PALUBA
June 27, 2019, 01:00:40 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com or miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Nosač aviona Aquila  (Read 6791 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 498« on: September 27, 2010, 06:55:01 pm »

Među prvima koji su shvatili potencijal avijacije u modernom ratovanju su svakako Italijani, čak šta više, oni su ih prvi upotrebili u ratu protiv Turske 1911-1912 godine. Po završetku Prvog Svetskog rata Italijani kreću u masovan razvoj avijacije, što dovodi do toga da postaju jedna od najvećih vazduhoplovnih sila na svetu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prvi nosač aviona na svetu su napravili Britanci 1917 godine. Ovo nije promaklo komandi RM ( Regia Marina), tako da oni počinju da lobiraju kod svojih političara da se napravi jedan ovakav brod. Komandant RA Gino Ducci, njegov zamenik Romeo Bernotti i pomorski oficir Giuseppe Fioravanzo su bili najglasniji, ali njihov glas je bio usamljen. Političari su se svim silama trudili da ih odbiju, u čemu su naravno uspevali, a kao glavni razlog su navodili nepouzdanost nove tehnologije i finansijke probleme. Jedini ustupak ovim ljudima je pretstavljala pregradnja broda Città di Messina u nosač hidroaviona Giuseppe Miraglia tokom 1927 godine. Međutim ni ovaj brod nije služio namenjenoj mu svrsi, već za ispitivanje novih hidroaviona i prevoz istih između hidroplanskih baza. Na njihovo ponovno protivljenje i zahteve za pravim nosačem aviona, odgovoreno im je da glavni protivnik Italije na Mediteranu, Francuska, ima jedan nosač aviona, dok Italija ima prirodne nosače kao što su Sicilija, Sardinija i Pantelerija, odakle se može kontrolisati gotovo celo Mare Nostrum. Veliku prepreku je pretstavljala i RA ( Regia Aeronautica), koja je smatrala da je ona jedina pozvana da brani nebo iznad Italije, te da stoga mornarici ne trebaju avioni.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Posle višegodišnjeg natezanja sa komandom RM, Mussolini najzad „popušta“ i u junu 1940 godine odobrava pregradnju putničkog broda Roma u pomoćni nosač aviona. Pregradnja je uključivala uklanjanje celog nadgrađa, postavljanje poletno sletne palube i ugradnju malog hangara. Posle napada na Taranto i osakaćenja Italijanske flote, Mussolini 7 januara 1941 godine, odobrava pregradnju Rome u pravi pravcati nosač aviona, koji bi uspešno mogao da prati Italijanske bojne brodove i krstarice u akcijama na Mediteranu. Već 27 januara ovi planovi su obustavljeni na zahtev komande RM, jer se žalila na velike troškove pregradnje, kao i na tehničke probleme u vezi sa katapultom, liftovima i sistemom za zaustavljanje aviona na palubi. Osim toga javio se i problem istraživanja vazdušnih struja nad palubom, koje je stvarao komandni most i procena da je za konstruisanje letelica sa sklopivim krilima potrebno dve godine. Još jedan od faktora koji je kočio pregradnju Rome je bila uspešna akcija nemačkih bombardera Ju-87 koji su, 10 januara 1941 godine, uspešno osakatili Britanski nosač aviona HMS Illustrious i izbacili ga iz upotrebe do maja 1942 godine. Ipak posle katastrofe kod Matapana, RM i RA postižu dogovor 21 juna da se najzad počinje sa pregradnjom Rome.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* RN Giuseppe Miraglia.jpg (25.12 KB, 600x320 - viewed 303 times.)

* hms_furious_03.jpg (68.05 KB, 744x512 - viewed 343 times.)

* ss roma.jpg (95.55 KB, 778x474 - viewed 308 times.)

