PALUBA
May 25, 2020, 06:29:12 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojarne, baze, poligoni i vojne nekretnine OS RH  (Read 16970 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« on: September 10, 2010, 11:30:21 am »

Novi kompleks MORH-a i GSOSRH-a po standardima NATO-a

U trenutku izlaska ovog broja Hrvatskog vojnika, preseljenje kompleksa MORH-a i OSRH-a s Krešimirovog trga u vojarnu "Croatia" u Novom Zagrebu u punom je jeku. Zahvaljujući činjenici što potpuno odgovara sigurnosnim i drugim standardima NATO-a, novi kompleks bit će dugoročno rješenje za smještaj Ministarstva i Glavnog stožera OSRH-a. No, "Croatia" donosi i druge prednosti: preseljenje će godišnje uštedjeti 20 milijuna kuna u državnom proračunu (između ostalog, na Krešimirov trg će useliti druga tijela državne uprave koja su dosad plaćala najam), smanjit će se prometni zastoji zbog prijevoza štićenih osoba kroz središte Zagreba, blizina zagrebačke zračne luke smanjit će troškove prijevoza do "Plesa" i natrag, djelatnici MORH-a i GS-a odsad će imati dovoljno parkirnih mjesta blizu posla... Same troškove preseljenja MORH je nastojao maksimalno smanjiti, zato se ono obavlja vlastitim resursima. Bitno je reći i da djelatnici sele i sav inventar, dakle, nema nikakvih troškova za novi namještaj, računala, i drugu logistiku...

Autor: D.Vlahović
Izvor: Hrvatski vojnik
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #1 on: September 17, 2010, 03:54:32 pm »

Petak, 1.7 Rujan 2010.

Obavijest: Sjedište MORH-a na novoj lokaciji

Sjedište Ministarstva obrane od ponedjeljka, 20. rujna 2010. godine, bit će na novoj lokaciji, na adresi Sarajevska cesta 7 u Zagrebu.

Do potpunog preseljenja na novu lokaciju pojedine ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane i dalje će privremeno biti na adresama Stančićeva ulica br. 4 i 6 i Zvonimirova ulica br. 12.

Sa promjenom lokacije sjedišta Ministarstva promijenjeni su i kontakt brojevi ustrojstvenih jedinica koje su preseljene na nove lokacije. Postojeći telefonski brojevi važit će još neko vrijeme, a novi brojevi mogu se pronaći na internetskim stranicama Ministarstva, www.morh.hr, u "Adresar i kontakti".
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #2 on: February 04, 2011, 05:51:56 pm »

VOJARNA "PUKOVNIK PREDRAG MATANOVIĆ"

Hrvatska vojarna XXI. stoljeća

Vojarna "Pukovnik Predrag Matanović", koja je strateški važna za OSRH, na dobru je putu postati hrvatska vojarna za XXI. stoljeće. Smještena je nedaleko od Petrinje. Prostire se na površini 322 ha i matična je vojarna za dvije mehanizirane bojne, Tigrove i Gromove, Gardijske motorizirane brigade. U vojarni živi i radi više od 1000 pripadnika OSRH-a...


* vojarna1.jpg (56.44 KB. 600x399 - viewed 349 times.)

Vojarna "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji u projektu je "Hrvatske vojarne XXI. stoljeća". Osim što bi se u njoj trebali osigurati najviši standarda života i rada, vojarna za XXI. stoljeće mora zadovoljiti i još neke kriterije. Treba biti na odgovarajućoj udaljenosti od grada da bi se u njoj nesmetano mogle provoditi zadaće, te osim smještajnih imati i obučnu infrastrukturu kao što su vježbalište, strelišta i sve drugo potrebno da postrojbe na prostoru vojarne mogu u cijelosti provoditi svoju obuku. Vojarna "Pukovnik Predrag Matanović", koja je strateški važna za OSRH, na dobru je putu postati hrvatska vojarna za XXI. stoljeće.

Smještena je nedaleko od Petrinje. Prostire se na površini 322 ha i matična je vojarna za dvije mehanizirane bojne, Tigrove i Gromove Gardijske motorizirane brigade. U vojarni živi i radi više od 1000 pripadnika OSRH-a, a njih gotovo 400 u njoj je stalno smješteno.

