PALUBA

Ostalo => Maketarstvo & modelarstvo => Topic started by: kamaz on April 30, 2010, 05:04:20 amTitle: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: kamaz on April 30, 2010, 05:04:20 am
Znam da upadam kao kakav padobranac i kidam vam nit rasprave, no prekopao sam cijeli net nebi li pronašao točne dimanzije DNNS-2. Naime, sve reference o tom uređaju su bazirane ili na dimenzijama cijelog sklopa (dakle unutarnji i vanjski dio jedinice), pa stoga nemogu nikako dobiti prave dimenzije. Kako vidim ima vas dosta ovdje što je ili bilo ili ima doticaja s M-84-kom i njenom DNNS-2, pa me zanima da li bi mogli napisati koju od vrijednosti pikazanih slovima na slici. :help


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Brok on May 02, 2010, 03:03:26 pm
@Kamaz, gde radiš, ako nije tajna, pošto vidim da se interesuješ za dimenzije sprave.
Možda si maketar, pa ti trebaju dimenzije. ;D


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: kamaz on May 02, 2010, 09:03:59 pm
 :super Upravo to.
Maketar sam i izrađujem maketu M-84-ke (ima topic o tome na ˝Maketarskom kutku˝), no kako nitko zapravo nezna dimenzije DNNS-a onda je ispalo da svako napravi to od oka a ona uvik počnu priče da li je pemalen ili preveli, koja mu je pozicija na kupoli i sl.
Kako vidim da vas masa ovde zna M-84-ku ne samo izvana već i iznutra, onda sam pomislio; ˝zašto nepitat stručnjake/tenkiste˝? Jel tko bolje zna o onome što izrađuje/vozi/koristi od vas? :klap


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: tpku_2b on May 03, 2010, 12:03:05 am
... meni je inace kum maketar i 3D modelar, i spada medju prvih 1000 , zvanicno, tako da znam sta, i koliko znaci ljudima preciznost u takvom poslu ... doduse, on je avio modelar, tako da su tu dimenzije od presudnog znacaja ... a sto se dimenzija tice, malo sam obrisao prasinu sa starih knjiga i pronasao neke cifre, a znas kako kazu - nekada ne valja ni znati previse ... evo jednog linka koji ti moze pomoci ... ako to ne uspe, javi ... http://www.vojska.net/eng/armed-forces/serbia/ ... pozdravi od Ludog Narednika! :super :komp


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Brok on May 03, 2010, 09:33:51 am
Izvini Kamaz, čak i da imam podatke ne bih mogao da ih postavim.
Obratite se ĐĐ, oni će Vam rado izaći u susret ... valjda.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: kamaz on May 03, 2010, 04:53:53 pm
Nažalost nisu, čak sam evo poslao i tvrtki Zrak (proizvođaču DNNS-ova).
Doista mi nije jasno šta ima toliko tajnoga oko tih dimenzija?!?
Ta tenk je poslan rusima, a sada eto i sam NATO ima priliku kroz slovensku i hrvatsku vojsku pregledati svaki kabel, svaku zakovicu...  :udri
Isto tako u nekom od predhodnih postova je postavljena unutrašnjost kupole, šta je za mene osobno puno više ˝otkrivajuće˝(prikazani su instrumenti, pozicije istih, čak su i ekrani upaljeni :jok) nego ovih par dimenzija koje se mogu i izračunati preko slika(šta mi nažalost i jedino i preostaje). Ali, eto, vječni optimist kakav koji put znam bit, ponadao sam se lakom rješenju---dolasku to točnih dimenzija, a ne pogađanju istih.  :dosada
No, šta je tu je... Morat ću to potražit na neki drugi način; šestar u ruke i ravnalo na stolu :komp


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Vladimir Ivanović on May 03, 2010, 07:02:32 pm
Ne sikiraj se. Saznaću ja za koji dan.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: kamaz on May 03, 2010, 09:16:59 pm
Nego da vas pitam, koliko je M-84-ki imalo različite prednje farove, kao i T-72-ce? Dakle, desni IC a ljevi obični s reduktorom? Negdje sam našao cifru od 50 komada. :pirat


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Vladimir Ivanović on May 03, 2010, 11:31:12 pm
Taj IC far LG9 imaju sljedeći tenkovi:

5 komada prototipa mali nosač meteosenzora na gumenom nosaču
10 komada nulte serije  mali nosač meteosenzora na gumenom nosaču
55 komada prve serije sa preklapajućim meteosenzorom
Od ovih 55 komada prve serije jedan je komandni, broj šasije 55, ja sam ga sklopio nakon neuspjelih pokušaja VTI-a. S vana je razlika ta što ima dva različita nosača antena. Ima dvije antene, jednu za klasičnu radio stanicu PD9 i drugu za komandnu RU30.
Nakon ovih serija prešlo se na noćnu nišansku spravu nišandžije druge generacije sa regulacijom pojačanja svjetlosti oznake XX-1650, te je izbačen taj far.

Kasnije serije su iste do tenka M84A koji je drugačiji po obliku kupole i drugačijem rasporedu bacača dimnih bombi. Na šasiji je razlika po dodatnoj ploči na prednjoj kosoj ploči i po grubom filteru za vazduh koji se nalazi na mjestu jednog rezervoara za gorivo. Tu ne ubrajam 40 komada druge serije na kojoj su natpisi na engleskom, ali to bi bilo toliko sitno na maketi da se ne bi vidjelo. Ovdje je stari oblik kupole.

Verzije za Kuvajt imaju dva nosača antena izuzev komandnih koji imaju tri nosača antena. Na ovom tenkovima je ponovo uveden ovaj far, ali ovaj put to nije IC nego obično svjetlo. A ovi tenkovi su boje pjeska, natpisi na arapskom.

Eto malo vanjskih razlika za modelare.

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: kamaz on May 05, 2010, 11:37:39 am
Pa u koju bi onda grupu spadao ovi:
[attachment=1]
(Izvor slike: http://stef124.tripod.com/m84.htm )
Takvog i radim, samo bez prednjih blatobrana. Njegov meteo senzor je teleskopski, a to bi ga stavilo po datumu iza onih početnih preklopnh senzora.
Isto tako, primjetio sam da dosta M-84-ki ima na kupoli poviše dimnih bacača nekakve kukice u obliku slova ˝u˝, čemu služe?  :nervoza

(Ako koga zanima, evo link mog projekta u radu: http://www.maketarskikutak.com/index.php/topic,9620.0.html  :dosada)


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 05, 2010, 12:00:52 pm
Odličan posao, Kamaz.

Nebi imao ništa protiv, da bi stavio slike i tekst i na Palubu. ;)


Inače sam i ja, skoro 20 godina natrag pravio maketu M84, proizvođača Kirin ( Dragon ) 1/35 Yugoslav / Free Kuwaiti M-84.
Bio sam početnik, pa je tome skladna i maketa, a i tragovi sinove igre su vidljivi.

Inače maketa je izgledala:
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]

Kao što vidiš, bila je posebna kupola za T72 i posebna za M84. Koliko se sječam, bile su i neke razlike u kutovima nagiba kupole. Mislim da bi ti to mogao tko drugi bolje odgovoriti.

Inače slikao sam detail DNNS, pa možda ti pomogne

[attachment=5]
[attachment=6]
[attachment=7]
[attachment=8]


LPB


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bandzi on May 05, 2010, 12:06:56 pm
Da ne bude zabune, @kamaz misli na IC far desno od valobrana. Imali su ga pojedini tenkovi sa uvlačećim meteosenzorom. Jednog takvog sam vozio na poligonu Međa. Kada se upali, vozač dobije malo jasniju sliku na svom noćnom periskopu, ali i otkriva položaj tenka svima ostalima koji gledaju kroz noćnu spravu.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: kamaz on May 05, 2010, 12:53:39 pm
Da ne bude zabune, @kamaz misli na IC far desno od valobrana. Imali su ga pojedini tenkovi sa uvlačećim meteosenzorom. Jednog takvog sam vozio na poligonu Međa. Kada se upali, vozač dobije malo jasniju sliku na svom noćnom periskopu, ali i otkriva položaj tenka svima ostalima koji gledaju kroz noćnu spravu.

Koji broj tenka je bija u pitanju?

@bozo13: za tu maketu sam čuo da je kratka par milimetara. Nego, bili mogao postati mjere DNNS-a i meteo senzora, pa da ekipa, kad već nemože poslat točne mjere samo potvrdi da li su točne dimenzije ili ne (to valjda nije odavanje vojne tajne :super).


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 05, 2010, 02:36:58 pm
Nadam se, da če ti to pomoči, Kamaz.

Na bolovanju sam, pa nemam tehničkih mogučnosti bolje.

LPB

[attachment=1]A za ekipu, ne brini, ako je obečala, nači če podatke ;)Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 05, 2010, 02:47:27 pm
Na forumu, http://www.maketarskikutak.com (http://www.maketarskikutak.com) Naš član Kamaz postovao je kako izraditi maketu tenka M84.
Uz dozvolu autora, prenosim tekst na Palubu.

Želim vam zanimljivo čitanje ;)Konverzija T-72A od Zvezde u M-84 (osnovni model s teleskopskim meteo senzorom).

