PALUBA

Kopnena vojska => Inžinjerija => Topic started by: whiteG on January 14, 2010, 08:41:31 pmTitle: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: whiteG on January 14, 2010, 08:41:31 pm
Koliko sam uspeo da primetim ne postoji topic sa ovom temom.
Ukoliko nisam u pravu molim moderatore da prebace moj post u vec postojeci topik.

Nasa vojska ima veoma dobre maskirne mreze. Licno sam radio sa tim mrezama dok sam bio na osluzenju vojnog roka 2003 godine. Sto se tice roda bio sam ABHO. U prolece 2003. god. sam bio na pasuljanama i tamo sam ucestvovao na pokaznoj vezbi na kojoj su bili mnogi vojni atasei iz stranih zemalja. U jednoj jaruzi ispod vrha brda na kojem su bili posmatraci, moj vod je razvio sator za dekontaminaciju ljudstva i ispred njega prostor za dekontaminaciju vozila.
Oba prostora smo prekrili tim mrezama tako da likovi sa brda ne bi ni znali gde smo da nas polozaj nije bio obelezen.
Evo par stvari i o mrezama.
Ove kamuflazne mreze inace proizvodi firma Mile Dragic.
Kamuflazne mreze 3D znacajno smanjuju verovatnocu otkrivanja putem senzora koji se u velikoj meri koriste na modernim bojnim poljima, a namenjene su za upotrebu kao privremena ili polu trajna sklonista takticke opreme i terenskih instalacija, onemogucavajuci neprijatelju posmatranje.
Kamuflazne mreze su obojene, hrapave i isarane tako da se prirodno uklapaju u okolni teren. Mreze imaju dva lica kako bi bile efikasne tokom svih godisnjih doba. Mogu da se koriste u sveopste svrhe ili da budu sasivene za specijalne zadatke.
Standardne velicine mreza su 6m x 12m i 3m x 6m, a prosecna tezina gotove mreze je manja od 300g/m2. Inace mreze mogu da se spajaju jedna sa drugom tako da mogu poktivati i vece objekte.
Mreze se lako sklapaju i rasklapaju i mogu da se postave iznad objekta uz pomoc telesopskih nosaca. Pomocu njih omoguceno je pravilno, brzo i jednostavno postavljanje. Uz pomoc teleskopa mogu se maskirati i vazni putevi ili deonice kojima se krecu prijateljske jedinice tako da ne mogu biti otkrivene iz vazduha. Naravno duzina puta koji ce biti pokriven zavisi od kolicine mreza koje su vam na raspolaganju. Materjal za izradu mreza je samougasiv, vodootporan,otporan na dejstvo gljivica i plesni. Temperaturni opseg upotrebe mreza je od -30C do +70C.
Mat povrsina ima nizak sadrzaj sjaja. Umetci imaju povecan broj perforacija cime se postize trodimenzionalna struktura.

Tip A - Obezbedjuje maskirnost od izvidjanja u vidnom i bliskom IC delu spektra.

Tip B - Obezbedjuje maskirnost od izvidjanja u vidnom i bliskom IC i radarskom delu spektra.

Tip V - Obezbedjuje maskirnost od izvidjanja u vidnom i bliskom IC, toplotnom i radarskom delu spektra.

MD03-Z - Zimska maskirna mreza obezbedjuje maskirnost od izvidjanja u UV vidnom, bliskom IC, toplotnom i radarskom delu spektra.

MD99-V - Prigusuje i deformise toplotnu sliku maskiranog objekta i tako ga prilagodjava prirodnom ambijentu.

[attachment=1]


[attachment=2]Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Dreadnought on January 14, 2010, 09:07:35 pm
Ovo je sjajno ...samo nastavi dalje :super


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: trpe grozni on January 14, 2010, 09:18:23 pm
I meni se dopada prilog, samo nastavi. :super


