PALUBA
September 24, 2020, 01:34:46 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8   Go Down
  Print  
Author Topic: Teške krstarice klase Zara  (Read 97351 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 505« Reply #15 on: September 07, 2010, 05:00:57 pm »

Operacije od avgusta do novembra 1940

U stručnoj literaturi se često nailazi na ocenu da je ova bitka dovela do pada morala Italijanskih mornara što je potpuno netačno. U to vreme se smatralo da o moći na moru odlučuje borba bojnih brodova. Kako su se u prvoj bitci suprotstavili, protiv tri neprijateljska, dva svoja bojna broda i uspeli da prođu samo sa lakšim oštećenjima, smatrali su to velikim uspehom. Moral posada je bio na visokom nivou i bile su željne borbe, ali je tada stiglo naređenje o obustavi velikih operacija dok u sastav flote ne uđu dva najnovija bojna broda. 25 jula komandu nad 2-om flotom preuzima admiral Angelo Iachino.


* Zara 02.jpg (27.8 KB. 600x315 - viewed 322 times.)


30 jula Zara, Fiume, Gorizia, Pola i Trento, isplovljavaju iz Napulja, kako bi pružile dalju zaštitu konvoju upućenom u Libiju. Konvoj neometano stiže na svoje odredište, a krstarice se vraćaju u svoju bazu sledećeg dana. Krstarice ponovo isplovljavaju 16  avgusta i vežbaju gađanje na na liticama La Motte. 30 avgusta krstarice isplovljavaju za Taranto, a već sledećeg dana isplovljavaju sa još 2 bojna broda, 7 lakih krstarica i 39 razarača u akciju presretanja prethodnice Britanskog konvoja upućenog na Maltu. Ne našavši protivnika na moru, svi brodovi se vraćaju u svoju bazu 2 septembra. Krstarica Gorizia isplovljava 7 septembra i vrši patrolu duž obala Sicilije, bez kontakta sa neprijateljem, da bi uplovila u Palermo 9 septembra. Ponovo isplovljava 11 septembra i odlazi za Taranto. Posle toga ova krstarica izvodi dva bojeva gađanja, 23 septembra i 6 novembra. U istom periodu Pola je ispovljavala pet puta u pratnju konvoja, potragu za neprijateljskim brodovima i razne vežbe. 1 novembra brodove u Tarantu posećuje Mussolini.

Svih 7 Italijanskih teških krstarica se naalazilo u Tarantu za vreme Britanskog napada. Brodovi 1-ve divizije, Zara, Fiume i Gorizia  su se nalazili u spoljnoj luci ( Mar Grande), dok su se ostale krstarice nalazile u unutrašnjij luci ( Mar Piccolo). Glavna meta Britanaca su bili bojni brodovi, ali nisu propustili priliku da napadnu i teške krstarice. Što se krstarica tiče ovaj napad i nije bio posebno uspešan, samo je krstarica Trento pogođena jednom bombom koja nije eksplodirala, ali je zato flota bojnih brodova osakaćena. Bojni brod Conte di Cavour je potopljen i nije popravljen do kraja rata, a bojni brodovi Caio Duilio i Littorio su bili teško oštećeni. Ipak i pored ove katastrofe artiljerci sa krstarice Gorizia su uspeli da obore jenog napadača, Fairey Swordfish sa VE brojem E4N, čija je posada ( poručnik Bailey-pilot i poručnik Slaughter-izviđač) poginula pri padu letelice. Rezultat ove katastrofe je bilo naređenje komande RM da se svi preživeli brodovi prebaziraju u Napulj. Krstarice Zara, Fiume i Gorizia izvrašavaju ovo naređenje 12 novembra, a Pola sledećeg dana. Zara odmah potom odlazi u La Speziu na remont i popravke, a komandni brod divizije postaje krstarica Fiume.


* Taranto.jpg (322.12 KB. 1708x1186 - viewed 321 times.)Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 505« Reply #16 on: September 07, 2010, 05:17:36 pm »

Boj kod Punta Teulada

Uspeh napada na Taranto je totalno izmenio odnos snaga na Mediteranu, te stoga Britanci odlučuju da pojačaju svoje snage na Atlantiku i iz Aleksandrije upućuju bojni brod Ramillies i dve krstarice. Istovremeno se odlučuju da iz Aleksandrije pošalju konvoje sa pojačanjima za Grčku, a iz Britanije konvoj sa pojačanjima za Aleksandriju. Ova operacija dobija šifrovano ime Collar, a predviđeno je da u njoj učestvuje celokupna Sredozemna flota i eskadra H iz Gibraltara. Tom prilikom je Sredozemna flota podeljena na dva dela. Bojni brodovi Warspite, Valiant i nosač aviona Illustrious su pratili konvoj za Grčku, dok su bojni brodovi Barham, Malaya i nosač aviona Eagle činili posredno osiguranje grupe Ramillies. Neposredno osiguranje ove grupe su činil krstarica Coventry i 5 razarača. Eskadra H se sastojala od bojnog krstaša Renown, nosača aviona Ark Royal, 2 krstarice i 9 razarača i imala je zadatak da prati konvoj upućen iz Britanije. Ova operacija je zahtevala i određenu koordinaciju Britanaca, počto je bilo predviđeno da grupu Ramillies, posredno osiguranje prati do visine ostrva Pantelerija, dok bi neposredno osiguranje sa ovom grupom ostalo do Sicilijanskog prilaza. Tu bi grupu Ramillies preuzela eskadra H, dok bi konvoj preuzelo neposredno osiguranje grupe Ramillies. Konvoju bi se posle toga pridružilo i posredno osiguranje grupe Ramillies, i otpratilo ga do Aleksandrije.


* HMS Ramillies.jpg (64.66 KB. 744x416 - viewed 306 times.)


U popodnevnim časovima 24 novembra iz Aleksandrije isplovljava grupa Ramillies i celokupna Sredozemna flota i nastavlja sa plovidbom prema svom planu. U rano jutro 25 novembra, iz Gibraltara isplovljava i eskadra H, a Italijani dobijaju obaveštenje od svojih agenata. Kako se eskadra H susrela sa konvojem na otvorenom moru, Italijani nisu znali pravi cilj ove operacije, već su pretpostavili da će njihova meta biti luke u kojima se nalazila njihova flota. Oko podneva, 25 novembra, oni saznaju i za grupu Ramillies, tako da su bili potpuno uvereni u tačnost svojih pretpostavki. Kako bi otklonili ovu opasnost, u 18:00 26 novembra, iz Messine i Napulja isplovljavaju bojni brodovi Vittorio Veneto ( admiral Campioni) i Giulio Cesare, krstarice Pola ( admiral Iachino), Fiume ( admiral Matteucci), Gorizia, Trieste ( admiral Sansonetti), Trento i Bolzano i 14 razarača. Iste večeri im se pridružuju još 4 razarača iz Trapanija ( jedan se zbog kvara na pogonu uskoro vratio nazad), i zajedno produžuju plovidbu prema neprijatelju južno od Sardinije. Tokom noći, u Tuniskom prolazu, razarač Sirio primećuje grupu Ramillies i ispaljuje na nju torpedni plotun, ali bez učinka.


