PALUBA
January 16, 2021, 12:08:45 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Pages:  1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10
 81 
 on: Yesterday at 10:34:56 am 
Started by Kubovac - Last post by Kubovac
Да ли је ово оперативно, односно уграђено на неки руски брод или је то само реклама, или најва развоја...?

Pronašao sam samo podatak da treba da zameni sve Kaštan/Kortik CIWS sisteme na Ruskim ratnim brodovima, a prve bi trebalo da budu korvete klase Karakurt, počev od 2018. godine....


 82 
 on: Yesterday at 10:22:09 am 
Started by Рашо - Last post by DreadnoughtQuote
Israel & United States Unite Efforts In Large-Scale Strikes On Iranian Infrastructure In Syria
 83 
 on: Yesterday at 10:18:03 am 
Started by JASON - Last post by JASON
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 84 
 on: Yesterday at 10:16:11 am 
Started by jadran2 - Last post by MOTORISTA
Fotke su sa Tvitera.

 85 
 on: Yesterday at 10:13:54 am 
Started by JASON - Last post by JASON
Потом Кара-Ђорђе, са Врачара узме са собом Проту Ненадовића и 2.000 по избор коњаника, и кад дође код Бели-Вода близу Бећир-Пашиног логора, заустави се, и ту коњанике у два оделења спрема Јаковљеви 600 коњаника који су Пашу пратили, остави, и тако ђоја као без намерно и неотично Пашину војску са три стране обколи. Ту га Јаков, Кнез Сима и Катић дочекају и он заједно с њима, одма уђе Бећир-Паши под шатор, на разговор. Гди при разговору, Везир Бећир-Паша стане златна брда Србима обећавати. Но на последку, Кара-Ђорђе рече: 'Фала ти честити Пашо, ми знамо да Цар нама зулума нечини, рад је, и тебе је посло да нас умириш; али, Дахије су ноћас низводу побегле, они ће у Видину војску покупити, и опет на нас ударити, као што су и за Хаџи-Мустапаше чинили, док га већ и не убише. Зато ти у кратко кажем; да четири Дахије докле год нама у руке недођу, мртви, или живи, никакова мира дотле нема, нити о миру говори!' - Устане и рече 'с Богом'.
Везир Бећир-Паша уплаши се, и рече: 'Бег Ђорђе отур! отур! (седи, седи), и кажи ми кога имаш да пошљем у Адакале; а јаћу послати Бурунтију на Стрица Реџепова да ји побије.'
'Имам рече Кара-Ђорђе Миленка Бинбашу.' И тако, Везир напише Бурунтију Реџепову Стрицу Ибрахиму Команданту Града Адакале, да изда Дахије, да ји Миленко побије, и главе им донесе; тако исто, и Реџеп-Ага, своме Стрицу пише: 'Ако непобије Фочића-Мехмеда, Мула-Јусуфа, Кучук-Алију и Аганлију, даће од Бећир-Паше погинуши.' И Кара-Ђорђе се потом врати на Врачар у Србски логор. А они; даду писма, Бимбаши Миленку Сгојковићу, који узме 40 момака, седне на Чето-Каик и одма оде, низ Дунав, а кад дође до Адакале, остави момке у Чето-Каику. И оде команданту града Ибрахиму, стрицу Реџепову, и преда му писма. Ибрахим кад прочита Везирову Бурунтију, и писмо Реџепово, и види; шта му пише и заповеда, рекне Миленку да дође довече, кад се смркне. Миленко са неколико момака у вече оде; Ибрахим му покаже собе у којима су Дахије. Миленко их опколи, Дахије виду шта је, па погасу свеће. Миленко запали доста крпа и баци их кроз пенџер у собу, гди се засветли, и он их из поља све 25. јуна побије, главе им одсече и на Врачар Кара-Ђорђу у логор донесе. Кара-Ђорђе их пошље у Београдску тврдињу, где их тамо натакну на коље.
Прича се, да кад је Миленко 25. Јуна 1804. побио дахије и главе им одсеко, заповедник града Адакале Ибраим-Ага да исте једном Циганину да их у Дунаву опере, но он испусти Аганлину главу те је вода однесе, на које Ибрахим-Ага удари му 500 штапа по табанима, и тако Бимбаша Миленко донео је у Београд на Врачар, и предо Кара-Ђорђу само три главе, Кучик-Алијину, Фочићеву и Мула-Јусуфа.

 86 
 on: Yesterday at 10:03:16 am 
Started by JASON - Last post by JASON
У то време, у Београду био је Ага-Хасан-Паша као Царски човек, кога су Срби привидно, за таковог и признавали. А поред њега биле су силне Дахије, и Гушанац-Алија са Крџалијама, који се један с другим ниучем слагали нису. А Паша, код њи ништа значно није, нити је што смео противу њине воље чинити, јербо они су у Граду прави Господари били, и често су из Града излазили и око Београда са Србима били се.
Кара-Ђорђе, кад извештен буде од Мухур-Саибије, за долазак Бећир-Паше са војском, и за намере његове; смисли, да га пусти у Србију, и по писму Хаџи-Сали-Бега из Сребрнице Проти писатог *) нареди, те Ваљевски Кнез Милован Грбовић са неколико Шабачки Кметова и са 50 коњаника изиђе на Дрину пред Бећир-Пашу, кога 12. Јуна 1804. год. лепо дочека, и одатле преко Шабачког округа до Палежа допрати. А ту, по наредби Кара-Ђорђевој, дочека га Јаков Ненадовић, Кнез Сима Марковић и Јанко Катић са 600 коњаника. Везир ту преноћи, сутра дан пође, и дође у Жарково један сат и по више од Београда, и код Бели-Вода на конак у логори се.
Ту исту ноћ све четири Дахије, ваљда им је сам Бећир-Паша тајно дао знак, седну у лађу и низ Дунав без Фамилија из Београда у Адакале побегну. Тад одма приграби власт њиову Гушанац-Алија са Кралијама, но непокаже се одма, против Бећир-Паше, док неуђе исти у Град. Сутра дан Кара-Ђорђе нареди, те се до четири хиљаде људи на путу четврт сата повише камене Цареве ћуприје, на Топчидеру са обе стране пута у параде, и топови на крилима поставе, тако да је ову војску, од Бели-Вода Бећир-Паша добро видити могао.

