PALUBA
June 19, 2019, 09:54:52 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 20 21 22 23 24 [25] 26 27 28 29 30 31   Go Down
  Print  
Author Topic: Yu Supersonik ili projekat Novi Avion  (Read 125120 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kosmonaut
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 836


« Reply #360 on: March 17, 2015, 09:31:54 am »

Ja sam baš uživao čitajući i nisi trebao brisati.
Možemo li te zamoliti da opet postaviš jer ostali postovi onda nemaju smisla.
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 996


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #361 on: March 17, 2015, 09:33:46 am »

Čemu brisanje,
postuj to ponovo da i mi koji nismo stigli da pročitamo vidimo o čemu se radi. daj i nama priliku da opletemo po tome. Grin
Logged
HrcAk47
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 651« Reply #362 on: March 17, 2015, 10:30:10 am »

Pošto vam je svima taj nesretni NA toliki trn u oku obrisao sam sve delove feljtona i to trajno da ne morate da brinete da li će se povampiriti.

Krajnje zrelo ponašanje, Adler. Paluba je mesto skladištenja i predstavljanja kvalitetnog sadržaja vezanog za vojsku, feljton o NA ipak spada u isti. Ako se vaš ego našao povređen zbog čarki oko nekog prastarog rivaliteta izmedju RV i KoV i sad ste se odlučili na brisanje svega, onda stvarno ne znam zašto vam je na raspolaganju dostup dugmetu za brisanje.

Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 186« Reply #363 on: March 17, 2015, 10:32:39 am »

Pošto vam je svima taj nesretni NA toliki trn u oku obrisao sam sve delove feljtona i to trajno da ne morate da brinete da li će se povampiriti.

Krajnje zrelo ponašanje, Adler. Paluba je mesto skladištenja i predstavljanja kvalitetnog sadržaja vezanog za vojsku, feljton o NA ipak spada u isti. Ako se vaš ego našao povređen zbog čarki oko nekog prastarog rivaliteta izmedju RV i KoV i sad ste se odlučili na brisanje svega, onda stvarno ne znam zašto vam je na raspolaganju dostup dugmetu za brisanje.Не ради се о интервидовском ривалитету већ о другим стварима.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 186« Reply #364 on: March 17, 2015, 04:38:57 pm »

Ево још једног текста објављеног у Вечерњим новостима о пројекту НА


”Žarkovac” bolji od MiG 29

“Večernje novosti” imale su uvid u dokument poređenja našeg nadzvučnog aviona i MiG 29 koji je nastao 1988. godine

PO završetku idejnog projekta jugoslovenskog nadzvučnog višenameskog aviona, u francuskoj fabrici “Marcel Dassault” u borbenom simulatoru ove firme upoređivane su borbene karakteristike nadzvučnog aviona sa borbenim karakteristikama drugih aviona četvrte generacije. NA je “položio” testove sa najboljim ocenama. Međutim, Generalštab JNA i Ministarstvo odbrane zahtevali su stalnu proveru projekta koji je bio skup za malu zemlju kao što je bila SFRJ. Rađene su i dodatne analize.

Kada je 1988. iz Rusije stigla eskadrila najkvalitetnijih lovaca onog vremena MiG 29, od vazduhoplovnih stručnjaka traženo je da se izvrši detaljno poređenje ruske letelice sa našim NA i takav dokument je napravljen juna 1988. Pod oznakom “Vojna tajna”, obiman dokument je poslat vojnom vrhu, a potom i državnom. Ovaj papir su forsirali ekonomisti SIV-a, sa Antom Markovićem na čelu, koji su hteli da se po svaku cenu uđe u proizvodnju aviona, u komplikovanoj političkoj i ekonomskoj situaciji u zemlji.

Naime, strateški dokument razvoja RV JNA napravljen početkom osamdesetih predviđao je da od 1995. godine (i početka serijske proizvodnje NA) počne reforma vazduhoplovstva. Prema tom dokumentu, u desetak godina,etapno, povlačile bi se letelice “orao” i G 2, a uvodili avioni koji su razvijeni. Za osnovnu obuku pilota avioni “lasta”, čiji su modeli, pod oznakama 1 i 2, bili izvedeni do kraja. Ostao bi G 4 u modifikovanoj varijanti (prva modifikacija završena 1990) i 200 letelica NA (uz transportnu avijaciju). Bila je predviđena unifikacija u RV koja bi uštedela ogromne pare i pojednostavila i pojeftinila obuku pilota i pojednostavila sistem komandovanja.

