PALUBA
May 29, 2020, 01:42:00 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 28   Go Down
  Print  
Author Topic: Protupožarne namjenski organizirane snage OS RH (PP NOS OSRH)  (Read 92246 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« on: July 16, 2010, 02:50:23 pm »

Protupožarne namjenski organizirane snage OS RH


* tn_divulje_208x139.jpg (37.85 KB. 208x139 - viewed 307 times.)

PROTUPOŽARNA SEZONA 2010.

Vatru se napada brzo i u samom začetku

Najvažnija snaga u tom prvom i često najvažnijem trenutku su upravo avioni i helikopteri, a posebice avioni jer su u mogućnosti napasti vatru brzo i u samom začetku. Jedino oni mogu intervenirati na mjestima koja su nedostupna zemaljskim gasiteljima, usporavaju širenje požara u najkraćem vremenu i u mogućnosti su napad vodenim bombama preusmjeriti vrlo brzo s jednog opožarenog mjesta na drugo ugroženije, čime je postignuta maksimalna učinkovitost gašenja požara...


* cl-415 na stajanci.jpg (62.85 KB. 600x384 - viewed 376 times.)

Shvaćajući opasnost koja svake godine u ljetnim mjesecima prijeti hrvatskom priobalju od požara i ove je PP sezone učinjeno sve kako bi oni nanijeli što manje štete, kako prirodi tako i žiteljima uz more i na otocima, ali i turistima što ljetuju na našem moru. U tu svrhu na početku PP sezone, koja svake godine počinje sredinom svibnja, već je uhodana praksa ustrojavanja Protupožarnih namjenski organiziranih snaga (PP NOS) OSRH koje čine dijelovi Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Hrvatske ratne mornarice i Bojne za specijalna djelovanja. Njihova je zadaća prije svega pružanje pomoći i potpora vatrogasnim postrojbama RH u gašenju šumskih požara iz zraka i sa zemlje, prevoženje zrakom i morem, opskrba gasitelja vodom, te potraga i spašavanje. Zapovjedništvo PP NOS OSRH kojem je na čelu general- bojnik Mate Obradović sve aktivnosti koordinira iz vojarne "Knez Trpimir" u Divuljama i njemu su operativno podređene snage iz sve tri grane OSRH. Snage svakog pojedinog PP NOS-a razmještene su na više lokacija te se tako PP NOS HKoV-a jačine dva voda, koji čine pripadnici Gardijske motorizirane brigade i Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, nalazi u Kninu, PP NOS HRM-a s dva broda i dva gumena čamca lociran je u Splitu, tim za zadaće službene potrage i spašavanje iz sastava BSD-a nalazi se u Divuljama dok je NOS HRZ i PZO podijeljen u dvije skupine, jedna s dva helikoptera Mi-8 MTV1 smještena je u Divuljama dok je druga sa šest kanadera CL-415 i šest Air tractora AT-802 locirana u vojarni "Zemunik" u Zadru.

Kada se dogodi požar, uhodana je praksa postupanja i ona kreće od Vatrogasnog operativnog središta (VOS) Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) u Divuljama, koje zahtjeve za angažiranjem ljudskih i materijalnih resursa PP NOS OSRH dostavlja Zapovjedništvu PP NOS OSRH u Divuljama, koje nakon prosudbe pristiglih zahtjeva i raspoloživih snaga odlučuje o angažiranju PP snaga OSRH.

Najvažnija snaga u tom prvom i često najvažnijem trenutku su upravo avioni i helikopteri, a posebice avioni jer su u mogućnosti napasti vatru brzo i u samom začetku. Jedino oni mogu intervenirati na mjestima koja su nedostupna zemaljskim gasiteljima, usporavaju širenje požara u najkraćem vremenu i u mogućnosti su napad vodenim bombama preusmjeriti vrlo brzo s jednog opožarenog mjesta na drugo ugroženije, čime je postignuta maksimalna učinkovitost gašenja požara.

Na sreću od početka ovogodišnje PP sezone nismo imali priliku slušati katastrofične vijesti o velikim požarima na našoj obali, barem ne u trenucima dok pišemo ovaj tekst, no sporadično oni su se pojavljivali, ipak ne s nekim većim posljedicama.

Tome je svakako pridonijelo i angažiranje snaga iz sastava 855. protupožarne eskadrile koje smo u bazi u Zemuniku zatekli spremne za pokret na svaku dojavu o požaru. Uz redovite zadaće gašenja pripadnici eskadrile paralelno provode i obuku i trenažu posada na kanaderima i na Air tractorima, a važno je istaknuti i da bi se uopće moglo sjesti na mjesto pilota bilo kojeg od tih aviona obvezan je određen broj sati naleta imati i na požar. Dosad nije bilo neke veće potrebe za njihovim angažiranjem jer nije bilo požara većih razmjera, ističe zapovjednik eskadrile bojnik Davor Turković. A da bi avioni u svakom trenutku bili spremni, kao i za redovito tjedno ili satno (svaki avion nakon određenog broja sati naleta mora na redoviti pregled) održavanje aviona, koje se provodi u bazi, odgovorna je Satnija za zrakoplovno-tehničko održavanje kojom zapovijeda natporučnik Matko Rušev.

U svakom slučaju zasad spomenuti kapaciteti zadovoljavaju trenutačne potrebe i što se tiče gašenja i održavanja aviona. Problemi nastaju kada potrebe premaše resurse s kojima raspolažemo, no nadamo se da takvih požara ipak neće biti.


* zaton_0707_2010_2_v.jpg (72.38 KB. 600x420 - viewed 310 times.)


Zapovjedništvo PP NOS OSRH s operativno podređenim snagama provodi zadaće:

- protupožarno izviđanje otoka i priobalja s avionima i gašenje šumskih požara i požara otvorenog prostora: avionima CL-415 i AT-802F/A, te helikopterima Mi-8 MTV-1, sudjelovanje pripadnika PP NOS iz sastava HKoV-a u gašenju prizemnih šumskih požara, osiguranje požarišta

- prevoženje snaga i sredstava i to: prevoženje zrakom pripadnika državnih interventnih postrojbi (DIP), javnih vatrogasnih postrojbi (JVP) i dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) te pripadnika PP NOS iz sastava HKoV-a, prevoženje morem MTS-a i pripadnika PP NOS iz sastava HKoV, DIP, JVP i DVD te PP snaga i sredstava lokalne uprave i samouprave, prebacivanje s kopna na otoke teške građevinske mehanizacije civilnih struktura, prevoženje stanovništva ugroženog požarom

- opskrbu vodom gasitelja i stanovništva

- opskrbu vodom pripadnika PP NOS iz sastava HKoV-a na požarištu, ako je to jedini mogući način popune, opskrba vodom vatrogasnih postrojbi na požarištu,

- opskrbu pitkom vodom stanovništva ugroženog požarom

- traganje i spašavanje

- protupožarno uređenje vojnih objekata na lokacijama razmještaja

- održavanje propisanog stupnja pripravnosti PP NOS za angažiranje ugašenju šumskih požara


Autor: Vesna Pintarić
Izvor: Hrvatski vojnik (dvobroj 301/302, srpanj 2010.)

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #1 on: July 20, 2010, 02:45:02 am »

Bojnik Davor Turković, zapovjednik 855. protupožarne eskadrile


* b_turkovic.jpg (75.43 KB. 600x450 - viewed 284 times.)

Koliko su snage 855. protupožarne eskadrile bile angažirane od početka PP sezone?

Čitava PP eskadrila je ove godine ušla u sezonu 15. svibnja podređena PP NOS-u OSRH kao Namjenski organizirana skupina 1 (NOSk1). Zahvaljujući meteorološkim prilikama nije bilo veće požarne opasnosti, tek prije desetak dana je opasnost dosegnula razinu umjerene i velike, pa su sve aktivnosti postrojbe bile usmjerene na dovršenje naših obučnih procesa i uvođenje u trenažu. Od zadaća gašenja požara imali smo nekoliko manjih intervencija od kojih je najveći bio požar kod Zatona. Ove je godine u odnosu na prethodne uveden jedan sasvim drukčiji koncept ustroja PP sezone gdje nema granskog zapovjedništva NOS-a već smo mi izravno podređeni NOS-u OSRH.

S kolikim kapacitetima ste ušli u PP sezonu i zadovoljavaju li oni trenutačne potrebe?

Postrojba na materijalnom zaduženju ima šest aviona kanader CL-415 i šest Air tractora od kojih je pet na plovcima, a jedan na kotačima. Uz nas je ustrojen još NOSk 2 koji ima dva helikoptera Mi-8. Od spomenutih 12 aviona, u permanentnim snagama su 4 kanadera i 3 Air tractora. Taj broj uvjetovalo je niz okolnosti i to broja pilota i tehničara, infrastruktura i taktika upotrebe ovih snaga koja jednostavno ne dopušta imati sto posto ispravna sva sredstva tijekom pet i pol mjeseci, tj. uvijek spremno svih 12 aviona. Dakle sedam aviona je broj koji možemo dati u svakom danu PP sezone. U slučaju neke ekstremne potrebe u mogućnosti smo tri dana letjeti sa svime što imamo na raspolaganju ali to nije moguće stalno održati. Treba imati na umu da svaki avion jednom tjedno mora na pregled, što znači da je od šest aviona praktično jedan svaki dan u tjednu izvan pogona. Osim toga avioni idu i na 50 satne, 100 satne... preglede i tada avion ispada iz stroja na dan ili duže. Dodatni problem mogu biti naravno i nepredviđeni kvarovi. Dakle dva kanadera i tri Air tractora su pričuva koju imamo deklarirane kao snage u pričuvi i u statusu održavanja.

Kakva je trenutačna situacija s brojem posada aviona?

