PALUBA
June 27, 2019, 02:07:49 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 17 18 19 20 21 [22] 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Riječno brodarstvo  (Read 135879 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 098


« Reply #315 on: January 23, 2017, 09:11:39 pm »

I ako izgleda da se stvari samo ponavljaju ipak se pomalo i razlikuju.vo što ide danas.Evo što ima interesantno danas:

Пробијена ледена баријера код Даљске кривине

Пре куповине нових, провериће се стање запуштених ледоломаца
недеља, 22.01.2017. у 10:41
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Ледена баријера код Даљске кривине у потпуности је пробијена чиме је коридор за проток воде на том делу Дунава поново функционалан, речено је Танјугу у министарству пољопривреде.

Како се наводи, два ледоломца из Апатина сада су на путу ка Београду, док ледоломац Гребен истовремено ради на разбијању леда код Гроцке – преноси Танјуг.

 
Пре куповине нових, провериће се стање запуштених ледоломаца

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да се један већи мађарски ледоломац налажи на 700 метара од мањег који је заробљен код Даљске кривине и додао да очекује да он ускоро буде ослобођен.

„Очекујем да се тамо потпуно рашчисти и да ледоломци „Сечањ” и „7”, који су усидрени у Апатину крену ка Београду и да у наредна два - три дана имамо чисту ситуацију”, рекао је Недимовић за ТВ Пинк.

Додао је да се ледоломци данима боре да очисте коридор од Апатина до Богојева, истичући да је пао ниво воде на Дунаву, те да је водостај за око метар мањи него претходних дана.

„Имамо и 'Гребен' и 'Бор' који раде узводно од Ђердапа и у наредним данима имаћемо добру ситуацију”, рекао је Недимовић. Подсетио је дан је Србија искористила међународни споразум са Мађарском о слању ледоломаца, истичући да су људи из „Војводина воде” и „Србијаводе” даноноћно на рекама.

Недимовић је назначио да је под ледом у Србији 693 километара река, на којима је проглашена редовна одбрана од поплава, као и још 110 километара река на којима је ванредна одбрана од поплава.


Србија дозволила да домаћи ледоломци пропадају, а тражи помоћ од Мађарске (Фото анјуг/Јарослав Пап)

Министар је поновио да је намера да се реши проблем са ледоломцима, наводећи да нови ледоломац кошта између 3,5 и 4 милиона евра. „Али, ледоломац није кекс, па да може да се купи у свакој самопослузи, морате да га испројектујете, да се он направи. Ми смо приступили том послу”, рекао је Недимовић.

Додао је и да се ледоломци, који су у Новом Саду, а који се спомињу у медијима, од 2011. уопште не користе, те у овом тренутку немају ни оспособљене моторе. „Ми имамо озбиљну стуацију, анализираћемо и њихово стање, пре него што донесемо одлуку о куповини нових.”, рекао је Недимовић. Наводећи да се проблем са ледломцима није размтарао до сада, министар каже да то не жели да користи као изговор, већ да реши проблем.

„Свашта је овој земљи продато након 2000. године, свашта је урађено и са другим стварима, које су од стратешког интереса за земљу. Имамо јасан циљ, а то је да решимо проблем ледоломаца у нередним годинама, уз друге ствари за одбрану од поплава”, навео је Недимовић.

Министар је истакао и да ови временски услови неће значајније утицати на усеве. Како каже, ова ситуација није непозната, већ смо је ми заборавили у последњих 10-15 година.

„Имали смо оваквих ситуација средином 80-их година, па и пре пет-шест година. Додуше, овако озбиљну ситуацију са ледом нисмо одавно имали, али морамо стално да се привикавамо, климатске промене су чињеница”, рекао је Недимовић.

Танјуг
Ослобођен ледоломац заглављен у леду

НОВИ САД - Већи од два мађарска ледоломца успео је данас око поднева да се пробије кроз даљску кривину и ослободи мањи ледоломац, саопштено је из јавног водопривредног предузећа Воде Војводине.

После успостављања коридора, други пар ледоломаца који су чекали усидрени у Апатину, кренули су низводно према Новом Саду и Београду. Други пар ледоломаца деловаће низводно од зоне од заједничког интереса, а у Новом Саду се очекују у понедељак, наведено је у саопштењу.

