PALUBA
October 27, 2020, 10:29:10 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 10
 1 
 on: Today at 10:27:06 am 
Started by bojanSDK1 - Last post by Bandzi
Kako nema slika? Pa na ovoj temi ih ima koliko hoćeš.


Imaš slike funkcionalnog modela u VTI Žarkovo (oklopno telo Vihor sa pripadajućim komponentama i kupolom M-84) i slike dve verzije kupole (sa jednodelnom i dvodelnom nišđanskom spravom) uslikane u ĐĐ Slavonski Brod. Zatim slike sjedinjenog tela i kupole Vihor, takođe u ĐĐ. Slike ugrađenog motora i transmisije (VTI), kao i slike motora i transmisije na probnom stolu (VTI).

Ono što se još uvek ne zna javno je sastav oklopa prednje gornje kose ploče i sastav oklopa prednjeg dela kupole. Vizuelno se može videti drugačiji oblik i uglovi oklopa u odnosu na M-84A, ali se ne zna njegov sastav.

 2 
 on: Today at 10:17:33 am 
Started by JASON - Last post by JASON
Осим вести о овом сукобу дознао је архимандрит, да су се и румске Швабе придружиле устанку и њих око 500 хтело је да пође у Врдник и одустали су од намере тек кад су чули, да се и Срби разилазе. Швабе су потказале побуњеницима за прелазак спахиског надзорника Рожаји-а те га Вогањци заробише. Брестачком кнезу, Ђурић Георгију, који је дао побуњенички проглас властима, запаљена је кућа ноћу између 9. и 10. априла. Даље је архимандрит дознао, да су побуњени сељаци 9.априла сами везали Тицана и довели га у Манђелос, али га Манђелосани ослободише. Стејановачког попа Теодора Милутиновића хтели су побуњеници да убију за то, што није хтео да објави народу побуњеничке прогласе и поп је с муком побегао.
Све се ово међутим догађало пре него што се по народу раширила вест, да су устаници склопили са митрополитом Стратимировићем у Врднику споразум и да је буна мирним путем окончана. Пошто су се побуњеници почели разилазити кућама, објавио је и сремски велики жупан да ће побуњеници добити амнестију и да ће се одредити непристрасна комисија, која ће извидити њихове жалбе. Ускоро после тога, 3. маја 1807., стиже у Руму Петар Комаровић из Будима, као краљевски комесар, да поведе истрагу о узроцима буне и да испита тужбу народа. Да се истрага што успешније спроведе, проглашена је, пре свега, амнестија свима бунтовницима, коју је издао цар Франц I. 20. априла. Ипак ова амнестија није била потпуна. Од амнестије био је изузет Тицан, јер је бечки двор из извештаја митрополита Стратимировића оценио да је главни покретач буне и њен непомирљиви вођа. Истрага је показала јасну слику великих народних невоља, које је требало што пре отклонити. Такође, утврдило се, да је прави покретач буне био вогањски учитељ Андрија Поповић, иначе родом из Србије, који је био у тесним пријатељским везама са поп Луком Лазаревићем. У своме извештају Комаровић још константује, да је у устанку учествовало 15.000 људи из 45 села. Устаници су били у вези са Србијом и крајњи циљ устанка није био само санирање урбаријалних жалби него и уништење племства и спахија и успостава старе српске државе.  
Постојала је опасност да ће се устанак проширити и на села у војној граници. Да се то догодило, онда би тешко ишло са угушењем побуне, јер су граничари били наоружани и налазили су се у непосредном суседству са Србијом. Аустријске власти су предузеле хитне и енергичне мере, да спрече преношење буне у границу. Између осталог, по њиховој жељи ишао је земунски прота Михајло Пејић од села до села у свом протопопијату и саветовао народу у цркви и ван цркве, да не помаже устанике ни ове у Срему ни оне у Србији.
Тицан је ухваћен и са три друга затворен у Иригу, у подруму касарне. Ноћу, између 30. априла и 1. маја, он се попне до прозора, покида гвоздене решетке на прозору и поред свег јаког обезбеђења побегне из затвора. Чим је побегао војне власти су упутиле распис за њим и обећале 100 форинти ономе ко га ухвати. После неколико дана, док је покушавао да побегне у Србију, Тицана су 4. маја у селу Грабовцима на Сави ухватили и у негве оковали граничари, Срби. После хватања  спроведен је у Руму, а затим у Вуковар . У затвору жупанијског суда проводио је време мучен бичом, глађу и жеђу.
Судски процес против Теодора Аврамовића Тицана, одржан је 9. маја 1807. уз доношење пресуде о тортури и смртној казни. Иако се није могло доказати да је био главни вођа нити да је био у вези са устаницима у Србији, осуђен је на ломљење на точку, па је у јесен 1807. у Вуковару на четири черега растргнут а делови његовог тела су у четири места, у Јаску, Вогњу, Врднику и пустари Лице, селима у којима је буна зачета, развијала се и угушена, за страшило обешени.

