PALUBA
May 25, 2020, 06:49:26 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 8   Go Down
  Print  
Author Topic: Glavni stožer Oružanih snaga RH - novosti  (Read 44953 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« on: November 04, 2010, 01:59:04 am »

Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH)


* stozer.jpg (10.41 KB. 150x178 - viewed 467 times.)

Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) je združeno tijelo OS RH ustrojeno u okviru Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Glavni stožer OS RH nadležan je za zapovijedanje, pripremu i uporabu OS RH. U donošenju ključnih odluka, u radu Glavnog stožera OS RH sudjeluju zapovjednici grana OS RH. Glavni stožer OS RH u svakodnevnom radu primjenjuje načela timskog rada, pri čemu ustrojstvene jedinice Glavnog stožera OS RH usklađuju svoje aktivnosti međusobno i s nadležnim tijelima Ministarstva obrane.

Glavni stožer OS RH čine:
  - Kabinet načelnika GS OS RH,
  - Uprava za personalne poslove (J-1),
  - Uprava za obavještajne poslove (J-2),
  - Uprava za operativne poslove i obuku (J-3/7),
  - Uprava za logistiku (J-4/8),
  - Uprava za planiranje (J-5/9),
  - Uprava za komunikacijsko-informacijske sustave (J-6),
  - Zapovjedno operativno središte,
  - Odjel vojne policije i
  - Vojnostegovni suda.


* s2_velika.jpg (45.29 KB. 699x395 - viewed 296 times.)

Načelnik Glavnog stožera OS RH, koji se nalazi na čelu Glavnog stožera OS RH, odgovoran je za rad Glavnog stožera OS RH i nadređen zapovjedništvima, postrojbama i ustanovama Oružanih snaga RH. Načelnik GS OS RH glavni je vojni savjetnik vrhovnog zapovjednika i ministra obrane. U miru odgovara ministru obrane za provedbu zapovijedi i izvješćuje ga o njihovoj provedbi. U stanju neposredne ugroženosti i ratnom stanju načelnik Glavnog stožera prima zapovijedi izravno od vrhovnog zapovjednika i njemu odgovara za provedbu istih.

Načelnik GS OS RH ima dva zamjenika: zamjenika načelnika Glavnog stožera OS RH za planove i resurse i zamjenika načelnika Glavnog stožera OS RH za operacije. Zamjenici načelnika Glavnog stožera OS RH izravno su odgovorni načelniku Glavnog stožera OS RH, a u slučaju njegove odsutnosti zamjenjuje ga zamjenik načelnika GS OS RH za planove i resurse, odnosno u slučaju i njegovog odsustva, zamjenik načelnika GS OS RH za operacije.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH za planove i resurse je nadležan za područje obrambenog planiranja i upravljanja resursima. Usklađuje i nadzire rad Uprave za personalne poslove, Uprave za logistiku, Uprave za planiranje, Odjela vojne policije i Vojnostegovneog suda, te Nacionalnog vojnog predstavništva Republike Hrvatske pri Savezničkom zapovjedništvu za transformaciju.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH za operacije je nadležan za područje operativnog planiranja. Usklađuje i nadzire rad Uprave za obavještajne poslove, Uprave za operativne poslove i obuku, Uprave za komunikacijsko-informacijske sustave i Zapovjednog operativnog središta, te Nacionalnog vojnog predstavništva Republike Hrvatske pri Savezničkom zapovjedništvu za operacije.

Prvi dočasnik OS RH na čelu je dočasničkog lanca potpore i izravno je odgovoran načelniku GS OS RH za izgradnju i rad dočasničkog zbora. Prvi dočasnik OS RH u suradnji s prvim dočasnicima podređenih zapovjedništava sudjeluje u usmjeravanju profesionalnog razvoja vojnika i dočasnika u OS RH.

Zapovjedno-operativno središte (ZOSr) ustrojeno je kao sastavni dio GS OS RH sa zadaćom omogućavanja zapovijedanja i nadzora operacijama i aktivnostima u zemlji i inozemstvu. Dimenzionirano je i tehnički opremljeno za pružanje infrastrukturne, komunikacijske, tehničke i druge potpore planskim i zapovjednim elementima GS OS RH tijekom planiranja i vođenja operacija i aktivnosti OS RH. U Zapovjednom operativnom središtu stvara se jedinstvena operativna slika, a njegova opremljenost i popunjenost omogućit će vođenje svih aktivnosti i operacija postrojbi OS RH u razdoblju do 96 sati, uključujući i angažiranje snaga u izvršavanju zadaća nadzora zračnog i morskog prostora Republike Hrvatske.

