PALUBA
May 26, 2020, 12:44:20 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7   Go Down
  Print  
Author Topic: Akro grupa HRZ I PZO  (Read 27064 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« on: September 09, 2010, 06:47:02 pm »

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane


* krila_oluje_amblem.jpg (56.42 KB. 211x213 - viewed 383 times.)

Zadaća akro grupe HRZ i PZO je prezentacija vještine, discipline, timskog rada i visokog stupnja obučenosti pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga RH u cijelini.

U sastavu akro grupe lete piloti iz sastava 93. Zrakoplovne baze Zemunik. Za razliku od većine svjetskih akro grupa čiji se piloti isključivo bave uvježbavanjem i nastupima akro grupe, primarna zadaća pilota akro grupe je obuka budućih pilota HRZ.

Kao pilot akro grupe  od 2005 do 2007 godine letjela je i satnica Diana Doboš koja je tako postala treća žena u povijesti koja je letjela u akro grupama.

Kao začetak djelovanja akro grupe smatra se akrobatski nastup u formaciji od četiri aviona prigodom otvaranja Europskog prvenstva u jedrenju 23.07.2004. godine u Zadru.
Od kraja iste godine grupa leti u sastavu od pet aviona, a prvi let u današnjem sastavu od 6 aviona grupa je izvela 25.03.2009. godine.

Kandidati za akro grupu odabiru se među iskusnim dugogodišnjim nastavnicima letenja koji uz osnovne uvjete izvrsne tehnike pilotiranja, psihofizičkih predispozicija, sklonosti timskom radu i minimalnog ukupnog naleta od 600 sati pokažu najbolje rezultate u grupnom akrobatskom letenju u sastavu dva aviona. Odabrani kandidati zatim prolaze zahtjevnu obuku akrobatskog letenja u formacijama od dva do šest aviona, tijekom koje se piloti uvježbavaju u izvođenju specifičnih akrobatskih elemenata na minimalnoj visini iznad terena pri iznimno malim udaljenostima između aviona u formaciji, koje izvode isključivo akro grupe.

Tijekom izvođenja programa avioni lete na međusobnoj udaljenosti manjoj od 2m, pri brzinama do 550km/h, a opterećenje koje piloti podnose tijekom pojedinih elemenata kreće se od -2.5g do +6.5g. Minimalnu donju visina tijekom nastupa određuju organizatori aeromitinga i ona se najčeće kreće od 50-100m iznad terena. Suprotno prilično raširenom laičkom poimanju letenja u akro grupi, izuzetna koordinacija u izvođenju akrobacija nije rezultat preciznog očitavanja instrumenata niti pomoći modernih zrakoplovnih sustava. Piloti se isključivo oslanjaju na vlastitu procjenu položaja i udaljenosti od vodećeg aviona na osnovu kojih moraju upravljati avionom na takav način koji osigurava minimalna odstupanja od zadane pozicije u odnosu na ostale avione.

Program koji izvodi akro grupa traje oko 20 minuta, izvodi se na visini od 50m – 1000m te na minimalnoj udaljenosti od publike od oko 230m. Za prezentaciju nastupa gledateljima zadužen je komentator programa. Njegova zadaća je i prelet pričuvnog aviona na mjesto održavanja aeromitinga. Kao i kod gotovo svih ostalih svjetskih akro grupa ne postoje pričuvni piloti, obuka za svaku poziciju je specifična i neprekidna te je nemoguće imati obučenog pričuvnog pilota koji bi bio u svakom trenutku sposoban zamjeniti svakog od pilota. U slučaju bolesti jednog od pilota grupa izvodi skraćeni program sa 5 aviona ili se u potpunosti otkazuje nastup.

Za svoja uvježbavanja i nastupe akro grupa nema poput ostalih akro grupa posebno izdvojene i opremljene avione već se koriste avionima iz sastava Eskadrile aviona 93.zb. prema trenutnoj raspoloživosti.


______________________________________________


Četvrtak, 09. Rujan 2010.

Nastup akro-grupe u Italiji

Akro-grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane koja djeluje u sastavu 93. zrakoplovne baze, danas 9. rujna otputovala je u Rivolto u Italiji gdje će 11. i 12. rujna 2010. sudjelovati sa sedam aviona Pilatus PC-9 u programu obilježavanja 50. godišnjice Frecce Tricolora, akro-tima talijanskih zračnih snaga.