Sve po visokim standardima suvremenih vojski NATO-a

Osim što zadovoljava lokacijske uvjete te raspolaže potrebnim obučnim kapacitetima u vojarni je potkraj 2010. u funkciju stavljen i novoizgrađeni objekt za smještaj pripadnika OSRH-a. Riječ je o dvojnom objektu veličine gotovo 3 150 četvornih metara. Objekt je satnijskog tipa što znači da se u svakom može smjestiti jedna satnija. U sklopu objekta su 44 spavaonice svaka sa svojim sanitarnim čvorom, dvije učionice i osam ureda. Sve je izgrađeno po visokim standardima suvremenih vojski NATO-a. U sklopu objekta je i prostor za čajnu kuhinju, praonicu rublja, a u prizemlju i prostor za pranje obuće. To je prvi od šest takvih objekata koje bi trebalo izgraditi u petrinjskoj vojarni. Namijenjeni su smještaju vojnika i dočasnika, a jedan slični, ali manji objekt izgradio bi se za smještaj časnika. Osim smještajnih objekata projekt "Vojarna za XXI. stoljeće" predviđa izgradnju i drugih, kao što je primjerice višenamjenska dvorana, nastavni objekti, simulatori borbenih vozila, streljana za zračno oružje, obnavljanje hangarske infrastrukture i slično. Sve to učinilo bi pripadnicima OSRH-a boravak u vojarni ugodnijim i kvalietetnijim, a zadovoljni vojnik najbolji je vojnik. O dinamici kojom će se projekt dalje realizirati nezahvalno je prognozirati, no bitno je da se prvi rezultati već vide. "Već se izgradnjom samo ovog jednog smještajnog objekta napravilo mnogo. Učinjen je znatan pomak na podizanju standarda života i rada u vojarni", kazao nam je zapovjednik vojarne, bojnik Romeo Horvat koji je ujedno i zapovjednik bojne Tigrovi.

Podizanje kvalitete uvjeta života i rada


* vojarna2.jpg (72.16 KB. 600x399 - viewed 347 times.)
Novoizgrađeni objekt za smještaj pripadnika OSRH-a. Riječ je o dvojnom objektu veličine gotovo 3 150 četvornih metara

No, u ovoj se vojarni posljednih godina ionako radi na podizanju kvalitete uvjeta života i rada. U sklopu vojarne su tri obučne cjeline i to dva vježbališta i strelište. Malo strelište namijenjeno je za provođenje instinktivnih bojnih gađanja, a veliko, čija je automatizacija upravo u tijeku, za posadna i situacijska gađanja. Vježbališta su opremljena potrebnom infrastrukturom za provođenje taktičke obuke te svih vrsta obuka za međunarodne vojne operacije u kojima pripadnici i Tigrova i Gromova redovito sudjeluju. Tigrovi se zasad pripremaju za sudjelovanje u misiji UNDOF na Golanskoj visoravni, dok se Gromovi pripremaju i obučavaju za jednu od sljedećih rotacija u misiji ISAF u Afganistanu. U sklopu vojarne je i izvrsna cestovna infrastruktura za obuku borbenih oklopnih vozila Patria. "Bitno je", napominje bojnik Horvat, "i to je naša velika prednost da kad idemo na obuku s našom mehanizacijom na vježbališta, ne moramo izlaziti na vanjske ceste nego se transport odvija jedino na prostoru vojarne. Ovdje možemo obučavati i ocjenjivati postrojbe razine voda koji su temelj svega. Kad se vodovi pripreme, mogu se u sklopu satnije poslati gdje god je to potrebno. To je velika prednost." Ističe i da činjenica što cijelu obuku mogu provoditi u vojarni i na njezinim obučnim kompleksima znatno smanjuje troškove te olakšava njezino planiranje i provođenje.

Održavanje okoliša vlastitim snagama

U sklopu vojarne su i sportski tereni za nogomet, rukomet, kvalitetno opremljena teretana. Prije nekoliko godina obnovljena je kuhinja i vojnički i časnički restoran. No, ono što prvo primijetite kad dođete u ovu vojarnu jest besprijekorno uređen i čist okoliš koji postrojbe smještene u vojarni održavaju i uređuju vlastitim snagama i to je jedna u nizu njihovih zadaća. Osim što se pripremaju za sudjelovanje u međunarodnim operacijama, Tigrovi i Gromovi kontinuirano rade na dostizanju propisanih standarda, spremni su i preuzeti, kad dođu, Patrie opremljene borbenim stanicama, u pripravnosti imaju i snage za pomoć civilnom stanovništvu u slučaju poplava, a redovito sudjeluju i u protupožarnim aktivnostima. Zapovjednik Gardijske motorizirane brigade u čijem su sastavu 1. i 2. mehanizirana bojna Tigrovi i Gromovi, brigadni general Mladen Fuzul izrazio je zadovoljstvo onim što je do sada urađeno u vojarni."Novi objekti koji su nam predani na uporabu bitno su podigli na veću razinu uvjete života i rada naših vojnika u vojarni, naročito vojnika koji u vojarni borave tijekom tjedna", kazao je general Fuzul dodavši da i ulaganja u infrastrukturu na vježbalištu i strelištu omogućavaju kvalitetniju provedbu obučnih aktivnosti. Sve to, napominje, omogućit će Tigrovima i Gromovima postavljanje još većih standarda u provedbi svih zadaća.


