PALUBA
October 27, 2021, 01:10:52 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Login Register  
Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 49   Go Down
  Print  
Author Topic: Automatske puške i puškomitraljezi 7,62 mm M70 i M72  (Read 312587 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 816« on: May 18, 2008, 02:51:08 pm »

Automatska puška (AP) 7,62 mm M70, M70A, M70B, M70AB, M70A1, M70ABI, M70AB2, M70AB2N-PN i M70B1N-PN služi za uništavanje neprijateljeve žive sile i vatrenih sredstava. Puškom opremtjenom tromblonom uspešno se mogu uništavati oklopna i druga borbena vozila, bunkeri, utvrđene zgrade, i zadimljavti i osvetljavati bojište. Na pušku se po potrebi može ugraditi prigušivač pucnja.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Prilikom gađanja na živu silu najbolji rezultati se postižu jedinačnom paljbom do 400 m, kratkim rafalima do 300 m, a dugim rafalima do 200 m. Sasređenom paljbom više strelaca na otkrivene i grupne ciljeve uspešno se može gadati do 600 m. Uspešno dejsto tromblonom sa kumulativnom minom je na odstojanju do 150 m, a tromblonskom trenutnom i dimnom minom na odstojanju do 240 m. Tromblonskom osvetljivajućom minom postiže se najbolji efekat kada se ona izbaci pod uglom od 45°.

Puškomitraljez (PM) 7,62 mm M72, M72B, M72B1, M72B1N i M72AB1 je automatsko oružje namenjeno za neutralisanje i uništenje žive sile i vatrenih sredstava neprijatelja na daljinama do 800 m. Najbolji rezultati postižu se iznenadnom vatrom na odstojanjima do 600 m.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Uspešno dejstvo oružja (AP i PM) na avione i helikoptere koji nisko lete i padobrance je do 500 m. Paljba iz automatske puške i puškomitraljeza može biti jedinačna, rafalna (kratki rafali do 5 i dugi do 15 metaka) i neprekidna.
Oružje se puni okvirom od 30 metaka, a PM se može puniti i dobošem od 75 metaka. Borbena brzina gađanja je 120, ateoretska 600 metaka u minuti. Tromblonskim minama, prilikom gađanja iz AP, brzina gađanja je 3 do 4 mine u minuti.
Za gađanje oružjem upotrebljavaju se bojni meci 7,62 mm sa običnim i obeležavajućim zrnom. Pored ovih, AP opremljena prigušivačem pucnja upotrebljava i prigušivački metak.
Puškomitraljez poslužuje i prenosi nišandžija.* 3.jpg (18.92 KB, 600x225 - viewed 2573 times.)

* 5.jpg (14.47 KB, 600x225 - viewed 2272 times.)

* 7.jpg (19.72 KB, 600x225 - viewed 3923 times.)

* M72AB1.jpg (11.68 KB, 623x251 - viewed 2500 times.)
« Last Edit: January 22, 2010, 04:38:43 pm by trpe grozni » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 816« Reply #1 on: May 18, 2008, 02:52:29 pm »

Automatska puška ima sledeće delove: cev, nišane, gasnu komoru sa regulatorom gasova, gasni cilindar sa drvenom oblogom, povratni mehanizam, nosač zatvarača sa klipom, zatvarač, poklopac sanduka, sanduk sa rukohvatom, mehanizam za okidanje, kundak, tromblon, nož, okvir i pribor.
Puškomitraljez ima sledeće delove: cev, nišane, gasnu komoru, gasni cilindar sa drvenom oblogom, povratni mehanizam, nosač zatvarača sa klipom, zatvarač, poklopac sanduka, sanduk sa rukohvatom. mehanizam za okidanje, kundak, nožice, okvir, doboš i pribor.
Cev služi da se u njoj izvrši opaljenje metka i zrnu da pravac i obrtno kretanje pri letu. U unutrašnjosti cevi je ležište metka i vodište zrna. Vodište zrna je ižlebljeno i ima 4 žleba i 4 polia sa uvijanjem udesno. Zadnji unutrašnji deo cevi je cilindričan i bez žlebova i naziva se ležište metka. Kod pušaka M70, M70A, M70A1 i puškomitraljeza M72, cev je zadnjim delom pomoću navoja učvršćena za sanduk. Kod ostalih modela AP i PM na zadnjem delu cevi nema navoja, a sa sandukom se spaja presovanjem i osigurava od uzdužnog pomeranja utvrđivačem cevi.
Na prednjem delu cevi su navoji za navijanje zaštitnika usta cevi, pojačnika trzanja, tromblona, kompenzatora trzanja ili prigušivača pucnja. Na cevi su čvrsto spojeni: postolje prednjeg nišana, gasna komora i postolje zadnjeg nišana, i navučena je grivna drvene obloge. Na delu gde se navlači gasna komora nalazi se kosi otvor za prolaz arutnih gasova. Na cev PM navučen je i utvrđen i graničnik šipke.
Na srednjem delu cev PM je prstenasto ižlebljena radi lakšeg i bržeg hlađenja. Ispod zadnjeg prstena sa gornje strane cevi je ovalni žleb za naleganje utvrđivača grivne.
Zaštitnik usta cevi služi da zaštiti navoje i usta cevi u vreme kad na oružje nije navijen tromblon, pojačnik trzanja za manevarsku municiju ili prigušivač pucnja. Utvrđuje se utvrđivačem smeštenim u postolju prednjeg nišana.
Kompenzator trzanja, pored zaštite usta cevi, pri rafalnoj paljbi smanjuie odskočni ugao trzanja puške.
Graničnik se nalazi izmedu zaštitnika usta cevi i postolja prednieg nišana. Učvršcuje se utvrđivačem zastitnika i zaštitnikom usta cevi. Služi da povijenim ispustom spreči ispadanje šipke iz ležišta.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* cev.jpg (37.91 KB, 505x640 - viewed 2419 times.)
« Last Edit: January 22, 2010, 04:39:26 pm by trpe grozni » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 816« Reply #2 on: May 18, 2008, 02:54:10 pm »