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: dzumba on January 14, 2010, 11:02:29 pm
Тема је јако добра и треба је натавити. Иначе, био сам на вежби коју помиње WhiteG тако да могу да посведочим о аутентичности његовог искуства.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: brodarski on January 14, 2010, 11:05:13 pm
Tema je odlična i mnogi odrade do mirovine a ne nauče maskiranje. Baš mi je drago da je ova tema načeta i da je izvanredno počela. Svaka čast.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Bozo13 on January 15, 2010, 01:13:48 pm
Odlična mreža... ali koliko vidim to je samo za statično maskiranje ili može da se upotrebi i prilikom vožnje/borbenih dejstava?
MIslim da nebi bila loša ideja, da se napravi takvu mrežu, kod koje bi kamuflaža bila kao što je na slici, ali da se pri tome ne ometa funcionalnost vozila... Sa tim, da bi svako vozilo imalo par mreža, pa se prije akcije izabere odgovarajuča i to koristi.,


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: whiteG on January 15, 2010, 01:58:08 pm
Evo jos dve slike sa pasuljana. Mreze se vide doduse u pozadini.


[attachment=1]
Ovo je 1. odeljenje tadasnjeg voda za dekontaminaciju.
U pozadini je cisterna za dekontaminaciju.

[attachment=2]
Ceo vod ispred zamaskiranog satora za dekontaminaciju.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: dzumba on January 18, 2010, 11:04:28 pm
Мислим да је кретање (покрет) један од демаскирајућих чинилаца. Тешко је маскирати средство (и човека) у кретању јер се тиме што се креће лакше уочава. То је очигледно. Могуће је можда отежати брзо уочавање, али сакрити покрет тешко. Тим пре ако се ради о већем броју средстава или људи. Маскирање, као тактичка радња не своди се само на мимикрију. Ових дана сам јако заузет па о томе други пут више.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Bozo13 on January 19, 2010, 12:02:08 am
da, Džumba, slažem se sa tim, da je kretanje demaskirajuči činilac.
ali ideja je, da se umesto maskirne šare, nacrtane na tenku (za primjer) upotrebi ovakva mreza, koja razbije oblik koja je bolje maskirajuča od klasičnog bojenja, i koji je deo tenka, a ne da ju je treba postavljati.. kde tenk samo stane, ugasi motor i golim okom se uklopi u pokrajinu... a još bi bil bolje, da ima i 100% maskiranje toplote...


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: whiteG on January 19, 2010, 12:29:03 am
Vozila koja su u pokretu ne izdaje samo pokret ili dim vec i tragovi koje ono ostavlja iza sebe. Tako da ono vidljivo cak i kad miruje.

Evo par slika kako treba i kako ne treba raditi.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: dzumba on January 19, 2010, 09:12:57 pm
И то што се нешто види, као приказани трагови, може бити део маскирања (обмане).
Например, ставили неке старе тенкове 1999.године да служе као мамац за авионе "еселенције" Олмерта. Ниша.Стоје тако пар дана и ништа. Нико не гађа. Сети се неко: не личи, нема трагова кретања. Расходовани тенкови довежени вучним возом па спуштени на ледину. Закаче их камионима (наравно, нису имали моторе, бар не испавне), млао их провозају по ливади, па их, као мало и маскирају. Кад сутрадан ето ти авиона. Тако су "уништили" све наше тенкове. Наравно не праве.

А то око маскирања и стапања са околином борбених и других возила, као саставним делом оклопа, односно тела средства, је вероватно могуће, али не у потпуности. Нема два добра одједном. Нешто ће фалити. Или ће бити добро маскирано, али мање ефикасно, или обрнуто.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Dreadnought on February 03, 2010, 06:40:06 pm
[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Kuzma® on March 04, 2010, 10:55:06 pm
Sad nesto uopsteno o maskiranju.

Maskiranje je skup mera kojima se od neprijatelja prikrivaju sopstvene jedinice, borbena sredstva i objekti.Na taj nacin neprijatelj se navodi na pogresne zakljucke o rasporedu i snazi jedinica, lokaciji i nameni objekata i sl. te samim time i da donese pogresne odluke.
Maskiranje se primenjuje i u ratu i u miru a maskiranjem se nastoji postici iznenadjenje i time stvoriti prednost.

Principi maskiranja:
-istinitost (maskiranje je priblizno isto izgledu okoline)
-raznovrsnost (stalno koriscenje novih mera i postupaka, izbegavanje sablona)
-aktivnost (planiranje i sprovodjenje maskiranja na svim nivoima komandovanja)
-neprekidnost (kontinuitet u sprovodjenju maskiranja kao mera sprecavanja neprijatelaj da uoci obmanu).

