PALUBA
July 19, 2019, 12:38:53 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk Merkava 4 מרכבה  (Read 54803 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 848« Reply #90 on: July 10, 2014, 05:14:47 am »

Ne postoji neunistiv tenk! Cak ni Merkavini super aktivni sistemi zastite ne vataju tenkovske granate.
Logged
janezek67
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 682


« Reply #91 on: July 10, 2014, 08:03:39 am »

Dakle, ajmo ovako, moje viđenje, a ujedno i pitanje za ljude koji su bolje upućeni u tenkove od mene pošto se ja u vojsci nisam specijalizirao za njih.

Je li MK4 uopće moguće uništit današnjim konvecionalnim vođenim/nevođenim protu-oklopnim bacačima/sustavima pod uvjetom da tenk ima Izraelski aktivni sustav samoobrane "Trophy" koji je službeno uveden i borbeno dokazan u Gazi 2011.godine ?

Naime, neki će se sada pozvati na 2006 i Libanonski rat kada je nekoliko Merkava uništeno ili oštećeno. No valja napomenuti par stvari, većina uništenih/trajno onespobljenih Merkava su bile zastarijele verzije MK2/MK3 bez naprednih sistema samoobrane kao što to konkretno u zadnje 3-4 godine posjeduje MK4.

Koliko znam (ispravite me ako griješim) svega nekoliko MK4 je sudjelovalo u ratu 2006-e, te tada nisu bili opremljeni najsuvremenijim samoobrambenim zaštitnim sistema kakve Izraelci danas koriste. Uprkos tome, iako je nekolicina MK4 primila projektile, ni jedan od PO vođenih i nevođenih sistema nije oštećen do te razine da bude neupotrebljiv, odnosno jedan ili dva tenka koji su bili pogođeni su izvučeni sa bojišnice te su kasnije popravljeni. Ne zaboravimo, bili su gađani sistemima koji i dan danas spadaju u najopasnije i najrazornije , kao što su RPG-29, KORNET-e i METIS-M.

Prije nego što nastavim, evo jedan citat u vezi MK4 u Gazi nakon što je dobio naprednije sisteme samoobrane.

Quote
The Merkava IV was used more extensively during the Gaza War, as it had been received by the IDF in increasing numbers since 2006, replacing more of the Merkava II and III versions of the tank that were in service. One brigade of Merkava IVs managed to bisect the Gaza strip in five hours without casualties. The commander of the brigade stated that battlefield tactics had been greatly revised since 2006. Tactics had also been modified to focus on asymmetric or guerilla war threats, in addition to the conventional war scenarios that the Merkava had primarily been designed to combat.[39] By October 2010, the IDF had begun to equip the first Merkava IVs with the Trophy active protection system, to improve the tanks' protection against advanced anti-tank missiles which use tandem-charge HEAT warheads.[40][41] Added protection systems included an Elbit laser-warning system and IMI in-built smoke-screen grenades.[19]

In December 2010, Hamas in Gaza fired an AT-14 Kornet anti-tank missile at a Merkava Mark III tank stationed on the Israel-Gaza border near Al-Bureij. It had hitherto not been suspected that Hamas possessed such a sophisticated missile. The missile penetrated the tank's armour, but in this instance it caused no injuries among its crew . As a result of the attack, Israel decided to deploy, along the Gaza border, its first Merkava Mark IV battalion equipped with the Trophy active protection system.[42]

On March 1, 2011, a Merkava MK IV stationed near the Gaza border, equipped with the Trophy active protection system, successfully foiled a missile attack aimed towards it and became the first operational success of the system.
[43]


E sad, ako su tenkovi teški 65 tona sa specifičnim dizajnom koji dodatno omogućuje uspješnu amortizaciju projektila čak i bez elektronskih sustava samozaštite relativno uspješno preživjeli 2006-u godinu i sukob u Libanonu, bez da je ijedan tenk trajno uništen, pitam se, kako bi to izgledalo danas i da li je taj tenk sa samoobrambenim sistema kakve Izrael danas posjeduje uopće moguće uništit ručnim protu-oklopnim sistemima (Spike, KORNET-e, METIS-M, Javelin itd).

