PALUBA

Ratna mornarica => Jugoslovenska Ratna Mornarica => Topic started by: nyupnik on September 08, 2009, 12:31:10 pmTitle: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: nyupnik on September 08, 2009, 12:31:10 pm
Može pitanje?
Što se dogodilo kod Tajerske sestrice?


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on September 08, 2009, 01:13:59 pm
Koliko mi je poznato poginuli zastavnik je već  bio umirovljenik. Nije bio djelatna osoba u sastavu JRM.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 08, 2009, 01:28:33 pm
Netačno Brodarski, hteo je u penziju, ali da prvo reši neke administrativne probleme oko stana, zato je krenuo sa DTM 233 na kome inače nije bio u službi tada....


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 08, 2009, 01:54:29 pm
Ža o mi je nyupnik, napisao sam ti opširniji odgovor, ali ga nisam dobro upostovao, valda zbog suza u očima...

Dan pre iz Pule su isplovili za Boku pulski brodovi DTM 233, PDS 107, dve BM i ČM 34, a u konvoju su još bili i PR 41 i LDI 18, još neki brodovi kojih se ne sećam. Dočekalo ih je orkansko jugo koje su tukli sve negde do podne 19.11., kada je PDS 107 počeo da prima vodu jer jedan mornar nije dobro zatvorio mornarski prostor. DTM 233 je zaostajao, da ga sačeka, na poziv kf Šljivo Izudina koji je bio na PDS. nakon nekoliko sati pokušavanja da se brod spasi, napušten je od posade koja je prešla na PR 41, bez gubitaka, PR je otplovio prema Visu, a sporiji DTM ostao. Uskoro je more razbilo trojnu gredu na pramcu i štivu DTM-a napunilo vodom. Ispumpavali su vodu, ali nisu mogli da spasu brod, pa je pbb Nikolić Ljubomir, u ulozi k-danta broda, naredio da ga posada napusti (a njega su naterali silom da i on skoči, da ne ostane na brodu). Prihvatio ih je VPBR 31, što je trajalo ko sat i po. Tada je morski siz VPBR - a udario zastavnika Antu Ilića u glavu, od čega je kasnije umro na Visu. Mornar Stojkov Aleksandar (ostavio trudnu ženu), neplivač, udavio se, a njegov komandir vIk Čurić Vujica nije hteo da ga pusti moru, pa su ih više puta dizali skupa na VPBR konopom, što naravno u tim uslovima nije uspelo. Jedan talas ih je podvukao pod brod, i više ih nisu videli. Čurić nije imao ni sestru ni brata,otac mu je umro od tuge manje od godinu dana nakon ovog događaja...

Eto, ukratko, verovatno bi neposredni akteri imali više detalja, ja sam tada bio u Puli, u komandi jedinice...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: leut on September 09, 2009, 01:21:29 pm
Imaš ovde, nadam se da je to to.

http://www.paluba.info/smf/flotne-liste/hrvatska-ratna-mornarica/

Hvala MOTORISTA, vidio sam već prije i moram priznat da to nije to. Današnji sastav flote HRM mi je manje-više poznat (iako imam određenih nejasnoća oko barkasa, na službenim stranicama OSRH se spominje 6 barkasa, a na netu se mogu nać podaci samo za 3 - "Krasnicu", BMT-51 i MRB-83, o ostalima ništa - ni slike ni oznake).

Ono šta je mene zanimalo je potpun popis brodova koji su ostali u Hrvatskoj 1991. Dakle brodovi ostavljeni ili zarobljeni u lukama, brodogradilištima (na remontu ili u izgradnji)...uključujući i brodove koje je JRM izgubila u borbenim djelovanjima (npr. PČ 176) ili nesretnim slučajem (npr. spomenuti tragični gubitak DTM 233 i PDS 107).
Davno sam bia naletia na popis brodova zarobljenih u Šibeniku, ali ga sad ne mogu nać, mislim da je bia na nekom forumu, ali kojem?

P.S. Flotna lista HRM ima sitnih nedostataka, konkretno promjenjena je organizacijska struktura HRM - ukinuta je podjela na vojnopomorske sektore, umjesto Flote HRM ustrojena je Flotila HRM (za tradicionalne mornaričke zadaće) i Obalna straža RH, ustrojava se Bojna mornaričko-desantnog pješaštva, 352. satnija pomorskih diverzanata je izdvojena iz sastava HRM i priključena Bojni za specijalna djelovanja GS OSRH...
Uz to mislim da su DSM 110 i jahta Jadranka brisane s flotne liste.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: FF on September 15, 2009, 05:32:04 pm
Quote
Eto, ukratko, verovatno bi neposredni akteri imali više detalja, ja sam tada bio u Puli, u komandi jedinice...

Nisam bio akter, ali mi je itekako poznat taj događaj, jer je moj otac bio neposredni akter tog događaja, koji je u par navrata opisao kao svoje najteže iskustvo u 35 godina provedenih u ratnoj mornarici. Ali ima nekih netačnosti, kao npr:

Quote
Dočekalo ih je orkansko jugo koje su tukli sve negde do podne 19.11., kada je PDS 107 počeo da prima vodu jer jedan mornar nije dobro zatvorio mornarski prostor. DTM 233 je zaostajao, da ga sačeka, na poziv kf Šljivo Izudina koji je bio na PDS. Nakon nekoliko sati pokušavanja da se brod spasi, napušten je od posade koja je prešla na PR 41, bez gubitaka, PR je otplovio prema Visu

Posadu PDS-a nije spasio PR-41, već PR-39, na kome je u tom momentu bio moj otac, na dužnosti k-dira V BO. Treba napomenuti da se PDS nekoliko sati nalazio u teglju PR-a, koji se brzinom od jedva malo preko 1 čv. probijao kroz i do 8m visoke valove. U trenutku kada je sa barže primljen paničan poziv za spasavanje, usled prodora vode u jedan od kesona, ista je krajnjim naporima otkačena iz teglja. K-dant PR-a (da mu ne spominjemo ime sada bilo kom kontekstu) se u tom momentu nalazio u svojoj kabini na krevetu, potpuno van stroja usled morske bolesti, dok je komandu preuzeo zamenik komandanta sv1k Slavoljub Jovanović Cezar. Iako se barža nalazila na manje od 100m po krmi PR-a, u trenutku kada bi između njih prolazio val, potpuno je nestajala iz vidokruga. U sledećim sekundama koje su se pretvorile u večnost, dvojica starešina na mostu PR-a zanemeli su pred dilemom - dali spasavati sebe ili se vratiti i pokušati spasiti brodolomnike sa barže. Tišinu je prekinuo Jovanović koji je izustio nešto kao - "da ga #$eš - idemo po njih, pa šta bude", i nakon nekoliko trenutaka počeo da mota kormilo dok je zabijao mašinski telegraf u Full. (samo kao dodatak - Jovanović je bio jedini neplivač na brodu). Samo izlaganje boka malenog PR-a tolikim valovima dovelo je do tolikog prekoračenja kritičnog nagiba broda, da je u jednom trenutku izgledalo da će antene na jarbolu zaparati morsku površinu. Sve što do tada nije izletelo iz ormarića i polica po unutrašnjim prostorijama sada je završilo po podovima. To okretanje koje je trajalo nepun minut, izgledalo je kao večnost. Ceo manevar izveden je besprekorno, u trenutku primicanja barži, čiji je jedan trup već bio pod vodom, moj otac je bio na boku PR-a vezan oko pojasa dok ga je kolega u ležećem položaju držao za noge, spremajući se da prihvati posadu PDS-a. Posada barže stajala je na svom boku pripremajući se da preskoči na PR. U jednom trenutku, dva broda su se uz lagani tresak dodirnula, i svi su istovremeno skočili na drugi brod. Ni par minuta kasnije, barža je zauvek nestala  ispod površine vode. Ironično - niko od članova posade barže se gotovo nije ni skvasio. Nakon otprilike 24h probijanja kroz možda najveću oluju u proteklih nekoliko decenija na Jadranu, PR je uplovio na Vis, pa se nakon malog zadržavanja uputio u Boku. U Tivat su uplovili po bonaci - površina mora bila je ravna kao ogledalo.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 16, 2009, 02:30:01 pm
FF, priznajem grešku, podatak da se radilo o PR 41 dobio sam od zIk Vijatović Milorada koji je bio na PDS, ali svakome se desi da pogreši.

Drago mi je da se o tom događaju nešto kaže, da se ne zaboravi...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: barba on September 16, 2009, 08:07:31 pm
Postovanje Boro i svim ostalima.
Ti dani su za mnoge bili kobni i bilo bi najbolje da se nisu dogodili.
I ja poznajem ili po imenima ili iz vidjenja skoro sve aktere price. Ja sam sluzio preko puta, U Vargeroli kod Brke Milica i kasnije kod Skitarelica na granicarima.
Sto se tice 5. MDBR, mislim da je trebao, ako se ne varam, primiti DBM 242. Za komandanta je bio odredjen Mladen Sambolic.
Da li je to bio, mozda, razlog za preformiranje u 5. MDDBR.
Ti stari brodovi su sluzili do zadnjih dana. Uvijek ste nesto tramakavali, prevozili, dovozili i odvozili.
Ali svima je bilo jasno da DTM-ci su na kraju svih resursa. Godini-dvije prije tog kobnog dogadjaja potonuo je jos jedan DTM iz sibenskog garnizona, takodjer po jugu i na otvorenom moru. Skoro je stradao i granicar koji je dosao u pomoc. Ljuljna kobilica mu se skrivima tako da su imali problema vratiti se u Sibenik.
Nisu to bili brodovi za navigat u takvim uvjetima. Svaka cast svakome, ali Sljivo je sve to krivo procijenio i mora snositi svu odgovornost.
Ja mogu razumjeti strah od plovidbe unutrasnjim vodama, izmedju otoka. Bas tih dana se zbio boj u splitskim vratima i korculanskom kanalu i neki brodovi su osteceni, a neki potopljeni.
Ali jugo ne dolazi odjednom i mi pomorci znamo kako ce se razviti i gdje ce biti najopasnije. Mogao je Sljivo ostati u Puli, gdje je imao operativnu osnovicu i zastitu. To malo sto se razjenilo hitaca od budala sa obje strane, je nista. Sto se nije vezao na Smokvicu ili Vargerolu i cekao da se vrijeme smiri. Isploviti sa tim sesulama iz Pula moram nazvati "Izudinova glupost". Srecom da je Nikolic bio pravi maritimo. A kada smo kod dogadjaja - koja budala spusta siz za izvlacenje ljudi iz mora po nevremenu. Dobro, ostavimo to sada. Mrtvima pokoj duse, a onima koji su to skrivili i onako nije briga. Za koji dan cu biti u Puli i pozdravit cu je u tvoje ime. Mozda i vidim Sambolica.Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: FF on September 17, 2009, 08:11:39 am
Ceo taj događaj je godinama guran pod tepih, da ne kažem skrivan, ali je na neki način bio tabu tema. Oni koji su izvukli deblji kraj, uvek su nevoljno pričali o njemu i dan-danas ne vole da ga se prisećaju, a oni koji bi rebali biti odgovorni za niz propusta, naravno da ćute. Mom starom je trebalo 10 godina da mi, na moje dosađujuće insistiranje, prvi put ispriča tu priču, i dan danas se nerado seća svega toga. Veče pre tog događaja sedeli su za istim stolom u prijatnom razgovoru sa vodnikom koji je poginuo sledećeg dana. Bilo je strašno u radio kabini PR-a slušati panične pozive u pomoć.

Ceo sastav isplovio je potpuno nepripremljen, bez popunjenih posada. PDS nije imao ni najosnovniju navigacionu opremu, a bio je pretovaren. Usled valova, neka teška sidra koja je prevozio među ostalim teretom, otkinula su se i počela da klizaju, da bi se u jednom momentu pomerila skroz na bok i poremetila težište broda, što je dodatno doprinelo prelivanju vode preko palube, koja je prodirala kroz otvore u unutrašnjost. Drenažne pumpe nisu nimalo pomogle, jer su ćebad naslagana po policama popadala po njima i začepila usisne otvore.

Šta još reći o spasavanju DTM-a? Na  VPBR-u, koji je bio mnogo stabilniji brod od svih drugih, sa balasnim tankovima i ljuljnom kobilicom koje su mu pružale dodatnu stabilnost, izgubili su trojicu ljudi. Inače, ceo događaj snimljen je kamerom sa VPBR-a. Snimci se dan-danas nalaze u privatnom posedu nekolicine osoba, i nisu za javnost.Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: MORNAR on September 17, 2009, 08:46:01 am
Možda bi bilo dobro postaviti koju sliku DTM-ca,da bi se bolje razumio ceo događaj.Ja sam te brodove vidio jednom u Šibeniku i stvarno nisu bili za neka "navigavanja"po otvorenom moru, pogotovo ne krcati.
Miran pokoj ljudima, koji su poginuli.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: FF on September 17, 2009, 09:05:08 am
DTM
[attachment=1]


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on September 17, 2009, 09:10:17 am
DTM kakav je bio u JRM konstruiran je za more jakosti do 3 bofora. Preko toga u pravilu ne isplovljava. O okolnostima  pod kojim je isplovio iz Pule ne bih raspravljao. O tome odlučuje zapovjednik plovnog sastava i zapovjednik broda.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: FF on September 17, 2009, 09:11:39 am
Drugi tip broda koji je izgubljen tog dana - PDS-107 (PDS = Pomoćni Desantni Splav) je u osnovi isti kao i DSM (Desantni Splav Minopolagač), samo malo kraći.

Ovi je 3D model DSM-514 koji sam modelirao pre nekih 5-6 godina kada sam učio kako se to radi. Model je dosta nesavršen, ali daje prikaz kako brod izgleda.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: MORNAR on September 17, 2009, 09:19:15 am
FF, ne sečam se tih "poklopca" na pramcu. Dali su postojali neki drugi tipovi DTM-ca?


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on September 17, 2009, 09:40:19 am
Od broja 201 - 206 bili su trofejni. Od broja 207 građeni u domaćim brodogradilištima. Svi su bili više manje slični.
Desantbe splavi DSM i PDS građene po uzru na siebel fahre, desantno jurišni čamci građeni po uzoru na njemačke iz II. svj rata i 12 drvenih splavi dobivenih od Britanaca ( LS, MS ). U Šibeniku je napravljeno par drvenih desantnih brodova kao trajekt Bodulka ( isti tip ). Bilo je tu svega i svačega dok nije usvojen model DTK - DTM. DTK nije imao proširenja za mine na palubi.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: FF on September 17, 2009, 09:48:44 am
Quote
FF, ne sečam se tih "poklopca" na pramcu.

Mislim da je to neka vrsta tende u obliku harmonike, koja se navlači preko tovarnog prostora.

Quote
Desantbe splavi DSM i PDS građene po uzru na siebel fahre

Da, inače Siebel Fahre su plovni objekti koje su Nemci originalno razvili za potrebe nikada izvedene operacije "Morski lav" (invazija na britansko ostrvo). Zbog jednostavnosti gradnje, izrađivani su od postojećih kesona za pontonske mostove. Dva kesona bi povezali zajedinčkom palubom, dobivši katamaransku strukturu, i u svaki su stavljali po jedan avionski motor. Nekoliko ovakvih plovnih objekta je zarobljeno nakon oslobođenja Dalmacije i Istre krajem II sv. rata, i prema ugledu na njih, 50-tih godina izgrađen je veliki broj sličnih desantnih sredstava za potrebe JRM. 70-tih godina jedan dobar deo je povučen iz upotrebe i rekonstruisan u trajekte (2 trajekta na liniji Kamenari-Lepetani u Boki  dan-danas su ovog tipa). Ostatak je rekonstrusian u RMTZ V. Škorpik, gde su dobili nove motoe, radio i navigacionu opremu i svaki od njih neku specifičnu ulogu. Npr, PDS-705 je imao na palubi instaliranu veliku dizalicu. DSM-514 je bio osposobljen za polaganje kablova na morskom dnu, itd.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on September 17, 2009, 09:55:04 am
To nije tenda rađena od cerade, već limeni poklopci skladišnog prostora koji se bočno učvršćuju za vrijeme plovidbe.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: FF on September 17, 2009, 09:59:57 am
Da, tako nekako - uglavnom neka laka struktura koja se lako skidala.

Ovde, na jednoj od verzija odiginalnog nemačkog Marinefährprahm se vidi kao harmonika:

[attachment=1]


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on September 17, 2009, 10:59:46 am
Viđao sam te poklopce napravljene od valovitog lima. To je ta '' harmonika ''. Ručno se postavlja i skida. Isto tako s pramčanom rampom se ručno rukuje pomoću dva motovila. Stara tehnika koja ne zakazuje. Ipak najvažnije od svega su skromna maritimna svojstva broda.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: FF on September 17, 2009, 11:13:08 am
DSM-ovi su pre rekonstrukcije takođe imali ručno pokretana vitla za podizanje/spuštanje desantnog mosta. U rekonstrukciji su ugrađeni hidraulički pokretači vitla. Tada su pored ostalog navedenog dobili i direktne komande na mostu, takođe tada novih Mereceds-ovih motora. Inače, bili su najsporiji brodovi u floti - sa maksimalnom brzinom od 5čv (naravno, po mirnom moru), ali su do samog kraja ostali "radni konji" ratne mornarice, maksimalno eksploatisani u svim mogućim uslovima. Enormne količine raznoraznih tereta su prevoženi njima, čak i lansirna vozila BROM-ova sa Visa, Lastova i Lošinja (jedino je DSM imao mogućnost iskrcavanja ovih sredstava na ovim VPU).


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: MOTORISTA on September 17, 2009, 12:29:22 pm
DSM-110 i PDS-713 u HRM

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 17, 2009, 02:21:33 pm
FF, model ti je ODLIČAN, gotovo kao original. Svaka čast!


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: FF on September 17, 2009, 03:00:51 pm
Hvala Boro - model je amaterski, daleko od toga da je dobar, ali kao i svaka početnička stvar. Kasnije sam radio na nekim drugim modelima, koje nikada nisam završio (nema se vremena jbg), kao npr. na RTOP:

[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5][attachment=6]
Bilo je tu još svega, nažalost, ništa privedeno kraju ...  :-[


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: barba on September 21, 2009, 06:53:20 am
To nije tenda rađena od cerade, već limeni poklopci skladišnog prostora koji se bočno učvršćuju za vrijeme plovidbe.
Spavo sam dva tjedna u stivi DTM 234 1983. godine kao pitomac 37. klase MVA.
Moj klasic je bio kasnije komandant tog istog DTM-a. To je bila obicna sesula za bonacu, a JRM je njih i ljude iskoristavala do maksimuma. Poglavito su za to bili odgovorna zapovjednistva VPS-ova. To su bili jedini brodovi koji su mogli se svuda zavuci, svuda uploviti i svasta prevoziti. U Puli su ih cak koristili za snabdijevanje Briona kada je barza bila u kvaru ili na remontu.

Kao luku iskrcaja i ukrcaja cesto su koristili Vargerolu, je je jedina imala mogucnost lakog dostupa.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on September 21, 2009, 07:27:17 am
Istina je da su se mogli svuda zavući. Za vrijeme II. svj. rata u Kanalu svetog Ante bilo je 28 desantnih splavi i brodova njemačke ratne mornarice u jednom trenutku. Ne računajući ophodne, transportne i torpedne brodove. Bili su i laki cilj za savezničke zrakoplove. Velik broj ih je uništen u zračnom napadu. Smještaj posade bio je asketski. Onda ni jugoslavenski DTM-ovi nisu mogli biti bolji ni komodniji. Talijani imaju odličan izraz za njih '' morske mazge ''.
Talijanski desantni brodovi, dosta slični njemačkim bili su boljih manevarskih svojstava. Kada je provedena anketa u JRM pitali su jednog zapovjednika koji je bio ukrcan na njemačkom, talijanskom i jugoslavenskom DTK-a, koji je najbolji brod? Bez razmišljanja odgovorio je: '' Talijanski ''.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: MOTORISTA on September 21, 2009, 10:27:16 am
Tema raspored brodova JRM 1991 je zbog odlaska u off podeljena, tako da se ovde nalazi pisanije o potonuću DTM-a i PDS-a, kao i ostatak rasprave o DTM-ovima JRM.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 21, 2009, 02:20:40 pm
Slažem se Barba sa svim tvojim zaključcima. Sam sam rekao Šljivi da kreće u novembru bez vremenske prognoze, odgovorio mi je "Šta se ti mešaš, ti si mašinac". Inače, plovili su vanjskom rutom zbog topova 130 mm sa Žirja ili Smokvice koje su preuzeli pripadnici ZNG-a. Imam fotokopije zvaničnih izveštaja o potapanju DTM i PDS, čim nađem vremena skeniraću ih i upostovati, zbog istorijske istine...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 21, 2009, 02:24:10 pm
U pravu si FF da se to godinama guralo pod tepih. Možda sam otvorio Pandorinu kutiju pričajući o tome, ali neka. I sam imam jednu kopiju video kasete sa tim snimkom, jezivo... Jače more video sam samo na Atlantiku 2005., na Jadranu, pri povratku iz Engleske, ali je Jadran za more neuporedivo jači.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 21, 2009, 02:27:52 pm
I ovo je odlično, završi to kad stigneš!


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Damac on September 22, 2009, 01:21:29 am
Tuzna je prica ali je dobra ( koliko tuzne price mogu biti dobre) :-[
Koliko milja su brodovi isli van dugog otoka i kornata? Imas je probliznu poziciju? Znam da je u takvoj situaciji pozicija zadnje sto ces gledati ali tko zna.
Bilo bi ljepo tu orkansku juzinu vidjeti na you tubu ;D


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 22, 2009, 02:36:10 pm
Dobro kažeš Damac, doba priča koliko to tragedije mogu da budu... Imam fotokopije izveštaja o potapanju brodova, danas ću ih naći, a za dan dva skenirati i upostovati, mislim da se navodi približna pozicija. A za You tube, trebalo bi prvo sa VHS kasete da prenesem to na DVD, pa onda na You tube. Ne smem obećati, ne znam kad ću naći vremena...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 23, 2009, 12:13:36 pm
Evo konačno i kopija izveštaja o potapanju brodova...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 24, 2009, 10:17:41 am
Postovanje Barba! Molim te da u moje ime mnogo pozdraviš Mladena Sambolića, veoma dobro smo se slagali. Ako ti nije problem daj mu moje kontakte sa ovog foruma, bilo bi mi drago da ga opet čujem. Tačno je da je 5. MDDBR trebalo da primi DBM 242 a Mladen da bude komandnat, čak su u jedinici padale i opklade kada će brod biti primljen, ali je sve to plao u vodu sa razvojem političkih i ratnih događanja. Hvala unapred!


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on December 17, 2009, 06:04:13 pm
Moram da priznam da sam veoma iznenadjen i srecan,jer konacno imam uvid u to sto je raportirao KF Šljivo.
Jedan sam od mornara sa tog nesrećnog PDS-107.U moj mašinski prostor je probila voda.Bio sam brodski mašinista na tom brodu od 1.septembra 1991., do njegovog kraja 19.novembra 1991.I dalje tvrdim ,kao što sam to rekao i posle potonuća broda: da je Zastavnik Bogdan Darko ostao komandant broda,ništa od ovoga se ne bi dogodilo.Na žalost ,zbog svojih privatnih problema B.Darko je napustio jedinicu nešto ranije.
KF Izudin Šljivo je kriv,i to smo svi mi znali.Keson,koji navodno neki od mornara nije zatvorio na vreme se nalazio u redu kesona sa desne strane broda.Sluzio je kao prostorija u kojoj je posada ručala.Nikada nije bio zatvaran pre toga.Imao je na ulazu ceradu sa nosačima.Tačno je da je voda prodirala u njega i neki mornari su bili u njemu.Izašli su odatle i prešli ukesone na levoj strani broda.Problem je u tome što niko od oficira (koji su bili u kormilarnici)to nije primetio.Tek dosta kasnije,naredjeno je da se keson zatvori .Pokušali smo da ispumpamo vodu ručnom pumpom,ali bez uspeha.Tada je i zatvoren.Šljivo nije ni znao šta se dešava na brodu.Nije ni izlazio iz kormilarnice.
Ja sam sve vreme bio u mom desnom masinskom prostoru i povremeno obilazio levi masinski prostor jer su se tamo mornari smenjivali kako bi dopumpavali gorivo u pomoćni tank.Ručno naravno pomoću jedne poluge.Mnoge sam budio,jer su bili premoreni i opijeni od izduvnih gasova u masinskom prostoru.Imao sam izričito naredjenje od vodnika Ilica da motori ne smeju stati jer bi ih posle toga tesko ponovo stavili u pogon(ja sam to znao vrlo dobro,jer je bilo problema u startovanju).
 Ja nisam imao smenu,povremeno me obilazio v.Ilić. Znam kog su mornara okrivili(nezvanično) ali i dalje tvrdim da je  najveću krivicu trebao da preuzme KF Izudin Šljivo.Kasnije se pročulo u Kumboru ,kada je on napustio RM da je dobio nekakvo priznanje u Bosni za ovaj "podvig".U to nisam siguran ali je neko rekao tada da je to pisalo u nekim novinama koje su izlazile u Bosni.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on December 17, 2009, 06:29:55 pm
Gledao sam predhodne fotografije. Potpuno isto je izgledao PDS 107 kao sto je to na slici PDS 713 HRM,s tim sto su pocetkom oktobra 1991 u Dugoj uvali ,montirana  dva PA topa 20 mm na gornjoj palubi.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: jadran2 on December 17, 2009, 07:35:18 pm
Quote
FF, ne sečam se tih "poklopca" na pramcu.

