PALUBA
September 19, 2020, 03:27:57 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 10
 11 
 on: Yesterday at 05:06:11 pm 
Started by Dreadnought - Last post by jadran21

 12 
 on: Yesterday at 04:55:57 pm 
Started by Solaris - Last post by Kubovac
 1973. godine, Američka vojska razvija plan u više faza za dalju modernizaciju PVO sistema MIM-23 Improved Hawk. Plan je nazvan Hawk PIP (Plan Unapređenja Proizvoda ili u originalu Product Improvement Plan).

I Faza, između 1979 – 1981 godine:
- Akvizicijski radar kontinualnog talasa za detekciju niskoletećih ciljeva (CWAR) AN/MPQ-48 se zamenjuje savremenijim CWAR-om AN/MPQ-55, koji je imao veću snagu I nešto veći domet, ali i mogućnost frekventne modulacije prilikom emitovanja signala radi utvrđivanja daljine cilja.

II Faza, između 1978 – 1986 godine:
- Radar praćenja i osvetljavanja ciljeva (HPIR) AN/MPQ-46, zamenjuje se savremenijim AN/MPQ-57. Radar je bio opremljen I optičkim- televizijskim sistemom za praćenje ciljeva OD-179/TVY TAS, koji je bio posebno pogodan za upotrebu u uslovima aktivnih smetnji, u dnevnim uslovima. Tokom 1992. Godine sistem je unapređen ugradnjom IC senzora koji je omogućio i rad noću.

III Faza, između 1983-1989. godine:
- Akvizicijski radar kontinualnog talasa za detekciju niskoletećih ciljeva (CWAR) AN/MPQ-55, se zamenjuje savremenijim AN/MPQ-62 sa boljim mogućnostima u određivanju daljine I brzine cilja
- Radar praćenja i osvetljavanja ciljeva (HPIR) AN/MPQ-57, zamenjuje se savremenijim AN/MPQ-61 sa dodatkom sistema LASHE (Simultano Hawk dejstvo na nisko-leteće ciljeve) koji omogućuje formiranje šireg snopa za niskoleteće ciljeve uz mogućnost simultanog gađanja grupnih niskoletećih ciljeva.
- Radar za merenje daljine do cilja ROR se u potpunosti povlači iz sastava sistema Hawk.

Prikaz borbenih sredstava i protoka informacija u bateriji "I-Hawk PIP Faza III":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 Hawk XXI (Hawk-21)
PVO sistem "Hawk-21" je najsavremeniji i najkompaktniji komplet mera za modernizaciju u skladu sa programom Hawk PIP-3.
Komplet mera za modernizaciju sistema Hawk :

• Pulsni akvizicijski radar AN/MPQ-50 I CW Radar AN/MPQ-62 se zamenjuju savremenim 3D radarom AN/MPQ-64 Sentinel. Radar radi u X frekventnom opsegu. Radar može pratiti do 60 ciljeva jednovremeno na daljinama do 75 km u krugu od 360 stepeni. Brzina rotacije je 30 r/min. Radar može osmatrati po uglovima elevacije od - 10 to + 55 stepeni.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Možemo kasnije i o nekim borbenim iskustvima sistema Hawk, posebno na Bliskom istoku i u Iračko-Iranskom ratu 1980-1988.... Smiley

 13 
 on: Yesterday at 04:13:44 pm 
Started by MOTORISTA - Last post by Dreadnought


Beloruski opozicioni političar počeo štrajk gladu


Beloruski opozicioni političar Maksim Znak počeo je danas štrajk gladu u zatvoru nakon što je optužen da je pozivao na akcije koje bi mogle naštetiti beloruskim nacionalnim interesima, saopštio je opozicioni Koordinacioni savet.