Što se tiče posada kanadera u odnosu na prošlu godinu odškolovana su dvojica novih kopilota, ali ukupni broj kapetana je ostao isti, pa prema tome i posada. Trenutačno su na obuci dva pilota za kopilote i dva kopilota za kapetane, a dinamika njihove obuke ovisit će prije svega o tome koliko bude požara jer im je još preostao taj dio obude. Što se Air tractora tiče trenutačno imamo na obuci dva pilota. Dinamika njihove obuke ovisi o broju sati (obvezno je 300 sati) naleta na Air tractoru s kotačima, kao i broju požara. Načelno imamo velik broj aviona i posade koje to mogu pokriti, međutim da bismo došli do novih kapetana, uvjet je određen broj sati leta na požarima, a normalan tijek školovanja bi pretpostavljao da se godišnje školuje jedan kapetan i jedan kopilot.

Mogu li se u taktici gašenja požara, uz stečena iskustva iz prethodnih godina, očekivati neke promjene sa svrhom još veće učinkovitosti u gašenju?

Što se taktike gašenja požara tiče, ona je zapravo vrlo jednostavna, no problem je u primjeni te taktike. Naime treba polaziti od pretpostavke da je više jeftinije, a manje skuplje, što znači da kad se dogodi požar dva će ga aviona ugasiti mnogo brže nego jedan, i u tom slučaju cijena gašenja je niža nego da je išao jedan koji bi ga gasio nekoliko puta duže. Naime angažiranje većeg broja aviona ne znači u ovom slučaju da će gašenje biti i skuplje. Tri aviona će požar ugasiti ne tri puta brže nego možda i deset puta brže i dugoročno manji broj sati naleta s više aviona će u konačnici koštati manje nego da je požar gasio jedan avion koji je u tom slučaju pod iznimnim opterećenjem i njegovi se resursi troše daleko brže. Dakle taktika može biti vrhunska no uvijek treba imati u vidu da je gašenje požara interventna djelatnost i da bismo postigli maksimalan učinak i sve ostalo što je prati treba biti također interventno.


Natporučnik Matko Rušev, zapovjednik Satnije za zrakoplovno-tehničko održavanje

Satnija je zadužena za održavanje šest kanadera i šest Air tractora i to u prvom i drugom stupnju. Prvi stupanj podrazumijeva njihovo redovno tjedno održavanje, a u drugom stupnju to za kanadere znači održavanje nakon 50 i 100 sati naleta te nakon 25, 50 i 100 sati leta na Air tractoru. Treći stupanj, godišnji pregledi rade se u ZTC-u.

Što se tiče kvarova treba imati na umu da su ovi avioni specifične namjene i lete u ekstremnim uvjetima dima, soli, te imaju velik broj polijetanja i slijetanja šo je zapravo najkritičnija faza leta. Najčešći kvarovi koji na neko vrijeme mogu izbaciti avion iz uporabe su uglavnom kvarovi na električnim instalacijama i komponentama i za njihovo otklanjanje su potpuno osposobljeni djelatnici ove satnije.

Kvaliteta našeg kadra je neupitna, a velik je broj ljudi s dugogodišnjim iskustvom. Naši su tehničari obučavani u inozemstvu u državama proizvođača oba aviona, a prijenos znanja sa starijih tehničara na mlađe kontinuirano se provodi.

Autor: Vesna Pintarić
Izvor: Hrvatski vojnik (dvobroj 301/302, srpanj 2010.)

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #2 on: July 20, 2010, 03:00:57 am »

Predsjednik RH posjetio Zapovjedništvo PP NOS OSRH


* josipovic.jpg (89.62 KB. 600x402 - viewed 277 times.)

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH dr. Ivo Josipović sa suradnicima posjetio je 14. srpnja Zapovjedništvo Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama. Uz Predsjednika u Divuljama su bili i načelnik GS OSRH general zbora Josip Lucić, zapovjednik PP NOS OSRH general--bojnik Mate Obradović, zapovjednik HRZ i PZO general-bojnik Vlado Bagarić, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić, ravnatelj DUZS Damir Trut, glavni vatrogasni zapovjednik RH Mladen Jurin te drugi čelni ljudi vatrogasne zajednice.

Tijekom posjeta predsjednik Josipović je obišao operativno središte Zapovjedništva PP NOS OSRH te se upoznao s trenutačnim stanjem i načinom rada PP NOS-a OSRH. Prezentaciju o zadaćama, aktivnostima, značenju, ulozi i upotrebi OSRH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara u 2010. godini, u sklopu koje je prikazan i nastavni film "Uporaba PP NOS OSRH u gašenju velikih šumskih požara", održao je zapovjednik PP NOS OSRH general-bojnik Mate Obradović. General Obradović je istaknuo da je ove godine, na temelju dosadašnjih iskustava iz prethodnih PP sezona te naučenih lekcija u upotrebi NOS-a OSRH, postignuta optimalna organizacija i ustroj čime se jamči brzo, kvalitetno i učinkovito djelovanje PP snaga na cijelom priobalju.

U izjavi za medije predsjednik Josipović izrazio je zadovoljstvo spremnošću snaga koje su angažirane u protupožarnoj sezoni.

"Apsolutno sam zadovoljan. Mislim da je Hrvatska vojska i prošlih godina pokazala da zna, može i hoće", rekao je Predsjednik. Istaknuo je i odličnu suradnju PP NOS-a OSRH s vatrogasnom strukturom. "Nalazimo se u vremenima kada su rizici od požara veliki. Neki požari su naravno neizbježni, ali će OSRH i vatrogasci učiniti sve da posljedice budu što manje i da se svaki požar što prije ugasi", rekao je Predsjednik RH-a. U sklopu posjeta predsjednik Josipović je u Divuljama obišao i upoznao se i s aktivnostima Centra za koordinaciju gašenja šumskih požara Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Autor: Leida Parlov
Izvor: Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #3 on: July 21, 2010, 02:12:36 pm »

Utorak, 20. Srpanj 2010.

Prinudno slijetanje protupožarnog zrakoplova

Zrakoplov tipa Airtractor Fireboss koji je danas u utorak 20. srpnja 2010. godine sudjelovao u gašenju požara na Dinari, prinudno je oko 16:40 sati sletio u Karinsko more, uslijed indikacije tehničkog kvara, a poštujući sve sigurnosne procedure.  Pilot zrakoplova nije ozlijeđen, sam zrakoplov nije oštećen pri slijetanju, a tehnička ekipa OSRH upućena je na mjesto dogadjaja.

Temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta (VOS) DUZS – Divulje za angažman zračnih snaga na gašenju požara kod Knina na Dinari (Badanj) angažirana su tri Canadaira CL-415 i dva Air-tractora u vremenu od 13.15 sati.
Požar u kojem je izgorilo oko 30 hektara niskog raslinja i borove šume lokalizirane je u 16.25 sati. Svi angažirani Canadairi i jedan Air – tractor  AT-802 A (evidencijske oznake 896) vratili su se u 93. ZB Zemunik  do 16.59 sati. Drugi  Air – tractor  AT-802 A (evidencijske oznake 893) sletio je u Karinsko more.

Po osposobljavanju zrakoplova isti je u 19:02 poletio i u 19:10 sletio u 93 z.b. Zemunik.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #4 on: July 22, 2010, 11:14:04 am »

ProtuPožarna sezona 2010.

U Oružanim snagama Republike Hrvatske za provedbu zadaća Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske iz Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2010. godini (NN 03/10) ustrojene su Protupožarne namjenski organizirane snage (PP NOS) OS RH, sastavljene od dijelova Hrvatske kopnene vojske (HKoV), Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), Hrvatske ratne mornarice (HRM) i Bojne za specijalna djelovanja (BSD).

Zadaća navedenih snaga je pružanje pomoći i potpore vatrogasnim postrojbama RH u gašenju šumskih požara i požara otvorenog prostora iz zraka i sa zemlje, prevoženje zrakom i morem, opskrbe gasitelja vodom, te potraga i spašavanje.

Plan uporabe Oružanih snaga RH integrira djelovanje OS RH u cilju pravovremenih i kvalitetnih priprema i učinkovitog djelovanja tijekom ljetne požarne sezone, te utvrđuje način postupanja snaga pri gašenju šumskih požara.
Sukladno smjernicama Vlade RH Protupožarna sezona 2010. traje od 15. svibnja do 31. listopada. Oružane snage RH za PP sezonu u spremnosti su od 1. svibnja, kada je, sukladno zapovijedi načelnika Glavnog stožera OS RH, ustrojeno Zapovjedništvo PP NOS OS RH u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama kojem su operativno podređene snage iz sve tri grane OS RH.
Za zapovjednika PP NOS OS RH imenovan je general bojnik Mate Obradović.

Zapovjedništvo PP NOS OS RH sa operativno podređenim snagama provodi slijedeće zadaće:

    * Protupožarno izviđanje otoka i priobalja RH sa zrakoplovima
      Gašenje šumskih požara i požara otvorenog prostora: gašenje požara zrakoplovima CL-415 i AT-802F/A, te helikopterima Mi-8 MTV-1, sudjelovanje pripadnika PP NOS iz sastava HKoV u gašenju prizemnih šumskih požara i požara otvorenog prostora, osiguranje požarišta pripadnicima PP NOS iz sastava HKoV-a
    * Prevoženje snaga i sredstava i to:
      prevoženje zrakom pripadnika Državnih interventnih postrojbi (DIP), javnih vatrogasnih postrojbi (JVP) i dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) te pripadnika PP NOS iz sastava HKoV-a, prevoženje morem MTS-a i pripadnika PP NOS iz sastava HKoV, DIP, JVP i DVD te PP snaga i sredstava lokalne uprave i samouprave, prebacivanje s kopna na otoke teške građevinske mehanizacije civilnih struktura, prevoženje stanovništva ugroženog požarom
    * Opskrbu vodom gasitelja i stanovništva:
      opskrbu vodom pripadnika PP NOS iz sastava HKoV na požarištu, ako je to jedini mogući način popune, opskrba vodom vatrogasnih postrojbi na požarištu, ako je to jedini mogući način popune, opskrbu pitkom vodom stanovništva ugroženog požarom.
    * Traganje i spašavanje
    * Protupožarno uređenje vojnih objekata na lokacijama razmještaja;
    * Održavati propisani stupanj pripravnosti PP NOS za angažiranje na zadaće gašenja šumskih požara i požara otvorenog prostora.

Razmještaj i baziranje PP ustrojenih PP snaga


* razmjestaj_pp_snaga_2010.jpg (98.29 KB. 600x474 - viewed 169 times.)