Dakle, kako po netu ima tone i tone ne samo slika, nego i rasprava o svim mogućim verzijama M-84, neću vas ovde zamarat s tim nego ću odmah krenuti u prezentaciju izrade ujedno, projekta mi u izradi.
Dakle, donor je T-72A (naglašavam ovo ˝A˝ jer Zvezdina ˝B˝ verzija ima na kupoli otisnute dodatne ploče oklopa čime ju čine nepovoljnom za izradu M-84-ke), za neke druge (daljnje) verzije M-84-ke potrebna je Tamiyina T-72M(šta li već), kojoj je -ironije li- podvozje točnije izrađeno. Naime, neke verzije M-84-ke (koju ja izrađujem) su imale kupolu identičnu T-72-ci, dok su druge imale dodatni oklop (u fazi izljevanja kupole se dodaju ˝ploče˝ oko prednjeg i bočnih djelova kupole, to se vidi na M-84A kao zadebljanje oko prednjeg djela, oštri rub iznad dimnih bacača i var/udubljenje/crta 20-tak centimetara ispod komadantove kupolice) stoga pripazite na to. (ako vas i to nije uvjerilo, evo link pa sami istražite: http://www.paluba.info/smf/oklopno-mehanizovane-jedinice/tenk-m-84/ )
Toliko o tome...
Sad malo o samom projektu; ja osobno smatram da svaka maketa mora pričat neku priču, pa ju je tako lakše ´postariti´ i ´šporkati´ ili pak staviti na neku dioramu. Moja M-84-ka će bit JNA tenk iz ´85-´86 sa nekog poligona/vježbe. Što se tiće samog izgleda, dat ću naglaska na točnosti (osim cijevi koju ću možda nabavit jednog ljepog sunčanog dana, al za sada ju radim OOB), stoga komentari su i više nego poželjni, kao i savjeti.
Kako sam samu maketu kupio priko Ebaya od nekog britanca koji je već započeo par stvari (moron je zaljepio poklopce na kupoli, kao i kupolicu komadanta za tijelo kupole) nisam se na pravu ruku odlućio za M-84, nego sm od nje htio napravit T-72A, pa sam ga i izradio. Naknadno sam se odlučuio na konverziju i eto, ima nešto boje po kupoli (koju uziman od T-72A), dok je tijelo netaknuto jer je od druge makete donora T-72B (ali kako su Zvezdina tijela T-72A i B totalno ista, uz iznimku oklopne ploče kraj otvora vozača koja se naknadno ljepi, smatram tijelo kao da je od T-72A).


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 05, 2010, 02:49:51 pm
Prvo šta radimo je otklanjanje nišanskih naprava topnika/nišanđije kao i IC reflektor pokraj njih. Sa šarke poklopca otklanjamo preiskop kojeg poslje korisitimo kod komadantove kupolice (zato ga ne bacajte).

[attachment=1]

Nakon toga sljedi komadantova strana, od tu otklanjamo IC reflektor s kupolice, kao i cjevasti senzor ispod nje (s boka kupole). Otklanjamo i glavni IC reflektor desno od cijevi topa sa svim njegovim držačima

[attachment=2]

Isto tako dok to radite možete i otkloniti kablove bacača dimnih granata, jer su ionako krivo pozicionirani.
Poslje toga sljedi kitanje rupa koje su se otvorile nakon otklanjanja nšanskih naprava. S donje strane kupole stavite komadić styrena tako da popunjavate rupu s njim a onda šavove s kitom. Isto tako primjetite da sam zaljepio nišanđijin periskop na kupolicu komadanta u postolju IC reflektora kojeg smo prije odklonili

[attachment=3]

Poslje brušenja ide postavljanje kablova bacača. To radite tako da isbušite malene rupe u kupoli gdje su spojevi kablova ()npr. di kablovi ulaze u ˝spojnice˝ ili na samim krajevim kablova) savinite žicu određenog profila u njih i kapnete dvi-tri kapi super glua s donje strane kupole---sve to kao na slikama

[attachment=4]

To gu glavni kablovi i oni moraju biti deblji za 1/3 od poveznih (onih koji ih spajaju s cijevima bacača). Isto tako, ako se pitate zašto bušiti rupe svrdlom a ne užarenom žicom---zato jer žica zbog topline otopi i komad plastike oko sebe pa stvori okruglo nabor oko sebe...


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 05, 2010, 02:53:05 pm
Daljni korak su spojke kablova bacača. Na M-84-ki za razliku od T-72-ca postoje nekakvi spojevi (valjda osigurači ili šta već) na tim kablovima, pa ih je potrebno replicirati, a isto tako zbog njih je i potrebno odstraniti T-72-čine kablove.
Te spojeve radimo od komadiča spru-a

[attachment=1]

Njih treba tri.
Posli od komada razvučenog sprua (rastalimo ga iznad plamena i onda razvučemo tako da dobijemo tanku nit plastike) napravimo isto tako tri komadića

[attachment=2]

Posli sve to skupa (ja sam ljepio prvo veče komade na kupolu pa na njih manje, jer je tako lakše za ljepit i nije potrebna pretjerana spretnost) zaljepimo na točno određena mjesta po kupoli

[attachment=3]

Onda na red dolaze konekroti. Njih radimo od žice koja je 2/3 debljine glavnih kablova. Njih zbog veličine možemo pomoću topline (užarimo ih s upaljačem) utisnuti u tijelo bacača.

[attachment=4]

Posli ih s klještima za žicu skratimo da određenu duljinu

[attachment=5]

I savinemo u poziciju uz glavne kablove uz koju kap (po želji) super glue-a

[attachment=6]


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 05, 2010, 02:54:08 pm
Poslje idu lančićipoklopaca bacača. Njih sam napravio od bakrene žice tanje od ljudske dlake iz kose . Tri žičice sam zavrtio u jednu i poslje ju skratio na 12 komada po 20mm.
Na slici se vidi komparacija svrdla 0.5mm s ˝lančićima˝

[attachment=1]

Izbušimo rupu u centru čepa bacača i u nju kapnemo kap super glua, te u to uguramo lančić. Kada je taj spoj osušen u korjenu bacača izbušimo drugu rupu i ponovimo proces s drugim krajem lančića.

[attachment=2]

(nastavak sljedi )


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 05, 2010, 02:55:03 pm
Oni link i oni forum je jedini koji je skroz detaljan, a i čovik koji ga je pokrenija je izgleda bija nišanđija u jednom, pa zna svaku vidu i svaki kabelčić.
Samo, eto, i tamo nemogu nač točne dimenzije DNNS-2-ce, sve ukazuju na stranicu firme koja ih proizvodi -Zrak- no tu su dimenzije po onome šta iman isčitat cijelog sklopa (dakle, i s unutarnjim djelom).
http://www.zrak.ba/products/dnns.html - spomenuti link...
Šta se tiče Kirina, znaš kako stoje stvari oko njihove M-84-ke (već kad si spomenija)---da je ispod dimenzija pravog i u globalu, bezvezna , no za ljude neznam, mislim da je Chemical Ali imao temu ˝pad Vukovara˝ gdje je radio i srpske rezerviste. Čini mi se (ako se dobro sjećam) kod figura bilo krivo rješeno remenje preko ramena.
U vezi Tamiye, kad budeš radioa M-84 provjeri najprije kojem tipu 84-ke najviše odgovara (ako već neradiš točno određeni tenk s točno određenim brojem). Ali u globalu i ako bi radio nešto slično mom jedina ti je razlika da je i desni prednji far isti kao i ljevi, tj da ima reduktor (onu pločicu). To je lako napravit iz komada sprua, ali ako su ti farovi različiti onda ti je najbolje da skineš originalni reduktor i napraviš dva svoja nova, tako neće bit razlike, kao i onaj dio žičanog štitnika koji je razlika (žica šta štiti reduktor).


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 05, 2010, 02:56:51 pm
Posli sam krenija na izradu ˝v˝-a i skala/rebara.
Ovdje je bitno da definirate koliko rebara ima vaša verzija, jer neke 84-ke imaju 2 kao i T-72-ce a neke pak 4. Izradu počnemo tako da od komada sprua gdje piše ˝ZVEZDA˝ i ono meni uvik drago ˝Made in Russia˝ otkinete identičan komad styrena kao šta su dva u kitu priložena rebra. Kada je to gotovo odstranite maleno rebro/držač u donjem djelu ˝v˝-a (ja izrađujem 4 rebrenu varijantu, za dvo rebrenu netreba otklanjati taj držač) i na tijelu zakitajte rupu u koju bi doša taj držač. Kad je to gotovo, zaljepite ˝v˝ na mjesto pazeči da je točno pozicioniran (sa šestarom ili šublerom izmjerite udaljenosti između vrhova ˝v˝-a i bočnih blatobrana). Nakon toga sljedi postavljanje rebara. (radi boljeg objašnjenja=najniže rebro je 1., dok je ono najboliže vozačevom otvoru rebro 4.) Postavimo rebro 4 (najlakše se determinira njegov položaj naspram otvora vozača i ruba prednje oklopne ploče) a nakon toga rebro 2. Ono mora biti udaljeno od ˝v˝-a otprilike 1-1.5mm. Kada se ono osuši udaljenost između ta dva rebra izmjerimo i podjelimo napola, tu dolazi 3. rebro, a 1. dolazi na istu tu udaljenost od 2. Naravno, rebro 1. če sa obje strane ulaziti u ˝v˝-e pa ga je predhodno skratiti. Kad je to gotovo, sljedi stvaranje vara koji se nalazi (samo!) na rebru 1. To radimo tako da zakitamo prednju stranu rebra i kada se stvori malena korica na nanosu s oštricom skalpela udubimo reljef sličan varu:

[attachment=1]
[attachment=2]

Kad je to gotovo idemo na (Karlovačko) prednje farove. Njih radimo prema verziji koju želimo, u mom slučaju to su IC desni i obični s reduktorom ljevi (dakle OOB). Sa stražnje strane oba fara (kod desng to je desni donji ˝kut˝, a kod livog, livi donji ˝kut˝) izbušimo rupe

[attachment=3]

Kada su rupe gotove ljepimo farove na okvire i teko onda žice u njih (naravno, kada se spoj s okvirom osuši)

[attachment=4]

E, da, ne zaboravite staviti sirenu/trubu na stražnju desnu nogu desnog nosača fara. (kojem če vragu tenku koji proizvodi ogromnu buku sirena , neznam, al eto, da budemo dosljedni )


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 05, 2010, 03:00:45 pm
Posli sređivanja farova i ljepljena na njihovo mjesto, ide dodavane malenih vida(vijaka/šarafa) na ˝v˝ i to tako da idu u dva reda, donji red je bliži oklopnoj ploči i njih ima 3 sa svake strane (dakle 6 ukupno) i 2 na svaku stranu u gornjem redu uz rub ˝v˝-a (stoga napravite sve ukupno 10 malenih komada styrena kao i za oni spoj na kablovima od rastaljenog sprua)

[attachment=1]

Time je ˝v˝gotov.

