PALUBA
June 04, 2020, 06:25:56 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 10
 1 
 on: Today at 06:23:14 pm 
Started by Perun - Last post by Dreadnought


Quote
A US military cargo plane with a shipment of 150 medical ventilators to help Russia fight the coronavirus pandemic landed at Moscow's Vnukovo International Airport on Thursday.

The first shipment of 50 ventilators was sent to Moscow by the United States Agency for International Development (USAID) on May 20.

Earlier on Thursday Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zakharova commented on the arrival of the ventilators during her weekly briefing, calling it "a great example" of cooperation and partnership between the two countries.

According to the US embassy in Moscow, Washington has fully covered the cost and delivery of the ventilators.

Russia has the third-highest number of confirmed COVID-19 cases in the world after the US and Brazil.

 2 
 on: Today at 06:15:57 pm 
Started by dexy - Last post by Dreadnought


Šef libijske vlade u Tripoliju rešen da povrati kontrolu nad celom zemljom


Šef libijske vlade koju priznaju UN Fajez al Saradž, rekao je danas tokom posete Ankari da je "rešen" da povrati kontrolu nad celom Libijom

On je to izjavio posle niza pobeda nad snagama svog rivala koji drži istok zemlje, komandanta Kalife Haftara.

"Naša borba se nastavlja i rešeni smo da pobedimo neprijatelja, uspostavimo državnu kontrolu nad celom našom zemljom i uništimo sve koji ugrožavaju izgradnju gradjanske, demokratske i moderne države," rekao je Saradž posle susreta sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji mu pruža podršku.

Sastanak Erdogana i Saradža održava se neposredno posle objave Saradžove Vlade nacionalnog jedinstva, čije sedište je u Tripoliju, da su ceo Tripoli i njegova okolina vraćeni pod kontrolu njihovih snaga, što je veliki poraz za Haftarove snage.

Haftarove snage nedavno su izgubile nekoliko strateških tačaka u zapadnoj Libiji.

Iako su UN objavile u sredu da će se nastaviti pregovori izmedju libijskih zaraćenih snaga, Saradž je ukazao da odbija da sedne za pregovarački sto sa "ratnim zločincem (Haftarom) zato što on nikad nije partner u političkom procesu". Pregovori dve strane u prekidu su više od tri meseca.

Erdogan je osudio zemlje koje podržavaju komandanta Haftara ali ih nije imenovao. Haftara podržavaju Rusija, Francuska, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati.

"Istorija će suditi onima koji su, podržavajući pučistu Haftara, ubacili Libiju u krvoproliće i suze", rekao je turski predsednik.

Snage povezane sa vladom u Tripoliju juče su objavile da su povratile kontrolu nad Medjunarodnim aerodromom u Tripoliju koji su Haftarove snage zauzele prošle godine. Haftarove snage bazirane na istoku krenule su u ofanzivu u aprilu prošle godine da glavni grad Tripoli preotmu od Vlade nacionalnog jedinstva koju podržavaju UN.

Ankara i libijska Vlada nacionalnog jedinstva pojačali su saradnju od kada je u novembru potpisan sporazum o vojnoj saradnji koji obuhvata sporni dogovor o pomorskoj saradnji kojim se proširuju pomorske granice Turske.

Libija je u haosu od pada režima Muamara Gadafija 2011. godine a sukob se protekle godine pojačao sa sve većim uplitanjem stranih sila. Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija podržavaju Haftarovu stranu, a Turska Vladu nacionalnog jedinstva.

izvor

 3 
 on: Today at 06:13:16 pm 
Started by Perun - Last post by Dreadnought


Bela kuća: Tramp je spreman na radikalan potez


Pres sekretarka Bele kuće Kejli Mekeneni rekla je da Tramp "jedini ima pravo da se pozove na Zakon o pobuni" i "ukoliko bude potrebno, on će ga iskoristiti.

Ranije tokom dana, sekretar za odbranu Mark Esper je rekao: "Opciju da se koriste aktivne snage u ulozi sprovođenja zakona treba koristiti samo u krajnjem slučaju i samo u najhitnijim i najtežim situacijama".

Esper je dodao: "Sada nismo ni u jednoj o takvih situacija. Ne podržavam pozivanje na Zakon o pobuni."

Zakon iz 1807. godine omogućava predsedniku, u teškim okolnostima, raspoređivanje vojnih i federalizovanih trupa Nacionalne garde unutar zemlje, kako bi se suzbili građanski neredi i pobuna.

