PALUBA

More, pomorstvo i unutrašnji plovni putevi => Trgovačka mornarica => Topic started by: Dreadnought on February 09, 2010, 04:45:44 pmTitle: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Dreadnought on February 09, 2010, 04:45:44 pm
Veliki brodovi za veliku zaradu Crne Gore


09.02.2010.
 
Crna Gora je nekada imala 45 velikih brodova pod svojom zastavom

Crnogorska vlada sklopila je ugovor o kreditu sa kineskom Eksim bankom, na osnovu kojeg će Crna Gora graditi dva broda u toj zemlji. U Podgorici kažu da to budi nadu u revitalizaciju pomorske privrede zemlje.
 
Crnogorski zvaničnici sa zadovoljstvom ističu da ovako povoljne kredite kineska vlada odobrava samo zemljama koje označava povlašćenima. Jer, kredit od oko 55 miliona dolara je dobijen uz tri posto fiksne kamate na 15 godina otplate, uz grejs period od pet godina.

Gradnja dva broda srednje nosivosti biće završena za dve godine. Očekuje se da će i kotorska firma „Bastion šiping“ uskoro kupiti dva broda, što znači da će se do kraja naredne godine na četiri broda vijoriti crnogorska zastava.

Nada u recesiji

„Nakon pune dve decenije to vraća nadu u revitalizaciju pomorske privrede“, rekao je Andrija Lompar, ministar saobraćaja, telekomunikacija i pomorstva u crnogorskoj vladi.

Isti je stav kapetana duge plovidbe u penziji Luke Đakonovića, koji je jedan od dugogodišnjih rukovodilaca nekada moćne pomorske kompanije „Prekookeanska plovidba“ iz Bara. On je za Dojče vele kazao da je veoma značajan trenutak kada se ulazi u taj veliki projekat. „To se dešava upravo sada kada je recesija u svetu i kada su cene brodova najmanje. Ja se nadam da će se sve to promeniti. Postoje velike mogućnosti u Crnoj Gori, jer je ova zemlja uz turizam okrenuta pomorstvu“.

Pomorci – najbolji proizvod Crne Gore

Kapetan Đakonović posebno ukazuje na izvanredan kadrovski potencijal koji Crna Gora poseduje u pomorstvu. „To je kadar koji plovi na najvećim kompanijama sveta: kapetani, upravitelji strojeva, inspektori. Plate su sada na brodovima dosta velike. Zapovednici i upravitelji imaju, u proseku, od pet do šest hiljada evra mesečno“.

Novinar Radomir Petrić kaže za Dojče vele da su pomorci najbolji crnogorski izvozni proizvod. „I to kroz tzv. nevidljivi izvoz. Jer, mi nemamo velikih brodova koji plove pod našom zastavom. Sve ono što se nalazi na flotnoj listi preduzeća ’Nimont’ iz Bara je prvenstveno manje tonaže.

Naime, 4,5 do pet hiljada pomoraca, koliko po nekim procenama plovi na inostranim brodovima, sa inostranim kompanijama, donese godišnje u Crnu Goru najmanje od 50 do 60 miliona evra“.

Inače, do 1990. godine pomorska industrija je Crnoj Gori donosila trećinu deviznog priliva. Dve kompanije, „Prekookeanska plovidba“ iz Bara i „Jugooceanija“ iz Kotora, koje praktično danas više ne postoje, imale su tada 45 velikih brodova.

 
Izvor: DW


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on April 09, 2011, 11:01:27 pm
"CRNOGORSKA PLOVIDBA"

6 travnja 2011.Tivat (Radio Dux) - Dva handy size bulkcarriera koja se za pomorsku „Crnogorska plovidba" iz Kotora grade na navozima brodogradlišta Shanghai Shipyard u Kini, imaće ugradjene moderne siteme za ekološki tretman balastnih voda ozonom – potvrdjeno je Dux radiju u menadžmentu „Crnogorske plovidbe". Ugradnja sistema za tretman balastnih voda na ove brodove nosivosti po 35 hiljada tone je novina u odnosu na originalnu specifikaciju po kojoj su naručena dva broda za prevoz rasutog tereta nosivosti po 35 hiljada tona, a koji se za „Crnogorsku plovidbu" grade u Šangaju sredstvima kredita kineske Exim banke u ukupnom iznosu nešto manjem od 58 miliona dolara.

„Crnogorska plovidba" opredijelila se da odmah na početku, dok se brodovi još grade na kineskim navozima, u njih ugradi savremen sistem za tretman balastnih voda koji će, shodno propisima Medjunarodne pomorske organizacije IMO, biti obavezan za sve novogradnje koje na tržište stupaju od 2012 godine, a do 2017 mora se ugraditi i na sve ostale starije trgovačke brodove koji plove svjetskim morima. Ugradnja ovog sistema na dva nova bulkcarriera „Crnogorske plovidbe" je i doprinos te kompanije povećanju posrnulog ugleda naše pomorske zastave koja je lani dospjela na tzv. „Crnu listu" visokorizičnih pomorskih zastava zbog loših tehničkih karakteristika brodova u mejdunarodnoj plovidbi koji su vili zastavu Crne Gore.

Inače, u menadžmentu nove pomorske komapnije iz Kotora nam je saopšteno i da su oni predložili da njihov prvi novi brod koji će iz brodogradiliša u Šangaju biti isporučen do kraja godine, dobije ime „Kotor". Shodno propisima medjutim, zadnju riječ po tom pitanju imaće ministar pomorstva i saobraćaja u Vladi Crne Gore dr Andrija Lompar jer upravo starješina tog državnog organa odredjuje konačno ime nekog broda koji se po prvi put upisuje u domaći Registar trgovačkih brodova.

Pored ovih i drugih zanimljivih vijesti iz svjetskog pomorstva, u novom izdanju emisije o moru i pomorstvu „Neptun" na valovima Dux Radija, možete poslušati i kako se izradjuju drvene makete brodova o čemu smo razgovarali sa Draganom-Dragom Petrovićem, iskusnim brodomodelarom iz Tivta. Petrović je u svojoj karijeri brodomodelara dugoj preko 40 godina izradio 128 maketa brodova koji se osim u našoj zemlji, danas nalaze i u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Austriji, Češkoj i Njemačkoj.

Siniša Luković

Izvor: http://www.radiodux.me/


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on October 20, 2011, 09:20:17 pm
Evo, ovako bi trebalo da izgledaju.

[attachment=1]

Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Godra on October 20, 2011, 09:33:32 pm
Evo, ovako bi trebalo da izgledaju.
Koliki ce im biti kapacitet?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on October 20, 2011, 09:35:49 pm
35.000 DWT.Ovdje su detalji...
http://crnogorskaplovidba.com/images/Brochure.pdf


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on November 10, 2011, 01:43:00 pm
Ima i prvih slika ovdje....

http://www.portalanalitika.me/ekonomija/vijesti/42258-brod-kotor-gotov-do-kraja-ove-a-bar-u-martu-naredne-godine.html


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: nyupnik on November 11, 2011, 03:49:31 am
”Kompanija je vec dobila sve sertifikate za plovidbu”...za posadu ne znam, ali za brod koji ce tek biti predan nema sanse da su jos ista dobili...;)


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on November 17, 2011, 02:06:45 pm
Evo jos...

17.11.2011

Stiže "KOTOR"

[attachment=1]
Gradnja prvog većeg teretnog broda koji će zaploviti pod crnogorskom zastavom, „balkerijera“ Kotor, biće završena oko Nove godine, saznaje Radio Kotor u kompaniji Crnogorska plovidba. Brod se gradi u brodogradilištu Šangaj u Kini, gdje će, po riječima predsjednika Odbora direktora Crnogorske plovidbe, kapetana Miodraga Kršanca, u aprilu 2012. godine biti završen i drugi brod-  Kotorov „sisteršip“. „Kotor“ je nosivosti 35,000 tona, dužine 182, a širine 28 metara, ima izuzetno dobar gaz koji mu omogućava ulazak i u luke gdje je ograničena visina vode“, kazao je Kršanac.
Ovaj „hendisajz“ služiće kao „balkerijer“ za prevoz rasutih tereta, koje će podizati i pomoću svoje četiri dizalice nosivost po 30 tona. Brzina mu je standardna za ovu vrstu brodova, pa će Kotor biti u mogućnosti da razvije maksimalnih 14,5 čvorova. Razgovor sa kapetanom Krčancem, o dugo očekivanom „Kotoru“ i o kompaniji Crnogorska plovidba, možete pratiti na talasima Radio Kotora 20. novembra u emisiji Razgovori nedjeljom od 10 sati i 15 minuta. Urednik i voditelj je Dušan Davidović. Kapetanu Kršancu se zahvaljujemo za ekskluzivnu fotografiju broda „Kotor“, a našoj posadi koja će biti ukrcana, mirno more.

Izvor: http://radiokotor.info/


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on November 18, 2011, 11:26:23 pm
Danas je bilo porinuce, odnosno float out....


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on November 21, 2011, 01:54:44 pm
Evo ga u vodi.Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on January 03, 2012, 11:37:17 am
Napokon jedna pristojna fotografija. Preuzimanje je zakazano za 12.januar.Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: TheDusanbe on January 09, 2012, 05:35:43 pm
Još 2 “zelena“ broda         
09. januar 2012.

Crna Gora će od kineskih kompanija naručiti još dva nova broda, čime će crnogorska flota imati četiri nova broda, saznaje Portal Analitika.
Crnogorska delegacija predvođena predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem i ministrom saobraćaja Andrijom Lomparom, otputovala je jutros za Šangaj kako bi 12. januara prisustovala svečanoj ceremoniji primopredaje prvog crnogorskog broda "Kotor" čija je izgradnja završena krajem prošle godine.

Prema pouzdanim saznanjima Portala Analitika, u okviru posjete Kini biće riječi da kineske firme, za potrebe Crnogorske plovidbe sagrade još dva nova "zelena" broda. Na taj način bi crnogorska flota imala ukupno četiri broda. Posao oko nabavke još dva nova broda crnogorska delegacija bi trebala da dogovori sa kineskom Eksim bankom i Poli grupacijom u čijoj luci su sagrađeni prvi crnogorski brodovi.
"Zeleni" brodovi su ona plovila koja u potpunosti poštuju sve ekološke standarde.

Drugi brod "Bar", prema ranijim planovima, se završava 31. marta ove godine. Posada od 21 člana za prvi brod "Kotor" već je skoro određena. Kompanija je dobila već sve sertifikate za plovidbu.

Oba broda ploviće pod crnogorskom zastavom i kompletna posada biće crnogorska. Oba broda su nosivosti 35 hiljada tona, dugački su 180, a široki 28 metara. Njihovu izgradnju finansirali su Kinezi, kreditom "Exim" banke po veoma povoljnim uslovima.
Uslovi crnogorskog kredita od 57 miliona dolara koji je crnogorska plovidba dobila od Kineza za gradnju dva identična broda veoma su povoljni. Nakon grejs perioda od 5 godina, treba ga vratiti u narednih 15, uz kamatu od 3 odsto.
Brodovi su crvene boje, sa nadgrađem žućkaste boje, sa dimnjakom na kojem će biti znak Crnogorske plovidbe. Imaju po četiri dizalice i 5 skladišta.

Izvor: http://www.portalanalitika.me/


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Godra on January 13, 2012, 01:23:09 pm
12 Jan 2012. 12:49 | Izvor: CdM
Brod Kotor konačno u floti Crnogorske plovidbe
Svečana ceremonija primopredaje prvog broda "Crnogorske plovidbe" koji nosi ime "Kotor“, održana je danas u Šangaju u Kini.
Ceremoniji primopredaje prisustvovali su uz predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić i ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar.
http://www.youtube.com/watch?v=9swaS7t8UK4

Izgradnja prvog broda „Kotor“ koji će zaploviti pod crnogorskom zastavom, završena je u brodogradilištu u Šangaju 18.novembra  prošle godine.
Brod je nosivosti 35.000 tona, dužine 182, a širine 28 metara. Služiće za prevoz rasutih tereta, koje će podizati pomoću svoje četiri dizalice nosivost po 30 tona.
Brzina mu je standardna za ovu vrstu brodova, pa će "Kotor“ biti u mogućnosti da razvije maksimalnih 14,5 čvorova.
http://www.youtube.com/watch?v=qmq4l7UEdbg

Očekuje se da već od 16. januarabrod “Kotor” krene na prvo komercijalno putovanje, najvjerovatnije u jednu od južnih luka Japana, gdje će ukrcati teret.
Do dolaska broda u matičnu luku najvjerovatnije će proći par mjeseci.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on January 30, 2012, 04:04:10 pm
Sto se dogadja sa brodom Kotor, da li je poceo da radi/plovi i zaradjuje, ili je i dalje u Sangaju nezaposlen?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kormilar-St on February 03, 2012, 08:49:00 pm
Sto se dogadja sa brodom Kotor, da li je poceo da radi/plovi i zaradjuje, ili je i dalje u Sangaju nezaposlen?

Brod KOTOR na putu je za Puerto Quetzal u Gvatemali gdje je planiran dolazak 24.02.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on February 21, 2012, 11:28:51 pm
U Gvatemali ukrcaj secera, pa preko Paname u Mediteran, za Izrael ili mozda cak Rijeku.
Drugom brodu koji je jos u gradnji, u medjuvremenu je promijenjeno ime pa se nece zvati "Bar" nego "21.maj" po Danu nezavisnosti CG.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: kumbor on February 21, 2012, 11:36:45 pm
To beše i dan RV i PVO!


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on February 21, 2012, 11:40:39 pm
Jeste, ali ovi sada u CG nazalost, ne slave vise nista sto ima veze sa Jugom..... :(


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kormilar-St on March 23, 2012, 08:37:13 pm

Brod "KOTOR" sutra dolazi u izraelsku luku Ashdod.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on March 23, 2012, 08:54:21 pm
Jeste, trebalo je u Rijeku, ali je charterer promijenio prvobitni nalog kada je brod prije desetak dana isplovio iz Gvatemale...


