PALUBA

Vojna istorija => Fortifikacija => Topic started by: Hare on October 18, 2009, 05:15:24 pmTitle: Vis
Post by: Hare on October 18, 2009, 05:15:24 pm
Prosle godine sam bio dva tri dana na Visu. Nasao sam groblje engleskih vojnika, a iz daljine sam vidio tunele za brodove JRM. Da sada ne prepricavam stvari koje bolje znate od mene, zamolio bih ako moze neko da npise nesto vise o JNA na Visu i postavi koju fotografiju, pogotovo brodovi i sl. Hvala unaprijed


Title: Re: Vis
Post by: Hare on October 26, 2009, 09:12:00 pm
ooo, pa zar niko ni jedne rijeci o ovome. Kada i kako su gradjena sklonosta za brodove, interesantna prica i sl


Title: Re: Vis
Post by: duje on October 26, 2009, 09:51:09 pm
ooo, pa zar niko ni jedne rijeci o ovome. Kada i kako su gradjena sklonosta za brodove, interesantna prica i sl

Negdje na forumu su več postavljene slike o potkopima na Visu. Gradili su se, koliko je meni poznato od 60-tih pa do raspada prijašnje države. Ne samo na Visu, več i na ostalim otocima i kopnu na Jadranu.
Duje


Title: Re: Vis
Post by: mali41 on November 07, 2009, 11:25:09 pm
Prosle godine sam bio dva tri dana na Visu. Nasao sam groblje engleskih vojnika, a iz daljine sam vidio tunele za brodove JRM. Da sada ne prepricavam stvari koje bolje znate od mene, zamolio bih ako moze neko da npise nesto vise o JNA na Visu i postavi koju fotografiju, pogotovo brodovi i sl. Hvala unaprijed


O Visu moze knjiga da se napise, treba da definises, sta te ustvari najvise interesuje, mogu da dam podatke, a slike, tesko iz onih vremena.


Title: Re: Vis
Post by: duje on November 09, 2009, 06:31:12 pm
još nekoliko fotografija vojnih objekata sa Visa.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

Duje


Title: Re: Vis
Post by: Hare on November 09, 2009, 08:35:58 pm
Hvala na fotkama,
Moze li neka prica o zivotu na Visu za vrijeme JRM, o gradnji sklonista za brodove, koji su brodovi u njima bili, i sl.


Title: Re: Vis
Post by: MORNAR on November 12, 2009, 05:09:54 pm
Hare, kako kaže Mali41, o Visu mogu knjige da se pišu, šta se sve tamo događalo. Napisat ču ti nešto iz mojih sečanja na Vis. Kad dođeš sa trajektom na Vis, na ulasku u Višku luku, sa ljeve strane vidiš tzv.Češku vilu, to je tamo gde si vidio groblje engleskih mornara iz jedne od bitaka za Vis iz druge polovine 19.stolječa. Ako si bio tamo sigurno si primetio betonirane "staze" koje su vodile iz brda na pomol. Tu su se hranile podvodne mine, koje bi se u slučaju potrebe krcale na brodove. U "vili"je bila kasarna, kde je boravila posada, koja je vršila obezbeđenje i održavanje podzemnih magazina. Češka vila je bila baza brodova JRM, kad su bili u tzv. "borbeni gotovosti" ,znači sa ukrcanom municijom (torpeda, rakete...) stalno spremni, da u što krače vreme isplove prema granici. Iznad grada Vis bila je jedna velika kasarna, a druga je bila u Komiži. Nemam pojma koliko je na Visu stalno boravilo a sigurno ne malo. Iznad i izza onog podkopa (tunela)za brodove koji si vidio bile su jake obalne baterije istotako sa leve i desne strane grada Komiža.
Na Visu sam bio 5-6 puta ali uvjek me impresionira a Komiža mi je najleši grad na Jadranu. Još uvjek ima onaj šarm starih primorskih gradova iz prošlosi....


Title: Re: Vis
Post by: kukador on November 12, 2009, 05:38:24 pm
Gde na Visu je bolnica za 2.000 ljudi?
bio sam u Komiži u kasarni "rogači", dužio sam jedan od najstarijih Ak-47 (cijev stalno crna) i divio se okolini. Usred zime još je bilo toplo. Sečam se, da smo jednom imali vežbu mobilizacije i usred noči nas je uhvatila lagana kišica. Došla je komanda, da pokrijemo oružje (šlemovima islično), da se ne smoči. Kasnije (završio sam vojni rok u Kninu) nisam mogao poverovati, da vojska puzi po blatu i da je oružje mokro. Mi smo ga čuvali, ko da je zadnje! Hrana je bila katastrofa (a ja jedem sve - ne pravim probleme!). Ujutro je bilo isto, ko za večeru prošli dan, samo prokuvano i razređeno vodom.
Iznad Komiže je stena ispod koje je prilaz (nagomilani material) koji završava u nešto vratima sličnim. Je tamo neki podzemni objekat?
Ja sam večinu svog roka na Visu odslužio u stacionaru i VB Split i Zagreb tako, da puno toga nisam video. Ali ta priča o bolnici i o onom ulazu ispod stene iznad Komiže mi je ostala nekao nerazrešena, pa ako neko zna.......
zahvaljujem!


Title: Re: Vis
Post by: Hare on November 12, 2009, 06:48:20 pm
Mornar, hvala puno i jedva cekam jos koju tzv "crticu" oko Visa. Za Komizu se potpunom slazem, predivno mjesto posebnog duha, mada je moj favorit grad Korcula.
Kada sam bio na Visu, prije dvije - tri godine, Ceska vila je bila u uzasnom stanju, zalosno. Koliko se sjecam, na engleskom groblju bilo je i grobova engleskih vojnika iz II sv.rata.
Domacini su mi nesto pricali o vremenu kada je Tito bio na Visu, gdje i sl., te gdje je bila partizanska bolnica.


Title: Re: Vis
Post by: Hare on November 12, 2009, 08:24:40 pm
Link sa dosta slika otoka Vis
http://arhitekturarata.makeforum.org/utvrda-vis-fortress-vis-hr-t609-15.html


Title: Re: Vis
Post by: brka-65 on November 13, 2009, 11:04:57 am
Hare hvala za ovaj link,bas ima dosta toga da se vidi...Stvarno je cudo sta je "onih" godina gradjeno,pitanje je da li bi ovi danas,bez obzira na svrsishodnost,bili u stanju da stvore i deseti deo ondasnjih gradjevina.


Title: Re: Vis
Post by: Damac on November 13, 2009, 03:25:20 pm
Kako nebi prijatelju.. napravili bi ovi danas 50 puta vece, starije i bolje...ako se vrati 15% ispod stola. Vidi ceste, arene, tunele...


Title: Re: Vis
Post by: MORNAR on November 13, 2009, 05:31:25 pm
HARE,hvala ti za link. Sad me još više ima, da što pre idem na Vis, da to vidim....


Title: Re: Vis
Post by: MORNAR on November 13, 2009, 05:59:30 pm
Pitanje za 1 euro. Kde se nalazimo ? :super

http://i263.photobucket.com/albums/ii151http://i263.photobucket.com/albums/ii151/phototrotil/VIS/CVSKLTORSAG/01/SKLTORSAGVISB176.jpg/phototrotil/VIS/CVSKLTORSAG/01/SKLTORSAGVISB178.jpg


Title: Re: Vis
Post by: MORNAR on November 13, 2009, 06:14:19 pm
Izvinite....
 :komp


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on March 19, 2011, 02:37:19 pm
Pojavije se na netu dvije prekrasne foto galerije ,toplo preporučam.