Nišani oružja su prednji (dnevni i noćni), zadnji (dnevni i noćni) i pasivni nišan 5x80. Pored ovih, AP još ima i nišan tromblona. Najbolje rezultate noćnim nišanom, na ciljeve koji se otkrivaju bleskom ili su osvetljeni, postižu se na daljinama do 300 m.
Prednji dnevni nisan se sastoji od: postolja, nosača mušice i mušice. Postolje nišana navučeno je na prednji deo cevi i učvršćeno sa dve čivije. Gornji deo postolja je u obliku polukružnog prstena i sluzi kao branik mušice. Nosač mušice je učvršćen ispod polukružnog prstena i na njega je navijena mušica. Sa prednje strane, na koso zasečenom delu ovalnog proreza postolja, utisnut je zarez, a na nosaču mušice je nanesena crtica. Poravnati zarez i crtica određuju pravilan položaj mušice. Zadnja strana postolja je ižlebljena za naleganje prednjeg noćnog nišana.
Ispod ovalnog proreza nalazi se ležište utvrdivača zaštitnika usta cevi.
Zaseci na postolju kod PM ograničavaju pomeranje nosača nožica po pravcu. Sa donje strane na postolju je ležište vrha šipke. Sa strane postolje ima otvore u koje se smeštaju dve čivije. osovina prednjeg noćnog nisana i utvrđivač opruga prednjeg noćnog nišana.
Kod postolja prednjeg nišana za puškomitraljez M72AB1 na zadnjem delu, a iznad zaseka koji ograničavaju okretanje nožica oko cevi, nalazi se polukružni žleb po kome klizi graničnik nosača nožica.
Nosač mušice je smešten i utvrđen u otvor na postolju. Na njemu je izgravirana crtica koja se poravnava sa crticom na lučnom prorezu. On ima vertikalni otvor sa uvojima za uvijanje mušice.
Mušica se uvija u otvor na nosaču. Njen donji deo je rasečen radi boljeg utvrđivanja u nosaču.
Prednji noćni nišan je smešten u žleb na postolju prednjeg nišana i učvršćen pomoću osovine. Opruga prednjeg noćnog nišana je zakačena za čiviju i drži nišan u željenom položaju. Noćni nišan na vrhu ima kružnu površinu od radioaktivne svetleće mase prečnika 4 mm.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* prednjinisaniau6.jpg (31.7 KB, 640x373 - viewed 2187 times.)
« Last Edit: January 22, 2010, 04:40:10 pm by trpe grozni » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 816« Reply #3 on: May 18, 2008, 02:58:11 pm »

Zadnji dnevni nišan sastoji se od: postolja, preklapača, gajke i opruge preklapača, a kod PM još ima nišansku regletu.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Zadnji dnevni nišan automatske puške
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Zadnji nišan puškomitraljeza

