PALUBA
February 16, 2019, 08:33:02 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Down
  Print  
Author Topic: Središte za obuku HRZ i PZO  (Read 23315 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 916« Reply #60 on: July 07, 2017, 08:08:55 am »

26. NARAŠTAJ HRVATSKIH VOJNIH PILOTA I 5. NARAŠTAJ HRVATSKIH VOJNIH PILOTA IZVAN PROGRAMA "KADET"

4.7.2017.

Kandidati za vojne pilote u Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a


* 01.jpg (153.37 KB. 1140x611 - viewed 86 times.)

Kandidati za 26. naraštaj vojnih pilota i kandidati za upis u 5. naraštaj izvan projekta kadet započeli su 3. srpnja 2017. u Središtu za obuku HRZ-a i i PZO-a „Rudolf Perešin“ u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku s teorijskim pripremama za selekcijsko letenje.

Selekciji su pristupili kandidati za pilote 26. naraštaja koji su se nakon završene srednje škole javili na natječaj za vojnog pilota te kandidati za 5. naraštaj izvan projekta kadet koji su na selekciju došli iz postrojbi Oružanih snaga RH-a. Prije dolaska na Selekcijsko letenje kandidati su prošli zahtjevan liječnički pregled, psihološka testiranja te motoričke provjere.

Dobrodošlicu su im poželjeli zapovjednik Središta za obuku brigadir Goran Huljev, zapovjednik Pilotske škole brigadir Branko Plazanić i zrakoplovna psihologinja u Pilotskoj školi bojnica Stela Ferić-Živaljić. Brigadir Huljev, poželjevši dobrodošlicu kandidatima za vojne pilote, istaknuo je kako ulaze u jedan veoma zahtjevan proces te da od njih očekuje maksimalno zalaganje jer je to jedini način da ostvare svoj cilj i postanu vojni piloti.

Nakon što u SzO usvoje potrebna znanja o tehničkim karakteristikama aviona ZLIN 242L, kandidati za pilote će u Eskadrili aviona 93. zb HRZ-a i PZO-a nakon primjenjene teorije započeti s letenjem. Tijekom slelekcijskog letenja s njima će raditi iskusni nastavnici letenja, a svakom će se kandidatu pristupati individualno - ovisno o njihovim potrebama i predznanjima. Tijekom selekcijskog postupka ocjenjivat će se njihova sposobnost za prijam u službu odnosno za školovanje za vojne pilote.

Tekst i foto: MORH / Leida Parlov, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 916« Reply #61 on: March 09, 2018, 04:49:23 pm »

24. NARAŠTAJ HRVATSKIH VOJNIH PILOTA
5. NARAŠTAJ HRVATSKIH VOJNIH PILOTA IZVAN PROGRAMA "KADET"


8.3.2018.

Prvi padobranski skokovi kadeta vojnih pilota


* padobranci_08032018_1.jpg (240.58 KB. 1200x800 - viewed 52 times.)

Kadeti 24. naraštaja vojnih pilota i učenici letači 5. naraštaja izvan projekta kadet koji se nalaze na obuci u Pilotskoj školi Središta za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ izveli su u srijedu, 7. ožujka 2018. godine na aerodromu Lučko prve padobranske skokove.

Padobransku obuku, koja je neizostavni dio obuke svakog vojnog pilota, organiziralo je i provelo Središte za obuku HRZ-a i PZO-a u suradnji sa Zapovjedništvom specijalnih snaga i Eskadrilom višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze.

Padobranskim skokovima prethodile su zemaljske pripreme, koje su provedene u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku. Obuhvaćale su teoriju padobranskog skoka, upoznavanje s padobranskom opremom i njezinom pripremom za skok, tehnike upravljanja padobranom, uvježbavanje prinudnih postupaka te doskok. Nakon usvajanja teorije budući vojni piloti na aerodromu Lučko i praktično su primijenili usvojena znanja.

