PALUBA

Kopnena vojska => Oklopno mehanizovane jedinice => Topic started by: Bozo13 on September 04, 2009, 08:28:42 pmTitle: M 55 S
Post by: Bozo13 on September 04, 2009, 08:28:42 pm
Tenk M-55 S, kako su slovenski stručnjaci nazvali modernizovan tenk poljske proizvodnje izradjen prema sovjetskoj licenci za čuveni T-55, predstavlja znatno povećanje vatrene moći oklopnih snaga Slovenačke vojske.

par reči o T-55:
Tenk T-55 konstruisan je na osnovu iskustava iz korejskog rata za potrebe hladnog rata na centralno-evropskom ratištu; sve do sredine sedamdesetih godina prošlog veka zadovoljavao je potrebe za brzi prodor oklopno-mehanizovanih snaga, ali je potom postao inferioran u odnosu na konkurenciju i u okviru Varšavskog pakta zamenjen serijom potpuno novih i modernih T-72 i T-80.

Razvoj:
Slovenci su tenk T-55 modernizovali prema izraelskoj licenci. Izraelci su u ratovima sa Arapima zeplenili velike količine oružja sovjetskog porekla, modernizovali ga i u narednom ratu upotrebili protiv nekadašnjih vlasnika istog. Izraelci su modernizaciju zaplenjenog oružja uglavnom radili zbog što brže upotrebe u novom ratu protiv Arapa, a ne i za osnovno naoružavanje svoje vojske, na duži rok. Što nije bilo dovoljno za aspiracije SV, pa su novine izvedene tokom modernizacije slovenačkog T-55 mnogo kvalitetnije od izraelskog patenta. Ukratko, u tenk je pored visokokvalitetnog topa od 105 mm Nato standarda ugradjena i jedna od najkvalitetnijih nišanskih sprava domaće, slovenačke proizvodnje, što znatno povećava preciznost pogotka. Veći kalibar i ojačana cev omogućavaju i veći domet - brisani domet T-55 bio je 1000 do 1100 m, dok je brisani domet M-55 S gotovo dva kilometra. To nije sve - i preciznost pogodaka je daleko veća; Na probnom gadjanju bila je na oko 1800 m daljine prvim pogotkom zbrisana meta veličine 1 x 1 metar. Na tenk M-55 S ugradjen je i aktivni oklop koji štiti posadu od najmasovnijeg protivoklopnog naoružanja, čija probojnost bazira na kumulativnom efektu. Tenk je usavršen i novim gusenicama, pozajmljenim od tenka M-84.

Prednosti tenka M-55 S jesu bitno povećana vatrena moć i preciznost gadjanja, kao i povećana mogućnost dejstava noću, sa sadašnjih 500-800 m na gotovo 2000 m, te bolja zaštita posade i vitalnih sklopova u unutrašnjosti tenka, a povećana je i prohodnost na raskvašenom i blatnjavom terenu. Ipak, nije sve idealno - modernizacija broji i nekoliko nedostataka. Tenku nedostaju savremeni uredjaji veze za komunikaciju sa višim komandama, preslab motor. Pored toga, nove gusenice i aktivni oklop povećali su težinu tenka za gotovo tri tone, čime je znatno smanjen odnos mase tenka i snage motora.

Ponos projekta je da je uključio i slovenačku pamet. Nišanski uredjaj s laserskim daljinomerom, savremenom spravom za noćno osmatranje i računarom jeste plod domaćeg znanja nekadašnje Fotone, koja je sličnu napravu razvila za tenk M-84 još u vreme zajedničke države i za potrebe tadašnje JNA.

Modernizacija tenka T-55 u M-55 S poslednji napor da se ta mašina osposobi za borbu s drugim tenkovima, iako je još uvek inferioran u sukobu s tenkom T-72, M-84, Arietom ili Leopardom 2.


Modernizacija obuhvača:
Vatrena moč:
Novi 105 mm top L7 sa termalnom oblogom cevi

Optični i elektronski sustavi:
Novi SUV (FCS)
Nova DNNS za nišanđiju sa laserskim daljinomerom "day&night vision laser system" ((I2)-EFCS3-M55)
Komandirov "take-over system, day&night vision system" ((I2)-COMTOS)
Vozačev dnevno-nočni periskop ((I2)-CODRIS)

Zaštita:
ERA oklop izraelske proizvodnje
Sistem za detekciju laserskog i infra-crvenog zračenja
Novi sistem gašenja vatre u motornom odeljenju i u borbenom odeljenju

Komunikacija:
Novi externi komunikacijski sustav
Novi interni komunikacijski sustav, kde je šlemofon zamenjen kacigom "zapadnog" tipa
Telefon za zadnjem delu tenka za komunikaciju sa pešadijom


Slovenačka vojska (SV) primila na borbenu upotrebu 30 modernizovanih tenkova T-55 u 2001 godini.