* vojarna3.jpg (101.01 KB. 600x902 - viewed 365 times.)
Prostor za pranje obuće


* vojarna4.jpg (50.23 KB. 600x399 - viewed 351 times.)
Spavaonica

Autor: Leida Parlov
Snimio: Tomislav Brandt
Izvor: Hrvatski vojnik

Logged
MiGac
desetar
*
Offline Offline

Posts: 140« Reply #3 on: February 04, 2011, 06:11:41 pm »

Stoljeca i vojske se mijenjaju, ali kazete ostaju iste Smiley
Logged
buva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 163


« Reply #4 on: February 04, 2011, 06:21:32 pm »

Za XXI stoljeće, a za koje drugo bi trebalo bit ?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #5 on: February 04, 2011, 06:42:00 pm »

Vojarna "Pukovnik Predrag Matanović" - Petrinja

- 322 ha površine
- 1. Mehanizirana bojna "Tigrovi" i 2. Mehanizirana bojna "Gromovi" Gardijske-motorizirane brigade
- 1000 vojnika, 400 stalno smještenih
- smještajni kapaciteti
- kuhinja, vojnički i časnički restoran (temeljito obnovljeni)
- hangari (planirana obnova)
- 3 obučne cjeline: dva vježbališta i strelište (malo za instinktivna i veliko za posadna i situacijska gađanja, u tijeku automatizacija)
- sportski tereni za nogomet i rukomet, moderno opremljena teretana
- uređen i čist okoliš

Dvojni objekt za smještaj vojnika i dočasnika satnijskog tipa (prvi od šest planiranih)
- 3150 m2
- 44 spavaonice sa vlastitim sanitarnim čvorom
- 2 učionice
- 8 ureda
- čajna kuhinja
- praonica rublja
- praonica obuće

Potrebno izgraditi
- 5 dvojnih smještajnih objekata za vojnike i dočasnike
- manji smještajni objekt za časnike
- višenamjenska sportska dvorana
- nastavni objekti
- simulatori borbenih vozila
- streljana za zračno oružje
- obnova hangarske infrastrukture


* vojarna5.jpg (76.8 KB. 560x420 - viewed 303 times.)


* vojarna6.jpg (79.94 KB. 560x420 - viewed 110 times.)


* vojarna7.jpg (85.46 KB. 560x420 - viewed 149 times.)

Pretpostavljam da je na slici 4 soba za dočasnike, a na slici 6 za vojnike.

« Last Edit: February 04, 2011, 06:50:06 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #6 on: January 20, 2012, 06:48:41 pm »

Petak, 20. Siječanj 2012.

Ministar Kotromanović posjetio vojarnu "pk Predrag Matanović" u Petrinji

Ministar obrane Ante Kotromanović posjetio je danas, u petak 20. siječnja 2012. vojarnu "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji gdje je obišao smještajne, skladišne i vježbališne kapacitete u tom dugoročno perspektivnom objektu Oružanih snaga RH.


* petrinja_20012012_3546.jpg (39.98 KB. 630x420 - viewed 121 times.)

Ministra obrane Kotromanovića dočekali su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Dragutin Repinc te zapovjednik Gardijske motorizirane brigade (GMTBR) brigadni general Mladen Fuzul, koji je prezentirao stanje u vojarni kao i perspektive njenog daljnjeg korištenja i plan razvoja.

Osim o aktivnostima u vojarni i njenim značajkama i karakteristikama pojedinih objekata,  general Fuzul je ministra izvjestio o popunjenosti postrojbe te naglasio kako je zapovjedni kadar, od razine desetine pa do razine bojne, u poslijednje vrijeme znatno pomlađen, te je ministru predstavio  zapovjednike bojni "Tigrovi" i "Gromovi" koje su smještene u Petrinji.