Vojno-stegovni sud ustrojen je kao nositelj poslova i zadaća samostalnog i neovisnog prvostupanjskog tijelo za sankcioniranjae teških kršenja vojne stege (stegovnih prijestupa) pripadnika OS RH i odlučivanju o materijalnoj odgovornosti pripadnika OS RH (naknadi štete) u OS RH.

Odjel kriminalističke vojne policije ustrojen je kao nositelj poslova i zadaća istraživanja i sprečavanja svih oblika kriminala u i prema OS RH. Odjel je popunjen istražiteljima i kriminalističkim tehničarima obučenim i opremljenim za provođenje očevida i istraga, te će usmjeravati rad kriminalističke vojne policije u granama OS RH.

Pristožerne postrojbe u funkciji su zapovijedanja i upravljanja Oružanim snagama RH i izravno su podređene načelniku GS OS RH.

Pristožerne postrojbe su:

Počasno-zaštitna bojna (PZB) izvršava protokolarne zadaće za potrebe državnog i vojnog vrha te zadaće zaštite i osiguranja vrhovnog zapovjednika.

Bojna za specijalna djelovanja (BSD) zadužena je za izvođenje specijalnih operacija iz svih ustrojbenih cjelina OS RH.

Središnjica elektroničkog izviđanja (SEI) provodi strateško elektroničko izviđanje za potrebe obavještajnog osiguranja na najvišim razinama odlučivanja i zapovijedanja te elektroničko djelovanje u potpori izvođenja operacija OS RH.


______________________________________________________________


04.11.2010.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH posjetio vojnu izložbu "ALMEX – 2010" u Tirani

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Josip Lucić boravio je od 28. do 30. listopada 2010. u Albaniji, gdje je posjetio vojnu izložbu "ALMEX 2010" u Tirani te nazočio vojnoj vježbi albanskih zračnih i pomorskih snaga u zaljevu luke Drača.

"ALMEX 2010" je prva specijalizirana izložba s područja obrane i sigurnosti u Republici Albaniji, namijenjena prezentiranju novosti i posljednjih trendova u području vojnih tehnologija i naoružanja. Republiku Hrvatsku je na izložbi, uz više od 150 međunarodnih izlagača, predstavljala tvrtka "Đuro Đaković – Specijalna vozila" iz Slavonskog Broda prezentirajući, između ostalog, i Borbeno oklopno vozilo koje proizvodi u suradnji s finskom tvrtkom Patria. Načelnik GS OSRH susreo se s albanskim ministrom obrane g. Arbenom Imamijem i načelnikom Glavnog stožera OS Albanije brigadnim generalom Maksimom Malajem upravo na izložbenom prostoru hrvatskog izlagača. Drugog dana posjete general zbora Josip Lucić nazočio je vojnoj vježbi albanske mornarice i zrakoplovstva u zaljevu luke Drača, tijekom koje su prikazane antiterorističke borbene operacije albanskih oružanih snaga te operacije traganja i spašavanja na moru.
   
Tijekom posjete Tirani načelnik Glavnog stožera OSRH susreo se i s albanskim premijerom g. Sali Berishom s kojim je razmijenio mišljenja o mogućnostima daljnje bilateralne vojne suradnje dviju zemalja. Nakon razgovora obje su se strane usuglasile da postoji mogućnost proširenja opsega vojne suradnje, prije svega na području prenošenja hrvatskih iskustava iz područja sudjelovanja u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, procesa transformacije i modernizacije Oružanih snaga RH, te uporabe Borbenog oklopnog vozila.

Izvor: OSRH web

« Last Edit: November 27, 2012, 05:31:33 pm by leut » Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #1 on: January 11, 2011, 01:22:08 pm »

Načelnik Glavnog stožera OSRH u službenoj posjeti SAD-u

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Josip Lucić otputovao je na poziv načelnika Združenog stožera Oružanih snaga SAD-a 9. siječnja 2011. godine u višednevni službeni posjet Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj posjet potvrda je odlične bilateralne vojne suradnje, partnerstva i kontinuiranog prijateljstva oružanih snaga dviju zemalja. U pratnji zapovjednika Zapovjedništva za potporu OSRH general bojnika Mate Ostovića i zamjenika zapovjednika HRZ-a i PZO-a brigadnog generala Dražena Šćurija načelnik GS OSRH posjetit će Pentagon, Zapovjedništvo za transformaciju NATO-a i Zapovjedništvo združenih snaga u Norfolku, Centralno zapovjedništvo u Tampi gdje će se susresti s najvišim zapovjednicima Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država. U njegovoj će stalnoj pratnji biti i vojni izaslanik RH u SAD-u brigadni general Mate Pađen.

