PALUBA
June 25, 2019, 01:55:18 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojarne, baze, poligoni i vojne nekretnine OS RH  (Read 14255 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #30 on: January 23, 2014, 08:02:12 pm »

Iz internet izdanja časopisa Hrvatski vojnik

VOJARNA "PUKOVNIK PREDRAG MATANOVIĆ"

Simulator BOV Patriju u procesu obuke

U vojarnii "Pukovnik Predrag Matanović" od nedavno je u proces obuke uključen simulator za pripadnike koji se obučavaju za vožnju borbenim oklopnim vozilom Patria AMW 8x8. Vozači imaju priliku isprobati vožnju u svim mogućim vremenskim uvjetima i na svim terenima, a instruktori provjeriti kako reagiraju u izvanrednim situacijama, u slučajevima kvara ili opasnosti...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Između teorije i prakse svoje je mjesto našao - simulator. On nije toliko važan zbog same vožnje koliko zbog upoznavanja s mjestom vozača, a najviše zbog upoznavanja s detekcijom kvarova

Vozači koji se obučavaju za vožnju BOV Patria AMW 8x8 sada imaju priliku isprobati vožnju u svim mogućim vremenskim uvjetima i na svim terenima, a da se uopće ne pomaknu s mjesta. Instruktori pritom jasno mogu vidjeti kako budući vozači reagiraju u slučaju požara ili kvara motora, ali bez ikakve stvarne opasnosti. Naime, to im omogućuje simulator za vožnju na kojem se uvježbavaju. Iako izvana simulator djeluje kao velika kutija nalik onima koje je moguće vidjeti u zabavnim parkovima, njegova unutrašnjost u svim aspektima vjerno dočarava unutarnji izgled Patrije.

Inače se obuke za vozače i zapovjednike vozila iz Gardijske motorizirane brigade HKoV-a održavaju kontinuirano cijelu godinu, a mi smo posjetili treću po redu grupu polaznika koja je imala priliku ući u novi simulator. Poručnik Goran Mihalinac, voditelj tečaja za vozače i zapovjednike vozila BOV Patria, ističe da je u sklopu tečaja šest vozača u tri dana u simulatoru prošlo sve uvjete vožnje - cestovnu vožnju, terensku vožnju, vožnju u uvjetima smanjene vidljivosti, magle, kiše, snijega i vožnju noću. Cijeli je pak tečaj trajao od 25. studenoga do 13. prosinca, s time da se prva dva tjedna polaznici obučavaju u Petrinji, a treći tjedan upravljaju vozilima po terenu poligona u Požegi. "Prvih tjedan dana odrađuje se teoretski dio, gdje smo upoznavali opće karakteristike vozila, zatim dijelove vozila, pomoćne sustave, sustave hidraulike, elektronike i upravljanja, što je na kraju uokvireno ispitom", pojašnjava poručnik Mihalinac, pripadnik 2. mehanizirane bojne Gromovi.

Simulator - između teorije i prakse

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] "Prvih tjedan dana odrađuje se teoretski dio, gdje smo upoznavali opće karakteristike vozila, zatim dijelove vozila, pomoćne sustave, sustave hidraulike, elektronike i upravljanja, što je na kraju uokvireno ispitom", pojašnjava poručnik Mihalinac

Između teorije i prakse svoje je mjesto našao - simulator. On, kaže poručnik, nije toliko važan zbog same vožnje koliko zbog upoznavanja s mjestom vozača, a najviše zbog upoznavanja s detekcijom kvarova. Naime, instruktor u simulatoru polazniku zadaje sve vrste kvarova, primjerice, kvar kočnog sustava, kvar hidraulike ili požar motora. U njemu se, baš kao i u samom vozilu, nalazi veliki broj prekidača, od kojih svaki ima svoju ulogu i vozač treba pravodobno uključiti točno određene prekidače za svaku situaciju. Vozač također treba pravilno prepoznati o čemu je riječ i poduzeti sve potrebne mjere. Primjerice, kad vozilo prelazi s ceste na makadam, vozač mora uključiti centralnu blokadu diferencijala, a njegov instruktor putem računala spojenog sa simulatorom odmah može vidjeti je li vozač napravio sve što je propisano.

Razvodnik Anto Dunđer, instruktor za vožnju i održavanje vozila, objašnjava nam da je simulator općenito vrlo dobar za kondiciranje vozača. Razvodnik također naglašava da je on uvelike olakšao posao instruktorima koji sada mogu lakše upoznati polaznike s vozilom, mjestom vozača i prekidačima. "Kroz tri, četiri dana obuke u simulatoru polaznicima zadajemo zadatke u obliku svih vrsta kvarova i situacija te putem računala ocjenjujemo njihove reakcije", ističe instruktor, također pripadnik Gromova. Primjerice, za vrijeme simulirane vožnje razvodnik Dunđer pritisne opciju "požar motornog prostora", a vozač u simulaciji na motoru vozila ugleda plamen i mora brzo reagirati. Za prolaz polaznik treba sigurno i pravodobno odraditi najmanje 80 posto zadanih situacija.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Razvodnik Dundjer kaže da su mjere sigurnosti u simulatoru iste kao one u pravom vozilu pa ono ne može krenuti dok sve nije učinjeno prema propisima - zatvorena vrata, vezan pojas itd. Slika iz samog vozila prenosi se na računalo kojim upravlja instruktor, a uz njega sve promatra i zapovjednik vozila. S polaznikom instruktor komunicira putem slušalica s mikrofonom. Također instruktor uz pomoć računala i upravljača može promatrati simuliranu vožnju iz svih kuteva i pozicija, a na sam računalni sustav prijavljuje se uz pomoć otiska prsta, što znači da je simulator uvijek u sigurnim rukama.

"Polaznicima se sviđa ovaj dio obuke zbog samog upoznavanja vozila, ali ipak je znatna razlika između vožnje simulatora i stvarnog vozila pa je naš prijedlog da se simulator koristi poslije vožnje na stvarnom vozilu", zaključuje instruktor Dunđer. Simulatorom se u ovoj obuci koriste otprilike dva mjeseca pa se još uvijek raspravlja o tome u koji dio obuke ubaciti simulaciju. Instruktori predlažu da se prvi tjedan odradi teoretski dio, drugi tjedan slalom vožnja, terenska i cestovna vožnja vozilima, a onda da na red dođe simulator u kojem se provjerava kako vozači barataju komandama i vozilom. Prema riječima poručnika Mihalinca, instruktori smatraju da vozač ne bi trebao prerano doći u simulator jer ga on "previše opusti". Dakle, tek na kraju, kad vozač već poznaje vozilo, kad je siguran i kad uđe u ritam vožnje, preko simulatora se može vidjeti poznaje li sve prekidače i funkcije u vozilu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
NRF i EU Borbena grupa

U ovom obučnom ciklusu sudjelovala su 24 polaznika s instruktorima, ali su neki od njih već otprije upoznati s vozilima i vožnjom te su polazili teoretski dio tečaja kako bi dobili certifikat s tečaja. Zbog toga je u praktičnom dijelu tečaja sudjelovalo ipak nešto manje polaznika.

Bojna Tigrovi još je uvijek u središtu zbivanja jer se priprema za NATO-ove snage za brzi odgovor (NATO Response Forces), a od iduće godine gust raspored počinje i za Gromove koji se spremaju za Borbene grupe Europske unije (EU Battlegroup). Naime, od 1. siječnja 2016. godine oni bi trebali biti u pripravnosti za potrebe misija EU-a.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* WIL_2663.jpg (38.46 KB, 600x408 - viewed 111 times.)