Od svog prvog službenog nastupa u Kninu 5. kolovoza 2005., akro-grupa je imala 35 domaćih i 22 inozemna nastupa.

Akro-grupa je nastupila i na aeromitingu koji je održan u nedjelju, 29. kolovoza 2010. povodom 100. obljetnice zrakoplovstva u Republici Hrvatskoj na Športskom aerodromu Lučko gdje su prezentirali letačke vještine, disciplinu, timski rad i visoki stupanj obučenosti.

Izvor: MORH web

« Last Edit: September 12, 2014, 10:51:26 am by leut » Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #1 on: September 25, 2010, 07:36:38 pm »

RIVOLTO - ITALIJA

TROBOJNE STRIJELE - 50 godina leta

Akroskupina Frecce Tricolori ili Trobojne strijele jedna je od najvećih i najpoznatijih akro-skupina u svijetu ali prvo što o njima treba znati jest da su oni Talijani i da ove godine slave 50 godina svog postojanja. Kako je izražen nacionalni ponos jedna od temeljnih osobina talijanskog naroda, ništa nije prepušteno slučaju a proslava rođendana nacionalne akroskupine ostavljena je za sam kraj sezone i domaći teren u bazi Rivolto na sjeveroistoku zemlje...


...

Pozivu na proslavu 50 godina Frecce Tricolora odazvali su se gosti iz cijeloga svijeta ali je letački program povjeren samo najboljim europskim akroskupinama. Jedna od njih bila je i akro grupa HRZ. Poziv da uz imena kao što su Red Arrows, Patruille de France, Patrulla Aguila, Patruille Suisse, Bialo-Czerwone Iskry uveličate proslavu 50. godišnjice jedne od najvećih svjetskih akroskupina velika je čast ali i veliki ispit zrelosti i profesionalnosti jer u takvom društvu sve osim izvrsnog jednostavno nije dovoljno dobro. Pred sam kraj letačkog programa došao je red na ponos Talijanskog ratnog zrakoplovstva. Prvo je to bio Eurofighter Typhoon II, jedan od najsuvremenijih borbenih aviona današnjice kao jasna poruka u kojem se pravcu razvija Talijansko ratno zrakoplovstvo a nakon toga i dugo očekivani nastup Frecce Tricolora nakon kojih je nebo još dugo vremena ostalo u bojama talijanske zastave. Kada su parkirali svoje avione dočekao ih je svečani postroj prijatelja, članova svih akroskupina koje su nastupile prije njih kako bi im čestitali 50. rođendan. Sezona 2010. time je završila a za budućnost ostaje nada da će jednog dana na hrvatskom nebu s "Krilima Oluje" letački program završiti i nastupom suvremenog borbenog aviona s hrvatskim oznakama.

Akro grupa HRZ - skladno kao jedan

U nedjelju 12. rujna akro grupa HRZ je bila na redu u 11 sati i 49 minuta po lokalnom vremenu. Nekoliko minuta prije piloti i tehničari su se okupili ispred svojih aviona a nakon toga uslijedilo je nešto što se do sada još nije moglo vidjeti. Na poziciji odmah ispred VIP lože tehničari akro grupe HRZ zauzeli su svoja mjesta i pokazali svjetskoj zrakoplovnoj eliti što je to profesionalizam i vojnička disciplina dočasnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Provjere za let počele su i završile kao da se radi o jednom čovjeku i jednom avionu a isto je bilo i nakon letačkog programa. Avioni su bili parkirani u savršenoj liniji i motori ugašeni kao jedan. Kabine aviona otvorene su tako skladno da se brava koja ih zadržava u otvorenom položaju začula samo jednom. Uslijedio je trenutak potpune tišine, a nakon toga glasan pljesak uzvanika koji su ustali i prišli ogradi VIP lože kako bi izrazili poštovanje i divljenje.

Hrvatski vojnik
« Last Edit: August 03, 2014, 12:08:48 pm by Rade » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 411WWW
« Reply #2 on: September 25, 2010, 07:37:59 pm »

Dobar primer reklamnog novinarstva... Smiley
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #3 on: September 26, 2010, 09:29:16 pm »

Novinari k'o novinari, ali, akro-grupa HRZ je osvojila prvu nagradu na aeromitingu u Koksijdeu 2009, u nimalo naivnoj konkurenciji.
Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #4 on: June 03, 2011, 11:18:57 am »

Akro grupa HRZ u Turskoj

Akro-grupa HRZ-a i PZO-a  4. i 5. lipnja 2011. godine sudjelovat će zajedno s najboljim svjetskim grupama u programu obilježavanja 100. godišnjice turskih zračnih snaga.

