PALUBA
February 19, 2020, 02:23:25 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 [10]
 91 
 on: February 17, 2020, 11:16:13 pm 
Started by Brok - Last post by Perun
1. Realnost na terenu
1.1 Kažu: „'Mir! Mir!'Ali mira nema.“ (Jr 6,14). Ovih dana svi govore o miru na Bliskom istoku i mirovnom procesu. No, sve su to do sada samo riječi; realnost je izraelska okupacija palestinskih područja, gubitak naše slobode i sve što proizlazi iz ove situacije:
1.1.1 Zid razdvajanja podignut na palestinskom teritoriju, kojeg je velik dio konfisciran u tu svrhu, pretvorio je naše gradove i sela u zatvore, odvojivši ih jedne od drugih, pretvorivši ih u raspršene i podijeljene kantone. Gaza, osobito nakon okrutnog rata koji je Izrael tamo pokrenuo u prosincu 2008. i siječnju 2009, nastavlja živjeti u nečovječnim uvjetima, pod trajnom blokadom i odsječena od ostatka palestinskog područja.
1.1.2 Izraelska kolonistička naselja pustoše našu zemlju u Božje ime i u ime sile, kontrolirajući naša prirodna bogatstva, uključujući vodu i poljoprivrednu zemlju, uskraćujući ih stotinama tisuća Palestinaca. Ona predstavljaju prepreku svakom političkom rješenju.
1.1.3 Realnost je svakodnevno ponižavanje kojem smo izloženi na vojnim kontrolnim točkama na putu do radnih mjesta, škola ili bolnica.
1.1.4 Realnost je razdvajanje članova iste obitelji koje onemogućava obiteljski život tisućama Palestinaca, osobito u slučajevima gdje jedan od supružnika nema izraelsku osobnu iskaznicu.
1.1.5 Sloboda vjeroispovijesti strogo je ograničena; slobodan pristup svetim mjestima uskraćen je pod izlikom sigurnosti. Jeruzalem i jeruzalemska sveta mjesta nedostupna su mnogim kršćanima i muslimanima iz Zapadne obale i Pojasa Gaze. Čak su i stanovnicima Jeruzalema nametnuta ograničenja tijekom vjerskih blagdana. Nekim pripadnicima našeg arapskog svećenstva ulaz u Jeruzalem je redovito onemogućen.
1.1.6 I izbjeglice su dio naše realnosti. Većina ih još uvijek živi u logorima u nečovječnim uvjetima. Iz generacije u generaciju čekaju na ostvarenje svog prava na povratak. Kakva će biti njihova sudbina?
1.1.7 A zarobljenici? Tisuće zarobljenika koji čame u izraelskim zatvorima su naša realnost. Izraelci su prevrnuli nebo i zemlju kako bi oslobodili jednog zarobljenika, a ove tisuće palestinskih zarobljenika, kada će oni biti slobodni?
1.1.8 Jeruzalem je srce naše realnosti. Istovremeno simbol mira i znak sukoba. Zid razdvajanja odvaja palestinske četvrti, a Jeruzalem ostaje bez svojih palestinskih građana, kršćana i muslimana. Konfisciraju im osobne iskaznice, što znači gubitak prava da žive u Jeruzalemu. Ruše im ili izvlašćuju domove. Jeruzalem, grad pomirbe, postao je grad diskriminacije i isključivosti, izvor sukoba umjesto mira.

1.2 Dio te realnosti je i izraelsko nepoštivanje međunarodnog prava i međunarodnih rezolucija, te paraliza arapskog svijeta i međunarodne zajednice kad se s njim suoče. Krše se ljudska prava i unatoč raznim izvještajima lokalnih i međunarodnih organizacija za ljudska prava, nepravda se nastavlja.
1.2.1 Palestinci koji žive u državi Izrael, koji su također pretrpjeli povijesnu nepravdu, iako građani s pravima i obvezama državljanstva, ipak su žrtve diskriminacijske politike. I oni čekaju na ostvarenje svojih punih prava i jednakost s ostalim sugrađanima.

1.3 Iseljavanje je još jedan element naše realnosti. Odsutnost svake vizije ili tračka nade u mir i slobodu tjera mlade ljude, kako muslimane tako i kršćane, da emigriraju. Na taj način zemlja ostaje bez svog najvažnijeg i najvrjednijeg bogatstva - obrazovane mladeži. Sve manji broj kršćana, osobito u Palestini, jedna je od opasnih posljedica, kako ovog sukoba, tako i lokalne i međunarodne paralize i neuspjeha u pronalaženju sveobuhvatnog rješenja problema.