Zapovjednik Pilotske škole SzO HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ brigadir Branko Plazanić izrazio je zadovoljstvo provedenom obukom i čestitao budućim vojnim pilotima na uspješno izvedenim padobranskim skokovima. Nakon padobranske obuke, kazao je brigadir Plazanić, budući vojni piloti stekli su uvjete za početak temeljne letačke izobrazbe pod nazivom Zajednički temelji na avionu ZLIN 242L, koja započinje tehničkom učionicom koju će provesti u Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“. Odmah potom nastavljaju s teorijskom pripremom i letačkom obukom u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze.


* padobranci_08032018_4.jpg (199.75 KB. 1200x800 - viewed 33 times.)


* padobranci_08032018_5.jpg (174.06 KB. 1200x1801 - viewed 36 times.)


* padobranci_08032018_6.jpg (235.55 KB. 1200x1800 - viewed 45 times.)


* padobranci_08032018_7.jpg (131.95 KB. 1200x1801 - viewed 41 times.)

Foto: HRZ i PZO, morh.hrLogged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 916« Reply #62 on: April 04, 2018, 08:24:38 pm »

Prvi padobranski skokovi kadeta pilota

Kadeti 24. naraštaja vojnih pilota i učenici letači 5. naraštaja izvan projekta kadet koji se nalaze na obuci u Pilotskoj školi Središta za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ izveli su 7. ožujka na aerodromu Lučko prve padobranske skokove.Hrvatski vojnik YouTube kanal
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 916« Reply #63 on: July 18, 2018, 07:19:47 pm »

27. NARAŠTAJ HRVATSKIH VOJNIH PILOTA
6. NARAŠTAJ HRVATSKIH VOJNIH PILOTA IZVAN PROGRAMA "KADET"


9.7.2018.

Kandidati za novi naraštaj vojnih pilota u Zemuniku


* kandidati_za_vojnog_pilota_09072018_t1.jpg (115.91 KB. 640x357 - viewed 38 times.)
Foto: HRZ / L. Parlov

U Središtu za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Rudolf Perešin" u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku u ponedjeljak, 9. srpnja osnovama aerodinamike i mehanike leta počela je teoretska priprema za selekcijsko letenje kandidata za novi naraštaj vojnih pilota, koja će se nastaviti tehničkom učionicom.

Riječ je o kandidatima za 27. naraštaj vojnih pilota i 6. naraštaj onih koji će se školovati po programu Izvan projekta kadet.

Kandidati za 6. naraštaj izvan projekta kadet na selekcijsko su letenje došli iz postrojbi Hrvatske vojske, a oni za 27. naraštaj nakon što su se po završetku srednje škole javili na natječaj za vojnog pilota. Prije dolaska na Selekcijsko letenje prošli su zahtjevan liječnički pregled, psihološka testiranja i motoričke provjere.

Kandidati za buduće vojne pilote u vojarnu u Zemunik došli su tijekom nedjelje, a dočekala ih je zrakoplovna psihologinja bojnica Stela Ferić-Živaljić iz Pilotske škole SzO-a koja će, zajedno s ostalim djelatnicima Pilotske škole te instruktorima i nastavnicima letenja iz 93. zb, pratiti sve faze selekcijskog postupka. Kandidati su pristigli iz svih krajeva Hrvatske: Šibenika, Splita, Slavonskog Broda, Zaboka, Osijeka, Rovinja...

Prvi je u vojarnu došao Maurizio Ivetić iz Rovinja. Dok je potpisivao Ugovor o postupku selekcijskog letenja, izjavio je kako oduvijek voli zrakoplovstvo. "To mi je oduvijek velika strast, a motivaciju mi je dodatno povećalo to što ćemo dobiti novi borbeni avion", kaže Maurizio koji bi, očekivano, htio biti upravo pilot borbenog aviona.

Avione je oduvijek volio i njegov imenjak, Maurizio Mlinaček iz Osijeka. Za njega je biti vojni pilot posao snova i dovoljno je motiviran da svoj san i ostvari a ima i veliku potporu obitelji.

Borna Bakran fasciniran je avionima, oni su za njega nešto posebno, a njemu i Dijani Žabić, jedinoj kandidatkinji, uzor je naš legendarni pilot Rudolf Perešin.