Znak je član Saveta i istaknuti vođa protesta na kojima se zahteva ostavka predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka nakon predsedničkih izbora održanih 9. avgusta za koje opozicija kaže da su namešteni, preneo je Rojters.


izvor

 14 
 on: Yesterday at 04:09:00 pm 
Started by Dreadnought - Last post by Dreadnought


Crkva Sv. Marka, 70-te.[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 15 
 on: Yesterday at 03:53:36 pm 
Started by kosta1961 - Last post by Dreadnought


Odlična tema, veliko hvala Kosta  Smiley

 16 
 on: Yesterday at 03:35:16 pm 
Started by kosta1961 - Last post by kosta1961
Na zapadu je P-40 leteo kao avion za podršku ili lovac bombarder,pa je avion dobio oklop,više nosača bombi,veću brzinu,i daljinu leta.To sve je uticalo na osobine lovca,pa je postao trom- težak ,trebala mu je duža pista.Tokom 1942g počeli su da pristižu iz Irana,a krajem godine i preko Aljaske.U novembru je tim putem stiglo 22 nova P-40K.Do kraja godine je stiglo još 21 avion ovog tipa.Posle je stigla verija P-40M,i nakraju P-40N.Ova poslednja verzija je imala značajne izmene ,smanjena je težina uvodjenjem aluminijumskih radijatora,novi točkovi,sklonjen je jedan od rezervoara.Uveden je i novi pokopac kabine -veći sa odličnim pregledom

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tokom 1942g je primljeno 487 aviona,a 1943g stiglo je 939 aviona,tako da je u različito vreme bilo preko dve desetine pukova opremljeno sa njima.U toku 1943g ovaj avion je dobio drugu ulogu,zaštitu gradova i važnih objekata,praćenje bombardera i torpedonosaca,samostalno bombardovanje i izvidjanje,(PVO)To je uradjeno jer je imao moćno naoružanje,veliki dolet,dobro preživljavanje u borbi ,dobru(po ruskim standardima tog vremena) radio vezu.Osim toga smatran je skoro jednakim sa Bf 109F ,i nešto lošiji od FW-190A-3.

Ruski piloti su se prema ovom avionu odnosili dvojako-jedni su bezuslovno smatrali da je bolji od Hurricane,dok su drugi smatrali da je neupotrebljiv u vazdušnim bitkama.Neki su bili oduševljeni sa prostornom kabinom,sa odličnim pogledom i dobrim navigacionim instrumentima,dok su drugi bili razočarani njegovom težinom ,brzinom i verikalnim manevrom.U sukobu sa Messersmitom su se trudili da ga napadaju odozgo ili horizonalnim manevrima.

Kao presretač se nije pokazao,ali za napad na bombardere je bio odličan.Mogao je dugo da leti nad nekim reonom čekajući neprijatelja.Imao je mali plafon leta i malu brzinu penjanja,osim toga nije imao bilo kakvu opremu za noćni lov,a i pronalaženje ciljeva noću po uputstvu sa zemlje je bilo jako teško.Ipak za noćni lov bombardera su koristili svetleće bombe SAB-50.Jedan avion je osvetlio ciljeve sa bombom a drugi je napadao.Kasnije su dobili radio kompas PRK-10 za napad na zemaljske ciljeve.

Na kraju 1944g u PVO je bilo oko 900 P-40 u nekih šest pukova.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ovi avioni su se dobro pokazali i u morskoj avijaciji .Oni od 1942g brane konvoje u Crnom Moru,u prvo vreme sa dvadesetak aviona,ali kako su pristizali tako se povećevao njihov broj.Potom su imali redovne patrole koje su tražile neprijateljske izvidjače,ili su pratili bombardere i torpedonosce.Od 1944g izvode i udare po objektima na zemlji,obali ili brodovima.Uspešno su nosili bombe od 100kg do 500kg ( razne kombinacije),ili rakete.Sam let i bombardovanje je bilo opasno jer se letelo na visini do 20m.Dešavalo se da pilot krilom zakači jarbole na brodu.Juna 1944g mehaničari su na aerodromu napravili dvosedu varijatu,gde je u drugoj kabini sedeo bombarder sa nišanom.Ipak ovo je ostao jedinstven slučaj.Pokušali su da pronadju podmornice,ali u tome nisu uspeli jer je avion leteo brzo ,a i pilot nema dobar pogled na dole.