* voditelj obuke.jpg (98.74 KB, 600x901 - viewed 135 times.)

* WIL_2688.jpg (107.9 KB, 600x902 - viewed 122 times.)

* WIL_2545.jpg (63.87 KB, 600x401 - viewed 108 times.)

* WIL_2567.jpg (73 KB, 600x399 - viewed 121 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #31 on: January 23, 2014, 08:04:28 pm »

Simulator BOV Patriju u procesu obuke


Slalom između čunjeva

Slalom vožnja je prva vožnja polaznika prije odlaska u Požegu, odnosno njihovo prvo upravljanje ovim velikim borbenim vozilom. U tzv. slalomu glavni je zadatak proći kroz vrata široka tri i pol metra. To nije nimalo lako ako se uzme u obzir da je borbeno oklopno vozilo s retrovizorima široko 3 metra i 45 centimetara, što znači da vozač ima tek nekoliko centimetara manevarskog prostora. Nakon prolaska kroz vrata mora manevrirati između čunjeva i piketa koje su jedna od druge udaljene 10 metara, dok je vozilo dugačko 8 metara i jedan centimetar. Sve se to radi kako bi se vidjelo jesu li vozači svjesni vozila i jesu li pravilno podesili svoje mjesto vozača i retrovizore te imaju li savršenu vidljivost. Kada su u pitanju sama vozila, u Petrinji je u vrijeme održavanja tečaja boravilo i pet mehaničara iz ?ure ?akovića jer je u tijeku bio dvogodišnji pregled Patrija.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Cyberwar simulator

Ovim se simulatorima, među ostalim, koriste i Finci i Poljaci, a riječ je o simulatoru za amfibijsko vozilo pa se tako ono može kretati po svim terenima. Simulator simulira vožnju po Italiji, u okolici Verone, a na njemu se mogu uvježbavati procedure za sve vrste kvarova, dok računalo istodobno provjerava sve prometne propise i pravila za vrijeme vožnje i instruktoru signalira ako je vozač pogriješio. Idealna temperatura za rad simulatora je između 20 i 25 stupnjeva Celzija, širina mu je 1,5 metar, dužina 2,5 i visina 2,3 metra, a teži 900 kilograma. Simulira sve moguće uvjete - cestovnu vožnju, vožnju po urbanom naselju, off-road vožnju, navoženje na labudicu i tome slično. Prema riječima instruktora Dunđera, najčešće pogreške koje polaznici ponavljaju u simuliranoj vožnji jesu sudar s predmetima, proklizavanje na asfaltu te neprilagođavanje uvjetima koje im instruktor "podmeće" putem računala.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Petra KOSTANJŠAK, snimio Tomislav BRANDT, Hrvatski vojnik


* WIL_2508.jpg (72.55 KB, 600x399 - viewed 122 times.)

* WIL_2717.jpg (81.95 KB, 600x399 - viewed 115 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 912« Reply #32 on: November 22, 2014, 05:51:14 pm »

22 GODINE POSLIJE
Nepokretna vojna imovina: propada nam carstvo od 28,5 milijardi dolara

Vrijednost nepokretne vojne imovine koju je 1991. i 1992. godine Ministarstvo obrane preuzelo nakon povlačenja JNA iznosila je, prema izvješću koje je Vlada pokojnog Ivice Račana načinila na zahtjev Haaškog tribunala, 28 milijardi i 500 milijuna dolara.

Odgovor na pitanje kako se tim imetkom raspolagalo od tada do danas, pokušala je dati studija “Kome propadaju bivše vojne nekretnine?” autora Krune Kardova, sociologa s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, i vojnog analitičara Igora Tabaka.

Sam naziv studije sugerira kako ovo društvo nije osvijestilo što je njegov interes kad su u pitanju bivše vojarne, karaule, gospodarske zgrade i ostale vojne nekretnine.

U takvoj situaciji, kako naglašavaju autori, središnja je vlast, isprva kroz MORH, a kasnije kroz odluke Vlade i u današnje vrijeme, kroz politiku Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), samostalno upravljala raspodjelom bivše vojne imovine, često zanemarujući interes lokalne samouprave.

A gdje su javne rasprave?
- U niti jednom ovdje analiziranom slučaju procesa prenamjene vojnih nekretnina nisu bile organizirane javne rasprave niti se osmišljavanje budućih namjena i planiranje odvijalo participativnim procesima. Proces prenamjene se odvijao kao zatvoreni proces unutar državnih tijela koje donose odluke o prijenosu upravljanja ili vlasništva - navodi Kruno Kardov, koji se posebno osvrnuo na postupanje države i lokalne samouprave s bivšim vojnim objektima na otoku Visu, a unutar “viškog primjera” ponajviše s bivšom vojarnom Samogor.

Tu je Kardov, donekle suprotno generalnoj ocjeni o upravljanju bivšom vojnom imovinom, utvrdio kako prelazak Samogora pod okrilje grada Visa nije potvrdio opravdanost često korištene teze da je bivše vojne nekretnine dovoljno darovati lokalnoj samoupravi kako bi se one uspješno prenamijenile.

Naime, iako je Samogor još 2002. postao gradsko vlasništvo, do danas nije cjelovito riješeno što se želi napraviti od tog prostora veličine 12 hektara, već se on rascjepkao i u novoj je upotrebi tek u manjim dijelovima. Što, prema mišljenjima koje citira Kardov, nije dobro rješenje.

Studija Kardova i Tabaka utvrdila je, među ostalim, da je MORH preuzeo ukupno 976 nekretnina koje je koristila JNA. Od toga je 358 prenio institucijama zaduženima za upravljanje državnom imovinom kao što su, ranije, Hrvatski fond za privatizaciju, odnosno DUUDI u današnje vrijeme. Osim vojarni i zgrada za vojnu logistiku, iz MORH-a su izdvajani i hoteli i vojna odmarališta.

Uočljivo je da se “razduživanje” MORH-a pojačalo tek nakon smjene vlasti u zemlji 2000. Do tada je MORH predao tek stotinjak nekretnina.

Od 618 nekretnina kojima Ministarstvo obrane trenutno raspolaže, samo 226 objekata proglašeno je neophodnim za vojne potrebe. Ostalo će biti predano DUUDI-ju.

Vedran Marjanović

MORH obavio inventuru

Slučajno ili ne, jučer se, dan nakon prezentacije studije Kardova i Tabaka, priopćenjem o stanju vojne imovine oglasilo Ministarstvo obrane. U priopćenju se podaci o vojnoj imovini koje iznosi studija, upotpunjuje informacijama o vojnim stanovima, garažama i poslovnim prostorima. Pa tako MORH navodi da je od 2722 vojna stana u najmu 2331. Razliku čini 113 stanova koji služe za službene potrebe i 278 praznih stanova.
Od 2920 vojnih garaža, 1659 je u najmu bez naknade hrvatskim ratnim vojnim invalidima. Od 278 poslovnih prostora MORH-a, 135 je u zakupu a ostalo je, ili ustupljeno udrugama i sindikatima bez naknade, ili se ne koristi.