Mislim da je to neka vrsta tende u obliku harmonike, koja se navlači preko tovarnog prostora.

Quote
Desantbe splavi DSM i PDS građene po uzru na siebel fahre

Da, inače Siebel Fahre su plovni objekti koje su Nemci originalno razvili za potrebe nikada izvedene operacije "Morski lav" (invazija na britansko ostrvo). Zbog jednostavnosti gradnje, izrađivani su od postojećih kesona za pontonske mostove. Dva kesona bi povezali zajedinčkom palubom, dobivši katamaransku strukturu, i u svaki su stavljali po jedan avionski motor. Nekoliko ovakvih plovnih objekta je zarobljeno nakon oslobođenja Dalmacije i Istre krajem II sv. rata, i prema ugledu na njih, 50-tih godina izgrađen je veliki broj sličnih desantnih sredstava za potrebe JRM. 70-tih godina jedan dobar deo je povučen iz upotrebe i rekonstruisan u trajekte (2 trajekta na liniji Kamenari-Lepetani u Boki  dan-danas su ovog tipa). Ostatak je rekonstrusian u RMTZ V. Škorpik, gde su dobili nove motoe, radio i navigacionu opremu i svaki od njih neku specifičnu ulogu. Npr, PDS-705 je imao na palubi instaliranu veliku dizalicu. DSM-514 je bio osposobljen za polaganje kablova na morskom dnu, itd.

-- jesu li to te desantne splavi (prikazane nize u civilnoj upotrebi)?

[attachment=1]

[attachment=2]

Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on December 17, 2009, 07:38:32 pm
Ovo u Metkoviću je DTK-


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: FF on December 17, 2009, 08:55:58 pm
Da, na gornjoj slici je ex-desantna splav JRM. Bilo je više verzija ovih PDS/DSM brodova. Starije verzije su imale drvenu kormilarnicu. U Boki (u Kotoru) je dugo bila vezana jedna takva.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on December 17, 2009, 09:10:05 pm
Moram da priznam da sam veoma iznenadjen i srecan,jer konacno imam uvid u to sto je raportirao KF Šljivo.
Jedan sam od mornara sa tog nesrećnog PDS-107.U moj mašinski prostor je probila voda.Bio sam brodski mašinista na tom brodu od 1.septembra 1991., do njegovog kraja 19.novembra 1991.I dalje tvrdim ,kao što sam to rekao i posle potonuća broda: da je Zastavnik Bogdan Darko ostao komandant broda,ništa od ovoga se ne bi dogodilo.Na žalost ,zbog svojih privatnih problema B.Darko je napustio jedinicu nešto ranije.
KF Izudin Šljivo je kriv,i to smo svi mi znali.Keson,koji navodno neki od mornara nije zatvorio na vreme se nalazio u redu kesona sa desne strane broda.Sluzio je kao prostorija u kojoj je posada ručala.Nikada nije bio zatvaran pre toga.Imao je na ulazu ceradu sa nosačima.Tačno je da je voda prodirala u njega i neki mornari su bili u njemu.Izašli su odatle i prešli ukesone na levoj strani broda.Problem je u tome što niko od oficira (koji su bili u kormilarnici)to nije primetio.Tek dosta kasnije,naredjeno je da se keson zatvori .Pokušali smo da ispumpamo vodu ručnom pumpom,ali bez uspeha.Tada je i zatvoren.Šljivo nije ni znao šta se dešava na brodu.Nije ni izlazio iz kormilarnice.
Ja sam sve vreme bio u mom desnom masinskom prostoru i povremeno obilazio levi masinski prostor jer su se tamo mornari smenjivali kako bi dopumpavali gorivo u pomoćni tank.Ručno naravno pomoću jedne poluge.Mnoge sam budio,jer su bili premoreni i opijeni od izduvnih gasova u masinskom prostoru.Imao sam izričito naredjenje od vodnika Ilica da motori ne smeju stati jer bi ih posle toga tesko ponovo stavili u pogon(ja sam to znao vrlo dobro,jer je bilo problema u startovanju).
 Ja nisam imao smenu,povremeno me obilazio v.Ilić. Znam kog su mornara okrivili(nezvanično) ali i dalje tvrdim da je  najveću krivicu trebao da preuzme KF Izudin Šljivo.Kasnije se pročulo u Kumboru ,kada je on napustio RM da je dobio nekakvo priznanje u Bosni za ovaj "podvig".U to nisam siguran ali je neko rekao tada da je to pisalo u nekim novinama koje su izlazile u Bosni.


Longtrip, veoma mi je drago što si se javio. Mislim da me se sećaš, nadam se po nečem dobrom.

Nakon 18 godina nema mnogo smisla tražiti krivce, kad ih zvanični organi nisu tražili. Postavio sam te izveštaje zbog istorijske istine i zato što je tragedija prošla medijski nezapaženo, a ne da sad pominjemo imena i tražimo ko je kriv.

Neka je laka zemlja Anti Iliću na pulskom groblju i mirno dno mora gde leže Vujica Čurić i Aleksandar Stojkov, bavimo se lepšim temama, kojih je na Palubi mnogo.

Mnogo pozdrava ratni druže!


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on December 17, 2009, 10:08:46 pm
Pozdrav Boro,
uporno pokušavam da se setim tog perioda i svih oficira.Medjutim vreme čini svoje ratni druže.Tvoje ime mi nešto znači,možeš li da mi kažeš nešto bliže o tvom činu tada i tvom položaju.Pokušao sam na PM,ali imam neki problem.

                                                                                   


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: seaman on December 18, 2009, 11:19:57 am
Mozda nema nikakve veze sa ovim dogadjajem, ali spada u jos jednu tragediju bivse RM. Radi se o RO-RO brodu koji je potonuo kod Lastova, a prevozio opremu iz Pule, meso od krava sa Muzila i najvaznije pripadnike JRM sa porodicama koji su prilikom napustanja broda bili prepusteni sami sebi. Nisu znali spustiti camce za spasavanje i to je napravio jedan kormilar sa broda (iz Visegrada). ostala posada broda je vec ranije bila napustila brod. Ovo su informacije koje sam cuo od nekih ucesnika tada.
Dali neko zna vise o tom dogadjaju pa i ovo da prebaci u novi post ako treba.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Gazda on December 18, 2009, 12:05:26 pm
nigdje nisam naišao na točan datum ovog događaja(iskreno,nisam za njega nikad ni čuo,a prilično sam vezan za more,toliko o općoj informiranosti o događaju!!!)može li ga netko navesti?


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: seaman on December 18, 2009, 03:15:25 pm
nigdje nisam naišao na točan datum ovog događaja(iskreno,nisam za njega nikad ni čuo,a prilično sam vezan za more,toliko o općoj informiranosti o događaju!!!)može li ga netko navesti?

Dogodio se u zimu 91/92 (mislim 19-12-91). Brodolomce je pokupio ruski tanker i dovezao u Komizu (postoji i druga verzija o tome ko je ali mislim da je spekulacija) a odatle Galebom za Boku zajedno sa pomorcima sa broda. Ljudi su izgubili sve sto su imali.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on December 18, 2009, 07:18:08 pm
Brod se zvao "Soul frine" ili tako nekako, nisam siguran da je ime na engleskom jeziku ili nekom drugom. Prema onom što sam ja čuo od dosta pouzdanih ljudi, radilo se o podmetnutom požaru kao uzroku gubitka broda.

Inače, bez sve imovine ostalo je i petnaestak ljudi u brodolomu DTM 233 i PDS 107, to je manje bitno, ljudske žrtve su mnogo strašnije.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on December 18, 2009, 07:34:17 pm
Imam taj članak, ništa naročito u njemu nema.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on December 18, 2009, 07:37:55 pm
Koji članak Brodarski? Da li možeš da ga upostuješ?


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on December 18, 2009, 07:42:34 pm
Iz Slobodne Dalmacije koji je tad objavljen. Nije to nikava tajna. Pisalo s o tome dosta. To mi je na tavanu. Kad iskopam staviću. Ne znam hoće li se dobro vidjeti, sumnjam.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on December 18, 2009, 07:51:43 pm
Ovdje se radi o brodu Euro River II malteške zastave. Potonuo kod Šolte 12. studenog 1991.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on December 18, 2009, 07:55:20 pm
Iz Slobodne Dalmacije koji je tad objavljen. Nije to nikava tajna. Pisalo s o tome dosta. To mi je na tavanu. Kad iskopam staviću. Ne znam hoće li se dobro vidjeti, sumnjam.

Probaj molim te, nisam znao da je koja novina pisala o tome.

Za taj brod nisam čuo, a štitio sam sve brodove koji su vozili Pula - Boka.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on December 18, 2009, 07:56:53 pm
Ovdje se radi o brodu Euro River II malteške zastave. Potonuo kod Šolte 12. studenog 1991.
Sorry, evo SD od 6. prosinca 1991. '' Sol Phyrne '' nestaje u plamenu kod Visa


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on December 18, 2009, 07:58:50 pm
E, to je već poznato ime, samo nisam znao kako se piše. Možda bi, kada stigneš, mogao i to da postaviš na Palubu? Hvala unapred!


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on December 18, 2009, 08:40:53 pm
Kad si se toliko zagrijao, evo članka. Imam i za PDS 107, ali to je samo notica i nema ničeg što bi rasvijetlilo slučaj. Notirano je samo potapanje barže.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on December 18, 2009, 08:49:37 pm
Mnogo hvala druže!

Neke moje kolege su gledale na bosanskoj TV negde 1995/6 emisiju u kojoj se bivši vodnik hvalio da je on lično podmetnuo požar i pobegao sa broda malim čamcem. Ne znam koliko u tome ima istine ili je to bila samoreklama.

Ako slučajno imaš i neki članak o DTM 233 i PDS 107, neću valda biti previše bezobrazan da te zamolim da postaviš i to?


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on December 18, 2009, 08:53:46 pm
Zašto bezobrazan- PDS 107 present


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on December 18, 2009, 08:56:06 pm
Ako je podmetnuo sam sebi je rezao granu. Ne vjerujem, to nije karakteristika pomorca izložiti pogibelji brod, putnike i posadu. To je neki prolupao čovjek.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on December 18, 2009, 08:58:59 pm
Pridružujem se molbama i Hvala!!


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on December 18, 2009, 09:02:06 pm
Ako je podmetnuo sam sebi je rezao granu. Ne vjerujem, to nije karakteristika pomorca izložiti pogibelji brod, putnike i posadu. To je neki prolupao čovjek.

Nije ni bio pomorac, neka specijalnost KoV-a. Pomorac to nikada ne bi učinio, osim u brobi - neprijateljskom brodu, posebno što je brod bio pun žena i dece - velikih ratnika i ratnih krivaca i zločinaca.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on December 18, 2009, 09:04:20 pm
Boro dok se ratuje , ratuje se. Kad nema rata, ne ratuje se.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on December 18, 2009, 09:09:09 pm
Slažem se, ali postoje i Ženevske konvencije, a u principu jadan je onaj kome su žene i deca protivnici...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on December 18, 2009, 09:12:26 pm
Točno, ali stari moj mogao bih ja puno toga reći s mog gledišta. Držaći se Pravilnika Palube i neću više ništa o tome pisati.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on December 18, 2009, 09:13:14 pm
Dogovoreno.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: seaman on December 18, 2009, 09:22:19 pm
Brod se zvao "Soul frine" ili tako nekako, nisam siguran da je ime na engleskom jeziku ili nekom drugom. Prema onom što sam ja čuo od dosta pouzdanih ljudi, radilo se o podmetnutom požaru kao uzroku gubitka broda.

Inače, bez sve imovine ostalo je i petnaestak ljudi u brodolomu DTM 233 i PDS 107, to je manje bitno, ljudske žrtve su mnogo strašnije.Mislim da je bilo tako. Brod je bio u doku u bijeloj i kako vlasnik nije mogao platiti troskove iznajmljen je za jedno putovanje, a tako i osiguran za jedno putovanje. Samo igrom srecnih okolnosti nije niko nastradao, jer je more bilo 7-8 Bofora i u poslednji cas su spaseni putnici tj porodice VL. Srecna okolnost je da je i naisao ruski tanker koji je brodolomnike pokupio. Brodovi RM tada nisu nista mogli uraditi zbog nevremena osim pratiti dogadjaj. To je iz price nekih od sudionika.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: seaman on December 18, 2009, 09:30:03 pm
Mnogo hvala druže!

Neke moje kolege su gledale na bosanskoj TV negde 1995/6 emisiju u kojoj se bivši vodnik hvalio da je on lično podmetnuo požar i pobegao sa broda malim čamcem. Ne znam koliko u tome ima istine ili je to bila samoreklama.

Ako slučajno imaš i neki članak o DTM 233 i PDS 107, neću valda biti previše bezobrazan da te zamolim da postaviš i to?

Brod je bio u doku u bijeloj i kako vlasnik nije mogao platiti troskove iznajmljen je za jedno putovanje, a tako i osiguran za jedno putovanje. Samo igrom srecnih okolnosti nije niko nastradao, jer je more bilo 7-8 Bofora i u poslednji cas su spaseni putnici tj porodice VL. Srecna okolnost je da je i naisao ruski tanker koji je brodolomnike pokupio. Brodovi RM tada nisu nista mogli uraditi zbog nevremena osim pratiti dogadjaj. To je iz price nekih od sudionika.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on December 18, 2009, 09:30:40 pm
Seaman, mislim da si to korektno rekao. To je dobar doprinos temi. Malo po malo doći će se do rekonstrukcije čitavog događaja.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: seaman on December 18, 2009, 09:51:44 pm
Seaman, mislim da si to korektno rekao. To je dobar doprinos temi. Malo po malo doći će se do rekonstrukcije čitavog događaja.

I.2.27 Sol Phryne
The Sol Phryne sank after a fire in the Adriatic Sea on 6 December 1991. It was a 6200 GRT
Honduran registered Ro-Ro passenger ferry, built in 1948. It was sailing from Pula to Bar
(Yugoslavia). After an explosion and fire, the ship sank. All passengers and crew were
rescued.
Ref : Lloyd’s Casualty Database

Taj sudionik mi je rekao da su spavali u kabinama pod palubom i osjetio je gusti dim. A da je bila eksplozija vjerovatno bi je i cuo.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on December 19, 2009, 07:49:19 pm
Seaman, eksplozije nije bilo, samo je bila mogućnost da do nje dođe.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mornar 2 on February 18, 2010, 09:46:05 pm
Kako je završio taj RO-RO brod na kraju? I čudno mi je da su barkasa i LDI 18 u teglju remorkera probili tako jako jugo ,DTM a potopilo


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on February 18, 2010, 09:53:39 pm
Nije čudo Mornar2, DTM je građen za upotrebu do mora 3 po Boforu, a tada je bilo more 6. Barkasa je bolja za more od DTM- a, a LDI je višestruko veći brod koji je to lakše podneo. Imaš u ranijim postovima opis, i zvanične izveštaje, pročitaj ih za detalje.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mornar 2 on February 18, 2010, 11:06:31 pm
Ma jasno mi je da DTM nije za neko more,ali nije ni drvena barkasa. A isto tako dobro znam i šta je tegalj po jakom jugu. to mi je posa.Ali suvišna je priča,tragedija je uzela živote nažalost


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on February 18, 2010, 11:18:14 pm
Da, priča je suvišna.

Neka Ante, Vujica i Aleksandar počivaju u miru, mada će ta trojica divnih ljudi živeti u sećanjima onih koji su ih znali, dok i oni sami budu živeli.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: zveljarin on July 02, 2010, 07:30:47 pm
na ABG forumu sam citao da je potonuo DTM "labud", ako je to tacno - njegov takticki broj je bio 228 a ne 233, makar u vremenu 1986-88 (nisam siguran, ali mi se cini da je 233 bio tb za "orao" dok sam za labud siguran)
pbb nikolic je bio komandant na "labudu" do 84, onda je preuzeo komandu nad dtm "orao", koji je bio komandni brod u odredu desantnih tenkonosaca i minopolagaca na pulskoj katarini, mislim da ih je bilo cetvoro na vezu. labudom je do pred rat komandovao pf ratko zivanovic.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on July 02, 2010, 07:47:53 pm
@Zveljarin, potonuo je DTM 233, pogledaj u ranijim postovima zvanične izveštaje. Verujem da je na ABG došlo do greške jer je tada pbb Nikolić stvarno komandovao na DTM 233 prilikom te tragedije, ali kao zamena za pokojnog pf Kvasnica Ištvana koji je napustio JRM.

Živanović je otišao iz jedinice negde 1988/89, prvo u RRF Novi Sad, ali se ubrzo vratio u VPS Pula na drugu dužnost.

DTM 228 je rashodovan pred rat i pretvoren u metu za raketno gađanje, ali nije u tu svrhu iskorišćen nikada, već je pun raznog tereta otegljen u Boku, bez motora. Tu ga je u februaru 1992. more otrgnulo iz veza i nasukalo na hridi ispred Vojne bolnice Meljine, gde je izrezan i odvežen u nikšićke visoke peći.

DTM 234 je takođe rashodovan pred rat, i nakon više neuspelih licitacija prodat slobodnom pogodbom fizičkom licu, Tonetu Gašperčiču iz Slovenije, koji ga je u brodogradilištu Zvijezda u Puli preuredio u brod za prevoz kamenau Italiju. Nemam podataka o daljnjoj sudbini tog broda.

DTM 232 (ako se dobro sećam, njegovo ime je bilo "Orao") je rashodovan u Boki, u prvoj polovini 90-ih, ne sećam se kako i gde je završio.

Još jednom, vrati se par stranica unazad i pročitaj zvanične izveštaje, tu su, tako da dileme nema.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Istria 052 on July 02, 2010, 09:38:32 pm
Točno, ali stari moj mogao bih ja puno toga reći s mog gledišta. Držaći se Pravilnika Palube i neću više ništa o tome pisati.

Ženevska konvencija je ista za sva gledišta, uređuje pravila ratovanja, ..


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on July 02, 2010, 09:42:15 pm
Istria nema smisla dalje nastavljati ovu diskusiju.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: ZastavnikDjemo on July 02, 2010, 11:12:35 pm
Mali off-topic, pošto se pominje "Sol Phryne". Da li je neko pokušao da "obiđe" olupinu?


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: zveljarin on July 03, 2010, 01:08:48 am
pozdrav boro,
i hvala za ovo obilje informacija, ja sam zaista letimčno preletio po postovima
na dtm 228 sam boravio desetak dana sredinom osamdesetih. sjecam se pf kvasnice, zao mi je sto cujem da vise nije ziv. juce sam eto od prijatelja iz splita saznao da je prije koji dan umro moj bivsi komandant franko perkovic, jedan od najpostovanijih ljudi u jrm...
pamtim jos neke likove iz tog pulskog diviziona desantnih brodova: pk ovčina mugdim, onaj zagrebcanin sambolić mladen mi je te 1987 djelovao kao da nece sastaviti godinu u jrm a vidim da je dogurao do komande nad jednim od dtm, pf rendulić slavko - čuli smo se telefonom. neki je faktor u divizionu bio tada mislim kf čatipović, imena se ne sjećam. izudina nije bilo teško zapamtiti ni u miru...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on July 03, 2010, 06:36:54 am
Hvala tebi Zveljarin što si me podsetio na drage ljude...

Sa Mladenom Sambolićem sam bio jako dobar, imao si pogrešno mišljenje, bio je, barem tada, vrlo sposoban i pametan oficir, Ovčina isto tako. Vinko Ćatipović oficir starog kova, Šljivo priča za sebe.

Eh, lepa mladosti. :)


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: zveljarin on July 03, 2010, 08:18:25 am
sambolić je tada, 87.,  bio pp ili je upravo postao pk, ne sjecam se najbolje. bio je vrlo pametan i obrazovan, ali ponasanje mu je bilo na nivou petnaestogodišnjaka. posada ga je poprilicno voljela zbog te neozbiljnosti, ali i većina kolega na 228.  imao sam utisak na ne može da izdrži u uniformi i da se zbog toga tako ponaša. imao je loš odnos jedino za zastavnikom sladićem, kojeg je optuživao da krade marende, šrafove, odjeću i slične sitnice sa broda i nosi kući. jednom mu je živanović prepustio da vodi brod i umjesto ka katarini sambolić brod usmjeri prema onom skladištu mina ispod muzila: "moramo staviti jos tri mine na desnu tračnicu jer će tank od  zastavnika mate (lijeva strana naravno) prevrnuti brod". na dtm su inače, onako eksponatski, uvjek stajale po jedna mina na pramčanom početku lijeve i desne tračnice.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on July 03, 2010, 08:28:29 am
Dobro si okarakterisao Mladena, a on je za Matu Sladića dobrim delom bio u pravu.

Imao sam i ja problema sa Matom - nikako nije mogao da mi da stok liste artiljerijske municije a da se stanje slaže - jednom prilikom naterao sam ga da u nedelji dana tri puta izvuče svu municiju iz municione komore dok je nije prebrojao tačno - pretio je okolo da će da me istuče. Kažem mu ja za doručkom da sam to čuo, da ga se ne bojim - neka proba kad god hoće, a on kaže ma nije to tako Boro, to ja kad me naljutiš, a uglavnom me ljutiš...

Odgovorim mu da samo radi svoj posao pa ga neću ljutiti, ali Mate ostade Mate...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Istria 052 on July 03, 2010, 10:43:15 am
onaj zagrebcanin sambolić mladen mi je te 1987 djelovao kao da nece sastaviti godinu u jrm

Sambolic Mladen iz Oroslavlja, Hrvatsko Zagorje


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: zveljarin on July 03, 2010, 11:02:33 am
e, mogu misliti kako mu je bilo, onako krupnom da ulazi tri puta u municionu komoru na dtm. trebalo je biti patuljast da se zavučeš u onu malecku predkomoru, već krcatu nišanskim spravama i rapovima  za četvorocjevac i hispance na komandnom mostu, pa se tako sabijen spuštiš dolje. zaista nisam sretao klaustrofobičniji prostor na plovilima jrm od te municione komore na dtm. mladen se igrao maltretirajući matu zbog nereda, a ovaj bi gunđao kao i tebi: "razumijem druže poručniče, vi ste viši čin pa sve možete...", a sambolić mu onako poluhisterično kaže: "nisam viši čin, nego imam više mozga". tokom mog kratkog boravka na 228, mate je valjda opsovao jednog mornara, sambolić to čuo i prijavio komandantu. pita ga živanović: "je li bre mate (zbog ovog: "ko bre", ratka je posada zvala "kobra"), zašto vi psujete čoveka?", a mate: "...pa, druže komandante, meni je tako navika da opsujem mornara, bez namjere...", a sambolić upadne: "ostavite vi navike zastavniče, nije vam ovo kraljevina jugoslavija da psujete mornare". to mi je bilo baš smiješno za vidjeti, a mislim da je život na tim dtm u puli bio živopisniji od vrlo monotone lore, u kojoj sam proveo praktično čitav vojni rok.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: dzumba on July 03, 2010, 04:07:27 pm
Примећујем да помињете Ратка Живановића. Живи сада у Зрењанину, пензионер.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on July 03, 2010, 05:15:47 pm
Примећујем да помињете Ратка Живановића. Живи сада у Зрењанину, пензионер.