Posli sljedi stražnji IC far na kupoli iza otvora nišanđije. Taj far je identičan onome na T-72-cama pa ga nije potrebno uklanjati. Ali... On nije 100% točno izrađen jer je na vrhu cjevastog nosača svičica koja je krivo oblikovana (treba imati oblik kaplje u vodoravnoj poziciji a ne nastavak cijevi), no kako mi se neda cijepati i tu dlaku, ostavit ču je kakva jest.  No zato ču napravit kabel samog svjetla.
To radino tako da zaljepimo komadič rastaljenog sprua (s prethodno probušenom rupicom za kabel) na cjevasti nosač fara gdje se on spaja s nosačem (vidi sliku). Nakon toga izbušimo i rupu u samom faru (strelice pokazuju lokacija rupa)

[attachment=2]

Da bi s postavljenim kabelom to izgledalo ovako:

[attachment=3]

Šta se tiče prednje donje ploče tenka (ono di je lopata za ukopavanje) tu ima jedna očita izmjena. Naime, T-72-ce imaju redove vida (po 4 u jednom redu) i to u sustavu 4 livo i 4 desno, dakle sve ukupno 8 tih redaka, no kod M-84-ki ih je samo 4 i to 2+2, zato na maketi treba zakitati te rupe (crvene elipse).

[attachment=4]

Druga je stvar to šta su vanjski redovi (bliži prednjim točkovima) na samoj maketi predviđeni u previše podignutoj poziciji, pa ih je potrebno pomaknuti niže. Na slici pozicija 1. označava prvotnu, krivu poziciju,  poz. 2. točnu.

[attachment=5]

Isto tako, primjetite na prvoj slici (ona s elipsama) kako na samoj lopati (u korjenu jednog od središnjih zubi lopate) postoji (tvornički otisnuto i točno dimenzionirana i pozicionirana) malena izbočina/pločica plastike, e pa nju treba izbušiti tankim svrdlom jer je ta malena alikca i sve M-84-ke je imaju.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 05, 2010, 03:03:01 pm
Posli ide otklanjanje prednjih blatobrana (u ovoj mojoj verziji no nije obvezna Wink). Za to skidanje pogledajte slike i moguća rješenja jer M-84-ke imaju mogučnost otklanjanja bočnih zavjesa kao i prednjeg djela blatobrana koji ima ´zglob´za servisiranje gusjenica (podigne se prema nazad) i prednjeg kola. Neke verzije imaju otklonjene blatobrane sve do prednjih spremnika (ljevo spremnik/desno rezervoar goriva).

[attachment=1]
[attachment=2]

 To ostavlja rupe na stranicama blatobrana koje se lako mogu popuniti komadićem styrena:

[attachment=3]

Kad je to gotovo idemo na stražnji dio tijela tenka. Tu su glavne bačve goriva. One ovisno o situaciji u kojoj se tenk nalazi mogu bit u tri glavne verzije: u punoj spremi (s rebrastim cijevima za dovod goriva u vožnji i ventilima/glavama priključaka), dodatni rezervoari goriva (bez cijevi za dovod goriva i glava priključaka za njih), te verzija bez bačvi (i cijevi, naravno). (postoje i dvije podverzije ove zadnje verzije a to su sa ili bez nosača bačvi---ova verzija bez nosača se pominje u upustvima za izradu makete)
Ja sam se odredio za treču verziju (sa nosačima) koju je i najlakše napraviti; samo se otklone klinovi za bačve...

[attachment=4]

Nakon toga sljedi postavljanje kablova stražnjih farova. To je lagano---isto kao i prije kod prednjih-rupa, komad žice i 1-2 kapi supera.

[attachment=5]

No za razliku od prije, kablovi se mogu samo savinuti prema unutrašnjem dijelu stražnjih blatobrana (tj u veliku rupu koja nastane spajanjem šasije za gornju ploču tijela)


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 05, 2010, 03:05:27 pm
Dok sam to radio malo sam se poigrao s bočnim zavjesama i upaljačem (za cigarete). Tu pripazite je styren lako postane zapaljiv kada se rastali, a isto tako i zna brzo izgubiti oblik i postati kugla (zbog zakona najmanje površine ). Isto tako, radite s otvorenim plamenom, zato to radite na sigurnom mjestu (po mogučnosti van kuće/stana).

[attachment=1]
[attachment=2]

Da se stvori malo plastičnosti makete.

Nakon toga ide postolje DNNS-2. Ono je (po savjetu Chemical Ali-ja) promjera 10mm, a napravio sam ga od cjevastog spremnika s kupole iz viška djelova od T-80-UD (isto Zvezdinog 1/35---taj dio zapravo ide na običnu T-80-ku na stražnji dio kupole).
Isto tako sam označio i mjesto nišanđijinog (drugog) periskopa.

[attachment=3]

Kako za sada još neman točne dimenzije DNNS-a (žicam ih na onom forumu od M-84-ke ) samu ću napravu izrađivati tek poslje. 

@Junkrs: zahvaljujem, a šta se tiće projekta, tu se poprilično trudim da bude šta točnije, jer ga radim detaljno i polagano, a slika i podataka ima u izobilju pa se nadam dobrom ishodu. A isto tako to je ionako naš (od JNA i Jugoslavije) tenk i mislim da zaslužuje ono nešto malo više truda (baren od mene ).


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 05, 2010, 03:06:47 pm
Daljni koraci su oko nekih sitnica:
maleni ˝držač˝ (ako je to držač Huh) s ljeve strane vozačevog otvora; komad sam napravio od lima (od tube majoneze ). Taj se komad nalazi samo na livoj strani

[attachment=1]

Primjetite kako sam ˝ukopao˝ kablove prednjih farova u prednji oklop. Naime, oni otisnuti kablovi su krivo napravljenji, jer kod 84-ke ti kablovi se nalaze u malenim utorima da se nečini prevelik lom.
 
Posli toga sljedu dva mala komada lima s obje strane centralnog spremnika na stražnjem djelu kupole. (isto izrađeni od lima)

[attachment=2]
[attachment=3]

Nakon toga sljede ˝uške˝ za vezivanje s ive strane kupole. Na njih se vezuju ona dva smotuljka koje ima na gotovo svim 84-kama.

[attachment=4]

Izrađuju se tako da se prvo odredi njihov položaj (imajte na umu da su prednje uške malo udaljenije od stražnjih ) na kupoli, potom izbuše rupe, pa se napravu same uške od žice nešto tanje od glavnih kablova bacača. Nakon toga se pomoću klišta za žicu napravu maleni ˝u˝-ovi i potom malo supera kapnemo po nožicama koje onda umetnemo u rupe. Kada se to osušilo, pomoću klišta savijamo žicu prema gore i vrh malo zabacimo od kupole (vidi sliku).


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: atma on May 07, 2010, 11:24:34 pm
Ako ti sta znaci po sjecanju bivseg radnika Zrak-a (nisam ja nego jedan kolega s posla) širina oklopnog kućišta bez motora od brisača (na crtežu - dimenzija A) je 242 mm dok je promjer stakla 185 mm. Ostalih dimenzija se nesjeca. To je sve iz sjecanja tako da nemora 100% tacno ("posto dobio poto prodo").
I ja se "zaje*avam" sa istim tenkom (doduse pokusavam napraviti ranu verziju s preklopnim meteo-senzorom i u 1:72.
I pitanje: ima li razlike u obliku kupole kod te rane verzije sa preklopnim meteosenzorom i kasnijih verzija? I koji bi model T-72 bio odgovarajuci?


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: kamaz on May 09, 2010, 09:06:30 pm
Pa u globalu M-84-ka u daljnim verzijama (A i AB 100%, dok neke opočetne M-84-ne) je imala nešto izmjenjeniju kupolu, Riječ je prevenstveno o prednjem i bočnom oklopu. Već u fazi ljevanja kupole ona je ljevana s dodatnim prenjim oklopon, te nema nikakvog šava koji bi to mogao učiniti vidljivim, ali, razlika te kupole od one obične (prve verzije) je ta da se stvara rub/izbočin poviše cijevi dimnih bacača, isto tako i ispod kupolice komadanta ima jedna pruga (gotovo šav od kalupa). Sve ostalo je više manje isto. Ta se razlika vidi kada se promatra prednji dio kupole i on sam radi dosta muke ako se želi replicirat u 1/35.
Ali da nedužim popgledaj slike iz teme ˝M-84˝:
http://www.paluba.info/smf/index.php?action=dlattach;topic=1473.0;attach=18148;image -prednji oklop je jasno vidljiv, dapače ovdje je čak malo i prenaglašen, ali u globalu to je ta razlika---T-72 i neke prve verizje M-84-ki su imale prenji diop kupole okruglog oblika.
(Evo ti link same teme: http://www.paluba.info/smf/oklopno-mehanizovane-jedinice/tenk-m-84/)

