PALUBA
August 04, 2020, 03:28:34 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Down
  Print  
Author Topic: Jahta Dragor  (Read 33662 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
midz
mornar
*
Offline Offline

Posts: 1


« Reply #60 on: March 10, 2016, 01:04:55 am »

Dragi svi, zanima me da li neko jos uvek odrzava ovaj forum, posto bi me zanimale jos neke informacije o brodu Dragor, tj Krajna zarad  jednog licnog projekta. Hvala puno
Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 863« Reply #61 on: March 10, 2016, 08:48:15 am »

"Krajina" više ne preti

Stari brod koji se otkačio i krenuo rekom - čvrsto vezan kod Sajma. Nije ni bilo mesta panici - kaže Saša Isakov, jedan od vlasnika


* 1.jpg (141.64 KB. 620x297 - viewed 166 times.)


* 2.jpg (115.98 KB. 800x522 - viewed 138 times.)

Brod se zaustavio kod Starog železničkog mosta

BROD "Krajina", koji u subotu uveče umalo nije udario u Stari železnički most na Savskom pristaništu kod Sajma, u potpunosti je obezbeđen i vraćen na početnu poziciju u nedelju.

Ova nekadašnja luksuzna jahta u subotu se "opasno" približila mostu kao i ogradi biciklističke staze, pa je pretila da izazove veliku havariju. Srećom, zaustavila se na vreme, a prema rečima Saše Isakova, jednog od vlasnika broda, nije bilo potrebe za panikom.

- "Krajina" se približila obali jer je vodostaj reke naglo porastao, pa su se sidra pomerila i samim tim "pokrenula brod" - objašnjava Isakov. - On se nalazio nekih devet metara od obale, i iako se na prvi pogled čini da je mogao da udari u most, to se ne bi desilo, jer je bio dobro pričvršćen sa svih strana. Radnici su pomerili sidro i sve adekvatno obezbedili, a brod će i dalje neko vreme ostati na ovoj lokaciji.

On dodaje i da je u planu kompletna rekonstrukcija "Krajine", koja će biti obavljena u saradnji sa Istorijskim muzejom.

A da je sve u redu i da se plovilo nalazi na bezbednom odstojanju, potvrdio nam je i šef Lučke kapetanije Branislav Milešić.

- Brod je vraćen na početnu poziciju, vezan je još čvršće i nema nikakve opasnosti od nadolazeće vode - rekao je Milešić.

PLOVIO I TITO

BROD "Krajina" je sagrađen 1928. godine. Tada se zvao "Dragor". Bio je u vlasništvu porodice Karađorđević, da bi početkom Drugog svetskog rata u Novom Sadu potpao pod komandu NDH...

Posle Drugog svetskog rata brod je vraćen u Beograd. Usledila je kompletna rekonstrukcija, kao i novo ime - "Krajina". Josip Broz Tito, doživotni predsednik SFRJ, takođe se vozio ovm plovilom. Što se novije istorije tiče, "Krajinu" mnogi pamte po filmu "Na lepom, plavom Dunavu"...

Izvor : novosti.rs

Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 292


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #62 on: March 14, 2016, 11:41:54 am »

Dragi svi, zanima me da li neko jos uvek odrzava ovaj forum, posto bi me zanimale jos neke informacije o brodu Dragor, tj Krajna zarad  jednog licnog projekta. Hvala puno

Poslao sam ti privatnu poruku preko koje mozemo da komuniciramo o svemu u vezi Dragora/Krajine.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 654« Reply #63 on: January 21, 2018, 10:01:12 am »

Zaboravljena kraljeva i Titova jahta - Kako je luksuzna "Krajina" završila u rđi i smeću
Ana Ristović   20.01.2018.

Skoro sasvim ogoljen, ulubljenih potpornih stubova i ograde, nekada biser beogradskih reka, brod "Krajina" danas ispod gareži i rđe krije dragocenu istoriju čija priča počinje još u doba Kraljevine Jugoslavije.

Muzejska vrednost oronule rečne jahte koja već neko vreme na Starom sajmištu pluta Savom, nedaleko od mosta Gazela, ogleda se najpre u tome što je pripadala vladarima prve i druge Jugoslavije – kralju Aleksandru Karađorđeviću i Josipu Brozu Titu.


* 01.jpg (19.62 KB. 470x312 - viewed 78 times.)