Jeste, Rale živi u Zrenjaninu. Pre par godina je na VMA imao operaciju - tri bypassa, sada je dobro. Čujemo se, mada ne često.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on July 03, 2010, 05:22:50 pm
onaj zagrebcanin sambolić mladen mi je te 1987 djelovao kao da nece sastaviti godinu u jrm

Sambolic Mladen iz Oroslavlja, Hrvatsko Zagorje

Mladen je tako delovao samo na prvi pogled, inače je bio vrlo sposoban i voleo svoj posao.

Jednom prilikom vrati se njegov brod sa gađanja upregnutim mitraljezom 7,9 mm, dovodi on meni u komandu vodnika artiljerca koji je gađao (zaboravio sam mu ime na žalost), momak sav krvav po licu, šakama i ramenima. Mladen, ljut na mene kao puška - kaže tehnika je kriva, mitraljez nije bio u redu, zrna su padala 50-ak metara od broda i nešto mi je ranilo vodnika. Vodnika pošaljemo kolima hitne pomoći u vojnu bolnicu, imao je nekoliko gelera u očnim jabučicama, a po licu, šakama i ramenima na stotine. Srećom to iz očiju mu odmah izvade, bez posledica, a po licu je poneki i ostao, za muževniji izgled.

Smirim malo Mladena, formiramo komisiju koja utvrdi da vodnik artiljerac nije prilikom sklapanja PM stavio vođicu usta cevi (nisam siguran da se deo baš tako zove), pa je cev šetala u skrivaču plamena, zrna udarala u skrivač i rasprskavala se, otuda geleri i kratak let zrna.

Po završetku rada komisije, odemo u Dugu uvalu na probno gađanje istim mitraljezom. Ponudim Mladenu da gađa - neće, dosta mu je jedan ranjenik na brodu. Ispalim onda ja 50-ak metaka, sve u redu.

Znači, za vanredni događaj kriv vodnik, a pomalo i Mladen, nije bilo kazni, dovoljni su geleri...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: zveljarin on July 04, 2010, 06:57:14 pm
poz boro,

da, to su poznata montiranja starog puškomitraljeza na jednu od cijevi četvorocjevnog topa, obično gornju lijevu pa kad nišandžija ucilja onu splav metu - javi zastavniku koji onda pripuca. nijesam baš nikad sasvim razumio zašto se to radi, na brodu su imali sasvim dobre i dovoljne optičke alate za provjeru unišanjenosti. vjerovatno je trebalo potrošiti zalihe 7,9mm jer je u to vrijeme komplet jna bila na 7,62. taj stari pm je dužio i održavao neko od mornara, na dtm najčešće borbeni broj 4 odnosno  nišandžija na četvorocjevcu ali svejedno: starješina koji puca je trebao i sam provjeriti oružje prije korišćenja.

fuck, živanovic - three bypass, što ti je život.  onih dana mi se hvalio da u životu nije popio lijek a kamoli primio injekciju. kad bi dežurao, znalo se: podvodni ribolov od 00 do dva, tri, nekad i četiri ujutru, smrt za sizne. čuo sam da je u nekom periodu prešao u vojnu bezbjednost. kad smo kod kos-a, nađoh ime vodnika sa 228: zvonimira kričeka na onoj listi kos-ove agenture u hrvatskoj što ju je svojevremeno objavio “nacional”.
inače, ratko je bio sušta suprotnost samboliću: ozbiljan i poprilično strog. čim se pojavi na palubi, svi ućute i počnu nešto da rade. a umio je da kazni baš onako - spuštanjem. sjećam se jedne urnebes situacije: 228 isploljava, driješe se vezovi i pominjani zastavnik sladić stoji na svom mjestu, lijevi špring, uglavnom mornar pored njega se nešto spetljao i još smo uvjek privezani za onaj dtm kojim je komandovao nikolić, a na kojem, naspram sladića stoji zastavnik sveto milovanović (ili tako nekako) koji je moguće i klasa sa njim ali očito imaju neke nesređene račune od ranije. mate grdi mornara, a milovanović dobacuje sa svog broda: " zašto ti momče ne daš konop svom drugu zastvniku, on će to lepo umeti da sredi"...."more sveto: jedi govna" odbrusi mu mate u trenutku kada smo se napokon odvezali i počeli da se udaljavamo. "da se govna jedu, ja bih vas smazao jutros za doručak druže zastavniče" nastavlja sveto da se dovikuje sa svog broda.  "more sveto, marš u pizdu materinu" viče sladić a sveto uzima megafon: “a kako ste vi druže zastavniče, tako veliki, uspeli da dođete iz tamo", "marš u tri pizde materine sveto, yebo ti ja mater"...živanović sve to gleda sa mosta, ćuti kao nezainteresovan. otišli smo do malog lošinja, tamo do one uvale velopin gdje su dtm izgleda uvjek pristajali i zivanovic naredi da se obori sidro, i ispalo je da je bačeno skoro do kraja lanca. uglavnom, ujutru u šest ura isplovljenje, doručak kad se vratimo i normalno: postrojavanje kompletne palube kod krmenog vitla radi dizanja sidra. dtm su inače imali ta ručna vitla za dizanje sidra, po dva mornara na jednu, dva na drugu ručku i stvarno zna biti naporno kad sidro krene da se čupa sa dna. e, nakon tog postrojavanja na krmi, mate krene da izađe iz stroja, pita ga živanović: „gde ste krenuli zastavniče, vidite li da je svaka ruka važna?“, a mate: „imam posla komandante, da provjerim morski vez na oruđima...“, „posle ćete vi to mate, posle, sada se mora dići sidro“, kaže mu ratko....i rotiraju se smjene na onim ručkama od vitla, četvoro po četvoro, i u zadnjoj rotaciji ostala trojica: dva mornara na jednu, mate sam na svojoj ručki: „di je još jedan na moju ručku“ pita mate, a ratko: „nije fer da neko okreće više od drugih, ajde mate:  pa vidite da su ovo deca a vi mi valjate za trojicu. pa setite se kako ste grmeli juče kad smo isplovljavali...“.  ne trebam ni pominjati da je ovoj trojici dopala najteža tura izvlačenja sidra, posebno sladiću onako poniženom u znoju.
izvinjavam se zbog mogućeg off-a, ali krene mi kad vidim da neko zna za ljude o kojima decenijama nisam čuo ništa.
na žalost, na 228 sam bio samo desetak dana, kako rekoh: bila je dobra atmosfera u tom divizionu, bilo je živopisnih likova među starješinama i naravno – mornarima.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on July 04, 2010, 07:39:06 pm
Pozdrav Zveljarin!

Vodnik se zvao Zvonimir Kreček, otišao je u prekomandu sa DTM 228, ne mogu da se setim gde, a to o KOS je glupost primerena onom vremenu.

Lepo si opisao Ratka, vrlo slikovito i tačno. Baš jučer sam čuo da je dao otkaz u firmi gde je radio (iako je penzioner), zbog zdravstvenog stanja. Nazvaću ga ovih dana pa ti se javljam PP, da ne idemo suviše u off.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: 88 klasa on September 27, 2010, 05:01:13 pm
  
Postovani g-dine Boro,

Sluzio sam na dtm-228 od decembra 87 do septembra 88, odnosno "borac" kako ste vi voleli nas da zovete. Ne bih se slozio sa Vama da Kreček Zvonimir nije bio bezbednjak. Mornar iz Zemuna skocio je u vodu u Januaru mesecu (da bi se oslobodio vojske), jedva smo ga izvukli i onako plav i modar jedva je otpremljen do bolnice.

Posle njegovog cina ja koji sam iz Beograda proveo sam sedam dana na informativnim razgovorima kod Kreček-a. Ne znam da li zbog toga sto sam navijač Crvene Zvezde a on okoreli Dinamovac ili sto je covek radio po sluzbenoj duznosti. Druga stvar Kreček je živeo na brodu, spavao, hranio se sa nama i retko izlazio u grad, za razliku od Kobre (Zivanovića) i Rendulića.

Pozdrav 88 klasa


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 27, 2010, 07:20:03 pm
Poštovani @88 klasa,

Zvonko Kreček je bio mašinac, ja sam mu, kao referent MT i TSl u stručnom smislu bio pretpostavljeni. Nismo dugo sarađivali (ali nam je saradnja bila vrlo korektna), otišao je u prekomandu na drugi brod i u drugi garnizon - naravno da detalje više ne pamtim. Ali, i dalje sam ubeđen da nije imao nikakve veze ni sa KoS ni sa Vojnom bezbednosti. Inače, mašince su vrlo retko uzimali. To kako kažeš, informativni razgovor, verovatno je bio pokušaj da on, koji je stalno na brodu pa time i više zna o mornarima od ostalih starešina, nekako isčačka razloge tog gesta. Ato, oko Dinama i Zvezde, stalno smo se međusobno zadirkivali, jer sam i ja Zvezdaš...

Bilo kako bilo, prošlo je, ostale su naše priče i uspomene. :)


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: dzumba on September 27, 2010, 09:25:14 pm
Официра који се помиње (Кречек) не познајем. Познајем само Живановића.Он је касније радио у безбедности. То што је Кречек обављао "информативни" разговор, а старешина је на том броду, је његова дужност. Вероватно је и од командата добио задатак да испита ствар. Сваки командир, старешина, дужан је да први испита ситуацију у својој јединици. Безбедњаци обично нису обављали информативне разговоре на броду или по канцеларијама командира већ у својим просторијама.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on September 27, 2010, 09:32:38 pm
Nadređeni starješina dužan je prvi uzeti usmenu ili pisani izjavu o nekom izvanrednom događaju.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: MOTORISTA on September 27, 2010, 09:35:56 pm
Što bi se on lepo proveo kod Glavudže za to skakanje u vodu...;D


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: madmitch on October 15, 2010, 09:27:05 am
Pozdrav svima ovdje. Ovaj forum našao sam tražeći ime Mugdim Ovčina po netu. Nekako mi iskrslo to ime pošto sam poslije dugog vremena uplovio u Pulu, gdje sam proveo dosta ludu godinu negdje krajem osamdesetih. Pošto vidim, da vas ima par, koji ste tamo boravili duže, zanima me, može mi neko dati malo više podataka, šta se zbilo sa tim ljudima. Tada je to bila posada DTM-232. Po imenima se siječam samo (tada) PF Ovćine i minerca SV1k Đozgić Šefkija?, komandant je bio jedan Srb, kojeg pamtim po tome, da je bio u stanju popit 10-15 kafa od Pule do Lošinja (služio sam kao kormilar/kuvar, valjda jedini u ovakoj dupli službi), te sam mu jednom ćak odbio skuvat kafu, jer je več posve pocrvenio u obraze. Jeste tada me u svom stilu posla u one krajeve al mi došao kasnije zahvalit, jer kao što je rekao, nije ni primetio al mu stvarno nije bilo više dobro, opet u svom stilu "jeah bre, sunce ti j***m mornaru, za mene ne više od 10 kafa u navigaciji. Dapače.... Šefkije se sječam po stalnom fijuckanju nećega što bi moglo biti Na lepom plavom Dunavu i po tome, da je stvarno stario za nama mornarima i čuvao nas, Onda je tu bio još jedan SV1k, visoki čovijek, sa brkovima, mislim, da je bio vezista, čini mi se, cip pred penziom i nije mu se dalo ništa više. Na kraju je bio još balavac mašinista, Vodnik, kojemu jedini stručni argument je bio čvarak.

Koje sam godine boravio na 232 nemam pojma, stvarno ne al bili smo otišli sa Muzila pravu za Šibenik u Škorpika, gdje je bio brod na remontu i vratili se u Pulu na njemu negdje u prolječe.

Potražit ču i fotografije 232 i postat jih na forum.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on October 15, 2010, 10:38:52 am
Pozdrav @admitch, dobro došao na Palubu!

Na DTM 232 po tvom opisu bio si negde 1988/1989. godine. Komandant broda kojeg pominješ mogao je da bude poručnik fregate Dragan Dučić... Šefkija Đozgić je došao u Crnu Goru i tu se penzionisao 1992, za Ovčinu znam samo da je ostao u Puli 1991. i ništa više.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: madmitch on October 15, 2010, 10:55:30 am
Da da, zvao se Dragan, po čemu si ga prepoznao? Po kafama?, :P Bilo je to malo prije, jer sam se odmah poslije završetka roka ukrcao na brod Koper, tada u vlastništvu Dalmaplova sa Korčule, po matrikuli je to bilo sredinom 1988, znači, da sam u Puli najverovatnije boravio 87/88

Nisam ovo o potapanju čitao u detalje pa sam mislio, da su neki od tih momaka bili v toj havariji.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on October 15, 2010, 11:45:45 am
Da da, zvao se Dragan, po čemu si ga prepoznao? Po kafama?, :P
Nisam ovo o potapanju čitao u detalje pa sam mislio, da su neki od tih momaka bili v toj havariji.

Prepoznao sam ga po kafama, a i sećam se ko je tada šta radio, ja sam bio referent MT i TSl u komandi jedinice.

Neki od tih momaka i jesu bili na brodu DTM 233, na žalost. Srećom, niko od onih koje ti znaš nije tada izgubio život.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: bmt70 on October 16, 2010, 12:39:52 am
Evo malo crteza dtm....


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on October 17, 2010, 04:32:00 pm
Na prvi pogled: na gornjem crtežu nema krila, na donjem nedostaju tovarice, topovi 20 mm M71 na komandnom mostu i još po neki detalj.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: karamela on October 28, 2010, 07:24:59 pm
Pozdrav za sve clanove    :marinero
Ja sam direktni ucesnik tog dogadjaja i zelio bi da mi se jave mornari sa DTM... Taj dan nikada necu zaboraviti,a ni svog drugara iz Pule Aleksandra koji je stradao u toj tragediji,a ja nisam bio u mogucnosti da mu pomognem. Gledao sam ga kako gubi snagu i nestaje u moru... Ja sam inace bio na VPBR-31... Ako neko zeli nesto da pita,neka izvoli...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on October 28, 2010, 07:39:34 pm
Dobrodošao "karamela"!!
Da li si u to vreme pripadao posadi VPBR 31 ili DTM-a?
Nisam dobro razumeo.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: karamela on October 28, 2010, 07:59:22 pm
VPBR


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on October 28, 2010, 08:19:13 pm
Do "skidanja", 21.septembra 1992, vreme sam proveo sa tim momcima(posada DTM-a).Sa nekima od njih sam još uvek u kontaktu.
Obično se čujemo svakog 19.novembra!Znam njihove priče i muku koja ih je zadesila tog dana.Znam da su Vam zahvalni bezgranično za požrtvovanje iskazano tog nesrećnog dana.
Mi sa  PDS-107 smo još i "dobro" prošli...imali smo sreće jer su nam prišli u pomoć veoma hrabri ljudi!! Hvala im svima!!


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on October 28, 2010, 08:29:35 pm
Iako naše traume nisu tako duboke i neposredne, i mi koji smo ceo dan strepeli za njihove živote i visili oko radio uređaja, taj dan nikada nećemo zaboraviti, a posebno ne one koji su nas taj dan prrano napustili: zastavnika Ilić Antu, vodnika I klase Čurić Vujicu i mornara signalistu Stojkov Aleksandra.

Još jednom, neka im je laka zemlja (za Antu, koji leži na pulskom groblju) i mirno mora za Vujicu i Aleksandra čiji grob su modri jadranski talasi.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on October 28, 2010, 08:40:49 pm
 Aleksandar Stojkov-Signal(nadimak dobio na obuci) ,"Bog da mu dušu oprosti",bio je moj klasić .Bili smo u istoj četi ,"spavaoni"
jul 1991. 105.klasa ,"Karlo Rojc" Pula,poslednja klasa koja je imala obuku u toj kasarni....mi smo je iselil(možda zajedno s tobom "karamela")
Sa Muzila smo prekomandovani na Katarinu.On kao signalista na DTM ,a ja na baržu PDS-107 kao mašinista.

Po svemu sudeći "karamela"...i ti si bio tamo,na obuci u kasarni "Karlo Rojc"......Zdravo Klaso!

Mornarski Pozdrav ratni druže!!


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on October 28, 2010, 08:53:28 pm
Boro!

Postoji li šansa da postaviš taj video.Imamo priliku da dobijemo pravi komentar od neposrednog učesnika dogadjaja.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on October 28, 2010, 09:15:31 pm
Longtrip, dužan sam to, kao i još nekoliko stvari ovde na Palubi. Kaseta je tu, treba da je odnesem da se presnimi na DVD, ali eto, setim se toga retko. Moraću jednom da zapišem na dlan da konačno to uradim. :zid


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: karamela on October 29, 2010, 08:08:38 am
Pa,onda smo bili soba do sobe.Mnogo puta sam razgovarao sa Acom.Secam se da mi je pricao kako ima trudnu zenu  :( ...Cini mi se da mi je tada rekao i da ima dvoje ili troje dece.Nisam siguran,ali to mi je ostalo u secanju.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: karamela on October 29, 2010, 08:10:55 am
Ako si nosio konjske samare kad smo se selili iz kasarne,onda smo u istom sosu bili  ;D


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on October 29, 2010, 08:32:39 am
Možda bi bilo najbolje da te dogodovštine iz Pule nastavimo na PM(idemo u off zbog topika).
Možeš li da iz tvog ugla opišeš čitav taj dogadjaj "Kod Tajerske šestice"!!Možda se dodje do nekih pojedinosti koje do sada i nisu bile poznate.Da bi se podsetio,pročitaj:

 "Izveštaj o vanrednom dogadjaju,napuštanje i potapanje broda DTM-233" Komandant 5.MBDR Pula KF Izudin Šljivo(list .2/3)
http://www.paluba.info/smf/jugoslovenska-ratna-mornarica/re-raspored-brodova-jrm-1991-t6488/30/


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 19, 2010, 12:08:32 pm
Danas 19.novembra 2010., navršava se punih 19. godina od tragedije kod "Tajerske sestrice".

Vječna japamjat ratnim drugovima koji su toga dana izgubili živote!

-zastavniku Ilić Anti
-v.Ikl Ćurić Vujici
-mornaru Stojkov Aleksandru

       Pokoj duši ! Slava im!!

Pomenu na paluba.info,pridružuju se preživeli sa kojima sam kontaktu.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: švercer011 on November 19, 2010, 12:11:25 pm
Slava im!


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: trpe grozni on November 19, 2010, 03:22:41 pm
Nek im je mirno more.
Slava im.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Bozo13 on November 19, 2010, 03:28:04 pm
Nek im je mirno more.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: karamela on November 19, 2010, 04:38:16 pm
Slava im.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 19, 2010, 07:15:13 pm
Longtrip, hvala ti za ovaj post - pomen.

Anti neka je laka zemlja na pulskom groblju, a Vujici i Aleksandru da im morski talasi uvek pevaju pesme nade i novog života.

Večna im slava i nezaborav! Dok god je iko od nas živ, živeće i oni u našim sećanjima.

Njihov predratni i ratni drug, Boro.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: momo PT61 on November 19, 2010, 08:38:54 pm
Slava im!Pokoj duse i neponovilo se


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: MOTORISTA on November 19, 2010, 11:03:22 pm
Slava im i neka im je mirno more.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Hrundi on February 07, 2011, 03:09:08 pm
Sol Phryne

[attachment=1]


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: baxtor on July 12, 2011, 08:16:22 pm
...cisto da se prijavim. bio sam glavni kormilar na dtm-233...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on July 12, 2011, 08:28:22 pm
Dobro došao Baxtore, mogao bi i da nema se predstaviš ovde: http://www.paluba.info/smf/index.php?board=26.0


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: karamela on November 23, 2013, 03:00:36 pm
Mirno more i večna Vam slava drugovi...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: vlade021 on November 23, 2013, 04:49:27 pm
вечна им слава.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: vlade021 on November 23, 2013, 05:12:50 pm
[attachment=1]

за оне који су познавали  Анту Илића (у цивилном оделу).


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: ORIĆAREB on November 23, 2013, 06:44:15 pm
[attachment=1]

за оне који су познавали  Анту Илића (у цивилном оделу).

Ja sam bio na IKM-u u podzemnom objektu na Veljoj glavi otoka Visa. Pratio sam, ta dešavanja sa
tog komandnog mjesta. Ni pretpostaviti se nije moglo da će se dogoditi ta strašna tragedija.
Poseban mi je bio šok kad je kasnije stigla depeša u kojoj je stajalo da mi je moj klasić Ante Ilić
poginuo. Njega su nakon te tragedije dopremili na otok Vis i nakon konstatacije doktora da je mrtav
smjestili u krugu kasrne Samogor. Kasnije je otpremljen za Pulu.

Svo to vrijeme strašno sam se osjećao i nikako nisam moga sebe priznati da taj moj, izuzetno miran i
fin kolega više nije živ. I danas me prođe nekakva jeza kad se sjetim da zbog izuzetne angažovanosti
nisam mogao da siđem dolje i odam mu poslednju počast.

Vječna ti slava moj Ante... :'(


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 25, 2013, 07:53:52 am
Mirno more Čurić Vujici i Stojkov Aleksandru, a Anti Iliću nek je laka zemlja.

Večna vam slava drugovi!


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Istria 052 on November 25, 2013, 08:34:12 am
Izgubli su zivote, kao i mnogi, u zbivanjima za koja su najmanje bili obucavani i spremni !

Otisla je i odlaze generacije vitezova, ali neka znaju da i dalje postoje oni koji to prepoznaju, postuju i prenose na svoja pokoljenja.

Vjecna im slava.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: FF on November 25, 2013, 08:02:59 pm
Mirno im more.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 26, 2013, 05:29:22 am
Večna slava i mirno more !
Pomenu se pridružuju mornari saborci s kojima sam u kontaktu!
Na žalost, nisu prisutni na forumu.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: ssekir75 on November 26, 2013, 05:22:51 pm
danas pitah kolegu koji mi je jednom prilikom rekao da je bio na vpbr i ucestvovao u spasavanju mornara prilikom neke situacije. ispostavilo se da je to to. poslacu mu link i zamoliti ga da se priseti pa eventualno i napise nesto iz svog ugla ako zeli.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 19, 2014, 04:38:35 pm
Ostalo je da ih se barem setimo danas,prošlo je 23 godine.

Mirno more vodniku I kl.Čurić Vujici i mornaru Stojkov Aleksandru, a zastavniku Anti Iliću neka je laka zemlja !

Slava im !


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: ORIĆAREB on November 19, 2014, 04:58:47 pm

Slava im !


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 16, 2015, 09:56:37 pm
Na današnji dan pre 24 godine, ukrcavali smo zadnje gvožđurije na DTM 233 i PDS 107, ukrcavali hranu i vodu, gorivo, spremali brodove za poslednju plovidbu.

Sutradan ujutro sam sa vodnikom Ilićem prošao u šajci između pontona PDS (vrlo nizak i skučen prostor) - činilo nam se da je trup savijen kao banana, krajevima prema napolje, tražili smo pukotine u traverzama, ukratko - sumnjali smo da je pretovaren. Zbog toga se kf Šljivo izvikao na mene, kao, širim paniku u jedinici.

Pbb Ljubomir Nikolić i ja razgovarali smo o vremenskoj prognozi, pokušavali da nađemo neku detaljniju na italijanskim TV stanicama, bez uspeha...

Oko kasarne i u pojedinim delovima grada, sporadična pucnjava, ponekad i rafalna...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: FF on November 16, 2015, 10:33:46 pm
PR-39 je se u M. Lošinju spremao da isplovljenje.  Stari mi je pričao da je horizont u suton bio jarko crvene boje, kao da je najavljivao pakao s kojim će se sresti kroz nekoliko sati.
Jednom smo zajedno gledali film Perfect Storm.  Rekao je "... e ovako je bilo...". Još mi je jedna stvar zanimljiva. Svo vreme u tom kijametu je funkcionisao normalno.  Kad je sve bilo gotovo,  i kad je sišao sa siza i kročio nogama na čvrsto tlo,  osetio je užasnu nelagodnu,  mučninu i dezorjentaciju. Tako je kad se mozak navikne na" morske noge", a onda ga suočiš sa zemljom pod nogama. 