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on March 31, 2012, 03:23:46 pm
Brod KOTOR u Panamskom kanalu,prevodnica Gatun locks,1.mart.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on April 03, 2012, 06:34:56 pm
Prva ukrcana posada na MV KOTOR


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on April 15, 2012, 06:59:48 am
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on April 16, 2012, 01:59:02 pm
[attachment=1]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on April 16, 2012, 10:44:30 pm
[attachment=1]
Naredne sedmice kreće primopredaja druge novogradnje koja nosi ime "21 maj",probna vožnja 1-vog maja.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on April 17, 2012, 01:40:21 pm
Primopredaja drugog broda ce biti tek u drugoj polovini jula.....


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on April 19, 2012, 05:26:34 pm
zna li neko koji je IMO broj od broda kotor , kako se moze provjeriti kuda trenutno plovi ??


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on April 19, 2012, 05:47:26 pm
IMO: 9575981
plovi iz Izraela za Brazil,luka SAO FRANCISCO DO SUL,ETA: 2012-05-12


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on April 19, 2012, 06:39:36 pm
Hvala , znaci nece skoro u Boku da dolazi !!


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on April 25, 2012, 12:16:02 pm
 [attachment=1]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on April 25, 2012, 06:04:02 pm
Kad su mu prije uspjeli odrijet lijevi bok ? Vidi ove crne ferse, grehota......


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on April 25, 2012, 06:34:40 pm
Oprano je to ,nije odrano nego je crnilo od odbojnika.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on May 06, 2012, 03:18:15 pm
[attachment=1]
novogradnja "21 maj!


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on May 06, 2012, 04:41:58 pm
nesto mi ovo ide sporo ... a i ime im nije nesto ljepse bi bilo da je ostalo prvobitno "BAR"  :pirat


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on May 06, 2012, 04:50:23 pm
nesto mi ovo ide sporo ... a i ime im nije nesto ljepse bi bilo da je ostalo prvobitno "BAR"  :pirat
Ime "Bar " je ostavljeno za treći brod


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: kilezr on May 06, 2012, 05:56:30 pm
     
 Misliš sporo ide gradnja? Dosta zavisi i od dinamike plaćanja. Inače, u rečnoj brodogradnji brod od 1500 tona težine može da se završi za 4 meseca plus vreme za opremanje.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on May 06, 2012, 06:29:03 pm
Evo fotke KOTORA u Panama kanalu, izvor www.shipspotting.com


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on May 08, 2012, 08:04:49 pm
pa dobro ako je Bar ostao , i nadam se da ce ovaj put zena biti kuma kao sto obicaji nalazu , ili ranka smatraju za zenu ;D i nebi lose bilo da kupe koji polovan brod tj da se ugledaju na dabinovca koji u kriznim vremenima kad je pala cena nastoji da obnovi flotu(za svaku pohvalu) jer za pare koliko daju jos dva nova broda (posto se najavljuje da ce se graditi jos dva ) mogli bi da kupe 4 polovna koja nisu stara vise od 10 godina !!!  :angel:


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on May 08, 2012, 09:26:52 pm
Exim banka kreditira ovaj posao sa preko 100 miliona $ za 4 broda,naravno,u kineskim brodogradilištima.                     
Novi bulkovi postizu u ovom slučaju dobru vozarinu,i ova "igra" za sada se dobro igra.
"Polovni brodovi mladjih godišta" su u igri ako se dobije kredit EBRD.,ili druge kreditne institucije ali se traži ovako niska kamata kao kod kineza od 3% i grejs od 5 godina ,onda bi se možda i realizovalo preuzimanje dva broda koje nijesu preuzeli naručioci a stoje u završenosti od 90% ,u korejskom brodogradilištu.
Za sada su izvjesne 4 novogradnje,a za 2  polovna,tek je bio jedan razgovor Ministarsva pomorstva  sa mogućim kreditorima .


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on May 09, 2012, 07:09:25 am
znaci ima sanse da se uveca flota , to je naj bitnije :)) vise je i vreme bilo da se uradi nesto pametno da ovi nasi pomorci ne idu na grcke i kineske i pitaj boga koje kompanije nego fino imaju dabinovica , crnogorsku plovidbu(koja ce nadam se za nekoliko godina imati 7,8 brodova). :pirat
kaco fala na opseznim informacijama jer na njihovom sajtu ne mozes nista naci !! :)))


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on May 09, 2012, 08:34:54 am
Ploviće se i dalje na "strancima" ,trenutno plovi oko 3000 pomoraca iz Crne Gore.
Svakako pozdravljam svaku novogradnju i i inicijativu za uvećanje crnogorske flote,da ne bude zabune.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: ORIĆAREB on May 09, 2012, 09:13:40 am
Ploviće se i dalje na "strancima" ,trenutno plovi oko 3000 pomoraca iz Crne Gore.
Svakako pozdravljam svaku novogradnju i i inicijativu za uvećanje crnogorske flote,da ne bude zabune.
Ja se slabo razumijem u te civilne varijante.
Zna li neko sa koliko brodova uopšte Crna Gora raspolaže što preko svojih kompanija ili eventualno
na još koji način. Ima li te brojke.... 8)


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on May 09, 2012, 09:36:22 am
Trenutno, kada su u pitanju veći trgovački brodovi u medjunarodnoj plovidbi, CG raspolaže sa ovim jednim jedinim - bulkcarrierom "Kotor" kompanije "Crnogorska plovidba" i dva trajekta "Sveti Stefan" i "Sveti Stefan II" kompanije "Barska plovidba". Kod ova druga dva broda medjutim, treba imati u vidu da ne plove pod zastavom CG, već zastavom Bahama. Tu je i jedan manji teretnjak "Pop Reefer" kompanije "FAB Live" iz Podgorice, dok sve ostalo spada u domen manjih brodova koji plove isključivo u domaćim teritorijalnim vodama (remorkeri, ribarice, turističko-izletnički brodići, radna plovila, trajekti u Boki itd).


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on May 09, 2012, 09:46:50 am
Pod državnim vlasništvom od 100% vlasništva su dvije novogradnje iz kine sa crnogorskom zastavom.
Feribot sveti stefan II i ro-ro sveti stefan su pod bahamskom zastavom ,u AD Barska plovoba,tu je Vlada vlasnik sa većinskim udjelom.
U privatnom vlasništvu pod stranom zastavom su i 5 brodova Nimonta iz Bara(manja tonaža-rječno morski) i takođe isti jedan takav pod crnogorskom zastavom firme iz PG.
95% pomoraca je na strancima MSC,Micui,Hansa,Dabinović.
PS:tek sad vidim post iznad-


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: ORIĆAREB on May 09, 2012, 09:52:06 am
Ihhh..., trista mu morski rakova, pa to je do zla boga mršavo. Aj, ja, jaaa... :-\

Mislio sam da je situacija mnogo bolja.  ???

Hvala obadvojici.  :D


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Godra on May 09, 2012, 11:27:54 am
Pod državnim vlasništvom od 100% vlasništva su dvije novogradnje iz kine sa crnogorskom zastavom.
Feribot sveti stefan II i ro-ro sveti stefan su pod bahamskom zastavom ,u AD Barska plovoba,tu je Vlada vlasnik sa većinskim udjelom.
U privatnom vlasništvu pod stranom zastavom su i 5 brodova Nimonta iz Bara(manja tonaža-rječno morski) i takođe isti jedan takav pod crnogorskom zastavom firme iz PG.
95% pomoraca je na strancima MSC,Micui,Hansa,Dabinović.
PS:tek sad vidim post iznad-

Nimont vise ne raspolaze sa flotom od 5 brodova,mislim da im je samo ostao "ANTIVARI",ostali su izrezani,jedan bivsi Nimontovac se i potopio u Risiji(Besiktas-kod Nimonta se zvao Slavutich 10,kasnije i Sand)


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on May 09, 2012, 12:58:10 pm
Ploviće se i dalje na "strancima" ,trenutno plovi oko 3000 pomoraca iz Crne Gore.
Svakako pozdravljam svaku novogradnju i i inicijativu za uvećanje crnogorske flote,da ne bude zabune.

 
naravno da ce se i dalje ploviti na strancima al sto vise bude "domacih" brodova , to ce i vise nasih ljudi naci zaposlenje :) a sto se tice stranaca nije ni to lose a za ove koji upadnu u ove tri cetri bolje kompanije, za manje kompanije je veliki rizik.
al trebace dosta vremena da se vrati flota kao u jugooceaniji , nadam se da je nece pre privatizovat :p


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on May 09, 2012, 01:13:06 pm
Kaćo, Nimont je prodao sve svoje brodove...


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on May 21, 2012, 06:34:01 am
u danasnjem Dan-u izjava ministra Lompara :"Barska plovidba kupuje dva polovna braoda za rasuti teret , a "21maj"- ce biti gotov u drugoj polovini jula " ! :)


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on May 23, 2012, 11:48:06 am
Quote
u danasnjem Dan-u izjava ministra Lompara :"Barska plovidba kupuje dva polovna braoda za rasuti teret , a "21maj"- ce biti gotov u drugoj polovini jula " !
Radi se o gresci.Brodove kupuje "Crnogorska plovidba" a ne "Barska plovidba" , i to nove a ne polovne.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on June 15, 2012, 08:54:13 am
Započinje primopredaja druge novogradnje za "crnogosku plovidbu " ,brod "21 maj"!
http://radiokotor.info/mn/


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Godra on June 15, 2012, 02:16:26 pm
Započinje primopredaja druge novogradnje za "crnogosku plovidbu " ,brod "21 maj"!
http://radiokotor.info/mn/

"Primanja su jako dobra, plata zapovjednika je preko 7.000 EUR, a ostala posada zarađuje slično kao što je to na primjer na kompaniji Dabinović iz Monaka", kazao je Kršanac. 
E ovako stoji stanje sto se tice plata oficira CP: I-5,500e ;II-2,500e ;III-1,700e :D :D Direktor sigurno ne zna da su kod Dabinovica plate kadetima 2,000e, mornarima 2,500e...


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on June 28, 2012, 09:46:00 am
jutros je bilo "porinuće " broda "21 maj"


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on June 28, 2012, 12:59:33 pm
[attachment=2]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on July 23, 2012, 08:03:35 pm
Par slika KOTORA ovih dana u Holandiji sa shipspottinga....


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: švercer011 on July 23, 2012, 08:17:04 pm
Par slika KOTORA ovih dana u Holandiji sa shipspottinga....
Na prvoj slici,cini mi se da je ocesan trup a i boja vec otpada!


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on July 23, 2012, 08:25:39 pm
Kineski kvalitet! ;) ;D


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on July 23, 2012, 08:34:49 pm
Ja sam na MSC RAPPALO,upravo krcam u Rotterdamu,oni su ispred na sidru.
Ako se potrefi schedule popeću se do njih.
Držanje automata od konopa i springa  vincheva na minimum,što traže kod svih na terminalima za rasuti teret,uništava boju,ovo žuto je neka glibina,a i džabe su spuštali skale do buškajine za pilota,pilot mora svojim pilot ledder do vrha,naš je dušu ispuštio.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on July 23, 2012, 08:47:54 pm
Ajde napravi koju sliku!


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: kilezr on July 23, 2012, 08:55:06 pm

 A šta je " Buškajina" ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on July 23, 2012, 09:16:30 pm

 A šta je " Buškajina" ?

Pilot ledder


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: nyupnik on July 24, 2012, 05:23:43 pm
Pilot se penje svojim pilotskim ljestvama do vrha na brod samo ako je od razine mora do palube ispod 9 metara udaljenosti, u suprotnom se spušta accommodation ladder ili pilot access ladder, pa se pilot penje do donje platforme "siza" pilotskim ljestvama, a dalje po pilot access ili accommodation ljestvama...

Uostalom, MSC Rapallo ima bočna vrata za pilota...


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on July 24, 2012, 06:21:36 pm
Sve je tačno,ali su 2010 donijeta pravila o "čvrstoj vezi "platforme" accommodation ladder i pilot ledder,počelo da se primjenjuje 1 jula,i niko ne primjenjuje.,golim okom  pilot vidi da nema veze između buškajine i siza i nastavlja buškajinom.Na to sam mislio.
Kod nas pilot door sa lijeve bande broda ne funkcioniše,niti će biti popravljn mehanizam otvaranja do remonta broda po svemu sudeći.
MSC traži smanjivanje dnevnih troškova,prosto nemamo ni 25 kila boje na brodu.
Na VHF "alo naši" javilo se petoro ovog momenta,još naš filipi nijesu prognali :)


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on July 27, 2012, 11:55:44 am
Na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore donijeće se odluka o gradnji dva broda za Barsku plovidbu,kod istog brodograditelja u Kini koji je gradio dva broda za Crnogorsku plovidbu.Odluka je formalna jer je međudržavnim sporazumom sve dogovoreno,kao i vrijeme isporuke 2014.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: galeb on July 27, 2012, 08:22:54 pm
Na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore donijeće se odluka o gradnji dva broda za Barsku plovidbu,kod istog brodograditelja u Kini koji je gradio dva broda za Crnogorsku plovidbu.Odluka je formalna jer je međudržavnim sporazumom sve dogovoreno,kao i vrijeme isporuke 2014.


