PALUBA
August 12, 2020, 10:17:01 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Avio servis saveznih organa SFR Jugoslavije  (Read 34072 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« on: October 05, 2010, 02:22:34 pm »

Avio servis saveznih organa SFR Jugoslavije


Intenzivne političke i privredne aktivnosti u zemlji i inostranstvu nametnuli su šesdesetih godina potrebu da se obezbedi što viši stepen pokretljivosti najviših državnih funcionera, kako u zemlji, tako i njihovo prisustvo i učešće na brojnim sastancima u svetu posebno u nesvrstanom pokretu. Za to je bilo potrebno, pored posebnog odeljenja u Jugoslovenskom RV i PVO koje je obezbeđivalo prevoženje predsednika republike i vrhovnog komandanta oružanih snaga SFRJ maršala Josipa Broza Tita, organizovati još jednu efikasnu službu koja ja trebalo da, poštujući sve principe međunarodnog vazdušnog saobraćaja izvršava prevoz vazduhoplovima visokih državnih delegacija i drugih funkcionera federacije kao i stranih državnika, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Potreba za ovakvom službom je bila utoliko značajnija jer je domaći vazdušni saobraćaj bio nedovoljno razvijen kako po mreži linija tako i po frekvencijama saobraćaja na većini linija.


Istorijski razvoj

Navedeni razlozi kao i još neke druge specifične potrebe odlučujući su uticali da se 1. jula 1965. godine donese odluka o formiranju Avio-službe u okviru Saveznog sekretarijata unutrašnjih poslova (Pasoška kontrola). Zadatak novoformirane službe bio je definisan kao: “Avio prevoz funkcionera federacije i stranih državnika u domaćem i međunarodnom vazdušnom saobraćaju.” U stvarnosti, služba je u početku, prvenstveno zadovoljavala potrebe Saveznog sekretarijata unutrašnjih poslova i izvršavala njene specifične zadatke.

   
Prevozne kapacitete (flotu) su sačinjavali sledeći vazduhoplovi:

- Morava L 200D (Morava L 200D), avion čehoslovačke konstrukcije i proizvodnje, sa dva pilotska i tri putnička sedišta. Registarska oznaka YU-BBI.  Avion je nabavila zagrebačka avio kompanija Pan Adria. Prilikom nabavle avion je bio u verziji L 200A.  Pre nego što je ovu Moravu preuzela Avio služba SSUP ona je modernizovana na veziju L 200D.
 
- Baron B-55 (Beechraft B-55 Baron), avion američkog porekla sa dva pilotska i četiri putnička sedišta. Registarska oznaka YU-BBY.  
- Tri helikoptera Augusta Bel italijanske proizvodnje.

   
Broja zaposlenih na početku rada je bio:

- pet pilota
- jedan avio mehaničar

Po opštem mišljenju služba je sa uspehom izvršila sve zadatke u periodu u kojem je delovala u ovom organizacionom obliku.
Do prve reorganizacije Avio službe dolazi 1. januara 1967. godine kada je ona izdvojena od saveznog sekretarijata unutrašnjih poslova. Odlukom SIV-a Služba je prešla u Servis za pružanje usluga za potrebe reprezentacije saveznih organa. Ovom prilikom nije došlo samo do formalne promene naziva u Vazduhoplovnu službu saveznih organa i organizacija, već si nastupile i određene promene u karakteru delovanja.
  
Flotu nove službe su sačinjavali spomenuta dva aviona Morava L-200D i Baron B-55 dok su helikopteri ustupljeni republikama (SR Srbiji, SR Hrvatskoj i SR Sloveniji). Broj zaposlenih je promenjen i iznosio je:
 
- tri pilota
- dva avio mehaničara

Administrativno računovodstvene i knjigovodstvene poslove obavljali su radnici vazduhoplovne službe uz svoje redovne poslove.
Početkom 1969. godine broj zaposlenih u službi je smanjen i sveo se na jednog pilota i jednog avio mehaničara da bi krajem te godine bila izvršena prva modernizacija flote i popuna letačkog i tehničkog sastava. Polovinom te 1969. godine avion Morava L-200D (YU-BBI) je ustupljena školskom centru JAT-a  a izvršena je, u [vajcarskoj, kupovina novog modernijeg dvomotornog  aviona Djuk B60 (Beechcraft B-60A Duke) američke proizvodnje sa dva pilotska i četiri putnička sedišta koji je dobio registraciju YU-BGF.  Avion je imao kabinu pod pritiskom što je znatno poboljšalo komfor putovanja. Drugi avion tipa Djuk (Beechcraft B-60A Duke) je kupljen krajem 1969. godine i koji je po dolasku u zemlju dobio registraciju YU-BHL.
 