 
Ustroj PP NOS-a OS RH u PP 2010.

U OS RH ustrojene su slijedeće Namjenski organizirane snage (NOS):

    * Zapovjedništvo PP NOS OS RH
    * NOS-evi iz sastava HKoV-a
    * NOSk-evi HRZ i PZO-a
    * NOS HRM-a
    * Tima za spašavanje iz Bojne za specijalna djelovanja (BSD)

Sastav PP NOS HKoV-a

Iz sastava HKoV-a ustrojena su dva PP NOS-a:

    * Vod PP NOS-a sastavljen od pripadnika Gardijske motorizirane brigade i vod PP NOS koji čine pripadnici Gardijske oklopno mehanizirane brigade, koji su iz matičnih vojarni razmješteni na planirane lokacije na Mljetu i Brijunima

Sastav PP NOS HRZ i PZO-a

U sastavu PP NOS HRZ i PZO-a ustrojene su dvije namjenski organizirane skupine (NOSk), u čiji sastav ulazi i pripadajuća zrakoplovno-tehnička potpora:

    * Namjenski organizirana skupina zrakoplova (NOSk–1)
          o Zapovjedništvo
          o Zrakoplovi i zrakoplovno- tehnička potpora
    * Namjenski organizirana skupina helikoptera (NOSk–2)
          o Zapovjedništvo
          o Helikopteri i zrakoplovno – tehnička potpora

Operativna raspoloživost deklariranih snaga HRZ i PZO-a za PP sezonu 2010.:

    * 6 x CL-415
    * 6 x AT-802 A/F
    * 2 x Mi-8 MTV-1
    * 1 x Bell 206B
    * 1 x PC-9 Pilatus
    * 1 x An-32

Sastav PP NOS HRM-a

    * Zapovjedništvo PP NOS HRM-a
    * 1 brod tipa DBM
    * 1 brod tipa DJB
    * 2 gumena čamca Leader 599 s posadom

Bojna za specijalna djelovanja

ustrojit će jedan Tim za zadaće službe potrage i spašavanja (Tim SPS).

Tim SPS ima sljedeći sastav:

    * 2 planinara
    * 1 paramedic
    * 1 ronitelj

Koordinacija

Vatrogasno operativno središte (VOS) Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) u Divuljama, zahtjeve za angažiranjem ljudskih i materijalnih resursa PP NOS OS RH dostavlja Zapovjedništvu PP NOS OS RH u Divuljama te nakon prosudbe pristiglih zahtjeva i raspoloživih snaga odlučuje o angažiranju PP snaga OS RH.

Važno je znati da su zrakoplovi i helikopteri početno navalno oruđe. Njihova istinska vrijednost, poglavito zrakoplova je u sposobnosti da:

    * napadnu vatru brzo, prije nego što može povećati brzinu kretanja
    * interveniraju na požar na mjestima koja su privremeno nedostupna zemaljskim gasiteljima, usporavajući širenje
    * bacaju velike količine vode ili kemikalija na vatru u kratkom vremenskom razdoblju i prenose svoj napad brzo s mjesta na mjesto, s ciljem udara na tople točke, zaštite ljudstva i opreme i smirivanje točkastih požara
    * učinkovitost gašenja u priobalnim područjima zbog brzog skupljanja i bacanja vode.

Izvor: MORH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #5 on: August 03, 2010, 03:34:14 pm »

PROTUPOŽARNE AKTIVNOSTI 26.07.-01.08. 2010.

  Ponedjeljak, 26. srpanj 2010.

Požar na otoku Hvaru

Temeljem zahtjeva VOS DUZS (Divulje) na gašenju požara u uvali Pribinja angažirana su tri Canadaira CL-415 u vremenu od 09.40 do 11.45. Požar je lokaliziran u 13.30 sati.

Požar kod Drniša

Na gašenju požara kod mjesta Mratovo u blizini Drniša sudjelovali su zrakoplovi Canadair CL-415 i Air-tractor AT-802 A (Fire boss) u vremenu od 10.20 do 12.10. Požar je zahvatio nisko raslinje, travu i borovu šumu.

Požar kod mjesta Plano

U 13.15 sati zaprimljen je zahtjev Vatrogasnog operativnog središta (VOS) Divulje za angažman zračnih snaga na gašenju požara u blizini Trogira kod mjesta Plano.

Angažirane zračne snage u sastavu dva helikoptera Mi-8 MTV-1, tri Canadaira CL-415 sudjelovala su u gašenju požarišta, te su se povremeno preusmjeravale na susjedni požar koji je zahvatio Malačku na Kozjaku. Helikopter Mi-8 MTV-1 angažiran je  za prijevoz opreme i ljudstva Državne interventne postrojbe DUZS na nepristupačan teren Plana. Požar je zahvatio travu, makiju i nisko raslinje.

Požar na Kozjaku – Malačka

Odmah nakon požara kod mjesta Plano buknuo je i požar na Kozjaku – Malačka. Angažiran je Air-tractor AT-802 F u vremenu od 14.38 do 18.53. Dva helikoptera Mi-8 MTV-1, tri Canadaira CL-415 sudjelovala su u gašenju požarišta, jer su  se povremeno preusmjeravala sa susjednog požarišta kod mjesta Plano.

Požar kod mjesta Ključ u blizini Drniša

Temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) za angažman zrakoplova, požar u Šibensko – kninskoj županiji, na lokaciji Miljevački plato kod mjesta Ključ, gasila su dva Air-tractora AT-802 A  i dva Canadaira CL-415 u vremenu od 14.25 do 16.40 sati.

Požar na Kozjaku - Korušce

Dva helikoptera Mi-8 MTV-1 gasila su požar na Kozjaku – Korušce u vremenu od 20.08 do 20.41. Požar je zahvatio nisko raslinje i makiju.

  Četvrtak, 29. srpanj 2010.

Požar na o. Hvaru kod uvale Dubovica

Temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) za angažman zrakoplova na gašenju požara kod uvale Dubovica na otoku Hvaru, angažirana su 3 Canadaira CL-415 u vremenu od 12.02 do 13.40 sati. Požar je zahvatio oko 15 hektara trave i niskog raslinja, a lokaliziran je u 13.25 sati.

Požar na o. Hvaru kod uvale Prapatna

Dva helikoptera Mi-8 MTV-1 gasila su požar na otoku Hvaru, u blizini Jelse kod uvale Prapatna, u vremenu od 20.07 do 21.20 sati.  U požaru je izgorjelo 5 hektara niskog raslinja i mlade borove šume, a požar je lokaliziran u 21 sat.

  Petak, 30. srpanj 2010.

Požar na o. Žut

Na zahtjev Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) Canadair CL-415 izvršio je izviđanje i gašenje požara u uvali Žešnja (o. Žut) u Šibensko-kninskoj županiji u vremenu od 10.33 do 11.06 sati.

Požar kod Sadina iznad Kaštela

Temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) za angažman zrakoplova na požarištu na lokaciji Sadine iznad Kaštela, angažirana su tri helikoptera Mi-8 MTV-1 u vremenu od 13.41 do 16.00 sati.

Zbog izuzetno otežanih i nepovoljnih meteo uvjeta, značajnog smanjenja vidljivosti, nije bilo moguće polijetanje ni jednog zrakoplova iz 93. ZB Zemunik. Sukladno tome angažirana su oba helikoptera Mi-8 MTV-1 iz sastava PP NOS OS RH te je zatražen dodatni helikopter Mi-8 MTV-1 iz sastava HRZ i PZO.

Požar je lokaliziran u 15.00 sati, a zahvatio oko 7 hektara niskog raslinja, trave i borove šume.


* malacka_13_26072010.jpg (49.11 KB. 630x472 - viewed 157 times.)

Izvor: MORH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #6 on: August 11, 2010, 08:13:12 pm »

PROTUPOŽARNE AKTIVNOSTI 02.08.-08.08. 2010.

 Nedjelja, 08. kolovoz 2010.

Požar iznad Krila Jesenice kod Omiša

U 11.41 sat zaprimljen je zahtjev Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) za angažman jednog helikoptera Mi-8 MTV-1 i dva Canadaira CL-415  na gašenju požara iznad Krila Jesenice kod Omiša.

Zračne snage oko 12 sati poletjele su prema požarištu, a na gašenju su se zadržale  oko sat i pol. Požar je lokaliziran u 13.30 sati, a izgorjelo je oko 6 hektra trave, niskog raslinja, borove i nešto hrastove šume.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #7 on: August 16, 2010, 04:02:43 pm »

PROTUPOŽARNE AKTIVNOSTI 09.08.-15.08. 2010.

 Ponedjeljak, 09. kolovoz 2010.

Požar kod mjesta Kula Norinska u blizini Opuzena

Dva Canadaira CL-415 gasila su požar kod mjesta Kula Norinska u Dubrovačko – neretvanskoj županiji oko sat vremena. Nakon što je u 16.53 sata zaprimljen zahtjev Vatrogasnog operativnog središta (VOS) Divulje za angažman zračnih snaga Canadairi su krenuli na požarište. Požar je zahvatio oko 4 hektra niskog raslinja i borove šume.

 Četvrtak, 12. kolovoza 2010.

Požar kod Biograda na brdu Debeljak

Požar kod Biograda na brdu Debeljak gasila su tri Canadaira CL-415 na zahtjev Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje). VOS DUZS je zatražio dva Canadera u 19.10 sati te su isti odmah upućeni na požar otvorenog miniranog prostora površine od 150 x 50 metera. Dolaskom na požarište uočili su eksplozije te izvanrednom taktikom i vještinom nadlijetali požar, izbacili svaki po 60 tona vode. Kako sa završetkom vidnog dijela dana Canadairi moraju biti prizemljeni, u pomoć im stiže treći Canadair zbog postizanja što veće efikasnosti pri gašenju s obzirom da se radi o otežanim okolnostima na miniranom području. Treći Canader je u 7 naleta izbacio 36 tona vode po opožarenoj površini.
U 20.20 sati Canaderi su krenuti natrag u 93. ZB Zemunik, a izgorjelo je oko 16 hektara smreke i visokog raslinja.