Postoji i varianta tenka, namenjena školovanju vozača
M-55 S - USP Tank for Driver Training

Kod tog tipa, kupola je zamenjena sa staklenom nadgradnjom, koja je ojačena, tako da stiti kod prevrtanja tenka. U nadgradnji je mesto za instruktora, te još za dvojicu "vozača u obuci", dok vozač sedi na njemu standardnom mestu u podvozju. Instruktor ima mogučnost simulacije raznih kvarova na motoru (nizak pritisak ulja, visok pritisak ulja, pregrijavanje motora...). Isto tako instruktor ima mogučnost zaustavljanja tenka sa "hydraulic emergency brake". I instruktor i vozač imaju dnevno-nočni periskop ((I2)-CODRIS). Kao največu zamerku navodi se drugačija masa tenka, i sa tim bolje vozne karakteristike nego kod pravog tenka.


Tekst je napisan sa izvorima informacija u internet člancima, pričanjima sa posadom tenka. Bio sam na tenku, ogledao sam si ga izbliza (od vana i iznutra), vozio se u njemu, ali pošto sam artiljerac, ne mogu stavit ruke u oganj da je sve napisano tačno. Nadam se da če članovi (vladimir_16; tpku_2b i ostalo tenkovsko društvo) popraviti/prokomentirati članak, i da če ispravit ako sam napisao koju glupost.

LPB


Izvori:
http://www.aimpress.ch/dyn/pubs/archive/data/200112/11215-002-pubs-lju.htm
http://www.armas.si/en/armour-system.aspx
http://www.military-quotes.com/forum/slovenian-army-info-gallery-t34256.html
http://mainbattletanks.czweb.org/Tanky/m55s1.htmTitle: Re: M 55 S
Post by: Bozo13 on September 04, 2009, 08:29:52 pm
[attachment=3]


Title: Re: M 55 S
Post by: Bozo13 on September 04, 2009, 08:31:31 pm
 :)


Title: Re: M 55 S
Post by: Bozo13 on September 04, 2009, 08:33:03 pm
 ;)


Title: Re: M 55 S
Post by: Brok on September 04, 2009, 08:46:36 pm
Lepo su ga skockali Slovenci nema šta, pored navedenog dobro i izgleda mada je to sasvim nebitna stavka. Još da su se malo potrudli i da su mu ugradili automatski punjač kao Ukrajinci eto sasvim solidnog tenka. Mada kada se setim da su izbačeni iz stoja bolje vala da ništa nije ni rađeno. :-\

Ova slika mi je baš zapala za oko:

[attachment=1]


Title: Re: M 55 S
Post by: Bozo13 on September 04, 2009, 08:50:19 pm
Moje mišlenje je, da ako bi izraelci imali razvijen automatski punjač, i to bi se ugradilo...
LPB


Title: Re: M 55 S
Post by: tpku_2b on September 07, 2009, 10:57:27 pm
... ako je u pitanju "Poljak", da li su mu komande hidraulicne, tj. postavljene na sredini izmedju nogu vozaca kao na T-55 poljske proizvodnje, ili je koncept preuzet sa Ruskog i Ceskog koncepta - komande sa strane? ... da li je top isti, kao na "slovenackim" iz 2001.i 2002. , kada je ugradjivan top od 105mm po NATO standardu, kao i ERA oklop, ili je L7 Izraelska varijanta ? ... da li je motor ostao isti kao na T-55 (V-55) Ruske proizvodnje, ili su i tu napravljene modifikacije, s'obzirom da se kao jedna od glavnih mana navodi neadekvatan odnos mase i snage motora, a sve usled povecanja mase zbog promenjenog topa i ostalih modifikacija ? ... vidim da se poradilo i na zastiti, ali ne znam da li se radi o ERA aktivno reaktivnom , ili o oklopu tipa "Kontakt 5", i da li postoji verzija sa istim? ... sve ovo su samo pitanja na osnovu slika i prethodno napravljenog uvoda, a mogu da posluze i kao smernice u smislu varijanti koje bi se eventualno mogle i prakticno primeniti ...


Title: Re: M 55 S
Post by: Brok on September 07, 2009, 11:06:20 pm
Tpku, mali off
Jel imala JNA, VJ ili VS peticu poljaka, nisam takvu peticu nikada video sa polugama za blokiranje na sredini.


Title: Re: M 55 S
Post by: tpku_2b on September 07, 2009, 11:20:31 pm
... naravno ... ja sam u svom prvom vodu '99.-te imao 2 takva ... kasnije su, sukcesivno povlaceni iz upotrebe , a najmanje su se koristili za obuku vozaca jer se mladi vozaci nisu bas najbolje snalazili na njima , narocito u pocetku ... bilo je tu iskrivljenih vrata od hangara, zakacenih stubova i kojecega ... mada, kada se naviknes, osecaj, a i sama voznja su extra ...


