PALUBA

Kopnena vojska => Oklopno mehanizovane jedinice => Topic started by: PT-76 on March 16, 2010, 03:32:15 pmTitle: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: PT-76 on March 16, 2010, 03:32:15 pm
Evo da ukratko predstavim pt-76 znam da nije puno kolega imalo priliku da vidi a pogotovo ne da se detaljnije upozna sa ovim sredstvom. A i sto rece kolega iz makedonije red je da predstavim tenk po kom nosim nikneim.

Dakle pt-76 je tenk sovjetske proizvodnje koji je usao u upotrebu u SSSR-u pocetkom 50-tih godina proslog vijeka a pored njih i nase zemlje koristilo ga je jos 20-tak zemalja uglavnom istocnog bloka, nesvrstanih zemalja i nekoliko je imao izrael uglavnom zarobljenih sirijskih i egipatskih. Necu vas puno daviti tt podatcima to imate na wikipediji doduse sturo i na engleskom recicu samo ono bitno, dakle tenk je tezak u zavisnosti od varijante a radjen je u vise varijanti zavisno od zemlje narucioca od 13,9-14,6 t duzina 6,91m visina 3,15m sirina nesto preko 2,8m lako oklopljen u zavisnosti od ugla i dela tenka od 7-20mm kupola je homogena od hladno livenog celika.

[attachment=1]

Najjace oklopljeni deo je prednji deo kupole koji pod uglom od 35 stepeni iznosi preko 30mm dakle veci deo tenka stiti od municije do 12,7mm i srapnela dok kupola pruza zastitu za kalibre ispod 20mm agregat je v-6 dizel 179kw sa vodenim hladjenjem pomocu kojeg tenk postize maksimalnu brzinu od 44kmh za plovlenje koristi dva elektro agregata koji mu omogucuju maksimalnu brzinu pri plovljhenju od nesto preko 10kmh vrlo je mobilan na vodi i moze se koristiti u skoro svim vremenskim uslovima do minus dvadeset stepeni.

U slucaju kvara agregata ili ostecenja ne tone takodje ima mogucnost dejstva sa vode ali je potreban poseban rezim rada a nebih vas sada time davio ako ko bude imao pitanja rado cu odgovoriti. Da se vratim na temu naime nevolim taksativno navoditi podatke licim sebi na bilten.

Dakle uz agregat od 179kw akcioni radius mu je od 270 km do oko 400 km naravno zavisno od terena uz pomocne rezervoare 100 km vise vesanje mu je reseno sa sest torzionih osovina i mogu reci da je veoma stabilan i pokretljiv tenk inace savladjuje vertikalnu prepreku od1,1m a licno sam se uverio i nesto vecu te rov sirine 2,8 m to je ukratko o pokretljivosti i oklopnoj zastiti a sad nesto o naoruzanju i unutrasnosti.

[attachment=2]

Naime kao i vecina sovjetskih vozila on je spoj vec isprobanih delova sa raznih drugih sredstava i inovacija naprimer za glavno orudje je iskoristen top zis-76mm veoma efikasan uz njega sa desne strane znaci posluzioceve a inace posadu cine tri clana posluzilac vozac i komandir koji je ujedno i nisandija se nalazi sgmt-7,62mm, bk cini 40 projektila tf,pancirnih i kumulativnih spremista su ispod nivoa kupole neke verzije pt-76 na bliskom istoku imaju i potkalibarni projektil nas ne za nisansku spravu koja je spregnuta sa topom je preuzeta i delimicno modifikovana ts-16 sa tenka t-34/85.

Takodje je i petostepeni menjac preuzet sa t-34/85 dok je za sistem el upravljanja kupolom i topom preuzet i prilagodjen ziroskopski sistem ciklon sa tenka t-55 dok je opet kao glavno sredstvo veze preuzet ru-113 sa cetiri fiksne frekvencije masa je tu podataka ja sam ih sad nabacao volio bih da mi vi postavite konkretna pitanja na koja bih odgovorio jar bi ovako mogao pisati u nedogled evo za sad samo ovi osnovni podatci.