* vittorio.jpg (65.98 KB. 585x367 - viewed 314 times.)


U rano jutro 27 novembra, Italijani organizuju izviđanje brodskim hidroavionima ( tom prilikom Gorizia je poslala sva tri hidroaviona u izviđanje), ali je tek oko 09:45 hidroavion sa krstarice Fiume otkrio neprijatelja. Admiral Iachino je 20 minuta kasnije dobio obaveštenje da su otkriveni neprijateljski brodovi na udaljenosti od 135 milja južno od njih. Ovo je bila grupa Ramillies, a na 100 milja zapadno od nje se nalazila eskadra H iz gibraltara. Na 25 milja jugozapadno od eskadre H se nalazio konvoj sa nosačem aviona Ark Royal. Svi učesnici obračuna su se polako približavali jedni drugima. Po dobijanju obaveštenja o grupi Ramillies, Italijani odlučuju da je napadnu i stoga amiral Iachino, u 11:28, naređuje da se poveća brzina sastava sa 16 na 18 čvorova. U tom trenutku njegovi brodovi su se nalazili u ovakvom poretku: 1-va divizija oko 30 milja južno od rta Teulada, nešto južnije od njih 3-ća divizija, a 12 milja severno od 1-ve divizije bojni brodovi. Pola sata kasnije Britanske krstarice ostvaruju kontakt sa krstaricom Bolzano, a njen hidroavion je obaveštava o dva broda koja plove u liniji, umesto o tri. Shvativši da je slabiji od protivnika, a poštujući naredbu da se izbegava borba sa jačim neprijateljem, u 12:07 admiral Campioni diže signal da svi brodovi krenu u kurs 90, što ga je dovelo na susretni kurs sa grupom Ramillies, koja se u tom trenutku nalazila 15 milja udaljena od njega. Ispred bojnog broda Ramillies, na udaljenosti od 8 milja, su plovile krstarice Manchester, Southampton, Sheffield, Berwick i Newcastle, dok se malo iza njih nalazilo 9 razarača.


* HMS Berwick.jpg (63.38 KB. 800x451 - viewed 329 times.)


U 12:16 izviđač sa Pole otkriva tešku krstaricu klase Kent u kursu 200. Ovo je bila krstarica Berwick, jedina Britanska teška krstarica na Mediteranu. Ne obazirući se na naređenje da izbegne borbu, admiral Matteucci naređuje otvaranje vatre, u 12:20, sa daljine od 11 milja. Uskoro mu se pridružuje i admiral Sansonetti. Iako se sunce nalazilo visoko na nebu i u tom položaju je smetalo Italijanskim artiljercima, oni su se pokazali dostojni zadatka i potvrdili staru istinu da od njih nema boljih na svetu. Prva dva plotuna padaju na svega 90 metara od krstarice Manchester, a u 12:22 krstarica Berwick dobija pogodak u Y kulu, kada gubi 7 ljudi, a 15 minuta kasnije Italijani je opet pogađaju. I Britanci počinju da gađaju preciznije i koncentrišu svoju vatru na najbliže brodove, to jest krstarice Fiume i Trento. U 12:24 borbi se pridružuje i bojni krstaš Renown, koji ispaljuje prvi plotun sa daljine od 13 milja, ali 10 minuta kasnije svi ciljevi nestaju u dimnoj zavesi. Istovremeno kada i Renown, borbi se pridružuje Ramillies i uspeva da ispali dva plotuna, bez učinka.

Britanske krstarice se daju u poteru za neprijateljem, ali tu se pokazala Italijanska superiornost. Prema amiralu Iachiniu, Pola je dostigla brzinu od 34 čvora. 3-ća divizija se takođe okreće i napušta bojište, velikom brzinom. U tom trenutku jedan od njenih razarača, Lanciere, biva pogođen sa dve granate kalibra 152 mm sa krstarice Manchester, koje mu oštećuju kotlove, tako da je ostao nepomičan. Brodovi treće divizije se vraćaju da ga zaštite, a u tegalj ga uzima razarač Askari. U 12:42 britanci prebacuju vatru na brodove 1-ve divizije i koncentrišu je na najsporiji brod, to jest krstaricu Fiume. Njen komandant uskoro traži da se položi dimna zavesa, što razarači uskoro čine i primećuju da je preciznost Britanske vatre naglo opala. Dok se ovo događalo, torpedni bombarderi sa nosača Ark Royal, u 12:40, vrše napad na krstaricu Fiume i bojni brod Vittorio Veneto, ali je njihov napad nekoordinisan, tako da brodovi lako izbegavaju torpeda.


* Ascari i Lanciere.jpg (211.13 KB. 1200x411 - viewed 176 times.)


U 13:00 se pojavljuju na sceni i Italijanski bojni brodovi, a Britanske krstarice odmah okreću u jugoistočni kurs, kako bi ih navukle na svoje bojne brodove. Međutim admiral Campioni , ne pada na ovu varku i nastavlja da se povlači brzinom od 25 čvorova. Britanske krstarice tada ponovo kreću u gonjenje protivnika, ali ih nekoliko plotuna sa Veneta , uverava da to i nije baš najpametnija ideja, tako da uskoro odustaju. Rastojanje između neprijatelja je brzo raslo, tako da je borba prestala u 13:18. U 13:26 admirali Iachino i Sansonetti, traže od glavnokomandujućeg dozvolu da se vrate po oštećeni razarač, što im admiral Campioni dozvoljava. Obe divizije teških krstarica uskoro dolaze do razarača, kada se uveravaju da je uzet u tegalj. One se onda postavljaju između svoja dva razarača i neprijatelja kako bi zaštitile njihovo povlačenje. Iako su bili napadani od strane Britanskih bombardera, svi brodovi su se vratili u svoje luke. Ovaj postupak admirala Iachina mu je doneo veliko poštovanje običnih mornara, ali se njegova humanost pokazala kao tragičana u sledećoj bitci.