Postolje nišana je navučeno na zadnji deo cevi i utvrđeno čivijom. Uzdužno je prorezano radi prolaza klipa. Prednji deo postolja je izrezan radi prolaza i smeštaja zadjeg dela gasnog cilindra. Gornji deo postolja je presečen radi smeštaja opruge preklapača, a sa leve i desne strane proreza su dve krive površine pomoću kojih se preklapaču daje odredjena visina. Na zadnjem delu postolja je polukružni žleb u koji se namešta prednji deo poklopca sanduka. Desna strana postolja sa zadnje strane je zasečena radi naleganja nosača zatvarača u zabravljenom položaju i ima kružni izrez za bradavicu utvrđivača gasnog cilindra. Sa desne strane postolja nalazi se utvrđivač gasnog cilindra koji je za prednji deo postolja utvrđen osovinom.
Preklapač sa gajkom služi za zauzimanje daljine gsđanja. Pomoću ramena učvršćen je na prednji deo potolja.
Gornja, a kod PM i donja, površina preklapača su podeljene na podeljke čija je vrednost 100 m. Gornja površina je obeležena od 0 do 10, a donja od 1 do 10. Donja podela se koristi za zauzimanje daljine gađanja u ležećem stavu. Podeljak „0“ odgovara podeljku „3“ i koristi se za gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru. Donja desna strana preklapača je izubljena radi naleganja zuba utvrđivača gajke. Na zadnjem delu preklapača kod PM je ležište nišanske reglete. Prednja strana preklapača je uža i ima dva ramena za utvrđivanje preklapača u otvore na rebrima postolja. Gajka se sastoji od tela, utvrđivača i opruge. Ležište nišanske reglete ima skalu ukupne vrednosti dvadeset hiljaditih (0-20), a vrcdnost jednog podeljka je dva hiljadita (0-02).
Nišanska regleta služi za zauzimanje preticanja pri gađanju pokretnog cilja i za otklanjanje uticaja bočnog vetra. Sastoji se od pločice regleta, vretena, doboša, opruge i navrtke. Pločica reglete na sredini ima zarez za nišanjenje, a pomera se po pravcu pomoću vretena okretanjem doboša. Da bi se pločica reglete pomerila za jedan podeljak potrebno je doboš okrenuti za 1,5 kruga. Vreteno je zavojno; na njegov vrh navija se navrtka i utvrđuje čivijom. Doboš je sa desne strane navučen na vreteno, na jednoj strani nareckan je radi lakšeg okretanja, a na drugoj ima dva ispusta za utvrđivanje u željenom položaju. Opruga je navučena na vreteno, a ograničava se navrtkom i dobošem.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Položaj delova reglete

Osnovni položaj reglete je kad se zarez na pločici poravna naspram srednje (duže) crtice skale na ležištu nišanske reglete.
Zadnji noćni nišan, kod AP, učvršćen je pomoću osovine na zadnju stranu preklapača. Sastoji se od tela, osovine i opruge. Telo sa gornje strane ima zarez za nišanjenje i dve kružne površine od radioaktivne svetleće mase prečnika 2 mm.
Zadnji noćni nišan, kod PM, postavlja se na zadnji deo preklapača prema potrebi (kada predstoji noćno gađanje), pri čemu ružne površine od svetleće mase okrenuti prema sebi.
Nišan tromblona je pomoću regulatora gasova pričvršćen za gasnu komoru. Lukovi na nišanu prilagođeni su obodu mine, a na sredini imaju zarez za nišanjenje. Brojevi na nišanu označavaju daljinu u metrima. Desna strana brojeva (od 50 do 150) služi za gađanje tromblonskom kumulativnom minom i označena je slovom „K“, a leva (od 110 do 240) za gađanje tromblonskom trenutnom i dimnom minom i označena je slovom „T“. Sa strana nišana nalaze se kružni otvori za prolaz regulatora gasova, a na donjem delu dve bradavice koje klize po lučnom žlebu gasne komore. Na krajevima lučnog žleba gasne komore su dva kružna izreza u koje nalažu bradavice i učvršćuju nišan u vertikalnom i horizontalnom položaju. sastoji od tela, utvrđivača, osigurača utvrđivača, prednjeg i zadnjeg ležišta sa stezačima i graničriika.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Telo nosača objedinjuje sve delove nosača u jednu celinu. Na sebi ima uzdužni žleb za postavljanje nosača optičkog nišana na postolje sa leve strane sanduka puške. Na srednjem donjem delu tela nosača nalazi se utvrđivač sa osiguračem utvrđivača pomoću kojeg se telo nosača utvrđuje i osigurava na postolju. Pomoću osigurača utvrđivača moguće je podešavanje stezanja tela nosača za sanduk puške.
Sa gornjom ravnom površinom tela nosača, pomoću dva vijka, spojena su dva razdvojena ležišta nišana (prednje i zadnje), u kojima je optički nišan utvrđen stezačima i osiguran vijcima. Na prednjem delu žleba nosača nalazi se cilindrični graničnik koji se oslanja na odgovarajuću površinu na postolju.


* zadnjinisanapno9.jpg (31.6 KB, 577x368 - viewed 1251 times.)

* zadnjinisanpmzs6.jpg (34.64 KB, 573x398 - viewed 2777 times.)

* polozajregletefm0.jpg (15.93 KB, 297x229 - viewed 836 times.)

