PALUBA
May 29, 2017, 12:22:42 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages:  [1] 2 3 ... 10
 1 
 on: Today at 12:17:48 pm 
Started by milena braco - Last post by jadran2
Tako je Bozo; izvoli naprijed.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 2 
 on: Today at 12:12:06 pm 
Started by Brok - Last post by Dreadnought
NATO nije pretnja za Rusiju, važno je da oni to znaju

Budućnost Rusije treba da bude neodvojivo povezana sa Evropom, rekao je američki ministar odbrane Džejms Matis u intervjuu za televiziju Si-Bi-Es.

„Nije mi jasno zašto oni posmatraju NATO kao pretnju. Očigledno je da NATO nije pretnja“, istakao je šef Pentagona.

Prema njegovim rečima, Rusija danas bira da bude strateški konkurent, šta god da su razlozi za to.

„Ali najvažnija stvar ovde je da NATO nije pretnja i oni to znaju.“

Opisujući američku politiku prema Rusiji, Matis je istakao značaj diplomatije.

„Istovremeno, nastojeći da delujemo diplomatskim putem, mi ćemo morati da se suprotstavljamo Rusiji kada je reč o regionima gde nas ona napada, bilo da su to sajber napadi ili (slučajevi) kada pokušavaju da promene granice pribegavajući oružju“, zaključio je američki ministar odbrane.

izvor

 3 
 on: Today at 12:04:37 pm 
Started by Dreadnought - Last post by Dreadnought
Izgleda da je filipinska vojska ozbiljno shvatila Duartea, priča se o stotinama mrtvih terorista. Marwi je u plamenu ...


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


 4 
 on: Today at 11:49:32 am 
Started by desamp - Last post by Prvačić
а порука из децембра 2015. Grin
Misliš na ovu?
Čini mi se da je kvalitet tekstova u Kalibru ipak nešto bolji.

Inače ovo je treći časopis sa imenom Oružje.
Da li će proći bolje od predhodnih?
Prošle godine je preimenovan u Metak, a sad kažu da izlazi tromjesečno.


PS

Inače ja imam posebna osjećanja prema onom prvom Metku.
Od kad znam za sebe, interesovalo me je naoružanje, a od literature su mi bili dostupni samo udžbenici Odbrana i zaštita za 1. i 2. razred srednje škole po tadašnjem nastavnom planu i programu SRBiH, koje sam dobio od starijih rođaka.
I onda se pojavio Metak!!!
Bio je to moj ulazak u svijet oružja. Tad sam još išao u osnovnu školu i sa znatiželjom jednog djeteta "gutao" svako slovo, svaku sliku, svaki tekst.
Inače u to vrijeme u Jugoslaviji i nije bilo drugih civilni časopisa o naoružanju, osim možda o vazduhoplovstvu. Istina i Zov je imao po neki tekst o lovačkom oržju, ali ne u svakom broju. U mom mjestu nije bilo u prodaji Fronta ni Narodne armije, ali ni ti vojni časopisi su imali samo po koji tekst o oružju.
Tek kad sam krenuo u srednju školu stekao sam pravo da postanem član dijela za "odrastle" gradske biblioteke. I tek tad sam imao prilike da čitam knjige koje je izdao VIZ, ali i knjige drugih izdavača. Sjećam se knjiga zagrebačke Alfe sa kraja sedamdesetih, početka osamdesetih: Streljačko naoružanje 2.SR, Tenkovi 2.SR, Avioni 2.SR, Brodovi 2.SR, Savremeni borbeni avioni i helikopteri i Vođene rakete, kao i serije knjiga iz osamdesetih o pomorskom ratovanju u 2.SR, ne mogu se više sjetiti ni naziva tih knjiga ni izdavača.
Nažalost tad u tom uzrastu mnogo toga u tim knjigama nisam razumijo.

 5 
 on: Today at 11:25:57 am 
Started by Nemanja95 - Last post by Milan (longtrip)
Pozivi za vojne vežbe će i dalje stizatiNa strelištu "Peskovi" u blizini Požarevca u toku je obuka rezervista Beogradske brigade, a "plave koverte" kojim su pozvani na vežbu ne predstavlju iznenadnu već plansku aktivnost, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Kako se navodi radi se o planskim aktivnostima koja obuhvata ljude koji su služili vojsku i pre deset godina i da će s tim aktivnostima biti nastavljeno ubuduće.

Pripremno gađanje iz pešadijskog oružja i uvežbavanje minobacačkog voda u vatrenom dejstvu na tom poligonu obišao je juče načelnik Odeljenja za obuku Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Boško Zorić.

Govoreći o značaju obuke pripadnika rezervnog sastava, pukovnik Zorić je istakao da je reč o sastavnom delu obuke Vojske Srbije, koju čine mirnodopski i ratni sastav, odnosno, onaj koji se popunjava iz rezerve.

- Vojni obveznik, po važećem Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, može u toku jedne kalendarske godine biti pozvan 15 dana na obuku, odnosno, 90 dana na vojnu vežbu, kada je reč o pasivnoj rezervi. Svakom pripadniku koji je pozvan na obuku ili vojnu vežbu prvo sleduju troškovi putovanja, od mesta prebivališta, do lokacije svoje jedinice. U zavisnosti da li su vojni obveznici zaposleni ili ne, pripadaju im različite nadoknade. Onima koji nisu zaposleni, pripada im naknada koju propisuje Vlada Srbije. Lica koja su zaposlena, primaju platu kod svog poslodavca, koju Ministarstvo odbrane refundira  poslodavcu – objašnjava pukovnik Zorić dodajući da, za pripadnike rezervnog sastava, koji su podoficiri i oficiri, sleduje još i naknada za službeno i trupno putovanje za vreme boravka u jedinicama Vojske Srbije.

