PALUBA
May 25, 2020, 08:30:46 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Sajt Vojske Srbije  (Read 42439 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 526


Da sam nomalan, poludio bih.


« on: October 31, 2010, 11:41:16 am »

Gledam sajt Vojske Srbije  www.vs.rs i na početnoj strani na fleš animaciji pojavljuje se kolona tenkova M84 i vidi se fino kvar na jednom od tenkova.
http://www.vs.rs/index.php
Ako ovi koji uređuju ovaj sajt ne vide ovdje kvar, makar su mogli nekoga da pitaju.


* Vojska Srbije 2.jpg (374.28 KB. 1280x1024 - viewed 526 times.)


Razgledam dalje ovaj sajt i na dijelu gdje se govori o zanimanjima u Vojsci Srbije, nišandžija na tenku, mjesto slike tenka M84 o kojem se govori postavljena je slika Gvozdike 122 mm. Na zvaničnom sajtu Vojske pomiješali oklopne jedinice i samohodnu artiljeriju.

http://www.vs.rs/index.php?content=07518c75-05f3-102c-8e98-013712b34f71


* Vojska Srbije.jpg (432.92 KB. 1280x1024 - viewed 359 times.)i sad tražim kontakt mail da im pošaljem sugestiju da isprave ove dvije stvari, ali na čitavom sajtu nigdje kontakt maila. Zna li ko koja im je adresa da im pošaljem moje sugestije da isprave ove dvije greške.

Ovo sam uočio za prva tri minuta na ovom sajtu. Nisam dalje razgledao sajt.

Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #1 on: October 31, 2010, 01:18:41 pm »

Milsim da možeš na ovaj:

e-mail: vojska.srbije@mod.gov.rs
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 526


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #2 on: October 31, 2010, 06:28:22 pm »

Poslao. Hvala.

Vlado
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 526


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #3 on: November 06, 2010, 11:16:35 pm »

Nisam dobio odgovor na prvo pismo. Sad sam poslao pismo i na drugu adresu. Interesuje me vrijeme reakcije Vojske Srbije.

U elektronici sam nekad davno učio iz stabilnosti elektronskih sistema da je stabilan elektronski sistem onaj koji brzo reaguje na poremećaj i brzo se vrati u stabilno stanje.

Vrijeme reakcije je za sada veće od 6 dana. Na sajtu Vojske Srbije još stoje ona dva detalja koja bi trebalo izmijeniti.

Jedan naš uvaženi član mi je rekao da je dugo gledao u onu sliku kolone tenkova i nije vidio kvar. Ali on je mornar.

Onu sliku Brodarskog gdje se neki brod nakrivio, a vas nekoliko davalo komentar kako mu ne valja krma ili kobilica ja sam gledao dosta dugo i nejasno. Nisam mornar.

Nadam se da na mjestu na koje sam posalo mail ima neki tenkista koji razlikuje tenk od Gvozdike.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 515


« Reply #4 on: November 06, 2010, 11:49:58 pm »

Мислим да ти је посао залудан. У уредништву сајта су махом цивили. Осим тога вероватно  се разумеју у све то као јао и ти у морнарицу. Шта више, ми смо бродове бар виделу уживо, они тенкове тешко.
Logged
Kljun
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 419« Reply #5 on: November 07, 2010, 01:48:31 am »

Jel ovo u pitanju? Meteo senzor, ili vec sta bi? Ako moze pojasnjenje?


* Vojska Srbije 2,1.JPG (252.11 KB, 1280x1024 - viewed 303 times.)
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 526


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #6 on: November 07, 2010, 09:43:54 am »

Evo dijela teksta koju sam posalo na prvu i na drugu adresu:

Na prvoj stranicu Vašeg sajta http://www.vs.rs/index.php na fleš prezentaciji pojavljuje se u jednom trenutku slika tenka M84 u marševskom poredku (registarski broj 21455), a izvučen mu je meteosenzor. Na ovome tenku pukla je sajla za izvlačenje meteosenzora. To je poznati kvar na tenku M84, te mi je čudno što se tenk sa neispravnosti nalazi na Vašoj prezentaciji. O ovome kvaru sam 1988 godine napisao izvještaj na oko 200 stranica i poslao u VTI i tadašnju Direkciju projekta Kapela, tadašnju VP 9599 Beograd. Povod je bio otkazivanje oko 150 meteosenzora zbog veoma loše konstrukcije ovoga nosača. Ali VTI kao VTI. Oni su konstruisali ovaj nosač, a nikad nisu priznali ni jednu svoju grešku. Nećemo sad o tome.
 