Znam da će mnogi reći da pretjerujem, ali meni MK4 u rukama dobro obučene posade u kombinacijom sa sistemom kao što je Trophy djeluje neuništivo, barem ne od strane neprijateljske pješadije i gore nabrojenih PO sistema.

Čak bi veću prednost dao nevođenim PO bacačima kratkog dometa kao što je RPG-29 koji ima izuzetno veliku probojnu moć (naravno ovisno o vrsti bojeve glave) pod uvjetom da se neprijatelj dobro ukopa i uspije okružiti tenk sa 2-3 strane na razdaljini od nekih 30-40 metara kako bi na taj način brzim ispaljivanjem granate u tkz taktici "mreže" onesposobili aktivni sistem zaštite da u tako kratkom vremenu detektira i spriječi udar 2-3 nadolazeća nevođena projektila u tako kratkom vremenu. Naravno, vjerovatno bi opet ovisilo u koji dio tenka bi ga strijelac pogodio pošto m je kupola poprilično dobro zaštićena samom geometrijom iste na način da može dobro amortizirati udar projektila.

Tenk je voema težak i sam po sebi je napravljen tako da ga i bez aktivnog sistema zaštite kao što je Trophy nije lako probiti nevođenim ili vođenim projektilom, a kamoli kad posjeduje instaliran jedan takav sistem koji mu daje mnogo vremena da locira i spriječi nadolazeći  navođeni projektil sa sustava KORNET-E sa neke veće daljine te ga uništi prije nego što projektil udari u tijelo tenka.

Sve u svemu, ovaj tenk je strašan stroj sa kojim se zaista ne bi volio nać lice u lice.

Ako postoji ijedan tenk na svijetu sa kojim se ne bi volio susreti na bojišnici, onda je to Merkava MK4 sa Izraelskom elektronikom i sustavima zaštite kao što je Trophy.

Svakako, on sa svojim sustavima zaštite predstavlja veliki izazov za Ruske inženjere protu-oklopnog oružja za pješadiju koji se bave odgovorom na takvu problematiku.

Koliko ja znam (ispravite me ako griješim), Rusi nakon KORNET-E još nisu izbacili moćniji i inteligentniji sustav do dana današnjeg koji bi bilo moguće masovno proizvesti po relativno povoljnoj cijeni u odnosu na cijenu tenka , a koji je u stanju sa bojevom glavom ne samo potpuno uništiti MK4, već i zaobići njegov sustav aktivne zaštite.

Što bi stručnjaci mogli reći na sve to ? kako protiv ove makine , mislim na isključivo Izraelsku varijantu MK4? mislim da o njemu dovoljno govori to da je to jedini tenk koji Izrael do sada nije prodavao drugima što je svojevrstan fenomen u odnosu na sve druge države. A valja uzeti u obzir, da onaj kakav oni posjeduju u svojim oružanim snagama, sigurno neće biti jednak u izvoznoj varijanti (što se tiče naprednih sustava i sustava samoobrane).

Arapi (ako pratite Palubu), sada dobro slušajte na satu. Smiley zamislite , da moraš ići na otvoreno bojište u tenkovsku bitku u T-72 ili M-84 kakve recimo posjedujemo mi ili npr Sirijci protiv ovakve zvijeri od 65 tona i najnaprednijom elektronikom  ? žalim tog arapskog tenkistu koji bi se našao u takvoj situaciji. To ti je sigurna smrt, a tu ne možeš ništa učiniti ma koliko dobar tenkist bio. Najbolje po mojoj procjeni bi bilo, ako ga prvi zapaziš, zajedno sa ostatkom posade iskočit van i pobjeć, ali vjerovatno ne bi uspio jer Merkava ima toliko napredne sustave da bi on tenk  T-72 ili M-84 opazio mnogo ranije, tako da druga strana ne bi imala šanse. Sve u svemu, nije lako biti susjed Izraelu, a pogotovo ne neprijateljski tenkista u 21-om stoljeću kad su Izraelci tehnološki otišli daleko ispred svih i naprosto onemogućili sve oko njih da imaju ikakve šanse za svojim još uvijek poprilično zastarijelom oklopom.

