PALUBA
May 26, 2019, 08:37:44 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 148 149 150 151 152 [153] 154 155 156 157   Go Down
  Print  
Author Topic: Sve što je dobro ili deblja ili je zabranjeno...  (Read 354215 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 696« Reply #2280 on: January 10, 2018, 07:39:50 pm »

Odvisno od vrsti pive i od trenutka. Guinness Se pije iz case ne iz krigle. U minhenu se uvek pije HB iz krigle.  Pored prasenca koje se okrece ili mesalice ide pivo u flasi. Wink
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 903


« Reply #2281 on: January 11, 2018, 03:16:19 pm »

Retko pijem pivo - ali kada ga pijem, uvek pijem iz limenke. Najdraži mi je Lav! 
Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 715


« Reply #2282 on: January 11, 2018, 09:12:38 pm »

Danas sam opet bio u Užicu. Dan tmuran, grad pod maglom i smogom:


* IMG_4079.JPG (127.16 KB. 640x480 - viewed 19 times.)

Razmišljam šta da radim i setim se: idem je do Šuljage:


* IMG_4077.JPG (104.06 KB. 640x480 - viewed 28 times.)


* IMG_4078.JPG (114.5 KB. 640x480 - viewed 33 times.)

I gle, nije mi više važno što pada kiša i što je magla! Smiley

Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 517« Reply #2283 on: January 11, 2018, 09:57:30 pm »

Zavidim ti Boro...
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 903


« Reply #2284 on: January 12, 2018, 08:26:38 pm »

Nakon tmurnog i maglovitog dana dana, mora da te je sunce obasjalo kada si ugledao sveže pečenu lepinju sa sve .... 

Ja se sutra vraćam iz NS na Zlatibor, ostaću tamo desetak dana, pa ću verovatno sledeće sedmice u Užice, i obavezno ću potražiti Šuljagu..  marinero
Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 715


« Reply #2285 on: January 12, 2018, 09:27:50 pm »

Ne znam šta da Vam kažem, bojim se da češće putujem u Užice da bi postao ovisnik o tim lepinjama... Kad sam ja razmišljao da uzmem još jednu pa kod kuće da je u rerni podgrejem za večeru... a to ću početkom februara verovatno i uraditi.

Božanstvene su, nemam reči da opišem taj puni ukus...

Milane, čim dođeš u Srbiju, pravac tamo, nema ti druge.
Logged
BrRista
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 156WWW
« Reply #2286 on: January 12, 2018, 11:11:53 pm »

Ne znam šta da Vam kažem, bojim se da češće putujem u Užice da bi postao ovisnik o tim lepinjama... Kad sam ja razmišljao da uzmem još jednu pa kod kuće da je u rerni podgrejem za večeru... a to ću početkom februara verovatno i uraditi.

Božanstvene su, nemam reči da opišem taj puni ukus...

Milane, čim dođeš u Srbiju, pravac tamo, nema ti druge.
Boro, bolje je da kupis pretop i kajmak u Uzicu. Lepinje mozes kupiti bilo gde. Jaja takodje. I sam pravis komplet lepinju. Ne valja je pogrevati, nije ista.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 001« Reply #2287 on: January 13, 2018, 10:28:42 am »

ИЗ СТАРИХ РИЗНИЦА

Војнички пасуљ за сва времена
Аутор: Бранко Богдановић субота, 13.01.2018.

Историја исхране наше војске указује да је овај специјалитет борцима дељен у посне дане после одлуке Скупштине у Смедереву 1805. године, а данашње име и укус добио је када га је у јеловник уврстила ЈНА 1982. године


* pasulj.jpg (155.67 KB. 662x349 - viewed 26 times.)


Занимљиво је да у већини ресторана, али и у домаћој кухињи, јела са придевом „војнички” уживају популарност и сматрају се својеврсним специјалитетима. „Звезда” на менију свакако је „војнички пасуљ”. Но, ако се дубље проучи историја исхране наше војске, ова појава не изненађује. Велики познавалац наше војне историје и историје српске војске др Милић Милићевић објавио је друго издање књиге под интригантним називом „Војничка кухиња” у којој је обрађен не само развој исхране војске, него је и пренет низ оригиналних рецепата, углавном из 19. века.