Barjaci
http://s260.photobucket.com/albums/ii13/Djadjo/VIS%20Rt%20Barjaci/?albumview=slideshow

Smokovo
http://s260.photobucket.com/albums/ii13/Djadjo/VIS%20Smokovo/?albumview=slideshow

poz.Title: Re: Vis
Post by: Solaris on March 19, 2011, 03:35:22 pm
Mali prilog temi ratna karta Visa ,iskopana ko zna gdje po netu.

poz.


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on March 19, 2011, 04:25:30 pm
A i jedna za izletnike,skinuta sa topo.

poz.


Title: Vis-nekad neosvojiva tvrđava,a danas ?
Post by: Solaris on August 20, 2011, 03:53:21 pm
Vis je avantura natprosječne ljepote i najozbiljnijeg uživanja.

Iako kažu da je na Visu vrijeme stajalo zbog izolacije, to je danas njegova najveća prednost zbog predivne, netaknute prirode i vojnih objekata kao turističkih atrakcija.

Subota, 02. 7. 2011.  Piše: Marina Babić

[attachment=1]

Malo je onih koji su otišli s Visa rekavši da se više neće vratiti. Ili da im je dosta ovog otoka...

Prvo što će se uvući pod kožu već po samom dolasku je kristalno čista voda i miris. Ono po čemu je poznat - po netaknutoj prirodi jer je godinama bio nepristupačan turistima, nije laž. Samonikla lavanda, mirta i ružmarin pratit će vas i u unutrašnjosti i na obali otoka. Mnogi će za njega reći i da je mjesto gdje je vrijeme stalo. To je točno kada je u pitanju prirodna ljepota i hrana. No Vis je prava avantura.

Tjedan dana je sasvim dovoljno da u potpunosti obiđete ovaj 90,3 km2 površinski velik otok, no ukoliko želite uživati u njemu potrebno je puno više.

Odsjedate li u Visu, pokušajte nabaviti smještaj u apartmanima malo više u brdu i s pogledom na more jer ćete se svako jutro buditi uz veličanstven pogled na uvalu Svetog Jurja. Grad Vis poprilično je dugačak i lagana šetnja uz obalu može potrajati i do sat vremena. Komiža se više preporuča onima željnog nešto življeg duha, iako ni jedan od ova dva veća mjesta neće razočarati.

Nezaboravne viške plaže

Nikako se ne treba zaustaviti u samo jednom mjestu i svakako treba pokušati obići sve plaže i samu unutrašnjost. Jedna od najljepših plaža, kako Visa tako i samog Jadrana, Stiniva, teže je dostupna i moguće je doći do nje kozjim putem koji može potrajati i do pola sata. S brodicama i jedrilicama je puno jednostavnije. No ukoliko niste s brodskim prijevozom, ne treba nikako žaliti jer će ostale plaže biti vrlo dostojna zamjena.

Plaža Srebrna

Plaža Srebrna, prekrivena golemim kamenim oblutcima nalazi se na jugoistočnoj strani Visa. Uz nju je gusta borova šuma u kojoj i roditelji s djecom i svi ostali mogu potražiti utočište od ljetnih vrućina. Oni odvažniji otkrit će dodatne ljepote pokušaju li se prošetati uzduž uvale po stijenama. Na ovoj plaži nema barova niti ikakvih uslužnih objekata, do nje se dolazi 10-minutnim hodom i zato je potrebno ponijeti dovoljno hrane i tekućine za taj dan.

Plaža Stončica

Pješčana plaža u uvali Stončica, također na jugoistoku, pravi je mali raj za obitelji s djecom. Ima dovoljno hlada, odbojkaško igralište na pijesku, a i obližnji kafić pružit će osvježenje. Nikako je ne treba propustiti.

Uvala Milna i Zaglav također su pješčane, a za one željne stjenovitih plaža tu je uvala Ženka.

Okusi domaće hrane

Krenete li u unutrašnjost i slučajno ogladnite, ne bojte se skrenuti u neki od eko domaćinstava. Iako se niste naručili, što je kod većine potrebno, domaćini će vas dočekati s toplim ručkom i odličnim domaćim specijalitetima. Većina ovih gospodarstava sama proizvodi hranu, voće, povrće, vino i likere. Vis je poznat po svom limoncellu, koji, iako je izvorno talijanski proizvod, uvelike odskače po kvaliteti od originala.

Na Visu je i najbolji dalmatinski restoran - Pojoda, kojega je takvim ove godine ocijenilo više od 300 gastroznalaca. Ovo glasovanje je trajalo tri mjeseca, a u konkurenciji je bilo 150 restorana Jadrana.

U tzv. Kutu, grada Visa, nalazi se restoran Vatrica, nadaleko poznat po domaćoj rožati.

Titova špilja imala je i prostor za psa

Vozeći se cestom po unutrašnjosti doći ćete i do Titove špilje. Nalazi se neposredno ispod Huma, najvišeg viškog vrha, a tu je 1944. bio vrhovni štab partizanske vojske i sjedište Titove vlasti. Dvije prirodne pećine, udubljene u kamenim masivima otoka uređene su kao blagovaonica, soba za sastanke, a u malom udubljenju tog proširenja napravljeno je i mjesto za Titovog psa, Tigra. Neki dijelovi su se dodatno uredili klesanjem, a u jednom od njih bio je Titov radni stol i stolica s induktorskim telefonom, a u drugome krevet. Okolica špilje također je uređena za njegov boravak, ali i radi sigurnosti.

S obzirom da je riječ o divljini, ne treba se iznenaditi ukoliko primijetite gigantske paukove mreže razapete na velikim visinama, od drveta do drveta, kao ni isto takve, natprosječno velike paukove. Nisu opasni i neće ometati turističke posjete.

Vojni objekti plijene pažnju turista

Na najvišem vrh Visa, Humu, na 587 metara nadmorske visine nalazi se i radarski sustav Falkon 1 kojemu je zabranjeno prilaziti. Ali nešto niže uz stazu uočit ćete put koji će vas odvesti do prekrasnog panoramskog pogleda na Komižu i cijelu njenu uvalu.

Vis obiluje vojnim objektima. U samom gradu Visu turisti će primijetiti "ulaze u otok" za brodove. Riječ je o vojnim potkopima koji su služili kao skrovišta za brodove, a moguće je obići i tada tajne vojne tunele.

Najveći potkop na kopnu je Vela glava s oko 400 m tunela pod zemljom, a nalazi se na oko 60 metara pod kopnom. U tom je prostoru moglo raditi 110 ljudi.

Sve vojne utvrde, tajne tunele i potkope možete obići u organizaciji lokalne turističke agencije Visit, u izletu pod nazivom Top Secret Military Tour za 350 kn.

U samom gradu Visu je i utvrda kralja Georgea III. Britanci su na ovaj otok stigli još 1805. tijekom ratovanja protiv Napoleona. Do nje se može doći i obići je, a s nje puca prekrasan pogleda na višku uvalu i okolicu, no budući da se nije obnavljala treba biti malo na oprezu, kako bi se spriječile neželjene ozljede.

Izlet u Modru špilju

Iz Visa i Komiže organiziraju se izleti i na obližnje otoke. Jedna od popularnijih destinacija je Modra špilja na otoku Biševu, jednom od prirodnih fenomena. Plavičastu svjetlost špilji daje refleksija svjetla sunčevih zraka koje se probijaju ispod otoka, prirodnog ulaza u špilju. Njen umjetni ulaz, u obliku svoda, napravljen je u samom otoku, no budući da je vrlo nizak, putnici se moraju sagnuti pri ulazu. Zbog niskog ulaza važno je da nije plima i da je more mirnije. Najupečatljiviji doživljaj Modre špilje dobit ćete oko 11 do 12 ujutro jer je tada najosvjetljenija. Dubina mora u njoj je 16 metara i većinu posjetitelja ostavlja bez daha. Izleti na Biševo koštaju između 100 i 200 kuna.

