović on July 09, 2009, 11:21:11 pm
Ja zaista ne znam šta ste vi vidjeli, ali ja sam iz ova dva snimka vidio sljedeće.

Unutrašnjost kupole (posada) je snimana dok tenk stoji, a nakon toga se vidi tenk u pokretu. Onaj ko se vozio u tenku, gađao, bio u borbi zna koja je razlika između tenka koji stoji i tenka koji juri, skače itd. Ako se ne drži sa obadvije ruke jako, tako da ponekad šake zabole od jakog stiskanja, pa ako još tenk ide po neravnom terenu, pa počne tijelo da lupa lijevo desno po unutrašnjosti kupole, tako da ramena budu plava i modra, a taj isti mora da stiska ovoliko dugmića, a vidim svi su tasteri, nisu preklopni prekidači, pa se približiš glavom nišanskoj spravi, a tenk skoči, pa razbiješ nos ili nabiješ oko u okular itd, itd.

U mom radu sa tenkovima po VP bivše YU, samo sam našao jednog starješinu, tenkistu, kojem nisam našao rupu u znanju. Vodnik Zoran, mislim da se prezivao Tomić, iz kasarne na Voždovcu VP 1554. Čak mi je i postavio pitanje o kojem sam morao da razmišljam. Zadnji put smo se sreli u nekoj akciji na Koridoru mislim 1994 ili 1995 godine.

Već sam jednom rekao negdje da kod našeg tenka ima 105 dugmića, prekidača, poluga i sličnih komandi kod nišandžije.  Da li je probao ko od vas da izbroji dugmiće kod posade Leklerka.
Na našem tenku nema ovakvih tastera. Preklopnik, prekidač treba da bude što tvrđi ili da se što teže prebacuje ili uključuje. Iz prostog razloga da se vojska ne bi  igrala sa njima.  Preklopnik ili prekidač treba da ostane u položaju u kojem si ga ostavio. Da ga vidiš kasnije u kojem je položaju i da na osnovu toga donosiš odluke. U djeliću sekunde. Kad imaš tač skrin displej, a tenk ti skače po rupama, pada snjeg, sve se smrzlo, popravljao si tenk, ruke ti se smrzle, baš ćeš imati osjećaj za tač skrin displej.

Onaj ko je starješina, ili je bio, zna priču o dva vojnika koji su se izgubili u pustinji sa jednim nakovnjem. I kad su ih našli nakovanj bio pokvaren.

Vozio sam se u američkim borbenim vozilima. Na svakoj radiostanici je poklopac sa katancem ( i to velikim) da se vojnici ne bi igrali sa njom. Ima rupa za jedan prst za ON-OFF. I ništa više.

Tamo su neki tač skrin displeji, prekidači itd. Ne znam ko je od vas gledao kad se postroji posada ispred tenka i na komandu uskaču u tenk. Za što manje vremena. A unutra tač skrin. A odeljenje koje bude najbolje dobiva nagradni izlazak u grad. A tenk zna biti vani, pada snjeg, kiša itd. Prvo se ulazi u tenk nogama, čizmama, na kojima je blato, snjeg itd. Pa se stane na sjedište tim istim nogama, sa blatom, vodom ili snjegom na njima. I onda guzica čitav dan bude mokra. Sa ruku kaplje voda. Cjedi se voda iz šljemafona. Šljemafon je obično mokar, jer je bio na sjedištu ili je negdje visio unutra, padala je kiša ko zna kad, šljemafon je nekad znao pasti i na pod tenka, pa pokupiti ulje sa poda, pa se taj šljemafon kasnije takav mora staviti na glavu, pa mrziš samog sebe, a imaš ispred sebe milion tastera.

Toliko o dugmićima.