Leteli su i kao izvidjači sa kamerom AFA-I i to i nad kopnom i morem.Napravljen je i dvosed izvidjač P-40EF  na bazi P-40K-5 ,skinuli su mu naoružanje i na to mesto stavili rezervoare,u trupu američki fotoaparat ,a u drugoj kabini je bio bombarderski nišan za navodjenje fotoaparata.Napravljeno je samo nekoliko primeraka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Dvosedi izvidjač P-40F

U eskadrilama su ostali do 1946g,kao avioni za obuku, kada ih polako rashoduju . Do danas je preživeo samo jedan Kittyhawk u muzeju Severne flote,ali jako izmenjen posle restauracije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] 17 
 on: Yesterday at 03:29:58 pm 
Started by Brok - Last post by Dreadnought


Pratili ruske avione iznad Severnog mora


„Lovci „tajfun“ poleteli su treći put za poslednjih šest dana. Ovog puta oni su pratili ruski vojni avion iznad Severnog mora, u blizini britanskog vazdušnog prostora“, navodi se na tviteru Ratnog vazduhoplovstva.

Aviobaza „Losimut“, sa koje je poleteo lovac, saopštila je da su lovci pratili dva ruska protivbrodska aviona Tu-142.

Britanski vojni avioni redovno prate ruske lovce, kada se približe britanskom vazdušnom prostoru. Međutim, sve se uvek završi bez bilo kakvih incidenata.


izvor

 18 
 on: Yesterday at 03:29:28 pm 
Started by kosta1961 - Last post by kosta1961
Isporučeni avioni , upotreba i iskustva

Curtiss P-40 Warhawk


P-40 su bili prvi avioni poslati u SSSR i stigli su u Arhangelsk septembra/oktobra 1941g.Ovo su bili Britanski avioni ,koje su oni proglasili kao nepodesne za rat , i kojih su  hteli da se oslobode.
Ove avione su prvo poručili Francuzi i Britanci ,kako je Francuska kapitulirala svi su završli u Britaniji.Prvi isporučeni  nisu imali zaštitu pilota i važnih delova  i imali su samo dva mitraljeza 12,7mm iznad motora.Imali su ,po njihovim merilima(Britanci), malu brzinu.Zbog toga su ih  ocenili kao nepodobne za borbene akcije,pa su ih koristili kao školske.Nazvali su ih P-40 Tomahawk I.  Drugi poboljšani model Tomahawk II je bio bolji -imao je oklop i bolje naoružanje,ali Bitka za Britaniju je završena.Pored toga britanski  piloti i komanda su smatra da su njihovi Spitfire i Hurricane bolji.U  prvoj turi SSSR-u  je stiglo 48 Hurricae i Tomahawk,i sa njima britansko i američko osoblje za obuku.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Priprema za let preko Sibira

Ti prvi avioni su Arhangelsu  skupljeni na aerodromu u blizini grada,a onda su uskoro stiglo još 25 primeraka(navodno svi su  plaćeni zlatom) iz SAD.Ubrzo su predati eskadrilama.Sovjetski piloti su ih smatrali boljim od I-15 i I-16 ali slabijim od Jakova i Lavočki.Jedan avion su prebacili u komandu vazduhoplovstva na ispitivanje.Piloti su ocenili da je nešto bolji od Hurricane ,ali da nije dorastao savremenim nemačkim i ruskima avionima,sa malom brzinom lošim vertikalnim manevrom.Ipak imao je i dobre osobine,udobna kabina,dobra preglenost ,i mogućnost odbacivanja kabine,dobro naoružanje(kasniji modeli) ,a naročito daleki preleti - do 1100km.Motor ALISON se pokazao kao ekonomičan za daleke letove,a konstrukcija čvrsta i pouzdana.Pored toga ocenjeno je da sa njim mogu leteti i osrednji piloti,da oprašta greške.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Jedan od prvih Tomahawk  novembar 1941g