U ponedjeljak 10. siječnja 2011. generala zbora Josipa Lucića primio je predsjedavajući Združenog stožera OS SAD-a admiral Mike Mullen. Admiral Mullen najviše je rangirani časnik Oružanih snaga SAD-a i glavni vojni savjetnik Predsjednika države. Dužnost predsjedavajućeg obnaša od 2007. godine. Nakon svečane ceremonije dočeka koja je upriličena ispred zgrade Pentagona, hrvatsko i američko izaslanstvo održalo je stožerne razgovore. Tom prigodom razmijenjena su mišljenja o nastavku bilateralne vojne suradnje, razgovaralo se o sudjelovanju pripadnika OSRH u operaciji ISAF u Afganistanu te mogućnostima i novim oblicima daljnje suradnje. Na kraju sastanka general zbora Josip Lucić pozvao je admirala Mullena da službeno posjeti Republiku Hrvatsku i njene Oružane snage.

Nakon posjete Pentagonu načelnik Glavnog stožera OSRH položio je vijenac na grob neznanom junaku na vojnom memorijalnom groblju Arlington, te se potom sastao sa zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote general bojnikom Richardom Nashom. Država Minnesota partnerska je država Republike Hrvatske unutar "State Partnership Program", a potvrda izuzetne suradnje ogleda se kroz zajednički OMLT u ISAF-u (Tim za mentoriranje i obuku afganistanske vojske) kojim zapovijeda hrvatski časnik. Tijekom razgovora oba su izaslanstva zaključila kako je dosadašnju kvalitetnu suradnju moguće dodatno proširiti i obogatiti novim sadržajima od zajedničkog interesa.

http://www.osrh.hr/index_hr.asp
http://www.morh.hr/
Da neče biti riječi o F-16


* lucicsad2011011102.jpg (303.48 KB. 1200x861 - viewed 206 times.)


« Last Edit: January 17, 2011, 03:58:20 pm by Broker, Reason: ubačena slika u atačment » Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #2 on: January 12, 2011, 01:51:00 pm »

Izaslanstvo Oružanih snaga RH u posjeti NATO Zapovjedništvu za transformaciju

Drugog dana službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama načelnik Glavnog stožera OSRH posjetio je Zapovjedništvo NATO-a za transformaciju (Allied Command Transformation-ACT) u Norfolku, Virginia. Hrvatsko izaslanstvo primio je zamjenik zapovjednika ACT-a general pukovnik Mieczyslaw Bieniek. Tijekom razgovora istaknuta je bliska suradnja sa Zapovjedništvom za transformaciju u integracijskim procesima Republike Hrvatske u NATO savez te je
potvrđena spremnost za nastavak dobre suradnje.
Predstavnici ACT-a istaknuli su suradnju s Republikom Hrvatskom kao jednu od najintenzivnijih, naglasivši da je RH prepoznala i u značajnoj mjeri iskoristila mogućnosti Zapovjedništva za transformaciju kao važnog resursa u prilagodbi i izgradnji potrebitih sposobnosti svojih oružanih snaga kao članice NATO saveza. Razgovaralo se i o daljnjem razvoju vojnih sposobnosti Oružanih snaga RH te o dostignutom stupnju razvoja Obalne straže kao jednog od najvažnijih doprinosa OSRH civilnom društvu.
General Bieniek je na kraju sastanka naglasio da je ulazak Republike Hrvatske u NATO od posebne važnosti jer zemljama u regiji pokazuje da uz ozbiljan pristup i dobru pripremu cilj ulaska u NATO nije nedostižan. Sastanku je također bio nazočan i hrvatski predstavnik pri ACT-u brigadir Ivica Kranjčević te hrvatski časnici na dužnosti u Norfolku brigadir Dražen Smiljanić i pukovnica Nevenka Kovač.

