PALUBA
October 27, 2020, 11:01:08 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10
 41 
 on: Yesterday at 09:11:48 pm 
Started by Rade - Last post by MOTORISTA
Putin odobrio strategiju za razvoj ruske arktičke zone
Tanjug 26. 10. 2020.

RUSKI predsednik Vladimir Putin odobrio je Strategiju za razvoj arktičke zone Ruske Federacije i obezbeđivanje nacionalne bezbednosti za narednih 15 godina, javlja TASS.

Uredba je objavljena na zvaničnom internet portalu za pravne informacije.

"Odobrava se Strategija razvoja arktičke zone Ruske Federacije i obezbeđenja nacionalne bezbednosti do 2035. godine“, navodi se u dokumentu.

Izvor: www.novosti.rs

 42 
 on: Yesterday at 09:10:45 pm 
Started by dejina81 - Last post by MOTORISTA
Amerika se ustremila na njihov naftni sektor
Tanjug 26. 10. 2020.

SAD su uvele nove sankcije Iranu, koje su uglavnom usmerene na naftni sektor u zemlji, uključujući i iransko ministarstvo za naftu, prenosi Rojters.

Američko ministarstvo finansija je u saopštenju navelo da su sankcije uvedene ključnim akterima u iranskom naftnom sektoru, zbog pružanja podrške elitnoj stranoj paravnoj špijunskoj organizaciji koja radi za Korpus čuvara islamske revolucije, a koja se nalazi na crnoj listi SAD, navodi agencija. Među akterima i institucijama kojima je Vašington uveo sankcije nalaze se iranski ministar za naftu, Nacionalna iranska naftna kompanija i Nacionalna iranska tankerska kompanijia, kao i četiri osobe koje je američko ministarstvo finansija optužilo za učestvovanje u skorašnjoj prodaji iranskog benzina vladi Nikolasa Madura u Venecueli.

Tenzije između Vašingtona i Teherana pojačale su se nakon što je Tramp 2018. godine jednostrano povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Izvor: www.novosti.rs

 43 
 on: Yesterday at 09:07:56 pm 
Started by ZastavnikDjemo - Last post by MOTORISTA
Pašinjan: Prekid vatre nije uspeo, uradili smo što je do nas
Tanjug 26.10.2020.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan konstatovao je da prekid vatre koji je u ponedeljak ujutro stupio na snagu u Nagorno-Karabahu nije zaživeo, preneo je Sputnjik.

Na drugoj strani, Azerbejdžan je danas optužio Jerevan za raketiranje grada Tertera.

- Jasno je da još jednom nismo uspeli da sačuvamo režim prekida vatre. Ne znam kakva će biti reakcija Minske grupe, ali jermenska strana je uradila sve kako bi se poštovalo primirje i vojska je bila uzdržana. Ali, u drugom delu dana možemo da konstatujemo da nismo uspeli da sačuvamo primirje - rekao je Pašinjan na snimku objavljenom na Fejsbuku. Potparolka ministarstva odbrane Jermenije Ssušan Stepanjan objavila je da je "vojska Azerbejdžana danas čak i povećala intenzitet napada, da koristi artiljeriju i tenkove, duž linije razdvajanja u Nagorno-Karabahu", dodao je Sputnjik.

Izvor: www.blic.rs

 44 
 on: Yesterday at 09:06:53 pm 
Started by Brok - Last post by MOTORISTA
понедељак, 26.10.2020.
Александра Петровић

Тужбе против НАТО-а – лажна нада или правда за оболеле

Вештачењем треба да се установи да ли су болести последица осиромашеног уранијума, а ради се у иностранству и кошта више хиљада евра. – Наш суд већ утврдио кривицу челника алијансе
 
Оптужница против челника НАТО-а има 200 страница и у њој су наведени сви злочини алијансе из 1999. на територији Србије, а доказа и прилога уз оптужницу било је пун камион. Овај предмет се данас налази у Палати правде, у архиви Вишег тужилаштва. Пилот-тужбе против НАТО-а пред судовима у Србији тек су најављене, а када буду поднете, судови ће одлучити да ли су надлежни да воде парнице за накнаду штете грађанима који су оболели услед бомбардовања осиромашеним уранијумом. То би укратко био епилог вести која је ових дана најављена у медијима.

