PALUBA
June 26, 2019, 09:05:32 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 12   Go Down
  Print  
Author Topic: Jahta Dalmat  (Read 42830 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 11 956« on: December 25, 2009, 05:15:33 pm »

Slažem se za novi topic. Dok se ne proradi jedan moj mali prilog mornarici A-U. Dalmat u Zadru. Simpatična razglednica.


* 917vila zadar.jpg (46.1 KB, 548x338 - viewed 518 times.)
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 11 956« Reply #1 on: May 20, 2010, 05:49:35 pm »

Dalmat u Malom Lošinju


* ml.jpg (23.48 KB, 590x352 - viewed 304 times.)
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 11 956« Reply #2 on: May 20, 2010, 09:09:23 pm »

Za putovanja u službene svrhe na raspolaganju je bila jahta Dalmat.


* dalmat.jpg (48.37 KB, 650x421 - viewed 274 times.)
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 092« Reply #3 on: May 20, 2010, 09:13:45 pm »

kuca za camce i hoteli stoje, Dalmat pod vodom - nema mu spasa, bojim se.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 11 956« Reply #4 on: May 21, 2010, 05:29:23 pm »

Dalmat u Zadru.


* dalmat.jpg (39.14 KB, 620x402 - viewed 350 times.)
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 092« Reply #5 on: December 21, 2010, 08:21:43 pm »

Fotografija iz serije Dalmata - nakon atentata u Sarajevu.....
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Dalmat Metkovic.JPG (74.75 KB, 900x558 - viewed 449 times.)
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 673« Reply #6 on: February 06, 2011, 10:19:41 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Dalmat u Puli 2206x2468.jpg (87.68 KB, 716x800 - viewed 426 times.)

* Istranka, restoran u Splitu.jpg (99.67 KB, 800x679 - viewed 569 times.)
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 673« Reply #7 on: February 06, 2011, 10:31:51 am »

OSSERO ZA ELITU

- Inače, kada je i gdje izgrađena Istranka i je li se tako zvala otkad je sišla s navoza?

- Istranka je izgrađena 1896. godine u Trstu, tada najvećem pomorskom središtu Austro-Ugarske Monarhije. Naručitelj i prvi vlasnik broda bio je nadvojvoda Karlo Stjepan, bratić cara Franje Josipa I. Prvo ime Istranke bilo je Ossero, po mjestu Osoru i istoimenom tjesnacu između Cresa i Lošinja. Brod je građen kao privatna jahta, a kako je naručitelj bio pripadnik carske obitelji, nacrte za njegovu gradnju izradio je osobno direktor brodogradilišta. Držalo se da je jahta jedna od najljepših u tadašnjem carstvu. Ustanovili smo da je Istranka, tada Ossero, bila brod komodora carskog jahting kluba osnovanog 1891. godine u Puli. Članovi kluba bili su, pored mnogih drugih predstavnika eruopske elite, pripadnici najuglednijih plemićkih obitelji Thurm und Taxis, Esterhazy ili Andrassy, magnati novog kapitala Krupp i Rothschield, vinarske obitelji Perignon, te njemački car Wilhelm II. i engleski kralj Edward VII. Član tako elitnog društva, zahvaljujući vlasniku Istranke, tada Ossera, Karlu Stjepanu koji je volio hrvatski narod i čak govorio hrvatski jezik, postao je i jedan Hrvat, načelnik Jelse Niko Duboković.

PRIČA O DALMATU

- Može li se kazati da je od nekad moćne flote Istranka jedini preostali brod austrougarske ratne mornarice?

- To je točno i ta činjenica Istranku čini posebno zanimljivim brodom. Godine 1899. nadvojvoda Karlo Stjepan prodaje Ossera austrougarskoj mornarici koji postaje brod namjesnika za Dalmaciju pod novim imenom Dalmat i s novom matičnom lukom Zadar. Pred Prvi svjetski rat austrougarska mornarica je narasla u respektabilnu silu i zauzimala osmo mjesto u svjetskim razmjerima. Za vrijeme Prvog svjetskog rata Dalmat se nalazi uglavnom u Boki kotorskoj, a nakon kapitulacije Monarhije pod hrvatskom zastavom kratkotrajno prelazi pod vlast, zajedno s čitavom austrougarskom flotom, Narodnog vijeća, odnosno Države Slovenaca Hrvata i Srba. Dalmat je dijeleći sudbinu ostalih brodova austrougarske flote nastavio vojnu službu kao admiralska jahta, te zastavni i inspekcijski brod Kraljevine Jugoslavije. Dok su s vremenom brodovi austrougarske flote jedan po jedan nestajali, Istranka je tiho prolazila kroz vrijeme i doplovila do nas kao jedini preostali brod nekada brojne i moćne flote.

