PALUBA

Ratna mornarica => Jugoslovenska Ratna Mornarica => Topic started by: brankorsa on July 17, 2009, 11:00:24 amTitle: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brankorsa on July 17, 2009, 11:00:24 am
Zdravo svima iz 88 DP.
Hajde braćo , malo se raspišite . Komar kreni prvi , pošto si predsednik Udruženja podmorničara Srbije!!! Evo Ti i prve teme : Kako je " Uskok " - 823 , napravio rekord među našim podmornicama. Sigurno će biti zanimljivo čitati tako razne događaje iz prve ruke. Pozzzz


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: FF on July 17, 2009, 05:11:18 pm
Nisam siguran o kom se rekordu radi - možda dubinskom? Jedna od podmornica (možda baš "Uskok") je 80-ineke imala predubok zaron, negde u visini Prevalke, koji je rezultirao oštećenjem tornja i delova hidrodinamičkog trupa.

Podmornica "bliznakinja" gore pomenutoj - P-822 "Junak" drži jedan rekord - 1977. godina izvela je najduže ronjenje do tada (kao i do sada), od svih podmornica koje su bile u sastavu jugoslevnskih ratnih mornarica. To ronjenje trajalo je 12 dana bez izlaska na površinu, i tom prilikom preronila je ceo Jadran, od Istre do izlaska na Sredozemlje, izvodeći seriju vežbi i eksperimenata čiji su ciljevi između ostalog bili - provera psihofizičke izdržljivosti posade u tako specifičnim radnim i životnim uslovima, tretman mikroklime i njen uticaj na posadu, tretiranje otpada, kao i ispitivnje uređaja i opreme koji su razvijani za novu generaciju jugoslovenskih podmornica - "Sava" i "Drava".Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brankorsa on July 19, 2009, 10:01:43 am
Sva ova udruženja funkcionišu i uskoro predstoji veliki organizovani susret. Dobro bi bilo da se šire populariše ovaj sajt a to mogu članovi najviše da odrade . Lepo ko narodna pesma  od usta do usta pa će svi zainteresovaniznati.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brankorsa on July 23, 2009, 11:47:03 pm
Baš lepo što sam nahvalio podmorničare a ovde ni da beknu. J...ga brate , neka se više javi neko. Ispada da sam samo ja džabalebaroš pa imam vremena . Treba da shvatite da je i ovo jedan od važnih načina komunikacije među ljudima !!!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: motorista 57 klasa on August 04, 2009, 12:09:38 pm
Nisam siguran o kom se rekordu radi - možda dubinskom? Jedna od podmornica (možda baš "Uskok") je 80-ineke imala predubok zaron, negde u visini Prevalke, koji je rezultirao oštećenjem tornja i delova hidrodinamičkog trupa.

Podmornica "bliznakinja" gore pomenutoj - P-822 "Junak" drži jedan rekord - 1977. godina izvela je najduže ronjenje do tada (kao i do sada), od svih podmornica koje su bile u sastavu jugoslevnskih ratnih mornarica. To ronjenje trajalo je 12 dana bez izlaska na površinu, i tom prilikom preronila je ceo Jadran, od Istre do izlaska na Sredozemlje, izvodeći seriju vežbi i eksperimenata čiji su ciljevi između ostalog bili - provera psihofizičke izdržljivosti posade u tako specifičnim radnim i životnim uslovima, tretman mikroklime i njen uticaj na posadu, tretiranje otpada, kao i ispitivnje uređaja i opreme koji su razvijani za novu generaciju jugoslovenskih podmornica - "Sava" i "Drava".


zna li neko ovu dvojicu
Jelen Joža i Ramiz Dugalić
[attachment=1]
pozdrav


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: manemebasat on November 25, 2009, 09:07:47 pm
Pa eto i mene, lep pozdrav iz Dominikanske Republike od bivseg upravljaca PEL-a na P821 1983


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Bozo13 on November 25, 2009, 09:21:02 pm
Drago mi je, da se i ta retka "vrsta" polako okuplja na Palubi.
LPB


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on November 25, 2009, 10:01:26 pm
Pokušao sam u dva navrata da ozbiljnim ubeđivanjem ubedim dvojicu klasića - podmorničara da se učlane na forum, ali izgleda da nisam bio dovoljno ubedljiv. Pokušavaću i dalje, a za to vreme aktivni članovi ne treba da zbog toga odustaju od pisanja!

Samo napred, "svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem"!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brodarski on December 09, 2009, 06:13:55 pm
Nisam vidio od tih podmorničara ni dvije slike, ni teksta do sada. Jedna stranica na netu uz puste najave.  Utemeljili su udruge, održavaju povremeno sastanke, malo ćakulaju. Kao da su izašli iz CK JNA, pa im je sve živo vojna tajna. Možda su sve i pozaboravljali? Malo gerovitala i nek se uhvate posla.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vojvoda vuk on January 07, 2010, 04:49:04 pm
a ne znam,vidi i danas cuvam sve rezultate pregleda u vb meljine za podmornicara,koje sam uspesno prosao jos u prvoj polovini 90-ih ali me sluzba poslala da radim jednu od dve stvari od koje sam bezao,dobio sam duznost minerca i protivminerca u rrf vj,a hteo biti podmornicar,tada sam na jednom podmornicaru video koznu jaknu tamno teget boje sa sevronom jrm jna kao sto su piloti nosili i to je jedini put da sam je video i za 15 godina od kad tragam za njom ne mogu je naci nigde,kao sto neko rece moze biti da su i jakne tajna


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: leut on February 01, 2010, 03:58:18 pm
31.01.2010.

KAPETANI NA SUHOM: IAKO SRBIJA NEMA MORE, A SLOVENIJA JE OSTALA BEZ PODMORNICA, BIVŠE POSADE TIH PLOVILA NE ŽELE ZABORAVITI DANE IZ JNA

TITOVI MORNARI Beogradsko i ljubljansko društvo podmorničara iz splitske Lore

[attachment=1]
Srbija nema more. Odlaskom Crne Gore iz savezne države ostala je na suhome. Daleko od morskog lahora…

Ali zato ima udruženje podmorničara, i to, zvuči nevjerojatno, najbrojnije i kao prva takva družba osnovana (2004. godine) na potezu od Triglava do Đevđelije! Udruga “Podmorničar” iz Beograda okuplja više od 150 nekadašnjih podmorničara Jugoslavenske ratne mornarice, a vodi ih umirovljeni poručnik fregate Dragan Kosanović.

- To što Srbija nema more nije razlog da zaboravimo generacije podmorničara koje smo dali. Uostalom, podmorničari su se uvijek družili, zabavljali i na kopnu. Nas ne zanima politika, mi smo zaljubljenici u more i dubine - govori nam Kosanović, koji još uvijek sanja Split, dane mladosti u ratnoj luci Lora i dalmatinsku buru.

- U Lori sam službovao od sredine 80-ih do 1991. Sve sam dužnosti prošao do zapovjednika podmorničke jedinice. Bilo je puno lijepo u Splitu, sunce, klima... Zlatni dani. Svi članovi naše udruge službovali su u Splitu - sjetno će ovaj podmorničar, prisjetivši se starijih kolega podmorničara iz Lore koji su podmornicama krstarili uzduž i poprijeko Jadrana, ronili sve do talijanske obale, Otranta, ronivši čak i ispod američkih nosača zrakoplova. Potpuno neprimjetno.

- Surađujemo s podmorničarskim udruženjima iz Pule i Ljubljane, često se družimo, surađujemo na stručnim publikacijama. Bili smo domaćini skupa na kojemu su prisustvovali kolege iz bivših jugoslovenskih republika kada je predstavljena monografija dr. Andreja Korbara „Podmorničarstvo – 100 godina”.

Evo, na izradi reprezentativne monografije o jugoslavenskom podmorničarstvu, “88. Flotila podmornica”, sudjeluje Splićanin i umirovljeni admiral Fridrih Moretti koji je naš čest gost u Beogradu, a doprinos pruža i admiral Martin Matošević, predsjednik “Podmorničara” iz Pule.

Obojica su podmorničari. Inicirali smo i pružamo podršku za osnivanje društava u Tivtu i Splitu, gdje živi velik broj naših kolega podmorničara. Šteta da Split, s obzirom na tradiciju, brodogradnju i broj podmorničara koji su službovali, nema slično udruženje - kaže Kosanović.

“Društvo za ohranjanje podmorniške tradicije - Podmorničar” naziv je udruge podmorničara iz Ljubljane koja broji 32 člana. Kako je predsjednik Boris Geršak bio na služenom putu izvan granica Dežele, popričali smo s njegovim zamjenikom, “sekretarom” Ivanom Jesenikom.

- Druženje nam puno znači jer se rado sjećamo zajedničkih lijepih, pa i lošijih dana provedenih na podmornicama. Službovao sam na podmornici P-821 “Heroj”, kao zapovjednik V. brodskog odreda, upravitelj strojeva, a zadnju godinu pred demobilizaciju, 1976. godine, bio sam upravitelj strojeva u rezervnoj posadi. Tada sam imao čin kapetana I. klase.

S hrvatskom udrugom i srpskim udruženjem podmorničara vrlo dobro surađujemo. Svake godine šaljemo naše predstavnike na godišnje sastanke prijateljskih udruga podmorničara. Prizivamo uspomene iz vremena našeg rada na podmornicama kojih danas na našoj strani Jadrana više nema - kazuje nam Jesenik. Hrvatskog “Podmorničara”, osnovanog 2008., iz Pule vodi admiral u miru Martin Matošević.

- Imamo oko stotinjak članova. Članom naše udruge, osim podmorničara, mogu biti i svi oni koji su zaljubljenici u podmornice i morske dubine. Ove godine želimo osnovati podmorničarsko udruženje i u Splitu koji, s obzirom na tradiciju u izgradnji suvremenih podmornica i velik broja podmorničara, jednostavno zaslužuje imati jednu takvu organizaciju - kaže admiral Matošević.

Hrvatski podmorničari iz Pule odnedavno surađuju i s uglednim udruženjem engleskih podmorničara “Submarine association-East Kent”.

Špijuniranje - glavna zadaća

Umirovljeni poručnik fregate Dragan Kosanović i drugi podmorničari kažu nam da su zlatne godine podmorničarstva bile osamdesete kada je JRM brojala 16 podmornica i 220 podmorničara. Svaki član posade je godišnje na podmornici plovio 600, a viši oficiri i do 1000 sati. U opis uobičajenih zadataka bile su podvodne vožnje od Splita do Rijeke, ili od Pule do Boke Kotorske. Ronilo se među otocima. Partilo se i do Otranta. Posade su prikupljale i korisne obavještajne podatke.

Autor: Denis Krnić
Izvor: Slobodna Dalmacija http://www.slobodnadalmacija.hr/


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on February 01, 2010, 07:54:43 pm
Gospodin Krnić je pogrešio za čin Dragana Kosanovića - siguran sam da je pred penziju bio kapetan fregate, možda čak i kapetan bojnog broda, a nikako poručnik fregate.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brodarski on February 01, 2010, 08:19:24 pm
Koji novinar zna razliku čina između poručnika fregate i kapetana bojnog kaića? Sve je to njima isto. Samo ne diraj novinarska prava, a oni mogu pisati što žele.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on February 01, 2010, 08:34:06 pm
U pravu si Brodarski, manje je to bitno od mogućnosti da svi ti klubovi podmorničara stvarno sarađuju i čuvaju tradicije, kad već drugima nije važno.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brodarski on February 01, 2010, 08:46:27 pm
Bilo bi lijepo kad bi izdavali neki svoj mali godišnjak. To bi bila kruna i svrha svega. Svoja znanja, iskustva, priče, anegdote i mornarske male šaljive laži ostaviti budućim naraštajima u naslijeđe.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on February 01, 2010, 08:48:25 pm
Nije nemoguće, poznajem ih dosta iz beogradkog udruženja, aktivni su i drže se kao klupko. Imaju i par entuzijasta, nešto su mi govorili o izdavanju neke knjige, ali slušao sam sa pola uha. Sutra uvečer se družimo na brodu pa ću ih malo ispitati o toj temi.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brodarski on February 01, 2010, 08:51:50 pm
Aj ispitaj to malo, onako nenametljivo. Svaka informacija vrijedi.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on February 01, 2010, 08:53:19 pm
OK. Javiću prekosutra šta sam saznao.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: barba on February 01, 2010, 09:27:10 pm
Pozdrav Kfr Kosanovicu od klasica iz 37. klase MVA.
Respekt i postovanje svim podmornicarima.
Povijest podmornicarstva na Jadranu je jedna od najslavnijih epoha i u svjetskim mjerilima. Bilo da su to bili podmornicari KuK, RM Kraljevine Jugoslavije ili podmricari i podmornice JRM.
Jedno mi nije jasno - gdje je novinar nasao 16 podmornica u 80-tim godinama proslog stoljeca.
OK, vaznije je da je podmornica, i to dobrih, bilo. Sada ih nema. Bar aktivnih :-((

31.01.2010.

KAPETANI NA SUHOM: IAKO SRBIJA NEMA MORE, A SLOVENIJA JE OSTALA BEZ PODMORNICA, BIVŠE POSADE TIH PLOVILA NE ŽELE ZABORAVITI DANE IZ JNA

TITOVI MORNARI Beogradsko i ljubljansko društvo podmorničara iz splitske Lore

[attachment=1]
Srbija nema more. Odlaskom Crne Gore iz savezne države ostala je na suhome. Daleko od morskog lahora…

Ali zato ima udruženje podmorničara, i to, zvuči nevjerojatno, najbrojnije i kao prva takva družba osnovana (2004. godine) na potezu od Triglava do Đevđelije! Udruga “Podmorničar” iz Beograda okuplja više od 150 nekadašnjih podmorničara Jugoslavenske ratne mornarice, a vodi ih umirovljeni poručnik fregate Dragan Kosanović.

- To što Srbija nema more nije razlog da zaboravimo generacije podmorničara koje smo dali. Uostalom, podmorničari su se uvijek družili, zabavljali i na kopnu. Nas ne zanima politika, mi smo zaljubljenici u more i dubine - govori nam Kosanović, koji još uvijek sanja Split, dane mladosti u ratnoj luci Lora i dalmatinsku buru.

- U Lori sam službovao od sredine 80-ih do 1991. Sve sam dužnosti prošao do zapovjednika podmorničke jedinice. Bilo je puno lijepo u Splitu, sunce, klima... Zlatni dani. Svi članovi naše udruge službovali su u Splitu - sjetno će ovaj podmorničar, prisjetivši se starijih kolega podmorničara iz Lore koji su podmornicama krstarili uzduž i poprijeko Jadrana, ronili sve do talijanske obale, Otranta, ronivši čak i ispod američkih nosača zrakoplova. Potpuno neprimjetno.

- Surađujemo s podmorničarskim udruženjima iz Pule i Ljubljane, često se družimo, surađujemo na stručnim publikacijama. Bili smo domaćini skupa na kojemu su prisustvovali kolege iz bivših jugoslovenskih republika kada je predstavljena monografija dr. Andreja Korbara „Podmorničarstvo – 100 godina”.

Evo, na izradi reprezentativne monografije o jugoslavenskom podmorničarstvu, “88. Flotila podmornica”, sudjeluje Splićanin i umirovljeni admiral Fridrih Moretti koji je naš čest gost u Beogradu, a doprinos pruža i admiral Martin Matošević, predsjednik “Podmorničara” iz Pule.

Obojica su podmorničari. Inicirali smo i pružamo podršku za osnivanje društava u Tivtu i Splitu, gdje živi velik broj naših kolega podmorničara. Šteta da Split, s obzirom na tradiciju, brodogradnju i broj podmorničara koji su službovali, nema slično udruženje - kaže Kosanović.

“Društvo za ohranjanje podmorniške tradicije - Podmorničar” naziv je udruge podmorničara iz Ljubljane koja broji 32 člana. Kako je predsjednik Boris Geršak bio na služenom putu izvan granica Dežele, popričali smo s njegovim zamjenikom, “sekretarom” Ivanom Jesenikom.

- Druženje nam puno znači jer se rado sjećamo zajedničkih lijepih, pa i lošijih dana provedenih na podmornicama. Službovao sam na podmornici P-821 “Heroj”, kao zapovjednik V. brodskog odreda, upravitelj strojeva, a zadnju godinu pred demobilizaciju, 1976. godine, bio sam upravitelj strojeva u rezervnoj posadi. Tada sam imao čin kapetana I. klase.

S hrvatskom udrugom i srpskim udruženjem podmorničara vrlo dobro surađujemo. Svake godine šaljemo naše predstavnike na godišnje sastanke prijateljskih udruga podmorničara. Prizivamo uspomene iz vremena našeg rada na podmornicama kojih danas na našoj strani Jadrana više nema - kazuje nam Jesenik. Hrvatskog “Podmorničara”, osnovanog 2008., iz Pule vodi admiral u miru Martin Matošević.

- Imamo oko stotinjak članova. Članom naše udruge, osim podmorničara, mogu biti i svi oni koji su zaljubljenici u podmornice i morske dubine. Ove godine želimo osnovati podmorničarsko udruženje i u Splitu koji, s obzirom na tradiciju u izgradnji suvremenih podmornica i velik broja podmorničara, jednostavno zaslužuje imati jednu takvu organizaciju - kaže admiral Matošević.

Hrvatski podmorničari iz Pule odnedavno surađuju i s uglednim udruženjem engleskih podmorničara “Submarine association-East Kent”.

Špijuniranje - glavna zadaća

Umirovljeni poručnik fregate Dragan Kosanović i drugi podmorničari kažu nam da su zlatne godine podmorničarstva bile osamdesete kada je JRM brojala 16 podmornica i 220 podmorničara. Svaki član posade je godišnje na podmornici plovio 600, a viši oficiri i do 1000 sati. U opis uobičajenih zadataka bile su podvodne vožnje od Splita do Rijeke, ili od Pule do Boke Kotorske. Ronilo se među otocima. Partilo se i do Otranta. Posade su prikupljale i korisne obavještajne podatke.

Autor: Denis Krnić
Izvor: Slobodna Dalmacija http://www.slobodnadalmacija.hr/Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on February 03, 2010, 08:00:15 am
Sinoć, na druženju mornara, saznao sam sledeće o novoj knjizi koja se priprema:

Vrsta knjige - monografija, glavni urednik kbb Vladimir Milatović Mita, sarađuje na pripremi dosta bivših podmorničara iz beogradskog udruženja i poneki iz Hrvatske i Slovenije. Predviđa se izlazak iz štampe za oko 3 meseca, obim oko 300 stranica sa mnogo fotografija.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: jadran2 on February 03, 2010, 08:24:09 am
Dobra informacija Boro, trebala bi biti vrijedna monografija.......


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on February 03, 2010, 08:47:37 pm
Svakako ću nabaviti jedan primerak kada izađe iz štampe, biće tu i za Palubu ponešto.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brodarski on February 03, 2010, 09:37:20 pm
Bitno je da ne uđe voda u nju, a za ostalo ćemo lako.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: lovac on February 13, 2010, 11:02:15 pm
Ozbiljne su pripreme za tu monografiju. Povezani su svi podmorničari sa naših prostora. Milan Komar je glavni recenzent, on je taj kroz čiju ruku prolaze svi tekstovi, i on ih konačno uređuje i priprema za štampu. Znam da veoma vredno radi.
Obećao mi je jedan primerak, i sve što bude interesantno, podeliću sa vama.
(doduše, mislim da će u toj monografiji biti sve interesantno)

Jedino mi nije mi jasno zašto su toliko konspirativni. Jedini su od svih koji su posle kraha ostali na vezi, to je zaista za pohvalu.
Pojedine bivše podmorničare sam lično zvao na Palubu - vidim da ih još nema!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on February 13, 2010, 11:12:41 pm
E moj druže, svakog prvog utorka u mesecu sastaje se nas 15-20 mornara na jednom brodu u Beogradu (4-5 su podmorničari), potroših jezik ubeđujući i pričajući - ni jednog nisam uspeo da ubedim da se ukrca na Palubu, a nije baš da ne umem da pričam.

Nije mi jasno zbog čega, ali tako je.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: pljozgo on March 11, 2010, 02:32:31 pm
Nisam vas kolega ali mislim da imam nesto sto bi vas interesovalo i sto bi trebali da vidite i prokomentarisete.....


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on March 11, 2010, 07:45:03 pm
Ne znam da li je zvanična ili ne, ni kojim povodom je izrađena, ali medalja je nesporno interesantna i vredna.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kumbor on March 11, 2010, 08:47:07 pm
Ozbiljne su pripreme za tu monografiju. Povezani su svi podmorničari sa naših prostora. Milan Komar je glavni recenzent, on je taj kroz čiju ruku prolaze svi tekstovi, i on ih konačno uređuje i priprema za štampu. Znam da veoma vredno radi.
Obećao mi je jedan primerak, i sve što bude interesantno, podeliću sa vama.
(doduše, mislim da će u toj monografiji biti sve interesantno)

Jedino mi nije mi jasno zašto su toliko konspirativni. Jedini su od svih koji su posle kraha ostali na vezi, to je zaista za pohvalu.
Pojedine bivše podmorničare sam lično zvao na Palubu - vidim da ih još nema!

Čekam i ja tu monografiju. Skoro osamdeset godina podmorničarstva u Jugoslaviji/SCG, a preko stoleća ako uračunamo i KuK mornaricu, poduhvat su i tradicija za poštovanje.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: pljozgo on March 11, 2010, 08:48:26 pm
Nije u pitanju medalja, precnik je 15cm i teske su po 350 grama. Ja bih rekao da su plocice koje su stojale na podmornici....


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on March 11, 2010, 08:52:14 pm
Nije u pitanju medalja, precnik je 15cm i teske su po 350 grama. Ja bih rekao da su plocice koje su stojale na podmornici....

Sa slike ne možeš da stekneš utisak o veličini. U tom slučaju su još vrednije i interesantnije! Ko je to sačuvao sve ove godine, svaka mu čast.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: pljozgo on March 11, 2010, 09:02:19 pm
Kod mene su nekih desetak godina.....
Interesuje me nesto o toj podmornici kojoj su ploce pripadale....


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on March 11, 2010, 09:06:39 pm
Ako sam dobro pročitao, na drugoj ploči piše "Smeli" i "Osvetnik". Koliko se sećam, to su bile dve podmornice. Potraži malo po Flotnoj listi JKRM i uopšte po Palubi, naći ćeš podatke o obe.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: jadran2 on March 11, 2010, 10:04:40 pm
Najvjerojatnije se radi o prigodnim plocicama brodogradilista (Atelier et Chantiers de la Loire) gdje su podmornice klase Smeli bile izgradjene.

Vrlo bi zanimljivo bilo saznati kakav su put te plocice prosle do danasnjeg dana.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on March 11, 2010, 10:06:29 pm
Ako je to sada uopšte moguće utvrditi, Jadrane. Pljozgo zna za zadnjih 10 godina, možda može malo da ispita izvor od kojeg ih je dobio, bojim se da je tu kraj, ali vredi probati, svakako.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: pljozgo on March 12, 2010, 08:30:55 am
Moj prijatelj je sin bivseg podmirnacara koji je bas bio na Smelog, sad sam sa njim i svaku novu informaciju koju budem imao podjelicu sa vama...
Plocice koje su kod mene su pripadale oficiru JRM koji ih je nudio muzejskim institucijama u Crnoj Gori za vrijeme SFRJ, obzirom da nije bilo zainteresovanih on je pisane materijale i dokumenta ustupio institucijama kulture u Hrvatskoj, a kompletnu zbirku Mornarickog glasnika iz doba Kraljevine Jugoslavije i FNRJ-SFRJ i njegovu biblioteku od njegove porodice preuzeli su Dragan Gacevic i Frlan Tonci...


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: lovac on March 12, 2010, 03:08:23 pm
Jedna od glavnih preokupacija pojedinih penzionisanih diverzanata je otkrivanje potonulih brodova u CG primorju i verovatno zbog toga skupljaju literaturu.
Inače, ove njihove aktivnosti su prilično ''sumnjive'' u smislu da podmorsko bogatstvo prvo maksimalno iskoriste za sebe a tek onda daju na uvid javnosti i državi. Već su nekoliko puta napadani zbog navodnog ''neovlaštenog'' ronjenja i ulaženja u trupove potopljenih brodova.

Doduše, ovde u CG, na žalost,  radi šta ko hoće i kako hoće!!??  


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: pljozgo on March 12, 2010, 04:59:16 pm
Recimo ne bih se slozio sa nekim stvarima a to je npr. penzija pojedinih pripadnika Mornarice, jer pouzdano znam da su iz vojske istjerani kad i neki moji bliski iz razloga sto su Hrvati... Ali sve to nije tema ove price pa bi dobro bilo ako ih neko bolje poznaje da se raspita u vezi glasnika i arhive za koju sam cuo da je dosta kompletirana, a u njihovom je vlasnistvu.....
Danas sam bio u arsenalu pa cu nocas postaviti i koju slicicu....


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on March 12, 2010, 07:40:35 pm
Pljozgo, poznajem dosta ljudi koji su u to vreme napustili Mornaricu. Prema mojim informacijama, niko u Mornarici nije "isteran" iz vojske zbog nacionalnosti, pa ni oni. Neki drugi razlozi su u pitanju. Tokom 1993. bio je jedan pokušaj takvog "isterivanja" ali je pokušaj suspendovan za manje od sedam dana i svi su vraćeni u prethodni status.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: pljozgo on March 12, 2010, 07:42:13 pm
Evo ka sto sam obecao, danasnje su slike pa mogu biti interesantne...


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: pljozgo on March 12, 2010, 07:50:40 pm
Gospodine Boro nemojte moje rijeci shvatiti teskim, stvarno nisam informisan kada je ko napustio, otisao ili ko zna sta iz Mornarice, znam da su bili vrsni strucnjaci i njihovo neangazovanje sam mozda pogresno povezao sa drugim desavanjima.
Cudno mi je sve to ali nije bitno...


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on March 12, 2010, 07:54:03 pm
Pljozgo, na Palubi smo svi na "ti".

Veruj mi da niko iz Mornarice nije izbačen zbog nacionalnosti. Svako ko kaže da je to bio razlog za njegovo izbacivanje ne govori istinu. Za Frlanovu stručnost i posvećenost ronjenju znam odavno, na prvi sistematski pregled za ronioca, još kao pitomci, išli smo zajedno, u grupi od 10-ak zaljubljenika. Ne radi se o stručnosti, nego o nečem drugom, čemu nije mesto na ovom forumu. Toliko.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: pljozgo on March 12, 2010, 08:00:37 pm
Dobro da je tako, drugacije nebi valjalo.. ::)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on March 12, 2010, 08:08:55 pm
U pravu si, ali odosmo nas dva u off topic...  :(


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: FF on March 13, 2010, 01:22:47 pm
Da pridodam samo, a da ne skrenem puno u off - do polovine 90-tih gotovo cela staresinska posada PR-41 su bili Hrvati ili drugih nacionalnosti, samo jedan vodnik i moj stari bili su Srbi. Prilicno normalno su funkcionisali, i u ratu i tih 2-3 godine kasnije. Vremenom, jedan po jedan su se skidali, i svako je svakom stisnuo ruku na odlasku. Bilo je pojedinacnih ispada, netrepeljivosti, napetosti i s jedne i s druge strane, ali niko nikada nije isteran. Ljudi su odlazili na svoju ruku - neki nezadovoljni i razocarani okruzenjem u koje su dosli, a neki jer jednostavno vise nisu imali motiva. Vecina se vratila nakon rata u Hrvatsku - tamo su imali porodice. Toliko...


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on March 13, 2010, 10:09:46 pm
Hvala na pomoći FF!

Inače, celu posadu koju pominješ dobro poznajem, i sve što si rekao je tačno.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: miki_paracinac on April 05, 2010, 08:28:36 pm
Da kod Kosanovica je greska. On je u penziju otisao kao kapetan fregate.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: pljozgo on December 01, 2010, 04:30:00 pm
pozdrav svima


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on December 09, 2010, 06:13:31 pm
Ozbiljne su pripreme za tu monografiju. Povezani su svi podmorničari sa naših prostora. Milan Komar je glavni recenzent, on je taj kroz čiju ruku prolaze svi tekstovi, i on ih konačno uređuje i priprema za štampu. Znam da veoma vredno radi.
Obećao mi je jedan primerak, i sve što bude interesantno, podeliću sa vama.
(doduše, mislim da će u toj monografiji biti sve interesantno)

Jedino mi nije mi jasno zašto su toliko konspirativni. Jedini su od svih koji su posle kraha ostali na vezi, to je zaista za pohvalu.
Pojedine bivše podmorničare sam lično zvao na Palubu - vidim da ih još nema!

Taj projekat se veoma ozbiljno i veoma dugo realizuje. Ako se po jutru dan poznaje, knjiga ce zaista biti vrhunska. Sa svoje strane sam se potrudio da i ja na poziv pukovnika Komara dam svoj skromni doprinos pisuci jedno od poglavlja te knjjige.... ;)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: galeb on December 09, 2010, 10:43:10 pm
A možemo i mi "mali palubarci", da nabavimo jedan izvod monografije ili je to uskoro već sve rezervisano ?


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on May 01, 2011, 09:02:28 am
Gossa podo i bivše kolege vidim da je pokrenuta dikusija vezana za Monografiju 88 DP.Recenzija knjige je gotova pored bivših podmorničara sa naše strane učestvuje gospodin Miroslav
Lazanski ,kolege iz Hrvatske prestavlja dr.Andrija Korbar .Slovenci nisu dostavili ime svog saradnika.U izradi monografije su učestvovali predstavnici sva tri udruženja koja aktivno deluju.Knjiga obuhvata period od formiranja pa do gašenja jedinice.Knjiga bi trebala biti prestavljena javnosti na jesen na Beogradskom sajmu knjiga.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on May 02, 2011, 10:26:50 am

Susret u Novom Sadu

Podmorničari su se ponovo okupili  9. aprila 2011. godine u restoranu "Oaza".

Prisutne podmorničare i poštovaoce podmorničarstva, u ime organizacionog odbora, pozdravio je Ogar Vlade i poželeo ugodan boravak u Novom Sadu.
 Prisutnima se obratio i Dragan Kosanović, predsednik Upravnog odbora udruženja. Posebno je pozdravio mlade podmorničare koji su prvi put došli na čuveno podmorničko druženje, Nikolić Gradimira, Stojanović Nenada, kao i drage goste iz Hrvatske i Crne Gore Stjepana Vrančića i Stevana Markovića. Svima je poželeo dobro zdravlje i što više ovakvih druženja.
 U ime Uređivačkog odbora podmorničke monografije, Vladimir Milatović, upoznao je prisutne da je izrada monografije u završnoj fazi, te da se njeno izdavanje očekuje u toku ove kalendarske godine.
 Druženje je proteklo u dobroj podmorničkoj atmosferi koju neguju  “gospodari morskih dubina” i njihovi prijatelji, kao i svi oni kojima su more i mornarica u srcu.
 Do novog "ronjenja" - druženja sa vama i vašim porodicama želimo dobro zdravlje.