Prema njegovim rečima, za ljude koji su više puta pozivani na obuku, koji su u skorije vreme služili vojni rok pod oružjem, potrebno je manje vremena da dostignu te standarde.

– Ovde imamo priliku da iz razgovora sa licima iz rezervnog sastava saznamo da su oni služili vojni rok pre deset ili petnaest godina, pa je evidentno da je tu potrebna višednevna obuka da bi se oni vratili u trenaž, odnosno, dostigli te standarde koje sam pomenuo. Mi u Generalštabu  pravimo srednjoročne planove pozivanja i obučavanja rezervnog sastava i trenutno je na snazi plan koji obuhvata period od 2016. do 2018. godine, a sledeće godine ćemo raditi novi plan koji će obuhvatiti srednjeročni planski period od 2019. do 2021. godine. U tom planu definišemo broj obveznika rezerve, koje ćemo pozivati u narednim godinama. Na osnovu našeg plana, jedinice izrađuju svoje srednjoročne i godišnje planove i obuke rezervnog sastava – naglasio je pukovnik Zorić zaključujući da svi ti planovi stupaju na snagu u septembru ili oktobru tekuće godine za narednu kalendarsku godinu, pa sve spekulacije da su pristigle „plave koverte“ sa pozivima iznenadna aktivnost nisu istinite.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prema rečima pukovnika Miroslava Stefanovića, komandanta Komande za razvoj Beogradske brigade, u sklopu redovnih aktivnosti u planu rada Komande za 2017. godinu sprovodi se niz aktivnosti sa ciljem poboljšanja gotovosti Beogradske brigade.

– Aktivnosti se odvijaju od pojedinačnog pozivanja radi saopštavanja ratnog rasporeda, preko obuke lica za uspešno izvršenje mobilizacije i obuke jedinica iz ratne jedinice nivoa čete i voda. Jedna od takvih aktivnosti odvija se upravo ovih dana na poligonu „Peskovi“, a reč je o obuci jedne pešadijske čete po svim pitanjima, prilagođavajući aktivnosti strukturi ljudstva koje sačinjava četu. Kao komandant sa zadovoljstvom mogu da kažem da su sva lica iz rezervnog sastava, od kojih su neki pre više od decenije služili vojni rok, uz našu pomoć, za vrlo kratko vreme formirali jedan izuzetno pouzdan kolektiv, uz prilagođavanje aktivosti njihovim psihofizičkim sposobnostima – naglašava pukovnik Stefanović.


danas.rs

 6 
 on: Today at 10:36:15 am 
Started by desamp - Last post by Boris P
Pisao sa za "Oružje i municiju".

Mislim da više nisu u funkciji.

 7 
 on: Today at 09:27:16 am 
Started by JASON - Last post by JASON
Могло се мислити да ће књаз користити ову прилику да расправи у своју корист сва спорна питања између себе и Савета. Али од свега тога није било ничега. Пошто је променио састав Савета, књаз је стао. Он се није старао да добијену надмоћ над Саветом утврди и законом. Грујић бележи да је аустријски конзул настојао да се изда ново устројство Савета које би одговарало књажевим жељама; да је Јеврем Ненадовић, као привремени председник Савета, покушао нешто у том смислу, али да је био сузбијен својим рођеним братом Александром Ненадовићем. У новом Савету, Александар Ненадовић имао је много личног утицаја, и њему је изгледало да ће његова важност пасти, ако се власт тога тела умањи.
Шта више, у Савету се, истина не одмах, него после извесног времена, опет јавила опозиција. Алекса Јанковић и Александар Ненадовић хтели су да наново буду министри; они су се погодили да један од њих буде представник, а други министар унутрашњих дела, - и почели удруженим силама борбу против министарства Марковић-Николајевић. То је била лојална опозиција, управљена против владе а не против књаза, али тек опозиција. Између владе и Савета долазило је до жестоких сцена као и пре Тенкине завере. Александар Ненадовић, некада душа камариле, узвикнуо је да влада хоће да начини од Савета 'своје орудије', и да је то противно Уставу.
Опаснија од ове саветске опозиције била је опозиција ван Савета. Збачени саветници нису се мирили са својом судбином, него су једнако мислили како да се врате у Савет. Они су пристали на оставку само из страха од букагија; чим је тај страх попустио, они су стали на све стране да се жале како су им оставке биле изнуђене. Ова вансаветска опозиција била је утолико озбиљнија што се њој на чело ставио Илија Гарашанин, најспособнији политичар онога времена. Одрекавши да да оставку која се од њега тражила, он је и даље остао саветник, али, под изговором слабости, није долазио на саветске седнице. Седео је код своје куће и једнако се договарао са збаченим саветницима.

 8 
 on: Today at 09:15:19 am 
Started by desamp - Last post by Prvačić
Ne razumijem!
Koja poruka?

 9 
 on: Today at 08:45:31 am 
Started by milena braco - Last post by Bozo13
Michael Wittmann (22 April 1914 – 8 August 1944)

 10 
 on: Today at 08:41:06 am 
Started by milena braco - Last post by kumbor
Tenk je Tiger pa još sa zimmeritom. Čoveka ne znam.

Pages:  [1] 2 3 ... 10
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 21 queries.