Slobodna Dalmacija

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Ossero.jpg (102.85 KB, 800x687 - viewed 428 times.)
« Last Edit: June 08, 2011, 09:15:13 pm by leut » Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 673« Reply #8 on: February 06, 2011, 10:47:06 am »

SIRENE ZA ISPRAĆAJ

- Namjere novih vlasnika su da brod ode u blizinu Genove kao glavna atrakcija pomorskog muzeja. Može li Ligursko more biti Istranci toplije od Jadrana?

- Ako ćemo dopustiti da Istranka ponovno potone ili propadne, ako će je i nadalje pratiti neodgovarajuća skrb, onda je bolje da je bilo gdje nego ovdje kod nas. Ipak, njezina prošlost je takva da bi ona morala ostati na Jadranu, i to na hrvatskoj obali Jadrana. Čitav svoj sto sedam godina dugi vijek Istranka je provela na istočnoj obali Jadrana, uz kratkotrajno izbivanje za vrijeme talijanske okupacije u Drugom svjetskom ratu. Kako sam prethodno rekao, ona je bila zastavni brod mornarice Kraljevine Jugoslavije. Nakon Drugoga svjetskog rata boravi u Splitu i dobiva sljedeću elitnu službu kao zapovjedni brod flote socijalističke Jugoslavije. Kada je 1971. godine prodana privatnim osobama i kada je napuštala vojnu službu i Ratnu luku Lora, svi mornari i sve posade su stajali na svečani pozdrav, a po starom običaju ispratile su je sirene ratnih brodova. I nakon toga ostaje u Splitu privezana na Rivi kao poznati brod restoran sve dok 1991. godine nije otegljena u Sveti Kajo na preuređenje koje se, nažalost, nije nikada dogodilo. Tu je 2000. godine i potonula, a daljnja priča je uglavnom poznata.

TALIJANSKI PRITISAK

- Kakav je sada status Istranke i što se s njom događa?

- Dakle, javnosti je poznato da su donedavni vlasnici Duje Krstulović i Stipe Tolj 2002. godine prodali Istranku novim talijanskim vlasnicima. Kako, kada i gdje je ta transakcija učinjena, nije poznato s obzirom da Tolj živi u Švedskoj, a Krstulović u SAD i ne dolazi u domovinu. Ono što je procurilo u javnost je informacija da je brod prodan za 36.000 eura, a poznato je da prethodno nije ponuđen na otkup Muzeju ili Hrvatskoj. U međuvremenu je brod pravno zaštićen i upisan na listu preventivno zaštićenog kulturnog dobra, što je do daljnjega spriječilo njegov nepovratni odlazak u Italiju. Talijanski vlasnici su, suočeni s novim okolnostima, zahtijevali dopuštenje za izvoz broda, te u tom smislu uspjevali postići da i službene strukture talijanske države izvrše svojevrstan pritisak i na hrvatsku stranu. Konačno su zahtijevali da im se odobri privremeni izvoz radi preuređenja broda, no osobno sam uvjeren da bi se to preuređenje produžilo i u sljedeće stoljeće. Uglavnom, zbog nepodnošenja odgovarajuće dokumentacije, a čini mi se i pod dojmom neukusnih izjava novih vlasnika o Istranci i Republici Hrvatskoj koje su oglasili na Internetu, nedavno im je Ministarstvo kulture odbilo zahtjev i za privremenim iznošenjem broda iz Hrvatske. Konačno, svi bismo bili sretni da se obnova Istranke konačno i dogodi, a Ministarstvo ih je uputilo da radove na obnovi vrlo kvalitetno mogu obaviti i u hrvatskim brodogradilištima. Ukratko, vlasništvo nad brodom nije sporno, ono konačno nije ni bitno. Važno je gdje će se obaviti obnova, te konačno gdje će brod biti smješten.

ŠTO ĆE VLASNICI?

- Što bi trebalo poduzeti kao daljnje korake u obnovi Istranke i kako vidite njezinu daljnju sudbinu?

