PALUBA
June 18, 2019, 03:47:27 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Armijski đeneral Pavle Jurišić Šturm  (Read 16346 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 416


« Reply #15 on: May 03, 2013, 05:27:43 pm »

Ђенерал Штурм преминуо је у Београду 14. јануара 1922., и сахрањен је на Новом гробљу. У оно време је, мислим, стриктно поштовано правило сахрањивања самоубица, па сам убеђен да је реч само о случајној сличности.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 366


« Reply #16 on: May 03, 2013, 09:54:18 pm »

Павле Јуришић Штурм је сахрањен у породичној гробници своје жене (породица Пироћанац) на Новом гробљу у Београду.


* DSC_2540rs.jpg (276.67 KB. 900x1353 - viewed 217 times.)

Име му је уписано (као и име његове жене) на левој бочној страни споменика на гробници породице Пироћанац. У гробници је сахрањивано више лица са различитим презименима.

По времену (зимско време) на фотографији коју је поставио Јадран, врло је вероватно да се ради о фотографији сахране генерала Штурму јер је он умро у јануару 1922. године.


* DSC_2539rs.jpg (303.51 KB. 900x1353 - viewed 207 times.)


[attachment=3


* DSC_2538rs.jpg (362.82 KB. 900x1353 - viewed 222 times.)


* DSC_2537rs.jpg (320.59 KB, 900x1353 - viewed 146 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 342



« Reply #17 on: May 04, 2013, 06:27:19 pm »

Znam da je njegov brat Evgenije počinio samoubistvo.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 366


« Reply #18 on: May 04, 2013, 07:00:31 pm »

Има ли неких званичних фотографија са сахране генерала Штурма?
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 342



« Reply #19 on: December 21, 2013, 10:38:45 pm »

Kao ađutant Kralja Petra I.


* Kralj_Petar_I_sa_saradnicima.jpg (160.8 KB. 1024x682 - viewed 216 times.)

Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 701



« Reply #20 on: January 14, 2016, 01:40:00 pm »

General Jurišić je imao sina, Pavle Jurišić mlađi.

http://sr.wikipedia.org/sr/Павле_Јуришић_Штурм

To je sinovac general Jurisica, sin njegovog brata Evgenija. Na fotografiji je Pavle Jurisic mladji kao pesadijski kapetan I klase 1912.godine



* Pavle_Jurišić_Šturm_junior.jpg (45.57 KB. 230x278 - viewed 410 times.)


Izvor je isti link sa Wikipedije.

Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 701



« Reply #21 on: January 14, 2016, 01:46:00 pm »

I da se malo podsetimo da je danas godisnjica smrti generala Pavla Jurisica Sturma. Tim povodom na Mondo portalu je objavljen jedan clanak koji prenosim u celosti. Fotografije necu prilagati posto su identicne vec postavljane.

Quote
Đeneral Pavle, heroj Srbije!
Autor: mondo.rs
14.01.2016. | 00:01


Na današnji dan 1922. godine umro je general Pavle Jurišić Šturm, jedan od najistaknutijih srpskih oficira u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu.

Bio je pruski oficir, ali je prešao u Srpsku vojsku i u njoj postao heroj.On je jedan od stranaca u Srbiji kojima poreklo nije smetalo da, rame uz rame sa srpskim vojnicima, stanu u odbranu naše zemlje i svoju sudbinu podele sa srpskim narodom.

Pavle Jurišić Šturm rođen je 22. avgusta 1848. u Pruskoj kao Paulus Šturm od oca Otona Šturma, lužičkog Srbina - upravnika lovišta cara Vilhelma I, i majke Hermine. On je Vojnu akademiju završio u Vroclavu, Šleska, a potom je kao oficir Pruske učestvovao u francusko-pruskom ratu (1870-1871).  Njegov rođeni brat Evgenije Jurišić Šturm takođe je bio dobrovoljac srpske vojske.

Uoči balkanskih ratova bio je nekoliko godina ađutant kralja Petra, koji je imao veliko poverenje u vojničke sposobnosti generala Šturma. Kao oficir srpske vojske, promenio je ime u Pavle Jurišić, pešao u pravoslavlje i za slavu uzeo Svetog Savu.

Učestvovao je u sedam ratova koje je vodila Srbija, a zaslužan je, kako hroničari kažu, za blistave pobede srpske vojske nad austrougarskom armijom u Cerskoj i Kolubarskoj bici.