U floti Službe sve do polovine 1971. godine su bila 3 aviona a tada je Baron B55 ustupljen Inex Adriji a zatim Aero klubu LJubljana.  Tako je Služba je 1971. godine raspolaga samo sa dva aviona Djuk ali se zato broj zaposlenih pilota povećao na pet a tehničkog osoblja na dva avio mehaničara i jednog diplomiranog mašinskog inžinjera.  U periodu 1971-75. godine broj zaposlenih se povećao na 6 pilota i 5 avio mehaničara.
 
Do velike modernizacije Službe došlo je 1975. godine. Tada je jedan avion Djuk (YU-BGF) ustupljen na korišćenje Saveznoj upravi za civilnu vazdušnu plovidbu  a istovremeno je izvršena nabavka dva turbomlazna aviona američke proizvodnje Lirxet 25 (Learjet 25B), sa dva pilotska i 7 putničkih sedišta. Avioni su kod nas dobili registracije YU-BJG  i YU-BJH. Tako je Služba ponovo imala tri aviona a broj avio mehaničara je povećan za još dva.  
  
Bila je to za to vreme vrlo moderna flota čije su se mogućnosti višestruko uvećale od prethodne. Međutim, to je zahtevalo i povećanje personala pa su tokom 1976. godine u službu primljena još dva pilota i četiri avio mehaničara.
 
Na žalost, 18. januara 1977. godine došlo je do tragičnog udesa aviona Lirxet 25 (YU-BJH) u blizini Sarajeva u kojoj su život izgubili predsednik SIV-a Xemal Bijedić, preostali putnici kao i članovi posade.
 
Zbog toga je Savezni sekretarijat unutrašnjih poslova 1977. godine kupio novi mlazni avion Lirxet 25 registarske oznake YU-BKR i uvrstio ga u flotu Vazduhoplovne službe.  Krajem sledeće 1978. godine Djuk (YU-BHL) je ustupljen SR Crnoj Gori tako da su u floti ostala samo dva mlazna aviona Lirxet 25.
 
Neposredno nakon ovih događanja izvršena je obnova letačkog kadra, prvenstveno iz iz aktivnog sastava RV i PVO, za razliku od ranijeg perioda kada su letački sastav činili uglavnom penzionisani piloti.
 
Uporedo sa ovim nastojalo se da se dugoročno definiše dugoročni status službe pre svega kroz njeno osamostaljenje. Na neke zahteve iz Službe (rešavanje statusa, veći nalet, bolji lični dohoci, stambeno obezbeđenje) nadležni organi su sporo reagovali što je dovelo celu službu u krizu.  Ovde treba skrenuti pažnju na to da sa smrću predsednika Josipa Broza Tita praktično prestalo sa upotrebom aviona iz specijalizovanog odeljenja koje se nalazilo u satavu RV i PVO a koje je raspolagalo i avionima za interkontinentalno letenje. Avioni kojima je raspolagala Služba (Lirxetovi 25) su pokrivali samo rute u Evropi pa ni te ne sve. Pored toga njihova nosivost je bila vrlo ograničena - potpuno nedovoljna za bilo kakvu veću delegaciju. Došlo je do apsurne situacije da su zadatke koje su do tada izvršavali veli Boinzi 727 sada trebali da izvršavaju mali Lirxetovi. Trebalo je hitno nešto preduzeti.

Upravo zbog toga u sastav flote Službe 1981. godine ušao je francuski tromotorni turbomlazni avion Falkon 50 (Falcon 50) koji je dobio registraciju YU-BNA. Avion je imao dva ili tri pilota i 12 putničkih sedišta.
  
Vazduhoplovna služba je njime dobila u to vreme najsavremeniji poslovni avion velikog doleta sa kojim su se mogli obavljati i interkontinentalni letovi. Ovim se još više aktuelizovalo pitanje osamostaljenja službe jer tada postojeća organizacija Službe u okviru Servisa za pružanje usluga za potrebe reprezantacije saveznih organa sve češće bio uzak okvir za pravilno delovanje.