Title: Re: M 55 S
Post by: Bozo13 on September 08, 2009, 07:06:21 am
@tpku_2b
komande vozača - nemam pojma. Mada sam si ogledao tenk, nisam posvečao pažnju tom detailu.
top - nisam te baš razumeo, ali top je izraelski 105 mm, koji je licenca američkog, a taj je licenca originalnog britanskog L7. Jedina razlika od originala je u zatvaraču. Inače top koristi svu municju 105 mm, koja je po NATO standardu. Inače su delovi topa su izrađeni u Sloveniji.
motor - motor nije prepravljan/moderniziran, mada je bila i ta opcija : "Mašinski fakultet iz Maribora, koji je ponudio da poradi na modernizaciji i povećanju moći motora, odnosno da pripremi projekat za izradu novog motora, što je tada odbačeno kao preskupo, mada bi se možda vremenom isplatilo" - citat sa prije navedenog spiska izvora.
ERA - oklop je iz izraela, pošto je sva modernizacija bila rađena sa suradnjom Izraelca. Nisam baš upučen u ERA detaile, ali ta tip ERA je modernizacija prve generacije. Dali mi možeš objasniti, koja je to razlika između ERA i ruskog kontakta 5? Dali ne rade oba dva na istom principu? Kumulativnom projektilu smanjuju probojnost eksplozijom, a podkalibarnom smanjuju probojnost "gustinom" oklopa (malo sam se čudno izrazio, ali šta je tu je..)?

i još mali OT: znam da je ERO dodatna zaštita, ali koliko je on stvarno zaštita, a koliko on doprinosi osječaju sigurnost posade u tenku? (tu mislim na kačenje svega i svačega na šermane iz WW2, krevete na T34, i na T55 na prostorima Juge, čak su i nemci na Pz III dodali u jednoj varianti 3 cm dodatnog oklopa, koji nije baš puno podigao zaštitu tenka, ali je pružao osječaj sigurnost posadi)

Hvala
LPB
Title: Re: M 55 S
Post by: tpku_2b on September 11, 2009, 11:12:19 pm
... sto se komandi tice, nisam mogao da vidim ... mada, to i nije tako bitan detalj u konstrukcionom, koliko u upotrebnom smislu, ali o tom potom ...
... top je, kao sto sam i mislio, 105mm ("univerzalni") koji "guta" svu municiju kalibra 105 ...
... sto se motora tice, znam da je u opciji bilo modifikovanje originalnih V-55,i to su trebali da rade nasi sa VTA ( sa Zarkova - VTA, kao i sa Vozdovca - tehnicki ogranak VTI "Veljko Vlahovic"), ali se od toga kasnije odustalo ... zasto - ne znam ... verovatno jer su Slovenci videli da hocemo da ih izmuzemo za neku lovu, pa su odustali, jer su svi ostali bili bolji u ponudi, ali i skuplji od nas ...
... sto se zastite tice, tu su bukvalno "igre bez granica... kao primarna zastita koriste se kumulativni stitnici, cija je prevashodna uloga da "upije" kumulativni mlaz i spreci ga da dodje do kupole, tj. tela tenka .... na novijim vrstama oklopa tipa Kontakt 5 i slicnim, to se resava izborom materijala, kao sto su tungsten i slicni ... negde sam cak cuo da su u opticaju i "zasticeni" osiromaseni uranijum zbog svoje gustine, ubacen u "sendvic" oklop izmedju sva sloja olova ili slicnog materijala ... sve ovo ima uzrocno - posledicnu vezu sa tezinom tenka, koja direktno utice na odnos masa-snaga ...  sto se varijanti iz WW2 tice, ti je bilo svega i svacega, a primeri iz '90.-tih pokazuju da je cak bilo kacenja i clanaka gusenica po kupoli i telu tenka u smislu dodatne zastite ... ipak, licno mislim da je tu vise posao odradio placebo efekat ususkanosti posade laznom sigurnoscu, jer je tada u tom momentu najvaznije bilo ocuvati ljudstvo i moral, a posto je clanaka bilo ko pleve, najlaksi nacin da se podigne moral je sa desetak clanaka i par metara zice ... realni pokazatelji su nazalost porazavajuci, a slicne tehnike se koriste i dan-danas ... opet kazem , nazalost!


Title: Re: M 55 S
Post by: Bozo13 on September 11, 2009, 11:54:30 pm
@tpku_2b
Hvala puno na tim informacijama.

Znači koliko ja razumem, prve variante ERO, bila su dva komada "metala" i između eksploziv, koji bi kumulativna granata prilikom kontakta aktiviraka, pa bi eksplozija ERO smanjila kumulativni mlaz za XY %.
Dali kontakt 5 upotrebljiva eksploziv izmežu ploča raznih materijala ili je kontakt 5 više kao "chobham" oklop odnosno čisto fizično dodavanje ploča različitih materijala na telo tenka?

Hvala
LPB


Title: Re: M 55 S
Post by: vathra on September 12, 2009, 12:20:33 am
Bozo,
Evo malo temeljnije objašnjenje o ruskim DZ
http://www.btvt.narod.ru/4/kontakt5_.htm

Kao i o ukrajinskom Nožu
http://www.btvt.narod.ru/4/noz/noz.htm

Što se tiče modifikacija iz Drugog svetskog rata, radilo se uglavnom o modifikacijama koje su testirane i napravljene kao zaštita od određenog sredstva.
Na primer, dodatni oklop na nemačkim tenkovima je bio protiv PT pušaka, i davao je dobru zaštitu.
"Federi" na T-34 su dodatni oklop koji je fabrički rađen, i ne radi se o dušeku. Napravljen je kao zaštita od nemačkih Panzerfaust i Panzershreck raketa.