To su samo neki od njih i svatko ima svoju životnu priču, a ono što je svima zajedničko je ljubav prema letenju i avionima. Ukoliko uspješno završe selekcijsko letenje, koje je prvi korak ka ostvarenju njihovog sna, čekaju ih godine napornog rada i učenja, brojni sati naleta. Na tom će putu biti i uspona i padova, dobrih i manje dobrih dana ali, kako im je rekla bojnica Ferić-Živaljić, sve je to normalno i ništa ih ne smije pokolebati. Za većinu njih alternative za pilotski poziv nema. Iako nisu upoznati sa svim detaljima selekcijskog letenja, vjeruju u svoj uspjeh. Uvjereni su da su izabrali pravi poziv i da će uspjeti ostvariti svoj san - ući u prestižni klub vojnih pilota.

"Uvjerena sam da vi to možete. Već time što ste došli na selekcijsko letenje, pokazali ste da ste najbolji. To samo malobrojnima polazi od ruke. Vaš posao će biti jedinstven, a vaše radno mjesto će biti pilotska kabina", kazala im je bojnica Ferić-Živaljić.

Dobrodošlicu i mnogo uspjeha tijekom slelekcijskog letenja poželio im je i zapovjednik Pilotske škole SzO-a brigadir Branko Plazanić. Istaknuo je da im predstoji naporan rad te je ujedno izrazio uvjerenje kako će selekciju uspješno završiti. Od njih očekuje maksimalno zalaganje i ozbiljnost jer je to jedini način da ostvare svoj cilj i postanu vojni piloti, pojasnio je.

Nakon što u Središtu za obuku usvoje potrebna znanja o tehničkim karakteristikama aviona ZLIN 242L, kandidati za pilote će u Eskadrili aviona 93. zb nakon primijenjene teorije započeti s letenjem. Tijekom selekcijskog letenja s njima će raditi iskusni nastavnici letenja, a svakom će se kandidatu pristupati individualno, ovisno o njihovim potrebama i predznanjima. Obuka će trajati 5 tjedana tijekom kojih će ostvariti 10-ak sati naleta, a tijekom selekcijskog postupka ocjenjivat će se njihova sposobnost za prijam u službu odnosno za školovanje za vojne pilote.

morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 916« Reply #64 on: August 10, 2018, 09:55:58 pm »

15. NARAŠTAJ PILOTA HRVATSKOG VOJNOG UČILIŠTA

6.8.2018.

Kadeti na Kampu 1 u Središtu za obuku HRZ-a


* 20180731_104100.jpg (181.25 KB. 640x480 - viewed 75 times.)

Središte za obuku HRZ-a „Rudolf Perešin“ provelo je od 23. srpnja do 3. kolovoza u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku ljetni Kamp1 na kojem su bili kadeti 15.naraštaja HVU-a koji se školuju za buduće vojne pilote. Riječ je o kadetima koji su završili prvu godinu studija Aeronautika - vojni pilot Fakulteta prometnih znanosti.

Radilo se intenzivno prema utvrđenom planu i programu obuke, a radni dan započinjao im je u 7 i 30 sati tjelovježbom. Nakon toga uslijedila su predavanja, vježbe, obilasci eskadrila i drugi treninzi iz nastavnog plana i programa. Tijekom obilaska eskadrila kadeti su imali priliku družiti se i čuti osobna iskustva starijih kolega pilota, za koja kažu da su im od neprocjenjivog značaja.

Tijekom obuke kadeti su se upoznali s taktikom grane, zapovijedanjem, organizacijom života i rada u eskadrilama te organizacijom i funkcioniranjem civilnog i vojnog aerodroma. Posebno ih je zanimao rad u eskadrilama te na kojim su sve zadaćama angažirani piloti aviona i helikoptera koji rade u 93. ZB.

U sklopu ljetnog kampa svakodnevno su, obzirom na specifičnosti pilotskog poziva i velike psihofizičke zahtjeve koji ih očekuju kad započnu s letačkom obukom, slušali predavanja i provodili vježbe iz antistres programa kako bi se pripremali za stresne situacije koje donosi pilotski poziv.