Šta se tiče 1/72 to ti stvarno nebi mogao pomoći jer neradim u tom mjerilu, al možda ti ovi link pomogne:
http://www.maketarskikutak.com/index.php?PHPSESSID=58f76be7551ad953b67614055d2813f4&topic=5634.0
U globalu, kod ove Revellove makete kupolu moraš pobrusit na onom djelu gdje se nalazi šav preko cijele kupole (od ispod komadantove kupolice, do nišanđijinog prednjeg senzora/sprave). Ta verzija (T-72 M) tenka ti je pogodna za M-84A i AB, jer oblikom odgovara tom dodatnom oklopu o kojem sam gore govorio.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Vladimir Ivanović on May 11, 2010, 06:11:32 am
(http://www.paluba.info/smf/index.php?action=dlattach;topic=1473.0;attach=18148;image)

Pa ovo je slika prototipa tenka M84. Odakle je ova slika. Ima li ih još. Vidim da je sa Palube, ali ne mogu je naći na forumu.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Brok on May 11, 2010, 07:44:17 am
Ostavio je Kamaz link, na prvoj strani teme M-84, ima još jedna slika treba da ti je poznata:
http://www.paluba.info/smf/oklopno-mehanizovane-jedinice/tenk-m-84/


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: kamaz on May 11, 2010, 10:26:03 am
Broker je naravno u pravu (to je njegova fotka) i u toj temi ima gotovo sve šta treba za prikupljanje podataka za izradu makete M-84-ki (osnovnog modela, A i AB verzije). Isto tako ako i ima nekih pitanja oko nekih detalja vezanih uz maketu ili izradu istih (ne samo ove moje nego i vaših budućih), slobodno pitajte ovde, a ako ima neko pitanje o M-84-ki, pitajte na temi o tenku ili pak kojeg od admina iz te teme. :super


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 11, 2010, 01:22:37 pm
Naš član Kamaz nastavlja sa izradom.. Zadnji izvještaj ;)

Evo i glavnog djela...
Pièce de résistance (kako bi rekli francuzeri): DNNS-2
dakle, ono nešto šta M-84-ku čini M-84-kom (uz meteo, al on ide posli).
Nakon dosta traženja i šuljanja po netu, uz pomoč ekipe s paluba.info sajta (spomenuto na početku same teme, al eto, da se ne zaboravi http://www.paluba.info/smf/oklopno-mehanizovane-jedinice/tenk-m-84/) i jednog admina-maketara  (kojem eto najviše zahvaljujem jer je dao potreban info za rješit problem dužina te malene sprave) uspio sam dovršiti šematski prikaz DNNS-2-ce i time rješit taj problem koji me od početka opterečivao. Pa, eto da ne dužim:

[attachment=1]

Kao šta na slici piše, sve je u milimetrima, a ono šta nije obilježeno/kotirano to napravite od oka, jer sam i sam to radio prema slikama (onaj krug na desnoj strani).
E i da pojasnim malo:
-gore ljevo je tlocrt
-dolje ljevo je bokocrt s ljeva
-gore desno je prednje lice (samu optičku napravu čete morat sami odredit jer nije dio moje izgradnje ali po jednom infou ona iznosi 185mm promjera stakla u 1:1, tj 5,28mm za nas)
-dolje desno je bokoctr sa desne strane.

Eto, nadam se da če vam to nešto pomoć, ja ču se uvatit izrade ovih dana po tom nacrtu pa čemo vidit jel to - to.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 11, 2010, 01:27:34 pm
Izrada DNNS-a sada uz pomoć nacrta je jednostavna. Prvo napravimo popis djelova i njihovu poziciju na konačnom proizvodu, te ih kotiramo. Kada smo to napravili sljedi detaljnija izrada. Uzmemo komad papira iz matamatičke/geomatrijske bilježnice te uz pomoć trokuta i šestara napravimo točan nactr djela (pripazite gdje koji dio ide, pa od zacrtane udaljenosti npr. 5mm odbijte debljinu styrenske pločice koja dolazi ispod i iznad, tj ko je styren debel 0.5mm onda tu udaljenost od 5mm skratite s obje strane za 0.5mm):
[attachment=1]

Poslje toga punktiramo pomoču igle (šestara) bitne točke elementa. Kada smo se uvjerili da su sve  rupe izbušene, otklanjamo papir i tako dobivene rupice povežemo linijom ugravirano iglom koju povlačimo uz metalnu redalicu (može poslužit i komad skalpelovog nožiča—nekoristite plastično ravnalo jer se može oštetit).
[attachment=2]
[attachment=3]

Kad je to gotovo, sljedi kidanje komada; najbolje je to izvesti uz strojnu obradu (Dremelovim kružnom pilicom ili sl.) jer mi iskustvo kaže da koliko god se trudili skalpelom to izvest, uvik nešto krivo ispadne. Numerirajte djelove dok ih još izrađujete da nedođe do zabune pri sklapanju.
[attachment=4]


Šta se tiče nekih finijih izrada, pripazite da vam desna strana DNNS-a bude nešto malo viša od ljeve (pogledaj sliku—kod mene je to 0.35mm, ˝B:˝ je liva, dok je ˝B.˝ desna strana) kao kod prave naprave.
[attachment=5]

Isto tako u ovom djelu izrade je dobro odstraniti one malene djelove postolja koje se vidu na licu DNNS-a (vidi sliku) tu isto tako morate samo postolje na gornjem dijelu gdje se ljepi DNNS zakositi (rubove izbrusiti od vana prema unutra)
[attachment=6]

Kad je to gotovo, sljedi ljepljenje; to radino tako ili da dno DNNS-a odvojeno od kupolje ljepimo za druge djelove ili da ga odmah na početku zaljepimo na postolje na kupoli. Druga je metoda puno lakša jer je dio fiksiran i nema neželjenih pomaka. Prilikom ljepljenja postolja (ili samog DNNS-a pazire da je paralelan s osi cijevi topa).
[attachment=7]
[attachment=8]
[attachment=9]


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 11, 2010, 08:37:59 pm
Zahvaljujem se i firmi   Zrak d.d. iz Sarajeva na dodatnim informacijama.
Uz podatke o dužinama koje sam dobio od njih, mogu zaključiti da su gore pikazane mjere u 0.33mm mjeri manje/krive, ali mislim da se to može tolerirati, zar ne?

Jedina stvar koju sam zaboravio prikazati na šematskom prikazu je jedan stražnji dio DNNS-a kojeg ču naknadno prikazati tek u izradi (znao sam da imam i njega napraviti no na nekim slikama mi se čini da ga nema, a na drugima ima ).  Šta je još bolje, na šematskom prikazu u bilježnici koju sam koristio za izradu onog šematskog prikaza sam nacrtao taj dio... al eto, čovik uči dok je živ.


P.S. Ako se pitate koja je to firma; jedino šta vam u tom momentu mogu reč je: http://www.zrak.ba/products/dnns.html


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 12, 2010, 10:55:01 pm
Nastavak izrade DNNS-a ide tako da dodamo onaj stražnji poklopac:
[attachment=1]

Radimo ga od komada sprua debljine 2mm.

Poslje sljedi poklopac/zaštita/kučište brisača. Njega sam radio tako da sam napravio najprije malenu osnovu od komada sprua debljine 2mm, a onda po tome ljepio tanki stryen (cca 0.33mm) da dobijem što točnije dimenzije. Prva ploha je prednja ploha koja mora biti malo nagnuta prema napred (gornji dio naprad, donji, straga).
 [attachment=2]

Posli izrađujemo poklopac s desne strane (onaj krug na nacrtu). Njega izrađujemo od komada sprua 2.7mm (ja sam koristio Dragonov sprue, jer je natočnije izliven i kada se kida dobivaju se pravi krugovi) i malenih komada toplinski razvučenog sprua. Kada smo otkinuli deblji sprue njega onda ljepimo s kapljicom Contacte za matematički papir tako da ga postavimo u centru sjecišta linija. Time osiguravamo prave kuteve između vijaka koje poslje zaljepimo na to.
[attachment=3]

To poslje zaljepimo za DNNS i to je to.
Evo slika gotovog DNNS-a, pa ako ima šta da sam preskočija pogledajte sami po slikama i napravite isto.
[attachment=4]
[attachment=5]
[attachment=6]
[attachment=7]E, da onaj šav/rascjep na kutiji brisača (na prvoj slici u ovom nizu, obilježen crnim flomasterom) je baš kao na pravom, tj tu se i prava kutija otvara.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 12, 2010, 10:56:39 pm
Daljnja izrada ide do držača s ljeve strane kupole. Tamo postoje neka dva utora/držača koje isto tako treba replicirat (mislim da i T-72 imaju isto to).
Počinjemo izradu tako da uzmemo komad styrena od 0.8mm i od njega otkinemo komadiče (1.5mm x 4.5mm+4.5mm), te te pločice diagonalno podjelimo u četri malena trokuta.
[attachment=1]

Njih ljepimo u odnosu na dva donja stražnja držača na ljevoj strani kupole.
(pripazite na raspored)
[attachment=2]

Kad je to gotovo, od istog komada styrena napravite maleni ˝L˝.
[attachment=3]

Njega pak zaljepite između predhodno zaljepljenih trokuta.
[attachment=4]

Poslje od tankog styrena (0.33mm) napravite traku debljine 1mm i nju zaljepite preko trokutova, tako da ih po sredini savinite prije ljepljenja. Kad je to gotovo, od istog tog styrena napravite dva mala komada širine 0.8mm te ih zaljepite jednog preko drugog tako da se preklapaju u 66% svojih dužina.
[attachment=5]