Za vrijeme boravka u Norfolku načelnik Glavnog stožera OSRH posjetio je i američko Zapovjedništvo združenih operacija (USJFCOM) gdje ga je primio zapovjednik USJFCOM-a general zbora Raymond T. Odierno. Tom je prigodom hrvatskom izaslanstvu predstavljen trenutni status Zapovjedništva, njegove mogućnosti i sposobnosti. Tijekom sastanka razgovaralo se i o mirovnim operacijama s obzirom da je ovo Zapovjedništvo zaduženo i za "naučene lekcije" (lessons learned) iz navedenih operacija.
http://www.osrh.hr/index_hr.asp
Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #3 on: January 13, 2011, 12:06:25 pm »

Načelnik Glavnog stožera OSRH u USCENTCOM-u

U nastavku posjete Sjedinjenim Američkim Državama izaslanstvo Oružanih snaga RH na čelu s generalom zbora Josipom Lucićem posjetilo je 12. siječnja 2011. godine Središnje zapovjedništvo američke vojske (USCENTCOM) u Tampi, Florida. Ovo je jedno od šest regionalnih borbenih zapovjedništava u čijoj su zoni odgovornosti operacije u Iraku i Afganistanu.

Nakon svečane ceremonije dočeka hrvatsko je izaslanstvo primio načelnik stožera USCENTCOM-a general bojnik Michael D. Jones. Uslijedili su stožerni razgovori s čelnim časnicima Zapovjedništva s naglaskom na stanje u operaciji ISAF u Afganistanu. Tom prigodom hrvatskom je izaslanstvu preneseno zadovoljstvo značajnim doprinosom koji Republika Hrvatska daje u ovoj operaciji.

Nakon posjete USCENTCOM-u hrvatsko je izaslanstvo posjetilo Središte za obuku pilota helikoptera kopnene vojske u Fort Ruckeru, Alabama. U pratnji zapovjednika Središta brigadnog generala Anthonyja G. Crutchfielda izaslanstvo je razgledalo nekoliko simulatora letenja, a prezentiran im je i program obuke pilota. Zamjenik zapovjednika HRZ-a i PZO-a brigadni general Dražen Šćuri potom je održao prezentaciju programa obuke i školovanja hrvatskih pilota.

http://www.osrh.hr/index_hr.asp
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #4 on: January 17, 2011, 12:28:49 pm »

Hrvatsko izaslanstvo u Fort Polku

Četvrtog dana službene posjete SAD-u načelnik Glavnog stožera OSRH boravio je u Fort Polku Luisiana te je tom prigodom posjetio Joint Readiness Training Center i 162. pješačku brigadu. Zapovjednik Centra brigadni general Clarence K. Chinn hrvatsko je izaslanstvo upoznao s djelokrugom rada svoje postrojbe koja je nadležna za individualnu, skupnu i preduputnu obuku američkih vojnika koji se upućuju u operacije u Iraku i Afganistanu. Tako su i pripadnici Nacionalne Garde Minnesote koji tvore zajednički hrvatsko-američki OMLT u Afganistanu prošli obuku upravo u tom Centru. Uz pripadnike američkih vojnih snaga u ovom se centru obučavaju pripadnici oružanih snaga i ostalih zemalja koje sudjeluju u navedenim operacijama. Na tom se tragu razgovaralo i o otvaranju mogućnosti upućivanja nekoliko hrvatskih instruktora u Fort Polk kako bi provjerili postupke i programe obuke za operaciju ISAF. Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general bojnik Mate Ostović potom je američkim kolegama održao prezentaciju logističke potpore hrvatskom kontingentu u operaciji ISAF.

Izvor: OSRH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #5 on: January 17, 2011, 12:32:19 pm »

Načelnik Glavnog stožera OS RH završio službeni posjet SAD-u

Tijekom posljednjeg dana službene posjete SAD-u načelnik Glavnog stožera OSRH susreo se s načelnikom stožera Zrakoplovstva SAD-a generalom zbora Nortonom A. Schwartzom. Razgovaralo se o operaciji ISAF u Afganistanu, suradnji dvaju zrakoplovstava, integriranoj zračnoj obrani i proširenju dosadašnje vrlo dobre suradnje. General Schwartz je zahvalio na hrvatskom sudjelovanju u operaciji ISAF te je istaknuo da je hrvatski doprinos OMLT-ovima (Operativni mentorski tim za vezu) i instruktorima prepoznat i vrlo cijenjen od strane NATO-a, a posebice od strane SAD-a. Naglasio je da vodstvo OS RH, kao i cjelokupne Oružane snage, s pravom treba biti ponosno na postignuća s naglaskom na ispunjenje svog strateškog cilja – ulaska u NATO savez.

Izvor: OSRH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #6 on: June 10, 2011, 06:36:08 pm »

Petak, 10. Lipanj 2011.