Polemizirajući s tvrdnjama da se presporo rješava imovine koja nije proglašena neophodnom za vojne potrebe, iz MORH-a poručuju da se postupak predaje nekretnina DUUDI-ju finišira tek kada se nekretnine pravno urede. Pri tome napominju i kako se dio vojnih nekretnina koje bi trebalo prebaciti DUUDI-ju bespravno koristi.


http://www.slobodnadalmacija.hr/


* ImageHandler.ashx.jpg (30.87 KB, 680x452 - viewed 75 times.)
« Last Edit: November 22, 2014, 05:52:19 pm by SOLARIS 1972 » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #33 on: November 22, 2014, 06:42:24 pm »

Наведена вредност имовине је врло дискитабилна. И овде у Србији су тврдили да је вредност војне имовине (оне у вишку) десетине милијарди долара (тада марака). То је вредно само онолико колико вреди на тржишту. Нешто од те имовине не вреди ништа јер је нико неће.

 Ипак, нешто и вреди, као на пример ти бивши хотели. Ако ништа друго оно због локација и локацијске инфраструктуре.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #34 on: July 15, 2015, 03:28:49 pm »

Poprilična sredstva se ulažu u perspektivne nekretnine OS RH, vojarnu Hrvatskog vojnog učilišta, vojarnu u Petrinji, zrakoplovne baze na Plesu i Zemuniku, vojno-skladišne komplekse, poligon na Slunju...


VOJNE NEKRETNINE

Sve aktivnosti usmjerene poboljšanju standarda života i rada pripadnika OSRH

Od ukupno 626 vojnih nekretnina, njih 325 neperspektivnih tijekom 2014. predano je na upravljanje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom kako bi se stavile u gospodarsku funkciju te zaustavilo njihovo propadanje. U perspektivnim se nekretninama u posljednje dvije godine puno radi na obnovi i izgradnji pa su tako intenzivirani radovi u petrinjskoj vojarni XXI. stoljeća, obnavljaju se objekti na HVU-u, u Doljanima je u tijeku izgradnja deset novih suvremenih skladišta, gradi se infrastruktura za potrebe HRZ-a i PZO-a na Plesu, na poligonu “Eugen Kvaternik” grade se smještajni objekti za osoblje i naoružanje...a sve su aktivnosti usmjerene poboljšanju standarda života i rada pripadnika OSRH...


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Poslovni prostori u vlasništvu Republike Hrvatske koji obuhvaćaju poslovne zgrade, poslovne prostore, garaže i garažna mjesta koji su do sada bili na upravljanju Ministarstva obrane RH Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 12. ožujka 2015. prenose se na upravljanje i raspolaganje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom. Donesena je također i Odluka o prodaji stanova kojima upravlja MORH, a u vlasništvu su Republike Hrvatske. Nakon niza godina Ministarstvo obrane rasteretit će se poslova vezanih uz upravljanje i raspolaganje nekretninama koje nisu u izravnoj potpori obrambenom sustavu. Važno je i istaknuti da će se sredstva od prodaje vojnih stanova uplaćivati u proračun MORH-a i koristiti za poboljšanje standarda smještaja djelatnih vojnih osoba. Od dosadašnje prodaje vojnih stanova, kazao nam je načelnik Sektora za nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša brigadir Ivan Raos, dobiveno je 40 milijuna kn i ta su sredstva na računu Ministarstva obrane. Napominje i kako je važno da se ona ne moraju utrošiti u fiskalnoj godini već su prenosiva što je prednost zbog dugotrajnosti postupka izrade tehničke dokumentacije i nadmetanja. “Novost je,” ističe Raos, “što će prema ovoj Odluci stanove moći otkupiti i zaštićeni najmoprimci što po Odluci iz 2011. godine nije bilo moguće. Do 30. lipnja ove godine može se podnijeti zahtjev za kupnju stana, a ako korisnik stana ne podnese zahtjev, stan će se prenijeti Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom koji će u skladu s modalitetima upravljanja državnom imovinom odlučivati o njegovu statusu.”

Jednako tako 30. je lipnja i rok dokad bi se na upravljanje DUUDI-ju trebali predati poslovni prostori, garaže i garažna mjesta koja su prema riječima brigadira Raosa na svojevrstan način opterećivala proračun MORH-a, a on ih ni na koji način nije mogao koristiti. Riječ je o 247 poslovnih prostora i 2879 garaža i garažnih mjesta. Iza ovih odluka, napominje brigadir Raos, golemi je posao koji je protekle dvije godine odradio Sektor za nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša, uz sve druge poslove, a posebno one vezane uz obnovu perspektivnih vojnih objekata.

Od ukupno 626 vojnih nekretnina, njih 325 neperspektivnih tijekom 2014. godine predano je na upravljanje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom. Navedene bi se nekretnine trebale staviti u gospodarsku funkciju kako bi se zaustavilo njihovo propadanje, a manji dio neperspektivnih vojnih nekretnina predan je drugim državnim tijelima s ciljem racionalizacije i smanjenja troškova državnog proračuna. “Na upravljanju MORH-u i OSRH ostala je 191 perspektivna vojna nekretnina. Dakle, u ovoj ćemo godini još 36 neperspektivnih vojnih nekretnina predati DUUDI-ju i time završiti proces koji dugi niz godina nepotrebno opterećuje MORH. Bilo je mnogo posla jer smo prvi put nakon 20 godina najprije objedinili evidencije vojnih nekretnina prema dostupnoj dokumentaciji, a nakon toga na terenu popisali svaku pojedinačnu nekretninu.Tijekom godina bilo je dosta promjena tako da stanje na terenu i evidencije koje smo imali nisu bile usklađene. Bio je to veliki posao koji smo uspješno priveli kraju. U tijeku je unošenje podataka u informacijski sustav. Sustav će nam omogućiti da u svakom trenutku znamo u kojem je statusu pojedina nekretnina, njezin imovinsko-pravni status i kako se koristi,” kaže brigadir Raos, ali napominje kako posao još nije završen sve dok se ne sredi i imovinsko-pravna dokumentacija.

Uredba o vojnom graditeljstvu

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] “Zadovoljni smo realizacijom svih infrastrukturnih projekata jer su oni usmjereni na poboljšanje standarda života i rada pripadnika Oružanih snaga RH,” ističe brigadir Ivan Raos
Foto: J. Kopi


Osim privođenja kraju aktivnosti vezanih uz neperspektivne vojne nekretnine u vojnom graditeljstvu napravljen je još jedan iskorak. Naime, krajem prošle godine donesena je Uredba o vojnom graditeljstvu u skladu s kojom je Sektor za nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša ovlašten za sve objekte i lokacije koje su u nadležnosti Ministarstva obrane i Oružanih snaga izdavati građevinske i uporabne dozvole, naravno sukladno svim propisima u civilnom sektoru. Do sada su se zahtjevi upućivali Ministarstvu graditeljstva. “Na ovaj će se način cijeli postupak znatno ubrzati i povećat će se učinkovitost,” kaže Raos te pojašnjava kako je u svijetu i inače praksa da se vojne lokacije rješavaju unutar sustava obrane. “Preduvjet za to je bio digitalni katastar koji već imamo. Naravno, informacijski sustav je živo tijelo i stalno ga treba dorađivati.” Ova je Uredba važna između ostalog i zbog nastavka radova koji su u tijeku u vojnim objektima kao i na vojnim lokacijama na kojima se planira započeti s radovima na obnovi i izgradnji vojnih objekata tijekom ove godine. U posljednje dvije godine puno se više radi na obnovi i izgradnji novih objekata po vojarnama i vojnim poligonima, a brigadir Raos pojašnjava kako su se graditeljski radovi intenzivirali tijekom 2013., ali i da se u planiranju radova primjenjuje nova praksa, a to je koncentracija na nekoliko ključnih lokacija, odnosno projekata.