[attachment=3]

Reci cu za kraj da su se ovi tenkovi izuzetno dobro pokazali u vijetnamu gde je od presudne vaznosti bila upravo njihova pokretljivost a ne oklopna zastita dok je vatrena moc vise nego solidna sto se tice zisa 76mm tu bi se kolege artiljerci verovatno slozili takodje je koristen i u arapsko izraelskim sukobima gde su ga koristile sve strane a pogotovo izraelci koji su cetom pt-76 vestim manevrom zaustavili i naneli ozbiljne gubitke sirijskom bataljonu t-72 ali bice prilike za jos price na ovu temu i sam sam se uverio u njegove dobre strane narocito u brdsko-planinskim uslovima gde su tenkovi u konkretnom slucaju t-55 bili paralisani ali otom po tom drage kolege zao mi je sto se jos ne snalazim najbolje pa da postavim i neke slike i snimke pt-76 ali nov sam na sajtu uskoro cu i to uciniti za sad toliko.
 


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Brok on March 16, 2010, 04:20:16 pm
Evo ti link gde je pojašnjeno postavljanje slika:
http://www.paluba.info/smf/o-forumu/uputstvo-za-postovanje-slika-sema-skica-na-forum/

Ističeš njegovu prednost u brdsko-planinskim predelim nad T-55, jel pri tome misliš na relativno malu elevaciju i depresiju cevi topa na T-55 ili nešto drugo?

Imali smo ga u brigadi, mada nisam nikada ulazio u njega, moram dodati nažalost.

PS
Ubaci slobodno i TT podatke, ipak su neophodni.


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Kuzma® on March 16, 2010, 05:18:55 pm
OSNOVNI TAKTICKO TEHNICKI PODACI TENKA PT-76
Tip / porekloPT-76 / SSSR
posada3
borbena masa14.870 kg
duzina7,625 m
sirina3,140 m
visina2,195 m
motorsestocilindricni
snaga motora178kW, pri 1.800 obr/min
specificna snaga11,97 kW/t
maks.brzina po putu44 km/h
brzina plovljenja10 km/h
borbeni radijus250 km
naoruzanjetop D-56T od 76,2mm, mitraljez 7,62mm
borbeni komplet40 granata i 2.000 metaka od 7,62mm
oklop11-17mm

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: trpe grozni on March 16, 2010, 05:23:15 pm
Evo sta sam ja nasao po net-u.  :)

[attachment=1]

Stvarno sam se iznenadio, kako mu se luk otvara (polovina gornje ploce pretstavlja luk)

[attachment=2]

Evo i jedne divne fotke snimljene pretpostavljam na Crnom Moru.

[attachment=3]

@PT-76, primetio sam jedan otvor na zadnjem delu kupole, jel to otvor za izbacivanje caura ?? (na to me najvise asocira). Isto tako primetio sam da na nekim sovetskim modelima, postoji montaza za maljutke (na zadnjem delu kuole), takvo nesto na nasim nisam video, ali opet bolje da pitam nego da neosnovano tvrdim. ;D


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: PT-76 on March 16, 2010, 06:06:22 pm
Isticem njegovu prednost u brdsko planinskim predelima a izostavio sam dodati narocito po raskvasenom terenu zbog njegove dosta manje tezine, manjeg ukupnog obima i proporcija i relativno dosta visokog klirensa za njegove dimenzije (400mm) te samim tim boljih mogucnosti za manevrisanje tenkom u takvim uslovima- isprobano na terenu.