Izvor : http://www.24sata.hr/


Title: Re: Vis-nekad neosvojiva tvrđava,a danas ?
Post by: Solaris on August 20, 2011, 03:55:47 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]Title: Re: Vis-nekad neosvojiva tvrđava,a danas ?
Post by: Solaris on August 20, 2011, 03:57:14 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Vis-nekad neosvojiva tvrđava,a danas ?
Post by: Solaris on August 20, 2011, 03:58:39 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Vis-nekad neosvojiva tvrđava,a danas ?
Post by: Solaris on August 20, 2011, 03:59:58 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Vis-nekad neosvojiva tvrđava,a danas ?
Post by: Solaris on August 20, 2011, 04:01:22 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]


Title: Re: Vis-nekad neosvojiva tvrđava,a danas ?
Post by: dzumba on August 20, 2011, 10:43:25 pm
Баш леп приказ. Добре слике.

Као официр, у склопу школовања, 1987.године био сам на Вису. Стигли смо Галебом, а потом су  нас цели дан  водили по отоку. Прво смо били у касрани у граду Вису, потом на неком брду изнад самог града Виса (у циљу орјентације),затим у две касарне где су биле посаде обалских батерија, у "Титовој пећини", на ратном аеродорму (који је тада био под виноградима), на радару (на брду Хум), у неком поткопу где су били смештени ракетни систми "обала-море" и граду Комижи. Дочекали су нас осим команданта гарнизона и тадашњи председник општине. На улицама ова два градића једва да је било живе душе. Сви су се жалили на исељавање становништва, проблеме са наставницима , лекарима и полицајцима. Прво, једва би неко хтео да дође и поред тада солидних плата, а када би и дошао гледао је да што пре оде.

Остало ми је у сећању да је морнар, који је унутар поткопа био на стражи поред ракетног система (на камиону), носио стражарску бунду иако је био месец мај и напољу је било топло. Унутра је тако јако дувала промаја и било је врло свеже, да смо се ми сви питали како је тамо када је зима.


Title: Re: Vis-nekad neosvojiva tvrđava,a danas ?
Post by: ORIĆAREB on August 20, 2011, 11:07:26 pm
Баш леп приказ. Добре слике.

Као официр, у склопу школовања, 1987.године био сам на Вису. Стигли смо Галебом, а потом су  нас цели дан  водили по отоку. Прво смо били у касрани у граду Вису, потом на неком брду изнад самог града Виса (у циљу орјентације),затим у две касарне где су биле посаде обалских батерија, у "Титовој пећини", на ратном аеродорму (који је тада био под виноградима), на радару (на брду Хум), у неком поткопу где су били смештени ракетни систми "обала-море" и граду Комижи. Дочекали су нас осим команданта гарнизона и тадашњи председник општине. На улицама ова два градића једва да је било живе душе. Сви су се жалили на исељавање становништва, проблеме са наставницима , лекарима и полицајцима. Прво, једва би неко хтео да дође и поред тада солидних плата, а када би и дошао гледао је да што пре оде.

Остало ми је у сећању да је морнар, који је унутар поткопа био на стражи поред ракетног система (на камиону), носио стражарску бунду иако је био месец мај и напољу је било топло. Унутра је тако јако дувала промаја и било је врло свеже, да смо се ми сви питали како је тамо када је зима.
Neznam kakva je klima u toj buži (rupi), ali što se tiše otoka, klima je zimi fantastična da se samo poželjeti može.
A o broju stanovnika, hmm, tu nema spasa, to mu je sudbina. Kakavo god da bude uređenje biće slično. Predaleko je od komunikacija da bi bio isplativ. Niko neće u njega uložiti toliko da mu se nebi vratilo. Uzaludne su sve reklame. Neće po mome biti bitnog pomaka.. :-\


Title: Re: Vis
Post by: kanader41 on August 24, 2011, 04:26:33 pm
Evo statističkih podataka o kretanju broja stanovnika Visa 1857.-2001.god.[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Vis
Post by: kanader41 on August 24, 2011, 04:27:52 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Vis
Post by: kanader41 on August 24, 2011, 04:32:41 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]Izvor:dzs.hr


Title: Re: Vis
Post by: duje on August 24, 2011, 05:15:27 pm
Sve si rekao o brizi o otočnom stanovništvu. Tabele su službene.


Title: Re: Vis
Post by: dzumba on August 24, 2011, 07:49:02 pm
Да ли су ово подаци само за град- насеље Вис или за цело острво? Колико сада на острву Вису живи становника?


Title: Re: Vis
Post by: duje on August 24, 2011, 07:58:28 pm
Да ли су ово подаци само за град- насеље Вис или за цело острво? Колико сада на острву Вису живи становника?

Mislim, da je samo za grad Vis, jer piše "broj stanovnika po naseljima".


Title: Re: Vis
Post by: kanader41 on August 24, 2011, 08:16:26 pm
Да ли су ово подаци само за град- насеље Вис или за цело острво? Колико сада на острву Вису живи становника?
Imaju podatke za cijeli otok,po naseljima 1857.-2001.god.


Title: Re: Vis
Post by: dzumba on August 24, 2011, 08:43:08 pm
Где то има? Имаш неки линк ка томе?


Title: Re: Vis
Post by: kanader41 on August 24, 2011, 08:45:10 pm
http://www.dzs.hr/hrv/pxweb2003/database/Naselja%20i%20stanovnistvo%20Republike%20Hrvatske/Naselja%20i%20stanovnistvo%20Republike%20Hrvatske.asp


Title: Re: Vis
Post by: dzumba on August 24, 2011, 08:48:04 pm
Хвала


Title: Re: Vis
Post by: kanader41 on August 24, 2011, 08:56:32 pm
Хвала
Nema na čemu,za lakše snalaženje npr:velikim slovima VIS prestavlja općinu,malim slovima Vis predstavlja naselje.


Title: Re: Vis
Post by: dzumba on August 24, 2011, 09:22:11 pm
Снашао сам се. Колико сам на брзину уочио, по попису из 2011.године (први резултати) Вис се није ни смањио ни повећао. Подеци које си навео ипак се односе на укупан број становника у општини. На Вису то су две: Вис и Комижа. Укупно око 3300 становника.


Title: Re: Vis
Post by: ORIĆAREB on August 24, 2011, 10:44:10 pm
Снашао сам се. Колико сам на брзину уочио, по попису из 2011.године (први резултати) Вис се није ни смањио ни повећао. Подеци које си навео ипак се односе на укупан број становника у општини. На Вису то су две: Вис и Комижа. Укупно око 3300 становника.
Pa to ste mogli i mene pitati bez te dokumentacije... ;D
A znaš li ti Džumba koliko se Višanki udalo i postale nevjeste mladoženjama poreklom iz Srbije kroz razdoblje uspostavljanja obe
Yugoslavije. To mi je pričala jedna stara mještanka sa Visa kojoj je inače kćer udata i zivi u Srbiji. Sve su se uglavnom udale za vojna lica.
Par stotina, par stotina, majstore, preko 400 i nešto.. :klap :klap


Title: Re: Vis
Post by: dzumba on August 25, 2011, 08:51:19 am
Не знам колико их је, али их има. Знам једну жену која је са Виса, али је отуда отишла као мала, прво у школу а затим...И није била удата за војно лице. Уосталом не видим ту ништа необично. Комшија у Ужицу, кућа до мог деде (обојица су покојни), је са Корчуле (Вела Лука). Дошао тамо још пре 2. светског рата (био војни музичар), тамо се оженио, остао. Унук му је данас један од виђенијих менаџера у Србији. Комшија испод мене је из Каштела (никако да упамтим из којег). У телефонском именику Загреба видим презиме као и моје, које очигледно није са простора Хрватске (а спада у релативно ретка, и сви су пореклом из Западне Србије или Источне Босне). И они су тамо дошли и сада су тамо јер им је вероватно добро. 