Ova sredstva su mogla da pomognu u dosta slučajeva u nameni za koju su rađena, naravno da nisu mogla protiv jače granate.


Title: Re: M 55 S
Post by: Bozo13 on July 06, 2010, 10:11:42 pm
... ako je u pitanju "Poljak", da li su mu komande hidraulicne, tj. postavljene na sredini izmedju nogu vozaca kao na T-55 poljske proizvodnje, ili je koncept preuzet sa Ruskog i Ceskog koncepta - komande sa strane?

Evo, dobio informacije.
Moderniirani su i "Poljaci" i "Rusi". Sistem je ostao isti (kod "Poljaka" u sredini, a kod "Rusa" sa strane), sa tim, da su kod "Rusa" dodani hidraulične komande, povezivanjem hidraulike na menjač, koji je več od prije bio predpripremljem za to.

Ako sam napisao koju glupost, neka me isprave, pošto nisam baš domač u tenkovima i hidraulici.

LPB


Title: Re: M 55 S
Post by: Patriot on July 07, 2010, 08:02:25 am
Iako tenk na prvi pogled ne izgleda loše (izvana), ovo je vjerojatno bacanje novca, jer stjecanje iskustava i obučavanje novih tenkicta na tehnoilogiji staroj zamalo pola stoljeća i nije neki kunst. Modernizacija jest, ali unazad, jer ako je već ionako upitno pokretljiv original postao još manje pokretljiv (zbog dodatne težine), onda ne vidim smisao cijelog posla. da je barem ubačen jači motor, možda bi što od toga i bilo, no u kombinaciji s inferiornim topom nedostatnog kalibra, sve izgleda sumnivo.

Uostalom, imamo Vladimira čija bi riječ ipak trebala biti posljednja (po ovoj temi) ...


Title: Re: M 55 S
Post by: Morskoprase on July 07, 2010, 08:29:45 am
Svakako ima više modernizacija pedesetpetice, evo tu je link do (mislim španjolske) strane http://www.areamilitar.net/DIRECTORIO/List.aspx?T=16&F=TC (http://www.areamilitar.net/DIRECTORIO/List.aspx?T=16&F=TC), koja relativno dobro pokriva pre svega egzotičnije primerke tenkova. Za one koji ne znaju nimalo španjolski, s leve strane prikazani su usporedljivi tenkovi. Ama dosta bre, znate vi to već sve ;D


Title: Re: M 55 S
Post by: janezek67 on July 07, 2010, 08:34:08 am
Iako tenk na prvi pogled ne izgleda loše (izvana), ovo je vjerojatno bacanje novca, jer stjecanje iskustava i obučavanje novih tenkicta na tehnoilogiji staroj zamalo pola stoljeća i nije neki kunst. Modernizacija jest, ali unazad, jer ako je već ionako upitno pokretljiv original postao još manje pokretljiv (zbog dodatne težine), onda ne vidim smisao cijelog posla. da je barem ubačen jači motor, možda bi što od toga i bilo, no u kombinaciji s inferiornim topom nedostatnog kalibra, sve izgleda sumnivo.

Uostalom, imamo Vladimira čija bi riječ ipak trebala biti posljednja (po ovoj temi) ...

Kada se išlo u Sloveniji u modernizaciju ovog tenka, bio je embargo i bio je još teško u Hrvatskoj. Bila je i potreba za 4 tenkovske bataljune, od toga su 2 bila na tenkovima t55, koji su trebali generalni remont, a bilo je i nedostatka municije 100mm. Pošto je projekat trajao suviše dugo, prestao je rat na prostorima Juge, tu je bilo još politike i na kraju se modernizacija svodila samo na 30 umesto 60 komada.

Tenk ima hodni dio, koji je sličan tenku M84. Trebalo bi još samo ubaciti motor tenka M84 (t72), pa bi se dobilo još na pokretljivosti. Top 105mm sasvim je dobar barem za ove prostore, Iskrin sustav navođenja takođe nije loš, dobar je i Ero oklop.

Ako bi embargo u Jugi potrajao još nekoliko vremena, ova modernizacija i ne bi bila toliko loša. Sada zbog sasvim druge političke situacije ovo se čini promašaj. Mada zbog gospodarske krize u Europi možda opet ne bi bilo loše imati 4 tenkovska bataljuna.


Title: Re: M 55 S
Post by: Patriot on July 07, 2010, 08:38:55 amMada zbog gospodarske krize u Europi možda opet ne bi bilo loše imati 4 tenkovska bataljuna.
Ako Boga znaš, daj nam malo ovo elaboriraj ...