Snimak stabilizacije topa koju si spomenuo bio bi ovakav sa svakom kamerom na topu na svakom tenku.  Stabilizacija topa nije toliko bitna kao stabilizacija nišanske ose. Slika cilja kojeg imaš u nišanskoj spravi mora biti maksimalno stabilna, bez ikakvih trzaja. Top se stabiliše na osnovu komande nišandžije kojem se doda komanda od balističkog računara ( daljina, vjetar, pritisak, vrsta municije itd), komanda od povratne veze stabilizacije (poremećaj nastao promjenom položaja topa, vožnja tenka, promjene koje izmjeri žiroskop) plus komande koje su zadane prije pokretanja tenka (rektifikacija, unos promjene početne brzine itd). Dakle, komande koje zadaje nišandžija nišanskoj spravi ( da uprostimo) drži vrh končanice na cilju. Taj vrh končanice mora biti bukvalno zaljepljen za cilj. Bez trzaja. Ta komanda se prenosi na top kojem se dodaju ove razlike u položaju koje sam naveo i top se tako navodi na cilj. Pošto se radi o negativnoj povratnoj vezi koja se stalno mjeri i ispravlja, čeka se vrijeme kad je signal greške položaja topa u granicama tačnosti za gađanje. To vrijeme se čeka za signal po azimutu i elevaciji. Kad oba signala budu dovoljno mala daje se dozvola za opaljenje. Međutim, ovaj signal kad se pojavi već je zakasnio jer je top u stalnom pokretu, pa kad ga uoći nišandžija, već je zakasnio za opaljenje. A postoji i kašnjenje udarne igle. Pa se onda uvodi predikcija položaja topa dodano tome i kašnjenje reakcije nišandžije i kašnjenje udarne igle.

Nastavljamo sutra. Ode spavati.

Pozdrav


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: janezek67 on July 10, 2009, 07:55:45 am
Oko touch screena - zavisi, kolika je površina, namjenjena ikonama za odabir posamezne mogučnosti. Meni se sviđa upravljačka sprava, koju imaju britanski Chalengeri i slična je Gamboy-u. Mlađe generacije su navikle na to još kada su igrale kompjuterske igre, pa kad sednu za tenk, sve jim je vrlo jednostavno.

Kao što sam več kazao, ovaj tenk se mi čini suviše prekomplikovan za obične vojnike. Možda dođe pravo jedan zaslon sa digitalnom kartom, kdje je tvoja pozicija i pozicija ostalih tenkova tvoje jedinice na karti te možda još koji red teksta sa osnovnim naređenjima i to je to. Te dobra nišanska sprava sa termovizijom.Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Brok on July 10, 2009, 08:24:51 am
I ne samo to što je komplikovan za običnog vojnika, nego što nema alternativa ako otkaže elektronika, i ako oni tvrde da je sve dosta pouzdano u uslovima ekstremne eksploatacije. Banalan primer, njima ako bi otkazao automatski punjač topa oni ga jako teško mogu napuniti ručno, što je kod generacije ruskih tenkova sa automatskim punjačem jako moguće i u osnovnoj obuci se vežba ručno topa punjenje bez granate samo sa barutnim punjenjem, a brzina punjenja zavisi od uvežbanosti nižandžije i k-dira. A tenk bez topovkse vatrane moći samo može da izigrava glinenog goluba na bojištu.
Mi smo tokom obuke najveću pažnju posvećivali zastojima i kvarovima, odnosno šta raditi kada računar otkaže, šta raditi kada automatski punjač topa otkaže, itd..itd..i za sve ima alternativa i to sve u poluatomatskom i potpuno ručnom režimu.


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: vathra on July 10, 2009, 10:43:23 am
U vezi touch-screen-ova, LCD-ova i ostaloga, zna li neko kako su rešili rad ovih uređaja na niskim temperaturama? Koliko znam, čak i POS uređaji koji su namenjeni za rad napolju imaju grejanje displeja za niske temperature. A svako ko je probao do koristi mobilni ili MP3 na -dvocifreno zna kako oni rade...