Док адвокат Срђан Алексић из Ниша каже да је одустао од подношења тужби пред судовима у државама чланицама НАТО-а и одлучио да покуша пред домаћим судовима, председник Удружења грађана „Осиромашени уранијум” проф. др Срето Ного тврди да се не може утврдити месна надлежност судова у Србији и да нема довољно конкретних доказа о извршиоцима сваког појединачног ваздушног напада, на основу чега би могла да се тражи одштета од на пример Немачке, Италије или Велике Британије.

Подсећа да је Окружни суд у Београду (данас Виши суд) још 2000. године донео јако добру и коректну пресуду против челника НАТО-а – Била Клинтона, Хавијера Солане, Веслија Кларка, Тонија Блера, Мадлен Олбрајт, Жака Ширака и Герхарда Шредера. Неки од њих су у наредним годинама долазили у Србију, дочекани на црвеном тепиху, подсећа професор, док су све судије и тужиоци који су учествовали у поступку против челника НАТО напустили правосуђе и отишли у адвокатуру.

– Само оптужница има 200 страница и у њој су наведени сви злочини НАТО-а из 1999. године на територији Србије, у којима је било погинулих и повређених, а доказа и прилога уз оптужницу било је пун камион. Верујем да се сва ова документација и даље налази у данашњем Вишем суду у Београду – каже један од заступника оптужнице, који је већ годинама адвокат. У Вишем суду у Београду потврђено нам је да се овај предмет данас налази у Палати правде, у архиви Вишег тужилаштва.

Иако су челници НАТО-а осуђени у одсуству на по 20 година затвора за злочине почињене агресијом на нашу земљу, ова пресуда је укинута због тога што је наредне године (2001), тадашње Окружно јавно тужилаштво у Београду (на чијем је челу био Раде Терзић) одустало од кривичног гоњења.

– Без конкретних доказа не може се утврдити месна надлежност наших судова. Мислим да је много боље понудити НАТО-у вансудско поравнање, о чему сам имао један кратак разговор са генералним секретаром ове организације Јенсом Столтенбергом, али до сада нисам успео да реализујем састанак са њим. Мислим да људима који су оболели од рака, услед последица бомбардовања, не треба давати лажну наду да ће добити велике новчане одштете одлукама наших судова. Било би много боље да им државе НАТО-а обезбеде лечење – каже др Срето Ного.

Наглашава да се Удружењу грађана „Осиромашени уранијум” јавило нешто више од 2.000 људи са медицинском документацијом о својим обољењима. Стручна вештачења треба да утврде да ли су болести последица осиромашеног уранијума и других отровних супстанци које су се нашле у ваздуху, земљи и води после дејстава НАТО-а по фабрикама и хемијским постројењима. Та вештачења се раде у иностранству и коштају више хиљада евра.

– Италијански адвокати успели су да утврде узрочно-последичну везу између осиромашеног уранијума и оболевања од канцера италијанских војника који су у то време били на Косову. Међутим, Италијани су тужили њихово министарство одбране које је те војнике послало у рат, дакле тужили су њихов државни орган у њиховој земљи и одштету су добили њихови грађани, а то су већином чланови породица војника који су оболели и преминули – објашњава др Ного. Тврди да НАТО као међународна организација не може бити тужен, док адвокат Срђан Алексић наводи да НАТО има својство правног лица и да из буџета ове организације може да се исплати одштета.

– Бечком конвенцијом регулисано је признавање наших пресуда, то није спорно и није немогуће. Сматрам да су наши судови надлежни по месту где је штета настала. Зато ћемо ускоро поднети првих пет тужби да бисмо видели каква ће бити судска пракса. Припремамо тужбе које ћемо поднети судовима у Врању, Нишу, Крагујевцу, Београду и Новом Саду –
каже адвокат Срђан Алексић.

Од подношења тужби пред судовима у државама чланицама НАТО-а одустао је после разговора са немачким адвокатима.