  To mi se svidja. U moru loših vjesti jedna lijepa. Nadam se, da će Crna gora barem dio nekadašnje vlastite pomorske snage vratiti. Bravo.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on July 28, 2012, 02:14:22 pm
Kaco, izgleda da posade na MSC imaju dosta pristupa satelitskom internetu dok su na brodu. Dje ste sad sa RAPALLOM ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on July 28, 2012, 02:27:41 pm
Fala dragom brodu i kraljici majci na free wifi,krcanje u UK.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on July 28, 2012, 02:36:11 pm
Zapovjenik 21 maja biće dobroćanin Đolović.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on July 30, 2012, 01:13:41 pm
Kaćo
Quote
Na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore donijeće se odluka o gradnji dva broda za Barsku plovidbu,kod istog brodograditelja u Kini koji je gradio dva broda za Crnogorsku plovidbu.Odluka je formalna jer je međudržavnim sporazumom sve dogovoreno,kao i vrijeme isporuke 2014.
Da li to znaci da ce CG imati ukupno 6 novih trgovackih/teretnih brodova, CP 2+2 i BP 2?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on July 31, 2012, 02:55:35 pm
kojeg datuma je svecana predaja za 21 maj ??


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on July 31, 2012, 03:09:01 pm
Negdje krajem avgusta....


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on August 21, 2012, 06:37:11 pm
http://www.vijesti.me/vijesti/delegacija-crne-gore-putuje-kinu-zbog-novih-brodova-clanak-88531


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on August 28, 2012, 12:21:43 pm
evo i "21 maj" uvrsten u flotu http://www.cdm.me/ekonomija/crnogorska-flota-dobila-jos-jedan-brod  :marinero
 
 Crnogorska flota dobila još jedan brod
Premijer Igor Lukšić je danas u Šangaju u Kini preuzeo drugi crnogorski brod "21. maj“.


Lukšić kumovao brodu "21. maj"
"Prilika da kumujem novom brodu crnogorske flote, kao potvrdi opravdanosti naših nadanja da ćemo uskoro biti svjedoci njenog daljeg snaženja, nesvakidašnje mi je zadovoljsto i čast. Ovaj poduhvat ima još veću težinu tim prije što se dešava u trenutku kada se suočavamo sa teškim vremenom ekonomske krize“, kazao je premijer Lukšić u Šangaju.

Prema njegovim riječima razvoj pomorskog sektora u Crnoj Gori je povezan sa njenim istorijskim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim razvojem.

"Naš geografski položaj, luke Bar, Zelenika i Kotor i pregalački duh pomoraca dali su nemjerljiv doprinos nastanku i razvoju tradicije pomorstva u Crnoj Gori i danas smo svjedoci još jedne u nizu potvrda kontinuiteta crnogorske pomorske tradicije. Poznata nam je posebnost pomorskih običaja i tradicije. Kao sin pomorca znam da jezik kojim se služe govori o njihovim životima na okeanima i morima širom svijeta. Život pomorca praćen je kako mirnim morem, tako i burom. Isto se može reci i za flotu“, rekao je on.

Prema njegovim riječima danas smo u prilici da još jedan broj cijenjenih crnogorskih pomoraca ponovo zaplovi pod našom zastavom.

"Prošlost i iskustva uče nas da cijenimo i čuvamo nove izdanke naše nove pomorske industrije - brod “Kotor” koji je početkom godine sa ovog mjesta zaplovio ka Crnoj Gori i brod koji nosi ime po najznačajnijem događaju moderne crnogorske istorije koji će mu se uskoro pridružiti.  Crnogorska plovidba, čiji je ovo brod i Barska plovidba nastavljaju pomorsku tradiciju, obnavljaju flotu. Jasna vizija Vlade, odgovoran odnos prema bogatoj pomorskoj tradiciji i uvjerenje da će crnogorska pomorska industrija imati važnu ulogu u ostvarenju našeg ekonomskog rasta rezultirali su ulaganjima u obnovu  flote. Obnova flote kao osnova nastavka i razvoja pomorske tradicije razlog su za radost i ponos svih građana Crne Gore. Osnažili smo, osavremenili našu avio-flotu, a očekujemo i nove kompozicije vozova iduće godine. Uz ulaganja u infrastrukturu, sistematski ulažemo u saobraćaj kao granu koja, imajući u vidu geografske prednosti svojim značajnim dijelom učestvuje u BDP-u Crne Gore“, zaključio je Lukšić.

 


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Dreadnought on August 28, 2012, 02:04:14 pm
O istoj stvari ...Drugi brod iz Kine za crnogorsku pomorsku flotu


28.08.2012.

Drugi crnogorski teretni prekookeanski brod “21. maj”, koji je izgrađen u Kini, predat je danas u šangajskoj luci predstavnicima kompanije “Crnogorska plovidba”.Svečanosti predaje broda prisustvovali su crnogorski premijer Igor Lukšić i više ministara u vladi Crne Gore.

Lukšić, koji je kumovao brodu, kazao je da širenje crnogorske pomorske flote predstavlja poduhvat koji ima posebnu težinu, jer se dešava u trenutku kada se čitav svet suočava sa teškim vremenom ekonomske krize.

- Jasna vizija vlade Crne Gore, odgovoran odnos prema bogatoj pomorskoj tradiciji i uverenje da će crnogorska pomorska industrija imati važnu ulogu u ostvarenju našeg ekonomskog rasta rezultirali su ulaganjima u obnovu flote -  naveo je on.
   
Lukšić je, kako je saopšteno iz crnogorske vlade, istakao da je obnova pomorske flote u funkciji daljeg razvoja Crne Gore.

- Osnažili smo pomorstvo, osavremenili našu avio-flotu, a očekujemo i nove kompozicije vozova iduće godine. Uz ulaganja u infrastrukturu, sistematski ulažemo u saobraćaj kao granu koja, imajući u vidu geografske prednosti, svojim značajnim delom učestvuje u bruto domaćem proizvodu Crne Gore - kazao je on.
   
Brod “21. maj” isti je kao i njegov prethodnik “Kotor”, koji je iz Šangaja isplovio sredinom januara. U pitanju su dva ista prekookeanska broda namenjena za prevoz rasutih tereta. Brodovi će ploviti pod crnogorskom zastavom i kompletna posada biće crnogorska.

Oba broda su nosivosti 35.000 tona, dugački su 180, a široki 28 metara. Brodovi su crvene boje, a imaju po četiri dizalice i pet skladišta. Njihovu izgradnju finansirali su Kinezi, kreditom “Exim” banke po povoljnim uslovima.

Ukupan iznos kredita za dva prekookeanska broda je 47,4 miliona dolara sa rokom otplate od 15 godina, periodom počeka od pet godina i fiksnom kamatom od tri odsto.

Iz “Crnogorske plovidbe” je nezvanično najavljeno da će od kineskih kompanija naručiti još dva nova broda, čime će obnovljena crnogorska pomorska flota imati četiri nova broda.

Izvor: Tanjug (http://www.tanjug.rs)


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on August 28, 2012, 08:11:13 pm
Evo i prve slike sa shipspotting-a.

Slikano juce, prije zvanicne ceremonije krstenja i primopredaje.Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on August 28, 2012, 08:12:12 pm
Ovo je slika nakon porinuca, ovako je izgledao prije dva mjeseca....


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on October 19, 2012, 04:32:42 pm
Jos jedna slika "Dvadesetprvog maja".

Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on October 19, 2012, 04:34:17 pm
Evo ga i "Kotor"  u Sangaju.Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on October 20, 2012, 09:44:23 pm
 Sto se dogadja sa brodom 21. maj , plovi li vec?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on October 21, 2012, 08:49:42 am
Plovi, zadnja luka mu je bila Singapore prije nekoliko dana....


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kormilar-St on October 21, 2012, 06:16:56 pm
Plovi, zadnja luka mu je bila Singapore prije nekoliko dana....
I doplovio u najveću umjetno sagrađenu luku u svijetu, Jebel Ali u Perzijskom zaljevu, Ujedinjeni Arapski Emirati.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on October 28, 2012, 03:37:05 pm
Jos jedna lijepa fotka KOTORA.Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on November 13, 2012, 09:10:10 pm
[attachment=1]
Barska plovidba dobiće dvije novogradnje iz Kine
U zvaničnom dokumetu je greška u godini,isporuka brodova predviđena je za 2014 godinu.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on November 13, 2012, 09:14:56 pm
Evo jos nesto o tome


13.11.2012.

OBNAVLJANJE FLOTE

Dva broda za 46,4 miliona

Vlada je prihvatila informaciju o obezbjeđenju kreditnog aranžmana sa kineskom Exim bankom za finansiranje izgradnje dva broda za prevoz rasutog tereta deplasmana po 35 hiljada tona, a koji će u Kini biti izgrađeni za Barsku plovidbu.

Vlada i Barani su od Kineza dobili „povlašćeni kupovni kredit“ u ukupnom iznosu od 46,4 miliona dolara, sa rokom otlate od 20 godina, grejs periodom od 5 godina i kamatom od 2 odsto.

To je značajno povoljnije od uslova kredita podignutog prije dvije godine za izgradnju dva identična broda tipa „seahorse“ koji su u međuvremenu u Šangaju napravljeni za kompaniju Crnogorska plovidba iz Kotora.

Brodovi Crnogorske plovidbe - “Kotor” koji je u komercijalnu eksploataciju ušao u januaru i "Dvadeset prvi maj" koji je na komercijalna putovanja krenuo krajem avgusta - koštali su ukupno 57 miliona dolara. Za njih je sa Kinezima ugovoren kredit sa rokom otplate od 15 godina, grejs periodom od 5 godina i kamatu od 3 odsto.

Barska plovidba trenutno raspolaže trajektima “Sveti Stefan” i “Sveti Stefan II”, koji su u poodmaklim godinama, a kompaniju je teško pogodilo i preusmjeravanje na albanske luke saobraćaja putnika i robe sa Kosova feribotima za Italiju, što se dogodilo nakon izgradnje autoputa u AlbanijiDakle, dva barska broda iz Kine biće za čak oko 11 miliona dolara jeftiniji od istovjetnih kotorskih, a otplaćivaće se duže i pod povoljnijim uslovima nego što ih ima Crnogorska plovidba. Isporuka dva nova “bulkcarriera” tipa „seahorse“ za Barsku plovidbu, predviđena je za kraj januara, odnosno kraj marta 2014. godine.

„Mišljenja smo da će se realizacijom ovog projekta pojačati pomorski kapaciteti kompanije, održati njena stabilnost i obezbijediti kontinuitet poslovanja. Na ovaj način iskoristiće se povoljni uslovi u odnosu na trenutnu situaciju na svjetskom pomorskom tržištu, što će uticati da poslovanje Barske plovidbe ne zavisi samo od turističke sezone, kao što je sada slučaj”, navodeno je u materijalima koje je razmatrala Vlada.

Barska plovidba trenutno raspolaže trajektima “Sveti Stefan” i “Sveti Stefan II”, koji su u poodmaklim godinama, a kompaniju je teško pogodilo i preusmjeravanje na albanske luke saobraćaja putnika i robe sa Kosova feribotima za Italiju, što se dogodilo nakon izgradnje autoputa u Albaniji.

Brodovi tipa “seahorse”, kakvih će Crna Gora u svojoj trgovačkoj floti 2014. imati četiri komada, dugi su 179,9 a široki 28,4 metra, a maksimalni gaz mu iznosi 10,8 metara. Pri tolikom gazu deplasman broda je 35.000.

S.L., Vijesti.me (http://www.vijesti.me/vijesti/dva-broda-46-4-miliona-clanak-100260)Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on December 03, 2012, 05:35:59 pm
Vije li i 21. MAJ crnogorsku zastavu kao KOTOR, i da li je u planu da je viju i dva buduca broda Barske plovidbe?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on December 03, 2012, 07:14:31 pm
"Dvadesetprvi maj" i "Kotor" viju crnogorsku zastavu a sto se tice nova dva broda sacekajmo dok se naprave jer i sadasnji brodovi brodovibarske plovidbe "Sveti Stefan" i " Sveti Stefan 2" viju zastavu Bahama !


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on December 10, 2012, 11:52:52 pm
http://www.vijesti.me/vijesti/crnogorska-plovdiba-posluje-bez-nepremostivih-problema-clanak-104115


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on December 11, 2012, 07:40:33 pm
http://www.vijesti.me/vijesti/crnogorska-plovdiba-posluje-bez-nepremostivih-problema-clanak-104115
Interesantan komentar jednog ucesnika:

outsider | 11.12.2012. u 18:03h
Koji je mačak naručio bulk - carrier sa brodskim dizalicama ?? Čemu taj trošak ?? U kojoj se to luci svijeta ukrcaj ili iskrcaj tereta vrši brodskim dizalicama ??


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on December 12, 2012, 08:36:48 am
Ti bulkeri dosta puta znaju voziti i generalni teret i to do raznih pripizdina po Africi, Aziji i Juznoj Americi gdje lucka infrastruktura nije na zavidnom nivou, tako da je cargo gear potpuno opravdana stvar. Uostalom, 95% svih handy size bulk carriera na svijetu ima cargo gear.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on December 17, 2012, 01:53:54 pm
citam ovih dana po novinama da posada sa Kotora ne moze da se iskrca zato sto je veliki trosak za kompaniju ? zna li se sto vise o tome ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on December 17, 2012, 06:46:02 pm
Ja sam cuo neke price da imaju dosta niska primanja.Ne znam koliko tu ima istine, ali tako se "prica".