Osim navedenih postrojbi, u toj vojarni također se nalaze i dijelovi drugih postrojbi logističke i opskrbne struke. Ministar Kotromanović je izrazio zadovoljstvo što ova perspektivna vojarna na 322 hektara ne ometa razvoj grada i ove sredine, a istodobno je za Oružane snage vrlo iskoristiva, jer na istoj lokaciji obuhvaća smještajne i skladišne komplekse kao i vježbalište, strelište i poligon. Ministar Kotromanović u obraćanju zapovjednicima iz postrojbi bojne "Tigrovi" i bojne "Gromovi" istaknuo je kako osobno zna kako je teško biti zapovjednik, kada se pred tebe stavljaju određene zadaće, a uvjeti u kojima radiš nisu u skladu sa zahtjevima.

Posebno je pohvalio sudjelovanje pripadnika OS RH u međunarodnim misijama i operacijama, što su zahtjevne i odgovorne zadaće. Ministar Kotromanović je istaknuo kako Ministarstvo obrane intenzivno radi na smanjivanju svih nepotrebnih troškova te smanjivanju administrativnog dijela Ministarstva obrane kao i donošenju kvalitetnog ustroja koji će minimalizirati dupliciranje pojedinih poslova između ustrojbenih cjelina Ministarstva obrane i Glavnog stožera OS RH. Tako ušteđena sredstva preusmjerit će na trening, obuku i vježbe pripadnika OS RH. Ministar je istaknuo i kako se radi na kvalitetnijem i boljem upravljanju osobljem i personalnom karijerom vojnika, dočasnika i časnika, kao i izmjenama zakonske regulative iz područja obrane.

Izvor: MORH web

Logged
sakota79
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 76


« Reply #7 on: January 20, 2012, 07:12:22 pm »

"U sklopu vojarne su i sportski tereni za nogomet, rukomet, kvalitetno opremljena teretana. Prije nekoliko godina obnovljena je kuhinja i vojnički i časnički restoran. No, ono što prvo primijetite kad dođete u ovu vojarnu jest besprijekorno uređen i čist okoliš koji postrojbe smještene u vojarni održavaju i uređuju vlastitim snagama i to je jedna u nizu njihovih zadaća"
 

A kod nas je to jedna i jadina zadaca.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 515


« Reply #8 on: January 20, 2012, 09:02:09 pm »

Кад си код тих задатак уређења круга не мислим да је то задатак за професионалног војника. Не мислим да они не могу понекад, по принципу реадне акције да учествују и у уређењу круга, али ако се жели да он буде беспрекоран (а жели се), онда то постане задатак бар за 20-30% војника. Ако држава плаћа војника да чисти круг, шиша живу ограду и сл, онда неће имати борца или ће он бити слабије обучен. Дакле, чишћење и уређење круга је примарни задатак за неке друге, а не професионалне војнике.

Што се самог објекта тиче, као и концепта уређења касарне све похвале. Ипак, очекивао сам мало бољи намештај унутра. Не кажем да је лоше (војнички кревет, метални орман - касета), али делује баш аскетски и помало депримирајуће.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #9 on: January 22, 2012, 10:01:12 pm »

Dzumba, što se tiče uređenja kruga i zadaća profesionalnog vojnika, novi ministar obrane RH Ante Kotromanović je u jednoj od prvih izjava za medije najavio da će profesionalne vojnike rasteretiti nepotrebnih zadaća, kao što su stražarski poslovi koje obavlja oko 600 pripadnika OSRH (a vjerujem da je mislio i na odražavanje kruga vojnih objekata), a pojačati im obuku i bojna gađanja. Ubuduće bi profesionalni vojnici OSRH čuvali tek najvažnija skladišta oružja i MORH, a ostale objekte, domove HV-a itd., zaštitarske tvrtke kao što je to organiziano u NATO zemljama.

Također, u svrhu rasterećenja profesionalnih vojnika, najavio je i konačni ustroj ugovorne pričuve.

Više u temi: Kotromanović: Vojska vojnicima, a straža – zaštitarima

 
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 515


« Reply #10 on: January 23, 2012, 09:52:09 am »

Да, да, приметио сам ти изјаву и мислим да је опредељење добро. Видећемо резултате, за шта треба бар годину дана (тендери за услугу обезбеђења, навикавање на новине и сл.).
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 397


# proće i ovo


« Reply #11 on: January 26, 2013, 12:14:11 pm »

Neperspektivne vojne nekretnine-potencijalni turistički sadržaji

Prijedlog popisa neperspektivnih nekretnina koje će biti predane na upravljanje Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) trebao bi biti gotov tijekom veljače. Zasad je neperspektivnim proglašeno 35 vojnih nekretnina za koje je nesporno da se neće koristiti u vojne svrhe. Na temelju trenutačnih projekcija na popisu bi se moglo naći još 97 neperspektivnih vojnih nekretnina od kojih bi se najveći dio mogao staviti u funkciju turizma...