* nisan_tromblona.jpg (9.78 KB, 333x368 - viewed 1066 times.)
« Last Edit: January 22, 2010, 04:42:21 pm by trpe grozni » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 816« Reply #4 on: May 18, 2008, 03:23:50 pm »

Gasna komora sa regulatorom gasova navučena je na cev i utvrđena sa dve čivije. Kosim otvorom prolaze barutni gasovi iz cevi u komoru. Na gornjoj strani komore postoji cilindrični ispust, čiji prednji deo ima spolja suženje na koje se oslarija prednji deo cilindra.
Na bočnim stranama komore  nalaze se po  dva kružna otvora koji služe za isticanje barutnih gasova. Na donjem delu komore nalazi se ispust na koji se,  kod AP,  stavlja nož, kao i otvor kroz koji prolazi šipka.
Regulator gasova, kod AP, smešten je u komori i služi da zatvori otvor za dovod gasova kad se gađa  tromblonskim minama. Regulator na sredini ima polukružni prorez za prolaz gasova. Sa strane regulatora se postavlja podloška i navija navrtka, čime se utvrđuju tromblonski nišan i regulator.
Prednja pređica remnika se na cev navlači zajedno sa gasnom komorom i služi za učvršćivanje remnika.
Gasni cilindar sa drvenom oblogom služi za smeštaj i vođenje klipa i zaštitu ruku strelca od opekotina pri gađanju i prenošenju oružja. Gasni cilindar se učvršćuje utvrđivačem gasnog cilindra. Gornji deo drvene obloge obuhvata gasni cilindar i učvršćen je grivnama. Donji deo drvene obloge obuhvata cev i prednjim delom se oslanja na grivnu, a zadnjim okovanim delom naslanja se na sanduk. Grivna donjeg dela drvene obloge navlači se na cev i učvršćuje utvrđivačem. Grivna i donji deo obloge imaju uzdužni prorez za smeštaj šipke. U donjem delu obloge ugrađen je lučni segment, kojim se obloga oslanja na cev.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Gasna komora
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Gasni cilindar


* gasna_komora.jpg (13.83 KB, 353x521 - viewed 977 times.)

* gasni_cilindri.jpg (28.58 KB, 466x640 - viewed 1978 times.)
« Last Edit: January 22, 2010, 04:43:42 pm by trpe grozni » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 816« Reply #5 on: May 18, 2008, 03:24:15 pm »

Povratni mehanizam služi za vraćanje zatvarača u prednji položaj. Sastoji se od: vođice, povrat ne opruge i utvrđivača povratne opruge. Vođica opruge služi da se na nju navuče povratna opruga i da joj obezbedi pravilnu funkciju pri otvaranju paljbe. Vođica opruge se sastoji od prednjeg i zadnjeg dela vođice. Prednji deo vođice puške na vrhu ima krajeve koji su povijeni jedan prema drugom i služe da se nameste u odgovarajuće otvore na utvrđivaču povratne opruge. Zadnji deo vođice na kraju ima petu i ispust za utvrđivanje poklopca. Peta na donjem delu ima dva uzdužna rebra koja ulaze u odgovarajuće žlebove na sanduku i rebro (sa donje strane) koje utvrđuje petu. Utvrđivač opruge povratnog mehanizma puške je sa strana rasečen i ima otvor za smeštaj povijenih krakova prednje vođice, a kod puškomitraljeza je sa jedne strane isečen i navlači se na zasečeni deo prednje vođice.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* povratni_mehanizmi.jpg (14.74 KB, 534x354 - viewed 1175 times.)
« Last Edit: January 22, 2010, 04:44:21 pm by trpe grozni » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 816« Reply #6 on: May 18, 2008, 03:25:06 pm »

Zatvarač namenjen je za potiskivanje metka iz okvira u cev, zabravljivanje cevi, opaljivanje metka, odbravljivanje cevi, izvlačenje čahure i zapinjanje udarača. Zatvarać se sastoji od tela, izvlakača i udarne igle.
Na prednjoj strani telo ima kružni izrez za dno čahure i ovalni izrez za smeštaj izvlakača. U kružnom izrezu je otvor za prolaz udarne igle. Sa gornje strane tela nalazi se polukružni ispust koji prilikom zabravljivanja naleže u polukružni žleb sa desne strane sanduka. Na polukružnom ispustu nalazi se profilisani ispust za vođenje i okretanje prilikom zabravljivanja i odbravljivanja zatvarača. Profilisani ispust ima vertikalni kružni prorez za smeštaj osovine izvlakača. Sa leve strane telo ima četvrtasti ispust koji klizi po uzdužnom žlebu sa leve strane sanduka i služi za zabravljivanje i odbravljivanje u sanduku. Ispod četvrtastog ispusta na telu je uzdužni žleb po kome klizi izbacač čahura. Sa donje strane tela nalazi se potiskivač metaka koji ima kružni prorez za smeštaj utvrđivača udarne igle. Izvlakač ima telo, oprugu i osovinu.
Nosač zatvarača sa klipom služi za vođenje i omogućava zabravljivanje i odbravljivanje zatvarača i rad mehanizma za okidanje. Sa zadnje strane ima uzdužne otvore za smeštaj povratnog mehanizma i zatvarača. Sa strana su žlebovi za kretanje nosača zatvarača po povijenim stranama sanduka. Ispod žleba na desnoj strani nalazi se ispust koji služi da potisne polugu osigurača od prevremenog okidanja. Sa desne strane nosača zatvarača nalazi se ručica. Sa donje strane ima profilisani žleb po kome se kreće profilisani ispust zatvarača.
Klip na prednjem delu ima glavu sa dva kružna žleba i tri prstena koj'i vrše zaptivanje. Na zadnjem delu klip ima prstenasto proširenje i poprečni otvor za vezivanje sa nosačem zatvarača pomoću čivije.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Zatvarač
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Nosač zatvarača sa klipom


* zatvarac.jpg (10.1 KB, 422x265 - viewed 748 times.)