Obuku su provodili instruktori iz Satnije za obuku vojnika uz suradnju Pilotske škole i Odjela za obuku, a u dijelu obuke po određenim specijalnostima angažirani su i civilni instruktori zračne luke Zadar.

Kamp 1 uspješno je proveden, a na kadetima je da nastave predano obavljati svoje obveze na fekultetu i HVU, kako bi slijedeće godine u istom sastavu došli u Zemunik na Kamp 2, a potom i na letačku obuku.


* 20180731_110950.jpg (123.6 KB. 640x480 - viewed 31 times.)

Tekst i foto: Leida Parlov, osrh.hr


Je li 15. naraštaj pilota HVU zapravo 26. naraštaj?

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 916« Reply #65 on: August 11, 2018, 02:04:40 pm »

24. NARAŠTAJ HRVATSKIH VOJNIH PILOTA

10.8.2018.

Ljetni kamp 2 kadeta u Središtu za obuku HRZ-a


* SZO_HRZ_Kapm2_1.jpg (38.07 KB. 640x360 - viewed 37 times.)

Ljetni Kamp 2 na kojem su bili kadeti i učenici letači 24. naraštaja vojnih pilota provodio se u organizaciji Središta za obuku HRZ-a „Rudolf Perešin“ od 23. srpnja do 10. kolovoza i to na tri lokacije u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, Divuljama i na aerodromu „Lučko“. Program je bio zahtjevan, sve aktivnosti uspješno su provedene i što je izuzetno važno, očekivanja kadeta su ispunjena.

Za razliku od svojih kolega s civilnih studija predavanja i polaganja ispita nije jedino što čeka sve one koji su upisali vojne studije pa tako i kadete koji se školuju za vojne pilote. Jedne od njihovih najzahtjevnijih vojnih aktivnosti su zimski i ljetni kampovi. Ovi ljetni započinju odmah po završetku obveza na fakultetu tako da za buduće vojne pilote predaha nema. Nema izlazaka i uživanja u ljetnim razbribigama nego ih čeka vojnički dril, tjelovježba, obuka te svakodnevna „borba“ s izazovima poziva s kojim će se u budućnosti baviti.

Ljetni Kamp 2 na kojem su bili kadeti i učenici letači 24. naraštaja vojnih pilota provodio se u organizaciji Središta za obuku HRZ-a „Rudolf Perešin“ od 23. srpnja do 10. kolovoza i to na tri lokacije:u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, letjelištu Divuljama i na aerodromu „Lučko“. Program je bio zahtjevan, a ni vremenske prilike nisu bile na njihovoj strani. No ni toplinski val,ni umor i svakodnevni psiho fizički napori nisu narušili dobru atmosferu i želju budućih mladih pilota za savladavanjem izazova te profesionalno, odgovorno i savjesno obavljanje svih aktivosti.

Prvi tjedan bio je u znaku predavanja koja im je držala zrakoplovna psihologinja bojnica Stela Ferić-Živaljić u sklopu programskog područja CRM ( Crew Resource Management). Kadeti su dobili nove spoznaje o značaju rada u posadi, kako optimalno funkcionirati u sastavu posade ali i svim izazovima koje prate rad posade prilikom provedbe letačkih zadaća. Na taj način nastojalo se posredno poboljšati situacijsku svjesnost kadeta, individualni i kolektivni pristup provedbi zadaće i u konačnici poboljšati sigurnost letenja.Uz to svakodnevnim vježbanjem podizali su kondiciju kako bi se što bolje pripremili za fizički zahtjevne aktivnosti u Divuljama i na aerodromu Lučko.

PREŽIVLJAVANJE I DINGHY DRILL

U Divuljama su budući vojni piloti prolazili obuku iz preživljavanja u sklopu koje su između ostalog uvježbavali izvlačenja i spašavanja helikoterom iz mora košarom, plivanje u odori, održavanja na moru i drugo.