 Petak, 13. kolovoz 2010.

Požar kod Vučevice

Temeljem zaprimljenog zahtjeva u 14.06 sati Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) za angažman zrakoplova na požarištu na lokaciji Vučevica u Splitsko-dalmatinskoj županiji , angažirana su dva Canadaira CL-415. Zrakoplovi su se na požarištu zadržali oko sat vremena. Opožarena površina zahvatila je smreku i visoko raslinje.

 Nedjelja, 15. kolovoz 2010.

Požar kod Labina – Labišnica

U 12.55 sati zaprimljen je zahtjev Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) za angažman dva helikoptera Mi-8 MTV-1 na  gašenju požara kod Labina -  Labišnica u Splitsko – dalmatinskoj županiji.

U 13.13 sati helikopteri su krenuli prema požarištu gdje su se zadržali oko 45 minuti. Helikopteri su izbacili ukupno 20 tona vode po travi, niskom raslinju. Požar je lokaliziran nakon što su helikopteri napustili požarište u 13.50 sati, a opožarena površina veličine je 3 - 4 hektra.


* plano26.072010.jpg (29.8 KB. 630x472 - viewed 154 times.)


Izvor: MORH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #8 on: August 19, 2010, 02:38:43 pm »

PROTUPOŽARNA SEZONA 2010

U PP sezoni nema razdoblja opuštanja

Osim što aktivno sudjeluju u gašenju požara, zaduženi su i za medicinsko prevoženje vatrogasaca, vojske odnosno svih koji se ozlijede na požarištu, transport opreme i vatrogasaca, pogotovo na nepristupačnim terenima kao i za traganje i spašavanje u slučaju bilo kakvih nezgoda na požarištu. Za ove su aktivnosti u svakodnevnom dežurstvu tijekom ove PP sezone dva helikoptera Mi-8 MTV-1* BUZET.jpg (70.52 KB. 600x450 - viewed 155 times.)

Uloga helikoptera nezaobilazna je u svim aktivnostima koje se provode tijekom PP sezone. Upravo se zato u sastavu PP NOS OSRH-a redovito ustrojava PP NOSk-2, odnosno helikopterska skupina. Iz sastava je Eskadrile transportnih helikoptera 93. ZB. Smješteni su u Divuljama. Zapovjednik Eskadrile i PP NOSk-a 2 je bojnik Tomislav Pušnik, a njegova je desna ruka, kad je o tehnici riječ, satnik Endi Ruić, zapovjednik satnije za zrakoplovno-tehničko održavanje. NOSk-2 izravno je vezan za sve situacije na požarištu i oko njega. Osim što aktivno sudjeluju u gašenju požara, zaduženi su i za medicinsko prevoženje vatrogasaca, vojske odnosno svih koji se ozlijede na požarištu, transport opreme i vatrogasaca, pogotovo na nepristupačnim terenima kao i za traganje i spašavanje u slučaju bilo kakvih nezgoda na požarištu. Za ove su aktivnosti u svakodnevnom dežurstvu tijekom ove PP sezone dva helikoptera Mi-8 MTV-1. Naravno ako je potrebno, može se angažirati i više helikoptera. No, napominje zapovjednik Eskadrile bojnik Pušnik, u NOSk-2 je na svojevrstan način uključena cijela eskadrila. Dnevno dežura 21 pripadnik naše postrojbe. Uz dvije posade tu su i tehničari, a s njima je u svakom trenutku, i to za akcije traganja i spašavanja spreman i tim BSD-a. "Mi nismo velika, ali smo višenamjenska postrojba", kazao je bojnik Pušnik, pojasnivši kako osim zadaća vezanih uz PP aktivnosti istodobno provode i svoje redovite zadaće kao što su medicinsko prevoženje bolesnih i ozlijeđenih, akcije traganja i spašavanja, kojih posebno mnogo ima upravo tijekom ljeta, a tu su još i Obalna straža, obuka pripadnika OS-a za međunarodne misije. "Situacije kad se mi angažiramo nalažu izrazito brzo djelovanje i to po raznim zadaćama. Svaka je zadaća posebna, ima svoja pravila i jednostavno nemamo razdoblja opuštanja. Tehnika i ljudstvo stalno moraju biti spremni jer se sve zadaće mogu dogoditi jednoj posadi. Zato svi moraju biti spremni za sve", kazao je satnik Endi Ruić koji, osim što je prvi "tehničar" Eskadrile, ima itekako bogato iskustvo tehničara letača.

Obuka vatrogasaca i državne interventne postrojbe DUZS-a


* pp_gmtbr_vod_hkov.jpg (91.81 KB. 600x450 - viewed 177 times.)
Prijevoz ljudi na požarište

Kad je o gašenju požara riječ, praksa je da, pojašnjava Pušnik, idu na požarišta koja su bliža i gase do dolaska kanadera. Ako je veći požar, nastavljaju gasiti zajedno s kanaderima. "Na istom požarištu vrlo kvalitetno bez ikakvih problema vatru mogu gasiti različiti tipovi letjelica. Helikopter je posebno pogodan za gašenje manjih površina, odnosno onih koje ostanu zahvaćene vatrom nakon što kanader baci vodu i napravi veliki zračni tepih. Mi se od kanadera i Air Tractora razlikujemo po performansama, ali na požarištu svi imamo svoje mjesto."

Eskadrila helikoptera nezaobilazna je karika i u pripremi PP sezone. Oni su, naime, zaduženi za provođenje obuke sa svim vatrogasnim skupinama po županijama. Obučavaju vatrogasce i Državnu interventnu postrojbu DUZS-a za ulazak i izlazak iz helikoptera, prilagođavanje rada i prihvat vatrogasne opreme kad helikopter radi, spuštanje niz brzo uže (repeling), desantiranje, evakuaciju s požarišta..., naravno tu je i trenaža helikopterskih posada. " Mi smo tim koji mora biti uigran i raditi zajedno. Posade helikoptera zajedno s Timom za zadaće službe potrage i spašavanja Bojne za specijalna djelovanja kojeg čine dva planinara, jedan parmedic, jedan ronitelj, Državnom interventnom postrojbom DUZS-a i HGSS-om moraju biti osposobljene i spremne za bilo kakve izvanredne nesreće i evakuacije", ističe zapovjednik Eskadrile. Kad je o obuci riječ, nastoje svake godine napraviti koji korak naprijed. Tako su ove godine prvi put proveli obuku s pripadnicima DUZS-a u izvlačenju vatrogasaca iz vatrenog okruženja PP vjedrom. Ideja je bila da helikopter koji je na požarištu i gasi vatru, ako zatreba, treba iskoristiti i za izvlačenje ljudi s požarišta. Vježba je potvrdila da je zamisao itekako dobra, jer se pokazalo da se za samo minutu i pol s požarišta može spasiti šest ljudi u PP vjedru.

Ništa bez tehničara

Jedan od osnovnih preduvjeta da bi mogli odraditi svoje zadaće koje su gotovo sve vezane uz spašavanje ljudskih života, kad sekunde traju kao sati jest ispravnost tehnike. Zapovjednik satnije za zrakoplovno-tehničko održavanje satnik Endi Ruić napominje da se o pripremi tehnike za sljedeću PP sezonu počinje razmišljati već pri kraju tekuće. Naime, helikopteri obvezno nakon određenog broja sati naleta ako su i najispravniji, moraju ići na tehnički pregled. Ne smije se dogoditi, napominje, da imate primjerice helikopter koji usred PP sezone mora ići na pregled. Ispravnost tehnike u Eskadrili je, ističu naši sugovornici, u svakom trenutku veća od 80 posto, što bi i u idealnim uvjetima bilo više nego dobro. Da bi se to postiglo, radi se dosta, opuštanja nema, ali kad su rezultati dobri, svi su zadovoljni.

Iz bilježnice protpožaraca

Svatko tko sudjeluje u gašenju požara ima neku svoju priču. Život nam uvijek "složi" neku situaciju. Ova koju donosimo jedna je od najemotivnijih koju je doživio satnik Endi Ruić, koji je aktivan u svakoj PP sezoni u ovih deset godina otkad se ustrojava PP NOS OSRH.

Gorila je Šolta, njegov rodni otok. Prije tri godine. Zemaljske snage na otoku su bile relativno male. Endi je bio u Dubrovniku na dežurstvu, odakle su ih povukli da bi koncentrirali snage na Šoltu. Požar je polako napredovao prema kućama. Trajekti su bili spremni za evakuaciju stanovništva i turista. U cijeloj toj gužvi iz zraka iz helikoptera Endi traži svoju kuću. Vidi suprugu kako trči po balkonu i u tom trenutku mu zvoni mobitel. Supruga. Pita hoće li se evakuirati. S njom u kući bili su i njegovi roditelji. "Ne", kaže joj, "evo tu smo, spasit ćemo vas." "Obećavaš da ćeš nas spasiti?" pita. "Evo, obećavam", odgovara. Bilo je napeto. Požar je išao prema kućama, ali uspjeli su. - Ugasili smo požar, ja sam sletio u bazu i tek za tri-četiri dana kad mi je završilo dežurstvo, došao sam doma- priča sada uz veliku dozu humora.

Što prevagne u takvim situacijama? Ima li mjesta emocijama? pitamo.

- Profesionalizam- odgovara satnik Ruić. Mi gore u zraku imamo mnogo posla iako to sa zemlje tako ne izgleda. Moramo pratiti gdje ide dim, iz kojeg smjera puše vjetar, razmišljati o parametrima helikoptera, o svemu što utječe na snagu helikoptera. Temperature su visoke. U zraku je gužva. Tada ne možete razmišljati ni o čemu nego o svojoj zadaći. Jednostavno se usredotočite na zadaću i pokušavate to odraditi što bolje - zaključuje.