“Večernje novosti” imale su uvid u dokument poređenja NA i MiG 29 koji je nastao 1988. godine. Iz tog obimnog dokumenta izdvajamo:

* NA je koncipiran kao višenamenski avion, a MiG 29B kao jednonamenski lovac.

* Sledeća je razlika u generaciji. MiG 29B je među prvim varijantama iz porodice aviona MiG 29, i pripada trećoj generaciji, a NA četvrtoj borbenih vazduhoplova. To se ogleda u različitom sistemu komandi leta. MiG 29B ima mehaničke komande sa elektronskim dodacima, a NA četvorostruke čiste električne, bez mehaničkih rezervi, pa i softversku mogućnost podešavanja stabilnosti i upravljivosti.

* MiG 29B poseduje radar sa mehaničkim pomeranjem antene u skeniranju na bazi elektronike i računara starije generacije, a NA višenamenski, višemodni uključujući i “pogled nadole”, sa antenom sa elektronskim skeniranjem i digitalnom elektronikom. To znači da je u istom smeštajnom prostoru kod NA antena veće površine i veće emisione snage, brža i obimnija računarska obrada.

* Sledeća karakteristika koja čini generacijsko razgraničenje je da NA ima krilo i druge delove strukture projektovane na bazi upotrebe kompozita od ugljeničnih vlakana, a MiG 29 samo upotrebu metala, te ruski avion ima značajnije veći radarski odraz, porast specifične mase.

* NA je bio programiran da nosi rakete vazduh-vazduh MICA tipa “lansiraj pa zaboravi”, što je velika prednost za preživljavanje aviona posle njihovog lansiranja. Odmah posle lansiranja NA može da manevriše u cilju izbegavanja neprijateljskih raketa, ne gubeći presudno vreme na vođenju svojih. Rakete kratkog i srednjeg dometa nose oba aviona, tu su izjednačeni, kao i u vatrenom naoružanju, odnosno topom. Finese su samo u malim razlikama tih tipova oružja, a prednost je NA što ima bolji radar za otkrivanje većeg broja ciljeva i za efikasnije poluaktivno radarsko vođenje raketa srednjeg dometa. Višenamenski radar na NA može istovremeno gađati više ciljeva svojim raketama, dok MiG 29B samo jedan.

 MiG 29B ima prednost u većoj pouzdanosti dvomotornog aviona u odnosu na jednomotorni, posebno u kontekstu pogotka jednog motora neprijateljske IC rakete, ali je zato daleko skuplji za proizvodnju i eksploataciju.

U dokumenatu označenom kao “Vojna tajna” naglašava se da se poređenje ova dva aviona mora posmatrati višeslojno. Prva vrsta poređenja je (fudbalski rečeno) “jedan na jedan”.

* MiG 29B ima jedinu prednost veću brzinu penjanja (kao jednonamenski lovac). To znači da u toj nameni može brže stići u zonu presretanja i da može imati prednost u odnosu na NA u boljen vertikalnom manevru. Međutim, sa svojom opremom i oružjem ne može iskoristiti tu jedinu prednost u odnosu na NA u nameni PVO.

* Značajna i potpuna prednost NA je bila u nameni podrške jedinicama na zemlji, gde je naš avion nosio dvostruko više borbenih sredstava, podržano sa veoma moćnim napadno navigacionim sistemom.

* NA bi imao radar sa mogućnošću “pogleda nadole” i pravljenja mape terena visoke rezolucije, iznad koga avion leti. Tako da bi NA mogao da “prati” teren pri svome letu na vrlo maloj visini, sa mogućnošću zaobilaženja prepreka. Zatim da se prate pokretni objekti na tlu i da ih istovremeno gađa. Takođe bi mogao da precizno bombarduje stacionarne objekte na zemlji, a posedovao bi mogućnost da izbegava meteorološke prepreke i da meri visinu leta.

* U nameni izviđanja, prema ovom papiru - nema poređenja. MiG 29B nije imao opremu za izviđanje, niti je predviđeno i obezbeđeno da je nosi.

NA bi, za razliku od MiG 29B, posedovao sofisticiranu savremenu opremu integrisanu preko magistrale podataka, tako da bi svi sistemi bili multiprocesorski integrisani, po standardima “MIL-STD-1553”, otvorene konfiguracije za prihvat novih dopunskih zahteva. Pilot NA bi bio u mogućnosti da jednostavno i brzo izvrši softversku rekonfiguraciju sistema, za promenu zadatka i da pređe na realizaciju novog, u okviru mogućnosti trenutno nošenih sredstava naoružanja i opreme u potkačenim kontejnerima.