1.4 Suočen s ovom realnošću, Izrael svoje postupke pravda kao samoobranu, uključujući okupaciju, kolektivno kažnjavanje i sve ostale oblike odmazde usmjerene protiv Palestinaca. Po našem je mišljenju ova vizija izvrtanje realnosti. Da, postoji palestinski otpor okupaciji. Međutim, da nema okupacije, ne bi bilo ni otpora, ni straha ni nesigurnosti. Tako mi tumačimo ovu situaciju. Stoga pozivamo Izraelce da okončaju okupaciju. Tada će otkriti novi svijet u kojem nema straha, nema prijetnji, već u njemu vladaju sigurnost, pravda i mir.

1.5 Palestinci su različito odgovorili na ovu realnost. Neki su odgovorili pregovorima: to je bio službeni stav Palestinske samouprave, ali nije potaknuo mirovni proces. Neke političke stranke odlučile su se za put oružanog otpora. Izrael je to iskoristio kao izliku da optuži Palestince da su teroristi i uspio je iskriviti pravu prirodu sukoba, predstavivši ga kao izraelski rat protiv terorizma, umjesto izraelske okupacije kojoj se s ciljem njenog okončanja suprotstavlja legitimni palestinski otpor.
1.5.1 Tragediju su pogoršali unutarnji sukob među samim Palestincima i odvajanje Gaze od ostatka palestinskog područja. Pri tome je vrijedno spomenuti da, iako je do podjele došlo među samim Palestincima, međunarodna zajednica za nju snosi znatnu odgovornost, budući da je odbila prihvatiti volju koju je palestinski narod izrazio u obliku rezultata demokratskih i legalnih izbora 2006. godine.

Još jednom ponavljamo i objavljujemo da je naša kršćanska riječ usred svega ovoga, usred naše katastrofe, riječ vjere, nade i ljubavi.

https://ambient-palestine.blogspot.com/2012/10/poruka-palestinskih-krscana-svijetu.html?m=1

 92 
 on: February 17, 2020, 11:14:56 pm 
Started by Brok - Last post by fazan
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Друга лаж, број Палестинаца који су након рата 1948. избегли са подручја Израела је био већи од 700,000 - али не милион колико се тврди. Из арапских и муслиманских земаља је избегло у Израел 850,000 Јевреја, што је дефинитивно више од броја Палестинаца који су избегли из Израела. Године 2009. у арапским земљама је живело мање од  26,000 Јевреја, од 856,000 колико их је живело 1948.

 93 
 on: February 17, 2020, 11:10:33 pm 
Started by duje - Last post by dead1

Ако повећају професионални састав за 400 људи, (на 7,500) нема разлога да од 4 професионална батаљона не направе 2 батаљонске групе (скупине) по НАТО стандардима. При томе, то што НАТО треба нису оклопни или тешки механизовани батаљони (гусеничари) него лаки механизовани батаљони (точкаши). Можда ће део Valuk/Pandur или Patria возила да добије топове већег калибра, али цела идеја је да се 2 два батаљона могу укрцати у авионе и послати у мисије пакта у року од 72 сата. Отприлике оно што су Stryker бригаде код Американаца.

Hvala Fazan.  Koja je inace razlika izmedu bojne i bataljuna?  Mislio sam da su to iste stvari?

Sto se tice NATO pakta, mislim da tu vise i ne znaju sto je misija. Da li je cilj da stite Evropu od Rusa ili kolonijalne intervencije.

Cisto sumnjam da lake mehanizirane jedinice poput Stryker imaju dovoljno borbene sposobnosti da se bore protiv Rusa.  Cak citave brigade takvih vozila su slabe -  nema dovoljno artilerije i nikakve samohodne artiljerije, nema teskog oklopa.  Te brigade nemaju neku ofenzivnu moc.  Inace Amerikanci povecavaju broj teskih oklopnih brigada opremljeni sa M1 Abrams i M2/M3 Bradley.  Broj Stryker brigada su odrzali na 8 ali je jedna prebacena u Zbor Nacionalne Garde.


https://mwi.usma.edu/never-bring-stryker-tank-fight/

A broj teskih jedinica u Evropi pada narocito kod Njemaca, Francuza i Engleza (a Hollandija i Belgija vise nemaju ikakve tenkove).
 94 
 on: February 17, 2020, 11:05:22 pm 
Started by Brok - Last post by Perun
Palestina: Izrael koristi holokaust kako bi prikrio svoje zločine
Međunarodna zajednica mora dobro obratiti pažnju na patnje palestinskog naroda, koji je pod okupacijom, poručuju Palestinci.
'Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i vođe okupacije koriste forum da bi prikrili pravo lice Izraela, koji okupira teritoriju druge zemlje', tvrde PalestinciEPA
Ministarstvo vanjskih poslova Palestine upozorilo je na to da Izrael koristi holokaust kako bi prikrio svoje zločine nad palestinskim narodom i okupaciju arapskih teritorija.