Title: Re: Vis
Post by: ORIĆAREB on August 25, 2011, 09:29:06 am
Не знам колико их је, али их има. Знам једну жену која је са Виса, али је отуда отишла као мала, прво у школу а затим...И није била удата за војно лице. Уосталом не видим ту ништа необично. Комшија у Ужицу, кућа до мог деде (обојица су покојни), је са Корчуле (Вела Лука). Дошао тамо још пре 2. светског рата (био војни музичар), тамо се оженио, остао. Унук му је данас један од виђенијих менаџера у Србији. Комшија испод мене је из Каштела (никако да упамтим из којег). У телефонском именику Загреба видим презиме као и моје, које очигледно није са простора Хрватске (а спада у релативно ретка, и сви су пореклом из Западне Србије или Источне Босне). И они су тамо дошли и сада су тамо јер им је вероватно добро. 
Ma nevidim ni ja ništa neobično. To im je bio i jedan od "prozora u svijet". Pogotovo za ženski deo svijeta. :klap :klap


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on February 11, 2012, 03:50:56 pm
Malo o Viškom aerodromu nekada.

http://www.youtube.com/watch?v=Q50QIAsIUgw

I neka razmišljanja danas.

http://www.youtube.com/watch?v=8YNwggFdBZc

poz.


Title: Re: Vis
Post by: kilezr on February 11, 2012, 04:19:09 pm

 Ima neko Aerosvijet No 17? Može skeniran ceo članak o revitalizaciji aerodroma VIS?
 Molim ?
I, jedno objašnjenje?
 Pod aerodrom " ZEMUN" se misli NA ? Surčin; Batajnicu?


Title: Re: Vis
Post by: Рашо on February 11, 2012, 04:24:58 pm
Pod aerodrom " ZEMUN" se misli NA ? Surčin; Batajnicu?

Ni na jedno, ni na drugo. Već na Zemun. :)


Title: Re: Vis
Post by: kilezr on February 11, 2012, 04:35:34 pm

 Znam gde je stari aerodrom.
 Nije preneto vlasništvo nad viškom parcelom na novog vlasnika ? Odnosno pravnog naslednika aerodroma?  ???
 Hvala na odgovoru.
 Meni i dalje zvuči nelogično


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on February 11, 2012, 06:01:58 pm
Pa mislim da tamo negdje kaže da je to sad pod MORH-om.

poz.


Title: Re: Vis
Post by: kilezr on February 11, 2012, 06:23:05 pm

 Zbog toga sam i pitao. Izgradnjom surčinskog aerodroma prestaje valjda i da postoji zemunski aerodrom kao pravno lice. Trebalo je pravnog naslednika upisati u zemljišne knjige kao što je to sada MORH učinio.No, valjda je to tako moglo u staroj državi da se kotrlja!


Title: Re: Vis
Post by: kilezr on February 12, 2012, 05:04:43 pm
 
 A u knjizi " Ćuvari Našeg Neba" iz 1977 o aerodromu Vis kažu:

 [attachment=1]

 [attachment=2]

 [attachment=3]

 [attachment=4]


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on July 15, 2012, 05:59:46 pm
Jedna vijest koja više ide u crnu kroniku ali evo j tu.

Quote
Britanska turistkinja (17) teško se ozlijedila skokom u more u petak poslijepodne na Visu.

Djevojka je oko 18 sati otišla s prijateljem na kupanje. Došli su do čuvenih tunela bivše JNA koji su služili za skrivanje brodova ratne mornarice.  Poželjeli su skočiti s vrha tunela u more, iako je tunel visok oko 20 metara.

Navodno je za djevojku već prvi skok bio koban te je jedva isplivala na površinu. Njen prijatelj odmah je pozvao pomoć i djevojka je uskoro prevezena u ambulantu u Visu. Tamošnji liječnik shvatio je da djevojka mora hitno u bolnicu i uskoro je helikopterom prevezena u KBC Split.

Tamo joj je ustanovljen prijelom 12-og prsnog kralješka i zadržana je na liječenju.
Srećom, djevojka nije u životnoj opasnosti, a neslužbeno doznajemo kako se dobro oporavlja.

  24sata (http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/britanka-skakala-sa-20-metara-visine-u-more-i-tesko-stradala-274087)


Title: Re: Vis
Post by: madmitch on July 15, 2012, 06:42:10 pm
Nadam se, neče ostat na kolicima.


Title: Re: Vis
Post by: galeb on July 19, 2012, 03:07:00 pm
Jedno pitanje, ja ne vjerujem ali reko mi je neko ko je služio kao obični vojnik na Visu, možda ga neko zezao pa je verovao jer inače dečko nije neozbiljan: da su iz Viškog podzemlja mogli sletat avioni JRV ??


Title: Re: Vis
Post by: Lemi_O2 on July 19, 2012, 03:32:31 pm
Mitovi su lijepa stvar, ali često plod mašte.Dobro su ti zeznuli frenda. :D


Title: Re: Vis
Post by: kumbor on July 19, 2012, 05:08:48 pm
Da, kao što su iz podmorničkih potkopa u Boki mogle izletati balističke rakete i leteti sve do gnusne Italije.


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on August 26, 2012, 05:11:00 pm
Malo da osvježimo temu sa par ljepih sličica, otok Vis nisu samo bombe, rašpe & livorveri.

Quote

VIS - Po mnogima možda i najljepša plaža na Jadranu nalazi se u uvali Stiniva na otoku Visu. Pretpostavlja se da je u prošlosti nastala urušavanjem stropa špilje i zakonom je zaštičen spomenik prirode od 1967. godine. Izuzetno je nepristupačan prilaz s kopnene strane kojom se može doći polusatnim hodom i to isključivo strmom kozjom stazom. Unatoč tome Stiniva svojom ljepotom i neobičnim izgledom privlači mnogobrojne turiste. Uvala je i omiljena destinacija domaćih i stranih vlasnika jahti.

(Danijel Soldo / CROPIX)


[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

  Foto galerija JL (http://www.jutarnji.hr/je-li-ovo-najljepsa-skrivena-plaza-jadrana--pogledajte-spektakularnu-uvalu-na-otoku-visu-/1048004/?secId=79&foto=1)


Title: Re: Vis
Post by: ORIĆAREB on August 27, 2012, 10:08:58 am
Malo da osvježimo temu sa par ljepih sličica, otok Vis nisu samo bombe, rašpe & livorveri.

Quote

VIS - Po mnogima možda i najljepša plaža na Jadranu nalazi se u uvali Stiniva na otoku Visu. Pretpostavlja se da je u prošlosti nastala urušavanjem stropa špilje i zakonom je zaštičen spomenik prirode od 1967. godine. Izuzetno je nepristupačan prilaz s kopnene strane kojom se može doći polusatnim hodom i to isključivo strmom kozjom stazom. Unatoč tome Stiniva svojom ljepotom i neobičnim izgledom privlači mnogobrojne turiste. Uvala je i omiljena destinacija domaćih i stranih vlasnika jahti.