Novost na ovogodišnjem kampu bila je Dinghy Drill obuka. Riječ je o obuci pilota u spašavanju nakon iskakanja iz aviona i doskoka na vodene površine (Dinghy Drill). Kroz nekoliko radnih točaka kadeti su se upoznali s postupcima i procedurama nakon iskakanja iz aviona i doskoka na vodenu površinu, a uvježbavao se, među ostalim, pravilan doskok na vodu sa skupljenim nogama i rukama u zraku, održavanje desetak sekundi na površini vode bez aktivacije pojasa za preživljavanje te aktivacija pojasa. Uvježbane su također radnje i postupci kad pilot mora osloboditi sjedalne veze odbacivog sjedala odbravljivanjem od središnje brave kako bi mogao nesmetano ući u čamac za spašavanje provjeravajući crijeva za napuhavanje podnice i bočnih strana čamca, a sve je završilo zatvaranjem zaštitnog pokrova na čamcu. U cilju što realnijih uvjeta obuka se provodila u kompletnoj opremi (letački kombinezon, anti g-odijelo, kaciga, pojas za spašavanje). Ovom aktivnošću obuka na Kampu 2 podignuta je na još višu razinu.


* SZO_HRZ_Kapm2_2.jpg (77.56 KB. 514x480 - viewed 29 times.)


* SZO_HRZ_Kapm2_3.jpg (85.58 KB. 606x480 - viewed 25 times.)


* SZO_HRZ_Kapm2_4.jpg (95.43 KB. 609x346 - viewed 27 times.)


* SZO_HRZ_Kapm2_5.jpg (120.43 KB. 640x414 - viewed 27 times.)


* SZO_HRZ_Kapm2_6.jpg (97.41 KB. 640x347 - viewed 28 times.)

PADOBRANSKI SKOKOVI

Neizostavni dio obuke svakog vojnog pilota je padobranska obuka. Prve padobranske skokove izveli su na aerodromu „Lučko“ 9. kolovoza.

Prethodile su im zemaljske pripreme koje su provedene u Zemuniku s instruktorima Zapovjedništva specijalnih snaga. Obuhvaćale su teoriju padobranskog skoka, upoznali su se s padobranskom opremom i naučili kako je pripremiti za skok. Uvježbavali su i tehnike upravljanja padobranom, prinudne postupke te doskok. Sve navedeno praktično su primijenili na Lučkom. Za sve njih taj prvi padobranski skok bio je neponovljivo iskustvo. Tako je na najbolji način završio ovogodišnji Kamp 2 kadeta koji se školuju za vojne pilote a koje svakodnevno čekaju novi izazovi koje moraju svladati kako bi na kraju školovanja dobili zlatna krila i postali suvereni čuvari hrvatskog neba.


* SZO_HRZ_Kapm2_7.jpg (133.56 KB. 480x640 - viewed 35 times.)


* SZO_HRZ_Kapm2_8.jpg (107.55 KB. 640x480 - viewed 26 times.)


* SZO_HRZ_Kapm2_9.jpg (41.92 KB. 640x360 - viewed 28 times.)


* SZO_HRZ_Kapm2_10.jpg (27.06 KB. 640x335 - viewed 24 times.)

Tekst: Leida Parlov, Foto: HRZ, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 916« Reply #66 on: September 03, 2018, 09:58:42 pm »

3.9.2018

Mađarski piloti na obuci u Zemuniku


* zemunik_030920189_v.jpg (163.5 KB. 1200x900 - viewed 32 times.)

U Središtu za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Rudolf Perešin" u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, u ponedjeljak, 3. rujna 2018. godine troje pilota Mađarskog ratnog zrakoplovstva započelo je s teorijskim pripremama za letačku obuku na avionu ZLIN 242L.

U sklopu tehničke učionice piloti će se upoznati s tehničkim karakteristikama aviona ZLIN 242L, a obuku provode djelatnici SzO-a s bogatim iskustvom u radu s pripadnicima oružanih snaga drugih zemalja.

Zapovjednik SZO-a brigadir Goran Huljev prije početka obuke mađarske je pilote pozdravio i poželio im dobrodošlicu te ih upoznao sa svime što ih očekuje izrazivši uvjerenost da će obuku uspješno završiti.

Nakon tehničke učionice piloti Mađarskog ratnog zrakoplovstva s letačkom će obukom nastaviti u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze, a predviđeno je da će obuka na avionu ZLIN 242L trajati do sredine listopada.