I to je to.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 20, 2010, 11:03:48 am
Zahvaljujem na podršci. Iskerno, nije ovo nikakav napor, samo sam si dao malo više vremena zadržati se u ovom projektu, jer je doista zanimljiv. Ja inače proletim kroz izgradnju, a da se ni ne obazirem previše na detalje, no ako me uhvati neka inspiracija, napravim ovako nešto. Evo, ima primjer: Corsair (iz 2ww, ne ovi novi) 1/32 Revell iz 70-tih je šta se tiče kokpita totalno smeče (rađen je za F4U-1A, a ne F4U-1D) tj podnica je ravna, dok je u A verziji nije ni bilo, pa sam scratch-ao svoju i sasvim je dobro ispala, ali... Kako je rječ o kokpitu, uopče se ne vidi.     Pa, eto, kako se ovde radi o eksterijeru onda je posal tim draži--jer je vidljiv.
No prava namjera projekta mi je razbiti ˝mit˝ oko tajanstvanosti (ili pak ne znanja ) konverzije T-72A u M-84 koji če se, ako se nevaram, poslje ovoga nači u mnogo vaših kolekcija.
Ta bilo mi je glupasto da mogu američkog propelerca iz 2ww (dakle, nečemu više-manje nebitnome za nas s područja bivše Juge) replicirat do zadnjeg vijka, a da nešto šta je rađeno 80-tih u nas ostane nenapravljeno samo zato jer ne znam kako da to uradim.
Zato lipo uživajte u projektu koliko ga i ja uživan izrađivat i ako vas to potakne na vaš projekt, onda će i ovi moj dobit potpuno značenje.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 20, 2010, 11:04:08 am
Da ukažem na novosti: odlučio sam ipak kupiti onu cijev od RB models-a (ili kako več) 125mm, pa čemo vidit kako če se to razvit. Jedini je problem šta čete morat malo svi čekat da ga 100% zgotovim, ali kako je cijev nešto šta mogu naknadno da promjenim, onda ču ga napravit sa ´starom´ topovskom cijevi, a nju osič kad dođe nova. Stavljanje nove i nije neki proces: otkine se stara cijev u korjenu (točno gdje izlaci iz one cerade/krpe i posli u tu rupu koja nastane, pomoću supera, zalipi cijev). E, da i nabavit ću one dvi boje za SMB; 362 i 45 Revellove.

Ovi tjedan ide meteo senzor (s nacrtom za otvoreni/izvučeni meteo) i po svemu sudeći nadopuna nacrta za DNNS u obliku crtanja djelova za otvorenu verziju. Pa da već eto sve bude na jednom mjestu.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 20, 2010, 11:05:32 am
Evo i obečano:
[attachment=1]

Dakle, livo je meteo senzor, a desno su skija od DNNS-a i zaštitni poklopac istog, ali iz unutra.

Prvo ću reč rič-dvi od ovim stvarima na desno. Ona skija od brisača zaštitnog stakla instrumenata unutar DNNS-a (leča) je prvo prikazana odozgor, a ispod iz pogleda sprida. Ima glavnu šipku (ona s trokutom u korjenu koja se spaja na osovinu motora) i pomoćnu, koja omogučuje horizontalno kretanje same metlice. Cijeli sklop (dakle oba držača i priključak za morot skije) je spojen s motorom tako da se na livoj strani unutarnje stjenke DNNS-a otvori maleni četvrtasti otvor i u njiga stave ona dva nosača/šipke. Naravno, ostavite otvora i za kretanje (gore-dole).
Šta se tiče poklopca, ovo sivo označeno i crvenom porubljeno je pločica koja se sravlja s unutarnje strane poklopca (dakle, sam poklopac nije ravna ploha ). To napravite od styrena. Primjetite da unutarnji kutevi nisu isti tj da je jedan pravi kut, a drui je kružnog oblika.   

Šta je tiće samog meteo senzora, njih ima nekoliko oblika,  tj oni dio koji se izvuče iz stacionarnog djela je u nekih tenkova drugaćiji. Na slici su dva osnovna modela, stim da čete ovog livog morat odokativno izradit. Šta se tu pak tiče one spuštene verzije, njena visina je ukupno 12mm, tj onih 0.5mm je debljina čepa koji se stavlja na vrh statičnog djela.
Isto tako, oba vrha meteo senzora na vrhu (svjetlo sivom bojom obojano) imaju malene ˝propele˝ za mjerenje brzine vjetra koje možete napravit od mrežice.

I još nešto, promjer je metea 4.5mm, centralnom djelu to je 2.5mm a na vrhu je 3mm. Sam čep je promjera 5mm i visine 2-2.5mm.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 20, 2010, 11:09:47 am
  Da, dobra opaska. Nisam ni riči reka o sklopivon meteo senzoru. Potrudit ću se ovih dana sakupit nešto informacija i o tome.
Hvala na ideji!
U među vremenu evo slika glave meteo senzora:
[attachment=1]
[attachment=2]
 

(izvor: www.paluba.info)


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 20, 2010, 11:11:50 am
Izgleda da sam falio oko kablova prednjih farova, pa ću to evo ovde ispravit, a predhodni post s objašnjenjem izrade istih modificirat. Kako sam proučavao neke slike kablovi bi trebali biti napravljeni ovako:
Prvo šta radimo je to da odstranimo 5mm (od noge zaštitnog kaveza fara) več unaprid otisnutog kabela, kao i sve ispred tog mjesta (isti taj kabel se iz nekog razloga produžuje do prednjeg blatobrana-što je netočno).
[attachment=1]

Kao šta vidite, to su kablovi na obje strane bliži bočnim blatobranima (ovde označeni zelenim markerom)

Posli sljedi bušenje rupe za kabel kojeg morate napravit iste debljine kao i več postojeći kabel
[attachment=2]

I naravno, savit ga na poziciju, a potom skratit, pa tek onda probat kako stoji i na kraju ga zalipit sa superom (namjerno pokazujem livu i desnu stranu da vidite kako izradit odmah na obje strane)
[attachment=3]

Kad je to gotovo, napravite dva osigurača kao one sa kupole, s tim da ih na dnu pomoču skalpela izrežite da dobiju maleni ˝v˝ utor u koji poslje stavljate i lipite bakrenu žicu (tanju od onog glavnog kabela)
[attachment=4]

Nakon toga sljedi instalacija tih osigurača na mjesto, a kada se oni osuše, tek tada savijate žičice na njihova mjesta (za farove to je, gledano od straga, donji livi ugao/kut).
[attachment=5]
[attachment=6]


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 20, 2010, 11:15:38 am
[attachment=1]
Ovako, pomoću Palube sam doznao:
˝sklopivi nosač meteosenzora je bio ugrađen na 55 tenkova prve serije tenka. U Kraljevo je bilo isporučeno 47 komada tog tenka. Ostalih osam tenkova su bili oko Banja Luke i jedan u SSSR-u, ali je kasnije vraćen. To ti je za tenkove sa preklopivim nosačem meteosenzora˝ - citat ˝vladimir_16˝
To je vidljivo i na slici, 21112 je M-84 prve generacije iz 1985.
Šta se tiče samog senzora izgleda da je visinski nešto malo više postavljena glava tako da na onih 20mm ekspandiranog standardnog teleskopskog morate dodat barem još 2mm.
A šta se tiče pak evidencijskog broja tenka, ima za ove sklopive meteo, izbor od 21062-21112, ima nešto i par brojeva ispred. Ako bude tribalo, slobodno pitajte.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 20, 2010, 11:17:35 am
Daljni tjek izrade ide malo u detalje:
pravo par vida/vijaka po prednjem djelu tjela tenka (označeni crvenim strelama)
[attachment=1]

A onda usis za ulje (ili šta već, sad san zaboravija ) koji u M-84-ki nema poklopac, dok u nekih (dakle, ima i 72-ca bez tog poklopca) T-72 ga ima. Zvezda se odlučila na ovu drugu varijantu, pa je potrebno odstranit taj poklopac (označem ˝x˝-om)
[attachment=2]

Prije nego ga odstranite, izmjerite mu dimenzije (0.95x0.58cm).
Kad ste ga odrtranili sljedi malo zeznutiji dio, naime, poklopac motora nije skroz točno urađen, tj fali jedan prednji dio pa ga je potrebno izradit os styrena. Zašto je to teško? Jer ima nekoliko stvarčica koje treba uklopit u taj dio (tj taj dio izbušit na točna mjesta da bi mogli stajat bez da ih skidamo). (bila ploča je styren debljine 0.33mm)
[attachment=3]

U doljnjem djelu slike se vidi kako sam spojio žicama one siprekidane vodove po šasiji. Nije neki velik posal, al radi razliku. Stražnja žica viri (doljnji livi kut slike) jer treba doč u spoj za rebraste cijevi od bačava na stražnjem djelu, a njega ču kasnije izrađivat.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Vladimir Ivanović on May 20, 2010, 12:29:45 pm
Malo detalja.

Na onoj slici meteosenzora je model A20XMBL. To je dvoosni meteosenzor koji mjeri vjetar u dvije ose. Koristio se na preklopnim meteosenzorima.  Dakle, prva serija, Kraljevo uglavnom. Maksimalna brzina vjetra je 40 m/s.

Na meteosenzorima na uvlačenje koristi se model A10XMB koji ima manji kavez, jer ima samo jedan senzor vjetra. Maksimalna brzina vjetra koji mjeri je 25 m/s.

Na zadnjim tenkovima proizvedenim u SFRJ koristio se meteosenzor proizveden u Institutu za fiziku Zemun i bio je smb boje. Ovi prethodni bili su crne boje.

Na prvim komadima prije prve serije bio je meteosenzor A20XMBL(pa još neko slovo) koji nije imao sve regularne karakteristike (linearnost, tačnost, neovisnost temperature od vjetra itd). Bio je na malom nosaču sa gumenom amortizeru. Na zahtjev Petra Vaskovića, mr, puk, VTI, itd, koji je mjerio uticaj opstrujavanja vazduha oko tenka i uticaj vjetra na tačnost meteosenzora zavisno od njegovog položaja meteosenzor je izdignut na onaj duži preklopivi nosač.