Tako su se intenzivirali radovi i nastavilo s daljnjom gradnjom u petrinjskoj vojarni XXI. stoljeća. S tim se projektom, napominje, stalo 2010. i pune je dvije godine bio u stanju mirovanja. Dobra je osnova za nastavak radova bilo to što je napravljen kompletan urbanizam unutarnjeg uređenja vojarne. Kad je o ovom projektu riječ, brigadir Raos napominje da je Ministarstvo obrane prvi put u tvrtki koja je na javnom natječaju izabrana za izvođača radova proveo nadzor (AUDIT). Povjerenstvo iz MORH-a i OSRH došlo je u tvrtku utvrditi imaju li oni doista mogućnosti obaviti posao za koji su odabrani kad je riječ o kvalificiranim radnicima, opremi, mehanizaciji. Tek nakon toga je potpisan ugovor. “To je dobra praksa i mislim da bi pogotovo kod velikih zahvata i projekata u graditeljstvu to trebalo biti pravilo. U Petrinji se radi na izgradnji četiriju stambenih objekata koji su u građevinskom dijelu u potpunosti završeni, a dio vanjske infrastrukture je završen. Novim je objektima osiguran smještaj za 300 pripadnika OSRH koji se u slučaju izvanredne situacije može povećati na 600.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Do sada su na HVU-u u potpunosti rekonstruirani objekti broj 4 i 5 koji služe za smještaj polaznika svih razina izobrazbe. Također je rekonstruiran i objekt broj 18 koji služi za smještaj predavača Ratne i Zapovjedno-stožerne škole. Planirano je obnoviti objekt broj 7 koji će se koristiti za smještaj kadeta, te objekt broj 36 u kojem će biti Ravnateljstvo HVU-a, zatim nastaviti rekonstrukciju amfiteatara i učionica u objektu broj 58, s ciljem osiguranja kvalitetnog prostora za provedbu svih oblika izobrazbe, te vanjske fasade i zamjenu prozora na svim objektima uz ulice Ilicu i Črnomerec.

U Petrinji je također izrađen projekt i počela je izrada suvremenog prališta za borbena oklopna vozila (BOV) koje zadovoljava sve standarde zaštite okoliša, a koji će biti završen u travnju.

Brigadir Raos napominje i kako se pri obnovi i gradnji novih objekata poštuje direktiva Europske komisije da se sve zgrade u vlasništvu države i javne uprave moraju u energetskom smislu poboljšati, odnosno postići da u idućem razdoblju troše manje energije čime se štede i financijska sredstva. Na tom se području iznimno dobro surađuje s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Dopunjeni su projekti za objekte koji se grade u Petrinji u skladu sa zahtjevima Fonda u poboljšanju energetske učinkovitosti. Na osnovi potpisanog ugovora od Fonda će ostvariti povrat od 10,6 milijuna kn,iznos koji će se reinvestirati u vojarnu u Petrinji.

U ovoj se godini u vojarni u Petrinji planira izgraditi jedan obučni objekt, čija će gradnja započeti krajem svibnja, te će se tijekom kolovoza započeti s izgradnjom zapovjednog objekta. “Namjera je vojarnu u Petrinji u kontinuitetu izgrađivati do pune urbanizacije. Mislim da možemo biti zadovoljni, u končanici će biti najzadovoljniji oni zbog kojih to radimo, a to su naši profesionalni vojnici koji ondje žive i rade,” ističe Raos.

Prilikom obnove objekata na HVU-u također se moralo paziti na specifične zahtjeve jer je cijeli kompleks pod zaštitom spomeničke baštine, a ostvarena je i suradnja s Fondom za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Do sada su na HVU-u u potpunosti rekonstruirani objekti broj 4 i 5 koji služe za smještaju polaznika svih razina izobrazbe. Također je rekonstruiran i objekt broj 18 koji služi za smještaj predavača Ratne i Zapovjedno-stožerne škole. Planirano je obnoviti objekt broj 7 koji će se koristiti za smještaj kadeta, te objekt broj 36 u kojem će biti Ravnateljstvo HVU-a, zatim nastaviti rekonstrukciju amfiteatara i učionica u objektu broj 58 s ciljem osiguranja kvalitetnog prostora za provedbu svih oblika izobrazbe, te vanjske fasade i zamjene prozora na svim objektima uz ulice Ilicu i Črnomerac, tako da bi ove godine vanjska vizura HVU-a trebala biti gotova,” ističe naš sugovornik. Također je u planu i izgradnja novog smještajnog objekta što će svakako imati nemjerljiv pozitivan učinak na standard smještaja pripadnika OSRH koji u Zagreb dolaze premještajem zbog potreba službe.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Dosta se ulaže i u skladišta UBS-a. Tako je u Doljanima u tijeku izgradnja deset novih suvremenih skladišta koja će zadovoljavati najviše standarde i s najvišim sustavom tehničke zaštite. Radovi teku po planu, a njihov je završetak planiran za 2016. godinu.

Brigadir Raos ističe kako se i sredstva od međunarodne zračne luke Pleso za dio zemljišta koji im je ustupljen, a riječ je o 77 milijuna kn, investiraju u izgradnju infrastrukture za potrebe HRZ-a i PZO-a prema parametrima koje je definiralo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Kad je o vojnim poligonima riječ, težište će ove godine, napominje, biti na poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja gdje će se graditi objekti za smještaj panzer haubica, te smještajni objekti za osoblje i tehnička radionica.

“Zadovoljni smo realizacijom svih ovih infrastrukturnih projekata jer su oni usmjereni na poboljšanje standarda života i rada pripadnika Oružanih snaga RH, zaključio je brigadir Raos.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] U Petrinji se radi na izgradnji četiriju stambenih objekata koji su u građevinskom dijelu u potpunosti završeni, a dio vanjske infrastrukture je završen. Novim je objektima osiguran smještaj za 300 pripadnika OSRH koji se u izvanrednim situacijama može povećati na 600

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] U Petrinji je počela izgradnja i suvremenog prališta za borbena oklopna vozila (BOV) koje zadovoljava sve standarde zaštite okoliša, a bit će završen u travnju

U Doljanima je u tijeku izgradnja deset novih suvremenih skladišta koja će zadovoljavati najviše standarde i s najvišim sustavom tehničke zaštite. Radovi teku po planu, a njihov je završetak planiran za 2016. godinu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Leida PARLOV, fotoarhiva MORH-a, Hrvatski vojnik (broj 471, travanj 2015.)


* HVU_4.jpg (97.89 KB, 600x450 - viewed 121 times.)

* ova.jpg (66.13 KB, 600x400 - viewed 111 times.)

* HVU_RADNI DIO.jpg (72.86 KB, 600x450 - viewed 91 times.)

* HVU_KUPAONA.jpg (114.22 KB, 600x799 - viewed 103 times.)

* Petrinja_smjestajni-1.jpg (112.68 KB, 600x450 - viewed 114 times.)

* Praliste-2.jpg (97.92 KB, 600x450 - viewed 106 times.)

* Doljani-2.jpg (110.74 KB, 600x450 - viewed 98 times.)

* Doljani-4.jpg (101.87 KB, 600x450 - viewed 103 times.)
« Last Edit: July 15, 2015, 03:43:29 pm by leut » Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 11 956« Reply #35 on: July 15, 2015, 04:30:19 pm »

Što će skladištiti u nadzemnim skladištima? Mineralnu vodu i drvenu građu?
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #36 on: September 24, 2015, 04:43:09 pm »

Vir: Defender.hr

Kada će konačno biti izgrađena vojarna 21.stoljeća?