[attachment=1]

Dalje, kolega Kuzmar, iznio si podatke sa dimenzijama originalne ruske varijante, a vec sam rekao da je radjeno nekoliko varijanti. Gresku imas na sajtu odakle si skinuo tt podatke: visina i sirina su zamenjene pise da je sirok 3,14m a on je visok 3,15m sto se tice duzine duzina koja stoji u tvojim podatcima je kad se rasklopi i pripremi za upotrebu na vodi prednja kaskada u normalnom stanju kad je ona preklopljena preko prednje kose ploce duzina je 6,91m ja nisam htio u detalje. Kolega @pt-76 to sto si vidio i pomislio da je otvor za caure na zadnjoj strani kupole je ventilacioni otvor u sklopu sistema za ABHO-zastitu koju ovaj tenk ima. Toliko. Pozdrav, nadam se da sam svima odgovorio ako nekog interesuje nesto detaljnije neka pita.


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: pvanja on March 17, 2010, 09:30:19 am
@PT-76
Koliko je top 76mm mogao biti efikasan protiv T-72.
To mi je malo nejasno pretpostavljam na zadnji deo teka T-72 ?


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: jadran2 on March 17, 2010, 10:22:11 am
za kolege tenkiste......

[attachment=1]

http://armor.kiev.ua/Tanks/Modern/PT76/


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: jadran2 on March 17, 2010, 11:18:03 am
Za Trpu....

[attachment=1]

76-мм пушка Д-56ТС (вид сбоку):
1 - ствол; 2 - эжектор; 3 - гироблок; 4 - подъемный механизм; 5 - прибор автоблокировки; 6 - исполнительный цилиндр; 7 - ограждение пушки; 8 - гильзоулавливатель

8 = vreca (od impregniranog platna) - hvatac caura

zainteresirani mogu vidjeti sve pojedinosti na stranici :

http://army.lv/?id=3821&s=2054
Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: PT-76 on March 18, 2010, 09:43:27 am
Zahvaljujem svima na zelim da verujem dobronamernim primedbama. Da budem iskren moja je krivica zbog velikog broja polemika a narocito oko nedovoljnog snalazenja na tastaturi. Ja sam, drage kolege, ucio informatiku na loli-8 niške proizvodnje, ko uopste zna sta je to. Što se pak pismenosti tice, oni koji me poznaju znaju koliko sam i dali sam pismen. O tome toliko. Uvazavam sve kritike.

[attachment=1]

Kolega @pt-76, napad koji se desio podno Golanske visoravni je imao od presudne vaznosti element iznenadjenja. Naime, sirijski t-72 su bili u koloni u prilazu pretpostavljenoj zoni borbenog dodira, a Izraelci su izvrsili napad sa levog i desnog boka sa okolnih uzvisenja odakle ih sirijske snage nisu ocekivale i nisu postavile bocna osiguranja. Takodje, zbog terena i maksimalne elevacije topa nisu bili u mogucnosti da adekvatno uzvrate. Onesposobljeni su ceoni tenkovi a zatim brzom vatrom s bokova ostecen je i dobar dio ostalih tenkova te stvorena panika i sirijske snage prinudjene na povlacenje.

Sto se tice efikasnosti, top 76mm je izuzetno efikasan i precizan a narocito dejstvom s boka po bocnim stranama, kako kupole tako i hodnog dela. Kao sto znas kolega, pogodak ne mora uvek imati probojno dejstvo da onesposobi tenk, pogotovo ako je pogodjen hodni deo gusenice, potporni tocak i sl. Takodje cesto i samo jedan pogodak a kamoli vise destabilizuje posadu i u velikoj mjeri onesposobi uredjaje u tenku. Ni ja neznam bas sve detalje tog slucaja, mislim na to koliko je tenkova unisteno i sa koliko pogodaka a koliko osteceno, ali je cinjenica da se slucaj desio.

Ja licno mogu samo da pretpostavim da je od presudnog znacaja bio element iznenadjenja i nemogucnost sirijskih snaga da adekvatno odgovore. Nadam se kolega da si bar delimicno zadovoljan odgovorom.