* nosac_zatvaraca_sa_klipom.jpg (3.22 KB, 489x108 - viewed 993 times.)
« Last Edit: January 22, 2010, 04:45:44 pm by trpe grozni » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 816« Reply #7 on: May 18, 2008, 03:40:45 pm »

Poklopac sanduka služi da zatvori sanduk (odozgo) i da delove smeštene u njega štiti od prljavštine. Prednjim delom oslanja se na polukružni žleb postolja zadnjeg nišana, a zadnjim na poprečni žleb sanduka. Sa desne strane ima stepenaste izreze za izbacivanje čahura i kretanje ručice zatvarača. Na zadnjoj strani nalazi se četvrtasti prorez za smeštaj ispusta vođice pri utvrđivanju poklopca.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Poklopac sanduka
Sanduk sa rukohvatom služi za smeštaj zatvrača, povratnog mehanizma, mehanizma za okidanje i objedinjavanje svih delova puške. Na prednjoj strani sa nduka, kod pušaka M70, M70A, M70A1 i PM M72, nalaze se navoji za navijanje cevi, a kod AP i PM ostalih modela, na prednji deo sanduka zakovan je nosač cevi u čiji se uzdužni otvor presovanjem stavlja cev, a u poprečni otvor utiskuje se utvrđivač cevi koji sprečava njeno uzdužno pomeranje.
Na zadnju stranu sanduka je pričvršćen kundak. Kod pušaka M70, M70A i M70A1 i PM M72 na zadnjoj strani je zakovan nosač kundaka u vidu dva ispusta, a sa leve strane učvršćena je pređica remnika. Sa donje strane sanduka su četvrtasti otvori za okvir i obaraču, i zakovani su branik obarače sa utvrđivačem okvira i nosač rukohvata. Gornje strane sanduka su povijene i služe kao vođice nosača zatvarača, a ispod njih su uzdužna rebra po kojima klizi zatvarač. Na levom rebru nalazi se izbacač čahura. U zadnjem delu sanduka, vođice i uzdužna rebra su prekinuti radi stavljanja zatvarača u sanduk. Sa gornje strane na zadnjem delu sanduka (samo kod AP) nalazi se poprečni žleb za poklopac sanduka i uzdužni žleb za nameštanje pete zadnje vođice povratnog mehanizma. Ispod uzdužnog proreza, kod AP, smešten je utvrđivač pete povratnog mehanizma, koji se sastoji od tela, opruge i navrtke.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Sanduk
Sa desne strane sanduka ugravirane su slovne oznake: U - ukočeno, R - rafalna paljba i J - jedinačna paljba.
Kod pušaka i puškomitraljeza koji imaju oznaku „N“ sa leve spoljne strane sanduka ugrađeno je postolje pasivnog nišana.
Umetak sanduka smešten je u unutrašnjem prednjem delu snaduka. Služi da zatvarač, pomoću ispusta i polukružnih žlebova, okrene i zabravi sa cevi.
Kod pušaka M70, M70A, M70A1 i PM M72 sa leve strane unutrašnjosti sanduka smešten je zadržač zatvarača. Služi da nakon opaljenja poslednjeg metka iz okvira pod dejstvom opruge donosača koja ga podigne naviše, zadrži zatvarač u zadnjem položaju. Kod ostalih modela oružja ne postoji ugrađen zadržač zatvarača u sanduku. Njegovu ulogu preuzeo je donosač metka na ok viru. Utvrđivač okvira se sastoji od poluge, osovine i opruge.
Mehanizam za okidanje služi za zapinjanje i okidanje, da obezbedi automatsku i jedinačnu paljbu i kočenje. Kod pušaka M70, M70A i M70A1 sastoji se od obarače sa osovinom, udarača sa udarnom oprugom i osovinom, zapinjače sa oprugom, osigurača od prevremenog opaljenja sa oprugom i osovinom i regulatora paljbe. Kod ostalih modela oružja mehanizam se razlikuje od prethodnog, što ima i usporač udarača sa oprugom.
Obarača sa osovinom služi za držanje udarača u zapetom položaju i za okidanje. Na gornjem delu obarače je konusni ispust preko koga se zapinje udarač. Zadnji deo obarače ima dva kraka na koje se oslanjaju zadnji krajevi udarne opruge. Obarača je prosečena za prolaz osovine. Donji deo obarače završava se repom.
Udarač sa udarnom oprugom i osovinom udara u udarnu iglu i opaljuje metak. Pomoću osovine udarač je spojen za sanduk. Sa donje strane nalazi se zub kojim se udarač oslanja na zub osigurača od prevremenog opaljenja i ramena na kojima je smeštena udarna opruga. Kroz ramena prolazi otvor za osovinu udarača pomoću koje se udarač utvrđuje za sanduk. Na vrhu udarača nalazi se zub koji pri zapinjanju udarača zahvata obarača sa leve strane, zub usporača udarača sa desne, a zapinjača sa gornje strane. Udarna opruga služi da svojim dejstvom obezbedi potre-ban udar udarača i da dejstvom na ispuste obaraču drži oslonjenu na dno sanduka.
Zapinjača sa oprugom smeštena je u rasečeni deo obarače i sa njom je spojena pomoću osovine. Sa donje strane zapinjače nalazi se vertikalan otvor za smeštaj opruge zapinjače, a na gornjem delu zub koji zahvata zub udarača pri jedinačnoj paljbi. Zadnji ispust zapinjače oslanja se na ispust tela regulatora paljbe (pri rafalnoj paljbi), a prednji ispust na dno rasečenog dela obarače. Opruga zapinjače služi da zapinjaču posle zapinjanja vrati u prvobitan položaj.
Regulator paljbe sastoji se od tela i poluge. Služi za regulisanje paljbe (jedinačne i rafalne) i za kočenje puške. Telo regulatora je sa gornje strane isečeno radi slobodnog prolaza donjeg dela nosača zatvarača. Sa donje strane je ispust preko koga se vrši kočenje i regulisanje paljbe. Poluga regulatora je čvrsto spojena sa telom regulatora. Na prednjem delu poluge utisnuta je bradavica koja pri pomeranju upada u odgovarajuće zareze na sanduku. Povijeno krilce služi za pomeranje regulatora u željeni položaj.
Usporač udarača sa oprugom služi da uspori kretanje udarača unapred i time smanji brzinu gađanja i poveća preciznost pri rafalnoj paljbi, a svojim telom sprečava udar udarača u obaraču pri rafalnoj paljbi. Sastoji se od tela, zuba, čivije i opruge. Zub je pomoću čivije pričvršćen za ispust tela i naleže na zub udara ča sa desne strane. Pod dejstvom opruge zub je uvek potisnut unapred. Telo usporača je pomoću osovine obarače učvršćeno za sanduk i oprugom potisnuto   prema  dnu   sanduka. Telo svojom ravnom  površinom ograničava kretanje udarača unazad.
Osigurač od prevremenog opaljenja.sa oprugom i osovinom služi da spreči opaljenje dok zatvarač ne izvrši zabravljivanje i prevremeno okidanje. Sastoji se od tela i poluge. Sa leve strane telo osigurača ima polukružni žleb za smeštaj dužeg kraka opruge. Na telu je zub koji podilazi pod zub udarača. Opruga ima duži i kraći krak. Duži krak služi da nalegne u polukružni žleb na osovini obarače i udarača i telu osigurača i time spreči njihovo ispadanje iz sanduka. Kraći krak smešten u otvor sa leve strane zuba na telu osigurača uvek potiskuje osigurač unazad i time ga posle okidanja dovodi u prvobitni položaj. Osigurač od prevremenog opaljenja kod AP M70B1, M70AB1 i M70AB2 ima nešto izmenjen oblik zbog mogućnosti smeštaja u sanduk.