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on December 19, 2012, 12:44:44 pm
Ugovori su na 6 mjeseci,ne znam koliko je od posade koja je ukrcana na novogradnju tražilo da se produži ugovor na još 6.Nemoguće je tražiti iskrcaj iz luke po želji člana posade,već po mogućnosti brodara i agenta,a to ne prelazi okvire +- 25 dana.
Plate su jedno 30% veće nego po ITF ugovoru.a za zapovjedništvo i više.Chief bije preko 5500 € zapovjednik preko 7500 €.
Moguće da niža posada-kuvar,konobar ima "malu" platu,ali sa obzirom da se u tom svojstvu i ne mogu ukrcati ni na jednu merchant co, i koliko god im je plata,to je puta puta onoga što bi imali da su zaposleni u struci na kraju.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on January 11, 2013, 10:22:13 pm
http://www.radiojadran.com/home/2177-kompanija-crnogorska-plovidba-obiljeava-svoj-dan.html


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on February 17, 2013, 04:30:07 pm
http://www.cdm.me/ekonomija/plate-na-crnogorskim-brodovima-kao-i-na-italijanskoj-msc


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on February 17, 2013, 05:03:59 pm
Da napomenemo da je panatika preko 8 $,a na MSC je preko 6 $,i da crnogorcima kužina je vazda na no.1  :)


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on February 25, 2013, 11:21:20 pm
evo ukrcali obezbedjenje na brod http://www.vijesti.me/vijesti/iako-zakona-nema-naoruzano-obezbjedenje-brodu-dvadeset-prvi-maj-clanak-115428


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on March 24, 2013, 02:50:12 pm
Zna li neko zasto  "Kotor" ceka vise od mjesec dana na iskrcaj u alzir ? jeli moguce da su toliko spori Alzirci ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: sekondo on April 02, 2013, 01:24:09 pm
Dje su nam brodovi?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: kumbor on April 02, 2013, 03:30:46 pm
Zna li neko zasto  "Kotor" ceka vise od mjesec dana na iskrcaj u alzir ? jeli moguce da su toliko spori Alzirci ?


A da nije brodar Alžircima čega dužan od ranije?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: sekondo on April 02, 2013, 05:02:03 pm
Sigorno nema tereta mata na njihov sajt kazu da Kotor teba da isplovi iz Alzira a onaj sa dugackim imenom :D je valjda isplovio iz Sudana za Poljsku


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on April 14, 2013, 11:54:52 am
21 maj , plovi prema poljskoj , a kotor je i dalje u alziru , da ga rucno istovaraju prijew bi zavrsili !
inace nesto se prica da su narucii jos dva broda za barsku i jedan za cp !  :marinero


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: sekondo on April 15, 2013, 04:09:47 pm
To bi bilo dobro,brodovi nikad nisu bili jeftiniji nego sad i jos ce cijene padat.Jest da je kvalitet nula ali takvi su danas svi brodovi pa opet plove.Ovo su alzirci juce uveli AIS sistem,prije nisu imali.Pozdrav...


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on April 26, 2013, 08:28:48 am
Lijepa fotka KOTORA prije neki dan na Malti. Izvor je www.shipspottng.comTitle: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on April 26, 2013, 09:04:18 am
odlicna slika , bilo bi fino sad kad je tu kroz mediteran da svrati malo do Kotora , da mu se priredi kakva svecanost !  :marinero


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: jadran2 on April 26, 2013, 09:06:28 am
Zna li neko zasto  "Kotor" ceka vise od mjesec dana na iskrcaj u alzir ? jeli moguce da su toliko spori Alzirci ?


A da nije brodar Alžircima čega dužan od ranije?

Veselfinder od jutros daje info da je u visini Egipta za Ashdod:
 KOTOR
Cargo ship , IMO 9575981
KOTOR (MMSI 262005000) - Permalink - VesselFinder.com
Last report:         Apr 26, 2013 06:54 UTC
Sailing to:         ASHDOD
ETA:         Apr 27, 06:00
Speed:         11.1 kn / 103.4 °


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on May 15, 2013, 02:47:46 pm
DVADESETPRVI MAJ slikan prije nekoliko dana na iskrcaju u poljskoj luci Gdinya...Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on May 25, 2013, 10:14:51 pm
Za deset dana se polaže kobilica za prvi (BAR) od dva nova brda u Kineskom brodogradilištu.
Zna li se da li će biti isti inspektori kao u gradnji KOTOR-a i DVADESETPRVOG MAJ-a?
Je li ostaje cijena za ove dvije novogradnje od 46,4 miliona $ ,ili ima promjena?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on May 26, 2013, 01:43:35 pm
kad je planirano da bude gotova izgradnja ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on May 26, 2013, 07:09:38 pm
Za 10 meseci od "postavljanja prve sekcije",čitaj godina!


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on July 04, 2013, 03:40:08 pm
MV DVADESETPRVI MAJ,Rostock
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on July 10, 2013, 10:43:55 pm
 
Danas je u brodogradilištu Jinling u Kini otpočela gradnja broda (novogradnja pod brojem JLZ9120415), prvog od dva broda čiju gradnju je “Barska plovidba” AD dogovorila sa “Poly Technologies Inciz” iz Kine.
Isporuka je avgust i septembar, 2014 god.
Cijena dva broda je 46,400.000.00 $.
http://www.portalanalitika.me/ekonomija/vijesti/107635-poela-gradnja-brodova-barske-plovidbe.html


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on July 28, 2013, 05:10:29 pm
Crnogorska plovidba je platila exim banci ratu kredita od 723000 €.
Najam za brod "dvadesetprvi maj" ističe 1. avgusta,i napravljen je novi ugovor,sa boljm vozarinama od predhodne godine.To govori da je pravi potez bila kupovina novih brodova,jer polovni,koliko god bili u dobrom stanju,veliki igrači ih neće u najam,i oni stoje na mrtvom vezu.
Pozicija brodova:
''Kotor'' je  Brazilu - Santos,
"dvadesetprvi  maj'' plovi ka Kongu, a zatim za Brazil.Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on July 29, 2013, 12:50:17 pm
cisti primjer kako stari brodovi leze je i brod "Dobrota" od Dabinovica , evo vec pola godine lezi u Bjelu !
da je srece , mogli su kupiti jos bar jedan brod za crnogorsku plovidbu sad dok traje kriza , umjesto sto vracemo 100 miliona za kap ! vise bi nam se to isplatilo :DDDD


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on July 29, 2013, 10:04:46 pm
U cemu je prednost novog broda u odnosu na brodove stare tu do 20-tak godina ?
Jesu li motori savremeniji i trose manje goriva ili nesto drugo ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: kumbor on July 29, 2013, 10:37:35 pm

Rekao bih, nagađajući, da je reč o ekološkim standardima, što se odnosi i na ekonomičnost i ekologičnost motora (postoje oni standardi Tier I,II,III, itd, nalik Euro standardima). Zatim, SOLAS pravila o spasavanju na moru se takođe inoviraju, pa im brod mora odgovarati. Ništa nije toliko savršeno da se ne bi moglo unaprediti, pa se ta priča odnosi i na teretne brodove. Takođe, kvalitet gradnje se razlikuje od jednog do drugog škvera, trajnost limova trupa, itd.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on August 22, 2013, 09:58:42 pm
Prije par dana u Kini je pocela izgradnja i drugog broda za potrebe Barske plovidbe.Inace brodovi ce se zvati Bar i Budva.
Da li neko zna da li ce Crnogorska plovidba naruciti jos koji brod, posto je bilo nekih prica o nabavci jos dodatna dva broda iz Kine ?Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on August 23, 2013, 10:30:09 am
Prije par dana u Kini je pocela izgradnja i drugog broda za potrebe Barske plovidbe.Inace brodovi ce se zvati Bar i Budva.
Da li neko zna da li ce Crnogorska plovidba naruciti jos koji brod, posto je bilo nekih prica o nabavci jos dodatna dva broda iz Kine ?


U julu je počela gradnja broda BAR a prije tri dana BUDVE.
O ugovorima o novim brodovima znaće se nakon potpisivanja ugovora oko gradnje autoputa,jer je kineska ekonomija,država dogovorna  ekonomija,pa ako parafiramo ugovor oko autoputa,treba očekivati i nove brodove po povoljnijim cijenama i kamatama.
Dva broda- novogradnje za crnogorsku plovidbu koštale su 58 miliona $ sa kamatom 3%
Dva broda za Barsku plovidbu koštaće 46,4 miliona $ sa kamatom od 2%


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on August 23, 2013, 12:43:18 pm
koliko para dadose za KAP mogli su kupiti kompletnu novu flotu :D
nadam se da ce naruciti bar jos dva broda po jedan za svaku kompaniju !


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Godra on September 28, 2013, 08:01:14 pm
Dvadesetprvi Maj - Pirana River, Argentina
Izvor: www.shipspotting.com


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on October 17, 2013, 05:39:39 pm
"BUDVA" sa IMO brojem:
IMO number 9693501
Name of the ship JINLING JLZ9120416
Type of ship BULK CARRIER
Gross tonnage 24351 tons
DWT 35000 tons
Builder JINLING SHIPYARD - NANJING, CHINA
Flag MONTENEGRO
Class society BUREAU VERITAS
Krštenje broda naredno ljeto .


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on October 17, 2013, 07:04:50 pm
a kad je krstenje BAR-a ? oce li biti prije ljeta ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on October 18, 2013, 08:02:07 am
Interesantno je medjutim to Kaćo, da im niko iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja nije formalno odobrio da Barska plovidba brodu da ime BUDVA, niti onome drugome ime BAR. Nisu se potrudili ni da podnesu formalni zahtjev za odobravanje imena brodu sa predlogom tri moguća imena, pa ćemo baš vidjeti kako će se ta stvar odvijati do kraja jer u CG registru već postoje brodovi koji nose imena BUDVA (privatni turističko-izletnički brod) i BAR (javni brod - policijski patrolni čamac P110). E sad, neko će morati odustati od imena koje njegov brod već nosi ili ovaj drugi od imena koje namjerava da koristi za novogradnje! ;D 8)


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Godra on October 18, 2013, 09:57:39 pm
Interesantno je medjutim to Kaćo, da im niko iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja nije formalno odobrio da Barska plovidba brodu da ime BUDVA, niti onome drugome ime BAR. Nisu se potrudili ni da podnesu formalni zahtjev za odobravanje imena brodu sa predlogom tri moguća imena, pa ćemo baš vidjeti kako će se ta stvar odvijati do kraja jer u CG registru već postoje brodovi koji nose imena BUDVA (privatni turističko-izletnički brod) i BAR (javni brod - policijski patrolni čamac P110). E sad, neko će morati odustati od imena koje njegov brod već nosi ili ovaj drugi od imena koje namjerava da koristi za novogradnje! ;D 8)

Onda je jedina opcija da brodovima Barske plovidbe luka upisa bude Kotor,ili grijesim  ???


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on October 18, 2013, 10:12:30 pm
Policijski (javni ) brod je P110 BAR,a i što se tiče imena Budva,ne znam ima li veze luka upisa,kao što reče Vinta,pa da tako riješe.Granica plovidbe u registru tu ne igra ulogu.
Moglo bi BU2,kada bi imali i malo marketingškog duha :)


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Godra on October 18, 2013, 10:38:26 pm
Policijski (javni ) brod je P110 BAR,a i što se tiče imena Budva,ne znam ima li veze luka upisa,kao što reče Vinta,pa da tako riješe.Granica plovidbe u registru tu ne igra ulogu.
Moglo bi BU2,kada bi imali i malo marketingškog duha :)

Ne vidim zasto bi turisticko-izletnicki brod Budva bio problem,postoje i dva broda pod imenom BOKA,jedan registrovan na BD,drugi HN ili ZL...


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on October 20, 2013, 05:08:29 am
ja ne vidim zasto bi to bio problem, pa u HN  ima mislim 3 ili 4 broda nose ime ''pajo'' i mislim da su svi registrovani u HN. Mislim da ce oni naci nacina da zaobidju administraciju :D


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Godra on October 20, 2013, 10:35:45 am
ja ne vidim zasto bi to bio problem, pa u HN  ima mislim 3 ili 4 broda nose ime ''pajo'' i mislim da su svi registrovani u HN. Mislim da ce oni naci nacina da zaobidju administraciju :D

6 brodova nosi ime "PAJO"  ;D


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on October 20, 2013, 02:38:23 pm
Policijski (javni ) brod je P110 BAR,a i što se tiče imena Budva,ne znam ima li veze luka upisa,kao što reče Vinta,pa da tako riješe.Granica plovidbe u registru tu ne igra ulogu.
Moglo bi BU2,kada bi imali i malo marketingškog duha :)

Ne vidim zasto bi turisticko-izletnicki brod Budva bio problem,postoje i dva broda pod imenom BOKA,jedan registrovan na BD,drugi HN ili ZL...

Pogledajte ovdje, clan 10. stav 3, pa ce vam biti jasnije

http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/zakoni/2013/4012-12Lat.pdf

ili ovdje cla 4

http://www.mppi.hr/userdocsimages/2008/041231-Pravilnik.evidenc-imena.pdf

Slicno rijesenje postoji i u Zakonu o pomorskoj i unutrasnjoj plovidbi SRJ koji kod nas jos uvije u najvecoj mjeri vazi... Ne moze se davati brodu isto da ne bi dolazilo do zabuna, bez obzira na razliciti IMO i MMSI broj.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on October 24, 2013, 09:44:19 am
Vazeći zakon kod nas:
Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe
može se preuzeti na sajtu Ministarsva saobraćaja pomorstva
član  191:
"Dva broda ne mogu imati isto ime, a dva tehnička plovna objekta i dva plutajuća objekta i dva čamca istu oznaku".

Pajo ima uredno upisano ime na jednom svom izletničkom brodu(predpostavljam i u upisniku brodova) a ostale njregove "brodice" ispisano ime  Pajo imaju  na nadgrađu.kabini,jarbolu itd.
I firma mu se tako zove,mislim,ajd neukusno,nego o ukusima se ne raspravlja.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on November 10, 2013, 06:20:28 pm
Dvije lijepe sa fleetmon.comTitle: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: ORIĆAREB on November 10, 2013, 06:24:35 pm
Dvije lijepe sa fleetmon.com

Ovaj je očito neki namjenski. Šta prevozi ovaj "čudak". ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on November 10, 2013, 06:57:58 pm
Klasicni bulk carrier, Ciro, nema nista specijalnoga u njemu. Vozi rasuti teret, a ovi crveni stubovi sto mu vidis na karjevima palube su upornjaci za utovar drva za slucaj da ga se koristi kao log transportera....