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: pvanja on March 18, 2010, 05:05:20 pm
Izraelci su uvek bili dosta mastoviti u upotrebi tehnike i sto pokazuje i ovaj primer.

Sa druge strane Arapi su bili katastrofalni.

U svakom slucaju hvala PT-76.


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Dreadnought on March 18, 2010, 06:21:16 pm
Evo jednog JNA PT-76 u "akciji" ...

[attachment=1]

Mislim da bi i kuzmar imao šta da kaže na ovu fotografiju  ;)Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Kuzma® on March 18, 2010, 07:18:57 pm
Polako, kad zavrsim sa PMP i Bejlijem bice reci i o ovome.  :D


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Brok on March 18, 2010, 08:33:49 pm
Još nekoliko slika lakog tenka PT-76 širom sveta:

[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
[attachment=6]
[attachment=7]
[attachment=8]
[attachment=9]

[attachment=1]
Pogođen u Laosu, u atačmentu KMZ fajl do tačne lokacijeTitle: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: dzumba on March 18, 2010, 08:42:11 pm
Браво ПТ-76, и за текст и за правопис.


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Brok on March 18, 2010, 08:52:19 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
[attachment=6]
[attachment=7]

[attachment=8]
Uništeni 14.03.1968. u Vijetnamu od američkih bombardera, u čuvenoj bitci kod Ke Sana (Battle of Khe Sanh).
U atačmentu je KMZ fajl do lokacije.


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: jadran2 on March 18, 2010, 10:05:56 pm
[attachment=1]


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Dreadnought on March 19, 2010, 06:56:20 pm
Da li ima nekih detaljnijih informacija o ovoj verziji za izvlačenje i popravku ?

Quote
This is a light amphibious tank but it is also rebuilt to an amphibious armoured recovery and repair vehicle.

[attachment=1]


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Dreadnought on March 19, 2010, 07:11:56 pm
Evo još jednog uništenog primerka Severnog Vijetnama ..

[attachment=1]


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: PT-76 on March 20, 2010, 09:21:50 am
[attachment=1]


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: janezek67 on March 27, 2010, 12:11:42 am
To, da je bio bolji od BVP M80 nije ni bilo težko. M80 imao je dosta mana, loše gusjenice, loš oklop, nepouzdan top od 20mm ... Inače i Pt-76 je vrlo osjetliv tenk. Nešto poboljšanja su uradili Kinezi na svojoj kopiji te još Izrael sa novim topom od 90mm. Modernizirali su ga i Rusi za svoju mornaričku pešadiju. Promenili top sa novim od 57mm, boljom optikom, čini mi se, da su nešto uradili i sa motorom ...


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Bozo13 on March 27, 2010, 08:35:14 am
PT-76 sa 57mm topom u kupoli AU-220
[attachment=1]


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: trpe grozni on May 10, 2010, 06:45:26 am
[attachment=1]


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Rade on October 12, 2010, 06:23:01 pm
Za slučaj da naidje neki maketar sa željom da izradi maketu PT-76
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5][attachment=6][attachment=7][attachment=8][attachment=9][attachment=10][attachment=11][attachment=12][attachment=13][attachment=14][attachment=15][attachment=16][attachment=17][attachment=18][attachment=19][attachment=20]


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Rade on October 12, 2010, 06:27:09 pm
dalje...
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5][attachment=6][attachment=7][attachment=8][attachment=9][attachment=10][attachment=11][attachment=12][attachment=13][attachment=14][attachment=15][attachment=16][attachment=17][attachment=18][attachment=19][attachment=20]


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Rade on October 12, 2010, 06:32:00 pm
i dalje...
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5][attachment=6][attachment=7][attachment=8][attachment=9][attachment=10][attachment=11][attachment=12][attachment=13][attachment=14][attachment=15][attachment=16][attachment=17][attachment=18][attachment=19][attachment=20]


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Rade on October 12, 2010, 06:33:28 pm
preostalih pet...
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Solaris on October 12, 2010, 08:59:23 pm
ej, alo, vau
hvala
najbolja laka makina ikad
super galerija

poz.