Obima maskiranje zavisi od resursa i same snalazljivosti odnosno kreativnosti onih koji vrse maskiranje. Uspeh maskiranja zavisi iskljucivo od mera sprovodjenja maskirne discipline.

Maskiranje se deli:
*prema sredstvima na prirodno (koriscenje prirodnih uslova kao sto su posumljenost, ispresecanost terena i sl. i koriscenjem vremenskih uslova kao sto su kisa i magla) i vestacko (makete, maskirne mreze, maskirne boje, ostala sredstva maskiranja)
*prema metodama na skrivanje  (spresavanje neprijatelja da otkrije objekat, jedinicu), deformacije (menjanje izgleda objekta radi stvaranja utiska da je to drugi objekat) i imitacije (izrada objekata gde u stvari oni i ne postoje, za sta se koristi jeftin materijal)
*prema cilju i obimu na trupno (maskiranje vojnika, vozila, masina, objekata) i operativno (niz mera kojima se skrivaju manevri jedinica, pravci napada i operativne priprema), kolektivno i individualno

OPERATIVNO maskiranje kao najopseznija mera maskiranja se vrsi radi postizanja iznenadjenja sirokog obima. U okviru operativnog maskiranja vrsi se sirenje dezinformacija (prema neprijatelju), izrada laznih objekata, EI, elektronsko ometanje, obavestajna i kotraobavestajna delatnost itd.

[attachment=1]


 


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Kuzma® on March 07, 2010, 02:31:40 pm
Neki primeri uspesnog maskiranja.

Maskiranje dezinformacijom:
-u javnim glasilim je 1967.godine objavljeno da je nekoliko hiljada izraelskih vojnika upuceno na odsustvo sto je bilo potkrepljeno i fotografijama, sve to je bilo u cilju smanjenja borbene gotovosti egipatske armije pred napad Izraela na Egipat
Maskiranje prikrivanjem:
-tokom zavrsnih operacija oslobadjanja Italije inzinjerijske jedinice Indijske vojske (pretpostavljam da su bile u britanskom sistemu i pod britanskom komandom) su vise puta postavljale Bejli most za koji neprijatelj nije znao, most je bio postavljen tako da je kolovoz tokom dana bio ispod nivoa vode te je izgledalo kao da je porusen, tokom noci nosece sajle su zatezane i jedinice birtanske i ostalih armija su prelazile na suprotnu stranu reke i napadale neprijatelja cineci tako iznenadjenje. Ovakav nacin maskiranja je koristen i tokom rata u Vijetnamu uz razliku da su mostovi bili drveni i postavljeni na stubove pobijene u dno reke. Vijetnamci su znali tacna mesta prelaska, a protivnik nije mogao ni da pretpostavi da se na tom mestu reka moze preci.Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: dzumba on March 07, 2010, 03:26:11 pm
Кузмар  добро објашњава маскирање, али бих желео  да нагласим да оперативно и/или стратегијско маскирање није исто што и тактичко (трупно) маскирање. Наиме, већина лаика, па и многи војници под маскирањем подразумевају мимикрију, односно стапање људства и технике са средином (околином), коришћењем различитих средстава и техника како би се сакрили од непријатеља, односно што дуже остали "невидљиви". То и јесте тзв. маскирање у ужем смислу. Међутим, велике јединице, велика борбена средства, покрете, борбене радње а посебно намере, стање и могућности сопствених снага није могуће прикрити или сакрити само маскирним средствима, односно мимикријом.Шта више, доста тога се уопште не може на тај начин маскирати. Зато се то планира и спроводи тзв. оперативним и/или стратегијсим маскирањем које, осим мера тактичком маскирања у себи садржи и: дезинформисање, лажна дејства у активностима и објектима (израда лажних објеката), имитацију, скривање, прикривање и обмањивање. Оперативно маскирање се спроводи по јединственом плану одобреном на највишем нивоу (врховне команде,стратегијских и оперативних групација), тајно, тако да и већина сопствених снага, па и многе, посебно тактичке команде и команданти које у томе учествују не знају увек шта је прави циљ и намера. Оперативно маскирање се планира и делимично спроводи већ у миру усклађивањем мера војног, дипломатског и политичког деловања, а појачава или активира у кризним ситуацијама. У планирањи и извођењу посебно место имају дипломатија, обавештајне и контраобавештајне службе, јединице за електронска дејства и др. У њему може да учествује и становништво и други субјекти одбране када је у питању оперативно маскирање на сопственој територији.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Wisdomseeker on August 30, 2010, 05:28:51 pm
[attachment=1]