U Ministarstvu obrane započelo je popisivanje neperspektivnih vojnih nekretnina koje bi se ove godine trebale predati u posjed i na upravljanje Agenciji za upravljanje državnom imovinom u čijoj je nadležnosti upravljanje nekretninama koje su u vlasništvu Republike Hrvatske. Cijeli posao odrađuje Služba za nekretnine koja s nadležnim službama Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske mora usuglasiti sve do najsitnijih detalja jer jednom kad se nekretnina proglasi neperspektivnom odnosno kad joj se u prostorno planskoj dokumentaciji promijeni namjena, teško ju je ili gotovo nemoguće vratiti. Prijedlog popisa neperspektivnih nekretnina koje će se predati na upravljanje Agenciji za upravljanje državnom imovinom trebao bi biti gotov tijekom veljače. Zasad je neperspektivnim proglašeno 35 vojnih nekretnina za koje je nesporno da se neće koristiti u vojne svrhe. Na temelju trenutačnih projekcija na popisu bi se, rekli su nam u Službi za nekretnine, moglo naći još 97 neperspektivnih vojnih nekretnina od kojih bi se najveći dio mogao staviti u funkciju turizma. Od tog broja njih 20, među kojima su primjerice vojna ekonomija "Zdenčina" u Zdenčini, skladište "Vlake" u Zadru, vojarne "Movar" u Rogoznici, "Barbariga" u Puli i dr., uknjiženo je u vlasništvo Republike Hrvatske i moglo bi se privesti namjeni u roku od godine dana. Za tridesetak nekretnina rješavaju se imovinskopravni odnosi koji će, očekuje se, biti riješeni u roku od pet godina, dok se preostalih 40 dugoročno može privesti namjeni nakon rješavanja imovinskopravnih odnosa, odnosno izrade prostorno planske dokumentacije, objasnila nam je Vesna Mileta-Hrvojić, voditeljica Odjela za vojne nekretnine te napomenula da nekretnine koje se trenutačno ne koriste za vojnu namjenu nisu i neperspektivne.

Vojarna "Muzil" u Puli, jedna od neperspektivnih vojarni

* Screen Shot 2013-01-15 at 3.46.48 PM.jpg (52.75 KB. 600x399 - viewed 143 times.)


NAJVEĆI SE BROJ NEKRETNINA NALAZI NA DOBRIM I PERSPEKTIVNIM LOKACIJAMA

Neperspektivne se vojne nekretnine u posjed i na upravljanje Agenciji za upravljanje državnom imovinom predaju u skladu sa Zakonom o upravljanju državnom imovinom. Agencija tada njima nastavlja gospodariti, provodi postupke zakupa, koncesije ili dodjele, a ako se ide na prodaju raspisuje natječaje i vodi kompletnu skrb o nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.

Ministarstvo obrane, ističu u Službi za nekretnine, samo u iznimnim slučajevima može utjecati na to što će biti s nekom nekretninom i to isključivo ako za to dobije ovlast Vlade Republike Hrvatske. Tako je, primjerice, za prodaju pripremljen dio zemljišta Administrativnog središta Ministarstva obrane u Zagrebu i zadarske vojarne "Ravnice". Sredstva koja se dobiju od prodaje namjenski će se utrošiti za modernizaciju infrastrukture Ministarstva obrane i Oružanih snaga. "Za to je potrebna odluka Vlade i dozvola da se mogu prodati, a MORH je trebao točno definirati u koju će se svrhu upotrijebiti sredstva od prodaje. Prodaja tih dviju nekretnina ušla je u plan MORH-a za 2013. godinu, a sredstva se moraju strogo namjenski koristiti," istaknula je Vesna Mileta-Hrvojić.


* Screen Shot 2013-01-15 at 3.46.36 PM.jpg (47.97 KB. 600x401 - viewed 133 times.)