(Danijel Soldo / CROPIX)


  Foto galerija JL (http://www.jutarnji.hr/je-li-ovo-najljepsa-skrivena-plaza-jadrana--pogledajte-spektakularnu-uvalu-na-otoku-visu-/1048004/?secId=79&foto=1)

A, koji prizor spokoja i mirnoće. Savršena harmonija. Nemam riječi.  :pirat


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on October 31, 2012, 06:07:27 pm
O ovome smo već pisali, možda jednom bude nešto od ovoga.  :)

----------------------

AERODROM U VELOM POLJU
Vis će zračnu luku graditi na mjestu savezničke iz 1944.

[attachment=1]
Uz logističku potporu udruge “Palagruza”, a u nazočnosti predstavnika Hrvatske udruge inženjera i tehničara za osiguravanje plovidbe zrakoplova, viškog aerokluba “Cumulus”, komiške gradonačelnice Tonke Ivčević i zainteresiranih građana, u komiškoj galeriji “Mardešić” održana je radionica na temu “Revitalizacija aerodroma Vis”.

O povijesti i budućnosti viškog aerodroma te o obnovi zračne luke na istome mjestu gdje se u Drugom svjetskom ratu nalazio saveznički aerodrom u Velom polju, govorio je Roman Cvek, član opatijskog aerokluba “Cumulus”, istaknuvši prednosti koje bi lokalna zajednica dobila realizacijom tog projekta (veći broj turističkih noćenja, bolja prometna povezanost, promocija otoka itd.).

- Priča o viškom aerodromu iz 1944. godine sasvim sigurno predstavlja jedno slavno razdoblje ovoga otoka, to je priča koju bi svatko volio poslušati i vidjeti to mjesto gdje se branila današnja civilizacija. Od te činjenice i s tom pričom treba krenuti i danas, što u startu jamči da čitav projekt odjekne i bude prepoznat u široj, europskoj, pa i svjetskoj javnosti - rekao je Cvek, koji je, zajedno s tajnicom viškog aerokluba Marinom Bajči, izvijestio nazočne u kojoj je fazi projekt, te istaknuo odličnu suradnju s viškim lokalnim vlastima.

Projekt će se kandidirati prema fondovima EU-a

Za početak izgradilo bi se 1200 dugo i 60 metara široko uzletište, a pronađena je i dokumentacija iz 1992. godine o gradnji zračne luke na Visu. Cvek je ustvrdio kako je dosad najviše vremena utrošeno za ishođenje dokumentacije koja je osnova za daljnje korake prema revitalizaciji, odnosno kandidiranju projekta prema fondovima EU-a.

- U ovom je trenutku vrlo teško reći kad će na Visu osvanuti aerodrom, ali ako se osvrnemo dvije godine unatrag, ovo je sada već puno bliže i izglednije i ja vjerujem kako bi se to u roku od godinu dana moglo i dogoditi - rekao nam je Cvek.

Vinko Šoljan iz aerokluba “Split” na radionici je predstavio jedriličarstvo, jednu od specifičnih i atraktivnih disciplina koja može obogatiti turističku ponudu na otoku. Komižanin Pino Vojković, predsjednik kluba padobranskog jedrenja “Kaleb”, govorio je o razvoju paraglajdinga na Visu, a Srđan Čop, dopredsjednik Udruge hrvatskih zrakoplovnih inženjera i moderator radionice, također je podržao projekt i naglasio potrebu zajedničkog nastupa i prepoznavanja ovog projekta od strane svih relevantnih organizacija i udruga kako bi on bio uspješno realiziran.

Tijekom rasprave, viški poljoprivrednik Velimir Mratinić, koji je trenutačno u zakupu “aerodromske” zemlje, podržao je ideju revitalizacije aerodroma Vis te istaknuo kako je spreman raskinuti ogovor o zakupu s Gradom Visom ako mu se omogući zamjensko zemljište.

Tražili izmjenu Županijskog prostornog plana

Podsjetimo, ideja o revitalizaciji aerodroma Vis stara je dvadesetak godina, a prije dvije godine skupina zaljubljenika u letenje i padobranstvo - Jurica Žitko, Pino Vojković i Goran Ratkajec - pokrenula je inicijativu za obnovu aerodroma, upoznavši s time i lokalne vlasti Visa i Komiže, od kojih su dobili snažnu potporu.

U međuvremenu, prije godinu dana, u Hrvatskom domu u Visu održana je javna prezentacija projekta, a viško Gradsko vijeće uputilo je prijedloge za izmjene Županijskog prostornog plana u kojima se, umjesto lokacije Poljica za gradnju zračne luke, predlaže lokacija Velo polje.

Nadalje, krajem prošle godine osnovan je i viški aeroklub “Cumulus” koji je s Gradom Visom potpisao sporazum o suradnji, a projekt obnove viške zračne luke “Cumulus” i Grad Vis nedavno su zajednički kandidirali za dodjelu nepovratnih sredstava prema Ministarstvu turizma RH.

Sudionici radionice su u pratnji svojih domaćina obišli teren u Velom polju gdje se nalazila aerodromska pista iz Drugog svjetskog rata.

Napisao : Bogoljub Mitraković  SD (http://www.slobodnadalmacija.hr/default.aspx)


Title: Re: Vis-nekad neosvojiva tvrđava,a danas ?
Post by: nv on October 31, 2012, 10:20:16 pm
Прво смо били у касарни у граду Вису, потом на неком брду изнад самог града Виса (у циљу орјентације),затим у две касарне где су биле посаде обалских батерија, у "Титовој пећини", на ратном аеродорму (који је тада био под виноградима), на радару (на брду Хум), у неком поткопу где су били смештени ракетни систми "обала-море" и граду Комижи.

Ako me sjećanje služi (bio sam stažo u mornaričkoj uniformi u tehničkom vodu 1986. god.)

... у касарни у граду Вису... kasarna Samogor (auto vod, ambulanta, četa veze, komanda garnizona, lab pvo, tehnički vod, intendantski vod, pp vod)

... две касарне где су биле посаде обалских батерија (OAB Smokovo na sjeveroistoku otoka s topovima 88 mm i PkOAB Ravno iznad Komiže s topovima 130 mm. Kraće vrijeme sam bio na Ravnom, a tamo su mi većina starješina izgledali potpuno opaljeni. Komandir PkOAB, kap. I klase mi je jednom naredio: "Stažo, bre, brzo sakrij toga kraza u žbun". Do danas nisam shvatio kako bi se to ogromni kamion kraz, koji je vukao topove 130 mm mogao sakriti u žbun. Imali smo u kasarni 2 mala lovačka psa, tj. pasa, kako se kod nas kaže. Kujica i njen "sin". Zvali su se "službeno" Lima i Limi, međutim svi mornari su Limija po komandiru zvali Lazo, tako da se odazivao jedino na to ime.)

... на радару (на брду Хум) (posada radara nije bila pod komandom VPU Vis nego neposredno pod VPS Šibenik)

... ракетни систми "обала-море" (BROM na Stupištu, otočani mjesto zovu Stupišće, ispod Ravna bliže moru, isto pod VPS Šibenik)

... граду Комижи ... kasarna Rogači: 3 pješadijska bataljona (od toga 1 rezervista, koji bi dan kad bi stigli i odlazili umjesto u Komiži proveli kod nas u Samogoru, pobrstili sve šparoge naokolo, potamanili sva jaja do kojih su mogli doći i popili nam svo vino koje nismo uspjeli sakriti), vod bestrzajnih topova, a ostalih pješadijskih "sadržaja" se ne sjećam. Zapovjednik Rogača bio je major u RV plavoj uniformi

Ispričavam se što ovo danas nisu neki korisni podaci, ali ćete razumjeti da se rado sjetim mladih dana


Title: Re: Vis
Post by: Dreadnought on November 12, 2012, 02:14:57 pm
Parola za "Pretvorimo Vis u drugi Krondštat" na jednoj kući.