Simičić na Konferenciji načelnika GS OS u Makedoniji

Zamjenik načelnika GS OS RH za operacije, kontraadmiral Zdenko Simičić, sudjelovao je kao gost na petoj po redu Konferenciji načelnika Glavnih stožera Oružanih snaga balkanskih zemalja, koja je održana od 7. do 9. lipnja 2011. godine na Ohridu, Republika Makedonija. Na Konferenciji koju je otvorio Predsjednik Republike Makedonije Gjorge Ivanov sudjelovali su načelnici GS OS Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Srbije, zamjenici NGS OS Grčke i Rumunjske te zapovjednik Treće armije turskih oružanih snaga. Također, u svojstvu gostiju Konferencije sudjelovali su i zamjenik predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a general pukovnik Walter E. Gaskin, zapovjednik Združenog stožera savezničkih snaga u Napulju admiral Samuel Locklear te zamjenik načelnika GS OS Slovenije admiral Renato Petric.
Na Konferencije se razgovaralo o jačanju suradnje u području obuke i vježbi, jačanju međusobnih odnosa kao i nastavak procesa zajedničkog odgovora na suvremene sigurnosne izazove.
 
Na marginama Konferencije, kontraadmiral Zdenko Simičić održao je više bilate
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #7 on: June 17, 2011, 01:52:35 pm »

Utorak, 14. Lipanj 2011.

General Barić na Strateškoj vojnoj konferenciji u Beogradu

Zamjenik načelnika GS OS RH za planove i resurse, general pukovnik Slavko Barić sudjeluje na dvodnevnoj Strateškoj vojnoj konferenciji NATO članica i partnerskih zemalja, koja se održava u Beogradu od 14. lipnja 2011. u organizaciji Savezničkog zapovjedništva za transformaciju (ACT).

Na konferenciji sudjeluju predstavnici više od 60 zemalja, a glavna tema Konferencije je "Nakon Lisabona: Provedba transformacije" u okviru koje će se razgovarati o budućem razvoju partnerstva, izgradnji sposobnosti kroz multinacionalna i inovativna rješenja te o osiguranju pristupa svjetskim dobrima, odnosno korištenja morskog, zračnog, svemirskog i kibernetičkog prostora. Razvoj i poboljšanje partnerstva NATO-a s drugim organizacijama i državama jedan je od najvažnijih zaključaka sa samita u Lisabonu koji je našao svoje važno mjesto i u novom Strateškom konceptu NATO-a.

Strateška vojna partnerska konferencija jedna je od najvažnijih godišnjih konferencija koju organizira Savezničko zapovjedništvo za transformaciju, koja članicama NATO–a i partnerskim zemljama iz programa Partnerstvo za mir, Mediteranskog dijaloga i Istanbulske inicijative, pruža mogućnost za razmjenu mišljenja i iskustava o razvojnom sigurnosnom okruženju te o budućim izazovima, poboljšanju politike partnerstva u područjima zajedničkog djelovanja u operacijama, obuci, izobrazbi, izgradnji sposobnosti, zajedničkom financiranju projekata i sl.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #8 on: September 07, 2011, 03:58:54 pm »

Načelnik Glavnog stožera OS RH na susretu sa zapovjednikom EUFOR-a

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić sastao se 7. rujna 2011. u pomorskoj bazi „Lora“ u Splitu sa zapovjednikom EUFOR-a u BiH general bojnikom Bernhardom Bairom.

Tijekom razgovora razmijenjena su mišljenja o stanju u Bosni i Hercegovini, o problemu viška streljiva i vojnih objekata u BiH te o problemima schengenske granice, što će posebice doći do izražaja primitkom Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. Načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić naglasio je važnost stabilnosti susjedne BiH za cijelu regiju, te je istaknuo logističku potporu koju Republika Hrvatska pruža operaciji EUFOR. General Lovrić potom je pozvao generala Baira na 15. konferenciju načelnika GS OS država članica A-5 koja će se u prosincu ove godine održati u Republici Hrvatskoj.
      
Zapovjednik EUFOR-a general bojnik Bernhard Bair istaknuo je značaj Hrvatske kao važnog činitelja stabilizacije u regiji, posebice zbog činjenice da je Republika Hrvatska punopravna članica NATO-a te uskoro i članica Europske unije.

Europska unija pokrenula je 2. prosinca 2004. godine vojnu misiju u Bosni i Hercegovini pod nazivom EUFOR ALTHEA u sklopu Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU i davanja potpore BiH. Cilj operacije je da kroz vojnu prisutnost doprinese sigurnom i stabilnom okruženju u BiH, spriječi ponovno izbijanje nasilja i omogući provedbu preostalih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda imenovalo je misiju EUFOR-a ALTHEA pravnom nasljednicom SFOR-a, dotadašnje misije pod vodstvom NATO-a.