Tenkovska tehnologija je veoma napredovala u svakom aspektu te riječi, od oklopa do elektronike i samoobrambenih sustava , mislim da je polako došlo vrijeme da se mi ex-yugosi pozdravimo sa nekad izvrsnim M-84 koje je sad već ipak vrijeme pregazilo i da se okrenemo recimo toj Merkavi MK4 ili Leopardu 2a6, jer nedao Bog da itko od nas zarati sa neprijateljom ko ima ovakve tenkove, a ti protiv njega na otvorenoj bojišnici kao štj e recimo Vojvodina ili Slavonija moraš u M-84, ufff...smrt i totalno uništenje su ti  zagarantirana.

Pretpostavljam da se slažemo oko toga zadnjeg također...

Bojnik ovakvim pisanjem na ovim forumu preti ti nagla smrt.     Pa dali znaš, da ovdje ima m84 aktivnu zaštitu od strane administratora i nekih vidnih članova na ovim forumu.  Grin I nemoj da više pričaš ovakve gluposti.    Jasno !!! 

Šalu na stranu - merkava je tehnologija mlađa barem 20 godina od M84. M84 bi imao neke šanse, da je unapređen termovizijom te nekom novom verzijom topa od 125 sa najnovijim granatama te vrlo obučenim posadama.

Ovaj tenk može s inače uništiti rakerom spike odozgo (tu ima tropy još uvjek neka ograničenja), onda avijacijom sa običnom vođenom bombom od betona (ovdje se radi tipičnom energijom mase), onda dizanjem u vazduh nekom minom od 50 kg TNT....
Logged
Trifko
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 799


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #92 on: July 10, 2014, 09:52:03 am »

Ljudi nije cilj uništit tenk nego ga onsposobiti isti ili samu posadu, skoro sam negdje naletio na snimak gdje se zapušilo iz 2 MK4 tenka, e sad da li su ili nisu imali aktivnu zaštitu to ne znam, a Izraelci će uvije reći da su to bili stari ne modernizovani tenkić jer ipak valja održati mit i nekom prodati sistem aktivne zaštite.

@Bojniče I nije Izrael fenomen što nije prodavao tenkove ni Japan ih ne prodaje Grin
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 848« Reply #93 on: July 10, 2014, 02:47:30 pm »

Izraelci su prodavali tenkove, naravno kada im se završi služba u Izraelu. Južnoameričkim državama su prodali Super Šermane i Tirane. Sad je Merkava prodata Singapurćanima, i sumnjam da će oni biti jedine mušterije. Sa Merkave je skoro skinuta zabrana izvoza. Dobar deo delova i opreme je iz uvoza, tako da se ne pitaju samo Izraelci oko prodaje.
« Last Edit: July 10, 2014, 02:54:56 pm by wermez » Logged
Bojnik
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 359« Reply #94 on: July 10, 2014, 02:57:03 pm »

Ne postoji neunistiv tenk! Cak ni Merkavini super aktivni sistemi zastite ne vataju tenkovske granate.

To je djelomično točno (iako Izraelci non-stop usavršavaju taj sustav. Samo, u odnosu na većinu današnjih tenkova MK4 baš zahvaljujući elektronici koju posjeduje može brže locirati i uništiti neprijateljski tenk, odnosno ne dovesti se u situaciju da uopće bude pogođen od strane neprijateljskog tenka, a da prije toga ne reagira i poduzme kontramjere. Nadalje, kao što sam već reko, tenk i bez aktivnog sustava zaštite Trophy i radara ima 65 tona i izrazito dobro koncpiriran dizajn kupole, ali i ostatka tenka što mu omogućuje da svakako bolje i lakše apsorbira udar neprijateljske tenkovske granate ili projektila iz nekog od pješadijskih PO sustava u odnosu na većinu drugih tenkova, pogotovo onih istočnjačkih, ali i velik broj zapadnih izuzev recimo Leoparda u najnovijim verzijama. Povučemo li paralelu, otvorena borba T-90S i Merkava MK4 , radi se čak i o različitoj kategoriji tenkova usuđujem se reći , a to se najbolje očitava na težini oba tenka. Pogodi li T-90S Merkavu MK4 u verziji kakvu danas posjeduje IDF postoji velika vjerovatnost da će tenk ostati samo privremeno onesposobljen za daljnje djelovanje/kretnju , ali relativno manja vjerovatnost da će biti kompletno uništen , a posada ubijena. Dok, pogodi li MK4 prva T-90S , bojim se da se sprema ovo


* Destroyed T-72BV in Georgia.jpg (64.88 KB. 649x449 - viewed 138 times.)