[attachment=1]


Jedan od bunkera na ostrvu.

[attachment=2]


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on November 30, 2012, 05:03:11 pm
    Kula Perast

U Luci se ističe tzv. " kaštil " koji je 1617. godine sazidao doseljenik Vicko iz Perasta. On je na vlastitom zemljištu uz sagrađenu kuću podignuo četverouglastu kulu za obranu svoje brojne obitelji i ostalih Višana, ne samo od Turaka već i od Uskoka koji su 1614. godine opljačkali Komižu...
Na zidovima ove kule crne se otvori za topove i puške, a na uglovima vrha strše na trostrukim konzolama dvije presvođene četverouglaste stražarnice. U unutrašnjost se ulazilo kroz vrata na prvom katu, koja se vide na zapadnom zidu, uz koji je kasnije pregrađena Perastijeva kuća, koju je s kulom spajao drveni most.

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on November 30, 2012, 05:04:51 pm
  Tvrđava George – Fortica

Engleski zapovjednik Visa George Duncan Robertson u travnju je 1812. godine počeo zidati nad ulazom u Višku luku nisku i duguljastu tvrđavu kosih zidina i opkoljenu jarkom. Prozvaše je imenom ondašnjeg engleskog kralja Jurja III, budući da je bila veća od ostalih, a danas je Višani zovu " Fortica ".
Preko visećeg mosta koji se izvlačio na ispruženom postolju iznad jarka ulazilo se u tvrđavu kroz široka vrata, kojima je sred luka reljefno uklesana engleska zastava, a sa strane dva cvijeta. U unutrašnjosti tvrđave su dva dvorišta opkoljena jarcima. U sjevernom je zdenac. Na terasi unutrašnje utvrde su polukružni otvori za topove, a svi su zidovi osigurani puškarnicama.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: Re: Što je ostalo od JNA?
Post by: Jure Stefanovski on March 07, 2013, 07:17:57 pm
Ima koji dan sam gledao novu temu o Visu, a sada je nemogu naći, ako mi možete pomoći u tome da je potražim na forumu (i olakšate drugim da je nađu, pojednostavnite je ovdje). Moderatori, slobodno neka ovo moje pitanje prekopiraju na tu temu gdje spada.


Ima godinu-dvije dana sam gledao slučajno vijesti na HRT-u, kad je bila jedna vijest o novootkrivenim tunelima na Visu, za koje nije znala ni vojska. Trenutno ne mogu naći članak iz novina (ne znam ni je li bilo u novinama, al idem nekom logikom da bi trebalo biti i u novinama) mada je bilo na vijestima.

Recite mi na Budikovcu velome ima li što vojnih stvari tamo?


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on March 07, 2013, 07:20:49 pm
Ovo tražiš ?

poz.


Title: Re: Vis
Post by: ORIĆAREB on March 07, 2013, 09:05:52 pm
 ??? ???

Da nije vojsla znala za neke tunele. Svašta.... :krsta

Ma sve se znalo, svaki kamen. Ono što joj nije bilo od interesa
nije ni vodila računa o tome.


Title: Re: Vis
Post by: Jure Stefanovski on March 08, 2013, 06:43:02 pm
Je, svaka čast, na dobro si mi ga mjesto prebacio ;)


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on July 03, 2013, 05:08:23 pm
Češka vila

Quote
Lijepa zgrada na bajkovito lijepoj lokaciji. Nekoć u vlasništvu bogate viške obitelji Topić, potom Dubrovčanina Srećka Kovačevića koji je 1923. godine prodaje češkom sindikatu... Sabor SRH je 1948 izvršio prijenos vlasništva s češkog sindikata na općenarodnu imovinu, pa ju je za svoje potrebe koristila JNA (JRM) do odlaska s Visa krajem svibnja 1992. godine. Što se od tada događalo s vilom? Ništa dobroga. Nečuvana i neosigurana, nastavila je biti "općenarodna" u smislu "narode, čini s njom što te volja".

A sad vremeplov! Na starim kartolinama možete pratiti izgled zgrade i poluotočića Sv. Juraj...

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

   http://vis-kut.blogspot.com/


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on July 04, 2013, 03:57:28 pm
Bunkerman turizam.  :)

http://www.youtube.com/watch?v=kOUEEpjikI4

http://www.youtube.com/watch?v=x72yzGUBnSE

Ljepi video snimci aerodroma za vrijeme WWII i nešto slika partizanskih jedinica.

http://www.youtube.com/watch?v=YTg9Fhsx2jo


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on July 04, 2013, 04:30:16 pm
http://www.youtube.com/watch?v=nQbzKxfKx-U

http://www.youtube.com/watch?v=yCAFyX4Arzo


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on September 14, 2013, 05:40:34 pm
 :D

Ratna komanda Vis   

Code:
http://www.hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews[tt_news]=220663&tx_ttnews[backPid]=866&cHash=b18f3cc641


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on September 29, 2013, 03:38:17 pm
Zna li netko gdje mogu pronaći koje su raketne jedinice PVO bile smještene na Visu ?

hvala poz.


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on October 28, 2013, 06:58:48 pm
Slušam danas na radio splitu da je Viški aerodrom gotova stvar.
Kako sam shvatio rječ je o sportskom aerodromu a lokacija je slična onoj iz WWII.
Navodno bi trebao proraditi iduće godine.

poz.


Title: Re: Vis
Post by: mali41 on November 01, 2014, 08:14:46 am
Прво смо били у касарни у граду Вису, потом на неком брду изнад самог града Виса (у циљу орјентације),затим у две касарне где су биле посаде обалских батерија, у "Титовој пећини", на ратном аеродорму (који је тада био под виноградима), на радару (на брду Хум), у неком поткопу где су били смештени ракетни систми "обала-море" и граду Комижи.

Ako me sjećanje služi (bio sam stažo u mornaričkoj uniformi u tehničkom vodu 1986. god.)

... у касарни у граду Вису... kasarna Samogor (auto vod, ambulanta, četa veze, komanda garnizona, lab pvo, tehnički vod, intendantski vod, pp vod)

... две касарне где су биле посаде обалских батерија (OAB Smokovo na sjeveroistoku otoka s topovima 88 mm i PkOAB Ravno iznad Komiže s topovima 130 mm. Kraće vrijeme sam bio na Ravnom, a tamo su mi većina starješina izgledali potpuno opaljeni. Komandir PkOAB, kap. I klase mi je jednom naredio: "Stažo, bre, brzo sakrij toga kraza u žbun". Do danas nisam shvatio kako bi se to ogromni kamion kraz, koji je vukao topove 130 mm mogao sakriti u žbun. Imali smo u kasarni 2 mala lovačka psa, tj. pasa, kako se kod nas kaže. Kujica i njen "sin". Zvali su se "službeno" Lima i Limi, međutim svi mornari su Limija po komandiru zvali Lazo, tako da se odazivao jedino na to ime.)