U moru nebrojano mnogo priča i legendi koje su tadašnji savremenici prepričavali od uva do uva, a pokolenja potom prenosila s kolena na koleno, najpoznatija je ona po kojoj je brod dobijen kao miraz kralju Aleksandru uz rumunsku princezu Mariju. Ipak, zvanični podaci govore da je o izgradnji plovila odlučeno 1926. godine, povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Prema spisima dr Zorana Nikolića i prof. dr Branislava Bilena, arhiviranih u Istorijskom muzeju Srbije, za luksuznu dvorsku jahtu iz Regenzburga jugoslovenska kruna nije štedela, te je njena gradnja, sa svim izmenama i dopunama koštala oko 1,5 miliona zlatnih maraka. Ova lepotica prvobitno je trebalo da nosi ime "Prestolonaslednik Petar", ali je uprava dvora kasnije rešila da joj kumuje nazivom "Dragor". Tako je, neposredno pre uvođenja šestojanuarske diktature 1928. godine, beli "Dragor" doplovio u Beograd, gde će iste godine postati deo arsenala flote Kraljevske mornarice. Površine od oko 700 kvadratnih metara, sa tri salona, dva apartmana, 18 dvokrevetnih kabina i palubom za šetnju, bez sumnje bio je pravi dragulj vladarske porodice u čijoj službi je bio sve do 1941.


* 02.jpg (23.44 KB. 470x312 - viewed 80 times.)


Tada mu sreća okreće leđa, te biva zarobljen i predat čelnicima hrvatske rečne flotile u Brodu, da bi ga kasnije novoosnovano zagrebačko Mornarsko zborno zapovedništvo preuzelo i vratilo u Beograd. Međutim, godine koje su usledile pokazale su da je ovo bila samo kratka epizoda u dugom putešestviju. Naime, vrlo brzo postaje poklon bugarskom kralju Borisu, a nakon njegove smrti 1943. Nemci ga prebacuju na gornji Dunav, gde je sačekao kraj rata bez većih razaranja, ali u već prilično lošem stanju zbog slabog održavanja. Tri godine potom ponovo stiže u Beograd, a Predsedništvo FNRJ 1948. šalje zahtev da se brod hitno osposobi za plovidbu. Nova vlast brodu dodeljuje i novo ime "Krajina", po kojem je i danas poznat. Josip Broz Tito služio se ovom jahtom sve do smrti, koristeći je pri obavljanju državničkih poslova. Podaci iz brodske knjige o eksploataciji u osmoj deceniji prošlog veka pokazuju da je brod plovio godišnje tek oko 600 kilometara u proseku. Nakon odlaska "oca svih naroda i narodnosti" zbog visokih troškova održavanja doneta je odluka da se "Krajina" pretvori u muzej na vodi. Ideja nije zaživela, a kompanija MAG ga je preuzela 1998. uloživši velika sredstva, napor i znanje da se brod rekonstruiše i osposobi za nove sadržaje. Ipak, oštećenja koja su usledila mirnodopskim početkom milenijuma uveliko su premašila ona iz ratnih dana, pa je jahta pre više od deset godina skoro u potpunosti ruinirana u požaru.


* 03.jpg (35.39 KB. 470x312 - viewed 88 times.)


Prolaznik pored nje ne bi mogao ni da nasluti kakvim je sjajem jahta zračila pre manje od veka. Umesto oličenja prestiža i stila, danas je pred Beograđanima neugledan primerak plovila, polomljenih prozora, praznih prostorija i možda simboličnog broja 13 ispisanog u donjem delu trupa. Uprkos tome, Istorijski muzej Srbije zaštitio je "Krajinu" kao istorijski objekat i time ju je praktično spasao od rasparčavanja i prodaje delova, ali njena dalja sudbina još je neizvesna.

Zaigrao u filmu, pa izgoreo

Jahta je Beograđanima najpoznatija po neslavnoj ulozi u filmu „Na lepom, plavom Dunavu“. Ona je 2007. korišćena za snimanje kada je došlo do kvara na instalacijama i požara, a vatra je uništila skoro čitavu konstrukciju.

"Jurio" i do 26 kilometara na sat


Duga 57 i široka 12 metara, „Krajina“ je nizvodno postizala brzinu od 26 km/h. Da bi se brod stavio u pogon, bilo je potrebno da se parni kotlovi zagrevaju dva, tri sata, a posada je imala 26 članova.

Nasukao se 2016. godine

Poslednji put "Krajina" se našla u žiži javnosti tokom zime 2016. godine. Tada se olupina koja je ostala iza nje nasukala na zaštitnu ogradu biciklističke staze kod Beogradskog sajma.

Izvor: www.blic.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 654« Reply #64 on: May 29, 2020, 02:12:20 pm »

Пропаст краљеве јахте
Милан Јанковић петак, 29.05.2020.

Иако је многи зову „Титовим бродом”, подаци говоре да је Јосип Броз на „Крајину” крочио свега два, три пута у животу


* 01.jpg (133.19 KB. 677x381 - viewed 25 times.)