Izvor: OSRH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #9 on: October 09, 2011, 03:45:04 pm »

Petak, 07 Listopad 2011.

20. obljetnica Središnjice elektroničkog izviđanja GS OSRH


* ed_obljetnica_07102011_02.JPG (50.09 KB. 630x419 - viewed 492 times.)

Polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u Administrativnom sjedištu MORH-a, Svetom misom u Kapelici, te postrojavanjem pripadnika Središnjice elektroničkog izviđanja, u petak, 7. listopada, svečano je obilježena dvadeseta obljetnice ustrojavanja ove postrojbe GS OSRH. Svečanosti u Administrativnom sjedištu MORH-a nazočili su svi bivši pripadnici postrojbe, branitelji, dužnosnici Ministarstva obrane i GS OS RH, kao i ostali časnici i djelatnici.

"Od 7. listopada 1991., kada je Odlukom ministra obrane RH osnovan Glavni centar za elektroničko izviđanje i protuelektroničko djelovanje Zbora Narodne garde, pa do današnjeg dana, SEI neprekidno djeluje u obrani i zaštiti suvereniteta RH", naglasio je u svom pozdravnom govoru zapovjednik postrojbe, pukovnik Miro Zeljko. Istaknuo je kako je svih ovih 20 godina neprekidnog djelovanja, posebice od prvog ratnog preustroja 1993. do danas, pripadnike SEI-a uvijek kroz zadaće vodilo načelo profesionalnosti, stručnosti i bezuvjetne predanosti, kako u ratu tako i u miru, te im  se zato posebno i zahvalio. Iskazao je uvjerenje da će sve dosadašnje uspješno odrađene zadaće SEI-a biti dodatni motiv pripadnicima za buduće još sjajnije rezultate.

U postrojbi je u spomenutom razdoblju djelovalo više od 500 pripadnika, a danas mnogi od njih sudjeluju i u međunarodnim mirovnim misijama gdje zajedno s kolegama iz ostalih članica NATO-a provode zadaće s ciljem očuvanja mira u svijetu, a u skladu s preuzetim obvezama Republike Hrvatske, dodao je pukovnik Zeljko.

U ime ministra obrane i načelnika GS OS RH sve prisutne pozdravio je zamjenik načelnika GS OS RH, general pukovnik Slavko Barić, čestitajući svim pripadnicima 20. obljetnicu podsjetio je na sve vrlo važne ratne zadaće koje je više nego uspješno SEI izvršio. "Uloga u ratu i poslijeratnoj tranziciji pokazala je kako SEI obavlja iznimno važne tehničke zadaće, kako za Oružane snage RH tako i za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske općenito. Kada su od gotovo nemogućih uvjeta stvarali uspješne rezultate pa do danas kada savladavaju najsofisticiranije tehničke zadaće, u svom djelovanju pokazuju svoju nezamjenjivu ulogu, na ponos OS RH-a", zaključio je general Barić.

U povodu 20. obljetnice ustrojavanja Središnjice elektroničkog izviđanja zaslužnim pripadnicima dodijeljene su pohvale i nagrade, a deset pripadnika koji su u postrojbi od prvog dana ustrojavanja, dobilo je posebna priznanja i plakete za časnu i uzornu 20. godišnju službu u postrojbi.

U sklopu obilježavanja održao se i nogometni turnir između pripadnika SEI-a i GS OS RH-a.

Izvor: MORH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #10 on: October 20, 2011, 02:10:49 pm »


Načelnik Glavnog stožera OS RH na pograničnom susretu s mađarskim kolegom


* susret_20111020-1.jpg (156.86 KB. 861x615 - viewed 179 times.)

Na poziv načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Mađarske general pukovnika Tibora Benka načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić susreo se 19. listopada 2011. godine s mađarskim kolegom u okolici grada Nagykanizsa. Tijekom radnog susreta razmijenjena su stajališta o sudjelovanju u međunarodnim mirovnim operacijama s naglaskom na misiji ISAF, o bilateralnoj vojnoj suradnji na području izobrazbe i obučavanja te daljnjim mogućnostima proširenja suradnje na područjima od zajedničkog interesa.


* susret_20111020-5.jpg (171.69 KB. 861x615 - viewed 231 times.)

Izvor: OSRH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #11 on: June 13, 2012, 05:43:56 pm »

11.06.2012.

Načelnik Glavnog stožera primio časnike OS RH prije njihovog odlaska na školovanje u Sjedinjene Američke Države
 
Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Drago Lovrić 11. lipnja 2012. godine primio je brigadirku Gordanu Garašić i brigadira Slobodana Kratohvila prije njihovog odlaska na školovanje u Sjedinjene Američke Države.