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: ORIĆAREB on November 10, 2013, 07:00:47 pm
Klasicni bulk carrier, Ciro, nema nista specijalnoga u njemu. Vozi rasuti teret, a ovi crveni stubovi sto mu vidis na karjevima palube su upornjaci za utovar drva za slucaj da ga se koristi kao log transportera....

Hvala majstore.. ;). Ma ja sam ti za to područje duduk, pa je red da se pita.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on December 01, 2013, 07:05:23 pm
Kako napreduje gradnja nova dva broda zna li se sta ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on December 03, 2013, 07:29:43 pm
Kako su se pokazali u eklsploataciji ovi kineski brodovi u posjedu Crnogorske plovidbe ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on December 04, 2013, 10:24:18 am
Kako napreduje gradnja nova dva broda zna li se sta ?

Nema ništa novo,sem da je isporuka oba broda avgust ,septembar naredne godine.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on December 04, 2013, 10:46:59 am
Kako su se pokazali u eklsploataciji ovi kineski brodovi u posjedu Crnogorske plovidbe ?

Nema nekih problema,ključ je u dobroj inspekciji pri gradnji,i ugradnji onih uređaja i sklopova koji su navedeni u projektu ,nikako zamjenskih proizvođača.
KOTOR je imao u prvoj godini,44 "guarantee claim"(što je malo za novogradnju),i sve su otklonjene u lukama koje su bile za to pogodne,uglavnom su u pitanju sitnice,a jedina velika greška je bila na ekranu ECDIS na mostu (proizvođać-tokyo keiki),pa je isti zamjenjen novim.
Dnevni operativni troškovi po brodu su vrlo mali,oko 4500$,imajući u obzir velka primanja ukrcane posade.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on December 04, 2013, 06:52:26 pm
Za 21 MAJ sam negdje citao da je prilikom izgradnje bilo nekih problema(nedostataka) koje su primijetili ljudi iz CG(CG plovidbe) koji su tamo kontrolisali(pratili) izgradnju broda(-ova).Tako da su te primijecene mane otklonjene jos u brodogradilistu.
Inace moj brat je prije nekoliko dana razgovarao sa jednim kapetanom jednog od ova dva broda.Koji je nedavno zavrsio jednu rotaciju i bio je prilicno nezadovoljan kvalitetom ovih brodova, trenutno je prouzeo zapovjednistvo nad nekim stranim brodom.S obzirom da moj brat nema pojma o brodovima i pomorstvu a isto ga ni ne zanima nije ga nista pitao detaljnije o tome.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on December 04, 2013, 07:36:11 pm
Koliko ljudi toliko i ćudi.Ja sam pričao sa nekim strojarima sa prve posade Kotora,koji su čak držali gvardije nakon preuzimanja broda ,jer nijesu odma prešli na automatiku,jer je uvjek prisutan strah prvih mjeseci radi mogućih skrivenih mana novogradnje.Mada nijesu imali problema,i kasnije je sve štimalo.Nema tu mnogo folozofije,ista je pašta kod svih brodogradilišta na istoku,samo dobra inspekcija u izgradnji,i imaćeš dobar brod za relativno male novce.
Nadati se da se iduće godine sklopi ugovor još za dvije novogradnje za crnogorsku plovidbu.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on December 05, 2013, 12:21:03 am
Nadati se da se iduće godine sklopi ugovor još za dvije novogradnje za crnogorsku plovidbu.
I ja sam negdje cuo(procitao) za ovu mogucnost tj. namjeru.
Koja je vjerovatnoca da to ne budu bulker-i(kao ovi CP i naruceni za BP), vec mozda neke druge vrste, recimo kontejnerski, ... ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on December 06, 2013, 02:06:16 pm
Nadati se da se iduće godine sklopi ugovor još za dvije novogradnje za crnogorsku plovidbu.
I ja sam negdje cuo(procitao) za ovu mogucnost tj. namjeru.
Koja je vjerovatnoca da to ne budu bulker-i(kao ovi CP i naruceni za BP), vec mozda neke druge vrste, recimo kontejnerski, ... ?
Nikakva.Trenutno samo novi balkovi mogu dobiti takvu cijenu u jednogodišnjem  najmu,da se može platiti posada,vratiti kredit,i ostvariti minimalna dobit.
06.12.2013.
M/V “KOTOR”  – Isplovio iz luke Vitoria (Brazil) 05.12.2013 za Santos (Brazil) gdje stize 07.12.2013 radi ukrcaja tereta za luku Rizhao (Kina). Isplovljenje Santos se očekuje 10.12.2013.
M/V “DVADESETPRVI MAJ”  – Stigao 04.12.2013 u luku Oran (Alžir) radi iskrcaja tereta. Boravak u luci se predvidja oko 8 dana. Slijedeće putovanje nije poznato.
Sretan ovaj sveti dan svim pomorcima.Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on December 07, 2013, 09:42:57 am
Koliko ima istine u prici da su kineske gradnje mnogo losije od japanskih i korejskih ?
jeli bilo kakvih vecih problema zna li ko ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: sekondo on December 07, 2013, 05:25:12 pm
Iz licnog iskustva znam da je razlika ogromna.Imao sam jedan ugovor na takvi brod,bio je skoro nov i bilo je svega.Sto se tice mosta i navigacionih uredjaja tu nema problema ali makina zna da iznenadi.Nisu to sad neki veliki problemi ali uvjek nesto puca,curi.Iz cista mira protoci neka pumpa,rashladnik...Znaci problem prave cijevovodi,instalacije,drenaze a glavna makina vrti bez problema kao i pomocni.Nacrti sistema se razlikuju sa onim kroz makinu pa i to prestavlja dodatni problem ali kao svaki brod prvih par godina uvjek ima problema i na bilo koju gradnju a posle sve legne i bude ok ali definitivno bolja je njemacka gradnja stara 15 godina nego novi kinez.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: nyupnik on December 09, 2013, 07:12:25 pm
Mogu eventualno staviti par anegdotalnih primjera brodova iz Kine, npr. curenje goriva iz skladišnog tanka zato što bio napravljen iz lima s rupama (i očigledno nikad tlačen niti provjeravan)...brod star godinu dana.

Ili standard zavarivanja samo s one strane s koje se vidi...:)


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on December 10, 2013, 03:23:06 pm
Pa imaju li ovi nasi "kinezi" takvih problema ?  mislim jesu li imali ili je sve savrseno funkcionisalo ?  :pirat


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: sekondo on December 10, 2013, 06:21:31 pm
Imali su.Desio se pozar u makinu zbog neke greske iz brodogradilista a pomocni motori su kao novi stavljeni a u stvari su stari motori izvadjeni iz nekog broda samo fino opiturani,bar sam tako cuo a to sa tankovima ne znam ali znam da dok sam bio na kineza nije bilo gvardije da nisam uvece imao neki glupi alarm.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on December 10, 2013, 06:36:46 pm
Imali su.Desio se pozar u makinu zbog neke greske iz brodogradilista a pomocni motori su kao novi stavljeni a u stvari su stari motori izvadjeni iz nekog broda samo fino opiturani,bar sam tako cuo a to sa tankovima ne znam ali znam da dok sam bio na kineza nije bilo gvardije da nisam uvece imao neki glupi alarm.
Ne znam koja je poenta da pišeš ovakve neistine oko pomoćnih strojeva,ali pošto je to "usmeno predanje" ,prašta se.
Nikakvih sličnih problema nijesu imali u makini ,sem uobičajnih stvari koji se javljaju kod novoigradnji.
Zvanični je podatak o 44 greške u prvoj godini garancije na brodu Kotor,a koliko je to malo zna svaki strojar.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: sekondo on December 10, 2013, 06:50:57 pm
Znam da je to nista,ovaj brod na koji sam ja bio imao je preko 300 a i to kazu da nije mnogo tako da nisam pametan.Svaka pomorska prica je malo preuvelicana kao ribarske price ali to je tako :)


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on March 19, 2014, 08:28:20 pm
Kako tece izgradnja ovih novih brodova ? kad ce ih predati drzavi ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on March 24, 2014, 08:32:52 pm
U Septembru biće primopredaja za preostala dva broda.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on April 12, 2014, 09:42:56 pm
[attachment=1]
Mogući nasljednik Sveca,tamo nekad u dalekoj budućnosti kada se postojećem više ne bude mogla produžavati klasa,poslije 2018.
Izvor:RTCG


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on April 12, 2014, 09:45:48 pm
[attachment=1][attachment=2]
Isporuka prvog broda u septembru ,a drugog dva mjeseca kasnije
Izvor:RTCG


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on April 13, 2014, 09:33:19 pm
Dako Svetac i prije dobije naslednika ! stvarno bi vreme bilo ko ce cekati 2018. :)


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on April 22, 2014, 10:21:15 pm
Dako Svetac i prije dobije naslednika ! stvarno bi vreme bilo ko ce cekati 2018. :)
Mislim da je sa ovim zatvorena ova narudžba od 103 miliona $ od 4 broda za CG.
Mada,i novi Svetac je moguć u budućnosti,jer kinezi samo nude li nude novogradnje.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on April 24, 2014, 07:24:35 am
Pa dobro ako krene fino posao sa ove dve nove novogradnje nista nije nemoguce :))
zna li se oce li kotor ili 21maj dolazit u JBB na pituranje i remont ? ili ce se to raditi negdje drugo ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on April 25, 2014, 07:47:48 pm
Stižu dva broda iz Kine

Dva broda koji se za Crnu Goru grade u Kini biće gotova u maju, saopštio je crnogorskim novinarima u Pekingu ambasador Crne Gore u Kini Branko Perović.

http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/49484/stizu-dva-broda-iz-kine.html


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on May 10, 2014, 06:10:36 pm
Narednog mjeseca u Kini počinju pregovori za dvije novogradnje za Crnogorsku plovidbu.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on May 11, 2014, 11:52:49 am
SAmo nek se siri kompanija ...
da imaju ovi nasi pomorci dje ploviti i da se na brodove ukrcava samo strucni kadar da nista drugo ne utice no zaposlenje ...


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: galeb on May 11, 2014, 01:45:04 pm
Narednog mjeseca u Kini počinju pregovori za dvije novogradnje za Crnogorsku plovidbu.


 Još 2 nova ?! Uuu bravo Crna gora ! Neka je sa srećom, neka se uzdigne pomorstvo, pomorske kompanije, koje je već bilo nekad jako na ovim prostorima.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on May 14, 2014, 06:56:27 pm
Ova godina se potrefila kao berićetna :)
Tri novogradnje(Dabinović i Barska plovidba) i najvjerovatnje početak rezanja limova za još dvije novigradnje za crnogorsku plovidbu.
Da ne otvaramo novu temu,najzad se i kod nas kao svuda u svijetu do najvećeg zvanja  može  doći sa plovidbenim stažom kao Chief Officer,pa se ove godine očekuje da će kapetanski ispit položiti 150 kandidata.U zadnja 2 mjeseca kapentaski je položilo preko 50  kandidata.
[attachment=1]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on May 19, 2014, 04:35:17 pm
u kini svecano porinut brod "BAR" - Barske plovidbe :) :marinero  :marinero


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on May 19, 2014, 05:49:23 pm
u kini svecano porinut brod "BAR" - Barske plovidbe :) :marinero  :marinero
[attachment=1]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on May 20, 2014, 06:56:14 am
sad kad je u more da mu pozelimo samo dosta uposlenja i mirno more :)
ranije sam postavljao pitanje ali niko ne odgovori zna li se ove li koji od novih brodova uskoro u cg ? bar na pituranje u JBB ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on July 11, 2014, 11:55:15 am
[attachment=1]
Probne vožnje počinju 30.09.2014.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on July 12, 2014, 06:13:41 pm
nekako su mi kotor i 21maj ljepsi ovaj pramac mi se nikako ne svidja :) ali bitno je da su novi brodovi  :marinero


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on August 16, 2014, 05:44:00 pm
[attachment=1]
Predsjednik države i ministrar saobraćaja na komadnom mostu broda "BAR" za vrijeme jučerasnje posjete kineskom brodogradilištu,sa sve bijelim rukavicama. ;D


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on August 20, 2014, 09:37:21 pm
[attachment=2]
Brod BAR je istih karakteristika kao BUDVA
BAR je trenutno u probnoj vožnji:
IMO: 9693496
MMSI: 262007000
Call Sign: 4OCS

Investicija je koštala:
TOTAL: 61.702.450,70 USD

Evo i koga zanimaju primanja ukrcanih članova posade:
[attachment=1]
Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on August 21, 2014, 01:06:57 pm
Da li bi neko mogao okaciti i karakteristike broda KOTOR/21 MAJ, kao sto su ove od BARA/BUDVE ?
Prije svega me zanima model glavnog i pomocnih motora.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on August 21, 2014, 01:21:09 pm
[attachment=1]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on August 21, 2014, 05:14:23 pm
Hvala kolega.
Evo sam slucajno uspio i ja da nadjem citavu brosuru za ove brodove na sajtu CP:
http://crnogorskaplovidba.com/images/Brochure.pdf


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on August 27, 2014, 01:15:55 pm
nekako su mi kotor i 21maj ljepsi ovaj pramac mi se nikako ne svidja :) ali bitno je da su novi brodovi  :marinero
Brodovi imaju ružnu provu,ali što se može.To su sada  nove teorije o konstrukciji prove,i sad se gura ovo dansko konstrukcijsko rješenje.Oba broda su sea horse 35 iz danskog konstruktorskog biroa.
http://www.greenship.org/lowemissionconceptstudy/lowemissionbulkcarrierstudy/


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on September 12, 2014, 11:08:10 pm
Brodovi se opremaju i u postupku su primopredaje.
Imam info da su kabine prostrane,od prijatnog materijala zidne i podne obloge,fileštrini veliki,dobra klimatizacija i grijanje.
Komadni most je malo po krmi prevelik,nekima to smeta,ni meni se to ne sviđa.Dobro je što ima "fontana" na mostu,i jedan mali mini salon sa kontra strane chartroom-a.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on September 13, 2014, 10:16:35 am
Kaćo, što se dešava sa BAROM? Jedan moj prijatelj je trebao poći na ukrcaj još krajem avgusta ali još nije otišao jer su im nezvanično rekli da je bilo problema na sea trial-u i da se radi na otklanjanju nekih problema u strojarnici. Navodno su tamo na brodu samo barba, upravitelj i prvi palube odnosno strioja, a Kinezi još nešto čeprkaju po strojarnici....