U srpsku vojsku primljen je kao dobrovoljac 15. juna 1876. godine. Brzo je napredovao jer je bio školovan oficir. Ubrzo je krenuo na front, lađom od Beograda do Šapca, gde je postavljen na dužnost komandanta Šabačko-posavsko-tamnavskog bataljona, a zatim za komandanta bataljona Prvog dobrovoljačkog puka, koji se istakao u odbrani Lešnice.

Standarde i veštine koje je poneo iz pruske vojske prenosio je srpskim vojnicima.

Interesantno je i da je Šturm prvi put u Beogradu na Košutnjaku izvodio taktičku obuku srpske vojske, koja se u to vreme zvala poljska služba. Naime, Nemci su se obučavali za ono što ima upotrebu u ratu. Dotadašnja obuka bila je vezana za strojevu obuku i egzercir. Međutim, u Nemačkoj je začeta poljska služba ili taktička obuka.

Bio je i dobar poznavalac stranih jezika, ali i obrazovani oficir tvrdog stava, pošto je zagovarao je gvozdenu disciplinu u Vojsci.

U Srpsko-turskom ratu 1877-1878. uspešno je komandovao Prvim dobrovoljačkim pukom, potom Krajinskim kombinovanim pukom u borbama kod Bele Palanke i Pirota.

U Srpsko-bugarskom ratu 1885. komandovao je Šestim pukom Drinske divizije, u Prvom balkanskom ratu 1912-1913. Drinskom, a u Drugom balkanskom ratu 1913. Dunavskom divizijom.

U Prvom svetskom ratu 1914. je kao komandant Treće armije primio prvi udar znatno nadmoćnije austrougarske Pete armije i usporio njeno napredovanje, što je omogućilo srpskim snagama da se pregrupišu za Cersku bitku. Trećom armijom komandovao je i u Kolubarskoj bici i na Solunskom frontu do avgusta 1916.

Kao komandant u Velikom ratu borio se protiv nemačkih i pruskih snaga kojima je komandovao njegov nekadašnji klasni drug iz oficirske škole fedmaršal Makenzen. Velikim zalaganjem njegove Treće armije sprečen je prodor austrougarskih trupa u Srbiju, čime je generalu Stepi Stepanoviću i njegovoj Drugoj armiji omogućeno da izvrši raspoređivanje i odnese prvu pobedu Antante nad Centralnim silama.

Neproverena priča o Šturmu vezana je za vreme uoči balkanskih ratova, kada je Pavle Jurišić bio na položaju ađutanta kralja Petra. Prema tim navodima, kralj ga je uzeo uza sebe da bi mu se odužio za to što mu je spasao život. Naime, u francusko-pruskom ratu našli su se kao ratnici na suprotnim stranama, pa je Šturm svom ratnom zarobljeniku Petru Karađorđeviću poštedeo život.

Kralj Petar je, svejedno, imao veliko poverenje u izuzetne vojničke sposobnosti generala Jurišića-Šturma.

Odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde, Ordenom Belog orla i savezničkim odlikovanjima među kojima se ističu Orden Italijanske krune, Orden Svetog Đorđa, Orden Belgijske krune, Orden Legije časti i Orden Svetog Mihajla i Svetog Đorđa, a najvredniji orden bio mu je Orden Paulovnia cveća na velikom krstu kojim ga je lično odlikovao japanski car.Takođe je bio nosilac Ordena Gvozdenog krsta, Svetog Leopolda i Ordena Mendžidije, koje su mu dodelile buduće Centralne sile. Uvršten je u red najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata i srpske ratne istorije ali nije unapređen u čin vojvode.

Pavle se dva puta ženio, ali nažalost nije ostavio potomstvo. Penzionisan je 8. novembra 1921. godine, a dva meseca kasnije, 14. januara umro je u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju, a Lozničani su mu podigli spomen-bistu.

Umro je u skromnoj sobi kuće u Mišarskoj 1. Neposredno pred smrt obišao ga je njegov veliki prijatelj kralj Petar, a tadašnja štampa svedoči o tužnom kraju generala. Novinari, bez milosti, primetili su da su se na visokim položajima našli ljudi koji nisu mogli ni da se uporede sa Šturmom, koji je penzionisan da bi se našlo mesta za prijatelje Ministarstva vojnog, prenosi Riznica srpska.