Upravni odbor udruženja “Podmorničar” Beograd


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on May 02, 2011, 10:28:58 am

Presek stanja na izradi Monografije 88. FP (DP, BP)

 

U Zagrebu je 18. februara 2011. godine održan sastanak Uređivačkog odbora podmorničke monografije na kome je razmatran završni tekst rukopisa. Tom prilikom prihvaćen je rukopis monografije u potpunosti, pa je dogovoreno da se do susreta u Puli, krajem marta ove godine, izvrši prelom kako bi se podmorničari koji se nađu na tom susretu upoznali sa monografijom i pristupilo nalaženju sponzora, lektorisanju na srpskom i hrvatskom jeziku, kao i recenziji.

Recenzenti su dali saglasnost, lektor za srpski jezik takođe, a za hrvatski jezik je u toku.

Štampanje monografije obaviće se u Beogradu pošto su pribavljene tri ponude renomiranih štamparskih kuća. Monografija će se najkasnije pojaviti u oktobru na sajmu knjiga u Beogradu ove godine.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on May 02, 2011, 10:42:51 am
                                                                          KRATAK ISTORIJAT

            88. Flotila podmornica (88. FP) je ukinuta odlukom Vrhovnog saveta odbrane 1.aprila 2005. godine posle 77 godina postojanja.

            Period između dva svetska rata


            Prva podmornička grupa Kraljevine SHS je formirana 8. aprila 1928. godine kada su dignute vojnopomorske zastave na prve dve podmornice koje su tog dana uplovile u Boku iz Engleske, gde su sagrađene.

            Podmornice HRABRI (1) i NEBOJŠA (2) su predstavljale tih godina najmoderniju i najelitniju snagu Kraljevske mornarice.

            Njihovim porinućem i prebaziranjem u otadžbinu od strane naših posada afirmisala se prvi put naša ratna zastava u inostranstvu. Te dve posade su bile posebno odabrane, pa je tadašnja štampa pisala o njihovom otmenom, disciplinovanom i stručnom nastupu u Engleskoj. Spremnost i visokomoralno shvatanje svojih dužnosti tumačeno je kao deo pomorske tradicije i pravo na pomorsku budućnost države kojoj su pripadali.

            Naše prve podmorničare je iz Tivta za Englesku odvezao pomoćni brod Hvar burno pozdravljen sa obale u Tivtu i od drugih jedinica tadašnje Mornarice.

            Posle uspešne obuke, prvih vožnji i ronjenja naše podmornice i matični brod su 11. marta 1928. godine napustile engleske vode uputivši se prema Gibraltaru, gde je sastav bez ikakvih problema prošao moreuz i ploveći uz obalu Alžira stigao u Maltu 1. aprila. Odatle je sastav isplovio 6. aprila rutom prema domovini.

            Doček u našim vodama, u Boki 8. aprila 1928. godine bio je veličanstven. Prve pozdrave podmorničarima je doneo hidroavion, a zatim je došla u susret Flota pa Eskadra hidroaviona uz veliko oduševljenje čitavog naroda Boke Kotorske.

            Obe podmornice su sa matičnim brodom činile prvu podmorničku grupu koja je poslužila za obuku više generacija podmorničara. Odmah posle nabavke ovih podmornica iz Engleske, ugovorene su i izgrađene još dve modernije u Francuskoj. Bile su to podmornice SMELI (3) i OSVETNIK (4) koje su sa svojim matičnim brodom uplovile u Boku 4. decembra 1929. godine i činile drugu podmorničku grupu. 

            Sredinom tridesetih godina Mornarica se odlučila za nabavku novih podmornica iz Nemačke i to dve nove obalske od po 250 tona koje zbog izbijanja Drugog svetskog rata nisu isporučene Jugoslaviji.

            Od četiri podmornice koje je imala Kraljevska mornarica samo je podmornica NEBOJŠA preživela rat. Tokom prvih dana rata ona je zatečena na krstarenju koje se po naređenju Vrhovne komande prekida 12. aprila 1941. godine da bi već uveče 17. aprila isplovila iz Kotora za Grčku, a zatim i za Aleksandriju. U toku rata je plovila pod jugoslovenskom zastavom i pod komandom britanske mornarice (Royal Navy), a služila je za obuku savezničkih protivpodmorničkih brodova i aviona.

            Ostale tri podmornice su tokom rata zaplenjene od strane neprijatelja, pa je jedna raspremljena, a dve potopljene


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on May 02, 2011, 10:44:18 am
                                                                         Posle II svetskog rata


            Posleratno podmorničarstvo počinje povratkom podmornice NEBOJŠA u zemlju 1946. godine, koja je iste godine delimično remontovana i uvrštena u flotnu listu. Zbog dotrajalosti vitalnih uređaja i mehanizama podmornici je bilo zabranjeno zaronjavanje, pa je samo služila za specijalističku obuku podmorničkih kadrova i posada površinskih brodova. Pod imenom TARA je izbrisana iz flotne liste i rashodovana 1953. godine.

            Pionirsku ulogu u razvoju posleratnog podmorničarstva nastavlja podmornica SAVA (802), bivša talijanska pod imenom Tritoni  koja je od strane savezničke avijacije bila potopljena uz dok brodogradilišta "Uljanik" u Puli. Posle dizanja iz mora 1948. godine, remontovanja, opremanja i ispitivanja uvrštena je u flotnu listu 1953. godine. Sa njom su izvršena prva statička i dinamička ronjenja, odlazak na radnu i maksimalnu dubinu, prva torpedna gađanja i prve vežbe sa protivpodmorničkim brodovima, a do kraja eksploatacionog veka (1968. godine) bila je učiteljica više generacija podmorničara.
   
             Paralelno sa opremanjem SAVE početkom pedesetih godina radilo se na opremanju džepne podmornice MALIŠAN (901). U toku osmogodišnje eksploatacije pored uloge u obuci podmorničara poslužila je i sagledavanju potreba izgradnje ovakvih objekata i njihovog mesta i uloge u sistemu odbrane, što će doći do izražaja tri decenije kasnije gradnjom sličnih objekata.

            Iskustva stečena kroz remont, rekonstrukcije, opremanje i održavanje podmornica TARA, SAVA i MALIŠAN predstavljali su pravi i dragoceni kapital za podmorničke kadrove,  kao i kadrove iz pratećih struktura.

            Instituti, brodoprojektne organizacije, brodograđevna industrija i remontni zavodi činili su bazu i oslonac za organizacioni i tehnološki proces gradnje novih podmornica, pa je tako krajem pedesetih odlučeno da se počne sa izgradnjom podmornica osloncem na vlastite kapacitete.

            Prvi rezultat takve odluke je ulazak u flotni sastav dve nove podmornice SUTJESKA (811) i NERETVA (812) 1960/1961. godine. Nakon modernizacije krajem šezdesetih povećana im je autonomija, sigurnost plovljenja i ronjenja, kao i mogućnost otkrivanja i praćenja objekata na moru.

            Tehnička rešenja primenjena na 811 i 812 su omogućila značajan iskorak u razradi novih taktičkih i tehničkih postupaka u poboljšanju borbenih mogućnosti sledeće serije podmornica.

            Šezdesete godine, kako u svetu, tako i kod nas predstavljaju izrazit i kvalitetan skok u razvoju podmornica što se pozitivno odrazilo i na naše podmorničarstvo. U toj dekadi se projektuju i izgrađuju tri nove podmornice HEROJ (821), JUNAK (822) i USKOK (823) uz punu primenu novih metoda u izradi čvrstog trupa, ugradnji kvalitetnijih akumulatora, primeni automatizacije u upravljanju podmornicom i glavnim tehničkim sistemima, poboljšanju mikroklimatskih i drugih uslova za život i rad posada, ugradnjom savremenog naoružanja i opreme. Dosegnute su dubine 200 metara, povećane su podvodna brzina i autonomija, mogućnosti u otkrivanju ciljeva na moru, njihovom praćenju i određivanju elemenata kretanja.

            Krajem sedamdesetih u podmorničkom stroju se našlo pet podmornica što je već predstavljalo respektivnu snagu naše Mornarice u koncepciji odbrane Jadranskog pomorskog vojišta.

            Polovinom osamdesetih počinje gradnja dve još modernije i ubojitije podmornice koje ulaze u flotnu listu 1978. godine - SAVA (831) i 1980. godine - DRAVA (832). Čvrstoća trupa kod ovih podmornica obezbedila je dubinu ronjenja do 300 metara, hidrodinamička forma i automatizacija upravljanja omogućile su veće manevarske sposobnosti, povećana je autonomija, poboljšana energetika, usavršena propulzija. Borbeni komplet je povećan za 40 % u odnosu na prethodnu seriju što je donelo novi kvalitet jedinici i RM.

            Upotreba podmornica deplasmana od 800-1000 tona nije bila mogućna ili efikasna u svim delovima Jadranskog mora zbog određenih ograničenja sigurnosti i tajnosti dejstva pa se vrlo brzo i efikasno prišlo projektovanju nove serije malih podmornica. U periodu 1983.-1988. godine izgrađene su i uvrštene u flotnu listu tzv. džepne podmornice deplasmana od 100 tona i to : TISA (911),  UNA (912),  KUPA (913), ZETA (914),  SOČA (915) i VARDAR (916). Reč je o malim podmornicama koje je veoma teško otkriti, izvanrednog radijusa kretanja zahvaljujući dobro projektovanim akumulatorima i odličnim manevarskim sposobnostima. Različit pristup borbenoj upotrebi (mine ili prevoz i ubacivanje pomorskih diverzanata sa njihovim naoružanjem) ih čine značajnim elementima borbenih mogućnosti. Podmornička flotila sa njima (ukupno 11 podmornica)  u godinama 1988. - 1991. čini najubojitiju flotnu snagu RM.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on May 02, 2011, 10:48:05 am
                                                                           Posle raspada SFRJ


            Zaoštravanjem situacije u zemlji, podmornice su dobile zadatak i prebazirale iz matične luke Lora u Tivat, sem 914 koja je zatečena u remontu i ostala je u brodogradilištu Split.

            Građanski rat i raspad SFRJ su imali veliki značaj i odraz na ukupno stanje Flotile na novoj lokaciji. Nagli odliv iskusnih kadrova, gubljenje infrastrukturnih oslonaca za kvalitetno održavanje, promena shvatanja značaja i uloge 88. FP, sve manja sredstva za zanavljanje opreme i opšte trošenje najznačajnijih resursa su doveli jedinicu u stanje iz koga nije bilo izlaza.

            U periodu 1991. - 1999. godine činilo se da ima šansi za revitalizaciju dela Flotile (831, 832, 913, 915 i 916), jer se do prelomne 2000. godine vozilo i ronilo, ali sa određenim ograničenjima.

            Period 2000. - 2005. godina predstavljao je pravu agoniju 88. FP, pa je tako dovedena do neslavnog kraja jedna sjajna jedinica kojom se Ratna mornarica ponosila decenijama i čiji su pripadnici visokomoralno, profesionalno i dostojanstveno branili svoje boje, a ujedno i ugled čitave Ratne mornarice.

            Sudbina podmornica:
821 – odlukom MO CG ostavljena za muzejsku postavku u nautičnom centru "Porto Montenegro" koji se gradi na lokaciji porušenog Remontnog zavoda "SAVA KOVAČEVIĆ" u Tivtu,
822 – rashodovana i isečena 1997. godine u RZ u Tivtu,
823 – rashodovana 1999. godine, a otegljena na rezanje u Izmir (Turska) januara 2007. godine,
831 – prodata kao furda, nalazi se na vezu rashodovanih brodova na Pristanu, uz bok RF-31
832 – prodata kao furda i isečena juna 2008. godine u Tivtu,
911 – odlukom MO CG ostavljena za muzejsku postavku (isto kao 821),
912 – odlukom MO CG biće ustupljena Društvu PODMORNIČAR iz Ljubljane
913 – odlukom MO CG biće ustupljena Udruzi PODMORNIČAR iz Pule,
914 – ostala u Hrvatskoj, predviđena za muzej, status nepoznat,
915 – prodata kao furda, isečena jula 2008. godine u Tivtu,
916 – odlukom MO CG biće ustupljena Udruženju PODMORNIČAR iz Beograda   

831 na vezu rashodovanih brodova u Pristanu, uz bok RF-31, septembar 2009.    
    
832 u fazi rezanja u bivšem Remontnom zavodu u Tivtu, juni 2008.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on May 02, 2011, 11:38:05 am
      svi podaci gore navedeni skinuti su sa sajta Udrženja"Podmorničar"
     
      link za sajt Udruženja:

      http://www.podmornicar.com/

      http://www.podmornicar.hr/
     
       http://www.podmornicar.si/


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on May 02, 2011, 11:49:48 am
Bravo vlade021 na ovim informacijama i čestitke podmorničarima koji se redovito okupljaju. Moram ovdje ipak dati malu opsaku a odnosi se na imena diverzantskih podmornica koja u prikazu nisu dobro navedena.
Naime, diverzantske podmornice nosile su slijedeća imena:
P-911 Tisa
P-912 Una
P-913 Zeta
P-914 Soča
P-915 Kupa
P-916 Vardar
Ovo se može provjeriti i na Web stranici Udruženja podmorničara iz Beograda.

Imena su davana po rijekama, svaka iz jedne nekadašnje Republike pa su na porinuća ili na prijem u Flotnu listu doalzili predstavnici gradova iz dotićnih republika a koji su bili na tim rijekama.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on May 02, 2011, 02:17:26 pm
         
   ja sam skinuo članak sa sajta te nisam ulazio u tačnost postavljenih podataka.

   R.Crna Gora je odvojila tri male podmornice kao poklon udruženjima koja održavaju tradiciju podmorničarstva.
 
   Slovenci su 913 prebacili u muzej:
       
                                                          " Prihod diverzantske podmornice P-913 Zeta v Park vojaške zgodovine Pivka

Po večletnih naporih je naša upornost rodila sadove. V nedeljo 17. Aprila je kot darilo Republike Črne Gore prispela diverzantska podmornica P – 913 v Park vojaške zgodovine v Pivko.

Sam transport je potekal iz Pristana , do Tivta po morski poti s trajektom , nadaljevala je po cesti do luke Bar, kjer so jo zopet natovorili na trajekt in po morski poti do Italijanske luke Bari. Nadaljevala je po italijanski strani po cesti do nekdanjega mejnega prehoda Fernetiči, kjer je prispela v soboto pozno popoldan.  Po kratkem predahu pa je nadaljevala do Pivke.

V nedeljo so jo ob prisotnosti visokih gostov  ministrice za obrambo ga. Ljubice Jelušič, župana občine Pivka g. Smrdelj Roberta, vodje Parka vojaške zgodovine g. Boštjančič Janka, dir. Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« iz Pirana ga. Martina Gamboz, predsednika ZSČ dr. Potočnik Bojana, predstavnice kulturnega ministrstva, predstavnikov Vojaškega muzeja, vojaških atašejev Rusije in Črne Gore, predstavnikov Slovenske vojske, članov Društva Podmorničar, ter lastnikov podjetja CEM – TIR ga. Martine Winkler in  g. Silvana Cornialija kot dudi lastniki podjetja DVIG d.o.o. z Vrhnike g. Jeraj Franc s sinovoma , ter ostali obiskovalci, kot tudi velikega števila domačih novinarjev.

Po svečanih nagovorih pivškega župana g. Smrdelja, ministrice za obrambo ga Jelušičeve in vodje parka vojaške zgodovine g. Boštjančiča je sledil svečano premeščanje podmornice z vlačilca na slovenska tla. Premeščanje je bilo pospremljeno z velikim navdušenjem vseh prisotnih.

Po postavitvi je sledil še podelitev priložnostnih zahval vsem udeležencem od strani občine Pivka in ministrstva za obrambo in na koncu slovesnosti so še sledili kratki intervjuji  z vsemi akterji, brez katerih se  ta naloga nebi mogla izvesti.

Društvo Podmorničar se zahvaljuje vsem akterjem, ki so sodelovali v tem podvigu in to:

-          članu Marjanu Pogačniku,

-          članu Gorup Vojku,

-          nekdanjem podmorničarju Soldat Momirju

-          nekdanjem podmorničarju Mlačnik Rudolfu in njegovemu sinu

-          mornarici R. Črne Gore

-          posadki luškega dvigala LD 18

-          posadki trajekta "Grbalj", ter

-          vsem ostalim ki so pripomogli pri izvedbi tega projekta.

Še posebej se zahvaljujemo donatorjem podjetjem CEM – TIR iz Vrtojbe, ki je doniralo prevoz in krilo vse stroške okoli prevoza, DVIG d.o.o. z Vrhnike za dvigovanje podmornice in postavitev, ACRONI Jesenice za donirane železne plošče za podstavek podmornice, Gorski reševalni službi iz Kranjske gore za prevoz plošč iz Jesenic do Vrtojbe. "

 

Tekst: Oman Ljuboslav; foto: Oman Ljuboslav, Jesenik Ivan, Bertoncelj Tomaž, Majda Rasinger


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on May 03, 2011, 09:23:35 pm
         
        evo neke slike sa P-811


         


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on May 03, 2011, 10:45:34 pm

E klaso, svaka čast, da se vidi kako je izgledala "Radnička klasa". Narod misli kako smo se
samo kicošili i kitili, a da se ništa nije radilo. Alal vera na slici. ;)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on May 04, 2011, 06:18:27 am
radilo se dosta ,radionice i zavod su radili složenije poslove,čišćenje podvodnog dela,priprema uređaja za farbanje i slično radila je posada sa P-kdanta na čelu


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on May 04, 2011, 04:08:15 pm
...


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on May 04, 2011, 04:09:46 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on May 04, 2011, 08:51:48 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on May 04, 2011, 08:53:26 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on May 16, 2011, 01:14:05 pm
Evo malo ekskluzive, cisto da vas zaintrigiram i namamim vodu na usta.... ;)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on May 16, 2011, 01:16:04 pm
I jos ovo.... Nema vise, do septembra-oktobra i izlaska iz stampe! ;)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on May 16, 2011, 08:00:27 pm
Ne ostaje nam ništa drugo nego da se strpimo. :(


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on May 17, 2011, 09:01:50 pm
Vlade021, ako nije problem a pamćenje služi bilo bi dobro da napišeš imena članova posade P-812 sa poslijednje dvije slike. "Mlađi podmorničari" slabo poznaju generaciju iz Pule a čuli su o njima puno pa bi bilo dobro da ih i prepoznaju.
Unaprijed hvala!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on May 21, 2011, 07:32:24 pm
   Pokušaću da se setim imena stvarno je davno bilo.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on May 21, 2011, 07:33:40 pm
I jos ovo.... Nema vise, do septembra-oktobra i izlaska iz stampe! ;)
Presek stanja na izradi Monografije 88. FP (DP, BP)

 

Poštovani podmorničari i prijatelji,

čast mi je da Vas obavestim da je odštampana tzv. pilot knjiga Podmorničarstvo Jugoslavije (u Word prelomu) koja će tokom narednih 30 dana biti predmet definitivnog usaglašavanja najsitnijih detalja za završni profesionalni prelom (za štampu), i istovremeno model koji će biti prezentovan potencijalnim sponzorima.
 Uživajte u nekoliko priloženih fotografija.

Vaš Milan Komar


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on May 21, 2011, 07:58:54 pm
[attachment=1]
               Članovi V BO na P-812

     Vojo Sirar (naoslonjen na ogradu)električar
      Vlade Ogar  motorista
     Ivo Mandić motorista
     Pero Lipar električar
     Simo Petelin(naočari)komandir elektro odelenja
     Radojlo Janjić komandir V BO
     Vinko Peloza motorista
     Vinko Radaljac-Badžo električar
     Jovo Kesić motorista
     Pero Smrekar(donji red do mornara)komandir dizel odelenja
     Dragan Janjanin motorista
     nažalost imena mornara ne znam davno je to bilo.
     
     


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on May 21, 2011, 08:08:05 pm
[attachment=1]
               Članovi V BO na P-812

     Vojo Sirar (naoslonjen na ogradu)električar
      Vlade Ogar  motorista
.....................................   .........
.................................................
     Dragan Janjanin motorista
     nažalost imena mornara ne znam davno je to bilo.
     

Vlade Ogar i Dragan Janjanin su XIV klasa MTPŠ. Bilo je još kolega iz te klase na podmornicama, pored motorista i radiotelegrafista čak i radarista. Možeš li se sjetiti koji su to bili. Bilo vas je skoro 10-setak, ako se ne varam.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on May 24, 2011, 12:50:40 pm
Listajući danas Slobodnu Dalmaciju u osmrtnicama vidim poznato lice. Umro je bivši podmorničar Slavko Dojčinov, u šezdesetoj godini života.
Slavko je, koliko mi je poznato bio na podmornicama desetak godina. Nije završio vojnu školu, bio je na službi pod ugovorom. Skinuo se iz JRM negdje 1985. ili 86. i nastavio raditi u Škveru, Brodogradilište specijalnih objekata tako da je i dalje ostao u kontaktu sa podmornicama i podmorničarima. Službovao je na podmornicama tipa 831 u V. BO, dizel odjeljenje.
Sahranjen je jučer, 23.05.2011. u Zloselu.
Eto, otišao je još jedan podmorničar, dobar drug i pirjatelj, vrhunski podmorničar, "mašinac".
Neka mu je laka zemlja!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: trpe grozni on May 24, 2011, 02:50:00 pm
Neka mu je pokoj dusi. :(


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Istria 052 on May 24, 2011, 05:05:50 pm
Pokoj mu dusi


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Bozo13 on May 24, 2011, 05:07:23 pm
Naj počiva v miru.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on May 24, 2011, 05:38:09 pm
Neka mu je laka zemlja.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: leut on May 24, 2011, 07:15:45 pm
Pokoj mu vječni!

Je li istina i da je pokojni Toma Bebić, legendarni splitski kantautor, autor stiha u mome potpisu, bio podmorničar.
Navodno je zbog nezgode na nekoj od JRM podmornica ostao 70% invalid.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on May 25, 2011, 07:30:45 am
Toma Bebić nije bio podmorničar. Koliko je meni poznato Toma je završio podoficirsku školu (3. klasa ?) i neko vrijeme bio u JRM. To je sve što znam pa nema smisla da dalje nagađam.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: leut on May 25, 2011, 02:54:33 pm
Je li moguće da je kao pripadnik JRM sudjelova u remontu/popravku neke podmornice. Informacija je iz intervjua sa Tominom kćerkom Tatjanom Bebom Bebić:

Quote
- Taj stan na trinajstom katu nebodera di smo živili, Toma je bija dobija od vojske. Koliko je on brinija o takvin materijalnin stvarima, pokazala je i činjenica da je on valjda zadnji u gradu sazna da je dobija ti stan. Sreja je jednoga prijateja i ovi ga pita:“Toma, jesi li uselija?“ A on njemu:“Uselija? A di?“ Stan od vojske je dobija zato šta je bija vojni penzioner, 70% vojni invalid zbog neke tragedije, nesriće šta se bila dogodila na jednoj podmornici. Pa tako kad je umra, na kapsilu mu je bila jugoslavenska zastava, a na sprovodu je bija i svećenik, i švore, i počasni vod vojske i nema koga tu nije bilo, sve izmišano. A šta ću ti reć, bija je to pravi Alan Ford od sprovoda.

Cili intervju možete pročitat na: http://www.blog.hr/print/id/1627257006/toma-bebic-dvadeset-godina-da-je-jos-ovod.html

Inaće, može li par riječi o incidentima i nesrećama na JRM podmornicama.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on May 25, 2011, 04:06:52 pm
Je li moguće da je kao pripadnik JRM sudjelova u remontu/popravku neke podmornice. Informacija je iz intervjua sa Tominom kćerkom Tatjanom Bebom Bebić:
Quote
- Taj stan na trinajstom katu nebodera di smo živili, Toma je bija dobija od vojske. Koliko je on brinija o takvin materijalnin stvarima, pokazala je i činjenica da je on valjda zadnji u gradu sazna da je dobija ti stan. Sreja je jednoga prijateja i ovi ga pita:“Toma, jesi li uselija?“ A on njemu:“Uselija? A di?“ Stan od vojske je dobija zato šta je bija vojni penzioner, 70% vojni invalid zbog neke tragedije, nesriće šta se bila dogodila na jednoj podmornici. Pa tako kad je umra, na kapsilu mu je bila jugoslavenska zastava, a na sprovodu je bija i svećenik, i švore, i počasni vod vojske i nema koga tu nije bilo, sve izmišano. A šta ću ti reć, bija je to pravi Alan Ford od sprovoda.
Cili intervju možete pročitat na: http://www.blog.hr/print/id/1627257006/toma-bebic-dvadeset-godina-da-je-jos-ovod.html
Inaće, može li par riječi o incidentima i nesrećama na JRM podmornicama.
Neznam jeli Toma Bebić bio u JRM i na podmornicama. Ali ako je bio onda je sigurno učestvovao i morao da učestvuje u remontu podmornice kao član posade. Podmorničari su i najviše "crnčili" kao starešine jer kompletan kadar posade podmornice bio je oficirski, skoro bez mornara. Pogledaj post 55 i 59 kako na slici izgleda podmorničar u remontu. Ko zadnji šljaker. Ako je bio na podmornici i nastradao onda je bilo uobičajeno da ide u mirovinu i da posle dobije i stan ukoliko ga već nije imao. Prema tome, jedino je pitanje jeli bio u JRM ili nije. Toliko od mene.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kanader41 on May 25, 2011, 06:39:00 pm
Poznajem jednog izuzetnog čovjeka,podmorničara,nisam siguran jeli bio podoficir ili oficir JRM,poslje izlaska iz JRM radio je u BSO-Split s mojim ocem.Da li su se vršili remonti podmornica u BSO-Split ili samo u MTRZ-u?


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on May 25, 2011, 06:42:46 pm
Toma je završio podoficirsku školu i bio podoficir. Bio je Lolićeva klasa (orićareb ti ga znaš)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on May 25, 2011, 07:00:20 pm
Toma je završio podoficirsku školu i bio podoficir. Bio je Lolićeva klasa (orićareb ti ga znaš)
Znam Lolića. Onda su riječi iz intervjua istinite. U ona vremena vojno lice sa tako kratkim stažom moglo je otići u mirovinu samo iz zdravstvenih razloga. A stan da dobije nakon toga pod uslovom da ga i nije imao prethodno. Pošto je završio Vojnu školu imao je
obavezu da bude u JRM najmanje 10 godina. Da je stan u ono vrijeme i dobio pre isteka toga roka, ukoliko bi po svojoj volji napustio JRM po isteku 10 god., morao bi ga vratiti. Pošto je u pitanju bio  zdravstveni razlog, kockice su se složile i sve je onda OK. Sad je jedino pitanje da li je imao nezgodu za vrijeme službe na podmornicama ili u nekoj drugoj jedinici. Medjutim mislim da to više i nije bitno.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on May 25, 2011, 07:15:26 pm
Poznajem jednog izuzetnog čovjeka,podmorničara,nisam siguran jeli bio podoficir ili oficir JRM,poslje izlaska iz JRM radio je u BSO-Split s mojim ocem.Da li su se vršili remonti podmornica u BSO-Split ili samo u MTRZ-u?
Od sredine 60-tih godina, ranije ne tvrdim, praksa remonta gotovi plovila - brodova i podmornica, je isključivo bila da se izvode u Vojnim remontnim zavodima. Konkretno podmornica u MTRZ "Sava Kovalević". Gradnja novih je bila u civilnim brodogradilištima, Kraljevica i Split.
Kad je izgrađen novi brod on se primi od strane JRM, ispita u Floti u operativi i pod garancijom je bio pola godine. Nakon toga perioda vraća se obavezno na takozvanu "SuperKolodaciju" u brodogradilište koje ga je i izgradilo. Tada se izvrši dokovanje objekta i otklone svi prethodno uočeni nedostaci. Završetkom "SuperKolodacije", brod se ponovo vraća u operativu, a dalje remontovanje se izvodilo isključivo u Vojnim remontnim zavodima. Tako je bilo sve do 1991 godineeeee :zid


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kanader41 on May 25, 2011, 07:42:28 pm
Poznajem jednog izuzetnog čovjeka,podmorničara,nisam siguran jeli bio podoficir ili oficir JRM,poslje izlaska iz JRM radio je u BSO-Split s mojim ocem.Da li su se vršili remonti podmornica u BSO-Split ili samo u MTRZ-u?
Od sredine 60-tih godina, ranije ne tvrdim, praksa remonta gotovi plovila - brodova i podmornica, je isključivo bila da se izvode u Vojnim remontnim zavodima. Konkretno podmornica u MTRZ "Sava Kovalević". Gradnja novih je bila u civilnim brodogradilištima, Kraljevica i Split.
Kad je izgrađen novi brod on se primi od strane JRM, ispita u Floti u operativi i pod garancijom je bio pola godine. Nakon toga perioda vraća se obavezno na takozvanu "SuperKolodaciju" u brodogradilište koje ga je i izgradilo. Tada se izvrši dokovanje objekta i otklone svi prethodno uočeni nedostaci. Završetkom "SuperKolodacije", brod se ponovo vraća u operativu, a dalje remontovanje se izvodilo isključivo u Vojnim remontnim zavodima. Tako je bilo sve do 1991 godineeeee :zid
Hvala na odgovoru,to znači da je i današnja P-01 "Velebit" bila na otklanjanju nedostataka 1991.god u BSO-Split ,jer sam je vidio rastavljenu u tri djela, i zbog događaja u tom vremenu je ostala u Splitu.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Istria 052 on May 25, 2011, 08:02:11 pm
Toma je završio podoficirsku školu i bio podoficir. Bio je Lolićeva klasa (orićareb ti ga znaš)

Lolic, kasniije predavac na MVA iz grupe Raketna oruzja?


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on May 26, 2011, 09:58:29 am
Toma Bebić je sigurno bio podoficir u JRM, gdje i u koje doba ne znam ali sigurno nije bio podmorničar niti je u bilo kojem svojstvu radio na podmornicama. Da je bio, o tome bi se sigurno pričalo, Toma je bio legenda.
Podmornice su remont obavljale u MTRZ "SaKo" Tivat sa izuzetkom 1985. i 1986. godine kada je u Brodogradilištu specijalnih objekata obavljen veliki remont P-821 "Heroj" te mali remonti P-822 "Junak" i P-823 "Uskok". To je bilo navodno radi zauzetosti kapaciteta u MTRZ "SaKo" Tivat sa stranim programom (Rusi i Libijci). Tada je na tim P zamijenjen sonar što je iziskivalo i rekonstrukciju pramca, demontiran je Tanfarin trn i krmeni silaz prilagođen za prihvačanje spasilačke podmornice, ugrađen mjerač brzine zvuka, nova RTG plutača ...
Remonti diverzanstkih podmornica također su se obavljali u Splitu.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kumbor on May 26, 2011, 10:08:23 am
A remont i modernizacija P-823 u Škorpiku početkom 1985?


