PALUBA
June 20, 2019, 10:04:42 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Narednik pilot-lovac Milutin Petrov  (Read 3254 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 24 723« on: October 27, 2010, 08:27:08 pm »

Piše: Zoran NikolićHerojstvo zarobljeno u dunavskom mulju


Drugi svetski rat u bivšoj Kraljevini Jugoslaviji počeo je 6. aprila 1941. godine, kada su se nemački bombarderi obrušili na otvoreni Beograd. To je istorijska činjenica i nju nije preživelo nekoliko hiljada ljudi koji su ostali ispod ruševina.

Nažalost, u ruševinama istorije ostali su još neki ljudi. Na našu sramotu, neke od njih nismo uvažili do dana današnjeg, a njihove sudbine ponekad ovlaš dodirnu samo novinski tekstovi. I to je sve. Milutina Petrova, heroja koji je tog dana branio jugoslovenski glavni grad, niko se više ne seća. A mnogo je razloga zbog kojih je morao da bude zapamćen...


Milutin Petrov, narednik pilot-lovac

* milutin petrov.jpg (47.32 KB. 312x430 - viewed 268 times.)


Svi kao jedan

Odavno smo zagazili u treći milenijum i uveliko su pogašena sećanja mnogih očevidaca koji su posmatrali rat započet početkom aprila. Tadašnja Vojska kraljevine Jugoslavije bila je neravnopravan takmac u vazdušnim borbama nad glavnim gradom. Ipak, imala je nekoliko kvalitetnih borbenih aviona koje je (eto ironije!) nekoliko godina ranije kupila od iste Nemačke s kojom je zaratila. To su bili avioni meseršmit me-109, kao i ponos ondašnje avijacije ik-3.

Čovek koji je sa najviše ljubavi istraživao pogibiju i žrtve naših pilota tokom aprilskog rata bio je Petar Bosnić, istoričar avijacije, koji se upokojio 2006. godine. Sa mnogo poštovanja pokušao je, još u doba raspada Jugoslavije krajem 20. veka, da sačuva od zaborava herojski čin onih koji su branili nebo od nacista.

Danas njegovo delo nije nastavljeno, ali kroz sećanja na Petra Bosnića, pronalazimo mnoge zapise koje je ostavio. Među njima je i potraga za avionom pilota Milutina Petrova, koji nije preživeo 6. april. Njegovo herojstvo jeste.

Da podsetimo, prema Bosnićevim podacima, nemački bombarderski napad u rane prolećne dane na Kraljevinu Jugoslaviju odneli su tačno 137 života naših najboljih pilota. Destorica od njih poginuli su braneći prestonicu. Nijedan od ovih vazduhoplovaca do danas nije proglašen narodnim herojem. Samo su im ponos, baš kao i smrt, ostati večiti.

Jedan od njih bio je Milutin Petrov, narednik pilot-lovac, za kojeg je Bosnić utvrdio da je rođen 1908, a da je zvanje pilota dobio 1937. godine.


Poslednji let hrabrog Petrova

Poslednji Milutinov let bio je oko 15.30 časova tog dana, pošto je već dva puta učestvovao u borbama sa nemačkim lovcima. Bio je jedan od devet pilota koji su se vinuli ka nebu. Kako beleži Bosnić, napali su neprijateljsku formaciju iznad ušća Tise u Dunav, ali su u kritičnom momentu Nemcima pritekli lovci iz Rumunije. Sve zajedno, protiv naših pilota letelo je 49 nemačkih lovaca me-109 i 20 dvomotornih lovaca f-110. Na devet jugoslovenskih aviona ustremilo se 49 nacističkih letelica. Petrov je oboren, a njegov avion, zajedno sa njim, survao se u Dunav, pored ekonomije kraj mesta Crvenka, preko puta Zemuna.

Tamo su i danas. Makar ono što je od njih ostalo.

Bosnić je došao na ideju da Petrova pokuša da izvuče sa dna još 1986. godine, uspeo je da se poveže sa kolegama iz Bratforda u Velikoj Britaniji, koji su već ovladali tehnikama magnetometrije. Postojala je naučna metoda koja je dokazivala ono što su do tada bile samo Bosnićeve slutnje – da je avion Milutina Petrova dole, na dnu. U priči koju je istraživač povezao bilo je “zakopčano” i Arheološko odeljenje Ljubljanskog univerziteta.

Nažalost, počeo je rat na prostorima bivše Jugoslavije, i sve do čega je Bosnić uspeo da dođe jeste da je na dnu Dunava veliki metalni objekat čija masa je mogla da bude oko 750 kilograma. Motor Petrovljevog aviona, dajmler benc DB 601 težio je oko 730 kilograma. Dakle, ostaci aviona hrabrog pilota bili su blizu. Za Bosnića nikada bliže.

Danas, posle njegove smrti i neprevaziđenog entuzijazma – nikada nisu dalje. Petrov je u legendu otišao 1941. godine, a mi nismo imali snage da pratimo njegov put.


Vitez u vazduhu

Dok se naša televizijska publika rado seća Ranjenog orla, istorija polako zaboravlja da je takvih, hrabrih pilota bilo zaista mnogo. Petrov je samo jedan od njih. Kako je Bosnić zabeležio, Milutinova udovica Zlata često se, posle njegove smrti, sećala neobičnih, viteških vratolomija koje je Milutin izvodio samo njoj za ljubav.

Ona je, pre Drugog svetskog rata, u Vršcu bila pripravnica u advokatskoj kancelariji, a Petrov je u blizini znao da pravi vratolomije u vazduhu, samo da bi ga ona videla. Tako bi se od “potpisivao” na nebu, ona je znala koliko mu je stalo do nje, a cela varoš bi brujala i komentarisala ovaj neobični letački pozdrav.


Tajni sporazum

Naše predratno vazduhoplovstvo bilo je znatno slabije od nemačkog koje je bilo u brišućem letu iznad Jugoslavije. Međutim, nije zgorega pomenuti da je 5. oktobra 1939. godine predviđena nabavka čak stotinu aviona meseršmit me-109, po tajnom sporazumu sa Nemcima. Naše vlasti su se nadale da se nećemo naći u ratnom sukobu sa nacistima. Prema Bosnićevim podacima, još pre zvaničnog potpisivanja ugovora, Nemci su nam, kao znak dobre volje isporučili pet letelica. Već 18. avgusta 1939. godine nemački piloti spustili su ove avione na Stari aerodrom na Novom Beogradu.


Izvor: Treće oko

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.013 seconds with 25 queries.