PALUBA

Kopnena vojska => Specijalne jedinice => Topic started by: leut on May 08, 2010, 12:51:01 amTitle: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on May 08, 2010, 12:51:01 am
Bojna za specijalna djelovanja GS OS RH

[attachment=3]
Bojna za specijalna djelovanja (BSD) pristožerna je postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ustrojena je 8. rujna 2000. godine spajanjem Središta posebnih borbenih vještina iz Šepurina i 1. Hrvatskog gardijskog zdruga.

Središte posebnih borbenih vještina (SPBV) utemeljeno je u Šepurinama, 17. travnja 1994. godine pod nazivom Obučno središte Gardijskog desantnog pješaštva (OS GDP) "Pukovnik Damir Tomljanović" da bi u svibnju 1995. po zapovjedi ministra obrane promijenilo naziv u Središte gardijsko za specijalističku obuku dočasnika  ''Damir Tomljanović - Gavran'' (SG SOD ''D.T.-GAVRAN''). 1999. godine, postrojba SG SOD "D.T.-GAVRAN" se spaja sa Središtem za obuku izvidnika i diverzanata (SOID) iz Delnica i preustrojava u postrojbu Središte posebnih borbenih vještina (SPBV). Od rujna 2000. preustrojem ulazi u sastav Bojne za specijalna djelovanja (BSD). Geslo postrojbe bilo je "Znoj štedi krv".

1. Hrvatski gardijski zdrug (1. HGZd) 1. Hrvatskog gardijskog zbora ustrojen je 18. travnja 1994. godine od Specijalne postrojbe Ministarstva obrane Republike Hrvatske - "Bojne Zrinski", dijela Specijalnih postrojbi Glavnog stožera Hrvatske vojske - bojni: "Frankopan", "Ban Jelačić", "Matija Vlačić", "Ferdo Sučić" i dijelova 8. lakojurišne brigade Vojne policije.
1. Hrvatski gardijski zbor objedinio je specijalne, počasne i posadno-zaštitne postrojbe i službe HV-a, MORH-a, MUP-a i Ureda predsjednika RH i bio je direktno podvrgnut Vijeću obrane nacionalne sigurnosti (VONS), odnosno Vrhovnom zapovjedniku RH., a 1. H.G. Zdrug je predstavljao borbeni i elitni dio 1. H.G. Zbora. Sjedište 1. H.G. Zdruga bilo je u Rakitju pokraj Zagreba.

U sklopu drugog preustroja, krajem 2008. godine u sastav Bojne za specijalna djelovanja ulaze i 352. satnija pomorskih diverzanata HRM (slijednik 352. diverzantsko-roniteljske bojne HRM) i satnija Antiterorističke Vojne policije (ATVP), čime postrojba narasta sa 150 na 300 pripadnika i objedinjava sve specijalne postrojbe OS RH.

Ustroj

Zapovjedni vod - zadužen za osiguranje sustava veze, sanitet, opskrbu i transportno osiguranje
1. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za provedbu zračno-desantnih operacija te zauzimanje i osiguranje zračno-desantne osnovice.
2. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za provedbu operacija u brdsko-planinskom okružju te zimskim uvjetima. Nositelj provedbe obuke skijanja i alpinizma.
3. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za provedbu amfibijsko-desantnih operacija na moru i unutrašnjim vodama. Nositelj provedbe obuke za borbenog plivača i ronitelje.
Satnija za gradsku i antiterorističku borbu - specijalizirana za gradsko i antiterorističko djelovanje. Posebno osposobljena za pripremu i provedbu antiterorističkih operacija (izravne akcije na objekte, rješavanje talačkih situacija) te osiguranju VIP osoba. Nastala je uklapanjem Antiterorističke jedinice Vojne policije (ATVP) u BSD.
Satnija za vatrenu potporu - nositelj provedbe snajperske i minobacačke obuke. Daje izravnu vatrenu potporu ostalim cijelinama BSD.

Bojna za specijalna djelovanja je po utemeljenju bila smještena u Šepurinama pokraj Zadra, da bi krajem 2001. godine dobila premještaj u vojarnu "Drgomalj" u Delnicama, današnju matičnu bazu postrojbe. Pored nje, dijelovi postrojbe smješteni su u vojarni "Josip Jović" na Udbini, vojarni "Kovčanje" na Malom Lošinju i vojarni "Sveti Nikola" u Splitu.

Prvi zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja bio je pukovnik Marko Vukasović, 2003. godine naslijeđuje ga brigadir Nikola Županić, a od 2011. godine na čelu postrojbe je pukovnik Dražen Ressler.

Pripadnici postrojbe nose zelene beretke, a simbol postrojbe je Poskok (Vipera ammodytes), najotrovnija i najopasnija europska zmija iz porodice ljutica. Službeno geslo BSD je "Svi su pozvani, rijetki su odabrani"

Gašenje Bojne za specijalna djelovanja - ustroj Zapovjedništva specijalnih snaga

Bojna za specijalna djelovanja egzistirala je do 1.12.2014. godine, kada je u cilju reorganizacije i uspostavljanja nove strukture, a u skladu s odredbama Dugoročnog plana razvoja OS RH za razdoblje 2015. do 2024. godine, te Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, Odlukom ministra Obrane RH i Zapovijedi načelnika GS OS RH, pokrenuto gašenje BSD-a i stvaranje Zapovjedništva specijalnih snaga. Cilj preustrojavanja je stvaranje interoperabilnih, razmjestivih i spremnih snaga za specijalne operacije koje će biti sposobne odgovoriti svojim djelovanjem na trenutne i buduće sigurnosne izazove.

Tema: Zapovjedništvo specijalnih snaga OS RH (http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,26692.0.html)

__________________________________________________________________

Ova tema nastala je spajanjem više manjih tema i vijesti posvećnih BSD.

__________________________________________________________________


Petak, 07. Svibanj 2010.

Združena obuka helikopterskih i specijalnih postrojbi

[attachment=1]
Vježbom koja je u četvrtak, 6. svibnja održana na vojnom poligonu „Crvena zemlja“ u Kninu, završila je združena obuka helikopterskih i specijalnih postrojbi Oružanih snaga RH. Integralni dio obuke bilo je i taktičko borbeno zbrinjavanje ranjenika.

Obuka se provodila s ciljem podizanja sposobnosti helikopterskih posada i specijalnih postrojbi OS RH potrebnih za sudjelovanje u složenim operacijama u kojima je jedna od iznimno važnih komponenti i rad borbenih spasitelja na zbrinjavanju stradalih i njihova hitna evakuacija s bojišta.  
Ubacivanje i izvlačenje izvidničkih i timova specijalnih snaga na teren helikopterom, izviđanje terena, onesposobljavanje cilja izravnom akcijom, pružanje pomoći i pripremanje  ranjenika za hitnu evakuaciju te njihovo prevoženje helikopterom do zdravstvene ustanove, neke su od radnji provedene tijekom vježbe. Kako je jedna od komponenti vježbe bila i letenje u noćnim uvjetima s opremom za letenje noću, za što je već obučen dio letačkog osoblja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, vježba se provodila u kasnim večernjim satima.
Združena obuka trajala je dva tjedna, a u njoj je sudjelovalo više od 90 pripadnika  Bojne za specijalna djelovanja, izvidničkih timova iz postrojbi HKoV-a, pripadnika Središta za obuku i doktrinu logistike, Zapovjedništva za obuku i doktrinu, posade helikoptera obučene za letenje u noćnim uvjetima, te pripadnici Oružanih snaga Litve i Letonije i instruktori iz vojske SAD-a.

[attachment=2]
Izvor: MORH web (http://www.morh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on May 14, 2010, 01:30:48 pm
VOJNA VJEŽBA

Združena letačka obuka HELIKOPTERSKIH I SPECIJALNIH POSTROJBI

Vježbom koja je 6. svibnja održana na vojnom poligonu "Crvena zemlja" uspješno je završila združena letačka obuka helikopterskih i specijalnih postrojbi. Integralni dio obuke bilo je i taktičko borbeno zbrinjavanje ranjenika. Obuka se provodila s ciljem podizanja sposobnosti helikopterskih posada i specijalnih postrojbi potrebnih za sudjelovanje u složenim operacijama, u kojima je jedna od iznimno važnih komponenti i rad borbenih spasilaca na zbrinjavanju stradalih te njihova žurna evakuacija s bojišta

Dinarski planinski masiv. Teren nepristupačan. Divlje životinje, promjenjivi meteo uvjeti. Mrak. Nekoliko desetaka kilometara dalje snage za specijalne operacije, posada helikoptera s opremom za noćno letenje i borbeni spasioci čekaju početak akcije. Locirati te izravnom akcijom onesposobiti i uhvatiti metu koja se skriva na tom, za provođenje operacije rizičnom području. Sve je trebalo napraviti brzo, uz što manje "žrtava". Prioritet je zarobiti, a ne ubiti metu. Meta: strani državljanin, dezerter i trgovac drogom povezan s narko-kartelima koji želi uspostaviti lanac za distribuciju i prodaju kokaina. Kvalitetni obavještajni podaci i dobro obavljen posao izvidničkih timova pripremili su teren snagama za specijalne operacije. Najopasnije - biti otkriven prije dolaska na cilj. Kratak brifing timova za specijalne operacije Niki, zapovjedniku zapovjednog mjesta, nakon čega je zvuk helikopterskih elisa proparao nebo. Značilo je to početak operacije. Trgovac drogom i njegovi pomoćnici od tog trenutka više nisu bili sigurni u svom planinskom skloništu.

Scenarij je to vježbe koja je 6. svibnja održana na vojnom poligonu "Crvena zemlja", a kojom je uspješno završila združena letačka obuka helikopterskih i specijalnih postrojbi. Integralni dio obuke bilo je i taktičko borbeno zbrinjavanje ranjenika. Obuka se provodila s ciljem podizanja sposobnosti helikopterskih posada i specijalnih postrojbi potrebnih za sudjelovanje u složenim operacijama, u kojima je jedna od iznimno važnih komponenti i rad borbenih spasilaca na zbrinjavanju stradalih te njihova žurna evakuacija s bojišta.

[attachment=1]Integralni dio obuke bilo je i taktičko borbeno zbrinjavanje ranjenika

Ubacivanje i izvlačenje izvidničkih timova i timova specijalnih snaga na teren helikopterom, izviđanje terena, lociranje mete i njezino onesposobljavanje izravnom akcijom, pružanje pomoći i pripremanje ranjenika za žurnu evakuaciju te njihovo prevoženje helikopterom do zdravstvene ustanove jesu neke od radnji provedenih tijekom vježbe. Kako je jedna od komponenti vježbe bila i letenje u noćnim uvjetima s opremom za letenje noću, za što je već obučen dio letačkog osoblja HRZ-a, vježba se provodila u kasnim večernjim satima.

Združena obuka trajala je dva tjedna, a u njoj je bilo više od 90 sudionika. Provodila se u vojarni u Benkovcu, gdje je bilo smješteno zapovjedno mjesto, nositelj kojeg je bila Satnija za gradsku i antiterorističku borbu Bojne za specijalna djelovanja, u vojarni u Zemuniku, te na vojnim poligonima "Udbina" i "Crvena zemlja". Osim pripadnika BSD-a, u obuci su sudjelovali i izvidnički timovi iz postrojbi HKoV-a, pripadnici Središta za obuku i doktrinu logistike, Zapovjedništva za obuku i doktrinu, posade helikoptera obučene za letenje u noćnim uvjetima, te pripadnici oružanih snaga Litve i Letonije i instruktori iz vojske SAD-a.

Autor: Leida Parlov
Foto: Davor Kirin
Izvor: Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: kopriva on September 08, 2010, 10:43:11 pm
Obilježena 10. obljetnica BSD-a

U vojarni "Drgomalj" u Delnicama u srijedu, 8. rujna, svečano je obilježena 10. obljetnica ustrojavanja Bojne za specijalna djelovanja OSRH. Uz djelatnike Bojne, svečanosti je nazočio i niz državnih i vojnih dužnosnika, na čelu sa Predsjednikom RH i vrhovnim zapovjednikom OSRH Ivom Josipovićem, izaslanicom Predsjednika Hrvatskog Sabora Željkom Antunović te izaslanikom ministra obrane i načelnikom GS OSRH generalom zbora Josipom Lucićem.

Tijekom jutarnjeg dijela proslave, održana je sveta misa u delničkoj crkvi Svetog Ivana Krstitelja koju je vodio vojni ordinarij msgr Juraj Jezerinac, a zapovjedništvo Bojne i predstavnici braniteljskih udruga te obitelji branitelja položili su vijence na spomen područje u vojarni "Drgomalj" posvećeno pripadnicima hrvatskih specijalnih postrojbi poginulim u Domovinskom ratu. Uslijedila je dodjela promaknuća, nagrada i pohvala naistaknutijim pripadnicima BSD-a.
Središnji dio proslave upriličen je u večernjim satima. Nakon obilaska spomen-područja, izaslanstva su se uputila na pistu vojarne, gdje je zapovjednik BSD-a brigadir Nikola Županić predao prijavak Predsjedniku Josipoviću. Potom su se dužnosnici prigodnim govorima i čestitkama obratili postrojenim pripadnicima BSD-a i drugim gostima, među kojima su bili bivši pripadnici postrojbe, predstavnici tijela lokalne samouprave, MUP-a, Vojno-diplomatskog zbora i drugi.

Zapovjednik BSD-a brigadir Nikola Županić iznio je kratku povjesnicu postrojbe i prezentirao njene današnje zadaće, s naglaskom na sudjelovanje pripadnika BSD-a u međunarodnim mirovnim misijama i interoperabilnost sa srodnim postrojbama iz zemalja članica NATO-a. Krunom dosadašnjeg rada Županić smatra prošlogodišnju međunarodnu vježbu „Jackal Stone“.

Načelnik GS OSRH general zbora Josip Lucić pozdravio je nazočne u ime ministra obrane Branka Vukelića. BSD je okarakterizirao kao „najelitniju postrojbu OS“, koja je izrasla na temeljima iz Domovinskog rata i profilirala se u najopremljeniju i najobučeniju specijalnu postrojbu, u svakom trenutku spremnu izvršiti najzahtjevnije zadaće.

Potpredsjednica Hrvatskog Sabora Željka Antunović citirala je geslo BSD-a „Svi su pozvani, rijetki su odabrani!“, koje jasno govori koliko truda, hrabrosti, spretnosti i požrtvovnosti treba imati da se postane pripadnik Bojne. "Svoje vrline BSD potvrđuje u svakoj prilici, bez obzira je li riječ o vojnim zadaćama, ili pomoći civilnoj zajednici", istaknula je Antunović.

Predsjednik RH Ivo Josipović je istaknuo da je BSD jedna od „stupova hrvatske obrambene moći, ali i naš prozor u Svijet“, jer pripadnici postrojbe djeluju u međunarodnim operacijama širom svijeta, svugdje na ponos i diku Hrvatske. "U viziji koju imamo o modernoj Hrvatskoj, Hrvatskoj 21. stoljeća, zemlji Europske unije, BSD ima odgovornu zadaću", zaključio je predsjednik Josipović.

Svečani program završio je prikazom Taktičko-tehničkog zbora BSD-a.
U vojarni "Drgomalj" u Delnicama u srijedu, 8. rujna, svečano je obilježena 10. obljetnica ustrojavanja Bojne za specijalna djelovanja OSRH. Uz djelatnike Bojne, svečanosti je nazočio i niz državnih i vojnih dužnosnika, na čelu sa Predsjednikom RH i vrhovnim zapovjednikom OSRH Ivom Josipovićem, izaslanicom Predsjednika Hrvatskog Sabora Željkom Antunović te izaslanikom ministra obrane i načelnikom GS OSRH generalom zbora Josipom Lucićem.

Tijekom jutarnjeg dijela proslave, održana je sveta misa u delničkoj crkvi Svetog Ivana Krstitelja koju je vodio vojni ordinarij msgr Juraj Jezerinac, a zapovjedništvo Bojne i predstavnici braniteljskih udruga te obitelji branitelja položili su vijence na spomen područje u vojarni "Drgomalj" posvećeno pripadnicima hrvatskih specijalnih postrojbi poginulim u Domovinskom ratu. Uslijedila je dodjela promaknuća, nagrada i pohvala naistaknutijim pripadnicima BSD-a.
Središnji dio proslave upriličen je u večernjim satima. Nakon obilaska spomen-područja, izaslanstva su se uputila na pistu vojarne, gdje je zapovjednik BSD-a brigadir Nikola Županić predao prijavak Predsjedniku Josipoviću. Potom su se dužnosnici prigodnim govorima i čestitkama obratili postrojenim pripadnicima BSD-a i drugim gostima, među kojima su bili bivši pripadnici postrojbe, predstavnici tijela lokalne samouprave, MUP-a, Vojno-diplomatskog zbora i drugi.

Zapovjednik BSD-a brigadir Nikola Županić iznio je kratku povjesnicu postrojbe i prezentirao njene današnje zadaće, s naglaskom na sudjelovanje pripadnika BSD-a u međunarodnim mirovnim misijama i interoperabilnost sa srodnim postrojbama iz zemalja članica NATO-a. Krunom dosadašnjeg rada Županić smatra prošlogodišnju međunarodnu vježbu „Jackal Stone“.

Načelnik GS OSRH general zbora Josip Lucić pozdravio je nazočne u ime ministra obrane Branka Vukelića. BSD je okarakterizirao kao „najelitniju postrojbu OS“, koja je izrasla na temeljima iz Domovinskog rata i profilirala se u najopremljeniju i najobučeniju specijalnu postrojbu, u svakom trenutku spremnu izvršiti najzahtjevnije zadaće.

Potpredsjednica Hrvatskog Sabora Željka Antunović citirala je geslo BSD-a „Svi su pozvani, rijetki su odabrani!“, koje jasno govori koliko truda, hrabrosti, spretnosti i požrtvovnosti treba imati da se postane pripadnik Bojne. "Svoje vrline BSD potvrđuje u svakoj prilici, bez obzira je li riječ o vojnim zadaćama, ili pomoći civilnoj zajednici", istaknula je Antunović.

Predsjednik RH Ivo Josipović je istaknuo da je BSD jedna od „stupova hrvatske obrambene moći, ali i naš prozor u Svijet“, jer pripadnici postrojbe djeluju u međunarodnim operacijama širom svijeta, svugdje na ponos i diku Hrvatske. "U viziji koju imamo o modernoj Hrvatskoj, Hrvatskoj 21. stoljeća, zemlji Europske unije, BSD ima odgovornu zadaću", zaključio je predsjednik Josipović.

Svečani program završio je prikazom Taktičko-tehničkog zbora BSD-a.

Izvor: MORH web (http://www.morh.hr/hr/vijesti-najave-i-priopcenja/vijesti/obiljezena-10.-obljetnica-bsd-a.html)

Na zadatku s hrvatskim komandosicama:
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/video-jedan-dan-na-zadatku-s-hrvatskim-komandosicama.html


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on September 09, 2010, 01:36:45 am
Zanimljiv mi je podatak, izrečen na vijestima, da je zahtjevnu obuku položilo samo 6 od 74 kandidata. Potpuno u skladu sa sloganom bojne - "Svi su pozvani, rijetki odabrani"


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: dzumba on September 09, 2010, 08:26:18 am
Уз дужно уважавање говорника, као и чињенице да са на оваквим свечаностима помало претерује у истицању значаја јединице, помало ми је чудно да се каже да је БСД једна од "ступова хрватске одбрамбене моћи, али и наш прозор у Свијет". Нешто слично су и остали говорили.

Без обзира на значај специјалних јединица оне, саме по себи, нису ступ одбрамбене моћи. То су ипак и у мањим државама какав је Хрватска већи састави као што су целина КоВ, РВ и ПВО, РМ. Специјалне јединице, па и БСД су елитне јединице, које борбеној спремности дају квалитет више, подужу углед војске у целини и могу у борбеним дејствима бити језичак на ваги, али никако нису ступ одбране неке државе. Ко год од војске види само или углавном специјалце имаће лош резултат.

У сваком случају БСД јесте једна добро оспособљена и опремљена јединица и рекао бих добро вођена.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: trpe grozni on September 09, 2010, 08:38:27 am
@Dzumba
Sta znaju danasnji nasi politicari sta su i koji su stubovi odbrane. ;D ;D ;D

Pripadnivima BSD cestitam ljubilarnu desetgodisnju proslavu, i zelim im sto vise treninga i sto manje borbenog delovanja.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: kopriva on September 09, 2010, 09:57:27 am
Nažalost na stranici MORH-a  kao i uvijek ima samo  nekoliko slika.
Postrojili su ih po največem pljusku
Evo ima nešt slika na JL
http://www.jutarnji.hr/ivo-josipovic-navukao-uniformu-i-gledao-vojnu-vjezbu/884798?foto=1


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: brodarski on September 09, 2010, 12:43:03 pm
Koliko ja poznam BSD, to je vrhunska postrojba. Imaju zahtijevan program obuke. Oni što su je prošli pamtiće je za cijeli život. Kao i u životu '' puno zvanih, malo odabranih'', vrijedi i za ovu bojnu.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: jadran2 on September 09, 2010, 01:08:23 pm
Steta za tu situaciju s kisobranom......kada je vec bila ta kisurina, moglo se puno bolje iskoristiti, ali........


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: kopriva on September 09, 2010, 04:27:18 pm
Žalosno je da se na javnoj televiziji uopče na spominje da je bila obljetnica.
Naravno na stranici MORH-a može se vidjeti nekoliko slika od njih 10 na 8 su samo političari.
Od vježbe vidi se samo uslikani autobus ništa više.Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: dzumba on September 09, 2010, 05:25:13 pm
Може ли ми неко одговорити, наравно ако није тајна, на пар питања у вези БСД.

На фотографијама у Јутарњем листу, чији је линк је дао Коприва, види се председник Јосиповић у спомен соби јединице. У десет година постојања бојне сигурно није било пуно страдалих, посебно не у борби. Вероватно се ради о припадницима јединица чију традицију наставља Бојна за специјална дјеловања. Мене занима које су то јединице.

Делнице су мали градић. Предпостављам да је већина припадника БСД изван тог подручја. Где и како живе: у касарни (војарни), у наменским (службеним) станови у Делницама, путују сваки дан или се сналазе (станују приватно)?

Да ли су припадници бојне били у мисијама у иностранству као посебна формација. Ако јесу где и када?


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on September 09, 2010, 05:53:25 pm
Може ли ми неко одговорити, наравно ако није тајна, на пар питања у вези БСД.

На фотографијама у Јутарњем листу, чији је линк је дао Коприва, види се председник Јосиповић у спомен соби јединице. У десет година постојања бојне сигурно није било пуно страдалих, посебно не у борби. Вероватно се ради о припадницима јединица чију традицију наставља Бојна за специјална дјеловања. Мене занима које су то јединице.

Delnice su mali gradić. Predpostavljam da je većina pripadnika BSD izvan tog područja. Gde i kako žive: u kasarni (vojarni), u namenskim (službenim) stanovi u Delnicama, putuju svaki dan ili se snalaze (stanuju privatno)?

Да ли су припадници бојне били у мисијама у иностранству као посебна формација. Ако јесу где и када?

Što se tiće prvog pitanja, BSD je formiran (8. rujna 2000.) od ljudstva i tehnike 1. Hrvatskog gardijskog zdruga i Središta za posebne borbene vještine iz Šepurina.
Kasnije su u sastav postrojbe ušli i 352. satnija pomorskih diverzanata (dotada u sastavu HRM) i Antiteroristička jedinica Vojne policije (ATVP).
1. hrvatski gardijski zdrug ustrojen je 18. travnja 1994. godine od Specijalne postrojbe Ministarstva obrane Republike Hrvatske, "Bojne Zrinski", dijela Specijalnih postrojbi Glavnog stožera Hrvatske vojske, bojni: "Frankopan", "Ban Jelačić", "Matija Vlačić", "Ferdo Sučić" i dijelova "Lakojurišne brigade Hrvatske vojske".

Pripadnici postrojbe sudjelovali su u misijama ISAF (Afganistan) i EUFOR Tchad/RCA (Čad).


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: dzumba on September 09, 2010, 06:24:06 pm
Према мојим сазнањима крајем 1996.године у ОС Хрватске биле су следеће специјалне јединице:
- 1. хрватски гардијски здруг;
- 350. диверзантски одред Главног стожера ОСХ;
- 352. диверзантско-ронитељска бојна;
- антитерористичка војна полиција (АТВП)

Осим ових у саставу сваког зборног подручја биле си извиђачко-диверзантске сатније и извиђачке сатније гардијских бригада.

1.хрватски гардисјки здруг је била "мешовита" јединица за борбене и специјалне задатке која је номинално имала: команду, оклопмо-механизовану бојну, артиљеријску бојну (дивизијун) и 3.гардијску падобранску бојну. Управо ова последња наведена је била "скројена" као права специјална јединица. Номинално, 1. хрватски здруг је био у саставу 1.хрватског гардијског збора који је обједињавао јединице за почасти, обезбеђење и ову специјалну јединицу. Нешто као пандам Корпусу специјалних јединица у тадашњој ВЈ.

У попису јединица чији су припадници ушли у састав БСД не видим 350. диверзантски одред. Предпостављам да је и из те малобројне јединице бар неко ушао у састав БСД.

У сваком случају то што се од више малих, недовољно попуњених и опремљених јединица без јасне мисије и визије и линије командовања, формирана једна бројчано мања специјална јединица, али добро обучена, добро опремљена и добро вођена, при чему се још уложило и у полигоне за обуку, је за похвалу креаторима ове идеје и пројекта. Бар ја то тако ценим.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: pp5d6 posejdon on September 10, 2010, 02:41:01 pm
Tamo je bilo sve pet osim vremenskih uvjeta.Drugarstvo na levelu,iliti nivou,iliti razini, gorskokotarski škampi vrhunski kao i atmosfera.
Drug Patriot oliti naš Hrvoje me zamolio da stavim neke njegove slike uz napomenu da će svakome koga to zanima poslati po jednu fotografiju u vrhunskoj rezoluciji ako se javi na mail koji je na postanim slikama.
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5][attachment=6]


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: pp5d6 posejdon on September 10, 2010, 02:49:29 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: brodarski on September 10, 2010, 03:47:16 pm
Hvala našem brižnom kolegi Patriotu na odličnim slikama. Ima ga svugdi.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on September 14, 2010, 02:41:01 pm
@džumba spajanjem 350. diverzantskog odreda Glavnog stožera OS RH, 1. izvidničko-diverzantske satnije GS "Anguilla", 74. satnije elektroničkog djelovanja GS, 280. voda bespilotnih letjelica GS te (nešto kasnije) i dijela pripadnika 1. Hrvatskog gardijskog zdruga (dio je ušao u sastav BSD), ustrojena je 350. vojno-obavještajna bojna (mislim da se jedno vrijeme zvala 350. vojno obavještajna brigada), od 2007. Vojno obavještajna bojna - danas jedna od najelitnijih postrojbi HKov i OSRH u cijelini.