Ne može ovako da se maskira uz samu ivicu šume, ne vide se stabla i može se uočiti da tu nečega ima. Mreža nije adekvatne boje, za maskiranje u šumi ili uz šumu, da su vozila stavili na sred livade i stavili ove mreže onda bi i moglo da prođe sa ovom bojom mreže. Nedostaje još barem dve dužine mreže sa svake strane da ispegla prelaz sa ravnog dela do vrha maskiranih vozila. Nikad se ne koriste sama vozila ili drugi objekti kao podupirači za mreže već posebni stativi ili razni drveni kočevi.

Ili se maskira ili ne, ovde je deo vozila maskiran i nabijen jedno pored drugog, krovovi šatora kvare maskiranje itd. dim se vije iz "maskiranog" objekta.

Očigledno je nekog mrzelo da se šeta pa je sve nagurao na jedno mesto, a i izgleda nisu imali dovoljno mreža.Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: vathra on August 30, 2010, 07:14:11 pm
Совјети су се током рата прилично извештили за маскирање на стратегијском нивоу - маскировка.
Одличан пример је њихова летња офанзива од 22. јуна 1944. - операција Багратион. Чак и кад је почео напад, немци су били уверени да се ради о демонстрационом нападу, а било им је јасно да је то главни правац кад су им пробили линију.

Традицију су наставили и после рата.
За интервенцију у ЧССР су западни кругови сазнали кад су из амбасаде видели совјетске тенкове на улици.
Иста ствар је била и са Авганистаном.
За обе интервенције су се користили и са електронским маскирањем и ометањем, које је постало врло битно у савремено време.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Solaris on December 04, 2011, 05:08:55 pm
Malo da osvježimo temu, dva tipa šare koje se koriste u HV.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

poz.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Honkytonky on September 14, 2013, 11:28:21 am

Maskiranje dezinformacijom:


Kamioni na napuhavanje ili kako obmanuti protivnika

Jedan od najzanimljivijih trikova kojima su se služili saveznici u drugom svjetskom ratu bio je upotreba maketa kamiona, tenkova i aviona s namjerom da se protivnika odvrati od pravih ciljeva, te da on potroši svu silu bombi na obasipanje bezazlenih igračaka.

U početku su se koristile improvizirane makete od drveta i platna (što i nije bilo nešto novo, takve "varalice" postojale su valjda već stoljećima), no nakon nekoliko takvih obmana piloti Luftwaffe-a postali su oprezniji. Tada su saveznici počeli proizvoditi makete na napuhavanje, poprilično vjerne kopije pravih vozila i borbenih sredstava, te njima postizali nove uspjehe u obmani Hitlerovih snaga.

Ovaj način zavaravanja protivnika opstao je sve do ratova novoga doba. Tako su npr. američki piloti potrošili svu silu projektila gađajući napuhane jugoslavenske lažnjake u ratu na Kosovu, a gotovo svaka moderna vojska u svojoj opremi ima lažne kamione, tenkove i avione na napuhavanje opremljene malim zračnim kompresorima koji maketu u mjerilu 1:1 mogu napuhati za svega nekoliko minuta.

http://www.hr-kamioni.com/zanimljivosti/56-zanimljivosti/341-kamioni-na-napuhavanje-ili-kako-obmanuti-protivnikaTitle: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Solaris on February 07, 2015, 06:40:28 pm
Jedna interesantna improvizacija, kako maskirati AP u zimskim uvjetima.  :)

[attachment=1]
poz.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Bozo13 on February 07, 2015, 08:03:04 pm
Interesantno maskiranje, i verovatno vrlo efektivno. Ali ipak sneg u cevi...;D


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: dzumba on February 07, 2015, 09:15:42 pm
То за ову пушку није проблем, ако баш није пуна цев снега до врха.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Kuzma® on April 17, 2015, 05:51:35 pm
[hs width=300 height=250]http://www.zaslike.com/files/p3lu3uoz62bk3v8la5cg.gif[/hs]