* Fiume_08.jpg (21.22 KB. 600x277 - viewed 170 times.)


Ova bitka se pokazala kao potpuni Italijanski promašaj jer se admiral Campioni držao naređenja o izbegavanju borbe sa moćnijim protivnikom kao pijan plota. On je propustio da slabijeg protivnika, jednu tešku i četiri lake krstarice, napadne sa svojih 6 teških krstarica i bojnim brodovima i tako neprijatelju nanese teške gubitke. Iako su teške krstarice u ovoj bitci odigrale veću ulogu nego u prethodnoj, rezultati njihovog dejstva se nikako ne mogu nazvati impresivnim.

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 505« Reply #17 on: September 10, 2010, 08:42:21 am »

Period reorganizacije

Početkom decembra meseca došlo je do velike reorganizacije Italijanske flote, kada su obe postojeće eskadre spojene. Admiral Campioni napušta mesto komandanta flote 10 decembra, a komandu preuzima admiral Iachino. Pola se vraća u sastav 1-ve divizije, čiji novi komandant postaje admiral Cattaneo, komandant 3-će divizije za vreme bitke kod Punta Stilo. Kao pratnja 1-voj diviziji je pridodata 9-a divizija razarača.

Prema rečima Italijanskog istoričara Marca Antonia Bragadinija:

„U sledeća dva meseca nije se dogodilo ništa vredno pomena.“

Krstarice 1-ve divizije su se i dalje nalazile u Napulju, a 10 decembra se vraća krstarica Zara sa remonta. Dva dana kasnije put La Spezije na remont kreće krstarica Fiume. U noći 14/15 decembra Britanski bombarderi napadaju Italijanske brodove i pogađaju krstaricu Pola sa dve bombe. Jedna probija palubu i eksplodira u kotlovskom odeljenju Br.3, gde oštećuje i izbacuje iz upotrebe kotlove Br.4 i Br.5, a druga bomba probija oplatu i voda počinje da prodire u krmene prostorije, tako da brod dobija veliki nagib na levu stranu. Prilikom ovog napada poginulo je 13 oficira, podoficira i mornara, dok su33 člana posade ranjena. Već narednog jutra krstarica Pola je ubačena u suvi dok radi neophodnih popravki, koje su završene 7 februara 1941 godine. Zbog velike verovatnoće da će Britanci ponoviti napad, krstarica Zara i Gorizia istog dana dobijaju naređenje i isplovljavaju za luku Maddalena na Sardiniji. Ovde krstarice ostaju 4 dana, da bi se 19 decembra uveče vratile u Napulj, a zatim isplovljavaju za Taranto gde stižu 22 decembra.


* Zara, Fiume i Pola.jpg (363.43 KB. 2201x1445 - viewed 174 times.)


Pošto je već počela da se oseća nestašica goriva, krstarice su isplovljavale samo povremeno radi vežbi gađanja. Zara i Gorizia su izvele gađanje 29 januara, a 13 februara im se pridružuje i tek opravljena Pola. Takođe se nastavlja i sa remontom brodova, tako da po dolasku krstarice Fiume, na remont odlazi Gorizia. Remon koji joj je produžio život za još tri godine. Tri preostale krstarice su u periodu od 11 do 17 marta izvele nekoliko zajedničkih vežbi, a krstarica Pola je imala i jednu noćnu vežbu u Tarantanskom zaluvu u noći 23/24 marta. Dva dana kasnije sva tri broda su krenula u svoju poslednju bitku.


* CLASSEZARA_01.JPG (25.96 KB. 488x283 - viewed 173 times.)


Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 505« Reply #18 on: September 10, 2010, 08:48:12 am »

Smrt Prve Divizije

28 oktobra 1940 godine Mussolini započinje još jednu avanturu. Žrtva ove najnovije avanture je bila Grčka, a ono što su Italijani smatrali da će biti lagana šetnja i dečija igra, pretvorilo se u poniženje i noćnu moru. Grci ne samo da se nisu predavali, nego su krenuli u ofanzivu i uskoro izbacili Italijanske trupe iz svoje zemlje, zauzeli pogranične planine u Albaniji i krenuli da se spuštaju prema moru. Ipak posle četiri meseca ogorčenih borbi, Grci su iskoristili gotovo sve rezerve koje su imali, tako da Britanci odlučuju da prebace deo svojih trupa iz Egipta i pomognu im. Prebacivanje ovih trupa je počelo 4 marta 1941 godine, a Italijani uskoro saznaju za ove uznemirujuće vesti. Komanda RM stoga naređuje, 16 marta, admiralu Iachinu da napadne neprijateljske trupne transporte i time olakša položaj Italijanske armije u Albaniji. Ono što Italijani nisu znali je bilo to što su celu akciju zasnovali na pogrešnom Nemačkom obaveštenju da su njihove podmornice oštetile dva Britanska bojna broda, tako da je samo jedan bio sposoban za borbu. Na osnovu ovoga, komandant Italijanske flote je isplanirao operaciju pod imenom „Gaudo“, koja je trebala da pretstavlja krstarički reid uz podršku bojnih brodova. Osim toga detaljno je isplanirano sadejstvo sa avijacijom, dok su i Nemci obećali pomoć svojih bombardera Ju-87 i lovaca Bf-109 sa aerodroma na Siciliji.


* Zara poslednja slika.jpg (126.13 KB. 1264x583 - viewed 189 times.)


Kasno popodne, 26 marta 1941 godine, Italijanski brodovi isplovljavaju i počinje operacija „Gaudo“. Iz Napulja isplovljava bojni brod Vittorio Veneto sa admiralom Iachinijem, iz Taranta isplovljava 1-va ( admiral Cattaneo), a iz Messine 3-ća ( admiral Sansonetti) divizija krstarica, dok im se iz Brindizija priključuje i 8-a divizija ( admiral Legnani) lakih krstarica ( krstarice Luigi di Savoia Duca degli Abruzzi i Giuseppe Garibaldi). Osim ovih brodova u sastavu ove flote se nalazilo i 17 razarača. U zoru 27 marta, admirali Iachinu se pridružuju krstarice admirala Sansonetija. U 10 sati im se pridružuju i krstarice admirala Cattaneoa, a jedan sat kasnije i krstarice admirala Legnanija. Prema planu operacije 1-va i 8-a divizija su trebale da uđu u Egejsko more i plove do istočnog dela Krita, unište neprijatelja kojeg zateknu i zatim se istim putem vrate, sastanu sa bojnim brodom i ostalim krstaricama, a zatim vrate u svoje baze. Saznavši za pokret neprijatelja admiral Cunningham je isplovio sa bojnim brodovima Warspite, Valiant i Barham, nosačem aviona Formidable, 4 lake krstarice i 16 razarača u susret protivniku.