– Колеге у Немачкој тражиле су да спремимо милион и по евра да бисмо ушли у поступке у којима бисмо тужили своју земљу. Само судске таксе у споровима за накнаду штете у Немачкој биле би више од 200.000 евра, јер бисмо тражити велике одштете, чак и до милион евра, као што су у Италији добијали њихови војници. Не видим зашто би наши грађани добијали мање. Немачке колеге саветовале су да тужимо у Србији, будући да већ имамо кривичну пресуду против челника НАТО-а, без обзира на то што је она укинута. Имамо и пресуду Међународног суда у Хагу, где су сви докази. За Србију је неспорно да је осиромашени уранијум изазвао штету. Ако је суд утврдио кривичну одговорност челника НАТО-а, не видим зашто не би могао да утврди и накнаду штете – наводи адвокат Алексић. Тврди да има конкретне чињенице о сваком датуму и времену употребе муниције са осиромашеним уранијумом на југу Србије.

– Адвокат Тартаља, који је пред судовима у Италији успео да докаже везу између осиромашеног уранијума и уранијумске прашине, која се таложи у организму, има 181 правноснажну пресуду и помоћи ће својим искуством и документацијом. Ми у Србији имамо од 2005. године нагли скок оболелих од рака, о чему сведоче и наши еминентни лекари – наглашава Срђан Алексић.

Италијански судови досуђивали су одштете од 700.000 до милион евра, а адвокат сматра да наши грађани треба да буду једнаки са другим грађанима Европе. Уз то, они нису ишли да ратују него су били у својој земљи и у својим кућама. Правду и одштете за њих тражиће све до Европског суда за људска права у Стразбуру.

Izvor: www.politika.rs

 45 
 on: Yesterday at 09:03:07 pm 
Started by Solaris - Last post by MOTORISTA
понедељак, 26.10.2020.
Слободан Самарџија

Зеленски „таласа” Црно море

Украјински председник Вoлодимир Зеленски изјавио је у годишњем обраћању Врховној ради (парламенту) Украјине да су мир у Донбасу и повратак Крима под јурисдикцију Кијева кључне одреднице његовог будућег деловања. Он је најавио и изградњу две војнопоморске базе на Црном мору, које би требало да ојачају безбедност земље и спрече сваки будући покушај отимања макар и најмањег дела територије ове бивше совјетске републике.

У обраћању парламентарцима Зеленски је најавио да Кијев у том смислу покреће нови формат преговора – „Кримску платформу” – која би требало да омогући повратак црноморског полуострва под надлежност Украјине, као и да је већ разговарао с представницима ЕУ и појединих земаља спремних да се тој иницијативи прикључе.

„Уколико желимо да се украјинска химна зачује у ’Донбас арени’, а наша застава завијори на Криму, морамо да доносимо одлуке које ће деокупацију ових делова земље учинити извеснијим. Сви Украјинци морају да имају на уму оно што ће се догодити након ослобођења и повратка окупираних територија. Обезбеђујући мир, почећемо реинтеграцију засновану на успешним искуствима из других земаља. А законске мере за тај период биће засноване превасходно на одговорности”, истакао је Зеленски. Најава украјинског шефа државе изазвала је приличну скепсу међу познаваоцима локалних прилика, а посебно оних који на овај простор гледају из стратешког војног угла. Наиме, две ствари одмах падају у очи: прво, изградњом поменутих база на Црном мору атмосфера напрегнутости сигурно не би била релаксирана, напротив. И друго, Украјина једноставно нема ни пара ни могућности да такве базе изгради самостално. За испуњење би морала да се окрене некоме далеко моћнијем. Пошто се из таквих аутоматски искључује Русија, остају у игри Турска или САД. Извесно интересовање показује и Велика Британија, која, паралелно с брегзитом, настоји да поврати своју империјалну моћ. Румунију, Бугарску и Грузију, које такође излазе на Црно море, у таквом контексту свакако не треба помињати.

Оно на шта не указује Зеленски управо је и водило Русију да врати Крим под своју јурисдикцију. Оног тренутка кад је украјинска власт почела конкретније да се дистанцира од бивше совјетске матице било је јасно да би црноморско полуострво у кратком року могло да се претвори у америчку војну базу која би под контролом држала сва дешавања у региону и, што је опасније, била смештена директно уз руске границе. Москва то није могла да допусти и прва је повукла потез. Све то, у немалој мери, допринело је зближавању Русије с Турском и приметном дистанцирању ове друге од акција у вези са чланством у НАТО-у. Упорни покушају САД да војно, економски и на сваки други начин одвоје Русију од Европе не дају задовољавајуће резултате. Веровања да би европске чланице НАТО-а на миг из Вашингтона без оклевања кренуле против источног суседа на климавим су ногама. Седам и по деценија по окончању Другог светског рата сећања су још довољно свежа да нико не жели да понавља такву авантуру. Наравно, осим Американаца, који су на европским ратиштима, у односу на домаћине, учествовали тек овлаш.