Sa druge strane održavanje je bilo otežano.Često su se lomili zupčanici i osovine elektrogeneratora.Zamenjen je sa domaćim(iako je naručeno 200 novih iz SAD).Motoru su propadali ležajevi zbog prašine i lošeg ulja pa nisu smeli dugo i često da rade pod velikim gasom(forsaž) .To je dovodilo do havarije motora,a u vazduhu do požara.Tako da su motori radili 30-35% od resursa,a održavanje je otežavao i nedostatak delova.Rusku zimu apsolutno nisu podnosili.Od hladnoće su im popucali hladnjaci za ulje,ponekad  i u vazduhu.Pucala je instalacija stajnog trapa,ili se hidro instalacija zaledi i nemoguće je izvući stajni trap.Protiv ovoga su se borili na razne načine,ulje su zagrevali i vruće sipali u motore,a ulje i antifriz su menjali sa ruskim.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
P-40E sa Ruskim motorom M-105P  zima 1942/43

U proleće 1942g zbog nedostatka rezevnih motora mnogo P-40 je bilo van stroja.Zbog toga su dobili nove ruske motore M-105P i M-105R,koji su bili manji i lakši od motora Allison.Kako je elisa VIŠ-61P nešto manja morali su prednji deo da izmene.Avion je izgubio brzinu(više od 10km/h),a razlikovao se po tome što je imao drugačije izduvne grane i drugačiji spiner.Nije napravljeno puno ovakvih aviona,i koristili su ih za korekturu artiljerske vatre.Za obuku pilota na novi tip aviona napravljeno je nekoliko dvoseda,dodata je jedna manja ,prilično  tesna kabina u trupu,zatvorena ili otvorena.Takvi su nazvani P-40UČ.

Krajem 1941g stiže 14 komada P-40E Kittyhawk iz V.Britanije severnoatlanskom rutom.On je imao bolji motor za velike visine koji je dozvoljavao forsiranje do 5 min(hitni bojevi režim).Smanjili su profil trupa,poboljšali preglednost iz kabine,skratili noge stajnog trapa i postavili oružije u krila.Povećali su hladnjak ulja i postavili ga skroz napred do elise.Medjutim patio je od istih boljki kao i njegov predhodnik.Eskadrile su zamenile stari P 40 sa novim od januara 1942g,a neke su zamenile Hurricane sa P-40E.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] 19 
 on: Yesterday at 03:02:34 pm 
Started by Dreadnought - Last post by Dreadnought


"Austrijska vojska nije funkcionalna, dve trećine aviona im ne leti!"


Ministarka odbrane Švajcarske Viola Amherd konstatovala je da se austrijska vojska, Bundesher, nalazi u stanju da ne može da funkcioniše.

Amherd je, tokom diskusije na švajcarskoj televiziji, vezane za kupovinu novih borbenih aviona, na pitanje novinara kako Austrija duplo veći vazdušni prostor može da nadzire sa samo 15 Eurofajtera, rekla da austrijska vojska ima ogroman problem.

"To mogu da kažem, i ne pravim diplomatsku grešku, pošto se može pročitati i u austrijskoj štampi. Imaju premalo sredstava", objasnila je ona.

U Austriji je nadziranje kompletnog vazdušnog prostora prepušteno trenutno 15 aviona Eurofajter, čiji sat letenja ekstremno skupo košta, oko 60.000 evra, i od kojih nikada više od dve trećine nije u stanju da leti.

Zbog toga Austrija trenutno razmišlja o kupovini novih "lakših" borbenih aviona, koji bi mogli biti korišćeni i za obuku.

izvori

 20 
 on: Yesterday at 03:00:27 pm 
Started by Rade - Last post by Dreadnought


Putin: Rusko naoružanje je ispred inostranih modela


Rusko naoružanje je ispred inostranih modela, a po nekim karakteristikama je jedinstveno, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

On je na sednici komisije za vojnu industriju pohvalio uspehe ruskih proizvođača oružja, prenosi agencija TASS.

"Po nekim karakteristikama našem oružju nema ravnog u svetu, to je apsolutno očigledno", istakao je Putin.

Putin je čestitao svima zaposlenima u sektoru odbrane Dan proizvođača ruskog oružja, koji se obeležava 19. septembra.

izvor

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 10
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 19 queries.