Vezani članak: Vojno-obavještajna bojna: Obuka borbenih plivača - Mamac 010 (http://www.paluba.info/smf/hrvatska/vojno-obavjestajna-bojna-obuka-borbenih-plivaca-mamac-010/msg89443/#msg89443)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: dzumba on September 14, 2010, 07:29:52 pm
Леуте, велико хвала на информацијама. Мислио сам да је војно-обавјештајна бојна устројена по америчком систему и да то није извиђачко-диверзанстка јединица класичног типа. Колико видим то је оно што је својевремено требао бити 350.диверзантски одред -јединица за дубинске задатке извиђачког и диверзанстког типа.  Само им је додата елктроничка и компонента беспилотних летилица.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: kopriva on October 01, 2010, 03:39:07 pm
BSD na vježbi Jackal Stone 2010

http://www.dvidshub.net/image/322078/coalition-forces-perform-demonstarion-jackal-stone-10
http://www.dvidshub.net/image/321269/coalition-kicks-off-jackal-stone-10-exercise
http://lotniczapolska.pl/JACKAL-STONE-2010:-komponent-lotniczy,15518?gallery=yes
http://lotniczapolska.pl/JACKAL-STONE-2010:-komponent-lotniczy,15518
http://demotiximages.com/news/450120/jackal-stone-2010
http://www.wojskaspecjalne.mil.pl/90-aktualnosci.html?ln=pl
http://www.wojskaspecjalne.mil.pl/90-aktualnosci.html?ln=pl


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on December 18, 2010, 03:42:09 pm
Provjere tjelesne spremnosti u BSD-u

[attachment=1]
U Bojni za specijalna djelovanja provedene su redovite provjere tjelesne sposobnosti kao i izvanredne provjere za operativne satnije postrojbe.

Prvog dana provedene su klasične provjere po sljedećim disciplinama: sklekovi (broj bodova minimalno 80), podizanje trupa (broj bodova minimalno 80) i trčanje na 3200 metara (broj bodova minimalno 80).

Drugog dana provedene su izvanredne provjere po sljedećim disciplinama: hodnja 12 kilometara s osobnim naoružanjem i borbenim prslukom, te borbenom naprtnjačom s 12 kilograma dodatnog tereta u njoj (prolazno vrijeme za sve pripadnike bez obzira na godine je 90 minuta), zgibovi (minimalno 10 zgibova za prolaz) te penjanje uz konop 7 metara (prošao?/nije prošao).

Trećeg dana provedene su izvanredne provjere po sljedećim disciplinama: plivanje 300 metara u 50-metarskom bazenu M (maksimalno vrijeme za prolaz 7.30 minuta) i ronjenje (minimalno 15 metara ronjenja za prolaz)

Planirano je da se ovakve izvanredne provjere uvedu kao standard u operativnim satnijama BSD-a, kao i uvođenje još nekih disciplina kao što su ciljanje osobnim naoružanjem (puška i pištolj) u uvjetima opterećenja (tzv. stres-test), bacanje bombe.

Posebno se razmatra uvođenje provjera specifičnih za zimsko razdoblje - hodanje na skijama s različitim zadaćama (ophodnja).

Razlog uvođenja ovih izvanrednih provjera jest zelena beretka koju cijene u zemlji i svijetu, a može je nositi samo onaj čije su motoričke i psihološke sposobnosti, a posebice rezultati vrhunski.

REZULTATI PROVJERA

1. mjesto - 3. satnija za specijalna djelovanja - Ronilačka
2. mjesto - Satnija za gradsku i antiterorističku borbu
3. mjesto - 1. satnija za specijalna djelovanja - Padobranska
4. mjesto - Satnija za vatrenu potporu
5. mjesto - 2. satnija za specijalna djelovanja - Planinsko i zimsko ratovanje


Autor: M. Marasović
Snimio: Goran Brkić
Izvor: Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on December 18, 2010, 03:45:33 pm
3. satnija za specijalna djelovanja - Ronilačka, koja je osvojila prvo mjesto na ovoj provjeri je nekadašnja 352. satnija pomorskih diverzanata HRM.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: kopriva on December 19, 2010, 09:17:30 pm
Dali je samo ronilačka ili joj je ostalo i ono "specijalizirana za provedbu amfibijsko-desantnih operacija na moru i unutrašnjim vodama"
[attachment=1]


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: Rade on December 19, 2010, 09:27:57 pm
Da li komandni vod može da podrži logistički bataljon za specijalna dejstva? Ili se pokazalo da je ipak potrebna logistička četa?


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on April 30, 2011, 06:41:34 pm
VJEŽBA BOJNE ZA SPECIJALNA DJELOVANJA

Sablja 11

Pripadnici BSD-a u vježbi su izveli samo manji dio zahtjevnih zadaća za koje su, pokazalo je to i ocjenjivanje, dobro obučeni i opremljeni. Vježba i ocjenjivanje provodilo se u dva dijela. U skladu s pravilima CREVAL-a ocjenjivanje traje najviše 72 sata. Prvi dio provodio se u vojarni gdje se provjeravala dokumentacija i planovi za vježbu, dokumentacija veze te stanje opreme koja se rabi. U drugom je dijelu u vježbi na zemljištu postrojba demonstrirala svoje taktičke sposobnosti na temelju matrice svojih sposobnosti

[attachment=1]
Bojna za specijalna djelovanja provela je na području vojarne "Drgomalj" u Delnicama vježbu Sablja 11, u sklopu koje je prvi put provedena certifikacija Voda za specijalna djelovanja iz BSD-a koji je deklariran za NATO-ove Ciljeve snaga. Certifikacija u NATO-ovu integracijskom procesu znači nacionalno ocjenjivanje uz nadzor NATO-ova tima iz nadređenog NATO-ova zapovjedništva (za kopnenu vojsku - NATO Force Command Madrid). Cilj certifikacije je službena potvrda nove NATO-ove članice da njezine deklarirane postrojbe dostižu relevantne standarde interoperabilnosti, a provodi se metodom "CREVAL light" ocjenjivanja (Combat Readiness Evaluation - označava NATO-ovo ocjenjivanje borbene spremnosti kopnenih snaga, a oznaka "light" znači da se ne primjenjuje prema svim visokim kriterijima na deklarirane postrojbe koje su u NATO-ovu integracijskom procesu).

Inače u NATO-u, CREVAL-om se ocjenjuje borbena spremnost kopnenih snaga. Naime, sve postrojbe deklarirane za NATO-ove Ciljeve snaga prolaze NATO-ov integracijski proces koji može trajati i do deset godina. Tijekom tog razdoblja provodi se certifikacija kao prvi korak, nakon koje slijedi afirmacija, odnosno ocjenjivanje koje provodi NATO-ov ocjenjivački tim. Afirmacija određene deklarirane postrojbe završni je korak u NATO-ovom integracijskom procesu i osnovni je preduvjet za primjenu određenog Cilja snaga. Certifikaciju Voda za specijalna djelovanja provodio je šesteročlani ocjenjivački tim iz Hrvatske kopnene vojske čiji je čelnik bio bojnik Marko Krstanović. Nadzor ocjenjivanja iz NATO-ova zapovjedništva snaga u Madridu proveli su bojnici Jose Manuel Gonzales Rodriguez i Stergios Anastasiadis.

Nadzor vježbe i ocjenjivanja s razine GSOSRH-a proveo je pukovnik Dean Kranjčec, časnik za borbenu spremnost HKoV-a u Upravi za obrambene poslove i obuku GSOSRH-a, ujedno i nacionalni koordinator za CREVAL ocjenjivanje.

[attachment=2]
Pripadnici BSD-a u vježbi su izveli samo manji dio itekako zahtjevnih zadaća za koje su, pokazalo je to i ocjenjivanje, dobro obučeni i opremljeni. Kod ocjenjivanja osim CREVALA-a rabljene su i liste za ocjenjivanje iz SOFEVAL-a jer je metodologija vrlo slična. Naime, SOFEVAL je NATO-ov priručnik za ocjenjivanje specijalnih snaga koji je u završnoj doradi, te bi trebao uskoro biti potpisan.

Vježba a samim time i ocjenjivanje provodilo se u dva dijela. U skladu s pravilima CREVAL-a ocjenjivanje traje najviše 72 sata. Prvi dio provodio se u vojarni gdje se provjeravarala dokumentacija i planovi za vježbu, dokumentacija veze, te stanje opreme koja se rabi. U drugom je dijelu u vježbi na zemljištu postrojba demonstrirala svoje taktičke sposobnosti na temelju matrice svojih sposobnosti. Neke od sposobnosti su specijalno izviđanje, upad u objekt, neutraliziranje terorističke skupine, prikupljanje podataka, pozivanje NBKO snaga, osiguranje terena, pretraga terena, vozila i objekta s vojnim psima za detekciju eksploziva, poziv helikoptera za medicinsku evakuaciju zrakom - MEDEVAC.

Ocjenjivanje je vrlo strogo i zahtijeva visoku razinu personalne i materijalne popunjenosti, visoku razinu spremnosti, sređenost kompletne dokumentacije itd., napomenuo je pukovnik Dean Kranjčec, nacionalni koordinator za CREVAL. Svi koji su sudjelovali u ocjenjivanju zadovoljni su Vodom za specijalna djelovanja, a suradnja s kolegama iz NATO-ova zapovjedništva iz Madrida ocijenjena je odličnom i obostrano korisnom. "Vrlo smo zadovoljni onim što smo vidjeli u vojarni i na terenu", kazao je bojnik Rodrigez iz Oružanih snaga Španjolske. On i njegov kolega iz OS Grčke BSD su ocijenili kao profesionalnu postrojbu spremnu za operacije.Vježba je, istaknuli su, bila odlična i provodila se u skladu s propisanim postupcima. U drugoj polovici godine vod treba proći afirmaciju ali i certifikaciju za NRF.

CREVAL ocjenjivanje

[attachment=3]Ocjenjivački tim HKoV-a s ocjenjivačima iz NATO-ova zapovjedništva iz Madrida i pukovnikom Deanom Kranjčecom (treći slijeva), nacionalnim koordinatorom za CREVAL

Pukovnik Dean Kranjčec, nacionalni koordinator za CREVAL nakon tri godine rada u NATO-ovu zapovjedništvu u Lisabonu, je nakon povratka u OSRH postavljen na mjesto časnika za borbenu spremnost u Odjelu za borbenu spremnost u UzOPiO GSOSRH, u sklopu kojeg je postao i nacionalni koordinator za CREVAL (Combat Readiness Evaluation). Zadovoljan je, a što je najvažnije i na ovome upravo provedenom ocjenjivanju vide se rezultati posla koji sustavno provode CREVAL ocjenjivači borbene spremnosti. Velikim dijelom je zaslužan i što se CREVAL tečajevi od prije dvije godine održavaju u Hrvatskoj, a od ove su uvršteni i u službeni kalendar NATO-ove škole.

Naime, pojašnjava pukovnik Kranjčec, koji je bio i direktor prvog NATO CREVAL tečaja koji je održan na HVU u lipnju 2009., Hrvatsko vojno učilište potpisalo je sporazum s NATO-ovom školom Oberammergau o akademskoj suradnji u svibnju 2009. Prvi i za sada jedini konkretan projekt suradnje između dviju školskih institucija je upravo provođenje CREVAL tečajeva na HVU. Tečaj se provodi u skladu s propisanim NATO standardima i identičan je s onim koji se održava u NATO-ovoj školi Oberammergau. Provode ga NATO-ovi stručnjaci ocjenjivanja borbene spremnosti koje okuplja SHAPE i na zahtjev NATO-ove škole šalje na provedbu tečaja (u Oberammergau i na HVU). Tečaj traje tjedan dana. Odaziv časnika iz drugih zemalja članica NATO-a, NATO-ovih zapovjedništava kao i iz određenih partnerskih zemalja na CREVAL tečajevima na HVU je iznimno velik. Može primiti do 50 polaznika od čega OSRH na temelju Tehničkog ugovora ima osam besplatnih mjesta (ostali polaznici plaćaju punu cijenu tečaja od 390 eura kao i u NATO-ovoj školi). To nam je veliki zamah u povećanju broja ocjenjivača, kojih u OSRH ima znatan broj no želimo da ih bude i više. Naime, njihova zadaća je, osim ocjenjivanja, i primjena novog sustava spremnosti u OSRH. Naime, na temelju novog Koncepta sustava spremnosti OSRH-a iz lipnja 2009., ocjenjivanje cjelokupnih kopnenih snaga OSRH-a (ne samo onih deklariranih za NATO i MVO) provodit će se upravo na temelju CREVAL-a. Taj sustav je u fazi primjene u sve dijelove OSRH-a i tu je uloga ocjenjivača iznimna.

Nakon NATO CREVAL tečajeva provedenih na HVU 2009. i 2010. godine, NATO-ova škola Oberammergau i SHAPE dali su iznimno visoke ocjene za profesionalno provedenu organizaciju i provedbu CREVAL tečajeva. To je i jedan od glavnih razloga da se od prošle godine CREVAL tečaj na HVU nalazi i u službenom kalendaru NATO-ove škole.

Ove godine treći po redu NATO CREVAL tečaj na HVU provest će se od 27. lipnja do 1. srpnja.

Brigadir Nikola Županić, zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja

Zadovoljan sam vježbom. Vod koji se ocjenjivao nominiran je za Ciljeve snaga, ali i za NRF snage odnosno Snage brzog odgovora. Tijekom godine vod će proći nacionalnu certifikaciju za NRF. Ovo nam je bila dobra priprema i za tu aktivnost.

Kako ste surađivali s ocjenjivačkim timom?

S ocjenjivačkim timom iz HKoV-a kao i pukovnikom Kranjčecom iz GSOSRH-a suradnja je bila korektna i profesionalna. Odlično smo surađivali i s ocjenjivačima iz NATO-ova zapovjedništva iz Madrida koji su bili iznenađeni radom i opremljenošću naše postrojbe. Dobili smo dosta visoke ocjene, ali i vidjeli na što još moramo tijekom obuke dodatno staviti naglasak.

Je li ovo jedina sastavnica BSD-a deklarirana za Ciljeve snaga?

Da. Kao što znate, mi nismo velika postrojba. Uz ovaj Vod pripremamo i OMLT koji će u sljedećoj rotaciji ići u misiju ISAF, tako da ćemo imati 70-ak ljudi spremno za međunarodne operacije.

Uz obučenost ocjenjuje se i opremljenost postrojbe...

BSD je zasigurno ako ne najbolja, a onda jedna od najbolje opremljenih postrojbi OSRH-a. Ono što je bitno jest da je većina opreme kojom je postrojba opremljena od hrvatskih proizvođača.

Buduće aktivnosti BSD-a...

Aktivnosti ima dosta. U svibnju ćemo provesti tečaj specijalnog planiranja za specijalne operacije na kojem će uz pripadnike OSRH-a biti i pripadnici MUP-a. U suradnji s M2 i GSOSRH-om organiziramo i tečaj terorizam-protuterorizam za najvišu razinu dužnosnika MO-a i OS-a i drugih ministarstva. Naši padobranci odlaze u Poljsku na zajedničku obuku s pripadnicima OS Poljske, a kod nas ćemo zajedno s njima provoditi alpinističku obuku. Uglavnom, obučni ciklus traje cijelu godinu, a dosta aktivnosti koje provodimo su intergranske. Izvrsno surađujemo s HRZ-om, HRM-om i HKoV-om. Jedni bez drugih ne možemo, a na kraju vide se rezultati. Uz to pripremamo se i za vježbu koju ćemo izvesti u sklopu programa obilježavanja 20. godišnjice OSRH-a.

Autor: Leida Parlov
Snimio: Tomislav Brandt
Izvor: Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: brodarski on April 30, 2011, 06:48:55 pm
Tu je negdje i naš vrijedni Patriot.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: dzumba on May 03, 2011, 07:54:33 pm
Примећујем на оном групном снимку и ВПБ М-86 у позадини. Да ли су они у опреми (наоружању) БСД?

Ово се не однси на вежбу БСД, али не могу да не приметим, не само ове, него свугде  наглашавање оног "специјални". И сам можда понекад претерам у томе, али ово - "специјално планирање за специјалне операције". Какво је онда обично планирање за обичне операције? Планирање је планирање, процесна функција руковођења у било каквој врсти операција и обавља се по истим принципима и садржајима.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: Istria 052 on May 04, 2011, 01:35:26 am
Примећујем на оном групном снимку и ВПБ М-86 у позадини. Да ли су они у опреми (наоружању) БСД?

Ово се не однси на вежбу БСД, али не могу да не приметим, не само ове, него свугде  наглашавање оног "специјални". И сам можда понекад претерам у томе, али ово - "специјално планирање за специјалне операције". Какво је онда обично планирање за обичне операције? Планирање је планирање, процесна функција руковођења у било каквој врсти операција и обавља се по истим принципима и садржајима.

Ako je po onoj, cesto dozivljena potreba prestaje biti potreba, onda cesto koristenje specijalnog pridonosi da u tome bude sve manje specijalnog..


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on May 06, 2011, 03:28:53 pm
VOJARNA "JOSIP JOVIĆ" U UDBINI

Temeljna padobranska obuka

Tijekom pet radnih dana, nerijetko radeći i više od deset sati dnevno, polaznici obuke i njihovi instruktori padobranstva iz BSD-a uvježbavaju skokove pomoću sustava veza identičnih padobranu kojim će skakati (simulatora) i upoznaju se s teorijom izvođenja skokova. Nakon petodnevnog zemaljskog obučavanja slijedi pismena i praktična provjera usvojenog znanja. Oni koji je uspješno prođu, započet će s drugim dijelom padobranske obuke - onim u kojem će, s padobranom na leđima, trenutak prije iskakanja, zemlju mjerkati s nekoliko stotina metara udaljenostima

[attachment=1]Uz svaku skupinu polaznika Temeljne padobranske obuke, u svakoj fazi njihova napredovanja, angažirano je najmanje pet do šest instruktora, a najveći broj polaznika uspješno završi ovu obuku. Nešto je drugačije na sljedećoj razini padobranske obuke, na Naprednoj obuci, koja je zahtjevnija jer u njoj polaznici, osim skokova s automatskim otvaranjem padobrana, moraju svladati i skokove slobodnim načinom otvaranja padobrana. Tu, složeniju obuku uspješno završi oko dvije trećine polaznika

Bojna za specijalna djelovanja provela je od 18. do 29. travnja Temeljnu padobransku obuku koja se, u svom prvom dijelu, održavala u vojarni "Drgomalj" u Delnicama, a završena je u Udbini, u vojarni "Josip Jović".

Polaznici ove obuke, pripadnici OSRH-a, moraju prethodno proći liječnički pregled za vojnog padobranca te na ulaznom testu zadovoljiti kriterije tjelesne spremnosti. Tek tada će odabrani, njih najviše 30, započeti s prvim dijelom programa Temeljne padobranske obuke - zemaljskom pripremom.

Tijekom pet radnih dana, nerijetko radeći i više od deset sati dnevno, polaznici obuke i njihovi instruktori padobranstva iz BSD-a uvježbavaju skokove pomoću sustava veza identičnih padobranu kojim će skakati (simulatora) i upoznaju se s teorijom izvođenja skokova.

A što teorija izvođenja skokova obuhvaća?

Padobranac instruktor prve klase u BSD-u, strpljivo nabraja: "Radi se priprema opreme za skok, postupci u zrakoplovu tijekom leta, način iskakanja, radnje ispod kupole, način doskoka i prikupljanje opreme. Naravno, polaznici moraju u potpunosti svladati pakiranje padobrana, a u teorijskom dijelu radimo i na uvježbavanju prinudnih postupaka."

Nakon petodnevnog zemaljskog obučavanja slijedi pismena i praktična provjera usvojenog znanja. Oni koji je uspješno prođu, započet će s drugim dijelom padobranske obuke - onim u kojem će, s padobranom na leđima, trenutak prije iskakanja, zemlju mjerkati s nekoliko stotina metara udaljenosti.

Tijekom ovog dijela obuke polaznici rabe padobran MC1-1C okrugle konstrukcije s automatskim otvaranjem, i izvode najmanje pet skokova čija se razina složenosti postupno povećava. Tako se prva dva skoka izvode s osnovnom opremom i s visine od 800 m, slijede skokovi s dodatnom opremom i naoružanjem s visine od 500 m da bi se, konačno, ciklus temeljne padobranske obuke završio noćnim skokom s visine od 400 m. Polaznici su time stekli potrebne vještine, znanja i iskustvo za obavljanje skokova s automatskim otvaranjem padobrana, uz nošenje opreme i naoružanja, pa je tako i svrha Temeljne padobranske obuke ispunjena.

Padobranac instruktor kaže: "Uz svaku skupinu polaznika Temeljne padobranske obuke, u svakoj fazi njihova napredovanja, angažirano je najmanje pet do šest instruktora, a najveći broj polaznika uspješno završi ovu obuku. Nešto je drugačije na sljedećoj razini padobranske obuke, na Naprednoj obuci, koja je zahtjevnija jer u njoj polaznici, osim skokova s automatskim otvaranjem padobrana, moraju svladati i skokove slobodnim načinom otvaranja padobrana. Tu, složeniju obuku uspješno završi oko dvije trećine polaznika." Instruktori imaju dugogodišnje iskustvo i tijekom vremena su uspješno obučili velik broj padobranaca i sami napravili stotine padobranskih skokova, a na pitanje o budućnosti padobranstva u OSRH gotovo uglas kažu: "Problem je u tome što u OS-u ne postoji vojni pravilnik o padobranstvu, a razlika između vojnog i civilnog padobranstva je velika. Polaznici našeg tečaja, tijekom obučnog procesa, skaču i noću, i s oružjem, i s naprtnjačama od 30 kilograma - to u civilstvu ne postoji, no mi se svejedno moramo vezati za civilne pravilnike i dozvole. To je problem koji nam često otežava rad."

Od 1994. godine kada je započelo provođenje temeljnih padobranskih obuka, proces obuke je prošlo oko 1800 polaznika. Tijekom svih tih godina, i uz tako velik broj polaznika, nije se dogodio ni jedan slučaj ozbiljnijeg ozljeđivanja na obuci - i to je jedan od najboljih pokazatelja njezine vrijednosti. Za to su najzaslužniji padobranci instruktori. Oni su tim koji padobranske obuke provodi od njezinih početaka, a odnedavno u obuci sudjeluju i padobranci vježbenici.

Autor: Lada Puljizević
Snimio: Tomislav Brandt
Izvor: Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on June 17, 2011, 01:35:11 am
Zajednička obuka pripadnika BSD i 1. Puka komandosov Poljske vojske

Jedanaest pripadnika 1. Puka komandosov Poljske vojske od 30. svibnja do 10. lipnja 2011. godine boravili su u sklopu bilateralne suradnje u Bojni za specijalna djelovanja u vojarni „Drgomalj“ u Delnicama. Bilateralna suradnja temeljila se na razmjeni iskustva i zajedničkom uvježbavanju u brdsko-planinskom ratovanju. Pripadnici 2. satnija za specijalna djelovanja BSD-a, kojima je specijalnost brdsko-planinsko ratovanje, napravili su plan i program te odabrali područja za zajedničko uvježbavanje. Tijekom dva tjedna suradnje razmijenjena su iskustva kroz teme alpinizma te bojevih gađanja s pješačkim naoružanjem. U krugu vojarne „Drgomalj“ u Delnicama, na alpinističkom tornju, vršilo se uvježbavanje spuštanja niz toranj raznim tehnikama (repeling, spuštanje na glavu, istrčavanje, brzi konop itd.). Tehnike koje upotrjebljavaju pripadnici poljske vojske su slične našim alpinističkim tehnikama, a razlike se očituju samo u dijelovima specijalističke opreme. Tijekom obuke odlazilo se na lokacije gdje pripadnici BSD-a vrše obuku alpinizma, na Velu Pešu, područje Gorskog Kotara. Kako je cilj obuke razmjena iskustva u planinskom ratovanju, naizmjence su se na okomitu stijenu postavljali smjerovi od strane Poljske vojske i pripadnika BSD-a te se vršilo uvježbavanje alpinizma. Izvršila su se i bojeva gađanja na lokaciji strelišta „Kovačevo“. Kako pripadnici Poljske vojske koriste pušku H&K 416 te samokres H&K UMP SD, a pripadnici BSD-a VHS i G36 te HS 2000 međusobno su vršili razmjenu naoružanja i iskustava. Na kraju zajedničkog uvježbavanja u planinskom ratovanju zaključeno je da je suradnja bila vrlo uspješna te su pripadnici obiju strana izrazili zadovoljstvo i želju za budućom suradnjom.

Izvor: OSRH web (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on June 17, 2011, 01:40:07 am
Preventivni kondicijski programi u svrhu podizanja borbene učinkovitosti vojnika

U suradnji s Kineziološkim fakultetom, a kao dio znanstveno istraživačkog projekta „Istraživanje ljudskih resursa i potencijala“ u Bojni za specijalna djelovanja započelo je provođenje projekta „Preventivni kondicijski programi“.

Svrha ovog projekta je utvrditi kakve efekte na kondicijske sposobnosti i prevenciju ozljeda imaju navedeni programi te ih uvrstiti kao dio svakodnevne kondicijske pripreme koju provode pripadnici Bojne za specijalna djelovanja.

Mnoga znanstvena istraživanja na vojnoj populaciji utvrdila su kako su pripadnici specijalnih postrojbi zbog visoko rizičnih aktivnosti kojima se bave izuzetno skloni nastanku povreda i ozljeda lokomotornog sustava. Nastale povrede i ozljede ne samo da su štetne za pojedinca već prouzrokuju da osoba u koju su uložena znatna sredstva i višemjesečna i višegodišnja obučavanja mjesecima izbiva s radnog mjesta.

Upravo se preventivnim kondicijskim programima želi utjecati na smanjenje nastanka povreda i ozljeda, ali i na smanjenje ozbiljnosti povrede i ozljede kada do nje ipak dođe. Direktno se smanjuje i vrijeme potrebno za oporavak i brži povratak svakodnevnim radnim dužnostima.

U sklopu navedenog projekta djelatnici dijagnostičkog centra Kineziološkog fakulteta u Zagrebu 7. i 8. lipnja 2011. godine proveli su inicijalno testiranje u vojarni „Drgomalj“ u Delnicama. Nakon inicijalnog testiranja slijedi 4 tjedna specifične vojne obuke u sklopu koje će se provoditi preventivni kondicijski programi. Djelatnici Kineziološkog fakulteta koji su se specijalizirali u kondicijskoj pripremi i prevenciji ozljeda održali su 9. lipnja 2011. praktično-pokazno predavanje navedenih programa.
         
Predavanju su prisustvovali instruktori BSD-a koji će provoditi preventivne kondicijske programe tijekom vojnih obuka te drugi djelatnici BSD-a, prvenstveno prvi dočasnici satnija koji će navedene programe uklopiti u svakodnevnu kondicijsku pripremu svojih djelatnika.

Pravilna edukacija i razvijanje svijesti o kvalitetnom treningu i poboljšanju kondicijskih sposobnosti kao dio borbene učinkovitosti vojnika omogućit će svakom vojniku da još bolje i učinkovitije obavlja svoje zadaće uz mnogo veću sigurnost za vlastito zdravlje.