* poklopac_sanduka.jpg (4.21 KB, 458x89 - viewed 685 times.)

* sanduk.jpg (18.81 KB, 377x507 - viewed 1976 times.)
« Last Edit: January 22, 2010, 04:46:58 pm by trpe grozni » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 816« Reply #8 on: May 18, 2008, 03:42:09 pm »

Okvir služi da se u njega smesti 30 metaka i napuni puška. Sastoji se od: tela, dna, utvrđivača dna, donosača metaka i opruge donosača. Telo okvira spaja sve delove okvira. Bočne strane su mu na vrhu pavijene radi sprečavanja ispadanja metaka i ograničavanja podizanja donosača. Na prednjoj strani tela je zub, a na zadnjoj osloni ispust pomoću kojeg se ok-vir učvršćuje za sanduk.
Na levoj bočnoj strani tela, kod pušaka koje imaju ugrađen zadržač zatvarača, ima prorez u koji upada zub zadržača zatvarača.
Dno okviia zatvara okvir sa donje strane i služi kao oslonac opruge.Na njemu se nalazi otvor za utvrđivač dna.
Utvrđivač dna okvira je učvršćen za donji kraj opruge tako da se od nje ne može odvojiti, i ima ispust koji sprečava pomeranje dna okvira.
Donosač metaka je smešten u telu i pomoću povijenog dela na desnoj strani je spojen za gornji kraj opruge. On ima ispust koji obezbeđuje ravnomerno raspoređiva nje metaka u dva reda. Donosač metaka na okviru kod pušaka koje nemaju ugrađen zadržač zatvarača, pored svoje osnovne namene, ima ulogu zadržača zatvarača, jer mu je zadnja površina tako oblikovana da zadrži zatvarač u zadnjem položaju posle opaljenja zadnjeg metka iz okvira.
Opruga donosača smeštena je u telu i služi da ravnomerno podiže donosač metaka.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* okvir.jpg (18.75 KB, 394x421 - viewed 878 times.)
« Last Edit: January 22, 2010, 04:47:47 pm by trpe grozni » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 816« Reply #9 on: May 18, 2008, 03:42:42 pm »