Najveći broj neperspektivnih vojnih nekretnina koje su dosad predane Fondu za privatizaciju i Agenciji za upravljanje državnom imovinom kao i onih koje će tijekom ove godine biti predane na dobrim je lokacijama. Čak i najudaljeniji objekti imaju dobar pristup prometnicama, a s obzirom na veličinu i površinu zemljišta mogu se koristiti za obavljanje različitih djelatnosti. Turizam je samo jedna od njih. Kad je o nekretninama u gradovima riječ, napominje Mileta-Hrvojić, to su jedina neurbanizirana područja u gradovima i njihovim plasiranjem na tržište pruža se mogućnost da se na tim površinski dosta velikim prostorima mogu napraviti dobra urbanistička rješenja. Valja napomenuti i da su vojne nekretnine u zoni posebne namjene, a kad se proglase neperspektivnima lokalna zajednica mijenja njihovu namjenu.

U Službi ističu kako ima zainteresiranih za vojne nekretnine, a njihovu vrijednost utvrđuje nadležna porezna uprava. Prema podacima Službe za nekretnine koja vodi materijalno knjigovodstvo vojnih nekretnina, knjigovodstvena vrijednost 35 nekretnina za koje smo rekli da su nesporno neperspektivne (primjerice Vojarna "Smokovo polje" na otoku Visu (1,38 ha zemljišta i 143 m? objekata), Vojarna "Kruščica" u Rogoznici (6,41 ha zemljišta i 3929 m? objekata), Vojarna "Višnjik" u Zadru (20,23 ha zemljišta i 12 996 m? objekata), poligon "Marlera" u Puli (106,53 ha zemljišta) i dr. iznosi milijardu i 240 milijuna kuna. No to ni u kojem slučaju nije mjerodavno za njihovu stvarnu vrijednost koju u konačnici utvrđuje tržište.

KOMUNALNA NAKNADA TRENUTAČNO JE NAJVEĆI TROŠAK

Kompleks "Zvekovica"

* Screen Shot 2013-01-15 at 3.40.20 PM.jpg (84.22 KB. 600x401 - viewed 145 times.)


* Screen Shot 2013-01-15 at 3.27.57 PM.jpg (66.57 KB. 600x396 - viewed 136 times.)

Kad se govori o neperspektivnim vojnim nekretninama jedna je od nezaobilaznih tema i koliko one financijski opterećuju Ministarstvo obrane. Trenutačno je, prema riječima Vesne Mileta-Hrvojić, najveći trošak komunalna naknada za koju je MORH samo u prošloj godini za sve vojne nekretnine platio lokalnoj zajednici 26,6 milijuna kuna. Režijski troškovi nisu toliko veliki jer se s obzirom da nema potrošnje plaća samo paušal ili se priključci vode, struje i slično otkazuju. Tu su i troškovi stražarske službe koja se i dalje provodi u nekim nekretninama. Kako su objekti na području cijele Hrvatske teško ih je, pa i nemoguće neprekidno nadzirati. Podložni su devastacijama tako da Pravna služba MORH-a vodi i dosta pravnih sporova povezanih s devastacijom državne imovine. Upravljanje vojnim nekretninama započelo je 1992., a iste je godine započela i njihova predaja lokalnoj zajednici. Politiku upravljanja vojnim nekretninama oduvijek je definirala Vlada Republike Hrvatske, a Ministarstvo obrane postupalo je u skladu s njezinim odlukama. Tijekom proteklih godina primjenjivani su razni modeli. U jednom je razdoblju MORH imao ovlasti da sam prodaje nekretnine. Nekoliko je godina trend bio da se predaju lokalnoj upravi, zatim da prednost pri dodjeli neperspektivnih vojnih nekretnina imaju HVIDRA, braniteljske udruge i druge udruge proizišle iz rata. Uglavnom je bila riječ o dodjeli prostora za rad, a hrvatski ratni vojni invalidi dobivali su na korištenje poslovne prostore. Uglavnom, mijenjali su se pozitivni propisi, a Služba za nekretnine postupala je u skladu s njima.

Strelište "Brestovica" površine 48 880 m?, jedna od neperspektivnih vojnih nekretnina u općini Pazin

* Screen Shot 2013-01-15 at 3.42.19 PM.jpg (67.51 KB. 600x401 - viewed 135 times.)


Voditeljica Odjela za vojne nekretnine ističe i kako se predaja neperspektivnih vojnih nekretnina intenzivirala 2011. godine osnivanjem Agencije za upravljanje državnom imovinom. Tijekom proteklih godina u Službi su stvorili dobru baza podataka, utvrdili vrijednosti nekretnina, a iako se poslovi oko utvrđivanja i predaje neperspektivnih vojnih nekretnina državnim tijelima koja upravljaju nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske čine jednostavnima, to traži itekako dobru pripremu i često je teško predočiti koliko je to opsežan i odgovoran posao.