Podatci dobiveni ovim projektom bit će na korist cjelokupnim Oružanim snagama. Sami preventivni kondicijski programi namijenjeni su svakome vojniku te treba poticati njihovo provođenje na dobrobit jednog vojnika, ali i Oružanih snaga RH.

Izvor: OSRH web (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on July 02, 2011, 12:50:16 pm
U posjetu BSD-u pripadnici specijalne postrojbe OS Litve

U bilateralnom posjetu Bojni za specijalna djelovanja u vojarni “Drgomalj“ u Delnicama od 26. lipnja do 1. srpnja 2011. borave pripadnici specijalne postrojbe OS Republike Litve.

Tijekom susreta pripadnici specijalnih postrojbi OS RH i Republike Litve razmijenit će iskustva na području uvježbavanja postrojbi na nepristupačnom terenu koristeći tehnike alpinizma (penjanje i spuštanje po stijenama i liticama), te višednevne hodnje po planinskim područjima Gorskog Kotara, Velebita i NP Paklenica.

Tehnike i oprema koju pripadnici specijalnih postrojbi OS RH i Republike Litve koriste u vježbi, korištene su također i u sklopu ranijeg sudjelovanja pripadnika BSD-a i litvanske vojske u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu.

Izvor: MORH web (http://www.morh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on July 02, 2011, 01:02:38 pm
četvrtak, 30. Lipanj 2011.

Vježbom BSD-a završen seminar o borbi protiv terorizma

U vojarni "Kovčanje" na Malom Lošinju u četvrtak, 30. lipnja 2011. završen je seminar za visoke civilne dužnosnike o borbi protiv terorizma "The Nexus of Terrorism", a kojeg su zajednički organizirali MORH i GS OSRH, Bojna za specijalna djelovanja te Joint Special Operations University (JSOU) kao dio Zapovjedništva specijalnih snaga SAD-a.

[attachment=1]
Trodnevni Seminar koji započeo u utorak, 28. lipnja 2011. obuhvatio je slijedeće teme: vrste i oblici terorističkih ugroza u globalnom okruženju, načini  borbe protiv njih te, posebno, nacionalne i nadnacionalne prijetnje sigurnosti koje su posljedica ilegalnih i kriminalnih djelatnosti - krijumčarenja, trgovine ljudima, piratstva i krijumčarenja droge. Seminar je završio metodsko pokaznom vježbom koju su izveli pripadnici 3. satnije za specijalna djelovanja BSD-a, te pripadnici HRZ-a i HRM-a.

Završetku Seminara i pokaznoj vježbi nazočili su državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović, zamjenik načelnika GS OSRH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić, zapovjednik BSD-a brigadir Nikola Županić, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstva financija, Državnog odvjetništva RH, Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i drugi, dok su JSOU predstavljali Gordon Scott, Chuck Ricks, Joseph Celeski i Rob Mitchell.

[attachment=2]
Tijekom vježbe demonstrirano je zaustavljanje i zauzimanje broda na kojem se nalazi krijumčareno naoružanje. Sudionici vježbe su demonstrirali kako se, u dobro koordiniranoj akciji, provodi istovremeno osiguranje sumnjivog broda s mora, nasilan ulazak na brod s mora i iz zraka te osiguranje iz zraka. U vježbi su sudjelovali brod DB 82, jurišni borbeni čamci Bljesak i Oluja te helikopter Mi 171 Sh.
Po završetku vježbe, državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović rekao je: „Hrvatska je vjerodostojna članica međunarodne zajednice i NATO-a, i kao takva se zalaže za sveobuhvatni, zajednički pristup u borbi protiv terorizma - kako protiv njegovih posljedica, tako i protiv njegovih uzroka. U tom smislu nam je suradnja sa SAD-om dragocjena, oni su naši strateški saveznici, a ovaj trodnevni seminar je potvrda važnosti i uspješnosti te suradnje.“

Zamjenik načelnika GS OSRH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić izrazio je zadovoljstvo viđenom vježbom te je izjavio kako je Hrvatska već pokazala spremnost za suradnju s partnerima, te za zajedničke aktivnosti u prevenciji i borbi protiv terorizma. „I angažman hrvatskih OS u misiji ISAF-a u Afganistanu, gdje naši pripadnici provode obuku pripadnika ANA-e, predstavlja jedan od oblika borbe međunarodne zajednice protiv terorizma u kojoj svoj doprinos daje i Republika Hrvatska. Borba protiv terorizma je stalna borba, ona zahtjeva puno rada, puno napora i puno ovakvih događaja“, rekao je kontraadmiral Simičić te je na kraju pohvalio sve sudionike vježbe.

[attachment=3]
[attachment=4]
Izvor: MORH web (http://www.morh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on July 02, 2011, 01:05:03 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

Izvor: MORH web (http://www.morh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on July 02, 2011, 01:10:35 pm
3. satnija za specijalna djelovanja BSD specijalizirana je za provedbu amfibijsko-desantnih operacija na moru i unutrašnjim vodama. Nositelj je provedbe obuke za borbenog plivača i ronitelje, a nastala je (najvećim djelom) pripajanjem 352. satnije pomorskih diverzanata HRM BSD-u.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: brodarski on July 02, 2011, 01:11:47 pm
Tu je negdje i naš Patriot.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: rotring on July 02, 2011, 01:41:17 pm
Od kojih reci je skracenica BSD?
Po srpskim nomenklaturama BSD je bataljon za specijalna dejstva e sad zasto BSD ako se formacija zove satnija....?


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: Рашо on July 02, 2011, 01:49:34 pm
Od kojih reci je skracenica BSD?
Po srpskim nomenklaturama BSD je bataljon za specijalna dejstva e sad zasto BSD ako se formacija zove satnija....?

BSD je "Bojna za specijalna djelovanja", a ta satnija je dio rečene bojne.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: rotring on July 02, 2011, 01:58:34 pm
Zahvaljujem  :)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on September 13, 2011, 01:34:28 pm
Svečano obilježeno 11 godina Bojne za specijalna djelovanja

Svečanost obilježavanja 11. godišnjice Bojne za specijalna djelovanja održana je 8. rujna 2011. godine u vojarni Drgomalj u Delnicama. Svečanosti su nazočili zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH za planove i resurse general pukovnik Slavko Barić, zapovjednik BSD-a brigadir Nikola Županić te brojni vojni dužnosnici, sadašnji i bivši pripadnici postrojbe, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici lokalnih vlasti.

         
[attachment=1]
Obljetnicu BSD-a u ime ministra obrane Davora Božinovića i načelnika GS OS RH general pukovnika Drage Lovrića te u ime svih pripadnika Oružanih snaga RH čestitao je general pukovnik Slavko Barić. Čestitajući 11. obljetnicu osnivanja i 11. godina predanog rada, pozdravio je sve bivše pripadnike Bojne za specijalna djelovanja i sve koji su ovom prigodom pohvaljeni i nagrađeni. „Tijekom proteklih 11 godina Bojna za specijalna djelovanja profilirala se u vrhunski obučenu i opremljenu specijalnu postrojbu – ponos Oružanih snaga Republike Hrvatske. U svakom ste trenutku spremni izvršiti najzahtjevnije i najsloženije zadaće u Republici Hrvatskoj, ali i na međunarodnom prostoru. Uigrani, obučeni, precizni, prilagodljivi svim uvjetima i svakom zahtjevu, vi ste profesionalci i elita u punom smislu riječi.“ – naglasio je general Barić i iskazao zadovoljstvo sadržajnom i bogatom suradnjom Bojne s postrojbama specijalne namjene saveznica i partnerskih zemalja. „Potrebno je prenositi i razmjenjivati svoja iskustva i svoja znanja, naročito u području obuke, time se osigurava kontinuitet kvalitete i standarda najboljih specijalnih postrojbi u širem međunarodnom okruženju.“ – istaknuo je tom prigodom. Spomenuo je vojnu vježbu Jackal Stone 09. te je iskazao vjeru u još mnogo kompleksnih, iznimno korisnih i uspješnih međunarodnih aktivnosti na prostoru Republike Hrvatske.
         
[attachment=2]
„BSD je postrojba OS RH spremna odgovoriti najvećim izazovima, kako u zemlji tako i u svijetu“ naglasio je brigadir Županić čestitajući dan postrojbe svim njezinim bivšim i sadašnjim pripadnicima, posebice onima u misiji ISAF u Afganistanu. Napomenuo je da se snage za specijalne operacije ne stvaraju preko noći, a do rezultata se ne dolazi lagano. U proteklih jedanaest godina života i rada u postrojbi, osim svojih redovitih zadaća u OS RH, pripadnici BSD-a sudjeluju u međunarodnim operacijama i u pomoći civilnom stanovništvu. Ponose se izuzetnom međunarodnom suradnjom, posebice s Europskim zapovjedništvom za specijalne operacije OS SAD-a i Zapovjedništvom za specijalne operacije OS Republike Poljske.

Mons. Juraj Jezerinac služio je sv. misu zadušnicu u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Delnicama, a počast poginulim pripadnicima postrojbe odana je i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen sobe u vojarni Drgomalj. „Neka njihova žrtva bude zalog naše sretnije budućnosti“ poručio je mons. Jezerinac.

Nazočni uzvanici mogli su razgledati TT zbor te izložbu fotografija na kojima su prikazane neke od njihovih obučnih dugađaja i aktivnosti u međunarodnim operacijama. Kroz nekoliko pokaznih vježbi demonstrirana je vrhunska obučenost pripadnika BSD-a.

Izvor: OSRH web (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on September 13, 2011, 01:43:10 pm
I još dvije sličice s pokazne vježbe (Izvor: OSRH web (http://www.osrh.hr/))

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on September 13, 2011, 02:09:55 pm
13.09.2011.

Međunarodna vojna vježba „Jackal Stone 11“

[attachment=1]
Dvadeset pripadnika Bojne za specijalna djelovanja od 10. do 27. rujna sudjelovat će u provedbi međunarodne vojne vježbe „Jackal Stone 11“ u Bugarskoj, Rumunjskoj i Ukrajini. U provedbi vježbe sudjeluje 1477 pripadnika specijalnih postrojbi: vodeće nacije – Sjedinjenih Američkih Država, Bugarske, Rumunjske, Ukrajine, Poljske, Mađarske, Litve, Norveške, Slovačke i Hrvatske. MVV „Jackal Stone 11“ najveća je združena vojna vježba specijalnih snaga u Europi vođena od strane Zapovjedništva za specijalne snage Oružanih snaga SAD-a u Europi (SOCEUR). Scenarij vježbe baziran je na temelju naučenih lekcija u operaciji ISAF u Afganistanu s naglaskom na obuku i provedbu zadaća iz vojne pomoći (Military Assistance) i protupobunjeničke borbe (Counterinsurgency).
Sudjelovanje pripadnika BSD-a na vježbi od izuzetnog je značaja i koristi, s obzirom da kroz razmjenu iskustava na taktičkoj i operativnoj razini služi kao svojevrsna priprema za operaciju ISAF u Afganistanu, kao i za pripremu i organizaciju MVV „Jackal Stone 12“ koja će se održati u Republici Hrvatskoj u rujnu 2012. godine.

Izvor: OSRH web (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on September 19, 2011, 02:08:38 pm
BOJNA ZA SPECIJALNA DJELOVANJA

Padobranski skokovi u vodu

Uz pripadnike BSD-a i Vojnoobavještajne bojne, na padobransku obuku u Delnice stiglo je i jedanaest Poljaka iz Lubineca, pripadnika 1. pukovnije specijalnih snaga OS Poljske. Nastavak je to izvrsne suradnje sa poljskim kolegama. Bila je to jedinstvena prilika za uvježbavanje padobranskih skokova u vodu

[attachment=1]Tridesetak padobranaca iskakalo je iz helikoptera Mi-171 Sh

U Bojni za specijalna djelovanja obuka se provodi gotovo bez odmora. Kod ove naše elitne postrojbe kalendar aktivnosti uvijek je ispunjen, pa i u kolovozu, u jeku godišnjih odmora. Drukčije ne može ni biti, jer razina obučenosti na kojoj moraju biti specijalci ne dopušta opuštanje.

Vjerovali smo da nema dijela obuke ove postrojbe koju dosad nismo zabilježili u našem časopisu, no ovaj put BSD nas je iznenadio nečim novim. Mogućnošću da nazočimo posebnom dijelu padobranske obuke, skokovima s doskokom na vodenu površinu. Ta padobranska razina podrazumijeva ne samo uspješno završen temeljni tečaj već i ovladavanje naprednim tehnikama skakanja padobranom. U skladu sa sve većim zahtjevima koje moderne vojne doktrine postavljaju pred specijalce kao i složenost specijalnih operacija, osposobljenost za prizemljenje u vodu za svakog je padobranca korak više u njegovoj spremnosti.

[attachment=2]
Obuka se provodila 30. kolovoza na Lokvarskom jezeru u Gorskom kotaru. Iako je riječ o akumulacijskom jezeru, priroda je izgledala idilično, vremenski uvjeti odlični, a borova šuma koja se lelujavo odražavala na površini dijelom je skrivala aktivnost na jezeru. Tek je brujanje helikopterskih elisa odavalo da se na jezeru ipak nešto događa. Padobranci, njih tridesetak, iskakali su u pravilnim razmacima iz helikoptera Mi-171 Sh. Uz pripadnike BSD-a i Vojnoobavještajne bojne, na padobransku obuku u Delnice stiglo je i jedanaest Poljaka iz Lublineca, pripadnika 1. pukovnije specijalnih snaga OS Poljske. Nastavak je to izvrsne suradnje sa poljskim kolegama. Bila je to jedinstvena prilika za uvježbavanje padobranskih skokova u vodu.

Upute instruktora nadjačavale su buku glisera koji je skupljao padobrance pošto bi doskočili u jezero. Sa svakom skokom adrenalin je rastao. U razgovoru s jednim instruktorom doznajemo, da zahvaljujući njemu padobranci mnogo bolje podnose hladnoću vode goranskog jezera... Padobranci su skakali u skupinama po trojica s visine od oko 500 metara. Služili su se padobranima s okruglom kupolom uz automatski način otvaranja (ili "na gurtnu", kako to padobranci vole reći).

[attachment=3]Doskok u vodu uz prethodno oslobađanje od padobrana

Iako se nama u sigurnosti čamca činilo da je svaki doskok učinjen s lakoćom, to baš i nije bilo tako. Naime, vjetar ih je dijelom skretao s putanje te se nisu smjeli opustiti ni trena. Šuma i strme obale jezera ipak su bili prilično blizu. No većih problema nije bilo, svi su skokovi izvedeni jednako kvalitetno, bar koliko se to nama laicima činilo. Naposljetku, riječ je o pripadnicima specijalnih postrojbi kojima je ovo u opisu posla i koji, mogli bismo reći, "govore istim jezikom". A to je jezik vrhunski obučenih vojnika koji si ne dopuštaju opuštanje ni u jednom dijelu godine.

Autor: Domagoj Vlahović
Snimio: Davor Kirin
Izvor: Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on September 27, 2011, 12:29:08 pm
Bilateralna vojna suradnja: „Razmjena iskustava iz vojnog ronjenja“

Bilateralna suradnja između pripadnika specijalne postrojbe Oružanih snaga Republike Austrije i pripadnika 3. satnije za specijalna djelovanja iz sastava Bojne za specijalna djelovanja pod nazivom „Razmjena iskustava vojnog ronjenja s aparatima zatvorenog i otvorenog kruga disanja“ provedena je od 9. do 24. rujna 2011. godine u vojarni „Kovčanje“ na Malom Lošinju.
Suradnja se temelji na razmjeni iskustava i zajedničkom uvježbavanju ronjenja na aparatima zatvorenog i otvorenog kruga disanja.
      
[attachment=1]
[attachment=2]
Uvježbavanje, obuka i razmjena iskustava između OS Austrije i OS Hrvatske provodi se na području akvatorija vojarne „Kovčanje“ te širem području lošinjskog akvatorija. Teme koje su obuhvaćene ovom bilateralnom suradnjom isključivo su vezane za borbena ronjenja gdje se simulira ubacivanje u neprijateljsku pozadinu uz pomoć ronjenja s aparatima zatvorenog i otvorenog kruga disanja, te niza pomagala koja se još koriste pri ronjenju. Tehnike i oprema kojom se koriste pripadnici Oružanih snaga austrijske vojske u velikom dijelu su slične ili iste kao i tehnike i oprema kojom se koristi Bojna za specijalna djelovanja. To ukazuje na činjenicu da zemlje članice NATO-a rade prema istim ili sličnim standardima. Zajednički obavljati zadaće i operacije koje NATO od njih traži cilj je ove razmjene, a potvrđeno je i kroz zajedničko sudjelovanje pripadnika Bojne za specijalna djelovanja i austrijske vojske u misiji EUFOR Tchad/RCA u Čadu.

Izvor: OSRH web (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on December 11, 2011, 02:45:04 am
OBUKA "SNAJPERSKO DJELOVANJE U URBANOM OKRUŽJU"

U vojarni „Drgomalj“ u Delnicama, strelištu „Kovačevo“ na Grobniku i u vojarni „Josip Jović“ u Udbini, instruktori Odjela Bojne za specijalna djelovanja od 24. listopada do 10. studenoga 2011. godine provode obuku „Snajpersko djelovanje u urbanom okružju“.
Program obuke utemeljen je na Doktrini obuke OS RH i doktrini snaga za specijalne operacije drugih zemalja koje imaju iskustva u borbenim misijama i u urbanom okružju, odnosno uporabi snajperskih timova - binoma

http://www.osrh.hr/data/local_news_hr.asp?id=851Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: duje on December 11, 2011, 06:00:03 am
Nekoliko slika sa te obuke


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on December 11, 2011, 03:16:52 pm
Sory moja greška.

http://www.osrh.hr/data/local_news_hr.asp?id=851

Pogledaj link radi pogleda cjeloga članka i fotografija


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: duje on December 11, 2011, 05:10:17 pm
Nije ništa naopako, jedino ako izbrišu link, onda ne ostane ništa. Tako barem slike i onaj kratki tekst.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on February 07, 2012, 02:40:52 pm
Ponedjeljak, 06. Veljača 2012.

Zajedničko uvježbavanje specijalnih postrojbi OS RH i OS SAD

[attachment=1]
U sklopu bilateralne vojne suradnje Oružanih snaga Republike Hrvatske i Oružanih snaga Sjedninjenih Američkih Država od 10. siječnja do 1. veljače 2012. godine provedena je zajednička vojna obuka pod nazivom „Zajedničko uvježbavanje Bojne za specijalna djelovanja (BSD) i Naval Special Warfare Unit-2 (NSWU-2) iz SAD-a u provedbi pomorskih operacija i padobranskih skokova uz korištenje zrakoplova MC-130 Hercules”.

Zajednička uvježbavanja su se provodila u pomorskoj bazi - vojarni ”Sv. Nikola” u Lori u Splitu. Dio vježbe proveden je i u splitskom akvatoriju uz korištenje plovila i osoblja Hrvatske ratne mornarice (HRM) te na području oko otoka Žirja. Kao sudionici u dijelovima obuke sudjelovali su i pripadnici Maritime interdiction operations (MIO - tim za pomorske operacije presretanja) i operatori na desantnim gumenim čamcima iz sastava HRM-a.
BSD je sudjelovala s jednim vodom za specijalne operacije i dva desantna gumena čamca „Bljesak”.

[attachment=2]
Obuka koja je obuhvaćala padobranske skokove slobodnim otvaranjem uz korištenje američkog zrakoplova „MC-130 Hercules” provodilila se u vojarni ”Josip Jović” u Udbini. Skokovi su provedeni s 3000 metara visine slobodnim načinom otvaranja, a uvježbavale su se tehnike grupiranja padobranaca prilikom iskakanja iz zrakoplova i tijekom slobodnog pada te prizemljenje skupine na ograničene terene. Jedno od ciljeva uvježbavanja bilo je i održavanje sposobnosti pripadnika BSD-a u padobranskim skokovima iz brzih letjelica kao što je zrakoplov MC-130 Hercules, čija se brzina prilikom iskakanja padobranaca ne spušta ispod 240 km/h te zahtijeva dodatnu obučenost. Otegotna okolnost za sve pripadnike uvježbavanja, ovog puta, bila je niska temperatura koja sredinom dana nije prelazila ništicu dok se na visini od 3000 metara kretala od  – 25 do – 30 ºC. To nije spriječilo američke i hrvatske pripadnike specijalnih postrojbi da izvedu stotinjak skokova bez većih poteškoća. Osim pripadnika BSD-a, točnije pripadnika 1. Satnije za specijalna djelovanja, s hrvatske strane sudjelovala je i jedna skupina padobranaca iz sastava VOb-a HKoV-a.

Nositelji uvježbavanja bili su instruktori NSWU-2. Jedan od ciljeva ovog uvježbavanja bilo je stvaranje uvjeta za efikasnu i učinkovitu provedbu zajedničkog uvježbavanja sa specijalnim snagama OS SAD u budućnosti te osposobljavanje pripadnika BSD-a za planiranje i izvođenje zadaća Snaga za specijalne operacije koje obuhvaćaju teme iz pomorskih operacija: uporaba DGČ-a u borbenim uvjetima, pomorska navigacija i zauzimanje otetih brodova (VBSS). Druga dva ne manje važna cilja bila su provođenje integranske obuke u svrhu možebitnog budućeg zajedničkog djelovanja i u međunarodnom okruženju te održavanje sposobnosti pripadnika BSD-a u padobranskim skokovima iz brzih letjelica uz prizemljenje na male površine.

[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
Izvori: MORH web (http://www.morh.hr/) & OSRH web (http://www.osrh.hr/)

VOb - Vojno-obavještajna bojna
DGČ - desantni gumeni čamac


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on February 24, 2012, 05:38:30 pm
Proveden Tečaj za razvoj temeljnih sposobnosti vođenja

U vojarni "Drgomalj" u Delnicama, od 30. siječnja do 24. veljače 2012. godine proveden je Tečaj za razvoj temeljnih sposobnosti vođenja (TRTSV), kojeg je uspješno završilo deset polaznika, pripadnika OS RH.

Uvjerenja o uspješno završenom Tečaju polaznicima je uručio zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja, pukovnik Dražen Ressler.
Tečaj se provodio se na širem području vojarne „Drgomalj“ Delnice i strelištu „Kovačevo“ na Grobniku, a provodili su ga instruktori iz sastava Bojne za specijalna djelovanja.
Cilj ovog tečaja je osposobljavanje vojnika za obavljanje dočasničkih dužnosti, a između ostalog obuhvaća, taktiku temeljnih zadaća vojnika, pješačko naoružanje sa zadaćama gađanja, u sklopu kojega je provedeno i bojevo gađanje, te teorijski dio i praktično uvježbavanje vođenja, načela i čimbenika u sklopu vođenja.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

Izvor: http://www.morh.hr/


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on February 24, 2012, 06:44:10 pm
Evo nekoliko riječi sa Wikipedie - http://hr.wikipedia.org/wiki/Bojna_za_specijalna_djelovanja


Bojna za specijalna djelovanja (BSD)

[attachment=1]
Bojna za specijalna djelovanja (kratica BSD) elitna je postrojba oružanih snaga Republike Hrvatske. U sastavu je pristožernih postrojbi Glavnog stožera Oružanih snaga. Nastala je 8. rujna 2000. godine, spajanjem djelatnika Središta za posebne borbene vještine iz "Šepurina" i 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Bojna za specijalna djelovanja ima središte u Vojarni "Drgomalj" u Delnicama.

Bojna je danas jedna od najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske te jedna od najbolje obučenih i najbolje opremljenih postrojbi za specijalne operacije u regiji. Simbol postrojbe je zmija te se pripadnici postrojbe često pogrešno nazivaju kobrama, jer zmija koja se nalazi na grbu postrojbe je poskok, jedna od najopasnijih i najotrovnijih zmija koja se nalazi na području Europe i Hrvatske.

Povijest

Okosnicu Bojne za specijalna djelovanja čine pripadnici hrvatske vojske koji su proizašli iz Domovinskog rata i koji su bili u sastavu specijalnih i izvidničkih postrojbi i gardijskih brigada. Do danas je izrasla u jednu od najelitnijih i najobučenijih postrojbi Hrvatske vojske, a njezini pripadnici osposobljeni su za operacije na kopnu, moru i u zraku, u svim vremenskim uvjetima i na svim terenima.

Među ostalim postrojba je specijalizirana za ubacivanje u neprijateljsku pozadinu i izvlačenje snaga iz neprijateljske pozadine zrakom, vodom i kopnom, antiteroristička djelovanja, pružanje pomoći u mogućim elementarnim nepogodama i nesrećama većih razmjera, sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama, provedbu specijalnih djelovanja u vojnim i nevojnim operacijama poput traganja i spašavanja, izviđanje, prikupljanje i obradu obavještajnih podataka, izvođenje diverzantskih akcija u vodi, zraku i na kopnu, posebno na nepristupačnom terenu i drugo. Postrojba je opremljena najsuvremenijim naoružanjem i specijalističkom opremom.

Bojna za specijalna djelovanja je iz sastava pristožernih postrojbi HKoV-a prepozicionirana u pristožerne postrojbe GS OS RH čime je podignuta na stratešku razinu odlučivanja u svrhu poboljšavanja uvjeta njezine uporabe (skraćen je proces donošenja odluka smanjenjem jedne zapovjedne razine).

Od osnivanja postrojba je prošla kroz dva preustroja. Drugi je završio 2008. godine. U sklopu njega, Bojna za specijalna djelovanja povećala se sa 150 pripadnika na 300. Svrha je preustroja bila spojiti sve specijalne postrojbe koje su djelovale unutar Oružanih snaga u jednu ustrojbenu cjelinu, tako da je BSD danas jedina specijalna postrojba u Hrvatskoj vojsci. Po novom ustroju, u sastav je ušla satnija antiterorističke vojne policije i satnija pomorskih diverzanata, tako da su u BSD-u zaokružene sve specijalnosti unutar Oružanih snaga. Postrojba provodi niz obuka kao što su ronilačke, padobranske, alpinističke, snajperske, i to kako za svoje pripadnike tako i za pripadnike svih ostalih postrojbi Hrvatske vojske.

Ustroj

    Zapovjedni vod - zadužen za osiguranje sustava veze, sanitet, opskrbu i transportno osiuranje
    1. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za provedbu zračno-desantnih operacija te zauzimanje i osiguranje zračno-desantne osnovice.
    2. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za provedbu operacija u brdsko-planinskom okružju te zimskim uvjetima. Nositelj provedbe obuke skijanja i alpinizma.
    3. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za provedbu amfibijsko-desantnih operacija na moru i unutrašnjim vodama. Nositelj provedbe obuke za borbenog plivača i ronitelje.
    Satnija za gradsku i antiterorističku borbu - specijalizirana za gradsko i antiterorističko djelovanje. Posebno osposobljena za pripremu i provedbu antiterorističkih operacija (izravne akcije na objekte, rješavanje talačkih situacija) te osiguranju VIP osoba. Nastala je uklapanjem Antiterorističke jedinice Vojne policije (ATVP) u BSD.
    Satnija za vatrenu potporu - nositelj provedbe snajperske i minobacačke obuke. Daje izravnu vatrenu potporu ostalim cijelinama BSD.