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on September 15, 2014, 09:36:15 am
"BAR"je na moru,mislim da će biti centopercento završena primopredaja narednih deset dana .


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on September 30, 2014, 09:24:34 pm
"BAR" krca teret za svoje prvo komercijalno putovanje,a u najmu je od 18.septembra.
"BUDVA" je danas imala ceremonijalno krštenje,i na svoje prvo komercijalno putovanje kreće za 10 dana.
Barska plovidba kreće u ugovaranje gradnje novog ferry-a u kineskom brodogradilištu,koji ce zamjeniti SV.Stefan.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on October 01, 2014, 11:29:28 am
"BAR" krca teret za svoje prvo komercijalno putovanje,a u najmu je od 18.septembra.
"BUDVA" je danas imala ceremonijalno krštenje,i na svoje prvo komercijalno putovanje kreće za 10 dana.
Barska plovidba kreće u ugovaranje gradnje novog ferry-a u kineskom brodogradilištu,koji ce zamjeniti SV.Stefan.
Je li to u pitanju ovaj brod sto su kinezi i ranije nudili BP ?
http://www.paluba.info/smf/index.php?action=dlattach;topic=8424.0;attach=563933;image

Sto se desava sa potencijalnom narudzbinom jos dvije novogradnje iz Kine za CP ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on October 01, 2014, 11:41:39 am
"BAR" krca teret za svoje prvo komercijalno putovanje,a u najmu je od 18.septembra.
"BUDVA" je danas imala ceremonijalno krštenje,i na svoje prvo komercijalno putovanje kreće za 10 dana.
Barska plovidba kreće u ugovaranje gradnje novog ferry-a u kineskom brodogradilištu,koji ce zamjeniti SV.Stefan.
Je li to u pitanju ovaj brod sto su kinezi i ranije nudili BP ?
http://www.paluba.info/smf/index.php?action=dlattach;topic=8424.0;attach=563933;image

Sto se desava sa potencijalnom narudzbinom jos dvije novogradnje iz Kine za CP ?
To je taj brod,izgleda da će polaganje kobilice za taj ferry  biti i prije nego što se iko nadao.
Crnogorska plovidba je u "pregovorima" za još dva broda.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on October 01, 2014, 11:45:05 am
Da li bi ti brodovi bili tipa KOTOR i 21.MAJ ili kao BAR i BUDVA ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on October 01, 2014, 11:51:35 am
Da li bi ti brodovi bili tipa KOTOR i 21.MAJ ili kao BAR i BUDVA ?
Ima na tržištu  novogradnji koje su pred završetkom a od kojih su naručioci odustali,sličnih karakteristika kao "KOTOR",možda će biti ta kombinacija.Nema tačnih informacija.Bitno da pare nijesu problem,POLY grupa stoji iza svega,samo treba donijeti poslovnu odluku.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on October 06, 2014, 08:01:27 pm
"BAR" krca teret za svoje prvo komercijalno putovanje,a u najmu je od 18.septembra.
"BUDVA" je danas imala ceremonijalno krštenje,i na svoje prvo komercijalno putovanje kreće za 10 dana.
Barska plovidba kreće u ugovaranje gradnje novog ferry-a u kineskom brodogradilištu,koji ce zamjeniti SV.Stefan.

i bilo je vreme da se nabavi novi ferry SV. Stefan je odavna postao starac na moru :)


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on October 31, 2014, 06:48:34 pm
Gdje se moze naci IMO broj Budve ? i ima li barska polvidba sajt gdje se moze pratiti uposlenost brodova kao sto ima crnogorska plovidba ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on October 31, 2014, 07:06:41 pm
Da li su oba broda BP pocela da rade/plove ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on October 31, 2014, 07:09:23 pm
Za BAR sigurno zanm da jeste,plovi sa teretom sa Dalekog Istoka za Tursku, za BUDVU još nisam siguran.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on October 31, 2014, 07:14:50 pm
BUDVA -IMO: 9693501
Barska plovidba nije na svom sajtu "postavila " svoje dvije novogradnje.
BUDVA i BAR su u najmu od septembra,dnevni najam po brodu 9750$.
BAR se očekuje da uplovi u tursku luku Ceyhan na iskrcaj  8.11.
BUDVA na sidrištu ispred Bankoka(iskrcaj).


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on October 31, 2014, 08:00:10 pm
Red bi bio da malo srede i sajt :) da postave koju novu sliku od novogradjnji :) mada najbitnije je da su uposleni pa za ostalo ce lako :)


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on November 01, 2014, 03:31:24 pm
"BAR" i "BUDVA" imaju pomoćne motore MAN B&W 5L23/30H.od po 650KW(verzija na videu je 550 kw).Na brodu su tri seta ovih generatora.
Od momenta početka tlačenja vazduha do upućivanja manje od 30  sekundi.
https://www.youtube.com/watch?v=hYQPCD_hESw


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on November 01, 2014, 05:02:23 pm
 :klap :klap samo nek ih sluze sa sto manje kvarova  :marinero
Sta je sa "Kotor"-om i "21maj" planira li im se skori remont (pituranje) i hoce li se to obavljat u JBB ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on November 04, 2014, 04:33:10 pm
Dnevni operativni trošak broda je oko 4500 $,u 2016.god. brodovi CP trebaju na dokovanje,ako budu u mediteranu možda bude remont u JBB.
Brod "BAR" prošao piratsku zonu,iskrcao "ARMED SECURITY GUARD" i plovi kroz Suec.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on November 04, 2014, 05:49:22 pm
znaci da im cisto ostane oko 5000 ? pa nije to losa zarada za pocetak :) samo da se pare pametno trose i da se kredit vrace na vrijeme !
a bilo bi fino da dodju u JBB to ce biti jedinstvena prilika da se vide bar dok ne prodaju JBB. posle ih mozemo gledat samo na slikama :(


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on November 05, 2014, 11:20:53 am
Do 2016. ce JBB biti vjerovatno prodano/zatvoreno.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on November 05, 2014, 12:11:26 pm
Do 2016. ce JBB biti vjerovatno prodano/zatvoreno.
Do 2016 neće ni grit izvesti iz brodogradilšta,ako nađu novog vlasnika do 2017 biće dobro,i taj novi vlasnik treba da pridodobi do 2019 tehnologiju u JBB ekološkim  standardima EU.Ostaće najmanje jedan dok u upotrebi u narednoj "petoljetki". Nakon te petoljetke Crna Gora ulazi u EU,Portomontenegoro lijevo,Portonovi desno,na zaraznom u brodogradilištu novi pogon za mega jahte,a na starom dijelu jedan "pokriveni"dok.To je odlična vizija,ali ekologija oko toga iska šolde.Sve je to na dugom štapu.
Niko nije sretan kao zaposleni u Luci Kotor,800 eura prosječna plata,preko milion eura dobiti u prošloj godini,najteže što podignu je  lancana na bitvu.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on November 05, 2014, 05:24:24 pm
uhh sve je ovo vec komplikovano i zamrseno :) ostaju samo slike :) :)


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on November 14, 2014, 08:00:58 pm
[attachment=1]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on November 14, 2014, 08:01:56 pm
[attachment=1]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on November 14, 2014, 08:02:33 pm
[attachment=1]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on November 15, 2014, 08:31:31 am
Evo i dvije slike Kotora :) [attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on November 15, 2014, 08:33:52 am
Dvadesetprvi maj  :marinero
Izvor: marinetraffic.com
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on November 16, 2014, 02:13:52 pm
Kotor i Dvadesetprvi maj
izvor: Shipspotting.com
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on November 17, 2014, 11:18:13 pm
Evo dve nove slike Bar-a :) :)
izvor: www.marinetraffic.com
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on November 26, 2014, 05:33:47 pm
Premino kapetan broda "Bar" Nebojša capt. Đurnić
Baranin Nebojša Đurnić (55), kapetan broda "Bar" preminuo je od posljedica srčanog udara u izraelskoj luci Ashdod.
Vladan capt. Dudić  preuzeće zapovjedništvo nad brodom "Bar“.  


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on November 26, 2014, 07:16:18 pm
Počivao u miru! Tragedija za porodicu, prvenstveno.....


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on November 28, 2014, 11:56:09 am
Neka pociva u miru ! Ostace upamcen kao prvi kapetan Bar-a  :marinero sto je svakako zasluzio svojim dugogodisnjim radom !


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on December 10, 2014, 01:02:08 am
Neka pociva u miru ! Ostace upamcen kao prvi kapetan Bar-a  :marinero sto je svakako zasluzio svojim dugogodisnjim radom !

https://www.youtube.com/watch?v=JSQlNEu420c
Pokojni capt.Đurnić je bio i posljednji kapetan "crvenog trajekta" SV.Stefan.-njegov odlazak u rezalište.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on December 10, 2014, 02:06:07 pm
odlican snimak ! Lijepo je kad ovakvi trenutci ostanu negdije zabiljezeni !


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on December 23, 2014, 12:24:19 pm
Peti brod po redu koji će se graditi u Kini biće Ferry,nasljednik SV.Stefana II,pregovori oko ukovora su u toku.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Godra on December 26, 2014, 04:17:37 pm
Dvije slike BAR-a sa www.shipspotting.com


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on December 30, 2014, 06:11:01 pm
jos da neko postavi koju sliku Budve :) njegove slike nemamo bas :)


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: kumbor on December 30, 2014, 08:51:39 pm


I opet, ono što mene najviše "grebe", nije valjda da posle 70 godina i "Jurkevičeva hidro-forma" odlazi u istoriju. A lepa je.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kaćo on December 30, 2014, 09:44:17 pm
Cijeli mi ovaj danski koncept ide na živac,ali,nema spasa,sad je to moda i možemo se slikat.
http://www.greenship.org/lowemissionconceptstudy/lowemissionbulkcarrierstudy/
http://www.greenship.org/lowemissionconceptstudy/lowemissionbulkcarrierstudy/technologiesused/


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on December 31, 2014, 09:42:45 am
A istina ziva prova mu je bas ruzna ali sta da se radi :) bitno je da plove i da imaju posla :)


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on January 02, 2015, 05:45:59 pm
evo dvije slike Bara
izvor: marinetraffic.com
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on February 06, 2015, 01:42:32 pm
izvor: marinetraffic.com
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on February 06, 2015, 01:56:33 pm
Lijepo ga je vidjeti ovako "full and down".


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on February 12, 2015, 06:45:50 pm
Plate na našim brodovima u rangu svjetskih: Najniža 1.000, najviša 7.000 eura
http://www.cdm.me/ekonomija/plate-na-nasim-brodovima-u-rangu-svjetskih-najniza-1000-najvisa-7000-eura


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on February 12, 2015, 06:47:03 pm
evo i jedna od slika budve bar prova :)
[attachment=1]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on February 24, 2015, 08:10:14 am
Bar
izvor: www.marinetraffic.com
[attachment=1]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on May 16, 2015, 01:14:42 pm
Budva
izvor: www.shipspotting.com
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on May 16, 2015, 01:18:14 pm
bar
www.shipspotting.com
[attachment=1]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on May 25, 2015, 01:42:03 pm
Kotor u Portugalu (Leixes)
izvor: www.marinetraffic.com
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on August 29, 2015, 09:04:07 pm
evo bas lijepih slika Budve
izvor : www.marinetraffic.com[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on December 08, 2015, 09:46:01 am
Evo da malo osvijezimo temu :) novije slike DVADESETPRVOG MAJA, KOTORA i BUDVE
izvor :  www.marinetraffic.com
          www.shipspotting.com


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on December 08, 2015, 09:50:10 am
evo i jedne BARA


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on January 29, 2016, 12:19:48 pm
http://radiojadran.com/vozarine-pale-crnogorska-plovidba-smanjila-troskove-ali-tesko-do-para-za-drugu-ratu-kredita/
Globalna pomorska kriza ne jenjava, što najbolje oslikava cijena vozarina za brodove. U AD Crnogorska plovidba, čiju flotu čine brodovi „21 maj“ i „Kotor“ dijele sudbinu većih brodara, teško dolaze do posla koji se isplati, a u februaru pristiže druga rata za otplatu kredita za gradnju brodova u Kini.
Posada broda “Kotor“ stigla je na sidrište luke Port Sudan (Sudan) 20. januara i na vezu čeka i početak ukrcaja tereta za Poljsku. Termin veza u luci još nije potvrđen. Drugi brod Crnogorske plovidbe „21.maj“ završio je iskrcaj i isplovio iz luke Skikda (Alžir) 21. januara. Sljedeće putovanje još nije ugovoreno i brod čeka na zaposlenje izvan limita luke Skikda (Alžir).
Kako saznaje Radio Jadran, kotorska kompanija je smanjila dnevne troškove brodova sa pet na 4 hiljade eura, ali i vozarine su pale na 4000 eura. Zarada je upitna, a otpplata kredita „omča oko vrata“, ukoliko ne pomogne Vlada, u čijem je skoro 100-postotnom vlasništvu Crnogorska plovidba. Jer, brodovi se zapošljavaju na bazi dugoročnog vremenskog najma, pa je stalno zaposlenje i kontinuirani prihod od najveće važnosti za kompaniju. Visok stepen likvidnosti je preduslov za bilo koji uspješan koncept opstanka i razvoja. Hoće li biti aktivirana Vladina garancija za kredit?
– Garancija od 39 miliona eura, koja se odnosi na kreditni aranžman između kineske Eksim banke i Crnogorske plovidbe Kotor nije aktivirana, kazali su iz Ministarstva finansija odgovarajući na pitanje Pobjede da li je plaćena druga rata kredita koja je dospijevala na naplatu 21. februara.
Ministar finansija Radoje Žugić kazao je krajem novembra prošle godine da postoji bojazan da će država morati da plati 39 miliona eura po osnovu garancija zbog problema u poslovanju kompanije.
“Za brodove garancije zavise od cijene date na tržištu i iskazujemo bojazan da se može desiti da budu isplaćene iz budžeta. Ako se to desi, razmišljamo o prevođenju tih garancija u javni dug, jer je to lakše onda platiti u ratama nego jednokratno. Time ne bi bila ugrožena fiskalna održivost”, kazao je Žugić krajem novembra na skupštinskom Odboru za ekonomiju.
Crnogorska plovidba je otplatila jednu ratu kredita za kupovinu brodova u vrijednosti od 3,08 miliona američkih dolara ili 2,9 miliona eura. Brodovi su kupljeni od kineske Poli grupe 2010. godine, a kredit je odobrila kineska Eksim banka uz garanciju Vlade.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Godra on February 11, 2016, 11:39:22 pm
Luka Sudan u istoimenoj drzavi. Budva i Kotor,jedan drugome po provi...
Izvinite na kvalitetu slika,takve su mi dostavljene!  ;D ;D


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on March 14, 2016, 07:34:47 pm
Godra jedini ja i ti se ovdje javljamo :D
evo dve nove slike Kotora :)


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Godra on March 17, 2016, 08:10:01 pm
Tako nekako!  ;D ;D
Evo nekih ekskluzivnih DVADESETPRVOG MAJa,slikano sa M/V KOTORa (CP).  :super :super


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on March 18, 2016, 02:50:14 pm
Vrh e ovo su prave slike :)
Steta samo sto necemo bit u prilici da ih vidimo na remontu u JBB. Kad dodje vreme to ce se ipak obavljati u nekom evropskom brodogradilistu !