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on May 26, 2011, 11:28:34 am
P-823 je obavila mali remont sa modernizacijom 1985. godine u Brodogradilištu specijalnih objekata. Kako brodogradilište nije imalo plovni dok a na navoz je bila izvučena P-821 išlo se na dok u MTRZ "Velimir Škorpik" gdje su obavljeni radovi na podvonom dijelu trupa. Sve je bilo u nadležnosti BSO Split.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vladimir bošković on June 09, 2011, 11:17:32 pm
Evo priče o mom susretu sa Tomom Bebićem, napisao sam je prije desetak godina za jedan lokalni nedjeljnikTitle: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vladimir bošković on June 09, 2011, 11:29:15 pm
A u stvari: da, đir definitivno znači krug:
Tri ili četiri mjeseca nakon ovog teksta, javio mi se prijatelj i imenjak - navodno mi je bio nabavio nešto posebno čemu se trebam obradovati ko lud na kupus. Navratim do njega i on sav ponosam vadi iza fotelje, gdje ju je držao sakrivenu - ploču "Oya Noya". Kupio ju na ulici, ispred ulaza zgrade u kojoj je tada bio podstanar: prodavali su je neki cigani koji su do nje, očigledno, došli čišćenjem nečijeg podruma. Bila je to upravo ona ploča koju sam deceniju ranije ostavio nekoj nepomenici, prepoznao sam po oderotini na poleđini kartonskog omota nastaloj tako sto sam te 1987. nedovoljno smireno skidao naljepnicu sa cijenom.
Vinil je ostao sačuvan jer očito nije mnogo ni slušan. Omot  je na ivicama postao buđav, nagrizla ga je velika vlaga i kao da je boravio u brodskoj štivi pa se stiče utisak da je ploča cijelu deceniju plovila kroz vrijeme.
Čudni su putevi, oni ili ovi drugi :)
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on June 10, 2011, 05:09:19 am
Toma je završio podoficirsku školu i bio podoficir. Bio je Lolićeva klasa (orićareb ti ga znaš)

Lolic, kasniije predavac na MVA iz grupe Raketna oruzja?

Ne taj Lolić o koma ja govorim nije bio predavač na MVA. Bio je zast. I.kl. radio je u skladištu RD za TČ RČ, kasnije sam ja primio dužnost, da je mogao pod hitno u penziju.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on June 10, 2011, 07:52:43 am
Toma je završio podoficirsku školu i bio podoficir. Bio je Lolićeva klasa (orićareb ti ga znaš)
Lolic, kasniije predavac na MVA iz grupe Raketna oruzja?
Ne taj Lolić o koma ja govorim nije bio predavač na MVA. Bio je zast. I.kl. radio je u skladištu RD za TČ RČ, kasnije sam ja primio dužnost, da je mogao pod hitno u penziju.
Je taj Lolić. Mislim da je bio sa Brača rodom.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on June 10, 2011, 09:40:22 am
Toma je završio podoficirsku školu i bio podoficir. Bio je Lolićeva klasa (orićareb ti ga znaš)
Lolic, kasniije predavac na MVA iz grupe Raketna oruzja?
Ne taj Lolić o koma ja govorim nije bio predavač na MVA. Bio je zast. I.kl. radio je u skladištu RD za TČ RČ, kasnije sam ja primio dužnost, da je mogao pod hitno u penziju.
Je taj Lolić. Mislim da je bio sa Brača rodom.
Da ja govorim o Bračaninu. kažu, da je bio "najzaj...." kod izdavan ju i zamjeni rezernvih djelova u Lori. Moram ga uzet u obranu - tražio je da se radi po propisu. Ako ML nije bio pravilni napisan nije izdao mat. sredstvo.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on June 10, 2011, 10:51:00 am

Da ja govorim o Bračaninu. kažu, da je bio "najzaj...." kod izdavan ju i zamjeni rezernvih djelova u Lori. Moram ga uzet u obranu - tražio je da se radi po propisu. Ako ML nije bio pravilni napisan nije izdao mat. sredstvo.
A ne, meni je ostao u najljepšim uspomenama. Bio je veliki džek, i trezven čovjek.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: leut on June 14, 2011, 06:00:49 pm
A u stvari: da, đir definitivno znači krug:
Tri ili četiri mjeseca nakon ovog teksta, javio mi se prijatelj i imenjak - navodno mi je bio nabavio nešto posebno čemu se trebam obradovati ko lud na kupus. Navratim do njega i on sav ponosam vadi iza fotelje, gdje ju je držao sakrivenu - ploču "Oya Noya". Kupio ju na ulici, ispred ulaza zgrade u kojoj je tada bio podstanar: prodavali su je neki cigani koji su do nje, očigledno, došli čišćenjem nečijeg podruma. Bila je to upravo ona ploča koju sam deceniju ranije ostavio nekoj nepomenici, prepoznao sam po oderotini na poleđini kartonskog omota nastaloj tako sto sam te 1987. nedovoljno smireno skidao naljepnicu sa cijenom.
Vinil je ostao sačuvan jer očito nije mnogo ni slušan. Omot  je na ivicama postao buđav, nagrizla ga je velika vlaga i kao da je boravio u brodskoj štivi pa se stiče utisak da je ploča cijelu deceniju plovila kroz vrijeme.
Čudni su putevi, oni ili ovi drugi :)

Lijep članak Vladimire. Imao si tu privilegiju da ga uživo slušaš i doživiš.

A ova priča o điru i ploči me malo podsjetila na onu priču o bombonjeri Ephraima Kishona.  :)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on June 29, 2011, 01:25:51 pm
Evo, na žalost, upravo sam saznao da nas je napustio još jedan dragi kolega i podmorničar. Jučer, 28.06. umro je Stojan Črnko. Rođen je 1952. godine, završio je 28. klasu MVA, prije toga završio je Srednju podoficirsku školu te je prije akademije radio neko vrijeme. Početci njegove karijere bili su na podmornicama, nakon toga opredijelio se za bezbjednost gdje je bio sve do 1991. godine. Živio je i radio u Sloveniji.
Siguran sam da ga je dosta Palubaraca poznavalo.

Neka mu je laka zemlja!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on June 29, 2011, 01:47:04 pm
Poznavao sam ga. Sučut njegovoj porodici.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: trpe grozni on June 29, 2011, 01:52:31 pm
Nek mu je plavo more. :( :(


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Istria 052 on June 29, 2011, 02:41:47 pm
Iako ga nisam poznavao, vijest izaziva sjetu.. saucesce porodici


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on June 29, 2011, 03:32:38 pm
Laka mu zemlja Balkanska.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on June 29, 2011, 05:25:07 pm
Počivao u miru Božjem!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: MOTORISTA on June 29, 2011, 09:54:11 pm
Pokoj mu duši.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Bozo13 on June 29, 2011, 10:04:51 pm
Naj počiva v miru.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 03, 2011, 07:19:33 pm
ovih dana jedna grupa iz udruženja "Podmorničara"koja radi u Novom Sadu posetila je Nikolu Svilara.Nikola poslednjih tridesetak godina boravi i živi uBačkom Brestovcu.Završio je I klasu MTPŠ i na podmornice se ukrcao 1960 god.mnogo nas je prve korake na podmornici napravilo pod njegovim patronatom.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 03, 2011, 07:21:49 pm
na fotografiji su:u gornjem redu sa leva na desno Ogar,Romanov i Janjanin sede Obradović i N.Svilar


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 03, 2011, 07:23:35 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 03, 2011, 07:24:49 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 03, 2011, 07:26:45 pm
Nikola je ove godine udavao unuku i gosti su mu bili drugovi sa podmornice Romanov Labus i Marunić


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 03, 2011, 07:29:27 pm
Ogar Vlade Romanov Joža Dane Obradović Janjanin Dragan [attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 03, 2011, 07:32:14 pm
Na slikama gore su počevši odozgo prema dole Obradivić, Romanov, Janjanin, Ogar.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Istria 052 on September 03, 2011, 10:48:01 pm
Bas fino..


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on September 20, 2011, 10:54:09 am
Protekli vikend (16. do 18.09.) u Pivki (Slovenija) održan je 5. festival vojaške zgodovine. Manifestacija se odvijala u Vojnom muzeju. Zadnjeg dana, u nedjelju muzej je zvanično u svoj postav uvrstio P-913 "Zeta". Svečanosti su prisustvovali ministrica obrane Slovenije i ministar obrane Crne Gore. Udruga podmorničara Slovenije napravila je ogroman posao uređenjem podmornice i dovođenjem iste u stanje primjereno za muzej. Tijekom ova tri dana družili su se bivši podmorničari kojih je u nedjelju na svečnosti bilo pedesetak i to iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Za one koji su došli izdaleka smještaj je bio osiguran u novoj vojarni u Pivki. Večernja druženja podmorničara podsjetila su nas na stare nezaboravne dane. Uređivački odbor Monografije podmorničarstva završio je monografiju, otisnuto je nekoliko primjeraka koje smo sa oduševljenjem pregledali, sada se samo traže financijska sredstva i monografija ide u tisak.[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on September 20, 2011, 10:55:15 am
Još malo ugođaja iz Pivke


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on September 20, 2011, 11:05:38 am
Još malo ugođaja iz Pivke

Čestitam... :klap


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on September 20, 2011, 02:05:26 pm
Još malo ugođaja iz PivkeTitle: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 20, 2011, 02:43:53 pm
Bravo za Udrugu iz Slovenije,Plavnik hvala na fotografijama


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 20, 2011, 02:46:53 pm
08.10.2011 u Beogradu Udruženje Podmorničara Srbije održava godišnju skupštinu Udruženja i nakon toga ronjenje u restoranu "Korjeni" na Novom Beogradu.Pa ko bude imao bolji zaron.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 22, 2011, 03:25:08 pm
Susret u Pivki

Podmorničari su se okupili  17. i 18. septembra 2011. godine u Pivki da bi prisustvovali svečanom postavljanju podmornice 913 "Zeta" u Vojni muzej.

Svečanosti su na poziv podmorničara iz Slovenije prisustvovali osim podmorničara iz Crne Gore i Hrvatske i podmorničari iz Srbije u sastavu Komar, Rebselj, Todorović i Milatović.

Opis slika

1. obilazak podmornice,
 2. akrilni prozor za pogled na projektor sonara,
 3. u unutrašnjosti podmornice,
 4. admiral Pogačnik na most!
 5. pramac okrenut prema moru,
 6. promocija pilot monografije Podmorničarstvo Jugoslavije,
 7. podmorničari u društvu Marka Maroka - sina podmorničke legende Bojana Maroka,
 8. kapetan bojnog broda Vojko Gorup diže zastavu na svečanosti,
 9. Martin Matošević, Andrej Korbar i Tomislav Đorđević,
 10. supruznici Soldat s vojnim atašeima: Crne Gore u Sloveniji (kbb Keković) i Slovenije u Crnoj Gori (gen Klisarič),
 11. ministarka odbrane Slovenije Ljubica Jelušič je s velikom pažnjom saslušala informaciju o podmorničkoj monografiji,
 12. zdravica Tome Đorđevića, jednog od recenzenata Monografije,
 13. pukovnik Kranjc i g. Silvano Corniali čija je firma dovezla podmornicu iz Tivta u Pivku besplatno.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 22, 2011, 03:32:05 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 22, 2011, 03:34:50 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 22, 2011, 03:35:31 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 22, 2011, 03:36:17 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 22, 2011, 03:37:59 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 22, 2011, 03:39:04 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 22, 2011, 03:39:47 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 22, 2011, 03:41:28 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 22, 2011, 03:42:49 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 22, 2011, 03:46:11 pm
tekst i fotografije prenete su sa sajta Udruženje građana "Podmorničar" Beograd,autor  gospodin Vladimir Milatović.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on September 22, 2011, 04:34:25 pm
Sada kad ste sve to napisali, neznam dali ima smisla otiči u muzej i to pogledati?! ;)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 22, 2011, 10:50:06 pm
uvek treba proveriti.. ;D


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on September 23, 2011, 08:07:42 am
Sada kad ste sve to napisali, neznam dali ima smisla otiči u muzej i to pogledati?! ;)
Duje, pretpostavljam da si već bio u muzeju u Pivki, ali unatoč tome mislim da ima smisla ići opet. Stvarno se ima što vidjeti. Ljudi koji vode muzej trude se do maksimuma. Po meni koncepcija muzeja je stvarno dobra, objekti su lijepo uređeni a izlošci savršeno pripremljeni. Koliko sam imao priliku vidjeti priprema se i vanjsko uređenje objekata. Ja ću svakako nastojati doći ponovo u muzej kako bi razgledao u miru i polako jer sada je bila stvarno gužva.
Iako sam bio i zapovjednika na P-913 nisam ulazio u nju, radije sam to prepustio onima koji nisu to nikada vidjeli, to je i razlog da dođem ponovo.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on September 23, 2011, 08:26:57 am
..........
Iako sam bio i zapovjednik na P-913 nisam ulazio u nju, radije sam to prepustio onima koji nisu to nikada vidjeli,.........
;) :klap :klap :klap


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on September 23, 2011, 10:46:39 am
..........
Iako sam bio i zapovjednik na P-913 nisam ulazio u nju, radije sam to prepustio onima koji nisu to nikada vidjeli,.........
;) :klap :klap :klap
Lijepo je vidjeti Smješka kada plješće klap, klap klap! U ovom slučaju pljesak su zaslužili podmorničari Udruženja podmorničara iz Slovenije koji su trudom, voljom i velikom potporom drugih struktura uspjeli projekt dovesti do kraja. Moram ovdje iznjeti i svoje mišljenje da najveći pljesak svakako zaslužuje prijevoznik koji je P iz Boke dovezao u Sloveniju. To je bila jedna ogromna stavka koju je bilo strašno teško relizirati i to prije svega radi skupoće. Razni prijevoznici koji se bave prijevozom teških tereta dali su ponude, cijene su se kretale oko 80 (osamdest) tisuća Eura. To je stvarno velik novac i teško ga je namaknuti. Kada je sve izgledalo da će se projekt otegnuti javio se prijevoznik koji je taj posao obavio beplatno. Došao je i rekao, idemo po podmornicu. Ostalo je poznao, P je tu gdje je. Bravo!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on September 23, 2011, 11:12:50 am
Lijepo je vidjeti Smješka kada plješće klap, klap klap! U ovom slučaju pljesak su zaslužili podmorničari Udruženja podmorničara iz Slovenije koji su trudom, voljom i velikom potporom drugih struktura uspjeli projekt dovesti do kraja. Moram ovdje iznjeti i svoje mišljenje da najveći pljesak svakako zaslužuje prijevoznik koji je P iz Boke dovezao u Sloveniju. To je bila jedna ogromna stavka koju je bilo strašno teško relizirati i to prije svega radi skupoće. Razni prijevoznici koji se bave prijevozom teških tereta dali su ponude, cijene su se kretale oko 80 (osamdest) tisuća Eura. To je stvarno velik novac i teško ga je namaknuti. Kada je sve izgledalo da će se projekt otegnuti javio se prijevoznik koji je taj posao obavio beplatno. Došao je i rekao, idemo po podmornicu. Ostalo je poznao, P je tu gdje je. Bravo!
80.000 Eura, a on besplatno. Čovjeka treba država i narod Slovenije i RM Slovenije odlikovati najvećim državnim odlikovanjem.
Neznam šta da više kažem....I Paluba bi mu trebala odati priznanje. :D :klap :super


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on September 23, 2011, 02:36:44 pm
Sada kad ste sve to napisali, neznam dali ima smisla otiči u muzej i to pogledati?! ;)
Duje, pretpostavljam da si već bio u muzeju u Pivki, ali unatoč tome mislim da ima smisla ići opet. Stvarno se ima što vidjeti. Ljudi koji vode muzej trude se do maksimuma. Po meni koncepcija muzeja je stvarno dobra, objekti su lijepo uređeni a izlošci savršeno pripremljeni. Koliko sam imao priliku vidjeti priprema se i vanjsko uređenje objekata. Ja ću svakako nastojati doći ponovo u muzej kako bi razgledao u miru i polako jer sada je bila stvarno gužva.
Iako sam bio i zapovjednika na P-913 nisam ulazio u nju, radije sam to prepustio onima koji nisu to nikada vidjeli, to je i razlog da dođem ponovo.
Ma moram vidit. Samo sam se šalio. Moram "prekontrolisati" rad jednog od kustosa koji radi u muzeju SV, a koji je počeo karieru kod mene kada je bio na stažiranju (90-tih) godina.  Inače sam bio na svim podmornicama koje je imala JRM (priroda posla) U Tehnočkoj radionici.
Pratim muzej u Pivki, kada se je tek razmišljalo o toj postavci. Bio sam prisutan i kod potpisa ugovora izmeđi SV i predstavnika opčina Pivka, naravno, poslije i na zakusci.
U temi "nešto iz Lore" sam ti postavio slike objekta u kojem si dosti boravio, pa možeš pogledat, ako več nisi.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 24, 2011, 08:27:44 am
lepo je sačuvati nešto na kojem su mnoge generacije radile i obučavale .kod nas je običaj da sa promenom garnitura vlasti sve prethodno se briše kao da nije postojalo.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on October 09, 2011, 07:47:40 am
Udruženje podmorničara Srbije održalo je 08.10.2011 god.godišnju skupštinu Udruženja.Skupština je održana u Beogradu i na njoj je promovisana Monografija bivše nam jedinice.
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on October 09, 2011, 07:48:55 am
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on October 09, 2011, 07:51:47 am
Skupštini se obratio i Tomo Drašković jedan od najstarijih podmorničara ako i ne najstariji.[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on October 09, 2011, 07:53:11 am
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on October 09, 2011, 07:54:58 am
tu je i legenda  vojničkog višeboja u Mornarici  Đurđić Velisav-Đuško


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on October 09, 2011, 07:55:38 am
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on October 09, 2011, 07:58:00 am
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on December 20, 2011, 05:41:33 pm

OBAVEŠTENJE
 o pretplati na monografiju „Podmorničarstvo Jugoslavije“

obaveštavamo zainteresovane pojedince, udruženja i institucije da smo počeli prijem pretplate za monografiju „Podmorničarstvo Jugoslavije“ koja izlazi iz štampe u februaru 2012.

Pretplatna cena iznosi 3.000 dinara, a uplate primamo na račun Udruženja građana „Podmorničar“ Beograd. Troškovi dostave monografije kupcima u zemlji uračunati u cenu, za slanje u inostranstvo kupac plaća troškove dostave.

O monografiji:
izdavači Monografije su podmornička društva iz Beograda, Ljubljane i Pule,
obrađeni period 1928-2005. godina (kao i godine neposredno ispred i iza datog perioda),
autori tekstova su: pet admirala, jedan general, četiri doktora nauka, dva novinara, projektanti, komandanti, upravitelji, lekari, podmorničari,
obim 430 stranica, format A4, tvrdi povez,
38 autorskih tabaka teksta,
570 fotografija, 180 fotografija lica, 33 fotokopije,32 tabele, 20 ilustracija, 24 crteža,
100 antrfilea (boksova),
40 portreta karikatura podmorničara,
recenzenti: dr Tomislav Đorđević (Slovenija), dr Andrej Korbar (Hrvatska) i Miroslav Lazanski (Srbija)

Predsednik Upravog odbora UG „Podmorničar“ Beograd
 Dragan Kosanović, sr
 u Beogradu 15.12.2011.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Solaris on December 20, 2011, 05:47:37 pm
Može li se to nekako i u RH ili Slo za one koji su tamo zainteresirani ?

hvala poz.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on December 20, 2011, 07:19:46 pm
Može li se to nekako i u RH ili Slo za one koji su tamo zainteresirani ?

hvala poz.

ne bih znao reći kako će to organizovati ostala udruženja.mislim da ih se može kontaktirati preko njihovog sajta za informaciju.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on January 14, 2012, 07:46:06 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on January 30, 2012, 08:17:12 am
ZAJEDNICKA MONOGRAFIJA UDRUGA PODMORNI-ČARA SLOVENIJE, SRBIJE I HRVATSKE

PODMORNIČARSTVO JUGOSLAVIJE

Monografija u pripremi


 Štovani prijatelji, drugovi podmornicari, simpatizeri i posjetitelji naše web stranice.

 Konačno, dugoočekivana knjiga o podmorničarstvu na području bivše Jugoslavije je pred objavljivanjem u veljači 2012.

 Knjigu ćete moći nabaviti na dan promocije u Puli 30. 03. 2012. godine u Domu hrvatskih branitelja ili pretplatom po cijeni od 250 kuna (poštarina uključena).

Osnovni podaci o knjizi – monografiji:

Obrađeni period 1928-2005. godina (kao i godine neposredno ispred i iza datog perioda);
Autori tekstova: Tridesetak stručnih ljudi s područja podmorničarstva i publicistike među kojima su: pet admirala, jedan general, četiri doktora znanosti, dva novinara, projektanti, zapovjednici, upravitelji pogona, liječnici, podmorničari;
O knjizi: 430 stranica, format A4, tvrdi povez, 38 autorskih tekstova, 570 fotografija, 180 fotografija osoba, 33 fotokopije,32 tabele, 20 ilustracija, 24 crteža, 40 portreta karikatura podmorničara;
Urednički odbor: T. Drašković, V. Gorup, A. Korbar, M. Matošević, V. Milatović, F. Moretti, M. Pogačnik, N. Vidaković na čelu s glavnim urednikom Milanom Komarom;
Recenzenti: dr. sc. Tomislav Đorđević (Slovenija), dr.sc. Andrej Korbar (Hrvatska), Miroslav Lazanski (Srbija);
Jezici: Knjiga će zavisno od autorskog priloga biti tiskana na hrvatskom i srpskom (po uzoru na HLZ "Miroslav Krleža"), dok će cijela knjiga biti uskoro prevedena na slovenački jezik.
Tiraž: 1000 primjeraka.

Kratak sažetak

 Knjiga sadrži sve bitne sastavnice podmorničarstva na istočnoj obali Jadrana u razdoblju između 1928. i 2005.   
godine. U   njoj se može naići na priloge
napisane lijepim pripovjedačkim stilom do onih strogo stručnih s brojnim tehničkim podacima. U knjizi je spomenuto oko 1500 ljudi vezanih za podmorničarstvo u širem smislu (brodogradilišta, instituti, fakulteti,..)

Podmornica na ovim prostorima više nema. Uskoro neće biti ni podmorničara. Ostaju njihovi potomci i brojni brodograđevni kapaciteti, te duboki tragovi hrvatske ratne brodogradnje i podmorničarstva na tehnički, gospodarski, znanstveni i civilizacijski razvoj priobalja, a posebno gradova Pule, Rijeke i Splita. Ova knjiga djelomično svjedoči i o tome.

 Izdanje, čija bi se distribucija vršila u Hrvatskoj možete u pretplati naručiti preko naše udruge, tj. Udruge gradana "PODMORNIČAR".

 Cijena knjige u pretplati je 250,00 Kn (poštarina uračunata), a tko želi knjigu uplatiti po ovoj ponudi molimo da to učini putem opće uplatnice:

Platitelj: Vaše IME i PREZIME i ADRESA
Primatelj: Udruga gradana "PODMORNIČAR" Pula
 Uplata na racun: 2484008 - 1105027852 Iznos: 250,00 Kn
 Opis plaćanja: UPLATA ZA MONOGRAFIJU "PODMORNIČARSTVO JUGOSLAVIJE"


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on January 30, 2012, 08:19:50 am
OBVESTILO

o prednaročilu za  monografijo „Podmorničarstvo Jugoslavije“

Obveščamo zainteresirane posameznike, organizacije in institucije da smo začeli sprejemati prednaročila za monografijo »Podmorničarstvo Jugoslavije« katera prihaja iz tiska v februarju 2012. 150 izvodov bo v srbohrvaščini. Slovenski izvodi bodo izšli kasneje ker je knjiga še v fazi prevajanja. Ko boste posredovali svoje podatke prosim da navedete katero verzijo naročate (srbohrvaško ali slovensko).

Prednaročniška cena je 30 €.  Vplačila sprejemamo na:

Prejemnik:

 Društva za ohranjanje podmorniške tradicije – Podmorničar

 Rimska 8,  1000 Ljubljana.

IBAN: SI56 0202 7025 7165 339

BIC koda: LJBASI2X

Namen:  Predplačilo monografije »Podmorničarstvo Jugoslavije«


Navedite tudi svoje podatke, če niste član društva prosimo, da posredujete svoje podatke  na e-naslov: drustvo.podmornicar @ gmail.com, da vam bomo lahko knjigo tudi poslali.

Stroški dostave monografije kupcem v Sloveniji so všteti v ceno, za pošiljanje v tujino kupec sam plača stroške dostave.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on January 30, 2012, 08:22:48 am
Može li se to nekako i u RH ili Slo za one koji su tamo zainteresirani ?

hvala poz.
поштовани СОЛАРИС 1972 коначно имам одговор како се може набавити монографија у РХ и Сло.
поздрав,Владе


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 07, 2012, 11:36:15 am
званична промоција Монографије 88 ДП је 23.03.2012 у Дому Војске у Београду.почетак у 13.00 часова


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 11, 2012, 02:56:22 pm
званична промоција Монографије 88 ДП је 23.03.2012 у Дому Војске у Београду.почетак у 13.00 часова
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: lovac on March 13, 2012, 08:31:48 pm
Podmorničari SVAKA VAM ČAST!!!

ČESTITAM!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 14, 2012, 02:56:15 pm
Podmorničari SVAKA VAM ČAST!!!

ČESTITAM!
хвала Ловац у име људи који су од прве идеје изнете 2007 до данас предано радили на остварењу циља а то је да са нестанком јединице не оду у заборав они који су је стварали и у њој радили.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 25, 2012, 02:55:50 pm
Монографија је оштампана и званично промовисана

[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 25, 2012, 03:05:45 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 25, 2012, 03:07:33 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 28, 2012, 08:31:28 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 28, 2012, 08:32:19 pm
[attachment=1] :klap :klap


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kumbor on March 28, 2012, 08:53:52 pm
Ових дана идем код Косановића по књигу. Таква енциклопедија, за такве паре. Има добрих људи и у ово тешко време.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 28, 2012, 08:58:43 pm
Ових дана идем код Косановића по књигу. Таква енциклопедија, за такве паре. Има добрих људи и у ово тешко време.
vidimo li se u 07.04 u Novom Sadu? ?


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on March 28, 2012, 09:01:29 pm
Juce mi je dosla u ruke... ;D Moram priznati da je nadisla i moja najveca ocekivanja! Izvanredna stvar i svaka cast izdavacima koji su imali volje, snage i entuzijazma da naprave ovo zaista kapitalno djelo! Bravo svima! :klap :klap :klap


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Solaris on March 28, 2012, 09:50:05 pm
Ja se još nadam da ću dobiti svoj primjerak, ovi iz pule niti ne čitaju mail.

poz.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 29, 2012, 06:14:49 am
Ja se još nadam da ću dobiti svoj primjerak, ovi iz pule niti ne čitaju mail.

poz.
буде ли проблема јави се да то решимо.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on March 29, 2012, 07:15:33 am
Koliko znam,promocija u Puli je sutra....


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on March 29, 2012, 09:26:33 am
Promocija u Puli je sutra, u petak 30.03. Koliko sam se infromirao iz prve ruke sve je spremno. Svi koji su se pretplatili na monografiju dobit će ju ili na promociji ili poštom. Monografija će se moći kupiti i na promociji koja će biti u Puli u Domu Hrvatskih branitelja (ex Dom JNA). Prodajna cijena monografije je 250 kn. Ja po svoju idem osobno a i radi susreta sa kolegama podmorničarima. Inače, Udruga Podmorničar iz Pule tom prigodom priprema i izložbu o podmorničarstvu.
Više o promociji u subotu ili nedjelju kada se vratim doma.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 29, 2012, 05:02:01 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 29, 2012, 05:05:36 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 29, 2012, 05:06:16 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 29, 2012, 05:12:59 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: lovac on March 29, 2012, 08:32:44 pm
Vlade, što si postavio tako male slike - ne mogu nikog da prepoznam ko je bio na promociji !!??!!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 30, 2012, 01:10:56 am
Vlade, što si postavio tako male slike - ne mogu nikog da prepoznam ko je bio na promociji !!??!!
скинуо сам их са сајта Удружења тако да нисам могао поставити веће.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: lovac on March 30, 2012, 12:40:45 pm
Čini mi se da na sličici admirali i generali prepoznajem generala Đorđević Novicu i generala Tomanovića zvanog Lepi ?!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 30, 2012, 01:13:46 pm
Čini mi se da na sličici admirali i generali prepoznajem generala Đorđević Novicu i generala Tomanovića zvanog Lepi ?!
са брадом је Радовић,некада био на патролцима.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kilezr on March 30, 2012, 06:04:54 pm

 Zar na prvoj, sa bradom nije Stojan Jović?


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 30, 2012, 06:13:38 pm

 Zar na prvoj, sa bradom nije Stojan Jović?
Stevan Mirković


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kilezr on March 30, 2012, 06:22:39 pm

 Da! Na njega sam mislio a kucao drugo! :zid


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on April 02, 2012, 10:48:44 am
U petak 30.04. i subotu 31.04. u Puli su održani Dani podmorničarstva koje je organizirala Udruga Podmorničar-Pula.
Druženje je započelu u 17,00 sati u Domu Hrvatskih branitelja (bivši Dom JNA). Tom prigodom bila je postavljena manja izložba pod nazivom Podmorničarstvo na istočnoj obali Jadrana. Uglavnom prigodne fotografije, izvaci iz novina te nekoliko eksponata. Izložbu je postavio Dragiša Nikolić - Isus a fotografije i eksponate su ustupili bivši podmorničari i vlasnici zbirki. Nakon toga prikazan je film pod nazivom Riječki torpedo, o stvaranju tog oružja u Rijeci. Film je predstavio prof. Smokvina iz Udruge PROTORPEDO, koja se brine za industirjsku baštinu u Rijeci.
Prof. dr.sc. Bruno Čalić imao je izlaganje o druženjima sa eminentnim svjetskim poznavaocem dubina Jacques Priccad-om.
Nakon toga uslijedio je glavni događaj, promocija monografije "Podmorničarstvo Jugoslavije". Monografiju su predstavili Andrej Korbar, Martin Matošević, Fridrih Moreti i glavni autor Milan Komar. Što da vam kažem, monografija je vrhunska. Na njoj je radio niz eminentnih autora, poznavaoca problematike. Teško mi je opisati monografiju, to se jednostavno mora vidjeti odnosno imati. Cijena monografije je 250 kuna i može se kupiti preko Udruge Podmorničar-Pula koji ju šalju poštom po primitku uplate.
Događaju je prisustvovalo oko osamdesetak osoba, a druženje se nastavilo do 22 sata.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on April 02, 2012, 10:51:04 am
Još nekoliko slika sa događaja.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on April 02, 2012, 10:52:36 am
Nekoliko izložakaTitle: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on April 02, 2012, 10:53:43 am
Jutros pisano i u cg stampi....