Doboš se puni sa 75 metaka. Sastoji se od: tela, poklopca, dodavača sa oprugom, donosača, ručice za punjenje sa potiskivačem, utvrđivača sa oprugom i gajki utvrđivača.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Telo spaja sve delove doboša. Ima prijemnik, osovinu dodavača, usmerivač metaka, spiralu, prorez za potiskivač i otvor za kraj opruge ručke za punjenje.
Prijemnik služi za davanje pravca mecima pri njihovom uvođenju u ležište metka. Preko njega doboš se spa ja sa sandukom. Bočne strane prijemnika su povijene i zajedno sa zadržačem metaka sprečavaju ispadanje metaka i daju im pravac kretanja ka ležištu. S prednje strane nalazi se zub za spajanje doboša sa sandukom. Na zadnjoj strani je ispust kojim se utvrđuje položaj poklopca.
Osovina dodavača ima: sa unutrašnje strane otvor za utvrđivač sa oprugom; na krajevima ispuste i žlebove za gajke utvrđivača; na spoljnoj strani tri zuba za oprugu dodavača i zasek za utvrđivač koji drži dodavač na osovini kada je poklopac skinut.
Usmerivač metaka usmerava metke u prijemnik. Spirala tela zajedno sa spiralom poklopaca služi za smeštaj metaka i njihovo usmeravanje ka prijemniku.
Poklopac zatvara telo doboša. On ima spiralu, otvor za osovinu dodavača, otvor za kontrolu da li ima metaka u dobošu i osloni ispust za držanje doboša u otvoru sanduka.
Dodavač sa oprugom zajedno sa donosačem služi za dodavanje metaka prijemniku. On ima pet profilisanih ispusta, otvor za osovinu i čiviju za kraj opruge. Na prednjoj strani dodavača nalaze se ispusti koji omoguću ju rad ručice za punjenje sa potiskivačem. Na zadnjoj strani  je strelica koja pokazuje pravac okretanja dodavača pri sklapanju doboša. Opruga dodavača ima zub za spajanje sa osovinom dodavača i kopču za spajanje sa čivijom dodavača.
Donosač služi za donošenje poslednjeg metka iz tela u prijemnik. On se sastoji od tri metka - makete, koji su međusobno spojeni člancima. Na jednom od članaka nalazi se zub koji ogrnaičava kretanje donosača u prijemnik kada se ispale svi meci.
Ručica za punjenje sa potiskivačem služi za okretanje dodavača pri punjenju doboša. Ona ima ispust sa oprugom i postolje potiskivača. Potiskivač i opruga se odvajaju od ručice za punjenje.
Utvrđivač sa oprugom i gajke služe da spoje delove doboša.* dobos.jpg (18.7 KB, 540x365 - viewed 1112 times.)
« Last Edit: January 22, 2010, 04:48:34 pm by trpe grozni » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 816« Reply #10 on: May 18, 2008, 03:43:16 pm »

Kundak služi da omogući lakše rukovanje pri gađanju oružjem. Oružje koje ima oznaku „A“ ima metalni (preklapajući), a ostali modeli drveni kundak. Metalni kundak se sastoji od dve poluge, oslonca za rame i utvrđivača kundaka na kome je učvršćena zadnja pređica remnika. Kundak puške M70 i puškomitraljeza je pričvršćen za sanduk pomoću tri vijka koji se uvijaju kroz ispuste. Kod ostalih modela kundak se utvrđuje sa uzdužnim vijkom koji se osigurava sa podloškom i elastičnom podloškom. Potkov kundaka je od gume i pričvršćen je sa dva vijka.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* metalni_kundak.jpg (16.97 KB, 519x416 - viewed 1804 times.)