Usred izveštaja da su primedbe sekretara za odbranu razljutile predsednika i najviše zvaničnike Bele kuće, pres-sekretarka je upitana da li Tramp i dalje ima poverenje u ključnog člana njegovog kabineta koji upravlja Pentagonom.

"U ovom trenutku, sekretar Esper i dalje je sekretar Esper", odgovorila je Mekeneni.

Poslednjih dana, Tramp se žestoko zalagao za upotrebu snaga Nacionalne garde - koje su uglavnom pod upravom država, a ne federalnom upravom, osim u Distriktu Kolumbija - za zaustavljanje dela vandalizma i pljačke u gradovima i širom zemlje.

Naglašavajući potrebu za uvođenje "zakona i reda", predsednik je zahtevao da više guvernera upotrebljava jedinice pod njihovom komandom. Nazvao je guvernere "slabima" zbog oklevanja da nalože odgovor Nacionalne garde.


Tramp brani šetnju Lafajet parkom

Tramp brani svoju šetnju Lafajet parkom do istorijske crkve u kojoj je nekoliko minuta državo Bibliju, pre čega su mu policijske snage nasilno očistile put.

Njegove postupke u ponedeljak uveče oštro su kritikovali čelnici Biskupske crkve, uključujući i predsedavajućeg biskupa, kao i istaknuti kler i druge hrišćanske denominacije.

"Većini religioznih vođa se dopalo", utvrdio je Tramp u sredu. "Zbog čega im se ne bi dopalo? Stojim ispred crkve koja je prošla kroz traumu".

Tramp je u sredu ujutro za Foks njuz izjavio da je crkva, koja potiče s početka XIX veka i ima dugu vezu sa predsednicima SAD, "pretrpela vrlo gadno paljenje" tokom vandalizama u nedelju uveče u Vašingtonu.

Mali požar u podrumu crkve brzo je ugašen, saopštila je Vatrogasna služba Vašingtona D.C.

"Bilo je izuzetno važno" za predsednika da ušeta u crkvu kako bi "poslao veoma snažnu poruku da nas neće savladati pljačkom", rekla je Mekeni.

Tramp je rekao da mu niko nije rekao za masu demonstranata duž Ejdž strit nordvesta, u bloku severno od Bele kuće, pre nego što je pošao ka crkvi.

"Kada sam pošao, nisam rekao 'oh, maknite ih odatle'. Nisam znao ko je tamo", rekao je Tramp u radijskom programu.

Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar "odlučio je tog jutra da proširi perimetar", rekla je Mekeneni novinarima.

Kada se kasnije tokom dana uverio da to nije sprovedeno, naredio je hitnu akciju, dodala je Mekeneni.

Normalna je procedura za Tajnu službu i lokalne snage reda da uspostave kordon u oblasti pre kretanja bilo kod predsednika SAD.


Akcija bez presedana

Međutim, akcija od ponedeljak bila je bez presedana. Napadnuti su i demonstranti, i novinari. Oni tvrde - i demonstranti, i novinari - da je policija u opremi za razbijanje demonstracija protiv njih upotrebila i hemijske agense, i gumene metke.

Mekeneni, međutim, negira upotrebu suzavca ili takvih projektila, prenosi Glas Amerike.

"Peduzeta je određena akcija", rekla je ona, tvrdeći da su demonstranti počeli da na policiju bacaju cigle i flaše sa zamrznutom vodom.

Čišćenje parka "nije bila vojna odluka, nije bila vojna akcija", rekao je Esper novinarima u sredu malo nakon Trampovih opaski na radiju.

Snage Nacionalne garde nisu bile umešane u ispaljivanje suzavca ili gumenih metaka na demonstrante, rekao je Esper tokom konferencije za štampu u Pentagonu.

Esper, koga su kritikovali da je učestvovao u onome što se naširoko opisuje kao politički teatar, rekao je da nije bio obavešten, pre nego što se pridružio Trampu ispred kapije Bele kuće, da će biti takvih događaja ispred crkve.

"Nisam bio svestan da se događa fotografisanje", rekao je Esper. "Činim sve što mogu da ostanem apolitičan".

Esper je takođe rekao novinarima da ne podržava pozivanje na ovlašćenja koja bi omogućila predsedniku da naredi vojsci u državama da se konfrontiraju građanskim nemirima.


Fokusiran na Njujork

Tramp je ove nedelje posebio bio fokusiran na nasilje i pljačke po Njujorku.

"Ako oni ne budu rešili situaciju, ja ću je rešiti", rekao je Tramp u sredu tokom radijskog intervjua. "Rešiću je brzo".