Okončan višegodišnji trud tri udruženja podmorničara iz Srbije, Hrvatske i Slovenije

       OBJAVLJENA REPREZENTATIVNA MONOGRAFIJA
         „PODMORNIČARSTVO JUGOSLAVIJE“

Svečanim promocijama reprezentativne monografije „Podmorničarstvo Jugoalavije“ proteklih dana u Beogradu i Puli, krunisani su višegodišnji napori tri udruženja koja okupljaju bivše jugoslovenske podmorničare iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.
Izdavači knjige su Udruženje „Podmorničar“ iz Beograda, Udruga gradjana „Podmorničar“ iz Pule i Društvo za ohranjanje podmorniške tradicije „Podmorničar“ iz Ljubljane, a u monografiji je sublimiran razvoj i istorijat podmorničarstva kao jedne od najkompleksnijih tehnoloških djelatnosti na svijetu, na prostorima bivše Jugoslavije od 1928 do 2005 godine. Knjiga na 430 stranica, sadrži 38 autorskih tekstova, 570 fotografija, 180 fotografija osoba, 33 fotokopije, 32 tabele, 20 ilustracija, 24 crteža, 40 portreta  i karikatura podmorničara. Medju autorima ove monografije su pet admirala, jedan general, četiri doktora nauka, dva novinara, projektanti, komandanti, upravitelji, ljekari, podmorničari koji u svojim tekstovima sublimiraju način na koji je tokom 77 godina kontinuiranog trajanja, razvijano podmorničarstvo na bivšoj jugoslovenskoj obali Jadrana. Pored ostalih, medju autorima ove monografije su i novinari “Vijesti”.
Na centralnoj promociji monografije “Podmorničarstvo Jugoslavije” u Beogradu pred više od 200 zvanica iz zemalja bive Jugoslavije,  govorili su recenzenti, kapetan bojnog broda dr Tomislav Đorđević iz Slovenije, mornaričko-tehnički pukovnik dr Andrej Korbar iz Hrvatske, kao i glavni i odgovorni urednik monografije, mornaričko-tehnički pukovnik Milan Komar iz Srbije. Skupu su se obratili i admiral Marjan Pogačnik iz Slovenije, Franjo Zeljak iz Splita i kapetan bojnog broda Živan Nikolić iz Beograda, koji je učesnicima promocije prenio i pozdrave nekadašnjeg saveznog sekretara za narodnu odbranu SFRJ i načelnika Generalštaba JNA, admirala flote Branka Mamule.
Skupu u Beoghradu, pored ostalih, prisustvovali su i direktni potomci predratnih podmorničara Grlica Saksida-Grozdanić, Olga Vujić-Pavlović, Petar Mišković i Đorđe Mitrović, unuk komandanta podmornice "Nebojše" Đorđa Mitrovića koji je tu podmornicu nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije 17.aprila 1941 odveo iz Boke za Egipat, kako “Nebojša” ne bi pao u roke okupatora. Kako se čulo, jedan predratni komadant jugoslovenskih kraljevskih podmornica još je medju živima – kapetan fregate Mateo Palaveršić, posljednji komadan podmornice “Smeli”koju su 1941 zarobili Italijani, u dobrom zdravlju kao 106-to godišnjak, živi u Kaštelima kod Splita i vjerovatno je trenutno najstariji živeći podmorničar na svijetu!
Nakon Beograda i Pule, monografija “Podmorničarstvo Jugoslavije” biće promovisana u Pivki u Sloveniji, Zagrebu i Splitu, a kasnije i u Crnoj Goi jer je Tivat sa svojim Arsenalom, uz Split i Pulu, dugo bio jedan od tri glavna centra podmorničarske djelatnosti na istočnom Jadranu.

S.L.
Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on April 02, 2012, 06:37:20 pm
a šta reći na sve ovo nego bravo za sva tri udruženja i ponosan sam što  sam jednim malenim delićom bio i ostao pripadnik izvarednih profesionalaca.07.04. prestavićemo Monografiju Novosađanima.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kilezr on April 02, 2012, 09:15:35 pm

 Gde Vlade? Pretpostavljam da će biti u Domu Vojske!? Molim samo detalje o prezentaciji.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kumbor on April 02, 2012, 09:32:32 pm
Dobio sam knjigu u ruke. Izvanredna je.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on April 02, 2012, 10:49:31 pm

 Gde Vlade? Pretpostavljam da će biti u Domu Vojske!? Molim samo detalje o prezentaciji.
дружење подморничара и презентација одржаће се у ресторану "Оаза" код Штранда.почетак у 13.00 часова.планирана је изложба фотографија и карикатура подморничара и престављање књиге те подела онима који су је уплатили.заинтересовани могу да набаве књигу преко удружења. ;D ;D


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on April 03, 2012, 06:47:58 am
I ja sam dobio knjigu, suze su mi krenule kad sam video slike delova podmornica na nekoj poljani u Crnoj Gori kako propadaju...


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: morest on April 03, 2012, 10:02:05 am
Čestitke na knjizi. Zbilja izgleda odlično. Nadam se da će na vrijeme biti objavljeni detalji o prezentaciji u Splitu :D


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on April 03, 2012, 01:46:55 pm
verujem da će to kolege odraditi kako treba :klap :klap


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on April 08, 2012, 07:37:07 am
У Новом Саду 07.04.2012 год. одржано је редовно дружење чланова удружења"Подморничар" Србије.у склопу дружења аутори и главни уредник монографије "Подморничарство Југославије"представили су Монографију и начин како је дошло до исте.[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on April 08, 2012, 07:39:04 am
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on April 08, 2012, 07:43:39 am
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on April 08, 2012, 07:45:22 am
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on April 08, 2012, 07:54:57 am
Престављању онографије присуствова је и господин Ђорђе Митровић унук поручника бојног брода I класе Ђорђа Митровића(носи дедино име) који је командовао подморницом "Небојша"приликом извођења из Јадрана у априлу 1941 и да је доведе у Александрију.[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: lovac on April 08, 2012, 03:11:06 pm
JOš jednom sve čestitke podmorničarima!

Vidim, Komar je uvek u centru organizacije! Treba imati energije za tako nešto!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on April 08, 2012, 03:30:49 pm
Радио је доста да би се довело до краја штампање књиге.примедби на рад биће,али највише од оних који нису имали воље да се прикључе том пројекту.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: lovac on April 08, 2012, 03:43:19 pm
Ima on stila i smisla za reprezentaciju ...


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on April 08, 2012, 04:44:52 pm
Ima on stila i smisla za reprezentaciju ...

сви ми смо надарени за нешто,само то некористимо.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on April 15, 2012, 06:03:19 am
Utorak, 17.04.2012, u  i Pivki (Park vojaške zgodovine), prva godišnjica postave P-913. Predstavit će se i monografija Jugoslovensko podmorničarstvo.

Vir: "Delo" Ljubljana
http://www.delo.si/novice

Pivška podmornica je pravi magnet Jugoslovanska podmornica na slovenskih tleh buri domišljijo tudi pri sosedih.
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica ned, 15.04.2012, 06:00  Zeto nam je podarila Črna gora., foto: Mavric Pivk         

Ljubljana – Park vojaške zgodovine Pivka (PVZ) in Društvo podmorničarjev vabita v torek, 17. aprila, na praznovanje prve obletnice prihoda podmornice P-913 v Pivko. Skrivnosti podmornice bodo obiskovalcem razkrivali podmorničarji med 10. in 17. uro, ob 19. uri pa bodo predstavili monografijo Jugoslovansko podmorničarstvo.

Nekaj let tleča in na koncu tudi uresničena zamisel podmorničarja admirala Marjana Pogačnika pripeljati nekdanjo jugoslovansko diverzantsko podmornico v Slovenijo in jo kot muzejski eksponat postaviti na ploščad nekdanje italijanske in nato jugoslovanske vojašnice, je bila odlična. Tako kažejo podatki o obisku PVZ, ki je lani narasel za 60 odstotkov (na 25.500), pa tudi dobri vtisi vseh tistih, ki so se od lanskega 17. aprila po lestvah spustili v tesen kovinski stroj, v katerem so v morskih globinah preživeli tudi do šest dni zaporedoma.

Bogata tankovsko-artilerijska zbirka PVZ in druge zgodbe slovenskih vojakov iz te ali one vojske 20. stoletja bodo zato verjetno še nekaj časa v senci tega očitno zelo zanimivega in obenem največjega eksponata. »Obisk je zelo dobro vnaprej napovedati. Omejen je na skupino osmih oseb z vodnikom in na polurno stikanje po podmornici, opazovanje okolice PVZ skozi periskop in poslušanje zgodb o nekdanjem življenju podmorničarjev. Ljudje so z izkušnjo zelo zadovoljni,« pravi Janko Boštjančič, prvi mož PVZ.

Obiskovalce o razvoju slovenskega podmorničarstva seznani razstava, ogledajo pa si lahko še jahalni torpedo R–1, sestavni del diverzantskih podmornic, obleko za reševanje iz velikih globin, morske mine ter kratki film, v katerem podmornico z besedo in sliko predstavljajo podmorničarji.

Jugoslovanska podmornica na slovenskih tleh pa buri domišljijo tudi pri sosedih. V članku, objavljenem 29. januarja v Slobodni Dalmaciji z naslovom Muzejska podmornica iz Lore – skrivno orožje Slovenije, avtor članka opozarja, da je prejšnja slovenska ministrica za obrambo Ljubica Jelušič sprejela darilo, ne pa tudi dokazil o njegovem lastništvu. Toda teh niti ni mogla dobiti, saj podmornica po načelu sukcesije vojaškega premoženja nekdanje SFRJ pripada Hrvaški. Podmornico je jugoslovanska armada leta 1991 ukradla iz matične vojaške luke Lora v Splitu, kjer je bila tudi baza »znamenite« 88. podmorniške flotile.

Avtor članka pa še sprašuje, »ali bi muzejski eksponat PVZ, 80-tonska diverzantska podmornica, v kakšnih bolj vročih obmejnih napetostih s Hrvaško lahko postala skrivno orožje slovenske vojske na morju?« Še posebej zato, ker je tehnično brezhibna. A k sreči časnik svoja razpredanja končuje z mnenjem znanega vojaškega komentatorja Miroslava Lazanskega, da je zgodba o slovenski podmornici v Jadranskem morju še najbolj podobna dobremu vicu, vsekakor pa gre predvsem za regionalni prestiž in tega so – tako Slobodna Dalmacija – povsem nepričakovano prevzeli Slovenci.

 


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on April 17, 2012, 08:55:14 pm
Upravo sam se vratio sa predstavljanja knjige "Jugoslovensko podmorničarstvo", na SH jeziku. Knjiga je predstavljena u Pivki (Muzej vojaške zgodovine). Pored članova društva podmorničara iz Slovenije, bio je prisutan i prvi k-dant P-913, Desnica. Muzeju je na poklon predao prvu zastavu JRM, koja se je vila na toj podmornici. Prisutan je bio i vojni ataše CG, pomočnik vojnog atašea iz Rusije, gradonačelnik Pivke, izaslanik načelnika GŠ SV kbb Geršak....(on je i predsjednik društva podmorničara Slovenije)
Knjigu su predstavili V.Gorup i M. Pogačnik.
U razgovoru poslije prezentacije predložio sam vojnom atašeu CG i V. Gorupu, da se dogovore o isporuci mina (koje su se mogle polagat iz podmornica tog tipa) iz CG, pa da se i one  predstave kao eksponati. Odgovor je bio pozitivan, sada treba samo vidit, može li se to realizirat.

Prevod i tiskanje knjige na slovenskom jeziku očekuje se u septembru ove godine. Prevedeno je preko 90% teksta. Problem je u terminologiji, jer za neke riječi  nema slovenskog prevoda (npr: trimovanje, pirenje...)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: madmitch on April 17, 2012, 10:13:39 pm
duje
Trim - uravnavanje? Neka neko pogleda UDK vrstilce za pomorstvo. Ako jih trebate, mogu jih poslati. Ja sam krv prolio radeči na prijevodima sa engledkog za NUK i mislim, da su dosta dobro uspijeli, tako za pomorstvo, kako za strojarstvo.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on April 18, 2012, 05:51:04 pm
Još nekoliko fotografija sa jučerašnjeg predstavljanja knjige "Jugoslovensko podmorničarstvo" u "Muzeju vojaške zgodovine" u Pivki.

-prvi K-dant P-913 (Desnica)
-V. Gorup
-predstavnik muzeja


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on April 18, 2012, 06:03:34 pm
Quote
sa jučerašnjeg predstavljanja knjige "Jugoslovensko podmorničarstvo" u "Muzeju vojaške zgodovine" u Pivki.
-prvi K-dant P-913 (Desnica)

Zna li ko odakle je zavičajno "prvi K-dant DESNICA" i gde sada živi.
Čista znatiželja..... :laugh:


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Solaris on April 18, 2012, 06:41:34 pm
Vezano za monografiju, ukratko bez rječi - vrhunska   :klap
I jedan mali kuriozitet  ;D

[attachment=1]
poz.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on April 19, 2012, 07:56:07 am
Desnica danas obiteljski živi u Splitu, međutim kako se bavi biznisom češće je u Zagrebu a dosta putuje i po Europama. Ne znam odakle ja zavičajno ali roditelji mu žive u Puli, ili okolici.
Vidim da je Solaris uspio nabaviti Monografiju, još mi je draže da je zadovoljan.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on April 19, 2012, 08:05:09 am
Desnica danas obiteljski živi u Splitu, međutim kako se bavi biznisom češće je u Zagrebu a dosta putuje i po Europama. Ne znam odakle ja zavičajno ali roditelji mu žive u Puli, ili okolici.
Vidim da je Solaris uspio nabaviti Monografiju, još mi je draže da je zadovoljan.

Hvala "Plavnik" na trudu i informaciji na moje pitanje.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on April 19, 2012, 12:35:08 pm
Desnica danas obiteljski živi u Splitu, međutim kako se bavi biznisom češće je u Zagrebu a dosta putuje i po Europama. Ne znam odakle ja zavičajno ali roditelji mu žive u Puli, ili okolici.
Vidim da je Solaris uspio nabaviti Monografiju, još mi je draže da je zadovoljan.

Monografiju polako listam, čitam, ali ima vremena. Prezadovoljan sam sa prilozima u njoj. Vidim mnoge poznate obraze, na koje sam več zaboravio. U svakom slučaju, preporučujem svakome, koga interesira ta tematika.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on April 19, 2012, 12:37:17 pm
Ti si Duje strpljiv, ja sam četiri dana posle posla samo čitao dok je nisam završio.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Solaris on April 19, 2012, 06:25:05 pm

Vidim da je Solaris uspio nabaviti Monografiju, još mi je draže da je zadovoljan.

Polu legalnim "partizanskim" kanalima ali je ipak stigla  ;D

Knjiga je odlična ali me je najviše iznenadila kvaliteta izrade knjige.
Očito se nije išlo metodom naj povoljnijeg ponuđača, već na kvalitetu tiska.

U svakom slučaju sve pohvale još jednom.

poz.Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on April 19, 2012, 06:49:40 pm

Vidim da je Solaris uspio nabaviti Monografiju, još mi je draže da je zadovoljan.

Polu legalnim "partizanskim" kanalima ali je ipak stigla  ;D

Knjiga je odlična ali me je najviše iznenadila kvaliteta izrade knjige.
Očito se nije išlo metodom naj povoljnijeg ponuđača, već na kvalitetu tiska.

U svakom slučaju sve pohvale još jednom.

poz.


важно да је стигла. ;)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on June 12, 2012, 01:50:20 pm
Милан Комар
Подморница као успомена

После писама удружења грађана „Подморничар” из Београда, невладиног, нестраначког и непрофитног удружења, Генералштабу и Министарству одбране Црне Горе 2007-2008. да нам доделе једну отписану џепну подморницу као експонат за музеј-изложбу-збирку, исто МО је фебруара 2009. обелоданило да поклања по једну подморницу друштвима из Србије, Словеније и Хрватске, уз нагласак да је та одлука увелико иницирана захтевом подморничара-ветерана из Србије. Потом је јуна 2009. МО ЦГ питало МО Србије слажу ли се да тај експонат дође у посед друштва „Подморничар”. У међувремену су подморничари разговарали с менаџментом Војног музеја – надлежног да испољи интерес или не за таквим експонатом – када су им музеолози рекли да не знају шта би и где с тим колосом од 100 тона, и како то допремити на калемегданску коту музеја.

А онда је кабинетски аутизам МО држао папире у некој фиоци безмало три године, не одговарајући подморничком друштву на бројне писане молбе и ургенције. Све донедавно кад је обелодањена прилично конфузна варијанта о локацији експоната – у зеленом амбијенту касарне Речне флотиле у Новом Саду, где ће, о темпора о морес, бити доступна грађанству. Ваљда се мисли, једном годишње, кад оно о дану отворених касарни нагрну ђаци и родбина морнара у походе историји и традицији. Уместо негде друго: на новосадски Кеј, београдско Ушће или у јагодински Аквапарк – где дневно прође више грађана него што ће тај спомен простор посетити за годину дана.

Подморничари из Београда су идући у сусрет очекиваном поклону израдили идејно решење пројекта „Подморница у Београду – туристичка атракција прве врсте”, очекујући повољан исход одлуке МО Србије, а на страницама тог документа су фотографије сличних експоната у музејима широм Европе, на трговима градова, шеталиштима поред воде и осталим атрактивним локацијама.

Требало је да, по добијању власничког папира, презентујемо градским властима наше виђење локације и уређења терена, а потом да заједнички осмислимо програме промоције и пратећих делатности. Нажалост у МО то нису разумели: ни као богатство научно-техничког израза, ни као туристички бенефит Србије, ни као логистички изазов. А без критичне масе подморничког знања, вештина и естетике била би то вероватно само гомила гвожђа.

Баш као што се у име српског медијског циркуса огласила извесна дама из Центра за евроатлантске студије, додајући да то Србији не треба, успут се мало ругајући МО, и да је она, боже мој, видела сличну гвожђурију у некој америчкој бази! Зашто су домаћини дотичну персону водили на слагалиште секундарних сировина у Норфолк, а не на пример у базе Сан Дијего, Гротон или Портланд, или у чикашки Музеј науке и индустрије, где су подморнички експонати дигнути до нивоа државних културно-технолошких реликвија, овде и није битно, али остаје горак укус потребе да се компромитује покушај архивирања непроцењиво вредне успомене на некадашњу моћ државе.

Носилац златне подморничке значке
Милан Комар
Текст је пренет из "Политике"


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: lovac on June 12, 2012, 02:33:32 pm
Zaista razumem nostalgiju i žal svih podmorničara, koji su nakon raspada sistem odselili u Srbiju, jer potiču iz tih krajeva.
Pokušavam da razumem tekst bivšeg podmorničara Milana Komara - mogu reći da mi se i to nekako uklapa u mentalni sklop.

Ali ne mogu nikako razumeti težnju, da se podmornica dopremi na Novosadski kej ili Ušće. Njoj tamo nije mesto!

Da u Srbiji ima dovoljno materijalnih resursa (para) na raspolaganju - slažem se, podmornicu bi trebalo smestiti u Vojni muzej, kao eksponat koji će nas stalno podsećati na tehničku moć nekadašnje zajedničke države. Apsolutno se slažem da bi je trebalo pohraniti u muzej, kao uspomenu na našu nekadašnju moć i pamet, da izgradimo takvo tehničko čudo!

Međutim, para nema! Narod je siromašan, jedva sastavlja kraj sa krajem, a pare za održavanje muzeja golaze iz narodnog džepa.

Šta će podmornica na Dunavskom keju - da se deca igraju i pentraju po njoj? Buduće generacije će pomisliti da je nekadašnja JRM takvim podmornicama branila Dunav, Savu i Tisu od stranih zavojevača ....

Ne smemo ih obmanjivati!   

 


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on June 12, 2012, 03:09:56 pm
Podmornica treba da dođe na područje države Srbije, kako vidjeće se, pa
makar u njoj kokoši nosile jaja...


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: madmitch on June 12, 2012, 03:15:40 pm
Ne slažem se sa time, da bi trebalo reči NE zbog trentačne situacije, koja je, kako svugdje okolo, mizerna. Barem bi trebali skupit volje i "volje" za dopremit podmornicu. Ako nema sada para, neka je konzervišu, spreme negdje i neka zamole podmorničare, da je polako sređuju. Sve se može ako ima volje. Ne misliš valjda, da su kod nas dobili od države neke puste novce za prebacivanje podmornice. Više manje je sve išlo voluntersko i uz pomoč privatnika - mufte.
Jer nema nekog silnog interesa sa strane institucija, sada se svađaju olo magarčeve sijene (lokacije).

Ne vjerujem, da če Crnogorci dugo gledati takvo ponašanje, kad če jim biti dosta, zglodat če je i prodat za staro željezo pa če tada opet svojekakvi znalci pisati po novinama šta bi trebalo, i ko je bil nadležan i ko je kriv a ko ravan. Stare naše balkanske monade.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on June 12, 2012, 03:40:39 pm
Ja sam cuo neku nezvanicnu pricu da ljudi iz Vojnog muzeja na Kalemegdanu nisu bili nimalo zainteresovani da dobiju malu P kao veoma atraktivan dodatak svojoj kolekciji, a ni u Muzeju nauke i tehnike u BG joj navodno nema mjesta. Stoga ce vjerovatno na kraju zavrsiti u NS iako sa Rijecnom ratnom flotilom podmornica nema ama bas nikakve veze. Ipak, bolje i to nego da je pretope u staro zeljezo u Niksicu!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: FF on June 12, 2012, 03:42:24 pm
Quote
Da u Srbiji ima dovoljno materijalnih resursa (para) na raspolaganju - slažem se, podmornicu bi trebalo smestiti u Vojni muzej, kao eksponat koji će nas stalno podsećati na tehničku moć nekadašnje zajedničke države. Apsolutno se slažem da bi je trebalo pohraniti u muzej, kao uspomenu na našu nekadašnju moć i pamet, da izgradimo takvo tehničko čudo!

Međutim, para nema! Narod je siromašan, jedva sastavlja kraj sa krajem, a pare za održavanje muzeja golaze iz narodnog džepa.

Pre nekih 6-7 godina, moja firma je organizovala transport ovakve sprave, iz Cazina (BiH) do Beograda:

[attachment=1]

Prečnika 5m, dužine cca 7m, i težine cca 85t. Ugovorena cena transporta je bila oko 100.000 eur. Znam da 100 soma nisu male pare, ali toliko se godišnje izdvoji za vozni park minsitarstava i vladinih agencija.

Dakle nije tačno da nema tehničkih mogućnosti. Nema volje, jer da je ima, podmornica bi bila na najvišoj kalemegdanskoj terasi ako treba. Da je ovo normalna država, zbog ovakvih izjava bi odgovorni u Ministarstvima Odbrane, Kulture, Nauke i Obrazovanja, kao i nadležni u Vojnom Muzeju trebalio dobiti otkaz. Pošto nije, podmornica će završiti išarana grafitima na nekom keju, kao dobar izvor sekundarnih sirovina. Ili će je neko utrapiti onim tehnički i kulturno emancipovanim pojedinicima i ustanovama van ove zemlje, koji bi sve dali za jedan takav eksponat. Problem u tom slučaju je što bi lova išla u nečiji džep.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on June 12, 2012, 04:59:36 pm
има пара,нема пара-то је скретање теме на споредни колосек.овде се ради о нечем другом,код нас традиција и историја коју не пишу победници иде на други колосек.у стварању подморничарске јединице у Краљевини Југославији многи одговорни кадрови са простора тадашње Србије (заједно са кадровима из осталих република-бановина)
дали су велики велики допринос заједно са осталим својим колегама.потребно је оставити спомен на стотине чланова посада П.из Србије и многобројне фирме које су своје знање и ресурсе уложили у изградњу послератних подморница.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: FF on June 12, 2012, 05:06:21 pm
Tako je Vlade. Čak i da je nemoguće da se ovo ostvari, da sam ja na čelu Vojnog Muzeja, bilo bi me sramota izjaviti da Muzej nezna što bi s time. Da to izjavi bilo ko ko radi u Muzeju, trebao bi dobiti odmah otkaz. Mogu da razumem da Muzej ne može da obezbedi sredstva (ima manje i više sposobnih i preduzimljivih upravnika, radnika, entuzijasta), ali ne mogu svariti ovo "neznamo šta bi i gde bi s time". Sredstva ovde nisu jedini, čak možda ni presudan uzrok problema. To su nazainteresovanost i nemarnost.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kilezr on June 12, 2012, 05:39:31 pm

 Već smo svi jednom dali svoje mišljenje  o ovome! Ako se sećate ? I to nedavno !


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on June 12, 2012, 06:37:50 pm

 Već smo svi jednom dali svoje mišljenje  o ovome! Ako se sećate ? I to nedavno !

U pravu si "kile..". Mislim da sve ove današnje postove treba prebaciti ovde: http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=18676.msg221088#msg221088 , jer se bave istom problematikom.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on June 17, 2012, 11:40:15 am
Хоће ли Ђорђе Митровић добити своју улицу

Прилика да престоница сачува сећање на Београђанина који је 1941. одбио да се преда и командовао подморницом „Небојша”, која је пребегла Савезницима
 
Ђорђе Митровић Фото Монографија „Подморничарство Југославије”

Удружење грађана „Подморничар” поднело је Комисији за одређивање назива тргова и улица Скупштине града Београда предлог да престоница добије улицу подморничара Ђорђа Митровића (1905–1970). Реч је о официру морнарице Краљевине Југославије, иначе рођеном Београђанину, који је током Априлског рата 1941. године одбио да се преда Италијанима и Немцима. Преузео је команду над подморницом „Небојша”, којом је отпловио у Египат, стављајући се на располагање Савезницима.

– То је најзначајнија епизода у ратној историји нашег подморничарства. Надамо се да ће наш предлог бити усвојен и да ће улица подморничара Ђорђа Митровића сачувати сећање на подвиг храброг Београђанина – каже Милан Комар из Удружења грађана „Подморничар”.

У београдском Секретаријату за културу, задуженом за подршку у раду Комисији за одређивање назива тргова и улица, кажу да ће овај предлог бити размотрен када се комисија буде састала. Биће то посао за тек изабране одборнике, међу којима треба изабрати чланове комисије.

– Ако комисија усвоји предлог, он се прослеђује пред одборнике који на заседању скупштине дају коначну реч о додељивању имена улице – објашњава Горица Шкипина, помоћник секретара за културу.

Подморничку флотилу Краљевине Југославије рат је, 6. априла 1941. године, затекао у Боки Которској, која је била главна база. Првих дана подморнице су избегавале нападе немачких и италијанских авиона. Трећег дана рата подморнице „Небојша” и „Смели” упућене су на подручје Бари – Бриндизи – Драч – Валона, са задатком да угрозе непријатељске комуникације, али није дошло до дејстава по бродовима. По повратку у базу, подморничари су приметили да су многи припадници морнарице већ показали безвољност за даље ратовање, било је прилично оних који су намеравали да се ставе у службу непријатеља.

Група подморничара била је одлучна да настави да се бори, макар морали да пребегну Савезницима. Међу њима је био и поручник бојног брода прве класе Ђорђе Митровић, који је у критичном тренутку преузео команду над подморницом „Небојша”. Било је то у вечерњим сатима 16. априла 1941. године, а податке о овом подвигу прикупио је пензионисани новинар „Политике” Радован Ковачевић.

Подморница је те ноћи пунила батерије, а у зору 17. априла наставила је пут према Савезницима у Грчкој, на дубини од 30 метара. Увече су изронили и наставили пут према Отрантском пролазу, али су морали поново да зароне да не би били примећени у ведрој ноћи.

– Наша подморница је ронила целу ноћ и дан. Тек 18. априла, с падом мрака, изронила је ради допуне батерија, али је видљивост била таква да се после поноћи морало поново заронити – објашњава Радован Ковачевић.

У зору 20. априла, стигли су до Кефалоније, највећег у групи Јонских острва. Југословенски морнари су пријатељски дочекани, све што им је било неопходно Грци су дали бесплатно. Наставили су пут према Криту и, кроз минска поља, упловили су у залив Суда. Уследио је напад немачких авиона, па је подморница „Небојша” морала да зарони и „легне” на дно, одмах поред грчке подморнице „Папаниколас”. По престанку напада подморнице су се раздвојиле и преместиле, пре него што су баш на то место авиони бацили подводне бомбе. Због жестоких ваздушних напада на грчке и британске снаге на Криту, југословенска подморница морала је да продужи пут према Египту, при чему је конвој у коме се кретала био изложен „пријатељској ватри”, срећом без последица. У Александрију су упловили 27. априла 1941. године.

– Подморницу „Небојша” Британци су користили за обуку својих подморничара. После рата је враћена у земљу, али јој је име промењено у „Тара” – каже Ковачевић.