Na Vašoj stranici http://www.vs.rs/index.php?content=07518c75-05f3-102c-8e98-013712b34f71 gdje govorite o zanimanju nišandžija na tenku M84 postavljena je slika Gvozdike 2S1 (SO-122) 122 mm. Mnogi mješaju tenkove i samohodke, ali na sajtu Vojske Srbije bi to trebala biti ispravna slika. Sjećam se nišandžija sa tenka M84 kad sam ja još radio na tom tenku. Mislim da bi malo koji nišandžija iz Vojske Srbije prošao moja ispitivanja. Ali nećemo sada ni o tome.


To je dio teksta koji sam poslao prije neki dan, a i sinoć na adresu sa sajta.

Ovo sam dodao sinoć u drugom pismu:

Dakle, ovo je tekst koji sam im poslao, ali na sajtu Vojske Srbije još stoje ova dva detalja. Možda sam poslao ovo na pogrešno mjesto, ili ih nije briga za sajt Vojske Srbije. Pošto vidim da ste u Nišu, sigurno znate ko su p.puk Stipe Grizelj i puk. Ilija Piljić sa kojima sam surađivao u VP 6592 u Nišu. Oni sigurno znaju ko sam ja. Bez mene nije moglo biti ni jedno gađanje sa tenkom M84. Do januara 1991 kad sam otišao u rat u Kuvajt.
 
Ako imate neki uticaj na birokrate koje prave sajt bilo bi zgodno da napravite ispravke na sajtu.
 
S poštovanjem


U marševskom poredku meteosenzor mora biti uvučen. Kad smo radili tenk cijena ovog meteosenzora A10XMB koji se vidi na slici je bila otprilike ista kao cijena Zastave 101.

Radi se o veoma lošoj konstrukciji nosača meteosenzora. Na prototipu i na prototipskoj seriji bio je mali nosač meteosenzora na gumenim amortizerima. Nakon mjerenja opstrujavanja vjetra koja je vršio pukovnik, magistar, Vasković Petar, balističar, meteorolog, čovjek koji se bavio uticajima meteo uslova na let zrna, izdignut je nosač na veću dužinu. To je onaj nosač meteosenzora koji se vidi na prvoj seriji tenka. Nakon 55 tenkova prve serije, na drugoj seriji pa nadalje je korišten teleskopski nosač meteosenzora. Nakon izvjesnog vremena korištenja tenka je počelo otkazivanje meteosenzora. Prvi sam ukazao na problem tadašnjoj VP 9599, Direkciji Projekta Kapela, te sam i dobio zadatak da vidim o čemu se radi i da, normalno, napišem izvještaj. Izvještaj sam završio nakon neka dva mjeseca i dostavio na potrebna mjesta. Bilo je velikih problema oko toga i nakon toga. Bilo je tu više loše rješenih detalja. Zbog gumene kape koja se navlačila na nosač otkazivali su senzori atmosferskog pritiska, te se zbog toga u automatskom režimu balistike top bez razloga dizao.
U nosač je upadala voda, a vijak za ispust vode je uvijek bio zarđao, te se voda nije ispuštala iz nosača. Opruge koje su izvlačile senzor vani su uvijek oštećivale kabal koji je bio između opruga, te je ova voda koja je zaostajala unutar nosača nakon nekog vremena kroz oštećen kabal dolazila do panela komandira gdje je završavao ovaj kabal, te punila panel sa vodom. Tu se nalazi senzor temperatura baruta, te je sistem dobivao i pogrešne podatke o temperaturi baruta. Napajanje meteosenzora, a zbog greške u konstrukciji koju je radio VTI-a, je izvedeno direktno sa akumulatora tenka. Bez i jednog osigurača. Direktan pogodak u meteosenzor znao je dovesti do izgaranja kablaže tenka.
Posebna priča je sajla za izvlačenje i uvlačenje meteosenzora. Na skoro sve i jednom tenku je ova sajla pukla, a zamijeniti je bilo je ravno poduhvatu. Sad su tu bile dvije stvari. Tamo gdje je je pukla sajla i meteosenzor je bio vani i nije otkazivao. Tamo gdje je sajla bila ispravna dolazilo je do otkazivanja meteosenzora, a i elektronike prema računaru SUV-a.

Ali ja kakav jesam nebi bio ja da ne bi učinio nešto na svoju ruku. Na stotinama tenkova sam uradio promjene balističkog softvera i softvera u dijelu za stabilizaciju topa i kupole, promjenio dijelove za koje sam znao da će otkazati, te sam ih pravio u firmi i mijenjao iako za to nije bilo odobrenja VTI-a, dorađivao elektroniku tenka, mehaničke pozicije tenka i još puno toga.

Sjećam se jednog incidenta u VP 5312 Vrhnika, pored Ljubljane. Tražio ja komisiju VTI-a zbog nekih problema. I došao jedan major, više se ne sjećam imena. I ne odustaje on od svoje priče i onda sam ja skočio. Ma goni se i ti i VTI u p**** m******, j*** te onaj ko ti dade da radiš na tenku i tako dalje. Nakon otprilike mjesec dana svi moji zahtjevi upućeni u VTI su bili odobreni, vezano za probleme na koje sam se tada žalio.