 3 
 on: Today at 10:05:27 am 
Started by ZastavnikDjemo - Last post by Dreadnought


Američki avion nadleće oko Severne Koreje


Američki špijunski avion preleteo je blizu korejskog poluostrva u akciji koja je delovala kao da se nadgleda Severna Koreja, navodi služba za praćenje aviona.

Američki E-8C "Dzoint Stars" je primećen na nebu iznad Žutog mora, prenela je Jonhap agencija. Isti avion je viđen kako izvodi operacije u subotu uveče iznad zapadnih voda.

Avion je primećen u trenutku kada je počelo da se nagađa da bi Severna Koreja mogla da testira novo oružje neposredno uoči predsedničkih izbora 3. novembra.

Severna Koreja i SAD su prekinuli razgovore o nuklearnom programu prošle godine.

Severnokorejski lider Kim Džong Jun se 10. oktobra zavetovao da će nastaviti da ojačava odbrambeni sistem zemlje i na vojnoj paradi u Pjongjangu je pokazao novu interkontinentalnu balističku raketu.

izvor

 4 
 on: Today at 09:28:17 am 
Started by MOTORISTA - Last post by Dreadnought
 5 
 on: Today at 08:52:52 am 
Started by Brok - Last post by Dreadnought


Quote
A blast at a religious school in Pakistan’s northern city of Peshawar has left seven dead and over 50 injured
 6 
 on: Today at 08:47:12 am 
Started by MOTORISTA - Last post by Dreadnought


Quote
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan has called for a boycott of French goods following French President Emmanuel Macron's call to fight "Islamic separatism" in France.

Macron comments come after a teacher was beheaded earlier this month for showing cartoons depicting the Prophet Muhammad. Several Muslim countries have joined the boycott against French products.
 7 
 on: Today at 08:40:56 am 
Started by ZastavnikDjemo - Last post by Dreadnought


Jermenija potvrdila: Azerbejdžanska vojska zauzela grad Kubatli


Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan potvrdio je da je azerbejdžanska vojska zauzela grad Kubatli (azerbejdžanskki naziv - Gubatli) u Karabahu.

„Na žalost, kasno sinoć, tokom borbi protivnik je uspeo da zauzme Kubatli i krene dalje u nekoliko pravaca“, rekao je Ovanisjan na brifingu.

On je obećao da će sutra predstaviti kartu bojevih dejstava.

Podsetimo, juče je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev saopštio da je azerbejdžanska vojska preuzela kontrolu nad gradom Kubatli (Nagorno-Karabah) koji se nalazi na oko 10 kilometara od granice sa Jermenijom.

izvorQuote
Gubadli city liberated from occupation


 8 
 on: Today at 08:37:21 am 
Started by ZastavnikDjemo - Last post by Dreadnought


Žestok okršaj u Karabahu: Ubijeni visoki jermenski oficir i lider proturskih militanata


Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su se naselja u različitim pravcima linije razdvajanja našla pod paljbom jermenskih oružanih snaga u noći 27. oktobra, kao i da je ubijen visoki jermenski oficir. Karabaška vojska prenosi da se lokalne borbe odvijaju u nekim pravcima linije fronta i da neprijatelj puca na civilna naselja.