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Godra on March 18, 2016, 05:24:34 pm
I nesto sa KOTORa...


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on March 21, 2016, 01:38:33 pm
http://www.bokanews.me/vijesti/28326/

Crnogorski državni brodari u teškom položaju, vozarine padaju a krediti stižu na naplatu

Kina će, ovako ili onako, dati odgovor vezan za preživljavanje dvije crnogorske brodarske kompanije. Najveća svjetska ekonomija koja svojim uvozno-izvoznim tokovima sirovina i gotovih proizvoda dominantno utiče na prilike u svjetskoj pomorskoj privredi koje su trenutno, možda gore nego ikada u posljednjih pola vijeka, istovremeno je i glavni kreditor naših kompanija Crnogorske plovidbe Kotor i Barske plovidbe iz Bara koje su kod Kineza, u protekle četiri godine kupile ukupno 4 nova tzv. handy size broda za prevoz rasutog tereta.

Vlada Crne Gore i kineska korporacija „Poly Group“  za Crnogorsku plovidbu u 2010. sklopili  ugovor o kreditiranju i izgradnji dva tzv. handy size bulk carriera tipa “Seahorse”, nosivosti  po 35 hiljada tona. Brodovi vrijedni ukupno 57 miliona dolara, kupljeni na kredit sa rokom otpate od 15, grejs-periodom od 5 godina i fiksnom kamatom od 3 odsto. Brodovi pod imenima “Kotor” i “Dvadesetprvi maj” Kotoranima su isporučeni tokom 2012, od kada se nalaze u redovnoj eksploataciji.

Po istom državnom aranžmanu sa Kinezima, Barska plovidba je 2014 u Kini izgradila dva još modernija broda za prevoz rasutog tereta tipa “Seahorse 35”, po nižoj cijeni od 46,4 miliona dolara, na kredit sa rokom otplate od 20 godina, grejs periodom od 5 godina i kamatom od 2 posto. Brodovi pod imenima „Bar“ i „Budva“ u eksploataciju su uvedeni 2014.
Uz redovno izmirivanje dospjelih kamata, Crnogorska plovidba je do sada Kinezima isplatila i jednu ratu glavnice kredita za svoje brodove u vrijednosti od 3,08 miliona američkih dolara ili 2,9 miliona eura, dok Barani još uživaju benefite grejs-perioda.

Prema izvještaju koji je za Vladu pripremilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Crnogorska plovidba je prošlu godinu po preliminarnim podacima, završila sa gubitkom od 4,97 miliona eura. Podaci za Barsku plovidbu nisu navedeni u materijalu koji je pripremio resor ministra Ivana Brajovića, a na sajtu Komisija za hartije od vrijednosti stoji da je ta kompanija na kraju trećeg kvartala prošle godine, imala  gubitak od 1,91 miliona eura.
Iz Vlade su već najavili mogućnost da bi zbog lošeg poslovanja kompanije, država mogla doći u situaciju da Kinezima plaća garancije, koje u slučaju kredita Crnogorske plovidbe, iznose 39 miliona eura.

Inače, obje kompanije muči i drastičan pad vozarina – naknada za unajmljivanje brodova (time charter). Naime, zbog usporavanja svjetske, a pogotovo kineske ekonomije, smanjene su količine tereta koje se transportuju svjestkim morima, pa drastično padaju vozarine jer brodari moraju prihvatiti veoma niske cijene koje im nude unajmitelji, ako ne žele da svoje besposlene brodove stave u raspremu ili čak pošalju u rezališta. Ipak, brodovi i Crnogorske i Barske plovidbe trenutno su zaključeni u time charter kod unajmitelja „Sea Pioneer“ iz Londona po cijienama koje su čak i duplo ili trostruko veće nego što trenutno iznosi dnevna vozarina jednog handy size bulk carriera. Naime, prema podacima „Clarkson Shipping Inteligence Weekly“, ugledne publikacije koja prati kretanja u svjetskoj pomorskoj industriji, prosječna dnevna vozarina takvog broda trenutno u svijetu iznosi mizernih 3.211 dolara. Lani u ovo vrijeme iznosila je 5.485 dolara, a u martu 2014. čak 7.662 dolara.
U svom planu rada za ovu godinu Crnogorska plovidba je kao ključne ciljeve pored ostaloga navela i “iznalaženje načina za reprogramiranje obaveza prema kineskoj Exim banci zbog pada vozarina na tržištu– jer su vozarine trenutno na najnižem nivou od 1950.godine.” Menadžment te kompanije naveo je da treba raditi i na  “održavanju permanentne zaposlenosti brodova u uslovima trenutno vrlo niskih vozarina” i pregovarati sa unajmiteljem o produženju time chartera koji za “Kotor” ističe 6.septembra ove, dok je “Dvadesetprvi maj” u najmu do kraja jula naredne godine. Crnogorskoj plovidbi približava sa i momenat velikog dodatnog finasijkog izdatka jer će brod “Kotor” najdalje do januara naredne godine, morati da ima dokovanje i tzv. special survey pregled sa manjim remontom.

Vlada je prema najavama ministra finansija Radoja Žugića, sa Kinezima već počela pregovore o reprogramiranju kredita za Crnogorsku plovidbu kako bi se njegovi uslovi doveli na nivo onih koji je država već ugovorila sa kineskom stranom za finasiranje gradnje prve dionice autoputa.
Sa druge strane, Barska plovidba ima trenutno važeći, za nju izuzetno povoljan time charter ugovor sa “Sea Pioneerom” za brodove “Bar” i “Budva”, zahvaljujući kojem kompanija redovno izmiruje sve svoje obaveze i vraća dospjele kamate Kinezima. Po aranžmanu sklopljenom septembra 2014, “Sea Pioneer” trenutno Baranima plaća oko 10 hiljada dolara dnevno po brodu, što je tri puta više od aktuelnih prilika na tržištu. Stoga je unajmitelj zatražio od menadžmenta “Barske” reviziju ugovora i ponovno utvrđivanje, odnosno smanjenje dnevnog najma, počev retroaktivno od druge godine važenja ugovora. Pri tome dnevni iznos najma, bi iznosio 8.000 dolara minus 3,75% brokerske provizije, a o tome bi se trebali izjasniti dioničari Barske plovidbe na Skupštini akcionara 26.marta.
“Ukoliko bi unajmitelj Sea Pioneer nastavio redovno da izmiruje obaveze, a u skladu sa Sporazumom o namirenju, to bi omogućilo normalno poslovanje i izmirenje takućih obaveza prema dobavljačima, zaposlenima, poslovnim partnerima i slično. Takođe, stvorili bi se uslovi da se akumuliraju neophodna sredstva za plaćanje kamate na kredit kod Exim banke, koja dospijeva za naplatu 21. jula 2016. Godine.”- stoji u dokumentu Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Tada dospijeva druga ovogodišnja rata kamate kineskog kredita Baranima koja iznosi  nešto preko 465 hiljada dolara.

“Ukoliko unajmitelj bude izvršavao svoje obaveze povodom najma brodova Barska plovidba će imati sredstva za izmirenje kamate koja dospijeva u julu 2016. godine.”- konstatovalo je Ministarstvo napominjući da prva rata  glavnice kredita Barskoj plovidbi  na naplatu dospijeva 21.jula 2018. i iznosi oko 2,013 miliona dolara.

“Ukoliko unajmitelj kompanija Sea Pioneer bude redovno izmirivala svoje obaveze i ukoliko ne dođe do dodatnih poremećaja i pogoršanja na tržištu najma brodova ili do poremećaja u odnosima sa trenutnim unajmiteljem, procjena je da će Barska plovidba imati mogućnost da akumulira dovoljno sredstava do jula 2018. godine za početak otplate glavnice i pripadajućih kamata na kredit.”- smatraju u resoru ministrra Ivana Brajovića, dodajući da opterećenje toj kompaniji predstavlja nerentabilno poslovanje njihove trajekte linije Bar-Bari-Bar. Na njoj je u januaru ove godine feribot “Sveti Stefan II” napravio ukupno 16 rotacija prevezavši 2.372 putnika, što je više od 400 putnika lošiji rezultat nego u januaru 2014. Promet automobila na trajektnoj liniji Bar-Bari-Bar u januaru ove godine iznosio je 589 komada u odnosu na 766 automobila prevezenih u istom mjesecu 2014, dok je ove godine brodom “Sveti Stefan II” transportovano 459 kamiona i trejlera, osjetno manje nego u januaru 2014. kada ih je bilo 528.

“Poslovni gubitak na ovoj liniji za mjesec januar iznosi 27.156 eura, bez troškova uprave.”- stoji u dokumnetu Ministarstva pomorstva i saobraćaja. Problem za Barane, osim sva konkurentnijeg transportnog pravca koji vodi preko Albanije i njene luke Drač odakle za Italiju i Grčku saobraćaju moderniji i za korinike trajektnih usluga jeftiniji brodovi, prvenstveno  je star i dotrajao trajekt “Sveti Stefan II” izgrađen daleke 1973. Taj brod troši puno goriva i ne može biti isplativ sa ovako niskim nivoom putničkog i pogotovo, kamionskog saobraćaja.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on March 21, 2016, 05:06:17 pm
Odavna su trebali prodati Sveti Stefan 2 i od tih i od para Svetog Stefana  je trebalo kupiti manji a noviji brod. cak je bilo najava da ce se od kredita uzeti novi brod u kini. vjerovatno se od toga odustalo ne znam.
a sto se tice gubitaka CP bgmi bojim se da ce i ona u stecaj ili u privatizaciju ...


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on June 26, 2016, 09:18:51 am
Izgleda da Barska plovidba pokusava da pronadje nacin da kupe noviji i sa boljim karakteristikama trajekt , da bi odrzali liniju Bar-Bari


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on September 05, 2016, 08:56:49 am
Kotor zero za remont
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: suponik on October 14, 2016, 04:39:12 pm
Ima li ko kakvu informaciju iz Barske plovidbe, hoce li nabavljati neki novi feribot(nov ili noviji polovan) ?
Sa ovim jedinim preostalim mogu da plove samo do 03. decembra i onda je definitivno kraj.
Situaciju vjerovatno komplikuje i to sto vise nema brodogradilista u Bijeloj.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on November 03, 2016, 02:54:44 pm
Evo jedne nove  :pirat[attachment=1]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: kumbor on November 03, 2016, 04:26:41 pm
Evo jedne nove  :pirat[attachment=1]

Lepo je da se u CG sećaju dana RV i PVO SFRJ, pa brodu daju ime 21. maj. Ili je to Milov rođendan!?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on November 03, 2016, 07:35:34 pm
21 maj , dan drzavnosti ovaj najnoviji od 2006  ;D ;D


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on December 12, 2016, 12:00:34 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on December 14, 2016, 09:21:41 am
Ima li ko kakvu informaciju iz Barske plovidbe, hoce li nabavljati neki novi feribot(nov ili noviji polovan) ?
Sa ovim jedinim preostalim mogu da plove samo do 03. decembra i onda je definitivno kraj.
Situaciju vjerovatno komplikuje i to sto vise nema brodogradilista u Bijeloj.

Otisli su u Koreju da vide jedan brod iz 1994 godine , nije bas u sjajnom stanju ali dosta bolji neg sadasnji svetac.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: marinero on December 14, 2016, 09:40:49 am
Ima li ko kakvu informaciju iz Barske plovidbe, hoce li nabavljati neki novi feribot(nov ili noviji polovan) ?
Sa ovim jedinim preostalim mogu da plove samo do 03. decembra i onda je definitivno kraj.
Situaciju vjerovatno komplikuje i to sto vise nema brodogradilista u Bijeloj.

Otisli su u Koreju da vide jedan brod iz 1994 godine , nije bas u sjajnom stanju ali dosta bolji neg sadasnji svetac.

http://www.vijesti.me/vijesti/u-koreju-posli-po-cetvrtog-sveca-915058
Feribot “Seo Kyung Island“ najizgledniji je kandidat za ulazak u flotu kompanije Barska plovidba i obnovu trajektne linije Bar- Bari, saznaju “Vijesti“ u dobro upućenim krugovima bliskim menadžmentu te firme.