Na tenkovima isporučenim u Kuvajt urađen je veliki broj izmjena vezano za ovaj problem, tako da tamo nema ovih otkazivanja. I to na moje traženje.

Vidim da se sada vrše izmjene vezano za ovaj dio tenka.


* modernizacija tenka TRZ Čačak.jpg (150.59 KB. 1000x779 - viewed 446 times.)Što se tiče zanimanja nišandžija na tenku ispitao bih nišandžije. Da vidim šta znaju. Prvo im bi postavio pitanje kolika se unosi korekcija početne brzine zrna zbog težinskih oznaka zrna. Plusevi i minusi na zrnu. Pošto to ne zna ni jedan starješina, a a kamoli vojnik, pitao bi ih kolika je maksimalna brzina paljbe iz topa. Pošto svuda piše pogrešno i tu bih bio bez tačnog odgovora. I tako dalje.


Pozdrav

Vlado

Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 093« Reply #7 on: November 07, 2010, 10:03:08 am »

To je kad sliku vidi znalac. Meni to ništa ne znači. Jeli senzor uvučen ili izvučen. Na to nikad ne bih obratio pozornost. Kad tu sliku vidi stručna osoba, to je nešto drugo. Onda mi laici s uživanjem pročitamo gore stavljeni tekst. Nešto naučimo i kažemo: Bravo Vlado!
Logged
Kljun
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 419« Reply #8 on: November 07, 2010, 10:51:32 am »

Svaka cast Vlado, Hvala za objasnjenje i dosta zanimljivih detalja.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 526


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #9 on: November 07, 2010, 01:58:27 pm »

Gledam dalje sajt i NE MOGU VJEROVATI. U opisu tenka M84 postavljena slika tenka T72.

http://www.vs.rs/index.php?content=01add3a2-0329-102c-8859-e480d5acdc4a

http://www.vs.rs/content/images/naoruzanje/kov/okl_borb_sredstva/m84_3.jpg


* m84_3.jpg (84.33 KB. 640x480 - viewed 214 times.)


Tenk u groznom stanju. Nema termoizolacione obloge na topu, lijevi blatobran visi i zapinje za gusjenicu, desni blatobran iskrivljen, desni far razbijen.

Zar je ovako nešto moguće.


Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 093« Reply #10 on: November 07, 2010, 02:05:24 pm »

To je primjer oslonca na vanjske usluge.   
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 526


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #11 on: November 07, 2010, 02:07:25 pm »

Pa trebao je neko iznutra da provjeri sajt. U Vojsci Srbije ne razlikuju tenkove kad su ispravni ili neispravni, mješaju M84 sa Gvozdikom i sa T72.

Ne znam šta da kažem.
Logged
Trifko
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 821


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #12 on: November 07, 2010, 02:22:43 pm »

To je da zbune neprijatelja Grin
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 093« Reply #13 on: November 07, 2010, 02:30:06 pm »

Sve ovisi o ljudima koji tu rade. Kad je Šibenčanin, pukovnik Šime Kronja uređivao Front onda je JNA bila jača od cilog svita. Poznati su njegovi odgovori čitateljima. Izgledalo je kao da je sva svjetska proizvodnja oružja koncentrirana u Jugoslaviji. Sajt uređuju neki podobni komesari. Tu stručnjaci nemaju što tražiti.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 515


« Reply #14 on: November 07, 2010, 02:55:23 pm »

Онај издрдани тенк је очигледно неком изгледао "шмекерски". Као и војник упрљан у блату након добре вежбе. Указује да се тешко и мукотрпно ради. Само војник има исправну пушку,а тенк је цео "пушка" и још фалична.

Постоји и оправдање које уређивачи оваквих сајтова најчешће користе: сајт није намењен стручњацима, којих је међу онима који га посећују тек неки промил, већ радозналцима које ионако такви детаљи не занимају или их не примећују. Сличне ствари се дешавају на филмовима, у серијама из војне проблематике и тд. Тако сам упамтио да у једној епизоди серије о пучу 27. марта 1941. године, глумац који глуми генерала Симовића носи на раменима, уместо генералских, плетенице среског капетана Краљевине Србије. А имали су војног консултанта. И ја сам у једном документарном филму био стручни консултант. Режисер убаци у филм нешто што не одговара. Ја се буним ,а он каже, слично ономе што сам малопре написао: "ово је драматуршки боље, осим вас 20-так то остали ионако неће приметити". И то му је то. Овакви сајтови, не само ВС, већ сви, су драматургија и пропаганда, некад боља, некад лошија. А пропаганда није истина.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 25 queries.