* Illustrorious pod bombama.jpg (38.49 KB, 480x360 - viewed 286 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 498« Reply #1 on: September 28, 2010, 02:13:00 pm »

Radovi na nosaču aviona najzad počinju u novembru 1941 godine u Đenovi, kada brod dobija ime Aquila ( Orao), jer se u gradnji već nalazio bojni brod sa imenom Roma.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kompletna unutrašnjost broda je izvađena, tako da je ostao samo goli trup. Tada majstori počinju sa prvim pregradnjama i ugrađuju dva blistera sa strane broda. Ovi blisteri su imali zadatak da povećaju stabilnost broda i da mu pruže kakvu takvu zaštitu od torpeda. Sa unutrašnje strane ovih blistera, postavljen je sloj betona debljine 60 do 80 mm, koji je imao ulogu unutrašnjeg oklopa za zaštitu od gelera. Uskoro se uvidelo da će, zbog smeštaja novih mašina i iskorišćenja njihove snage, morati da se produži trup za 5 metara. Sam trup je bio podeljen sa 18 vodonepropusnih pregrada, od kojih je 11 bilo duplih. Po obavljanju ovih radova, počelo se sa ugradnjom municijskih komora i tankova za avionsko gorivo. Osim oklopa debljine 30 do 80 mm, ove komore i tankovi su bili zaštićeni i interesantnim sistemom koji su Italijani peuzeli od Britanaca. Naime svi tankovi su bili okruženi cilindrima ili koferdamima ispunjenih morskom vodom, a koji su imali zadatak da spreče njihovo probijanje i isparavanje benzinskih para, koje su dovele do tragičnog kraja nekoliko ovakvih brodova u svetu. Za pogon broda su iskorištene četiri parne turbine sa zupčastim prenosom sistema Belluzzo, koje su uzete sa dve otkazane krstarice klase Capitani Romani ( Cornelio Silla i Paolo Emilio).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ove turbine su imale ukupno 150.000KS, tako da se proračunalo da će brzina broda iznositi oko 30 čv, što je bilo više nego dovoljno za njegovu ulogu. Paru za ove turbine je obezbeđivalo osam parnih kotlova sistema Thornycroft. Iznad pogonskih mašina je napravljen hangar koji se protezao na oko ¾ dužine trupa broda. Sam hangar je bio podeljen u 4 sekcije radi zaštite od požara. Između prve i druge i druge i treće sekcije su bila ugrađena dva lifta za avione dimenzija 15x15 metara i nosivosti 5 tona.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prednji lift je podizao avione iz hangara i direktno ih dovodio do šina, kojima su dalje išli do jednog od dva katapulta. Zadnji lift je služio za spuštanje sletelih letelica u hangar, ali je i on mogao da posluži za dovođenje aviona do katapulta, jer su se šine pružale sve do njega. Kako su imali ograničeni prostor u hangaru, a da bi povećali njegov kapacitet, konstruktori su ugradili nosače na njegovom plafonu, tako da je 15 aviona visilo dok su ostali imali klasičan raspored u njemu. Iznad hangara se nalazila poletno sletna paluba dužine 211,6 metara i širine 25,2 metra. Ova paluba je imala delimičnu oklopnu zaštitu debelu 76 mm, ali samo iznad onih delova ispod kojih su se nalazili rezervoari goriva i municione komore. Na pramčanom deli palube se nalazio dvostruki katapult marke Deutsche Werke Demag. Interesantno je što su ovaj katapult Italijanima dali Namci, koji su ga skinuli sa svog, nikada završenog, nosača aviona Flugzeugträger B. Ovi katapulti su radili na principu komrimovanog vazduha, a bili su sposobni da lansiraju jednu letelicu na svakih 30 sekundi. Svaki je bio dugačak 23 metra i mogla su da ubrzaju lovački avion mase 2500 kg do brzine od 140 km/h. Cilindri sa komprimovanim vazduhom su se nalazili ispod palube i između katapulta, a svaki je obezbeđivao dovoljno vazduha za lansiranje 18 letelica, pre ponovnog punjenja koje je trajalo 50 minuta.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Zbog opasnosti od zaleđivanja cevi i delova katapulta prilikom lansiranja, on je bio konstantno grejan do temperature od 20°C. Osim katapulta, Nemci su Italijanima dali i opremu za zaustavljanje aviona. Inače da bi se avioni katapultirali uz pomoć ovih katapulta, u hangarima su morali da budu postavljeni na posebna sklapajuća kolica i na njima da se putem šina postave na katapult. Sa desne strane broda se nalazio masivni komandni most u sklopu kojeg se nalazio i dimnjak.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* aquila05.jpg (91.79 KB, 800x522 - viewed 295 times.)