Konačno, krajem 1984. godine doneta je Uredba o Avio servisu saveznih organa kojem je donet novi organizcaioni oblik. Avio servis saveznih organa kako je bio novi naziv službe počeo je da deluje u novom organizacionom obliku od 1. januara 1985. godine.  Prevoz je vršen u skladu sa “Upustvom o korišćenju vazduhoplova Avio servisa”.  Od 1985. godine pa do raspada SFRJ avioni Avio servisa su kao stručno tehnička služba vršili usluge prevoza vazduhoplovima za potrebe Skupštine SFRJ, Predsedništva SFRJ i SIV-a.
« Last Edit: March 04, 2011, 10:45:07 am by dreadnought » Logged
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 738« Reply #1 on: October 05, 2010, 02:53:00 pm »


   Zbog toga je Savezni sekretarijat unutrašnjih poslova 1977. godine kupio novi mlazni avion Lirxet 25 registarske oznake YU-BKR i uvrstio ga u flotu Vazduhoplovne službe.  Krajem sledeće 1978. godine Djuk (YU-BHL) je ustupljen SR Crnoj Gori tako da su u floti ostala samo dva mlazna aviona Lirxet 25.
   


Jel Deligrad mislio na Lirdzet 25 (LEARJET)?
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 601« Reply #2 on: October 05, 2010, 04:49:25 pm »

Evo sam ga pronašao klikni ovde

Let L-200D Morava ex YU-BBI sada u privatnom vlasništvu jedne pilotske škole u Češkoj.


* OK-RHH (cn 171418) Ex YU-BBI.jpg (435.23 KB. 1200x846 - viewed 517 times.)Logged
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« Reply #3 on: October 05, 2010, 04:53:44 pm »

Većina mojih tekstova je (do pre godinu dana) kucano na engleskoj tastaturi sa ćiriličnim fontovima. Zato kad prebacujem imam ponekad problema sa dž i đ. Izvinjavam se.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 601« Reply #4 on: October 05, 2010, 04:56:29 pm »


* OK-RHH (cn 171418) Ex YU-BBI ,,.jpg (179.37 KB. 971x651 - viewed 533 times.)* OK-RHH (cn 171418) Ex YU-BBI ...jpg (154.73 KB. 834x590 - viewed 455 times.)


Većina mojih tekstova je (do pre godinu dana) kucano na engleskoj tastaturi sa ćiriličnim fontovima. Zato kad prebacujem imam ponekad problema sa dž i đ. Izvinjavam se.

Srediću ja polako i postepeno Wink

Logged
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« Reply #5 on: October 05, 2010, 05:17:40 pm »

Hvala
A sad još nešto

YU-BBI Morava L 200A, (c/n 305-05 u našem zvaničnom registru c/n 304-24 ili 171418), (br. reg. 524), 2 motora Walter M-337 210 KS, maksimalni broj sedišta 4, maksimalna poletna masa 1950 kg. U vreme rapsada SFRJ vlasnik ovog aviona je bio Aero klub Varaždin, domicil je bio Varaždin. Avion je bio plovidben bar do 18. maja 1990. godine. Kasnije je prodat u Češku gde je registrovan kao OK-RHH.

Baron je imao c/n TC-819,  i br. reg. 547. Bio je opremljen sa 2 motora Continental IO-470-L od po 260 KS, imao maksimalni broj sedišta 5 i maksimalnu poletnu masu 2250 kg. YU-BBY je bio plovidben do 05. marta 1982. godine. U to vreme njegov vlasnik je bila Zveza letalskih organizacija Slovenije Ljubljana, domicil je bio Ljubqana. U međuvremenu maksimalni broj sedišta je povećan na 6, a maksimalna poletna masa na 2300 kg.