* Zara u akciji.jpg (285.46 KB. 2182x1487 - viewed 190 times.)


U zoru 28 marta, Italijanski brodovi su plovili u kursu 130, podeljeni u tri grupe. Prvu grupu je pretstavljao bojni brod, drugu grupa je bila sastavljena od krstarica 3-će divizije i nalazila se oko 10 milja po desnom boku bojnog broda, dok je treća grupa bila sastavljena od krstarica 1-ve i 8-e divizije i nalazila se oko 20 milja iza druge grupe. U 06:00 tog jutra, Veneto i Bolzano lansiraju svoje izviđačke hidroavione, a oni u 06:43 obaveštavaju admirala Iachina o 4 krstarice i 4 razarača koji se u tom trenutku nalaze oko 50m milja jugoistočno od Italijanskih brodova. Po prijemu ovog obaveštenja, Italijanski admiral zaključuje da su ovi brodovi pratnja velikog konvoja u blizini, te stoga naređuje promenu kursa i povećanje brzine na 30 čvorova.

Oko 8 časova, južno od ostrvceta Gavdos, krstarica Trento otkriva Britanske brodove i u 08:12 otvara vatru. I Britanci odgovaraju vatrom, ali ova razmena plotuna nije dala nikakvih rezultata, tako da Sensoneti, u 08:55, dobija naređenje da se povuče i pridruži bojnom brodu. Britanci prate italijanske krstarice, ali su se, u 10:58,našli pod udarom topova sa Veneta, tako da su se našli u nezavidnom položaju. Iz ove situacije ih vade torpedni bombarderi koji svoj napad započinju u 10:27. Iako ovaj napad nije prouzrokovao štetu na Italijanskim brodovima, admiral Iachino naređuje povlačenje i svi brodovi uskoro okreću u pravcu severozapada.


* Fiume_04bis.jpg (23.07 KB. 600x434 - viewed 170 times.)


Iako su Britanski brodovi krenuli u poteru, Italijani su bili brži tako da nije postojala nikakva šansa da će ih sustići. Zbog toga se okreću svojem jedinom rešenju, a to je da pošalju torpedne bombardere i tako pokušaju da uspore protivnika. Prvi napad su izvela tri torpedna bombardera Swordfish sa Krita u 12:07, ali nisu postigli ništa, za njima slede dva napada bombardera Bristol Blenheim , u 14:20 i 14:50, ali takođe bez rezultata. Sudbonosni napad su izveli Swordfihi sa noača Formidable u 15:30, kada je Veneto pogođen torpedom u krmu i zbog toga smanjuje brzinu na 15 čvorova. Za to vreme su Britanski bojni brodovi polako sustizali Italijane, a Blenheimi su napadali neprijateljske brodove u još četiri navrta, ali su imali samo bliske promašaje kod brodova Zara, Garibaldi, Trento i Bolzano.

Pripremajući se za noć, admiral Iachino je organizovao blisku zaštitu oko oštećenog bojnog broda. 1-va divizija se nalazila sa desne strane, 3-ća sa leve, dok su lake krstaride dobile naređenje da samostalno nastave put prema Brindiziju. U međuvremenu je, sa nosača Formidable, poslat drugi talas torpednih bombardera, koji se sastojao od 6 aviona Fairey Albacore, 2 aviona Fairey Swordfish i dva lovačka aviona Fairey Fulmar. Većina pilota je bila uverena da napada bojni brod, ali su ustvari napali krstarice iz sastava 1-ve divizije. U 19:45 Albacor L5A, potporučnika Williamsa iz 826 skvadrona FAA, lansira torpedo sa udaljenosti od 500 metara i pogađa srednji brod u koloni, krstaricu Pola.


* Fairey_Albacore.jpg (114.99 KB. 600x304 - viewed 165 times.)* Fairey Fulmar Mk I.jpg (56.86 KB. 600x300 - viewed 172 times.)


Eksplozija se dogodila u 19:46 na desnom boku u visini jedne od oklopnih pregrada između kotlovskih odeljenja. Udarni talas izbacuje generatore iz ležišta, tako da krstarica ostaje bez struje. Kako je pogođena u visini pregrade, koja je uništena, voda brzo prodire i poplavljuje mašinsko odeljenje Br.1 i kotlovska odeljenja Br.3 i Br.4, tako da brod ostaje nepomičan u vodi. Kako je došlo do pucanja parovoda, para koja je izlazila iz tih cevi je greškom viđena kao dim od požara, tako da je komandant broda, kapetan I klase Manlio de Pisa, naredio da se municija pripremljena za topove kalibra 100 mm, baci u vodu. Ironično deluje, ali u tom trenutku je admiral Iachino odahnuo jer je video da se napad završio, ali nije dobio informaciju o stanju krstarice Pola. Njegov bojni brod je u ovom napadu prošao bez ogrebotina i uspeo da poveća brzinu na 19 čvorova. Izveštaj da je Pola pogođena dobija tek pola sata kasnije, kada je njena posada uspela da osposobi jedan od pomoćnih generatora i radio vezom javi šta se dogodilo. Istovremeno i krstarica Fiume javlja da je Pola nestala ispred nje. U 20:18 Iachino naređuje ostalim brodovima 1-ve divizije da se vrate po Polu. U tom trenutku Iachino nije znao koliko su bili blizu Britanski brodovi, a prvu informaciju o katastrofi dobija tek u 14:25 sledećeg dana.

« Last Edit: September 10, 2010, 10:51:37 pm by MOTORISTA » Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 505« Reply #19 on: September 10, 2010, 08:53:47 am »

Izviđački hidroavioni obaveštavaju Iachina da se bojni brodovi, nosač i krstarice nalaze 170 milja od njega, a on zaključuje da Britanski bojni brodovi ne mogu da razviju više od 20 čvorova i da stoga ne mogu da ga stignu. Oko 20:00 iz komande RM je javljeno da se neprijatelj nalazi oko 75 milja iza Iachina a on, opet, zaključuje da se radi o lakim krstaricama i razaračima koji će pokušati da izvedu noćni napad na bojni brod, jer celog tog dana nije imao nikakvu vezu sa komandom. U duhu ovih novih informacija on izdaje naređenje admiralu Cattaneu da se vrati sa svojim brodovima i pomogne krstarici Pola. Admiral Cattaneo je pokušao da ga odgovori od ovog naređenja, te da kao pomoć pošalje dva razarača. Njegov predlog je odbijen, jer kako je Iachino obrazložio:

„Potrebno je prisustvo admirala koji će bolje proceniti štetu nanesenu krstarici, vreme njene popravke i donese potrebne odluke.“


* Pola posada.jpg (37.35 KB. 356x407 - viewed 163 times.)