Ova obuka se provodi na zahtjev Mađarskog ratnog zrakoplovstva koje nabavlja avione ZLIN 242L za temeljnu letačku obuku te žele imati spremne pilote kako bi po isporuci aviona mogli odmah započeti s operativnom upotrebom.

Foto: HRZ, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 916« Reply #67 on: September 28, 2018, 05:30:26 pm »

Mađarski piloti na obuci u Zemuniku


* 2_Mađari_HRZ.jpg (322.12 KB. 1600x1067 - viewed 31 times.)


* 3_Mađari_HRZ.jpg (349.25 KB. 1600x1067 - viewed 26 times.)

Troje kandidata za pilote Ratnog zrakoplovstva Mađarske koji su na letačkoj obuci u Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, tijekom rujna i listopada pridružiti će se i pet instruktora pilota na obuci osvježenja.

Obuka se provodi na komercijalnoj osnovi, a za kandidate pilota obuhvaća Program selekcijskog letenja i temeljne letačke obuke na avionu Zlin 242L s ciljem procjene i obučavanja polaznika po elementima osnovnog i akrobatskog letenja, navigacije i grupnog letenja. Obučni ciklus za ovu skupinu traje 6 tjedana, dok će mađarski instruktori provesti obuku osvježenja na avionu Zlin-242L po pristizanju u bazu Zemunik. Obuku će provoditi 6 pilota Eskadrile aviona 93. zb.

Posebnost ove međunarodne obuke je što se po prvi puta izvodi sa pilotima mađarskog ratnog zrakoplovstva i po prvi puta na avionu Zlin 242L.

Do sada su u 93. zrakoplovnoj bazi letačku obuku ukupno završila 42 inozemna pilota od čega 38 iz Sultanata Oman, dva iz Češke te po jedan pilot iz Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Tekst i foto: HRZ / Marinko Karačić, morh.hr

« Last Edit: October 30, 2018, 01:55:00 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 916« Reply #68 on: September 28, 2018, 05:43:13 pm »

25.9.2018.

Započela Specijalistička vojna obuka zrakoplovnih tehničara


* Obuka_ZT_SZO_HRZ.jpg (120 KB. 640x303 - viewed 38 times.)

U Središtu za obuku HRZ-a "Rudolf Perešin" u utorak, 25. rujna 2018. započela je Specijalistička vojna obuka budućih zrakoplovnih tehničara u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

Na obuci se nalazi 23 polaznika koji su završili Tehničku školu u Zadru i Zrakoplovnu tehničku školu "Rudolf Perešin" u Velikoj Gorici za zvanje zrakoplovni tehničar, a koji su krajem ožujka ove godine s Ministarstvom obrane RH potpisali Ugovor o stipendiranju.

Po završetku školovanja upućeni su na dragovoljno vojno osposobljavanje kako bi stekli temeljna vojnička znanja, a danas su potpisivanjem Ugovora o vojničkoj službi, stupili u djelatnu vojnu službu i započeli sa specijalističkom obukom.

Osposobljavat će se za vojnostručne specijalnosti tehničke službe HRZ-a i to: zrakoplove i motore (ZIM), instrumente, radio i elektroniku (IRE) te zrakoplovno naoružanje (ZN). Obuka će trajati 12 tjedana.

Po završetku obuke, vojnici će biti raspoređeni u postrojbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Foto: HRZ / L. Parlov, morh.hr


Dodatnih osam zrakoplovnih tehničara, stipendista MORH-a, danas je polaganjem svečane prisege u Središtu za temeljnu obuku u Požegi završilo drgaovoljno vojno osposobljavanje te će i oni biti upućeni na specijalističku obuku u 93. zrakoplovnu bazu HRZ.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 022


« Reply #69 on: September 29, 2018, 06:10:51 pm »

Па ако је обука у Средишту за обуку ХРЗ, који су ово двоје у униформама КоВ, као и ова жена у цивилу?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 916« Reply #70 on: October 11, 2018, 10:04:48 am »

Па ако је обука у Средишту за обуку ХРЗ, који су ово двоје у униформама КоВ, као и ова жена у цивилу?