Palestinsko ministarstvo pozvalo je učesnike Petog svjetskog foruma o holokaustu, koji se održava u Jerusalemu, da budu oprezni s "političkim kontekstima koje Izrael ovom prilikom pokušava iskoristiti", prenosi Anadolija.

"Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i vođe okupacije koriste forum da bi prikrili pravo lice Izraela, koji okupira teritoriju druge zemlje, naseljava se tamo i nad palestinskim narodom čini najstrašnije zločine, koji su dostigli nivo ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti", navodi se u saopćenju.

'Patnja palestinskog naroda'
Palestinsko ministarstvo dodaje da međunarodna zajednica "mora dobro obratiti pažnju na patnje palestinskog naroda, koji je pod okupacijom".

Tom prilikom Ministarstvo je ponovo osudilo holokaust.

Najmanje 40 političkih čelnika učestvuje na Petom svjetskom forumu o holokaustu, koji se održava u Zapadnom Jerusalemu.

Među visokopozicioniranim zvaničnicima su predsjednik Rusije Vladimir Putin, njegov francuski kolega Emmanuel Macron, potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence i mnogi drugi.

 95 
 on: February 17, 2020, 11:01:00 pm 
Started by Brok - Last post by fazan
Палестински председник Абас је 2011. признао да је арапско одбијање плана УН о подели из 1947. била грешка коју они сада покушавају да исправе.

 96 
 on: February 17, 2020, 10:56:05 pm 
Started by Brok - Last post by fazan
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Још једна лаж. Планом УН о подели онога што се звало Mandatory Palestine, Израел је требао да добије 56% територије. У рату који је уследео освојио је 22%. Није освојио 78%, јер је већ имао 56%. Ево илустрације где је црвеном бојом означено то што је Израел заузео:


 97 
 on: February 17, 2020, 10:47:26 pm 
Started by Brok - Last post by fazan
Перуне, култура дијалога ти није на нули, него испод нуле. Научи се да уважаваш чињеницу да постоје људи који размишљају другачије, као и да постоје аргументи друге стране. Упорно говориш о последицама, а не о узроцима.

Нпр, на тему тих фамозних 47 милијарди долара. (Било ко ко има везе са економијом и бизнисом у реалном животу ће ти рећи да су такве пројекције статистичка глупост, али хајде та то оставимо по страни.) Палестинске територије су биле блокиране ради терористичких напада. Газа је и даље блокирана, али не блокира је само Израел, него и Египат. Хајде ако је Израел сила зла која спроводи гетоизацију. Зашто Египат блокира Газу? Одговори конкретно.

На тему палестинских жртава. Током прве интифаде, Палестинци су убили више Палестинаца него Израелаца. Према званичним израелским информацијама, убили су 272 Израелца, од тога 102 припадника снага безбедности. Према информацијама које је објавила Palestinian Human Rights Monitoring Group, око 1000 Палестинаца је убијено под оптужбом да су сарадници Израела. Процењује се да је можда 40-45% убијених заиста имало неке везе са Израелом.

Научи се да увек објављујеш извор вести коју преносиш, тако да можемо да видимо о чему се ради, а не да нагађамо.

И остави се објављивања пропагандних фотографија. Објави нормалне форографије, по могућности са објашњењем о чему се ради и када и где је снимљено. Уздржи се од преношења палестинског пропагандног ђубрета са упоредним фотографијама из WW2 и са Блиског истока. Сличност између тих догађаја не постоји.

 98 
 on: February 17, 2020, 10:11:58 pm 
Started by Brok - Last post by Perun
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 99 
 on: February 17, 2020, 10:02:10 pm 
Started by Brok - Last post by Perun
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 100 
 on: February 17, 2020, 10:00:46 pm 
Started by MOTORISTA - Last post by lovac

Izgleda da im je čak i "Orada" neperspektivna.

Samo im je ministar odbrane perspektivan!
Sa ove dužnosti će otići u neko drugo ministarstvo, ostavljajući iza sebe haos, kao u svim dosadašnjim ministarstvima gde god je do sada bio.

Bruka od ministra!

Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 [10]
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 19 queries.