*) У ком је Проту советовао, да Срби лепо и без оружја приме Бећир-Пашу као Царског већила, који у Србију са Царским Ферманом долази, да Дахије казни, и Србе одбрани и умири. Сали-Бег је, и сам писао тужбу Султану противу Дахија и кривио ји је, како они Србе угњетавају, и да су се због тога Срби противу њи и побунили, а Срби да су права и верна Царева Раја. Он је код Порте доста принео те је Бећир-Паша у Србију са Ферманом и послат. Сали-Бег, ако је и Турчин, био је врло добар спрама Србима и особито био је у љубави са кућом Ненадовића, он је знао Србски читати и писати; па кад је год доцније пошо са војском преко Дрине да се са Србима бије, увек је писао Ненадовићима с колико војске на њи иде и у који ће дан на њи ударити, тако и за друге војске јављо им је. Он је у писму поздрављо Ненадовиће имено у кући мало и велико. И да му се надају тад и тад!

 87 
 on: Yesterday at 09:58:58 am 
Started by dejina81 - Last post by MOTORISTA
Iranska flota dobila veliko pojačanje
Novosti online 14. 01. 2021.

LANSIRANjEM krstarećih raketa sa obale i sa ratnih brodova okončane su velike iranske pomorske vežbe u Omanskom zalivu.

Kako je izvestila komanda Islamske revolucionarne garde, rakete su uspešno pogodile sve ciljeve na severu Indijskog okeana. U vežbama je učestvovala i podmornica klase Fateh, koja je prvi put ispalila lansiranje torpeda, kao i najnoviji nosač helikoptera, prvi put demonstriran svetskoj zajednici. Sve zemlje regiona pomno su pratile izvođenje manevara iranske mornarice u Omanskom zalivu proteklih dana.

Izvor: www.novosti.rs

 88 
 on: Yesterday at 09:56:48 am 
Started by MOTORISTA - Last post by MOTORISTA
Kanadski premijer apelovao na države širom sveta
Tanjug 14. 01. 2021.

KANADSKI premijer Džastin Trudo pozvao je države širom sveta da stvore jedinstveni front protiv hapšenja stranih državljana u Kini, upozoravajući da je svaka zemlja ranjiva.

Trudo je ovo izjavio nakon što je Kanada više puta pozvala svoje partnere da pritisnu Peking da oslobodi kanadske državljane, prenosi Rojters.

- Imamo ogroman nivo usklađenosti, ne samo sa Sjedinjenim Državama, već i sa saveznicima širom sveta, kako bismo neprestano pokretali pitanje prinudne diplomatije koju Kina sve više koristi - rekao je Trudo u intervjuu emitovanom u četvrtak. Kina je privela dvojicu muškaraca nakon što je kanadska policija po američkom nalogu uhapsila šeficu finansijske službe kompanije ''Huavej'' Meng Vanžu. Ona se nalazi u kućnom pritvoru u Vankuveru dok se bori da bude izručena Kini, dodaje Rojters.

Izvor: www.novosti.rs

 89 
 on: Yesterday at 09:50:30 am 
Started by jadran2 - Last post by barba
Samo ovaj jedan je napravljen.
Motorista, tko je ovo slikao?

 90 
 on: Yesterday at 09:50:24 am 
Started by Brok - Last post by MOTORISTA
Oglasio se Stoltenberg, evo šta ga posebno brine
Novosti online 14. 01. 2021.

NATO pažljivo prati jačanje vojnog prisustva Rusije od Baltika do Severne Afrike, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg i dodao da Rusija jača i svoje vojne sposobnosti, te iz tog razloga – to čini i NATO.

- Što se tiče ruskog vojnog prisustva u Libiji, uopšte u Africi – Alijansa sve to pažljivo prati - rekao je on u Briselu na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Mauritanije Muhamedom uld Gazuanijem. Prema rečima Stoltenberga, NATO ne prati samo jačanje Rusije u Africi, već i na „Bliskom istoku, u Siriji, regionu Crnog mora, na Krimu, u području Baltičkog mora, na krajnjem severu“.

- To je nešto što je pravi uzrok naše zabrinutosti. Pomno pratimo vojno jačanje Rusije. Stoga je NATO povećao borbenu gotovost svojih snaga. Iz tog razloga izdvajamo dodatne investicije za nove vojne mogućnosti. To je razlog zbog kojeg prilagođavamo Alijansu pred sve odlučnijom Rusijom, koja značajno ulaže u vojnu opremu i povećava svoje vojno prisustvo, uključujući i kod naših granica - istakao je on. Govoreći o „vojnom prisustvu Rusije u Libiji“, Stoltenberg je rekao da je Severnoatlantski savez primetio navodno prisustvo vojnih aviona i „plaćenika koje finansira Rusija“.

- Za NATO to znači samo jednu stvar – da je neophodno podržati političko regulisanje situacije pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. Pozdravljamo prekid vatre i podržavamo napore UN. Takođe pozivamo sve strane da poštuju postignute dogovore - zaključio je on.

Izvor: www.novosti.rs

Pages:  1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 18 queries.