Тако је Скупштина у Смедереву још 1805. године одлучила да се борцима дневно дели по 1,26 кг проје и 600 грама овчијег или говеђег меса, а у посне дане, уместо меса – иста количина пасуља. Након оснивања првих „регулаша” 1808. овим „професионалним”, сталним војницима издавана је једнообразна храна сакупљана путем „беглучког десетка” – једне врсте пореске обавезе. Истина, ови оброци нису били нарочито разноврсни: састојали су се такође од 1,26 кг „леба” и 600 грама меса, а у посне дане исте количине пасуља. Репертоар се није нарочито променио ни у време Кнежевине Србије, са том разликом што се на менију појавио и кувани купус.

Уз порцију најквалитетнији хлеб

Већина савременика је сматрала да се у то време исхрана у војсци није разликовала од оне у домаћинствима. Извори, међутим, указују на једну разлику: војничка храна је била врелија, маснија и зачињенија од домаће, што је код ненавикнутих регрута стварало чак и здравствене проблеме, најчешће дијареју.

Један од битних и револуционарних помака наступио је након увођења редовне војне обавезе и установљења стајаће војске 1883. године. Министар војни је оформио стручну комисију са задатком да пропише норме и квалитет главног војничког јела – хлеба. На предлог Комисије уведен је дневни оброк од 1.120 грама пшеничног хлеба, справљаног од белог, „мунмел” брашна. До тада се хлеб од белог брашна сматрао луксузом доступним само вишем слоју грађанства. Тако је српска војска добила најквалитетнији хлеб у скоро читавој Европи. Примера ради, војници суседне, моћне Аустроугарске монархије добијали су хлеб од ражи или мешавине ражаног и пшеничног брашна који је био „црн, тврдо печен и неслан”. Осим по квалитету, војничка порција хлеба је у Србији била већа него у САД, Британији, Италији, Француској и Аустроугарској. О важности хлеба за преживљавање војске постоје многе приче од којих је најпопуларнија она о војнику Алекси Здравковићу из Пирота, учеснику у ратовима од 1912. до 1918. године, који је током осам година, поштујући завет своје мајке, носио прво следовање хлеба као амајлију.

Увек са говеђим месом

Количина меса је била у европском просеку, али искључиво је примењивана говедина, што је занимљиво ако се узме у обзир да је Србија углавном предњачила у узгоју оваца и свиња. У то време војничка кухиња је обогаћена и следовањем од 150 грама поврћа и 100–120 грама пиринча, уз обавезних 150–170 грама пасуља (у посне дане – 200 грама). Према прописима из 19. века, када се пасуљ давао за ручак онда се уочи тога дана остављао да у хладној води преноћи. Сутрадан би се пасуљ оцедио и, заједно са додатком ситно сецканог црног лука, кувао (обавезно) у хладној води. Након отприлике пола сата, када би вода проврила, пасуљ би се опет оцедио и пребацивао у воду у којој се до тада одвојено кувало говеђе месо. Запршка је справљана од масти, брашна и алеве паприке, а након додавања главном јелу, оно би требало да ври још пола сата. При кувању, пасуљ се никако није смео мешати како не би загорео. Кувано јело се са ватре скидало најмање пола сата пре деобе војницима. Уколико је пасуљ био „матор”, да би се раскувао, препоручивано је додавање кашике соде бикарбоне или неколико грумена шећера. Посебно је скретана пажња да се јело посоли тек када је готово „јер со стегне (пасуљ) и не да му да се раскува”. Посан пасуљ се кувао на исти начин, само без меса и уз додатак просејаног пројиног брашна. Запршка се спремала на „зејтину” без мириса, а ако таквог није било „боље је било и не запржавати га”.

Занимљиво је да је Југословенска народна армија 1982. године у свој јеловник уврстила јело под буквалним називом „војнички пасуљ”. Пасуљ се такође спремао са говеђим сировим месом, зачинима које су чинили црни лук, мрква, сува паприка, листови ловора, бибер, першун, 30 одсто концентровани сок од парадајза и со, са запршком од масти, брашна, белог лука и паприке у праху. Прописано време претходног „потапања отребљеног” пасуља у хладној води било је смањено на један до три часа. Осим тога, месо се није кувало него динстало на врелој масноћи са црним луком и мрквом, додавало прокуваном оцеђеном пасуљу, те преливало фондом од костију или топлом водом.