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: janezek67 on July 16, 2009, 12:11:06 pm
Vjerovatno su to profesionalni uređaji. Pa i u običnim kolima ima puno displeja, koje rade na različitim temperaturama. A inače, tenk ima grijanje i posle nekoliko minuta tamo nije -40, nego dosta obična temperatura.


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: dexy on July 16, 2009, 02:37:41 pm
Što se tiče elektronike koja radi na niskim temperaturama, navešću samo primer CCD kamere koja se koristi u raketi Grom-B, a koja radi na ekstremnim temperaturnim razlikama. Znači ona može biti lansirana sa nekih 7.000 metara gde su temperature oko -30 stepeni, pa i niže, a izdržava i velike temperaturne razlike prilikom leta sa velike visine gde su dvocifreni minusi, do tla gde mogu biti dvocifreni plusevi. Komercijalne kamere tog tipa nisu bile sposobne da izdrže ove temperature pa su u VTI razmišljali da ugrade grejače u slučaju da nisu uspeli da nabave CCD kamere za vojnu upotrebu, ali su uspeli da dođu do takve kamere, i to na komercijalnom tržištu, što je do pre nekoliko godina bilo nezamislivo.
Ista priča verovatno važi i za touch display-e.


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Bozo13 on January 18, 2010, 09:02:54 pm
Da malo oživim temu, slika iz "prve" ruke ;)

[attachment=1]


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Bozo13 on February 04, 2011, 01:51:32 pm
http://www.youtube.com/watch?v=QEfdr0Y05co


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Andrei_bt on April 20, 2012, 12:48:32 pm
leclerc 1983 - link (http://maquetland.com/v2/index.php?page=vision&id=149&type=photos)


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: milan333 on December 01, 2012, 02:03:52 pm
Pa ovako, koliko mi se čini dugmici su rezistivni ili rezistivno-kapacitivni, verovatno su uvučeni u odnosu na panel, mozda zaštićeni još nekim elasticnim slojem koji ima funkciju grejanja u slučaju niskih temperatura. Mislim da bi se time rešio problem tumbanja posade i igranja sa dugmićima, jer bi morao prst(ili nešto drugo glava i td.) da ulegne u ležiste pre nego sto se aktivira, a po IP67 standardu je odrađeno mnogo komercijalnih uređaja sa takvom tehnologijom koju samo treba na drugačiji način prilagoditi i primeniti. Mislim eto da i ja malo razmišljam na glas.

Pozdrav                           Milan


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Vladimir Ivanović on December 01, 2012, 03:07:11 pm
Prije četiri dana sam išao u Beograd. Nova Škoda. Odlična. I prešao granicu, te pokušao da na telefonu Huavei koji ima tač skrin podesiti novu mrežu za mobilni i nazvati jedan broj. Vozim se autoputem. Put odličan, ravan. Auto novo. Mekano. Vožnja fina. Nije neka brzina. Oko 140 na sat. I pokušavam da nazovem nekoliko puta. Sitna trzanja u vožnji mi ne dozvoljavaju. U kucanju 13 cifara stalno pravim greške. I odustajem. Nisam ja vozio.
Uzimam moj Blackberry koji ima tastere, klasične, i sve to lagano uradim. Osjetim taster pod prstom, pa ga stisnem.
Na tač skrinu toga nema. Sad zamisli kako je kad tenk ide po nekom neravnom zemljištu, skače ko mazga, sva se posada trgne kod opaljenja itd. Baš će tad stisnuti na tač skrinu pravo mjesto. A ovaj koji ima ispred sebe tač skrin mora da se drži jednom rukom za nešto inače ima razbijenu glavu za nekoliko sekundi.

Uvijek sam se svađao sa ovim mojim saradnicima kad smo radili tenkove. Na konstataciju da je vojska nešto pokvarila i da je vojska kriva uvijek sam odgovarao da smo mi krivi ako te naše uređaje pokvari vojska. Naše je da napravimo takav uređaj koji vojska ne može da pokvari. Mislim, na normalno korištenje.