Iachino ponavlja svoje naređenje u 20:38, a Cattaneo potvrđuje prijem u 20:45. U 21:00 ( prema drugim izveštajima u 21:06), Zara i Fiume okreću i vraćaju se prema Poli. Iza njih su vozili razarači iz sastava 9-e divizije: Vittorio Alfieri ( k-dant KBB S.Toscano), Giosué Carducci, Vincenzo Gioberti i Alfredo Oriani. Cattaneo je naredio održavanje brzine od 16 čvorova, ali je u periodu od 21:25 do 22:03 povećao brzinu sastava na 22 čvora. U 21:57 krstarici Fiume je izdato naređenje da pripremi tegalj.


* Fiume_07.jpg (27.63 KB. 567x271 - viewed 174 times.)


Britanci koji su verovali da je Italijanski bojni brod ponovo oštećen su nastavili da progone neprijatelja. U 22:03 radar na bojnom brodu Valiant je primetio obrise nepomičnog broda, dužine oko 180 metara, koji se nalazio levo od pramca na udaljenosti od 8 do 9 milja. U 22:10 svi Britanski brodovi prave okret na levo za 40° i u 22:15 Warspite ostvaruje vizuelni kontakt sa neprijateljem. U tom trenutku Britanci okreću svoje topove kalibra 381 mm prema neprijatelju i okreću u kurs 280. Ovaj okret ih je doveo u protiv kurs sa Italijanskim krstaricama, koje svo to vreme nisu bile svesne njihovog prisustva. Kada su krstarice Fiume i Zara i razarač Alfieri, osvetljeni reflektorom sa razarača Greyhound, njihovi topovi su senalazili u osnovnim položajima. U 22:27 Britanski bojni brodovi Warspite i Valiant otvaraju vatru na krstaricu Fiume sa daljine od 2700 metara ( Warspite), odnosno 3700 metara ( Valiant). Od prvih šest ispaljenih zrna, pet pogađa Fiume, a onda Britanski artiljerci kreću sa brzom paljbom. KF Luigi Guidi, najstariji preživeli oficir sa Fiume je ovako opisao taj događaj:

„Prve dve granate su pogodile krmu. Jedna je pala između krmenih kupola Br.3 i Br.4, a druga je pala nedaleko od mesta na kojem sam se ja nalazio. Bio sam ranjen, ali su dva mornara, sa kojima sam do tada pričao, prosto nestala i nikada ih više nisam video. Između kula se pojavio veliki plamen, a krmena paluba se skroz iskrivila. Većina mornara koji su se nalazili na krmi je poginula, a ja sam čuo krike teško ranjenih. U tom trenutku je i brod počeo da se naginje na desnu stranu.“


* Zara_10.jpg (27.01 KB. 674x430 - viewed 183 times.)


Italijansku krstaricu je ubrzo zahvatila vatra, a sledeći hitac joj raznosi jednu od glavnih kupola i ona pada u more. Uskoro je cela krstarica bila u plamenu i naginje se na desnu stranu, da bi se u 23:15 prevrnula i potonula.
Otkrivši da krmene kula sa Valianta ne mogu da gađaju Fiume, Britanski artiljerci odmah prebacuju vatru na Zaru, i prvim plotunom ostvaruje nekoliko pogodaka. U sledeća tri minuta valiant ispaljuje još pet granata na Zaru, a uskoro mu se pridružuje i Warspite.

„Situacija na Italijanskim krstaricama je bila neopisiva. Mogao sam da vidim celi komandni most koji leti u vazduh, zajedno sa drugim delovima broda, a zatim preko boka padaju u more. Uskoro su se brodovi pretvorili u plamteće olupine od pramca do krme.“, pisao je kasnije admiral Cunningham.

Iza Valianta se nalazio Barham i on sa prvim plotunom gađa razarač Alfieri, koji je pogođen i odmah napušta poredak. Za to vreme Warspite i Valiant nastavljaju da gađaju Zaru i nanose joj nova oštećenja. Ona dobija pogotke u pramčanu kulu, most i mašinski prostor, zahvata je vatra i počinje da se naginje na levu stranu.

U 23:31 Italijanski razarači otvaraju vatru i vrše torpedni napad, koji primorava Britance da okrenu za 90° kako bi izbegli torpeda. Artiljerijska bitka, ili bolje rečeno školsko gađanje, je već bilo gotovo a za to vreme Zara je pogođena sa četiri granate ispaljene sa Warspitea, pet sa Valianta i pet sa Barhama. Fiume je istovremeno pogođena sa dve granate ispaljene sa Warspitea i jednom sa Valianta ( očigledno je da Britanci nisu najbolje izbrojali pogotke jer je nju pogodilo više projektila). Razarač Alfieri je pretvoren u olupinu sa dve granate ispaljene sa Barhama.


* Nave_carducci.jpg (27.67 KB. 600x359 - viewed 165 times.)


Završetkom artiljerijske vatre Britanski razarači dobijaju naređenje da dokrajče oštećene brodove. Razarači Stewart i Havock, u 22:59, primećuju nepomični brod u plamenu i jedan drugi koji kruži oko njega. Stewart ispaljuje sva svoja torpeda i njegova posada gleda veliku eksploziju na krstarici Zara. Odjednom iz tame izranja Italijanski razarač Carducci, a Stewart ispaljuje dve granate  na njega, dok Havock ispaljuje četiri torpeda. U 23:11 jedno od ovih torpeda pogađa Carduccia u sredinu trupa, a Stewart nastavlja sa paljbom do 23:30, kada Carducci eksplodira i tone. Oko 23:15 ova dva razarača prisustvuju prevrtanju i potonuću razarača Alfieri. U 23:30 razarač Havock ispaljuje svoja preostala četiri torpeda na Zaru, ali promašuje. Četvrt časa kasnije ovaj razarač nailazi na veliki nepomični brod.