Datum objave: 24.09.2015

Ne vjerujemo da postoji sličan primjer u svijetu, ali u RH se jedna vojarna gradi već 10 godina i to ona u Petrinji. Najbolje od svega tome se ne nazire kraj.

Vlada RH je na današnjoj sjednici dala suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2016. godini za potrebe izvođenja radova na izgradnji nastavne građevine u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji, u visini do 10.000.000,00 kn.

Ministarstvo obrane je provelo postupak javne nabave radi sklapanja ugovora o javnim radovima na izgradnji nastavne građevine u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji te je u sklopu istog odabrana ponuda ponuditelja MEŠIĆ COM d.o.o., Zagreb ukupne vrijednosti 14.707.054,03 kn s PDV-om. Izvođenje radova i plaćanja istih predviđeno je u 2015. godini u iznosu do 4.707.054,03 kn i u 2016. godini u iznosu do 10.000.000,00 kn.

U Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2015. godinu i projekcijama za 2016. i 2017. godinu na pozicijama Ministarstva obrane u okviru aktivnosti A545050 Izgradnja objekata i infrastrukture, skupine računa 421 Građevinski objekti osigurano je 55.200.000,00 kn. S navedene aktivnosti za izvođenje radova na izgradnji nastavne građevine u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji u 2015. godini izdvojit će se sredstva u iznosu do 4.707.054,03 kn.

Dakle, za razliku sredstava u iznosu do 10.000.000,00 kn Ministarstvo obrane traži suglasnost Vlade Republike Hrvatske za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2016. godini. Člankom 44. stavkom 2. Zakona o proračunu propisano je da proračunski korisnik može preuzeti obveze po ugovoru koji zahtijeva plaćanje u sljedećim godinama uz suglasnost Vlade, a na prijedlog ministra financija (Narodne novine, br. 87/08, 136/12 i 15/15).

Sukladno navedenoj odredbi Zakona o proračunu, ministar financija je predložio Vladi Republike Hrvatske da Ministarstvu obrane dade suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2016. godini u iznosu do 10.000.000,00 kn za potrebe izvođenja radova na izgradnji nastavne građevine u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji.

Treba reći kako je za mandata Milanovićeve vlade, sa ovim danas dodjeljenim sredstvima, ukupno dodjeljeno oko 60 milijuna kuna za potrebe izgradnje petrinjske vojarne.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* article-gallery-big-1443094632_107.jpg (81.65 KB, 800x533 - viewed 112 times.)
« Last Edit: September 28, 2015, 01:31:46 pm by leut » Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 11 956« Reply #37 on: September 24, 2015, 05:31:08 pm »

Tko je ikad čuo za Mešić com? Kome se sad pogoduje?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #38 on: October 05, 2015, 04:52:13 pm »

5.10.2015.

Posjet predsjednika Vlade RH vojarni u Petrinji

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Predsjednik Vlade RH, Zoran Milanović,  je danas, u ponedjeljak 5. listopada 2015., posjetio vojarnu „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji gdje je u pratnji ministra obrane Ante Kotromanovića, načelnika Glavnog stožera OSRH, generala zbora Drage Lovrića i tima suradnika obišao novoizgrađene smještajne objekte.

Vojarna „Pukovnik Predrag Matanović“, dugoročno je perspektivna vojna nekretnina i u skladu sa strateškim značajem kojeg ima za Oružane snage RH u nju se sustavno i planski ulaže kako bi se, u skladu s najvišim svjetskim vojnim standardima, razvila u modernu hrvatsku vojarnu.  Višegodišnji investicijski projekt uključuje izgradnju smještajnih, zapovjednih, nastavnih, skladištnih i obučnih objekata, izgradnju i rekonstrukciju prometne i komunalne infrastrukture te modernizaciju postojećih objekata i uređenje okoliša, a vrijednost cijelog projekta je 180.000.000,00 kn.

Premijer Milanović  obišao je suvremenu građevinu za pranje borbenih oklopnih motornih vozila te novoizgrađene objekte za smještaj i rad vojnika koji su dovršeni tijekom 2015. godine. Novoizgrađeni objekti su predviđeni za smještaj 300 pripadnika OSRH, a građeni su po visokim energetskim standardima zbog čega je s 10,6 milijuna kuna njihovu gradnju sufinancirao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na važnost suradnje s Fondom za zaštitu okoliša te modela reinvestiranja uloženih sredstava podsjetio je i ministar Kotromanović. „Do sada smo uložili ovdje više od 61 milijun kuna u dvije i pol godine. Iduće godine uložit ćemo oko 32 milijuna kuna u nastavak gradnje objekata. Najvažnije je da smo s Fondom za zaštitu okoliša potpisali sporazum za povrat sredstava na ovim objektima. Ulaganje u energetsku učinkovitost nam daje ove godine 10,6 milijuna kuna povrata. Ovu ćemo vojarnu pretvoriti u pravu vojarnu za 21. stoljeće, imat će sve sadržaje, odličan smještaj, vježbalište, obuku“, rekao je ministar Kotromanović pri obilasku vojarne.

Zadovoljan viđenim je bio i premijer Zoran Milanović koji je rekao kako je Hrvatska vojska mala po brojnosti ali velika po svojim kvalitetama i profesionalnosti. Nakon što je obišao vojarnu „Pukovnik Predrag Matanović“, premijer Milanović je rekao: „Volim vidjeti ovo. Ovo je dobro uložen novac. Ovo je način na koji se novac naših građana, poreznih obveznika, ulaže u visoke standarde za našu vojsku.“

Prema postojećim planovima, do 2018. godine će u petrinjskoj vojarni, vojarni 21. stoljeća biti sagrađena još tri bloka smještajnih građevina, nastavne i zapovjedne građevine te ambulante, dok se do 2021. godine planira sanacija postojećih skladišnih, radioničkih i opskrbnih kapaciteta, modernizacija automatskog pješačkog strelišta te izgradnja prostora za sportske i društvene sadržaje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
morh.hr


Birao sam slike na kojima se najviše vide građevine, na žalost one medijima nisu u prvom planu.


* psx_20151005_130310.jpg (232.81 KB, 1200x877 - viewed 101 times.)

* psx_20151005_130622.jpg (190.26 KB, 1200x741 - viewed 100 times.)
« Last Edit: October 05, 2015, 04:53:40 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #39 on: October 09, 2015, 02:01:44 pm »

Nekoliko slika s Twitter profila Vlade RH:

Vojarna "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Ipak, ima u vojarni i starijih objekta koji čekaju rekonstrukciju ili rušenje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* CQi_1-BWcAQK1iE.jpg (28.72 KB, 600x450 - viewed 86 times.)

* CQi_2B_W8AAnb-w.jpg (31.12 KB, 600x450 - viewed 108 times.)

* CQi_2EWWsAASdxb.jpg (50.95 KB, 600x450 - viewed 124 times.)

* CQi_yHPWIAA4Ia7.jpg (36.68 KB, 600x450 - viewed 112 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #40 on: January 08, 2016, 07:02:52 pm »

Izgleda da su susjedi poligona "Slunj" osjetili da bi se dalo nešto i zaradit. Slično se već godinama radi sa poligonom "Poček" u Sloveniji.