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Bozo13 on February 03, 2011, 10:46:54 pm
Po meni zanimljiva blok shema stabilizacije topa na tenku PT-76

[attachment=1]

LPB


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: HrcAk47 on September 07, 2011, 06:09:35 pm
Ne znam dal' spada ovde, al' da se pohvalim malo.

3D model PT76B, u bojama Vijetnamske Narodne Armije. Planiram da uradim i JNA teksturu, ako bi neko bio toliko ljubazan da mi kaže kako su se numerisale PT76ice u JNA.  :D

P.S. A da, i zar ne bi topic o PT76 trebao da bude u Oklopno-mehanizovane jedinice? Ipak je služio u JNA, a tako star baš i nije da se svrstava pod tenkove iz drugog svetskog rata :)Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Bozo13 on November 30, 2012, 03:07:56 pm
PT iz muzeja Park vojaške zgodovine (http://www.parkvojaskezgodovine.si/) u Pivki


[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Bozo13 on November 30, 2012, 03:08:54 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Bozo13 on November 30, 2012, 03:09:40 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Bozo13 on November 30, 2012, 03:10:30 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


LPB


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: duje on March 24, 2013, 03:52:52 pm
PT-76


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: duje on March 29, 2013, 04:35:56 pm
PT-76
Slika iz knjige "Oklep na slovenskem" autora I. Kočevarja


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: micha on March 30, 2013, 12:24:08 am   Davna sećanja na ovo izviđačko vozilo koje je iz VJ izbačeno i isečeno 96-97 me godine. Vozilo je istovetno BTR-50 samo što je sa kupolom i topom 76mm. Sećam se da su se često palile zbog nagomilavanja ulja u izduvnoj grani pa je na njima uvek bilo veselo.
   Jedne prilike je kolega, k-dir izviđačke čete pri povratku sa zadatka postavio sva četiri članka štap antene R-123 u želji da ima što bolju vezu pri kretanju kolone regionalnim putem i ostvario tehnološko unapređenje PT-jca u šinobus! Naime, pri prelasku pružnog prelaza elektrificirane pruge 4. čelični članak antene je dodirnuo električni vod i zatvorio strujno kolo preko gusenica na šinama. Motor se trenutno ugasio, akumulatori eksplodirali a radio uređaj bukvalno ispario sa sve antenom. Verovali ili ne to su ujedno bile i jedine posledice. Posadi ni dlaka sa glave, uključujući i mladog poručnika koji je sedeo na luku sa šlemofonom na glavi! Nakon prebrojavanja i konstatacije kvara PT-jac je upalio na šlepanje (pošto je i instalacija izgorela) i uspešno je vraćen u kasarnu gde je ubrzo ponovo bio osposobljen kao da ništa nije bilo. Nedugo zatim bio je isečen brenerom u okviru subregionalne kontrole naoružanja sa ostalim PT-jcima. Kao da je naslutio da će mu oganj doći glave.
Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: MOTORISTA on May 10, 2014, 04:31:36 pm
http://www.youtube.com/watch?v=vfte4mQigaQ


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Perun on April 25, 2016, 04:28:00 pm
zna li netko u kojim postrojbama JNA je bija i koliko ih je bilo