Članovi akro grupe HRZ otputovali su 2. lipnja u Izmir u Tursku, a prije leta iz vojarne Zemunik ispratili su ih zapovjednik Eskadrile aviona bojnik Mario Pleša i obnašatelj dužnosti načelnika Stožera 93. zb pukovnik Ivica Mandušić.

Akro grupa HRZ sa 7 pilatusa i zrakoplovni tehničari s AN-om 32 sletjeli su u podne u tursku Zrakoplovnu bazu Cigli/Izmir. Od svog prvog službenog nastupa  akro-grupa je imala 38 domaćih i 24 inozemna nastupa (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Belgija, Slovačka, Italija).

osrh.hr
« Last Edit: August 03, 2014, 12:09:46 pm by Rade » Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #5 on: May 09, 2012, 03:42:33 pm »

Osposobljen novi član akro-grupe HRZ

U Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, u vojarni Zemunik danas 9. svibnja 2012. satnik Josip Čolak uspješno je položio ispitni let u sastavu akro grupe HRZ.


* phoca_thumb_l_clan_09052012_01.jpg (46.09 KB. 630x472 - viewed 254 times.)

Uz čestitku za uspješno završenu obuku, novom članu akro-grupe  voditelj akro grupe bojnik Damir Barišić uručio je i crveni kombinezon sa znakom akro grupe.

Program obuke trajao je 3 mjeseca, a provodio se u formacijama od 2 do 6 aviona Pilatus PC-9 M, tijekom kojih su uvježbavani specifični elementi koji izvode piloti akro grupe.

Satnik Čolak nastavnik je letenja u Eskadrili aviona, te probni i demo pilot na Pilatusu PC-9M. Školovanje za vojnog pilota završio je kao pripadnik 6. naraštaja, a do sada je ostvario  oko 1200 sati naleta. Satnik Čolak u sastav grupe na poziciju br. 3 ulazi u rujnu ove godine po završetku sezone nastupa, koju će grupa odraditi u postojećem sastavu.


* phoca_thumb_l_clan_09052012_02.jpg (51.73 KB. 630x472 - viewed 271 times.)


* phoca_thumb_l_clan_09052012_03.jpg (39.39 KB. 354x473 - viewed 259 times.)


* phoca_thumb_l_clan_09052012_04.jpg (50.1 KB. 630x472 - viewed 273 times.)


* phoca_thumb_l_clan_09052012_05.jpg (25.18 KB. 354x473 - viewed 260 times.)

morh.hr

« Last Edit: August 03, 2014, 12:10:48 pm by Rade » Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #6 on: May 09, 2012, 03:44:04 pm »


* phoca_thumb_l_clan_09052012_06.jpg (52.38 KB. 630x472 - viewed 185 times.)


* phoca_thumb_l_clan_09052012_07.jpg (56.32 KB. 630x472 - viewed 177 times.)


* phoca_thumb_l_clan_09052012_08.jpg (72.48 KB. 630x472 - viewed 180 times.)


* phoca_thumb_l_clan_09052012_09.jpg (50.45 KB. 630x472 - viewed 150 times.)


* phoca_thumb_l_clan_09052012_10.jpg (26.93 KB. 315x473 - viewed 144 times.)

« Last Edit: May 11, 2012, 04:04:56 pm by leut » Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #7 on: May 09, 2012, 03:45:19 pm »


* phoca_thumb_l_clan_09052012_11.jpg (47.05 KB. 630x420 - viewed 151 times.)


* phoca_thumb_l_clan_09052012_12.jpg (34.85 KB. 630x420 - viewed 139 times.)


* phoca_thumb_l_clan_09052012_13.jpg (29.24 KB. 630x420 - viewed 136 times.)


* phoca_thumb_l_clan_09052012_14.jpg (22.27 KB. 315x473 - viewed 161 times.)


* phoca_thumb_l_clan_09052012_15.jpg (21.97 KB. 315x473 - viewed 143 times.)

« Last Edit: May 11, 2012, 04:05:33 pm by leut » Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #8 on: May 11, 2012, 02:05:49 pm »

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/XRmayuHLo9Y?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #9 on: May 11, 2012, 05:11:16 pm »

Akro grupa HRZ uvježbala i prezentirala program za 2012. godinu


* krila_20120511-4-11.jpg (277.12 KB. 1600x2133 - viewed 154 times.)