Ova analiza našeg nadzvučnog i ruskog aviona zaključivala je da bismo, uvođenjem jednonamenskog lovca MiG 29B u operativnu upotrebu RV i PVO, morali imati i avione za podršku i za izviđanje, što pored uvećanja broja različitih tipova značajno uvećava i ukupan broj aviona u RV i PVO, pa i značajno ukupne troškove.

Kada je u pitanju uvođenje NA u operativnu upotrebu, ocenjeno je da bi to bio ogroman napredak za čitavu zemlju, jer bismo valorizovali vlastitu pamet, zaposlili kapacitete vazduhoplovne industrije i osvajili i razvili najsavremenije tehnologije. Sve ove različite napredne tehnologije trebalo je da se prenesu u druge grane industrijske proizvodnje a to sve bi imalo i veliku korist za ukupnu ekonomiju SFRJ.

G 4 I DALjE MAMI UZDAHE

ČINjENICA je da su do kraja pretposlednje decenije prošlog veka domaći vazduhoplovni stručnjaci imali razvijene sve avione za RV namenjene za 21. vek. Avion “lasta 2” trebalo je da služi za osnovnu obuku. Za naprednu obuku za nadzvučni avion služio bi G 4 koji je mogao da izvršava i neke manje zahtevne borbene zadatke i na kraju nadzvučni NA.

Projekat “lasta 2” je zaustavljen promenom taktičko-tehničkih zahteva za letelicu i na njegovom mestu danas je “lasta 95” dok je G 4 i dalje vrhunski avion u svojoj klasi. Upravo sada na izložbi naoružanja u Emiratima “IDEKS 2015”(“International defence exibition”) SDPR je ponovo izložio ovaj avion na prodaju.

Ono što avionu G 4 svi priznaju je da je u pitanju odlična i žilava konstrukcija i platforma idealna za dalji razvoj aviona. Naime, konstruktori JNA predvideli su da ovaj avion treba da leti 20 godina i da bez problema njegova konstrukcija izdržava 8.000 sati naleta. G 4 leti već 30 godina a nijedan nema više od 3.000 sati naleta (dakle manje od pola resursa).

Извор: http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:538815-Zarkovac-bolji-od-MiG-29

Прва ствар која мени упада у очи јесте тврдња да ће доћи до постепеног повлачења Ј-22 орла након увођења НА у употребу. Шта би онда био главни ловачко-бомбардерски авион? '99 орао се показао као далеко кориснији од свих мигова јер је могао да лети неприметно на малим висинама као и да полеће са травнатих површина. Исто је било токо рата у Хрватској, а нарочито у Босни када су орлови лако успевали да избегну НАТО авионе. Мени се не чини да би овај НА могао да преузме његову улогу мада треба имати резерву према овој тврдњи о избацивању из употребе јер се ипак ради о новинском чланку.

Друга ствар... Веома је незахвално поредити нешто што још није настало и што постоји на папиру са нечим што је прошло цео процес развоја, испитивања и сада се налази у оператвиној употреби са тенденцијом даљег усавршавања и унапређивања у свим аспектима. Данас мигови 29 имају оружије којим могу успешно да гађају циљеве на земљи, развијена је морнаричка верзија као и МиГ-35.
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 097« Reply #365 on: March 17, 2015, 10:23:37 pm »

@Torpedo011, a cime porediti projekt koji se polako razvija ako ne sa tada postojecim avionima Huh? Dakle ne poredi se sa modernizacijama, vec stim sto je u tom trenutku dostupno na svetskom trzistu.
Koja je smisla razvijati nesto sto ima slabije karakteristike od onog sto se vec nudi.

A sto se tice lovacko-bombarderskih zadataka, NA je trebalo da bude visenamenski modularan avion, nesto slicno svetskom JAS-39 Gripen (lovac - lovac-bombarder - izvidjac). Takva je tada bila "moda" u svetskim (barem zapadnim) konstrukciskim biroima.

Sto se tice brisanja dela tekstova, ja sam protiv toga, ovo nisu nasi tekstovi, vec preuzeti tekstovi iz dnevnih novina. Licno smatram da ima i nekih novinarskih "ulepsavanja" i biografskih "doterivanja" u clancima, ali to ne znaci da se iz njih mogu korisni podatci.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 186« Reply #366 on: March 18, 2015, 01:28:49 pm »

Ради се о томе што пројекат није био завршен до краја и није био урађен прототип. Нема пробног лета, нема борбене примене авиона. Ко зна да ли би рок који је постављен за 1995 годину био испоштован и на какве би проблеме све инжењери наишли. Тако исто можемо да поредимо и хитлерове незавршене пројекте авиона и балистичких пројектила који се никада нису померили са скица и прорачуна са ваздухопловима који су касније настали или летели током другог светског рата. Да ли ико може да тврди да би ''америка бомбардер'' био успешан? Постојали су озбиљни нацрти и прорачуни за летеће тањире, за пројектил ФАУ-3 као и за читаву серију тенкова Е-75, Е-100, Е-50(М) итд. И шта сад? Да ли можемо са 100% сигуртношћу да тврдимо да је Е-50 бољи од Т-55 иако никада није угледао светлост дана? Да ли би липишови делтоидни ловци били бољи од мига-15? Е о томе говорим.