Важно је поменути и да су из Вашингтона најавили скору дислокацију својих оружаних снага смештених у Европи. „Није нам намера да смањимо бројност наших трупа. Једноставно, планови о размештању везани су за претње које Европи стижу са стране Русије и Кине”, изјавио је пре неки дан Марк Еспер, први човек Пентагона, указујући превасходно на балтичке земље, Пољску, Бугарску и Румунију. Ако се има у виду да је реч о државама које имају излаз на различита мора, онда и идеја о „таласању” на Црном мору добија прави значај.

Тога су свесни и у Украјини. Али, свесни су и тога да имају све што им је потребно да буду самостална, богата и просперитетна земља. С непрегледним просторима за развој пољопривреде, већ доказаном металском индустријом и потенцијално огромним, али још неистраженим резервама нафте и гаса, друга по величини европска земља има све услове да буде један од лидера на континенту. Оно што јој недостаје јесу финансијска улагања, али таква која неће Украјинце претворити у просту радну снагу, већ им омогућити да три деценије по изласку из социјалистичке заједнице коначно стану на своје ноге.

Izvor: www.politika.rs

 46 
 on: Yesterday at 09:01:19 pm 
Started by MOTORISTA - Last post by MOTORISTA
понедељак, 26.10.2020.

Француска не планира реципрочни бојкот турских производа

Француска не планира реципрочни бојкот турских производа и наставиће разговоре и односе с Турском и њеним председником, изјавио је данас министар трговине Франк Ристе.

„На дневном реду нема одмазде”, рекао је Ристе за радио РТЛ. Ердоган је раније данас позвао сународнике да престану да купују француску робу, придружујући се позивима широм муслиманског света на бојкот робе, у знак протеста због слика пророка Мухамеда, које у Француској могу да се приказују, што муслимани сматрају богохулним. Ристе је поновио осуду француских власти недавних коментара турског председника Реџепа Тајипа Ердогана о председнику Емануелу Макрону и његовом поступању према муслиманима у Француској, наводи Ројтерс преноси Танјуг.

Izvor: www.politika.rs

 47 
 on: Yesterday at 08:46:15 pm 
Started by galeb - Last post by vojoche
Prilozi za ekonomsku biografiju Jugoslavije

1. U ovom tredu a i na mnogim sam primetio da se provlače urbane legende o Jugoslovenskoj ekonomiji. Jedna od najčešćih je uzimanje Željezare u Smederevu za primer promašene investicije. Ovo se ponavlja bez da iko proveri i promisli da je željezara osnovana 1913 (zvala se SARTID) "
„Srpsko akcionarsko rudarsko topioničarsko industrijsko društvo”, skraćeno „SARTID”, sa ciljem da vrši istraživanja, eksploataciju i preradu gvozdene rude, je osnovano u Beogradu 20. februara 1913. godine. Akcionarsko društvo je izgradilo fabriku u Smederevu na proleće 1921.„Državna železara u Smederevu” je postala nakon nacionalizacije 5. decembra 1946. godine."

Lokacija ne da nije loša već naprotiv, nalazi se na raskršću međunarodnih puteva, pruga i najvažnije rečnog puta. Region ima metaluršku istoriju te je i obučena radna snaga bila dostupna. Kada je građena nova železara u doba SFRJ odabrano je mesto 10 km dalje iz istih razloga.

2.Analiza ekonomije naročito nacionalne je kompleksna stvar. Ako ko razreši i dokaže da li je bolja marginalistička (neo liberalna) ili teorija radne vrednosti (marksistička); koji je najbolji dugoročni razvojni put za neko društvo dobiće ne jednog nobela već će i ovi što su ga dobili predati tom geniju.

Zato što nema jasnog odgovora evo jedan prilog. U pitanju je doktorat sa London School of Economics (najprestižniji ekonomski fakultet u evropi). Autor je Leonard Kukić sadaprofesor na madridskom univerzitetu, Inače zastupa liberalne teorije i nije jugo nostalgičar.