М. Галовић

-----------------------------------------------------------

Умро по доласку у Београд

Ђорђе Митровић је у Александрији завршио британски падобрански курс и једно време је служио на британском бојном броду. Крај Другог светског рата дочекао је као војни изасланик краљевске владе у Риму. Одлази у Канаду, где је 1946. године пловио као капетан брода на језеру Онтарио, после чега је до пензионисања 1970. године радио у фирми за производњу оптичких инструмената. Те године се враћа у Југославију. Умро је само шест недеља по повратку у родни Београд, где је и сахрањен.
објављено: 17.06.2012


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on June 17, 2012, 11:41:06 am
ово иде у прилог традицији подморничарства на овим просторима.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on July 13, 2012, 01:14:18 pm
Sutra vece (subota, 14.jul u 21.30 h) u Tivtu ce se odrzati promocija monografije "Podmornicarstvo Jugoslavije". Mjesto odrzavanja daleko najatraktivnije od svih do sada odrzanih promocija - plato ispod podmornice P-821 "Heroj". Govorice Dragan Kosanović, Vojko Gorup, Rade Vađunec, Fridrih Moreti, Miroslav Lazanski, Milan Komar. Dobrodosli!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on July 13, 2012, 01:53:28 pm
Marinero, ako si tamo, molim te pozdravi u moje ime Radeta Vađuneca - Campija mnogo!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on July 13, 2012, 01:57:09 pm
Svakako, no problem! ;)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on July 13, 2012, 02:05:22 pm
Svakako, no problem! ;)

Hvala!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on July 14, 2012, 11:12:21 pm
Dakle,upravo se vratih sa promocije.... Bilo je odlicno, dobra posjecenost u publici je pored ostalih bio i admiral flote u penziji Branko Mamula, gomilabisih oficira i podoficira RM, nekoliko bivsih pripadnika 82.PC, radnici i inzenjeri Arsenala itd, itd. Porto Montenegro gdje se sve odrzalo zaista se, u saradnji sa Centrom za kulturu Tivat potrudio da napravi pravi ugodjaj, govornici su bili smjesteni ispod P-821 "Heroja" a na dijelu trupa podmornice cijelo vrijeme vrtjela se projekcija cca 500fotografija vezanih za podmornicarstvo u Kraljevini Jugoslaviji, SFRJ, SRJ, SCG i Hrvatskoj, a sa zvucnika je dopirao cuveni instrumental iz filam"Das Boot". Govornici veoma solidni, posebno je dnadahnuto izlaganja imao viceadmiral Fridrih Moreti.
Evo i par fotki, ne zamjerite na losijem kvalitetu jer moja oprema nije dobra za snimanje u nocnim uslovima. Obecavam za sutra mnogo bolje profesionalne fotke.
P.S. Boro, prenio sam tvoje pozdrave g. Vadjunecu, bas mu je bilo drago.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on July 15, 2012, 05:51:16 am
лепо  :klap :klap


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on July 15, 2012, 09:03:11 am
U Tivtu predstavljeno kapitalno djelo o istorijatu jugoslovenskog podmorničarstva

   GOSPODARI DUBINA SADA PLOVE STRANICAMA SJEĆANJA
   
Odavno jedna književna promocija u Tivtu nije obavljena na efektniji način ka što je to preksinoć bio slučaj sa kapitalnom monografijom “Podmorničarstvo Jugoslavije” koja je promovisana na književnoj večeri u Port Montenegru. Domaćini iz te marine i Centra za kulturu Tivat zaista su se potrudili da knjiga koja govori o 77 godina bogate tradicije podmorničarstva kao izuzetno zahtjevne visokotehnološke djelatnosti na prostorima bivše Jugoslavije, bude promovisana u najatraktivnijem mogućem ambijentu. Iz tame ispred zgrade Zbirke pomorskog nasljedja Porto Montenegra, baš kao i nekad kada je ronila modrim dubinama Jadrana i Sredozemnog mora, nazirali su se obrisi velike podmornice P-821 “Heroj” – jedine sačuvane velike jugoslovenske podmornice, sada muzejskog ekponata,  ispod koje su bili smješteni govornici. Na dijelu trupa podmornice projektovano je preko 500 raznovrsnih fotografija iz života jugoslovenskih podmorničara u proteklim decenijama, a sa zvučnika je dopirao čuveni instrumental iz legendarnog filma Volfgana Petersena “Das Boot”.
U veoma brojnoj publici bili su prvenstveno bivši podmorničari, ali i brojni inženjeri i radnici bivšeg tivatskog Arsenala koji je bio specijalizovan za održavanje upravo tih veoma zahtjevnih i komplikovanih ratnih brodova. Tu su bili i članovi prve posade podmornice “Heroj”, prve samostalno razvijene , kontruisane i izgradjene jugoslovenske podmornice koja je zaplovila daleke 1967 godine. Medju publikom bili su i nekadašnji savezni sekretar za narodnu odbranu SFRJ i načelnik generalštaba JNA, admiral flote Branko Mamula, ali i aktuelni komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Rajko Bulatović.
“Što bi podmorničari rekli – uporno, dugo, tiho i duboko, strpljivo- stigli smo do cilja i nakon 4 godine mukotrpnog i predanog rada, dobili smo ovu monografiju. Pijetet i ljubav prema pozivu, profesiji, moru i podmornici, tom teškom, časnom, dostojanstvenom poslu, ponovno nam i kroz ovu knjigu drži adrenalin i podsjeća na našu poznatu komandu: “Na ronjenje!”. Uvijek se poslije toga nadjemo u nekom drugom svijetu. Ova monografija je slikovito ispisano štivo sjećanja rasutog na 470 stranica i 570 fotografija. To je kazivanje o specifičnom načinu života, zanimanjima, zabavama, druženjima, bez ambicije da nekome bude uzor ili pravilo, bez ambicije da bude povijesna istina, nego samo subjektivno vidjenje jedne generacija podmorničara o svom životu i životnom pozivu. ”-kazao je predstavljajući knjigu, nekadašnji komandant Podmorničke flotile i RM JNA, viceadmiral Fridrih Moreti, posebno podvlačeći da su podmorničari uvijek najviše cijenili “hrabrost i solidarnost sa kamaradima oko sebe”. Ističući da monografija “Podmorničarstvo Jugoslavije” predstavlja “dokaz istinske pomoračke tradicije predaka sa istočne obale Jadranskog mora”, Moreti je ukazao i na simboliku činjenice da se knjiga promoviše u Tivtu – “upravo na mjestu gdje se otvorio krug jugoslovenskog podmorničarstva 1928 i mjestu gdje se sve i završilo 2005 godine”.
Govoreći o tehničkim aspektima izrade monografije, njen glavni urednik, m.t.pukovnik Milan Komar je naglasio da je sublimirati 77 godina trajanja jugoslovenskog podmorničarstva bilo izuzetno teško i obavezujuće, a tog posla prihvatila se grupa od ukupno 29 autora tekstova iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.
“Knjiga koju vidite pred sobom oslonjena je na bogatu dokumentaciju, žive memorije svjedoka i učesnika, te ogromnu emociju koja je nosila sve autore.”- poručio je Komar.
“Podmorničari su najofanzivnija komponenta svake ratne mornarice u svijetu i najhrabriji vojnici uopšte, uz pilote borbenih aviona. Ova knjiga je svojevrsna enciklopedija jugoslovenskog podmorničarstva i podsjetnik na vrijeme kada smo bili jedna od samo 11 zemalja u svijetu koje su samostalno mogle graditi podmornice. Drago mi je da se naši podmorničari iz svih bivših jugoslovenskih republika i dalje okupljaju, druže i stvaraju, da su uprkos svemu što se izdešavalo u proteklih 20 godina, ostali braća po oružju i heroji kojima se ja i danas divim.”- kazao je recenzent monografije, vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski.
Prisutne su u ime izdavača monografije – udruženja podmorničara iz Beograda, Pule i Ljubljane pozdravili i Dragan Kosanović, Rade Vadjunec i Vojko Gorup, a najavljeno je i skoro osnivanje Udruženja podmorničara i u Tivtu.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on July 15, 2012, 09:14:01 am
ево како је најављена ова промоција:

12. jul 2012.
NAJAVA
PROMOCIJA MONOGRAFIJE “PODMORNIČARSTVO JUGOSLAVIJE”
U sklopu festivala „Purgatorije“ u subotu, 14. jula Centar za kulturu Tivat i Porto Montenegro organizovaće promociju monografije Udruženja podmorničara Beograd, Pula i Ljubljana „Podmorničarstvo Jugoslavije“.
Promocija će biti organizovana na platou ispred zgrade Zbirke pomorskog nasljeđa – Porto Montenegro u 21:30.
O monografiji će govoriti Dragan Kosanović, Vojko Gorup, Rade Vađunec, Fridrih Moreti, Miroslav Lazanski i Milan Komar.
Monografija Podmorničarstvo Jugoslavije koju zajednički kao izdavači potpisuju društva podmorničara iz Beograda, Ljubljane i Pule, primjer je kako nekadašnje kolege i drugovi, pregaoci jadranskih dubina, mogu nastaviti kontinuitet kvalitetnih prijateljskih i profesionalnih odnosa mnogo godina po okončanju svojih karijera, i u prilično drugačijim okolnostima.
Tivatsko predstavljanje biće treća promocija kapitalnog djela grupe entuzijasta podmorničara, nakon Beograda i Pule, a slijede Pivka, Split i Zagreb.
Monografija se sastoji od šest poglavlja: Podmorničarstvo Kraljevine Jugoslavije; Podmorničarstvo Jugoslovenske Ratne mornarice; Razvojno-projektni, brodograđevinski i remontni kapaciteti, služba spasavanja posada potonulih podmornica; Borbena obuka, saradnja s ostalim jedinicama Ratne mornarice, eksploatacija podmornica; Zdravlje, ishrana, sportski i društveni život i Prilozi.
Autori tekstova su pet admirala, jedan general, četiri doktora nauka, dva novinara, projektanti, komandanti, inženjeri, kao i članovi posada.
U Monografiji su dati podaci o svim komandantima podmornica sa tačnim periodom komandovanja, porinućima, operativnoj eksploataciji i rashodovanju podmornica, broju zaronjenja, boravka pod vodom, pređenih milja, o personalnom sastavu svih podmorničkih kurseva od 1952., o sastavu prvih posada, o sportskim i društvenim dometima podmorničara kao i o najvećim uspjesima pojedinaca na profesionalnom planu.
Molimo da objavite ovu najavu i pošaljete novinarsku ekipu.
S poštovanjem,
Danilo Kalezić
Nacionalni PR Menadžer


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on July 15, 2012, 10:17:45 am

"Vladeo21", ako imaš knjigu, pogledaj na stranu gdje su objavljene slike činova u JRM. Izgleda da sam jedino ja primjetio, da slika čina zast. I.kl. nije prava (prikazan je čin zastavnika). Javio sam slovenskim podmorničarima, pa se nadam, da će biti u izdanju na slovenskom jeziku to ispravljeno.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on July 15, 2012, 01:02:55 pm
Дује имам књигу,на којој је страни да пуно не тражим


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on July 15, 2012, 01:20:29 pm

http://www.vijesti.me/kultura/gospodari-dubina-sada-plove-stranicama-sjecanja-clanak-82833

http://www.radiotivat.com/kultura/divimo-se-podmornicarima

http://www.radiodux.me/naslovnica/1890-monografija-qpodmorniarstvo-jugoslavijeq

http://www.pobjeda.me/2012/07/15/predstavljena-monografija-%E2%80%9Epodmornicarstvo-jugoslavije%E2%80%9C/


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: mali od palube on July 15, 2012, 01:33:36 pm
Bio sam tamo... moglo je biti i bolje  :P
 ;)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Solaris on July 15, 2012, 01:41:44 pm
Дује имам књигу,на којој је страни да пуно не тражим

Čini mi se da Duje misli na sliku na 361 stranici.

poz


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on July 15, 2012, 04:04:31 pm

"Vladeo21", ako imaš knjigu, pogledaj na stranu gdje su objavljene slike činova u JRM. Izgleda da sam jedino ja primjetio, da slika čina zast. I.kl. nije prava (prikazan je čin zastavnika). Javio sam slovenskim podmorničarima, pa se nadam, da će biti u izdanju na slovenskom jeziku to ispravljeno.
грешка је кренула од чина заставника где је постављена непостојећа ознака и то је проузроковало и следећу грешку на чину заст.прве класе.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on July 15, 2012, 04:05:24 pm
Дује имам књигу,на којој је страни да пуно не тражим

Čini mi se da Duje misli na sliku na 361 stranici.

poz
хвала на помоћи SOLARIS 1972


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on July 15, 2012, 04:12:36 pm

"Vladeo21", ako imaš knjigu, pogledaj na stranu gdje su objavljene slike činova u JRM. Izgleda da sam jedino ja primjetio, da slika čina zast. I.kl. nije prava (prikazan je čin zastavnika). Javio sam slovenskim podmorničarima, pa se nadam, da će biti u izdanju na slovenskom jeziku to ispravljeno.
грешка је кренула од чина заставника где је постављена непостојећа ознака и то је проузроковало и следећу грешку на чину заст.прве класе.
Kako se uvijek zahebu na zastavniku, boga mu poljubim. Mogli su i malo na Admiralu flote,
više bi uštedjeli materijala.. ;D


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on July 15, 2012, 04:51:44 pm
Bio sam tamo... moglo je biti i bolje  :P
 ;)
Naravno, uvijek moze bolje, ali je i ovo zaista bilo solidno, ako izuzmemo par PR gafova.... ;)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Solaris on July 15, 2012, 04:58:39 pm
Da me se ne shvati krivo, PR ne izgleda loše  :)

[attachment=1]
poz.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on July 15, 2012, 04:58:55 pm
Uskoro cemo morati mijenjati naziv ove teme...

http://www.vijesti.me/vijesti/podmornicari-crnoj-gori-formiraju-udruzenje-clanak-82882

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on July 15, 2012, 05:00:42 pm
Da me se ne shvati krivo, PR ne izgleda loše  :)

[attachment=1]
poz.
Ko, Jelisavac ili Sonja ?


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: mali od palube on July 15, 2012, 05:08:21 pm
Da me se ne shvati krivo, PR ne izgleda loše  :)

[attachment=1]
poz.
Pr mora da izgleda dobro...


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Solaris on July 15, 2012, 05:32:09 pm
Da me se ne shvati krivo, PR ne izgleda loše  :)

[attachment=1]
poz.
Ko, Jelisavac ili Sonja ?

 ;D


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on July 15, 2012, 05:35:27 pm
Ko, Jelisavac ili Sonja ?

Jelisavac je moj zemljak. Porijeklom iz malog mjesta Petkovac između Prijedora i Novog grada (Bosanski Novi po
starom). Ovom prilikom ga pozdravljam (Ćiro Bera iz Svodne) i častim ovom kopijom da se nađe i na Palubi.

Pripadnici JRM

Podmorničari u Crnoj Gori formiraju udruženje

To je potvrdjeno prilikom promocije monografije „Podmorničarstvo Jugoslavije“ u Tivtu
Nakon Srbije, Hrvatske i Slovenije i u Crnoj Gori će se organizovati bivši pripadnici podmorničke jedinice nekadašnje Jugoslovenske Ratne mornarice (JRM) kojih na našim prostorima, posebno u Tivtu i Boki, živi nekoliko desetina.

[attachment=1]
To je potvrdjeno prilikom promocije monografije „Podmorničarstvo Jugoslavije“ u Tivtu, kada je u ime inicijatora osnivanja Udruženja podmorničara Tivat, sa ovom idejom sve prisutne na promociju upoznao kapetan fregate u penziji Milodrag Jelisavac. Ovaj nekadašnji podmorničar već godinama je profesor u Srednjoj pomorskoj školi u Kotoru.
„Ovdje u Tivtu je sve i počelo 1928 godine, kada je jugoslovensko podmorničarstvo u pitanju, ovdje se sve nažalost i ugasilo 2005. Sedamdeset i sedam godina je čitav jedan ljudski vijek, a Boka je uvijek prihvatala podmorničare kao svoj ljude. Zbog tog i osnivamo NVO „Podmorničar“ u Tivtu, gradu koji duže od vijeka živi sa podmorničarima jer je su ovdje prve podmornice stigle još za vrijeme Austr-Ugarske“ kazao je Jelisavac podsjećajući da je nekadašnje tivatsko vojno brodogradilište Arsenal bilo specijalizovano upravo za remonte i održavanje podmornica kako najkompleksnijih ratnih brodova uopšte.
On je najavio da će osnivačka skupština Udruženja „Podmorničar“ Tivat biti održana u drugoj polovini septembra, a podršku organizovanju svojih bivših kolega koji žive u Crnoj Gori, juče su u Tivtu pružili i predstavnici udruženja bivših jugoslovenskih podmorničara iz Beograda, Ljubljane i Pule – Dragan Kosanović, Veljko Milatović, Tomislav Drašković, Vojko Gorup i Rade Vadjunec, te glavni urednik monografije „Podmorničarstvo Jugoslavije“ i bivši direktor tivatskog Arsenala Milan Komar i nekadašnji komandant Podmorničke flotila i komandant JRM, viceadmiral Fridrih Moreti iz Splita.

[attachment=2]
Bivše kolege sa jugoslovenskih podmornica juče su se družili u kafani „Pejčo“ gdje su zalazili radnici bivšeg Arsenala i posade ratnih brodova koji su u njemu remontovani. U društvu komandanta Mornarice VCG, takodje podmorničara, kapetana bojnog broda Rajka Bulatovića, podmorničari iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske juče su obišli nekadašnji Arsenal – sada marinu Porto Montenegro, kao i ovdašnju muzejsku Zbirku pomorskog nasljedja u kojoj su glavni eksponati podmornice P-912 „Una“ i „P-821 „Heroj“.
Podmorničar iz Srbije, Slovenije i Hrvatske juče su posjetili i Generalni konzulat SFRJ u Tivtu gdje ih je primio konzul Marko Perković. On im je tom prlikom uručio legitimacije vjećnika AVNOJ-a koje su simbolično imale redne brojeve po taktičkim brojevima podmornica na kojima su ovi ljudi služili.

Veza duža od vijeka

Tivat i Boka Kotorska su podmornička baza postali još početkom 20.vijeka a tokom Prvog svjetskog rata ovdje je istoivremeno baziralo i preko 20 austro-ugarskih i njemačkih podmornica koje su djelovale na Jadranu i u Sredozemlju.
Tada su u Boki bile i svjetske legende podmorničarstva i ratovanja na moru poput Vilhelma Kanarisa, Valtera Forstmana, Lotara fon Arnoa Dela Perijera, Ota fon Hersinga, Maksa Valentajnera i najčuvenijeg od svih – Karla Denica, kasnijeg komandanta njemačkih podmorničkih snaga u Drugom svjetskom ratu.
U Tivat su 8.aprila 1928 uplovile i prve podmornice Kraljevske mornarice Jugoslavije – „Hrabri“ i „Nebojša“, a nakon Drugog svjetskog rata u Arsenalu su održavane sve podmornice RM JNA, ali i podmornice iz Libije i SSSR-a.

Izvor: Siniša Luković …..vijesti


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on July 15, 2012, 05:48:43 pm
Uskoro cemo morati mijenjati naziv ove teme...

http://www.vijesti.me/vijesti/podmornicari-crnoj-gori-formiraju-udruzenje-clanak-82882

[attachment=1]
[attachment=2]
Solaris je brži od mene. Štaćeš, mlađi i brži... ;D  :klap :klap


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: mali od palube on July 15, 2012, 05:50:51 pm
Moram da kažem da je trpeza sa slike bila bogata, jela ukusna , ali su podmorničari ostali skromni...


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on July 15, 2012, 05:55:26 pm
Ciro,lose si napisao prezime novinara... ;)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: mali od palube on July 15, 2012, 06:05:03 pm
pozdrav na deeesnooo!!!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on July 15, 2012, 06:13:30 pm
Ciro,lose si napisao prezime novinara... ;)
O je, imaš pravo, ispravio sam, hvala.

A kad sam već ovde da ti ukratko ispričam i nešto za gornju sliku (15303).

U baš čudnim okolnostima sam upoznao neke od podmorničara na gornjoj slici (snimljeni u kafani Pejčo). Ja inače sam
imao malo dodira sa njima, a pogotovo sa komandnim kadrom podmornica. Moj svijet je bio na sasvim drugoj strani.
Jelisavca sam slučajno upoznao negde sredinom 80-desetih godina na vrhu otoka Visa u podzemnom objektu Velja Glava.
Poslije smo se često viđali.
Moretija sam znao iz viđenja, a tek smo se upoznali lićno isto u tom objektu i to tek u ljeto 1991 god kad je tu bilo IKM
komande JRM. Odatle je i otišao u .......
Komara sam isto znao iz viđenja, ali konkretno smo bili u dodiru kad je došao u arsenal Sava Kovačevič na mjesto direktora,
a ja sam tamo bio na službi. To je bilo za vrijeme napada NATO avijacije na Srbiju i Crnu Goru.  

Eto..... ;)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on July 15, 2012, 08:28:16 pm
pozdrav na deeesnooo!!!

Ћиро обрати пажњу први ред шести са лева наш класић Јањанин ако ме моје старе очи не варају.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on July 15, 2012, 08:37:12 pm
pozdrav na deeesnooo!!!

Ћиро обрати пажњу први ред шести са лева наш класић Јањанин ако ме моје старе очи не варају.

U pravu si, nego ovaj naš drugar "mali od palube" ga je puno zacrnio. Evo malo obrađene iste slike da se vide face.
Neće se "mali....", ljutiti.  ;)

[attachment=1]

Ima ovde još prilično njih koje poznajem po vuđenju.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on July 15, 2012, 08:52:18 pm
на челу је Милан Јованов,виђам га у Београду и Новом Саду на дружењима :D


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on July 15, 2012, 09:43:12 pm
Pokušao sam identificirati podmorničare.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: mali od palube on July 16, 2012, 10:29:18 am
Evo ja da postavim još par fotografija sa promocije održane 14.07 u Tivtu.
Na ovoj je na trupu "Heroja" fotografija Đ. Mitrovića


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: mali od palube on July 16, 2012, 10:36:16 am
Evo još jedne:


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: mali od palube on July 16, 2012, 10:39:04 am
Ovako je utgledalo pred početak


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: mali od palube on July 16, 2012, 10:41:13 am
A ovako na kraju:
Priča i malo pića...


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on July 16, 2012, 10:48:42 am
Pokušao sam identificirati podmorničare.


Zlatko sada plovi na jednom od brodova SEM-a. (Split-Ancona-Split)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on July 16, 2012, 11:04:20 am
Evo ja da postavim još par fotografija sa promocije održane 14.07 u Tivtu.
Na ovoj je na trupu "Heroja" fotografija Đ. Mitrovića
унук Ђорђа Митровића који се такође зове Ђорђе по деди,живи у Новом Саду.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on September 22, 2012, 09:17:08 am
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on October 07, 2012, 10:30:59 am
одржана је годишња скупштина удружења подморничара Србије у чијем склопи је промовисана књига аутора Томислава Драшковића"Сломљени перископ".
[attachment=1]
Драган Косановић председник удружења отворио је скупштину


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on October 07, 2012, 10:31:33 am
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on October 07, 2012, 10:32:33 am
о аутору књиге говорио је Милан Комар
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on October 07, 2012, 10:33:32 am
новинар Јово Вукелић дао је своје виђење рада на књизи
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on October 07, 2012, 10:35:21 am
дружењу су присуствовали бивши подморничари из Хрватске,Словеније ,Босне и Херцеговине и  Црне Горе.[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: lovac on October 07, 2012, 12:45:01 pm
Podmorničari - skidam kapu i divim se vašem radu!

Jedinstveni ste!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on October 07, 2012, 02:11:17 pm
дружењу су присуствовали бивши подморничари из Хрватске,Словеније ,Босне и Херцеговине и  Црне Горе.[attachment=1]

Vojko drži govor (uz svoju uzrečicu: e j..i ga)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brankorsa on October 15, 2012, 12:53:09 pm
Stvarno je bilo dobro ali se oseća lagano osipanje. Ljudi stare , komotniji su ili im je dovoljno jednom godišnje. U svakom slučaju dosta njih bi trebalo makar na BG susret da "dovuku guzice". Ovo ti je postalo kao seks pod stare dane - kad se jedan žali prijatelju kako vreme brzo prolazi :ponedeljak pa sreda pa već je tu vikend , neverovatno. Jeste kaže drugi brzo leti vreme , dva puta spavaš sa ženom već prođe godina  !  :D :-\
Dobro bi bilo da se ubace neka mala predavanja o aktuelnosti u podmorničarstvu u svetu , trendovi razvoja podmornica u naoružanju i turizmu itd. Našlo bi se tu tema i predavača. Mislim da bismo malo razmrdali, obogatili naša  nazdravljanja, prepoznavanja , evociranja i već sve što sa time ide !


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on October 16, 2012, 09:13:26 am
Druženje podmorničara bilo je upečatljivo i obzirom na veličinu objekta dobro posječeno. Skupilo se negdje između 50 i 60 podmorničara (prema mojoj gruboj procjeni) što i nije baš zanemariv broj. Lijepo je sastati se i popričati sa prijateljima, evocirati uspomene, raspitati se o drugim podmorničarima razasutima po svijetu i sl. Vodstvo Udruženja iz Beograda dobro je odradilo posao, bilo je tu dobre hrane i pića, mogle su se kupiti majice sa znakom udruženja ako i prigodne majice sa oznakom susreta ove 2012. godine. Isto tako mogla se kupiti Monografija podmoričarstva kao i knjiga Tomislava Draškovića, "Slomljeni periskop". Druženje je započelo oko 1430 sati a za mene je završilo oko 2215 sati ka i za još desetak podmorničara. Veselim se slijedećem susretu.
U prilogu je i prigodna slika sa druženja.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on October 24, 2012, 07:59:12 am
Za nedjelju 28.oktobar zakazano je osnivanje Udruzenja podmornicara u Tivtu.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on October 24, 2012, 09:14:55 am
Za nedjelju 28.oktobar zakazano je osnivanje Udruzenja podmornicara u Tivtu.
Bravo, valjda ćemo se i u Tivtu moči okupiti iduće godine.
Marinero, nadam se da će biti i koja slika sa osnivanja Udruženja.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on October 24, 2012, 12:05:35 pm
Svakako druze! ;)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on October 27, 2012, 04:27:00 pm
добра вест,браво. :super


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on October 28, 2012, 01:42:54 pm
U naslov teme trebalo bi dodati "i Crne Gore".. Evo da ne cekate novinske izvjestaje...

U Tivtu osnovano Udruženje podmorničara, na čelo stavljen doskorašnji komandant Mornarice VCG

 BULATOVIĆ: NJEGOVAĆEMO TRADICIJU PODMORNIČARSTVA

 Na ronjenje! – glavnom podmorničkom komandom i prepoznatljivim „ping“ zvukom sonara, pozdravljeni su danas bivši podmornički veterani koji su se okupili na osnivačkoj Skupštini Udruženja gradjana „Podmorničar“, u zgradi Zbirke pomorskog nasljedja Arsenala u tivatskoj marini Porto Montenegro . Nakon Beograda, Ljubljane i Pule, Tivat je tako postao četvrti grad na mapi bivše Jugoslavije u kojem je osnovano Udruženje podmorničara nekadašnje JRM.
Cilj novoformiranog Udruženja podmorničara u Tivtu je naučno i stručno istraživanje podmorničarstva, te razvijanje i njegovanje tradicija podmorničarstva. Za prvog predsjednika nove NVO imenovan je kapetan bojnog broda u penziji, Rajko Bulatović, dojučerašnji komandant Mornarice Vojske Crne Gore. Bulatović je bio i posljednji komandant 88.Flotile podmornica, prije rasformiranja te jedince prije nekoliko godina, a za njegovog mandata na čelu Mornarice, u Crnoj Gori je definitivno ukinuto podmorničarstvo kao jedna od tehnički najkompleksnijih, najskupljih ali i najprestižnijih mornaričkih grana. Tivat je inače, grad u kome je daleke 1928 godine počelo jugoslovensko podmorničarstvo i mjesto gdje su podmornice decenijama remontovane i bazirale.
„Dobro nam je svima poznato da je osnivanje podmorničarstva na teritorijama Kraljevine Jugoslavije, SFRJ, SRJ i SCG počelo baš u Tivtu i ovdje se 2009. godine i ugasilo. Sjedište podmorničarstva, remont podmornica i najveći dio ljudstva koji je radio na podmornicama ostao je da živi u Crnoj Gori, najviše u dvije bokeljske opštine, Herceg Novom i Tivtu. Nastojaćemo da u narednom periodu njegujemo tradiciju i razvijamo kolektivni duh koji smo itekako dobro gajili. Vrata su otvorena svim građanima koji su bili dio podmorničarstva, a u Tivtu ih ima dosta. Od onih koji su se bavili remontom, bili dio posada ili projektovali podmornice.” – kazao je Bulatović. On se posebno zahvalio Porto Montenegru koji je pomogao osnivanje Udruženja podmorničara i koji u svojoj muzejskoj zbirci ima brojne eksponate, medju kojima i jedinu sačuvanu jugoslovensku veliku dizel-električnu podmornicu P-821 “Heroj” koja je glavna atrakcija te postavke.
 Novoformirano Udruženje “Podmorničar” Tivat baviće se prikupljanjem i obradom stručne literature u oblasti podmorničarstva, organizacijom stručnih skupova, savjetovanja, seminara i edukacijom iz te oblasti, objavljivanjem knjiga i publikacija sa tematikom podmorničarstva, kao i saradnjom sa drugim sličnim organizacijama u zemlji i inostranstvu.
“Konačno i mi postajemo organizovano udruženje koje okuplja ljude koji vole podmorničarstvo, kojima je podmorničastvo bilo život, koji vole more i morske dubine. Ovo je dobrovoljno, neprofitabilno i nevladino udruženje čiji članovi mogu biti svi zaljubljenici u podmornice. Red je da Tivat kao grad koji je decenijama živio sa podmornicama i podmorničarima, bude sjedište ovakvom udruženja.”- naglasio je zamjenik predsjednika Udruženja „Podmorničar“, kapetan fregate u penziji Milodrag Jelisavac. Pored njega, Bulatovića i Stevana Markovića koji je imenovan za sekretara, u Upravni odbor Udruženja imenovani su i Jordan Jovanović, Momir Soldat, Munib Fazlić i Mario Crvelin.

BOKA I PODMORNIČARI  - VJEKOVNA VEZA

Boka Kotorska, posebno Tivat gdje je 117 godina postojalo vojno brodogradliše Arsenal, neraskidivo su povezani sa podmorničarima još od prve decenije 20-vijeka kada ovdje dolaze prve austrougarske podmornice. Za vrijeme Prvog svjetskog rata, Boka je uz Pulu, bila glavna baza njemačke Mitellmer U-boot flotile (Sredozemne podmorničke flotile) koja je stvarala izuzetno velike probleme saveznicima u Mediteranskom basenu. Neke svjetski poznate ličnosti i najveći podmornički asovi svih vremena, tada su bili u Boki, poput najčuvenijeg od svih  Karla Denica, ili Lotara fon Arnoa dela Perijera, Maksa Valentajnera, Valtera Forstmana, Ota fon Hersinga, Georga fon Trepa, Martina Nimolera, Joefa Holuba, Zdeneka Hudečeka do Vilhelma Kanarisa. U Boki je aprila 1928, počelo i jugoslovensko podmorničarstvo, dolaskom u Tivat prvih podmornica Kraljevine Jugoslavije – “Hrabri” i “Nebojša”. Neki od Bokelja , poput Slavomira Tomića i Mirka Dabovića, bili su komandanti Podmorničke flotle KrMJ.

S.L.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on October 28, 2012, 02:29:11 pm
Evo jos nekoliko slicica...Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on October 28, 2012, 02:30:41 pm
I jos nekoliko.Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on October 28, 2012, 04:46:26 pm
 :klap :klap


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: mali od palube on October 28, 2012, 07:41:11 pm
Podmornice su Boku došle ne u prvoj već u drugoj deceniji XX vijeka  ;)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: mali od palube on October 28, 2012, 08:07:23 pm
Evo i od mene prilog...


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: mali od palube on October 28, 2012, 08:11:44 pm
 :)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: seaman on October 31, 2012, 08:46:53 pm
Gdje se trenutno moze nabaviti monografija?


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ML on October 31, 2012, 08:59:54 pm
Obzirom na tiraž 1000kom, teško da se može još nabaviti. Svoju sam ja nabavijo u Pivki (muzeju), negdje prije 6 mjeseci i bila je tamo zadnja.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kumbor on October 31, 2012, 09:19:30 pm
Ko je u Beogradu, može da proba preko Dragana Kosanovića iz Udruženja. U vojnoj knjižari u Vasinoj ulici knjiga ima, ali tamo je skuplja.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brodarski on October 31, 2012, 09:21:08 pm
Svoju sam nabavio u Puli prije desetak dana. Ima ih poprilično ali se i prodaju.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on November 01, 2012, 04:57:14 am
Gdje se trenutno moze nabaviti monografija?
јави  се поруком да се договоримо,зависи где живиш.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Istria 052 on November 01, 2012, 10:15:15 pm
Gdje se trenutno moze nabaviti monografija?

Kosanovic Dragan Udruzenje Beograd


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on December 28, 2012, 05:35:30 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brodarski on January 01, 2013, 11:35:36 am
Tomislav Drašković na stranici 57, stupac desno, šesti redak odozgora napisao je da je Jugoslavenska mornarica na kraju rata imala 57 torpednih čamaca. Greška ili stvarno stanje?


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kumbor on January 01, 2013, 03:14:35 pm
Stranica je 75! RM na kraju rata nije imala i nije mogla imati 57 TČ. Verovatno se radi o omašci priređivača ovog razdela. Može biti 57 "patrolnih čamaca". Na više mesta u bibliografiji, pa i u raznim MG, dat je sastav JRM 1945. godine, te ne može biti dvojbe oko toga da li je TČ bilo toliko ili ne. Nije.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brodarski on January 01, 2013, 03:46:08 pm
Pomislio sam da je Drašković  saznao nešto više iz arhiva. Ovako sve se svodi na potvrđene brojke.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brodarski on January 29, 2013, 03:04:38 pm
Napokon sam pročitao knjigu o  podmornicama. Volio bih da je u knjizi bilo mjesta za izvanrednu fotografiju 802 zaronjava koju je postavio Jantar na forumu. Ta je slika zaslužila jedno od istaknutih mjesta u monografiji.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on January 29, 2013, 04:42:16 pm
Бродарски,може се пуно тога наћи а да није у књизи,но поставило се оно што се могло у том тренутку.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kumbor on January 29, 2013, 05:41:38 pm
Бродарски,може се пуно тога наћи а да није у књизи,но поставило се оно што се могло у том тренутку.