Selekcija

Na selekcijsku obuku dragovoljno dolaze pripadnici svih grana Oružanih snaga. Svi kandidati najprije prolaze psihološka testiranja i zdravstveni pregled, a nakon toga pristupaju motoričkim pripremama. Oni koji sve to zadovolje pristupaju selekcijskoj obuci koja se provodi u kampu na Udbini i traje 90 dana. Koji uspješno prođu obuku, raspoređuju se u specijalističke satnije: ronioce, padobrance, antiterorističku satniju, alpiniste ili u satniju za vatrenu potporu. Tek kad pristupe postrojbi započinje njihova prava specijalistička obuka, školovanje, i to kako u zemlji tako i u inozemstvu. Mladi ljudi koji se kandidiraju za obuku moraju biti najmanje dvije godine u sustavu Oružanih snaga. Na selekcijsku obuku u pravilu se javlja do osamdesetak ljudi. Negdje polovica zadovolji sve kriterije potrebne da mogu pristupiti selekcijskoj obuci, a od njih su u pravilu u postrojbu prima deset do dvanaest ljudi.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on February 24, 2012, 07:10:58 pm
Malo fotografija


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on February 24, 2012, 07:12:33 pm
10[attachment=1]


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on February 24, 2012, 07:13:55 pm
15


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on February 24, 2012, 07:15:01 pm
20


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on February 24, 2012, 07:18:00 pm


http://www.braniteljski-portal.hr/sadrzaj/hrvatska/10564

Sa proslave Dana OSRH - pokazna vježba BSD-a i MUP-a, akro grupe HRZ i Počasno zaštitna bojna (FOTOGALERIJA Braniteljski portal)Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on February 24, 2012, 07:36:17 pm
malo videa

http://www.youtube.com/watch?v=URuRl_AK9nQ

http://www.youtube.com/watch?v=0eX8-26jD8A

http://www.youtube.com/watch?v=XwEgFZKMe9ETitle: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on February 24, 2012, 07:37:17 pm
4

http://www.youtube.com/watch?v=k8YS-hQ_aDk

http://www.youtube.com/watch?v=DM7PGgKzi-0Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on February 24, 2012, 07:38:05 pm
2
http://www.youtube.com/watch?v=1Httjw3CcMw

http://www.youtube.com/watch?v=UQrlNQwAbPQ


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on March 02, 2012, 10:21:36 am
BSD organizira Zimski kamp za kadete

U organizaciji Bojne za specijalna djelovanja od 27. veljače do 9. ožujka 2012. godine provest će se Zimski kamp za kadete Oružanih snaga RH. Cilj obuke je osposobiti kadete osnovnim vještinama i tehnikama nužnim za uspješno djelovanje i preživljavanje u zimskim uvjetima. Mjesto provedbe obuke predviđeno je na tri lokacije: u vojarni  “Drgomalj” u Delnicama, širem području oko vojarne “Drgomalj” i Delnica te na strelištu “Kovačevo” na Grobniku. Obuka se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela što čini jednu cjelinu koja obuhvaća sljedeće teme: zemljopis i značajke planina, pješačko oružje sa zadaćama gađanja, topografiju, prvu pomoć, alpinizam, kretanje u planinsko-zimskim uvjetima, improvizirana skloništa, obuku preživljavanja u zimskim uvjetima, boravak u planinsko-zimskim uvjetima te motoričke pripreme za sve sudionike kampa. Na provedbi kampa sudjelovat će dvadeset osam kadetkinja i kadeta te njihovi voditelji iz Kadetske bojne (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=12005.0). Predavači i instruktori su iz sastava Bojne za specijalna djelovanja.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
http://www.osrh.hr/Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on March 15, 2012, 05:28:38 pm
15.12.2012.

Predstavljanje Nacrta Strateškog pregleda obrane

U vojarni "Kovčanje" je, 15. ožujka 2012. u nazočnosti ministra obrane Ante Kotromanovića, načelnika GS OS RH general pukovnika Drage Lovrića i predstavnika saborskog Odbora za obranu, predstavnicima medija održana prezentacija Nacrta Strateškog pregleda obrane (SPO).

Radi se o jednom od temeljnih dokumenata obrane koji prikazuje stanje, ocjenjuje obrambene sposobnosti, utvrđuje potrebu za prilagodbom, određuje buduće sposobnosti. Daje podlogu za izradu novog seta zakona s područja obrambenog sustava te Dugoročnog plana razvoja. Prvi je SPO donesen 2005. te je u međuvremenu došlo do promjena. Hrvatska je postala članica NATO-a i sudjeluje u zajedničkoj obrani. SPO navodi da se Hrvatska ne suočava ni sada ni u sagledivom razdoblju s prijetnjom izravne oružane agresije na svoj teritorij.

Asimetrične, nekonvencionalne prijetnje su najneposrednija prijetnja nacionalnoj sigurnosti Hrvatske i sigurnosti saveznika. Težišni napori obrambenog sustava su sigurnost i učinkovitost OS RH u operacijama i misijama, puna integracija u NATO i EU, razvoj potrebnih i priuštivih sposobnosti i obrambena suradnja sa zemljama regije.

Za novinare je organizirano i razgledavanje vojarne "Kovčanje" te pokazna vježba Bojne za specijalna djelovanja, koja je obuhvatila razne taktičke situacije. Na kraju vježbe ministar Kotromanović izjavio je: "Ovo što ste danas vidjeli, a ja sam bivši specijalac, su sjajno uvježbani ljudi, prošli su kroz niz složenih vježbi, a ocjena vježbe je izvrstan", te je nastavio "Mi smo danas prezentirali strateške smjernice kroz bitne stvari koje ćemo napraviti da implementiramo Strateški pregled obrane. Ministarstvo obrane i Oružane snage su sposobne izvršiti sve one zadatke koji proizlaze iz Ustava."

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
>Vidi FOTOGALERIJU (http://www.morh.hr/hr/vijesti-najave-i-priopcenja/priopcenje/predstavljanje-strateskog-pregleda-obrane.html#foto)<

morh.hr (http://www.morh.hr)Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on March 15, 2012, 05:36:38 pm
POGLEDAJTE SPEKTAKULARNU AKCIJU HRVATSKIH 'TULJANA'!

Desant na Lošinj

Ministar obrane Ante Kotromanović posjetio je vojarnu Kovčanje na Malom Lošinju, gdje je prezentiran novi strateški pregled obrane i prikazane vježbovne sposobnosti Bojne za specijalna djelovanja.
POGLEDAJTE kako izgleda napad u stilu američkog SEAL-a!


Nacrt Strateškog pregleda obrane (SPO) kojim će se, među ostalim, do 2016. godine smanjiti broj pripadnika Oružanih snaga RH (OSRH) predstavljen je u četvrtak ministru obrane Anti Kotromanoviću u vojarni Kovčanju u blizini Malog Lošinja.

Nacrt je predstavljen članovima saborskog Odbora za obranu i savjetniku hrvatskog predsjednika za vojna pitanja Zlatku Gareljiću, a predstavit će se i Vladi i predsjedniku Republike. Na tom temelju radit će se drugi strateški dokumenti vezani uz obranu Hrvatske i zakoni, a donijet će se i političke odluke vezane uz obranu zemlje.

Po nacrtu SPO-a, unatoč smanjenom obrambenom proračunu, namjerava se zadržati obrambena sposobnost zemlje te saveznika unutar NATO-saveza, hrvatski doprinos međunarodnoj suradnji i potpora civilnim institucijama.

Novim strateškim pregledom obrane do 2016. godine broj pripadnika Oružanih snaga smanjit će se sa 16 tisuća na 15 tisuća.

Dokument predviđa i racionalizaciju broja vojnih objekata te prestanak korištenja zastarjelih oružanih sustava i oružja.

Kad je riječ o Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu (HRZ), u borbenoj upotrebi ostat će zrakoplovi MIG 21 do odluke o nabavi novih ili rabljenih zrakoplova ili o mogućem servisiranju tih zrakoplova.

Također će se iz operativne uporabe povući zrakoplov Antonov AN 32 te smanjiti broj školskih zrakoplova tipa Pilatus.

U Kopnenoj vojsci organizirat će se dvije gardijske brigade, a do 2020. godine u uporabi će biti tenkovi tipa M 84 i borbena oklopna vozila M 80.

Zastarjeli topničko-raketni sustavi bit će stavljeni u pričuvu ili će ih se otpisati.

Kad je riječ o Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM), SPO namjerava nabaviti dva ophodna broda ponajviše za potrebe obalne straže.

Nakon predstavljanja SPO-a ministru obrane, članovima saborskog Odbora za obranu te drugim gostima, Bojna za specijalna djelovanja izvela je manju vježbu i pokazala dio svojeg oružja i opreme.

Nakon vježbe ministar Kotromanović rekao je da o prikazanom može govoriti samo u superlativima. Istaknuo je da je potrebno 'što transparentnije i racionalnije trošiti' novac iz proračuna zbog smanjenih izdvajanja za Oružane snage.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Tomislav Ivić rekao je kako u Oružanim snagama nema stranačke podjele, no izrazio je sumnju da se s proračunskim novcem mogu ostvariti sve predložene aktivnosti i zadaće Oružanih snaga.

SPO je danas predstavljen u vojarni Kovčanju u blizini Malog Lošinja, koja je prvi put otvorena za novinare, a ministar obrane Ante Kotromanović rekao je za nju kako je potrebna Hrvatskoj.

Naglasio je da se s obzirom na radove unutar kompleksa vojarne očekuju potrebne lokacijske i građevinske dozvole.

Novinari su mogli obići vojarnu Kovčanje koja je, po pisanju nekih medija, građena 'netransparentno i protivno zakonu'.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera general Slavko Barić rekao je da se vojarnom, osim Oružanih snaga, koristi i Ministarstvo unutarnjih poslova, da se u njoj zbivaju razne aktivnosti te da je vrijednost radova u njezinu kompleksu oko 20 milijuna kuna.

I on je izrazio nadu da će se uskoro za taj objekt izdati sve potrebne lokacijske i građevinske dozvole.

Autor: S.K./Hina | rtl.hr (http://www.rtl.hr)

Video i fotogalerija (http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/305492/pogledajte-spektakularnu-akcija-hrvatskih-tuljana/)

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on March 15, 2012, 07:14:37 pm

Odlična fotogalerija (http://www.jutarnji.hr/desant-bojne-...cId=79&foto=01) (Jutarnji.hr)

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on March 16, 2012, 08:51:13 am

Fotogalerija (Jutarnji.hr) (http://www.jutarnji.hr/spektakularna-vjezba-bojne-za-specijalna-djelovanja-/1014615/?secId=79&foto=29) - novi url


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on March 16, 2012, 12:51:15 pm
     
Predstavnicima medija predstavljen nacrt Strateškog pregleda obrane

Predstavnicima medija 15. ožujka 2012. godine u vojarni Kovčanje na Malom Lošinju održana je prezentacija nacrta Strateškog pregleda obrane (SPO) u nazočnosti ministra obrane Ante Kotromanovića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnika Drage Lovrića i predstavnika Saborskog odbora za obranu.
Strateški pregled obrane jedan je od temeljnih dokumenata obrane koji prikazuje stanje, ocjenjuje obrambene sposobnosti, utvrđuje potrebu za prilagodbom, određuje buduće sposobnosti, a i podloga je za izradu novog seta zakona s područja obrambenog sustava te Dugoročnog plana razvoja. Prvi SPO donesen je 2005. godine, a u međuvremenu je Hrvatska postala članica NATO-a te sudjeluje u zajedničkoj obrani. SPO navodi da se Hrvatska ne suočava ni sada ni u sagledivom razdoblju s prijetnjom izravne oružane agresije na svoj teritorij.
Asimetrične, nekonvencionalne prijetnje, najneposrednija su prijetnja nacionalnoj sigurnosti Hrvatske i sigurnosti saveznika. Težišni napori obrambenog sustava su sigurnost i učinkovitost Oružanih snaga RH u operacijama i misijama, puna integracija u NATO i EU, razvoj potrebnih i priuštivih sposobnosti i obrambena suradnja sa zemljama regije.
Na kraju je organizirano i razgledavanje vojarne Kovčanje za novinare te pokazna vježba Bojne za specijalna djelovanja koja je obuhvatila razne taktičke situacije.

osrh.hr (http://www.osrh.hr/)

Fotogalerija (http://www.osrh.hr/default_hr_news.asp?id=439)

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on April 03, 2012, 01:49:07 pm
Obuka taktičkih snajperista

Bojna za specijalna djelovanja od 1. do 30. ožujka 2012. godine provela je u vojarni „Drgomalj“ u Delnicama i „Josip Jović“ u Udbini Obuku taktičkih snajperista.

Kroz četverotjednu funkcionalnu obuku instruktori Desetine za obuku iz sastava Bojne za specijalna djelovanja obučavali su polaznike potrebnim snajperskim vještinama za stjecanje specijalnosti Snajperist. Svi polaznici dolaze iz sastava Oružanih snaga RH.
   
Prvi  dio obuke provodio se u vojarni Bojne za specijalna djelovanja „Drgomalj“ u Delnicama i sadržavao je teorijska predavanja o balistici, optičkim ciljnicima, končanicama, snajperskim puškama, snajperskom streljivu, maskiranju, te radnjama i postupcima potrebnim za uspješno djelovanje snajperista. U sklopu obuke vježbalo se na snajperskom simulatoru gađanja, a pored toga polaznici su svakodnevno gađali i sa zračnim puškama, pri čemu su uvježbavali stavove za gađanje, tehnike disanja i okidanja.

Drugi dio obuke provodio se u vojarni „Josip Jović“ u Udbini gdje su polaznici praktično primjenjivali stečena znanja iz prvog teorijskog dijela obuke. Uz praktične radnje i uvježbavanja  provodila su se bojeva gađanja iz snajperskih pušaka različitih kalibara do krajnjih granica njihovog učinkovitog dometa. Prilikom gađanja simulirale su se situacije u kojima su polaznici imali priliku ciljati i gađati stacionarne i pokretne ciljeve. Kombinirano s bojevim gađanjima uvježbavale su se tehnike prikradanja, osmatranja, djelovanja i izvlačenja nakon djelovanja.
Svi polaznici su na obuci pokazali izrazito zanimanje i svojim zalaganjem kao i radom tijekom obuke dostigli su potrebne standarde. Završetak obuke obilježen je svečanom podjelom diploma koje je uručio zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja pukovnik Dražen Ressler.

Izvor: OSRH web (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: Solaris on April 04, 2012, 05:10:13 pm
Pripadnici Bojne za specijalna djelovanja spremaju se za vojnu operaciju u Afganistanu, a trenutno se razmatraju dva modela njihova sudjelovanja, doznaje Defender.hr Prvi je model zajedničkog djelovanja sa američkim i poljskim specijalcima što podrazumijeva izravno sudjelovanje u borbama protiv talibanskih pobunjenika. Ovom modelu su skloni američki dužnosnici dok je drugi model, puno prihvatljiviji hrvatskoj strani. To je model prema kojem bi hrvatski specijalci sudjelovali zajedno sa slovačkim specijalcima u obuci afganistanskih specijalnih postrojbi.

[attachment=1]
U tome slučaju, najviše do dvadesetak pripadnika Bojne za specijalna djelovanja pridružilo bi se slovačkim specijalcima iz sastava 5.pukovnije specijalnih snaga iz Žiline zadužene za obuku afganistanskih specijalnih postrojbi. Još uvijek nije poznat datum odlaska hrvatskih specijalaca u Afganistan, a trebao bi ga u konačnici potvrditi i hrvatski Sabor.

[attachment=2]
U svrhu bolje obuke i priprema za izvršenje zadaća, Bojna za specijalna djelovanja će vrlo skoro dobiti desetak američkih vozila tipa HUMVEE. O svemu spomenutom, razgovori se vode između američkog veleposlanstva u Hrvatskoj, MORH-a, OSRH i savjetnika predsjednika za vojna pitanja Zlatka Gareljića.

[attachment=3]
Spremnost da pripadnici Bojne za specijalna djelovanja krenu za Afganistan u dogledno vrijeme potvrđena je i na susretu načelnika Glavnog stožera OSRH general pukovnika Drage Lovrića sa američkom zapovjednikom Zapovjedništva za specijalne operacije (USSOCOM) admiralom Williamom McRavenom početkom veljače ove godine.

[attachment=4]

  defender (http://www.defender.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: Solaris on May 08, 2012, 08:37:04 pm
Ministar obrane Ante Kotromanovic posjetio je prije desetak dana Bojnu za specijalna djelovanja u vojarni "Drgomalj" u Delnicama. Drugi je to put u samo dva mjeseca da ministar obrane razgovara sa pripadnicima elitne vojne postrojbe OSRH. Naime, prvi je put to bilo u vojarni "Kovčanje" 15. ožujka 2012. kada su pripadnici BSD-a izveli vojnu vježbu. u nazočnosti ministra, načelnika GS OS RH general pukovnika Drage Lovrića i predstavnika saborskog Odbora za obranu. Doduše, bila je to pokazna vježba ograničenih mogucnosti s dva gumenjaka, jednim brodom i helikopterom.

[attachment=1]
Zasigurno nije posve slučajno što je Kotromanović u dva navrata razgovarao s najvišim časnicima BSD-a. Vrlo brzo će se pokazati kako je pred ovom postrojbom najviše posla. Pored uobičajenih aktivnosti postrojbe u održavanju spremnosti deklariranih snaga za NRF (NATO snage brzog odgovora), sudjelovanja pripadnika BSD-a u operaciji ISAF u Afganistanu kroz Operativno mentorske timove, te pripreme vezane uz medunarodnu vojnu vježbu "Jackal Stone", pripadnici BSD-a ce nakon prestanka NATO-ovih borbenih operacija u Afganistanu 2013. preuzeti na sebe znatno složenije zadaće.

Naime, dok će se NATO postrojbe početi izvlačiti iz Afganistana u periodu 2013-2014., strategija daljnje vojne nazočnosti američkih i savezničkih snaga nakon 2014. stavlja težište na specijalne vojne postrojbe koje će biti objedinjene pod američkim zapovjedništvom ustrojenim već do konca ove godine i kojem bi na čelu trebao biti američki general s dvije zvjezdice general-bojnik Tony Thomas, zamjenik zapovjednika Združenog zapovjedništva američkih specijalnih postrojbi. Njihov je cilj obračunati se sa talibanskim vođama i manjim pobunjeničkim skupinama koji ne žele prihvatititi vladu u Kabulu. Pored toga će, zajedno sa afganistanskim specijalnim postrojbama, koje će obučavati i sa kojima će ići u borbe, pomagati uspostavi izabrane vlade u Kabulu na što većem dijelu teritorija zajedno sa specijalcima drugih NATO članica. 

Ministar obrane Ante Kotromanović već je najavio kako će nakon povlačenja snaga ISAF-a iz Afganistana, tamo ostati još 30-40 hrvatskih vojnika. S obzirom kako se obuka pripadnika redovne afganistanske vojske i policije treba okončati do 2014. i s obzirom na gore vojnu strategiju nakon odlaska snaga ISAF-a, sasvim je jasno kako će se u Afganistanu naći puno veći broj hrvatskih vojnih specijalaca BSD-a nego što je to bilo do sada u sklopu mentorskih timova za obuku.

Pripreme za takav scenarij već su počele prije nekiog vremena. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovric od 4. do 7. veljače 2012. godine boravio je u službenom posjetu Sjedinjenim Americkim Državama. Tijekom svog boravka posjetio je Središnje zapovjedništvo (USCENTCOM) u Tampi, Florida gdje se susreo sa zapovjednikom USCENTCOM-a generalom zbora Jamesom Mattisom. General Lovrić posjetio je i Zapovjedništvo za specijalne operacije Oružanih snaga SAD-a (USSOCOM) gdje se susreo sa zapovjednikom admiralom Williamom McRavenom. Spremnost da pripadnici Bojne za specijalna djelovanja sudjeluju u operacijama u Afganistanu pod okriljem američkog zapovjedništva za specijalne operacije načelno je potvrđena na tome susretu.

Potvrđeno nam je još jednom kako se trenutno razmatraju dva modela njihova sudjelovanja. Prvi je model zajedničkog djelovanja sa američkim i poljskim vojnim specijalcima što podrazumijeva izravno sudjelovanje u borbama protiv talibanskih pobunjenika. Ovom modelu su skloni američki dužnosnici dok je drugi model, puno prihvatljiviji hrvatskoj strani. To je model prema kojem bi hrvatski specijalci sudjelovali zajedno sa slovackim specijalcima u obuci afganistanskih specijalnih postrojbi.

U svrhu bolje obuke i priprema za izvršenje zadaća u afganistanu, Bojna za specijalna djelovanja će vrlo skoro dobiti desetak američkih vozila tipa HUMVEE.
 
    defender (http://www.defender.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on June 08, 2012, 02:44:13 pm
Commando obuka

Iz Zagreba krećemo još za noći, ne prestaje kišiti a u svitanje, dok se približavamo vojarni "Josip Jović" u Udbini, u daljini naziremo siluete kolone vojnika koji umorno gaze. Desetak minuta poslije nas i oni će ući u prostor vojarne. Ovdje smo zbog Temeljne obuke za specijalna djelovanja, zovu je i Commando obuka, a upravo je započeo njezin deseti dan, i četvrti dan paklenog tjedna.

[attachment=1]
"Zašto ga nazivate pakleni tjedan?" pitamo zapovjednika obuke, časničkog namjesnika Vlatka Menala dok čekamo dolazak grupe. "Zato što je to vrijeme potpunog psihofizičkog drila: tjelovježbe, sati i sati obučavanja, zadaća, taktičkih hodnji, gađanja, noćnih uzbuna i svaki dan, i svaku noć tako. U ovoj fazi polaznici ne spavaju nikada više od tri sata u komadu", objašnjava, pa nastavlja da je grupa prethodnog dana imala taktičku hodnju i prešla 32 kilometra. Sinoć u 23 sata krenuli su na topohodnju, cijelu su noć hodali, prešli 50-ak kilometara. Sada se vraćaju, vidjeli ste ih, i čim stignu nastavljamo dalje.

A znak da stižu je odjednom sve glasniji, usklađen topot koraka, zveket rančeva i pušaka koje nose, ritmička koračnica kojom drže usklađen tempo kretanja i koju svi zajedno glasno pjevaju dok protrčavaju pokraj nas. Blatnjavi su, kiša im se slijeva niz lica i ispire prikrivne boje, neki nakon cjelonoćne hodnje šepaju i teško održavaju korak s kolonom - ali svi pjevaju, i svi trče prema obližnjem poligonu. Trčimo i mi za njima. Jedan od instruktora usput nam objašnjava:"Svaki put kad ulaze ili izlaze iz kampa, moraju trčati i pjevati. Takvo je pravilo".

[attachment=2]
Odjednom buka, zviždaljke, trka i galama, na vježbalištima poligona instruktori dijele grupu na manje skupine i svaki sa svojom skupinom započinje ciklus oštrih vježbi. Vježbe snage, pa poligon prepreka. Skližu se po crvenom, žitkom blatu dok se bacaju potrbuške pa pokušavaju što brže ispuzati ispod napetih žica, a dotle drugi, malo dalje, stenju dok pumpaju još jednu, pa još jednu, pa još jednu seriju sklekova. "Brže to! Jače to! Htio si u BSD? E, pa pokaži mi koliko si dobar!", grmi instruktor nadvijen nad jednog od onih koji nakon čitave prehodane i treće neprospavane noći, ležeći u blatu sada radi četvrtu seriju trbušnjaka. Nabrekle mu žile na vratu, škrguće zubima, dahće i stenje."Šta je? Ne možeš? Odustani onda, odustani!", unosi mu se u lice instruktor. Iskusan je on, zna što radi. Dobro zna da je za pobjedu u ovom paklenom drilu od fizičke spremnosti važnija psihička snaga i motivacija polaznika. Čvrsta je volja ona snaga kojom se ovdje pobjeđuje."Odustani!", ponavlja mu instruktor, a ovaj ga odozdo bijesno gleda."Neću!" promuklo hropne pa nastavi, ljutito, još odlučnije izvlačiti trbušnjake.

Svima ovdje, i polaznicima i instruktorima, poznata su pravila: polaznik koji tijekom drila odluči odustati, gubi pravo daljnjeg sudjelovanja u obuci.Tko se tijekom vježbi i drila onesvijesti od napora ili se ozlijedi, ali ne izjavi odustajanje, dobit će liječničku pomoć i nastavit će dalje.

U nastavku tog, četvrtog paklenog dana, tek uz dva ili tri predaha od po dvadesetak sekundi, slijedilo je šest kilometara trčanja, više od pola sata brzog hodanja uz istodobno nošenje balvana pa borilačke vještine, i tradicionalna Commando molitva.

[attachment=3]
Polaznici ove obuke žele postati pripadnici BSD-a. Prijavili su se na natječaj koji je BSD raspisao početkom proljeća, svi su prije prijave proveli najmanje dvije godine u OS-u ili MORH-u, na ulaznom testiranju morali su zadovoljiti zdravstvene kriterije i dokazati izuzetne psihofizičke sposobnosti kako bi se mogli približiti krugu odabranih.Dvotjednu selekcijsku obuku koja je prethodila ovoj obuci započelo je 85 kandidata, do početka Commando obuke ostala su 42, jutro njezina desetog dana dočekala su 37 polaznika a do podneva ih je već bilo 33. Svaki put je tako, to je uobičajeno. Slabiji putem odustaju, samo najčvršći ostaju. Jer ova obuka, a zatim i ulazak u BSD nije za svakoga. Ne treba ni biti. To je za odabrane. Za najbolje.

[attachment=4]
[attachment=5]
Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr/)

Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on June 08, 2012, 02:45:10 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: Solaris on June 08, 2012, 03:38:11 pm
BSD će do konca godine raspustiti antiterorističku satniju

Bojna za specijalna djelovanja OSRH do konca godine završit će sa trećim preustrojem od svoga nastanka, doznaje Defender.hr od pripadnika BSD-a. Naime, ovog puta je cilj, koji je rađen zajednički s američkom stranom, da BSD postane vojna antiteroristička postrojba kroz cjelokupni sastav što do sada nije bio slučaj. U svrhu toga, doći će do raspuštanja satnije za gradsku i antiterorističku borbu koja je jedina bila u funkciji antiterorizma, jer je bila obučena za primjerice, izravne napade na objekte, gradsku borbu, rješavanje talačkih situacija te osiguranje VIP osoba.