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 16, 2015, 11:36:31 pm
Sećam se kada smo utovarali ona sidra na PDS, zatezali sajle i pitali se kome treba ova gvožđurija. Zar iz Pule ne možemo da povezemo nešto korisnije, potrebnije vojci.Onda smo preko sidara dobili i dve haubice i putnički auto.Detalja se sećam u fragmentima i nepovezano. Učvrstio sam nekim konopima sa vodnikom Ilićem onaj prokleti agregat na palubi, za koji sam bio odgovoran kao mašinista. Bio je nekakav problem s njim i užasno teško se startovao tako da uopšte nije smeo da se ugasi. Brodski agregati neispravni danima, kopča u mom motoru s desne strane broda pusta vodu kao da nema nikakvog dihtunga. Pred purt sam podigao pajole , ispraznio vodu i počistio mašinski prostor potpuno.Malo me je bio strah kako ću izdržati put zbog konstantnog ručnog dopunjavanja pomoćnog tanka za naftu, na svakih 20-tak minuta.Nisam ni znao koliko nam treba vremena do Visa. Do tada su mi najduže vožnje bile na Mali Lošinj  i stizali smo do tamo sa Katarine za 6 sati. Kad bih se vratio iz vožnje posle 12 sati ručnog dopumpavanja tanka na polugu, obarao sam ruku svima redom u oficirskoj kantini na ostrvu, normalno za piće. Posle su ukapirali i nisu hteli da obaramo ruku,..evo ga ovaj vratio se iz vožnje pa ožedneo,idi traži druge žrtve  ;D

 


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 17, 2015, 12:23:40 am
Agreagat na palubi je neko isključio predhodno veče, neko od mornara ili neko drugi. Zašto i kome je to neko rekao ili naredio nikada se nije saznalo.Sumnjam samo na jednu osobu koja je bila stranac na brodu od kako se ukrcala kao komandant. Verovatno mu nije bilo jasno zašto agregat radi ako smo već imali napajanje sa razvodnog ormara na obali. Pred sam polazak imao sam verbalni sukob sa vodnikom Ilićem tim povodom,kako sam i zašto dozvolio da agregat prestane da radi. Obojica ljuti , on je ostao pokušavajući da ga nekako pokrene, a ja po naređenju ušao u desnu makinu i poslednji put startovao motor. U 12 časova 18.11 1991. u poslednju vožnju je krenuo PDS 107.
Dao sam punom snagom po komandi sa telegrafa i izašao da pomognem vodniku Iliću oko agregata. Negde do lukobrana smo pokušavali bez uspeha i na kraju odustali. Kapetan fregate Izudin Šljivo je vikao na nas izlazeći nekoliko puta iz kormilarnice kako smo smeli to da dozvolimo. Gledao sam ga i u sebi opštio sa svom njegovom familijom. Dobro se sećam kad nam je rekao na kraju da smo jedno takvo lepo putovanje upropastili , umesto da uživamo u vožnji sada nemamo struje ni za pumpe da pijemo vode a kamoli da nešto spremimo u kuhinji da bi ručali. Slušam a mislim se koji te đavo ovde dovede.Da je zastavnik Bogdan Darko krenuo da poveze svoju lađu, ovoga sigurno ne bilo...No svi znamo zašto nije....


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on November 17, 2015, 06:46:11 am

Zanima me ako je pominjani vodnik Ilić nekad (1988) radio na Muzilu sa nama gušterima?


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 17, 2015, 08:03:16 pm
U rezervoar agregata neko je sipao vodu, zato agregat niste mogli da uputite.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 17, 2015, 08:58:37 pm
U rezervoar agregata neko je sipao vodu, zato agregat niste mogli da uputite.

Присећам се да је била и таква прича и могућност јер смо о свему нашироко и надугачко расправљали много пута. Углавном , раније смо га искључили једном или двапут и "родили мечку" док би га поново упутили у погон.Основно је што водник Илић није могао да пронађе узрок томе и зато је радио нон стоп без гашења. Сви морнари су то знали а само ја сам допуњавао танк.Ко је могао бити "диверзант" да сипа воду у резервоар или је једноставно искључио агрегат јер од њега није могао да спава или зато што некоме није било јасно зашто ради нон стоп. Никада се неће сазнати...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 17, 2015, 09:01:08 pm
O vodi u rezervoaru agregata pričao mi je iskusni zastavnik I klase, kum, koji je bio na brodu tokom ta dva poslednja dana.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 17, 2015, 09:31:19 pm
O vodi u rezervoaru agregata pričao mi je iskusni zastavnik I klase, kum, koji je bio na brodu tokom ta dva poslednja dana.

Примљјено к знању господине пуковниче !
Нисам ни требао да сумњам у веродостојност вашег навода , као и толико пута до сада .

Могу ли да сазнам још неке појединости у вези са  догањајима тих дана ,које нама морнарима нису биле доступне у то време !

Хвала унапред ратни друже  ;)Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 17, 2015, 10:05:56 pm
Šta da ti kažem... uvek oko tog datuma osećam neku gorčinu, skoro krivicu - kao da sam mogao da sprečim isplovljenje, a naravno, nisam. Pbb Ljubomir Nikolić i ja upozoravali smo kf Šljivu da nemamo vremensku prognozu, a on nas je ismejavao i skoro proglasio kukavicama. Čak je neko vreme tvrdio da je na italijanskoj TV stanici video dugoročnu prognozu koja je veoma povoljna. Tada smo nas dvojica tražili tu stanicu po TV - nismo je našli, naravno, pa je indirektno priznao da je to rekao da nas umiri.

DTM je bio natovaren standardno, čak samo oko 50 % kapaciteta, ali barža je na prvi pogled bila pretovarena - savila se bočno kao luk. Nije bila ni za vožnju do Briona... Mislim da je naređenje za transport plutačnih sidara sa Muzila Šljivo mogao veoma lako da eskivira, samo da je hteo... a ta sidra su protovarila baržu.

Inače, većina starešina (ipak smo svi samo ljudi) tražila je bilo koji izgovor samo da što pre ode u Boku. Otuda na brodovima neki koji nisu bili formacijski u posadi. Moj kum, MT zIk, bio je na barži a brod (jedan DJČ) na kojem je bio komandir V BO bio je u teglju LDI. Nosio je platu za ljude koji su nam već bili u Boki, i pri ukrcaju na PR zaboravio torbu sa novcem i svoju kožnu jaknu u kormilarnici, pa se vratio u zadnji čas i uzeo i to. Nakon par sekundi more je nabacilo onaj pominjani putnički automobil na vrata kormilarnice i blokiralo ih - skoro je poginuo zbog tuđeg novca, iz straha da ga ne optuži neko da je on to uzeo.

Šljivo je ostavio mene, iako sam bio MT oficir, da komandujem sa preostalih pet brodova i 60-ak ljudi, iako sam ga molio da to ne radi, podsećao ga na kapetane koji tonu sa brodom a on ide među prvima... smejao se, govorio da sam patetičan, i - otišao.

U to vreme teško je bilo dobiti pouzdane vesti, nikada nisi znao sa kime u stvari razgovaraš telefonom ili radiom. Kako sam ja reagovao kada sam 19. uvečer, u stvari već je bio 20.11, čuo da smo izgubili tri čoveka i dva broda, ne mogu ovako da ti pričam, jednom kad se vidimo. Tada ću ti dati i onu video kasetu, još je imam.

Pričao sam ovo ne samo tebi ratni druže, već i svim kolegama koji će se ovih dana setiti da se oglase u "Tragediji kod Tajerske sestrice".


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on November 18, 2015, 07:24:19 am

Ko nije ovo doživio nemože si predstavljati kako su ovi dani bili težki za dušu. Od jednom ostavljaš ono što si gradio i živio toliko godina. Misli, da ova nova vremena donose nešto slično.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 18, 2015, 06:05:15 pm

Ko nije ovo doživio nemože si predstavljati kako su ovi dani bili težki za dušu. Od jednom ostavljaš ono što si gradio i živio toliko godina. Misli, da ova nova vremena donose nešto slično.

Nikada, nikome se ne ponovilo!


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 18, 2015, 09:02:12 pm
Hvаlа pukovniče nа još nekim detаljimа koji u mnogome pomаžu dа se shvаti težinа tog vremenа i situаcije u kojoj se nаđu sаvesni oficiri nаsprаm tаkvih kаkаv je bio k.f. Izudin Šljivo.
Nadovezao bih se na tvoj post sa detaljem kada se auto otkačio i prešao na desnu stranu Naslonio se na vrata oficirske kabine i na vrata oficirskog salona na barži, u kormilarnicu je moglo da se popne sa leve strane broda stepenicama. Auto je bukvalno je šetao tamo-ovamo pri svakom uranjanju desne strane broda pod udarom talasa.Dosta puta sam u pokušaju da objasnim nekome kako izgleda ta situacija to upoređivao sa običnom kutijom šibica pod talasima u plićaku. Prizor koji mi se urezao u sećanje je pogled sa mesta mašiniste na barži kroz vizir iznad na ulazu u mašinski prostor. I sad kao da gledam kada se barža nađe u donjoj amplitudi talasa koji ima visinu 7 ili 8 metara a ja sam ispod nivoa još dva metra i gledam kroz stakla vizira udarac tolikog talasa na brod koji zaroni skoro do pola.Mnogo puta su se od siline udara otvarala vratanca na ulazu u mašinski prostor i voda bi jurnula unutra.To su trenuci kada samo očekuješ da barža ne može da napravi povratni položaj, odnosno da prejaše talas. Ja sam to znao po zvuku propelera kada vrti na prazno iznad vode....i tako svaki put. Čudna su osećanja u tom trenutku u podpalublju- Samo  ti i motor ispred tebe koji ne sme da stane. Brodski klakson nije bio u funkciji da bih pozvao pomoć, mada sam mogao da napravim uzbunu preko telegrafa. To mi je bila još uvek nekakva veza sa kormilarnicom.

Ako ne grešim, nа pаlubu barže su ukrcаnа ukupno 24 sidra težine oko 56 tona plus dve haubice i putnički auto. Ona dva najveća "jednokraka" sidra su bila težine po 12 tona i njih smo prvo utegli sajlama. Već tada se govorilo da barža to neće izdržati jer prilikom utovara drugog sidra čulo se da je nešto ili puklo ili kako bih rekao "trglo" toliko jako da su mislili da je barža "polomljena". Tada sam bio na palubi sa jednim od "civila" koji je bio na barži do polaska ( nosio naočare, kasnije u Kumboru uhapšen zbog one afere sa brodskim motorima na Katarini...). Iz razgovora s njim sam shvatio da je ukupan teret bio preveliko opterećenje za baržu , čak preko granice nosivosti.No proveravali ste sve na kraju kako si napisao i toga se isto sećam.

Pominjao si poverenje i na koga se čovek mogao osloniti u to vreme. Mogu reći na kraju da jedini čovek kom sam mogao da verujem na brodu je moj nadređeni vodnik Ilić. Kada sam stupio na brod , bila su samo dva mornara Srbina. Blentavi kuvar Stanković iz Zemuna i ja.Na koga da se oslonim u to vreme. Tokom vremena sam se sprijateljio sa mornarom s kojim sam delio keson.
Ovo sada slobodno mogu da kažem , svedok mi je mornar kormilar ( brat mu je bio mornarički oficir )koji je isto tako mislio, u kontaktu smo još uvek. Svih šiptara sa broda sam se oslobodio,tako što sam im pomogao da pobegnu, njih četvorica ukupno. I ne samo sa mog broda, već i sa nekih drugih.Samo zato da bih znao ko mi stoji iza leđa, brzo čovek od 19 godina sazri u takvim situacijama.Sa mog broda trojica su pobegla iz Duge Uvale uz moju pomoć kad je bila prilika, a ovaj četvrti i još neki sa Katarine su pobegli na obalu čamcem koji je vozio oficire na posao iz Pule na Katarinu (zaboravih kako su ga zvali). Mornar koji je vozio čamac je bio iz Beograda ( M.Z) i njega sam zamolio da ih jutrom kada krene prazan za Pulu poveze do obale. Tako je i bilo nekoliko puta. I njemu je bilo jasno zašto tako treba. Tako smo mi Boro razmišljali da je najbolje u onoj situaciji na ostrvu. Jer smo s njima spavali i nismo mogli da im verujemo. Sami su govorili da oni neće da učestvuju u nekim budućim događajima,pa kad je već tako oni mi leđa sigurno neće čuvati...

Susret ćemo upriličiti prvom priliko kad stignem u Srbiju, sad sam malo na istoku u odnosu na ranije..Kasetu jedva čekam da pogledam . Živeo ti meni , da te zdravlje služi i uživaj u ulozi dede !


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on November 18, 2015, 11:52:44 pm
Ova ukrcana sidra kome su tako jako trebala? Vjerovatno se radi o sidrima još iz austrougarske. To su admiralska sidra sa jednim krakom.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Istria 052 on November 19, 2015, 08:55:41 am
Svako od nas je imao svog "Sljivu" u zivotu. Postoje momenti u hijerarhijama kada jednostarjesinstvo i subordinacija prestaje vaziti. Drugo prema PBS, Komandant broda ima zadnju rijec kada je u pitanju sigurnost broda i posade, nadredjeni koji mu moze narediti drugacije, za to je takodjer propisana procedura. Ali kada starjesina-oficir ima "Sljivu" kao pretpostavljenog, stvar je njegove procijene i naravno velikog rizika po potcinjenog ne postupiti po naredjenju "ala Sljivo". "Sljivo" je sinonim za uravnilovku, nedostatak pravih kriterija za selekciju koja je nagrizala JNA/JRM jer je dugo poslije II svjetskog rata bila mirnodopska armija, pa su i kocnice popustile, starjesine su konvertirane u administrativce s aktovkama (bio modni trend cak) dok se na osnovnu djelatnost zaboravilo.
Jos se zivo sjecam procjene BG jedinice kada su glavne teme bile aktivnosti van jedinice, a mjerenje i poboljsanje performansi borbene gotovsti pojedinca i grupe (recimo koliko je potrebno clanu posade da stavi zastitnu masku ili koliko je potrebno posadi da zaposjedne top na znak borbene uzbune) nitko nije uzimao za ozbiljno. Neki koji su se trudili, smatrani su kao cudaci, a ne profesionalci. Koristenje poslovne psihologije najmanjeg moguceg riika, bilo je posebno karakteristicno za mornaricu, a za to najvecu odgovornost snosi komandni kadar (oni s zvjezdom na rukavu iznad sirita), vecinom se nisu mjesali u posao. I po zakonu spojenih posuda, lakse je bilo oportuno prijeci novom poslodavcu, nego ispuniti tekst zakletve. Imamo bogatu tradiciju.
Koliko iz teksta mogu nazrijeti, ukrcani teret nije bio dobro osiguran na palubi, PDS nije bas dizajnirana za jace more, stabilitet i ukupna nosivost nisu racunani, pritisak tereta po jedinici povrsine palube nije usporedjivan s maksimalno dozvoljenim, minimum minumuma iz nekog brodskog dokumenta moralo se vidjeti koliko je ukupna ozvoljena nosivost.itd. Jednostavno losa priprema broda za borbu i plovljenje. 
Procjena meteo situacije je bila losa (lokalni predznaci nevremena), sada, pa i tada, obalne stanice su davale prognozu vremena nekoliko puta dnevno, a upozorenja idu i vanredno.
Sama sidra (jednokraka kako pise, trebala bi da su Bruce tip) su izuzetno skupa, ako je postojala mogucnost trebalo ih je uzeti, ali ne pod svaku cijenu.
U to vrijeme, sidriste, pristani na Sj. Jadranu su bili dosta sigurni za bilo koga pa i jedinice JRM, bez obzira na opcu klimu koja je bila daleko od prijatne.
Bilo je to vrijeme idealizma pripadnika JNA, ocekivali su da im rjesenje ponudi netko drugi, bez participacije njih samih, pa nam je na kraju rjesenje svima nametnuto, sa stanovista zivota obicnih ljudi puno gore nego prije.
Ne ponovilo se.. 


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 19, 2015, 10:13:30 am
Bez obzira na sve, mišljenja sam da bi barža obavila zadatak samo da su uslovi na moru to dozvoljavali.Pri ukrcaju vodilo se računa o rasporedu tereta na palubi,sav teret je utegnut  sajlama , fiksiran kako je jedino bilo moguće.To što je na brodu od svih navigacionih ili radarskih sistema u funkciji bila samo radio stanica. To je druga priča koju su proizveli uslovi, okruženje i prilike u to vreme.Barža je projektovana da plovi po moru maksimalne jačine 3 . A kada se uslovi plovidbe pogoršaju i više nego duplo od dozvoljenog. Onda se dešavaju i takve stvari i okolnosti u koje smo mi uleteli na otvorenom moru.Kao što znamo DTM 233 je bio opterećem 50% od dozvoljene nosivosti i zbog uslova plovidbe  nije izdržao.

Evo 24 godine ovaj dan se u mojoj kući slavi kao drugi rođendan.Porodicama trojice nastradalih je ovo najtužniji dan. Tako su i kod mene pomešana osećanja sreće, tuge, nekog prkosa i mog posebnog odnosa prema svemu što se dogodilo.U Srbiji sam na ovaj dan ispaljivao tri metka u vazduh u slavu i pomen poginulih.
 Danas ću im zapaliti sveću i u molitvi im želeti Carstvo nebesko !

Mirno more i Slava im !


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on November 19, 2015, 11:28:46 am

Jeli je poslje neki "Šljivo" odgovarao nekome za guditak ljudi i plovnih sredstava? Jeli je bila pokrenuta neka iztraga?


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 19, 2015, 11:47:00 am

Jeli je poslje neki "Šljivo" odgovarao nekome za guditak ljudi i plovnih sredstava? Jeli je bila pokrenuta neka iztraga?

Ne bih danas o tome... jer kako kaže pesma :

Osim tih kapetanskih kapetana
ima na svetu i prečih stvari.
Prvo da vidimo šta je to more.
Prvo da vidimo šta su mornari.

Na današnji dan 19. novembra 1991. tri su mornara izgubila bitku s morem !

Slava im i vječnaja pamjat !


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: MOTORISTA on November 19, 2015, 11:48:50 am
Slava im!!!


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: kumbor on November 19, 2015, 12:01:12 pm

У име мора, које сам тада сматрао својим, а и данас га сматрам СВОЈИМ, свим погинулима у том несрећном дану - Вјечнаја памјат, Vječni pomen.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on November 19, 2015, 02:54:02 pm

SLAVA JIM !


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Rade on November 19, 2015, 06:52:04 pm
Slava im.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 19, 2015, 06:57:16 pm
Zastavnik I klase Ante Ilić, vodnik I klase Vujica Čurić (moj "Rambo"), signalista, mornar Aleksandar Stojkov, nek Vam je večna slava i hvala za Vaše prisustvo, trud i pomoć u teškim danima koje smo zajedno prošli.

Ante, nek ti je laka zemlja, a Vama Vujica i Aleksandre, nek je laka modra voda Vašeg groba.

Dok god živi iko ko je sa Vama radio, niste i nećete biti zaboravljeni.

Počivajte u miru.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 19, 2015, 07:11:52 pm

Ovo sada slobodno mogu da kažem , svedok mi je mornar kormilar ( brat mu je bio mornarički oficir )koji je isto tako mislio, u kontaktu smo još uvek. Svih šiptara sa broda sam se oslobodio,tako što sam im pomogao da pobegnu, njih četvorica ukupno.

@Longtrip, znao/znali smo mi to, ali, iskreno, nismo se nešto mnogo ni trudili da to sprečimo.

Jedan primer: u Vargaroli su vezisti nekako iskopali jednu telefonsku žicu i na nju spojili telefon, tako da smo neko vreme imali vezu sa celim svetom. Organizovao sam to tako da je svaki mornar mogao svakog dana 10-15 minuta da koristi telefon. Vrlo brzo sam uočio da su neki to koristili da dogovore beg iz kasarne ali nisam zabranio upotrebu telefona. Večer nakon potonuća DMT i PDS, pošao sam iz komande nizbrdo ka brodovima i sreo grupicu mornara kako idu u komandu - rekoše mi da idu na telefon. Zaustavio sam ih, dao im sav novac koji sam imao u novčaniku i rekao da dvojici mogu da dam i civilno odelo, i neka idu na kapiju, a ne da preskaču žicu. Odbili su da prime novac, rekli da neće da beže i nakon toga mi ni jedan mornar više nije pobegao.

Zašto sam ih praktično puštao da odu? Zato što sam znao da mi više znači jedan mornar uz mene a koji neće pušku da okrene ka meni, nego 10 u koje nisam siguran.

Još jedan primer: zašto pokojnog Vujicu zovem "Rambo"? Negde krajem septembra, posada "pokojne barže" PDS 107 čula je da će te noći biti napad na Dugu uvalu i rešila na svoju ruku da isplovi i vrati se u Vargarolu, iako su imali zadatke u Dugoj uvali da izvrše. Šljive nije bilo, naravno. Ljubomir Nikolić i ja smo odlučili da im to ne dopustimo pa šta bude bude, ali to se moralo obaviti lično - trebalo je noću proći kroz ceo grad (oko 10 km) i ubediti ljude, ako treba i ostati sa njima celu noć. Ljuba je ostao u komandi a ja krenuo - ali, trebao mi je neko ko barem može da odgovori na vatru dok ja vozim (privatni auto, stojadin). Došao sam na DTM i pitao kolege ko će samnom - svi ćute, jedan mi reče Boro, ja imam decu. Odgovorio sam mu da ja imam kopilad a ne decu, pa mogu i sam. Tada je Vujica ustao, repetirao AP i rekao "Idem ja sa vama druže kapetane", a ja mu odgovorio "Idemo Rambo" - i ostade on Rambo... do 19.11.

Kako je bilo kroz grad, na barži te noći, pa nazad u Vargarolu posle ponoći, to je druga priča, ne bih u off, već pišem previše.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on November 19, 2015, 07:45:01 pm
Piši da ne bude zaboravljeno. To je historja.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: duje on November 19, 2015, 07:52:09 pm

Ovo sada slobodno mogu da kažem , svedok mi je mornar kormilar ( brat mu je bio mornarički oficir )koji je isto tako mislio, u kontaktu smo još uvek. Svih šiptara sa broda sam se oslobodio,tako što sam im pomogao da pobegnu, njih četvorica ukupno.

@Longtrip, znao/znali smo mi to, ali, iskreno, nismo se nešto mnogo ni trudili da to sprečimo.

Jedan primer: u Vargaroli su vezisti nekako iskopali jednu telefonsku žicu i na nju spojili telefon, tako da smo neko vreme imali vezu sa celim svetom. Organizovao sam to tako da je svaki mornar mogao svakog dana 10-15 minuta da koristi telefon. Vrlo brzo sam uočio da su neki to koristili da dogovore beg iz kasarne ali nisam zabranio upotrebu telefona. Večer nakon potonuća DMT i PDS, pošao sam iz komande nizbrdo ka brodovima i sreo grupicu mornara kako idu u komandu - rekoše mi da idu na telefon. Zaustavio sam ih, dao im sav novac koji sam imao u novčaniku i rekao da dvojici mogu da dam i civilno odelo, i neka idu na kapiju, a ne da preskaču žicu. Odbili su da prime novac, rekli da neće da beže i nakon toga mi ni jedan mornar više nije pobegao.

Zašto sam ih praktično puštao da odu? Zato što sam znao da mi više znači jedan mornar uz mene a koji neće pušku da okrene ka meni, nego 10 u koje nisam siguran.

Još jedan primer: zašto pokojnog Vujicu zovem "Rambo"? Negde krajem septembra, posada "pokojne barže" PDS 107 čula je da će te noći biti napad na Dugu uvalu i rešila na svoju ruku da isplovi i vrati se u Vargarolu, iako su imali zadatke u Dugoj uvali da izvrše. Šljive nije bilo, naravno. Ljubomir Nikolić i ja smo odlučili da im to ne dopustimo pa šta bude bude, ali to se moralo obaviti lično - trebalo je noću proći kroz ceo grad (oko 10 km) i ubediti ljude, ako treba i ostati sa njima celu noć. Ljuba je ostao u komandi a ja krenuo - ali, trebao mi je neko ko barem može da odgovori na vatru dok ja vozim (privatni auto, stojadin). Došao sam na DTM i pitao kolege ko će samnom - svi ćute, jedan mi reče Boro, ja imam decu. Odgovorio sam mu da ja imam kopilad a ne decu, pa mogu i sam. Tada je Vujica ustao, repetirao AP i rekao "Idem ja sa vama druže kapetane", a ja mu odgovorio "Idemo Rambo" - i ostade on Rambo... do 19.11.