Predsednik je izrazio zadovoljstvo zbog pojačanog raspoređivanja pripadnika federalnih snaga reda i Nacionalne garde u Vašingtonu D.C. tokom poslednje dve noći.

Tokom osam dana i noći, desetine holjada ljudi demonstriralo je i marpširalo, najvećim delom mirno, širom zemlje. Tokom poslednjih noći, pljačkanje se u velikoj meri smanjilo.

Demonstracije, kojima su se u velikoj meri kršile mere policijskog časa koje su proglasile lokalne vlasti, započele su nakom smrti Afroamerikanca u Mineapolisu. Beli policajac držao je Džordža Flojda prikovanim licem uz asfalt na ulici držeći mu koleno na potiljku više od osam minuta.


Policajci optuženi

Četvorica policajaca optuženi su, a autopsija je označila Flojdovu smrt kao ubistvo.

Grupe demonstranata počele su u petak uveče da se približavaj Beloj kući, sukobljavajući se, prema medijskim izveštajima, sa policijom. Tramp je odveden u bunker kao bezbednosna predostrožnost.

"Nisam bio dole" u bukeru u petak uveče, rekao je Tramp u radijskom intervjuu. "Otisao sam dole tokom dana i bio sam tamo delić vremena, prvenstveno da bih izvršio inspekciju", za koju kaže da je obavljao nekoliko puta u prošlosti.

Na pitanje voditelja programa Fok njuz radija, Brajana Klimida, kako radikalna nepravda u Americi može biti rešena, predsednik je odgovorio da je to "tužan problem", ali nije ponudio detalje federalnog odgovora na to.

"Policija mora da radi bolje", rekao je Tramp povodom nepoverenja koje snage reda uživaju u crnačkoj zajednici. "Svi moraju da rade bolje".

izvor

 4 
 on: Today at 06:09:57 pm 
Started by Perun - Last post by Dreadnought


Obama pozvao na promenu


Bivši američki predsednik Barak Obama pozvao je u sredu Amerikance da iskoriste hitnost protesta zbog smrti Aforamerikanca Džordža Flojda.

Time bi doveli do "stvarnih promena" u SAD.

Obama, koji je prvi put komentarisao nerede u desetinama američkih gradova, pozvao je sve gradonačelnika da preispitaju politiku upotrebe sile njihovih policijskih uprava, u konsultaciji sa gradjanima.

Bivši američki predsednik rekao je da su proteklih nekoliko nedelja, koliko god bile, kako je naveo, tragične, teške, strašne i neizvesne, "takodje bile neverovatna prilika za ljude da se probude" iz nekih osnovnih trendova u SAD, prenosi Si-Bi-Es njuz.

"I one nam nude priliku da saradjujemo kako bismo se suočili s njima, preuzeli ih kako bismo promenili Ameriku i omogućili da ona živi u skladu sa svojim najvišim idealima", rekao je Obama obraćajući se preko lajvstrima iz svog doma u Vašingtonu u okviru šireg razgovora o predloženim reformama policijskih agencija i poboljšanju poverenja izmedju policije i gradjana.

Obama se direktno obratio mladim Afroamerikancima, poručivši im da su oni važni, da su njihovi životi važni, i da su njihovi snovi važni.Ubili mladića iako je digao ruke uvis


Policija u San Francisku ubila je jednog muškarca, osumnjičenog za pljačkanje apoteke, misleći da je imao sa sobom pištolj.

To je ispostavilo kao netačno, saopštila je danas policija.

Policija je mislila da je čekić, koji je osumnjičeni nosio u pojasu, bio vatreno oružje, prenosi AP.

Policajci su rekli da je osumnjičeni Šon Moterosa (22) počeo da trči ka automobilu, a potom se iznenada zaustavio, pao na kolena i podigao ruke iznad struka, otkrivši ono što je izgledalo kao zadnji deo vatrenog oružja u njegovom pojasu.

Jedan policajac pucao je pet puta kroz prozor automobila, pogodivši jednom osumnjičenog.

Monterosa (22) iz San Franciska prvi je potvrđeni smrtni slučaj za koji je odgovorna policija tokom nereda i protesta u Kaliforniji, koji se održavaju otakako je Afroamerikanac Džordž Flojd preminuo tokom policijske akcije.

Lokalni šef policije rekao je da su policajci reagovali na pozive o pljački, kada je došlo do pucnjave.