Sjećam se radio stanice u američkom vozilu Humvi, sa kojim sam se vozio kroz pustinju Kuvajta. Radio stanica je imala na sebi metalni poklopac koji je bio zaključan sa katancem. Bilo je samo mjesto da se u taj poklopac ugura prst za On-Off prekidač. I ništa više.

Sjećam se i dugmadi na ruskim radio uređajima. Treba snaga da bi se prebacio neki prekidač. Jako brzo prestaje želja vojnika za ubijanjem dosade tako što će čačkati po dugmićima.

Milane333, zamisli sebe u tenku, na -20 stepeni, sav se smrzao, odijelo ti mokro, u tenku si koji ide, skače, gađa. Prsti se ukočili. Jednom rukom se držiš za neki držač, jer ako pustiš obje ruke ode nos ili glava na razbijanje. Od dima unutra, od gađanja, počinje ti biti muka, stalno pljuješ jer u ustima ima onaj metalni ukus barutnog dima. Itd. I sad zamisli ispred sebe tač skrin.

I ono obavezno za zimsko korištenje tenka. Uskačeš u tenk. A išao si po snjegu. Sa čizmama unio i snjeg u tenk. Prvo stao na sjedišta pa na njega sjeo. Nakon pet minuta guzica kompletno mokra, i počinje smrzavanje iste. I počinješ da mrziš samo sebe. Nije ti ni do čega, a najmanje do ratovanja i tač skrina.

Možemo i ovako.
Milane333, zamisli sebe u tenku, na +50 stepeni, ruke u plikovima, ili minimano crvene, jer si se popeo na tenk koji je usijan. Prsti te bole od svega toga. Itd. Morao si prije ulaska u tenk taj isti tenk napuniti municijom, pogledati motor, nasuti gorivo. Sve što pipneš je usijano. Da ne ponavljam.
Imaša smetnje na vezama, a tamo neki komandir galami, govori sve u šiframa, ne možeš da se sjetiš šta koja riječ ili šifra znači. Galame da ima neki koji te je nanišanio, tenk skače jer se vozi preko razrovanog terena, jer tuda je već prešlo puno tenkova, imaš ispred sebe stotinja tastera, neke oznake na tač skrin ekranu koje šetaju, u tenku dim, motor tutnji, i da ne nabrajam više. Da ne spominjem zbunjene "guštere" koji su malo vremena proveli u tenku.

Imao sam tu nesreću da sam radio u tenku na Pasuljanama na -34 stepena (možda i manje, jer senzori u tenku ne pokazuju manje), a i raznim svjetskim pustinjama na preko +50 stepeni. Vozio, gađao, popravljao. Ali i gađao i bivao pogođen. A i pravio sam taj isti tenk.

Itd.

Dakle, Milane, uzmi neki tač skrin telefon, te neka te neko provoza po makadamu, pa se čujemo.

Pozdrav

Vlado

PS

Znaš koje je auto najbolje za makadam.

Državno.
 


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: micha on December 01, 2012, 06:26:59 pm   Ja bih pohvalio svetlosne grupe na zadnjoj ploči motora. Stvarno veoma neophodno za monstruma od 56 tona. Ako se kreće po asfaltu i neko ga ne primeti po tolikim gabaritima mislim da mu ni migavci i štop svetla neće puno pomoći.
   