To je bila krstarica Pola na koju niko nije obratio pažnju u žaru borbe. Pola časa ranije posada se izborila sa prodorom vode i krstarica je uskoro, iako sa jednim kotlom u upotrebi, mogla da razvije brzinu od 8 čvorova. Kako je glavni sistem za kontrolu vatre bio neupotrebljiv bez električne energije, KF Brengola je zatražio dozvolu od k-danta da pripremi topove kalibra 100 mm za borbu. Ovaj zahtev je odbijen od strane k-danta, a zatim izdaje naređenje da se ugasi i jedini operativni kotao ( kotao Br.8 ), zato što je pravio mnogo dima koji je mogao da demaskira brod. U 23:15 de Pisa naređuje da se brod napusti, a kada je krstaricu osvetlio reflektorom razarač Havock i ispalio na nju par plotuna, sa krstarice nije bilo odgovora. Kako nije imao više torpeda, radio vezom javlja položaj Pole i odlazi. Kako je napuštanje broda bilo u toku kada se pojavio razarač Havock, mnogi mornari su se ponovo vratili na brod.


* Crucero_pesado_Zara_2.JPG (22.79 KB. 477x250 - viewed 247 times.)


Za to vreme na Zari su ponovo uspostavljeni red i disciplina. Iako je brod još uvek plutao posle svih pogodaka koje je preživeo, admiralu Cattaneu i KBB Corsi je bilo jasno da ne mogu da je spasu. Njena celokupna artiljerija je bila uništena, tri kotla su proizvodila nešto malo pare, a pumpe su polako gubile bitku sa količinom vode koja je prodirala u brod. Oko 200 do 250 članova posade se skupilo na krmenoj palubi i tada se čuo tradicionalni poklič „Viva il Re“ ( Živeo kralj). Admiral Cattaneo naređuje da se brod pripremi za potapanje postavljanjem eksplozivnih punjenja, dok su KF Vittorio Gannattazio i poručnik Umberto Grosso predvodili grupu dobrovoljaca koja je trebala da ih aktivira. Posle 2 časa ujutru, pojavljuju se Britanski razarači, a razarač Jarvis ispaljuje pet torpeda sa udaljenosti od 100 metara na Zaru. Tri od torpeda pogađaju brod uz velike stubove vode, a krstaricu polako obavijaju dim i vatra, a ona se polako prevrće i tone u 02:40 na poziciji 35°20`N i 20°57`E.

« Last Edit: September 10, 2010, 09:02:49 am by MOTORISTA » Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 505« Reply #20 on: September 10, 2010, 09:01:09 am »

Prema sećanjima Britanskih mornara, more je bilo puno čamaca za spasavanje, splavova i ljudi. Razarači su se kretali malom brzinom i izvlačili preživele pomoću mreža. Međutim mnogo ljudi je stradalo od hipotermije, a među njima su bili i admiral Cattaneo i KBB Corsi.


* 06.jpg (105.36 KB. 1490x1166 - viewed 186 times.)


U međuvremenu je Pola nastavila da pluta, oko 2 milje istočno. Njoj, oko 01:40, prilaze razarači Greyhound i Griffin i otkrivaju da su njene kule razorene, a zastava skinuta sa jarbola. Većina posade se nalazila na gornjoj palubi, demoralisana dok je deo mornara bio pijan. U 03:25, krstarici prilazi razarač Jarvis i pristaje uz njen bok. On tom prilikom preuzima 257 članova posade, uključujući i komandanta, dok je deo ljudi skočio u more plašeći se da će biti otvorena vatra na brod. Prema abordažnoj grupi, na brodu je vladao kompletan haos. Oficirske kabine su bile opljačkane, a mornari su svuda bacali prazne flaše vina. Pošto je preuzeo zarobljenike, razarač Jarvis se udaljava, a razarač Nubian ispaljuje dva torpeda. U 04:03 Pola nestaje sa površine.


* Pola pod bombama.jpg (37.65 KB. 500x347 - viewed 167 times.)


U bitci kod Matapana Italijanska mornarica je izgubila tri svoje najbolje krstarice i dva razarača. Osim toga Italijani su imali i 2303 mrtvih i 1411 zarobljenih mornara. Na Zari je poginulo 30 oficira i 752 mornara, na Fiume 33oficira i 780 mornara, dok je sa Pole izgubljeno 328 članova posade. Od 225 članova posade razrača Giosuè Carducci stradalo je 169 ljudi, dok je od 268 članova posade razarača Alfieri preživelo samo 57 ljudi. Tokom noći i jutra 29 marta, Britanski razarači su spasili 1015 ljudi, dok su Grčki razarači uveče spasili još 110 Italijana. Italijanski bolnički brod Gradisha je, za vreme svog krstarenja poprištem bitke od 31 marta do 3 aprila, spasila još 161 mornara.


* Zara_-_foto_ufficiale.jpg (29.75 KB. 600x344 - viewed 158 times.)


Kontra admiral Carlo Cattaneo, KBB Luigi Corsi i Giorgio Giorgis, KF Vittorio Gannattazio, K-dir V BO Zare potpukovnik Domenico Bastiani, poručnik Umberto Grosso, k-dant 9-e divizije razarača KBB Salvatore Toscano i k-dir V BO razrača Alfieri kapetan Giorgio Modugno su posthumno odlikovani najvišim Italijanskim odlikovanjem Zlatnom Medaljom za Vojne Zasluge (Medaglia d'Oro al Valor Militare). Imena Corsi, Giorgios, Gannattazio i Toscano si dati novim razaračima klase Commandante Medaglia d'Oro, koji na žalost nisu nikada dovršeni. Sami brodovi su izbrisani iz flotne liste 18 oktobra 1946 godine.

Poraz kod Matapana je bio veliki moralni udaraca za Italijansku mornaricu, koja se nikada nije oporavila od njega. Ona više nika da nije ni pokušala da ospori Britansku prevlast na Mediteranu. Među mnogim uzrocima koji su prouzrokovali ovu tragediju, možemo navesti samo one najvažnije:

1.Loša saradnja između mornarice i avijacije
2.Loš rad obaveštajne službe, koji je izazvao Iachinovu ishitrenu odluku da se cela divizija vrati po oštećeni brod
3.Nespremnost Italijana za noćnu borbu

Osim toga Iachino je dobio i veliko „ribanje“ od strane Mussolinija, koji mu je održao predavanje o tome kako su Italijanskim brodovima potrebni radari, a mornarici nosači aviona. Ironično, to je sve ono na šta je Iachino upozoravao sve vreme pre rata, ali Mussolini nije hteo ili nije umeo da čuje. Tako je admiral morao u tišini da sluša bes diktatora i velikog stratega.