Што се тиче Ј-22 нелогично је да се из употребе избацује авион који је релативно скоро развије и уведен у наоружање, а поседује изванредне карактеристике у својој класи. Производњу је прекиуо рат 1992 године, а верујем да би се наставила све до крја 90-тих. Поред тога треба напоменути да је у обзир долазила и модернизација истог ваздухоплова. НА никада не би могао у потпуности да замени Ј-22 јер не може да полеће са травнате површине, не би био толико робуста и издржљив као ни лак за одржавање. Ј-22 је потцењиван од стране многих и то неоправдано.

И на крају брисање... Ако неко жели да прочита фељтон од А до Ш има га сајту Вечерњих новости.
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 702« Reply #367 on: March 18, 2015, 01:59:55 pm »

Zasto bi neko posecivao Palubu i registrovao se ako ce feljton da cita na jednom sajtu a onda strucne komentare da trazi po internetu? Valjda bi Paluba to trebala da ponudi?
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 097« Reply #368 on: March 18, 2015, 02:10:16 pm »

Ради се о томе што пројекат није био завршен до краја и није био урађен прототип. Нема пробног лета, нема борбене примене авиона. Ко зна да ли би рок који је постављен за 1995 годину био испоштован и на какве би проблеме све инжењери наишли. Тако исто можемо да поредимо и хитлерове незавршене пројекте авиона и балистичких пројектила који се никада нису померили са скица и прорачуна са ваздухопловима који су касније настали или летели током другог светског рата. Да ли ико може да тврди да би ''америка бомбардер'' био успешан? Постојали су озбиљни нацрти и прорачуни за летеће тањире, за пројектил ФАУ-3 као и за читаву серију тенкова Е-75, Е-100, Е-50(М) итд. И шта сад? Да ли можемо са 100% сигуртношћу да тврдимо да је Е-50 бољи од Т-55 иако никада није угледао светлост дана? Да ли би липишови делтоидни ловци били бољи од мига-15? Е о томе говорим.

Druze, moras ono sto pravis necim uporediti, a to mozes da uradis samo sa onim sto je vec na pazaru, a ne onim sto je drugim konstruktorima u glavi.
MiG-29M je tada bio poznat samo konstruktorima i nekoliko probnih pilota koji su znali za njegovo postojanje. Niko van SSSR-a tada nije znao za ovu modernizaciju.
Vi kao da zaboravljate kakvo je bilo ponasanje tadasnjeg SSSR-a oko novih, narocito ratnih tehnologija.

Што се тиче Ј-22 нелогично је да се из употребе избацује авион који је релативно скоро развије и уведен у наоружање, а поседује изванредне карактеристике у својој класи. Производњу је прекиуо рат 1992 године, а верујем да би се наставила све до крја 90-тих. Поред тога треба напоменути да је у обзир долазила и модернизација истог ваздухоплова. НА никада не би могао у потпуности да замени Ј-22 јер не може да полеће са травнате површине, не би био толико робуста и издржљив као ни лак за одржавање. Ј-22 је потцењиван од стране многих и то неоправдано.

Kada se raspala zemlja, ostalo je tek deset-dvanaest aviona J-22 da se proizvedu, Soko Mostar bi to uradio za manje od jednu godinu.
Dok bi krenula proizvodnja NA, prvi Orlovi bi imali priblizno 20, a mozda jos i vise godina jer bi prvi punokrvni primerci NA bili namenjeni lovackoj avijaciji kojoj su falili moderni avioni.

Torpedo, koje bre izvanredne karakteristike Orla ?? Koja je uopste njegova klasa ?? On jedino moze da bude laki jurisnik, jer i osim onog "lovac" u delu "Lovac-bombarder" nema nisto sto krasi bilo koji lovacki avion posle drugog svetskog rata.
U stvari imas pravo, najbolji je u svojoj klasi, jer osim njega nema drugog aviona u njegovoj klasi.

Jedini razlog zasto je bio tolko uspesan u sukobima devedesetih je sto nije postojao drugi avion koji bi se takmicio sa njim.