   Toliki dugmići verovatno govore da nije u potpunosti primenjena automatika  već da nišandžija (i komandir zajedno) moraju ručno da unose potrebne parametre da bi se uspešno gađalo. To očigledno govori o nesavršenosti SUV-a i potrebi za posebno i skupo obučenom posadom. Većina slika koje sam video na ovom topic-u prikazuje ga na asfaltu ili makadamu tako da u tim uslovima eksploatacije se može tipkati po njegovoj tastasturi. Možda mu to i jeste osnovna namena - Gradski tenk !
Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: kumbor on December 01, 2012, 06:46:35 pm

Treba obratiti pažnju na jasnu činjenicu da je bočni, a naročito oklop zadnje kose ploče, na Leclercu veoma tanak, čak i do 30mm. To se buši čime hoćeš  i ne pomažu nikakvi ekrani. Ne samo da automatska vatra PA topova može "ošišati" svu elektroniku i optiku sa tenka, već udar bolje trenutne granate može tako kontuzovati ne samo posadu već i svu opremu unutar vozila, tako da ono potpuno izađe iz stroja. A da je tenk lep - lep je ko savremeni Peugeoti, dakle veoma i vrlo.


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: kumbor on December 01, 2012, 06:56:37 pm   Ja bih pohvalio svetlosne grupe na zadnjoj ploči motora. Stvarno veoma neophodno za monstruma od 56 tona. Ako se kreće po asfaltu i neko ga ne primeti po tolikim gabaritima mislim da mu ni migavci i štop svetla neće puno pomoći.
  
   Toliki dugmići verovatno govore da nije u potpunosti primenjena automatika  već da nišandžija (i komandir zajedno) moraju ručno da unose potrebne parametre da bi se uspešno gađalo. To očigledno govori o nesavršenosti SUV-a i potrebi za posebno i skupo obučenom posadom. Većina slika koje sam video na ovom topic-u prikazuje ga na asfaltu ili makadamu tako da u tim uslovima eksploatacije se može tipkati po njegovoj tastasturi. Možda mu to i jeste osnovna namena - Gradski tenk !


A žena mog kuma je 1991. godine još u junu izrekla antologijsku rečenicu: "Kakve su ovo gluposti, ko je vid`o da tenkovi idu samo drumom, staju na semaforu, ne skreću u livadu i petardaju ćorcima iz mitraljeza. Ovo neće na dobro izaći!"


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: milan333 on December 01, 2012, 11:37:01 pm
Čemu inače služi taj displej sto se vidi? Što se tiče izdržljivosti tog displeja, možda je u pitanju Gorila Glass. Problem jeste što možda ne postoji prebacivanje na ručne komande za toliko elektronski automatizovan sistem. Ako neko ima neke informacije drukčije neka postuje, a možda sama koncepcija tenka ide u tom pravcu da se elektronskom automatizacijom mnogih sistema prebacivanje na rucno pokretanje i upravljanje istih skroz izbacilo. Bio bih zahvalan kada bi neko mogao da postavi, ako već nije neku sliku, neku šemu i sl torzionih opruga ili da mi pošalje.


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: micha on December 02, 2012, 12:23:14 am


   Na pravom si putu imenjače. Da bi ovakav SUV sa ovakvom komandnom tablom bio upotrebljiv potrebno je izvanredno vešanje. Uz impozantnu masu celog vozila, koja nije sasvim otišla na debeli oklop kako piše Kumbor a i motor je mali u odnosu na snagu koju predaje transmisiji, vešanje bi možda moglo biti aktivno hidraulično, kao na Japanskim tenkovima novije generacije.


 


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: kumbor on December 02, 2012, 12:30:08 am
Vešanje Leclerca je hidropneumatičko, firme SAMM. To je jedna od boljih strana tenka. Vešanje omogućava visoke srednje brzine na terenu, ima vrlo veliki hod i vrlo je dobro uravnoteženo, sa niskom razinom vibracija.


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Trifko on March 14, 2013, 09:50:13 am
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5][attachment=6][attachment=7][attachment=8][attachment=9][attachment=10]


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Trifko on March 14, 2013, 09:53:39 am
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5][attachment=6][attachment=7][attachment=8][attachment=9][attachment=10]


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Trifko on March 14, 2013, 09:57:04 am
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5][attachment=6][attachment=7][attachment=8][attachment=9][attachment=10]


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Trifko on March 14, 2013, 10:01:45 am
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5][attachment=6][attachment=7][attachment=8][attachment=9][attachment=10]


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: kumbor on March 14, 2013, 10:34:08 am
Pada u oči veoma tanak oklop zadnjeg dela tenka!