* 20120613-1-1.jpg (216.62 KB. 1800x1350 - viewed 287 times.)

General pukovnik Drago Lovrić tijekom razgovora s časnicima koji odlaze na školovanje u SAD naglasio je da je prihvaćanje njihove kandidature od strane Oružanih snaga SAD priznanje Hrvatskoj i njenim oružanim snagama. Od kandidata koji završe ovako prestižne američke škole očekuje se osposobljenost za obnašanje najviših dužnosti u Oružanim snagama RH, što je i do sada bio slučaj s nizom časnika koji su završili školovanje na američkim vojnim učilištima. Ta činjenica obvezuje njih dvoje kao polaznike jer su svi časnici koji su do sada školovani u SAD-u redovito postizali izvrsne rezultate i dobivali pohvale za svoja postignuća.

Brigadirka Garašić i brigadir Kratohvil zahvalili su načelniku Glavnog stožera na ukazanom povjerenju i prilici da se školuju na tako prestižnim vojnim i obrambenim učilištima te su izrazili uvjerenje da njihovi rezultati sigurno neće biti ispod rezultata ranijih hrvatskih polaznika.

Brigadirka Gordana Garašić upućuje se na „Industrial College of the Armed Forces“ pri National Defence University u Washingtonu. Na školovanju će provesti godinu dana.

Brigadir Slobodan Kratohvil upućuje se na „U.S. Army War College“ u Carlisle, Pennsylvania, SAD, gdje će provesti godinu dana.

osrh.hr


Industrial College of the Armed Forces (@ NDU)

U.S. Army War College


Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #12 on: August 27, 2012, 03:22:58 pm »

27.08.2012.

General Lovrić uvršten u Hall of Fame američkog sveučilišta

Načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić uvršten je u International Fellows Hall of Fame, Sveučilišta nacionalne obrane SAD-a (National Defense University - NDU) u Washingtonu.

Riječ je o priznanju međunarodnim studentima, polaznicima sveučilišta koji su po završetku školovanja na NDU, a temeljem svojih postignuća preuzeli najodgovornije dužnosti u svojim oružanim snagama. General Lovrić pohađao je National Defense University 2004. godine, gdje je završio Industrial College of Armed Forces, te magistrirao iz područja strategije nacionalnih resursa.

Svečanost će se održati na NDU u utorak 28. kolovoza 2012. Na svečanosti će uz general pukovnika Lovrića nazočiti savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za obranu Zlatko Gareljić, zamjenik Veleposlanika Republike Hrvatske u SAD-u Vice Skračić, te vojni izaslanik Republike Hrvatske u SAD-u brigadni general Mate Pađen.

Tijekom boravka u SAD-u, načelnik GS OS RH susrest će se sa zamjenikom načelnika Združenog stožera OS SAD-a admiralom Jamesom Winnefeldom, te će posjetiti NATO Zapovjedništvo za transformacije (ACT) u Norfolku i susresti se s zapovjednikom ACT-a generalom Stephanom Abrialom.

Izvor: morh.hr
Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #13 on: August 29, 2012, 01:53:20 pm »

29.8.2012.

General Lovrić: Ovo je američko priznanje Hrvatskoj i njenim Oružanim snagama


* lvric_29082012_1.jpg (271.74 KB. 1200x800 - viewed 164 times.)

U povodu uvrštenja u kuću slavnih (International Fellows Hall of Fame) američkog Sveučilišta nacionalne obrane u Washingtonu (National Defense University - NDU), načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general pukovnik Drago Lovrić, u izjavi za medije rekao je da je ovo uvrštenje priznanje Republici Hrvatskoj i njezinim Oružanim snagama za dobre odnose između hrvatskih i američkih oružanih snaga koji su se dosada pokazali u mnogim područjima, a posebice u provedbi međunarodnih mirovnih operacija diljem svijeta.

"Ovo priznanje ujedno je i priznanje Oružanim snagama RH na uspješnoj transformaciji prema NATO standardima, pri čemu se ove godine očekuje potpuni završetak transformacije OS RH u NATO savez", zaključio je general Lovrić.

Svečanost dodjele priznanja održala se u National Defense University - NDU, Sveučilišta nacionalne obrane u Washingtonu u utorak, 28. kolovoza 2012., a uz generala Lovrića svečanosti su nazočili i savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za obranu Zlatko Gareljić, zamjenik Veleposlanika Republike Hrvatske u SAD-u Vice Skračić, te vojni izaslanik Republike Hrvatske u SAD-u, brigadni general Mate Pađen.