* drveni_kundak.jpg (8.89 KB, 410x253 - viewed 1524 times.)
« Last Edit: January 22, 2010, 04:51:55 pm by trpe grozni » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 816« Reply #11 on: May 18, 2008, 03:43:33 pm »

Tromblon služi da se na njega navuče tromblonska mina i da joj da pravac leta. Tromblon sa puškom ne čini celinu, već se nosi posebno u torbici pribora, a na pušku se navija kada predstoji gađanje tromblonskim minama. Da bi se tromblon namestio, prethodno se sa puške mora odviti zaštitnik usta cevi ili kompenzator. Radi boljeg zaptivanja, tromblon na prednjem delu ima pet rebara i četiri žleba. Na srednjem delu tromblon je nareckan radi lakšeg navijanja i odvijanja, a na zadnjem delu ima žleb u koji je smeštena opruga tromblona koja ne dozvoljava spadanje mina sa tromblona. Prilikom gađanja bojnim metkom tromblon se ne mora skidati sa puške.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* tromblon.jpg (7.5 KB, 501x140 - viewed 1018 times.)
« Last Edit: January 22, 2010, 04:52:34 pm by trpe grozni » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 816« Reply #12 on: May 18, 2008, 03:44:30 pm »

Nož - makaze sastoji se od noža i nožnice. Kada je na pušci, nož služi za borbu prsa u prsa, a u kombinaciji sa nožnicom čini makaze i služi za sečenje žičanih prepreka, telefonskih i radarskih kablova, metalnih i drvenih šipki i drugih predmeta.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Nož sastoji se od sečiva, branika noža, rukohvata, nosača noža sa utvrđivačem i prtene gajke.
Na sečivu se nalazi otvor preko koga se nož spaja sa spojnicom na nožnici - čineći pri tome makaze za sečenje žice. Donja strana sečiva je narezana i ima ulogu testere. Zadnjim delom sečivo je izvučeno u rep na kome se utvrđuju rukohvat i nosač noža.
Branik noža je preko repa navučen na sečivo i pričvršćen pomoću zakivki. Pomoću njega nož se učvršćuje na cev puške. Kukica sa donje strane branika služi za zakačinjanje prtene gajke.
Rukohvat (drška) noža učvršćen je na zadnji deo sečiva i služi kao izolator prilikom sečenja raznih žica- kablova i za udobnije rukovanje nožem.
Nosač noža uvršćen je na zadnji deo repa sečiva pomoću vijka. Na njemu je smešten utvrđivač koji ima zub, oprugu i dugme. Ovalni prorez na nosaču služi za provlačenje prtene gajke.
Prtena gajka služi za provlačenje ruke kada se nož upotrebljava kao testera. Jednim krajem provlači se kroz ovalni prorez na nosaču, a drugi kraj se zakačinje za kukicu na braniku noža.
Nožnica služi za nošenje noža, a u kombinaciji sa sečivom čini makaze za sečenje žice. Sastoji se od nožnice, opruge nožnice i viska noža. Nožnica je od plastične mase i služi kao izolator. Na prednjem delu nalazi se sečivo nožnice i spojnica za utvrđivanje sečiva, a na zadnjem delu zakačka nožnice;
Opruga nožnice smeštena je u unutrašnjem delu nožnice i služi da se u njoj utvrdi nož.
Visak noža služi za nošenje noža sa nožnicom. Pričvršćuje se na opasač, a pomoću garabina na zakačku nožnice.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* noz_noznica.jpg (7.55 KB, 510x229 - viewed 783 times.)

* nozzyq5.jpg (23.87 KB, 428x640 - viewed 1575 times.)
« Last Edit: January 22, 2010, 04:53:40 pm by trpe grozni » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 816« Reply #13 on: May 18, 2008, 03:44:47 pm »

Nožice služe kao prednji oslonac pri gađanju puškomitraljezom. Sastoje se od: nosača nožica, dve nožice sa šapama, spojnice, opruge i utvrđivača, a kod puškomitraljeza M72AB1 još imaju prsten sa utvrđivačem i mogu da se skidaju sa cevi. Nosač nožica ili prsten kod puškomitraljeza M72AB1 je navučen na cev i utvrđen postoljem prednjeg nišana. Zaseci na nosaču se oslanjaju na zaseke postolja prednjeg nišana i time organičavaju okretanje nosača nožica oko cevi. Nosač nožica preko koso zasečenog dela na nožicama reguliše njihov raspon. Nožice su čivijama spojene za spojnicu. Spojnica je smeštena u otvor na nosaču nožica i omogućava postavljanje nožica u marševski položaj i položaj za gađanje. Opruga uvek teži da nožice sa šapama drži u rastavljenom položaju. Utvrđivač nožica je žičanim utvrđivačem pričvršćen za levu nožicu i služi da drži nožice sklopljene u marševskom položaju.
Pribor  je namenjen za čišćenje, podmazivanje, rasklapanje, sklapanje i nošenje oružja.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 394« Reply #14 on: May 23, 2008, 08:55:18 pm »

Strašno dobro !
Ima ko informaciju, zašto JNA nije usvojila verziju PM, koji ima mogučnost brze zamene ceni? koliko ja znam, zastava je ponudila i tu variantu na ispitivanje.
Hvala
LPB
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 49   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 23 queries.