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Brok on March 14, 2013, 06:25:03 pm
Front je bitniji od zadnjeg dela. Neki tvrde da je čak 80% pogodaka na frontalnom delu tenka, jasno kada je cev topa u gabaritu tenka.


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Eskimko on March 16, 2013, 04:41:42 pm
Meni su najzanimljiviji ovi baloni u pregradi na kupoli tenka :)


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Bozo13 on March 16, 2013, 06:32:08 pm
[attachment=1]


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: MOTORISTA on March 17, 2013, 11:20:33 am
http://www.youtube.com/watch?v=qCt4By4Bw3Y


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: duje on March 17, 2015, 06:44:47 am
Francuska ulaže 330 milijona eura u modernizaciju AMX Leclerc. Ugovor obuhvača modernizaciju 200 tenkova i 18 vozila za izvlačenje DCL. Tenkovi će dobito novu komunikacijsku opremu i komandno informacijski sistem "scorpion".....

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/

Francija bo vložila 330 milijonov evrov v nadgradnjo tankov AMX leclerc

FRANCIJA BO NADGRADILA GLAVNE BOJNE TANKE LECLERC

Francoska obrambna agencija za dobave je z družbo Nexter sklenila pogodbo za posodobitev glavnih bojnih tankov AMX leclerc, ovrednotena pa je na 330 milijonov evrov. Pogodba predvideva posodobitev 200-ih tankov leclerc in 18 posodobljenih izvlečnih vozil DCL iz sestave Francoske vojske v obdobju po letu 2020. Tanki leclerc bodo dobili nove komunikacijske naprave (taktični radijski komunikacijski sistem) in poveljniško informacijski sistem scorpion.

Načrtovana posodobitev glavnih bojnih tankov leclerc bo omogočila,da bodo ti lahko izkoristili svojo ognjeno moč in mobilnost kot del bodoče združene taktične skupine (GTIA) “scorpion”.

Poleg tega bodo Francozi tankom leclerc izboljšali zaščito s posebnimi oklepnimi sklopi, da bo primernejši za nove nevarnosti, ki grozijo na bojiščih, npr. improvizirane eksplozivne naprave. Vse te izboljšave in nadgradnje naj bi francoskim leclercom omogočala sodelovanje v prvih vrstah (stičnih silah)  mednarodnih koalicijskih sil, hkrati pa bo podaljšala njihovo življenjsko dobo do leta 2040.

Francoska vojska ima v svoji oborožitvi 406 tankov AMX leclerc, od tega 132 serie 1 (izdelanih v letih 1992-1996), 178 leclerc serie 2 (1997-2003) in 96 serie XXI (2003-2008), vendar jih imajo kar 206 v rezervi  (serie 1 in serie 2). Za namene usposabljanja pa imajo tudi še 17 tankov AMX-30B2, ki so jih nasledili prav z leclerc-i.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: jeremijaljesina on September 15, 2015, 07:58:46 am
Izmaklo nam je ispod radara da Leclerc ima vatreno krstenje u Yemenu ovih dana, u sklopu kontingenta UAE snaga

https://www.youtube.com/watch?v=uBAeYzp7vTE


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: MOTORISTA on September 15, 2015, 08:53:29 am
Ajde da vidimo kako će oni i njihove posade da se pokažu.