Напуштен и тешко оштећен, од свих заборављен и остављен на милост зубу времена, речни брод „Крајина” већ скоро деценију и по тихо умире, привезан уз десну обалу Саве, негде код Београдског сајма. Одавно је већ остао и без морнара и без путника, међу којима је у прошлости било и те како знаменитих личности попут доживотног председника Тита, и извесно је да ће, уколико се нешто не предузме, ускоро запловити у историју и однети са собом све познате, али и неиспричане приче.

Последњи пут ова лађа привукла је пажњу јавности у марту 2016. године. Под набујалом Савом везови „Крајине” су попустили и грдосија се насукала тик уз бициклистичку стазу. Пуком срећом тада је избегнута већа штета јер је постојала реална опасност од блиског сусрета са Железничким мостом. Ипак, овај инцидент није био ништа у односу на оно што се броду догодило јануара 2007. године када је током снимања филма „На лепом плавом Дунаву” избио пожар и тешко га оштетио јер је ватра уништила готово читаву конструкцију.


* 02.jpg (315.5 KB. 677x344 - viewed 22 times.)


Испоставило се да се од тога никада није опоравио. Све остало је историја...

А историја почиње далеке 1928. године, када је у бродоградилишту немачког града Регензбурга за потребе династије Карађорђевић по цени од тада невероватних милион и по златних марака изграђено скупоцено пловило под именом „Драгор”, иако је првобитна идеја била да се зове „Престолонаследник Петар”. Са три салона, два апартмана и 18 двокреветних кабина, луксузна челична јахта са дрвеном палубом од махагонија припала је Морнарици Краљевине Југославије. Могла је да развије брзину од 22 километра на час низводно и 14 узводно, са даљином пловидбе од око 1.000 километара.


* 03.jpg (193.79 KB. 677x381 - viewed 25 times.)


„Драгор” је у служби владарске породице био све до 1941. када је, према једној верзији, заробљен и предат челницима хрватске речне флоте. Подаци казују да је током Другог светског рата брод поклоњен бугарском краљу Борису, али су га Немци преузели и сместили у горњи ток Дунава где је и дочекао крај оружаних сукоба. И тада је већ био у прилично лошем стању. После рата дошла је нова власт, а брод је добио ново име – „Крајина”.

Постоје приче да је Јосип Броз користио јахту све до своје болести и смрти, и на њој обављао државничке послове, а говоркало се и да је приликом крстарења до Беча и назад приређивао својеврсне баханалије. Ипак, неки савременици тог доба који су познавали чланове посаде тврде да ништа од тога није тачно и да је маршал Тито на „своју” јахту крочио два, три пута у животу.

После његове смрти донета је одлука да се „Крајина” претвори у музеј на води, али идеја није заживела. То међутим није спречило Историјски музеј Србије да брод заштити као историјски објекат, чиме је спречено његово распарчавање и продаја у делове.

Ипак, средином осамдесетих година прошлог века „Крајина” је расходована са списка средстава Ратне морнарице јер јој је био потребан детаљан ремонт, а за то није било ни пара, ни интересовања. Ускоро је продата „Златари Мајданпек” која ју је усидрила код хотела „Југославија”, са идејом да се од ње направи покретни продајни салон за златни накит. Урађен је само такозвани интервентни ремонт, а причало се да је обнова горње палубе урађена траљаво.

Крајем деведесетих „Титову” јахту купује приватна фирма „МАГ Интертрејд”. Намера је била да се уради потпуна рестаурација. Требало је да бескорисна парна машина буде замењена савременим дизел моторима и да се брод доведе пловно стање. У Бродоградилишту „Београд” започета је обнова „Крајине” која међутим никада није довршена. Брод је издат екипи филма „На лепом плавом Дунаву”. И онда се догодио пожар од кога се „Крајина” никада није опоравила.


* 04.jpg (291.37 KB. 677x360 - viewed 23 times.)


Нема доказа, али прича се да је у ноћним сатима посећују неки необични ликови који се на њој „забављају” уз коришћење опијата.

О даљој судбини некадашње речне лепотице распитали смо се у фирми „МАГ Интертрејд”. Службеница нам је рекла да није овлашћена за изјаве и обећала да ће наш број телефона проследити одговорнима. Послали смо и питања „Београд водама”, јавном предузећу које би требало да води рачуна о изгледу приобаља. До данас нам се нико није јавио.

Izvor: www.politika.rs

Logged
JASON
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 070« Reply #65 on: July 17, 2020, 10:41:53 am »

Драган Лазић, морнар. Фотографија са ибеј-а.


* Драган Лазић, морнар.jpg (60.73 KB. 480x649 - viewed 8 times.)

Logged
Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 25 queries.