Sto se poletanja sa travnate piste tice, aj molim te navedi mi samo jedan primer kada je bilo koja verzija J-22 poletela sa travnate piste. A sto se modernizacije tice, u pocetku projekta NA, isti se zvao Orao 2, kada se shvatilo da isti nece moci da se u dovoljnoj meri modernizuje da bi se barem nosio sa ostalim savremenim avionima, krenulo se u razvoj totalno nove letilice.

Da se razumemo, meni je J-22 veoma lep avion, ali daleko od toga da je bio uspesan.

И на крају брисање... Ако неко жели да прочита фељтон од А до Ш има га сајту Вечерњих новости.

I pored toga, ja bih zeleo da isti ostane i kod nas kao neko svedostvo tadasnjeg razmisljanja i mogucnosti, pa nek svako izvodi svoje zakljucke.
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 848« Reply #369 on: March 18, 2015, 02:46:06 pm »

Orao je kao dete koje je moglo da izraste u razvijenog čoveka, samo što je negde na početku puberteta bio zanemarivan, isteran iz škole, slabo hranjen i teran da radi najopasnije poslove.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 731« Reply #370 on: March 18, 2015, 03:00:49 pm »

falilo mu onih 20% do 100%.
Logged
Adler
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 169


« Reply #371 on: March 18, 2015, 03:06:09 pm »

Odluka o brisanju je bez priziva.

Ko ima primedbe na to kako vršim moderatorsku službu neka se obrati nadležnima. Moderisanje je i onako obaveza a ne privilegija.

O NA nemam više nameru da bilo šta kažem.

Što se Orla tiče odgovoriću na temi o njemu.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 186« Reply #372 on: March 27, 2015, 08:11:01 pm »

Ево табеларног приказа колико је која република уложила у развој и реализацију пројекта НА. Извор је хрватски.


* NA-troskovi.jpg (225.53 KB. 981x521 - viewed 188 times.)

Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 097« Reply #373 on: March 27, 2015, 09:51:12 pm »

Jao @Torpedo011, vec sam nekoliko puta postavljao ovaj dokument u celosti, i nije u pitanju ulaganje republika, vec kolko je ulagano u naucnim institucijama po republikama u kojima su te institucije postojale.

Inace, evo ponovo ceo dokument koji se zove "NAUCNOISTRAZIVACKI RESURSI I KAPACITETI JNA" iz pera gupe autora Simeon Kovacev, Zdenko Matijascic, Josip Petrovic radjena Republiku Hrvatsku za potrebe moguce podele naoruzanja i vojne opreme.

Celokupni tekst ovde, pomenuta tabela je tabela 10 na strani 103 (tekst pocinje na strani 77), a malo iznad njega pise sledece objasnjenje:

Quote
Udjeli vrijednosti ulaganja u projekte NIR-a po republikama procijenjeni su
temeljem poznatih lokacija nositelja istrazivackog dijela projekata.
Ukupni troskovi razvojnih projekata sastoje se od: troskova istrazivanja i razvoja,
troskova investicija u vojnotehnièke institute i kooperante, troskova osvajanja
proizvodnje i troskova opremanja JNA, a za sve navedene projekte prikazani su u
TABLICI 10. samo troskovi istrazivanja i razvoja te troskovi investicija u vojnotehnièke
institute i kooperante

Inace investiranje vojnih israzivanja je islo na federalnoj bazi i to iz budzeta JNA, kao i Saveznog sekretarijata za razvoj i nauku (ili neki slicni naziv), a ne iz republickih budzeta.

Iz republickih budzeta se delumicno finansiralo opremanje nekih firmi za mogucu proizvodnju nekih od ovih projekta.


Dodatak:
Ovaj tekst je javno bio objavljen na net-u, tako da nije u pitanju piraterija. Wink
« Last Edit: March 27, 2015, 09:56:28 pm by trpe grozni » Logged
momo PT61
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 716


ПЕНЗИОНЕР


« Reply #374 on: March 27, 2015, 10:25:05 pm »

Na forumu sam već pisao,da se podsetim-delegacija RV PVO na visokom nivou,na AS u Parizu 1990 je pomno pratila nastup Su-25,a procurela je vest da se razmatra opcija da se nabavi ova borbena mašina-barem eskadrila,a optimum je bio puk od tridesetak aviona Su 25,jer su ocjenili da će dolasskom u RV  NA  ojačati lovačka ,a da če LB i juriššna komponenta ostati ''tanka'' i neubojita ili kako su ocjenile slovenački novinari ,autori priloga,''slabašna'' pilot
Logged
Pages:  1 ... 20 21 22 23 24 [25] 26 27 28 29 30 31   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 25 queries.