Kako je bilo kroz grad, na barži te noći, pa nazad u Vargarolu posle ponoći, to je druga priča, ne bih u off, već pišem previše.


ne bih u off, već pišem previše.


Tako je Boro sve je to lijepo ali ulazi se na područje T-11. Javit će se netko sa druge strane i onda se neće znati stati.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on November 19, 2015, 08:31:11 pm
Što bi druga strana imala reći o ovom tragičnom događaju? Malo i ništa. Zabilježeno je u novinama samo stradavanje. Kako je došlo do stradavanja znaju ljudi s brodova. Boro je prošao Pulom u teškim vremenima. Kako mu je bilo zna najbolje. Kako je ostao živ i zašto nije izgubio glavu zna Boro i sam. Ne treba ni tu nekog velikog mudrovanja.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: ssekir75 on November 20, 2015, 12:27:35 am
Piši da ne bude zaboravljeno. To je historja.

подржавам! данас јесмо, сутра нисмо, нека остане записано за памет млађима.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: duje on November 20, 2015, 08:59:35 am
Jeli to taj Izudin Šljivo o kojem piše Boro?


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: motorista 57 klasa on November 20, 2015, 09:49:22 am
Zastavnik I klase Ante Ilić, vodnik I klase Vujica Čurić (moj "Rambo"), signalista, mornar Aleksandar Stojkov, nek Vam je večna slava i hvala za Vaše prisustvo, trud i pomoć u teškim danima koje smo zajedno prošli.

Ante, nek ti je laka zemlja, a Vama Vujica i Aleksandre, nek je laka modra voda Vašeg groba.

Dok god živi iko ko je sa Vama radio, niste i nećete biti zaboravljeni.

Počivajte u miru.
Neka im je mirno more nebesko, za njih i ostale koji plove tamo negde ova traka je crna i obeležava večni žal za pokojnim mornarima.

[attachment=1]


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 20, 2015, 11:03:00 am
Jeli to taj Izudin Šljivo o kojem piše Boro?

Mislim da jeste  ali nisam potpuno uveren. Ovo je fotografija iz mlađih dana a ja ga pamtim samo iz vremena o kom je reč ovde.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 20, 2015, 12:26:44 pm
Jeli to taj Izudin Šljivo o kojem piše Boro?

Mislim da jeste  ali nisam potpuno uveren. Ovo je fotografija iz mlađih dana a ja ga pamtim samo iz vremena o kom je reč ovde.

Isto važi i za mene.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 20, 2015, 12:37:00 pm
Što bi druga strana imala reći o ovom tragičnom događaju? Malo i ništa. Zabilježeno je u novinama samo stradavanje. Kako je došlo do stradavanja znaju ljudi s brodova. Boro je prošao Pulom u teškim vremenima. Kako mu je bilo zna najbolje. Kako je ostao živ i zašto nije izgubio glavu zna Boro i sam. Ne treba ni tu nekog velikog mudrovanja.

Hvala na podršci druže.

Mada, rečeno je već sve što je bitno za priču o PDS i DTM... lični utisci i osećanja nisu ovde bitna. Žao mi je što moram da spominjem Šljivu, ne znam ni da li je čovek živ ili ne, ali imao je takvu ulogu u ovoj tragediji da se njegovo ime ne može zaobići.

Ako mi još nešto iz tog doba padne na pamet, napisaću.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on November 20, 2015, 06:02:55 pm

Pa zato sam i pitao dali je zbog takvog komandovanja i posledica dobio po ušima?


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on November 20, 2015, 07:09:30 pm
Po nekoj logici izmještanje ljudstva, tehnike, brodova i plovnih sredstava obavlja se po zapovijedi. Plovni sastav ima svog zapovjednika.najstarijeg po činu u grupi brodova.  U dobru i u zlu za sve što se dešava od trenutka ukrcaja do iskrcaja odgovoran je. Odgovoran je od trenutka primanja zapovijedi.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 20, 2015, 08:44:12 pm
@Mandalina, nije Šljivo ništa odgovarao, čak i izveštaj o vanrednom događaju (sken negde na drugoj - trećoj strani ove teme) nije pisao on, nego Ljubo Nikolić i ja, a kucao sam ja, on je samo sedeo i smrknuto nas gledao. Ni izjavu čak nije napisao.

@Brodarski - u sridu! Plovni sastav u kojem su bili i nastradali brodovi imao je komandanta, kbb Mileta Marinković. On je na najjačem brodu (za more najjačem) otišao za Vis, pustio da se konvoj razvuče na skoro 100 Nm, tako da to više i nije bio konvoj nego se svako snalazio/spašavao kako je znao i koliko je imao jake makine.

Nas 11 pokušali smo da kroz tužbu za odštetu za izgubljene lične stvari u brodolomima malo poguramo sa mrtve tačke pitanje odgovornosti, i nismo uspeli. U presudi koju i danas negde čuvam, piše "do brodoloma je došlo usled više sile i greške u konvojiranju brodova". To smo u žalbama koristili kao krunski argument - grešku je počinio oficir JRM, znači odgovorna je JRM - JNA - SFRJ. A koji to oficir JRM? Ukazivali smo, javno iznosili njegovo ime, nikad nije pozvan ni da svedoči.

Dugo nakon tih događaja, 2002. dođem u Sektor za RM GŠ VSCG da radim, on je kratko pre toga otišao u penziju. Dođe, navrati nešto privatno, meni se jedva javi, sigurno su mu rekli kako sam na sudu rekao da je on kriv za smrt mojih kolega. Šljivo također snosi deo odgovornosti zbog nepromišljenog srljanja u plovidbu zimskom periodu, ali mnogo je veća odgovornost kbb Marinkovića. Pisao sam u topiku i o tome ranije...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on November 21, 2015, 11:34:16 am

Zna li se približna FI i LAMBDA mesta potonuča?


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: jadran2 on November 21, 2015, 12:45:11 pm
........ pustio da se konvoj razvuče na skoro 100 Nm, tako da to više i nije bio konvoj nego se svako snalazio/spašavao kako je znao i koliko je imao jake makine......


Pa ni atlantski konvoji u IISR se nisu toliko razvukli u napadima njemackih podmornica. Valjda je aktivni oficir znao kako/po kome podesiti brzinu konvoja.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on November 21, 2015, 02:10:28 pm
Znaš kako se njegov postupak zove? Komandantsko izviđanje. Morao je viditi jeli još u Visu JRM.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: kumbor on November 21, 2015, 02:49:30 pm
........ pustio da se konvoj razvuče na skoro 100 Nm, tako da to više i nije bio konvoj nego se svako snalazio/spašavao kako je znao i koliko je imao jake makine......


Pa ni atlantski konvoji u IISR se nisu toliko razvukli u napadima njemackih podmornica. Valjda je aktivni oficir znao kako/po kome podesiti brzinu konvoja.

Očigledno nije, jer bi inače ceo konvoj plovio oko 7čv. što je valjda trajna brzina PDS. A razvući se na 100NM na Jadranu stvarno je umetnost. Ako je čeoni brod bio u visini Telašćice na Dugom otoku, što je valjda Tajer, onda je zadnji još bio u Puli.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 21, 2015, 02:54:31 pm
........ pustio da se konvoj razvuče na skoro 100 Nm, tako da to više i nije bio konvoj nego se svako snalazio/spašavao kako je znao i koliko je imao jake makine......


Pa ni atlantski konvoji u IISR se nisu toliko razvukli u napadima njemackih podmornica. Valjda je aktivni oficir znao kako/po kome podesiti brzinu konvoja.

Barža sa novim motorima može da razvije brzinu od 7-8 č pri idealnim uslovima mora. Pri jakom moru ona ne može da plovi uopšte i faktički samo pluta na površini. Kormila prenapregnuta do maksimuma  i brzina barže je bila 1-2 č. Ima u izveštaju koji je Boro postavio nekih navoda u vezi toga. (jačina mora 7-8 , brzina vetra preko 120 km/h ) Mi smo bili iza DTM-a koji je bio prvi brod tog konvoja pod komandom pbb Ljuba Nikolića, koji isto tako nije predviđen za takve uslove mora,može da izvršava zadatke po moru jačine 3  .

Toliko puta su nas čekali jer barža nije mogla da prati brzinu DTM-a. Još jedan uzrok usporavanja konvoja je bio drugi priučeni mašinista barže kome je bilo toliko muka od samog početka da nije izvršavao svoj zadatak i proveo je vreme u mornarskom kesonu.. Njega su smenjivali ostali mornari sa broda u levom mašinskom prostoru.Kao što znate pomoćni tank za gorivo , koji napaja motor barže , dopunjava se ručno na svakih 20 -30 min, već sam to spominjao.Neko bi od njih zaspao opijen od izduvnih gasova u mašinskom prostoru, neko od umora, neko bi prosto napustio mašinski prostor jer mu je pozlilo a nikoga o tome nije obavestio. Dešavalo se mnogo puta da motor stane jer je pomoćni tank prazan.Šta dalje da vam pričam.

 I ja sam  izlazio iz moje desne makine da ih proveravam. Urlam na njih, budim ih jer je tank skoro prazan, a naređeno im je da moraju da prate nivo goriva i da ga redovno dotankavaju. To je kontrolisao vodnik Ilić a meni je sugerisao da ih i ja kontrolišem jer zbog toga zaostajemo ili skrećemo sa kursa. Pa dok se ponovo startuje motor koji se inače teško upućivao u pogon ...prođe vreme..Pa sve iz početka, ni sam ne znam koliko puta , a pbb Nikolič sa DTM-a je bio van sebe zbog toga. Znam priču jer ih je preko radio stanice kritikovao zbog svega, a meni to ispričao kormilar koji je sve vreme bio u kormilarnici.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: kumbor on November 21, 2015, 03:03:41 pm


Hvala longtrip na pojašnjenju. Nemački Siebel fahre - osnov za posleratne PDS stvarno su imali maks brzinu 6čv, a ja sam mislio da su naši brodovi bili savremenije koncepcije, što nije tačno, naročito pri takvom stanju mora, pa je brzina sastava stvarno mogla biti dva čvora. PDS su imali Gray Marine američke motore (pominje ih JFS), ili Torpedo?


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 21, 2015, 03:10:50 pm
Imali su Mercedes motore 360 ks ( PDS 107 je imao te motore), ne sećam se svih oznaka. Mislim da FF ima precizne podatke , valjda ih je negde na forumu i postavio.Ja sam kumbore naveo podatke koje sam čuo iz priče samo, daleko od toga da sumnjam u tvoje navode. Evo izračunajte prosečnu brzinu barže ako nam je za vožnju do Malog Lošinja sa Katarine potrebno 6 sati. Koliko se sećam išli smo brzinom od oko 4 -5 č, tako su mi rekli. Dešavalo se i da se more pojača na 2-3 i tada smo išli još sporije.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 21, 2015, 03:20:48 pm
Pronašao sam, setih se da je FF postavio fotografije DSM-514

http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,7484.msg43425.html#msg43425


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 21, 2015, 05:27:58 pm
Znaš kako se njegov postupak zove? Komandantsko izviđanje. Morao je viditi jeli još u Visu JRM.

Njegov postupak se zove kukavičluk.

A Šljivo je išao u Boku na svu silu, da sa Milanom Zecom koji mu je bio kum vidi "hoće li to biti mornarica do Molunta". Ne nego će biti do Beringovog mora!


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on November 21, 2015, 05:56:39 pm

Šta bo to značilo mornarica do Molunta?


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on November 21, 2015, 07:50:18 pm
Znaš kako se njegov postupak zove? Komandantsko izviđanje. Morao je viditi jeli još u Visu JRM.

Njegov postupak se zove kukavičluk.

A Šljivo je išao u Boku na svu silu, da sa Milanom Zecom koji mu je bio kum vidi "hoće li to biti mornarica do Molunta". Ne nego će biti do Beringovog mora!
Boro, ne mogu ja baš toliko biti izravan. Mogao sam to nazvati i taktičkom radnjom zvanom uzmak. Mogao sam i nasilno izviđanje luke Vis.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 21, 2015, 07:54:33 pm

Šta bo to značilo mornarica do Molunta?

Rizikujem da me Uredništvo klepi po glavi, ali sad moram da objasnim: parafrazirao sam njegove reči, "mornarica do Molunta", time je mislio da li će Hrvatska da se osamostali - što znači da će njena zona odgovornosti biti samo koliko je teritorijalno more Crne Gore, a u tom slučaju on ne bi ostao u mornarici. Razgovarao sam sa njim, dokazivao mu da muškarac ne može suprugu na silu zadržati u braku, a kamoli država državu, prozvao me defetistom i otišao da proveri. A žurilo mu se, jer ako bi menjao stranu, nije isto ako dođe danas ili mesec dana kasnije.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 21, 2015, 07:57:02 pm
Znaš kako se njegov postupak zove? Komandantsko izviđanje. Morao je viditi jeli još u Visu JRM.

Njegov postupak se zove kukavičluk.

A Šljivo je išao u Boku na svu silu, da sa Milanom Zecom koji mu je bio kum vidi "hoće li to biti mornarica do Molunta". Ne nego će biti do Beringovog mora!
Boro, ne mogu ja baš toliko biti izravan. Mogao sam to nazvati i taktičkom radnjom zvanom uzmak. Mogao sam i nasilno izviđanje luke Vis.

Znamo i ti i ja kako se to zove, viđali smo ne jednom slične slučajeve. A možemo biti fini pa to uvijati u kakve god oblande, ostaje delo, ostaju svedoci.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on November 21, 2015, 07:59:41 pm
Neće te niko lupiti. Izgleda da je on već bio s nekim u kontaktu i vagao je situaciju.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 21, 2015, 08:09:18 pm
Neće te niko lupiti. Izgleda da je on već bio s nekim u kontaktu i vagao je situaciju.

Ma jeste, u pravu si. Čak sam mu i rekao da ide ako tako hoće, pomoći ću mu, razumeo sam ga. Bojao se. morao je sa kumom da vidi eventualne konsekvence, penzija i tako dalje.

U Boki je ostao negde do sredine marta, samo sam ja hteo da sa njim popričam i popijem kafu, svi ostali su ga ignorisali. Teško mu je bilo to da podnosi, "skinuo" se i otišao u Sarajevo (taman pred sarajevske aprilske događaje), odvezao sam ga na autobusku u H. Novom, pozdravili se i nikad više se nismo čuli. Posle sam čuo priče kako je bio neko vreme u pritvoru, pa pušten, pa radio kao mornar na ribarici.

Interesantno, nikad nismo pričali o brodolomu i gubitku ljudi - ja nisam hteo da načnem tu temu, a izgleda ni on. Kajanje kod njega nisam nikad primetio.

Interesantna pričica - kad sam 12.12.1991. došao u Boku, to ili sledeće veče odemo u kafanu. Jedan kolega, vodnik, pita me da ga pustim da ide kući, ja ga pustim (a sedim pored Šljive). Pita me Šljivo da li ja to njemu uzeh komandu, a ja mu kažem ne, uzeo sam je sa piste na o.Katarina u pulskoj luci gde ste je bacili. Svi zaćutaše, on ustade tako da je stolica pala iza njega, poruči dve litre vina - ali svi odbiše vino. Okrenu se i ode. Nije više probao da sedne sa nama.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on November 21, 2015, 08:27:39 pm
U teškim situacijama vidi se karakter čovjeka. Pogotovo onog koji je školovan za zapovjedne dužnosti, za vođenje i zapovijedanje. On je samo jedan od mnogih primjera na svim stranama. Nažalost bio je sudionik pomorske nesreće sa tragičnim posljedicama  na teškom moru. Što bi tek bilo da je došlo do okršaja? Ne treba ni razmišljati o tom a kamoli prosuđivati. Slušao sam ja o ovoj nesreći od ljudi koji su jasno čuli razgovore u eteru. Svi ti časnici i dočasnici odlično su poznavali pokojnog Ilića i neke članove posade s barže i DTM-a. Tvoj opis događaja i njihov poklapa se u tančine. Nije im bilo jasno da su brodovi isplovili po takvom vremenu. Prolazak konvoja bio je dogovoren i nitko ga ne bi ugrozio niti da se sklonuo u neku valu. Posljedice te nesreće teško su se dojmile svih koji su vezani s morem. U napetim vremenima kod većine vijest je prošla nezapaženo. Poginuti u borbi, to razumijem, ali izgubiti ljude na ovakav način. Tu je svaki komentar suvišan.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 21, 2015, 08:43:07 pm
Sad si otvorio još jednu pod - temu @Brodarski - molili su ujutro 19.11. Šljivu da se sklone na Dugi otok (konkretno moj kum i još neki), mislim da se uvala zove Soliščica, nije dozvolio - bojao se.

A kao da nije shvatao da barža i DTM prosto ne mogu da probiju toliki jugo. Srećom nije bilo mnogo više žrtava.

Možda će zvučati patetično iako je istina, ali voleo bih da ovo pročitaju mladi oficiri bez obzira u kojoj su vojsci: kad sam mlađeg sina ispraćao u Vojnu akademiju, rekao sam mu: "Sine, do sada smo ti majka i ja govorili šta da radiš, šta je dobro a šta nije. Sada će to raditi drugi. Slušaj ih ali nikada nemoj da prestaneš da razmišljaš i svojom glavom". Odgovorio mi je "Dobro tata". Za sada, čini mi se razmišlja.

U tome je ključ, razmišljati svojom glavom. Problem je što je u vojsci to često opasno jer lako odvede u neposlušnost, i sam sam to okusio nekoliko puta.

Šljivo svojom glavom nije razmišljao tih dana, na žalost.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on November 21, 2015, 08:58:46 pm
Čitava ta situacija je praćena u eteru. Pokušavao se uspostaviti kontakt radio vezom. Bez obzira na napetosti.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on November 22, 2015, 10:39:36 am
Neće te niko lupiti. Izgleda da je on već bio s nekim u kontaktu i vagao je situaciju.

Pratim ove vaše uspomene. Čitam jih ko najzanimljiviji roman. Radi se o prostoru kojeg poznajem. Služio sem 1988 od sept. do nov. na Muzilu. Bili smo nekoliko puta na Vargaroli i Fizeli (veslanje, vježbe sa konopimai čvorovima...) Strešina o kojima je rječ ne i nisam poznavao. Poznavao sam sistem, koji je u miru funkcionirao.
Kako sam več napisao to su bila za dušu tmurna vremena. Niko nije znao šta i kako če se situacija razvijati. Neki nisu znali šta se dešava sa familijom....
Mnogi ste ostali mirni i dostojanstveno i častno obavljali svoje dužnosti. Nažalost neki i zgubili svoje živote.
A mnogi izkazali su svoj kukavičluk i oportunizam. Za slična događanja sam čuo i za Šibenik - 8. MIOZPD gdje sam ja odslužio vojni rok. Boro je upoznat sa tim.
Da ne idem u off. Ovo vaše pisanje o tim događajima sigurno spada u povjest. Veoma je interesantno i koristno protiv zaborava. Na ovaj način nikada se neče zaboraviti pokojne vam drugove. Možda če neko to nekad staviti i u muzej ili neku knjigu.
Ja sam vam zahvalan. :klap :klap :klap


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 22, 2015, 11:08:08 am
Hvala i tebi @Mandalina na podršci, mnogo mi znači to. Sve ovo i pišem upravo zbog trojice drugova kojih više nema, da ne budu zaboravljeni.

O knjizi - nemam neke literarne ambicije ali mi je mnogo puta padalo na pamet da opišem sve te događaje, naravno sa svog aspekta i sa informacijama koje sam ja imao i kojih se sećam, sa ciljem da iz njih mlađi izvuku pouke kako se nešto slično ne bi ponovilo. Za sada nemam vremena jer radim, ali možda ću to i uraditi, jednom kada stvarno odem u penziju.

Negde u proleće 1992, u Boki, dobili smo revolvere Zastava Magnum 357 koje smo platili godinu i po ranije. Revolver pokojnog Vujice nisu hteli da nam daju, pa sam porazgovarao sa jednim starijim potpukovnikom koji je bio za to zadužen, rekao mu da hoćemo revolver da predamo Vujicinom ocu. Odlučio je da nam da revolver, ja sam potpisao materijalni list MP-20, a Nikolić Ljubomir je revolver odneo i predao ocu i majci. Na žalost, i otac pokojnog Vujice umro je manje od godinu dana od brodoloma, od tuge - nije imao dece osim Vujice.

Za 8. MIOZPD, posebno za 8. odred DJČ znam dosta iz tog vremena, ali nije za ovu temu, mada primera za kukavičluk tu ima baš za knjige i istoriju. Isto tako i primera pribranosti i hrabrosti.Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 22, 2015, 11:25:56 am
Hvala Boro za svaku reč ovde iznesenu jer meni lično daje odgovore na mnoge stvari koje sam video, doživeo ili samo saznao kroz priču drugih učesnika događaja.Možeš li da napišeš nešto o trenutku odluke da DTM pokuša da se spase vraćanjem nazad u Pulu. Da li se i tada izvršavalo nečije naređenje  , jer Šljivo nije odobrio eventualno sklanjanje u najbližu uvalu.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 22, 2015, 11:42:18 am
Hvala Boro za svaku reč ovde iznesenu jer meni lično daje odgovore na mnoge stvari koje sam video, doživeo ili samo saznao kroz priču drugih učesnika događaja.Možeš li da napišeš nešto o trenutku odluke da DTM pokuša da se spase vraćanjem nazad u Pulu. Da li se i tada izvršavalo nečije naređenje  , jer Šljivo nije odobrio eventualno sklanjanje u najbližu uvalu.

Hvala i tebi na podršci ratni druže.

Dakle, Šljivo je bio na barži a Nikolić na DTM. DTM je mogao da vozi oko 3 čvora ali barža nije mogla ni upola toliko. Da je DTM bio sam, verujem da bi se spasao, čak možda i probio do Visa. Međutim, od jutra je Šljivo zvao Nikolića i tražio da ga ne ostavlja, već da ga čeka. Tako je DTM dosta vremena vozio i sa pola snage da ne "pobegne" barži i gubio vreme za koje je mogao da se probije u mirnije vode.

Namera pbb Nikolića nije bila da se vrati u Pulu već da se skloni na Dugi otok, u zavetrinu iako Šljivo to nije odobravao. O okretanju DTM i pokušaju vožnje u suprotnom pravcu odlučio je pbb Nikolić sam, Šljivo nije bio ni za to. Međutim, ta odluka je zakasnela jer je more već razbilo trojna vrata i valobran. Trojna vrata su bila od debelog gvožda preko cele širine tovarnog prostora, iz tri dela, zato naziv "trojna", a valobran red dasaka debljine 5 ili možda i više centimetara koji se stavljao u nosače tako da napravi zid iza trojnih vrata. Time je moru bio otvoren put da napuni štivu, što se i desilo pri okretu.

Dalje je razvoj situacije otprilik poznat. Ono što nije poznato jeste da je pbb Nikolić Ljubomir nameravao da ostane na brodu i ode sa njim, ali ga je posada "pročitala". Naredio je da prva grupa ljudi napusti brod, a par minuta nakon toga i ostali. Ova druga grupa nije htela da ide dok i on ne skoči u more... naterali su ga na kraju, čak i fizički, držeći ga za ruke. Dugo nakon toga pazio sam koliko god je to moguće da se negde ne dokopa pištolja, bojao sam se da će napraviti neku glupost. U prvom kontaktu iz Pule telefonom sa preživelima molimo sam, naređivao, vikao da ga ne ostavljaju samog ni u WC i posebno da paze da ne nađe oružje. Dok sam ja stigao u Boku, "progutao je" već svoju sudbinu komandanta koji je izgubio brod i ljude, ali ostala je neka seta pogledu i u izrazu njegovog lica koju vidim i danas (družimo se, često popijemo kafu u Obrenovcu - i on je u penziji kao brigadni general).Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: FF on November 22, 2015, 01:25:15 pm
Quote
Za 8. MIOZPD, posebno za 8. odred DJČ znam dosta iz tog vremena, ali nije za ovu temu, mada primera za kukavičluk tu ima baš za knjige i istoriju. Isto tako i primera pribranosti i hrabrosti.

