PALUBA
September 19, 2020, 03:55:50 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10
 51 
 on: Yesterday at 08:05:47 am 
Started by JASON - Last post by JASON
Турска.
'Wanderer' пише из Цариграда: Министерскиј је савет 29-га пр. м. решио, да с Русијом и Аустријом ништа незакључава, док о томе најпре са заступницима Англије и Француске не разговори. По томе су ови заступници имали са Али-пашом конференцију, коме је препоручено, да сачини одговор Аустрији и Русији на последња њина захтевања, која су се на то клонила, да се сви маџарски и пољски бегунци из Турске прогнаду. Тај је одговор Али-паша написао, и саобштио га реченим заступницима и главне су черте његове следујуће: А у с т р и ј и. По смислу пожаревачког уговора порта ће бегунце чувати, нити ће иј слободне одпустити, док се мир и поредак у Аустрији не утврди, кад се већ једанпут ово постигне, онда присуство бегунаца ма на којем месту не може више опасно бити, и порта ће онда имати право, свакога пустити да иде куда хоће, оне пак, кои би хотели у земљи остати, задржати. Но да би се овај уговор могао у дело привести, мора Аустрија све бегунце назначити, које ће порта имати чувати. – Р у с и ј и. Сви они Пољаци, кои су у следству догађаја у Маџарској у Турску пребегли, и на које се може односити уговор кучук-кајнарџискиј, биће из турског царства удалени. Што се тиче уговора Турске са другим силама о изгнању пољски бегунаца, кои у овај ред не спадају, порта се о народности и принадлежности лица, која нису поданици њени, не може у преговоре упуштати, нити се зато са дотичним силама правдати; ово се обвезателство тиче они, кои захтевају да се та лица удале, и зато нека они са овим силама решавају. Ако пак ово Пољаци буду хотели какав немир или буну у Турској произвести, то ће порта од дотични сила, које иј подржавају, захтевати да се прогнаду. – О овом одговору 30-га саветовало се на дивану. Је ли пак од дивана примљен, известитељ незна да каже.
Англијска флота отишла је из улаза у Дарданеле, где је стајала била, у Урлак. Француска флота јошт није дошла, и по свој прилици неће ни доћи. Г. Титов је порти изјави, да ће прекинута своја дипломатична сношенија с портом само под тим условијем опет започети, ако се англијска флота удали у Урлак.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 52 
 on: Yesterday at 08:03:48 am 
Started by torpedo011 - Last post by Dreadnought

Quote
Dozens of migrants reportedly jumped overboard from the NGO vessel 'Open Arms' to try and reach the Italian coast swimming. Footage captured on Thursday show several people in life jackets swimming away from the Open Arms boat.

According to Open Arms rescue vessel, 75 migrants became frustrated with the boat being stranded for days off the coast of Palermo and tried to reach Italy swimming. The ship was reportedly carrying 270 migrants rescued in operations in the Mediterranean sea at the beginning of the month. 

"This morning, while we were awaiting instructions on how to disembark in front of the port of Palermo, 75 people jumped into the water in an attempt to swim to the coast. Now they are all safe, recovered by the Italian Coast Guard. 188 people remain on our ship, including women and children, as well as two small children," reads an Open Arm statement. 


 53 
 on: Yesterday at 08:02:21 am 
Started by JASON - Last post by JASON
Аустрија.
Из Беча нам под 13. т. м. пишу: 'У следству прошенија повереника наши, ради свои надница (дијурна) министерству поднешенога, дошло је јуче решеније, које буде у седници повереника прочитано, и коима се овима налаже, да имају признаницу написати и новце примити. Решеније ово министеријално садржавало је назначење повереника свију народностиј, поред изложенога времена и суме новаца, колико је кои за то време примати имао. Но у назначенију овом изостављено је било име г. Јакова Живановића. На то буду двоица из средине повереника изаслана, да министеријално решеније натраг однесу и у једно министерство вниманителним учине, како је име једног повереника србскога погрешно изоставило. Изасланици ови не успеше ништа, јер министеријалниј човек, коме су они ово примечаније учинили, дода ијм на одговор: да г. Живановић не може надницу имати, почем није аустријскиј поданик. На ово један од изаслате господе примети, да је истина бан г. Живановића од повереничества разрешио, али да га је министер Бах у овај чин опет поставио; но добије одговор, да г. Живановић сам себе за повереника намеће, које бити не може, и зато је његово име изостало.' Овај трагическиј догађај нетреба коментара. Ми не бранимо ни г. Живановића, нити ичију личност, али опет велимо да је ово права комедија. Достојанство повереничества не заслужује оваково поступање.
Опозиционални листови Аустрије све једнако наваљују на министерство, што се година приближује к концу, а јошт устав ни једне круновине није израђен ни обнародован, како је то §. 83. државнога устава узакоњено, те беде министерство, ако овај параграф устава не испуни, да ће повредити устав. На ово 'Öster. Correspondez' од 15. т. м. одговара, да устав пре у живот ступити не може, док се земља сасвим не уреди. Кад се оно у уставу обрекло, онда је, вели, изгледа било, да ће се маџарскиј рат брзо свршити, и земља, која је на све стране узбуњена била, умирити; али по несрећи тако се није догодило, чим се испуњење обећања истина не немогућним учинило, али заиста знаменито отежало, и једва ево има четири месеца како је министерство могло приступити к уређењу земаља, а да се за ово време све уреди, на ново и стално утврди, потребна је 'железна прилежност и херкулична снага.' Но при свему томе министерство неуморно ради на започетом делу.