Bojnik ovakvim pisanjem na ovim forumu preti ti nagla smrt.     Pa dali znaš, da ovdje ima m84 aktivnu zaštitu od strane administratora i nekih vidnih članova na ovim forumu.  Grin I nemoj da više pričaš ovakve gluposti.    Jasno !!!  

Šalu na stranu - merkava je tehnologija mlađa barem 20 godina od M84. M84 bi imao neke šanse, da je unapređen termovizijom te nekom novom verzijom topa od 125 sa najnovijim granatama te vrlo obučenim posadama.

Ovaj tenk može s inače uništiti rakerom spike odozgo (tu ima tropy još uvjek neka ograničenja), onda avijacijom sa običnom vođenom bombom od betona (ovdje se radi tipičnom energijom mase), onda dizanjem u vazduh nekom minom od 50 kg TNT....

Da li bi imao šanse , svakako da bi imao veće nego što ima u osnovnoj verziji kakvu posjedujemo danas mi Slovenci, Hrvati i Srbi, ali da li bi te šanse u scenariju otvorenog tenkovskog sukoba bile znantno veće ? ne bi...M-84 koliko god da se modernizirao elektronskim uređajima i sistemim aktivne zaštite ima preko 20 tona manje od MK-4 , drugačiji dizajn tijela tenka i kupole, drugačiji smještaj municije i mnoge slabe točke za razliku od MK-4 koji posjeduje znatno deblji oklop koji je dizajniran na način da efikasno amoritizira udar nadolazećeg projektila. M-84 bi se u borbi protiv tenka kao što je Merkava mogao koristit samo u partizanskom stilu "tenkovske gerile", odnosno dobro se maskiraj u šumi ili nekoj  štali/objektu , probaj prvi locirat neprijateljski tenk, ispali projektil, moli boga da ćeš barem onesposobiti MK4 i bježi što te brže gusjenice nose  Grin jer ako ga ne onesposobiš u prvom udaru , a ovaj u MK4 te locira i stavi na nišan te ispali na M-84 HEAT-MP-T M325 (koje oni koriste za anti-tenkovsku borbu) priča je završena...a M-84 ( i to čak derivati poput Degmana, M84 2001, M84D itd) je prah i pepeo. I to ne važi samo za M-84, već i za mnoge ne samo istočne tenkove (sve verzije postojećih Ruskih i Kineskih tenkova) već i za mnoge sa zapada.

Izraelci su danas najveći svjetski specijalisti za tenkovsko ratovanje, što je plod ratova koje tenkovima vode već dobrih 60 godina (odnosno tamo negdje od Orićebabovog rođenja)  laugh sukladno tom stečenom iskustvu tenkovskog ratovanja (svi arapsko-izraelski ratovi)  svih tih godina nastala je Merkava MK4, bog i batina među svim tenkovima današnjice. Ne moramo ni pričati o kvaliteti, iskustvu i obukama tenkovskih posada i trudu koji oni ulažu u njih u odnosu na usuđujem se reći sve ostale tenkiste drugih država današnjice.

Janezek, još jednom moram napomenuti jednu stvar. Pošto ja pišem često puta duge tekstove, čitaocu se teško osvrnuti na detalje koji su dosta bitni.

Ja se slažem sa tobom, Merkava je kao i većina tenkova najranjivija odozgo (mada Izraelci taj problem uspješno riješavaju daljnjim razvojem Trophya), međutim, ti si spomenuo vođene avio-bombe i IED-e od 50 kila ukopane u zemlju.

Ja se slažem sa tobom, ali ako dobro pročitaš moj tekst ja sam se najviše osvrnuo na pitanje "Može li se MK4 uništiti današnjim nevođenim/vođenim protu-oklopnim sistemima koje koristi pješadija i ispaljuje ih sa ramena/ležećeg položaja).

