PALUBA
October 27, 2020, 09:39:41 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages:  1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10
 81 
 on: Yesterday at 04:30:05 pm 
Started by MOTORISTA - Last post by MOTORISTA

 82 
 on: Yesterday at 04:21:36 pm 
Started by Dreadnought - Last post by MOTORISTA
26.10.2020.

Atina zabrinuta zbog najavljene vojne vežbe Turske na grčki nacionalni praznik

AUTOR: Beta/AP

Grčka vlada je saopštila da Turska planira da održi pomorsku vojnu vežbu 28. oktobra, na grčki nacionalni praznik, samo nekoliko sati posle izjave generalnog sekretara NATO da su i Grčka i Turska odustale od ratnih igara za vreme nacionalnih praznika obe zemlje.

Portparol grčke Vlade Stelios Pecas rekao je da je potez Ankare pokazao da je ona "nepouzdan" partner u pregovorima.

"Poslednjih dana Turska ulaže izuzetne napore da dokaže da ne samo što stvara probleme u našem širem regionu, već je i potpuno nepouzdan sagovornik", rekao je Pecas.

Tenzije između suseda i NATO saveznika Grčke i Turske zaoštrile su se preko leta, zbog spora oko podmorskog istraživanja nafte u istočnom Sredozemlju. Turska je poslala seizmički istraživački brod Oruk Reis u potrazi za naftom i gasom u spornim vodama, još jednom izazivajući napetost u odnosima s Grčkom i Kiprom zbog osporavanja granica na moru i prava na istraživanje. U petak je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao da su i Grčka i Turska otkazale svoje odvojene vojne vežbe, predviđene za ovu nedelju u Sredozemlju, u nastojanju da smire tenzije i ocenio taj potez kao "korake u pravom smeru, koji pomažu u smanjenju rizika od incidenata i nesrećnih slučajeva". Međutim, Pecas je izjavio da je nekoliko sati posle te izjave Turska izdala obaveštenje, poznato kao Navteks, najavljujući vojnu vežbu za 28. oktobar, kada je grčki nacionalni praznik.

Grčka obeležava nacionalni praznik 28. oktobra, u znak sećanja kada je 1940. godine odbila ultimatum Italije da omogući snagama Osovine da uđu u Grčku, obeležavajući tako zvanični ulazak Grčke u Drugi svetski rat.

Izvor: www.n1info.com

 83 
 on: Yesterday at 04:20:01 pm 
Started by MOTORISTA - Last post by MOTORISTA
Nemačka zauzela stranu u sukobu Erdogana i Makrona
IZVOR: B92 PONEDELJAK, 26.10.2020.

Berlin -- Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas osudio je izjave turskog predsednika Rdžepa Tajipa Erdogana o predsedniku Francuske Emanuelu Makronu.

"Erdoganovi lični napadi na Makrona su neprihvatljivi", rekao je Mas, a prenosi Raša tudej. Ministar je potvrdio da se Berlin solidariše sa Francuskom po pitanju borbe protiv terorizma i islamskog ekstremizma. U isto vreme, Maas je upozorio da ne povezuje „milione muslimana koji poštuju zakon koji žive u Evropi“ sa „nasilnim ekstremistima i ubicama“.

"To bi igralo na ruku onima koji žele da podele naše društvo. Nećemo to prihvatiti ”, izjavio je Mas.

Makron je početkom meseca najavio sveobuhvatne planove za suzbijanje islamskih radikala u Francuskoj, rekavši da je islam globalno bio u "krizi" zbog uspona fundamentalista.

Izvor: www.b92.net

 84 
 on: Yesterday at 04:18:10 pm 
Started by duje - Last post by MOTORISTA

 85 
 on: Yesterday at 04:01:26 pm 
Started by Brok - Last post by Vladimir Ivanović
https://obris.org/hrvatska/morh-ide-u-remont-motora-za-tenkove/


MORH ide u remont motora za tenkove

26.10.2020.

Ministarstvo obrane RH danas je objavilo natječaj, odnosno poziv na nadmetanje za usluge remonta-popravka tenkovskih motora. Kroz pregovarački postupak s prethodnom objavom MORH namjerava zaključiti ugovor o javnoj nabavi usluge remonta/popravka tenkovskih motora V-46-6, procijenjene vrijednosti 400.000,00 kn bez PDV-a. Prema dostupnoj dokumentaciji, Ministarstvo obrane će po potpisivanju ugovora odabranom ponuditelju staviti na raspolaganje tenkovski motor pripremljen za generalni remont, a odabrani ponuditelj će isti preuzeti u skladištu Remontnog zavoda u Zagrebu ili u vojarni “treće gardijske brigade Kune” u Đakovu. Nakon preuzimanja motora sav rizik (za propast, gubitak ili oštećenje motora) prelazi na ponuditelja uključujući i osiguranje motora prema vrijednosti jednog komada u iznosu od 100.000,00 kuna. O kojem broju motora se radi trenutno nije moguće sa sigurnošću definirati, napominje se u dokumentima, jer će se „ugovorom definirati jedinične cijene za pojedine vrste usluga vezanih za remont/popravak tenkovskih motora. Usluge će se nabavljati temeljem nastale potrebe i u količini za koju su osigurana financijska sredstva u proračunu MORH-a za godinu u kojoj se realizira ugovor. Ugovorom će se definirati jedinične cijene usluge za svaku stavku po tipu motora”.