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Bozo13 on January 29, 2016, 08:43:27 pm
[attachment=1]


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Bozo13 on March 21, 2016, 06:08:06 am
Popunjavanje municije

[attachment=1]


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: micha on March 21, 2016, 03:01:49 pm   Šta to vidim! Pa zar NATO tenkovi nemaju dugme koje posada pritisne i tenk se sam popuni? Izgleda da i oni moraju, kao i mi, da tegle granate i gorivo po blatu i da sami vrše popunu...
Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: kumbor on March 21, 2016, 03:08:46 pm   Šta to vidim! Pa zar NATO tenkovi nemaju dugme koje posada pritisne i tenk se sam popuni? Izgleda da i oni moraju, kao i mi, da tegle granate i gorivo po blatu i da sami vrše popunu...
Moraju, i dok to rade, tenk je vrlo ranjiv, naročito Leclerc, sa svojim tankim bočnim i krmenim oklopom. Popuna će uvek biti neophodna, ako ne "odlete u ariju dok to rade". Svete mi barakokule, tako mu dođe!


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: motorista 57 klasa on March 22, 2016, 08:23:50 am   Šta to vidim! Pa zar NATO tenkovi nemaju dugme koje posada pritisne i tenk se sam popuni? Izgleda da i oni moraju, kao i mi, da tegle granate i gorivo po blatu i da sami vrše popunu...
Moraju, i dok to rade, tenk je vrlo ranjiv, naročito Leclerc, sa svojim tankim bočnim i krmenim oklopom. Popuna će uvek biti neophodna, ako ne "odlete u ariju dok to rade". Svete mi barakokule, tako mu dođe!
Zato postoji kamuflaža i prerušavanje.

https://www.youtube.com/watch?v=ZelPcA2Dz2c


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Bozo13 on March 22, 2016, 12:16:29 pm
Saudijski
[attachment=1]


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: kumbor on March 22, 2016, 01:21:25 pm

Brz, okretan,sa dobrim topom L55  i autopunjačem. Odličan SUV. Slabo zaštićen, pun elektronike, u koju se lako udara obućom pri ulazu kroz luk. U stresu borbe kao da će tenkista misliti da li mu je LCD ekran na par cm od čizme!? Neće, naravno.


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: janezek67 on March 22, 2016, 03:18:58 pm
Saudijci nemaju Leclerca, nego UAE. Top nije L55 nego malo krači L52. Bočni oklop može se ojačati promjenom bočnog modularnog oklopa.

Problem je još francuski motor, koji nije pouzdan. UAE imaju njemački motor.

Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Bozo13 on March 22, 2016, 03:26:10 pm
Saudijci nemaju Leclerca, nego UAE.

Moja greška.


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: micha on March 22, 2016, 05:43:01 pm


Problem je još francuski motor, koji nije pouzdan. UAE imaju njemački motor.

    Kao u onoj narodnoj:'' Mlada može biti sa sela, ali ti auto obavezno mora biti iz Njemačke''
Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: kumbor on March 22, 2016, 05:56:47 pm


Problem je još francuski motor, koji nije pouzdan. UAE imaju njemački motor.

    Kao u onoj narodnoj:'' Mlada može biti sa sela, ali ti auto obavezno mora biti iz Njemačke''
Oznaka modela je Leclerc "Tropic", sa motorom MTU 883 najnovije varijante, snage oko 1800ks. Francuzi su za svoje tenkove zadržali motor Poyaud Hyperbar. Ne znam kakve su primedbe na pouzdanost, ali s obzirom na ogromnu kompresiju ovih motora, ne bi me čudilo...


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Dreadnought on June 21, 2016, 04:16:59 pm
Koliko mi se čini, ovo je nešto sa početka priče o Leclerc-u. Fotografija je agencijska, najavljuje prvu isporuku francuskoj vojsci tokom 1991. godine. Izgleda da su bili malo uranili, isporuka je usledila 1992. godine.

Primetne su razlike na kupoli, koliko vidim nedostaje ponešto od opreme?


[attachment=1]

[attachment=2]


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: Solaris on April 22, 2017, 04:41:58 pm
https://youtu.be/XCgmW8jmUpw

Quote
The Char Leclerc is a main battle tank (MBT) built by GIAT, now Nexter of France. It was named in honour of General Philippe Leclerc de Hauteclocque who led the French element of the drive towards Paris while in command of the Free French 2nd Armoured Division in World War II.