Vir: "24 sata hr" Zagreb

08.01.2016

Dosta im je pucanja: Slunj će blokirati gradnju NATO baze

PROPADE ULAGANJE: MORH je najavio da će SAD investirati u vojni poligon, ali lokalna vlast im poručuje: "Platite milijune ako se želite igrati rata kod nas"
  
Znate kako smrdi kad bacite petardu? E možete misliti kako je kad padaju granate. Dosta je bilo toga!

Gradonačelnik Slunja Jure Katić (HDZ) tako je ogorčeno reagirao na najavu iz SAD-a da će oni investirati u vojni poligon “Eugen Kvaternik” u tom gradu. Tijekom  posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i načelnika Oružanih snaga Drage Lovrića Minnesoti zajedno su najavili nova ulaganja kako bi poligon postao jedan od najmodernijih u Europi.

-Iskoristit ćemo sposobnost i financijska sredstva SAD-a te naša proračunska sredstva da poligon Slunj bude najmoderniji u Europi - rekao je Lovrić nakon spomenutih sastanaka i dodao da planove za razvoj već pripremaju. Na poligonu ne bi vježbali samo vojnici iz zemalja NATO-a nego i iz trećih zemalja.

-Mislim da će to biti izvrsno - rekla je predsjednica.

Međutim, gradonačelnik Katić u tome ne vidi ništa izvrsnoga i kaže da ni Slunj ni pet okolnih općina ne žele čak niti ovaj poligon, a kamoli da se on širi.

-Nikakva baza nije dobrodošla. Bolje jedna turistička destinacija nego deset vojnih baza. Opet nas nitko ništa nije pitao. Tenkovi i teški strojevi uništavaju naše ceste, a poligon više ne plaća niti komunalnu naknadu od koje bismo popravljali oštećenja prometnica - kaže Katić.

Iako je Slunj sve više prepoznat kao turistička destincija zbog prirode, rijeke i Rastoka, Katić kaže da im je već puna kapa toga da ih svakodnevno nadlijeću avioni i da bruje tenkovi te da turisti slušaju eksplozije s vojnih vježbi. Vojni poligon je najveći te vrste u Hrvatskoj i zauzima čak trećinu Slunja.

Nakon što je Vlada prije godinu i pol dana ukinula plaćanje komunalne naknade, Slunj se žalio i Ustavnom sudu, ali oni nisu još nisu ništa odlučili o toj žalbi lokalne samouprave.

-Zahtijevamo i za postojeći poligon ekološku rentu. Na komunalnoj naknadi smo izgubili 4,5 milijuna kuna, što je skoro pola proračuna - kaže Katić.

Osim toga, grad ne može zbog poligona raspolagati niti izvorištem vode, a Ministarstvo obrane ne želi se priključiti niti na kanalizaciju, objašnjava Katić. Iz MORH-a nam nisu odgovorili na upit kako uopće planiraju modernizirati poligon ako gradska vlast to blokira.

Svi se ponašaju kao baje, a ovdje su ništa

Gradonačelnik Katić je ogorčen i na ministra obrane Antu Kotromanovića i na Dragu Lovrića jer ih ignoriraju.

-Svi se oni ponašaju kao veliki baje vani, a ovdje su ništa i tako ćemo se prema njima ponašati - kaže Katić.

« Last Edit: January 15, 2016, 08:34:51 am by leut » Logged
mandalina
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 052

bilo nekad i nevratilo se


« Reply #41 on: January 08, 2016, 08:38:39 pm »


Ovi barem samo pare traže. Slovenci kod Postojne traže, da se poligon zatvori i da se izradi golf igralište i šta još znam. To u oba primjera podpaljuju opštinski funkcioneri kojima je u slučaju uspjeha obečana financijska zahvala. Onda te parcele budu razkomadane i prodate tajkunima.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #42 on: February 16, 2016, 09:43:39 am »

Vir: Defender.hr

16.02.2016.

Prenosimo iz magazina DEFENDER: Master plan razvoja vojnog poligona Slunj

U vojni poligon OSRH “Eugen Kvaternik” na Slunju kroz desetogodišnje razdoblje uložit će se ukupno 400 milijuna kuna. Radi se o zajedničkom ulaganju hrvatskih i američkih partnera kroz projekt OSRH, Nacionalne garde Minessote i EUCOM-a prema kojem bi vojni poligon trebao postati, ne samo jedan od najvećih već i najmodernijih poligona u ovom dijelu Europe. Razvoj i ulaganje u vojni poligon Slunj je od strateškog nacionalnog interesa, jer omogućava integrirano uvježbavanje OS RH u konceptu domovinske sigurnosti samostalno ili u suradnji sa saveznicima i partnerima.

Razvoj i ulaganje u vojni poligon Slunj je od strateškog nacionalnog interesa, jer omogućava integrirano uvježbavanje OS RH u konceptu domovinske sigurnosti samostalno ili u suradnji sa saveznicima i partnerima.

Osim toga, namjera je da vojni poligon omogući uvježbavanje svih institucija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske u provedbi misija i zadaća zaštite i spašavanja te pomoći civilnom stanovništvu u humanitarnim i drugim katastrofama, jer drugih terena za te namjene nema.

Razvojem vojnog poligona Slunj u konačnici će doći do integracije sa vježbalištem Udbina i Cerovac koja su namijenjena za provedbu specijalističkih oblika obuke. Na vježbalištu Udbina provodi se obuka specijalnih postrojbi, a na vježbalištu Cerovac obuka inženjerijskih postrojbi.

Koncept razvoja poligona izrađen je u cijelosti od strane Oružanih snaga Republike Hrvatske, po uzoru na Camp Ripley Nacionalne Garde Minnesote (NGM) te na Združeno multinacionalno obučno središte američke kopnene vojske u Europi. Oružane snage Republike Hrvatske će zajednički s pripadnicima Nacionalne garde Minnesote razraditi detaljni urbanistički plan i program razvoja vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ na Slunju.

Treba istaknuti i prednosti koje će od razvoja poligona imati i lokalna zajednica. Primjerice, U pogledu energetske samoodrživosti i energetske neovisnosti vojnog poligona Eugen Kvaternik Slunj, potrebno je naglasiti kako se na prostoru poligona trenutno nalazi jedna mini hidrocentrala, koja je devastirana i van upotrebe već duže vrijeme.

U tom cilju postoji mogućnost energetskog iskorištavanja toka rijeke Mrežnice u zahvatu poligona na način da se već postojeća mini hidrocentrala stavi u pogon te da se dodatno izgrade još 4 male ili 2 veće mini hidrocentrale ukupne snage cca 2,5 MW. Pored navedenog, postoji mogućnost izgradnje i jedne električne centrale na biomasu snage cca 1 MW. Izgradnjom ovih elektrana dobila bi se ukupna instalirana snaga od cca 2,5 MW što bi na godišnjoj razini od 6000 sati rada iznosilo proizvodnju električne energije od cca 18 400 MWh/godišnje.

Na ovaj bi se način osigurala energetska neovisnost vojnog poligona i stabilna opskrba poligona električnom energijom kao i ispunjavanje preuzetih obveza o energetskoj učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije. Od ovih projekata, korist bi mogla imati i lokalna zajednica jer bi se proizvodila veća količina energije nego što su to trenutne i zacrtane potrebe vojnog poligona, čime bi se ostvarili dodatni financijski učinci na lokalno gospodarstvo.