Title: Re: M 55 S
Post by: janezek67 on July 07, 2010, 10:25:13 am
Mada zbog gospodarske krize u Europi možda opet ne bi bilo loše imati 4 tenkovska bataljuna.
Ako Boga znaš, daj nam malo ovo elaboriraj ...

Opet Patriot -  :zid  :help

Samo oko EU - uči se oko istorije - kada je bilo dubokih gospodarskih kriza, uvjek je na kraju bio neki rat (2. svetski rat ...).


Title: Re: M 55 S
Post by: janezek67 on September 08, 2010, 10:21:35 am
Najbolja strana ovog tenka mi se čini israelska municija 105mm M-426, koja je jača od municije 125mm za tenk M84 (barem za municiju, koja je upotrebljavala JNA). Ovakvo moderniziran tenk ima bolju oklopnu zaštitu od bočnog pogodka od tenka M84, a i municija se teže zapali kao kod M84.


Title: Re: M 55 S
Post by: Bozo13 on May 20, 2011, 06:50:34 pm
T55 u postupku modernizacije u M55S
[attachment=1]


Title: Re: M 55 S
Post by: bmt70 on May 20, 2011, 08:17:20 pm
Nisam vidio da ima poseban topic za m-55s1, u topicu t-54/55 su mi rekli da ovo ide ovdje ......


Title: Re: M 55 S
Post by: bmt70 on July 07, 2011, 09:29:01 pm
I evo jos jedna verzija T-55 z Sistemska Tehnika Maribor ....


Title: Re: M 55 S
Post by: Bozo13 on July 23, 2012, 09:26:50 pm
Od 30 tenkova T55, za koje je bila donesena odluka za modernizaciju, 18 je bilo starijih, proizvedenih u SSSR-ju, a 12 novijih, Poljskih. U modernizaciju se je išlo iz računice, da če koštati modernizacije T55 0,3 mio $, dok je stvarna cena na kraju bila 1,75 mio €.

Okvirne cene, sa kojima se operiralo tada bile su za kupovino novog tenka


   Tenk      Cena u mio $   
   CHALENGER      6-7   
   M-1A2      8-10   
   T-80 U      2,2   
   LECLERC      5,5-6   
   LEOPARD 2S      6   
   T-72/PT-91      1,8 - 2   
   ARIETE      4   
   T-72S      2,5   
   CENTAURO      2,5   
                     Dok su za modernizaciju bile okvirne cene

   Tenk      Cena modernizacije u  mio $   
   Modernizacija M-1 u M-1A2      1,3-2,3   
   Modernizacija LEOPARDA u L1A5      0,8   
   Modernizacija T-55 SLO      0,3   
   Modernizacija M-84 SLO      0,25   
   Modernizacija T-72      0,25 + 0,5 - 0,8 (troškovi kupovine T72)   
                     


LPB


Title: Re: M 55 S
Post by: kumbor on July 23, 2012, 11:09:48 pm
Mislim da je modernizacija zamišljena vrlo ambiciozno. Izgleda da je ovo jedna od najboljih sprovedenih modernizacija T-55 uopšte. Top L7 je jedno od istorijskih oruđa, i dan danas je veoma upotrebljiv. Ipak, za tu cenu su Slovenci po ukidanju embarga mogli nabaviti veliki broj T-72, i modernizovati ih na sličan način. Takvi bi tenkovi bili mnogo upotrebljiviji. Procena da je iz Beograda bio moguć nekakav "protivudar" posle 1992., pa da su za to bili potrebni ovi modernizovani tenkovi je potpuno i sasvim i u celini i celosti bila pogrešna i neosnovana - da ne upotrebim težu reč.

S obzirom na sve što smo iskusili i gorko pokusali, ukoliko na ovom prostoru u sledećih 50 godina bude opaljena ijedna bojeva granata na "neprijateljski vojni cilj" koji je "s druge strane plota" - jao si ga svima nama.


Title: Re: M 55 S
Post by: micha on July 24, 2012, 01:44:52 am   Slažem se sa Kumborom. Najbolje bi bilo pretopiti svu gvožđušiju i napraviti od njih ljuljaške za decu ili eventualno žilete za brijanje, da bar neko ima koristi. Ili kao ovaj ATS koji sam nedavno sreo na Zlatiboru koji umesto topova i granata sada prevozi turiste kada zaveje sneg. Nisam našao poseban topic za ove traktore a pošto je motor i podvoz od 55-ice staviću sliku ovde.


   [attachment=1]


Title: Re: M 55 S
Post by: duje on April 17, 2013, 07:27:13 am
(Slike iz knjige "Oklep na slovenskem" I. Kočevarja)


Title: Re: M 55 S
Post by: duje on April 17, 2013, 07:29:02 am
Kupola

(Slika iz knjige "Oklep na slovenskem" I. Kočevarja)


Title: Re: M 55 S
Post by: duje on April 17, 2013, 07:30:39 am
Nosači gusjenica

(Slika iz knjige "Oklep na slovenskem" I. Kočevarja)


Title: Re: M 55 S
Post by: duje on April 17, 2013, 07:32:06 am
CODRIS (COmbined DRIver Scope)

(Slika iz knjige "Oklep na slovenskem" I. Kočevarja)


Title: Re: M 55 S
Post by: dzumba on April 17, 2013, 01:12:33 pm
Зар је овај тенк имао 5 чланова посаде?