Ova tragedija je mnogim „stručnjacima“ dala povoda da o ovim brodovima govore sa omalovažavanjem. Ono što oni nisu mogli da shvate je da ni jedna jedina teška krstarica na svetu ne bi mogla da izdrži paljbu topova kalibra 381 mm, sa tako male udaljenosti. Ovi brodovi su bili pravljeni za borbu sa drugim teškim krstaricama i sigurno bi mogli da pobede u borbi, ali samo sa brodovima svoje klase.


* pola1.jpg (22.03 KB. 482x255 - viewed 171 times.)

« Last Edit: September 10, 2010, 10:07:31 am by MOTORISTA » Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 505« Reply #21 on: September 11, 2010, 01:53:49 pm »

Gorizia

Posle bitke kod Matapana 1-va divizija je i zvanično rasformirana, a jedina preostala krstarica Gorizia ulazi u sastava 3-će divizije, 7 maja 1941 godine, kada se vratila sa popravki. Tog dana je dobila i novog komandanta KBB Uga Salvadorija. Pred ovim brodom su se nalazile još dve ratne godine ispunjene brojnim akcijama, koje  opet nisu bile toliko značajne, ali ćemo ih ipak navesti po hronološkom redu.


* Gorizia probna vožnja.jpg (89.6 KB. 1600x509 - viewed 195 times.)


1941 godina

26-28 maja Gorizia, Trieste i Bolzano štite konvoj koji je dolazio iz Libije.

25 juna-1 jula Gorizia i Trieste su davali podršku 12-oj diviziji razrača, koji su pratili veliki konvoj sa trupama od taranta do tripolija i nazad.


* Gorizia 03.jpg (44.79 KB. 472x322 - viewed 180 times.)


23-26 avgusta učestvuje u akciji sa još dva bojna broda, tri teške krstarice i 19 razrača, radi presretanja Britanske eskadre H. Brodovi su na pučini proveli dva dana bez rezultata, a 25 avgusta podmornica HMS Triumph uspeva da torpeduje krstaricu Bolzano.

9-11 septembra Britanski bombarderi su u nekoliko navrata bombardovali Messinu i brodove 3-će divizije u njoj. Gorizia je učestvovala PVO grada i nije zadobila nikakva oštećenja.

26-29 septembra opet isplovljava sa glavninim flote radi presretanja ekadre H, ali je i ovaj pokušaj bio uzaludan.

29 septembar-10 oktobar brodovi 3-će divizije se nalaze u luci Maddalena na Sardiniji, a zatim se vraćaju u Messinu.


* bliski promašaji pored Gorizie.jpg (71.27 KB. 711x495 - viewed 194 times.)


U noći 21 novembra, Britanski bombarderi su napali Messinu, a krstarica Gorizia je imala oko 200 rupa od šrapnela na trupu i nadgrađu. Istog jutra ona isplovljava, zajedno sa krstaricama Trento i Trieste, radi zaštite konvoja. Pošto je situacija sa zalihama za trupe u severnoj Africi bila kritična, tako da je u pratnji konvoja učestvovala i 8-a divizija krstarica, dok je krstarica Cadorna služila za transport goriva. Konvoj je uspešno stigao na svoje odredište, ali je podmornica HMS Utmost uspela da torpeduje krstaricu Trieste, dok su bombarderi oštetili krstaricu Abruzzi.

13 decembra, glavnina Italijanske flote isplovljava kao zaštita konvoja M.41, a zatim preuzima konvoj M.42,  16 decembra. Sutradan dolazi do okršaja sa Britanskim brodovima u zalivu Sirte, koji je trajao 11 minuta.

1942 godina

3-6 januar, celokupna Italijanska flota je pratila konvoj M.43 do Libije.

25 januara krstaricu posećuje komandant II. Fliegerkorps Luftwaffe Generaloberst Bruno Loerzer.

30 januara krstaricu posećuju princ Umberto i Reich Marshal Hermann Goering.

14 februara opet isplovljava gotovo celokupna Italijanska flota radi napada na konvoj MW-9A. Italijanske brodove napada Britanska podmornica P-36 i pogađa razarač Carabiniere. Torpeda su bila namenjena krstarici Gorizia, ali je ona uspela da ih izbegne. Brod se 16 februara vraća u bazu.

21-24 februara zajedno sa bojnim brodom Duilio i krstaricama Trento i Giovanni dele Bande Nere, preti konvoj K.7 do Tripolija.

1 marta komandant postaje KBB Paolo Melodia.

23-23 marta učestvuje u napadu na konvoj MW-10, kada se Italijanski brodovi Littorio, Gorizia, Trento, Bande Nere i 10 razarača sukobljavaju sa pet Britanskih krstarica i 17 razarača u zalivu Sirte. I pored očigledne nadmoći Italijani se bore mlako i ništa ne uspevaju da urade. Tom prilikom Gorizia ispaljuje 226 zrna kalibra 203 mm i 67 zrna kalibra 100 mm, bez pogodaka.


* Imam Ro43 poleće.jpg (17.4 KB. 422x285 - viewed 173 times.)


Početkom maja krstarica zamenjuje svoja istrošena oruđa kalibra 203 mm novim.

U noći 26 maja Britanski bombarderi napadaju mesinu, a Gorizia trpi manja oštećenja. Već sledećeg dana otplovljava za Taranto.

8-11 juna britanci bombarduju Taranto u nekoliko navrata, ali Gorizia nije pretrpela nikakva oštećenja.

15-16 juna krstarica učestvuje u napadu na Britanski konvoj Vigores, ali Italijane odbijaju torpedni bombarderi, kojom prilikom oštećuju krstaricu Trento. Ovu krstaricu kasnije potapa podmornica HMS Umbra.

5 jula krstarica se prebazira u Messinu.

17 jula krstaricu posećuje princ Umberto.


* 1-va divizija slikana sa Gorizie.jpg (63.45 KB. 714x520 - viewed 182 times.)


12-13 avgusta  učestvuje u akciji protiv konvoja Pedestal. Tom prilikom podmornica HMS Unbroken lansira torpeda na Italijanske brodove, ali ih Gorizia uspešno izbegava. Krstarice Bolzano i Muzio Attendolo nisu bile te sreće, te su teško oštećene.

27 avgusta krstaricu opet posećuje princ Umberto.

10 decembra 3-ća divizija se prebazira u Maddalenu.