« Last Edit: October 09, 2015, 01:42:14 pm by leut » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 397


# proće i ovo


« Reply #12 on: January 26, 2013, 12:15:39 pm »

Nakon ustrojavanja Uprave za graditeljstvo u Ministarstvu obrane 1992. godine, od bivše je JNA preuzeto 675 vojnih nekretnina. Od tog su broja dosad predane u vlasništvo i na korištenje ukupno 283 nekretnine i to:

- 50 vojnih nekretnina predano je Hrvatskom fondu za privatizaciju

- 85 vojnih nekretnina predano je Agenciji za upravljanje državnom imovinom

- 93 vojne nekretnine predane su gradovima i lokalnoj upravi i samoupravi

- 55 karaula i 25 vojnih nekretnina predano je MUP-u.


PUKOVNICA ORNELA RATAJEC, VODITELJICA SLUŽBE ZA NEKRETNINE


Koje su to nadležnosti i poslovi koje vaša Služba obavlja kad je riječ o vojnim nekretninama odnosno može li se, s obzirom na bazu podataka koje imate, ako bismo parafrazirali, reći da ste vi svojevrsna gruntovnica i katastar Ministarstva obrane?

Pravilnikom o unutarnjem redu MORH-a (Sistematizacija radnih mjesta) definirani su opis poslova i radnih zadaća Službe za nekretnine. Može se zaista reći da po definiciji jesmo svojevrsna gruntovnica i katastar MORH-a, ali trenutačno je stanje takvo da nije dostignut taj cilj.

Zadaće koje Služba obavlja u vezi s vojnim nekretninama brojne su, a među važnijima svakako treba izdvojiti da ona:

- uspostavlja informacijski sustav ISUN za upravljanje vojnim nekretninama (stanovi, garaže, poslovni prostori) te uspostavlja informacijski sustav Digitalnog katastra i GIS-a za ostale vojne nekretnine (vojarne, vojni poligoni, vježbališta... koje koriste Oružane snage Republike Hrvatske)

- obrađuje zahtjeve za otkup stanova i garaža te utvrđuje osnovanost zahtjeva

- pribavlja, priprema i organizira izradu dokumentacije potrebne za uknjižbu prava vlasništva te je dostavlja nadležnim općinskim državnim odvjetništvima i vodi evidenciju izvornih isprava u vezi sa stjecanjem vlasništva stanova, garaža i poslovnih prostora

- obavlja poslove vezane za rješavanje zahtjeva korisnika stanova, priprema i obrađuje predmete radi prosljeđivanja drugim nadležnim državnim tijelima

- sudjeluje u obradi zahtjeva i provođenju postupaka za pripremu ugovora za iznajmljivanje poslovnih prostora i ostalih poslova po odlukama nadležnog državnog tijela

- obrađuje zahtjeve za anekse ugovora o kupoprodaji stanova i garaža te izrađuje anekse ugovora o kupoprodaji

- inicira i prati ovršne postupke radi ispražnjenja i predaje stanova, garaža i poslovnih prostora

- izrađuje obavijesti o cijeni stanova i garaža i šalje ih kupcima te izrađuje izračun cijene stanova i garaža i drugu potrebnu dokumentaciju za ugovor o kupoprodaji stanova i garaža, priprema ugovore i anekse ugovora o kupoprodaji stanova i garaža te vrši kontrolu provedenih ovjera i ovjerava ih od strane Ministarstva obrane

- ustrojava i vodi arhivu vojnih nekretnina, sudjeluje u aktivnostima procjene vrijednosti perspektivnih vojnih nekretnina te organizira i vrši primopredaju neperspektivnih vojnih nekretnina novim korisnicima.

U završnoj je fazi izrada Naputka o provedbi inventure i popisa nekretnina u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske. Nakon provedene inventure i popisa nekretnina utvrdit će se stvarno stanje nekretnina kojima upravlja MORH, a zbog opsežnog terenskog i uredskog rada te osiguranja informatičke podrške u svrhu ažuriranja digitalnog katastra i GIS-a vojnih lokacija, procjenjuje se da će realizacija trajati dvije godine.

Time će se osigurati ažuriranje digitalnog katastra i GIS-a vojnih lokacija i uspostavit će se gruntovnica vojnih nekretnina MORH-a u naravi jer dosad nisu stečeni preduvjeti za funkcioniranje gruntovnice i katastra, kako ste naveli u svojem pitanju.

Nakon provedbe popisa i inventure omogućit će se racionalnije upravljanje vojnim nekretninama primjenom novih informacijskih tehnologija.