Ja nisam pitao "Može li vođena avio-bomba od 1 tone uništit MK4" , bože moj...pa nije to svemirski brod u rukama vanzemaljaca od 10 000 tona pa da ga ne možeš uništit takvim oružjem.

Nisam rekao da je MK4 tenk koji je nemoguće uništit bilo kojim postojećim oružjem, on je uništiv kao i sve na svijetu , ali napomena je prvenstveno bila, je li uništenje tog tenka moguće pješadijskim PO sustavima namjenjenim za borbu protiv tenkova.

Ljudi nije cilj uništit tenk nego ga onsposobiti isti ili samu posadu, skoro sam negdje naletio na snimak gdje se zapušilo iz 2 MK4 tenka, e sad da li su ili nisu imali aktivnu zaštitu to ne znam, a Izraelci će uvije reći da su to bili stari ne modernizovani tenkić jer ipak valja održati mit i nekom prodati sistem aktivne zaštite.

@Bojniče I nije Izrael fenomen što nije prodavao tenkove ni Japan ih ne prodaje Grin

Ja moram priznati da se ne slažem sa teorijom, da nije cilj uništiti tenk. Ja ovo pitanje postavljam i pišem toliko teksta baš iz razloga što smatram da tenk mora biti uništen ili barem onesposobljen do te razine da ga više nitko ne može ili mu se ne isplati popraviti ga. To je poanta borbe protiv tenkova, barem iz moje perspektive.

Jesi vidio kako je u većini sukoba sa neprijateljskim tenkovima/PO sustavima završavao T-72 i njegovi derivati ? gore sam postavio sliku - e tako TREBA DA izgleda MK4 kad ga se pogodi, i ne samo MK4 već i bilo koji tenk današnjice. To ja zovem "uspješno odrađen protu-tenkovski posao".

Šta tebi vrijedi što ćeš ti privremeno onesposobiti MK4 , pa i ubiti mu 1-2 člana posade, ako će ga odmah potom izvući drugi tenk ili inženjersko vozilo nakon čega će taj tenk biti popravljen i ponovo stavljen u funkciji, i što je najgore , ponovo poslat na bojišnicu da ratuje protiv tebe ?  Cheesy onda nisi napravio baš neki posao. Takva skupa i strateška tehnika se u ratu mora uništiti do razine da je neupotrebljiva za sve vijeke vijekova (nešto tipa F-117 u Srbiji  Grin ) kužiš ?, odnosno da joj slijedi topljenje u željezari ili da naprosto ostane na polju u hrpi hrđavog spaljenog željeza kao što je to bio slučaj sa stotinama T-55 i T-72 u  ratnim sukobima posljednjih 50 godina...

To je poanta, zato sam reko, radi li Ruski inženjeri trenutno na PO sustavu koji bi bio povoljan za relativno jeftinu proizvodnju u odnosu sam tenk, koji bi se mogao masovno proizvodit, a koji bi imao dovoljno jaku i inteligentnu bojevu glavu da izbjegne zaštitne sustave MK4 i da ga probije , ubije sve unutar njega i totalno ga onesposobi. Kolko znam, zadnje i najnaprednije što su isporučili od sada konkretno vođenih sustava, a namjenjenih za pješadiju i lak transport "na ramenu"  je bio KORNET-E prije 20 godina (ispravite me ako griješim), a izgleda da taj sustav sve više gubi borbu sa Izraelskim MK4 i njegovim aktivnim sustavima zaštite pa i samim oklopom.

Treba izraditi sisteme koje bi pješadija mogla lako prenosit, a koji bi opet bili dovoljno napredni da se nose sa današnjom Merkavom MK4 u smislu da mogu poraziti njene obrambene sustave zaštite i probiti njen oklop, odnosno u prijevodu uništit/trajno onesposobiti tenk i ubiti sve unutar njega.