Zapovjednik PP NOS OSRH-a general-bojnik Mate Obradović zadovoljan je dosadašnjim tijekom protupožarne sezone. Požara je bilo manje nego prošle godine i svi su brzo ugašeni. Iako bi, vremenski gledano, rekli da je PP sezona negdje na sredini, general Obradović, koji je prije deset godina, još dok je bio na funkciji zapovjednika 4. korpusa HKoV-a, ustrojio prvo Operativno vatrogasno zapovjedništvo OSRH-a, kaže da to zapravo nije tako. - Prije bih mogao reći da je sezona tek počela. Gledajući klimatske promjene na globalnoj razini temperature iz godine u godinu rastu a ljetne su žestice u znatnom porastu. Izgubilo se razdoblje klimatske uočljivosti proljeća i jeseni. Stjecajem okolnosti i zahvaljujući klimatskim prilikama tijekom travnja, svibnja, pa donekle i lipnja bili smo pošteđeni većih požara. Mislim da najkritičnije vrijeme tek dolazi. Teško je odrediti gdje je početak, a gdje kraj PP sezone. Za sada smo zadovoljni učincima, brojem i vrstom požara - kazao je general Obradović. Na raspolaganju imamo dovoljan broj zračnih, kopnenih i pomorskih PP snaga, a ako bude potrebno, uvijek, napominje, može zatražiti i angažiranje dodatnih snaga. Kad je o razmještaju snaga riječ, do sada je samo jedan PP vod GMBR-e HKoV-a prebačen na otok Mljet kao prevencija za zaštitu nacionalnog parka.

- Planiramo, svakodnevno prosuđujemo, pratimo temperaturne razlike, svakodnevno kontaktiram sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima i ako se pokaže potreba, možemo brzo reagirati s potrebnim snagama na bilo kojem dijelu priobalja u skladu s zahtjevima s terena - pojašnjava general Obradović te ističe da je do sada više od 1000 pripadnika OS-a kroz namjenski organizirane snage obučeno za gašenje velikih šumskih požara.

Suradnja s vatrogasnom zajednicom odlična

- Suradnja s vatrogasnom zajednicom je iznimno dobra i ni jednom županijskom vatrogasnom zapovjedniku ne mogu bilo što prigovoriti. Dapače, razvili smo sustav međusobnog povjerenja i uvezanosti i bez problema rješavamo svaku situaciju - kaže general Obradović te dodaje da iznimno dobro surađuje i s glavnim vatrogasnim zapovjednikom.

Dobra je organizacija, napominje Obradović, 80 posto uspjeha, a PP NOS OSRH-a se od samog početka pokazao učinkovitim. - Uspostavili smo učinkovitu organizaciju te razvili dobru komunikaciju. Pokazalo se da masovnost snaga nije jamstvo uspjeha, već njega pruža učinkovita i fleksibilna organizacija koja je primjenjiva i prilagodljiva u svakom trenutku. Skratili smo vrijeme protoka informacije i dobili na učinkovitosti, te se manje troše resursi i novac- napominje Obradović kojem je ovo četvrta sezona na dužnosti zapovjednika PP NOS OSRH-a.

Prema njegovim riječima, aktivnosti OS-a u PP sezoni su svojevrsna operacija koju izvodi OSRH u mirnodopskim uvjetima. "Mi provodimo operaciju združenim snagama od nacionalnog interesa na svom teritoriju. Imamo snage, sredstva, samo ne znamo gdje će neprijatelj, u ovom slučaju vatra, udariti. I u ovom slučaju letjelice bacaju bombe, ali vodene, a pješaštvo nosi brentače i šmrkove".


Izvor: Hrvatski vojnik (dvobroj 305/306, kolovoz 2010.)

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #9 on: August 23, 2010, 02:10:42 pm »

PROTUPOŽARNE AKTIVNOSTI 16.08.-22.08. 2010.

 Utorak, 17. kolovoz 2010.

Požar kod mjesta Kašić u blizini Novigrada

Požar kod mjesta Kašić u Zadarskoj županiji gasila su dva Canadaira CL-415 i jedan Air–tractor AT-802F temeljem zahtjev Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) zaprimljenog u 12.22 sata.

Požar otvorenog miniranog područja zahvatio je  travu i nisko raslinje površine 300 x 300 metara. Kako minirano područje nisu u mogućnosti gasiti zemaljske snage, zadaću gašenja odradile su zračne snage u vrlo kratkom vremenskom roku uz vjetar koji je utjecao na brzo širenje i razbuktavanje požara. Canadairi su se na požarištu zadržali oko pola sata, a Air- tractor oko 45 minuti. Požar je ugašen u 13.25 sati, a izgorjelo je oko 10,5 hektara.

 Srijeda, 18. kolovoz 2010.

Požar kod zaseoka Buzovi nedaleko od Drniša

Tri Canadaira CL-415  angažirana su na gašenju požara miniranog područja kod zaseoka Buzovi u Šibensko – kninskoj županiji, temeljem zahtjev Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) za angažman zrakoplova zaprimljenog u 10.25 sati.
U 10.46 sati Canaderi su poletjeli  na požarište gdje su se zadržali oko 50 minuti. Požar otvorenog miniranog područja zahvatio je travu i nisko raslinje.

Požar kod mjesta Lećevica

Temeljem zaprimljenog zahtjeva u 15.30 sati Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) za angažman zrakoplova na požarištu kod mjesta Lećevica u Splitsko – dalmatinskoj županiji, angažirana su dva helikoptera Mi-8 MTV-1, a u pomoć su im pristigla i dva Canadaira CL-415. Po opožarenoj površini helikopteri su izbacili ukupno 44 tone vode. Canadair CL-415 evidencijske oznake 888 na požarištu se zadržao od 17.00 do 17.15 sati te odradio 4 bacanja vode, nakon čega je preusmjeren na požarište kod Kaštel Kambelovca. Canadair CL-415 evidencijske oznake 811 na požarištu se zadržao od 17.10 do 17.30 sati te odradio 4 bacanja vode, nakon čega je preusmjeren na požarište kod Rudina.
Požar je lokaliziran u 21.00 sat, a opožarena površina zahvatila je 20 hektara šume, niskog raslinja, makije i trave.

Požar kod Rudina

Za gašenje požara kod Rudina, iznad Kaštela, angažirana su dva Canadaira CL-415 i dva helikoptera Mi-8 MTV-1 na zahtjev Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje)  zaprimljenog u 16.28 sati. Zračne snage vrlo brzo su stigle na požarište jer su preusmjerene sa obližnjeg požarišta kod Lećevice. Canadair CL-415 evidencijske oznake 888 na požarištu se zadržao od 17.25 do 18.00 sati te odradio 3 bacanja vode. Canadair CL-415 evidencijske oznake 811 na požarištu se zadržao od 17.35 do 18.00 sati te odradio 6 bacanja vode.
Opožarena  je borova šuma, nisko raslinje, makija i trava površine od 1 hektra, a požar je ugašen u 20.00 sati.

Požar kod Kaštel Kambelovca

Zahtjev vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) za angažman zrakoplova na požarištu kod Kaštel Kambelovca zaprimljen je u 16.48 sati nakon čega je Canadair CL-415 evidencijske oznake 888 preusmjeren iz Lećevice i  upućen na navedenu lokaciju. Canadair se na požarištu zadržao od 17.15 do 17.25 sati te izvršio 2 bacanja vode po opožarenoj površini nakon čega je preusmjeren na požar kod Rudina.
Požarom je zahvaćena trava, makija, nisko raslinje, nešto maslina i vinograda na površini od 1,5 hektra. Požar je ugašen u 19.00 sati.

 Petak, 20. kolovoz 2010.

Požar na brdu Mrdakovica u blizini Zatona šibenskog

Dva Canadaira CL-415 i dva Air-tractora AT-802 A gasila su požar na brdu Mrdakovica u blizini Zatona šibenskog u vremenu od 15.42 do 16.28 sati, temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) za angažman zrakoplova na požarištu.

Canadairi su po opožarenoj površini izbacili 84 tone vode, a Air-tractori 36 tona. Na povratku sa požarišta Air-tractori su upućeni na novonastali požar kod Nadinskog blata, dok su Canadairi produžili za 93. ZB Zemunik. Požar je zahvatio nisko raslinje i travu.

Požar u Nadinskom Blatu

Požar u Zadarskoj županiji, na lokaciji Nadinsko Blato, gasila su dva Air-tractora AT-802 A u vremenu od 16.40 do 17.05 sati, temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) za angažman zrakoplova. Air-tractori su došli sa požarišta na brdu Mrdakovica te nakon sata i pol leta prizemljili se u 93. ZB Zemunik. Požar je ugrozio vinograde, a Air-tractori su po opožarenoj površini izbacili 12 tona vode.

 Nedjelja, 22. kolovoz 2010.

Požar iznad Solina

U gašenju požara iznad Solina, na području Gornjih i Donjih Rupotina, angažirano je pet Canadaira CL-415, jedan Air-tractor AT-802 F, četiri helikoptera Mi-8 MTV-1.

Prvi zahtjevi Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) za angažman zračnih snaga zaprimljen je u 06.35 sati, nakon čega su prvo poletjela dva helikoptera Mi-8 MTV-1, zatim tri Canadaira CL-415, Air tractor AT-802 F,  još dva Canadair CL-415,  a zatim i dva helikoptera Mi-8 MTV-1 pridodana snagama PP NOS OS RH. Jedan od helikoptera izvršio je prevoženje (na repetitor Kozjak – Sv. Jure) dviju vodenih „krušaka“ iz kojih se vatrogasci opskrbljuju  vodom za gašenje. U vremenu od 07.25 do 19.10 iznad solinskog požarišta su se izmjenjivale zračne snage, a na požarištu djelatnici Zapovjedništva PP NOS OS RH na čelu sa operativnim časnikom za HRZ i PZO sudjelovali su u koordinaciji i navođenju snaga.

Izgorjelo je oko 250 hektara borove šume.

Požar na lokaciji Zavojane – Vrgorac

U 12.03 sati zaprimljen je zahtjev Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) za angažman jednog Canadaira CL-415  na požarištu u blizini Vrgorca na lokaciji Zavojane.

Canadair CL-415  , evidencijske oznake 844, u 12.05 preusmjeren je sa požarišta iznad Solina na požarište kod Vrgorca gdje je gasio požar do 13.57 sati, a zatim ponovno vraćen na požarište iznad Solina.
Požar je lokaliziran u 14.30 sati, a izgorjelo je 12 hektara borove šume, makije, trave i niskog raslinja.