 54 
 on: Yesterday at 08:01:26 am 
Started by Dreadnought - Last post by Dreadnought


Quote
Clashes broke out between #Kashmir locals and the police in the Batamaloo area of Srinagar in the early morning of Thursday, after a gunfight that killed four triggered tensions in the area.

Protesters were seen throwing projectiles at police forces, while law enforcement officers responded with tear gas.

According to local reports, two officers of the Central Armed Police Force (CRPF) were injured and a 45-year-old woman died in cross-firing during the encounter.


 55 
 on: Yesterday at 07:55:00 am 
Started by Dreadnought - Last post by Dreadnought


Žanin Anjes odustala


Privremena predsednica Bolivije Žanin Anjes neće učestvovati na predstojećim izborima kako bi osnažila ostale kandidate, rivale bivšeg lidera Eva Moralesa.

Anjes je u video poruci rekla da na taj način želi da opozicione kandidate ujedini u borbi protiv socijalističke partije Eva Moralesa, prenosi Rojters. Prema istraživanjima javnog mnjenja, kandidat socijalističke partije MAS Luis Arse predstavlja favorita, dok se Anjes nalazi na četvrtom mestu.

"Danas ostavljam po strani svoju kandidaturu, za dobrobit demokratije", rekla je Anjes i istakla da postoji rizik da će MAS pobediti na izborima ukoliko glasovi budu podeljeni između više kandidata.

"Ukoliko se ne ujedinimo, Morales će se vratiti. Ukoliko se ne ujedinimo, demokratija gubi", istakla je Anjes i odbila da kaže za kog kandidata namerava da glasa.

Morales je prošle godine dao ostavku nakon što su izbori doveli do protesta širom zemlje, kada je na vlast došla Anjesova, bivša senatorka, kao privremena predsednica.

Prvobitno najavljena kandidatura Žanin Anjes izazvala je kontroverze nakon što je privremena predsednica Bolivije rekla da to neće učiniti i da će zemlju voditi do novih transparentih izbora.

izvor

 56 
 on: Yesterday at 07:25:26 am 
Started by Istria 052 - Last post by Istria 052
Djita 2019
Zaljev Raša - Mali Lošinj- Premuda (Loza) - Sutomiščica (Ugljan) - Pirovac - Parja-potkop (Vis) - u. Zagračina-potkop (Dugi Otok) - o. Zverinac - Mali Lošinj -  Susak - Zaljev Raša

 57 
 on: Yesterday at 07:21:29 am 
Started by Brok - Last post by Dreadnought


Rab: Podržavamo politiku Trampa na Bliskom istoku


Sporazumi između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kraljevine Bahrein postignuti u Vašingtonu veoma su važni i promeniće dinamiku na Bliskom istoku.

Ovo ističe ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab.

U diskusiji “Iscrtavanje puta za globalnu Britaniju” koju je danas organizovao američki Atlantski savet, a kojoj je prisustvovao i Tanjug, Rab je rekao da London podržava predsednika SAD Donalda Trampa kada je reč o Bliskom istoku.

“Podržavamo to što se radi na stvarima koje vode u smeru stabilizacije regiona. Svakako podržavamo SAD u ovim poduhvatima”, naglasio je Rab u razgovoru sa izvršnim potpredsednikom Altantskog saveta Dejmonom Vilsonom.

Kako je naglasio, jačina britansko-američkih odnosa je izuzetno važna i dodao da je njihova težnja da budu šampioni na globalnom slobodnom tržištu.

“Naš uticaj je mnogo jači kada SAD i Velika Britanija rade zajedno”, kazao je on.

“Ovo je velika šansa, jer su naše ekonomije komplementarne”, kazao je on i naglasio da je cilj da se pokaže da je i putem protekcionizma mogući nastavak promocije slobodnog tržišta.

Na pitanje dokle se stiglo u procesu Bregzita, Rab je rekao da je reč o tekućem procesu.