„Ne poštujući novi režim humanitarnog prekida vatre, oružane snage Jermenije su tokom dana 26. oktobra i u noći 27. oktobra gađale položaje jedinica azerbejdžanske vojske u različitim pravcima fronta i naselja u blizini zone fronta iz različitih vrsta naoružanja“, saopštio je vojni resor i precizirao da su „borbene operacije uglavnom nastavljene u Hodžavenskom, Fizulinskom i Gubadlinskom pravcu, da su presečeni pokušaji napada neprijatelja, kao i da je on odbijen uz gubitke“.

Ministarstvo je dodalo da je uništen prednji komandni punkt 18. motorizovane divizije jermenskih oružanih snaga, kao i da je među ubijenima načelnik štaba divizije Sergej Šakarjan.

„U različitim pravcima fronta uništen je i onesposobljen veliki broj žive sile, jedan tenk T-72, četiri D-30 i tri haubice-topa D-20, jedan protivvavionski raketni kompleks 'Osa-AKM', raketni sistem BM-21'Grad', radarska stanica, kao i šest jedinica tehnike neprijateljskih vozila. Naše trupe trenutno kontrolišu operativnu situaciju“, navedeno je u saopštenju.

Azerbejdžanski vojni resor je takođe objavio video-snimak oslobođenog od okupacije grada Kubatli.

Istovremeno, Armija odbrane nepriznate republike Nagorno-Karabah izvestila je o lokalnim borbama koje su nastavljene na delovima prve linije fronta.

„U nekim pravcima linije fronta trenutno se odvijaju lokalne borbe. Jedinice Armije odbrane nastavljaju da izvršavaju borbene zadatke koji su im dodeljeni, kontrolišući operativno-taktičku situaciju“, navedeno je u saopštenju na Fejsbuk stranici karabaške vojske.

Dodaje se da je situacija u zoni sukoba bila stabilno napeta tokom noći, kao i da su na nekim delovima nastavljeni artiljerijski dueli.

„Neprijateljske snage su uveče aktivno koristile bespilotne letelice, od kojih su deo oborile snage PVO armije odbrane. Neprijatelj je nastavio da puca na civilna naselja, između ostalog na grad Martuni, Martakert i sela Askeranskog rejona“, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Karabaha Araik Arutjunjan je saopštio da je smenio ministra odbrane Džalala Arutjunjana odbrane koji je ranjen u borbi, da je general-major Mikael Arzumanjan imenovan na tu poziciju, kao i da je „siguran da će se ranjeni ministar vrlo brzo vratiti na dužnost da bi nastavio da služi svojoj otadžbini“.

Istovremeno, saopšteno je da je u zoni borbenih dejstava u Karabahu ubijen jedan od komandanata grupe Firkat el Hamza, Adel el Šahir.

​Jedan od lidera proturske grupe je, kako je navela grupa, dugo služio u diviziji Hamza, u zonu karabaškog sukoba dospeo je nedavno, a ubijen je u artiljerijskom napadu jermenskih snaga.

izvor

 9 
 on: Today at 08:33:15 am 
Started by ZastavnikDjemo - Last post by Dreadnought
 10 
 on: Today at 08:23:58 am 
Started by ZastavnikDjemo - Last post by Dreadnought


Opet je sve propalo


Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio da su napori međunarodne zajednice da se uspostavi prekid vatre u zoni sukoba u Nagorno Karabahu ponovo propali.

Rezultat toga su, kako je rekao, civilne žrtve.

"Napori međunarodne zajednice o uspostavljanju prekida vatre, ovog puta uz posredstvo SAD, nisu uspeli. Tokom konstantnog granatiranja koje vrši Azerbejdžan danas su ubijeni i ranjeni civili u Arcahu (samoproglašenoj republici Nagorno Karabah)", naveo je Pašinjan na Tviteru, a prenosi Tass.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane optužilo je juče Jermeniju za kršenje postignutog primirja, dok je i jermensko ministarstvo odbrane optužilo Baku da širi dezinforacije o krsenju primirja.

izvor

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 10
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 19 queries.