PALUBA

Ratna mornarica => Personal => Topic started by: RTOP21 on April 04, 2009, 05:24:22 pmTitle: Iz obiteljskog albuma
Post by: RTOP21 on April 04, 2009, 05:24:22 pm
Evo malo iz mislim 1938. ali nisam posve siguran, godina prije-kasnije ali tu negdje. Dva člana moje obitelji, može li mi netko "pročitati" dokle su u ovo vrijeme ovi moji preci bili "dogurali"?[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Iz obiteljskog albuma
Post by: morest on April 04, 2009, 08:16:16 pm
Pozdrav Rtop :) Lijepe obiteljske slike. Jedan je u ljetnoj uniformi a drugi u zimskoj, u kaputu. Pa koliko ja vidim na obje se radi o mornaričkim nižim časnicima, znači do čina kapetana, teško mi je reći točno koji čin je na epoletama, a i nemaju ništa oko ruke, nikakvu traku. Možda ako bi ti mogao izbrojat ako se uživo vidi, koliko crta ima na epoletama i koliko zvijezdica koje označavaju činove te jeli na njima sidro ili neka stručna oznaka?
Koliko vidim časnik na donjoj slici ima sidro, oznaku palubne struke.


Title: Re: Iz obiteljskog albuma
Post by: FF on April 04, 2009, 09:50:21 pm
Pozdrav RTOP21,

hvala ti što si podelio ove dragocene slike s nama. Na prvoj fotografiji, uniformisana osoba nosi letnju svečanu mornaričku uniformu. Oznake čina su jako teško prepoznatljive, a zanimljiv detalj koji je vidljiv je bodež. Prema pravilu službe kraljevske RM, uz prazničnu i svakodnevnu uniformu bio je propisan i bodež sa jabukom u obliku mornarskog čvora i nakrsnicom u obliku delfina, sa belim balčakom i mesinganom kanijom, ukrašenom pomoračkim simbolima. Na drugoj slici je osoba u zmiskom mornaričkom svečanom kompletu. Zna li se povod kojim se nastale fotografije?


Title: Re: Iz obiteljskog albuma
Post by: RTOP21 on April 05, 2009, 08:49:36 am
Hvala na pomoći oko pokušaja identifikacije činova. U razgovoru s još uvijek živim članovima obitelji izgleda da su u pitanju poručnici, sinoć su mi neki rekli, ali nakon toliko godina teško je biti siguran.

Na žalost ne znam za bijelu uniformu u kojoj je svečanoj prilici slikana, ali godina je izgleda definitivno 1938. (u Dubrovniku ili Kumboru jer je dotični predak bio tamo na službi nakon pohađanja pomorske Kraljevske akademije u Dubrovniiku - je li se tako zvala? - i možda je to promicija nakon dobijanja prvog čina na završetku akademije?), a za modru uniformu, uslikana je u Dubrovniku ali očito nije neka svečanost, samo tako jedna slika.

S kojim se činom izlazilo zavšavajući Kr. pomorsku akademiju u Dubrovniku?


Title: Re: Iz obiteljskog albuma
Post by: morest on April 05, 2009, 09:24:18 am
Da, defintivno poručnici :) Dobro si napisao, službeni naziv škole je bio Kraljevska Pomorska Akademija i bila je u Dubrovniku. Tu su se budući časnici školovali za palubnu, odnosno pomorsku struku.
Mislim da je palubna dočasnička škola bila u Šibeniku, tehnička valjda u Boki a ona za pilote hidroaviona je od kraja 20-tih bila u Divuljama kraj Trogira.
E, sada s kojim se točno činom iz pomorske akadmije izlazilo neznam, po meni sa najnižim časničkim, znači poručnik korvete, što je u rangu poručnika pješaštva ili zrakoplovstva. znam da se sa tim činovima izlazilo iz ostalih vojnih škola i akademija. Kasnije se tek napredovalo ka višim činovima, s vremenom i zaslugama, a ponekad i sa vezama i poznanstvima ;D


Title: Re: Iz obiteljskog albuma
Post by: RTOP21 on April 05, 2009, 01:38:13 pm
Da, veze i poznanstva su uvijek "radile" u svim državama, sustavim itd. i vjerojatno će i dalje biti tako.

Međutim, činjenica jest da je u to vrijeme (mislim na 1938. tj. to doba) bila velika čast i društveni status biti završeni mornarički oficir ovamo. Smatrali su se takvi u društvu velikom gospodom nakon završene Akademije.Title: Re: Iz obiteljskog albuma
Post by: morest on April 05, 2009, 10:09:41 pm
Potpuno si  pravu, znam i iz vlastite obitelji, i to taman u to vrijeme koje si naveo, 1938. pa nadalje, iako mi je rođak bio niži dočasnik, narednik II. klase, i to taman pred izbijanje rata 1941. znaći nije završio akademiju a za podoficirsku školu nisam siguran jeli, no ipak je bio cijenjen i u obitelji i u društvu, a još više jer je bio signalna struka, tj. radiotelegrafist, a to je bila jadna od najvažnijih pozicija na svakom brodu. Svaku novu vijest on je prvi saznavao, sve bi prvo prošlo kroz njegove ruke, tako da iako nije bio časnik, uvijek je bio i slikan je često u njihovom društvu :) Svi su zbog nekog razloga željeli biti s njim u dobro, jer on je bio veza broda i posade sa domom, sa obiteljima ali i sa zapovjedništvom :)
Nego, zna li tko koliki je bio jedan rok službe u mornarici KJ, za kojega se dobivala ona jedna traka na desnom ramenu?


Title: Re: Iz obiteljskog albuma
Post by: brodarski on April 10, 2009, 08:11:23 pm
Fotografija 2 je snimljena na Šubićevcu u Šibeniku. Definitivno prikazuje oficira jer su podoficiri imali drugačiju oznaku na kapi.


Title: Re: Iz obiteljskog albuma
Post by: morest on April 11, 2009, 01:14:37 pm
Fotografija 2 je snimljena na Šubićevcu u Šibeniku. Definitivno prikazuje oficira jer su podoficiri imali drugačiju oznaku na kapi.
U pravu si, nema spora da je oficir pomorske struke :) Čudno da mi kao rođenom Šibenčaninu nije palo na pamet da je donje slika slikana na tvrđavi Šubičevac :-[ Očito me zbunilo ono spominjanje Dubrovnika, pa sam skroz zaboravio koliko je jako pomorsko središte tada bio Šibenik, no hvala ti što si razjasnio mjesto nastanka slike :klap


Title: Re: Iz obiteljskog albuma
Post by: marinero on December 28, 2011, 08:52:16 pm
Ovo je takodje iz jednog porodicnog albuma, ali nazalost, aktuelni vlasnici fotografija ne znaju da li je ovo slikano u Tivtu ili u Sibeniku ?