O Master Planu razvoja poligona Slunj i utjecaju na ekonomske i socijalne prilike lokalnog stanovništva pročitajte u tiskanom izdanju magazina DEFENDER…

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* slunj5.jpg (180.35 KB, 801x693 - viewed 155 times.)

* SLUNJ-IZ-ZRAKA-002.jpg (122.01 KB, 771x504 - viewed 349 times.)

* vpEK-APS-2.jpg (122.79 KB, 648x486 - viewed 230 times.)

* vpEK-Slunj-pregledna-karta.jpg (134.86 KB, 642x631 - viewed 356 times.)

* vpEK-tabor.jpg (60.35 KB, 637x388 - viewed 216 times.)
« Last Edit: February 17, 2016, 05:55:47 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #43 on: July 21, 2017, 11:39:48 am »

21.7.2017.

Svečano otvorena vojarna "126. brigade HV-a" u Sinju

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac i drugi visoki vojni i civilni uzvanici nazočili su danas, u petak, 21. srpnja 2017. otvorenju vojarne "126. brigade HV-a" u Sinju.

Ovom prilikom predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što se Hrvatska vojska vratila u Sinj, viteški grad, grad alkara i bogate kulturne baštine. Također, naglasio je kako je potrebno vratiti Hrvatsku vojsku u pojedine gradove iz sigurnosnih, tradicionalnih i gospodarskih razloga. Pohvalio je inicijativu da se Hrvatska vojska vrati u Sinj, Vukovar, Varaždin, Ploče te istaknuo kako će to doprinijeti boljem funkcioniranju Oružanih snaga RH.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević je istaknuo kako je vojarna „126. brigade HV-a“ dobila ime slavne sinjske 126. brigade, koja je nastala 1991. godine i imala važnu ulogu u Domovinskom ratu. "Izuzetno mi je drago što se Hrvatska vojska ponovno vratila u Sinj,  uz hrvatski narod i stanovnike Cetinske krajine, kao sto smo i obećali. Napuštamo koncept putujuće vojske i vojska 21. stoljeća treba biti smještena u naseljenim mjestima, uz stanovništvo", zaključio je ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov također je izrazio poseban ponos što će vojarna u povijesnom gradu Sinju nositi ime 126. brigade HV-a. "Povratak vojske, siguran sam, bit će pozitivan doprinos lokalnoj zajednici. Vjerujem da će doprinijeti sigurnosti i zaštiti stanovništva, poboljšanju kvalitete života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga kao i promicanju vojnog poziva", rekao je general Šundov.

Vojarna "126. brigade HV-a" nosila je ime "Kula", a napuštena je od pripadnika Oružanih snaga RH 2008. godine ukidanjem Središta za obuku pješaštva (prestanak obveze služenja vojnog roka), a 2014. godine je predana Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.

Vojarna u Sinju ima površinu zemljišta od 99.295 m², na kojem su izrađeni objekti za smještaj postrojbi, skladištenje materijalnih sredstava, učionice, prostor za pripremu odnosno podjelu hrane, praonice, kotlovnica, radionica ukupne površine 9.101m².

Od ožujka 2017. godine započele su aktivnosti vraćanja u funkciju smještajnih i drugih objekata (popravak krovišta, sanitarnih čvorova, elektroinstalacija).

Radovi na cjelokupnom uređenju vojarne provedeni su u dvije faze.

Oružane snage RH su vlastitim snagama provele veći dio radova kako bi se ukupni troškovi smanjili. Uređenjem i daljnjim razvojem ove vojarne uz pripadajuće vježbalište značajno će se povećati kapaciteti za smještaj drugih ustrojbenih cjelina Oružanih snaga RH, ali i stvoriti preduvjeti za provedbu obuke ročnika i pričuvnog sastava.

Povratak Oružanih snaga RH u Sinj pridonijet će i ekonomskom razvoju ovog grada kojem se na taj način priznaje i važna povijesna uloga i značaj vojnog poziva.

U vojarni u Sinju razmjestit će se Inženjerijska bojna Gardijske mehanizirane brigade (GMBR) Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH, koja je bila razmještena u Kninu i koja broji oko 250 pripadnika i opremljena je s dvadesetak inženjerijskih strojeva i pripadajućim brojem teretnih i ostalih motornih vozila.

Inženjerijska bojna ima zadaću pružanja inženjerijske potpore postrojbama Oružanih snaga te kroz sustav obuke razvija i održava sposobnosti vezano za infrastrukturne radove, razminiranje minsko sumnjivih prostora, savladavanje manjih vodenih ili suhih prepreka i drugo. Također, ova postrojba razvija i održava sposobnosti pružanja pomoći lokalnoj upravi i samoupravi, primjerice uređenje prometnica, uklanjanje ruševnih objekata i slično, te angažiranje tijekom pružanja pomoći stanovništvu i civilnim institucijama u slučaju elementarnih i drugih katastrofa.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: MORH/ J. Kopi, morh.hr


* sinj_21072017_01.jpg (139.28 KB, 1200x800 - viewed 49 times.)

* sinj_21072017_02.jpg (369.1 KB, 1200x800 - viewed 44 times.)

* sinj_21072017_08.jpg (314.62 KB, 1200x800 - viewed 61 times.)

* sinj_21072017_18.jpg (329.51 KB, 1200x800 - viewed 55 times.)

* sinj_21072017_23.jpg (174.53 KB, 1200x800 - viewed 70 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #44 on: April 17, 2018, 07:33:51 pm »

Godišnje izvješće o obrani za 2017. godinu

Vojne lokacije i građevine

Tijekom 2017. godine utvrđen je novi operativni raspored Oružanih snaga, u sklopu čega su donesene odluke o vraćanju postrojbi Oružanih snaga u Sinj, Varaždin i Ploče te prvi put raspoređivanju postrojbe ranga inženjerijske satnije u Vukovar. Vojne lokacije u navedenim gradovima su u prethodnom razdoblju predane novim korisnicima, osim lokacije u gradu heroju – Vukovaru u kojem nakon Domovinskog rata, Oružane snage nisu bile stacionirane.

Uz ove četiri najznačajnije vojne lokacije na kojima je bilo težište rada, radilo se planski i racionalno i na ostalim vojnim lokacijama u cilju podizanja standarda života i rada pripadnika Oružanih snaga. Kako bi se ostvario navedeni cilj, provedene su rekonstrukcije, pojačano je održavanje i izgradnja novih vojnih građevina.

Osim zahvata na infrastrukturi vodila se briga o geoprostornoj potpori pripadnika Oružanih snaga proaktivnim sudjelovanjem u međunarodnim programima.

Radovima na vojnim lokacijama uzrokovalo se stvaranje otpada, no brigom dobrog gospodara i mjerama zaštite okoliša i prirode, a u skladu s propisima osigurano je učinkovito ekološko zbrinjavanje otpada te očuvanje prirode.