The Leclerc is in service with the French Army and the army of the United Arab Emirates. In production since 1991, the Leclerc entered French service in 1992, replacing the AMX 30 as the country's main armoured platform. With production now complete, the French Army has a total of 406 Leclerc and the United Arab Emirates Army has 388. The price in 2011 was €9.3 million, which made it the most expensive tank in history at the time. Following the devaluation of the Euro its price fell dramatically, and in 2014 the K2 Black Panther surpassed the Leclerc's price record.


Title: RE: Tenk Leclerc
Post by: MOTORISTA on December 05, 2017, 07:59:26 pm
https://youtu.be/7DUmiaIDqv4


Title: Re: Tenk Leclerc
Post by: jeremijaljesina on August 08, 2019, 11:29:17 am
Clanak analizira uporabu tenka Leclerc u Yemenu gdje ih koristi vojska UAE. Napominje da se Leclerc pokazao kao kvaliteno i pouzdano oruzje ali da je u jednom slucaju tenk pogodjen s prednje strane nekim POVRSom pri cemu je ubijen vozac a komandir tenka ranjen u noge. Tenk je mogao biti ponovno koristen nakon popravka, jer nije ostecen niti jedan tehnicki element potreban za koistenje oruzanih sustava.
"Stoga je Leclerc-ova procjena u Jemenu paradoksalna, oni su u potpunosti zadovoljili UAE na operativnoj razini i istovremeno pokazali nedostatke u zaštiti posade."

Poveznica na clanak
http://ultimaratio-blog.org/archives/8148

Title: Re: Tenk Leclerc
Post by: kumbor on August 08, 2019, 12:54:21 pm


Za razliku od francuskog sa osetljivim i opterećenim UD hyperbar motorom, UAE Leclerc ima MTU12V883. Baš me zanima čime je taj tenk pogođen kad je vozač poginuo a komandir u kupoli ranjen u noge. Leclerc ima odličnu zaštitu spreda, a sboka i straga ako nema ERO buši ga i najobičniji RPG i to možda skroz.


Title: Re: Tenk Leclerc
Post by: MOTORISTA on August 08, 2019, 03:00:13 pm
https://youtu.be/JLfHASZK_ms


Title: Re: Tenk Leclerc
Post by: kumbor on August 08, 2019, 04:19:27 pm


Mihail Barjatinski, ruski oficir i stručnjak za tenkove tvrdi da zadnja ploča Leclerca nije deblja od 30-35mm, a bočne ploče imaju najviše 50mm. I jedno i drugo je znatno slabije od T-72. Dobra strana Leclerca je autopunjač u niši kupole, konvejerskog tipa, pa je to za sada jedini zapadni tenk sa autopunjačem i tročlanom posadom. Top 120mm GIAT je snažan, ali municija nije kompatibilna sa ostalom NATO tenkovskom municijom 120mm.


Title: Re: Tenk Leclerc
Post by: MOTORISTA on August 08, 2019, 04:39:37 pm
[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Tenk Leclerc
Post by: kumbor on August 08, 2019, 06:37:01 pm


Lepa šema, ali navodi uslovnu debljinu oklopa samo na kupoli, imajući u vidu nagib ploča, čelik, keramiku, kevlar, staklo i modularne elemente ERO. Dakle tu je reč ne o apsolutnoj debljini oklopne pregrade već o tome kojoj debljini RHA(S) (valjanog homogenog čelika, pod 90*) uslovno odgovara takva zaštita. Uopšte ne sporim da je spreda i na kupoli Leclerc dobro ili čak odlično zaštićen.


Title: Re: Tenk Leclerc
Post by: MOTORISTA on October 02, 2020, 05:26:50 pm
https://youtu.be/b7jF7W0XyVc