Akro grupa HRZ koja djeluje u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u vojarni Zemunik 10. svibnja 2012. godine uspješno je završila uvježbavanje te je prezentirala službeni letački program nastupa za 2012. godinu.
Program se sastoji od 23 manevra i baziran je na programu iz prethodnih sezona, uz uvođenje nekoliko novih i vrlo zahtjevnih manevara. Posebno vrijedi istaknuti izvođenje nekoliko grupnih akrobatskih manevara pri minimalnim brzinama te pri negativnom opterećenju za što je osposobljen vrlo mali broj vojnih pilota u svijetu.


* krila_20120511-4-26.jpg (351.19 KB. 1500x1052 - viewed 153 times.)

Uz službeni ceremonijal odobrenja koji je potpisao zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Miroslav Kovač, u svojoj čestitki članovima grupe brigadir Kovač je kazao kako su akro grupa HRZ najbolji promotori grane HRZ-a i PZO-a te  obučenosti i osposobljenosti hrvatskih vojnih pilota.
Voditelj grupe bojnik Damir Barišić istaknuo je kako je grupa do sada imala 47 domaćih i 30 inozemnih nastupa u 11 europskih država koje su uživo vidjeli milijuni gledatelja, a upravo prezentirani program opisao kao vrhunac osposobljenja pilota po tehnici pilotiranja i rezultat dugogodišnjeg kvalitetnog rada postojećeg sastava akro grupe. Posebno je istaknuo i vrijednost osposobljavanja novog člana grupe kako bi se osigurao kontinuitet kvalitete i sigurnosti nastupa i u nadolazećim godinama.


* krila_20120511-4-12.jpg (187.5 KB. 1600x1067 - viewed 186 times.)


* krila_20120511-4-13.jpg (157.84 KB. 1600x1067 - viewed 166 times.)


* krila_20120511-4-14.jpg (266.59 KB. 1600x1067 - viewed 155 times.)

Izvor: OSRH web

« Last Edit: August 03, 2014, 12:11:45 pm by Rade » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #10 on: May 11, 2012, 05:29:09 pm »


* krila_20120511-4-15.jpg (288.62 KB. 1600x1067 - viewed 204 times.)


* krila_20120511-4-20.jpg (221.58 KB. 1600x1200 - viewed 143 times.)


* krila_20120511-4-21.jpg (196.38 KB. 1600x1200 - viewed 147 times.)


* krila_20120511-4-22.jpg (247.08 KB. 1600x1200 - viewed 179 times.)


* krila_20120511-4-25.jpg (266.49 KB. 1600x1200 - viewed 148 times.)

Izvor: OSRH web

Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #11 on: May 16, 2012, 02:17:29 pm »


<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/C-iQxU7XJGI?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/Xz4RyklKHR0?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #12 on: May 16, 2012, 02:18:25 pm »

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/eRSz0N7mQwo?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/f0qjCO0k8rk?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #13 on: May 16, 2012, 02:19:21 pm »

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/ME-8sBHWGSI?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/sQiZZxPmMj8?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #14 on: June 13, 2012, 02:59:32 pm »

Nastup akro grupe HRZ u Kraljevini Danskoj

Akro grupa HRZ koja djeluje u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u vojarni Zemunik 8. lipnja 2012. godine otputovala je u Kraljevinu Dansku gdje je 9. i 10. lipnja nastupila na manifestaciji „Royal Danish Air Force Air Show 2012“ u zrakoplovnoj bazi Aalborg.

Pozivnicu za nastup hrvatska akro grupa primila je u povodu 100 godina vojnog letenja u Kraljevini Danskoj. Ovo je 30. međunarodni nastup akro grupe HRZ, a do sada su nastupali u 11 zemalja (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Belgija, Italija, Turska i Poljska).
Letački dio posade preletio je sa sedam Pilatusa PC-9M, dok je zrakoplovno-tehnički sastav koristio avion AN-32B iz sastava 91. zrakoplovne baze.


* krila_20120611-1-4.jpg (161.44 KB. 1600x1200 - viewed 158 times.)


* krila_20120611-1-5.jpg (179.35 KB. 1600x1172 - viewed 136 times.)

osrh.hr

« Last Edit: August 03, 2014, 12:12:30 pm by Rade » Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.041 seconds with 26 queries.