* aquila01.jpg (67.67 KB, 800x557 - viewed 200 times.)

* lift aquila.jpg (298.76 KB, 881x998 - viewed 235 times.)

* raspored u hangaru.jpg (14.75 KB, 761x146 - viewed 198 times.)

* Bf-109 katapultiranje.jpg (17.49 KB, 427x247 - viewed 443 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 498« Reply #2 on: September 28, 2010, 03:48:56 pm »

Od samog početka pregradnje Rome u Aquilu se povelo i pitanje koje letelice smestiti na njega. Italijani su najzad suzili izbor na tri kandidata. U pitanju su bile letelice SAIMAN 200, Fiat G 50bis i Reggiane Re.2001. U martu 1943 godine dolaze Nemački stručnjaci, koji sa sobom donose jedan primerak aviona Junkers Ju-87C i Arado Ar-96B, kako bi svojim saveznicima olakšali posao oko izbora. Najzad se, na predlog Nemaca, Italijani odlučuju za avion Reggiane Re.2001.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prema njihovim planovima Aquila je trebalo da nosi 51 Re.2001, od kojih bi 41 bio u hangaru ( 15 bi visilo sa plafona), dok bi se 10 nalazio uvek na palubi ili u letu. Ovi avioni nisu imali sklapajuća krila, a ugrađene su im arester kuke, RTG radio stanice u nosači za bombe mase 650 kg. Ovako izmenjeni avioni dobijaju oznaku Re.2001OR. odmah je započeti i razvoj letelica sa sklopivim krilima, što je, prema računici, moglo da poveća broj aviona na nosaču za 15 komada, tako da bi stalno bilo ukrcano 66 letelica. Osim ovih letelica isprobavana je i verzija Re.2001G koja je trebala da nosi torpedo.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Artiljerijsko naoružanje broda se sastojalo od 8 oruđa 135 mm/45 Model 1938 skinutih sa jedne od krstarica klase Capitani Romani, 12 novih oruđa 65 mm/64 Model 1939 i 22 šestocevna topa 20 mm/65 Model 1935. Oruđa M1938 nisu bila namenjena za PVO, ali su imala elevaciju od 45°, tako da su mogal da postave efikasan baraž. Dvanaest novih oruđa M1939 su bili automatski topovi sa kadencom od 20 granata u minuti, ali oni nikada nisu odmakli dalje od faze ispitivanja. Na mostu sa prednje i zadnje strane je bilo raspoređeno 6 šestocevnih oruđa, dok se ostalih 16 nalazilo raspoređeno po bokovima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Iako je brod oštećen u novembru 1942 godine, u trenutku kapitulacije Italije je bio 90% gotov i spreman za prvu plovidbu. Malo pre toga su izvršena i statička ispitivanja pogona. Po potpisivanju kapitulacje, njegova posada i majstori vrše nekoliko diverzija na njemu i napuštaju ga, a Italijanski fašisti Nemci ga zauzimaju sledećeg dana.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Čak je postojala i želja Musolinija da ga dovrši i uvrsti u mornaricu njegove Socijalne Republike Italije, ali Saveznici to nisu dozvolili jer su stalno bombardovali brodogradilište i luku, kao i brod u njoj. Brod je teško oštećen u napadu savezničkih bombardera 16 juna 1944 godine. Posle toga Nemci kreću polako da ga rastavljaju i koriste njegove čelične ploče, a 19 aprila 1945 godine ga napadju Italijanski diverzanti i dodatno oštećuju, kako bi sprečili Nemce da ga iskoriste kao blokadni brod. Brod ipak ne tone i Nemci ga, 24 aprila, postavljaju u sred luke u poslednjem pokušaju da ga potope i tako je blokiraju.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Re.2001OT FalcoII.jpg (66.83 KB, 1024x370 - viewed 209 times.)

* aquila portaerei.jpg (111.87 KB, 1024x575 - viewed 191 times.)

