PALUBA
January 21, 2021, 08:06:32 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Budući vojni inženjeri školuju se u Kragujevcu  (Read 1518 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 289« on: August 19, 2010, 07:24:48 am »

Budući vojni inženjeri školuju se u Kragujevcu


19.08.2010.

Prvi put za vek i po duge tradicije srpske i kragujevačke vojne industrije, u ovom gradu školovaće se i obrazovati akademci u oblasti proizvodnje vojnog naoružanja i opreme. Od ove školske godine na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu postojaće i studijski program - vojnoindustrijsko inženjerstvo. Na prvoj godini biće mesta za 40 studenata. Većini će biti obezbeđene i stipendije iz fabrika u Lučanima, Užicu, Trsteniku i Kragujevcu, a njih će u tim fabrikama, po završetku školovanja, čekati i obezbeđeno radno mesto.

- U godini u kojoj naša odbrambena industrija postaje najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme u regionu, i kada izvoz ove vrste opreme treba da dostigne sumu od milijardu evra, mi na našem fakultetu otvaramo studijski program - vojnoindustrijsko inženjerstvo. Program, nakon obimnih priprema, realizujemo uz podršku Ministarstva odbrane, a u saradnji sa Vojnom akademijom iz Beograda. Obrazovanje studenata će trajati četiri godine plus jedna godina mastera, a otvorena su dva smera - smer naoružanja i smer projektili i upaljači - kaže za „Blic“ dr Miroslav Babić, dekan Mašinskog fakulteta u Kragujevcu.

Profesori sa ovog fakulteta držaće nastavu iz opštih predmeta, dok su za specijalizovane predmete poput konstrukcije automatskog naoružanja, artiljerijskih oruđa, projektila i upaljača, optičkih i optoelektronskih uređaja, biti angažovani redovni profesori Vojne akademije.

Prema rečima dr Babića, otvaranjem ovog studijskog programa u okviru jednog civilnog fakulteta nadomešta se nedostatak specifičnog studijskog programa kakav je negovan na Vojnotehničkom fakultetu u Zagrebu. Činjenica je da je raspadom nekadašnje Jugoslavije Srbija praktično već 20 godina bez novih mladih specijalizovanih kadrova školovanih za inženjere vojne industrije.

Kompletan program prilagođen je potrebama srpske odbrambene industrije i obavljene su opsežne pripreme sa predstavnicima „Zastava oružja“, fabrika u Lučanima, Trsteniku i Užicu o njihovim potrebama za ovim kadrovima.

Zanimljivo je da su skoro svi dosadašnji rukovodeći kadrovi kragujevačkog „Zastava oružja“ školovani upravo na Vojnotehničkom fakultetu u Zagrebu. I prema rečima Radeta Gromovića, direktora „Zastava oružja“, kompletna odbrambena industrija Srbije vapi za novim, mladim kadrovima iz oblasti vojnog inženjerstva.

- Naše najveće bogatstvo su radnici, ali naša fabrika je „stara“. Nije samo važno sabirati cifre o tome koliko smo izvezli, već i kako ćemo i sa kojim kadrom raditi za deset-petnaest godina - kaže Rade Gromović, direktor kragujevačke fabrike „Zastava oružje“, koji je aktivno učestvovao u pripremama za otvaranje novog studijskog programa na Mašinskom fakultetu.

 
I drugi upisni rok

Mašinski fakultet u Kragujevcu dobio je dozvolu za rad, akreditovan je i 1. i 2. septembra, u drugom upisnom roku biće mesta za još 32 buduća studenta.

- Vredi naglasiti da ni sada naših svršenih studenata sa diplomom Mašinskog fakulteta nema na evidenciji nezaposlenih - kaže dr Miroslav Babić.

Branka Kuljanin
Izvor: Blic Online
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 946


« Reply #1 on: August 19, 2010, 08:02:30 am »

Колико знам на Машинском факултету у Београду већ постоји одсек или смер за војно машинство.
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #2 on: October 10, 2010, 03:04:00 am »

9.09.2010.

Prvi vojno-industrijski inženjeri

Kragujevac -- Na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu ove godine upisana je prva generacija studenata na odseku vojno-industrijsko inženjerstvo.

Ovaj studijski program, koji je nastao iz saradnje tog fakulteta i Vojne akademije u Beogradu, prvi je ove vrste u Srbiji.

U šest fabrika odbrambene industrije danas radi oko 50 vojnoindustrijskih inženjera koji su se školovali na Vojno-tehničkom fakultetu u Zagrebu.

Studijski program vojno-industrijsko inženjerstvo na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu ove godine je upisalo 30 studenata. Za njih će biti obezbeđena obuka u vojnim fabrikama u zemlji kao i stipendije za najbolje koje bi trebalo da im obezbedi zaposlenje.

„Za ovaj smer sam se opredelila zbog ličnog interesovanja prema oružju a i smatram da je perspektiva što se tiče posla dobra“

„Zanimljivo zvuči a i čuo sam da ima obezbeđenih stipendija“

„Opredelio sam se zato što je ovo novi smer, ima budućnost i neko novo zaposlenje“ kažu budući inženjeri.

Ideja o osnivanju odseka za vojno inženjerstvo koje se javilo u proleće ove godine ubrzo je realizovana uz pomoć predstavnika odbranbene industrije.

Dekan kragujevačkog Mašinskog fakulteta Miroslav Babić kaže da je osnovni motiv za pokretanje novog programa bio što među nezaposlenima gotovo da nema inženjera, dok za njima postoji realna potreba.

"Mi smo kao fakulteta uspeli za kratko vreme da akreditujemo naše studijske programe po modelu „joined degree“ znači program koji je zajednički za dve visokoškolske institucije što je nov standard u Srbiji“, kaže Babić.

Predsednik samostalnog sindikata u kragujevačkoj fabrici oružja Dragan Ilić kaže da je ta fabrika osamdesetih godina stipendirala studente vojno tehničkog fakulteta u Zagrebu.

"Danas u fabrici imamo 20 inženjera sa tog smera, i jedan broj je otišao tokom ovih godina. Uglavnom su to smer balistike, od 130 inženjera u fabrici su sa tim smerom“, kaže Ilić.

Prosečna starost zaposlenih u ovoj fabrici je 50 godina, a direktor Zastava oružja Rade Gromović procenjuje da bi do 2020. trebalo da bude zaposleno do 60 inženjera vojnog smera.

"Diplomirani inženjer vojno industrijskog smera se ne stvara preko noći. Tako da smo uradili detaljnu analizu kojom ćemo krenuti u stupendiranje mladih kadrova“, kaže Gromović.

Osim kragujevačke fabrike oružja u Srbiji postoji još pet fabrika odbrambene ondustrije u kojima je država većinski vlasnik. U njima radi oko 30 inžinjera. Otuda ne čudi što rukovodstvo Mašinskog fakulteta veruju da će biti veliko interesovanje za ovaj smer.


Izvor: B92
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.014 seconds with 23 queries.