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Bozo13 on April 25, 2016, 05:03:45 pm
JNA je imala 63 tenkova ovog tipa. Ulazili su sastav izviđačkih četa oklopnih i mehanizovanih brigada. U načelu jedna ovakva četa je imala 1 vod tenkova PT-76B (3 vozila), vod oklopnih automobila BRDM-2 (3 vozila) i pešadijski izviđački vod (2 odeljenja pešadije i odeljenje sa peš. izviđačkim radarima). Svaki vod je imao i po dva motocikla MotoGuzzi Falcone i određeni broj pri komandi čete. Tokom službovanja tenka PT-76B uvek su bii organizovani u vodove, a samo kraće vreme je postojala četa ovih tenkova u sastavu izviđačkog bataljona 7.oklopne divizije (formirana 1964. od 20.okd). Nakon prijema u JNA u početku preobuka na novi tenk je sprovođena uz pomoć sovjetskih instruktora. Obuka u plovljenju u početku je izvođena na ušću reka Vrbas i Sava, a kasnije nakon gradnje veštačkog jezera na poligonu Manjača.


Izvor sa ostalim detailima: Srpski oklop (http://www.srpskioklop.paluba.info/pt76b/opis.html)


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Dreadnought on June 01, 2020, 11:48:43 am


PT-76, tokom sovjetske intervencije u Budimpešti 1956. godine.[attachment=1]


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: gocemk on September 07, 2020, 01:52:04 pm
Po meni zanimljiva blok shema stabilizacije topa na tenku PT-76

[attachment=1]

LPB

Како фунцонира стаблизацијата  со хидроулика или со електромотри


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: micha on September 07, 2020, 11:21:46 pm   Stabilizacije nema. Mislim da se i kupola okreće ručno kao kod BrDM-a.
 Davno je bilo, pre 25 godina kada smo ih isekli u sklopu kontrole naoružanja.Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: Bozo13 on September 08, 2020, 06:33:35 am
Tenkovski top
76 mm D-56TS na plivajučem tenku PT-76B
Knjiga
Deo 2
(opis rukovanje i održavanje topa)

stran 60Stabilizator STP-2P, koji je postavljen na tenkovskom topu D-56TS, služi za povećanje preciznosti gađanja iz topa i mitraljeza za vreme kretanja tenka.On se sastoji od stabilizatora topa — stabilizatora za vertikalno navođenje (VN) i stabilizatora kupole — stabilazatora za horizontalno navođenje (GN).

Stbiblizator obezbeđuje:

— automatsko držanje topa i s njim spregnutog mitraljeza u komando vanom (stabilizovanom) položaju u vertikalnoj i horizontalnoj ravni za vreme kretanja tenka,
— navođenje topa i s njim spregnutog mitraljeza u vertikalnoj i horizontalnoj ravni sa ravnomernim podešavanjem brzine navođenja.

Okretanje kupole omogućeno je kako na režimu stabilizacije, tako i električnim pogonom (nestabilizovani režim navođenja).

[attachment=1]Sad ako može koja informacija više oko "Stabilizacije nema. Mislim da se i kupola okreće ručno kao kod BrDM-a."


Hvala


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: kumbor on September 08, 2020, 06:34:26 am

Iako je PT-76 laki amfibijski tenk, Sirijci su ga veoma dobro koristili u ratu 1973. godine za udar u bok Izraelskih OMJ.


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: MOTORISTA on September 08, 2020, 06:52:48 am
https://youtu.be/oyurD6UtTs0


Title: Re: Laki tenk amfibija PT-76
Post by: micha on September 08, 2020, 11:15:08 pm


   Dugujem izvinjenje. Kažem davno je bilo kada sam radio na ovom sredstvu. Nema više ni dokumentacije koju smo tad koristili pošto je i sredstvo rashodovano pa nisam mogao da se podsetim. Kada sad pogledam slike jasno je da se tolika kupola u kojoj sede i komandir i nišandžija sa sve topom 76 mm morala električno pokretati. Ako je stabilizator STP-2 onda je u pitanju amplidinski stabilizator sa žiroskopom sličan onom na T-55 . Pokretanje po horizontali je električno dok je po vertikali hidraulično. U principu, ovo je oklopni transporter-amfibija na bazi BTR-50 sa kupolom i topom.