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: pvanja on May 29, 2015, 11:29:54 am
Japanci.

https://youtu.be/xTEtOvsGc2M


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Kuzma® on May 29, 2015, 12:32:14 pm
Koliko se ja razumem u tu tehniku ovo bi moglo biti sve samo ne maskiranje. Bar ne na ovom terenu. Umesto da smanji uocljivost i da razbije konture samog vozila ovde nista nije uradjeno osim sto je vozilo (sa prikolicom) oblozeno zbunjem. Ili je mozda cilj maskiranja bio da se ne sakrije marka vozila? U tom slucaju je ok.
Mozda bi na nekom drugom terenu ovo bilo prihvatljivo, na ovom sigurno ne.Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: MOTORISTA on May 29, 2015, 09:58:51 pm
Japanci.

Lebdeći kravomon?


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Kuzma® on June 03, 2015, 10:21:56 am
[hs width=600 height=300]http://www.gifbin.com/bin/022011/1296759777_camouflage.gif[/hs]


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Karlo on June 03, 2015, 11:33:27 am
Veoma impozantno ali danas kad se izviđanje vrši i iz bespilotnih letjelica(ne vjeruju mnogo u "oko sokolovo" ili "hrabrost Mandušića Vuka"),nisam baš siguran da je to iz ptičije perspektive savršeno.Mislim da bi bilo bolje da je to ljudstvo smjestio u šumarku nego na toj čistini.Ovako više izgleda da je napravljeno samo za taj horizontalni pogled zbog snimanja.

Poz.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Kuzma® on June 03, 2015, 11:36:52 am
Pa dobro, nista nije savrseno. Iz neke perspektive se uvek moze pronaci nesto demaskirajuce.
Inace mislim da je ovo scena iz nekog filma ali samje postavio ovde posto ima veze sa naslovom teme.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: dzumba on June 03, 2015, 09:07:08 pm
Па овај снимак је само очигледна (у едукативне сврхе) демонстрација маскирања. Није то реална ситуација већ порука да се са мало труда може пуно постићи.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Kuzma® on June 13, 2015, 06:29:43 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Bozo13 on June 16, 2015, 10:34:13 am
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: dark-bullet on June 16, 2015, 10:48:36 am
[attachment=1]


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Kuzma® on June 16, 2015, 03:02:16 pm
[attachment=1]

Primer loseg maskiranja. Osim sto je prebacena maskirna mreza nista vise nije uradjeno, a najvaznije nije razbijena silueta vozila.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: dark-bullet on June 16, 2015, 03:28:11 pm
[attachment=1]

Primer loseg maskiranja. Osim sto je prebacena maskirna mreza nista vise nije uradjeno, a najvaznije nije razbijena silueta vozila.

Hvala za primedbu, znam. U dolasku su potporni štapovi za maskirnu mrežu. Ja sam amater. I ovo što je urađeno je bilo na brzaka (i samo dve osobe) jer je cijeli događaj trajao samo nekoliko sati, od jutra do kasnog popodneva. Inače, žao mi je što nisam napravio nekoliko fotografija iz različitih udaljenosti.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Bozo13 on June 16, 2015, 05:06:36 pm
Ako preskočimo siluetu, zanimljivo mi je, kako se mreža lepo uključuje u pozadinu.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: dzumba on June 16, 2015, 07:28:06 pm
Да, мрежа је врло квалитетна и добро одговара околини.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: motorista 57 klasa on July 31, 2015, 11:28:56 am
Evo interesantne priče o kamuflaži:

KAMUFLAŽA Ovo je možda najbolji borbeni trik iz Drugog svetskog rata.

Ponekad u životu najluđe ideje donose rezultate.To se upravo desilo 1942. godine, tokom Drugog svetskog rata ratnom brodu "HNLMS Abraham Krejnsen", poslednjem holandskom brodu koji je preživeo Bitku u Javanskom moru.

[attachment=1]

Priču o brodu koji je po planu trebalo da sa još tri ratna broda pobegne u Australiju, ali je holandski minolovac morao ipak na put sam i nezaštićen, preneo je Business Insider.