[attachment=1]
Pripadnici spomenute satnije biti će razmješteni u preostale tri satnije i to: 1. satniju za specijalna djelovanja - specijaliziranu za provedbu zračno-desantnih operacija te zauzimanje i osiguranje zračno-desantne osnovice, 2. satniju za specijalna djelovanja - specijaliziranu za provedbu operacija u brdsko-planinskom okružju te zimskim uvjetima. Nositelj provedbe obuke skijanja i alpinizma, 3. satniju za specijalna djelovanja - specijaliziranu za provedbu amfibijsko-desantnih operacija na moru i unutrašnjim vodama. Nositelj provedbe obuke za borbenog plivača i ronitelje. Upravo posljednja 3.satnija biti će izmještena u ratnu luku Lora koja će joj biti matična baza.

   defender (http://www.defender.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: kopriva on June 12, 2012, 12:00:43 pm
Prvo samo nije mi jasno što će u Lori kada im je vojarna Kovčanje uređena??

Započela završna planska konferencija snaga za specijalne operacije u potpori MVV "Jackal Stone 12"

U vojarni Sveti Nikola u pomorskoj bazi Lora u Splitu 5. lipnja 2012. godine započela je s radom završna planska konferencija snaga za specijalne operacije u potpori provedbe međunarodne vojne vježbe „Jackal Stone 12“, koja će se održati u mjesecu rujnu 2012. godine na teritoriju Republike Hrvatske.
 
Nositelji organizacije ove međunarodne vojne vježbe su: Uprava za operativne poslove i obuku GS OS RH i Bojna za specijalna djelovanja u suradnji s Europskim zapovjedništvom za specijalne operacije OS SAD-a (Special Operations Command Europe – SOCEUR) te mjerodavnim institucijama Vlade RH i predstavnicima Ministarstva obrane RH. Domaćin konferencije je brigadir Martin Starčević, zamjenik načelnika Uprave za operativne poslove i obuku GS OS RH. Na glavnoj planskoj konferenciji sudjeluju predstavnici jedanaest zemalja članica NATO saveza.

http://www.osrh.hr/default.asp


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: nbns on June 15, 2012, 11:28:17 am
evo jos kojeTitle: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: Solaris on June 15, 2012, 09:30:39 pm
Budući specijalci 74 dana bez kontakta sa svijetom.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
Foto: Dino Stanin/PixsellFoto galerija VL (http://www.vecernji.hr/regije/buduci-specijalci-74-dana-bez-kontakta-sa-svijetom-galerija-420533)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on June 17, 2012, 10:32:36 am
TEMELJNA OBUKA BOJNE ZA SPECIJALNA DJELOVANJA

Samo 12 najboljih ide dalje

Trče po 50 kilometara, rade tisuće sklekova, skaču iz helikoptera, plivaju s punom vojnom opremom. Oči im otkrivaju neljudski umor, ali svaku vježbu odrade bez imalo žaljenja.

[attachment=1]
Golema metalna ptičurina na trenutak je sakrila sunce koje nemilosrdno tuče na Žirju.

Helikopter HRZ -a doletio je odjednom sa sjeveroistoka, dignuo neviđenu prašinu s kamenjara i sletio na livadu iznad stjenovite obale. 12 ljudi u maskirnim uniformama, pod punom ratnom spremom, svaki s prstom na obaraču svog Kalašnjikova, stoji mirno u koloni ispred njega.

Teško im je, škrguću zubima, prljavi su i mokri. Na obojanim licima zaraslim u brade sjaje im samo oči i otkrivaju neljudski umor.

Za pet minuta opet su u zraku, i gledaju u dno helikoptera na kojem su skinuta zadnja vrata. Ispod njih je samo valovito more.

Ovo je 74. dan njihove temeljne obuke. Većina je već odustala, ostalo je samo 12 najupornijih. Od ranog jutra su u vodi, veslaju, plivaju, trče po kamenjaru, ali najgore ih čeka tek sada. Jer točno u 16 sati, na jakom suncu i 30 u hladu, došlo je vrijeme za zračni desant.

- Ovo je obuka za najelitniju postrojbu Hrvatske vojske, ovdje nema popuštanja - kaže pukovnik Dražen Resser, zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja čijoj obuci prisustvujemo. Zapovjednici i instruktori dosad nisu izbacili niti jednog kandidata. Nisu ni morali.

- Svi su ionako odustali sami - kažu.

[attachment=2]
Od jutra u pogonu

Bojna za specijalna djelovanja nastala je prije 12 godina, ima oko 300 pripadnika i najbolje je obučena i opremljena postrojba za specijalne operacije u zemlji, a možda i u cijeloj regiji. Prijaviti se za BSD može bilo tko, jedini su uvjeti da je osoba najmanje dvije godine u sastavu Oružanih snaga i da ima liječničku potvrdu da je zdrava. Ali ovakvu nemilosrdnu obuku prolaze rijetki.

Ovo je ubojstvo iscrpljivanjem.

- Mišići za ovo nisu presudni, mišići će doći sami od sebe. Mi tražimo inteligentne, mentalno čvrste ljude koji prave odluke mogu donijeti u najtežim situacijama - objašnjava Ressler, koji nas je u petak ujutro nakon 20-minutne vožnje u suludo neudobnom vojnom gumenjaku dočekao na otoku Žirju.

Osim njega nitko nas nije dočekao - polaznici obuke od ranog su jutra u pogonu.

Jedna grupa u uvali Koromašna vesla u kajacima, druga iskače iz patrolnih gumenjaka, treća trči po kamenoj obali. U zaljevskom plićaku dvojica kandidata stoje na gumenjaku. Prevrću ga pomoću užadi. Gumenjak ih poklopi. Isplivaju, popnu se na njega, ponovno ga okreću, ponovno padaju u vodu.

Istu vježbu u tišini ponavljaju unedogled, čini nam se satima.

Svaki pokret mora postati refleks.

[attachment=3]
Na Žirju se trenutačno provodi samo jedna od pet faza obuke, tzv. vodena faza. Još početkom travnja 87 prijavljenih s obukom je počelo u Udbini, u Vojarni “Josip Jović”. Prva je faza intenzivnog drila i odmah ih je “ubila”. Posebno tzv. pakleni tjedan, najžešći dio obuke koji mnoge pošalje kući.

U njemu preko dana propješače po 30 kilometara. Vrate se u bazu, rade stotine sklekova i trbušnjaka, nose balvane i onda kad misle da idu na zasluženi počinak, u 23 sata instruktori ih bude i šalju na topohodnju, ugodnu noćnu šetnju od čitava 54 kilometra.

U bazu se vraćaju ujutro, taman na novu rundu treninga. U bazu su obavezni utrčati. Pritom moraju pjevati. Do polovice obuke odustali su gotovo svi, a sa 12 tvrdoglavih komandosa na Žirju sada treniraju i neki stariji pripadnici BSD-a koji su obuku iz brojnih razloga željeli ponoviti. Obuka se u pravilu organizira samo prema potrebi, lani je nije bilo, ali sljedeće će se opet ponoviti.

Od prvog dana ovi su ljudi u potpunoj izolaciji i dva mjeseca se nisu čuli sa svojim obiteljima, djevojkama i prijateljima. Jedina iznimka je bolest užeg člana obitelji, tada dobivaju slobodno.

Promaklo im je da je Euro 2012. već počeo. Ovdje o nogometu malo razmišljaju.

- Ne znaju rezultate, niti kako smo odigrali s Italijom. Nemojte im reći - kaže nam jedan od instruktora i odmah pita tko je zabio: “Jel’ Manđukić?”

Za to vrijeme grupa se okuplja na obali. Instruktor im naređuje da se skinu u kupaće gaće. Baca ih na pod, kreće serija sklekova.

Vježba traje. I traje.

Kad su gotovi, instruktor im naređuje da ponovno uskoče u more. Prvo plivaju u mjestu.

- Ovo je sada točka pucanja. Taman su mislili da je gotovo, a slijedi im novi trening - govori nam Ressler.

Vojnici prvo plivaju u mjestu s desnom rukom u zraku, pa s lijevom.

- Diži obje ruke u zrak - naređuje instruktor.

jutarnji.hr (http://www.jutarnji.hr/temeljna-obuka-bojne-za-specijalna-djelovanja--samo-12-najboljih-ide-dalje-/1035096/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on June 17, 2012, 10:41:57 am

Foto galerija (Jutarnji.hr) (http://www.jutarnji.hr/temeljna-obuka-bojne-za-specijalna-djelovanja--samo-12-najboljih-ide-dalje-/1035096/)

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on June 17, 2012, 10:46:52 am
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: dzumba on June 17, 2012, 12:16:41 pm
Примећујем да на једном гуменом чамцу пише "полиција". Позајмљено од полиције?


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: brodarski on June 17, 2012, 02:06:30 pm
Примећујем да на једном гуменом чамцу пише "полиција". Позајмљено од полиције?
Biće od vojne policije.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on June 20, 2012, 12:22:43 pm
Примећујем да на једном гуменом чамцу пише "полиција". Позајмљено од полиције?

[attachment=1]


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on June 21, 2012, 04:48:25 pm
BILATERALNA VOJNA OBUKA SPECIJALNIH SNAGA OS RH I OS SAD-a

Na temelju Plana međunarodne vojne suradnje za 2012. godinu., u vojarni Bojne za specijalna djelovanja „Drgomalj“ Delnice, u siječnju 2012. godine, na bilateralnom radnom sastanku predstavnici BSD-a s jedne strane i predstavnici 5 - 19 SFG (A) SzSO (5 bojne 19 grupe za specijalne operacije – zračno desantne) OS SAD-a,  dogovorili su bilateralnu vojnu suradnju za provođenje zajedničke vojne obuke na prostoru Republike Hrvatske, odnosno na dislociranim destinacijama razmještaja Bojne za specijalna djelovanja, koja je i domaćin u provedbi svih aktivnosti navedene vježbe.
   
Zajednička vojna obuka BSD-a i 5-19 SFG (A), koja se provodi u vremenu od 31. svibnja do 22. lipnja 2012. godine, nosi službeni naziv „HR56US“ JCET i služi kao dio pripreme za međunarodnu vojnu vježbu „Jackal Stone 12“, koja će se održati na teritoriju RH, u mjesecu rujnu 2012. godine. Pored pripadnika BSD-a na vježbi sudjeluje i sedam (7)  pripadnika iz raznih ustrojstvenih cjelina HKoV-a, a to su pripadnici Vojno obavještajne bojne, Gardijsko mehanizirane i gardijsko oklopno mehanizirane brigade, te Središta za temeljnu obuku iz Požege. Združenim naporima svih djelatnika iz OS RH i 5-19 SFG-a kroz dvadeset i tri dana zajedničke obuke pripremati će se za preuzimanje i izvršenje zadaća u multinacionalnom vojnom okruženju, a sve u svezi MVV „Jackal Stone 12“.

Cilj ove bilateralne suradnje je uvježbavanje i dostizanje pune operativne spremnosti postrojbi za djelovanje u međunarodnom okruženju. Bojna za specijalna djelovanja od dijelova svojih snaga, iz sastava zapovjedništva i nižih ustrojstvenih cjelina ustrojili su jedan NOS SOTG (taktičku grupu za specijalne operacije).

U sadržaju realizacije ove obuke NOS SOTG i 5-19 SFG obraditi će slijedeće teme: borbena gađanja iz osobnih naoružanja, vojne operacije u urbanom okružju, operativna i obavještajna planiranja, planiranje misija, stožernih operacija, komunikacijsko informacijskih sustava te zajednička uvježbavanja na zemljištu.

Hrvatske vojne snage i OS SAD-a težište obuke stavljaju na uspostavu sustava vođenja i zapovijedanja, odnosno sustavu nadzora, obavještajnom radu, te na razvoju i podizanju taktičko tehničkih sposobnosti vodova za specijalna djelovanja (SOTU), stožernog osoblja kao i BSD-a u cjelini, a sve s ciljem izvršenja zadaća u međunarodnom vojnom okruženju. 

osrh.hr


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on June 21, 2012, 04:49:29 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on July 06, 2012, 01:38:37 pm
06.07.2012.

Bilateralna suradnja s Oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država
 
[attachment=1]
U vojarni Bojne za specijalna djelovanja Drgomalj u Delnicama, a na temelju planiranih aktivnosti iz područja međunarodne vojne suradnje za 2012. godinu, provedena je bilateralna vojna suradnja s Oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država. U sklopu te suradnje od 3. do 5. srpnja 2012. godine provedena je aktivnost HR19 US „COIN Operations“ (Protupobunjeničke operacije), a na navedenoj aktivnosti uz pripadnika Bojne za specijalna djelovanja sudjelovali su i pripadnici Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Vojnoobavještajne bojne Hrvatske kopnene vojske.

Cilj navedene aktivnosti bio je upoznavanje pripadnika OSRH s konceptom provedbe protupobunjeničkih operacija. Pripadnici Marinskog korpusa OS SAD-a kao nositelji aktivnosti obradili su temeljne pojmove pobunjeništva i protupobunjeništva, obavještajnog djelovanja u protupobunjeničkim operacijama, zakonske regulative u Afganistanu te na teorijskoj razini temeljne postupke na terenu (kontrola vozila, reakcije na improvizirane eksplozivne naprave).

Pripadnici OS SAD-a izrazili su zadovoljstvo provedenom aktivnošću uz želju da se suradnja i aktivnosti nastave.

osrh.hr (http://www.osrh.hr/)

P.S. prvi put vidim da je primjenjeno zamagljivanje lica pripadnika specijalnih postrojbi i drugih sadržaja na službenim internet stranicama OS RH.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on July 30, 2012, 10:05:44 am
30.07.2012.

Završila Temeljna obuka za specijalna djelovanja tzv. commando obuka

Bojna za specijalna djelovanja protekla tri mjeseca (svibanj, lipanj i srpanj 2012. godine) provela je na području Delnica, Udbine, otoka Žirja, poligona Crvena zemlja i strelišta Kovačevo Temeljnu obuku za specijalna djelovanja koja se sastoji od pet faza.

Prva faza je faza intenzivnog drila i traje mjesec dana. Tijekom prve faze polaznici su usvojili temeljna teorijska i praktična znanja o rukovanju i gađanju iz svih vrsta naoružanja, taktici, topografiji, helikopterskim desantima, padobranskim skokovima, obavještajnom i protuobavještajnom radu, vezi, minsko-eksplozivnim sredstvima (MESiD-u), prvoj pomoći, te borilačkim vještinama.

Druga faza obuke trajala je desetak dana i sastojala se od uvježbavanja na vodi (amfibijska faza). Za vrijeme provođenja druge faze polaznici obuke uvježbavali su i svladali aktivnosti sijanja borbenih plivača iz gumenih čamaca, helikoptera i brodova. Obuka je obuhvaćala vještine snalaženja i preživljavanja na moru i obalnom pojasu, navigaciju, izviđanja na moru, te pripreme desantnih prostorija.

Polaznici Temeljne obuke za specijalna djelovanja (TozSD-a) osnove alpinizma i planinskog ratovanja svladali su u trećoj fazi koja je trajala desetak dana i provodila se na području Gorskog kotara, Kovačeva, Velike Peše i Guslice.
 
Urbane načine ratovanja (gradska borba) polaznici su svladali u četvrtoj petnaestodnevnoj fazi.

Posljednja, peta faza, trajala je tri tjedna i u njoj su se simulirale okolnosti dubine neprijateljskog teritorija i okruženja (stalne operacije).

Polaznici obuke su preživljavali i provodili zadaće po sistemu „binom“. Na završetku ove faze provela se trodnevna vježba zarobljenički kamp za koju su polaznike pripremali psiholozi Oružanih snaga RH.

Temeljna obuka za specijalna djelovanja (commando obuka) je najteža obuka koju mogu završiti samo psihofizički najizdržljiviji vojnici. Sam koncept obuke baziran je na izvršavanju dodijeljenih zadaća koji od polaznika zahtijeva iznimnu fizičku pripremu, upornost, sposobnost funkcioniranja u teškim i složenim uvjetima (vremenskim neprilikama, dugotrajnom boravku u prirodi bez kontakta s vanjskim svijetom, minimalnoj logističkoj podršci u hrani i vodi). Sve to simulira borbene uvjete u protivničkoj dubini. Takvo stanje je precizno pratio i procjenjivao instruktorski tim Bojne za specijalna djelovanja i psihologa koji su stalno bili u potpori obuke. Da bi polaznik TozSD-a bio u stanju funkcionirati kao dio tima mora posjedovati i tijekom obuke stjecati određene sposobnosti, vještine i kvalitete. Posebna pozornost usmjerena je na razvijanje sposobnosti vođenja malih timova.

Na selekcijsku obuku prijavilo se 85 kandidata koji su željeli postati pripadnici Bojne za specijalna djelovanja. Prijavili su se na natječaj, svi su najmanje dvije godine u sustavu Oružanih snaga ili Ministarstva obrane RH, a na ulaznom testiranju morali su zadovoljiti zdravstveno tjelesne i psihofizičke kriterije.

Nakon selekcije na Temeljnu obuku krenulo je 64 kandidata, a završili su je samo najbolji među njima. Instruktorski tim Bojne za specijalna djelovanja ima veliko iskustvo u provedbi specijalističkih obuka koje se provode u BSD-u. Na čelu instruktorskog tima nalazi se časnički namjesnik Vlatko Menalo koji je najavio da bi sljedeća Temeljna obuka za specijalna djelovanja trebala trajati šest mjeseci, čime se planira dodatno podignuti razinu kvalitete obuke.

Zbog specifičnosti obuke završna svečanost dodjele diploma, znački i zelenih beretki koncipirana je da simbolizira posebnosti obuke i pripadnosti specijalnim postrojbama, kao i primanja novih pripadnika u Bojnu za specijalna djelovanja. Svečanosti završetka Temeljne obuke za specijalna djelovanja u vojarni Josip Jović na Udbini prisustvovali su vojni dužnosnici iz Glavnog stožera i postrojbi Oružanih snaga RH, fra Nediljko Knezović - udbinski župnik crkve Hrvatskih mučenika, zapovjednik BSD-a pukovnik Dražen Ressler te pripadnici postrojbe.

Zapovjednik BSD-a pukovnik Dražen Ressler rekao je da je ponosan jer je zapovjednik ove postrojbe te je istaknuo hrvatskog vojnika koji je prepoznatljiv u svijetu i u NATO-u, a tako i BSD-u. Rekao je da će nastaviti tradiciju BSD-a u vođenju i napretku. Izrazio je zadovoljstvo što se obuka provela i što nije bilo povreda u tako zahtjevnoj obuci. Zahvalio je HRM-u i HRZ-u i naglasio kako je bila izrazito visoka suradnja između specijalnih i konvencionalnih snaga te da je potrebno takvu suradnju i u budućnosti nastaviti. Zahvalio je instruktorima na provedenoj obuci, svim uzvanicima koji su se odazvali na završnu svečanost, a posebnu čestitku je uputio novim pripadnicima na pristupanju u Bojnu za specijalna djelovanja te im je poželio sreću u svakodnevnom radu i životu.

Brigadir Martin Starčević, zamjenik načelnika Uprave za operativne poslove, u ime načelnika Glavnog stožera OS RH čestitao je polaznicima na velikom uspjehu te im je poručio: “Budite uzor svim pripadnicima u OS RH, a tako i u međunarodnom vojnom okruženju“. „Ova je obuka izazov i san za svakog vojnika iz OS RH“ – istaknuo je brigadir Starčević te je naglasio da cijela država na čelu s vrhovnim zapovjednikom očekuje od pripadnika BSD-a da izvršavaju najteže zadaće.

Udbinski svećenik crkve Hrvatskih mučenika fra Nediljko Knezović izrazio je iznimno zadovoljstvo što se baš Udbinu izabralo za mjesto obuke i proslave završetka obuke. Zahvalio je poginulim braniteljima iz Domovinskog rata što su položili svoje živote te stvorili uvjete i oslobodili zemlju od neprijatelja. Čestitao je polaznicima što su izdržali do kraja ovu tešku obuku.

Vojni kapelan BSD-a p. Mirko Vukoja predvodio je molitvu i blagoslovio polaznike obuke i sve nazočne. Lokacije na kojima su se svečanosti održavale tijekom prošlih godina uvijek su se birale tako da simboliziraju patnju, stradanje, herojstvo i ponos hrvatskoga naroda.
Kakva je to obuka i kakav profil vojnika prolazi tu obuku najbolje oslikava Commando molitva koju su polaznici molili svaku večer.

C O M M A N D O   M O L I T V A

Gospodine, Bože moj, tražim od tebe ono što drugi nikad ne traže.
Tražim od Tebe oluju i nesigurnost.
Tražim što teže prepreke i da nikad ne budem u prednosti.
Daj mi što teži križ na mom putu.

Molim te, daj mi i strah, da bi i njega mogao pobijediti. Neka nikada ne budem bez ovih poteškoća jer na ovaj način bit će mi lakše da dođem Tebi u vječni zagrljaj.
Molim te Gospodine, daj mi strpljenja u zasjedi, upornost u progonjenju neprijatelja, odlučnost za skokove i neka moje tijelo vjeruje mojoj opremi, a moja duša neka je u Tvojim rukama.

Bože, daj mi tisućljetnu hrabrost hrvatskih vitezova i snagu hrvatskih legionara.
Bože, daj mi ponos svih hrvatskih utvrda koje i danas ponosno stoje i pokazuju hrvatsku snagu.
Iznad svega Bože, molim te da mi pomogneš da ostanem živ.
Ali, ako je potrebno da umrem, neka umrem kao COMMANDO.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
osrh.hr (http://www.osrh.hr)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on July 30, 2012, 10:09:56 am
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on July 30, 2012, 10:27:08 am
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on July 30, 2012, 10:29:09 am
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: maxo on September 07, 2012, 04:23:27 pm
07.09.2012.

12. obljetnica Bojne za specijalna djelovanja

Pripadnici Bojne za specijalna djelovanja su, u društvu gostiju iz OSRH, MUP-a, veleposlanstva SAD-a u RH, predstavnika lokalne uprave i samouprave, te bivših pripadnika postrojbe, danas, 7. rujna 2012., u Delnicama proslavili 12. obljetnicu svoje postrojbe.

Između ostalih, svečanosti su nazočili načelnik GS OSRH general pukovnik Drago Lovrić, vojni ordinarij msgr Juraj Jezerinac, te zapovjednik Zapovjedništva za potporu general bojnik Mate Ostović.

Program proslave počeo je u jutarnjim satima u Crkvi svetog Ivana Krstitelja u Delnicama. Vojni ordinarij msgr Juraj Jezerinac služio je svetu misu, te prilikom propovijedi istaknuo da se, obilježavajući obljetnicu postrojbe, želimo prisjetiti njenih početaka, ali i naglasiti što želimo činiti dalje. Uslijedilo je polaganje vijenaca za poginule pripadnike specijalnih postrojbi GS OSRH, Ministarstva obrane i 1. hrvatskog gardijskog zdruga kod spomen križa u vojarni "Drgomalj" u Delnicama.

U vojarni je održan i središnji dio svečanosti. Načelnik GS OSRH general pukovnik Drago Lovrić tom se prilikom obratio postrojenim pripadnicima BSD-a, naglasivši da su se tijekom proteklih godina profilirali u vrhunski opremljenu i obučenu postrojbu. "Uigrani, obučeni, precizni, prilagodljivi svim uvjetima i svakom zahtjevu, vi ste profesionalci u punom smislu riječi", rekao je general Lovrić. U nastavku govora Lovrić se dotaknuo bogate i sadržajne međunarodne suradnje koju provodi postrojba, njene zasluge za međunarodnu afirmaciju OSRH, nasljeđa Domovinskog rata kao vodilje, kao i budućeg preustroja BSD-a, koji će se "i nadalje razvijati kao važan dio OSRH".

Zapovjednik BSD-a pukovnik Dražen Ressler je, čitajući povjesnicu postrojbe, rekao da je BSD, osim ljudi, zadaća, tehnike i opreme postrojbi od kojih je nastao, "preuzeo i tradiciju, duh i spomen na 74 poginula pripadnika koji moraju biti dovoljan motiv za profesionalni odnos prema radu, OS i Domovini". Zapovjednik je pozitivnim riječima ocijenio dosadašnji razvoj i postignuća postrojbe, uz zaključak da je BSD spreman i za najveće izazove, te da korača uz bok najmoćnijih snaga za specijalne operacije, kako u Europi, tako i u svijetu. To su pripadnici BSD-a najbolje pokazali u međunarodnim vojnim operacijama u kojima su sudjelovali i sudjeluju. Govoreći o budućim izazovima, pukovnik Ressler je istaknuo da će obuka pripadnika imati apsolutni prioritet, a nadolazeći preustroj bi trebao garantirati bolju operativnost, agilnost i svježinu.

Nakon prigodnih obraćanja, načelnik GS OSRH i zapovjednik BSD-a su obznanili promaknuća, nagrade i pohvale najistaknutijim djelatnicima postrojbe, a središnji program je završio razgledavanjem tehničko-taktičkog zbora.

Bojna za specijalna djelovanja ustrojena je 8. rujna 2000. godine, objedinjavanjem Hrvatskog gardijskog zdruga, elitne postrojbe HV-a stvarane u Domovinskom ratu, te Središta za posebne borbene vještine.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
morh.hr (http://www.morh.hr)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: Rade on September 07, 2012, 05:18:46 pm
Šta bi sa prošlim komandantom bataljona, onim što je uhapšen zbog malverzacija oko renoviranja kuhinje u Delnicama, marifetluka na Malom Lošinju  itd ?


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: ORIĆAREB on September 07, 2012, 05:23:35 pm
Šta bi sa prošlim komandantom bataljona, onim što je uhapšen zbog malverzacija oko renoviranja kuhinje u Delnicama, marifetluka na Malom Lošinju  itd ?

Pa valjda poslije takvog nečeg "svira klavir"... ;D


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: Solaris on September 07, 2012, 05:44:34 pm
Šta bi sa prošlim komandantom bataljona, onim što je uhapšen zbog malverzacija oko renoviranja kuhinje u Delnicama, marifetluka na Malom Lošinju  itd ?

Pa valjda poslije takvog nečeg "svira klavir"... ;D

Poslije ovoga se više ništa puno nije pričalo o tome.

http://www.jutarnji.hr/brigadir-nikola-zupanic-razrijesen-s-duznosti-zapovjednika-bojne-za-specijalna-djelovanja/978758/

Valjda se zagubilo po ladicama.  ;D

poz.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: brodarski on September 07, 2012, 07:06:05 pm
Šta bi sa prošlim komandantom bataljona, onim što je uhapšen zbog malverzacija oko renoviranja kuhinje u Delnicama, marifetluka na Malom Lošinju  itd ?
Zanimljivo da tu nema i Mile logističara.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: Solaris on January 06, 2013, 10:08:44 am
REPORTAŽA
USPJESI BSD-ovih STRIJELACA

Netko će reći da se izvrsni rezultati pripadnika BSD-a na civilnim streljačkim natjecanjima i očekuju. No, konkurencija nikako nije zanemariva jer svoje predstavnike imaju i elitne postrojbe MUP-a, a nastupaju i nekad aktivni vojnici i policajci, koji streljaštvu i danas posvećuju mnogo vježbanja i financijskih sredstava...