Advokat porodice Monterose Džon Buris rekao je da je užasnut što je policija pucala na osobu koja je bila na kolenima, s podignutim rukama.

izvor
izvor

 5 
 on: Today at 06:06:43 pm 
Started by Brok - Last post by Dreadnought


"Tramp je naš prijatelj"


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu oštro je kritikovao vođu jevrejskih doseljenika Davida Elhajanija.

Netanjahu je reagovao zbog izjave Elhajanija da američki predsednik Donald Tramp nije prijatelj Izraela.

U saopštenju prosleđenom izraelskom listu Harec, Netanjahu je odbacio Elhajanijeve reči i istakao da je Tramp veliki prijatelj Izraela koji je preduzeo istorijske poteze u ime Izraela time što je američku ambasadu prebacio u Jerusalimi priznao suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, javlja AP.

"Na žalost, umesto da pokažu zahvalnost, ima onih koji odbacuju ovo prijateljstvo", rekao je Netanijahu.

izvor

 6 
 on: Today at 05:53:45 pm 
Started by kilezr - Last post by Dreadnought


Brodogradilište "Sava" AD iz Mačvanske Mitrovice ima novog vlasnika


Brodogradilište "Sava" AD iz Mačvanske Mitrovice i zvanično je prešlo u ruke Grada Sremska Mitrovica.

Ruinirana, ali i dalje pod zaštitom države upravna zgrada jednog od najpoznatijih brodogradilišta bivše Jugoslavije konačno je našla vlasnika.

Pored same zgrade, grad je sada vlasnik i oko tri hektara zemljišta.

Grad je za objekat i zemljište u ulici Mačvanski kej, odnosno za imovinu "Sava" AD poveriocima isplatio oko 13 miliona dinara, piše portal Ozon Media.


izvor

 7 
 on: Today at 05:49:45 pm 
Started by Solaris - Last post by Dreadnought


Modernizacija beogradskog aerodroma:
Proširenje terminala, nova poletno-sletna stazaRadovi na modernizaciji i proširenju Aerodroma Nikola Tesla odvijaju se bez većih prekida, a očekuje se da veliki radovi budu završeni u naredne tri godine.

Na beogradskom aerodromu odvijaju se obimni radovi na nekoliko lokacija. Proširenje postojeće zgrade terminala (fingerskog hodnika C) povećaće kapacitet aerodroma koji će postati fukcionalniji i komforniji za putnike i avio-kompanije.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Dodatno, u toku su radovi na proširenju platforme što će značajno povećati kapacitet da se parkira veći broj aviona istovremeno. Procenjena vrednost tih radova je skoro 5 milijardi dinara. Pored toga, pre nekoliko dana započeli su pripremni radovi za izgradnju nove, umetnute poletno-sletne staze.

Naredne faze projekta podrazumevaju snažan fokus na ekološki održivom poslovanju kako bi se smanjio uticaj na životnu sredinu u pogledu emisije štetnih gasova, vode i otpada. U planu je izgradnja novog energetskog postrojenja za proizvodnju i distribuciju toplotne i električne energije, čime će se sa teških goriva preći na ekološki efikasnije izvore energije i smanjiti emisija štetnih gasova.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Planirana je izradnja solarnog postrojenja za električnu energiju, kao i postrojenja za tretman čvrstog otpada i otpadnih voda, navodi se u saopštenju.

"Očekujemo da će veliki radovi biti izvršeni tokom naredne tri godine. To uključuje i proširenje terminala, novu, umetnutu poletno-sletnu stazu i dodatne rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje aviona, novu platformu za odleđivanje i sprečavanje aviona od zaleđivanja, dodatna parking mesta za automobile kao i nove pristupne puteve", izjavio je Fransoa Berizo, generalni direktor kompanije Belgrade airport.

Dodao je da kroz će planirana proširenja kapaciteta, aerodrom, koji je prošle godine opslužio oko 6,2 miliona putnika, biti u mogućnosti da opsluži projektovanih 15 miliona putnika do kraja koncesionog perioda.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


"Naš cilj je da značajno poboljšamo nivo usluge, komfor i raznovrsnost komercijalne ponude na beogradskom aerodromu Nikola Tesla", rekao je on.


izvor

 8 
 on: Today at 05:07:56 pm 
Started by Dreadnought - Last post by Dreadnought
 9 
 on: Today at 01:40:18 pm 
Started by duje - Last post by Dreadnought


Quote
In 1943, Italy needed a new fighter to keep itself in the game. Three designs were proposed, the Fiat G.55, the M.C. 205 and the Re.2005. Naturally, being Italy, they put all three into production.
 10 
 on: Today at 01:38:25 pm 
Started by Perun - Last post by Dreadnought
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 10
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 19 queries.