Na drugoj seriji pojavio se teleskopski nosač meteosenzora za koji ne mogu reći da je idiotluk, glupost ili nešto slično. To je najveći kretenluk i sramota u istoriji tenka M84. Zbog ovoga nosača izgorilo je oko 200 meteosenzora. Bolje da ne pričam dalje. Samo da kažem da sam o tome 1988 godine napisao elaborat od oko stotinjak stranica. Glupi VTI i nakon toga nije ništa učinio. Tek sam nedavno na onim slikama sa Sajmišta vidio da TRZ Čačak nudi modifikaciju nosača meteosenzora, uz nekoliko mojih ličnih rješenja na tenku.

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: kamaz on May 20, 2010, 03:20:05 pm
Da, fascinantno. Ali, ako pogledamo Abramsa i njegovu mjernu napravu za brzinu vjetra (središnji dio na stražnjem djelu kuple), on je oklopljen (nije na ˝štapu˝ ka oni preklopni meteo na M-84-ki kojeg uz malo sreče moš prelomit iz snajpera) i isto kao i preklopni meteo s M-84-ke se može oborit i uspravit. Doista me čudi zašto su išli na verziju uvlačenja.

Nego ako mogu pitat, ima jedno pitanje oko meteo s.: tko i kako je otklanjao kapu/čep na vrhu teleskopskog senzora? Ili bi sam senzor to otklonio kada bi izlazio van?

I drugo pitanje, one malene kukice poviše bacača dimne zavjese na pradnjem djelu kupole (kao maleni ˝u˝-ovi), jesu li sve verzije M-84-ki to imale? :zid


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Brok on May 21, 2010, 12:16:05 am
Kamaz, ovo je delo ruku nekog tvog kolege.
Ima dve - tri godine kako sam naleteo na njih na netu.

Pošto sam laik za makete uopšte, šta kažeš i koju ocenu daješ ovoj četvorci u sastavu Maledonskih oružanih snaga.

[attachment=1]
Meteo senzor mu nedostaje, kao i mnogi drugi detalji.

[attachment=2]
[attachment=3]

I pored ovih nedostataka, šta kažeš, neko tvoje mišljenje o maketi tenka M-84 u celini.
Autor mi nije poznat. Možda ćeš ti znati o kome je reč, pa ne bi bilo loše navesti i to.Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Vladimir Ivanović on May 21, 2010, 08:07:39 am
Meteosenzor se uvlači i izvlači pomoću sajle koja završava sa drškom iza DNNS-2. Unutar nosača ima spiralna opruga koja ga izbacuje vani. Unutar spirale je kabal (oznaka kabla 7SUV) ili kako smo ga zvali kabal P17 koji ima manji radijus spirale te se nalazi unutar spiralne opruge koja diže vani meteosenzor. Veoma je čest slučaj da kabal upadne između spiralne opruge te opruga ošteti (uštine) kabal. Vremenom, a pošto je nosač MS pun vode, kroz kabal počinje da ulazi voda i polako se slijeva u panel komandira kojeg puni vodom. Uglavnom sam bušio panel komandira u sklopu sa njegovim nosačem da ova voda izađe. Ako ne mogu spriječiti da uđe, onda joj mogu dopustiti da izađe. itd A još podatak da napajanje MS ide bez osigurača. Dakle pogodiš snajperom MS, a ono izgori pola instalacije tenka, a što se događalo. Na verzijama koje sam ja prepravljao ima osigurač na liniji napajanja MS. Nažalost, na sastancima u VTI-u sam im *ebo mater, i slično, ali budali ni u glavu ni u *uzicu.

Ima još toga, ali bolje da ne pričam. Ko zna dokle bi to došlo.

Kad smo već kod MS samo da napomenem da se gornji lim na kavezu MS ne može bušiti burgijom. Tvrdoća lima je ogromna. Pravio sam neku test opremu od jednog MS i lim sam bušio erozimatom. Burgija nije mogla.

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: leopard on May 21, 2010, 08:41:35 am
Kamaz, ovo je delo ruku nekog tvog kolege.
Ima dve - tri godine kako sam naleteo na njih na netu.

Pošto sam laik za makete uopšte, šta kažeš i koju ocenu daješ ovoj četvorci u sastavu Maledonskih oružanih snaga.

[attachment=1]
Meteo senzor mu nedostaje, kao i mnogi drugi detalji.

[attachment=2]
[attachment=3]

I pored ovih nedostataka, šta kažeš, neko tvoje mišljenje o maketi tenka M-84 u celini.
Autor mi nije poznat. Možda ćeš ti znati o kome je reč, pa ne bi bilo loše navesti i to.Ne radi se o M-84 nego T-72A Zvezdina maketa(posto ARM-armije Makedonije)ne poseduje M-84,Covek koji je napravio ovu maketu,je moji dugogodisnji prijatelj,radio je se cetkom,bez odgovarujuce dekale i antikumulativne panele neje trebao da boi u maskirne seme bojanja,nego trebalo da budu crne boje,ali kako na internetu nema slike Walkarround MKD T-72A ova maketa je pravljena po one slike koji su objavljivani u casopisa  ex Odbrana,i maketa je izradjena pred 5-6 godina.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: kamaz on May 21, 2010, 07:38:09 pm
Ispravio bih kolegu leoparda, naime, ovo je T-72B (kupola ima dodatne ploče čelika oko otvora za komadanta i nišanđije, kao i dodatni oklop na prednjem djelu kupole), od kako je on već rekao Zvezde. (baš taj T-72B mi stoji na stolu isprid ekrana uz M-84-ku, a u izradi su oba)  
Pogrešaka je previše ako se gleda da je to trebao biti M-84, ali ako je to T-72B, onda je maketa skroz dobra (falu oni cjepidlačni komadiči kao> kablovi reflektora, sami reflektori moraju imat gloss (sjajna) stakla a ne matt (bez sjajna), predebela cjev topa, netočno postavljeni kablovi za dimne bacače, ručno pisani brojevi i bla, bla, bla... :dosada), no ja bih nadodao malo prašine i blata na nju, jer tenkovi su gotovo uvik negdi na terenu zaprljani. Dakle, ova izrada se u maketarstvu zove OOB (ili ti ´out of box´), a znači da maketar koristi samo ono šta ima u kutiji, neprepravlja maketu. Inače, šta se tiče same makete M-84-ke, kao šta san negdi prije pisa, jedinu maketu tog tipa ima Kirin, ali ona je netočna jer je sam tenk 5mm krači (ili pak i više), no inače ako to zanemarimo je sasvim ok. Druga stvar je ta koja taj tenk/maketu čini neisplativom, a to je cjena: doslovno se za cjenu jednog M-84 1/35 od Kirina mogu kupit dva Zvezdina T-72A (za 0. i 1. generaciju M-84-ki) ili pak T-72M 1/35 od Tamiye (malo skuplja maketa, al svejedno jeftinija od Kirina) za ostale generacije M-84-ki.
Sama modifikacija i nije nešto teška (ta, radim je uz osmjeh), ali treba netko ˝prokrčit put u nepoznato˝, da bi izrada bila još lakša (jer se kreče od nule u izradi pa je puno lakše, nego kada se treba utklanjat več polipljeno---kao eto, ja :udri), pa sam eto ja uhvatio alat i materijal u ruke nebi li barem malo pomogao drugima da počnu radit nešto šta stvarno visoko kotira u svjetu tenkova i zaslužuje puno više proizvedenih jedinki u maketama nego neki (baren po meni) blesavi Abrams. :klap :super

@vladimir_16: da, baš me i zanimalo to vračanje MS-a, tj kako u jeku bitke kod povlačenja MS netreba više, neko se mora izvuč i stavit kapu na njega inače upada voda od kiše unutra. Nego, nebi li se to moglo veoma jednostavno rješit? Da se umjesto poklopca od gume, stavi maleni poklopac od čelika koji bi imao šarku na stražnjoj strani vanjske cjevi (kao kod nekih auspuha kamiona) s malenom oprugom (malog otpora) te da se čitav poklopac otvori kada MS počne izlazit, a zbog opruge se opet zatvori kada se MS potpuno uvuče. Naravno, oko ruba stacionarnog djela MS-a se stavi gumena brtva i time se rješi ulaz vode. Inače, tjekom vožnje masa samog poklopca (uz nešto sile od opruge poklopca) ga drži u zatvorenoj poziciji.  :super I onda mena nikakve potrebe za manualnim zatvaranjem čepa.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: kamaz on May 21, 2010, 08:19:35 pm
Dakle nešto veoma slično ovome šta ova firma prodaje, ali bez onog kontra utega.
http://www.bersy.com/eng/product_rain_cap_for_exhaust.asp


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Vladimir Ivanović on May 27, 2010, 08:53:12 pm
Izvinjavam se što nisam mogao prije odgovoriti. Ležao sam nekoliko dana u bolnici, a danas sam izašao.

Ovo rješenje, kakvo je takvo je. Urađeno je. Ne bavim se više tenkovima, a i ne znam ko bi sad to finansirao. Tvoje rješenje nije loše.

U jeku borbe niko ne vraća MS nazad. Na nosaču MS na dnu ima jedan vijak za ispuštanje vode iz nosača. Međutim, to je vijak M8 bez glave, sa utorom, koji je sigurno na svim tenkovima zarđao i zapekao, tako da se voda i ne može ispustiti iz njega. Pucanje sajle ili drške za izvlačenje sajle je standardna stvar na tenku. Bolje o ovome i ne raspravljati. Rekao sam da je ovo najveći kretenluk u istoriji tenka M84. Da ne spominjem da je veoma čest slučaj okretanje MS oko svoje ose za 180 stepeni, tako da u računar ubacuje podatke o vjetru sa pogrešnim predznakom, vjetar sa lijeva očitava kao da je s desna i napačke. Šta ćeš. VTI je to. A zbog one šelne na nosaču pola MS se ne može uvući u nosač. VTI je to. Zvanično pametna institucija, ali samo na papiru.