Током претходне ноћи, потискивач „Слога” је од 19 сати у суботу до један сат после поноћи био ангажован на пропуштању ледених санти у зони Новог Сада. „Слога” остаје у стању приправности за интервенције по потреби.

Ванредна одбрана од загушења ледом и даље се спроводи на 104,7 километара Дунава. Редовна одбрана на снази је на 628,67 километара Дунава, Саве, Тисе и банатских водотока. Осматрачки тимови прате ледене појаве у складу са Општим и Оперативним планом одбране, закљученмо је у саопштењу ЈП Вода Војводине.
Фонет

 
На Морави пуца лед, али га је још много

ЈАГОДИНА - На Великој Морави пуца лед, али га је још много, а наслаге су и преко 30 центиметара.

Ванредна одбрана од леда, уведена пре десет дана, од стране Ј.П „Србијаводе”, и даље је на снази.

Код Јагодине, код Глоговачког моста, река је одледила кроз средину корита, плутају комади леда, а уз ток се окупљају птице корморани у потрази за рибом.

Уз обале, пре свега леву, још су велике наслаге леда, које су заробиле рибарске чамце, дебљине преко 30 центиметара, процењују риболовци.

Са обале се чује како пуца лед.

Када порасте температура, око поднева лед крене, пуца, местимично се чује и вода испод њега, али се ноћу све поново стегне, јер је температура и преко -15 степени Целзујсових, објашњавају рибари – преноси Танјуг.
----------------
I evo šta kažu stručnjaci u drugim člancima (ne ja).
Suprotno nekima do sada,tvrde da opasnosti od poplava nema,sve dok su reke zaleđene.Prava opasnost dolazi kad se led počne topiti i kad zbog toga vodostaj poraste.Tad dolazi do opasnosti od leda ako se nagomila i začepi normalni protok Dunava i Save.Tako je bilo i onda u Mađarskoj i to tek u martu.
I pošto su meni interesantniji komentari često od "zvaničnih" stručnih,ima nekoliko interesantnih:
Jedan ovu situaciju upoređuje sa "psećom" logikom.Kaže,pas na toj ciči zimi se sklupča i "zakune" se da će kad otopli napraviti sebi kućicu za sledeću zimu,međutim ljeti kad se raširi da bi se rashladio od vrućine,zaključi da bi to bio velik posao jer se "raširio" i odustaje do zime kad ponova se "zakune" na isto.
Naravoučenije,neće ovi što sada tvrde ni kupiti nove ni osposobiti stare,jer im na ljeto neće trebati i bit će to "velik" posao.
Drugi komentar se odnosi na ovo gore u tekstu,gdje se tvrdi,da ovi iz Vo da Srbije i Voda vojvodine,su stalno angažovani na cjelom toku.Lijepo čovjek zaključi,da nemaju ledolomce i čime su onda "angažovani",jedino maljevima sa obale lupaju led.
I još jedan komentar koji se odnosi na našu situaciju i u vezi drugih odbrambenih sredstava.Počinje "da se prase ne goji za Božić".U kojoj normalnoj zemlji se sredstva unište kao nepotrebna,pa onda kad se problem javi zaključi se,da nema potrebnih sredstava i obeća se da će se kupiti nova ili osposobiti,ako je negdje na otpadu ostalo koje staro sredstvo (misli se i na druga sredstva za spašavnje,pontoni,čamci i sl.).Zaista sve po "planu".
Bilo je tu još ponešta,na pr, hoće li se utvrditi tko je prodao Borovici ledolomce i da li će odgovarati itd.

Poz.


* Zapusteni-ledolomci.jpg (43.71 KB, 672x402 - viewed 115 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 498« Reply #316 on: January 24, 2017, 05:52:22 pm »

Kod Starih Banovaca povećava se debljina leda na Dunavu
Tanjug   24.01.2017.

Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" saopštilo je danas da je na delu Dunava, od Slankamena do Starih Banovaca, došlo je do ledostaja, da je na deonici dugoj šest kilometara ledostaj je još uvek manje debljine od oko 20 centimetara, te da je nizvodno počelo gomilanje leda i da se debljina leda povećava.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U saopštenju se navodi da je u Daljskoj krivini formiran koridor kroz ledenu barijeru od oko 70 do 100 metara, a da je preostali deo toka pod ledostajem. Planirano je da madjarski ledolomac broj XI tokom dana prodje celu deonicu koridora, od Borova Sela do mosta Bogojevo, a nakon toga da radi na sitnjenju leda širenjem koridora sa nizvodne strane. "Od Daljske krivine do Slankamena procenat pokrivenosti ledom iznosi od 40 do 70 procenata", kaže se u saopštenju i dodaje da je potiskivač "Sloga" i dalje angažovan na održavanju ledohoda na sektoru Grada Novog Sada i u pripravnosti je 24 sata. Par mađarskih ledolomaca koji su juče stigli u Novi Sad jutros su krenuli nizvodno prema Beogradu. Ledolomci su stigli do prve barijere i rade kod Surduka. Na reci Savi pokrivenost vodnog ogledala ledom se smanjuje, dok je na Tisi i banatskim vodotocima na celoj dužini toka formiran ledostaj. Vanredna odbrana od zagušenja ledom ostaje na snazi na 104,7 kilometara na Dunavu, dok se redovne mere odbrane sprovode na 628,67 kilometara na Dunavu, Savi, Tisi i banatskim vodotocima.

Izvor: www.blic.rs


* 01.jpeg (27.34 KB, 470x314 - viewed 135 times.)
Logged
davi
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 172


« Reply #317 on: March 21, 2017, 10:50:45 pm »

Чамци браће Николић – од Мачве до Летоније

У малој радионици породице Николић настаје прави производ из Србије. За израду чамаца савијају и варе алуминијум из Севојна, а за пројекте и ентеријер пловила ангажују митровачке мале фирме. Осим роболовачких, на захтев купаца раде и веће чамце, глисере и катамаране, кажу и до двадесетак годишње.

„Ја имам у производњи неколико људи, то је базна производња. Ми ту радимо грубе радове, а касније производњу финализујемо уз помоћ седам-осам мањих фирми из Митровице. Наши су производи примерени буџету, тако да се сналазимо што се тиче купаца“, каже Бранко Николић из „Ђена шипа“.

Да би посао напредовао, помаже и Бранков брат, иначе здравствени радник.

„Све своје слободно време користим да помогнем брату да се фирма развије, пошто смо емотивно везани за овај посао – наш покојни отац је радио у бродоградилишту 'Сава' у Мачванској Митровици, али и широм Европе и Јадрана“, прича Станко Николић.

Поједини купци кажу да посебно цене ручну израду и могућност да бирају дизајн и пловило за стабилну вожњу.

„Нема љуљања, то је један комфор. Изгледа као дневна соба, није класичан брод, није мали простор“, истиче купац Горан Станковић.

Овај катамаран произведен у Митровици кошта три пута мање него на западном тржишту. Овдашњи чамци плове домаћим рекама, али и у земљама региона, па чак и у Летонији.

Намера власника је да изграде нови погон и повећају извоз. У локалној самоуправи кажу да су олакшали процедуре, и да је бродоградња у Мачванској Митровици, уз постојеће бродоградилиште, коначно пребродила буру.

Izvor: www.rts.rs

Logged
vdnp
mornar
*
Offline Offline

Posts: 1


« Reply #318 on: December 04, 2017, 09:17:04 pm »

Дали неко од вас ко ради на нашим речним теретним бродовима или зна може да опише живот на броду,послове,какви су услови,колико се ради,зарађује?
Logged
popeye
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4


« Reply #319 on: August 08, 2018, 12:32:02 am »

