PALUBA

Vesti => Ostale vesti => Topic started by: Brok on March 20, 2008, 09:21:52 pmTitle: Petogodišnjica rata u Iraku
Post by: Brok on March 20, 2008, 09:21:52 pm
Petogodišnjica rata u Iraku


Petogodišinjica rata u Iraku biće
obeležena u Pentagonu, gde
će govoriti predsednik SAD.Buš u svom govoru ističe da sumnji u učinjeno nema uprkos "visokoj ceni u ljudstvu i novcu".

Predsednik SAD u govoru navodi i da bi povlačenje američke vojske u Iraku sada ohrabrilo Iran, a Al Kaidi obezbedilo novac za oružje za masovno uništenje za napad na SAD.

[attachment=1]
Pripadnik američke vojske u Iraku

Buš je rekao da je uspeh u Iraku neosporan, ali da neki u Vašingtonu i dalje traže da se vojska povuče. Prema njegovim rečima, kritičari više ne mogu argumentovano da tvrde da SAD gube rat u Iraku, pa navode da rat mnogo košta.


Invazija na Irak počela je 20. marta 2003. godine. Od početka rata u Iraku 2003. godine najmanje 3.990 američkih vojnika je poginulo, a operacije su budžet SAD do sada koštale oko 320 milijardi evra.

Povlačenje vojnika bi bilo pogrešno?

Brzo povlačenje američkih snaga iz Iraka bila bi "greška" koja bi ojačala Iran i Al Kaidu i uveliko naštetila kredibilitetu SAD, rekao je danas u Jordanu senator Džon Mekejn.


Mekejn, koji će skoro izvesno biti kandidat reublikanaca na predsedničkim izborima, povezao je svoju političku budućnost za uspeh SAD u Iraku. Mekejn je juče posetio Irak gde se sastao s američkim i irački zvaničnicima.


"Boraveći u Iraku... postalo je tako opipljivo jasno da bi bila greška ako bi SAD naglo povukle naše snage", rekao je novinarima u Jordanu Mekejn, pre nego što je otputovao za Izrael.  

Američki senator je ocenio da bi povlačenje iz Iraka bilo pobeda "ekstremista iz Al Kaide i Irana", kao i da bi Amerika izgubila svoj kredibilitet.


Mekejn je snažno podržavao invaziju SAD na Irak, ali i prošlogodišnju odluku predsednika SAD Džordža Buša da poveća trupe u Iraku, što je, kako se ocenjuje, bilo ključno za smanjenje nasilja.


On je ocenio da, iako su trupe u Iraku uspešne, još mnogo toga treba uraditi i da Al Kaida nije poražena.