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: kamaz on May 28, 2010, 12:38:28 am
Nadam se samo da nije ništa ozbiljnoga bilo za u bolnicu. Al, sigurno je sada sve o.k. :super, zar ne? :nervoza

Inače, iman nešto napretka oko makete, pa eto čekam da to bozo13 postavi(ne znam da li da čekam da on to stavi ili da sam copy/paste-am). Rjeć je o usisu za hlađenje ulja (ako se nevaram) kojeg M-84 ima otvorenog. Moram priznat da me sve više zanima ovi projekt izrade, jer koliko god se trubija buljit u slike i vidit neke razlike, uvik neka nova izleti (T-72 v.s. M-84), za sada imam lisu od 17 stvari za napravit. Ko bi reka, zar ne? :dosada
(bilo bi dobro napravit listu promjena)

E, da, mislija san stavit ev. br. 21123 br. šasije 00007013D iz 1986, 2 generacija M-84-ki. Je zna ko šta o tom tenku ili da stavim pitanje na post o M-84-ki?


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 28, 2010, 02:52:17 am
Malo sam u gužvi, ali danas tokom dana stavljam update tu gore.

LPB


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: kamaz on May 28, 2010, 12:52:17 pm
 :super Nadam se da će vam se svidit napredak.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 28, 2010, 06:41:24 pm
Kao što sam obečao, sa zakašnjenjem, ali isplati se pročitati:


Današnji je napredak minimalan, ali u konačnici značajan: kupio sam cjev od RB modelsa, a evo i linka:
http://cgi.ebay.com/RB-Model-1-35-125mm-L-48-Barrel-T-72-35B102-/250385924319?cmd=ViewItem&pt=UK_ToysGames_ModelKits_ModelKits_JN&hash=item3a4c2a00df
Ovo je za opciju ˝kupi sad˝, no isti trgovac prodaje i nešto jeftiniju cjev (niža početna cjena) pa provjerite na ˝search˝ od Ebaya tako da upišete ´1/35 125mm´ i onda čete dobit sve aukcije i ponude. Šta se tiče samog upisa ponuda, kako cjevi ima, a nije neka luda navala, dopustite nekome ako već ima jenu ponudu da ju i ostvari po početnoj cjeni (cjevi dolaze svaki tjedan i doista ih ima), kao eto šta se meni desilo; prvu je netko sebi išao uzest, pa sam pustio da mu i završi i kada je on dobio svoju, ja sam odmah poslao svoju ponudu za novo otvorenu ponudu/aukciju i posli 6 dana dobio cjev za 6.89 GBP (britanskih funti). Sad još iman kupit piture i to je to šta se dodatnih troškova tiče.
Oni styren šta koristin (od 0.33mm je dobiven od plastičnih tanjura-proces ću posli pokazat na temi primjerenoj za to) od 0.8mm je od jedne makete koju ne koristim tj od Italerijeva ˝Shelter˝-a u 1/35 http://www.worldwar2aces.com/store/it6388.shtml (koji je bio u paketu s kamionom izvorno, al ima ga se kupit i zasebno). --dakle, reciklaža.

A evo i slika modela kojeg (sličnog) radim: http://www.flickr.com/photos/sticky-fingaz/2621725319/sizes/o/in/set-72157605882975096/ rječ je o tenku ev. br. 21136 iz 1986g., tenk 2 generacije, koji je stavljen van upotrebe i nalazi se u Sloveniji. Dakle, primjetite da je desno IC kao i kod T-72-ca, te da se dosta dobro vidi otvoreni DNNS i skija, tako da možete i ovu sliku koristit za referencu pri izradi.
 


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 28, 2010, 06:43:50 pm
Evo, kako sam tamo bio rekao, sljedi usis za hlađenje ulja (  tlaka mi provjerit jel to-to ) koji je kod M-84-ki bez poklopca.
Prvo napravimo postolje od styrena (9.8mmx5.8mm), a potom zalipimo stjenke usisa (visina stjenki je cca 1mm):
[attachment=1]

Nakon toga sljede ˝rebra˝ kojih je 5 od malo debljeg styrena (kod mene 0.66mm):
[attachment=2]

Te na kraju zaštitna mrežica (ona mora bit nešto malo uvučena u usis, kojih 0.30mm):
[attachment=3]
I to je više manje, to, nedostaje još par šarki i jedan držač, al njega ću posli.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 28, 2010, 06:44:18 pm
Evo, došlo je i to ˝posli˝:
[attachment=1]

Dakle, sam usis ima unutarnji okvir preko mrežice koji je fixiran na mjesto sa četri vijka/vide koje su asimetrično postavljene. Desno su nosači šarki poklopca, a livo je klin/držač na koji je taj poklopac zakači. Ništa posebno, al čini razliku.
E, da, primjetite da sam zaljepio vidu/vijak (crne boje) iza onih ˝držača˝ na kupoli.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 28, 2010, 06:46:27 pm
Evo, da nastavin:
One ˝svičice˝ na prednjem djelu tijela tenka trebaju bit pod kutevima 0° one prednje, a one iza njih 135° razmaka (dakle ka na slici, a ne kako je to Zvezda krivo izlila)
[attachment=1]

Posli ide dorada prednjih stepenica iza ˝v˝-. To radimo tako da uzmemo toplinski rastegnuti styren i zaljepimo na prednji dio stepenica (stavite malo više lipila da rastopi taj styren). Kada je styren reagirao sa lipilon (1.5-2min) uz pomoć vrha skalpela (ili odvijača sa naoštrenim vrhom-kao kod mene) ugravirajte žljebove varenja tako da gusto prošarate na jednu stranu uz nagib vrha od 45°, ta potom stavite malo ljepila na to i posli 30-tak sec. napravite isto to ali ovoga puta pod 45° u suprotnom smjeru:
[attachment=2]

Konačni izgled stepenica:
[attachment=3]

Nakon toga sljedi dorada komadantovih bočnih periskopa. Zvezda ih je izlila krivo/začepljene pa ih je potrebno ˝otvorit˝. To radimo tako da uz pomoć rotacijske pilice otpilimo sama kučišta periskopa
[attachment=4]

Kad je to gotovo, uzmemo ispilane komadiče i opet uz pomoć iste pile napravimo dva reza gdje će bit unutarnje stjenke periskopa, a potom ih izglođemo sa nastavkom sa slike
[attachment=5]


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on May 28, 2010, 06:47:29 pm
potom na mjesta na kupolici zaljepimo dva predhodno skrojena djela styrena - pazite na kružni oblik
[attachment=1]

Ako vam se bude dalo možete napravit i malena stakalca za stavit na dnu otvora periskopa, no ja ću stavit dva komada styrena i njih poslje obojat  gloss crnom
I na kraju idu sama kučišta na svoje mjesto
[attachment=2]


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on June 08, 2010, 05:57:02 am
Maleni napredak:
došla je cjev (za 7 dana ) i piture, pa evo malo slika cjevi
[attachment=1]

Kao šta vidite, dobije se cjev od tokarenog aluminija, sa svim potrebnim urezima (i rupicama s donje strane cjevi, kao i kod prave - njih Zvezdina cjev nema) kao i sa savršenim promjerom cijevi (3.57mm), kao i jetkovinski (PE) dodaci--tj obujmnice, pločice za vrh cjevi i par prstenova, kao i prigušivač trzaja (od mesinga). Prijanjanje djelova je savršeno (stražnji prsten prigušivača treba malo jače pogurati da sidne na mjesto) ali sve jedno neljepite odmah sa superom, nego tek kada se uvjerite da sve sjedi na svojem mjestu. Potrebno je malo savinit vrhove obujmnica, ali to i nije neki velik posal.
[attachment=2]

Kao šta vidite, Zvezdina cjev je krača za 5mm, i šira na izlazu cjevi za 1mm. Razlika se osjeti u tome šta je nova cjev tanja i nekako preciznija za tijelo samog tenka. No sama razlika i nije sada za kidat vene ako vam se neide u investiciju. Zvezdina močnije figura.


Title: RE: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on June 08, 2010, 06:39:07 pm
Za SMB i mixanje iste treba nam (uz važiće Revellovih 362-ja{2x} i 45-ce{1x}) injekcija (po mogučnosti bez gumenog čepa u samom tjelu, dakle da bude plastika na plastiku) i jedna dodatna posudica (bez nekakvih kompliciranih vrhova---dakle, ne koristite Revellove stare važiće).
Boju mixamo tako da iz dva važića 362-ja izvučemo točno 4.66ml (dakle iz svake po toliko) pomoću injekcije (bez igle , nju zabijte u guzu ), te to posli ulijemo u dodatnu posudu. Posli iz Revellove 45-ce izvučemo 9.33ml (tj 2x4.66ml) tako da 4.66ml ubacimo u jednu, a posli drugih 4.66ml u drugu 362-cu. Onda iz one (dodatne) posudice u 45-cu ubacimo 9.33ml 362-ce koji smo prethodno izvadili iz važiča. Tu je bitno da se sve iz posude ubaci u 45-cu, jer postoji mogučnost da pogrješimo nijansu ukoliko sve ne bude prebačeno (zbog toga posuda mora bit što jednostavnija i bez kompliciranog ruba). Tako dobijemo 3 SMB važiča po 14ml.
Posli sve dobro promješajte (promučkajte važiće u ruci), potom numerirajte važiće (1,2 i 3) i onda na jedan komad styrena (ili na dno tenka) napravite maleni test, tako da s tri različita kista (ili čačkalice) obojite tri površine/polja (kraj svakog zapišite broj važiča korištenog za to polje)koje se međusobno dodiruju (pripazite da se polja nepomješaju--tj ostavite da se polja osuše , pa tek onda dodajte drugi iz drugog važića) te kada se sve skupa osuši (nakon 12-24h) provjerite da li nijanse odgovaraju i onda koristite one koji su najtočniji SMB nijansi.   
I to je to. Ništa komplicirano... A omjeri je uvik isti 1(45):2(362). 