Kakvom biste ocijenili dinamiku utvrđivanja i predaje neperspektivnih vojnih nekretnina državnim tijelima nadležnim za upravljanje imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske tijekom proteklih godina?


Temeljem DPR-a, MORH je prethodnih godina predavao neperspektivne vojne nekretnine gradovima, općinama, županijama. Većina predanih vojnih nekretnina nije privedena svrsi, što za posljedicu ima da MORH nije uprihodio planirana financijska sredstva koja su trebala biti usmjerena na izgradnju, adaptaciju objekata i infrastrukture u svrhu poboljšanja uvjeta života i rada djelatnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske. Danas imamo situaciju da se dio predanih vojnih nekretnina želi vratiti MORH-u jer financijska situacija državnih tijela kojima su nekretnine predane nije omogućila realizaciju planiranih projekata na predmetnim vojnim nekretninama. Samim je tim usporena dinamika predaje ostalih neperspektivnih lokacija što je za MORH financijski teret u proračunu zbog plaćanja komunalnih doprinosa. Nekretnine koje će biti vraćene MORH-u bit će predane agenciji AUDIO na daljnje upravljanje.

  Hrvatski vojnik
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 397


# proće i ovo


« Reply #13 on: March 05, 2013, 06:29:36 pm »

 Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, ministar obrane RH Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić zajedno sa zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske general bojnikom Dragutinom Repincem, zapovjednikom Zapovjedništva za potporu general bojnikom Matom Ostovićem, načelnikom Uprave za logistiku Glavnog stožera OS RH brigadirom Ivicom Olujićem, zapovjednikom Gardijske motorizirane brigade brigadirom Borisom Šerićem u utorak 5. ožujka 2013. godine posjetili su vojarnu “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji.

Ministar obrane Ante Kotromanović predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću predstavio je vojarnu "Pukovnik Predrag Matanović" kao primjer vojarne 21. stoljeća, naglasivši da je vojarna "Pukovnik Predrag Matanović" od strateškog značaja za Hrvatsku kopnenu vojsku i Oružane snage RH te da će se planom razvoja vojarna razvijati kao moderna vojarna za smještaj pripadnika Oružanih snaga u skladu s najnovijim svjetskim vojnim standardima.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić istaknuo je želju da u skladu s idejom vojarne 21. stoljeća ova vojarna obuhvati mogućnosti organizacije dodatnih sadržaja za sve one koji u njoj borave. Predsjednika Vlade RH je upoznao s onim što je u tom smjeru učinjeno i onime što se tek planira učiniti.

Uz obilazak starih i novosagrađenih smještajnih kapaciteta vojarne, upoznavanja s planom nastavka izgradnje dva nova stambena objekta satnijskog tipa, predsjednik Vlade RH Milanović nazočio je demonstraciji borbenog oklopnog vozila AMV 8x8 "Patria" posade s naoružanjem i opremom, i to borbenog vozila opremljenog oružanom stanicom 12,7 te sanitetskog (BOV-Sn) i logističkog (BOV-Log) vozila, nakon čega je obišao i skladišne objekte za smještaj „Patria“ te radionička postrojenja.

"Ako smo se opredijelili za malu, učinkovitu i profesionalnu vojsku, onda ćemo i imati takvu vojsku.” – poručio je na kraju predsjednik Vlade RH Milanović zadovoljan viđenim.


* 0001-20130305-3-01.jpg (96.1 KB. 555x768 - viewed 144 times.)


* 0002-20130305-3-02.jpg (145.72 KB. 1024x739 - viewed 121 times.)


* 0003-20130305-3-03.jpg (87.64 KB. 555x768 - viewed 122 times.)


* 0004-20130305-3-04.jpg (82.74 KB. 1024x740 - viewed 121 times.)


* 0005-20130305-3-05.jpg (118.64 KB. 1024x739 - viewed 131 times.)

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 397


# proće i ovo


« Reply #14 on: March 05, 2013, 06:31:38 pm »


* 0006-20130305-3-06.jpg (142.4 KB. 1024x740 - viewed 138 times.)


* 0007-20130305-3-07.jpg (86.71 KB. 1024x740 - viewed 135 times.)


* 0008-20130305-3-08.jpg (106.91 KB. 1024x740 - viewed 129 times.)


* 0009-20130305-3-09.jpg (136.25 KB. 1024x740 - viewed 137 times.)


* 0010-20130305-3-10.jpg (115.92 KB. 1024x740 - viewed 125 times.)

   osrh

Logged
Pages:  [1] 2 3 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 25 queries.