Како било да било, та књига је један од драгуља моје библиотеке. Још само да од некога ископам докторску дисертацију - монографију Кажимира Прибиловића о КЈРМ 1918-1941!!!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brodarski on January 29, 2013, 06:08:57 pm
Бродарски,може се пуно тога наћи а да није у књизи,но поставило се оно што се могло у том тренутку.
Imaš pravo, dvostruko više stranica danas bi bilo malo.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brodarski on January 29, 2013, 06:10:52 pm
Бродарски,може се пуно тога наћи а да није у књизи,но поставило се оно што се могло у том тренутку.

Како било да било, та књига је један од драгуља моје библиотеке. Још само да од некога ископам докторску дисертацију - монографију Кажимира Прибиловића о КЈРМ 1918-1941!!!
Za tu disertaciju bi morao napraviti konstruktivno pojačanje poda. Ona je malo lakša od vriće cimenta.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on January 29, 2013, 10:04:20 pm
јако тешко је било прикупити материјал за књигу,када се почело много колега  није се одазвало на позив за достављање материјала који су имали у приватним колекцијама.нажалост ти исти су касније били најгласнији што су неке ствари из немања релевантних података прескочене.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kumbor on January 29, 2013, 10:22:16 pm
Бродарски,може се пуно тога наћи а да није у књизи,но поставило се оно што се могло у том тренутку.

Како било да било, та књига је један од драгуља моје библиотеке. Још само да од некога ископам докторску дисертацију - монографију Кажимира Прибиловића о КЈРМ 1918-1941!!!
Za tu disertaciju bi morao napraviti konstruktivno pojačanje poda. Ona je malo lakša od vriće cimenta.

Brodarski, ja imam skinutu sa interneta signaturu disertacije Pribilovića u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu. U Srbiji, koliko sam tražio, izgleda ne postoji nijedan primerak. Da li je ta knjiga tiskana, ili je ostala u rukopisu, samo kao disertacija? Da je velika - velika je, prema signaturi ima 914 strana, pa sukladno mora imati 3-4 kile.  :)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Rade on January 29, 2013, 10:24:22 pm
јако тешко је било прикупити материјал за књигу,када се почело много колега  није се одазвало на позив за достављање материјала који су имали у приватним колекцијама.нажалост ти исти су касније били најгласнији што су неке ствари из немања релевантних података прескочене.

Toga će uvek biti...


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brodarski on January 29, 2013, 10:31:02 pm
Бродарски,може се пуно тога наћи а да није у књизи,но поставило се оно што се могло у том тренутку.

Како било да било, та књига је један од драгуља моје библиотеке. Још само да од некога ископам докторску дисертацију - монографију Кажимира Прибиловића о КЈРМ 1918-1941!!!
Za tu disertaciju bi morao napraviti konstruktivno pojačanje poda. Ona je malo lakša od vriće cimenta.

Brodarski, ja imam skinutu sa interneta signaturu disertacije Pribilovića u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu. U Srbiji, koliko sam tražio, izgleda ne postoji nijedan primerak. Da li je ta knjiga tiskana, ili je ostala u rukopisu, samo kao disertacija? Da je velika - velika je, prema signaturi ima 914 strana, pa sukladno mora imati 3-4 kile.  :)
Imao sam je u rukama  jedno par mjeseci. Posudio mi školski kolega. Njegov je otac jedva taj primjerak dobio od autora. Poprilična je. Listovi su dosta debeli, kao ciklostil papir. Sigurno nije više od 20 primjeraka napravljeno. Autor mi je kazao da je razmišljao o njenom izdanju u skraćenom obliku. Možda ipak knjiga ugleda svjetlo dana.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kumbor on January 29, 2013, 10:41:50 pm
Onda bi ta knjiga morala biti nanovo priređena i prilagođena, jer u prvotnom izdanju valjda nije bilo ilustracija, ili ih je bilo veoma malo, zbog tehničkih ograničenja, a došlo se i do novih saznanja. U današnjim uslovima, ta knjiga ne bi izašla ispod 1000Kuna za 500 primjeraka naklade.

U današnjim ekonomskim uvjetima, mislim da je to iluzija.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on January 30, 2013, 09:41:37 am
јако тешко је било прикупити материјал за књигу,када се почело много колега  није се одазвало на позив за достављање материјала који су имали у приватним колекцијама.нажалост ти исти су касније били најгласнији што су неке ствари из немања релевантних података прескочене.

Toga će uvek biti...

Naravno, ljudska posla. Svi očekuju kako će malte ne svako od njih biti glavni u knjizi i šepuriti se po stranicama, a
ovamo kad treba potegnuti i angažovati se da se koliko toliko doprinese zajedničkoj stvari, svi se zavuku u mišje rupe.
Ima ljudi, teško mu da pronađe sliku za prilog, mrzi ga da kopa po buđavom regalu.  :P
Ma to je u svemu tako i biće i dalje..... :-\


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brodarski on January 30, 2013, 09:48:08 am
Knjiga nije imala fotografija. Namjera je bila objaviti u skraćenoj verziji. Sigurno bi izašla u izdanju Sveučilišta u Zadru i ne bi koštala više od 200-300 kuna. Prva verzija je imala grešku u paginaciji a prošivana je brodskim konopom.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: leut on January 30, 2013, 09:57:23 pm
Malo starija (22.10.2012.), ali zanimljiva vijest...

PODMORNIČKI VETERANI IZ UDRUGE 'PODMORNIČAR' U ZAPOVJEDNIŠTVU HRVATSKE RATNE MORNARICE

Rade Vađunec i Andrej Korbar
Split, 22. listopada 2012.

Zapovjedništvo HRM primilo predstavnike udruge 'Podmorničar'

Zapovjedništvo HRM na čelu sa zapovjednikom kontraadmiralom Antom Urlićem primilo je 22. listopada 2012. predstavnike hrvatske udruge „Podmorničar“. Sa strane HRM, osim zapovjednika, u razgovorima su sudjelovali k.b.b. Predrag Stipanović, načelnik stožera Zapovjedništva HRM, k.b.b. Ivan Vuković, zapovjednik središta za izobrazbu HRM, te pukovnik Vlatko Bandalo, načelnik ureda zapovjednika HRM. Sa strane Udruge sudjelovali su Rade Vađunec, predsjednik, dr. sc. Andrej Korbar, potpredsjednik, Damir Klarin, član predsjedništva Udruge, te ugledni članovi udruge iz Splita Fridrih Moretti, viceadmiral u mirovini, prof. dr. sc. Stracimir Gošović, autor brojnih knjiga s područja ronjenja i baromedicine i Tomislav Tomo Drašković, autor tek objavljene knjige „Slomljeni periskop“.

[attachment=1]Kontraadmiral Ante Urlić i njegov stožer sa gostima, članovim Udruge "PODMORNIČAR" iz Pule

Predstavnici Udruge informirali su ZHRM o sadržaju svoga rada, suradnji sa sličnim udrugama u zemlji i svijetu, te o pokretanju projekta organiziranja međunarodnog kongresa podmorničkih veterana u Hrvatskoj 2016. godine. U vrlo sadržajnom razgovoru Udruzi je najvljena puna programska potpora projektu od izuzetne važnosti za Udrugu, HRM i Hrvatsku. Projekt će se prezentirati na 50. ISC (International Submariners Congress) u Italiji u svibnju 2013. Ocjenjeno je, da i pored nekih za nas nepovoljnih okolnosti u usporedbi s ostalim kandidatima za domaćinstvo ISC-a (tek smo se ove godine priključili svjetskoj udruzi podmorničkih veterana, HRM u svom sastavu nema podmornica) da su naši argumenti prilično respektabilni za donošenje pozitivne odluke u korist naše podmorničke udruge, odnosno Hrvatske. Tu se prije svega misli na dostojno obilježavanje 150. godišnjice od izuma i razvoja torpeda u Rijeci (Vukić – Whitehead), 110. godišnjice od početka gradnje podmornica u Rijeci i Puli, 50. godišnjice vlastitog razvoja i gradnje podmornica u Zagrebu i Splitu, odnosno u bivšoj Jugoslaviji, te atraktivnoj lokaciji Hrvatske (Pule) smještenoj na Mediteranu i središtu Europe. Uvjereni smo da će predstavničko tijelo 50. ISC –a (Heads of Delegations) prepoznati naš povijesni doprinos razvoju podmorničarstva u svijetu ne samo kroz izum torpeda, nego i kroz rezultate ostvarene na području tehnike potaknute tim izumom (Anschütz i Sperry kompasi, visokotlačni kompresori, ...).

[attachment=2]
Pri kraju razgovora razmjenjeni su prigodni pokloni. U ime Udruge Zapovjedništvu HRM uručene su knjige „A bit more on subs“ i „Podmorničarstvo Jugoslavije“, dok je Udruga dobila opsežnu monografiju „Povjesnica HRM“ objavljene povodom 20. godišnjice HRM. Monografija obuhvaća razdoblje hrvatske pomorske povijesti počam od pobjede nad Mlečanima 887. godine (Dan HRM 18. rujna), pa sve do današnjih dana.

Udruga "Podmorničar" - Pula (http://www.podmornicar.hr/)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on January 31, 2013, 07:55:17 am
Campi (Rade Vađunec) je isti kao pre 20 godina, samo se malo povio u ramenima i brkovi mu pobeleli. :)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: lovac on January 31, 2013, 01:27:42 pm
Ma, svaka čast podmorničarima - za njih ne postoje granice!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Istria 052 on January 31, 2013, 10:23:45 pm
"PODMORNIČKI VETERANI IZ UDRUGE 'PODMORNIČAR' U ZAPOVJEDNIŠTVU HRVATSKE RATNE MORNARICE"

Ovo je prije svega veliki iskorak za HRM, a podmornicari su pokazali da ne postoje granice, . Za istim stolom sjede ljudi koji su dobar dio svog vojnopomorskog obrazovanja stekli u istim klupama.
Susret je za svaku pohvalu, jako ugodno iznenadjenje, pokazuje snagu  udruzenja "Podmornicar".

Ono sto je Paluba.info virtueno, to su Podmornicari na javi.

Napomena:  sa jakim sam osjecajem unutrasnjeg zadovoljstva kupio knjigu "Podmornicarstvo.."


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kilezr on January 31, 2013, 10:57:21 pm

 Nije tiskana- štampana- objavljena??? Da skupimo neke novce- evrove-dinare- kune??? Pa da je štampamo kao izdanje "Palube"???


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on February 01, 2013, 09:29:54 am
 Udruga Podmorničar - Pula sprema se krajem mjeseca svibnja sudjelovati na 50. kongresu podmorničara koji se održava u Cataniji (Sicilija, 50th International Submariner Association Congress – Italy 2013). Na tom kongresu istaknuti ćemo našu kandidaturu za održavanje 53. kongresa 2016. godine u Puli. U vezi sa time predstavnici Udruge primljeni su u Uredu predsjednika RH u pratnji visokih časnika iz Glavnog stožera OS RH. Ukratko, predsjednik je izrazio spremnost da bude pokrovitelj kongresa u Puli a samim tim uključiti će se i HRM. Na nama je sada samo da se okupimo u što većem broju i krenemo u Cataniju kako bi se izborili za domaćina 53. kongresa. Nadam se da ćemo uspjeti.
Inače, Udruga će 29. i 30. ožujka u Puli održati skupštinu, progam je već objavljen na internetskim stranicama udruge.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on February 01, 2013, 03:03:16 pm
пуна подршка колегама :klap :klap :klap


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Solaris on March 20, 2013, 04:50:47 pm
Podmorničari dobili dvije nove važne publikacije

Splitski i hrvatski podmorničari družili su se u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta i promovirali dvije vrijedne publikacija. Monografija “Podmorničarstvo Jugoslavije”, koja se dobrim dijelom odnosi na hrvatsku podmorničarsku tradiciju, te knjiga “Slomljeni periskop” Tomislava Draškovića, prvog zapovjednika podmornice klase “Heroj” izgrađene u Splitu, bile su dovoljan razlog za okupljanje nekadašnjih vladara jadranskih dubina.

 - Monografija je ispisana na 470 stranica i opremljena s 570 fotografija. Ona predstavlja kazivanje o specifičnom načinu života, zabavama, zanimanjima, druženjima, bez pretenzija da bude povijesna istina i bez ambicije da nekome bude uzor ili pravilo. Monografija je subjektivno viđenje jedne generacije podmorničara o svom životnom pozivu SEnD kazao je umirovljeni admiral i bivši podmorničar Fridrih Moretti.

Dr. sc. Andrej Korbar, podmorničar i teoretičar podmorničarstva, kazao je kako je Hrvatska 2006. propustila obilježiti veliki jubilej, 100 godina tradicije podmorničarstva.

 - Godine 1906. austrougarska mornarica naručila je gradnju ukupno šest podmornica, a od toga dvije, tipa “simon lake”, građene su u Puli, a dvije, tipa “holland”, u riječkom brodogradilištu, u tvornici torpeda “Whitehead”. Imamo veliku podmorničku tradiciju koju nećemo prepustili zaboravu, naveo je Korbar.

 19.03.2013

DENIS KRNIĆ  SD (http://www.slobodnadalmacija.hr/default.aspx)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 20, 2013, 06:53:19 pm
још један доказ да на овим просторима непостоји култ одржавања традиције.ако не бележимо шта су радили наши предци и ми сами како мислимо ићи напред.не може се избрисати оно што је постојало 100 година на овим просторима без обзира на промене географски граница-људи остају ту.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on March 20, 2013, 07:13:37 pm
још један доказ да на овим просторима непостоји култ одржавања традиције.ако не бележимо шта су радили наши предци и ми сами како мислимо ићи напред.не може се избрисати оно што је постојало 100 година на овим просторима без обзира на промене географски граница-људи остају ту.

Kako ne postiji. Pa postoji "vlade...", postoji, ali na naš balkanski način. Lome je nacionalna trvenja,
vjerska, lokalistička, jezikoslovna, sve vrste bahate destrukcije, ali se neda. Koliko samo granica.... :P
A sva ova udruženja, razni forumi, "munjeni" pojedinci, šta je to nego borba da se održi tradicija,
da se bar ne zatre, da ostane traga, pa bilo kakvog.... :klap :klap


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 20, 2013, 08:15:22 pm
класо тешка је то битка против предрасуда.да није светског конгреса подморничара на којем суделује удруга из Пуле и покушава да се кандидује за домаћина следећег конгреса,у чему им од свег срца желим успех,не би били ни близу пријему код политичара који у томе виде своју личну промоцију.нажалост тако јесте и то је наша стварност.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on April 03, 2013, 07:14:12 pm
ово данас пронађох на насловној страници удружења

UDRUŽENJE GRAĐANA “PODMORNIČAR”

            Udruženje građana “PODMORNIČAR” osnovano je 19. novembra 2004. godine kao nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana. Sedište udruženja je u Beogradu, na adresi – Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju, Beograd, ul. Miloša Pocerca br. 2.

                       Poštanske i slične pošiljke za Udruženje slati na adresu:

Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju,
Beograd, ul. Miloša Pocerca br. 2.
za Udruženje “PODMORNIČAR”

E-mail adresa udruženja je beograd@podmornicar.com

 
Poziv Maketara 204. vazduhoplovne brigade sa aerodroma Batajnica

Poštovani

 Pozivamo Vas da posetite maketarsko takmičenje APRILSKI KUP 2013 i predstavite Vaše udruženje.
 Organizator takmičenja omogućiće da postavite reklamni pano i sto za promociju udruženja.
 Cilj nam je da promovišemo sva udruženja koja neguju tradicije naše vojske, bilo kog vida.

 Maketarsko takmičenje APRILSKI KUP, održaće se u Domu Vazduhoplovstva u Komandi ViPVO u Zemunu dana 07.04.2013. godine (nedelja) sa sledećom satnicom:

 09:00-11:00 Prijava maketa
 11:30 Svečano otvaranje takmičenja
 12:00-15:00 Ocenjivanje maketa
 17:00 Dodela priznanja

 Maketarsko takmičenje organizuju Maketari 204. vazduhoplovne brigade sa aerodroma Batajnica, pod pokroviteljstvom Komande ViPVO Vojske Srbije.


 Osim prostora za takmičenje i dela za berzu, biće obezbeđena i kino-sala za promociju vazduhoplovnih udruženja i prikazivanje filmova sa vazduhoplovnom tematikom. Takođe svi gosti biće u prilici da prisustvuju organizovanom razgovoru sa pilotima veteranima našeg vazduhoplovstva.
 Ako posedujete makete brodova i podmornica u većoj razmeri bilo bi dobro da ih prikažemo.Takođe ako imate neki istorijski film vezan za našu mornaricu ili Vaše udruženje, slobodno donesite i biće prikazan u kino sali.


 Maketarsko takmičenje APRILSKI KUP organizujemo povodom značajnog datuma u istorijatu našeg vazduhoplovstva, i namera nam je da preraste u tradicionalno takmičenje kojim ćemo negovati tradicije vazduhoplovstva na ovim prostorima.

 Više o takmičenju možete da pročitate u pozivu, na sledećem linku:
   http://www.mediafire.com/view/?8bki3gscva6ps62


 Poziv je iskreno poslat i radujemo se saradnji

 Kontakt lice:
 Saša Jovanović
Avijacija1971@gmail.com


 Aprilski kup 2013.jpg


 


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on April 03, 2013, 07:15:58 pm
код братске удруге из Пуле стоји нешто друго ;D
   
     Predsjedništvo Udruge "Podmorničar"

POZIV ČLANOVIMA UDRUGE
ZA PRIJAVU NA
 50. MEĐUNARODNI KONGRES PODMORNIČKIH VETERANA
 Catania, Italy - 2013.

Pozivaju se članovi udruge „Podmorničar“ koji to žele i mogu da se do kraja siječnja 2013. prijave za učešće na 50. Međunarodnom kongresu podmorničkih veterana u Italiji – Catania na Siciliji (50th ISC). S obzirom na to da će se naša Udruga na tom kongresu kandidirati za domaćina 53. ISC kongresa očekuje se što veći broj naših prijava kako bi među 300-tinjak ostalih učesnika iz oko 15-ak zemalja bili primjećeni. Cijena za četiri dana boravka i svih ostalih troškova iz Programa organizatora po učesniku iznosi oko 750 eura ne računajući troškove prijevoza do Catanije i nazad.
 

U skladu sa zaključkom predsjedništva udruge od 05. 12. 2012. dio troškova (oko 350 eura) vratit će se svim učesnicima Kongresa (uključujući i osobama u pratnji) najkasnije do kraja 2013. godine, do kada procjenjujemo da će za tu namjenu prikupiti dovoljna suma sponzorskih i drugih sredstava (prodaja knjiga u vlasništvu Udruge, prigodni suveniri itd.). Sve informacije o sadržajima i programu rada Kongresa, smještaju mogu se naći na portalu organizatora www.isa-italy-2013.com uključujući i formular za prijavu. S obzirom na to da formular sadrži oko 30 osobnih podataka predlaže se da ih svaki od učesnika sam popuni i potpisom ovjeri, a poslati se mogu pojedinačno faksom, e-mailom ili običnom poštom. Za sada još nema online uplata kreditnom karticom, ali je najavljena i ta mogućnost uskoro. O izvršenoj prijavi i registraciji molimo obavijestiti tajnika Udruge Zlatka Šimonovića koji će razmotriti eventualni grupni prijevoz s popustom.

 Na raspolaganju učesnicima Kongresa su dva hotela:
'Baia Verde Hotel' s pet zvijezdica 770 €/4 noćenja po osobi u 2 krevetnoj sobi ili 975 € u jednokrevetnoj.
'Sheraton Hotel' s četiri zvjezdice 710 €/4 noćenja po osobi u 2 krevetnoj sobi ili 905 € u jednokrevetnoj.


Hoteli su relativno blizu (par stotina metara). U Verde hotelu će se prvog dana navečer organizirati koktel dobrodošlice, dok će se svečana (gala) večera održati zadnje večeri u jeftinijem Sheraton hotelu. Ostale zajedničke aktivnosti date su u Programu, a cijena je već uključena u cijeni smještaja.

 Najpovoljniji prijevoz za učesnike iz Istre, Zagreba i Ljubljane je avionom iz Venecije direktno do Catanie s polaskom iz Venecije 20. Maja u 0915 i dolaskom u Cataniu u 1105, te povratak iz Catanie 24. Maja u 1830 s dolaskom u Veneciju u 2020. Cijena avio karte u decembru bila je 2231 kn (oko 300 Eura). Druga mogućnost je Trst – Rim – Catania s polaskom u 1520 i dolaskom u Cataniu u 1830, a povratak 25. Maja u 0830. Učesnici iz Splita imaju mogućnosti leta iz Splita do Catanije (vjerojatno s presjedanjem u Rimu) ili eventualnog zajedničkog leta iz Venecije do Catanije, ako im to bude jeftinije.

 Voditelj projekta 53. ISC u RH Andrej Korbar, Predsjednik Udruge „Podmorničar“ Rade Vađunec


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brodarski on April 03, 2013, 07:19:50 pm
Šimonović putuje transportnim Herculesom?


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on April 04, 2013, 02:56:49 pm
NVO  Podmorničar  iz  Tivta, Udruženje  građana  koje  baštini   tradicije podmorničarstva , ovih  dana  će  obilježiti  značajan  jubilej – osamdeset pet  godina  od  uplovljenja  prvih jugoslovenskih  podmornica  u  Boku  Kotorsku.Tog 8-og  aprila  1928.godine  prve  dvije  podmornice su  uplovile  u  Tivat i na  taj  način  učinile da  žitelji Boke Kotorske budu  dio  jedne velike tradicije.
Udruženje  građana  Podmorničar  iz  Tivta, zajedno  sa  Porto Montenegro, u  znak  sjećanja  i  poštovanja  na  ovaj  značajan  datum, organizuje niz  manifestacija.Tako  će  05. Aprila  u Yahting  klubu Porto Montenegro u  Tivtu  sa  početkom  u 1900 časova biti  promovisana  knjiga  dugogodišnjeg  podmorničara  Tomislava  Draškovića  iz  Splita „Slomljeni  periskop“ . U  sklopu  manifestacije 06.aprila u  Gradskom  parku  u  Tivtu  u 1015  časova  biće  položen  vijenac  na  spomenik narodnih  heroja Spasića  i  Mašere, a  u  Zbirci  pomorskog  nasleđa  u  Portomontenegru u 1900 časova  biće  otvorena  izložba povodom  jubileja  85  godina  podmorničarstva.Na  ovim  manifestacijama  očekuje  se  prisustvo  velikog  broja  građana  Boke , a  prisustvovaće  i  delegacije Udruženja  podmorničara iz  Hrvatske, Slovenije  i  Srbije.
Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on April 06, 2013, 11:27:26 am
Udruženje građana „Podmorničar“ iz Tivta i kompanija Porto Montenegro, sinoć su u prostorijama Porto Montenegro Yacht Club-a na Seljanovu, priredili multimedijalno veče posvećeno 85-toj godišnjici dolaska prvih jugoslovenskih podmornica u Boku Kotorsku.  Novoizgradjene podmornice „Hrabri“ i „Nebojša“ u pratnji pomoćnog broda „Hvar“, 8.aprila 1928, stigle su u Tivat iz Velike Britanije gdje su napravljene po narudžbi tadašnje Kraljevske mornarice Jugoslavije. Na taj dana zvanično je započelo jugoslovensko podmorničarstvo koje je, kao jedan od najprestižnijih i tehnološki najizazovnijih vidova oružanih snaga, trajalo do 2005, kada su posljednje podmornice odlukom vojnog vrha tadašnje SCG, povučene iz operativne upotrebe.Tim povodom u Tivtu se okupilo nekoliko desetina bivših jugoslovenskih podmorničara, kao i čelnici Udruženja podmorničara iz Beograda, Ljubljane i Pule. Manifestaciji održanoj u Porto Montenegro Yacht Clubu, pored ostalih, prisustvovali su i nekadašnji savezni sekretar za narodnu odbranu SFRJ i načelnik Generalštaba JNA, admiral flote Branko Mamula, nekadašnji komandant JRM admiral Fridrih Moretti, aktuelni komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković i potpredsjednik Opštine Tivat Krsto Bošković.Na bogat istorijatove djelatnosti i višedecensijku vezu Tivta i Boke sa podmorničarima podsjetio je predsjednik Udruženja „Podmorničar“ Tivat i posljednji komandant nekadašnje 88.Flotile podmornica, kapetan bojnog broda Rajko Bulatović. On je naglasio da je nekadašnja SFRJ bila jedna od samo 11 država svijeta koje su bile u stanju samostano konstruisati, razvijati i graditi podmornice kao tehnološki najkomplikovanije ratne brodove uopšte. Tokom 77 godina postojanja jugoslovenskog podmorničarstva, kroz operativnu upotrebu u jedinicama kraljevine i socijalističke Jugoslavije, odnosno SRJ-SCG, prošlo je ukupno 12 velikih i 7 malih, tzv. džepnih podmornica, a podmorničar su bili i jedina jedinica u jugoslovenskim oružanim snagama koji su težište borbenih dejstava mogli prenijeti daleko od naše teritorije, bukvalno „u dvorište“ eventualnog neprijatelja.  “Poznati događaji doveli su do toga da sada nijedna država na istočnoj obali Jadrana, od Hrvatske do Albanije danas nema nijednu podmornicu osim u muzejima.”-zaključio je Bulatović. Okupljene su u ime Udruženja podmorničara iz Beograda, Ljubljane i Pule pozdravili Dragan Kosanović, Vojko Gorup i Mladen Klarin ističući da danas ta udruženja gradjana u svojim državama čuvaju tradicije nekada elitne jedinice JRM, i odlično medjusobno saradjuju za što je dokaz i lani objavljena reprezentativna monografija “Podmorničarstvo Jugoslavije” koju su zajedno uradili svi podmrničari “od Triglava do Đevđelije”.  Uz podršku predsjednika Iva Josipovića, hrvatski podmorničari iz Udruženja u Puli, kandidovali su se da budu domaćini Kongresa podmorničkih vetarana svijeta 2017 godine.   U sklopu proslave jubileja podmorničarstva, u Tivtu je preksinoć promovisana knjiga “Slomljeni periskop”, autora kapetana fregate Tomislava Draškovića iz Splita. Pored ostalih, o knjizi memoara Draškovića koji je važio za jednog od najboljih i najperpsektivnijih komandanata podmornica u JRM, govorile su i njegove kolege, kapetan bojnog broda Jordan Jovanović i admiral Fridrih Moretti.   Delegacije podmorničara iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije danas su položile zajendički vijenac na spomenik narodnim herojimirima KrMJ – mornaričkim oficirima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri u velikom Gradskom parku u Tivtu, a večeras će u Zborci pomorskog nasljedja Porto Montenegra, otvorena velika izložba fotografija,dokumenata i predmeta sa jugoslovenskih podmornica, pod nazivom “Pogled kroz periskop”.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: misaub on May 01, 2013, 09:45:31 pm
Nisam siguran o kom se rekordu radi - možda dubinskom? Jedna od podmornica (možda baš "Uskok") je 80-ineke imala predubok zaron, negde u visini Prevalke, koji je rezultirao oštećenjem tornja i delova hidrodinamičkog trupa.

Podmornica "bliznakinja" gore pomenutoj - P-822 "Junak" drži jedan rekord - 1977. godina izvela je najduže ronjenje do tada (kao i do sada), od svih podmornica koje su bile u sastavu jugoslevnskih ratnih mornarica. To ronjenje trajalo je 12 dana bez izlaska na površinu, i tom prilikom preronila je ceo Jadran, od Istre do izlaska na Sredozemlje, izvodeći seriju vežbi i eksperimenata čiji su ciljevi između ostalog bili - provera psihofizičke izdržljivosti posade u tako specifičnim radnim i životnim uslovima, tretman mikroklime i njen uticaj na posadu, tretiranje otpada, kao i ispitivnje uređaja i opreme koji su razvijani za novu generaciju jugoslovenskih podmornica - "Sava" i "Drava".


zna li neko ovu dvojicu
Jelen Joža i Ramiz Dugalić
[attachment=1]
pozdrav

Na slici su Jelen Joža i Ramiz Dugalić, obadvojica iz 29. klase MVA. Klasa je započela školovanje 1974 u Splitu. Školovanje je završila 1978. Pozdrav obadvojici


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on May 15, 2013, 03:18:56 pm
Podmorničari stavljaju glave skupa i na široj razini. U ponedjeljak, 20.05. u Italiju (Sicilija) putuje šesteročlana delegacija podmorničara Udruga Pula. Tamo se održava 50. kongres udruženja podmorničara (50. ISA). Delegacija će pokušati ishoditi domačinstvo za 53. ISA u 2016. godini koji bi se održao u Puli. Potporu hrvatskog predsjednika imamo (napismeno). Sigurni smo da će nam glas dati i po jedan predstavnik iz Slovenije i iz Srbije koji također dolaze na konferenciju. Kako se na takve skupove neide praznih ruku naša delegacija pripremila je maketu diverzantske podmornice koju je izradio bivši zapovjednik podmornice Miroslav Desnica. Maketa je izrađena na 3D printeru i prigodno je opremljena. Pošto slika zna bolje govoriti nego ja pišem izvolite.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on May 15, 2013, 03:23:13 pm
Kongres traje od 20. do 24.05.
Nije nam maketa jedini adut, ima toga još, samo da napomenem da se predstavljamo sa tradicijom dugom 150 godina od izgradnje prvog torpeda u Rijeci, 110 godina od izgradnje prvih podmornica u Rijeci i Puli, 50 godina od samostalne izgradnje prodmornica u bivšoj državi (jedna od 10 zemalja) itd, itd.
Maketa je prigodno spremljena i u odgovarajući sanduk.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: leut on May 15, 2013, 05:05:19 pm
Koje su dimenzije ovog modela. Hoće li se moći kupiti/nabaviti kao suvenir ili je napravljena samo u jednom primjerku.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Rade on May 15, 2013, 05:10:43 pm
Sa ovakvim poklonom (posvetom), glasovi predstavnika iz Srbije i Slovenije mu ne trebaju.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on May 15, 2013, 05:18:31 pm
Sa ovakvim poklonom (posvetom), glasovi predstavnika iz Srbije i Slovenije mu ne trebaju.

Složio bi se sa ovakvom konstatcijom. Ipak se malo zastranilo u odnosu na ono na što
bivši podmorničari pretendiraju. Imam osjećaj da ih se "puzeći" pocjepalo.... :'(


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on May 15, 2013, 09:17:28 pm
Nemojmo odma na prvi "balun". Neka to riješe podmorničari. Za neke je bio i naslov knjige koju su pripremili sporan...., naravno, svatko ima pravo na svoje mišljen je.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on May 15, 2013, 09:29:09 pm
Nemojmo odma na prvi "balun". Neka to riješe podmorničari. Za neke je bio i naslov knjige koju su pripremili sporan...., naravno, svatko ima pravo na svoje mišljen je.