Title: Re: M 55 S
Post by: Bozo13 on April 17, 2013, 01:18:02 pm
Izgleda da je greška u knjizi. Posada bi trebala biti 4 tenkista.

LPB


Title: Re: M 55 S
Post by: kumbor on April 17, 2013, 03:56:49 pm
Greška, greška.


Title: Re: M 55 S
Post by: Rade on April 17, 2013, 03:58:33 pm
Toliko truda oko knjige, kad tamo... prc.


Title: Re: M 55 S
Post by: wermez on April 17, 2013, 04:49:28 pm
I to na glupoj stvari...


Title: Re: M 55 S
Post by: kumbor on April 17, 2013, 05:02:23 pm
Takve greške se događaju, ništa ozbiljno, još kad bi se poštovao stari običaj da na kraju knjige postoji umetnut papirić sa štamparskim greškama, tzv. "erata"..., ali taj lepi običaj se izgubio kad je uveden kompjuterski slog i prelom.


Title: Re: M 55 S
Post by: duje on April 17, 2013, 05:47:48 pm
Toliko truda oko knjige, kad tamo... prc.
Zato je tu "Paluba", pa se ispravi. Več sam napisao, da su mi u biblioteci MORS-a preporučili ovaj forum! ::)


Title: Re: M 55 S
Post by: dzumba on April 17, 2013, 07:09:17 pm
Значи нека вајда (корист) и од нас. :laugh:


Title: Re: M 55 S
Post by: duje on April 18, 2013, 08:09:48 am
Iz vremena modernizacije

(slika iz knjige "Oklep na slovenskem" I. Kočevarja)


Title: Re: M 55 S
Post by: duje on April 18, 2013, 08:13:51 am
-COMTOS (COMander Take Over Set)

(slika iz knjige "Oklep na slovenskem" I.Kočevarja)


Title: Re: M 55 S
Post by: duje on April 18, 2013, 08:22:05 am
-Tenk za obuku M-55S
-Unutrašnjost tenka za obuku M-55S

(slike iz knjige "Oklep na slovenskem" I.Kočevarja)


Title: Re: M 55 S
Post by: Bozo13 on April 18, 2013, 08:49:42 am
Nosači gusjenica

(Slika iz knjige "Oklep na slovenskem" I. Kočevarja)

Tek sada vidim to, da su dodali nosače gusenica.. To nisam znao.

Hvala Duje!


Title: Re: M 55 S
Post by: alfa on April 18, 2013, 12:20:49 pm
Od T-55 je ostalo poslije slovenske modifikacije samo motor i ime...ništa drugo, sve ostalo je izmenjeno!


Title: Re: M 55 S
Post by: duje on April 18, 2013, 03:09:50 pm
Dnevno-noćni periskop CODRIS (Combined DRIver Scope)

Kombinovani dnevno-noćni periskop vozača je firma Fotona razvila za potrebe Saudske  Arabije, za njihov novi oklopni transporter “Al Fahd” koji je proizvodila saudijska firma “Abdullah  Al-Faris Heavy Indusatries company". (kao zanimljivost:  taj oklopni transporter trebao je biti “Rolls Royce” među okolopnim transporterima - suvremeno i  moderno  sofisticirano vozilo. Firma za proizvodnju je na novo izgrađena u pustinji sa svim pripadajućim objektima. Sa visokim plačama  privuklu su  svjetsku elitu u tom poslu. Sva proizvodna  tehnologija bila je praktično njemačka. Cijana nije bila uslov, tražili su najbolji proizvod)

Novoformirano  saudijsko poduzeće, pozvalo je Fotonu i tražilo izradu dnevno-noćnog periskopa vozača sa širokim vidnim poljem. Fotonin proizvod je zadovoljio sa svojim proizvodom i tako je nastao CORDIS.  Proizvod omogućava vozaču dnevno i noćno osmatranje bez zamjene periskopa,  prebacivanjem  prekidača u željeni režim rada.

Fotona je novi proizvod namijenila i staroj oklopnoj tehnici kojoj je potrebna  modernizacija. Jedan od glavnih problema postojeće starije oklopne tehnike  je još uvjek postojeća aktivna noćna osmatračka oprema. Zastarjeli sistem za noćno osmatranje mora imat pored prijemnika i predajnik IC svjetlosti – reflektor koji emitira očima nevidljivu svjetlost, ali je ta svjetlost vidljiva pomoću optoelektronske opreme  za noćno osmatranje. Korak naprijed znače pasivna sredstva, koja mogu biti pojačivaći svjetlosti ili termovizijske kamere. Kod rješenju vozačeva problema noćnog osmatranja na tenku T-55, stručnjaci Fotone odlučili su upotrijebiti  isto rješenje kao i kod “Al fahd” oklopnog transportera, jedino su mu smanjili vidno poje na 80° (što je tako i tako više nego kod drugih tankova). Ugradnja na  tenk znači manju preradu na tijelu tenka, ali ugradnja znači bolju hermetizaciju, čime je rješen problem zamjene dnevnog periskopa nočnim, što je u kontaminiranom području opasan postupak.