* 65 mm64 Model 1939.jpg (29.71 KB, 360x480 - viewed 204 times.)

* aquila02.jpg (87.29 KB, 800x512 - viewed 200 times.)

* aquila07.jpg (94.9 KB, 800x523 - viewed 184 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 498« Reply #3 on: September 28, 2010, 03:52:17 pm »

Po ulasku savezničkih snaga brod se još uvek nalazio na tom mestu, polupotopljen. Britanci ga uskoro sklanjaju odatle i ostavljaju uz gat Calata Bettolo, gde ostaje do 1949 godine. Iste godine ga tegle za La Speziju gde odlazi na sečenje koje je bilo gotovo do 1952 godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

     deplasman: 28200 t
     dužina: 235,5 m
     širina: 30 m
     gaz: 7,3 m   
     pogon: osam parnih kotlova Thornycroft, četiri parne turbine Belluzzo sa zupčastim prenosom i 150.000 KS
     brzina: 30 čv
     doplov: 5500NM pri brrzini od 18 čv
     posada: 1420 članova
     oklop: paluba 76 mm, ostali vitalni delovi 30 do 80 mm
     naoružanje: 8x135 mm M1938, 12x65 mm M1939, 22x6x20 mm M1935
     aviona: 51 avion Reggiane Re.2001OT

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Aquila.jpg (96.4 KB, 1650x400 - viewed 209 times.)

* aquila03.jpg (67.09 KB, 800x527 - viewed 197 times.)

* Aquila08.jpg (62.55 KB, 1200x469 - viewed 191 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 498« Reply #4 on: October 01, 2010, 09:39:31 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* aquila04.jpg (110.65 KB, 800x562 - viewed 215 times.)

* aquila06.jpg (85.41 KB, 800x510 - viewed 216 times.)

* aquila11.jpg (444.03 KB, 2848x1985 - viewed 213 times.)

* aquila12.jpg (420.1 KB, 1873x1201 - viewed 225 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 498« Reply #5 on: October 05, 2010, 09:03:18 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* aquila13.jpg (365.37 KB, 2701x1692 - viewed 191 times.)

* CV_Aquila_LaSpezia_Jun51_NAN5-63.jpg (108.27 KB, 804x301 - viewed 223 times.)

* w97m35.jpg (294.8 KB, 1280x814 - viewed 213 times.)
Logged
langsdorff
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 340


Hans Langsdorff


« Reply #6 on: February 17, 2011, 02:43:07 pm »

           Italijani su uvek imali dobar nos sto se tice raznih novotarija, tako je bilo i u ovom slucaju. No kao i uvek nije bilo dobre volje za ovakav projekat. No zahvaljujuci Musoliniju projekat je ipak pokrenut. Meni je neverovatno da Nemacka komanda nije uvidela znacaj ovakvih nosaca, posebno u drugom svetskom ratu, sto je po meni skandalozno. Greska je skupo placena, ali cudi nedostatak vizije Hitlera i glavne komande. S, druge strane admiral Reader se grcevito borio za Zeppelina, ali uzalud. Nazalost nikada nije do kraja zavrsen, iako se doslo do gotovo samog kraja. U operativnu sluzbu nikada nije usao, a tesko i da bi u nekoj vecoj meri on kao jedini nosac u floti promenio odnos snaga na moru.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 498« Reply #7 on: September 19, 2014, 11:50:11 pm »

Jedna s krme.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* aquilla.jpg (65.18 KB, 800x496 - viewed 209 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 498« Reply #8 on: December 20, 2015, 08:55:11 pm »

Jedna pred rezanje, posle rata.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* cadimare_e_spezia.jpg (1314.04 KB, 3424x2400 - viewed 137 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 498« Reply #9 on: August 15, 2018, 07:06:19 am »

Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 491


« Reply #10 on: August 15, 2018, 07:57:53 am »Posebnu zanimljivost konstrukcije činilo je delimično korišćenje betona umesto čelika u konstruktivnoj zaštiti bokova broda. To je moglo biti korisno protiv artiljerije razarača i lakih krstarica.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 25 queries.