Nažalost imam samo verziju na engleskom.


Economic Growth, Regional Development, and Nation Formation under Socialism Evidence from Yugoslavia
Author: Leonard Kukić
A thesis submitted to the Department of Economic History of the London School of Economics for the degree of Doctor of Philosophy, London, September 2017
http://etheses.lse.ac.uk/3674/1/Kukic__Economic-Growth.pdf

U tekstu će te naći mnogo zanimljivih a dobro potkrepljenih činjenica o jugo ekonomiji.
Recimo prosečan rast GDPa po glavi stanovnika.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Na horizontalnoj osi je GDP
na vertikalnoj osi je % rasta GDP po glavi stanovnika
plavo su zemlje OECDa + USA,AUS,NZ,CAN,JAP
crveno je varšavski pakt
zeleno je juga
poređenja radi prosečan rast GNP po glavi stanovnika u Kini 1989-2018 je 4.9%

 48 
 on: Yesterday at 08:43:08 pm 
Started by ZastavnikDjemo - Last post by MOTORISTA
Trenutno azeri pokušavaju svim snagama da se probiju do Lačina i preseku najvažniju liniju koja spaja Karabah sa Jermenijom.

 49 
 on: Yesterday at 08:40:33 pm 
Started by ZastavnikDjemo - Last post by Kubovac
Stanje na terenu 25/10/2020 (navodno):

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


 50 
 on: Yesterday at 08:37:17 pm 
Started by Brok - Last post by MOTORISTA
Suvi obrok vojske CG je tako oskudan da vojnici u međunarodnim misijama koriste nemačke ili hrvatske pakete!
CRNA GORA 29.04.2018.

Vojska Crne Gore ima tri tipa sopstvenih, takozvanih suvih dnevnih obroka (SDO) koji se koriste za ishranu vojnika na terenu i u borbenim uslovima, kada ne može da im se obezbedi sveže spremljena hrana. SDO paketi VCG po svom sadržaju siromašniji su od onoga što svojim vojnicima daju armije ostalih NATO zemalja, a i od nekih u zemljama regiona.

Suvi obrok u vojnoj terminologiji je dnevno sledovanje hrane po čoveku, sastavljeno od namirnica koje mogu da se čuvaju i troše nekoliko dana, upakovanih tako da ih vojnici jednostavno mogu da koriste tokom borbenih dejstava i u drugim uslovima kada nema mogućnosti za pripremanje jela. U nekadašnjoj JNA se suvi obrok kompletirao od hleba, suhomesnatih proizvoda, sira, marmelade, voća ili slatkiša, ukupne kalorične vrednosti oko 3.500 kalorija. SDO se uvek konfigurisao od različitih namirnica kojima je primarno da imaju visoku energetsku i određenu biološku vrednost.

U konfigurisanju paketa koje obezbeđuju za svoje vojnike, osim akcenta koji se stavlja na energetsku vrednost hrane, pojedine vojske sveta se trude da u njih uvrste i druge sadržaje koji koliko-toliko povećavaju komfor vojnika na terenu i daju mu osećaj da o njemu ipak, neko brine. Tako neki strani SDO paketi sadrže i artikle poput cigareta, šibica, instant kafe ili čaja, instant supa, dehidriranih kaša ili deserata, bombona, soli i bibera, čačkalica za zube, žvakaćih guma, vlažnih maramica, tableta sa dezinfekciju pijaće vode, pribora za pranje zuba za jednokratnu upotrebu, čak i sklopivih malih "rešoa“ sa hemijskim kockama za potpalu, a koji se koriste za zagrevanje konzerviranog gotovog jela prije konzumacije. Kod gotovo svake vojske sveta, paketi sa suvom hranom za vojnike na terenu sadrže bar neko od jela karakterističnih za gastronomiju te države. Kod Crnogoraca u vojnom paketu nema vakuumiranog pršuta, ili pak njeguške kobasice.

"VCG ima standardizovani SDO, koji je predviđen za ishranu vojnika na terenu za 24 časa. Reč je o proizvodu 'VCG suvi dnevni obrok' koji za potrebe VCG na osnovu zaključenog ugovora proizvodi i pakuje kompanija 'Mesopromet' Belo Polje. Pakovanje je vakuumsko, u kartonskoj ambalaži“, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva odbrane (MO).