Požar kod Trogira – Medena

Iz vojarne „Knez Trpimir“ u Divuljama u 14.57 sati uočen je požar kod Trogira, te je obaviješteno Vatrogasno operativno središte DUZS (Divulje) koje je odmah uputilo zahtjev za angažman zračnih snaga na području Medene. Požar su gasila dva helikoptera Mi-8 MTV-1 i jedan Canadair CL-415.
Angažirani helikopteri preusmjereni su sa požarišta iznad Solina na područje Medene. Canadair CL-415, evidencijske oznake 811, nalazio se u zračnoj luci Split u pripravnosti do trenutka angažmana na požarištu Medena u vremenu od 15.28 do 16.03 sati, nakon čega je vraćen u 93. ZB Zemunik. Zapovjednik PP NOS OS RH, general bojnik Mate Obradović, i tim Zapovjedništva PP NOS OS RH sudjelovali su u koordinaciji i navođenju snaga sa požarišta.

Požar je lokaliziran u 16.20 sati, a izgorjelo je oko 2,5 hektara borove šume.

Požar na otoku Čiovo

U 17.34 sata iz vojarne „Knez Trpimir“ u Divuljama uočen požar na o. Čiovo, te su ubrzo preusmjerena dva helikoptera Mi-8 MTV-1 sa požarišta iznad Solina na novonastali požar. U pomoć helikopterima stigla su dva Canadaira CL-415 i Air-tractor AT-802 F.

Požar je lokaliziran u 18.35 sati, a opožareno je 4 hektara borove šume, visokog i niskog raslinja.


* pozar_iznad_solina_22082010_v.jpg (35.57 KB. 630x472 - viewed 124 times.)


Izvor: MORH web

Bio je ovo jako vatren tjedan, posebice nedjelja kada je samo u gašenju onog najvećeg, požara iznad Solina, u samoj blizini Splita bilo angažirano pet Canadaira CL-415, jedan Air-tractor AT-802 F, četiri helikoptera Mi-8 MTV-1 te 250 vatrogasaca sa 60 vozila.

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #10 on: September 01, 2010, 12:58:48 am »

PROTUPOŽARNE AKTIVNOSTI 23.08.-29.08. 2010.

 Ponedjeljak, 23. kolovoz 2010.

Požar na Kozjaku – Blace

Ponovno se aktivirao požar na Kozjaku u predjelu Blace kojeg su gasila dva Air-tractora AT-802 A, četiri Canadaira CL-415 i jedan helikopter Mi-8 MTV-1.
U 8.44 sata zaprimljen je zahtjev Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) za angažman dva Air-tractora AT-802 A na područja Rupotina zbog natapanja jučerašnje opožarene površine. Air-tractori sanirali su opožareno područje od 09.30 do 10.45 sati pri čemu su izvršili ukupno 21 bacanje vode.
U 12.08 Air-tractori su ponovno poletjeli prema Kozjaku gdje je opet počelo gorjeti. Oko 2 sata proveli su na požarištu i izvršili 30 bacanja vode. U pomoć su im pristigla i četiri Canadaira CL-415, a helikopter Mi-8 MTV-1 osim što je gasio požar angažiran je i za prijevoz 4 vodene „kruške“ iz kojih se vatrogasci opskrbljuju  vodom za gašenje.
Zapovjednik PP NOS OS RH, general bojnik Mate Obradović, i tim Zapovjedništva PP NOS OS RH sudjelovali su u koordinaciji i navođenju snaga sa požarišta.

Požar kod Radošića

Oko 12 sati zaprimljen je zahtjev Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) za angažman helikoptera Mi-8 MTV-1 na gašenju požarišta u Splitsko – dalmatinskoj županiji kod Radošića u blizini Lećevice. Helikopter je angažiran u vremenu od 12.03 do 13.43 sata, a požar je lokaliziran u 14.00 sati.

Požar na otoku Mljetu

U 12.19 sati zaprimljen je zahtjev Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) za angažman tri Canadaira CL-415 na gašenju šumskog požara u blizini mjesta Babino polje na otoku Mljetu. U vremenu od 13.20 do 15.15 sati  Canadairi su izbacili ukupno 104 vodene bombe po opožarenoj površini.
Tjekom noći, od 19:00 do 09.15 sati, angažiran je 12 pripadnika iz voda PP NOS Hrvatske Kopnene Vojske  koji  su pružaili ispomoć JVP Mljet na čuvanju požarišta.
Požar je lokaliziran u 15.14 sati, a izgorjelo je 8 hektara borove šume.

Protupožarno izviđanje do Knina

Helikopter Mi-8 T, koji je pridodan snagama PP NOS OS RH, izvršio  je protupožarno izviđanje na ruti Divulje-Kozjak-Knin-Kijevo-Knin-Divulje u vremenu od 15:00 do 16:35 sati zbog opasnosti širenja požarne fronte iz susjedne BiH. U izviđanju su sudjelovali i djelatnici DUZS, a utvrđeno je da opasnosti od novih požara na navedenoj ruti trenutno nema.

Požar na području Ričice – Imotski

Za gašenje požara kod Imotskog, u području Ričice, angažiran je jedan helikopter Mi-8 MTV-1 u vremenu od 18.30 do 20.15 sati. Požar je ugašen u 20.10 sati, a izgorjelo je 10 hektara šume.
 
Požar na Kozjaku i danas aktivan

U 10.27 sati zaprimljen je zahtjev Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) za angažman jednog helikoptera Mi-8 MTV na gašenju Kozjaka pri vrhu Sv. Jure.

Helikopter je gasio požarište oko sat vremena te izbacio 10 tona vode po opožarenoj površini. Tijekom dana helikopter je angažiran i za  prevoženje punih i praznih „krušaka“ na ruti Firule - požarište. Prevezeno je ukupno 7 000 litara vode u vodenim kruškama kojima se vatrogasci opskrbljuju vodom za gašenje na nepristupačnom terenu.

 Utorak, 24. kolovoz 2010.

Požar u pograničnom području s BiH kod mjesta Uništa

Zračne snage u sastavu četiri Canadaira CL-415 i tri Air-tractora AT-802 A/F angažirana su  na  požarišta u pograničnom području sa Bosnom i Hercegovinom kod mjesta Uništa tijekom cijeloga dana.

Požarna fronta kod mjesta Uništa iz Bosne i Hercegovine prešla je državnu granicu u 10.27 sati, a prvi angažirani Air-tractor AT-802 A (Fire boss) na gašenju požarišta bio je od 10.25 do 12.35 sati te izbacio 30 tona vode. Nakon punjenja goriva zrakoplov se ponovno vratio na požarište te u dva sata i 10 minuta rada na požarištu ostvario 10 bacanja vode. Istovremeno na požarištu je bio još jedan Air-tractor AT-802 A (Fire boss) koji je u dva sata rada izvršio 11 bacanja vode.
Air-tractor AT-802 F angažiran je za protupožarno izviđanje i snimanje požarišta u vremenu od 10.15 sati do 11.05 sati.
Tri Canadaira CL-415 gasila su požar od 10.40 do 13.15 sati te izbacili ukupno 282 tone vode u  47 bacanja.
U popodnevnima satima nad požarištem su se izmjenjivala i 3 Canadaira u vremenu od 13.40 do 19.35 te izbacili 294 tone vode u ukupno 49 bacanja vodenih bombi.
Opožareno područje zahvatilo je oko 80 hektara trave i niskog raslinja u Republici Hrvatskoj.

 Srijeda, 25. Kolovoz 2010.

Požar u pograničnom području s BiH kod mjesta Uništa

Zračne snage u sastavu dva Air-tractora AT-802 A (Fire Boss) i jedan Canadair CL-415 angažirane su i jutros na gašenju požarišta u pograničnom području s BiH kod mjesta Uništa.

U vremenu od 09.45 do 11.10 sati dva Air tractora izvršili su ukupno 10 bacanja vode po opožarenoj površini, a Canadair je u sat vremena izbacio 30 tona vode u 5 bacanja.
Požar je ugašen u 13.00 sati.

Novi požar u pograničnom području s BiH kod mjesta Uništa

Na gašenju novog požarišta, koji je planuo zapadno od lokacije požara ugašenog u 13.00 sati (u pograničnom području s BiH kod mjesta Uništa), angažirana su dva Canadaira CL-415.

Temeljem prvog zaprimljenog zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta  DUZS (Divulje) angažiran je Canadair CL-415 evidencijske oznake 811 u 14.27 sati.
Temeljem drugog zaprimljenog zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta  DUZS (Divulje) angažiran je Canadair CL-415 evidencijske oznake 888 u 15.50 sati.
Ovisno o situaciji na terenu i temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) mogući je angažman  dodatnih zračnih snaga u popodnevnim satima.

Požar je zahvatio travu i nisko raslinje.
 
Požar na Kozjaku – Sv. Jure

Požar u blizini Svetog Jure aktivirao se oko 18.00 sati, te je Vatrogasno operativno središte DUZS (Divulje) zatražilo angažman jedan helikopter Mi-8 MTV-1 za gašenje i  prevoženje vatrogasnih „krušaka“ na ruti Firule – požarište.

Helikopter je poletio u 18.10 sati, a u Divulje se vratio na samom kraju vidnog dijela dana. Na Kozjak su prevezli  4 vodene „kruške“ sa 5 tona vode kojima se vatrogasci opskrbljuju vodom za gašenje na nepristupačnom terenu.

 Četvrtak, 26. Kolovoz 2010.

Požar na Kozjaku u blizini Sv. Jure

Požarište u blizini Svetog Jure aktivno je i jutros te je temeljem Zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) angažiran jedan helikopter Mi-8 MTV-1 za gašenje i  prevoženje vatrogasnih „krušaka“ na ruti Firule – požarište u vremenu od 10.12 do 12.06 sati.

Požar kod mjesta Jadrija

Požar u Šibensko-kninskoj županiji kod mjesta Jadrija gasila su dva Canadaira CL-415 temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) zaprimljenog u 15.35 sati.
U sat vremena rada na požarištu Canadairi su izbacili ukupno 216 tona vode po opožarenoj površini. Požar je lokaliziran u 16.50 sati, a izgorjelo je 6 hektara niskog raslinja i makije.