S druge strane, upitan kako vidi dalju saradnju sa Evropskom unijom, on je naglasio da će London nastaviti da sarađuje sa Briselom u mnogim oblastima.

izvor

 58 
 on: Yesterday at 07:20:18 am 
Started by Milan (longtrip) - Last post by Dreadnought


Zaharova: Nećemo biti bez odgovora

 
Pokušaji zapadnih zemalja da koriste sankcije protiv Rusije će samo rasti, a Moskva ih neće ostaviti bez odgovora, izjavila je Marija Zaharova.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova je u intervjuu za jutjub kanal Sovovjev najavila da će Rusija na sankcije reagovati kao sto uvek reaguje na sankcije, stavljanje na tzv.crne liste, pokušaje da se isključe ruski mediji, novinari i javne ličnosti, prenosi Tass.

"Minitar spoljnih poslova Sergej Lavrov koristi divnu metaforu za to - ''Ono što vidimo sada je sankcioni svrab i on samo raste'' ", rekla je Zaharova.

Zaharova je rekla i da su Nemačka i druge zapadne zemlje aktivno "kultivisale" (pripitomile) Organizaciju za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW) u situaciji sa ruskim opozicionim liderom.

Ona je rekla da je stalni predstavnik Rusije pri OPCW Aleksandar Šulgin zatražio dokumente o situaciji Navaljnog, ali da ih još nije dobio, prenosi Tass.

"Prema našim podacima, zapadni partneri u ovom trenutku su kultivisali OPCW", rekla je ona i dodala da do sada Rusija nije dobila nikakav odgovor od Nemačke u vezi sa istragom generalnog tužilaštva o situaciji vezanoj za Navaljnog.

"Nema detalja ili barem opšte informacije. Kada će biti obezbeđene informacije, u kom formatu, kome. Niko ništa ne govori", rekla je Zaharova.

Nemačko savezno tužilaštvo saopštilo je ranije da su uzorke u vezi trovanja navaljnog skupljali eksperti OPCW i da su ih poslali u referentne laboratorije.

izvor

 59 
 on: Yesterday at 07:18:49 am 
Started by torpedo011 - Last post by Dreadnought


Više od 5.000 migranata iz centra Morija prebačeno u novi kamp na Lezbosu


Više od 5.000 tražilaca azila, koji su postali beskućnici posle požara u izbegličkom centru Morija na Lezbosu, smešteno je danas u novi kamp, izjavio je grčki ministar za migracije Notis Mitaraki.

Policija je jutros počela operaciju prebacivanja ljudi koji su boravili pored puta u novi kamp na Lezbosu, u oblasti Kara Tepe. U operaciji je učestvovalo 70 policajki.

Novi kamp se sastoji od velikih porodičnih šatora podignutih na nekadašnjem vojnom poligonu. Svi migranti koji ulaze u novi kamp bivaju testirani na korona virus, zatim se registruju i dodeljuje im se šator. Mitaraki je rekao da je brzim testovima na korona virus zaraza utvrđena kod 135 bivših stanovnika kampa Morija i da su oni zadržani "u posebnim oblastima gde imaju adekvatne zdravstvene uslove".

Otkako je kamp Morija uništio prošle nedelje u požarima, više od 12.000 ljudi spavalo je pored puta.

Grčke vlasti su navele da je požare podmetnula mala grupa migranata, gnevnih zbog ograničenja kretanja uvedenih posle pojave korona virusa u kampu. Zbog podmetanja požara uhapšeno je šest osumnjičenih Avganistanaca, među kojima su dva maloletnika.

Evropska unija će sledeće nedelje objaviti predloge za promenu migrantske politike, u pokušaju da okonča višegodišnju podelu među članicama.

Grčka traži od drugih članica EU da prihvate veći broj migranata, čemu se protive mnoge zemlje centralne i istočne Evrope.

izvor

 60 
 on: Yesterday at 07:17:15 am 
Started by Milan (longtrip) - Last post by Dreadnought


"Greška misliti da ćemo igrati po pravilima Zapada"


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže da su duboko pogrešne ideje da će Rusija i Kina igrati u skladu sa zapadnim pravilima, pod bilo kakvim okolnostima.

Lavrov je u intervjuu za međunarodni kanal na ruskom jeziku RTVI, čije je sedište u Njujorku, rekao da je čitao ruske politikologe koji su poznati na Zapadu i istakao da je sve izraženija ideja da je vreme da Rusija prestane da primenjuje zapadnu "metriku" na svoje akcije i da pokušava da se dopadne Zapadu po svaku cenu.

"To su veoma ugledni ljudi i to je prilično ozbiljna izjava. Jasno mi je da nas Zapad svesno ili nesvesno gura ka ovoj analizi. Najverovatnije to radi nevoljno. Međutim, velika je greška misliti da će Rusija igrati po zapadnim pravilima u bilo kom slučaju, kao i razmišljati tako u pogledu Kine", poručio je Lavrov, a prenosi TAS S.

izvor

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 19 queries.