Sadržaj SDO Tip A je konzerva gotovog jela sa svinjskim mesom od  400 grama, konzerva mesni narezak 150 grama, konzerva jetrene paštete od 150 grama, bombone kavabon 40 grama, med 25 grama, euroblok krem od 45 grama i napitak u prahu "cedevita" 38 grama. Sadržaj obroka Tip B: konzerva gotovo jelo sa junećim mesom 400 grama, konzerva juneći narezak 150 grama, konzerva tuna 170 grama, bombone kavabon 40 grama, miješana domaća marmelada 25 grama, euroblok krem 45 grama i "cedevita" 38 grama. Oba ova paketa MO plaća po 8,05 evra sa PDV-om.

Sadržaj najjeftinijeg, posnog obroka bez mesa - Tip C, koji košta 7,70 evra sa PDV-om po komadu, čini konzerva gotovog jela bez mesa 400 grama, konzerva sardina 125 grama, konzerva tuna 170 grama, bombone kavabon 40 grama, med 25 grama, posna čokolada za jelo i kuvanje 100 grama i "cedevita“ 38 grama. Većina artikala je uvoznog porijekla, a glavni domaći proizvod koji čini SDO crnogorske vojske su "Francine“ konzerve sa mesnim prerađevinama.

Po sadržaju, aktuelni SDO VCG nisu odmakli mnogo dalje od takvih paketa koje je koristila JNA u periodu od sredine sedamdesetih do početka devedestih godina prošlog veka, dok u poređenju sa sadržajem SDO nekih NATO država, prvenstveno Italije, crnogorski deluje sirotinjski. Italijanski SDO, kojih ima šest različitih tipova pored ostaloga, sadrže svaki po tri posebno upakovana obroka za doručak ručak i večeru. Osim što su količinski i težinski kod konzerviranih jela "jači“ od crnogorskih, ovi paketi sadrže čak i manju količinu "Cordiale“ žestokog alkoholnog pića za doručak, konzervirani voćni kompot, konzervirano mleko, instant čajeve, kafu i kapućino, slatkiše, čokolade, energetske i multivitaminske tablete.

Slovenački SDO većinom se bazira na dehidriranoj, a ne konzerviranoj hrani, pa se tako, pored ostalog, u njemu mogu naći i čokoladni musli sa mlekom u prahu, desert na bazi jogurta sa šumskim voće, juneći ili kokošji paprikaš, testenina sa mesom, pašteta od tunjevine sa povrćem, razni džemovi, čokoladice, energetski napici, vitaminske bombone...

Na pitanje čije SDO koriste pripadnici VCG koji su angažovani u međunarodnoj vojnoj misiji Resolute Support u Avganistanu, iz MO su odgovorili da Crnogorci tamo konzumiraju suvi dnevni obrok nemačkih ili, po potrebi, hrvatskih oružanih snaga. U poređenju sa crnogorskim standardnim SDO, oba ova strana menija su prava gozba. Nemačka vojska ima osam različitih vrsta SDO od kojih su neki prilagođeni samo za vegetarijance. Pored jela tipičnih za nemačku gastronomiju poput kobasica i kiselog kupusa, njihovi SDO sadrže i nudle u mesnom sosu, rizi-bizi sa mesom, tunjevinu u majonezu, goveđi gulaš sa krompirom, južnoamerički čili sa povrćem, piletinu sa rižom na indijski način, raviole u sosu od pečuraka...

Suvi dnevni obrok Vojske Srbije čine gotovo isključivo domaći proizvodi srpskih dobavljača. Iako najčešće nije posebno upakovan u posebne pakete kako to rade vojske NATO-a, srpski SDO je sličan crnogorskom, ali ipak bogatiji od njega. Pored konzerviranog glavnog jela (po pravilu pasulja sa slaninom, kobasicom, gulaša ili mesa sa boranijom), sadrži i razne vrste mesnih narezaka, pašteta ili sardina, instant čaj, kafu, koncentrat za dve litre energetskog napitka, med, bombone, čokoladice, pepermint ili slične suve energetske grickalice.

Izvor: www.kurir.rs

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 19 queries.