Požarište u pograničnom području s BiH kod mjesta Uništa i dalje aktivno

Na požaru u pograničnom području s BiH kod mjesta Uništa angažirane su zračne snage u sastavu tri Canadaira CL-415, Air-tractor AT-802 F i helikopter Mi-8 MTV-1.


* cl_415_26082010_v.jpg (139.13 KB. 1200x898 - viewed 175 times.)

Jedan Canadair je gasio je požar od 9.30 do 10.30 sati te izvršio 5 bacanja vode po opožarenoj površini nakon čega je vraćen u 93.ZB Zemunik.  U popodnevnim satima angažirana su tri Canadaira CL-415 u vremenu od 13.35 do 19.00 sati te izbacili ukupno 258 tona vode po opožarenoj površini.

U 14.41 sat zaprimljen je novi zahtjev Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) za angažman helikoptera i Air-tractora. Helikopter je angažiran za prijevoz 9 gasitelja i opreme, dok je Air-tractor gasio požar u  vremenu od 15.40 do 18.25 sati. U predvečerje angažiran je ponovno helikopter za prijevoz gasitelja i opreme sa požarišta.

Zračne snage u pograničnom području danas su izbacile ukupno 309 tona vode po opožarenom niskom raslinju i makiji u blizini minski sumnjivog prostora. Požarište na lokaciji Veliki Bat kod Uništa u BiH pod kontrolom je bez vatre i dima.

 Petak, 27. Kolovoz 2010.

Požar iznad Jesenica (Orij) kod mjesta Dugi Rat

Požar iznad Jesenica (Orij) kod mjesta Dugi Rat u Splitsko-dalmatinskoj županiji gasila su dva helikoptera Mi-8 MTV-1, dva Canadaira CL-415, i jedan Air-tractor AT-802 A (Fire boss), temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) zaprimljenog u 11.08 sati.
Požar je lokaliziran u 13.00 sati, a izgorjelo je 35 hektara niskog raslinja i trave.

Požar kod mjesta Nova Sela jugoistočno od Trilja

U 12.31 sat zaprimljen je zahtjev za angažman zračnih snaga na požarištu kod mjesta Nova Sela jugoistočno od Trilja. Požar su gasila dva helikoptera Mi-8 MTV-1 koja su preusmjerena sa požara iznad Jesenica (Orij).
Požar je lokaliziran u 12.55 sati, a izgorjelo je 2 hektra niskog raslinja i trave.

Požar na području Gospe od Stomorije iznad Kaštel Novog

Jedan Canadair CL-415 angažiran je na gašenju požara iznad Kaštel Novog na području Gospe od Stomorije temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) zaprimljenog u 13.00 sati. Canadair je preusmjeren sa požara iznad Jesenica (Orij).
Požar je lokaliziran u 13.30 sati, a izgorio je 1 hektar niskog raslinja i trave.

Požar kod mjesta Vrana iznad Biograda

Na zahtjev Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) angažiran je jedan Canadair CL-415 i jedan Air-tractor AT-802 F u vremenu od 15.55 do 16.20 sati. Gorjela je šuma u blizini minski sumnjivog područja, a požar je lokaliziran u  16.40 sati.

Požar u zadarskom naselju Bili Brig

Požar u zadarskom naselju Bili Brig gasila su tri Canadaira CL-415 i jedan Air-tractor AT-802 F u vremenu od 16.25 do 17.00 sati.
Izgorjelo je 1.5 hektar borove šume, niskog raslinja i trave, a požar je lokaliziran u 17.00 sati.

Požar kod mjesta Uništa u BiH

Temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) požar u Bosni i Hercegovini kod mjesta Uništa gasio je jedan Canadair CL-415 u vremenu od 17.15 do 18.55 sati. Canadair je preusmjeren sa požara Bili Brig te izvršio 11 bacanja u pograničnom području.

Požar kod mjesta Kistanje

Požar u Šibensko-kninskoj županiji kod mjesta Kistanje gasilo je jedan CL-415 i jedan Air-tractor AT-802 F u vremenu od 17.10 do 17.45 sati.
Zračne snage preusmjerene su sa požara Bili Brig te izvršili ukupno 4 bacanja vode po opožarenoj površini. Izgorjelo je oko 1 ha smreke.

Požar kod zaseoka Kesići – Trolokve

Dva helikoptera Mi-8 MTV-1 angažirana su na gašenju požarišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji kod zaseoka Kesići – Trolokve u vremenu od 15.30 do 18.05 sati.
Helikopteri su izbacili ukupno 54 tone vode po opožarenoj površini niskog raslinja i trave.

Požar kod Svetog Jure na Kozjaku

Tijekom popodnevnih sati na zahtjev Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) u nekoliko navrata angažiran je helikopter Mi-8 MTV-1 za gašenje i prevoženje vatrogasnih „krušaka“ na požarište u blizini Sv. Jure na Kozjaku. Nakon odrađenih zadaća helikopter je sletio u 18.35 sati u Divulje.

 Subota, 28. Kolovoz 2010.

Požar kod mjesta Bokanjac u blizini Zadra

Prilikom povratka sa Mimohoda sjećanja DVD-a Vodice Canadair CL-415 uočio je požar kod mjesta Bokaljac u blizini Zadra i ostao gasiti.

Canadair je simboličnim preletom iznad  spomenika križa u Vodicama sudjelovao na Mimohodu sjećanja DVD-a Vodice na zamolbu Vatrogasne zajednice županije Šibensko- kninske. Mimohodom sjećanja DVD-a Vodice obilježena je  3. obljetnicu Kornatske tragedije na kojoj su uz  vodičane sudjelovale i vatrogasne postrojbe iz cijele Hrvatske.

Prilikom povratka u 93.ZB Zemunik Canadair je uočio požar kod mjesta Bokaljac. Operativno središte Zapovjedništva PP NOS OS RH odmah je obavijestio Vatrogasno operativno središte DUZS (Divulje) o požaru, a Canadair je dobio zadaću gašenja otkrivenog požara.

Canadair je izbacio 6 tona vode po opožarenom niskom raslinju i travi u vremenu od 17.30 do 17.40 sati kada je požar i ugašen.

Izvor: MORH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #11 on: September 06, 2010, 02:57:46 pm »

PROTUPOŽARNE AKTIVNOSTI 30.08.-05.09. 2010.

 Ponedjeljak, 30. kolovoz 2010.

Požar kod Metkovića – Dobranje

Požar na lokaciji Dobranje u općini Zažablje kod Metkovića gasila su dva Canadaira CL-415, temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) zaprimljenog u 15.33 sata.
U vremenu od 16.35 do 17.25 sati Canadairi su izbacili ukupno 66 tona vode po opožarenoj površini. Po završetku angažmana zračnih snaga požar je stavljen pod nadzor, lokaliziran je u 18.00 sati, a ugašen u 20.15 sati. Izgorjelo je oko 2 hektra šume i niskog raslinja.

 Srijeda, 01. rujan 2010.

Požar kod mjesta Kostanje - Studenci

Dva helikoptera Mi-8 MTV-1 angažirana su na gašenju požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji kod mjesta Kostanje – Studenci u vremenu od 16.48 do 17.37 sati, temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje).


* pozar_kostanje_studenci_01092010_v.jpg (70.17 KB. 630x472 - viewed 148 times.)

Nešto iza 17.00 sati helikopteri su stigli na požarište gdje su se zadržali oko pola sata. Po opožarenoj površini  izbacili su 10 tona vode, a požar je ubrzo lokalizirane te potpuno ugašen u 18.30 sati. Izgorio je oko 1,5 hektar makije, trave i maslina.

 Četvrtak, 02. rujan 2010.

Požar kod mjesta Neviđane na o. Pašmanu

Dva Canadaira CL-415 angažirana su na gašenju požara kod mjesta Neviđane na otoku Pašmanu, temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) zaprimljenog u 13.47 sati.
Požar je lokaliziran u 14.55 sati, a potpuno ugašen u 18.55 sati. Opožarena površina zahvatila je 4 hektara borove šume i niskog raslinja.
Ovo je drugi požar na otoku Pašmanu u protupožarnoj sezoni 2010. u kojem pomoć pri gašenju pružaju zračne snage. Dana 12. lipnja, gorjelo je kod uvale Soline.

 Petak, 03. rujan 2010.

Požar kod mjesta Čveljići u blizini Drniša

Požar miniranog područja kod mjesta Čveljići, u blizini Drniša, gasila dva Canadaira CL-415 u vremenu od 16.00 do 16.55 sati.
Gotovo odmah po završetku rada Canadaira požar je lokaliziran u 17.00 sati, a u 18.00 sati i potpuno ugašen.  Izgorjelo je 2 hektra niskog raslinja i trave.
 
 Subota, 04. rujan 2010.

Požar u mjestu Sičane kod Dicma

U 15.47 zaprimljen je zahtjev Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) za angažman jednog Canadaira CL-415 na požaru u mjestu Sičane kod Dicma u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Canadair se na požarištu zadržao oko sat vremena nakon čega je požar  lokaliziran u 17.30 sati. Izgorjelo je oko 4,5 hektra smreke i makije.

Požar kod mjesta Kašića u blizini Novigrada

Požar miniranog područja kod mjesta Kašić u Zadarskoj županiji gasila su dva Canadaira CL-415, temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) zaprimljenog u 18.29 sati.
Minirano područje nisu u mogućnosti gasiti zemaljske snage, stoga zadaću gašenja odradile su zračne snage u vremenu od 18.50 do 19.30 sati nakon čega je požar lokaliziran. Po opožarenoj površini visokog i niskog raslinja Canadairi su izbacili ukupno 114 tona vode u 19 bacanja.
Opožarena površina nalazi se u blizini područja koje je gorilo 17. kolovoza kada su također angažirane zračne snage PP NOS OS RH.

 Nedjelja, 05. rujan 2010.