[attachment=2]

"Pobednička ideja" bila je da pretvore brod u ostrvo, ali je tu zamisao trebalo sprove u delo. Članovi posade otišli su do obližnjih ostrva i posekli što su više drveća mogli. Naslagali su ga tako da liči na gomilu krošnji, pokrivajući što veću površinu broda.

Sve preostale "gole" delove broda ofarbali su da podsećaju na stene i litice. I tako kamufliran brod bio je u velikoj opasnosti, ali je to ipak bilo bolje nego da je bio bez ičega. Postojala je i dalje opasnost da Japanci primete ostrvo koje se misteriozno kreće i pripucaju na njega da vide šta će se dogoditi.

Zbog toga je posada odlučila da se brod tokom dana uopšte ne miče, već bi se usidrili pored nekog ostrva. Tokom noći su se trudili da pređu što veću kilometražu, nadajući se da Japanci neće obratiti pažnju na ostrvo koje se pojavljuje i nestaje u području Indonezije gde se inače nalazi 18.000 ostrva.

Imali su sreće, japanski avioni i brodovi razarači koji su potopili ostale holandske brodove nisu ništa primetili, pa je "Krejnesen" posle putovanja dugog osam dana stigao u Australiju i pridružio se savezničkim snagama.

izvor:blic.rs


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Bozo13 on August 25, 2015, 10:36:47 am
[attachment=1]


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Bozo13 on January 11, 2016, 08:01:46 pm
Možete pronači snajperistu?

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Bozo13 on January 11, 2016, 08:03:22 pm
Našli?

evo jih

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Bozo13 on January 11, 2016, 08:04:19 pm
[attachment=1]


[attachment=2]Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Bozo13 on January 11, 2016, 08:06:45 pm
[attachment=1]


[attachment=2]


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: MOTORISTA on January 11, 2016, 09:12:27 pm
Na prve dve fotke sam dobro pretpostavio gde su, jer mi nije bilo sve kako treba. Ali zato na ovoj trećoj bih mogao da nagazim na njega a da ga ne vidim.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Bozo13 on January 16, 2016, 07:49:58 pm
[attachment=1]


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: kosmonaut on January 16, 2016, 10:37:11 pm
Ovo je odlično ! :-)


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Rade on February 06, 2016, 12:25:58 pm
Maskiranje...
[attachment=1]


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Bozo13 on February 06, 2016, 01:34:57 pm
Maketa?


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Rade on February 06, 2016, 01:50:38 pm
Maketa, nastala tokom obuke inzinjeraca-maskiraca.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Kuzma® on June 14, 2016, 05:24:05 pm
Maskiranje tragova tenkovskih gusenica

[attachment=1]


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Bozo13 on February 12, 2017, 02:37:10 pm
[attachment=1]


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Solaris on February 12, 2017, 05:58:22 pm
Pitanje bi bilo koliko je aviona na slici.  ;)
Inače, onako odokativno, kad se malo bolje zagledaš čini mi se da je slika dorađena da bi se stvorio dojam dobre kamuflaže.

poz.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Bozo13 on February 12, 2017, 06:16:20 pm
Kažu da su 4.. ali ja samo 3 vidim. Ali ipak lepa prikazna slika.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: jugins on February 12, 2017, 09:54:45 pm
iz cetvrtog je fotografisano


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Bozo13 on February 12, 2017, 09:56:36 pm
:zid

hvala jugins!


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Solaris on February 12, 2017, 10:21:28 pm
iz cetvrtog je fotografisano

Imamo neki dokaz za takvu tvrdnju  ;D možda dron, možda helikopter, ko zna.  ;)
Ipak nitko da prokomentira one krovove koji se savršeno uklapaju u maskirnu šemu.

poz.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: proxy1969 on February 13, 2017, 02:32:18 pm

Ipak nitko da prokomentira one krovove koji se savršeno uklapaju u maskirnu šemu.


... isto kao što su i ovi opiturali planinu i pustinju da savršeno odgovara shemi na rioplanima......  ;)

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Bozo13 on March 07, 2017, 02:54:07 pm
Interesantno

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: dzumba on March 07, 2017, 08:37:56 pm
Баш добро маскирно решење. Истина, за једнократну употребу.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: Prvačić on August 26, 2019, 03:13:38 am
Koliko sam uspeo da primetim ne postoji topic sa ovom temom.
Ukoliko nisam u pravu molim moderatore da prebace moj post u vec postojeci topik.