- Lakši dio posla je pravno zaštititi brod kao kulturno dobro. Puno zahtjevniji je dio na obnovi i trajnom praćenju takvog kuturnog dobra. U Hrvatskoj nije dovoljno razvijena konzervatorska struka kada su u pitanju brodovi, te držim da je Istranka dar kako bi se konačno i tu napravili snažniji i sustavniji iskoraci. U svakom slučaju držim da je u ovoj fazi događanja ključna sljedeća reakcija talijanskih vlasnika. Ako se odluče za obnovu u jednom od hrvatskih brodogradilišta, tada moramo osigurati stručni nadzor. Ako se odluče za odustajanje od vlasništva, tada moramo biti spremni na otkup i samostalnu obnovu broda. Mislim da bi bilo dobro da već sada Ministarstvo kulture okupi jedan tim koji će pratiti razvoj situacije i pripremiti buduća rješenja. Da ne bismo propuštali vrijeme, Hrvatski pomorski muzej je u program za 2004. godinu uvrstio kao najznačajniju stavku iznos za otkup i obnovu Istranke. Mislim da bi Muzej bio najbolji vlasnik i skrbnik Istranke, a uvjeren sam da bismo uspjeli postići i znatnu isplativost takvog objekta.

Slobodna Dalmacija. 2004

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Istranka

Bilo bi interesantno saznati šta se trenutno događa.


* Istranka.jpg (8.17 KB, 250x202 - viewed 694 times.)
« Last Edit: June 08, 2011, 09:13:54 pm by leut » Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 673« Reply #9 on: February 06, 2011, 10:53:32 am »

Brod sagrađen kao »Ossero« 1896., na kojem su Franjo Ferdinand i Vilim II. dogovarali pokretanje Prvog svjetskog rata, prodan je osamdesetih godina dvojici splitskih poduzetnika, a zatim Talijanu Gianfrancu Cozziju koji je u međuvremenu umro

Augusto Grandis iz Zablaća kod Šibenika, pomorac u mirovini, bio je svojedobno pomoćnik zapovjednika na poznatom brodu »Istranka« čija je sudbina proteklih godina uznemirila duhove, a strasti se nisu stišale ni do danas. »Istranka« se tom pomorcu koji ima 40 godina staža na moru i ni jedan dan na kopnu, zavukla u svaku poru.
Zato je izradio mini-verziju poznate jahte i obećao pokloniti je Stjepanu Lozi, ravnatelju Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu, još jednom zaljubljeniku u brod o kojem je nedavno objavljena i monografija.

Nedavno je Ministarstvo kulture izdalo nakon tri godine, novo, opet privremeno, rješenje o zaštiti »Istranke« koja se od 2002. nalazi na vezu brodogradilišta Vranjic kod Splita. Brod tako i dalje ne smije napustiti Hrvatsku.
Još osamdesetih godina prošlog stoljeća brod su od tadašnje Union Dalmacije kupili splitski poduzetnici Duje Krstulović i Stipe Tolj s namjerom da ga pretvore u ploveći hotel. Više godina kao brod-restoran bio je privezan uz splitsku rivu, a zatim prodan Talijanu koji ga je želio preurediti u brod muzej i smjestiti blizu Genove. Tek kad je prodan talijanskom industrijalcu i parlamentarcu, počelo se govoriti o važnosti broda koji je već zaslužio spomenički status. Tako je »Istranka« nakon stogodišnje plovidbe morima svijeta uplovila u burne diplomatske vode kojima se trenutačno ne nazire kraj.

Kako bi se spriječilo isplovljavanje broda izvan hrvatskih teritorijalnih voda, Ministarstvo kulture objavilo je privremeno rješenje koje će barem na neko vrijeme zapečatiti sudbinu slavnog plovila.
Prije više od godinu dana vlasnik broda, Talijan Gianfranco Cozzi preminuo je pa se, s pravne strane, cijela situacija dodatno zakomplicirala. Dok je vlasnik broda bio živ, uredno je plaćao račune za ležarinu i servisiranje, ali sada više nitko ništa ne plaća, a ni nasljednici se nisu javili, rekao nam je ravnatelj muzeja.
 
»Plaćanje troškova uskoro će postati veliki problem. Brod ima vlasnika, ali ga Hrvatska mora zadržati. Ministar Božo Biškupić "zagrijao" se za brod pa vjerujem da će na kraju sve ispasti dobro«, kaže Lozo.

»Istranka« je sagrađena u ljeto 1896. u tršćanskom brodogradilištu kao jahta »Ossero«. Prvi vlasnik bio je nadvojvoda Karl Stephan von Habsburg-Lothringen, nećak cara Franje Josipa I. Jahta duga svega 44 metra, široka 6,2 i visoka tri i pol metara, napravljena je od čelika. Tako je parna jahta Njegova Veličanstva pripala elitnoj Austrougarskoj ratnoj mornarici i danas je jedini brod iz tog doba. Građena kao privatna carska jahta ubrzo je postala zapovjedni brod carskog i kraljevskog jahtaškog kluba, ugošćujući okrunjene glave i cijelu tadašnju europsku elitu.
 