Evo kako je "Politika" sredinom januara 1922. godine izvestila o Jurišićevoj smrti:


"Uprkos svojoj visokoj starosti đeneral Jurišić je do skora bio čio i krepak i ako je, kao proslavljeni vojskovođa, prošao kroz sve napore svih naših ratova od 1876 godine do danas. Međutim, pre nekoliko meseci on je pretrpeo težak potres. Poratni 'ratnici' iz Ministarstva vojnog penzionisali su i njega da bi napravili mesta svojim prijateljima. Ostavljeni su u službi pa čak i unapređeni mnogi bivši austro-ugarski nesposobni oficiri, ali nije bilo više mesta u našoj vojsci za nekoliko starih i zaslužnih komadanata koji su vek proveli spremajući i podižući srpsku vojsku.

To ga je teško potreslo. I on je sa bolom u duši napustio vojsku u kojoj je blizu pola veka bio jedan od najodličnijih vojnika da ubrzo zatim sklopio oči u zemlji koju je izabrao za svoju novu otadžbinu i kojoj je najsavesnije služio.

Pre četiri dana đeneral Jurišić pao je u postelju od zapaljenja pluća. Ali po svemu je izgledalo da će njegova krepka priroda nadvladati bolest. Juče izjutra bilo mu je čak vrlo dobro i neobično se radovao kada je čuo, da je Kralj, već prvog jutra po povratku u Beograd, pošao da ga poseti. Kada je Kralj juče pre podne došao u skromnu kuću u Mišarskoj ulici br. 1. i kada je ušao u bolesničku sobu svoga starog ratnog druga, đeneral Jurišić pozdravio ga je radosno i najsrdačnije mu čestitao veridbu. Razgovarali su dugo i srdačno i ne sluteći da im je to poslednji razgovor i da će katastrofa nastupiti već po podne. Na podne đeneralu je pozlilo. Oko tri časa stanje je već bilo očajno a posle dva časa on je već ispustio svoju poštenu vojničku dušu", pisala je tih davnih dana "Politika".


Zbog toga što smo mu tada ostali dužni i nismo kada je trebalo rekli - danas kažemo hvala i slava generalu Pavlu Jurišiću Šturmu koji je zadužio Srbe i Srbiju!
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 24 611



« Reply #22 on: November 13, 2017, 04:37:44 pm »

Uoči balkanskih ratova Pavle Jurišić bio je nekoliko godina na položaju ađutanta kralja Petra. Više je anegdota nego istorijska činjenica, da ga je kralj uzeo uza se da bi mu se odužio što mu je spasao život. Naime, u francusko-pruskom ratu našli su se kao ratnici na suprotnim stranama, pa je Šturm svom ratnom zarobljeniku Petru Karađorđeviću poštedeo život. Kako god bilo, kralj Petar je s razlogom imao najveće poverenje u izuzetne vojničke sposobnosti generala Jurišića-Šturma.

Vizit karta generala Jurišića iz perioda kada je kao pukovnik bio na položaju ađutanta kralja Petra I.



* Pavle Jurišić Šturm.jpg (599.2 KB. 2319x1307 - viewed 59 times.)

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 342



« Reply #23 on: October 10, 2018, 06:47:01 am »

Navodno na žel. stanici u Lazarevcu.


* PJ Sturm.jpg (66.46 KB. 1100x883 - viewed 24 times.)

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 366


« Reply #24 on: October 11, 2018, 08:42:10 pm »

Штурм је овај официр лево, што се не види у целости...
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 342



« Reply #25 on: October 12, 2018, 11:02:39 pm »

Jeste, to je Šturm.
Logged
chombe
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 324



« Reply #26 on: October 13, 2018, 04:16:32 pm »

Proučavajući neke zapise o pukovniku Nikolajeviću naletih i na ovu sliku. Možda će vas zanimati zadnje ime sa slike  Wink.


* 20181013_165544.jpg (210.76 KB, 1280x957 - viewed 23 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 342



« Reply #27 on: October 13, 2018, 04:27:56 pm »

Evgenijev sin Pavle?
Logged
chombe
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 324



« Reply #28 on: October 13, 2018, 04:42:43 pm »

Najvjervatnije. S obzirom da je slika iz 1904/05. stari Pavle bi imao 56/57 godina, a lik na slici mi djeluje mlađe.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 342



« Reply #29 on: October 13, 2018, 05:06:21 pm »

Pavle mlađi je 1912 bio kapetan I klase, tako da cenim da je on na fotografiji.
Logged
Pages:  1 [2] 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 25 queries.