Boro, ovo ćeš mi jednom nekako ispričati. Moj otac bio je prekoputa, u V.Škorpiku (PS-12 u remontu) do zadnjeg dana do kada se JRM tamo držala, na kraju zarobljen u pokušaju individualnog bekstva. Ti događaji su i za moju porodicu bili jako traumatični, jer smo dobili telegram da je tamo i poginuo. Nakon 21 dana u zarobljeništvu razmenjen. Otac mi je jako malo pričao o ovome, razumem da bi najradije izbrisao to vreme iz pamćenja da može. Znam za nekoliko epizoda, ali bi voleo da imam celovitu sliku o tim događajima. Događaji opisani u ovom topiku usledili su neprosredno nakon šibenskih događaja. Cela ta druga polovina 1991. stavila je ljude na test. Znam za mnoge sudbine njegovih kolega koji su to fizički nekako i pregrmeli, ali emotivno su na kraju bili potpuno slomljeni, većina je završila svoj put mnogo pre svog vremena, pritisnuta psihičkim i fizičkim bolestima.Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: ssekir75 on November 22, 2015, 01:36:07 pm
и даље тврдим да треба да испричате све шта се дешавало и са једне и са друге стране. не само за овај догађај. људи смо, сећања бледе и један по један учесник ових догађаја одлазе. штета би било да се те приче покопају заједно са учесницима, а још горе да се због незнања грешке понове.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on November 22, 2015, 03:10:48 pm
Koliko mi je poznato posade s brodova su bile u potkopu. Tamo su se većina i predala. Osobno naoružanje je djelomično neupotrebljivo jer su bacili zatvaraće pušaka u more.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: duje on November 22, 2015, 03:13:06 pm
Koliko mi je poznato posade s brodova su bile u potkopu. Tamo su se većina i predala. Osobno naoružanje je djelomično neupotrebljivo jer su bacili zatvaraće pušaka u more.

To su oni potkopi na Mandalini u skopu V.Škorpika?


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on November 22, 2015, 03:14:01 pm
U sklopu zavoda.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 22, 2015, 04:21:31 pm
Boro, tek u Kumboru sam upoznao pbb Nikolića, i svu muku koju su oni preživeli slušao sam iz svedočenja mornara sa kojima sam proveo vreme do skidanja (21.09.92).Sećam se njihovih depresija, neprospavanih noći, košmara, tuge.Proživljavao ponovo ono što su prošli , prepričavali jedni drugima  priče danima i noćima. Sećam se i nekih pesama koje smo slušali do besvesti i ćutali ( krivo je more, život je more,..)Mnogo puta su komentarisali držanje njihovog komandanta Nikolića koga su poštovali i voleli prvo kao čoveka, a zatim i kao komandanta s kojim su spasli živote. Nikada nijedan nije dovodio u pitanje njegovu oficirsku čast ili odgovornost za sve što se desilo. Pogotovu se sećam tog detalja da nije hteo da napusti brod i kako su to oni doživeli zajedno s njim.I tada sam imao veliko poštovanje prema njemu i znam da smo zaista slušali njegova naređenja kasnije u četi. Iako smo jedno vreme bili kao raspuštena banda, ustvari imali poštedu od svih aktivnosti kao "brodolomci". Sve se to vratilo u normalu sa novim zadacima ( Mljet, Lastovo,..ili kopneni).Bio sam i na raportu kod njega nekoliko puta kasnije, ali su to neke druge teme.

Teško mi je kad se svega toga setim i dugo u sebi sam potiskivao neke emocije i mislio da sam sve to lako "prebrodio". Ostaje trag dubok kao brazda koju  pri oranju preskačeš iz nekog razloga i trudiš se da je ostaviš po strani. Kao što sam pre napominjao, u kontaktu sam sa nekim od njegovih "ždrebaca" ( Milutinović, Lazović, Živanić) koji ga uvek pomenu i sada mogu da im prenesem da im je komandant dobro i da provodi penzionerske dane , nadam se da ga zdravlje služi. Prenesi mu pozdrave od njegovih brodolomaca...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on November 22, 2015, 05:14:33 pm

Neka neko otvori topik o zbivanjima u VPS Šibenik. Neka se tamo isto tako izpiše povjest.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 22, 2015, 05:15:20 pm
Quote
Za 8. MIOZPD, posebno za 8. odred DJČ znam dosta iz tog vremena, ali nije za ovu temu, mada primera za kukavičluk tu ima baš za knjige i istoriju. Isto tako i primera pribranosti i hrabrosti.

Boro, ovo ćeš mi jednom nekako ispričati. Moj otac bio je prekoputa, u V.Škorpiku (PS-12 u remontu) do zadnjeg dana do kada se JRM tamo držala, na kraju zarobljen u pokušaju individualnog bekstva. Ti događaji su i za moju porodicu bili jako traumatični, jer smo dobili telegram da je tamo i poginuo. Nakon 21 dana u zarobljeništvu razmenjen. Otac mi je jako malo pričao o ovome, razumem da bi najradije izbrisao to vreme iz pamćenja da može. Znam za nekoliko epizoda, ali bi voleo da imam celovitu sliku o tim događajima. Događaji opisani u ovom topiku usledili su neprosredno nakon šibenskih događaja. Cela ta druga polovina 1991. stavila je ljude na test. Znam za mnoge sudbine njegovih kolega koji su to fizički nekako i pregrmeli, ali emotivno su na kraju bili potpuno slomljeni, većina je završila svoj put mnogo pre svog vremena, pritisnuta psihičkim i fizičkim bolestima.

Hoću @FF, drage volje, blizu smo - naći ćemo se na kafi. Mada, događaje iz Šibenika znam iz druge ruke, iz priča ljudi koji su tamo bili i iz razgledanja izrešetanih brodova. Moja saznanja su uglavnom fokusirana na dva broda iz moje jedinice, DJČ-611 (možda 612, nisam 100 % siguran) i BRM-88 (ni njen broj nisam siguran), mada imam negde neke izjave u kojima to piše - ispitivali su mene zašto su brodovi ostali u MTRZ.

A emocije vezano za taj period u Šibeniku vezanu su za jedan primer neverovatnog kukavičluka oficira i na kolegu, klasu mlađeg, koji je poginuo. Sve skupa, opet ništa lepo, ali uz kafu i rakiju može se ispričati...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 22, 2015, 05:19:19 pm

Teško mi je kad se svega toga setim i dugo u sebi sam potiskivao neke emocije i mislio da sam sve to lako "prebrodio". Ostaje trag dubok kao brazda koju  pri oranju preskačeš iz nekog razloga i trudiš se da je ostaviš po strani. Kao što sam pre napominjao, u kontaktu sam sa nekim od njegovih "ždrebaca" ( Milutinović, Lazović, Živanić) koji ga uvek pomenu i sada mogu da im prenesem da im je komandant dobro i da provodi penzionerske dane , nadam se da ga zdravlje služi. Prenesi mu pozdrave od njegovih brodolomaca...

Hoću, pozdraviću ga, bez brige. I on radi ali njegova je stvar da li hoće da to i javno kaže. Zdravlje mu je super.

To što kažeš o emocijama, ako ja koji nisam direktno učestvovao u tome ne mogu da zaboravim, mogu samo da zamislim kako je vama koji ste to prošli. Na ružne stvari koje nam se dese pada "prašina vremena" ali ih nikada u potpunosti ne zatrpa, umiru sa nama.

Zato se slažem da treba sve ispričati, ipak je 24 godine solidna istorijska distanca čak i za usijane glave.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 22, 2015, 05:21:46 pm

Neka neko otvori topik o zbivanjima u VPS Šibenik. Neka se tamo isto tako izpiše povjest.

Super ideja, najbolje bi bilo neko ko je bio učesnik, nije važno na kojoj strani. Sudim po sebi: ono što tada kao čovek od 35 godina nisam razumeo pa ponešto i zamerao nekome od kolega, danas razumem i davno više ništa nikome ne zameram. Kukavičluk mi se gadi, ali ni to ne zameram, bilo bi to kao da zameram nekome ko muca.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Jester on November 22, 2015, 05:32:23 pm
Ideja je odlična samo se kosi sa T11. u ovom topicu je diskusija dostojanstvena kakva i treba biti s obzirom na težinu događaja, sve drugo bi nas skrenulo s kursa.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 22, 2015, 05:33:52 pm
Ideja je odlična samo se kosi sa T11. u ovom topicu je diskusija dostojanstvena kakva i treba biti s obzirom na težinu događaja, sve drugo bi nas skrenulo s kursa.

I to si u pravu...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on November 22, 2015, 05:40:07 pm
Popis poginulih i ranjenih s imenima i prezimenima kao i pripadnost vojsci objavljeni su u novinama. S. Dalmacija i Šibenski list objavili su popis  na temelju podataka iz Medicinskog centra Šibenik. Nema tu nikakve tajne.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: ssekir75 on November 22, 2015, 05:41:32 pm
нити разлога за свађу.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 22, 2015, 05:41:49 pm
Popis poginulih i ranjenih s imenima i prezimenima kao i pripadnost vojsci objavljeni su u novinama. S. Dalmacija i Šibenski list objavili su popis  na temelju podataka iz Medicinskog centra Šibenik. Nema tu nikakve tajne.

Nije u pitanju tajna nego T.11 Pravilnika i, verovatno neka usijana glava koja bi izazvala zaključavanje i brisanje topika. Ali, kako Uredništvo kaže.

Konkretno, mislio sam na pbb Zorana Golubovića koji je poginuo na jednom od graničara.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on November 22, 2015, 05:53:36 pm

Boro ! Ono je bila barkasa BRM 82. Slika (foto portret u uniformi) za uspomenu na pbb Zorana Golubovića još danas krasi jednu od kancelarija mornarice CG u Baru. Ja sam ju osobono video. 
Šta sad? Da otovrimo ovaj topik ili ne?


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on November 22, 2015, 05:57:14 pm
Ma Boro, ima od toga 24 godine. Da pitaš ove mlađe di je Duboka ili Sidrište 2, ubi me ako bi znali. Sjećam se da je ime tog pbb i kf bilo objavljeno u prvom broju koji nakon blokade stigao u grad. Kad bi se povela ozbiljna  rasprava onda bi vidjeli što i kako. Ovako, to je povijest. Što je bilo i kakva je bila uloga JRM u remontu, to možemo nas dvojica uz limunadu razgovarati.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: duje on November 22, 2015, 06:00:39 pm
Ako napravimo jedan put izuzetak o T. 11, morat ćemo napravit i drugi, treći... ako želimo poštivat pravilnik palube., inače nema smisla imat pravilnik


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 22, 2015, 06:00:46 pm
Ma Boro, ima od toga 24 godine. Da pitaš ove mlađe di je Duboka ili Sidrište 2, ubi me ako bi znali. Sjećam se da je ime tog pbb i kf bilo objavljeno u prvom broju koji nakon blokade stigao u grad. Kad bi se povela ozbiljna  rasprava onda bi vidjeli što i kako. Ovako, to je povijest. Što je bilo i kakva je bila uloga JRM u remontu, to možemo nas dvojica uz limunadu razgovarati.

Može, ali ne uz limunadu, naći će se valjda malo vina.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 22, 2015, 06:02:17 pm

Boro ! Ono je bila barkasa BRM 82. Slika (foto portret u uniformi) za uspomenu na pbb Zorana Golubovića još danas krasi jednu od kancelarija mornarice CG u Baru. Ja sam ju osobono video. 
Šta sad? Da otovrimo ovaj topik ili ne?

I dalje mislim da je taktički broj bio veći, 88 ili 89. Znam po tome što smo pričali da je najnovija BRM, što 82 ne bi mogla da bude. Mada, nije ni važno koji broj je nosila.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Jester on November 22, 2015, 06:04:22 pm
Ovde smo dozvolili raspravu zbog posebnosti događaja unatoč tome šta se dogodio za vrijeme T11. Sve drugo bi zahtijevalo internu raspravu u uredništvu.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on November 22, 2015, 06:05:25 pm
Odgovara li ti kaštelanski zifandel? Crno vino, bolji od plavine. Od stare loze plavine ali bolje vrste. Od oružja nosim ono najubojitije, žlicu, pinjur i pošadu. Stolnjak bijeli, kao na brodu. Čaše kristal staklo, beštek srebrni.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 22, 2015, 06:18:40 pm
Odgovara li ti kaštelanski zifandel? Crno vino, bolji od plavine. Od stare loze plavine ali bolje vrste. Od oružja nosim ono najubojitije, žlicu, pinjur i pošadu. Stolnjak bijeli, kao na brodu. Čaše kristal staklo, beštek srebrni.

Sve kako treba, vino ne poznajem ali kako verujem tebi verujem i tvome izboru. Još samo da iskrsne prilika. :)


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: torpedo011 on November 22, 2015, 08:30:45 pm
Што се тиче изузетка постоје три (барем сам ја тако приметио):

1. Потапање Мукоса
2. напад ТЧ-51 на ВПБР-32
3. Тајерска сестрица

Ја када сам кренуо да читам форум најзанимљивији делови су ми били они везани за рат на простору СФРЈ.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: duje on November 23, 2015, 06:15:17 am
Што се тиче изузетка постоје три (барем сам ја тако приметио):

1. Потапање Мукоса
2. напад ТЧ-51 на ВПБР-32
3. Тајерска сестрица

Ја када сам кренуо да читам форум најзанимљивији делови су ми били они везани за рат на простору СФРЈ.

Točno tako. Mislim da je bilo va VPBR-31 (Split)


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Istria 052 on November 23, 2015, 08:57:34 am
Gledano s pomoracke strane, rizik plovidbe po losem vremenu mogao se umanjiti tako sto je veliki brod mogao stvoriti zavjetrinu DTM i PDS. Naravno, krcani na VPBR-u bi se posteno izljuljali, ali se pogibelj vjerovatno mogla izbjeci.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 23, 2015, 09:05:54 am
Gledano s pomoracke strane, rizik plovidbe po losem vremenu mogao se umanjiti tako sto je veliki brod mogao stvoriti zavjetrinu DTM i PDS. Naravno, krcani na VPBR-u bi se posteno izljuljali, ali se pogibelj vjerovatno mogla izbjeci.

Pokušano je to Istria za oba broda, ali kasno, brodovi su već primali vodu.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: torpedo011 on November 23, 2015, 10:28:05 am
Што се тиче изузетка постоје три (барем сам ја тако приметио):

1. Потапање Мукоса
2. напад ТЧ-51 на ВПБР-32
3. Тајерска сестрица

Ја када сам кренуо да читам форум најзанимљивији делови су ми били они везани за рат на простору СФРЈ.

Točno tako. Mislim da je bilo va VPBR-31 (Split)

Што се тиче ВПБР-31 на форуму су се водиле расправе око тога да ли је ЗНГ уопште погодио и оштетио брод током битке у Каштеланском заливу 1991. године.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Jester on November 23, 2015, 10:39:47 am
@torpedo011

Nije bilo bitke u Kaštelanskom zaljevu, odnosno to nije ta bitka ovo se odigralo u Bračkom/Splitskom Kanalu kako god, i kako kažu brod je pogođen odnosno ako su lagali mene ja lažem vas, i vratimo se nazad na temu ovdje ćemo završiti s offtopicom svaka daljna diskusija van okvira biti će obrisana a članovi upozoreni, zahvaljujem na razumijevanju.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Istria 052 on November 23, 2015, 04:03:21 pm
Gledano s pomoracke strane, rizik plovidbe po losem vremenu mogao se umanjiti tako sto je veliki brod mogao stvoriti zavjetrinu DTM i PDS. Naravno, krcani na VPBR-u bi se posteno izljuljali, ali se pogibelj vjerovatno mogla izbjeci.

Pokušano je to Istria za oba broda, ali kasno, brodovi su već primali vodu.
O tome je vrli Komandant sastava trebao razmisljati prije polaska na voznju, ukoliko je vec rijesio isploviti..


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 23, 2015, 04:38:15 pm
Na to pitanje je Boro odgovorio i u nekim drugim postovima objasnio zašto se Šljivu žurilo u Boku...Možda iz tog razloga nije hteo da eskivira kako Boro kaže , da preveze sidra do Boke baržom, da se put ne bi odložio. Da ne bude zabune, barža je ostala bez komandanta oko mesec dana pre polaska iz Pule . Nisam siguran u datum kada je zastavnik Bogdan Darko napustio JRM . Bio sam sizni tog dana i ispratio čamac kojim je otišao sa Katarine u Pulu. kao da sad gledam....

Baržu je u međuvremenu vozio vodnik1.kl Saša ...negde pred polazak kf Šljivo preuzima komandu nad brodom....

Šta da ti kažem... uvek oko tog datuma osećam neku gorčinu, skoro krivicu - kao da sam mogao da sprečim isplovljenje, a naravno, nisam. Pbb Ljubomir Nikolić i ja upozoravali smo kf Šljivu da nemamo vremensku prognozu, a on nas je ismejavao i skoro proglasio kukavicama. Čak je neko vreme tvrdio da je na italijanskoj TV stanici video dugoročnu prognozu koja je veoma povoljna. Tada smo nas dvojica tražili tu stanicu po TV - nismo je našli, naravno, pa je indirektno priznao da je to rekao da nas umiri.

DTM je bio natovaren standardno, čak samo oko 50 % kapaciteta, ali barža je na prvi pogled bila pretovarena - savila se bočno kao luk. Nije bila ni za vožnju do Briona... Mislim da je naređenje za transport plutačnih sidara sa Muzila Šljivo mogao veoma lako da eskivira, samo da je hteo... a ta sidra su protovarila baržu.

Inače, većina starešina (ipak smo svi samo ljudi) tražila je bilo koji izgovor samo da što pre ode u Boku. Otuda na brodovima neki koji nisu bili formacijski u posadi. Moj kum, MT zIk, bio je na barži a brod (jedan DJČ) na kojem je bio komandir V BO bio je u teglju LDI. Nosio je platu za ljude koji su nam već bili u Boki, i pri ukrcaju na PR zaboravio torbu sa novcem i svoju kožnu jaknu u kormilarnici, pa se vratio u zadnji čas i uzeo i to. Nakon par sekundi more je nabacilo onaj pominjani putnički automobil na vrata kormilarnice i blokiralo ih - skoro je poginuo zbog tuđeg novca, iz straha da ga ne optuži neko da je on to uzeo.

Šljivo je ostavio mene, iako sam bio MT oficir, da komandujem sa preostalih pet brodova i 60-ak ljudi, iako sam ga molio da to ne radi, podsećao ga na kapetane koji tonu sa brodom a on ide među prvima... smejao se, govorio da sam patetičan, i - otišao.

U to vreme teško je bilo dobiti pouzdane vesti, nikada nisi znao sa kime u stvari razgovaraš telefonom ili radiom. Kako sam ja reagovao kada sam 19. uvečer, u stvari već je bio 20.11, čuo da smo izgubili tri čoveka i dva broda, ne mogu ovako da ti pričam, jednom kad se vidimo. Tada ću ti dati i onu video kasetu, još je imam.

Pričao sam ovo ne samo tebi ratni druže, već i svim kolegama koji će se ovih dana setiti da se oglase u "Tragediji kod Tajerske sestrice".


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 23, 2015, 08:22:06 pm
@Longtrip, Darko Bogdan srećom nije bio učesnik (ima četvoro dece). I ja se sećam dana kada je otišao, popodne je zvao telefonom, pijan, i rekao da će se ubiti jer ne može da podnese sebe zbog toga što je napustio drugove, da ne kažem dezertirao. Tada smo zIk Slijepčević i ja mojim autom otišli do njega kući, ispraznili mu pištolj a žena sakrila municiju, umirili ga. Rekao sam mu da sutra slobodno dođe na posao, niko mu neće reč reći. Obećao je da će doći, izljubili smo se i pozdravili, na Katarinu se vratili u neko doba noći.

Sutradan nije došao, niti se javio. Mislim da je samo jednom na neki način organizovao da mu se pošalje plata.

Inače, sve do početka decembra na razne načine sam davao platu svima ljudima koji su otišli iz JRM (u to vreme plata se delila u gotovini). Jedino nisam hteo da dam platu kk Vinku Čatipoviću zbog njegove dvoličnosti. Jednom me je sačekao ispred Komande VPS i tražio da mu dam platu jer ima dve (usvojene) devojčice. Njegovu platu upravo sam bio vratio finansisti i rekao mu to, rekao mu i zašto sam to uradio i ako hoće neka uđe u KVPS i sam traži platu. Na kraju, ponudio sam mu svog novca ako mu treba - nije hteo da uzme, barem je toliko ostao častan. Dvoličnost se sastojala od toga što je glumio da je srcem i dušom za JRM a nagovarao je potčinjene starešine da dezertiraju. Za ovo imam neoborivi dokaz, evo ga u Ustaničkoj ulici u Beogradu - nagovorio je starijeg vodnika, isprepadao ga, kao u ratu pogine više od 75 % učesnika i tako dalje... i čovek se skine. Negde oko 25.11. stigne naređenje iz KVPO da se svi koji su se skinuli posle 15.09. vrate u jedinice jer će inače biti tretirani kao dezerteri. Taj čovek se vrati, a ja nekoliko dana zbog toga imam mali rat u jedinici - oni koji nisu odlazili neće sa njim da rade... ali to je druga priča.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 23, 2015, 09:32:06 pm
Boro, zastavnik Bogdan Darko je na mene ostavio veoma upečatljiv utisak kao oficir koi je umeo sa posadom,iako sam proveo pod njegovom komandom samo dva meseca.Odlično je poznavao brod i razliku sam shvatio onog momenta kada su ga drugi smenili na telegrafu.Prvo vodnici a zatim i kapetan fregate koji nije umeo čestito ni da krene ni da "parkira", to znam ja po komandama koje sam dobijao iz kormilarnice kao mašinista. Znam da je zastavnik Bogdan imao porodičnih problema jer mu je brat  zabranio da viđa majku u Splitu ili Rjeci dok ne napusti JRM. Zato je i napustio jedinicu koliko je meni poznato.
Koliko puta sam ga spominjao zbog nekih javašluka na brodu od kad je otišao Bila je neka priča da je on hteo baržu da poveze u tu najdužu vožnju koja se planirala i da se potom skine.Ne znam da li bi to izmenilo neki tok događaja posle....

Zastavnik Vjeko Slijepčević mi je u Kumboru bio komandant na DJČ , dok nisam otišao na barkasu u Zeleniku na carinski mol.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 23, 2015, 09:34:58 pm
Svakakvih situacija je tada bilo...

Jedan primer: na stanici za ukrcaj goriva Zonka, u DJČ 617 ukrcaju nam vodu u tankove. Mašinac sam, znam šta treba da se uradi ali nemam vremena - od komande koja je u miru brojala 11 ljudi ostao sam samo ja, stalno sam kao muva bez glave - čas na radio uređaju, čas popravljam neki sitan kvar na nekom od brodova, čas smo napadnuti, čas sastanak u KVPS... Brod mi treba, razmišljam šta da radim i setim se. Pozovem telefonom komandira V BO sa tog DJČ, zamolim ga da dođe i reši to. Tražio mi je garanciju da ga neću "uhapsiti", dao sam mu reč. Došao čovek, odradio posao, popijemo po par viskija i ode. Prvog decembra ga zovem da se nađemo da mu dam platu. Kaže on kakvu platu, za novembar odgovorim mu. Pa ja sam se skinuo u septembru, kaže on. Nema veze, zaradio si novembarsku - i nađemo se u gradu, i dam mu platu.

Rekoh već da su plate stizale u gotovini, i po nekoliko meseci nakon što su se ljudi skinuli plate su stizale. Podelim svim ljudima koji su tu, pošaljem u Boku, a za one koji nisu više u JRM napravim spisak, saberem pare i vratim finansisti, u platnu listu upišem da nije više u JRM, potpišem i stavim pečat. Jednom prilikom kaže mi finansista zašto to radim, zašto ne nadrljam neki potpis pa te pare popijemo u jedinici. Odgovorio sam mu neka on to uradi, a ja neću.