« Last Edit: July 10, 2014, 04:04:58 pm by SOLARIS 1972, Reason: slika ubacena u atacment » Logged
Trifko
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 799


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #95 on: July 10, 2014, 03:31:14 pm »

Recimo da je to tako protiv pješadije, a da li se MK4 oprobao protiv drugih tenkova nešto ne znam, ta sava sega-mega-giga elektronika je mač sa dvije oštrice veoma često zna donjeti više štete nego korist. Dalje tih 65t je ogromno sam po sebi je MK4 ogromna, ako se ne varam bočna silueta je od T serije veća za skoro 3 kvadratna metra. Pričaš o pogotku ne voze supermeni tenkove nego obični ljudi zamisli kakav je osjećaj unutra kad te nešto pogodi mislim da si sav rastrešen. Trebaš pri svemu tome ostati koncentrisan, naći metu, nanišaniti, pucati i sve to odraditi prije tvog protivnika koji te uočio. Bilo je ovde pomena o nekim tenkovima koji su primili minobacačku granatu za vrijeme T11 ostali su u voznom stanju ali sve na kupoli što je bilo više niej bilo poslije pogotka, dakle imaš tenk u pokretu ne upotrebljiv...

I na kraju imao si F117A koji je bio čudo tehnike, pa ga prizemlju raketa starija 20 godina od njega. Sve ti je stvar psihološkog efekta, ako ubjediš neprijatelja da si super zaje*an (izvinjavam se na izrazu).

Sun Tzu

-Vrhunska vještina se sastoji u slamanju neprijateljskog otpora bez borbe.
-Rat je varka.

I na kraju MK4 je trenutno najbolji tenk za gradsku borbu protiv pješadije što dokazuje, a za borbu tenk na tenk se treba još dokazati...
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 848« Reply #96 on: July 10, 2014, 03:36:47 pm »

Znaš kako, napreduju Izraelci, ali ni Rusi ne sede skrštenih ruku. Ovaj, Sirijci. Ovaj, Iran. Ovaj, Hezbolah.
RPG-30 je razvijen kako bi se pobedili sistemi aktivne zaštite.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 531


« Reply #97 on: July 10, 2014, 04:05:39 pm »


I Merkava i T-72/T-80 izašli su u ediciji "Borbene mašine". Ogromna razlika u gabaritima dva tenka je očigledna. Merkava je prosto divovska, njena silueta je takva da ju je teško promašiti. Međutim, Merkava je istovremeno izuzetno dobro zaštićena, protiv nje pomažu samo najsavremenija PO sredstva. Specifičan tenk, vrlo pažljivo koncipiran za uslove izraelske armije. Svakako jedan od najboljih tenkova današnjice. Merkava 4 kao najnovija varijanta sigurno je i vrlo skupa.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 760« Reply #98 on: July 10, 2014, 06:15:48 pm »

Kada sam video u živo Merkavu 3, iznenadilo me koliko je velika, ili bolje rečeno ogromna. A što se tiče zaštite,  več par puta bilo rečeno da oklop izdrži puno više od posade..
Logged
Trifko
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 799


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #99 on: July 10, 2014, 07:04:38 pm »

Kada sam video u živo Merkavu 3, iznenadilo me koliko je velika, ili bolje rečeno ogromna. A što se tiče zaštite,  več par puta bilo rečeno da oklop izdrži puno više od posade..

Vrtio se jedno vrijeme dokumentarac o 2.SR o bitkama u Africi bilo je priča preživjelih da su poslije bitaka nalazili mrtve posade u tenkovima koji nisu "probije", ali su al su bili pogođeni sa dva ili više projektila. Žao mi je što nikako ponovo da naletim na taj Dokumentarac...
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 511


« Reply #100 on: July 10, 2014, 08:10:44 pm »

Када се у теми о тенковима гласало за најбољи тенк данашњице гласао сам за "Меркаву". Показао се у борби, тамо где је коришћен као врло ефикасна. Међутим, када се величају његове способности и вредности  треба имати у виду за које услове, географске, геолошке, временске, тактичке, људске...  је пројектован. На пример, сугуран сам да захтева малкице писменију посаду од већине других тенкова. Можеш тај тенк дати онима из Малија, што их обучавају снаге ЕУ и сигуран сам да ће га у року од два дана покварити.

Поменуо сам геологију, географију, време. Могу мислити како би се тенк од 65 тона, пројектован за пустињске и полупустињске услове, тврдо и углавном суво тло,  понашао у Колубијској влажној и мочварној џунгли, са приученом посадом. Или у кавкаским гудурама. Наравно, да све може па и овај тенк тамо, али који ће ефекат бити, друго је питање.