Taj tip periskopa ugrađen je u BVP Valuk i  tenk M-84, kojeg su za vrijeme rata u BiH  nabavili i testirali amerikanci.

(tekst i slika iz knjige “Oklep na slovenskem” Iztoka Kočevarja)
 
Slika: lijevo je gornji prednji  dio periskopa koji viri iz tenka;
        desno je donji – zadnji dio sa pokazivačem koji je unutar tenka


Title: Re: M 55 S
Post by: Andrei_bt on April 19, 2013, 04:29:46 pm
-COMTOS (COMander Take Over Set)

(slika iz knjige "Oklep na slovenskem" I.Kočevarja)

 Reactive Oklep - Postoji više fotografija ?


Title: Re: M 55 S
Post by: duje on April 19, 2013, 05:33:08 pm
-COMTOS (COMander Take Over Set)

(slika iz knjige "Oklep na slovenskem" I.Kočevarja)

 Reactive Oklep - Postoji više fotografija ?

Ne, to je sve što imam!


Title: Re: M 55 S
Post by: Bozo13 on September 23, 2014, 11:05:30 am
na 0:45 u akciji

https://www.youtube.com/watch?v=P4aRDWXRHmA


Title: Re: M 55 S
Post by: janezek67 on September 23, 2014, 08:39:22 pm
Još uvjek ne razumijem, zašto ima u Sloveniji M84 prednost ispred ovog tenka. Dali je motor kod M55 zaista toliko slabiji.

Tenk M55 je moderniji i zaštita posade čini mi se ispred tenka M84.  Tenk M84 treba remont, a tenk M55 je skoro nerabljen.  A i munocija topa 105 mm je bolja nego kod slovenskog M84.


Title: Re: M 55 S
Post by: Bandzi on September 23, 2014, 10:23:19 pm
T-55 sa svojim standardnim motorom je prema M-84 kao recimo Mercedes 190D prema BMW 318is. Vozio sam sa "petičarima" uporedo i ovo je moj zaključak iz prve ruke. Oklopna zaštita takođe ne može biti bolja, jer i pored ovih dodatnih ploča, osnovni oklop T-55 je slabiji od onog na M-84.


Title: Re: M 55 S
Post by: kumbor on September 23, 2014, 10:31:00 pm
 T-54/5 je projektovan 1945., a T-72/M-84 negde 1970. Da nije malo prevelika razlika u godinama?


Title: Re: M 55 S
Post by: Bozo13 on September 24, 2014, 08:35:05 am
Kad bi se sve moglo reči, ali neka ostane na tome, da je največa boljka ove modernizacije jer nime promenjen motor sa jačim.


Title: Re: M 55 S
Post by: janezek67 on September 24, 2014, 09:23:07 am
Kad bi se sve moglo reči, ali neka ostane na tome, da je največa boljka ove modernizacije jer nime promenjen motor sa jačim.

A zašto se ne kaže ????

Nisam u SV, a mogu nagađati:
1. Problem kod motora je vjerovatno mala snaga i na težkom terenu i pregrijavanje zbog male snage.
2.Tu su problem i vjerovatno nove gusjenice, koje ne grabe površinu ako je teren zakvašen i još neki brežuljak.
3. Snaga motora se gubi koš, pošto su stavljeni pomožni točkovi u stilu tenka M84.
4. Vjerovatno je iskrin sistem za gađanje lošiji od originalnog na M84 (lošija pouzdanost)
5. Problem topa 105mm - loše ugrađen u tjelo tenka T55, pa dolazi do kvarova (to nagađam).
6. Tenk ima dosta dodatnih elemenata i sprava te je komplikovan tako za održavanje kao za upotrebu.

Po mome je oklop tenka M55 bolji od tenka M84, barem ako razgovaramo oko zaštite od RPG 7. Oklop M84 barem na boku je lošiji od M55. Kad dolazi do proboja, municija tenka M84 če se prije zapaliti nego kod M55. Municija topa 105mm je bolja od municije tenka M84, koju ima u naoružanju SV. Tenk M55 je praknično novi, a tenkovi M84 trebaju remont.Title: Re: M 55 S
Post by: Vladimir Ivanović on September 24, 2014, 02:21:15 pm
Promjena motora sa jačim znači i promjenu motora sa težim motorom. Teži motor pomjera težište tenka prema nazad. Za teži motor mora se, zbog težišta tenka, na prednji dio tenka staviti dodatni oklop (balans), bio on aktivni ili pasivni. Čelične ploče. U slučaju da se ostavi težina prednjeg dijela tenka nepromjenjena kod davanja gasa prednji dio tenka se jako izdiže naprijed. Što bi se reklo "propinje se". A to zna biti problem.