Dugo nisam bio na forumu.Jednostavno ,nisam imao inspiraciju.Šta napisati o brodarstvu u Srbiji?Kakakv bih naslov naveo?
Jednostavno ,prazno polje ili Ništavilo.
Zadnjih deset godina ništa novog nema.Stanje nikakvo.Brodovi stari, a ovi novi što se kupuju,  stariji su od  Vikinških jedrenjaka.
Lešine plove Dunavom.Ni Cigani ih ne bi uzeli za staro gvožđe.
Brodovi ne upotrebljivi jer se u njih ne ulaže ništa.Čak se i ne farbaju.Korita brodova trula,motori pred smrt.I naravno,ljudi plove na njima.treba prehraniti porodicu.
Pravih kapetana nema više.Oni su otišli ili u penziju ili u EU.Sadašnji kapetani jedva da imaju i osnovnu školu.To im je omogućila država.Ne moraš više ići u Brodarsku školu.Možeš biti pekar i postati kapetan.
Kapetanije služe da se otmu pare izmišljenim ispitima koje niko u svetu ne priznaje.Ispiti su normalna stvar, ali kada te ispituju ljudi koji nemaju dva dana plovidbe ,onda treba da dobro razmislimo,gde je brodarstvo i kuda ide.
U stvari mi i nemamo brodove,jer su uglavnom registrovani u Slovačkoj ,Ukrajini,Moldaviji.Posada naravno naša,sa platama ispod bilo kog dostojanstva.Na nekim kompanijama su zaposleni Ukrajinci,mada ni oni neće da rade više za naše plate.I oni odoše u EU kompanije,jer su odlični lađari i školovani.Na stranu ostale osobine,što i nije tema.
Nešto što je pozitivno napisati?Nema toga više osim sećanja da smo bili priznati i poštovani u Evropi.A sada?Sada je praznina.


Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 406


« Reply #320 on: August 09, 2018, 05:15:04 pm »

А на бродовима, цела посада се баве неком нелегалном работом, најчешће крађом горива кроз разне видове "уштеде".
Logged
Director
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 050


« Reply #321 on: August 09, 2018, 08:30:04 pm »

Ja sam svojevremeno kupovao burad dizela od njih, ali ne javlja mi se taj drugar poodavno što je imao tu vezu. Možda je na "odmoru" Smiley
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 406


« Reply #322 on: August 10, 2018, 06:57:31 pm »

Па, сад неки су заиста на продуженом одмору и тзв. пиратерија у "бермудском" троуглу (Београд-Панчево-Смедерево) значајно је пала, посебно са наших баржи које су превозиле нафту из рафинерије. Далеко од тога да је искорењено, али је значајно смањено.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 498« Reply #323 on: January 01, 2019, 08:37:10 am »

Avala i Jagodnja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Avala i Jagodnja.jpg (124.79 KB, 1200x864 - viewed 28 times.)

* Avala.jpg (125.61 KB, 1200x674 - viewed 31 times.)
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 172« Reply #324 on: January 25, 2019, 10:24:15 am »


 I Begejom još nešto prođe.

  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* IMG_20181206_144652_1CS.jpg (670.22 KB, 1728x2880 - viewed 34 times.)

* IMG_20181206_144710_1CS.jpg (461.82 KB, 1728x2880 - viewed 29 times.)

* IMG_20181206_144738_1CS.jpg (466.93 KB, 2880x1728 - viewed 28 times.)
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 172« Reply #325 on: March 03, 2019, 07:58:34 pm »


  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 

 Dunav Agregati. Bivše Zrenjaninsko Brodarstvo. Normalno prodato i skoro uništeno. Isti vlasnik : Heroj Pinki; Brodarstvo Zrenjanin ; . . .Šta reći???


* IMG_20181209_113229_1CS.jpg (654.59 KB, 1728x2880 - viewed 17 times.)

* IMG_20181209_113248_1CS.jpg (801.37 KB, 1728x2880 - viewed 22 times.)

* IMG_20181209_113303_1CS.jpg (800.72 KB, 2880x1728 - viewed 19 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 406


« Reply #326 on: March 03, 2019, 10:36:54 pm »

Зар тај "Дунав агрегати" није отишао у стечај?
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 172« Reply #327 on: March 04, 2019, 12:02:37 am »


 Vidim da plove. Stečaj ? Pa zar je to prepreka? I Brodogradilište " Begej" je u stečaju bilo godinama i uspešno smo radili za zapadno tržište , imali odlične izvozne rezultate.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 406


« Reply #328 on: March 04, 2019, 07:56:58 pm »

Било је блокада Дунава бродовима, радници нису примали плату, па тужили па су им извршитељи продавали бродове и тд. и сл... Можда је део у Зрењанину продат...
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 172« Reply #329 on: March 05, 2019, 12:05:23 am »


 Znam za to. Deo su sistema Dunav Grupa. Ima tu više firmi. Iz bivšeg brodarstva su ostale te samohodke Mislim 3 kom.) i pretovarno postrojenje " Zrenjaninka"
Logged
Pages:  1 ... 17 18 19 20 21 [22] 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 25 queries.