Vojne građevine

1. Vojarna „204. brigade HV“ – Vukovar

Nakon donošenja odluke o operativnom rasporedu Oružanih snaga u Vukovar, prvi put od uspostave samostalne Republike Hrvatske, pristupilo se realizaciji te je vojarna sa svim sadržajima izgrađena, opremljena i stavljena u funkciju 10. studenoga 2017. Vojarna je kapacitirana za potpuni smještaj inženjerijske satnije. Postrojba Oružanih snaga u Vukovaru ima posebnu sigurnosnu važnost i otvara mogućnost pravodobnog angažmana Oružanih snaga u pomoći civilnom stanovništvu i institucijama. Za izgradnju i opremanje u 2017. godini utrošeno je 17,34 milijuna kuna.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
2. Vojarna „Pukovnik Predrag Matanović“ – Petrinja

U cilju podizanja standarda smještaja, obuke, života i rada pripadnika Oružanih snaga nastavljena je izgradnja vojarne sa svim sadržajima, koja će biti standard izgradnje ostalih vojarni. Tako je tijekom 2017. godine izgrađena, opremljena i namještena zapovjedna zgrada sa svim sredstvima za temeljnu funkciju zapovjedne zgrade. Zgrada u potpunosti osigurava smještaj zapovjedništava dviju gardijskih bojni. Za izgradnju i opremanje u 2017. godini utrošeno je 23 milijuna kuna.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
3. Vojno-skladišni kompleks „Hrvatski Ždral“ – Doljani

U cilju povećanja sigurnosti, zaštite ljudi, okoliša i prirode te povećanja skladišnih kapaciteta tijekom 2017. godine završena je izgradnja deset skladišnih građevina. Skladišne građevine su projektirane i izgrađene u skladu s nacionalnim i NATO standardima namijenjene za sigurno i pouzdano čuvanje ubojnih borbenih sredstava tako da zadovolje propisane norme u graditeljstvu i zaštiti okoliša. Kako se radilo o višegodišnjem projektu u 2017. godini utrošeno je 0,7 milijuna kuna.

Osim skladišnih kapaciteta, dovršena je i izgradnja kompleksa za osnovnu delaboraciju ubojnih sredstava odnosno građevina je ponajprije namijenjena za siguran rad i manipulaciju ubojnim sredstvima. Za izgradnju u 2017. godini utrošeno je 3,45 milijuna kuna.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
4. Kompleks Krešimirov trg br. 1 – Zagreb

U sjedištu Ministarstva obrane nastavljena je rekonstrukcija postojeće građevine, u cilju poboljšanja energetske učinkovitosti tako da su rekonstruirani ravni krovovi građevine. Rekonstrukcijom krova postiglo se smanjenje izdataka za energente te se time smanjila i emisija štetnih plinova u okoliš. Za rekonstrukciju u 2017. godini utrošeno je 2 milijuna kuna.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
5. Vojarna „Pukovnik Marko Živković” – Pleso

Za potrebe uspostave i izgradnje razmjestivoga komunikacijskog modula NATO CIS Grupe izgrađena je, opremljena i namještena građevina. Izgradnjom navedene građevine omogućuje se uključivanje pripadnika Oružanih snaga u razmjenu informacija i znanja s ostalim članicama NATO saveza što je ujedno i hrvatski doprinos izgradnji sustava kolektivne obrane Saveza. Izgradnja navedene građevine financirana je iz NATO investicijskog fonda.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
6. Vojarna „Croatia“ – Zagreb

Kako bi se podigao standard i usluge prehrane pripadnika Oružanih snaga započela je rekonstrukcija kuhinje. Tijekom 2017. godine završena je rekonstrukcija blagovaonice s pratećim sanitarnim sadržajima, a nastavljeni su radovi na rekonstrukciji dijela za pripremu hrane i termičku obradu. Rekonstrukcijom postojeće građevine omogućena je višenamjenska funkcija restorana, kao i uvođenje novih tehnologija u pripremi i podjeli hrane. Za izgradnju i opremanje u 2017. godini utrošeno je 12,5 milijuna kuna.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
7. Vojarna „ Pukovnik Mirko Vukušić“ – Zemunik Donji

Tijekom 2017. godine u vojarni je završena rekonstrukcija kuhinje s obzirom na to da je vojarna jedna od najznačajnijih zračnih baza Oružanih snaga te je za pripadnike Oružanih snaga i međunarodnih snaga bilo potrebno osigurati odgovarajući stupanj smještaja i prehrane. Ovim zahvatom rekonstruirana je i dograđena postojeća kuhinja, a tijekom rekonstrukcije pozornost je bila na energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša. Za rekonstrukciju i završetak radova u 2017. godini utrošeno je 1,35 milijuna kuna.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
8. Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ – Zagreb

Tijekom 2017. godine započeta je izgradnja smještajne građevine čiji završetak je planiran u 2018. godini. Navedena građevina osigurat će odgovarajući standard smještaja pripadnika Oružanih snaga te stranih polaznika časničkih škola. Za izgradnju u 2017. godini utrošeno je 13,9 milijuna kuna. Osim smještajne građevine, izvršeni su radovi na izgradnji suvremenog podatkovnog središta koje će osigurati najveće standarde u zaštiti podataka i opreme. Za izgradnju u 2017. godini utrošeno je 16,3 milijuna kuna.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
9. Vojni poligon „Eugen Kvaternik“ – Slunj

Kako bi se poboljšao standard vojnika, dočasnika i časnika tijekom vježbi izgrađena je i namještena montažna građevina kontejnerskog tipa s uredima, spavaonicama, sanitarijama i pratećim sadržajima. Za završetak izgradnje u 2017. godini utrošeno je 1,5 milijuna kuna.

Na tom vojnom poligonu su realizirana ulaganja u izgradnji smještajnoga kontejnerskog kompleksa i u novi kompleks uništavališta minsko-eksplozivnih sredstava koji zadovoljava sigurnosne i ekološke standarde. Izvršene su i pripremne radnje za projekt izgradnje novih skladišnih građevina.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
10. Vojarna „126. brigade HV“ – Sinj

Na temelju novoga operativnog rasporeda odnosno povratka Oružanih snaga u Sinj radi smanjenja troškova prijevoza i napuštanja koncepta putujuće vojske izvršena je adaptacija i sanacija postojećih zgrada i infrastrukture. Većinu građevinskih i hortikulturnih radova obavili su pripadnici Oružanih snaga. Obnovljene zgrade opremljene su potrebnim sredstvima i namještajem te su predane na uporabu pripadnicima Oružanih snaga u srpnju 2017.

[attachment=10]
Osim navedenih investicija, ulagalo se i u druge postojeće građevine u vojarnama „Vargarola“ u Puli, “General Andrija Matijaš Pauk“ u Kninu, „Knez Trpimir“ u Divuljama, „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u Splitu, na vojnom poligonu Gašinci i radarskoj postaji Rota.

Tijekom planiranja razvoja vojnih lokacija i obavljanja stručnih poslova pri izgradnji, rekonstrukciji, adaptaciji i sanaciji vojnih građevina i infrastrukture, Ministarstvo obrane posebnu pažnju posvećuje aktivnostima u području zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, promicanjem ciljeva i načela zaštite okoliša i energetskog razvoja.

morh.hr


* Vukovar.jpg (85.78 KB, 885x331 - viewed 127 times.)

* Petrinja.jpg (168.32 KB, 887x683 - viewed 144 times.)

* Doljani.jpg (173.16 KB, 1111x824 - viewed 166 times.)

* Zagreb.jpg (75.33 KB, 882x319 - viewed 52 times.)

* Pleso.jpg (102.17 KB, 767x548 - viewed 51 times.)

* Zagreb - Croatia.jpg (132.86 KB, 1169x416 - viewed 56 times.)

* Zemunik.jpg (192.25 KB, 1171x437 - viewed 70 times.)

* Zagreb - HVU.jpg (72.24 KB, 975x451 - viewed 54 times.)

* Slunj.jpg (141.1 KB, 1171x461 - viewed 60 times.)

* Sinj.jpg (89.14 KB, 652x468 - viewed 55 times.)
Logged
Pages:  1 2 [3] 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 25 queries.