Rusi su promijenili snagu motora na tenku T72 samo izmjenom oblika glave klipa. Sa 780 na 830 (840) KS. Nisu promijenili težinu motora. Međutim, na prvim serijama sa izmjenjenom glavom klipa došlo je do topljenja glave, pa su kasnije rađene izmjene tih motora,

Negdje sam već pisao o razlozima zašto je rađena ova modifikacija tenka T55 u Sloveniji. Može se naći na Palubi. Tako da nije razlog modifikacije ni poboljšanje tenka ni snage oklopnih jedinica.

1. Dodatni oklop koji je stavljen na tenk, a bez povećanje snage motora, smanjuje specifičnu snagu tenka.  Motor tenka T55 se pregrijavao samo kod loših vozača.
2. Nove gusjenice nisu izmislili Slovenci nego se korista na ovim modifikacijama po svijetu.
3. Potporni točkovi nisu mjenjani i tu se snaga ne gubi zbog neke promjene.
4. Iskrin sistem je puno jeftiniji od Čajevačkog, manje komplikovan, a čim je manje komplikovan ima i manje dijelova, a što mu povećava MTBF, te ima manje kvarova od Čajevačkog. Slabo ti je nagađanje.
5 Top 105 mm L7 se veoma dobro ugrađuje u sve kupole (sve verzije kupola) tenka T55 i odlično radi. Lično sam ugrađivao ovaj top u kupolu tenka T59. Postoje standardne procedure za ugradnju i podešavanje (provjeru)  tačnosti ugradnje topa. Za one koji neznaju o čemu se radi: Na apsolutno horizontalnoj podlozi, bez ikakvog nagiba, top mora ići dole gore apsolutno vertikalno. Bez ikakvog horizontalnog smicanja. Nije mi jasno šta misliš pod loše ugrađen, pa dolazi do kvarova. Može biti loše ugrađen pa da bude neprecizan ako ramena topa nisu paralelna sa ležajem kupole u bilo kom položaju kupole.
6. Za dodatnu opremu u tenku mora se obučiti posada. A i onaj ko to održava.

Ostali komentari su takvi da ih nema smisla komentarisati. Izgleda da ti tenkovi nisu jača strana.

Vlado


Title: Re: M 55 S
Post by: dark-bullet on September 24, 2014, 03:09:55 pm
Moje jedino iskusto s "peticom" je oko 13,5 mjeseci 1984/85. I oko deset ispaljenih granata iz 100 mm topa D10T2S na Pasuljanskim livadama. A posebno nakon ratova u kojima su letjele kupole M-84 radi zapaljenja borbenog kompleta mi se čini, da je starija (i obnovljena) petica sa sve 105 mm topom prilično dobar tenk.


Title: Re: M 55 S
Post by: Bandzi on September 24, 2014, 03:59:19 pm
Odletanje kupole T-72 se uvek i u svakoj raspravi navodi kao njegov najveći nedostatak. Ljudi, odletanje kupole je samo posledica (zbog smeštaja municije), ali je efekat pogotka u bok i na drugim tenkovima isti. Koja je razlika da li je kupola odletela ili ne, ako se pogotkom eliminisala posada, a tenk postao neupotrebljiv?

Evo vam svež primer takvog pogotka tenka T-55, gde je efekat potpuno isti, samo bez odletanja kupole: http://www.liveleak.com/view?i=a3b_1411502830


Title: Re: M 55 S
Post by: Bozo13 on September 24, 2016, 10:12:17 am
Dva videa M-55S

http://siol.net/novice/slovenija/za-obnovo-tankov-smo-placali-52-milijonov-evrov-jih-bomo-zdaj-prodali-video-290932


Title: Re: M 55 S
Post by: janezek67 on April 16, 2018, 06:49:55 am
Dva videa M-55S

http://siol.net/novice/slovenija/za-obnovo-tankov-smo-placali-52-milijonov-evrov-jih-bomo-zdaj-prodali-video-290932

Opet tender za prodaju ovih tenkova. Pored tenkova može se kupiti i municija.


http://www.mo.gov.si/fileadmin/mo.gov.si/pageuploads/pdf/javne_objave/2018/Javno_zbiranje_ponudb_za_prodajo_tankov_M-55S_01.docTitle: Re: M 55 S
Post by: Bozo13 on September 13, 2019, 03:42:38 pm
https://youtu.be/CKNvLlFAAq4]https://youtu.be/CKNvLlFAAq4


Title: Re: M 55 S
Post by: Bandzi on September 13, 2019, 04:19:09 pm
Božo, je li ovo zvaničan YouTube kanal muzeja i Pivki?


Treba im skrenuti pažnju da su zaboravili na vrlo bitnu promenu u odnosu na bazni T-55A, a to je ugrađen sistem upravljanja vatrom EFCS3-55 koji je uradila Iskra/Fotona.

Na snimku se od šeste sekunde može videti i jedinstveno rešenje vozačevog dnevno-noćnog periskopa CORDIS-55E, kojeg je takođe uradila Fotona.