Tročlana delegacija Barske plovidbe navodno je otputovala u  Koreju , gdje će pregledati taj 23 godine stari brod koji je trenutno na „pol poziciji“ da postane četvrti po redu trajekt koji će ponijeti ime „Sveti Stefan“.

Linija Bar-Bari-Bar praktično je ukinuta minulog vikenda kada se iz Italije u matičnu luku posljednji put vratio aktuelni feribot „Sveti Stefan II“. Veteran star 43 godine je u tehnički jako lošem stanju zbog čega mu klasifikaciono društvo Bureau Veritas nije željelo obnoviti takozvanu klasu, odnosno izdati tehničko svjedočanstvo o sposobnosti za plovidbu u narednih pet godina.

Feribot “Seo Kyung Island“ izgrađen je 1993. u brodogradilištu Union Naval de Levante u Valensiji. Trajekt od 10.473 bruto-tone dug je 117, širok 21, a gaz mu iznosi 5,4 metara. Ekonomskom brzinom od 16 čvorova pokreću ga dva MAN dizel motora ukupne snage 7.174 konja. Brod može da primi do 880 putnika o kojima brinu 34 člana posade. Može se ukrcati maksimalno do 230 automobila.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on December 14, 2016, 09:56:39 am
Ima li ko kakvu informaciju iz Barske plovidbe, hoce li nabavljati neki novi feribot(nov ili noviji polovan) ?
Sa ovim jedinim preostalim mogu da plove samo do 03. decembra i onda je definitivno kraj.
Situaciju vjerovatno komplikuje i to sto vise nema brodogradilista u Bijeloj.

Otisli su u Koreju da vide jedan brod iz 1994 godine , nije bas u sjajnom stanju ali dosta bolji neg sadasnji svetac.

http://www.vijesti.me/vijesti/u-koreju-posli-po-cetvrtog-sveca-915058
Feribot “Seo Kyung Island“ najizgledniji je kandidat za ulazak u flotu kompanije Barska plovidba i obnovu trajektne linije Bar- Bari, saznaju “Vijesti“ u dobro upućenim krugovima bliskim menadžmentu te firme.

Tročlana delegacija Barske plovidbe navodno je otputovala u  Koreju , gdje će pregledati taj 23 godine stari brod koji je trenutno na „pol poziciji“ da postane četvrti po redu trajekt koji će ponijeti ime „Sveti Stefan“.

Linija Bar-Bari-Bar praktično je ukinuta minulog vikenda kada se iz Italije u matičnu luku posljednji put vratio aktuelni feribot „Sveti Stefan II“. Veteran star 43 godine je u tehnički jako lošem stanju zbog čega mu klasifikaciono društvo Bureau Veritas nije željelo obnoviti takozvanu klasu, odnosno izdati tehničko svjedočanstvo o sposobnosti za plovidbu u narednih pet godina.

Feribot “Seo Kyung Island“ izgrađen je 1993. u brodogradilištu Union Naval de Levante u Valensiji. Trajekt od 10.473 bruto-tone dug je 117, širok 21, a gaz mu iznosi 5,4 metara. Ekonomskom brzinom od 16 čvorova pokreću ga dva MAN dizel motora ukupne snage 7.174 konja. Brod može da primi do 880 putnika o kojima brinu 34 člana posade. Može se ukrcati maksimalno do 230 automobila.

postavio sa ja na temi trajekti tri cetri slike. nema novijih slika ali mislim da brod ne izgleda toliko lose jes da ima rdje ali to se prepitura.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on March 02, 2018, 08:38:39 am
http://www.vijesti.me/vijesti/incident-u-burgasu-bugarski-feribot-udario-u-dvadesetprvi-maj-977185

Incident u Burgasu: Bugarski feribot udario u "Dvadesetprvi maj"

Brod za prevoz rasutog tereta „Dvadesetprvi maj“ kompanije „Crnogorska plovidba“ iz Kotora oštećen je u incidentu koji se 15. februara desio u bugarskoj luci Burgas.

Naime, prema navodima sajta www.insurancemarinenews.com u "Dvadesetprvi maj“ koji je bio vezan u luci, prilikom manevrisanja udario je bugarski feribot “Drujba“ koji je našem brodu „očešao“ lijevi bok, nanijevši mu pritom oštećenja na trupu, glavnoj palubi i dijelu brodske opreme. U incidentu o kome „Crnogorska plovidba“ nije obavijestila našu javnost ali zvanično ni Upravu pomorske sigurnosti Crne Gore u čiji je registar upisan „Dvadesetprvi maj“,  na sreću nije bilo povrijeđenih, a nije došlo ni do zagađenja mora.

Bugarske pomorske vlasti pokrenule su istragu o uzrocima zbog čega je njihov feribot od 14.398 tona deplasmana, dugačak 150 metara, udario u 180 metara dugi crnogorski brod za prevoz rasutog tereta deplasmana 35.000 tona.

„Dvadesetprvi maj“ je uz privremeno sanirana oštećenja 18. februara isplovio iz Burgasa i juče ujutro je uplovio u tursku luku Tekirdag na obali Mramornog mora, gdje se i sada nalazi.

Inače, „Dvadesetprvi maj“ je mlađi od dva istovjetna bulkcarriera od 35.000 tona koji su za „Crnogorsku plovidbu“ 2012. sagrađeni u Šangaju u Kini. Kredit uzet kod kineske Exim banke za gradnju „Kotora“ i „Dvadesetprvog maja“ se otplaćuje iz državnog budžeta jer „Crnogorska plovidba“ nije u situaciji da ga podmiruje iz redovnih poslovnih prihoda. U Bugarskoj oštećeni brod je inače, na jesen prošle godine prošao krozskupi redovan remont i dokovanje sa pregledom podvodnog dijela trupa što je za tu vrstu plovila obaveza na svakih pet godina.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on March 02, 2018, 08:39:31 am
Koliko sam vidio , brod je danas izvadjen na dok radi popravke ostecenja.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on March 22, 2018, 07:45:21 pm
http://www.vijesti.me/vijesti/posadama-kasni-plata-jer-moraju-da-plate-popravku-broda-980256

Posadama brodova „Kotor“ i „Dvadesetprvi maj“ državne pomorske kompanije Crnogorska plovidba iz Kotora februarska plata kasni jer je firma morala novac da preusmjeri u plaćanje troškova sanacije havarije broda „Dvadesetprvi maj“. Taj brod oštećen je nakon što je u njega dok je bio vezan u bugarskoj luci Burgas, 15. februara prlikom manevrisanja, udario bugarski feribot „Družba“.

„Dvadesetprvi maj“ je od početka marta na neplaniranom popravku u brodogradilištu Hatsan u Jalovi u Turskoj gdje bi danas trebalo da bude spušten u more sa plutajućeg doka, nakon čega bi ovaj brod trebalo da se vrati u čarter londonske firme Seapioneer i isplovi na ukrcaj tereta za ukrajinsku luku Mikolaiv.

„Februarske plate su isplaćene danas, a razlog za manje kašnjenje u njihovoj isplati, bio je taj što kompanija mora zadržati određena sredstva na računu, jer brodogradilište ne dozvoljava isplovljenje broda, ukoliko se ne izvrši isplata po osnovu saniranja oštećenja. Ispostavljenju fakturu mora da izmiri kompanija Crnogorska plovidba, a onda se refundacija sprovodi od strane osiguravajućeg društva, što je normalna procedura u ovakvim slučajevima. Problema nema u isplati zarada i ovo je prvi put da se dešava kraće kašnjenje, koje je nastupilo zbog predmetne sanacije“. kazala je „Vijestima“ v.d. izvršna direktorica Crnogorske plovidbe Marija Vukmirović.

Ona međutim nije mogla sda preciziora koliko će koštati popravka oštećenja „Dvadesetprvog maja“ zadobijenog u sudaru sa bugarskim feribotom jer su radovi na brodu u u Turskoj još u toku.

„U ovom momentu ne možemo dati iznos pratećih troškova. Nakon ispostavljanja fakture od strane turskog brodogradilišta, u kome se obavlja sanacija oštećenja, znaće se visina vrijednosti sanacije, nakon ćega će se pristupiti naplati svih nastalih troškova od strane osiguravajućeg društva”, saopštila je Vukmirović.

Ona je potvrdila i da je “Davdesetprvi maj” u međuvremenu imao još jedan “manji incident prilikom uvođenja broda od strane pilota i remorkera u brodogradilište“.

„Pri tome brod nije pretrpio dodatnih oštećenja. Sitna oštećenja su evidentirana na predmetnom doku“, tvrdi direktorka Crnogorske plovidbe.

„Vijestima“ je međutim, od izvora u Turskoj proslijeđena fotografija koja pokazuje da je brod ipak zadobio oštećenja u obliku manje rupe na dijelu balaustre (palubne ograde od punog čeličnog lima). Prema nezvaničnim navodima, ta i šteta na doku u koji je brod udario jer mašina „Dvadesetprvog maja“ zbog kvara pneumatskog ventuila nije uspjela da zaveze krmom kada je to naređeno tokom manevra uplovljenja, procijenjena je na 90 hiljada dolara što je, smatraju upućeni, enormna suma, a diskutabuilno je i da li će je pokriti osiguratelj broda.

Crnogorska plovidba, inače, iz redovnog psolovanja ne uspijeva da zaradi dovoljno novca da mimo pokrivanja svojih operativnih troškova, izmiruje i rate kredita uzetog kod kineske Exim banke za gradnju brodova „Kotor“ i „Dvadesetprvi maj“. Stoga te rate koja iznose po oko 5,9 miliona dolatra godišnje, plaća Vlada iz državnog budžeta.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on March 22, 2018, 07:46:35 pm
slike ostecenja
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on March 22, 2018, 07:50:44 pm
makina od budve
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on December 03, 2019, 09:17:57 am
Budva je trenutno u Turskom brodogradilistu "Tuzla".
zna li se jel to na veliki remont ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on April 05, 2020, 12:26:03 pm
21 Maj prolazi pored CG i ide za Veneciju !
Zna li se jel planirano da svrati u povratku u CG za zamijenu posade sobzirom da je to jedinstvena prilika da bez velikih troskova naprave smijenu ?


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on April 10, 2020, 09:17:35 pm
"Dvadesetprvi maj" prvi put uplovljava u neku luku u crnoj gori, krenuo je iz venecije prije uru vremena  :marinero


[attachment=1]


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kormilar-St on April 12, 2020, 06:16:04 pm
Stigao je jutros do sidrišta luke Bar i nastavio dalje put za Tursku.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Kumboranin29 on May 02, 2020, 11:35:42 am
https://www.vijesti.me/vijesti/crna-hronika/pola-tone-kokaina-zaplijenjeno-na-brodu-budva-u-njemackoj

Pola tone kokaina zaplijenjeno na brodu "Budva" u Njemačkoj

Iz Uprave policije kazali su da je presječena još jedna međunarodna ruta krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike ka Evropi
Crnogorska policija ovu akciju sprovela je sa kolegama iz američke agencije DEA, Velike Britanije, Portugala, Španije, Njemačke i Holandije.
Iz UP su najavili da će tokom dana saopštiiti više detalja.

Brod "Budva" plovi pod crnogorskom zastavom.


Title: Re: Crna Gora gradi nove teretne brodove
Post by: Dreadnought on January 07, 2021, 11:45:43 am


Ako Vlada CG ne plati 4,6 miliona dolara, Kinezi "skidaju" 66 miliona


Brodarskim kompanijama je ostalo da otplate Kinezima još 66 miliona dolara kredita, a gotovo je izvesno da ni ove godine neće moći same da otplaćaju taj dug.

Ukoliko Vlada Crne Gore za petnaestak dana ne plati rate kredita za brodove Crnogorske plovidbe i Barske plovidbe postoji opasnost da se aktiviraju državne garancije i da kineska Eksim banka naplati odjednom celokupan iznos duga brodarskih kompanija, piše Pobjeda.

Prve ovogodišnje rate kredita ukupne vrednosti 4,64 miliona dolara dospevaju 21. januara, a vlada je dala garancije brodarskim kompanijama za dobijanje tih kredita za kupovinu četiri broda.

Prema ugovoru, kad dužnik prestane da plaća, garancije padaju i banka naplaćuje kompletan dug. Da su brodovi uzeti na lizing, onda bi Crna Gora ostala bez njih, napominje se u tekstu.

Iz Barske plovidbe su za rekli za Pobjedu da su već nagovestili vladi da će im najverovatnije nedostajati tri miliona evra za plaćanje dve ovogodišnje rate, a iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja za sada nisu odgovorili na pitanja lista da li će država platiti rate za brodove, kao i da li je to moguće s obzirom na to da je doneta odluka o privremenom finansiranju, a nije usvojen budžet za ovu godinu.

Dalje se dodaje da bi Kinezi, u slučaju da im se rate ne uplate u predviđenom roku, najverovatnije prvo poslali upozorenje vladi i dali neki novi rok za plaćanje rata i u komunikaciji sa predstavnicima vlade možda sačekali mesec ili dva, ali to ipak ne isključuje rizik da Eksim banka možda već ovog meseca odluči da naplati odjednom celokupan dug i da aktivira državne garancije.

U crnogorskim brodarskim kompanijama, prema saznanjima Pobjede, ne veruju da će brodovi biti zaplenjeni, jer ova plovila nisu pod hipotekom.

List takođe podseća da je vlada 24. decembra usvojila informaciju o trenutnom stanju u nacionalnom avio-prevozniku Montenegro Erlajnsu i u tom dokumentu praktično već najavila mogući crni scenario gašenja crnogorskih brodarskih kompanija, navodeći da je vrlo moguće da Crna Gora u periodu od mesec dana ostane bez brodova i aviona.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2021&mm=01&dd=07&nav_id=1792014)