Ma neka rade oni šta hoće. I ovako se mi ne pitamo ništa. Ali sporno je to, što se ovaj primjerak
podmornice nastoji prestaviti kao istinski prestavnik nekadašnjeg podmorničarstva u JRM.
A to prosto nije tačno. I ovim postupkom se u prvi plan stavlja, ne Jugoslovensko podmorničatstvo,
iz kog je perioda sve i poteklo, nego se naglašavaju neka druga kratkotrajna razdoblja.... >:(


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Solaris on May 15, 2013, 10:18:56 pm
Koja si ti oriĆ žalosna sova pa toga nema nigdi.
Ostav podmorničare na miru.

poz.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Rade on May 15, 2013, 10:37:24 pm
Jednostavna stvar.

Maketom podmornice 01, tzv. Velebit, jasna je stvar da idu kao predstavnici podmorničarstva u RH. Samim tim im nisu potrebni predtavnici iz drugih udruženja. (a i koji će im)

To je to. Ništa drugo.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brodarski on May 15, 2013, 10:44:37 pm
Podmorničari stavljaju glave skupa i na široj razini. U ponedjeljak, 20.05. u Italiju (Sicilija) putuje šesteročlana delegacija podmorničara Udruga Pula. Tamo se održava 50. kongres udruženja podmorničara (50. ISA). Delegacija će pokušati ishoditi domačinstvo za 53. ISA u 2016. godini koji bi se održao u Puli. Potporu hrvatskog predsjednika imamo (napismeno). Sigurni smo da će nam glas dati i po jedan predstavnik iz Slovenije i iz Srbije koji također dolaze na konferenciju. Kako se na takve skupove neide praznih ruku naša delegacija pripremila je maketu diverzantske podmornice koju je izradio bivši zapovjednik podmornice Miroslav Desnica. Maketa je izrađena na 3D printeru i prigodno je opremljena. Pošto slika zna bolje govoriti nego ja pišem izvolite.
Model je iz snova. Fantastičan! :klap


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Solaris on May 15, 2013, 11:01:18 pm
Jednostavna stvar.

Maketom podmornice 01, tzv. Velebit


tzv ?


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kumbor on May 15, 2013, 11:29:24 pm

Valjda zato što je Velebit velika planina i na njoj najviši vrh u RH - Vaganski vrh, a podmornica je mala, džepna, diverzantska. Uprkos dobrom opštem stanju trupa i uređaja, nije bilo para za novu bateriju, pa je tako i otpisana.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: leut on May 15, 2013, 11:42:06 pm
Čemu takvi tonovi? Udruženja podmorničara iz Hrvatske, Slovenije i Srbije putuju na svjetski kongres podmorničara, svako za sebe. Udruženje "Podmorničar" iz Pule kandidiralo je Hrvatsku kao domaćina 53. kongresa koji bi se trebao održati 2016. godine. S obzirom da se o domaćinu odlučuje glasovanjem, Hrvatska se nada da će dobiti podršku Slovenije i Srbije, odnosno očekuje glas ZA predstavnika podmorničarskih udruženja Slovenije i Srbije. Vjerujem da bi i u obrnutom slučaju bilo isto. Ipak su članovi tih udruženja, većina njih, nekada služili u istoj mornarici, na istim podmornicama i dobro se poznaju.

Što se podmornice tiče, udruga podmorničara iz Hrvatske kandidirala je Hrvatsku kao domaćina i ne vidim problem da se predstavi jedinom podmornicom koja je bila u službi HRM, dakle jedinom koja je korištena u samostalnoj RH. Uostalom ta ista podmornica je građena u nekadašnjoj SFRJ i plovila u JRM što je i spomenuto na natpisnoj pločici, a što opet predstavlja poveznicu s druga dva društva (SLO, SRB).

Na koncu, hrvatski podmorničari žele obilježiti 150 godina od proizvodnje prvog torpeda u Rijeci, 110 godina od početka gradnje podmornica u Rijeci i Puli, 50 godina od početka gradnje podmornica u SFRJ, ali i 20 godina od primanja "Velebita" u HRM (nažalost, mogu i 10 od povlačenja iz službe). Dakle, žele se obuhvatiti svi periodi i sve državne tvorevine na tlu današnje Hrvatske u kojima je egzistiralo podmorničarstvo.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on May 16, 2013, 09:24:30 am
Maketa podmornice je u razmjeru 1 : 100 što znači da je dugačka 20 cm. Maketa se ne može nigdje kupiti, izrađena je u samo jednom primjerku ali može se napraviti u potrebnom broju primjeraka na 3D printeru. Najveći dio posla bio je sve to softverski obraditi i pripremiti za printanje.
Na području bivše države za sada postoje četiri udruženja podmorničara i među njima nema nikakve svađe. Sva četiri baštine istu povijest podmorničarstva. Nadam se da je svima jasno da se nigdje ne možemo pojavljivati pod imenom udruženja bivše države. Konačno na istom kongresu pojavljuju se Rusija i Ukrajina kao zasebna udruženja a ne kao SSSR. Inače još samo da napomenem da sudjelovanje na kongresu baš i nije pristupačno (jeftino). Predviđeni trošak po jednom članu je oko 1500 Eura.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on May 16, 2013, 06:58:03 pm
Koja si ti oriĆ žalosna sova pa toga nema nigdi.
Ostav podmorničare na miru.

poz.

Izvinjavam se bilo kome ko se osetio pogodjen mojim oglasavanjem na ovoj temi, a povodom makete
koja je prikazana. Ocito me se pogresno shvatilo, ali boze moj, ni prvi ni zadnji put.
Maketa je prva liga, i ja u tom smislu nemam nista posebno zamjeriti.
Medjutim, ja i dalje ostajem pri svojoj konstataciji, da onoliko koliko se ja razumijem u Mornaricu i
podmornice na Istocnoj strani Jadrana, da izabrani predstavnik niukom slucaju nemoze izistinski prestavljati
kompletnu povijest podmornicarstva Istocne strane Jadrana. On u pravom smislu prestavlja samo istinski
sumrak i definitivni nestanak toga casnog poziva uz Balkansku obalu.... :'(

PS: "sole...", majstore, hvala na poredjenju, Sova je izvanredna, lijepa, pametna i mudra 'tica i zivi
stvor koju izuzetno cijenim..... :D :klap :klap


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on May 26, 2013, 08:17:21 am
Svjetki kongres podmorničara 2016. godine održati će se u Hrvatskoj, u Puli. To je odlučeno prošli tjedan na 50. kongresu podmorničara na kojem je bila i delegacioja Udruge podmorničar - Pula.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on May 26, 2013, 08:55:18 am
Svjetki kongres podmorničara 2016. godine održati će se u Hrvatskoj, u Puli. To je odlučeno prošli tjedan na 50. kongresu podmorničara na kojem je bila i delegacioja Udruge podmorničar - Pula.
Ima li koja fotka sa tog 50-tog kongresa.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on May 27, 2013, 04:24:30 pm
Bravo za podmorničare! Danas je u admiralski čin promaknut kbb Marileo Staničić. Postao je komodor a time je to četvrti admiral podmorničar.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on May 27, 2013, 04:26:30 pm
Svjetki kongres podmorničara 2016. godine održati će se u Hrvatskoj, u Puli. To je odlučeno prošli tjedan na 50. kongresu podmorničara na kojem je bila i delegacioja Udruge podmorničar - Pula.
Ima li koja fotka sa tog 50-tog kongresa.

Ima, sve paluba može da nabavi....


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on May 27, 2013, 04:29:03 pm
Evo jos nekoliko...Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on May 27, 2013, 04:30:00 pm
Svjetki kongres podmorničara 2016. godine održati će se u Hrvatskoj, u Puli. To je odlučeno prošli tjedan na 50. kongresu podmorničara na kojem je bila i delegacioja Udruge podmorničar - Pula.
Ima li koja fotka sa tog 50-tog kongresa.

Ima, sve paluba može da nabavi....

 drugi s lijeva: M. Desnica prvi K-dant P-913


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brodarski on May 27, 2013, 06:19:29 pm
Koja si ti oriĆ žalosna sova pa toga nema nigdi.
Ostav podmorničare na miru.

poz.

Izvinjavam se bilo kome ko se osetio pogodjen mojim oglasavanjem na ovoj temi, a povodom makete
koja je prikazana. Ocito me se pogresno shvatilo, ali boze moj, ni prvi ni zadnji put.
Maketa je prva liga, i ja u tom smislu nemam nista posebno zamjeriti.
Medjutim, ja i dalje ostajem pri svojoj konstataciji, da onoliko koliko se ja razumijem u Mornaricu i
podmornice na Istocnoj strani Jadrana, da izabrani predstavnik niukom slucaju nemoze izistinski prestavljati
kompletnu povijest podmornicarstva Istocne strane Jadrana. On u pravom smislu prestavlja samo istinski
sumrak i definitivni nestanak toga casnog poziva uz Balkansku obalu.... :'(

PS: "sole...", majstore, hvala na poredjenju, Sova je izvanredna, lijepa, pametna i mudra 'tica i zivi
stvor koju izuzetno cijenim..... :D :klap :klap
Slažem se Ćiro.
Bio bi red da su se pozvali podmorničari iz Austrije, Mađarske, Galicije, Ukrajine, Češke i Slovačke. I oni su predstavnici podmorničarstva istočne obale Jadrana.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on May 27, 2013, 06:38:06 pm
Svjetki kongres podmorničara 2016. godine održati će se u Hrvatskoj, u Puli. To je odlučeno prošli tjedan na 50. kongresu podmorničara na kojem je bila i delegacioja Udruge podmorničar - Pula.
Ima li koja fotka sa tog 50-tog kongresa.

Ima, sve paluba može da nabavi....
први с лева Милан Комар,другог непрепознајем трећи је Андрија Корбар,па Раде Вађунац и Репцељ


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on May 27, 2013, 06:40:38 pm

Slažem se Ćiro.
Bio bi red da su se pozvali podmorničari iz Austrije, Mađarske, Galicije, Ukrajine, Češke i Slovačke. I oni su predstavnici podmorničarstva istočne obale Jadrana.

Zašto da ne. Ako ima koji živ...


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on May 28, 2013, 07:37:55 pm
Kratka obavijest o Kongresu
podmorničkih veterana u Cataniji
 

 Poštovani kolege podmorničari,

 Kao što vam je već poznato, nakon dugih i temeljnih priprema, te najava naše kandidature predstavničko tijelo međunarodne asocijacije podmorničkih veterana (HoD of ISA) povjerilo je organizaciju 53. Kongresa ISA udruzi „Podmorničar“ iz Pule. Bez nekih većih obrazloženja – komentara, redoslijeda po važnosti ili tajmingu osjećam potrebu da vas ukratko obavijestim i izrazim zahvalnost svim suradnicima na pripremi kandidature, te svim onima koji su poduprijeli Projekt, a najviše onima koji su ostavili dubok trag u povijesti svjetskog i istočnojadranskog podmorničarstva i to:
 * Izumitelju i nositelju razvoja torpeda Ivanu Blažu Vukiću i Robertu Whiteheadu na „Spasitelju obale“ odnosno Torpedu koje je već skoro 150 godina ostalo jedinstveno mornaričko oružje, ali koje je i znatno pridonijelo razvoju pomorstva (Sperry i Anschutz giro kompasi), znanosti i tehnike (VTZ kompresori za ukapljivanje plinova), te gospodarskom razvoju Rijeke i istočnojadranskog priobalja.

* Članovima udruge „Podmorničar“ iz Pule koji su na skupštini u ožujku 2012-e podržali projekt obilježavanja 150-e godišnjice izuma torpeda, 110-e godišnjice gradnje podmornica u Rijeci i Puli, 50-e godišnjice vlastitog razvoja podmornica u Zagrebu (BI), Rijeci (BP) i Splitu (RO BSO).

* Predsjedniku RH prof. Ivi Josipoviću, te Zapovjedništvu HRM koji su prepoznali važnost „Projekta 53. ISC u RH 2016. godine“. Njihova potpora bila je iznimno važna za članove predstavničkog tijela međunarodne asocijacije podmorničkih veterana na kongresu u Cataniji za odlučivanje o domaćinu 53. Kongresa u Puli.

* Svim učesnicima triju delegacija iz Pule, Beograda i Ljubljane na suradnji i spremnosti da o svom trošku sudjeluju na 50. Kongresu u Cataniji, te udruženjima koja su ih u tome podržala.

* Domaćinu 50. Kongresa u Italiji na organizaciji i provedbi zacrtanog Programa i Plana rada primjerenog važnosti i ugledu učesnika Kongresa iz 22 zemlje svijeta s oko 301 učesnikom.

* Voditelju sjednica predstavničkog tijela Kongresa (HoD – Head of Delegations) koji je korektno vodio sjednicu na principu 3D (Democratization, Dispersion, Demistification, ili nema povlaštenih, nema centra, nema obmana, već postoji samo neki ACRUZS, odnosno Argumenti, Cilj, Rad, Upornost, Zajedništvo, Suradnja ili jednostavnije: postoje još uvijek podmorničari s istočne obale Jadrana, slijednici takvih velikana kao što su uz spomenute izumitelje i brojni podmornički asovi (von Trapp, Janko Kršnjavi, J. Černy, Bojan Marok,.......) projektanti (Žarko Alujević Feđa, Tihoraj Jelušić,...) vrsni majstori Karlo Fantini, Zdravko Kragić....) i brojni zaljubljenici podmorničkog poziva, sve do nas koji smo im dužni putem Kongresa odati zaslužene počasti, izraziti našu zahvalnost, te o tome na primjeren način upoznati širu domaću i svjetsku javnost.

* Aleksandru Berzinu, heroju Rusije, koji je u samo nekoliko desetaka minuta rasprave i prelistavanja našeg Prijedloga odustao od svog prijedloga, čime je pridonijeo donošenju odluke aklamacijom o domaćinu 53. Kongresa u Puli.

* Članovima HoD-a, posebice iz Sredozemnih mornarica, koji su nam nakon donijete odluke o domaćinu prilazili, čestitali i zaželjeli uspjeh u predstojećim poslovima, nudeći svoju pomoć u pripremi Kongresa u vidu potpore našoj namjeri da u godini, a po mogućnosti i u tjednu Kongresa, okupimo u prijateljskoj posjeti nekoliko podmornica iz susjednih zemalja članica NATO-a uključujući i Ukrajinu.

* Svim učesnicima Kongresa koji su sa zadovoljstvom i ne malim iznenađenjem prihvatili odluku HoD-a o domaćinu 53. Kongresa, te najavili svoj dolazak u Pulu i Hrvatsku, a poneki među njima već i ove godine.


 Na temelju dogovora s predsjednikom Udruge R. Vađuncem, direktorom Brodarskog instituta u Zagrebu prof. Vladimirom Koromanom i glavnim urednikom monografije „Podmorničarstvo Jugoslavije“ M. Komarom održat ćemo sastanak Uredničkog tima i prošireni sastanak predstavnika Udruge/Udruženja u BI Zagreb (slijedi poseban poziv) dana 18. 06. 2016. u 11.30 sa slijedećim dnevnim redom:

 • Izvještaj s 50. ISC u Cataniji
 • Najava preliminarnih aktivnosti vezanih za organizaciju Kongresa u Puli
 • Priprema engleskog izdanja monografije „Podmorničarstvo Jugoslavije“
 • Razno
 • Druženje s pripadnicima BI-a i njihovim gostima povodom 65. godišnjice osnivanja Brodarskog instituta.


 S poštovanjem, Vaš Andrej Korbar, voditelj Projekta

вест је скинута са сајта удруге "Подморничар" Пула


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on June 01, 2013, 03:29:44 pm
обавештење колегама бившим подморничарима:данас је умро заст. I кл. Стево Чечук


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on June 01, 2013, 05:37:37 pm
обавештење колегама бившим подморничарима:данас је умро заст. I кл. Стево Чечук

i ja sam sarađivao sa njim. Neka počiva u miru!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Istria 052 on June 01, 2013, 06:17:23 pm
Pocivao u miru


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Bozo13 on June 01, 2013, 08:01:26 pm
Naj počiva v miru.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on June 19, 2013, 03:43:06 pm
Jučer (18.06.2013.), u Brodarskom institutu u Zagrebu održana je proširena sjednica predsjedništva Udruge Podmorničar Pula a kojoj su prisustvovali i predstavnici Udruženja podmorničara iz Beograda, Tivta i Ljubljane. Cilj sjednice bio je priprema za 53. svjetski kongres podmorničara koji će se 2016. godine održati u Puli. Pored podmorničara na susretu su bili i predstavnici nekih muzeja, udruge Pro torpedo, Uljanika, BI i brodograđevne industrije. Okupilo se ukupno 27 ljudi. Podijeljene su a i prihvaćene određene zadaće a u devetom mjesecu u Puli na skupštini udruge odrediti će se organizacioni odbor.
Jedan od zaključaka je da se ide na izdavanje monografije Podmorničarstvo Jugoslavije na engleskom jeziku.
Nakon sjednice bili smo gosti zaposlenika BI-a koji su slavili Dan BI-a. Ugodno druženje  bilo je u parku BI do kasnih poslijepodnevnih sati.

PS:
Kako sam informiran u Tivtu se 03.07. priprema velika fešta podmorničara povodom uvođenja P-821 „Heroj“ u stalni postav pomorskog muzeja. Znači, P je završena i biti će dostupna za obilazak posjetiteljima.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on June 19, 2013, 03:55:23 pm
Tacno Plavnik, podmornica se otvara za posjetioce 3.jula a crvenu vrpcu bi trebao presjeci njen probni komandant, kf Tomo Draskovic. ;)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on June 26, 2013, 08:15:06 am
Солидарност југоподморничара

На јубиларном 50. конгресу националних асоцијација подморничара ветерана у Катанији били су и бивши асови некадашње Ратне морнарице СФРЈ
 
Некада је било овако

Још је Кромвел рекао да нема бољег амбасадора од ратног брода у страној луци.

Они нису упловљавали у стране луке, али су се често мотали око њих, понекад су улазили и у територијалне воде Италије и Албаније, боравећи под водом и по десет дана непрекидно, а да никада нису били откривени. Подводно су пловили и изван Отранта, зарањали и до 300 метара испод површине мора, били су прави вукови тамних дубина. И пловили су на домаћим подморницама, јер је СФР Југославија била једна од 12 држава у свету која је самостално производила подморнице. Југословенске подморнице класе „Сава” биле су у то време боље од италијанских класе „Сауро”, зарањале су дубље и имале мање звучан одраз. Годину 1991. Југославија је дочекала са 11 подморница, пет великих, три класе „Херој” и две класе „Сава”, као и шест џепних подморница класе „Уна”, са укупно 300 морнара, подофицира и официра подморничара. И с пројектом нове ракетне подморнице.

Подморничари су били елита елите некадашње Ратне морнарице Југославије. Онда је дошао распад државе, подморнице су отпловиле из Лоре за Тиват, неки су подморничари отишли у пензију, неки су остали. Нова држава није имала слуха за Ратну морнарицу, посебно не за подморничаре и 2005. године 88. флотила подморница престала је да постоји. На овој обали Јадрана више нема подморница.

Осим једне, „Херој-821” која је извучена и изложена испред Поморског музеја некадашњег Арсенала у Тивту и, наравно, једне џепне класе „Уна” коју је Црна Гора још пре две године поклонила Србији, али у Београду нико још да одлучи ко ће да преузме и превезе ту подморницу, која је и драгоцени сведок некадашње техничке и технолошке моћи бивше државе СФРЈ, па тако и Србије. Словенци су своју џепну подморницу, такође добијену од Црне Горе, пребацили за месец дана, поставили у војном музеју у Пивки и зарађују лепе паре од улазница.

Некадашњи југословенски подморничари остали су у добрим међуљудским односима, остали су морнаричка браћа по оружју. Основали су своја подморничарска удружења у Београду, Љубљани, Пули и у Тивту. И редовно се окупљају. Недавно су се опет окупили као делегације на јубиларном 50. конгресу националних асоцијација подморничара ветерана у Катанији.

Међу 22 делегације и 300 делегата била су и три адмирала подморничара, два бивша команданта нуклеарних подморница и један херој СССР-а. У име Србије и друштва „Подморничар” из Београда конгресу се обратио пуковник у пензији Милан Комар. Интонирана је и химна Србије.

Било је то последњег дана конгреса кадa је на постамент Морнаричког споменика положен заједнички венац, а у беспрекорном реду била су постројена 22 шефа делегација уз придружена униформисана лица италијанске Ратне морнарице која су носила заставе земаља учесница, док су се на почасној бини налазили префект Сицилије, челници власти Катаније и група активних адмирала РМ Италије.

У радном делу конгреса делегација Грчке потврдила је спремност за организацију 51. конгреса у Атини маја 2014, а Енглеска у Портсмуту 2015, док је после конструктивних дискусија шеф руске делегације повукао своју, додуше усмену, кандидатуру за организацију 53. конгреса у корист Пуле 2016. која је приложила одлично урађен и образложен предлог. Делегација Русије ће за следећи конгрес доставити потребан елаборат за кандидатуру 2017. у Санкт Петербургу.

Кандидатура Пуле имала је велику подршку представника Словеније и Србије и они су значајно помогли хрватској делегацији да добије организацију 53. конгреса.

Иначе, хрватску шесточлану делегацију предводио је Андреј Корбар, док је Словенију представљао некадашњи југословенски подморнички ас Мирко Ребсељ. Тако су подморничари са ових простора показали да њихово другарство и даље живи. Подморница више нема, остале су успомене на једно време, на младост, храброст и солидарност...
Мирослав Лазански
објављено: 24.06.2013


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on June 26, 2013, 09:20:27 am
Kapa dole podmorničari!  :klap :klap


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on July 12, 2013, 07:51:45 am
Prenosim sa www.podmornicar.hr

IN MEMORIAM

BRANKO RYŠLAVY

1926. - 9.07.2013.


U 87. godini života, tiho nas je napustio naš sugrađanin, drug, prijatelj i kolega Branko Ryšlavy, dipl. ing. brodogradnje i projektant podmornica. U Brodogradilištu Uljanik obnavljao je trofejne podmornice « Sava « i « Mališan «, a zatim pripremu i gradnju podmornica 811 i 812 od 1953. do 1958. godine. Kao iskusni graditelj podmornica, 1966. godine prešao je na rad u Institut za brodogradnju UMTI u Zagrebu, a ubrzo i u novoformirani Brodarski institut gdje je bio član tima projektanata podmornica. Vođenje podmorničkog odjeljenja u Sektoru za brodogradnju u Brodarskom institutu preuzeo je 1972. godine i doveo do kraja gradnju objekata tipa B – 72. Sastavio je programe za sva prototipna i primopredajna ispitivanja tih objekata i sudjelovao u njima.

Tvorac je idejnog projekta podmornice s raketno – torpednim naoružanjem ( tip B – 73 ) i projekta diverzantske podmornice s anaerobnim pogonom na bazi Stirlingovog motora. Aktivno je sudjelovao u pregovorima o prodaji podmornica tipa B – 72, modifikacije paluba ruskih podmornica u Libiji radi prihvata spasilačkih podmornica, prodaji diverzantskih ronilica tipa R – 1 i R – 2, razvoju podmorničarstva u Iranu, podmorničkih motora Hedemora i Stirling te podmornica Sjormen u Švedskoj i modifikacije pramca ruskih podmornica radi ugradnje novih hidroakustičkih uređaja u Egiptu.

U mirovinu je otišao 1993. godine i prividno se smirio u Puli. Bio je i poliglota, publicist i prevoditelj, Autor je knjige « Pula Brodogradilište Podmornice «, a napisao je i znanstveno – fantastičnu trilogiju koju je ostavio prijateljima da je pokušaju objaviti.

Od osnivanja je bio član Udruge « Podmorničar « Hrvatske i sa nama radio na očuvanju podmorničarske i brodograđevne tradicije i sa nama se je, još jučer veselio kada je Međunarodna udruga podmorničara hrvatskoj udruzi dodijelila organizaciju Međunarodnog kongresa podmorničara koji će se 2016. godine održati u Puli.

Odlaskom ovakvih ljudi, nestankom naših podmornica iz našeg mora i tihim umiranjem ratne mornarice Hrvatska nepovratno gubi tehnički i tehnološki korak sa svijetom i postaje krležijanska provincija, a to je stanje duha, a ne zemljopisni pojam.

Doviđenja Branko. Neka Ti je vječna slava i hvala.

Za Udrugu "Podmorničar"
Zlatko Šimonović
tajnik


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Bozo13 on July 12, 2013, 07:53:12 am
Naj počiva v miru.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kumbor on July 12, 2013, 08:28:09 am

Počivao u miru. Otišao je još jedan od "stare garde".


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on July 12, 2013, 08:54:27 am
нека  почива у миру


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Istria 052 on July 12, 2013, 09:56:01 am
Pokoj dusi prvom medju jednakima


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Boro Prodanic on July 12, 2013, 10:03:40 am
Mirno mu nebesko more!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on July 12, 2013, 02:42:23 pm
Počivao u miru.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on July 27, 2013, 04:10:43 pm
са сајта"Подморничар"Београд
Kongres podmorničkih veterana

Krajem maja u Kataniji je održan 50. kongres društava podmorničkih veterana sveta na kome su bile delegacije iz 22 zemlje sa 300 učesnika.

Kongres je potvrdio kontinuitet osnovnih načela svog funkcionisanja: profesionalizam, odvojenost od političkih tokova, povezanost po kriterijumu bavljenja najtežom profesijom, solidarnost, očuvanje tradicije, publicistički rad, uspomene na vreme provedeno pod vodom na svim svetskim morima, itd.

Podmorničko društvo iz Beograda (na kongresu akreditovano kao Društvo Srbija) predstavljao je Milan Komar, Sloveniju je predstavljao Mirko Rebselj, dok je Hrvatska imala šestočlanu delegaciju na čelu s Andrejem Korbarom, zbog podnošenja kandidature za 53. kongres u Puli 2016.

Prvi korak srpskog društva na međunarodnoj sceni je učinjen učlanjenjem Srbije u svetsku asocijaciju tih društava. Sledeći korak biće delegiranje jednog člana u Organizacioni odbor 53. kongresa. Potom učestvovanje na 51. kongresu u Atini maja 2014. gde je grčka delegacija pozvala srpske kolege s posebnim izrazima dobrodošlice.

Zapaženi nastup predstavnika Slovenije i Srbije značajno su pomogli hrvatskoj ekipi da dobije organizaciju kongresa 2016. Posebno je bio upečatljiv memorijalni deo programa kongresa, i tom prilikom su intonirane himne svih zemalja učesnica a šefovi delegacija se obratili prigodnim rečima na svom maternjem jeziku (po protokolu) okupljenoj javnosti i visokim zvaničnicima italijanske Ratne mornarice.

Domaćini su besprekornom organizacijom za sve učesnike kongresa organizovali posete Sirakuzi, vulkanu Etna i Taormini.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on July 27, 2013, 04:17:31 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on July 27, 2013, 04:19:13 pm
[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on October 09, 2013, 04:14:01 pm
XII susret podmorničara i godišnja skupština udruženja „PODMORNIČAR“

Redovna godišnja skupština udruženja građana „Podmorničar“ održaće se 12.10.2013. godine sa početkom u 13.00 časova u restoranu „Korjeni“, Jurija Gagarina 80e, Novi Beograd sa sledećim dnevnim redom:

1. Podnošenje izveštaja o radu za kalendarsku godinu

2. Izbor odbora za pripremu i predlaganje kandidature za organizaciju svetskog kongresa podmorničara u Beogradu 2018. godine.

3. Definisanje težišnih zadataka za 2014. godinu

4. Razno.

Po završetku skupštine održat će se12. Susret podmorničara. Molio da vaš dolazak potvrdite na jedan od sledećih brojeva telefona:
Dragan Kosanović 062/409-015 ili 011/3188-284
Nikolić Zoran 064/292-76-73
Gajić Zdravko 063/350-603


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: dzumba on October 09, 2013, 09:22:06 pm
Ponesite pancire i šlemove  ;D: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:457546-Dvojica-ranjena-u-pucnjavi-u-restoranu-u-Novom-Beogradu


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on October 09, 2013, 10:08:17 pm
већ смо се договорили да исто задужимо на лицу места ;D ;D ;D


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kumbor on October 09, 2013, 11:06:37 pm

Аууу, ала сте се наврзли сви у подморничаре!!! А што не пустите лепо људе да одрже у миру годишњу скупштину, па да се појавите после. Мада, ја већ дуго планирам да посетим Корјене, па и да седнем на место на коме је некада обично седео један песник, чест гост те кафане.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: dzumba on October 10, 2013, 05:01:11 pm
Ја сваки дан пролазим поред те кафане. Ушао сам само једном и то по наговору друга. Који ти је тај песник?


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: kumbor on October 10, 2013, 06:45:49 pm

Прво је био песник, убрзо је постао психијатар, после је дуго био председник Републике Српске, па опет психијатар, па алтернативни лекар, песник и бегунац од Схевенингена -Драган Дабић, па је на крају и допао Схевенингена, пошто је у`апшен на линији 704 ГСБ.
Данас постоји његов еволутивни резултат у облику птице нелетачице - Дода.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: dzumba on October 11, 2013, 08:31:21 pm
Нисам га упознао. А и није ми криво.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on October 12, 2013, 08:46:29 pm
данас је у Београду одржана годишња скупштина удружења "подморничар"Србија уз присуство гостију из осталих сродни удружења из бивше нам државе.у име удруге из Хрватске присутан је био председник удруге Раде Вађунац,из Словеније је дошао Војко Горуп а Црногорско удржење је престављао Рајко Булатовић.такође су били присутни представници пилотског удружења"Вукови са Ушћа"те преставници "Кобри".
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on October 12, 2013, 08:48:20 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Plavnik on November 08, 2013, 09:04:46 am
Na žalost, jučer nas je napustio naš kolega i prijatelj Adam Seferović. Umro je u Splitu u 71. godini života. Seferović je bio dugogodišnji podmorničar, zapovjednik na P-811 i 812 a kasnije (od 82. do 91. načelnik klase u MVA).  Pogreb će biti u Splitu na groblju Lovrinac u subotu 09.11.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: mandalina on November 08, 2013, 09:24:23 am
Mirno mu more plavo !


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on November 08, 2013, 11:35:20 am
Počivao u miru!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on November 08, 2013, 11:49:44 am
Лака му земља,почивао у миру


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on November 08, 2013, 12:00:59 pm
[attachment=1]
1942. — 2013.
Adam Seferović

Adam Seferović – U dubokoj boli i tuzi javljamo rodbini, prijateljima i znancima tužnu vijest da je dana 6.XI.2013. u 71. godini života, nakon duge i teške bolesti preminuo naš voljeni suprug, otac, dida i brat

ADAM SEFEROVIĆ
 pok. Adama

Posljednji ispraćaj dragog nam pokojnika obavit će se dana 9.XI.2013. (subota) na groblju Lovrinac u 11 sati.
 Sv. misa služit će se nakon pogreba u crkvi Presvetog srca Isusova – Visoka.
 Ožalošćeni: supruga Maja, sin Vanja i kći Nataša, nevjesta Žana, zet Mario, unuke Sara i Ela, brat Mladen, svastika Tanja, pašanac Zdenko te nevjesta Dinka s obitelji.