Hrvatski vojnik redovito prati vojna natjecanja u streljaštvu, ali manje je poznato da strijelci-natjecatelji iz Bojne za specijalna djelovanja, ekipno i pojedinačno, već drugu godinu zaredom postižu velike uspjehe na hrvatskim civilnim natjecanjima. Posljednje natjecanje koje su pripadnici BSD-a obilježili jest 3. memorijal hrvatskih snajperista GROM 2012., održan krajem 2012. na streljani "Pampas" u Osijeku. U momčadskoj konkurenciji BSD I (desetnik Mihael Kuprešak, skupnik Mate Paleka, skupnik Josip Klauz) podigao je pobjednički pehar u disciplini 300 metara snajper (meta R-35), a BSD II (nadnarednik Ivica Jurić, skupnik Marko Dekanić, skupnik Kristijan Paradžik) bio je peti. U snajperu pojedinačno, Kuprešak je bio drugi, s jednim krugom zaostatka za pobjednikom. Veliki je doseg ostvarila skupnica Sanela Perišić, osvojivši srebro u disciplini 100 metara jurišna puška (bez uporabe optike), u univerzalnoj konkurenciji, nadmašivši mnoštvo muških strijelaca! Pucajući puškom G3, pobjedu je ispustila tek u "pripetavanju".

[attachment=1]
I to nije bio jedini ovogodišnji uspjeh naših specijalaca: na drugom velikom hrvatskom snajperističkom natjecanju, Sniperkup 2012. na Grobniku, desetnik Kuprešak je bio zlatni pojedinačno, a BSD I (u sastavu Kuprešak, skupnik Marko Dekanić, nadnarednik Ivica Jurić) srebrni, također izgubivši pobjednički tron za samo jedan krug. Kuprešak, možda i najpoznatiji strijelac- djelatnik OSRH, s velikim brojem medaljama i rekordima s vojnih i civilnih natjecanja, u Osijeku je 2011. također osvojio naslov. Očekivano, netko će reći da se takvi rezultati hrvatskih BSD-ovaca i očekuju, no konkurencija na tim natjecanjima nikako nije zanemariva jer svoje predstavnike imaju elitne postrojbe MUP-a, a tu su i nekad aktivni vojnici i policajci, koji streljaštvu i danas posvećuju veliku količinu volje, vježbanja i financijskih sredstava. "Na ovim se natjecanjima definitivno okupljaju najbolji hrvatski strijelci snajperom i jurišnom puškom. Razlike su malene, naša konkurencija su baš svi, ali najveći je specijalna policija", potvrđuje Kuprešak, iskusni dočasnik BSD-a.

Navedeni uspjesi imaju glavu i rep, kažu nam BSD-ovi strijelci. Naime, unutar Bojne, u skladu s redovitom obukom, postoji baza izvrsnih strijelaca (ne zaboravimo, značka snajperista OSRH stječe se na mnogo većim daljinama od 300 metara, te u složenijim okolnostima općenito). Oni koji izraze želju ogledati se u civilnim natjecanjima, moraju proći interne kvalifikacije i pripreme. Na temelju tih rezultata strijelci BSD-a određuju svoje pojedince i ekipe koji će ih predstavljati. Tu je i neizbježna potpora nadređenih struktura. Inače, u OSRH sigurno ima još dosta strijelaca koji bi mogli biti uspješni u svehrvatskoj konkurenciji, kažu BSD-ovci, spominjući strijelce iz ZOD-a HKoV-a koji kreću istim putem.

[attachment=2]
Sve uvjerljiviji u hrvatskoj konkurenciji, strijelci BSD-a počeli su gledati i izvan granica naše zemlje. U bliskom susjedstvu (Slovenija, Mađarska, Austrija), te drugim zemljama, postoje ugledna natjecanja sličnog profila kao grobničko i osječko. Rado bi se okušali...

Skupnica Sanela Perišić natjecateljskim se streljaštvom počela baviti 2011., kad je nastupila na Prvenstvu OSRH. Odmah je postala najpreciznija vojnikinja u disciplini vojnički pištolj! Ljubav prema natjecateljskom streljaštvu, prenijela se i na pušku. Rezultati su više no upečatljivi, skupnici je svejedno tko su joj protivnici!

[attachment=3]
Razvodnik Mihael Kuprešak natjecateljski je strijelac, civilni i vojni, od 1996. godine. Bio je i na Svjetskim vojnim igrama u Indiji (Hyderabad, 2007.). Višestrukom prvaku i rekorderu streljaštvo je osobno zadovoljstvo, "jednostavno ga volim, ulažem svoj entuzijazam i novac. Uspjeh zahtijeva rad, rad i samo rad!".

[attachment=4]

  Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on January 07, 2013, 05:35:35 pm
Fotogaleriju SNIPERCUP 2012 možete pogledati >ovdje (http://www.hczpgz.net/2012-07-29-sniperkup/fotogal/sncp/index.html)<


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on January 21, 2013, 08:56:26 pm
21.1.2013.
     
Bilateralna vojna suradnja Bojne za specijalna djelovanja i 10 SFG (A) OS SAD

U vojarni Bojne za specijalna djelovanja “Drgomalj” Delnice, temeljem planiranih međunarodnih vojnih obrambenih aktivnosti iz područja međunarodne vojne suradnje za 2013. godinu, od 14. do 17. siječnja 2013. godine provedena je bilateralna vojna aktivnost s Oružanim snagama SAD-a “Procjena razvoja i ustrojavanja satnija za specijalna djelovanja (SOTG) BSD-a”.

Pripadnici Bojne za specijalna djelovanja s jedne strane, te predstavnici 10. SFG OS SAD-a, na radnim sastancima dogovarali su uvjete za odvijanje zajedničke vojne obuke na prostoru Republike Hrvatske, odnosno na dislociranim lokacijama razmještaja Bojne za specijalna djelovanja.

Težište ovakvih zajedničkih susreta - obuka je na uspostavi sustava vođenja i zapovijedanja, odnosno sustava zapovijedanja i nadzora (C2), obavještajnom radu, te na razvoju i podizanju taktičko tehničkih sposobnosti vodova za specijalna djelovanja (SOTU), stožernog osoblja kao i Bojne za specijalna djelovanja u cjelini.

Cilj bilateralne suradnje a time i obuke je planiranje i izvođenje specijalnih operacija, odnosno izvođenje operacija u zračnom i kopnenom prostoru, te dostizanje pune operativne spremnosti postrojbe za djelovanja i izvršavanja zadaća u međunarodnom okruženju. Planirana zajednička međunarodna vojna obuka provela bi se u Republici Hrvatskoj u vremenu od 03. do 28. lipnja 2013. godine na prostorima vojarne “Drgomalj” Delnice i vojarne “Josip Jović” Udbina.

osrh.hr (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on February 04, 2013, 06:08:30 pm
4.2.2013.

Obuka zimskog ratovanja u Delnicama i Gorskom kotaru

[attachment=1]
Bojna za specijalna djelovanja od 28. siječnja do 1. veljače 2013. godine provela je aktivnost “Stalne operacije u zimskim uvjetima” - obuka zimskog ratovanja. Nositelj i provoditelj obuke je 2. satnija za specijalna djelovanja iz sastava Bojne za specijalna djelovanja.

Kroz petodnevnu funkcionalnu obuku koja se provodila u vojarni “Drgomalj” u Delnicama te na širem području Gorskog kotara jedan tim iz sastava 2. SSD-a uvježbavao je radnje koje podupiru zadaće specijalnih operacija u zimskim uvjetima. Oprema tima sastojala se od opreme za samostalno djelovanje unutar 24 sata, kako danju tako i noću. Aktivnost uvježbavanja se provodila s cjelokupnim procesom planiranja te donošenjem odluka.

Obuka zimskog ratovanja se sastojala od tri faze obučnih događanja koje su obuhvaćale: aktivnosti transporta pripadnika do odredišta, taktičke hodnje tima prema mjestu izviđanja, a kasnije i izvlačenja, prolaz kroz planinske masive koristeći se skijaškim i alpinističkim tehnikama, izradi patrol baze, bivaka, kao i motriteljske postaje. U sklopu obuke vršena su i noćna izviđanja pomoću noćnih uređaja, uvježbavan je način planinarenja u zimskim uvjetima i način prikupljanja podataka u brdsko-planinskom području te prepoznavanje i čitanje tragova na snijegu.

Cilj ovakvog načina uvježbavanja je specijalno izviđanje u otežanim uvjetima (duboki snijeg, hladnoća). Svaki sudionik obuke upoznat je s načinom planiranja u zimsko-snježnim uvjetima, načinom izrade sidrišta na zaleđenim stijenama, izradom privremenog skloništa i zaklona od hladnoće, načinima ponašanja u planini, kretanjima u teškim uvjetima kao i u neprijateljskom okružju, hodanja po dubokom snijegu, preživljavanja u zimskim uvjetima te određivanju rute za specijalno izviđanje.

[attachment=2]
[attachment=3]
osrh.hr (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on February 04, 2013, 06:11:37 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
osrh.hr (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on March 06, 2013, 06:43:28 pm
19.2.2013.

Obuka prve pomoći za pripadnike specijalnih snaga RH

[attachment=1]
Bilateralnom i multilateralnom vojnom suradnjom sa specijalnim snagama NATO saveza i tijekom boravka naših pripadnika u mirovnim misijama i operacijama potpore miru uočena je potreba za organizacijom i provedbom obuke iz prve pomoći, posebno osmišljene za pripadnike specijalnih snaga.

Tijekom 2011. i 2012. godine stvarani su uvjeti za početak provođenja ovakvog vida obuke.

Prva pomoć sastavni je dio zdravstvene i opće kulture svakog pojedinca, a profesionalnom vojniku jest i potreba zbog rizika kojeg nosi obavljanje njegovih svakodnevnih dužnosti i zadaća.

U prvim trenucima nakon nesreće/nezgode, ozlijeđena osoba nerijetko ostaje prepuštena sama sebi. Stoga je opravdano očekivati da svaki vojnik bude osposobljen ponajprije pružiti sebi prvu pomoć, a zatim ovisno o mogućnosti pružiti pomoć i drugoj ozlijeđenoj osobi. Pravodobno i ispravno pružena prva pomoć na mjestu povrede često je od odlučujućeg značaja za preživljavanje ozlijeđenog odnosno za uspjeh njegova daljnjeg liječenja i rehabilitacije.

Obuka prve pomoći za specijalne snage OS RH zamišljena je kao sinteza svih dosadašnjih obuka i iskustava koju trebaju proći sve satnije Bojne za specijalna djelovanja. Utemeljena je na STANAG-u 2122 i kao takva jedina je priznata obuka u NATO-u te je usvojena kao hrvatska vojna norma s inkorporiranim tečajem zbrinjavanja na bojišnici odobrenim od strane TCCC (Tactical Combat Casualty Care).

Svrha obuke je postizanje dovoljne razine medicinskog znanja specijalnih postrojbi potrebnog u očuvanju zdravlja i života vojnika. Obuka se provodi kroz tri modula: osnove prve pomoći, osnove higijene i taktičko zbrinjavanje na bojišnici, a namijenjena je svim pripadnicima specijalnih postrojbi (vojnicima, dočasnicima i časnicima). Taktičko zbrinjavanje na bojišnici se provodi isključivo praktično u terenskim uvjetima kroz radne točke te kroz dnevnu i noćnu vježbu. Cilj ovakvog načina obuke je teorijski objasniti i praktično demonstrirati postupke prilikom pružanja prve pomoći te svladati teorijska znanja o pružanju prve pomoći, higijene, kao i pravilne medicinske procedure tijekom operacija. Svaki pripadnik specijalnih postrojbi OS RH prije upućivanja u područje mirovnih misija i operacija potpore miru mora usvojiti znanja i vještine propisane ovim Programom obuke koji traje dva tjedna. Obuka se provodi na svim lokacijama smještaja Bojne za specijalna djelovanja, a provode je pripadnici sanitetske desetine i instruktori TCCC-a.

[attachment=2]
[attachment=3]
osrh.hr (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on March 06, 2013, 06:51:00 pm
FOTOGALERIJA: Bojna za specijalna djelovanja - 3.satnija za specijalne operacije (Foto: Senad Zemunović)

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
Foto: Senad Zemunović
Defender.hr (http://defender.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on March 06, 2013, 06:53:12 pm
FOTOGALERIJA: Bojna za specijalna djelovanja - 3.satnija za specijalne operacije (Foto: Senad Zemunović)

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
Foto: Senad Zemunović
Defender.hr (http://defender.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on March 06, 2013, 06:55:35 pm
FOTOGALERIJA: Bojna za specijalna djelovanja - 3.satnija za specijalne operacije (Foto: Senad Zemunović)

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
Foto: Senad Zemunović
Defender.hr (http://defender.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on March 06, 2013, 06:58:37 pm
FOTOGALERIJA: Bojna za specijalna djelovanja - 3.satnija za specijalne operacije (Foto: Senad Zemunović)

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
Foto: Senad Zemunović
Defender.hr (http://defender.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: Jester on March 06, 2013, 09:57:49 pm
Pretpostavljam da je ovo slikano sad zadnjih dana dok je bilo lijepo vrijeme ,desant od zapadnog dijela Lore do plaže na Stinicama :)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: davi on March 07, 2013, 12:09:41 pm
Na zadnjoj fotografiji gdje je prikazana oprema trebali su staviti Jet Fin
ovaj Cressi sa plastičnom kopčom mi ostavlja isti utisak kao oni "turisti"
iz RRF.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on March 20, 2013, 10:53:51 pm
19.3.2013.

SCUBAlife reportaža: Ronioci za posebne namjene iz sastava BSD   

[attachment=1]
Kako se postaje vojni ronilac, kako izgleda njihova obuka, kako njihovi operativni zadaci te mogu li se pripadnici naše Bojne za specijalna djelovanja uspoređivati s poznatim američkim Navy SEALs-ima, možete pročitati u opširnoj reportaži u novom broju domaćeg ronilačkog magazina SCUBAlife, iz kojeg objavljujemo dio spomenute reportaže.

......Ako ima nešto u čemu Hrvatska sigurno ne zaostaje za najboljima u svijetu, onda su to njene vojne ronilačke postrojbe. Bilo da se radi o elitnim postrojbama Bojne za specijalna djelovanja (BSD), bilo o roniocima Odjela za podvodna djelovanja Hrvatske ratne mornarice. Uostalom, u NATO-u računaju na naše vojne ronioce u izvršavanju specifičnih vojnih ronilačkih zadaća diljem svijeta gdje se za to ukaže potreba.

No, da bi se došlo do mjesta u tim postrojbama potrebni su mjeseci, pa i godine teške obuke, a i kada ste već jednom unutra rizik je svakodnevna pojava. U tome poslu mogu biti samo najbolji od najboljih. Naime, to je kriterij koji se primjenjuje kod izbora vojnih ronilaca. I uistinu, želite li biti takva vrsta ronioca – popuštanja i kompromisa nema. Razlog tome je vrlo prozaičan. Naime, svaka greška, pa i najmanja, skupo se plaća. Stoga je prvi preduvjet kako bi se došlo do statusa vojnoga ronioca besprijekorno zdravstveno stanje. Na to se naravno nastavljaju motivacija i sposobnost kao idući slojevi onoga što čini ronioca vojnih snaga neke zemlje.

Kada vidite s čime se sve oni moraju suočavati - eksplozije pod vodom u ratno, ali i mirnodopsko vrijeme, dostupnost u svakom trenutku za intervencije po pozivu, ronjenje tijekom čitave godine i u svim vremenskim uvjetima, rad pod vodom, razne nepredviđene situacije koje se mogu dogoditi kod korištenja sofisticirane opreme s kompliciranim elektroničkim sklopovima, potraga za utopljenicima i osobama nestalim na moru, i to sve uz opremu tešku od 40 do 75 kilograma – upitate se «Ima li taj posao ikakvih prednosti?».

Ipak, svaki vojni ronioc reći će vam da svoje zanimanje ne bi mijenjao niti za jedno drugo. «Za ovaj posao nije dovoljna samo želja da se postane vrhunski vojni profesionalni ronilac, već taj poziv jednostavno treba voljeti kako bi se na adekvatan način odgovorilo na sve izazove i odricanja koje poziv vojnog ronioca nosi sa sobom», kaže kapetan fregate Neven Katić, inače načelnik Odjela za obuku ronilaca u Središtu za obuku Hrvatske ratne mornarice.

[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
AUTOR: mr. sc. Stanko Borić, FOTOGRAFIJE: Senad Zemunović/SCUBAlife

Defender.hr (http://defender.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on April 01, 2013, 06:26:03 pm
29.3.2013.

Selekcijska obuka za specijalna djelovanja
 
[attachment=1]
Nakon promidžbe i prezentacije Bojne za specijalna djelovanja po vojarnama OS RH, selekcija odabira kandidata je krenula još u veljači 2013. godine u Središnjici za Upravljanje Osobljem. Potencijalni kandidati trebali su zadovoljiti prvenstveno personalne kriterije (barem dvije godine u OSRH, da nisu stariji od dvadeset i sedam godina, da nisu stegov-no kažnjavani i da posjeduju vozačku dozvolu „B“ kategorije. Pored ovih kriterija SzUO testirala je kandidate personalno i fizički po trećoj kategoriji provjera motoričkih sposobnosti, provedeno je psihologijsko testiranje i testiranja općeg vojnog znanja.

Nakon provedenih ovih aktivnosti selekcije, kandidati dolaze u Bojnu za specijalna djelovanja koja od 18. do 28. ožujka 2013. godine provodi „Selekcijsku obuku za specijalna djelovanja“. Ulazna provjera izvršena je s ciljem odabira kandidata za pristupanje selekcijskoj obuci za specijalna djelovanja. Provjera u Bojni za specijalna djelovanja obuhvaćala je provjere iz: plivanja, ronjenja, commando hodnje, penjanja uz konop i testa aero fobije.

Na obuku se prijavilo sedamdesetak kandidata koji dolaze iz raznih grana i postrojbi OS RH.

Prvog dana obuke u Spomen sobi za 74 poginula pripadnika specijalnih postrojbi u kapelici vojarne „Drgomalj“ Delnice za kandidate, instruktore iz Desetine za obuku, kao i za sve pripadnike Bojne za specijalna djelovanja služena je Sveta misa koju je predvodio vojni kapelan pater Mirko Vukoja.

Selekcijsku obuku za specijalna djelovanja u cijelosti provode instruktori Desetine za obuku i Zapovjedne satnije iz sastava Bojne za specijalna djelovanja. Zadaća ovakvog vida obuke je osigurati kod kandidata razinu vojnih znanja i visoku razinu psiho-motoričke spremnosti, a s ciljem kako bi mogli nastaviti sa daljnjom obukom za specijalna djelovanja (Commando obukom) te da se mogu uključiti u složenije obučne i operativne procese koje provode snage za specijalna djelovanja

Program obuke temelji se na iskustvu iz Domovinskog rata, provedbi dosadašnjih obuka i doktrini snaga za specijalne operacije drugih zemalja koje već imaju razvijene snage za specijalne operacije. Program obuhvaća razne sadržaje koji su integrirani u jednu cjelinu koja polaznike priprema za nastavak provedbe aktivnosti na operativnoj i strateškoj razini postrojbe za specijalna djelovanja.

[attachment=2]
[attachment=3]
osrh.hr (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on April 01, 2013, 06:29:38 pm
Selekcijska obuka za specijalna djelovanja

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
osrh.hr (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on April 01, 2013, 06:36:16 pm
Selekcijska obuka za specijalna djelovanja

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
osrh.hr (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on November 01, 2013, 04:30:55 pm
31.10.2013.

Posjet izaslanstva Oružanih snaga Republike Austrije Bojni za specijalna djelovanja
 
[attachment=1]
Izaslanstvo Oružanih snaga Republike Austrije na čelu s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Austrije, generalom zbora Othmarom Commendeom, u sklopu bilateralne suradnje Oružanih snaga Republike Hrvatske i OS Republike Austrije posjetilo je 30. listopada 2013. godine Bojnu za specijalna djelovanja u vojarni "Drgomalj" u Delnicama.

Za uvaženog gosta u sklopu posjeta upriličen je svečani postroj i predan prijavak. U Vojničkom klubu vojarne za generala zbora Othmara Commendea i njegove suradnike pripremljena je multimedijalna prezantacija na njemačkom jeziku. Prezentiralo se o ustroju, zadaćama kao i budućim smjernicama razvoja Bojne za specijalna djelovanja kao pristožerne postrojbe GS OS RH. Posebni naglasak prezentacije stavljen je na sadašnje i buduće obučne ciljeve postrojbe kao i na obuku za održavanje spremnosti deklariranih snaga NATO-a. Prezentiralo se i dosadašnje iskustvo sudjelovanja pripadnika BSD-a u mirovnim operacijama i misijama ISAF-a u Afganistanu, kao i o dislociranom razmještaju Bojne za specijalna djelovanja na podrjučju RH. Istaknuto je i značenje angažmana pripadnika BSD-a u pomoći civilnim institucijama odnosno akcijama traganja i spašavanja nestalih osoba, kao i dosadašnja suradnja s OS Republike Austrije.

U svom obraćanju general zbora Othman Commende pozvao je zapovjednika BSD-a pukovnika Resslera i pripadnike Bojne za specijalna djelovanja na nastavak svestrane suradnje s OS Republike Austrije. Na kraju je general zbora Othman Commende zahvalio zapovjedniku Draženu Ressleru na ugodnom prijemu i iscrpnom izlaganju.
Tijekom posjeta BSD-u izaslanstvo OS Republike Austrije obišlo je i spomen-sobu poginulih pripadnika specijalnih postrojbi GS OS RH i Ministarstva obrane tijekom rata, upisali su se u knjigu sjećanja te je izvršena razmjena službenih poklona.

Za goste je u krugu vojarne upriličena i praktična demonstracija sposobnosti, kao i taktičko tehnički zbor s prikazom naoružanja, vozila i opreme koju koriste pripadnici Bojne za specijalna djelovanja.

[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
osrh.hr (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: Solaris on February 06, 2014, 03:10:44 pm
Ne mogu pronaći nešto konkretno na netu ali da ne prođe nezapaženo.
Pripadnici jedinice su ovih dana dok je trajalo ledeno nevrijeme bili itekako aktivni.
Prvi su poslani da se probiju do izoliranih manjih mjesta i oni su provjeravali sigurnost da bi tek onda krenuli ostali spasitelji.
Valjda će morh napisati neko slovo o tome.

poz.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on March 06, 2014, 02:36:12 pm
03.03.2014.

Započela Temeljna obuka za specijalna djelovanje

U vojarni „Drgomalj“ u Delnicama Bojne za specijalna djelovanja 3. ožujka 2014. godine započela je Temeljna obuka za specijalna djelovanja (COMMANDO OBUKA), kandidata za ulazak u zajednicu specijalnih snaga Republike Hrvatske. Današnjem početku obuke prethodila je promidžba i prezentacija Bojne za specijalna djelovanja koja je krenula u prosincu 2013. godine, a provodila se kroz sve postrojbe Oružanih snaga RH. Predstavnici Bojne za specijalna djelovanja su obilazili vojarne i potencijalno prijavljene kandidate upoznavali s radom i aktivnostima postrojbe kao i kriterijima za ulazak na Temeljnu obuku za specijalna djelovanja.

Selekciju odabira kandidata dijelom je izvršila i Središnjica za upravljanje osobljem. Koncept selekcije odnosio se na način da su potencijalni kandidati trebali zadovoljiti prvenstveno personalne kriterije (barem dvije godine u službi postrojbi OS-a, da nisu stariji od dvadeset i sedam godina, da nisu steg-ovno kažnjavani te da posjeduju vozačku dozvolu „B“ kategorije). Pored toga, SzUO je testirala kandidate po trećoj kategoriji provjera motoričkih sposobnosti, a provedeno je i psihološko testiranje kao i testiranje općeg vojnog znanja. Bojna za specijalna djelovanja s potencijalnim kandidatima provela je i testiranja koje je sadržavalo provjere iz plivanja, ronjenja, commando hodnje, penjanja uz konop, testa aerofobije te tjelesne provjere po prvoj kategoriji. Na ovogodišnju obuku se prijavilo šezdesetak kandidata, a provjere i testove je zadovoljilo dvadesetak koji će nastavili s obukom za specijalna djelovanja. Svi prijavljeni kandidati dolaze iz grana i postrojbi Oružanih snaga RH. Temeljna obuka za specijalna djelovanja provodit će se od ožujka do rujna 2014. godine u vojarnama, strelištima i poligonima OSRH.

Prvog dana obuke u vojničkom klubu vojarne polaznicima se prezentirao život i rad u Bojni za specijalna djelovanja. Kod spomen- križa u vojarni zapaljene su svijeće, a u kapelici vojarne „Drgomalj“ Delnice za kandidate, instruktore i sve ostale pripadnike Bojne za specijalna djelovanja služena je sveta misa koju je predvodio vojni kapelan pater Mirko Vukoja.

Temeljnu obuku za specijalna djelovanja provode instruktori Desetine za obuku iz sastava Bojne za specijalna djelovanja.

Program Temeljne obuke temelji se na iskustvu iz rata, provedbi dosadašnjih obuka i doktrini snaga za specijalne operacije drugih zemalja. Program obuhvaća i razne sadržaje koji su integrirani u jednu cjelinu koja polaznike priprema za nastavak provedbe aktivnosti na operativnoj i strateškoj razini postrojbe za specijalna djelovanja.

Zadaća TOzSD je osigurati kod kandidata polaznika visoku razinu vojnih znanja i psihomotoričke spremnosti, a sve s ciljem kako bi po završetku ove obuke bili osposobljeni za obnašanje dužnosti u Bojni za specijalna djelovanje te da se mogu uključiti u složenije nastavne i operativne procese koje provodi Bojna za specijalna djelovanja i snage za specijalna djelovanja.

osrh.hr (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on April 03, 2014, 07:37:04 pm
U vježbi su sudjelovali i pripadnici BSD-a:

28.3.2014.

Zajednička vježba pripadnika Specijalne policije MUP-a i SAD-a

[attachment=1]
Kao završetak Međunarodne obuke, od 24. do 26. ožujka, na Golom otoku, provedena je operativno taktička vježba na temu „Združeno djelovanje specijalnih postrojbi međunarodnih koalicijskih snaga u borbi protiv terorizma”.

U vježbi su sudjelovali Zapovjedništvo Specijalne policije MUP-a (ATJ Lučko, SJP Split, SJP Osijek, SJP Rijeka, zrakoplovna jedinica i ronilački centar), BSD MORH-a i Specijalna postrojba vojske SAD-a – zelene beretke.

Za provedbu i organizaciju cjelokupne obuke, koja se odvijala po NATO standardima planiranja i rukovođenja te završne vježbe, ispred Specijalne policije bio je zadužen pomoćnik zapovjednika za operativne zadaće Alenko Ribić a veliki doprinos u pripremi imao je instruktor za intervencijsku tehniku Dario Finderle. U vrijeme odvijanja vježbe u stožeru je bio prisutan i ataše za sigurnost Veleposlanstva SAD-a Orlando Velasquez, koji je također dao najviše ocjene te pohvalio profesionalnost i visoku razinu osposobljenosti Specijalne policije.