Kasnije je brod ušao u vojnu službu za Dalmaciju i od 1901. do 1914. oplovio sve jadranske luke. Ime »Ossero« promijenio je u »Dalmat«. Godine 1914. brod ulazi u epizodu koja će ga učiniti svjetski poznatim. Na vojne manevre prevozio je, naime, prestolonasljednika Franju Ferdinanda, a nakon atentata u Sarajevu slika na kojoj se vidi kako se na brodu prevoze lijesovi s carskim parom obišla je svijet.
Ravnatelj Lozo navodi kako su prije toga austrijski nadvojvoda Franjo Ferdinand i njemački car Vilim II. upravo na tom brodu dogovarali početak Prvog svjetskog rata.

Osnutkom Kraljevine SHS brod dospijeva u fundus male mornaričke flote i postaje admiralska jahta te inspekcijski i zapovjedni brod bivše države Kraljevine Jugoslavije.

Tijekom Drugog svjetskog rata »Istranku« su Talijani zaplijenili u Budvi i preuredili je u neuglednu topovnjaču. Nakon rata ponovo je ušla u elitnu službu i postala zapovjedni brod bivše države SFRJ. Do 1971. bila je u posjedu vojske bivše države do prodaje splitskim poduzetnicima i kasnije talijanskom državljaninu.
 
»Talijani su prepoznali važnost tog broda, a nama se dogodila baštinska nesvijest, manjak nacionalnih osjećaja pa je brod prodan talijanskom kupcu«, ističe Lozo. Dodaje da je taj brod gotovo punih 40 godina plovio kao »Istranka«, dok je ime »Dalmat« nosio kratko i - davno.
Talijanski tisak već godinama piše o »Dalmatu« ili o »hrpi željeza«, a to znači da ga susjedi žele privesti u svoje teritorijalno more.

Pod sedam zastava

»Istranka« je plovila morima sto godina i za to vrijeme promijenila čak sedam zastava. Posljednji zapovjednik bio je kapetan Ivo Pečušić, a njegov pomoćnik Augusto Grandis, kapetan duge plovidbe podrijetlom iz Prčnja u Boki kotorskoj. Tragom bokeljskih kapetana, i Grandis se otisnuo na more koje mu je punih 40 godina bilo dom, a u Zablaću kod Šibenika skrasio se nakon ženidbe. Ni sam ne zna kako je dospio na »Istranku« koja je šezdesetih godina bila elitni štabni brod, na kojem je bilo čast ploviti. »Na brodu je vladao veliki red. Sve se čulo pa smo svi morali bili tihi. Bilo nas je 35 i zapovjedni kadar. Sve je na brodu bilo kvalitetno. Kotao je bio na naftu, a makina se nije ni čula. "Istranka" je imala veliki radijus okreta i neobičnog izgleda - duga i uska. Takve karakteristike među pomorcima baš nisu na cijeni«, priča Grandis prisjećajući se da su dobro razbijali more i sjekli valove. Od navigacije su imali samo kompas, smjernu ploču i ručno kormilo. Za izradu makete broda tražio je i dobio dozvole te nacrte od bivših vojnih vlasti. Maketa vjerno pokazuje kako je »Istranka« izgledala prije rekonstrukcije 1961. u remontnom zavodu u Tivtu.

Jadranka Klisović (vjesnik on line) 2006

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Istranka u vranjicu.jpg (29.87 KB, 278x429 - viewed 367 times.)
« Last Edit: June 08, 2011, 09:18:28 pm by leut » Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 11 956« Reply #10 on: February 06, 2011, 11:45:49 am »

Davno je taj članak izašao u Šibenskom listu. Bio je popraćen s nekoliko fotografija. Dosta zanimljivo.
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 519« Reply #11 on: February 06, 2011, 01:00:42 pm »

Pa šta bi na kraju? Da li je počela restauracija?
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 673« Reply #12 on: February 06, 2011, 01:14:21 pm »

Nisam naišao na nikakav podatak, svakako ima bolje informisanih i bližih koji bi nam mogli podati informacije o daljoj sudbini Istranke-Dalmata.
Još jedna slika. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* istranka 1.jpg (35.21 KB, 300x161 - viewed 681 times.)
« Last Edit: February 06, 2011, 01:46:10 pm by ML » Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 673« Reply #13 on: February 06, 2011, 05:42:46 pm »

Plan. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* DSCF5256.JPG (77.51 KB, 800x570 - viewed 397 times.)
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 673« Reply #14 on: February 06, 2011, 06:12:08 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Metković, ljes na brodu.jpg (25.95 KB, 469x277 - viewed 263 times.)
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 12   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 25 queries.