E, od tog čoveka je Vinko i čuo da ja kao "delim neke plate" pa došao da traži svoju. Neću sad da lemantiram o tome kako je znao da sam baš u to vreme baš u Komandi VPS...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 23, 2015, 09:43:51 pm
Hmm...Zonka , 21. septembar 1991. Ulazimo s baržom u unakrsnu vatru sa 7 kamiona municije na palubi. Zakačilo nas po pramcu na dva mesta.Kad se samo setim, pristali na Muzil do jutra.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 23, 2015, 09:49:41 pm
Boro, zastavnik Bogdan Darko je na mene ostavio veoma upečatljiv utisak kao oficir koi je umeo sa posadom,iako sam proveo pod njegovom komandom samo dva meseca.Odlično je poznavao brod i razliku sam shvatio onog momenta kada su ga drugi smenili na telegrafu.Prvo vodnici a zatim i kapetan fregate koji nije umeo čestito ni da krene ni da "parkira", to znam ja po komandama koje sam dobijao iz kormilarnice kao mašinista. Znam da je zastavnik Bogdan imao porodičnih problema jer mu je brat  zabranio da viđa majku u Splitu dok ne napusti JRM. Zato je i napustio jedinicu koliko je meni poznato.
Koliko puta sam ga spominjao zbog nekih javašluka na brodu od kad je otišao Bila je neka priča da je on hteo baržu da poveze u tu najdužu vožnju koja se planirala i da se potom skine.Ne znam da li bi to izmenilo neki tok događaja posle....

Zastavnik Vjeko Slijepčević mi je u Kumboru bio komandant na DJČ , dok nisam otišao na barkasu u Zeleniku na carinski mol.


Vjeko se prezivao Vukojević, a Slijepčević je bio rukovalac jednog skladišta, mislim municije u Dugoj uvali. Sa slijepčevićem imam povremeno kontakt telefonom, nismo se videli od tada.

Na žalost, Vjeko je pre 10-ak godina iznenada umro od prskanja butne arterije.

Za njega je vezana jedna interesanta pričica: 04.12.1991. DTM 232, DJČ 617 i 618 po planu idu za Boku. Iz KVPS oko 10 sati dođe kf Pervanski Ferenc da ih isprati. Tada mu kaže komandant DTM da bez mene neće da isplovi. Frka, Pervanski ljut, komandanta podrže ostali iz posade i sa oba DJČ, neće da idu ako ja ne idem, a iz jedinice ostaju još jedan lučki remorker i jedna stara ronilačka barkasa. Pervanski zove komandanta VPS, kbb Rakića, ovaj mu naređuje da me uhapsi jer kao, to sam ja pripremio. Sve starešine onda kažu da uhapsi i sve njih... haos totalni. Na kraju Rakić traži mene na radio, otera me u p.m. i kaže da idem. Nisam ni sav veš pokupio, jedva stigao da se ukrcam na DTM.

Dvanaest sati, Vjeke nema, a pitao me oko 10 sati da ode do stana da uzme još neke stvari i ja ga pustio, iako izlaza odavno nije bilo ni za koga, osim službeno.

Nema Vjeke ni u 12.30, Pervanski ljut kao puška, kaže mi da je on dezertirao i naređuje da se isplovi. Mi odbijamo, nećemo da ga ostavimo. Pervanski opet hoće da me hapsi... Jedan sat, nema Vjeke još. Pervanski zove Rakića, obojica viču na mene da isplovljavamo, ja neću, neka me uhapsi pa će me barem neko drugi čuvati a ja ću se konačno naspavati.

Evo Vjeke negde posle jedan sat, malko popio i nosi jelenje rogove! Samo to!? Pitam ga pa gde je do sad, bemu i rogove, kaže skidao ih sa zida. Ukrca se Vjeko, isplovismo...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 23, 2015, 09:51:39 pm
Hmm...Zonka , 21. septembar 1991. Ulazimo s baržom u unakrsnu vatru sa 7 kamiona municije na palubi. Zakačilo nas po pramcu na dva mesta.Kad se samo setim, pristali na Muzil do jutra.

Moram te ispraviti, bio je 26. septembar, ne 21. Pouzdano. A ja sam vam urlao radio telefonom da ne idete u Zonku. Municija je bila za topove 130 mm sa Barbarige. Kamioni KRAZ 255b.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 23, 2015, 10:14:39 pm
Quote
Moram te ispraviti, bio je 26. septembar, ne 21. Pouzdano. A ja sam vam urlao radio telefonom da ne idete u Zonku. Municija je bila za topove 130 mm sa Barbarige. Kamioni KRAZ 255b.

Verovatno si u pravu Boro za datum, prošlo vreme , eto pogreših i prezime sada pokojnog zastavnika Vjeka. Pamtim i ja neke zanimljive situacije s njim u Kumboru, ali da ne idem u toliki off ovde.

Tada je ustvari bio i prvi ozbiljniji napad na neki vojni objekat u Puli, koliko ja znam

Taj dan smo se valjda i nasukali u Barbarigi kada su ukrcali kamione, ili je bilo neki sledeći put.Skoro svaki dan smo bili u vožnji tih dana, više i ne znam kad je šta bilo. Nekolio sati smo izgubili dok se brod odsukao. Kako se treslo sve u mašinskom prostoru.Sedim na kopči i dajem punom snagom nazad po ne znam koji put, a propele podižu iz plićaka kamenje i pesak . Udara odozdo kao rafal . Sećam se da je tada zastavnik Bogdan bio ljut kao nikad do tada.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 23, 2015, 10:18:51 pm
Jeste, to je bilo vatreno krštenje.

I nasukali ste se tog dana, zato i jeste bili na ulazu u luku tek oko ponoći, kad je počeo vatromet. Pratio vas je LR, čini mi se 79, sa komandirom zastavnikom Lafortonovićem, on vam je i pomogao da se odsučete.

i nije bio samo Darko ljut, svi smo bili.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on November 24, 2015, 02:20:26 pm

Nastavite!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 24, 2015, 03:25:28 pm
Nekoliko dana nakon brodoloma, zove me telefonom zastavnik Lafortonović. Skinuo se negde u to vreme, a ostala mu na lučkom remorkeru kožna jakna i neki privatni papiri, pita može li da dođe po to. Naravno da možeš, kažem mu. On pita a da li ću ga uhapsiti, nisam policajac, odgovorim mu, i da skratim, dam mu ja reč da mu ništa neće biti i on dođe kolima na kapiju Vargarole. Zovem ga unutra, da popijemo kafu, neće.

Dobro, odem ja na kapiju, pitam šta je to sve ostalo, on kaže, vratim se i kažem jednom mornaru da to spremi i donese na kapiju. Dok smo čekali mornara sednem na suvozačko sedište, zapalimo i pričamo o tragediji barže i DTM, opet ga zovem da uđe, da se ne boji, džabe.

Dolazi mornar, a ja izvadim pištolj, repetiram i naslonim mu na desni kuk i kažem da izlazi iz auta jer je uhapšen. Laf prebledeo, guta knedle, ne može da progovori. Vidim ja da će da dobije srčani udar od straha, sklonim pištolj i nasmejem se, kažem mu - vidiš da sam hteo mogao sam i ovde da te uhapsim, hajde uđi čoveče da popijemo kafu. Ma kakvi, jedva čeka da izađem iz kola i da ide.

Dobro Lafe, hajde kad se toliko bojiš. Ma ne bojim se, nego ne znam kako će drugi da reaguju. Koji drugi, u kasarni je još samo vIk Stolić Slaviša a on te ni ne poznaje? Ode Laf, pozdravismo se i više se nismo videli. Ako čita ovo slučajno, izvinjavam mu se na malo grubljoj šali...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on November 24, 2015, 04:47:49 pm

Ko je u to vrjeme bio na Muzilu i na Katarini? Kad se izpraznila Brabariga ? Ovog ljeta sam jednu noč sa brodicom prespavao vezan na mulet od Barbarige i prošetao do tvrđave i nazad.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 24, 2015, 07:48:20 pm

Ko je u to vrjeme bio na Muzilu i na Katarini? Kad se izpraznila Brabariga ? Ovog ljeta sam jednu noč sa brodicom prespavao vezan na mulet od Barbarige i prošetao do tvrđave i nazad.

Barbariga je iseljena do kraja septembra, ne znam kad je tačno predata Kriznom štabu opštine Pula.

Katarinu je sve do 04.12. kada sam ja otišao iz Pule držala JRM, tačnije straža od 20-ak vojnika iz 139. brmdp sa jednim podoficirom i vodnik - dobrovoljac (rezervista) iz moje jedinice sa dva mornara, jedan se zvao Miler Zoran. DJČ su sa Vargarole dolazili na punjenje akumulatora na Katarinu sve do 04.12. Međutim, skladišta na Katarini su već tada bila provaljena i opljačkana, nemam druge reči za taj vandalizam.

Muzil je do tog datuma držala JNA/JRM, koliko znam polovinom decembra je Pula potpuno napuštena od strane JNA pa je verovatno tada predat i Muzil.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 24, 2015, 07:57:15 pm
Već je pomenut vatromet oko ponoći 26.09. Tokom vatrometa, pošalje me Šljivo da pretrčim pistu široku barem 50 metara pod vatrom minobacača i streljačkog naoružanja i pošaljem jedan DJČ, baš komandira Vjeke Vukojevića da traži i sa BP 30 u Štinjanu uništi minobacač. Ima dva radio uređaja, dva mornara kurira, a on šalje najstarijeg oficira posle sebe kao kurira?! Izvršio sam to, poslao DJČ i gledao kako minobacač sada gađa DJČ, srećom nije pogodio. Sretno pretrčao nazad u zgradu komande, jedna mina zveknula 20-ak metara od mene ali čuo sam joj zvižduk pa zalegao, samo me istumbala po pisti.

E, 27.09. ujutro Šljivo pošalje mene sa BMT (mala barkasa, bez naoružanja, dugačka oko 9 metara), Miler Zoranom i još jednim mornarom da na rtu Krišto tražimo i uništimo top PA 20/III koji je tu bio postavljen. Kako sa BMT da uništim top, pitao sam ga. Pa uništi posadu topa, odgovorio je lakonski. U redu, krenuo sam na zadatak i u Zonki ukrcao pk Anastasovskog sa DTM koji je tamo bio vezan, kao pojačanje.

Zamislite, mala BMT sa 3-4 automatske puške ide da uništi trocevni top 20mm?! Još jedan od njegovih bisera...

Na izlazu iz luke Pula more je bilo 4-5, jedva smo izašli 50 - ak metara. Videlo se mesto gde je top bio, ali je već bio uklonjen. Srećom, inače vam verovatno ne bih ovo pisao večeras. Jedva smo okrenuli barkasu i vratili se.

U Boki, u jednom od razgovora kažem Šljivi da je dva puta pokušao da me ubije, navedem mu ta dva događaja. Samo je ćutao, ništa mi nije odgovorio. A i šta bi mi rekao?


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Istria 052 on November 24, 2015, 08:06:01 pm
Boro, i tebe kroz karijeru prati Brka.. :) samo si ti imao vise strpljenja


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on November 24, 2015, 08:09:40 pm
Nisam znao da je i u Puli bilo tako vatreno. Do sad sam mislio da je bilo malo puškaranja. A ti Boro imao si vatreno krštenje. Čudi me kako to da se oficira MTS slalo na takve zadatke. Gdje je bila jedinca mornaričke pešadije sa Katarine? A zašto su morali DJČ-ci na punjenje akumulatora? Nisu se punili pomoču svojih mašina?
A ovaj Izudin Ko njemu diplomu dade?????? :zid


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 24, 2015, 08:12:54 pm
Boro, i tebe kroz karijeru prati Brka.. :) samo si ti imao vise strpljenja

Ma i nisam, očitao sam ja njemu "lekciju" u nekoliko navrata, još mnogo pre ovih događaja.

I onda, 1989. vreme za ocenjivanje, on daje meni i Ljubi ocenu "naročito se ističe". Odbio sam da potpišem i najavio žalbu i tako ga naterao da mi smanji ocenu. Ljuba skoro da me udari koliko je pobesneo na mene.

A zašto nisam hteo tu ocenu? Zato što mi je dva meseca pre ocenjivanja rekao da mu ofarbam čamac pa će mi dati "naročito se ističe". Srećom po njega, u mom stanu, pa nije bilo žešće reakcije osim verbalne. Nisam naravno pristao, samo mu pozajmio alat. Rekao sam mu da od njega ne bih prihvatio tu ocenu taman umro istog časa.

To su neki moji principi od kojih nisam baš imao koristi a štete jesam, dosta. Eto, zbog te ocene kasnio sam u dva čina po godinu dana. Ali, princip je princip. A i on je on...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Istria 052 on November 24, 2015, 08:14:37 pm
Zbog negativne selekcije JNA nije bila u stanju odgovoriti na ustavnu ulogu. Za vecinu, dok je bilo, bilo je..


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 24, 2015, 08:17:23 pm
Nisam znao da je i u Puli bilo tako vatreno. Do sad sam mislio da je bilo malo puškaranja. A ti Boro imao si vatreno krštenje. Čudi me kako to da se oficira MTS slalo na takve zadatke. Gdje je bila jedinca mornaričke pešadije sa Katarine? A zašto su morali DJČ-ci na punjenje akumulatora? Nisu se punili pomoču svojih mašina?
A ovaj Izudin Ko njemu diplomu dade?????? :zid

O njegovoj diplomi ne bih, nisam pomorac...

Mene je slao jer se bojao da ga ne sprečim kada bude pokušao da preda jedinicu - prost odgovor (Ljuba je u to vreme komandovao jednim DTM zbog nedostatka komandanata brodova). I to sam mu rekao u Boki, opet je ćutao. A brigada mdp je bila tu, ne u punom sastavu ali bila je tu. Uprkos svemu, bilo mi je žao kako su ga ljudi u Boki bojkotovali pa sam pio kafu i razgovarao sa njim, a kolege me zvali Florens Najtingejl (engleska bolničarka iz WWI).


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on November 24, 2015, 08:44:55 pm
Pa što je bio toliko ljen? Ja uzmem tri dana starog godišnjeg da sa guštom izvadim brodicu ošmirglam je, ofarbam sredim motor i zadnji dan sa ženom stavimo je u more i zapalimo roštilče... To je bio stvarno jedan oportunista, materialista, nečastan i glup čovjek. Svaka čast onim koji su ostali u JRM, svaka čast onima koji se odlučili i napustili JRM jer su imali razloge za to. A neka se srame oni koji su kolebali amo ili tamo, pa čekali najbolje "ponude - prilike" i ugrozili zdravlje i živote svojih podređenih ljudi koji su jim barem u početku vjerovali.
Za takve face nekad je postojao vojni sud.

Kako je Izudin opisan sve mi liči na jednog istog takvog patrona. Boro i ja znamo o kome se radi. Taj je još živ.

Da da, u onim vremenima težko je bilo održati treznu glavu. Imati jasan stav. Nije važno na kojoj i za koju stranu. To ste mogli mnogi da podnesete. A to može samo pošten i karakterno jak vojnik.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on November 24, 2015, 09:04:51 pm
Zbog negativne selekcije JNA nije bila u stanju odgovoriti na ustavnu ulogu. Za vecinu, dok je bilo, bilo je..
??????????


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 24, 2015, 09:21:00 pm
Pa što je bio toliko ljen?

Šta da kažem, bio je čudan čovek.

Gledao je sopstvenu korist, to stoji, a i bio je neodlučan.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on January 04, 2016, 01:19:26 pm
Gdje je bila jedinca mornaričke pešadije sa Katarine? A zašto su morali DJČ-ci na punjenje akumulatora? Nisu se punili pomoču svojih mašina?

Čitam danas ovu temu i vidim - dužan sam neke odgovore.

Mornarička pešadija sa Katarine je među prvim jedinicama prebačena za Boku, doduše po delovima, ne odjednom, a zašto, ko to danas zna.

DJČ su morali da povremeno dopunjavaju akumulatore jer zbog mnogo kratkih vožnji alternatori nisu mogli da ih dovoljno napune, pa smo zbog rizika pražnjenja akumulatora ispod granice koja garantuje upućivanje motora povremeno punili akumulatore sa obale po celu noć.

Vezano za to je još jedna anegdota. Krenem jednog dana krajem novembra sa Vargarole da nađem na Katarini rastavljač sabirnica za jedan PČ, na kojemu je to izgorelo. Tamo jedan moj vodnik - dobrovoljac i dva mornara sa BMT. Krene vodnik sa mnom iza zgrade komande, činilo mi se da sam tamo to video u nekom kršu... kad odjednom, povučem čizmom žicu, nešto fijuknu i levo od mene detonacija, ali nije PROM, nešto kao petarda. Svejedno, dobro me uplašilo... kaže mi vodnik, izvini, to ja noću postavim ručne bombe na žice od PROM - ova, danju skinem, neke i ne skinem... Dobro, tražimo dalje, kad odjednom on viknu "Pazi!" a ja se zamrznem sa nogom u vazduhu. Pogledam, on kleči desno, metar - dva od mene i odvrće ručnu bombu sa iste onakve žice. Da sam potegao i ovu... Izgrdim ga dobro, a on mi kaže "Hajde ti šefe budi ovde noću sa samo dva mornara..." Šta ću, kažem mu da se snalazi kako zna.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on January 04, 2016, 01:36:37 pm

To, da se akumulatori za vrjeme kratkih vožnji nisu punuli to je zbog toga jer je tako trebalo da bude ili je to nedostatak ovog tipa broda?

Vodnik dobrovoljac. To se vjerovatno radi o nekom pripadniku koji je nekad završijo ŠRO RM pa se javijo na poziv.
Svakako se radilo o nižem ofociru koji je dobro obavljajo dužnosti komandira straže - osiguranja. Još jednom kažem težka vremena.
Nije za dušu tako bolno ako si u ratu a protivnik ti je tuđin. Nego tmurno je biti u ratu na svome protiv svog. Pa nije važno o koj strani se radi.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on January 04, 2016, 01:41:44 pm
Nije za dušu tako bolno ako si u ratu a protivnik ti je tuđin. Nego tmurno je biti u ratu na svome protiv svog. Pa nije važno o koj strani se radi.

Upravo to je bilo najteže.

Nije nedostatak tog tipa broda, nego prosto je tako. I kod auta, ako često pališ motor i voziš kilometar - dva, akumulator brže propadne.

Na DJČ akumulatori nisu bili novi, a nije bilo dužih vožnji u kojima bi alternatori napounili akumulatore, nego sve upali, vozi pola sata, ugasi, upali, vozi 15 minuta, ugasi... tako anlaser više povuče iz akumulatora struje nego što alternator napuni tokom kratke vožnje.

Drugo, takva su vremena bila da nisam smeo da dozvolim da se desi da motor ne može da uputi zbog praznog akumulatora, malo sam to i preventivno radio...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on January 04, 2016, 01:53:03 pm
Boro, kaži mi da li negde postoji spisak ljudi ( oficira, podoficira,rezervista i mornara) koji su bili na DTM i PDS tada u konvoju ?


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on January 04, 2016, 01:55:47 pm
Ne verujem da postoji. Nismo ga napravili Ljubo ni ja, znači nije niko. U izveštajima o vanrednim događajima nabrojani su samo kao kategorije (OF, MOF, MOR) i navedena imena komandujućih i poginulih.

E sad, zašto ga nismo napravili - pogrešili smo ali to znamo sada, onda nismo znali.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on January 04, 2016, 03:35:48 pm
Skoro je bilo tako, da zbog stresa in zahtevnog zadatka nije bilo vremena za taj spisak. Da šteta. To če sve brzo biti teme za muzej pa bi taj spisak sve izpričano i zapisano obogatijo.

Na primjer, da nije neko zapisao uspomene na događaj oko diverzije na brod VIRIBUS UNITIS odmah poslje završetka I. sv rata, mi danas nebi ni znali za to.

Pa tako je oko ove tragedije več nešto zapisanog na ovom forumu. I vjerujem, da če se za to skoro neko naći, koji če stvari urediti pronači dodatne učesnike i sa time dopuniti tu priču. Šteta što nema fotografia o tome kakvo je bilo more, kako su se probijali brodovi po tom moru itd.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on January 04, 2016, 03:52:04 pm
Imam video kasetu o tom događaju, snimanu sa VPBR 31. Samo treba da je iskopam iz kutije i odnesem na prebacivanje na CD...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on January 04, 2016, 06:28:42 pm
Izkopajte. I stavite je na ovaj topic ako može.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on January 05, 2016, 08:04:05 am
Izkopajte. I stavite je na ovaj topic ako može.

Obećavam, mada ne smem da kažem kada ali nastojaću što pre.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: ssekir75 on January 10, 2016, 02:44:37 pm
то би требало под хитно урадити да неким случајем магнетни запис не пропадне, а није да се није дешавало. ::)


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: karamela on March 30, 2016, 09:37:34 pm
voleo bi da vidim još
 jednom taj video zapis  ::)


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on April 01, 2016, 02:23:46 pm
Evo obećavam, tokom aprila ću prvo naći kasetu pa je dati da se kopira na CD.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on April 01, 2016, 04:04:23 pm
 :P :-* :angel:


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on May 28, 2016, 09:13:49 pm
Ne mogu da pronađem kasetu sa snimkom događaja kod Tajerske sestrice. Sa šest kaseta sam preneo sadržaj na DVD, ali među njima nije bila i ova. Moj sin tvrdi da sam je poslao nekoma sa Palube da to uradi pre par godina, a taj to nije uradio a ni kasetu vratio.

Ako je tako, molim da se kaseta vrati, ja plaćam troškove slanja. Hvala unapred!

I daljem šunjam po kući i tražim kasetu...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 21, 2016, 07:18:38 pm
Večeras sam ponovo pustio suzu, tešku, mušku, za Vujicom, Antom i Aleksandrom.

Nisam našao kasetu, ali našao sam DVD na koji sam to odavno prebacio i zaboravio da sam to uradio. Nisam imao živce da sve odgledam, a i slabo se vidi kroz mutne oči...

Ima 3,09 GB materijala, pre snimka događaja kod Tajerske sestrice je oko sat i 40 minuta snimka sa VPBR-31, ima i dosta priče i slika oštećenja pramčanog topa 76/II kroz koji je prošla granata, mislim 40 mm. Onda ide oko sat i 20 minuta o Tajerskoj sestrici, na kraju nekih 20 minuta ponovo snimak sa VPBR-31.

Mislim da je to izuzetno vredno svedočanstvo. Imam volju da postavim to, sve ili samo deo o tragediji na forum, ali ne znam kako. Ako može neko ko zna i hoće da se javi, iskopiraću disk i poslati mu, naravno uz molbu da ne bude nikakve zloupotrebe sadržaja.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: jovokraken on September 21, 2016, 07:25:39 pm
Боро, пребаци све то у AVI формат, ако већ није у том формату, или у mp4 или mkv зато што имају бољу компресију видео стрима, направи свој налог и канал на јутјубу и аплоадуј.

Немој то никоме слати.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 21, 2016, 07:45:06 pm
Ništa od toga što si naveo ne znam, niti znam da uradim, ali mislim da će kolega IT inženjer u firmi znati.

Inače, admiral Grujić mi je dao da presnimim tu kasetu pre 15-16 godina, ima još primeraka sigurno.

Sad, ko je sačuvao a ko nije, ko zna.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: jovokraken on September 21, 2016, 07:54:19 pm
Ако се видео материјал пребаци у флеш формат flv, можда може и овде да се постави, у деловима.

То треба проверити са администратором сајта, шта може а шта не.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 21, 2016, 07:57:46 pm
Ако се видео материјал пребаци у флеш формат flv, можда може и овде да се постави, у деловима.

То треба проверити са администратором сајта, шта може а шта не.

Hvala, videću. Inače, obzirom da je presnimavamo sa VHS kasete materijal je vrlo dobrog kvalteta, osim na pojedinim kratkim delovima.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on September 21, 2016, 09:57:10 pm
Боро, помислио сам да тај видео трајно изгубљен, барем по твом ранијем јављању. Не могу ни да замислим како си се осећао мислећи да га више не поседујеш. Хвала самом Богу што је још увек код тебе. Чекамо скоро 25 година...верујем да ћете пронаћи најбољи начин да се презентује.

Велики поздрав ратни друже и хвала ти !


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: ssekir75 on September 21, 2016, 11:44:05 pm
боро, један искрени савет... направи неколико копија тога и раздели људима. не дај боже да цркне диск, да се сачува.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 22, 2016, 02:43:46 pm
Боро, помислио сам да тај видео трајно изгубљен, барем по твом ранијем јављању. Не могу ни да замислим како си се осећао мислећи да га више не поседујеш. Хвала самом Богу што је још увек код тебе. Чекамо скоро 25 година...верујем да ћете пронаћи најбољи начин да се презентује.

Велики поздрав ратни друже и хвала ти !