Kompletnom vježbom rukovodilo se iz operativnog stožera u Ronilačkom centru specijalne policije na Malom Lošinju, odakle su se sve snage helikopterima ubacivale na Goli otok s taktičkom zadaćom neutralizacije terorističke skupine i oslobađanje taoca kojeg su držali zatočenog na otoku. Specijalna policija u vježbi je sudjelovala s taktičkim timovima osposobljenim za rješavanje talačkih kriza, snajperskim timovima te posadom i helikopterom AB-212. U završnoj analizi vježba je ocijenjena najvišom ocjenom, a Specijalna policija je svojim sudjelovanjem i pohvalama od kolega iz SAD-a dostojno prezentirala Ministarstvo unutarnjih poslova.

Inače, specijalistička obuka između specijalnih postrojbi vojske SAD-a i Specijalne policije MUP-a, provedena je tijekom veljače, temeljem sporazuma između Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu i Ministarstva unutarnjih poslova RH te suglasnosti Ministra unutarnjih poslova o suradnji i razmjeni iskustva između Specijalne policije MUP-a i Specijalnih postrojbi vojske SAD-a.

[attachment=2]U vježbi su sudjelovali Zapovjedništvo Specijalne policije MUP-a, BSD MORH-a i Specijalna postrojba vojske SAD-a – zelene beretke

[attachment=3]Vježba je provedena na Golom otoku

[attachment=4]U završnoj analizi vježba je ocijenjena najvišom ocjenom

Foto: MUP, mup.hr (http://www.mup.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on May 21, 2014, 12:58:32 pm
Dok šest pripadnika BSD osposbljenih za desantiranje i spašavanje na vodi pomažu unesrećenima u poplavama u BiH, dotle dvadesetak polaznika u Temeljne obuke za specijalna djelovanja u domovini prolaze padobransku obuku...

21.5.2014.

Padobranska obuka Bojne za specijalna djelovanja

[attachment=1]
Na aerodromu u Sinju u utorak, 20. svibnja 2014., prvi padobranski skok izveli su polaznici padobranske obuke koja je jedna od faza Temeljne obuke za specijalna djelovanja.

Obuku organizira i provodi Bojna za specijalna djelovanja. Na obuci je dvadesetak polaznika iz gardijskih brigada HKoV-a, Zapovjedništva za potporu, Vojne policije i Inženjerijske pukovnije ZOD-a.

Padobranska obuka provodi se od 12. do 23. svibnja, a svaki polaznik izvest će pet skokova, četiri dnevna i jedan noćni, sa i bez osobne opreme. Inače, obuka je dio treće faze Temeljne obuke za specijalna djelovanja, koja traje sedam tjedana i težište joj je na pojedinačnim zadaćama. Neke od aktivnosti koje se provode u aktualnoj fazi su i gađanje, topografija, vještine preživljavanja…

Ukupno, Temeljna obuka za specijalna djelovanja traje šest mjeseci, provodi se u kontinuitetu i podijeljena je u pet faza. U četvrtoj fazi težište je na skupnim zadaćama, dok je posljednja faza commando obuka.

[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
Foto: MORH/ T. Brandt, morh.hr (http://www.morh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on May 21, 2014, 01:04:45 pm
Padobranska obuka Bojne za specijalna djelovanja

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
Foto: MORH/ T. Brandt, morh.hr (http://www.morh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: Solaris on July 13, 2014, 01:13:57 pm
TAJNA POSTROJBA HV-a Sedam 'ludih' komandosa jedu 2 minute, budni su po 80 sati, ganjaju ih psi

Bojna za specijalna djelovanja na četiri lokacije, u Delnicama, Udbini, Kninu i Divuljama, upravo provodi obuku koja traje 50 dana i podijeljena je u pet faza.

Na početku ih je bilo 55. Danas su samo sedmorica. Njihova imena i lica moraju ostati nepoznata. Oni ne znaju koji je datum, izgubili su činove, nemaju mobitele, ne gledaju televiziju, nemaju pojma da je Njemačka “razbila” Brazil. Dnevno trče desetke kilometara noću i danju, imaju dva kompleta odjeće koja nije prana četiri mjeseca, dnevne obroke moraju pojesti u dvije do tri minute, skaču iz helikoptera, penju se po brdima, smješteni su u kontejnerima od nekoliko kvadrata pod stalnim nadzorom. A zašto? Zato što za dva mjeseca žele čuti: Gotovo je! Čestitam, postao si commando! Commando je elitni pripadnik Bojne za specijalna djelovanja, jedine specijalne postrojbe Hrvatske vojske. Da bi se dičio tim naslovom, kandidat mora proći šest mjeseci brutalne obuke. Ovo “brutalno” shvatite doslovno.

Noćno gađanje

“Ustaj, za dvije minute postrojavanje. Gdje ti je oprema? Zapovjednik, tjeraj ljude... Bumm, pada prvi topovski udar, drugi... Zavija sirena, pucnjevi iz kalašnjikova... Još niste vani... Jeste vi normalni... Šta se čeka... Svi na pod...Puži... Dolje guzicu... Novi rafali iz kalašnjikova. Gdje su vam pancirke? Imate dvije minute da ih obučete. Kasnite sedam sekundi. Ajmo sedam puta deset sklekova... Ustaj, trči... Prati tempo... Odustani... Olakšaj si muku i idi kući... Tko stenje? Neću čuti stenjanja... Nije ovo tečaj za pedikera... Dolje pumpaj sklekove... Ljubi zemlju...”

Dva su sata u noći, mjesec je upravo izašao. Njih sedmorica legli su sat i pol ranije. Baš su završili noćno gađanje, očistili naoružanje i legli na spavanje. Prije toga cijeli su dan trčali, uvježbavali lekcije iz urbane borbe po kiši koja je satima nemilosrdno lijevala. Mirnu noć prvo je proparao zvuk sirene pa topovski udari priručne vojne pirotehnike, rafali iz kalašnjikova i urlici instruktora: “Uzbuna!!!“ Slijedi polusatno trčanje, puzanje, sklekovi uz konstantno urlanje instruktora na uho, pucanje iz naoružanja... A na leđima oko 25 kilograma opreme, stotine kilograma umora, gladi i neprospavanih noći. “Ma nije to ništa. Oni su sad već naviknuti na to. Oni su mentalno toliko jaki da bi mogli do jutra ovako. Prije nekoliko mjeseci digli smo ih u gluho doba noći i morali su skakati u hladnu rijeku Krbavu. A ona hladna ko led”, priča jedan od instruktora. Gledajući to sa strane, dođe ti da to sve prekineš. Pošalješ instruktore u neku stvar i pustiš momke na spavanje. Šest sati kasnije gledam u njih u učionici dok im instruktor predaje teoriju. Dok sam ja spavao, oni su već odradili 90 minuta tjelovježbe. Sjede maskiranih lica, umor se cijedi iz svake pore tijela, ali - tvrde - nema predaje. Jednom od njih prošle godine instruktor je mjesec dana prije završetka prišao i rekao da nije zadovoljio i poslao ga kući. Ponovo se prijavio. “Prva reakcija je bila tupost i mirenje sa sudbinom. Tek kasnije me udario šok. Skoro sam došao do kraja. Godinu dana sam samo razmišljao o tome kako ću se vratiti i postati commando“, priča jedan od kandidata. A motiv da se ide dalje? “Strah od neuspjeha. Sram koji ću doživjeti ako budem izbačen“, pojašnjava.

Oni nikad ne znaju što ih čeka i koliko obuka zapravo traje. “Ne očekujemo ništa dobro. Ima jedna izreka pripadnika američkog SEAL-a: ‘Najlakši dan je bio jučer’, priča uz smiješak jedan od njih. Kroz faze obuke kandidati su otpadali jedan po jedan. Dragovoljno ili su im instruktori rekli da to nije za njih. Oni koji su još tu tvrde kako ih svaki odlazak kolege dodatno jača i diže. Oni su jači od njih.

Nastava je završila. Svi su s pancirkama, stavljaju ruksake na leđa i uzimaju puške. Ruksak je uvijek s njima. U njemu su hrana, voda i ostalo. Nikad ne znaju kada će biti bačeni u divljinu. Kreću na novi zadatak i uvijek s pjesmom. Eno idu seke dvije / J... ćemo ih obadvije / Eno ide seka treća / J... ćemo do proljeća / Eno idu četvrta i peta / J... će i nas do ljeta!

Tekstove smišljaju sami i te pjesme su jedini način da izraze mišljenje o instruktorima. A ono često nije najljepše.

Pet faza u 50 dana

Cjelokupna obuka za specijalna djelovanja traje 50 dana i podijeljena je u pet faza. To je novina od ove godine. Do sada se obuka samo sastojala od commando obuke, ali se uvidjelo da je to premalo. Kandidati dolaze iz sve tri grane Oružanih snaga te iz BSD-a. Obuka se provodi na četiri lokacije. U Delnicama, Udbini, Kninu i u Divuljama. Kada dođu na obuku, kandidati prvo prolaze dvotjednu fazu socijalizacije i na njoj se fizički podižu. Sljedeća faza, koja također traje dva tjedna, već je eliminicijska. Započinje testiranjima po kriterijima BSD-a. U odori se mora preplivati 300 metara ispod 6 minuta, preroniti 25 metara, slijedi komando marš od 8 kilometara sa 10 kilograma tereta i punom opremom ispod 60 minuta. Kandidati moraju proći i test aerofobije. Popnu se na toranj visine 18 metara i šetaju po njegovu rubu. Nakon što prođu testiranja, slijedi svakodnevnih 16 do 18 sati čistog vojnog drila - tjelesne vježbe, dugotrajno hodnje, trčanje. “Želimo da nam pokažu da žele u BSD“, naglašava zapovjednik Odjela za obuku. U trećoj fazi, koja traje osam tjedana, naglasak je na sposobnostima pojedinca. Njegovoj fizičkoj izdržljivosti, ali i vojničkim znanjima. Tu je dril nemilosrdan. Ako do sada nisu otpali, u ovoj fazi otpadaju svi oni koji su se prijavili zbog avanturizma, koji žele nositi crni kombinezon, koji žele veću plaću i ljubitelji su akcijskih filmova. Oni koji prođu za nagradu dobiju temeljnu padobransku obuku. U četvrtoj fazi stvaraju se timovi, kandidati se uče da rade zajedno. U ovoj fazi uče planiranje operacija, prolaze psihološke operacije, operacije preživljavanja.

   JL (http://www.jutarnji.hr/)

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: dzumba on July 13, 2014, 02:05:14 pm

Quote
Eno idu seke dvije / J... ćemo ih obadvije / Eno ide seka treća / J... ćemo do proljeća / Eno idu četvrta i peta / J... će i nas do ljeta!

Ako ovo čitaju oni iz nekih organizacija nevladinog sektora što se zalažu za rodnu ravnopravnost i prava žena tada će Kotomanović da daje objašnjenja... ;)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: duje on July 16, 2014, 02:54:51 pm
Vir: Defender.hr (http://www.defender.hr/)

Američki kadeti posjetili Bojnu za specijalna djelovanja
 
Datum objave: 16.07.2014

Kadeti Oružanih snaga SAD-a su, u sklopu CULP programa (Cultural Understanding and Language Proficency), u utorak, 15. srpnja 2014. posjetili Bojnu za specijalna djelovanja i vojarnu „Drgomalj“ Delnice. Za kadete i njihovu pratnju pripadnici BSD-a su pripremili praktičnu demonstraciju specijalnih vještina, instiktivno situacijsko gađanje, na kojem su gosti,uz nadzor i pratnju specijalaca BSD-a, izvršili ciljanje samokresom HS 2000. Demonstrirala se i borba u zatvorenom prostoru, provedena je vježba alpinističke obuke na tornju, a prikazan je i taktičko – tehnički zbor u kojem su se kadeti SAD-a upoznali s opremom i naoružanjem kojim se koriste pripadnici BSD-a.

[attachment=1]Foto: Foto: OSRH/K. SImonović


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on August 01, 2014, 02:22:30 pm
1.8.2014.

Završena amfibijska faza commando obuke u Divuljama

[attachment=1]
Šestomjesečna Temeljna obuka za specijalna djelovanja Bojne za specijalna djelovanja, tzv. commando obuka, bliži se samom kraju, a ovih dana završila je jedna od posljednjih faza obuke - amfibijska faza. Naime, sedmorica pripadnika Oružanih snaga RH, koji su dosad uspješno prošli i izvršili prethodne izazove obuke, sedam je dana provelo u vojnoj zrakoplovnoj bazi Divulje gdje su uz pomoć instruktora savladavali aktivnosti preživljavanja i snalaženja na moru. To je ujedno i jedna od fizički najzahtjevnijih faza obuke te su polaznici i instruktori bili pod neprestanim nadzorom liječničkog tima.

Za vrijeme provođenja ove faze obuke polaznici su, među ostalim, odradili izviđanje na moru, navigaciju te sijanje borbenih plivača iz helikoptera, čamca i desantnog broda, kao i prijelaz vodene površine kajakom i njihovo ukrcavanje na desantni brod. Također, uvježbavali su i izvlačenje iz mora helikopterom tehnikom grozd, a istodobno je to bila prilika za simulaciju izvlačenja unesrećenih u moru. Uz sve navedene dnevne aktivnosti, mladi pripadnici Oružanih snaga uvježbavali su desant na obalu vojne baze u noćnim satima. Instruktori amfibijske faze koji su pomno pratili izvodi li se sve prema pravilima i u skladu sa sigurnosnim zahtjevima, pohvalili su sedmoricu polaznika. Zapovjednik obuke časnički namjesnik Vlatko Menalo, koji je pomno pratio sve aktivnosti u Divuljama, rekao je da su polaznici dosad dobro odradili zahtjevne zadaće postavljene pred njih

Pred njima se sada nalazi još desetak dana obuke odnosno posljednja faza pod nazivom „stalne operacije“, a 12. kolovoza 2014. godine trebala bi se održati i svečana prisega za sve one koji uspješno dođu do kraja obuke.

[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
Tekst: Petra Kostanjšek, Foto: OSRH/BSD/Klaudio Simonović, osrh.hr (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on August 01, 2014, 02:23:48 pm
Završena amfibijska faza commando obuke u Divuljama

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
Foto: OSRH/BSD/Klaudio Simonović, osrh.hr (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on August 30, 2014, 03:16:12 pm
COMMANDO OBUKA BSD-a

Ulazak u elitnu zajednicu - čast koju imaju samo najbolji

Commando faza obuke ima tri cilja. Prvi je da polaznici sve ono što su naučili u prvim četirima fazama mogu izvršiti pod stresom i pritiskom: nenaspavani, gladni, iscrpljeni, noću, na kiši... Drugi je da se profiliraju u vođe jer to će biti svaki od njih, a treći je da svaki u svojoj svijesti podigne ljestvicu koju je dotad imao o vlastitim sposobnostima...


[attachment=1]
Naša je ekipa polaznike i instruktore BSD-ove Temeljne obuke za specijalna djelovanja zadnji put posjetila u svibnju kad su bili negdje na pola najzahtjevnijeg ispita koji mora proći hrvatski vojnik. Zapravo, ne samo vojnik, nego i policajac ili bilo koji drugi pripadnik hrvatskog obrambeno-sigurnosnog sustava. Trajanje ionako iscrpljujuće obuke od ove je godine udvostručeno, a da bi se došlo do kraja treba izdržati punih šest mjeseci! Počela je 1. ožujka i do kraja mogu doći samo najbolji. U svibnju, tijekom spomenutog posjeta padobranskoj obuci, ostalo ih je još dvadesetak. No, uskoro je na red došla zadnja, peta faza obuke, glasoviti commando, koji je započeo paklenim tjednom u kojem ih izlažu krajnjim fizičkim naporima...

Obuka u urbanom okružju

Dakle, opet smo ih obišli, u trećem tjednu srpnja u Udbini. Od početnih pedesetak, mjesec dana prije kraja obuke ostala su samo sedmorica polaznika. Ali kakva sedmorica! "Oni su psihički i fizički već potpuno spremni. U glavi su prelomili sve svoje nedoumice," kaže nam zapovjednik obuke časnički namjesnik Vlatko Menalo. "Zapravo," govori nam Menalo, "već sad možemo zaključiti da s produljenom obukom nismo pogriješili ni za milimetar."

Obuka iz borbe u urbanom okružju, čijem smo dijelu nazočili, ipak nije bila toliko fizički zahtjevna. Doduše, to vrijedi samo za buduće specijalce jer bi za većinu drugih i desetak minuta bilo previše. "Ovom prilikom moramo ih držati koliko-toliko naspavanima i sitima. U urbanoj borbi najvažnija su gađanja i ona se vrše bojnim streljivom, stoga koncentracija mora biti maksimalna." Pravo doziranje napora obveza je koja leži na instruktorima, a oni moraju prepoznati kad je polaznik došao do krajnjih granica, popustiti i dopustiti oporavak, i onda opet ponovno...

[attachment=2]
U pričama o BSD-ovim obukama, instruktori bi zapravo trebali imati barem jednako bitnu ulogu kao i polaznici. Zapovjednik obuke ističe da na tom mjestu ne može biti neiskusan dočasnik. Svi su članovi ekipe već godinama komandosi, imaju velik staž u hrvatskim specijalnim postrojbama, bili su u ratu i međunarodnim misijama te vježbama...

Upravo takav je još jedan instruktor iz BSD-a koji ističe: "Borbi u urbanom okružju posvećujemo veliku pažnju, ona je sastavni dio aktualnog asimetričnog ratovanja. Bitan je timski rad, procedure, reakcija, smirenost, preciznost, ali prije svega prepoznavanje neprijatelja," kaže nam stručnjak za tu obuku. Nema mnogo vremena za razgovor, stalno nadzire izvanrednu sedmorku koja uvježbava upad i čišćenje zgrade. Poprište je stara, napuštena jednokatnica u blizini udbinske vojarne "Josip Jović". Dečki su u blizini, petorica gardista i dvojica BSD-ovaca koji žele u borbeni dio postrojbe. Pripremaju se za upad. Pažljivo slušaju upute instruktora, ali kao da svatko gleda u svojem pravcu. Obraslih i zamaskiranih lica, ne govore ništa, a mi ih ne želimo ništa niti pitati. Jednostavno, čini nam se da je svako pitanje suvišno, a i za razgovor im je potrebna posebna dopusnica instruktora. Nitko od njih izgledom nije rambovski tip, naporna im je obuka svima smanjila kilažu. Opasuju oružje i opremu za repeling i kreću u akciju. Tiho ulaze u kuću i nestaju. Uskoro se čuju uzvici, pucnjava i dim.

Zanimljiv je upad s pomoću daske, oko tri metra dugačke i pola metra široke, na kojoj je sprejem napisano "BSD". Jedan od vojnika postavlja njezin kraj na leđa, a ostali se onda preko nje ubacuju kroz prozor koji je na dva metra visine i onda uvuku svojeg podupirućeg kolegu. Nama se sve čini savršeno, ali instruktori uglavnom uvijek imaju prigovore. Onda, naravno, nastupa glasna zapovijed "Ponovi!", ili se pumpaju sklekovi koji su tim momcima uobičajen pokret. Sve traje dva sata i onda svi krećemo u vojarnu na objed.

[attachment=3]"Borbi u urbanom okružju posvećujemo veliku pažnju, ona je sastavni dio aktualnog asimetričnog ratovanja. Bitan je timski rad, procedure, reakcija, smirenost, preciznost, ali prije svega prepoznavanje neprijatelja," kaže nam stručnjak za tu obuku

Gulaš je u malom vojničkom restoranu ukusan, ali instruktori i mi sjedimo za stolom kao kod kuće, dok sedmorka dolazi uz pjesmu i pod punom opremom, s golemim i teškim naprtnjačama na leđima. Takvi sjedaju za stol. "Tri minute!" grmi jedan od instruktora. To je sve vrijeme koje dečki imaju za objed! "Manje pričaj, više jedi," nastavlja BSD-ovac. Jedu brzo, a netko pri dizanju od stola uspijeva zgrabiti i koju šnitu kruha za poslije. Neugodno nam je i pitamo instruktore kako se oni osjećaju. Znamo da su profesionalci i da popusta ne smije biti, ali...? "Nema protekcija, nema popusta! Jednom kad postaviš kriterije, moraš ih se i držati. Svi smo mi prošli isto. Naravno da niti nama nije lako, osobito kad obuka već odmakne. Skroz smo zajedno i štošta proživljavamo zajedno s njima. Zapravo, većina kroz commando obuku uglavnom prolazi samo jednom, a mi je prolazimo svake godine." Ti su temelji kojih se drže pri obuci udareni još devedesetih, u Šepurinama i 1. hrvatskom gardijskom zdrugu.

Ubrzo odlazimo na kompleks strelišta vojarne "Josip Jović". Tu se uvježbavaju sve vrste gađanja pješačkim naoružanjem, precizna, instinktivna, situacijska... Desetine, možda i stotine njih, sa svim vrstama oružja kojima raspolažu Oružane snage Republike Hrvatske. Samo u desetodnevnoj urbanoj obuci svaki polaznik ispali više od 2000 metaka. Pred našim očima gađaju statične mete. Bez obzira na to, sedmorka je zapravo brza i precizna. "U commando obuci počinju raditi osjetila za koja nisi ni znao da ih imaš, izvlačiš potpuno nepoznate atome snage," prisjeća se jedan instruktor. Završnica na strelištu rezervirana je za dinamično gađanje na iznenadne mete u šumi. Polaznik s puškom prolazi rutu od nekoliko stotina metara, a instruktor koji je iza njega aktivira mete koje se iznenada pojavljuju. "Želim lagano skeniranje i provjeru terena. Najbitnije su mjere sigurnosti! Situacija će biti nepredvidiva! Hoću oprez, nema žurbe!" grmi jedan od instruktora.

I polaznici kreću sami, jedan za drugim... Kad se čuje "klik" koji podiže metu, opet odjekuje pucnjava...

[attachment=4]U commando obuci počinju raditi osjetila za koja nisi ni znao da ih imaš, izvlačiš potpuno nepoznate atome snage

Pada mrak i vraćamo se staroj zgradi s početka priče o urbanoj obuci. Sedmorka opet izvodi upade, ali pod okriljem noći. Osvjetljuju si put džepnim svjetiljkama. No, ni to im puno ne pomaže, jer tu su dimne bombe i suzavac. Moraju upotrijebiti zaštitne maske koje im otežavaju vid i kretanje. No, instruktorskih primjedbi nekako je sve manje. Obuka iscrpljuje sve.

Već je debela noć i opraštamo se od ekipe koja nas je impresionirala. Sedmorke koja uspješno odgovara na izazov najteže obuke koja postoji, ali i instruktora, ljudi koji su taj ispit odavno prošli, ali i dandanas su ono što su bili i tih dana: oni najbolji, izvanredni specijalci.


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on August 30, 2014, 03:27:16 pm
COMMANDO OBUKA BSD-a

Sedmodnevno planinsko ratovanje

Kako se commando obuka polako bliži samom vrhuncu, logično je da su prepreke sve veće i sve više. Nakon iscrpljujuće urbane borbe na redu su stijene, kanjoni i šume. Sedmorica veličanstvenih, odnosno sedam preostalih kandidata, pod punom je alpinističkom opremom hrabro krenulo u planinsku fazu obuke koja je trajala punih sedam dana. Oni svoju odlučnost i fizičku spremu pokazuju unatoč lošim vremenskim uvjetima - bilo to prženje sunca ili pak ljetni pljusak koji se stalno izmjenjuju. Idealno je mjesto za uvježbavanje planinskog ratovanja ovog puta područje Platka. Nakon svladavanja tzv. čvorologije i baratanja opremom, budući specijalci u sedam dana planinske faze trebali bi biti osposobljeni za preživljavanje u planinskom području, kao i za prelazak svih vrsta prepreka.

[attachment=1]
"U ovoj fazi također uče taktiku malih postrojbi u planini te kako pomoći konvencionalnoj postrojbi da prijeđe određeni planinski dio. Dakle, u ovaj dio obuke uključene su osnove penjanja i prelazak konopom preko okomite prepreke odnosno visoke stijene, kao i prelazak preko kanjona, rijeka i potoka," objašnjava nam njihov instruktor za planinsku fazu. On istodobno hvali svojih sedam polaznika jer vrlo dobro svladavaju sve zadaće, iako se s nekima od njih ovdje susreću prvi put u životu. Drugi su dio svojih sposobnosti i snage pokazali na stijenama izletišta Golubinjak, naravno, uz upute i nadzor instruktora. Očito je da za ovih sedam kandidata ne postoje prepreke dovoljno velike da ih spriječe na putu prema cilju jer djeluju kao da su u planinama rođeni i kao da uživaju u planinskom ratovanju.

[attachment=2]
"Sad smo već pet mjeseci u ovome. Svi smo jako dobro spremni, i fizički i psihički, jer svi koji smo ovdje to želimo i volimo. Svi mi očekujemo i želimo nešto više, ne samo sad od ove obuke, nego i u budućnosti. Ovo je samo jedna stepenica za dalje. Biti pripadnik Bojne za specijalna djelovanja je, da tako kažem, kao višnja na vrhu torte, svojevrstan vrh karijere, i to ne samo u Hrvatskoj vojsci nego i u svijetu, a pogotovo kad je u pitanju međunarodna suradnja. To je elitna zajednica - raditi i živjeti s najboljima - to je čast i privilegija koju treba zaraditi," objašnjava nam jedan od kandidata u kratkoj pauzi između alpinističkih zadataka.

Njihovi instruktori, dok im pridržavaju užad, upozoravaju da najopasnije situacije nastaju kad su kandidati presigurni u sebe i misle da sve mogu sami. Objašnjavaju nam da je vrlo važno osloniti se na opremu i, naravno, na kolege. Jedni drugima moraju vjerovati jer u takvim uvjetima, u nekoj stvarnoj situaciji, njihovi se životi nalaze u rukama svih članova skupine. "Hoću komunikaciju, morate međusobno razgovarati i jedan drugome pomagati!" viče jedan od instruktora dok se kandidati spuštaju niz strme stijene. Sve se to događa uz pozornu pratnju medicinskog tima i psihologa jer ipak je riječ o višemjesečnim naporima za tijelo i um, u različitim uvjetima, a ne treba niti spominjati da sigurno nije lako sve to vrijeme biti odvojen od obitelji i prijatelja.

Zato su na samom kraju ostali najbolji od najboljih. Od 50 kandidata, koliko ih je bilo na početku, dalek put prevalilo je njih sedam. Zanimljivo je pritom da su tek tri kandidata eliminirali instruktori, dok je preostalih 40, svih redom pripadnika OSRH, svojevoljno odustalo u nekoj od faza obuke. Sama ta činjenica govori o naporu i spremi koja je potrebna da bi se postalo pripadnikom specijalnih postrojbi. No, pred preostalim kandidatima nalazi se još nekoliko teških izazova. Nakon sedmodnevnog planinarenja, sedmorica odlučnih spustit će se na more, a nakon ronjenja očekuje ih preživljavanje na Dinari. Tko preživi tih 12 dana, bit će zarobljen u Udbini, a ako uspješno svlada i tu prepreku, kandidat konačno dostiže željeni cilj - postaje članom elitnog kluba zvanog BSD.