Nasa vojska ima veoma dobre maskirne mreze. Licno sam radio sa tim mrezama dok sam bio na osluzenju vojnog roka 2003 godine. Sto se tice roda bio sam ABHO. U prolece 2003. god. sam bio na pasuljanama i tamo sam ucestvovao na pokaznoj vezbi na kojoj su bili mnogi vojni atasei iz stranih zemalja. U jednoj jaruzi ispod vrha brda na kojem su bili posmatraci, moj vod je razvio sator za dekontaminaciju ljudstva i ispred njega prostor za dekontaminaciju vozila.
Oba prostora smo prekrili tim mrezama tako da likovi sa brda ne bi ni znali gde smo da nas polozaj nije bio obelezen.
Evo par stvari i o mrezama.
Ove kamuflazne mreze inace proizvodi firma Mile Dragic.
Kamuflazne mreze 3D znacajno smanjuju verovatnocu otkrivanja putem senzora koji se u velikoj meri koriste na modernim bojnim poljima, a namenjene su za upotrebu kao privremena ili polu trajna sklonista takticke opreme i terenskih instalacija, onemogucavajuci neprijatelju posmatranje.
Kamuflazne mreze su obojene, hrapave i isarane tako da se prirodno uklapaju u okolni teren. Mreze imaju dva lica kako bi bile efikasne tokom svih godisnjih doba. Mogu da se koriste u sveopste svrhe ili da budu sasivene za specijalne zadatke.
Standardne velicine mreza su 6m x 12m i 3m x 6m, a prosecna tezina gotove mreze je manja od 300g/m2. Inace mreze mogu da se spajaju jedna sa drugom tako da mogu poktivati i vece objekte.
Mreze se lako sklapaju i rasklapaju i mogu da se postave iznad objekta uz pomoc telesopskih nosaca. Pomocu njih omoguceno je pravilno, brzo i jednostavno postavljanje. Uz pomoc teleskopa mogu se maskirati i vazni putevi ili deonice kojima se krecu prijateljske jedinice tako da ne mogu biti otkrivene iz vazduha. Naravno duzina puta koji ce biti pokriven zavisi od kolicine mreza koje su vam na raspolaganju. Materjal za izradu mreza je samougasiv, vodootporan,otporan na dejstvo gljivica i plesni. Temperaturni opseg upotrebe mreza je od -30C do +70C.
Mat povrsina ima nizak sadrzaj sjaja. Umetci imaju povecan broj perforacija cime se postize trodimenzionalna struktura.

Tip A - Obezbedjuje maskirnost od izvidjanja u vidnom i bliskom IC delu spektra.

Tip B - Obezbedjuje maskirnost od izvidjanja u vidnom i bliskom IC i radarskom delu spektra.

Tip V - Obezbedjuje maskirnost od izvidjanja u vidnom i bliskom IC, toplotnom i radarskom delu spektra.

MD03-Z - Zimska maskirna mreza obezbedjuje maskirnost od izvidjanja u UV vidnom, bliskom IC, toplotnom i radarskom delu spektra.

MD99-V - Prigusuje i deformise toplotnu sliku maskiranog objekta i tako ga prilagodjava prirodnom ambijentu.

[attachment=1]


[attachment=2]
Ovdje se očogledno neradi o starim maskirnim mrežama iz JNA.

Moje iskustvo sa tim JNA maskirnim mrežama je da su se komadi odljepljivali sa mreže.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: kumbor on August 26, 2019, 05:27:41 am
 :
:zid

hvala jugins!

 :super


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: kilezr on August 26, 2019, 07:34:36 pm

  [attachment=1]
 [attachment=2]
 [attachment=3]
 [attachment=4]
 [attachment=5]
 [attachment=6]

  Možda ste na ove mreže mislili?


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: dzumba on August 27, 2019, 06:41:12 pm
Да, то су те мреже.


Title: Re: Taktike i tehnike maskiranja ljudstva i vojne opreme
Post by: kilezr on August 28, 2019, 02:25:58 pm
 
  :angel:
 Znam da jesu . Ovo je skeniran  Dragićev katalog.