Riječ je o priznanju međunarodnim studentima, polaznicima sveučilišta koji su po završetku školovanja na NDU, a temeljem svojih postignuća preuzeli najodgovornije dužnosti u svojim oružanim snagama. General Drago Lovrić pohađao je National Defense University 2004. godine, gdje je završio Industrial College of Armed Forces, te magistrirao iz područja strategije nacionalnih resursa.

Tijekom svog boravka u SAD-u, načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić, u utorak 28. kolovoza 2012., susreo se sa zamjenikom načelnika Združenog stožera Oružanih snaga SAD-a admiralom Jamesom Winnefeldom. U razgovoru je istaknuta visoka razina kvalitete bilateralne suradnje dviju oružanih snaga.  Također je dotaknuta tema daljnjeg djelovanja i angažiranja NATO snaga u operaciji ISAF u Afganistanu te o situaciji u regiji Jugoistočne Europe.

General pukovnik Drago Lovrić tom je prigodom zahvalio admiralu Winnefeldu na potpori koju su Oružane snage Republike Hrvatske imale i imaju od OS SAD-a sa željom da se kvalitetna suradnja nastavi i u budućnosti.

Sastanku je uz načelnika GS OS RH, nazočio i savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za obranu Zlatko Gareljić i vojni izaslanik Republike Hrvatske u SAD-u brigadni general Mate Pađen.  U pratnji admirala Winnefelda bili su admiral Jeffrey Harbeson zamjenik direktora za političko-vojna pitanja i brigadir Calvin Carlsen izaslanik obrane SAD-a u Republici Hrvatskoj.

osrh.hr

« Last Edit: May 26, 2015, 01:51:23 pm by leut » Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #14 on: September 06, 2012, 01:29:05 pm »

6.9.2012.

Načelnik GS OS RH u posjetu Republici Poljskoj


* lovric_05092012_v.jpg (184.14 KB. 1200x857 - viewed 231 times.)

Načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić sa izaslanstvom, od 4. do 6. rujna 2012. godine, boravi u službenom posjetu Republici Poljskoj.

Prvog dana posjeta General Lovrić se susreo  sa poljskim načelnikom Glavnog stožera generalom Mieczysłavom Cieniuchom. Tijekom susreta istaknuta je kvalitetna suradnja Oružanih snaga Republike Poljske i Republike Hrvatske, a domaćini su prezentirali proces transformacije Oružanih snaga Republike Poljske, uključujući profesionalizaciju i strukturu nacionalnih pričuvnih snaga te sudjelovanje u međunarodnim operacijama. Također, govora je bilo i o djelovanju i angažiranju NATO snaga u operaciji ISAF u Afganistanu te situaciji u regiji Jugoistočne Europe.

Načelnik GS OS RH posjetio je i Zapovjedništvo Vojne žandarmerije Oružanih snaga Republike Poljske, kojom prigodom su razmatrani oblici daljnje suradnje vojnih policija dviju Oružanih snaga. Zbog izuzetno uspješne suradnje Vojne žandarmerije OS Republike Poljske i Vojne policije OSRH, kako na bilateralnoj razini tako i u sklopu multinacionalne bojne vojne policije, zapovjednik  Vojne žandarmerije uručio je načelniku GS OS RH medalju časti Vojne žandarmerije OS Republike Poljske.

Tijekom boravka u Republici Poljskoj, general Lovrić sa izaslanstvom susrest će se sa zamjenikom ministra obrane Poljske Republike za obrambenu politiku Robertom Kupieckim u Varšavi. Također, predviđen je i posjet Zapovjedništvu specijalnih snaga OS Republike Poljske u Krakowu, te Zapovjedništvu 12. mehanizirane divizije OS Republike Poljske i Zapovjedništvu Međunarodnog korpusa sjeveroistok u Goleniowu.

U pratnji načelnika GS OS RH, u sastavu izaslanstva OS RH nalaze se: načelnik stožera HKoV-a brigadni general Mladen Fuzul, načelnik Uprave za planiranje kapetan bojnog broda Marileo Staničić, vojni izaslanik u Republici Poljskoj brigadir Nediljko Bojić, zapovjednik Pukovnije Vojne policije HKoV-a pukovnik Mijo Validžić i pobočnik načelnika GS OS RH pukovnik Emilio Turina.

morh.hr

« Last Edit: May 26, 2015, 01:52:19 pm by leut » Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 8   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 25 queries.