YU-BGF je imao c/n P-117. Prvobitno švajcarski HB-GDX. Avion je imao 2 motora Lycoming TIO-541, maksimalni broj sedišta 6, maksimalna poletna masa 3100 kg

YU-BHL je imao c/n P-174 i broj registracije 865. Avion je imao 2 motora Lycoming TIO-541-E1C4, maksimalna poletna masa 3100 kg, maksimalni broj sedišta 6.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 601« Reply #6 on: October 05, 2010, 05:25:11 pm »

YU-BBI Morava L 200A, (c/n 305-05 u našem zvaničnom registru c/n 304-24 ili 171418), (br. reg. 524), 2 motora Walter M-337 210 KS, maksimalni broj sedišta 4, maksimalna poletna masa 1950 kg. U vreme rapsada SFRJ vlasnik ovog aviona je bio Aero klub Varaždin, domicil je bio Varaždin. Avion je bio plovidben bar do 18. maja 1990. godine. Kasnije je prodat u Češku gde je registrovan kao OK-RHH.

Interesantno je da je pre par godina opet bio u Varaždinu na aeromitingu klikni ovde

Quote
OK-RHH (cn 171418) After the aishow in Varazdin 2006 was over, the crowd was allowed to get closer to the planes, and the sky was beautiful after several rainy days.


* OK-RHH (cn 171418) Ex YU-BBI Varaždin.jpg (206.24 KB. 1024x780 - viewed 560 times.)

Logged
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« Reply #7 on: January 12, 2011, 09:51:45 am »


* YU-BNA Falcon 50.jpg (324.97 KB. 1024x721 - viewed 318 times.)

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 601« Reply #8 on: January 12, 2011, 11:13:27 am »

Evo ga isti Falkon 50 (Falcon 50) YU-BNA, za vreme SFRJ. Snimljen davne 1984. godine u Francuskoj.* Falcon 50 - YU-BNA.jpg (123.5 KB. 1023x667 - viewed 314 times.)

« Last Edit: January 12, 2011, 01:57:22 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 601« Reply #9 on: January 12, 2011, 11:22:13 am »

I jedno pitanje za Deligrada.* Learjet25.jpg (105.67 KB. 700x594 - viewed 316 times.)Našao sam podatak da je ovaj  Lirdžet 25 (Learjet 25B) bio u sastavu 675. TRAE (trasnsportne avio eskadrile) koja je bila u sastavu 138. TRAB (transportne avio brigade) na Batajnici.

Da li je to jedan od tih lirdžetova što je bio u avio servisu saveznih organa SFRJ ili je neki drugi u pitanju?

Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 215« Reply #10 on: January 12, 2011, 11:34:06 am »

Mislim da je ovaj avion spadao u sklopu JRV i PVO.
Cuvao sam ovaj avion na aerodromu Nis kada nam je dosao u posetu Anton Tus negde 1991 godine.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 601« Reply #11 on: January 12, 2011, 01:32:23 pm »

Evo dve fotografije aviona tipa Beechcraft A60 Duke YU-BHL ....* YU-BHL ....jpg (319.84 KB. 1024x787 - viewed 294 times.)* YU-BHL.jpg (100.08 KB. 1024x787 - viewed 229 times.)Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 601« Reply #12 on: January 12, 2011, 01:36:31 pm »

Još dve sa istim avionom.


* YU-BHL ,,.jpg (240.52 KB. 1024x780 - viewed 297 times.)* YU-BHL .,.jpg (253.52 KB. 1024x716 - viewed 252 times.)Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 601« Reply #13 on: January 12, 2011, 01:44:31 pm »

Još malo Falkona, YU-BNA


* YU-BNA..........j...jpg (454.75 KB. 1280x862 - viewed 569 times.)* YU-BNA..........jpg (157.71 KB. 1024x780 - viewed 540 times.)* YU-BNA.......jpg (322.36 KB. 1280x863 - viewed 519 times.)* YU-BNA.....jpg (402.24 KB. 1280x887 - viewed 472 times.)* YU-BNA...jpg (269.8 KB. 1030x737 - viewed 496 times.)Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 601« Reply #14 on: January 12, 2011, 01:48:43 pm »

Isto ...


* YU-BNA,.jpg (289.31 KB. 1200x812 - viewed 260 times.)* YU-BNA,,.jpg (312.21 KB. 1200x829 - viewed 267 times.)* YU-BNA,,,.jpg (365.98 KB. 1280x865 - viewed 452 times.)* YU-BNA,,,,.jpg (259.13 KB. 1024x695 - viewed 238 times.)* YU-BNA,,,,,.jpg (462.83 KB. 1500x1062 - viewed 225 times.)Logged
Pages:  [1] 2 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 25 queries.