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 505« Reply #22 on: September 11, 2010, 01:58:16 pm »

1943 godina

10 aprila 84 bombardera B-24 USAAF-a napadaju Maddalenu i tom prilikom potapaju torpedne čamce MAS-501 i MAS-503, dok je krstarica Gorizia teško oštećena. Ona dobija tri direktna pogotka, od kojih jedan probija krov kupole Br.3 i eksplodira u njenoj unutrašnjosti, druge dve pogađaju pramčanu palubu sa leve strane i nanose joj teška oštećenja. Dolazi do prodora vode, ali je posada uskoro uspela da stabilizuje stanje i zakrpi otvore na trupu, tako da je krstarica ostala na površini.

12 aprila krstarica odlazi za La Speziju na neophodne popravke.

19 aprila bombarderi napadju La Speziju i opet oštećuju Goriziu koja se nalazila u suvom doku.


* Oštećenja Gorizie 12-13 april 02.jpg (38.6 KB. 691x530 - viewed 179 times.)* Oštećenja Gorizie 12-13 april 01.jpg (50.57 KB. 794x521 - viewed 186 times.)* Gorizia_05.jpg (26.14 KB. 486x283 - viewed 160 times.)


20 aprila je posećuje princ Umberto.

30 aprila je rasformirana 3-ća divizija, zbog gubitaka.

4 maja Gorizia se nalazi u suvom doku radi remonta.


* Gorizia 06.jpg (14.42 KB. 734x212 - viewed 162 times.)


9 septembra Italija potpisuje kapitulaciju, a Gorizia se još uvek nalazi u suvom doku. Već sledećeg dana La Speziju zauzimaju Nemci kako bi zarobili ratne brodove dojučerašnjeg saveznika. Da bi sprečio zarobljavanje broda, njegov poslednji komandant, KF Carlo Dessi, naređuje otvaranje Kingstona i vrata suvog doka. Zbog malog broja mornara koji su se nalazili na brodu u tom trenutku, ovo naređenje nije sprovedeno do kraja, tako da Nemci uspevaju da zauzmu brod. Kako je krstarica bila u takvom stanju da nije mogla da isplovi, Nemci su je usidrili u luci kao ploveću bateriju.

1944 godina

21 juna luku La Spezija napadaju italijanski pomorski diverzanti i uspevaju da potope krstarcu Bolzano .


* Gorizia 04.jpg (37.79 KB. 567x254 - viewed 165 times.)


26 juna pokušavaju napad na krstaricu Gorizia, ali je samo oštećuju i ona ostaje da pluta. Nemci je koriste kao blokadni brod.

1945 godina

U aprilu diverzanti ipak uspevaju da je potope uz dok Garibaldi. Posle rata je izvučena i razrezana.


* Oštećenja Gorizie 12-13 april 01.jpg (50.57 KB. 794x521 - viewed 186 times.)


1947 godina

27 februara krstarica je izbrisana iz flotne liste.

Ovo je kraj priče o jednoj od najboljih i najlepših klasa teških krstarica. Istovremeno se ova klasa može smatrati i jednom od najnesrećnijih  u pomorskoj istoriji.

     deplasman: 11870 t standardni, 14530 t puni ( Zara), 11508 t standardni, 14168 t puni ( Fiume), 11900 t standardni, 14560 t puni ( Gorizia), 11730 t standardni, 14360 t puni ( Pola)
     dužina: 182,8 m
     širina: 20,6 m
     gaz: 7,2 m
     pogon: 8 kotlova Thornycroft ( na Fiume Yarrow) i dve parne turbine Parsons ( na Fiume Yarrow) sa ukupno 95.000 KS
     brzina: 32 čv ( Fiume i Pola), 33 čv ( Zara i Gorizia)
     doplov: pri brzini od 16 čv. 5360 NM Zara, 4480 NM Fiume, 5434 NM Gorizia, 5230 NM Pola
     posada: 1155 Zara, 921 Fiume, 841 Gorizia, 1107 Pola
     oklop: pojas 100-150 mm, paluba 70 mm, kule 150 mm, barbeta 150 mm
     naoružanje: 8x203 mm M1929, 12x100 mm M1927, 16x37 mm M1932, 8x12,3 mm M1931
     avio komponenta: 3 hidroaviona IMAM Ro.43

« Last Edit: September 11, 2010, 03:23:27 pm by MOTORISTA » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 180« Reply #23 on: September 13, 2010, 08:41:12 pm »

Alal vera majstore na ovom tekstu 
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 911


« Reply #24 on: September 13, 2010, 09:17:24 pm »

Motorista, svaka čast! Odakle dolaziš do ovih podataka?
Logged
Gazda
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 420« Reply #25 on: September 13, 2010, 10:02:39 pm »

zaista,odakle ti sve ovo,prava si enciklopedija.bravo!
Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 871


« Reply #26 on: September 14, 2010, 12:49:25 am »

Izuzetno kvalitetan tekst, svaka čast!
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 505« Reply #27 on: September 14, 2010, 11:05:24 am »

Hvala vam na pohvalama, služim narodu. Wink

Evo još par fotki ovih prelepih brodova.


* Pola probna vožnja.jpg (106.14 KB. 1600x526 - viewed 177 times.)* Gorizia 22 marta 1942.jpg (99.41 KB. 2000x675 - viewed 167 times.)* Fiume,Zara,Pola.jpg (67.3 KB. 616x592 - viewed 175 times.)* Zara razglednica.jpg (46.98 KB. 378x600 - viewed 216 times.)

Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 871


« Reply #28 on: September 14, 2010, 03:39:19 pm »

Evo jedna ne toliko česta slika, hidroavion krstarice "Fiume" slikan u Fiume, odnosno Rijeci...

Krstarica "Fiume" je 1934. godine sudjelovala u proslavi "pripojenja grada matici zemlji"... Grin


* Fiu1.jpg (204.98 KB. 781x465 - viewed 190 times.)

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 505« Reply #29 on: September 14, 2010, 06:39:10 pm »

Ovo su pominjani oficiri.

Admiral Sansonetti

* luigi sansonetti.jpg (8.4 KB. 232x324 - viewed 145 times.)


Admiral Iachino

* angelo iachino.jpg (16.08 KB. 207x283 - viewed 133 times.)


Admiral Cattaneo

* carlo cattaneo.jpg (9.53 KB. 185x261 - viewed 149 times.)


KBB Corsi

* luigi corsi.jpg (7.77 KB. 185x257 - viewed 141 times.)


KBB Georgis

* georgio georgis.jpg (7.9 KB. 185x257 - viewed 146 times.)

Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 26 queries.