Дакле, тај тенк тамо није ратовао, нису га чак ни пробали. Тај тенк употребљен тамо, са локалним посадама је "мачак у џаку". Барем за сада.

Израелци га могу и требају продавати, кад год неко хоће да га купи а да га прво не провери у условима у којима ће га и користити. То је ствар трговине. А Јевреји су познати трговци.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 811« Reply #101 on: July 10, 2014, 08:18:21 pm »

Izraelci su Merkavu pravili na osnovu svojih a ne tuđih TT zahteva. Meni se sviđa kod njega što je sve podređeno zaštiti posade, jer je lakše napraviti novi tenk nego obučiti dobru posadu.
Logged
Bojnik
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 359« Reply #102 on: July 16, 2014, 12:02:10 am »

Jedan od snimaka objavljenih na internetu od strane HAMASA ovih dana, može se pogledati na slijedećem facebook linku
Naime, sudeći prema Hamasovcima i Izraelcima riječ je o sustavu KORNET-E koji navodno pogađa Merkavu MK4. Međutim, Izraelci u komentarima na vojnom međunarodnom forumu "militaryphotos.net" tvrde da su se Hamasovci malo z....bali i da snimak zapravo prikazuje sustav aktivne zaštite "Trophy" na tenku Merkava MK4 o kojem smo ranije pričali na ovoj temi kako uništava nadolazeći projektil iz sustava KORNET-e u zraku prije nego što on udara u tenk.

Reko bi da su Izraelci u pravu, jer ako se zaista dobro pogleda snimak vidi se dubinski da je projektil eksplodirao ranije nego što je udario u tenk, barem se to meni tako čini također.

Dakle, još jedan dokaz toga koliko je  MK4 u kombinaciji sa aktivnim sustavima zaštite opasan i teško uništiv tenk.

Zanimljivo , da sam ja baš prije nekoliko dana spominjao kako bi Ruski inženjeri protu-oklopnog oružja trebali izbaciti neki moderniji i napredniji AT sustav od KORNET-e koji očito sve više gubi bitku sa najmodernijim tenkovima i aktivnim sustavima zaštite koje oni posjeduju. Tu prije svega ne mislim toliko na bojevu glavu koja je u slučaju KORNET-a veoma jaka i da udari u MK4 svakako bi nastala određena šteta kao 2006-e u Libanonu, već o tehnologiji koja bi spriječavala djelovanje sustava aktivne zaštite , odnosno projektil koji bi čak i u direktnom udaru u tenk (ne iz zraka prema vrhu kupole) bio u mogućnosti da "prevari" djelovanje sustava kao što je Trophy i zaobiđe tu zaštitu.

Kako bi se taj problem mogao riješiti i postoji li već takvo riješenje u vidu nekog protu-tenkovskog sustava ? po meni drastično povećanje brzine projektila djeluje kao jedno od riješenja , možda trophy ne bi uspio reagirati kad bi na njega išao neki brzi hipersonični projektil ? (napominjem, tu prvenstveno mislim na ručne AT sustave namjenjene pješadiji, ne avio vođene bombe i sustavi koji metu napadaju isključivo iz zraka npr)
« Last Edit: July 16, 2014, 12:08:39 am by Bojnik » Logged
DusanC
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 83


« Reply #103 on: July 16, 2014, 09:14:23 am »

...
Zanimljivo , da sam ja baš prije nekoliko dana spominjao kako bi Ruski inženjeri protu-oklopnog oružja trebali izbaciti neki moderniji i napredniji AT sustav od KORNET-e koji očito sve više gubi bitku sa najmodernijim tenkovima i aktivnim sustavima zaštite koje oni posjeduju. Tu prije svega ne mislim toliko na bojevu glavu koja je u slučaju KORNET-a veoma jaka i da udari u MK4 svakako bi nastala određena šteta kao 2006-e u Libanonu, već o tehnologiji koja bi spriječavala djelovanje sustava aktivne zaštite , odnosno projektil koji bi čak i u direktnom udaru u tenk (ne iz zraka prema vrhu kupole) bio u mogućnosti da "prevari" djelovanje sustava kao što je Trophy i zaobiđe tu zaštitu.