Title: Re: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: bartsimpson on July 13, 2010, 05:13:22 pm
Zanima me jedna stvar sto se tice M-84A...Kojih je dimenzija spoljni filter?
Na slici se nalazi na mestu cetvrtog rezervoara...?

[attachment=1]


Title: Re: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on August 06, 2010, 09:40:51 am
Dosadašnji napredak je bija dosta malen-šta zbog obveza, šta zbog premorenosti, ali eto, barem nešto novog da nadodam:
RB cjev se izrađuje inaće pomoću slika s njihove stranice ili pak s Ebaya (a to su opet--njihove stranice) i veoma je konfuzno sve to napravljeno ako ne znate dodatne detalje koji na slikama nisu navedeni. Sve u svemu, evo šema sklapanja, pa da barem toliko bude svima jasnije:

[attachment=1]
Prvo ide šema djelova (radi jasnijeg pračenja) - nažalost, slikao sam pločicu već napola očepušanu, al eto...

[attachment=2]
A onda ide i samo sklapanje:
prvo ide maleni mesingani prsten prigušivača (on se dobije dodatno sa tijelom prigušivaća--dakle, nije na PE pločici ) na slici je on br. 11, a potom i samo tjelo prigušivača (br. 10). Kada se to osušilo (lipite super glue-tom ) ide prednja ploča prigušivača (br. 3) na tijelo br. 10.
Kad je to gotovo, na donjoj strani prigušivača (kada stavite cijev u njenu pravu poziciju, gore bi trebale biti rupe za uzdužne lamele br. 1 i br. 2, a na dnu u svakom segmentu jedna odvodna rupa) kao na šemi zaljepite br. 7 otprilike 5mm od ploče br. 3. Nakon toga na prsten br. 11 zalipite dvi pločice (br. Cool tako da ih postavite po 45° od vertikale (tako da su dijagonalno jedna od druge).
Posli idu uzdužne lamele (br. 1 i br. 2) i to tako da pripazite na njihovu dužinu (krače-sprida, duže-straga). Isto tako pripazite da budu vertikalne (od poda, naravno ).
I na kraju, ono najdraže---steznici/brage.


Title: Re: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on August 06, 2010, 09:43:31 am
Njih radimo tako da prvo vrhove na oba kraja zavrnemo i presavijemo (na službenim slikama je to dobro prikazano). Kad je to gotovo, lipimo prvo jedan kraj (službeno se preporuča da se savije sama braga prije lipljenja, ali to donosi dodatne komplikacije, pa sam to izbjegao)

[attachment=1]

te kada se on osušio, lipimo drugi kraj tako da kapnemo kapljicu na mjesto gdje on treba doć i zatim savinemo bragu na mjesto. Kod izrade ovih djelova dobro utvrdite di koji dio ide, jer nisu sve brage jednako duge, ali ni promjeri segmenata cijevi. Stoga proučite onu gori šemu.

Kada je to gotovo (ili pak na samom kraju), preporučam da na stražnjem djelu cijevi (oni šta ide u tijelo kupole) izbušite jednu rupu (cjev je od aluminija i lako se strojno buši) i u nju ubacite/zaljepite jednu metalnu cijev (ja sam stavio čelični dio top zakovice, no može i brokva/čavao). Time čete osigurati čvrstoču montaže i neče biti nezgodnih situacija kada neko uzme cjev okretat livo-desno.
 
[attachment=2]

Preostaje samo još montiranje cjevi na kupolu, a to radite tako da isbušite rupu za cijev (3.5mm) i poslje rupu za držač/produžetak. Kad je to gotovo (pazite na centriranje cijevi na os kupole--pobrinite se da je u ravnini s korjenom cijevi, kao i sa sredinom kružnog otvora između otvora komadantove kupole i nišanđijinog poklopca (to je zapravo otvor za izjedanačavanje tlaka pri pucanju topa )). Prije nego li zalipite cjeva za tijelo, na korjenu cijevi (tkanina na kupoli) zalipite prsten br.9 tako da mu oni otkinuti ravni dio vanjskog kruga bude na dnu (tj, prema tlu okrenut) tj horizontalan.

[attachment=3]

Kad je to osušeno, ide cijev i to je to.


Title: Re: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on August 06, 2010, 09:45:19 am
Quote
Ali nije li jednostavnije bilo nabaviti jedan t 72 od tamiye?

Pa teorijski Tamiyina T-72 M1(nažalost nemam tu maketu, pa nemogu puno o njoj, no ono šta vidim po slikama...) verzija bi bila dobra za izradu kasnijih generacija tenka (kada već imaju reduktore svjetla na oba prednja fara), kada je kupora rađena u Đuri Đakoviću, te kada je imala jaći prednji oklop, kao i reljefnost zbog kalupa i grube izrade (to čete trebati izraditi od finog finišera ili kita). No tada je bitno napravit oni šav na desoj strani ispod kupole komadanta-o tome sam prije govorio. Isto tako, nisam 100% uvjeren da je prednji oklop točno pogođen, jer je u Tamiye nešto veći napadni kut (prednja ploha je okomitija nego što bi trebala biti), pa je u tom djelu treba izbrusiti, ili pak Zvezdinu sa kitom pojačati. Ipak, bilo kako bilo i jedan i dugi bazni model zahtjeva modifikacije, a osobno bi mi bilo doista drago kada bi neko i od Tamiyje napravio M-84.
Ipak, cjena je kod mene bila faktor, tako da...


Title: Re: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: kamaz on October 21, 2010, 11:38:58 pm
Eto ljudi :marinero da se i ja malo javim (iz ˝mrtvih˝ ;D).
M-84-ku sam za sada ostavio po strani i iako mi je veoma žao zbog toga :-[ (doista bih htio napravit ga do kraja :nervoza) momentalno sam preokupiram jednim (bar za mene) gigantskim projektom: Heng Long 1/16 Tigar (početna verzija) RC (dakle, na daljinski ali sa puno, puno dodataka). Radim ga evo već više od mjesec dana i šta ga više radim, kraj mi se čini sve daljim. No za kojih mjesec-mjesec i pol ću i to završit, pa onda M-84 ima opet glavnu rič.
Nadam se da mi ne zamjerate. ::) :angel: :super


Title: Re: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on October 22, 2010, 06:52:31 am
Vidio da si zaokupljen i tim drugim projektom.
Možda koji detail/slika i o tome?

Ovako, "odokativno" se čini vrlo zanimljiv projekt.

LPB


Title: Re: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: kamaz on October 22, 2010, 10:42:10 am
A u nekim stvarima je prototip, tako da ima tu za radit. Namjeravan s njim pomaknit granicu RC natjecanja u svitu.  :klap
Btw. ekipa koja se bavi ovim ˝igračkama˝ ima od +30 do +70-80, a znaju potrošit i 800-1000$ a i to nema limita. Čudan neki hobby/sport, al eto, već kad san upa u to, želin napravit najbolje šta znam.
Šta se tiće fotki, idu idući tjedan (da donekle završim zimmerit), ali više manje samo vanjskih djelova (elektronika je ionako sva u kaosu-ali funkcionalnom). Al inače dio teme izrade (neki sustavi, tj nihovi shematski prikazi i sl.) su na australskom forumu hobbyhavoc.com, ali kako su više manje šturi nema baš smisla preslikavat ih. Napravit ću malenu eskluzivu palubi.info oko nekih stvari, ali opet, idući tjedan.
Nadam se da je to O.K. s vama.  :super


Title: Re: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: trpe grozni on October 22, 2010, 10:53:02 am
Jedva cekam i unapred se radujem. :super


Title: Re: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Bozo13 on October 22, 2010, 11:19:47 am
Hvala unapred, Kamaz!

LPB


Title: Re: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: Rocker on October 22, 2010, 01:33:37 pm
I ja jedva čekam fotke tog modela, tenk može i da sačeka malo! ;D


Title: Re: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: bartsimpson on November 18, 2010, 06:25:23 pm
Hoce li skoro nastavak... :rtfm


Title: Re: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: motorista 57 klasa on November 19, 2010, 06:26:37 am
Nisam siguran da pripada ovde, ali mislim da svakako mogu dobiti pomoć od vas.
da li ova dva zadovoljavaju standarde modelarstva?
[attachment=1]


Title: Re: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: kamaz on November 21, 2010, 09:09:03 pm
To ti bolje ide u onu moju drugu temu o 1/16 Tigru, jer su ovi u tom mjerilu, oba na daljinski.


Title: Re: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: bartsimpson on January 10, 2011, 09:40:59 pm
Kamaz...ima li neceg novog?   :rtfm


Title: Re: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: cerepovec on February 18, 2011, 09:28:30 am
dok se jos nije stiglo do dimnih kutija na M-84. imam utisak da su malo prevelike (na onim slikama sa stranica 2 i 3)


Title: Re: Maketa tenka M-84 clana Kamaz
Post by: kamaz on February 18, 2011, 02:11:42 pm
Možda, nisam nešto previše komparirao, no i one su na remontu zbog pristupačnosti korjenu topovske cijevi i zaštitnoj tkanini oko nje. ;)

P.S. ovako, ovisno o varijanti, neki su imali nešto duže, kao ovi od Zvezde, no u globalu trebaju biti krači za 1mm, a ta se razlika pojavljuje dolje na dnu bacača gdje se nalazi trokutaski nosač. Promjer odgovara. A čepovi su kao šta sam gori govorija-opet ovisno o verziji-isto krivi...