Zahtjev za sudjelovanje dostavlja se do 16. studenog  2020. godine do 13 sati. Kriterij odabira ponude je ekonomski najpovoljnija ponuda (ENP) s relativnim ponderom cijene 100% (najniža cijena) i zadovoljenje svih traženih zahtjeva javnog naručitelj. Novac za remont uplaniran je u Financijskom planu Ministarstva obrane za ovu godinu.

Planirano je da sam remont motora teče kroz 3 faze rada:

(1) obvezni radovi generalnog remonta i ispitivanja motora V-46-6  koje potrebno provesti pri svakom generalnom remontu motora, (2) radovi na motorima V-46-6 za koji se prilikom defektacije utvrdi da zbog oštećenja nije moguće generalno remontirati, te (3) dodatni radovi u generalnom remontu motora V-46-6 koje MORH neovisno naručuje na pojedinim motorima, a koji ovise o tehničkom, parametarskom i funkcionalnom stanju svakog motora posebno, kao i njegovih vitalnih sklopova.

Tenkovski dizel motor V-46-6 proizvod je ruske tvornice Chelyabinsk Tractor Plant – Uraltrac Ltd (Челябинский тракторный завод; УРАЛТРАК (ЧТЗ)) i pitanje je ima li u Hrvatskoj kapaciteta za remont ovog motora.


Srbija je, primjerice, remont svojih tenkovskih motora ugovorila s Tvornicom motora specijalne namjene na Palama, a ugovor za remont 10 motora bio je – prema izjavama tadašnjeg srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina iz 2017. godine – vrijedan 63 milijuna RSD. Ugovor je sklopljen tek 17. prosinca 2018. godine za 539.000 eura, međutim u veljači 2019. godine Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu otvorio je stečajni postupak na Tvornicom motora specijalne namjene. Početkom ove godine tvrdilo se da će ova tvornica svakako oživjeti, jer je za to zainteresirano i Ministarstvo obrane Srbije, koje bi u njoj radilo remont motora, što u Srbiji nije moguće. No od oživljavanja, kako se čini, i dalje nema ništa.

Što se Republike Hrvatske tiče, ove godine bi se trebao okončati i dugogodišnji projekt generalne revizije tenka M-84 iz sastava OS RH (započet 2013. godine), nakon čega bi, barem prema dosadašnjim najavama, trebao uslijediti puno zahtjevniji i skuplji projekt njihove modernizacije.

Slavonskobrodski „Đuro Đaković“, koji je do sada radio generalnu reviziju M-84, napravio je i program modernizacije tog tenka, koji među ostalim uključuje i ugradnju novih dizel motora od 1.000 KS  s turbopunjačem i dva hidraulički upravljana mjenjača. No s obzirom na trenutno stanje državne blagajne, kao i natuknute proračunske rezove koji su vrlo vjerojatno neizbježni i za obrambeni proračun, upitno je hoće li tenkovi iz sastava HKoV-a u skorije vrijeme ući u neki novi tako veliki projekt modernizacije i usklađivanja s NATO-sustavima – koji bi po svim procjenama lako mogao biti i puno skuplji od dosadašnjeg postupka njihove revizije.

 86 
 on: Yesterday at 02:56:07 pm 
Started by barba - Last post by barba
Uvala zaklopatica lastovo
Nisam siguran da je ovo Zaklopatica. Nesto mi konfiguracija zemljista ne odgovara. A i brod se krece prebzo za jednu tako malu valu. Inace jedna predivna vala.

 87 
 on: Yesterday at 02:45:15 pm 
Started by strelac70 - Last post by Prvačić

 88 
 on: Yesterday at 02:41:35 pm 
Started by simeon5541 - Last post by Prvačić


 89 
 on: Yesterday at 02:39:56 pm 
Started by Deligrad - Last post by Prvačić 90 
 on: Yesterday at 02:37:49 pm 
Started by barba - Last post by barba
PC 139 (ne mogu se sjetiti izvora).
Ne mogu prepoznati lokaciju sa slike? Molim za pomoc!!
Ajme koji lipi brodovi... najljepsa linija od svih ratnih brodova konstruiranih kod nas, sa izuzetkom R-11

Pages:  1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 19 queries.