Kako bi se taj problem mogao riješiti i postoji li već takvo riješenje u vidu nekog protu-tenkovskog sustava ? po meni drastično povećanje brzine projektila djeluje kao jedno od riješenja , možda trophy ne bi uspio reagirati kad bi na njega išao neki brzi hipersonični projektil ? (napominjem, tu prvenstveno mislim na ručne AT sustave namjenjene pješadiji, ne avio vođene bombe i sustavi koji metu napadaju isključivo iz zraka npr)

http://en.wikipedia.org/wiki/RPG-30

Ima zrno koje opali kad i raketu ali ono pre priđe tenku tako da Trophy reaguje na lažnu metu.
Logged
Bojnik
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 359« Reply #104 on: July 19, 2014, 02:07:59 am »

...
Zanimljivo , da sam ja baš prije nekoliko dana spominjao kako bi Ruski inženjeri protu-oklopnog oružja trebali izbaciti neki moderniji i napredniji AT sustav od KORNET-e koji očito sve više gubi bitku sa najmodernijim tenkovima i aktivnim sustavima zaštite koje oni posjeduju. Tu prije svega ne mislim toliko na bojevu glavu koja je u slučaju KORNET-a veoma jaka i da udari u MK4 svakako bi nastala određena šteta kao 2006-e u Libanonu, već o tehnologiji koja bi spriječavala djelovanje sustava aktivne zaštite , odnosno projektil koji bi čak i u direktnom udaru u tenk (ne iz zraka prema vrhu kupole) bio u mogućnosti da "prevari" djelovanje sustava kao što je Trophy i zaobiđe tu zaštitu.

Kako bi se taj problem mogao riješiti i postoji li već takvo riješenje u vidu nekog protu-tenkovskog sustava ? po meni drastično povećanje brzine projektila djeluje kao jedno od riješenja , možda trophy ne bi uspio reagirati kad bi na njega išao neki brzi hipersonični projektil ? (napominjem, tu prvenstveno mislim na ručne AT sustave namjenjene pješadiji, ne avio vođene bombe i sustavi koji metu napadaju isključivo iz zraka npr)

http://en.wikipedia.org/wiki/RPG-30

Ima zrno koje opali kad i raketu ali ono pre priđe tenku tako da Trophy reaguje na lažnu metu.

RPG-30 je nevođeni PO sustav kratkog dometa, inače zanimljivo je da na wikipediji o RPG-30 (koja istina nije baš mjerodavna) piše slijedeće:

Quote
In 2012, Israel Defense reported that the Rafael weapons development authority has developed a defense system, the "Trench Coat", against the RPG-30. The report noted that "Trench Coat" consists of a 360-degree radar that detects all threats and launches 17 projectiles, of which one will strike the incoming missile in addition to the precursor. - opasno u svakom slučaju, RPG-30 izgleda isto pada u vodu  Angry

Dakle Izrael već razvija (a možda je već i razvio od 2012-e do danas) sustav koji je otporan na RPG-30.

Što se tiče PO vođenih sustava većeg dometa, izgleda da nam za tenk kao što je Merkava MK4 namjerodavniji sustav dođe Javelin i Spike koji cilj može napasti odozgo.


Mada, bez dileme, Izraelci uvijek traže odgovore na sve te prijetnje pa bi sukladnom time trebalo promijeniti filozofiju/tehnologiju korištenja i razvoja modernih prijenosnih PO sustava, nešto što bi recimo prije udara u tenk u određenom radijusu oko tenka neutraliziralo strujni krug, odnosno ugasilo svu elektroniku van i unutar tenka  Huh? vjerujem da bi da sad imamo jednog Teslu našli odgovor na to kako lako neutralizirat MK4 Smiley

Zanimljivo...MK4 se ovih dana počeo koristit u kopnenoj invaziji na Gazi, no Hamas do sad nije pružio nikakav ozbiljan otpor, Izraelci sjeku sve pred sobom ko pitu i šnitu bez ikakvih gubitaka u vidu oklopa. MK4 za sad još uvijek netaknuta.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 24 queries.