... на радару (на брду Хум) (posada radara nije bila pod komandom VPU Vis nego neposredno pod VPS Šibenik)

... ракетни систми "обала-море" (BROM na Stupištu, otočani mjesto zovu Stupišće, ispod Ravna bliže moru, isto pod VPS Šibenik)

... граду Комижи ... kasarna Rogači: 3 pješadijska bataljona (od toga 1 rezervista, koji bi dan kad bi stigli i odlazili umjesto u Komiži proveli kod nas u Samogoru, pobrstili sve šparoge naokolo, potamanili sva jaja do kojih su mogli doći i popili nam svo vino koje nismo uspjeli sakriti), vod bestrzajnih topova, a ostalih pješadijskih "sadržaja" se ne sjećam. Zapovjednik Rogača bio je major u RV plavoj uniformi

Ispričavam se što ovo danas nisu neki korisni podaci, ali ćete razumjeti da se rado sjetim mladih dana
Прво смо били у касарни у граду Вису, потом на неком брду изнад самог града Виса (у циљу орјентације),затим у две касарне где су биле посаде обалских батерија, у "Титовој пећини", на ратном аеродорму (који је тада био под виноградима), на радару (на брду Хум), у неком поткопу где су били смештени ракетни систми "обала-море" и граду Комижи.

Ako me sjećanje služi (bio sam stažo u mornaričkoj uniformi u tehničkom vodu 1986. god.)

... у касарни у граду Вису... kasarna Samogor (auto vod, ambulanta, četa veze, komanda garnizona, lab pvo, tehnički vod, intendantski vod, pp vod)

... две касарне где су биле посаде обалских батерија (OAB Smokovo na sjeveroistoku otoka s topovima 88 mm i PkOAB Ravno iznad Komiže s topovima 130 mm. Kraće vrijeme sam bio na Ravnom, a tamo su mi većina starješina izgledali potpuno opaljeni. Komandir PkOAB, kap. I klase mi je jednom naredio: "Stažo, bre, brzo sakrij toga kraza u žbun". Do danas nisam shvatio kako bi se to ogromni kamion kraz, koji je vukao topove 130 mm mogao sakriti u žbun. Imali smo u kasarni 2 mala lovačka psa, tj. pasa, kako se kod nas kaže. Kujica i njen "sin". Zvali su se "službeno" Lima i Limi, međutim svi mornari su Limija po komandiru zvali Lazo, tako da se odazivao jedino na to ime.)

... на радару (на брду Хум) (posada radara nije bila pod komandom VPU Vis nego neposredno pod VPS Šibenik)

... ракетни систми "обала-море" (BROM na Stupištu, otočani mjesto zovu Stupišće, ispod Ravna bliže moru, isto pod VPS Šibenik)

... граду Комижи ... kasarna Rogači: 3 pješadijska bataljona (od toga 1 rezervista, koji bi dan kad bi stigli i odlazili umjesto u Komiži proveli kod nas u Samogoru, pobrstili sve šparoge naokolo, potamanili sva jaja do kojih su mogli doći i popili nam svo vino koje nismo uspjeli sakriti), vod bestrzajnih topova, a ostalih pješadijskih "sadržaja" se ne sjećam. Zapovjednik Rogača bio je major u RV plavoj uniformi

Ispričavam se što ovo danas nisu neki korisni podaci, ali ćete razumjeti da se rado sjetim mladih dana


Da malo "dotjeram" tvoje sjećanje :)
- U Samogoru ti nedostaje inžinjeriski vod, Robić Dragan i Crljenko Krešo, vodnici.
- Komandir OAB Smokovo, Stolic Nedeljko /pokojni/ PF, komandir PkOAB 130 Ravno PF Pemac Novica /pokojni/. Ako si bio U tehničkoj sječas se i SV Žgele, i on je pokojni.
- Ni jedna jedinica na VPU Vis nije bila pod direktnom komandom 8.VPS Šibenik, pa ni 202.BROM
- Komadnant pešadiskog bataljona u Komiži u to vrijeme je bio kIk Čađenović Vukajlo, kasnije načelnik štaba, kasnije general JNA.
Eto ukratko :)


Title: Re: Vis
Post by: dzumba on November 01, 2014, 02:48:49 pm
Quote
Zapovjednik Rogača bio je major u RV plavoj uniformi

Quote
- Komadnant pešadiskog bataljona u Komiži u to vrijeme je bio kIk Čađenović Vukajlo, kasnije načelnik štaba, kasnije general JNA.

Тачно, Чађеновић је у то време носио носио униформу РВ и ПВО. Био је раније командир пешадијске чете на неком аеродорму па је до тог времена још није заменио.


Title: Re: Vis
Post by: kukador on November 01, 2014, 10:24:38 pm
Quote
Zapovjednik Rogača bio je major u RV plavoj uniformi

Quote
- Komadnant pešadiskog bataljona u Komiži u to vrijeme je bio kIk Čađenović Vukajlo, kasnije načelnik štaba, kasnije general JNA.

Тачно, Чађеновић је у то време носио носио униформу РВ и ПВО. Био је раније командир пешадијске чете на неком аеродорму па је до тог времена још није заменио.

..........tamo sam služio i dočuo, da je na mestu zapovednika Rogača bio povodom kazni zbog preleta u neki tuđi zračni prostor. Mislim, da Bugarski. Tako sam čuo i nisam se dalje bavio tim. Jedino mi bilo čudno, kako može biti neko kaznom poslat na tako lepo mesto!


Title: Re: Vis
Post by: dzumba on November 02, 2014, 05:24:47 pm
Quote
tamo sam služio i dočuo, da je na mestu zapovednika Rogača bio povodom kazni zbog preleta u neki tuđi zračni prostor. Mislim, da Bugarski. Tako sam čuo i nisam se dalje bavio tim. Jedino mi bilo čudno, kako može biti neko kaznom poslat na tako lepo mesto!

Ha,ha, on je pešadijski oficir :pilot. Mogao je da bude samo u "niskoletećoj - rovovskoj avijaciji" ;).  Svi oficiri i podoficir, bez obzira na rod ili službu su u RV i PVO nosili vazduhuplovnu uniformu, ali sa oznakama svog roda ili službe. On je u RV i PVO bio komandir pešadijske čete na nekom od aerodroma (mislim na Zemuniku). Kada je "prevazišao" tu dužnost, poslat je tamo gde si ga zatekao. U VJ je postao general, naravno u SMB uniformi.


Title: Re: Vis
Post by: Jure Stefanovski on December 25, 2014, 06:16:07 pm
Češka vila:

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

Đip:)
[attachment=5]


Title: Re: Vis
Post by: Jure Stefanovski on December 25, 2014, 06:20:22 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

[attachment=6]

[attachment=7]

[attachment=8]

[attachment=9]

[attachment=10]


Title: Re: Vis
Post by: Jure Stefanovski on December 25, 2014, 06:24:25 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

[attachment=6]

[attachment=7]

[attachment=8]

[attachment=9]

[attachment=10]


Title: Re: Vis
Post by: Jure Stefanovski on December 25, 2014, 06:27:54 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

[attachment=6]

[attachment=7]

[attachment=8]

[attachment=9]

[attachment=10]


Title: Re: Vis
Post by: Jure Stefanovski on December 25, 2014, 06:35:08 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

U slučaju približavanje neprijatelja, zabušene su rupe u stijeni, da se postavi eksploziv i da se uruši na cestu i tako spriječi prodor vozila cestom za dalje...

[attachment=5]

[attachment=6]


Title: Re: Vis
Post by: dzumba on December 25, 2014, 10:53:57 pm
Јуре, могао си да напишеш још неку реч о локацијама са којих си поставио слике. Иначе фотографија Vis(34) - отвор у поткопу у контрасветлу - ти је јако добра.


Title: Re: Vis
Post by: Jure Stefanovski on December 26, 2014, 11:03:15 am
Mjesto slikavanja je Rogačić...


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on October 03, 2015, 11:27:29 am
Kako iskoristiti bivse objekte.

----------------------

SAMO JE JEDAN Hrvatski otok s 38 napuštenih vojnih objekata

Prolazi se kroz labirint podzemnih tunela, promatra ostatke topova i napuštena skladišta...