Šta da ti kažem, kad sam skoro sa preostalih VHS kaseta prebacivao materijale na DVD i video da nema te kasete, poludeo sam. Nema koga nisam zvao i pitao da li sam mu je slučajno posudio a on zaboravio da vrati...

Ipak, negde mora da bude i kaseta, kada sam to presnimio (u međuvremenu sam se setio i kada i gde), nema šanse da sam kasetu bacio.

Bilo kako bilo, samo da nađem malo vremena pa da vidim kako to da postujem.

Ssekir, bez brige, već sam iskopirao na HD laptopa, danas će sin na svoj laptop, za vikend pravim tri kopije na DVD.

Sinoć je došla i moja žena da gleda, a kad je videla da mi idu suze kad sam čuo glas pbb Ljube Nikolića (sa radio uređaja VPBR - 31) o teglju po krmi, i kada sa krme pokušavaju da čakljama uhvate tegalj, samo se digla i otišla... da se ne stidim valjda.

A ja se tih suza uopšte ne stidim. I svakog 19.11. sam potišten...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: pvanja on September 22, 2016, 04:10:52 pm
Boro najbolje je da snimak postavis na Youtube. Samo postavljanje lako i jednostavno.

Evo ovde imas vodic za postavljanje - malo je stariji ali da uhvatis sustinu.

Sad su malo izmeni interfejs ali su slicni korac.

Mozes ga postaviti celog ili u par delova.

https://www.youtube.com/watch?v=w15CcQagIis


http://www.njuskalo.hr/index.php?ctl=help&content_id=83


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 22, 2016, 06:21:32 pm
Hvala, ali ne bih želeo da to postavim na YT, nekako mi je bez veze da to može da vidi baš svako. Verujem da bi bilo svakakvih komentara koje bih ja, Longtrip a verujem i neki drugi vrlo teško podneli.

Paluba je druga stvar, tu nemam problem sa time.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: MOTORISTA on September 22, 2016, 06:48:31 pm
Postataviš na Youtube i blokiraš komentare.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 22, 2016, 07:13:24 pm
Postataviš na Youtube i blokiraš komentare.

Ne znam da li je u redu prema učesnicima događaja da to ide u široku javnost bez njihove saglasnosti. Radije ću to ipak uraditi samo za Palubu.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: jeremijaljesina on September 22, 2016, 08:20:11 pm
Svakako blokirajte komentare nakon uploada, napravite da je video privatan i podijelite ga jedino sa ljudima koji se predstave.
Neznam jedino kako stoji stvar sa veličinom dozvoljenog uploada. Prije mi je YT branio upload velikih video zapisa pa sam ih morao rezati u nekoliko komada. Nedavno sam stavio video od 1 sat i 10 minuta i niej bili problema.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 23, 2016, 07:27:33 pm
Боро, помислио сам да тај видео трајно изгубљен, барем по твом ранијем јављању. Не могу ни да замислим како си се осећао мислећи да га више не поседујеш. Хвала самом Богу што је још увек код тебе. Чекамо скоро 25 година...верујем да ћете пронаћи најбољи начин да се презентује.

Велики поздрав ратни друже и хвала ти !

Ako hoćeš, pošalji mi na PP adresu na koju da ti pošaljem kopiju DVD, dok ja vidim šta ću i kako ću. Mislim da ću se čuti sa Ljubom Nikolićem oko toga šta da radim.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on September 23, 2016, 07:55:51 pm
Uredu, mislim da je to ispravan potez, da se posavetuješ sa Ljubom. Kontaktirao sam neke mornare sa DTM i očekujem da i oni iznesu svoje mišljenje ovde.Postoji još jedna opcija. Može da se uradi upload videa u zip formatu na nekom free host sajtu. Tako da samo oni koji imaju adresu mogu da "skinu" video. Potpuno isto kao sto se skidaju filmovi sa neta.

Javiću se na PP


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: ssekir75 on September 23, 2016, 08:53:08 pm
ја замолих колегу који је као војник био на патролцу да се укључи и напише своје виђење ствари. рече да хоће, е сад, даље не зависи од мене.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 26, 2016, 08:29:07 pm
Evo skoro dva sata čitam ovu temu od prvog posta do poslednjeg, čini mi se da bih se manje umorio da sam ručno iskopao jamu 5 metara duboku...

Čuo sam se sa Ljubom, poslao mu link do teme (on nije na Palubi, na žalost, jer imao bi mnogo toga mudrog da kaže).

Zamolio sam ga da temu pročita i odluči da li da postavim ili ne na Palubu film o DTM-233. Za par dana zvaću ga ponovo da vidim šta kaže.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: jovokraken on September 26, 2016, 10:09:24 pm
Моје скромно мишљење је да је тај видео запис само за оне који би схватили у шта у ствари гледају. Мени би вероватно био потребан "тумач", и опет не бих све похватао. Добро је да је видео запис сачуван, али нека широка дистрибуција није у реду, опет, по мом мишљењу и из више разлога, што искључује интернет као медијум.Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on September 27, 2016, 01:50:08 pm
Моје скромно мишљење је да је тај видео запис само за оне који би схватили у шта у ствари гледају. Мени би вероватно био потребан "тумач", и опет не бих све похватао. Добро је да је видео запис сачуван, али нека широка дистрибуција није у реду, опет, по мом мишљењу и из више разлога, што искључује интернет као медијум.Pa sad odluči jovokraken šta ti bi a šta nebi. Neka Boro uzme vreme da razmisli. Neka pita svoje suborce šta oni misle o objavljivanju snimke. Pa jednog dana neka odluče. Nije "priša". Svakako je od toga prošlo 25 godina. Ako ga Boro iz tih ili onih razloga neče staviti na forum to ja poštujem. Ali zaboraviti se nesmije ni ljude ni tragedija, koja je nastala zbog pogrešnog odlučivanja (podpomognutim sa stresom i neodgovornošču k.danta koji več bio na sigurnome u Boki). Svakako se radi o dokumetu nove historije naše neko vreme sretne a od jednom nesretne generacije. Za sada smo mi (oni koji su tada bili u Puli) na ovom forumu jedini koji obnavljamo pisno izručenje tih događaja iz prve ruke. Snimka bi jako obogatila to historično izručenje mlađim generacija.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: jovokraken on September 27, 2016, 02:14:01 pm
Свако има право да се предомисли.

О томе да ли ће то бити доступно, и на који начин, треба да одлуче непосредни учесници догађаја.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on September 27, 2016, 06:08:42 pm
Sada i ovde mogu da govorim samo u moje ime, ne kao svedok događaja koji je zabeležen video kamerom, već kao neposredni učesnik tog konvoja sa  drugog broda koji je potonuo ( PDS 107). Igrom slučaja jedini sam od tih ljudi ovde kao aktivni član foruma. Znam da su neki kao gosti pročitali temu, ali za sada nisu opisali ili izneli utiske i sećanja da bi na taj način dali lični pečat u ovoj temi.I ovog puta ih pozivam da nam se pridruže, posebno bih istakao da bi bilo od velike važnosti da tadašnji komandant DTM 233 Ljubo Nikolić opiše događaje iz svog ugla.

Ovim putem se pridružujem pozdravima dela posade Komandantu ( sa velikim početnim slovom) , koji im je u najtežim trenutcima bio i otac i majka! Ja to znam jer sam sa njima delio i dobro i zlo posle svega što se dogodilo.Treba biti hrabar i poneti sudbinu posade na plećima tada, odgovornost i žrtvu. Znam da je tada kao i sada za nas bio veliki čovek i oficir. Sećam se nekih strojeva kada nismo imali mornarske čizme, kape i delove uniforme, imao sam samo papuče , pantalone i rolku i nisam bio jedini. Gledali smo se u oči, on nas i mi njega...jedan na jedan, sa velikim razumevanjem i poštovanjem. Sa mojim komandantom broda to nije bio slučaj i za mene lično on može biti samo posebna tema koja se ovde sporadično pominjala.

Verujem da svi mi mislimo na isti ili sličan način i da se pitanje distribucije videa tiče prvo pijeteta prema žrtvama tog događaja i njihovim porodicama, a zatim kao svedočanstvo preživelima i nauk za buduće generacije , kako je istakao @mandalina.Danas se postavlja pitanje šire publikacije i ne shvatanja konteksta vremena i situacije u kojoj se sve dogodilo. Sa jedne strane , možda bi nekom novinaru to bila inicijalna kapisla za priču koja bi počela da odmotava klupko. Naravno, tada može sve otići u pogrešnom smeru i to je ustvari najveći rizik.

Mišljenja sam da ako se video bude javno publikovao i tada postane svima dostupan, uz njega treba da ide i sažeta priča o svemu, koju bi neko dostojanstveno predstavio kao istorijski čin uz relevantne podatke.Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 27, 2016, 06:39:26 pm
Mnogo hvala @Longtrip, upravo si izrazio moje sumnje i dileme.

Pridružujem se tvojoj oceni Komandanta DTM-233 u potpunosti. Upravo zato i čekam njegovo mišljenje o objavljivanju video zapisa, jer znam da će dobro o svemu promisliti. I ja sam promislio, više puta u ovoj temi obećao (olako) da ću postaviti video na Palubu, ali sada, kad to mogu da učinim za pola sata, bojim se.

Bojim se upravo onog što moj uvaženi ratni drug @Longtrip navodi - zloupotrebe cele teme od strane novinara. Nikada me nije interesovalo medijsko eksponiranje, čak sam prema tome osećao i određeno gađenje. Mislim da čovek čiji poziv nije takav da mora svoju intimu da izlaže javnosti ne treba da bude u medijima, ni zbog kakvog razloga.

Strah me je da bi tema mogla da dospe u medije, gde bi pre ili posle, na ovaj ili onaj način bila zloupotrebljena, eksploatisana, čak bi možda na žrtve i druge učesnike ove tragedije bila bačena etiketa koju nikako ne zaslužuju.

Sačekajmo još malo, kažu da je jutro pametnije od večeri...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on September 27, 2016, 07:44:38 pm
Mnogo hvala @Longtrip, upravo si izrazio moje sumnje i dileme.

Pridružujem se tvojoj oceni Komandanta DTM-233 u potpunosti. Upravo zato i čekam njegovo mišljenje o objavljivanju video zapisa, jer znam da će dobro o svemu promisliti. I ja sam promislio, više puta u ovoj temi obećao (olako) da ću postaviti video na Palubu, ali sada, kad to mogu da učinim za pola sata, bojim se.

Bojim se upravo onog što moj uvaženi ratni drug @Longtrip navodi - zloupotrebe cele teme od strane novinara. Nikada me nije interesovalo medijsko eksponiranje, čak sam prema tome osećao i određeno gađenje. Mislim da čovek čiji poziv nije takav da mora svoju intimu da izlaže javnosti ne treba da bude u medijima, ni zbog kakvog razloga.

Strah me je da bi tema mogla da dospe u medije, gde bi pre ili posle, na ovaj ili onaj način bila zloupotrebljena, eksploatisana, čak bi možda na žrtve i druge učesnike ove tragedije bila bačena etiketa koju nikako ne zaslužuju.

Sačekajmo još malo, kažu da je jutro pametnije od večeri...

Slažem se. Možda bi ne bilo loše nači nekog novinara, koji bi naravno bez snimke napravio priču koja bi temeljila na korektnim podatcima. Možda nekog kustosa iz nekog pomorskog muzeja u Puli ili Kotoru. Svi znamo, priču o potapanju Sent Ištvana Austrougarske mornarice. Priča je zanimljiva. Ali redki bi imali predstavu kako je sve izgledalo, da nije to sve bilo snimljeno iz susjednog broda u konvoju. Ali naravno za snimku smo saznali - vidjeli je nakon puno godina. I tamo se radi o mnogo žrtava (to sa tim brodom sam naveo samo kao primjer). Ne žurimo sa tom snimkom. Internet je internet.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 27, 2016, 08:18:57 pm
Hvala i tebi @Mandalina, na razumevanju.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: brodarski on September 27, 2016, 08:19:16 pm
Mislim da Boro ima dobar krug prijatelja koji su stručni za sastaviti dobru priču o tom nesretnom događaju. Ne bih se širio na novinare. Ostavimo to struci. U svakom slučaju bez izjave sudionika i očevidaca korektne priče ne može biti.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Рашо on September 27, 2016, 09:26:11 pm
Занима ме, не знам да ли је поменуто у теми, на којој су дубини бродови и да ли се протеклих година ронило на њих?


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: kumbor on September 27, 2016, 10:24:51 pm
Занима ме, не знам да ли је поменуто у теми, на којој су дубини бродови и да ли се протеклих година ронило на њих?

У тој области је дубина око 75 метара, али не знам тачну локацију.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 28, 2016, 07:03:39 am
Nemam nikakve informacije da je neko ronio. Recimo, u pulskom akvatoriju potapali smo neperspektivnu artiljerijsku municiju, imam informacije da je po odlasku JNA iz Hrvatske ZNG organizovao ronjenje i vađenje te municije.

Za DTM i PDS ne znam ništa, što ne znači da nije nešto bilo.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: leut on September 28, 2016, 08:40:07 am
Nemam nikakve informacije da je neko ronio. Recimo, u pulskom akvatoriju potapali smo neperspektivnu artiljerijsku municiju, imam informacije da je po odlasku JNA iz Hrvatske ZNG organizovao ronjenje i vađenje te municije.

O ovome je bila reportaža u Hrvatskom vojniku ranih devedesetih. Dio streljiva je čak vračen u upotrebu.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: kumbor on September 28, 2016, 12:52:19 pm

OFFTOPIC, ali u vezi sa gornjim postovima. Sećam se da su tokom jedne od vožnji "mog" PČ-134 zastavnik Dasko sa komandantom Kustecom u brazdu po krmi pobacali ceo sanduk otpisane "trenutne" municije za trocevni M-55. Polako, metak po metak. Ne mogu se setiti gde je to lokacijski bilo. Ne znam gde bih stavio ovu opasku, pa je ostavljam ovde. Moderatori mogu premestiti gde spada.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: kosmonaut on September 28, 2016, 01:10:33 pm
Nemam nikakve informacije da je neko ronio. Recimo, u pulskom akvatoriju potapali smo neperspektivnu artiljerijsku municiju, imam informacije da je po odlasku JNA iz Hrvatske ZNG organizovao ronjenje i vađenje te municije.

O ovome je bila reportaža u Hrvatskom vojniku ranih devedesetih. Dio streljiva je čak vračen u upotrebu.
OT
mislim da se nije radilo o otpisanoj municiji vec o frisko potpljenoj koja se nije mogla evakuirati.
Prakticki radilo se o rastavljanju,  susenju barutnog punjenja, podmazivanju i zamjeni upaljaca zbog prodora morske vode


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 28, 2016, 07:50:30 pm
Tačno, municiju su potapali brodovi tipa DTM i PDS negde od početka septembra 1991. do napuštanja Pule, svake noći između 70 i 120 tona (NIJE GREŠKA!), i to tako da su tokom vožnje bacali po krmi sanduk po sanduk u more, sanduci su pre potapanja otvarani. Dubina mora ispod rta Peneda je nešto oko 30 m, tako da je vađenje bilo moguće ali po mojoj proceni nije ekonomično osim ako onaj ko to radi stvarno nema drugi izvor snabdevanja.

Inače, bile su to granate kalibra 85 i 88 mm za obalsku artiljeriju, bilo ih je jako mnogo a nisu mogle da budu evakuisane. Bilo je ideja da se planski dignu u vazduh, ali zahvaljujući tome što su to uradili Italijani 1943. (i digli pola Pule u vazduh), bilo je dosta razuma da se od te ideje odustane. Zato su brodovi platili ceh - ceo dan ukrcavaj, celu noć potapaj, sutra ponovo...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on September 28, 2016, 08:05:06 pm
Kao što reče Boro, upravo je PDS 107 mnogo tog posla obavio. Dobro se sećam tih zadataka...utovara, otvaranja hermetičkih sanduka za granate i bacanja u more. Danima....Sećam se i nekih admirala koji su prisustvovali takvim operacijama...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 28, 2016, 08:10:55 pm
A ja sam u to doba naučio da upravljam viljuškarom, kad više nije bilo nikoga od formacijskih rukovaoca. I skoro poginuo kad sam krenuo vožnjom napred u štivu DTM sa paletom municije na viljuškama - radio ceo dan, umoran, zaboravio da zbog tankova pitke vode koji su činili "grbu" na pramcu moram vožnjom unazad da uđem, pa dole okrenem...


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on September 28, 2016, 08:15:52 pm
Utovarao sam " Albu" i Sv. Stefan mnogo puta....ostavim motore da rade, jer to je bila naredba,  i zaduži se mornar za dopumpavanje pomoćnih  tankova oba motora. Kao mašinista vozim viljuškar celu noć. Ujutru idemo na Katarinu ili u Dugu uvalu, spavanje nekoliko sati pa opet.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 19, 2016, 11:33:50 am
"Možda i ne znaš:
Svi na svet dođu
sa nekom zvezdom što je pala.
More je opna kroz koju prođu
na drugu stranu ogledala."

Pre tačno 25 godina neko se ponovo rodio, a tri ratna druga zauvek ostaše u našem sećanju!

Slava im i vječnaja pamjat!


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 19, 2016, 07:13:22 pm
Neka im je večna slava i nezaborav!

Dokle god ih se mi sećamo, u nama žive i Ante, Vujica i Aleksandar.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: MOTORISTA on November 19, 2016, 08:58:27 pm
Slava im!


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: mandalina on November 19, 2016, 10:15:19 pm
Slava jim.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Igor Nuic on September 12, 2017, 05:45:30 am
Da li netko mozda zna tocnu lokaciju ovih brodova..
Mislim na tocne koordinate, i po mogucnosti dubinu olupina.
Zanima me da li ih je moguce pronaci pa cak i zaroniti na njij
H


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on September 12, 2017, 06:58:32 am
Igore,

imaš negde u topicu skenirane službene izveštaje o potonuću, ja sam ih postavio. Tamo su i približne koordinate. Dubina mora je oko 100 metara tako da i ako zaroniš nećeš dole dugo ostati... :(


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: karamela on November 19, 2017, 12:17:17 pm
vječna slava za tri ratna druga. :(


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 19, 2017, 12:30:48 pm
Kao i svake godine, ovaj dan sam tužan i srećan. Izgubili smo tri života a ja kao da sam se ponovo rodio! Sećaće ih se uvek njihove porodice , neki od nas i verovatno niko drugi !

Slava im !


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: kumbor on November 19, 2017, 01:48:41 pm
Viđao sam te poklopce napravljene od valovitog lima. To je ta '' harmonika ''. Ručno se postavlja i skida. Isto tako s pramčanom rampom se ručno rukuje pomoću dva motovila. Stara tehnika koja ne zakazuje. Ipak najvažnije od svega su skromna maritimna svojstva broda.

Sada, posle toliko godina, ja postavljam pitanje da li se takav poklopac pramcane rampe od valovitog lima naziva medju stranim pomorcima "MacGregor hatch"?


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Gazda on November 19, 2017, 02:20:30 pm
Nije Kumbore, Macgregor je ovo:[attachment=1].

Ovaj sistem zatvaranja koji se spominje sa limom se koristi većinom na riječnim baržama:
[attachment=2]


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Milan (longtrip) on November 19, 2017, 02:51:28 pm
Već je pomenut vatromet oko ponoći 26.09. Tokom vatrometa, pošalje me Šljivo da pretrčim pistu široku barem 50 metara pod vatrom minobacača i streljačkog naoružanja i pošaljem jedan DJČ, baš komandira Vjeke Vukojevića da traži i sa BP 30 u Štinjanu uništi minobacač. Ima dva radio uređaja, dva mornara kurira, a on šalje najstarijeg oficira posle sebe kao kurira?! Izvršio sam to, poslao DJČ i gledao kako minobacač sada gađa DJČ, srećom nije pogodio. Sretno pretrčao nazad u zgradu komande, jedna mina zveknula 20-ak metara od mene ali čuo sam joj zvižduk pa zalegao, samo me istumbala po pisti.

E, 27.09. ujutro Šljivo pošalje mene sa BMT (mala barkasa, bez naoružanja, dugačka oko 9 metara), Miler Zoranom i još jednim mornarom da na rtu Krišto tražimo i uništimo top PA 20/III koji je tu bio postavljen. Kako sa BMT da uništim top, pitao sam ga. Pa uništi posadu topa, odgovorio je lakonski. U redu, krenuo sam na zadatak i u Zonki ukrcao pk Anastasovskog sa DTM koji je tamo bio vezan, kao pojačanje.

Zamislite, mala BMT sa 3-4 automatske puške ide da uništi trocevni top 20mm?! Još jedan od njegovih bisera...

Na izlazu iz luke Pula more je bilo 4-5, jedva smo izašli 50 - ak metara. Videlo se mesto gde je top bio, ali je već bio uklonjen. Srećom, inače vam verovatno ne bih ovo pisao večeras. Jedva smo okrenuli barkasu i vratili se.

U Boki, u jednom od razgovora kažem Šljivi da je dva puta pokušao da me ubije, navedem mu ta dva događaja. Samo je ćutao, ništa mi nije odgovorio. A i šta bi mi rekao?

Čitam sve ovo danas ponovo i setih se nečega. Možda smo komentarisali nas dva na PP, ne znam. Vojnik Zoran Miler iz Beograda ( deda mu je Nemac i nosi majčino prezime Müller) , je vozio onaj brodić  Katarina-Pula-Katarina, kojim su oficiri prevoženi na posao i sa posla. Zoran je posle vašeg povlačenja iz Pule,bio sa nama "brodolomcima" u četi i spavaonici , poslednja zgrada uz ogradu ka Đenovićima.
Elem, dok je vozio onaj brodić na Katarini te jeseni 1991. dva puta sam ga zamolio da neke šiptare preveze ujutru kad ide prazan po oficire ispred pulske arene. Hteli su da dezertiraju sa Katarine, tražili način kako da se domognu Pule. Jedan je bio s mog broda, drugi iz čete na Katarini. Zoran i ja pričamo u oficirskoj kantini i slažemo se u tome da ovi, ako već hoće da beže, bolje i tako...barem da znamo ko nam je iz leđa...kad nam već nije jasno ko je to i zbog čega sa "druge" strane.

Još dva puta sam isto uradio u Dugoj uvali, ponovo još jedan šiptar s mog broda...Postavio sam mu "lopovske" da preskoči ogradu...bio sam sizni ....i preuzeo odgovornost na sebe. Tada je to bilo za vojni sud....a gledao sam prvo sebe i koga imam na brodu (gušter sa par meseci vojske) . A znaš kako je bilo.....šta zna obična vojska...Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 19, 2017, 07:21:41 pm
Slava palim drugovima! Kao što sam već jednom napisao, dokle god se mi njih setimo na današnji dan, na neki način su među nama.

Milane, znao sam ja to sve, posebno kad sam ostao sam u komandi (na Fizeli). Jedno veče išao sam nešto do DTM, sretne me grupa mornara i pita može li da telefonira. "Može, naravno", kažem im, i ponudim pun novčanik novaca svima, da ne mole nikoga za prevoz a prvoj dvojici i civilno odelo (više nisam imao nego za dvojicu). Odbili su, gledali me, jedan me pitao "A šta ćete vi?". "Ništa", rekao sam, "kad ostanem sam, zna se šta ću".

Nakon tog usputnog razgovora ni jedan mornar više nije dezertirao.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: MOTORISTA on November 30, 2017, 06:20:31 pm
Slava im!


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on November 23, 2018, 07:37:17 pm
Prvi put posle 27 godina prođe 19.11. a da se nisam setio Tajerske sestrice i mojih drugova... Stari se, a ovih dana radim svaki dan, jedan 12, drugi 16 sati, nije ni čudo.

Slava Vujici, Aleksandru i Anti!

Nek im je mirno more tamo gde su sada.


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: MOTORISTA on November 25, 2018, 10:16:30 am
Slava im!


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: milan135 on June 16, 2019, 10:16:37 pm
Veliki pozdrav za sve vas,
nisam bio mornar mada sam hteo,
hvala vam na ovim pricama.
 Citam i voleo bih da sam bio uz vas dok se sve to desavalo,voleo bih da sam bio uz mog "брацу",uz Borinog Ramba....
jos jednom pozdrav
Milan Čurić, Vujicin brat od strica


Title: Re: Tragedija kod Tajerske sestrice
Post by: Boro Prodanic on June 17, 2019, 06:08:49 am
Milane, hvala što si se javio, što se sećaš...