На основу начина припреме, данас популарни „војнички пасуљ” више има корена у зачињенијем и богатијем јелу ЈНА, него у изворном пасуљу српске војске, при чему не треба занемарити на утицај спремања у казанима, у великим количинама.

Зашто чај када сам здрав

Војници су чај добијали само ако је претила бојазан од заразе. Тако је настала и изрека „зашто чај кад сам здрав”. Зато је, нарочито током Балканских ратова, радо била прихваћена новина у виду грога („грока”), иначе омиљеног пића британске морнарице још од средине 18. века. Грог је, у суштини, представљао кувану мешавину воде, рума и шећера.

Попара неомиљена

Војници су нерадо прихватали супу, чај и – попару. Део оправдања за овакав однос према попари можда лежи и у разлозима њеног увођења на мени. Управо због доброг квалитета војничког хлеба „подоста војника је продавало хлеб (цивилима) да би купили дуван и остало непотребно”. Тако се, када је дежурни у чети војницима делио хлеб, од сваког одсецала кришка (отприлике 1/8 хлеба) и остављала у нарочити кош, оплетен од прућа. Сутрадан, у казан се наливала вода и, након што би прокључала, у њу би се убацивао хлеб исечен на коцкице и неопходна количина соли. Када би „хлебац” упио воду и довољно омекшао, преливао се машћу загрејаном у другој посуди. Да би војници некако прихватили попару њој се додавао и сир.

Izvor: www.politika.rs

Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 903


« Reply #2288 on: January 13, 2018, 06:09:24 pm »

Kad sam ja razmišljao da uzmem još jednu pa kod kuće da je u rerni podgrejem za večeru...

Ubajatiće se, valjaju isključivo kada su sveže iz pećnice! 
Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 715


« Reply #2289 on: January 13, 2018, 09:34:36 pm »

Ne znam šta da Vam kažem, bojim se da češće putujem u Užice da bi postao ovisnik o tim lepinjama... Kad sam ja razmišljao da uzmem još jednu pa kod kuće da je u rerni podgrejem za večeru... a to ću početkom februara verovatno i uraditi.

Božanstvene su, nemam reči da opišem taj puni ukus...

Milane, čim dođeš u Srbiju, pravac tamo, nema ti druge.
Boro, bolje je da kupis pretop i kajmak u Uzicu. Lepinje mozes kupiti bilo gde. Jaja takodje. I sam pravis komplet lepinju. Ne valja je pogrevati, nije ista.

U pravu si, sledeći put ću poneti posude za pretop i kajmak. Hvala na ideji! Smiley
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 903


« Reply #2290 on: January 16, 2018, 02:27:00 pm »

Evo, kućna varijante na temu lepinje sa kajmakom 

Sastojci: lepinja, domaća jaja, mladi kajmak, i po želji malo pretopa (jagnjeći ili praseći - najbolje oba).
Naglasio sam malo, da bude dijetaljnije.* IMG_6318.jpg (646.25 KB, 1632x1224 - viewed 15 times.)

* IMG_6319.jpg (651.84 KB, 1632x1224 - viewed 21 times.)
Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 715


« Reply #2291 on: January 16, 2018, 07:11:23 pm »

Izgled isti, verujem i ukus...
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 903


« Reply #2292 on: January 16, 2018, 08:43:41 pm »

Zaboravio sam naglasiti - to nam je bio današnji ručak.  Grin
Logged
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 709« Reply #2293 on: January 24, 2018, 12:59:41 am »

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/MRv_saLqDaA?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 715


« Reply #2294 on: February 07, 2018, 08:33:56 pm »

Evo me službeno u Prijepolju. Naravno prošao sam kroz Užice, zastao tek da vidim šta ima kod Šuljage:


* IMG_4216.JPG (111.73 KB. 640x480 - viewed 21 times.)


A ono uvek isto, ali nema šanse da dosadi, komplet lepinja "sa sve".

Logged
Pages:  1 ... 148 149 150 151 152 [153] 154 155 156 157   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 26 queries.