Požar na području Kašića kod Pirovca

Temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) angažirana su dva Canadaira CL-415 i jedan Ait-tractor (Fire boss) na gašenju požara u Šibensko-kninskoj županiji kod Pirovca na području Kašića.
Zračne snage gasile su u vremenu od 13.18 do 14.20 sati kada je požar lokaliziran. Opožareno je 4,5 hektra borove šume, makije i trave.

Požar u Stankovcima kod Benkovca

Požar u Zadarskoj županiji kod Benkovca u mjestu Stankovci gasila su dva Canadaira CL-415, temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) zaprimljenog u 18.25 sati.
Canadairi su se na požarištu zadržala oko pola sata te izbacila 36 tona vode po opožarenoj površini. Požar je zahvatio borovu šumu.

Izvor: MORH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #12 on: September 12, 2010, 12:10:14 am »

PROTUPOŽARNE AKTIVNOSTI 06.09.-12.09. 2010.
 
 Četvrtak, 09. Rujan 2010.

Požar kod mjesta Sevid – Modrićki gaj

Dva Canadaira CL-415 angažirana su na gašenju požara kod mjesta Sevid – Modrića gaj u Splitsko-dalmatinskoj županiji, temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) zaprimljenog u 12.45 sati.
Canadairi su na požarištu proveli svega 10 minuti i izvršili 5 bacanja vode po opožarenoj površini šume i raznog raslinja.  Požar je ugašen u 14.00 sati, a opožareno  je 0,3 hektra.

Požar kod Vodica

Temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) dva Canadaira CL-415 angažirana su na gašenju požara u Šibensko-kninskoj županiji kod Vodica.
Canaderi su izvršili ukupno 9 bacanja u vremenu od 16.00 do 16.30 sati. Opožarena je borova i hrastova šuma na površini od 2 hektra. Požar je  ugašen u  18.15 sati.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #13 on: September 12, 2010, 12:19:28 am »

09.09.2010.

OVE SEZONE GASILI VEĆ 72 POŽARA, ALI PUNIH 150 DANA SU U PRIPRAVNOSTI

Piloti kanadera: Samo je Afganistan gora zadaća od naše

Ovogodišnja protupožarna sezona službeno im traje do 1. studenog, a piloti kanadera su na hrvatskoj obali već gasili 72 požara. Kanadera u hangaru vojarne u Zemuniku ima svega šest, a koliko je pilota, to je tajna brojka.


* pozar_zadar_270810.jpg (21.66 KB. 468x302 - viewed 138 times.)

Stalno se obučavaju novi, jer obuka podrazumijeva ni više ni manje nego 250 sati leta, i to kao kopilot, a onda još 190 sati da bi pilot u kanaderu sjeo na “lijevo sjedalo”, dakle postao zapovjednik letjelice.

Nitko od pilota u zraku ne smije provesti više od sedam sati na gašenju požara, to je limit nakon kojega potpuno iscrpljenog pilota zamjenjuju novim.

- Sedam sati gašenja ili 80 bacanja vode. Kad ostvari jedno od toga dvoje, izlazi iz kanadera - precizira bojnik Davor Turković, 35-godišnji zapovjednik protupožarne eskadrile u Zrakoplovnoj bazi u Zemuniku, koji objašnjava da je njihov posao kombinacija kirurga i rudara.

- Manevri moraju biti vrlo precizni, “kirurški”, to je uvjet da ne dođe do kobne greške, kao i maksimalno primjenjivanje svih znanja za vrijeme gašenja. A rudari smo zato što iz kanadera izlazimo znojni, prljavi, smrdljivi - predočio je zapovjednik uvjete rada.


* kanader_kapetani_080910.jpg (12.47 KB. 305x199 - viewed 465 times.)
Davor Turković i Željko Maljak

Protupožarna eskadrila sastoji se od šest kanadera i šest air tractora, svi su smješteni u vojnoj bazi u Zemuniku. Tome se pribrojavaju helikopteri MI 8 u Divuljama. Piloti su u vrijeme sezone u neprekidnoj pripravnosti, punih 150 dana.

- Oružane snage RH imaju samo jednu zadaću, koja je opsežnija i logistički zahtjevnija od naših protupožarnih aktivnosti, a to je sudjelovanje u Afganistanu. Po troškovima, tehnici, angažmanu ljudi i opsegu posla mi smo zadaća broj dva Oružanih snaga - kaže Davor Turković.

On je najmlađi zapovjednik kanadera, a najstariji ima 53 godine. Iako ih većina ima obitelj, tijekom sezone se gotovo i ne vide.

- Imam torbu, kao i svi ostali, u njoj su četkica za zube, rublje, čarape... Nebrojeno puta sam uzletio sa Zemunika i nisam se vratio sedam dana. Ako gori na dubrovačkom području, naravno da ostajemo tamo - kaže Turković.

U protupožarnom sustavu RH ništa nije isto nakon kornatske tragedije, oprez je maksimalan, a koordinacija neprekidna.

- Jedan dan, nedavno, u kolovozu, gorjelo je na četiri mjesta. Naši kanaderi su u tom danu napravili 37 sati leta. Dok sam gasio, bio sam na tri radioveze: sa zemaljskim snagama, s kontrolom leta i s pilotima iz ostalih kanadera. Izlijevam vodu i pazim dolje na vatrogasce. Izlijem odjednom šest tisuća litara morske vode, koliko god stane u spremnik - opisao je zapovjednik Turković.

Vještina pilota je takva da mu za punjenje šest tona vode na morskoj površini treba deset sekundi. Otvori su mali, piloti kažu “kao dvije kutije cigareta”. Iako mali, imaju i rešetke, zato su priče o ribama ili čak roniocima koje kanaderi “pokupe” smiješne.

- Nažalost, mi smo ti koji zovemo policiju ili Lučku kapetaniju da uklone skutere i glisere koji nam se iz znatiželje previše približavaju, da vide kako to kanader radi - kaže bojnik Turković.

Ne misle na mamu

- Nemojte mi postavljati smiješna pitanja kako se osjećamo u kanaderu, kako podnosimo takvu vrstu leta. Sve to dok letimo - mučnina, zadržavanje mokraće, razmišljanja o mami, pomisao na glad ili na žeđ... Pa, sve je to završilo na obuci! Toga nema.

Doma ne računaju na nas

- Privatni život? Nemam ja to od svibnja do studenog. Da, imam suprugu, imamo kćerku u dobi od dvije i pol godine, ali ne računaju na mene.

U vojarni smo svaki dan od 7 do 19 sati, a sve ostalo vrijeme sam u pripravnosti, nema izleta, plaže, slobode, nema putovanja, planova, odlazaka. Predan sam poslu - mirno objašnjava 38-godišnji bojnik Željko Maljak.

On je zapovjednik kanadera šest godina, a posao ga je doveo u Zadar...

Kad se avion pretvori u brod

Ni jedna pilotska obuka nije slična obuci za ‘avion sa sidrom’. Ako napuni spremnik goriva (5000 litara) i spremnik za vodu (6000 litara), ne može uzletjeti. Goriva se onda ulije manje.

Baci li ‘ofrlje’ vodu na zapaljene borove (koje od dima i ne vidi), 80 posto vode je izgubljeno. Zato se spušta na dva metra visine iznad požara. Kad se avion pretvori u brod, pilotima je najteže. Sve ostalo oni nazivaju samo ‘peglanjem zraka’.


Autor: Lada Kalmeta
Foto: Jure Mišković / CROPIX
Izvor: Slobodna Dalmacija

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #14 on: November 05, 2010, 03:19:07 pm »

PROTUPOŽARNE AKTIVNOSTI 13.09.-19.09. 2010.

 Četvrtak, 16. Rujan 2010.

Požar kod mjesta Ražanac

Požar u Zadarskoj županiji  kod mjesta Ražanac na lokaciji Matak brig gasila su dva Canadaira CL-415, temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) zaprimljenog u 13.54 sata.
Zračne snage na gašenju požara zadržale su se oko 50 minuti, a po odlasku  Canadaira požar je lokaliziran u 14.43 sata.  Opožarena površina zahvatila je jedan hektar borove šume, nešto maslina te visoko i nisko raslinje.

Požar u selu Đevrske kod općine Kistanje

Na gašenju požara u Šibensko-kninskoj županiji kod općine Kistanje, u selu Đevrske, angažirana su dva Canadaira CL-415, temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) zaprimljenog u 16.01 sati.
Požar je zahvatio visoko i nisko raslinje te je postojala opasnost od ugroze kuća. Deset minuti nakon dojave  Canadairi su poletjeli prema požarištu. U posla sata gašenja izbacili su ukupno 54 tone vode po opožarenoj površini. U 17.10 sati po odlasku Canadaira požar je lokaliziran, a kuće su obranjene.


 Petak, 17. Rujan 2010.

Požar kod Primoštena

Četiri Canadaira CL-415 angažirana su na gašenju požara kod Primoštena u vremenu od 13.21 do15.13 sati.
Temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) zaprimljenog u 13.06 sati, tri Canadaira upućena su na požar koji je zahvatio travu, visoko i nisko raslinje. U trenutku kad se požar opasno počeo približavati kućama u pomoć je stigao i četvrti Canadair.  Usprkos jakome jugu zračne snage u kratkom vremenu požar su stavile pod nadzor i vratile se u 93. ZB Zemunik. Požar je lokaliziran u 16.35 sati, a izgorjelo je 20 hektara trave, niskog i visokog raslinja, nešto  maslina, vinograda i šume.

 Subota, 18. Rujan 2010.

Požar u Biogradu na području Jakolovica

Na gašenju požara u Zadarskoj županiji, u Biogradu na području Jankolovica, angažirana su dva Canadaira CL-415, temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS (Divulje) zaprimljenog u 12.18 sati.
Zahvaljujući brzoj intervenciji zračnih snaga, koje su nakon samo 17 minuti od dojave poletjele na požar, vatra je stavljena pod nadzor. Canadairi su  iznad požarišta radili oko 30 minuta te izbacili ukupno 156 tona vode po opožarenoj površini.
Izgorjelo je 4 hektra borove šume, a požar je lokaliziran u 13.30 sati.

Izvor: MORH web


Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 28   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 27 queries.