[attachment=3]
[attachment=4]


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on August 30, 2014, 03:36:17 pm
COMMANDO OBUKA BSD-a

Segmenti commando obuke: Borba u urbanom okružju, alpinistička obuka (preživljavanje i borba na planini), amfibijska obuka (preživljavanje i borba na vodi) i na kraju tzv. stalne operacije. U njima se ljudi bacaju na nepoznato područje nad kojim neprimijećeni moraju uspostaviti logističku i zapovjednu mrežu te vršiti razne specijalne zadaće. "Stalno su u šumi, radno vrijeme im je 24 sata dnevno, a neprijatelj ih cijelo vrijeme traži..." Ako uspiju, čeka ih commando značka.

[attachment=1]
[attachment=2]

[attachment=3]Dio obuke za djelovanje u urbanom okružju uključuje i radnje u kojima se koristi višenamjenski helikopter HRZ-a i PZO-a koji osigurava brz transport te dolazak na operativnu točku i odlazak s nje. Na budućim specijalcima i dalje ostaje da uspješno obave sve procedure i taktike urbanog ratovanja

[attachment=4]Biti pripadnik Bojne za specijalna djelovanja je, da tako kažem, kao višnja na vrhu torte, svojevrstan vrh karijere, i to ne samo u Hrvatskoj vojsci nego i u svijetu. To je elitna zajednica - raditi i živjeti s najboljima - to je čast i privilegija koju treba zaraditi


Domagoj VLAHOVIĆ, Petra KOSTANJŠAK, snimili: Josip KOPI, Tomislav BRANDT, Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on September 02, 2014, 07:35:11 pm
COMMANDO OBUKA BSD-a

Sedmorica najupornijih izvlačili i zadnje atome snage

U vojnoj zrakoplovnoj bazI u Divuljama, pratili smo jednu od najatraktivnijih i iznimno iscrpljujućih faza šestomjesečne commando obuke kandidata za pripadnike Bojne za specijalna djelovanja - preživljavanje i snalaženje na vodi. Iako se u potpunosti održava na moru, trebala bi sedmoricu najupornijih pripremiti za snalaženje na svim vrstama vodenih prepreka...


[attachment=1]
Sunce obasjava šljunčanu plažu, a iz daljine dopire zvuk helikoptera. Obali se iznenada s mora približavaju naoružani komandosi. Nakon što izvidnica daje znak da je obala čista i spremna za izlazak, zamaskirana sedmorica odlaze dublje u područje pronaći neprijatelja. Mjesto radnje - vojna zrakoplovna baza u Divuljama, a riječ je o jednoj od najatraktivnijih i iznimno iscrpljujućih faza šestomjesečne commando obuke kandidata za pripadnike Bojne za specijalna djelovanja - preživljavanje i snalaženje na vodi. Iako se u potpunosti održava na moru, trebala bi sedmoricu najupornijih pripremiti za snalaženje na svim vrstama vodenih prepreka.

Na licima mladih pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji su dosad odradili više od pet mjeseci iznimno teške obuke, vidljiv je umor, ali i odlučnost da idu do kraja kad su već ovako daleko dogurali. Iako ih je vrijeme uglavnom dobro služilo u sedam dana koliko je trajala amfibijska faza, na trenutke je more ipak pokazalo zube što je obuku podignulo na željenu razinu. Kandidati su plivali, veslali, iskakali iz čamca i helikoptera, izvlačeći i zadnje atome snage.

[attachment=2]
Upitali smo ih je li istina da je to jedna od težih faza. "Svaka je od ovih faza teška na svoj način, ali s obzirom na to da je ovo ujedno i jedna od zadnjih faza, a obuka se polako bliži kraju, naravno da nas hvata umor," kaže nam jedan od polaznika dok se priprema za vježbu. Naime, njihov dan počinje ustajanjem prije šest sati ujutro nakon čega slijedi tjelovježba i naravno - puno plivanja. Zato i ne čudi što polaznicima nakon ove faze obuke more više nije toliko milo kao prije.

Puna dva dana promatrali smo kako se kandidati snalaze u morskom okruženju tijekom dana, ali i u noćnim satima. Prvi je na rasporedu bio desant na plažu vojne baze Divulje. "Hajmo, hajmo, malo brže! Uzmi splav i pokret," viče instruktor dok se polaznici pripremaju. Svi zajedno kreću prema molu. Tu u more bacaju svoje tzv. australske splavi, a zatim skaču za njima, simulirajući time iskakanje iz helikoptera. Plivaju više stotina metara pod punom opremom i pripremaju formaciju spremnu za iskrcavanje. Na obalu prva stupa izvidnica, dok pripadnici s jedne i s druge strane osiguravaju područje plaže. Podignute zastavice u određenom položaju znače zeleno svjetlo za iskrcavanje ostalih pripadnika. Zadaća je uspješno odrađena, ali nema odmora. Odmah ih čeka nova - iskakanje iz čamca, odnosno tzv. sijanje.

[attachment=3]
"Sijanje iz desantnog gumenog čamca događa se pri konstantnoj brzini čamca, dakle, bez zaustavljanja, kako radari koji pokrivaju područje ne bi detektirali sumnjivo zaustavljanje," objašnjava nam glavni instruktor za amfibijsku fazu. Uz upute instruktora da prije iskakanja prekriju lice, budući se specijalci jedan po jedan na dobiveni znak izbacuju iz čamca u more. U određenim trenucima zadaća djeluje bolno, ali se, srećom, svi zdravi i čitavi vraćaju na čamac kako bi ponovili iskakanje i tako sve dok ne usavrše tehniku. Prije svake zadaće instruktori daju detaljne upute, a nakon odrađene zadaće radi se raščlamba - što je bilo dobro, a što je potrebno popraviti.

Kupačima u turističkim mjestima koja okružuju vojnu bazu zanimljivo je bilo promatrati sijanje plivača iz helikoptera HRZ-a i PZO-a jer to je doista prizor koji se ne viđa svakog dana. U čamcu u pratnji nalazi se liječnik za slučaj da se netko ozlijedi, a njihov instruktor oblači ronilačko odijelo i ulazi u more kako bi im, prema potrebi, mogao prići što bliže. No, sve prolazi bez puno pogrešaka, a polaznici nakon iskakanja iz helikoptera uvježbavaju izvlačenje tehnikom grozd: helikopter na užetu nosi po trojicu polaznika poredanih jedan iznad drugoga. To je ujedno bila i dobra prilika da ekipa BSD-a provježba izvlačenje unesrećenih osoba iz mora.

[attachment=4]
Zadnjeg dana obuke u pomoć pristiže amfibijski desantni brod HRM-a s posadom. Nakon sijanja plivača s tog broda, polaznici ulaze u kajake kojima moraju što prije do njega doveslati i ukrcati se. Brzo veslanje i želja da se zadaća što prije odradi zapravo su znak da se radni dan bliži kraju. Još je preostalo pranje i spremanje opreme, nakon čega konačno slijedi zasluženi odmor.

No, odmor je kratak jer su pred njima još dva izazovna tjedna, nakon čega najbolji polažu commando prisegu.Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on September 02, 2014, 07:38:04 pm
COMMANDO OBUKA BSD-a

Australska splav

Riječ je o plutajućoj vojnoj opremi koja je specijalcima potrebna za obavljanje zadaće i preživljavanje na moru - od odjeće, vode do oružja. Dobro složena i zamotana, splav može ponijeti oko 30 kilograma opreme. Unutar zamotane splavi nalazi se potrebna odjeća i obuća, a na samom je vrhu privezana puška. Plutajuća splav može u određenom trenutku poslužiti i za kratki odmor od napora usred mora.

[attachment=1]

Klepperovi kajaci

Svjetski poznati sklopivi kajaci, kojima raspolaže naša vojska, služe za prikriveni ulazak i izlazak iz područja operacije. Njima se vrlo lako upravlja, a izrađeni su od najkvalitetnijih materijala. Nešto su širi od klasičnih kajaka što pridonosi većoj stabilnosti i istodobno ostavlja više mjesta za opremu. Na njih se može postaviti jedro što otvara veće mogućnosti za operacije. Instruktor, nakon što je svojim kandidatima dao sve potrebne upute, govori nam kako zbog svih tih prednosti kajake tvrtke Klepper koriste specijalne postrojbe gotovo svih vojski svijeta, pa tako i naš BSD. Za vojne zadaće svakako je pogodno i to što sklopljeni kajak ne zauzima puno prostora.

[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]

Napisala i snimila Petra KOSTANJŠAK, Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: Solaris on September 06, 2014, 05:52:57 pm
 5.9.2014.

14. obljetnica Bojne za specijalna djelovanja

U delničkoj vojarni "Drgomalj" danas, 5. rujna 2014., svečano je obilježena 14. obljetnica ustrojavanja Bojne za specijalna djelovanja (BSD), pristožerne postrojbe Glavnog stožera OS RH, te je ujedno održana i primopredaja dužnosti zapovjednika BSD-a. Dosadašnji zapovjednik, brigadir Dražen Ressler tom je prigodom svečano predao stijeg BSD-a novoimenovanom zapovjedniku, pukovniku Perici Turaliji.

Uz  pripadnike postrojbe, svečanosti su nazočili izaslanik načelnika GS OS RH viceadmiral Ante Urlić, zapovjednici grana i ostalih zapovjedništava OS RH, predstavnici vojno-diplomatskog zbora,  MUP-a Primorsko-goranske županije te bivši  pripadnici BSD-a.

Obilježavanje ustrojavanja BSD-a započelo je misom u crkvi svetog Ivana Krstitelja u Delnicama. Nakon mise položeni su vijenci i upaljene svijeće kod križa uz spomen-sobu.

U ime načelnika GS OS RH, čestitke pripadnicima bojne uputio je viceadmiral Ante Urlić istaknuvši kako su u proteklih četrnaest godina izrasli u vrhunski obučenu postrojbu na ponos RH. "Vi ste izvrsno obučeni, profesionalci i elita u svakom smislu riječi", rekao je viceadmiral Urlić.

Dosadašnji zapovjednik BSD-a brigadir Dražen Ressler u prigodnom obraćanju uputio je čestitke svim pripadnicima i naglasio da se iz godine u godinu razvijaju  i podižu svoje sposobnosti te istaknuo njihovo sudjelovanje u međunarodnim vježbama i operacijama potpore miru. "Neka vam obuka i dalje bude imperativ jer obuka nema alternative, a ljudi neka budu važniji od tehnike i opreme. Još više pozornosti posvetite obuci koja prije svega mora biti sigurna i izazovna te borbeno usredotočena." Ujedno je istaknuo kako pod svaku cijenu treba nastaviti s commando obukom i izobrazbom koja treba biti ulaznica u buduće zapovjedništvo specijalnih snaga.

Novoimenovani zapovjednik pukovnik Perica Turalija uz čestitke svim pripadnicima, naglasio je kako će se truditi da postrojba i dalje razvija elitistički duh, duh ponosa i vrhunske osposobljenosti. Istaknuo je kako ga ukazano povjerenje obvezuje na postavljanje i dostizanje najviših vojnih standarda specijalnih snaga.

Nakon prigodnih obraćanja, program obilježavanja obljetnice BSD-a nastavljen je uručenjem odlikovanja, nagrada i pohvala najistaknutijim pripadnicima postrojbe, a završen je razgledavanjem taktičko-tehničkog zbora u kojem je predstavljen dio opreme koju BSD koristi u izvršavanju svojih zadaća.

http://www.morh.hr/hr/


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on September 06, 2014, 07:28:27 pm
U članku koji je postavio Solaris spominje se buduće zapovjedništvo specijalnih snaga?! Zna li tko što o tome?
Inače, ovaj mjesec BSD sudjeluje na vježbi u Poljskoj.


29.8.2014.

Vježba NATO specijalnih snaga

[attachment=1]
Na vojnim poligonima u Litvi i Poljskoj tijekom rujna 2014. održat će se NATO terenska vježba ʺNoble Sword-14ʺ. Bit će to certifikacijska vježba NATO Komponente za specijalne operacije (SOC) prije nego preuzmu dužnosti u statusu borbene spremnosti u NATO snagama za odgovor 2015 (NRF 2015). U vježbi će sudjelovati oko 1700 vojnika iz 15 država; Estonije, Francuske, Hrvatske, Italije, Litve, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Norveške, Poljske, SAD, Slovačke, Slovenije, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Potporu vježbi dat će i konvencionalne snage te nekoliko institucija poput Granične straže, Policije i Carine. Aktivnosti taktičke skupine podržat će helikopteri Mi-17, borbenih zrakoplovi F-16, transportni zrakoplovi C-130 Hercules i C-295 Casa, te brodovi Poljske ratne mornarice ORP Wodnik, ORP Zbyszko i ORP Arctowski.

Dan za medije i Dan uvažnih gostiju bit će 9. rujna 2014. na vojnom poligonu Drawsko Pomorskie (Poljska, zachodniopomorskie voivodeship). Prijave novinara za sudjelovanje na medijskom danu moraju sadržavati: ime i prezime, naziv medijske kuće, broj novinarske iskaznice ili broj osobne karte/ putovnice, email, broj mobitela, marku automobila i registraciju automobila. Prijave poslati na ʺNoble Sword-14ʺ Public Affairs Office, rzecznik.dgrsz@mon.gov.pl ne kasnije od 29. kolovoza 2014. do 13 sati. Osoba za kontakt je bojnik Michał Romańczuk, tel: +48 602-173-866.

[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
osrh.hr (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on September 12, 2014, 06:54:48 pm
ZAVRŠETAK COMMANDO OBUKE

Nakon tisuća sati vojničkog drilla postali dio Commando obitelji

Tisuće sati vojničkog drilla, izolacije, borbe uma i tijela. izdržati ili ne. Doći do kraja ili odustati. Priznati, ne mogu više. Svih šest mjeseci koliko je trajala obuka bilo je pobijediti samog sebe ili odustati. Njih sedmorica koji su došli do kraja pobijedili su sami sebe. Iz dana u dan, tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec morali su tražiti opravdanje da nastave. nakon svega isplatilo se pobijediti i postati članom commando obitelji...


[attachment=1]
Imaš dvije mogućnosti, ili odgovori na pitanja ili će se ovo produžiti. A što bih trebao kazati? Što si radio tamo gdje su te zarobili? Pa što hoćete da vam kažem?

Samo odgovori i svi tvoji problemi su riješeni. Istuširat ćeš se, izaći na dan, na kavu s prijateljima. Vidjet ćeš ženu i djecu.

Jesi li gladan? Jesam. I to možemo riješiti. Zašto ste me zarobili? Bio si naoružan. Nisam. Ma nemoj. A čije su ono puške? Nisam imao streljivo.

Pušiš? Da. Dobit ćeš cigaretu odmah, samo odgovori...

[attachment=2]
Podrumska prostorija čiji debeli zidovi, mrak, hladnoća i ispitivač pod maskom lede krv u žilama. Zarobili su ga nakon što je sa svojim timom, njih sedam, dok su na Dinari stalno u pokretu, gladni, neispavani, neprekidno u neizvjesnosti, "ganjali" neprijatelja. Gdje su ga doveli ne zna, kao ni to koliko će trajati ispitivanje i što slijedi nakon toga. S povezom preko očiju, lisicama na rukama, samo u donjem vešu i čarapama oko njega se širio težak miris. Od nekupanja, znoja, vlage, mirisa divljine koja mu se uvukla u kožu, čarapa koje danima nije skidao. Petnaestak dana prije zarobljavanja, u našoj priči zvat ćemo ga Ivan, sa svojim timom od još šest ljudi proveo je na Dinari gdje su u posljednjoj fazi commando obuke - stalne operacije - ostavljali posljednje atome snage.

Što ste radili tamo na planini naoružani? Pa, tamo ima divljih životinja.

Ivan nikad nije bio na ovako teškoj provjeri.

A zašto onda niste nosili lovačku pušku?, ne da se smesti ispitivač.

Tišina.

Reci tko te poslao i odmah ćeš dobiti cigaretu. Iz koje si postrojbe? Hoću li dobiti cigaretu ako kažem? Da.

Izmišlja postrojbu. Dobiva cigaretu. Mogu li popušiti do kraja? Ne. Povuci dim. Moj Ivane, sve ćeš mi reći prije ili kasnije ..... Imaš pola minute da mi kažeš tko te poslao i s kojim zadatkom. Broji u sebi. Ivane, ostalo ti je samo petnaest sekundi.......

[attachment=3]
Na područje operacije infiltrirani su kopnom kako bi uništili teroristička uporišta. Nisu imali ni dovoljno vremena svojim tijelima dati priliku da se uklope u novi okoliš, prilagode se zvukovima, mirisima, novom terenu. Izviđanje, mijenjanje pozicija, uništavanje neprijateljskog uporišta i na kraju izvlačenje do točke okupljanja. Uz sve to morali su preživjeti petnaestak dana s hranom do koje su uspijevali doći svaki treći, četvrti dan. Jedino su vode imali koliko im je potrebno. Izgladnjelima, često su zmije bile spas.

Kontaktirali su jedino s instruktorima. Radiovezom. Dva puta dnevno kako bi dobili upute. Zapovijedi, hranu, vodu i streljivo ostavljali su im po kaševima. Imali su i satelitski telefon u slučaju nužde.

Cilj ovog dijela obuke bio je vidjeti koliko i kako su osposobljeni za izvršenje zadaća pod stresom, na nepoznatom terenu, u oskudnim logističkim uvjetima. Vrlo slično stvarnoj situaciji u kojoj se može naći pripadnik bilo koje specijalne postrojbe.

Kontakt s instruktorima, onaj uživo, bio je samo kad bi došli provjeriti kako su pripremili sljedeću fazu operacije. Bili su to kratki odrešiti vojnički brifinzi. "Instruktore, to će biti malo teže. Do kaša ne možemo stići do pet sati." "Ne zanima me. Organizirajte se. Čekamo vas tamo," smireno odgovara instruktor. I stigli su. Spavali su dva do tri sata dnevno, nikad u komadu, stalno pod progonom.

Sudbina je to svakog specijalca. Kad su uništili neprijateljsko uporište, do točke okupljanja izvlačili su se taktičkim kretanjem i trčanjem, naravno s trideset i više kilograma težine na sebi.

[attachment=4]
Na kraju su ih ipak zarobili i prevezli u zarobljenički kamp, a to je još jedna od situacija na koju svaki specijalac mora biti spreman. Trebali su steći iskustvo kako se ponašati u slučaju stvarnog zarobljavanja. A ispitivači u kampu nisu ih štedjeli. Nisu smjeli odati niti jedan podatak dok se specijalne snage koje su ostale na terenu ne izvuku. Nakon toga spašavaš samog sebe. Zarobljenički kamp, za jednog od njih bio je najgore iskustvo u životu.

No, dolazak na ovu obuku bila je njihova svjesna odluka. Kad bi pomisili da više ne mogu protiv vrućine, gladi, bolova u nogama, grčeva u mišićima.... naprijed ih je tjerao bijes, inat. Kad su mislili da su došli do svoje granice, tijelima su snagom uma dokazivali da mogu izdržati više nego što su mislili da je moguće.

Na obuci prošle godine jedan od kandidata, kazali su nam instruktori, ispao je samo četiri dana prije kraja. Kriteriji su kriteriji i od njih se ne može i ne smije odstupati, iako je instruktorima najteže kad nekome moraju reći da je to kraj. Nema više, nisi zadovoljio. Svi su instruktori prošli ovakve drilove, i to ne jednom. Znaju kako se osjećaju, iskusili su napore kroz koje prolaze ali.... ako želimo dobiti pravog commandosa nema popuštanja, osjećaji ne smiju nadvladati razum.

[attachment=5]
Kad su im nakon oslobađanja iz zarobljeničkog kampa rekli da je to kraj i da su uspješno završili obuku, nisu vjerovali. Na početku su im kazali da će obuka trajati do 24. kolovoza, ali i to je bio dio scenarija. Tisuće sati vojničkog drila, izolacije, borbe uma i tijela. Izdržati ili ne. Doći do kraja ili odustati. Priznati, ne mogu više. Svih šest mjeseci koliko je trajala obuka bilo je pobijediti samog sebe ili odustati. Njih sedmorica koji su došli do kraja, pobijedili su sami sebe. Iz dana u dan, tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec morali su tražiti opravdanje da nastave. Nakon svega isplatilo se pobijediti i postati članom commando obitelji.

Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on September 12, 2014, 06:58:19 pm
ZAVRŠETAK COMMANDO OBUKE

Samo dan prije zarobljavanja na Crvenoj zemlji tijekom priprema za završni napad na terorističko uporište...

[attachment=1]
Koliko ste noćas spavali?

Malo.

Koliko je to malo?

Jako malo. Možda sat i po do dva, ali ne u komadu.

Kad ste se zadnji put okupali?

Prije desetak dana.

Koliko često dobivate hrane?

Što se nas tiče prerijetko. Za instruktore prečesto.

A to je ?

Svakih tri do pet dana. Valjda kako zaslužimo.

[attachment=2]
Gotovo ste šest mjeseci na obuci. Iskreno, jeste li u nekoj fazi obuke imali točku pucanja. Kad ste mislili da ne ide dalje?

Prije ili kasnije svi to dožive. Međutim, dalje vas vuku ljudi s kojima ste na obuci. Svatko od nas vidi kad je onaj drugi u krizi. Sva muka, trud, znoj, uzaludan je ako u jednom trenutku kažete sebi ja dalje ne mogu. Ne znam koji bi to trebao biti razlog. Kad tijelo i ne može više, tjera vas psiha.

Svi morate djelovati kao tim. Slažete li se?

Da. Jedni na druge moramo računati.

Isplati li se ovako iscrpljivati da biste na kraju rekli ja sam commando?

Što se mene osobno tiče definitivno se isplati. Postajete dio elite, živite i radite s najboljima, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu kroz razne oblike suradnje sa specijalcima iz drugih zemalja.

Što ćete prvo napraviti kad obuka završi?

Tuširanje, a onda sa suprugom i djecom na večeru i sladoled.

Što vam najviše nedostaje?

Čuti se s obitelji.

Znate li tko je pobijedio na Svjetskom nogometnom prvenstvu koje je završilo prije mjesec dana?

Ne znam.

Šalite se?

Ne. Imamo samo one informacije koje nam instruktori odluče dati.

[attachment=3]
[attachment=4]

Leida PARLOV, snimila Vesna PINTARIĆ, Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on September 22, 2014, 02:29:08 pm
22.9.2014.

Zajednička obuka specijalnih snaga OS RH i Republike Austrije

[attachment=1]
U sklopu bilateralne vojne suradnje, u pomorskoj bazi "Sveti Nikola" Split i na širem području splitskog akvatorija, od 8. do 19. rujna 2014. godine, provedena je zajednička obuka pripadnika Bojne za specijalna djelovanja OS RH i pripadnika Snaga za specijalne operacije Republike Austrije (Jagdkommando) pod nazivom "Nasilno zauzimanje broda" (Visit Board Search Seizure – VBSS).

Osim pripadnika specijalnih snaga OS RH i Republike Austrije, u vježbi su sudjelovali i pripadnici HRM-a te HRZ i PZO-a.

Cilj zajedničke obuke je uspješno izvršenje zadaća u području pomorskih operacija te zadaća protuterorističke borbe. Tijekom vježbe nasilnog zauzimanja broda uvježbavani su pripadnici timova za pomorske operacije presretanja (Maritime interdiction operations - MIO) i operatori na desantnim gumenim čamcima s ciljem stjecanja znanja i vještina u provedbi operacija presretanja broda, ukrcavanja, preuzimanja kontrole nad brodovima pomorskim i zračnim putem te helikoptera u dnevno noćnim uvjetima.

[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
Foto: OSRH, morh.hr (http://www.morh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on October 31, 2014, 10:21:23 am
31.10.2014.

Obuka Bojne za specijalna djelovanja u Pukovniji PZO

U Pukovniji protuzračne obrane (PPZO) Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ u vojarni Zemunik od 20. do 31. listopada 2014. godine proveden je "Tečaj na protuzračnim sustavima PZO strijela S-2M i IGLA“ za pripadnike Bojne za specijalna djelovanja (BSD). Obuci je pristupilo 15 polaznika BSD.

Cilj ovog tečaja bio je obuka djelatnih vojnih osoba koje već poznaju temeljne vojne vještine za stjecanje osnovnih znanja i vještina uporabe i održavanja spomenitih protuzračnih sustava. Namjera je dostići razinu obučenosti koja će omogućiti njihovu uporabu u različitim taktičkim, vremenskim i zemljišnim uvjetima, kako pojedinačno, tako i u sastavu raketne skupine/desetine.

Obuku su uspješno završili svi polaznici, a potvrdnice o uspješno završenom tečaju uručio im je zapovjednik PPZO pukovnik Dragomir Gović.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
Tekst i fotografije: OSRH/Elvis Nakić, osrh.hr (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Bojna za specijalna djelovanja (BSD)
Post by: leut on June 19, 2015, 06:08:50 pm
Ugašena Bojna za specijalna djelovanja - ustrojeno Zapovjedništvo specijalnih snaga (http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,26692.0.html)

Bojna za specijalna djelovanja ugašena je 01.12.2014.

Nekoliko riječi sa osrh.hr (http://www.osrh.hr/):

Stalnim transformacijama i oblikovanjima vojnih sustava usljed novih izazova i postavljenih zadaća u OSRH, mjerodavne institucije su 2000. godine, donijele odluku o ustrojavanju nove postrojbe pod nazivom BOJNA ZA SPECIJALNA DJELOVANJA. Cilj ustrojavanja je bio stvaranje postrojbe koja će objediniti i prihvatiti nove standarde kako bi se što lakše Oružane snage RH integrirale u NATO savez.

Bojna za specijalna djelovanja je bila namjenska postrojba OS RH, koja je osnovana 08.09.2000. godine, a nastala je spajanjem djelatnika Središta za posebne borbene vještine iz Šepurina i dijelom pripadnika iz 1. HG Zdruga koji je svojim ustrojem bio višenamjenska postrojba OSRH. Premještanjem postrojbe iz vojarne „ŠEPURINE“ kod Zadra u vojarnu „DRGOMALJ“ u Delnicama, krenulo se s realizacijom zadaća iz nove vizije razvoja OSRH.

Bojna za specijalna djelovanja egzistirala je do prosinca 2014. godine, kada je u cilju reorganizacije i uspostavljanja nove strukture, a u skladu s odredbama Dugoročnog plana razvoja OS RH za razdoblje 2015. do 2024. godine, te Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, Odlukom ministra Obrane RH i Zapovijedi načelnika GS OS RH, pokrenuto gašenje BSD-a i stvaranje Zapovjedništva specijalnih snaga. Cilj preustrojavanja je stvaranje interoperabilnih, razmjestivih i spremnih snaga za specijalne operacije koje će biti sposobne odgovoriti svojim djelovanjem na trenutne i buduće sigurnosne izazove.

Tema: Zapovjedništvo specijalnih snaga OS RH (http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,26692.0.html)