Počivao u miru Božjem.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Bozo13 on November 08, 2013, 01:07:42 pm
Naj počiva v miru!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: dzumba on November 08, 2013, 09:51:25 pm
Покој му души!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Istria 052 on November 08, 2013, 09:56:34 pm
Pocivao u miru, ostao je u dobrom sjecanjupitomcima svoje 38. kl MVA.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: trpe grozni on November 09, 2013, 10:24:20 am
Pokoj mi dusi, saucesce porodici.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 14, 2014, 06:11:11 am
Поштовани чланови удружења "Подморничар"Београд и остали пријатељи обавештавамо Вас да је припремљен и организова скуп чланова удружеља за 12.04.2014 године.
Скуп ће се одржати у Сремским Карловцима у просторијама винарије "Бајло" чији је власник ,80 године одужио дуг према домовини на П 821.окупљање је у 12.00 сати испред винарије.
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Minolovac on March 14, 2014, 07:49:26 am
Uski prolazi, puno stepenica, polumračno, tankovi puni pogonskog goriva, prava podmorničarska atmosfera... Dobro se provedite


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 14, 2014, 08:02:01 am
 :angel: :angel: :angel:


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: mandalina on March 14, 2014, 12:54:29 pm

Gazda, koji nudi vinariju za skup izgleda je bivši mornar na odsluženju vojnog roka. Očito je, da je po dobrom zapamtio podmornicu a pogotovo podoficire i oficire.

Želim uspješan skup i  obujanje puno ljepih uspomena !

Čestitam i sretan vam put te povratak !  :klap :klap :klap


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: lovac on March 14, 2014, 01:32:02 pm
Vala, podmorničari, svaka vam čast!

Odličan odabir mesta za sastanak. Goriva ima u izobilju - jedino ne znam kako će vozači da tenkiraju, obzirom na strogi novi zakon o bezbednosti saobraćaja u Sr.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 14, 2014, 06:08:58 pm
господин Предраг Бајло власник винарије далеке 1980 године служио је војни рок на П821 ,по ВЕС-у био је торпедиста уједно и кувар.пре пар година укључио се у рад удружења и жеља му је била да један од скупова буде одржан у Ср.Карловцима.иначе има 15 хектара винограда у роду и планира три ове године да посади.горива  ће бити довољно а градски превоз ради.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Minolovac on March 14, 2014, 08:29:26 pm
Podmorničari ionako ne vide kud voze, a i njih nitko ne vidi. Snaći će se oni. :angel:


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on April 05, 2014, 12:59:53 pm
Udruženje građana „Podmorničar“ iz Tivta u saradnji sa Porto Montenegrom, danas je u tom gradu priredilo susret bivših jugoslovenskih podmorničara, povodom 8.aprila – dana kada su u Boku Kotorsku 1928 godine, uplovile prve jugoslovenske podmornice „Hrabri“ i „Nebojša“.   U zgradi Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegra i na platou ispred dva njena glavna muzejska eksponata – velike dizel-električne podmornice P-821 „Heroj“ i male tzv.džepne podmornice P-912 „Una“, okupilo se šezdesetak pripadnika nekadašnje 88.flotile podmornica, najubojitije i najopasnije jedinice u sastavu JRM. Sa njima su bili i inženjeri i tehničari bivšeg tivatskog Arsenala koji su preko 80 godina održavali podmornice koje se inače, u svijetu  smatraju tehnološki najkompleksnijim sredstvom ratne tehnike.   Među okupljenim „vukovima iz morskih dubina“, bili su i probni komandant podmornice „Heroj“, kapetan fregate Tomislav Drašković iz Splita, čovjek koji je prvu samostalno konstruisanu i izgrađen u jugoslovensku podmornicu, prvi poveo u dubine Jadrana, daleke 1967 godine.    Tu je bio i vitalni penzioner sa Grahova, kapetan bojnog broda Vuko Vučurović, pod čijom se komandom podmornica P-831 „Sava“ 25.avgusta 1978 godine, južno od Mljeta, spustila na dubinu od 317 metara, najveću koju su ikada dosegnule naše podmornice.„Skupili smo se da se podsjetimo jednog perioda o kome možemo pričati samo u superlativu, jer je sve što smo doživjeli, živeći i radeći na podmornicama, bilo zaista sjajno i životno i profesionalno iskustvo.“- kazao je predsjednik Udruženja „Podmorničar“ iz Tivta, kapetan bojnog broda Rajko Bulatović, inače posljednji komandant 88. Flotle podmornica i bivši komandant Mornarice VCG.On je naglasio da bivši jugoslovenski podmorničari imaju izvanrednu međusobnu saradnju, a prigodne poklone uručio je predstavnicima udruženja „Podmorničar“ iz Beograda Draganu Kosanoviću, Udruge „Podmorničar“ iz Pule Damiru Klarinu i Društva za ohranjanje podmorniške tradicije „Podmorničar“ iz Ljubljane Vojku Gorupu. Klarin je kolege iz svih država bivše SFRJ pozvao da kao posebni gosti podmorničara Hrvatske, 2016 godine u Puli prisustvuju Svejtskom kongressu podmorničara koga oni organizuju. Uručene su i zahvalnice onima koji prate i podržavaju aktivnosti podmorničara. Posebna atrakcija za učesnike susreta, ali i vrlo emotivan trenutak, bila je prilika da obiđu veliku dizel-električnu podmornicu „Heroj“ koja je od ljeta prošle godine, centralni muzejski eksponat u Porto Montenegru. „Mi isto u Sloveniji imamo muzejski ekponat, malu podmornicu P-913 „Soča“, ali ovaj vaš, velika podmornica „Heroj“, je nešto na čemu vam moramo odati priznanmje. Nije bitno ko njome danas upravlja, bitno je da su nju kao muzejski eksponat napravili i sredili upravo podmorničari. Obišao sam mnogo sličnih eksponata i podmorničkih muzeja po svijetu, ali ovako lijepu i krasno uređenu podmornicu nigdje nisam vidio. Čuvajte je!“- sa suzama u očima je kolegama poručio kapetan bojnog broda Vojko Gorup iz Ljubljane.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on April 05, 2014, 01:04:15 pm
Jos par fotki sa danasnjeg okupljanja.Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Istria 052 on April 05, 2014, 04:51:57 pm
Prije oko sedam dana Udruzenje podmornicara Hr imalo je okupljanje u Puli. Cudno da nije propraceno na Palubi?


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: leut on April 05, 2014, 05:00:17 pm
Prije oko sedam dana Udruzenje podmornicara Hr imalo je okupljanje u Puli. Cudno da nije propraceno na Palubi?

Nema nam Plavnika već neko vrijeme. Je li netko u kontaktu s njim? Nadam se da ga zdravlje još služi. :-\  Da je tu, on bi vjerojatno prokomentirao to.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on April 13, 2014, 09:50:53 pm
Подморничари остали без подморница

Ажурирано пре 47 минута 41 секунда
 Подморнице су некима биле цео живот. Спремали су се да читав радни век провели на њима, други су пак свој војни рок у некадашњој Југословенској народној армији одслужили на њима и никад више нису крочили на њих. Како год, свима су се оне уреазеле у срца и данас, када нема државе нити војске у којој су служили. Стога подморничари чувају успомене на та пловила и времена када су њима крстарили Јадраном.                                                

Окупљени у удружења, на повременим скуповима, попут оног које је у суботу одржан у Сремским Карловцима у подруму виноградара и винара Предрага Бајила, торпедисте који је добар део војног рока провео на подморници “Херој 821” у сезони 1980/81. године, подморнчари бране од заборава чињеницу да је некадашња СФРЈ била у групи од 11 држава у свету које су их производиле и имале у саставу своје морнарице и евоцирају многобројна сећања из добрих, старих времена.            

- Пролећно дружење подморничара организује новосадски огранак Удружења подморничара поводом 8. априла, Дана подморничара, а у октобру се дружимо у Београду на централном скупу – каже председник Удружења грађана “Подморничар” из Београда Драган Косановић. - Циљ нам је да сачувамо традицију подморничарства. Највећи успех нашег удружења, које постоји 10 година, јесте издавање монографије “Подморничарство Југославије”, која прати подморничарство од настанка 1928. године до његовог нестанка. Књига је доживела промоције у Београду и Тивту до сада, а у јуну треба да буде промовисана и у Словенији, у Пивки, у којој је тамошње удружење подморничара успело да једну малу диверзантску подморницу претвори у музејски експонат. И наша је жеља и велики задатак да подморницу коју је поклонила Влада Црне Горе, довучемо у Србију и изложимо као експонат, као што су то урадили у Тивту, где су лане једну малу уврстили  у збирку поморског наслеђа у некадашњем Морнаричко техничком ремонтном заводу.

Подморнице су данас прошлост. Ни у једној некадашњој чланици СФРЈ их нема.                                                                                                - То је скуп спорт, а садашње морнарице су мале да би тако нешто могле да имају - објашњава Косановић. - Почеци подморничарства на нашим просторима се везују  за 1928. годину, када су 8. априла прве подморнице “Храбри” и “Небојша” упловиле у воде Тивта. Биле су то савремене подморнице, грађене у бродоградилишту у Енглеској. Након тога су још две набављене у Франуској и Краљевила је тада имала флотилу подморница са матичним бродом Хваром.

Крајем шездесетих година почела је  градања подморница у бродоградилишту у Сплиту. Косановић прича да су под његовом командом последњи пут зарониле 2002. односно 2003. године, а недуго по разлазу државне заједнице оне су и из црногорске морнарице ишчезле и тако је након осамдесетак година прекинута традиција.                                  

Сваки припадник јединица подморнице доживљавао је подморницу на свој начин. Косановић напомиње да ”млад официр када дође у подморницу не зна довољно да би се бојао, а касаније има одговорност, па нема кад да се боји”. Оно што је свима заједничко јесте да су се добровољно прихватали подморница и морали да прођу специјалне здравствене прегледе.

У групи подморничара из новосадског огранка је и Драган Јањанин, један од ретких који може да се похвали да је цео радни век провео у њима.

- У суштини моја жеља била је да постанем пилот, али како ми то није пошло за руком, одлучио сам да, кад већ не могу горе, онда бар да идем доле – каже у шали Јањанин. - Од завршетка школовања, до одласка у пензију, тачно 29 година непрекидно сам био на подморницама. Прошао сам све, од Саве, која је била у рату потопљена, а после ремонтована, па до најновијих.

З. Милосављевић

преузето из Новосадског"Дневника"                                               


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on June 10, 2014, 10:51:29 am
08.05.1940. — 2014.
Dojčin Kurdulija

S neizmjernom tugom javljamo rodbini, prijateljima i svima koji su ga poštovali da nas je napustio naš dragi

DOJČIN KURDULIJA

Posljednji ispraćaj obavit će se dana 9.VI.2014. u 17 sati na groblju Lovrinac u Splitu.

Ožalošćeni: supruga Mirjana (Mira), kći Tatjana, unuci Adrian i Sebastian, zet Igor Vlahović, sestre Nevenka i Radmila s obiteljima, braća Strahinja, Srđan i Miloš s obiteljima, obitelj pokojne sestre Jadranke Marinović, obitelj pok. brata Dejana te ostala rodbina i prijatelji.

преузето са:
Osmrtnice.hr 
Uspomene žive vječno

још један  подморничар зарони у неповрат.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: morest on June 10, 2014, 11:22:17 am
Počivao u miru!Živio je pokraj mene na Blatinama i upoznao sam ga prije par godina. Zbilja veliki čovjek i zaljubljenik u podmornice.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Karlo on June 10, 2014, 06:55:22 pm

Počivao u miru stari druže!

Upoznao sam ga na Sutjesci.Nedugo posle priključio se dr.Markoviću kao asistent pri vježbama iz spašavanja iz potonule P u tornju na Katarini. Nakon odlaska dr.Markovića radio je isto sa dr.Goševićem asistirajući na tada dobijenim baro-komorama u staroj garnizonij ambulanti, blizu starog stadiona Hajduka.Dalji njegov rad neznam pošto sam otišao iz Splita 1976.Inače dobar drug u koga ste se mogli pouzdati.Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Bozo13 on June 11, 2014, 09:57:37 pm
Naj počiva v miru!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Istria 052 on June 18, 2014, 09:50:58 pm
Pocivao u miru


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brodarski on July 27, 2014, 05:14:49 pm
Upravo listam knjigu Podmorničarstvo Jugoslavije. Po tko zna koji puta. Nađe se i poneka zanimljiva sitnica. Vrijedi zabilježiti stranicu 33 prvi stupac lijevo.
Citat:'' Kume na krštenju podmornica  bile su:
P-1 gospođa Banac - Ivanović, supruga počasnog konzula Monte Karla u Londonu Vaneta Ivanovića,'' itd.
Koliko mi je poznato Ivan, Stefan, Stevan, Ivanović rođen je 1913. a umro 1999. godine dok je podmornica  porinuta 15. travnja 1927. godine. Vane je s 14 godina bio počasni konzul u Monte Karlu? Malo čudno. Gospođa Banac -Ivanović bila je supruga Bože Banca i mater Stevana Ivanovića. Po mojim saznanjima. Kako je gospodin Milan Komar bračno vezao mater i sina to ne mogu dokučiti.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: ORIĆAREB on July 27, 2014, 05:26:27 pm
Upravo listam knjigu Podmorničarstvo Jugoslavije. Po tko zna koji puta. Nađe se i poneka zanimljiva sitnica. Vrijedi zabilježiti stranicu 33 prvi stupac lijevo.
Citat:'' Kume na krštenju podmornica  bile su:
P-1 gospođa Banac - Ivanović, supruga počasnog konzula Monte Karla u Londonu Vaneta Ivanovića,'' itd.
Koliko mi je poznato Ivan, Stefan, Stevan, Ivanović rođen je 1913. a umro 1999. godine dok je podmornica  porinuta 15. travnja 1927. godine. Vane je s 14 godina bio počasni konzul u Monte Karlu? Malo čudno. Gospođa Banac -Ivanović bila je supruga Bože Banca i mater Stevana Ivanovića. Po mojim saznanjima. Kako je gospodin Milan Komar bračno vezao mater i sina to ne mogu dokučiti.

Valjda će ovo pročitati i dati nam dopunsko objašnjenje. Koliko poznam Komara kao uljudnog saradnika,
to bi bilo logično. Valjda prati Palubu.... :laugh:


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on August 06, 2014, 05:26:46 am
https://www.youtube.com/watch?v=qrOGHa4cT10&feature=share

V spomin na kontraadmirala Marjana Pogačnika in slovenske podmorničarje. / In memory of Rear Admiral Marjan Pogačnik and Slovenian submariners.

Avtor: Jure Brankovič


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on August 06, 2014, 01:50:29 pm
Brodarski bi možda mogao potvrdit ili negirat: mislim da je na 044 majstor Dunkić iz Šibenika!?


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brodarski on August 06, 2014, 04:21:18 pm
Brodarski bi možda mogao potvrdit ili negirat: mislim da je na 044 majstor Dunkić iz Šibenika!?
Ne mogu naći tu sliku. Dunkić je već par godina pokojni. Vidio sam mu osmrtnicu na stablu.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: leut on August 06, 2014, 04:39:56 pm
Brodarski bi možda mogao potvrdit ili negirat: mislim da je na 044 majstor Dunkić iz Šibenika!?
Ne mogu naći tu sliku. Dunkić je već par godina pokojni. Vidio sam mu osmrtnicu na stablu.

Brodarski, vjerojatno je Duje mislio na 44. sekundu gornjeg video snimka (0:44).

Evo i screeshot:

[attachment=1]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: brodarski on August 06, 2014, 04:45:19 pm
To je iz mlađih dana. Sliči mu ali nisam sasvim siguran.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: duje on August 06, 2014, 05:04:08 pm
Brodarski bi možda mogao potvrdit ili negirat: mislim da je na 044 majstor Dunkić iz Šibenika!?
Ne mogu naći tu sliku. Dunkić je već par godina pokojni. Vidio sam mu osmrtnicu na stablu.

Brodarski, vjerojatno je Duje mislio na 44. sekundu gornjeg video snimka (0:44).

Evo i screeshot:

[attachment=1]


Da na tu sliku sam mislio. Brodarski, hvala na odgovoru.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on November 20, 2014, 05:28:53 pm
дана 15.11.2014 године удружење"Подморничар"Београд одржало је у Дому Ваздухопловства Земун изборну скупштину а након тога и свечану поводом десетогодишњице удружења.
изабрано је ново руководство а председни удружења је Драган Косановић.одређени су тежишни задаци за наредни период од којих су два битна;
долазак мале подморнице у Београд
сагледавање оправданости аплицирања за одржавање светског конгреса ветерана подморничарства.
скупштини је присуствовало око 60 чланова удружења и гостију.скуп су поздравили преставници удружења из Црне Горе,Словеније,ветерана Кобри и преставник удружења пилота Куријаци са Ушћа.
ветерани подморничарства из Новог Сада крећу за Београд


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on November 20, 2014, 05:30:38 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on November 20, 2014, 05:32:32 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: lovac on November 20, 2014, 07:54:23 pm
Čestitke podmorničati!

Vi zaista negujete i čuvate tradicije podmorničarstva.
Sigurno ste svesni toga da posle vas na ovim prostorima novih naraštaja neće biti, verovatno - više nikada!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: dzumba on November 20, 2014, 08:16:22 pm
Predsednik udruženja "Kobri" je ionako mornaričko-tehnički oficir. Bio je svoj među svojima ;)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on November 20, 2014, 08:49:33 pm
Predsednik udruženja "Kobri" je ionako mornaričko-tehnički oficir. Bio je svoj među svojima ;)
још једног смо им послали,млађа гарда.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 05, 2015, 01:41:11 pm

Поштовани подморничари и пријатељи подморничарства!
Обавештавамо Вас да ће се редовно  дружење одржати 28.03.2019 у ресторану
„Наша Тврђава“ на Петроварадину-Нови Сад са почетком у 12 30 сати.
За све подробније информације обратити се на:
Владе Огар           0691992537
Драган Јањанин   0643248643
Дарко Колар   0638146100


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: leut on March 05, 2015, 02:24:22 pm

Обавештавамо Вас да ће се редовно  дружење одржати 28.03.2019 у ресторану


Bome ste uranili.  :D


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 05, 2015, 04:48:40 pm
па нешто и нисмо,датум који се узима за почетак Подморничарства на источној обали Јадрана је 08.04.1928 године.поштујући потребу наших чланова да бораве у кругу својих породица током ускршњих празника (05 априла Католички Ускрс,12 априла Православни Васкрс)померили смо датум дружења у напред стим да остане што ближе 08 априлу.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: leut on March 05, 2015, 05:11:48 pm
па нешто и нисмо,датум који се узима за почетак Подморничарства на источној обали Јадрана је 08.04.1928 године.поштујући потребу наших чланова да бораве у кругу својих породица током ускршњих празника (05 априла Католички Ускрс,12 априла Православни Васкрс)померили смо датум дружења у напред стим да остане што ближе 08 априлу.

Ma šalim se Vlade. Aludirao sam na navedenu godinu okupljanja - 2019. Pretpostavljam da si greškom napisao i da je prava godina ova, 2015.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 05, 2015, 06:10:44 pm
хвала ти на указаној грешки,на ФБ сам исправио а овде махинално подели.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on March 05, 2015, 06:11:36 pm

Поштовани подморничари и пријатељи подморничарства!
Обавештавамо Вас да ће се редовно  дружење одржати 28.03.2015 у ресторану
„Наша Тврђава“ на Петроварадину-Нови Сад са почетком у 12 30 сати.
За све подробније информације обратити се на:
Владе Огар           0691992537
Драган Јањанин   0643248643
Дарко Колар   0638146100Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on April 18, 2015, 01:54:06 pm
http://www.vijesti.me/vijesti/u-tivtu-se-okupili-jugoslovenski-podmornicki-veterani-829498

U Tivtu se okupili jugoslovenski podmornički veterani

Susret jugoslovenskih podmorničkih veterana u Tivtu je bio posebna atrakcija za jednu delegaciju kineske Vlade koja je bila u obilasku Porto Montenegra i koja je sa zanimanjem fotografisala stare podmorničare u njihovom prirodnom ambijentu – podmornici "Heroj"

Bivši pripadnici 88. flotile podmornica nekadašnje Jugoslovenske Ratne Mornarice (JRM), njih 40-ak, kao i inženjera i majstora tivatskog Arsenala koji su decenijama remontovali i održavali podmornice kao tehnološki najkompleksnije ratne brodove, okupilo se u Tivtu, obilježavajući 87. godišnjicu jugoslovenskog podmorničarstva.

Obilje dobre atmosfere, šale, poneka suza radosnica, ali i iskrene emocije kolega koji i danas, 25 godina nakon nestanka te države, sarađuju jednako dobro kao što su to činili u doba SFRJ, obilježili su skup koji je upriličilo Udruženje "Podmorničar" iz Tivta.

Susret je održan u znak sjećanja na 8. april 1928. godine kada su u Boku Kotorsku iz velike Britanije stigle prve novosagrađene jugoslovenske podmornice "Hrabri" i "Nebojša". U ambijentu muzejske Zbirke pomorskog nasljeđa Arsenala u marini Porto Montenegro i ispod dvije ovdašnje sačuvane podmornice- muzejskih eksponata, podmorničari "od Triglava do Đevđelije", podsjetili su se na dane svoje aktivne službe kada je 88. flotila podmornica JRM bila najofanzivnija i za potencijalnog protivnika, borbeno najopasnija jedinica cijele JNA.

"Vežu nas mnoge uspomene, uspjesi pobjede i posao koji smo zajedno radili, naporno razvijajući i dograđujući naše sposobnosti. Zadatke smo ispunjavali bez obzira na izazove i teškoće i uvijek bili najbolji, u vrhu jedinica Flote JRM. Nismo mogli birati vrijeme u kojem ćemo se roditi i raditi, ali se od nas očekivalo da budemo i ostanemo ljudi, u svim izazovima i krizama. Podmorničari su uvijek do sada dokazali da jesu ljudi i dobri prijatelji", kazao je, pozdravljajući okupljene, kapetan bojnog broda u penziji i predsjednik Udruženja "Podmorničar" iz Tivta Rajko Bulatović.

On je posebno istakao dobru saradnju koju imaju sa Udruženjima bivših jugoslovenskih podmorničara iz Beograda, Pule i Ljubljane, kao i Zbirkom pomorskog nasljeđa Porto Montenegra za koju su tivatski veterani obnovili i u funkciju kao muzejske eksponate stavili veliku podmornicu P-821 "Heroj" i malu P-912 "Una".

Bulatoviću je prvi komandant "Heroja", kapetan fregate u penziji Tomislav Drašković (85) iz Splita, poklonio svoju novu, tek objavljenu knjigu "Podmorničari u ratu i miru – asovi i heroji".
Kolegama iz Crne Gore, Hrvatske i Slovenije prigodne poklone uručio je kapetan bojnog broda u penziji Dragan Kosanović, predsjednik Udruženje "Podmorničar" iz Beograda. Udruženje podmorničara Hrvatske iz Pule, dogodine će biti domaćin 53. Svjetskog kongresa podmorničkih veterana na koji će doći preko 250 podmorničara iz SAD, Australije, Rusije, Izraela, Francuske, Njemačke i mnogih drugih država, a u Split, Dubrovnik i Pulu uploviće četiri strane podmornice.

"Čast mi je ovdje biti sa vama tim prije što sam sada prvi put nakon 38 godina, ponovno došao u Tivat za koji me vežu prelijepe uspomene. Moje emocije danas su neobično jake jer je ovdje i moj brod – podmornica "Heroj" na kojoj sam služio, pa sjećanja prosto naviru dok je obilazim ovako lijepo uređenu. Čestititam vam na tom uspjehu, i pozivam sve da u maju 2016. dođete na Svjetski kongres podmorničkih vetrana u Pulu, kako bi mogli nastaviti ovu izvanrednu saradnju koju imamo", istakako je predsjednik Udruženja iz Pule Matjaž Jerman.
Predsjednik Udruženja iz Ljubljane Janez Baša istakao je da oni nastavljaju sa uređenjem male podmornice P-913 "Soča" koja je od prije par godine, najatraktivniji eksponat Vojnog muzeja u Pivki, pa je poizvao kolege iz Tivta, Pule i Beograda da doprinesu opremanju posebne nove zbirke koja će u Pivki do najsitnijeg detalja, ilustrovati svakodnevni život podmorničara u toj podmornici.

Nakon reprezentativne monografije "Podmorničarstvo Jugoslavije" koja je objavljena 2102 godine, Baš je inicirao da jugoslovenski podmornički veterani sarađuju i na novom projektu – izrad zajedničkog Podmorničkog kalendara koji će uz adekvatne fotografije, sadržati i napomene o svim praznicima - srpksim, hrvatskim, crnogorskim, slovenačkim, makedonskim i bosanskim.

"Kao što svi ili većina vas imate kalendar sa Titom, red bi bio da imamo i zajednički podmornički kalendar za sva društva iz bivše Jugoslavije", podvukao je Baš.

Susret jugoslovenskih podmorničkih veterana u Tivtu je bio posebna atrakcija za jednu delegaciju kineske Vlade koja je bila u obilasku Porto Montenegra i koja je sa zanimanjem fotografisala stare podmorničare u njihovom prirodnom ambijentu – podmornici "Heroj".


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on April 18, 2015, 01:57:58 pm
Jos malo fotki.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: lovac on April 18, 2015, 06:52:14 pm
Srdačni pozdravi i sve čestitke podmorničarima!


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Jester on April 18, 2015, 07:55:34 pm
Stječem dojam da među podmorničarima vlada jedno posebmo drugarstvo koje ih izdvaja od drugih, možda je to zbog toga šta su bili dosta vremena pod morem pa su prevazišli zemaljske neke da ne kažem gluposti  :)


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Karlo on April 18, 2015, 10:38:06 pm
Što napisati ovdje.Najupečatljiviji mi je ovaj čovjek koji sjedi na vratima kabine(trеća fotka odozdo-Heroj 2).Mislim da on ,po izrazu lica,zaista proživljava najviše podmornički  život.Izraz lica mnogo govori nakadašnjim podmorničarima.Mislim da ga poznajem ali ne mogu se sjetiti imena da li zato što sam ostario ili on također.
Od ostalih sam uspio prepoznati samo dvojicu a oćekivao sam daleko više barem koji su tamo u Boki.
Sama podmornica mi je mnogo različita ali o tome je pisano na drugim topicima.
Lijepo je da se preživjeli susreću.

Poz.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on April 19, 2015, 12:50:02 pm
Karlo, u pitanju je kapetan fregate (u tom je činu umirovljen) Milodrag Jelisavac.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: vlade021 on April 19, 2015, 02:26:28 pm
Karlo, u pitanju je kapetan fregate (u tom je činu umirovljen) Milodrag Jelisavac.

поред њега стоји Драган Косановић председник удружења"Подморничар"Београд.


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: marinero on February 12, 2016, 04:52:16 pm
http://www.vijesti.me/vijesti/legenda-jugoslovenske-ratne-brodogradnje-u-tivtu-korbaru-posle-suze-na-oci-glas-zadrhtao-874354

Legenda jugoslovenske ratne brodogradnje u Tivtu: Korbaru pošle suze na oči, glas zadrhtao

Korbar koji je i sam bio dugogodišnji podmorničar, posjetio je Zbirku pomorskog nasljeđa Porto Montenegra i njen centralni muzejski eksponat – veliku dizel-električnu podmornicu P-821 "Heroj"

Živa legenda jugoslovenske ratne brodogradnje i jedan od najbrilijantnih tehničkih umova na ovim prostorima, brigadni general u penziji dr Andrej Korbar, posjetio je danas Tivat gdje su mu domaćini bili predstavnici udruženja "Podmorničar" koje okuplja bivše jugoslovenske podmorničare.

Korbar koji je i sam bio dugogodišnji podmorničar, posjetio je Zbirku pomorskog nasljeđa Porto Montenegra i njen centralni muzejski eksponat – veliku dizel-električnu podmornicu P-821 "Heroj".

Susret 80-godišnjeg veterana sa brodom u čijoj je konstrukciji i gradnji sredinom šezdesetih godina prošlog vijeka u Splitu, Korbar bio jedan od glavnih učesnika, bio je vrlo emotivan, pa su mu, kada je stupio u centralu podmornice, suze pošle na oči a glas zadrhtao.

Dok je u pratnji predsjednika udruženja "Podmorničar" iz Tivta, kapetana bojnog broda u penziji Rajka Bulatovića, obilazio podmornicu na kojoj je bio prvi upravitelj stroja, Korbar nije krio zadovoljstvo načinom na koji je "Heroj" obnovljen i sređen kao muzejski eksponat koji danas svjedoči o visokom nivou tehničke i tehnološke kulture i sposobnosti bivše države.

Naime, kada je ova podmornica konstruisana i izgrađena u drugoj polovini 60-ih, Jugoslavija se uvrstila u elitni krug samo 10 država u svijetu koje su bile kadre da projektuju i grade podmornice kao tehnološki najsloženije ratne brodove.

U narednim decenijama ta se sposobnost razvila do te mjere da je pred raspad SFRJ, čuveni Brodarski institut iz Zagreba na čijem je čelu tada bio upravo Andrej Korbar, projektovao već četvrtu generaciju klasičnih jugoslovenskih dizel-električnih podmornica koje su trebale da pored torpeda i mina, budu naoružane i raketama, kao i novu generaciju malih diverzantskih podmornica u saradnji sa Švedskom, a koje su trebale da dobiju najmodernijih tzv.anaerobni Stirling pogonski sistem, kome za rad nije trebalo napajanje vazduhom.

Korbar je danas Zbirci pomorskog nasljeđa poklonio dvije svoje knjige, a sa domaćinima iz Udruženja podmorničara razgovarao je o produbljivanju saradnje sa udruženjem "Podmorničar" iz Pule.

Ta NVO koja okuplja bivše podmorničare u Hrvatskoj, biće domaćin 53. Međunarodnog kongresa podmorničkih veterana svijeta, koji će se održati u Puli od 24. do 28.maja.

"Očekujemo preko 250 učesnika iz cijelog svijeta, a o koliko važnom događaju je riječ, potvrđuje i činjenica da je pokroviteljica ovog skupa predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović", kazao je "Vijestima" Korbar dodajući da u pojedinim aspektima organizacije kongresa podmorničari Hrvatske uspješno sarađuju sa svojim kolegama iz Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Tako će, pored ostaloga, učesnici kongresa u Puli, biti u prilici da obiđu i podmornice-muzejske eksponate u Zborci pomorskog nasljeđa u Tivtu, odnosno u u Muzeju vojaške zgodovine u Pivki u Soveniji.

Sa kolegama iz država bivše Jugoslavije, Korbar i ostali stručnjaci iz Hrvatske, razmijeniće mišljenja i na posebnom okruglom stolu o mogućnostima razvoja, proizvodnje i remonta podvodnih objekata u hrvatskim brodogradilištima, a koji će se pred Kongres svjetskih podmorničkih veterana, 24.maja održati u Puli.Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: barba on February 19, 2016, 03:50:19 pm
Karlo, u pitanju je kapetan fregate (u tom je činu umirovljen) Milodrag Jelisavac.

поред њега стоји Драган Косановић председник удружења"Подморничар"Београд.

On najveci a trpa se u prvi red :-)... Pozdrav CosiTitle: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: Perun on May 27, 2016, 07:20:28 am
ima li kakva novost sa skupa podmornicara?


Title: Re: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije
Post by: mali od palube on June 02, 2016, 09:01:47 pm
2019 je Srbija domaćin skupa veterana.