Sve veći broj turista, uglavnom stranaca, na Visu pokazuje interes za 38 napuštenih vojnih objekata koji su postali važan dio turističke ponude otoka što je upravo zbog vojne pristutnosti cijelu drugu polovinu prošlog stoljeća bio u svojevrsnoj izolaciji.
Jedan od začetnika viškog vojnog turizma, Zagrepčanin Tomislav Mileis, koji je prije sedam godina pokrenuo agenciju s tzv. military turama, kaže da se ideja pokazala pravim pogotkom te da mu danas čak 90 posto ukupnih prihoda čine upravo vojne ture. Ovu će godinu tako "okruniti" s 1500 gostiju koji su pokazali interes za napuštene vojne objekte.
"Posjetitelji vojni turizam vide kao nešto drugačije što nikada do sada nisu vidjeli", kaže Mileis i dodaje da su mu gosti u većini slučajeva stranci. Najviše Britanci, čija vojska je na Visu ostavila trag iz više ratova, ali i Slovenci, Skandinavci, Amerikanci, Francuzi i Talijani.

Spoj povijesti i prirodnih ljepota

Vojna tura je koncipirana, nastavlja, tako da objedinjuje kulturu i povijest, ali i izvore pitke vode te vrhove poput Huma – najvišeg viškog vrha s kojega se vidi Italija, Dubrovnik i Kornati. Vis ima 38 vojnih objekata od kojih su najpoznatiji zapovjedni centar Vela glava, sto metara dug vojni potkop Jastog, vojarne Samogor i Rogači, raketna baza Stupišće, saveznički aerodrom u Pliskom polju kojeg su 1944. izgradili Amerikanci, 'Carvene stine' gdje je za Drugog svjetskog rata osnovana novinska agencija bivše države te topnička bitnica Barjoška.
Najčešće se u obilazak kreće iz Komiže ili Visa sve do rta Stupišće na kojem se nalazi bivša topovska i raketna baza, ujedno i najveća baza na otoku.

Prolazi se kroz labirint podzemnih tunela, promatra ostatke topova i napuštena skladišta, a nakon obilaska raketne baze Stupišće nastavlja se vožnja do sljedećeg vojnog potkopa Vela glava. Odatle se ide do najviše točke na Visu, 587 metara visokog Huma.

Posjetitelji gore uživaju u pogledu na okolni arhipelag i grad Komižu, a često sa vodičima odlaze posjetiti i crkvicu Sv.Duha.

'Kao da u Parizu ne posjetite Eiffelov toranj'

Na povratku sve završava posjetom Titovoj špilji, gdje predavači govore o najznačajnijim povijesnim događajima koji su se odigrali u njoj, a potom slijedi degustacija viških eko otočkih proizvoda.

Inače, jedan od rijetkih vojnih objekata koji je u funkciji koristi se kao vinski podrum zbog idealne temperature i vlage zraka.
"Ima turista koji kažu da je doći na Vis, a ne obići vojne objekte kao da u Parizu ne posjetite Eiffelov toranj. Nudimo im dvije ture. Malu koja traje tri i pol sata i većinom je koriste charter kompanije koje dovode popriličan broj gostiju, a takvih je 60 posto. Tu su i velike ture koje traju pet sati za one koji duže ostaju na otoku. Zanimljivo je i da se ljudi često vraćaju na razne oblike vojnih tura", otkriva Mileis.
O zadovoljstvu posjetitelja svjedoči i podatak da su na specijaliziranom web portalu TripAdvisoru viškom vojnom turizmu gosti dali najviše ocjene.

http://dnevnik.hr/


Title: Re: Vis
Post by: dzumba on October 03, 2015, 03:07:36 pm
И сам сам као активни официр 1988. године обишао скоро све наведене објекте кроз једну (ону велику) туру. Заиста, то делује врло интересантно, како због природе тако и због необичних објеката. Зато препоручујем свим онима који сада иду на Вис да то обиђу.


Title: Re: Vis
Post by: kosmonaut on October 03, 2015, 04:51:56 pm
Bunker turizam je najbolji turizam, jedini je problem sto ga zene ne vole (barem moja).
Zato ostavite vase voljeno stvorenje nek se przi na ulju na plazi i krenite u obilazak.  :pirat


Title: Re: Vis
Post by: Jure Stefanovski on December 29, 2015, 03:54:05 pm
Pokraj Komiže se nalazi rt Barjaci, gdje je obalna topnička baterija, gdje se odmah uoče i vidu, a tu je odmah i ulaz. Zaista, na Visu se ima štošta pogledati, i Titovu špilju, i Velu glavu i još 36 vojnih obejakata, ali Barjake nemojte propustiti!

http://aroundguides.com/18754616

http://s260.photobucket.com/user/Djadjo/library/VIS%20Rt%20Barjaci?sort=4&page=1

http://www.tz-komiza.hr/sto-vidjeti/vojni-objekti/topnicka-bitnica-barjoska/

http://www.c-iyc.com/CIYC/Things_to_see_and_do/Entries/2013/2/10_Rt._Barjaci_Coastal_Gun_Battery.html


Title: Re: Vis
Post by: MOTORISTA on January 30, 2016, 08:53:25 pm
PVO 1944. godine.

[attachment=1]
[attachment=2]

[attachment=3]
[attachment=4]


Title: Re: Vis
Post by: Jure Stefanovski on January 07, 2018, 07:48:03 am
Rukavac na Visu:

[attachment=1]


Title: Re: Vis
Post by: Jure Stefanovski on January 07, 2018, 08:58:04 am
Vis military tour:

[attachment=1]


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on January 07, 2018, 04:55:57 pm
Rukavac na Visu:

Bravo Jure, nema legenda si, do sada nitko nije spominjao tamo bateriju.
A bila je, gdje je ovo na Rukavcu, ne mogu odrediti ovako po slici?
Ima slika ulaza u ovom videu.

https://youtu.be/dxZxDOMMVV0?t=6m12s

hvala poz.


Title: Re: Vis
Post by: kosmonaut on January 07, 2018, 05:12:16 pm
Nije baterija u pitanju. O ovim objektima za protudesantnu obranu po uvalama smo vec govorili.
Obicno si u paru sa obje strane uvale a ima ga u uvali Srebrena, kod Rta Stupisce i pristanistu otoka Biseva.


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on January 07, 2018, 05:58:13 pm
Postojala je nekada, pogledaj na one stare aerofoto snimke.

poz.


Title: Re: Vis
Post by: Solaris on January 07, 2018, 06:17:42 pm
Evo sličice.

[attachment=1]
Ali gledajući ovo naletim slučajno na vrh Kazela.
I tamo je nakada bilo nešto, ostaci su vidljivi i danas.

[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
poz.


Title: Re: Vis
Post by: kosmonaut on January 07, 2018, 09:26:45 pm
Da, ali to nisu ovi mali objekti-potkopi - tunelcici od 2,5- 3 metra  L profila koji su neposredno uz obalu i koji se vide sa mora tek kada doplovis pored njih i do kojih nema ceste niti pjesacke staze. To su mala poluuredjena sklonista koja su se trebala u slucaju rata dodatno ojacati i maskirati. Vjeruj mi bio sam tamo to je tako malo da moze stati PAM ili BsT (sto ne bi bilo dobro za posadu zbog povratnih plinova). Najveci top koji moze stati tamo je M-48B1 a kojeg se tamo moglo dopremiti samo sa broda dizalicom.
To je po meni sluzilo za flankirnu paljbu streljackim oruzjem i rucnim bacacima u uvali u slucaju desanta ili za paljenjenje podvodnih fugasa ili oboje. Ako netko ima vise podataka, dobro bi bilo.