Ista vijest sa osrh.hr ima i dodatni pasus koji pojašnjava o kome se radi:

Quote
Na potpisivanju ugovora su bili bojnica Slavica Dražić predstavnica Središnjice za upravljanje osobljem, viša stručna savjetnica Ana Stanić predstavnica M2 MORH-a, a ispred SzO-a bojnik Dinko Janjiš voditelj pododsjeka personalnih poslova, natporučnik Dalibor Brkić zapovjednik Satnije za obuku vojnika i prva dočasnica SzO-a časnička namjesnica Nevena Ramić.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 916« Reply #71 on: October 29, 2018, 09:00:44 pm »

11.10.2018.

Završila letačka obuka mađarskih pilota u Zemuniku


* obuka_madarskih_pilota_zemunik_11102018_02.jpg (512.96 KB. 1200x800 - viewed 28 times.)

Letačka obuka na avionu ZLIN-242L za troje kandidata koji se školuju za pilote Ratnog zrakoplovstva Mađarske završila je u četvrtak 11. listopada 2018. u Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku. Na istom tipu aviona, obuku osvježenja završila su i petorica mađarskih instruktora.

Ovo je bila prva obuka inozemnih pilota na avionu ZLIN-242L i prva obuka mađarskih pilota u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku, a provodila se u trajanju od šest tjedana.

Program obuke obuhvaćao je Program selekcijskog letenja i temeljne letačke obuke na avionu ZLIN-242L s ciljem procjene i obučavanja polaznika po elementima osnovnog i akrobatskog letenja, navigacije i grupnog letenja.

Zapovjednik Eskadrile aviona pukovnik Željko Harapin istaknuo je kako je letačka obuka provedena sukladno sklopljenim ugovorima i planu prilagođenom za ovu vrstu obuke. „Tempo letačke obuke bio je intenzivan, a suradnja s polaznicima Ratnog zrakoplovstva Mađarske na visokoj razini. Provedena letačka obuka doprinosi unaprjeđenju suradnje s mađarskim ratnim zrakoplovstvom i proširenju suradnje na području letačke obuke pilota“, zaključio je pukovnik Harapin.

Do sada je u 93. zrakoplovnoj bazi letačku obuku završilo ukupno 45 inozemnih pilota od čega 38 iz Sultanata Oman, tri iz Mađarske, dva iz Češke te po jedan pilot iz Makedonije i Bosne i Hercegovine.


* obuka_madarskih_pilota_zemunik_11102018_07.jpg (265.08 KB. 1200x800 - viewed 25 times.)


* obuka_madarskih_pilota_zemunik_11102018_10.jpg (232.57 KB. 1200x800 - viewed 12 times.)


* obuka_madarskih_pilota_zemunik_11102018_11.jpg (244.43 KB. 1200x800 - viewed 10 times.)


* obuka_madarskih_pilota_zemunik_11102018_18.jpg (202.85 KB. 1200x800 - viewed 13 times.)


* obuka_madarskih_pilota_zemunik_11102018_19.jpg (249.57 KB. 1200x800 - viewed 14 times.)

Foto: HRZ / M. Karačić, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 916« Reply #72 on: October 29, 2018, 09:15:36 pm »MORH YouTube
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 445« Reply #73 on: October 29, 2018, 09:29:43 pm »

Ako može, neko da logički objasni zbog čega Mađari obučavaju pilote u inostranstvu pored svojih, istih takvih, Zlinova, koje već koriste za upravo tu, osnovnu obuku.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 916« Reply #74 on: October 30, 2018, 01:53:25 pm »

U vijesti od 3.9. stoji slijedeće:

Ova obuka se provodi na zahtjev Mađarskog ratnog zrakoplovstva koje nabavlja avione ZLIN 242L za temeljnu letačku obuku te žele imati spremne pilote kako bi po isporuci aviona mogli odmah započeti s operativnom upotrebom.

Inače, osim trojice pilota koji su u Zemuniku uspješno završili letačku obuku na avionu Zlin Z-242L Aerobatic, na istom tipu aviona, obuku osvježenja završila su i petorica mađarskih instruktora.
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.041 seconds with 26 queries.